CsöKoT 2 szám 2016 december új

Page 1

CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság

CsöKoT – Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újsága 2016. december 2. szám

Pályázat: Rajzoljátok meg a kedvenc farsangi jelmezeteket. Beküldési határidő: 2017. február 14.


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Kedves Olvasó! Megjelent a CsöKoT második száma! Hurrá! Iskolánk továbbra is nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra, újrahasznosításra, de persze a hagyományokat is ápolja. Ismételten köszönetet mondunk az iskola vezetőségének, a tanári karnak és a lelkes tanulóknak! Üdvözlettel:

Szerkesztőség

Ha érdekel az újságírás és szívesen kipróbálnád magad, jelentkezz! Lehetsz szerkesztő, író, fotós, grafikus, keresztrejtvény készítő! PRÓBÁLD KI MAGAD!

Iskolai programjaink közül említjük meg: Október 15-én Egészségnapot tartottunk, illetve a Kézmosás Világnapjára is felhívtuk a figyelmet. November 22-én nyílt napot tartottak az elsős osztályok. December 6-án meglátogatta az alsósokat a Mikulás, december 7-én az óvodásoknak tartottunk Mikulás-futamot, december 9-én hivatalos keretek között átadtuk az iskolában gyűjtött macikat a Mentőszolgálatnak és az iskolaszereket a Magyar Afrika Társaságnak. Készülünk az iskola- és osztálykarácsonyokra, januárban a Magyar Kultúra Napjára és a félév zárására, februárban pedig a Farsang színesíti hétköznapjainkat.


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Lássuk a téli világnapokat, és persze ne feledkezzünk el a nemzeti és vallási ünnepeket sem: December 1.

A Magyar Rádiózás Napja

December 5.

Az Önkéntesség Nemzetközi Napja

December 6.

Mikulás napja

December 9.

Labdarúgás Világnapja

December 14.

A Hűség Napja Magyarországon

December 24.

Szenteste

December 25-26.

Karácsony

December 29.

Magyar Kártya Napja

December 31.

Szilveszter napja

Január 1.

Újév napja

Január 1.

Béke Világnapja

Január 22.

A Magyar Kultúra Napja

Január 27.

Holokauszt Emléknap

Január 28.

Adatvédelem Nemzetközi Napja

Február 1.

A Tisza Élővilágának Emléknapja

Február 2.

A Vizes Élőhelyek Világnapja

Február 3.

Rejtvényfejtők Világnapja

Február 14.

Valentin-nap

Február 25.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

10 dolog, amivel csökkentheted a hulladékod: 1. Vigyél magaddal bevásárló listát, vászontáskát, kosarat! 2. Taposd laposra és gyűjtsd szelektíven! 3. Komposztálj! 4. Javíttasd meg! Használd újra! 5. Cseréld el vagy add tovább! 6. Vásárolj piacon és támogasd a helyi kereskedelmet! 7. Keresd az újrahasznosított termékeket! 8. Válaszd a visszaválthatót! 9. Járj könyvtárba, kölcsönzőbe! 10. Csökkentsd a postai levélszemetet!


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Vegyszerek a háztartásban A vegyipar termékeivel találkozunk a fürdőszobában, konyhában, takarítás közben, kertészkedés alkalmával. Több mint hétmillió különböző vegyületet ismerünk. Ebből a vegyipar körülbelül ötvenezerféle különböző anyagot állít elő. Minden ipari termék „élete” során kétszer-háromszor terheli a környezetet. Először gyártása közben, másodszor felhasználása közben, végül hulladék lesz belőle. Használatuk közben minket is veszélyeztetnek, hiszen lehetnek erős mérgek, maró hatásúak és irritációt kiváltóak. Ha nem megfelelő módon alkalmazzuk, tároljuk őket, komoly balesetet is okozhatnak. Ráadásul majdnem mindegyik a lefolyókon keresztül a csatornarendszerbe kerül, ahol nem mindegyiket tudják közömbösíteni. Elődeink ilyen vegyszerek nélkül is tisztán tudták tartani magukat, lakásukat és ápolták kertjüket.

