CSOKOT 10.szam 2018. december

Page 1

CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság

CsöKoT – A Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újsága 2018. december 10. szám F. Bozó Éva Szeretet hull alá * ** *** Meleg ******** édes nedűt ************ kevergetek, ***************** porcelánja melegén ********************* kezem is elidőz. Az illat ************************** fűszeres, és megéljenzi az Ünnepet. ********************************* Kint a sötét már hangtalan, ******************************* ekkorra Mindenki hazatér. Győzelmet hazudik ******************************************* a szeretet - Legalább Szenteste, legyenek boldogok az Emberek!

1


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Nem esett messze az alma a fájától. (rajzolta: Szél Bernadett, 3.b osztály)

Kedves Olvasó!

Megjelent a CsöKoT legújabb száma! Iskolánk továbbra is nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra, újrahasznosításra, de persze a hagyományokat is ápolja. Ismételten köszönetet mondunk az iskola vezetőségének, a tanári karnak és a lelkes tanulóknak! Aranypontokkal köszönjük meg a felsősöknek a közreműködésüket és az alsósokat is arra biztatjuk, hogy próbálják ki magukat az újságírásban. Az idei év fő témája a FA! Üdvözlettel:

Szerkesztőség

Ha érdekel az újságírás és szívesen kipróbálnád magad, jelentkezz! Lehetsz szerkesztő, író, fotós, grafikus, keresztrejtvény készítő! PRÓBÁLD KI MAGAD!

Ki festette? Mi a mű címe? Írd meg a megfejtést!

Nagy fába vágja a fejszéjét. (rajzolta: Pircsuk Boglárka, 3.b osztály) 2


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Eseményeink képekben Akikre büszkék lehetünk: 

Haáz Brenda 2. a osztályos tanulónk II. helyezést ért el a kerületi Vörösmarty szavalóversenyen.  Farkas Petra I., míg Kavarnyik Krisztina III. helyezést ért el a Mátyás király emlékév - Lego designer versenyen!  Erdős Bendegúz, Balogh Levente, Horváth Sándor 8. a osztályos tanulóink bronz helyezést értek el a kerületi idegennyelvű ppt. versenyen, "A kerület híres embere" témában.  7-8. évfolyamos kosaras lányaink a kerületi diákolimpián a IV. korcsoportban ezüstérmesek lettek.

PÁLYÁZAT! 2019. novemberben iskolánk 40 éves lesz. Ebből az alkalomból pályázatot hirdetünk, minden pályaművet pedig jutalmazunk! Írd le, rajzold le, milyennek képzeled el iskolánkat 40 év múlva! Szerkesztőség 3


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság

Elgondolkodtató tények a fákról és jelentőségükről Nehéz túlbecsülni a fák fontosságát. A több mint 300 millió évvel ezelőtti megjelenésük a Föld történetének fordulópontja volt, segítségükkel bolygónk felületét a szárazföldi állatok nyüzsgő utópiájává változtatta. A fák táplálták, oxigénjükkel éltették, szükség esetén elrejtettek számtalan teremtményt a földtörténeti korok folyamán – beleértve őseinket is. Az emberiség évente több százezer hektárt erdőséget tüntet el – zömében Dél-Amerikában és Afrikában -, a rövidtávú veszteség mellé pedig olyan, nem várt bónuszok társulnak, mint az elsivatagosodás, a vadon élő állatok kihalása és az éghajlatváltozás. Még az ág is húzza. A tudományos gondolkodás a fák erőforrá(rajzolta: Nagy sainak fenntarthatóbb felhasználásával, a Kinga, 3.b osztály ) kiszolgáltatott erdők hatékonyabb védelmével ért el részeredményeket, de még mindig hosszú út áll előttünk. A Földön 46 százalékkal kevesebb fa él, mint 12 ezer évvel ezelőtt, amikor a mezőgazdaság még gyerekcipőben járt, a városiasodás még abban sem. Az erdőirtás ellenére az ember ösztönösen vonzódik a fákhoz. Puszta jelenlétüktől nyugodtabbá, boldogabbá és kreatívabbá válunk, és gyakran növeli teljesítőképességünket. De nem kell druidának lennünk az erdő, és benne a fák Nem látja a fától az erdőt! tiszteletéhez. Egyre több modern program keretében emlékezünk (rajzolta: Németh Adrienn, meg a fákról, melyek nélkül Földünk egésze nagy hasonlóságot 3.b osztály) mutatna a Góbi sivataghoz.