Ökolábnyom csökkentő tippek

Az ökolábnyom egy mérő szám, amellyel kifejezhető, hogy az emberiség mekkora terheléssel fogyasztja a Föld javait. Az ökológiai lábnyomért mindannyian felelősek vagyunk! Mindennapi életünkben is sok apró dolgot megváltoztattatunk: • Tudtad, hogy néhány kilométeres utaknál (főleg nagyvárosokban) a leggyorsabb közlekedési eszköz a kerékpár, és ezzel még a CO2 kibocsátásodat is csökkented? Csak akkor ülj autóba, ha valóban elengedhetetlen és szervezz telekocsi rendszert! • Gyalogolj, kerékpározz, válaszd a közösségi közlekedést! • Körülbelül 5-6% energiát takaríthatsz meg, ha a fűtést 1 °C fokkal csökkented, és növeled a levegő páratartalmát. • Ne hagyd, hogy szökjön a meleg, szigeteld le az ajtókat és az ablakokat!

• A ház körüli fák és a bokrok védenek a zajtól, az erős fénytől és a széltől. • Zuhanyozáshoz harmadannyi víz szükséges, mint a kádban fürdéshez. A szivárgó WC-tartályokat és a csöpögő csapokat javítsd meg, mert egy hónap alatt akár egy kádnyi vizet is elpazarolhatsz! Sok vizet takaríthatsz meg, ha nem folyóvízben mosogatsz és elzárod a csapot fogmosás illetve borotválkozás közben. • Locsoláshoz gyűjtsd össze az esővizet! • Ha 80 helyett 40-60 °C fokos vizet állítasz elő a villanybojlerrel, akkor kisebb a hő veszteség és csökken a vízkőképződés is. • Amikor csak teheted, világíts természetes fénnyel! Az energiatakarékos fénycsövek kb. ötödannyi energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzók, élettartamuk pedig mintegy 10-szer hosszabb.


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság • A háztartási elektromos berendezések készenléti üzemmódban is 5-15% energiát fogyasztanak. Kapcsolóval ellátott hosszabbító segítségével csak egy mozdulat a készülékek áramtalanítása. • Moss alacsony hőfokon (30-40 °C fok), így kevesebb energiát használsz, és ne indítsd be a mosógépet fél adag ruha miatt! • Főzésnél az edény mérete illeszkedjen a főzőlap vagy gázrózsa nagyságához! Használj fedőt! • Valóban szükséges bekapcsolni a légkondicionálót? Csökkentheted a lakás hőmérsékletét, ha napközben árnyékolót használsz, és este, éjjel szellőztetsz. • „Kell ez nekem?” Ne vásárolj felesleges termékeket! Kerüld a szezonra nem jellemző, távolról szállított, fagyasztott, túlságosan feldolgozott élelmiszereket és részesítsd előnyben a friss, helyi termékeket! • Papírt, üveget, műanyagot és fémet a szelektív hulladékgyűjtő szigetek konténereibe; szerves hulladékot a komposztládába; használt sütőolajat, akkumulátort, festékeket, vegyszereket a lakossági hulladékgyűjtő udvarokba; fénycsöveket és elektronikai hulladékokat vissza a forgalmazó áruházakba; lejárt szavatosságú gyógyszereket a patikába!

Innovatív fenyőfavásár: így is lehet ökosabb a karácsonyunk Magyarországon évente körülbelül 1,6 - 1,8 millió fenyőt vágnak ki, melynek nagyjából a kétharmadát sikerül eladni, a többit - akárcsak a felhasznált fákat - az új év beköszöntét követően megsemmisítik. Több ötlet is felmerülhet arra nézve, hogy hogyan menthetjük meg a fákat, de a dolognak sokszor inkább a hátulütőivel szembesülünk: úgy tűnik, előnyben vannak azok, akik kertes házban laknak, ők ugyanis kiültethetik a gyökeres fenyőt – már ha túlélte az ünnepeket - , vagy évről évre feldíszíthetik ugyanazt a fát az udvaron. Szóba jöhet még a dekoráció készítése, illetve a visszaváltható fenyő, végső esetben a műfenyő beszerzése. Tény, hogy a karácsonyfaként használandó fenyőket kifejezetten vágásra szánt ültetvényeken termesztik, tehát szó sincs esztelen környezetrombolásról. - Ugyanakkor pazarlásról igen! Természetbarátabb és persze fenntarthatóbb lenne, ha kizárólag annyi fenyő kerülne kivágásra, amennyire valóban szükség van. Arról nem is beszélve, hogy a fenyők a fotoszintézis során széndioxidot vonnak el, és az általuk kibocsátott aerosolok enyhítik a klímaváltozás hatásait is. Sokan vagyunk, akik karácsonyfának élő, földlabdás vagy konténeres fenyőfát díszítünk, mely terveink szerint aztán díszkertünkbe kerül kiültetésre. Ha a Karácsonyfa – tehát karácsonyfánk konténeres, és azt terveztük, hogy díszkertbe kiültetjük, erre alkalmas időpont lehet a januári enyhülés, mely Vízkereszt (január 6) napjának környékén sokszor köszönt ránk. Nagyon ajánlott, hogy hűvös helyre állítsuk a karácsonyfát, amennyiben központi fűtésünk van, akkor ablak vagy teraszajtó elé. Ez időszak alatt pedig folyamatosan tartsuk nedvesen a földjét, továbbá rendszeresen párásítsuk a lombját, mely történhet spriccelővel, vagy helyezhetjük az edényes fenyőt egy tál kavics közé, amit folyamatosan vízzel töltünk fel. Egy másik megoldást egy zalai cég dolgozta ki, aki úgy döntött, elejét veszi az esztelen pazarlásnak. Surdi és nemespátrói ültetvényeiken csak azokat a fenyőfákat vágják ki, melyekre megrendelés érkezik. Honlapjukon fényképek alapján és magasság szerint választhatjuk ki a nordmann, luc- valamint ezüstfenyő közül a legszimpatikusabbat, melyet aztán a kijelölt pontokon,


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság december 19 és 22. között vehetünk át, de a cég Budapest bizonyos kerületeire házhozszállítást is vállal. A megrendelések december 15. éjfélig adhatóak le.

A karácsony üzenete: soha nem vagyunk egyedül. /Bocsi Erzsébet/


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság A következőkben kis újrahasznosítási tipp mindenkinek képekben!

Pályázat: Keresd meg az ÚJRAHASZNOSÍTÁS szó jelentését! Beküldési határidő: 2017. február 14.

Tanulóink gondolatai: ”Tavalyi Karácsonyom: 2015. december 23-án apukám már aggódott, hogy nem lesz karácsonyfánk. Én azt mondtam neki, hogy ha hat hónapos koromban is volt karácsonyfám, akkor idén is legyen, mert még gyerek vagyok és nekem ez fontos. Szerettem volna, hogy a családom együtt lenne a fa előtt. Apukám megölelt és felhívta az ismerőseinket, hogy jöjjenek el velünk karácsonyfát venni, mivel ők sem vették még meg a fájukat. Elmentünk autóval egy olyan helyre, ahol rengeteg fenyőfa volt. Ismerősünk fiával csodálkoztunk is. Apukám azt mondta, hogy nincs annyi pénzünk, amennyibe az ottani fák kerültek. Sok helyen megnéztük, mire találtunk számunkra megfelelő fát. Nekem az a fa nem annyira tetszett, mert túl kicsi volt. Apu megígérte, hogy jövőre nagyobb fát veszünk. Hazafelé gyalog kellett mennünk, mert a fa nem fért be az autóba, az a szerencse, hogy közel volt az otthonunk. Anyukám is csodálkozott, hogy


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság találtunk megfelelő fát, ő is azt hitte, hogy nem fog sikerülni. Egy óra alatt feldíszítettük, majd megvettük apuval az ajándékokat. Este leültünk a karácsonyfa alá és megajándékoztuk egymást. Ilyen volt a karácsonyom 2015-ben.” /Szabó Balázs 5. a gondolatai/

„Egészségnap: Az egész úgy kezdődött, hogy szombaton is suliba kellett jönni. De az nem a tanulásról szólt, hanem az egészségnapról. Ezen a napon megmutatták az egészséges ételeket és meg is kóstolhattuk. Sok gyümölcsöt és zöldséget ettünk. Nekem ezek az ételek ízlettek: gyerekpuncs, répatorta, sütőtök és a gyümölcssali.” / Szabó Enikő 4.b. osztályos tanuló gondolatai/

Olvasd el a Mikulás megnevezését különböző országokban, nézz utána! Jultomten

Mikulás Télapó

Shengdan Laoren

Mos Nicolae Mos Craciun

Weihnachtsmann Ruprecht

Деда Мраз (Deda Mraz) Saint Nicolas Pere Noel

Santa Claus Father Christmas

Дед Мороз (Ded Moroz) Санта-Клаус (Santa Claus)

Babbo Natale

Julenissen

Joulupukki Sinterklaas

Papá Noel (Spain) Viejito Pascuero (Chile)

ELŐZETES A KÖVETKEZŐ SZÁMBÓL: Világ hírei Iskolai programok Újrahasznosítási ötletek Tanulóink gondolatai

Kerstman