4


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság

Híres fák a világ minden részéről - részlet Boab Börtön fa A Boab Börtön fa egy hatalmas üreges fa Derby-től délre, Nyugat-Ausztráliában. Állítólag az 1890-es években a bennszülött ausztrál foglyokat tartották fogva benne, akik Derby városába tartottak a büntetésük kiszabásáért. Az elmúlt években kerítést építettek a fa köré, hogy védjék a vandalizmustól.

Major tölgy A Major tölgy egy óriási tölgyfa a sherwoodi erdő közepén, Notthinghamshire-ben, Angliában. A néphagyomány szerint ez volt Robin Hood menedéke, ahol ő és a csapata meghúzták magukat. A híres fa 800-1000 éves lehet. 1790-ben Hayman Rooke polgármester, megszállott régiség gyűjtő, a sherwoodi erdő ősi fáiról szóló könyvében erről a fáról is írt. Ezután kapta a fa a Major’s Oak (“Polgármester tölgye”) nevet.

Különleges fák Magyarországon, amelyeket látnod kell A legművészibb fa A legenda szerint Erkel Ferenc egy méretes gyulai mezei juharfa lombjai alatt írta Bánk bán című operáját, amit ma Erkel-fa néven tisztel az ország. Noha a Várfürdő korábbi vezetése ragaszkodik ahhoz, hogy ez a fa volt Erkel fája, a valóságban sanszos, hogy már nem él a fa, amelyről szó van, mivel az Erkel-fa legfeljebb aprócska, fiatal fácska lehetett 1861-ben. Ez persze cseppet sem zavarja a helyieket és a turistákat: az Erkel-fáról mindenkinek a művész és halhatatlan műve jut az eszébe.

A legszebb fa 2014-ben több mint hétezer szavazattal a tatai Öreg-tó partján álló platánfa lett az év legszebb fája, ami esélyessé tette őt az Európai Év Fája címre is. A csodaszép, méretes fa története az 1700-a évekre nyúlik vissza, még Versailles-ből hozatta az Esterházy-család a maga gyönyörűségére. A család több platánfát telepített a kertbe, de ez a fa egyedül nőtt ilyen terebélyesre… és… hát mondjuk ki, gyönyörűre. 5

is


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság A legijesztőbb fa Magyarország talán legrémisztőbb fája az Ördögigafa, mely Sümeg közelében, a sarvalyi forrástól pár száz méterre délre áll. Egy egészen bizarr formájú bükkfáról van szó, mely egyesek szerit az ördög műve: törzse kétfelé ágazik, kétméteres magasságban újra összeforr, majd háromfelé mutat. Magassága 31 méter, törzsének kerülete csaknem három méter, és már a 200. születésnapján is túl van. A népnyelv szerint 666 évig fog élni, aztán az ördög maga jön el érte villám hátán. képek: evfaja.okotars.hu; gps-tour.info; visitbekes.hu; erdeszetilapok.hu forrás: tervezzitthon.hu

A fa mint az egyéni életút önismereti szimbóluma Figyeljünk meg egy fát, s egyértelművé válnak az életünkkel összekapcsolható párhuzamok. A fa hozzánk hasonlóan egyenesen áll, növekszik, virágzik, termést hoz, öregszik és meghal. Bölcső és koporsó is készülhet belőle.

Szép rituálé mikor egy gyermek születésére fát ültetünk A természeti népek „mágikus” kapcsolatot feltételeztek az egyén és a fája között, mintha lelkének egy darabját az hordozta volna. S ha az egyén átmenetileg elhagyta a közösséget, a fa létéről következtettek hogylétére az otthon maradtak.

A fa halállal összekapcsolódó szerepe A koporsó készítése mellett a fa adja tűzet a halotti máglyának, s temetőben vagy emlékhelyen gyakran találkozunk kopjafákkal. De ismert az a motívum is, hogy a sírra ültetett fában tovább él valami az elhunytból.

Világfa, Életfa, Égig Érő Fa a

magyar hagyományban

A fa motívum jelzi az egyén életút teljességig. Ennek mitológiai kifejemagyar mondavilág legfontosabb gig Érő Fában, mely sok magyar népTöbb mint 2000 éves hun sziklarajzoholdas Világfa.

kibontakozását a gyökerektől a ződését ismerhetjük fel a hunszimbólumainak egyikében az Émesében ismétlődő motívum. kon már megjelenik a napos és

Rajzolta: Szél Bernadett, 3.b osztály 6


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Kovács Liliána 4.a osztályos tanuló munkája az erdei fenyőről:

7


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Hurta Márk 4.a osztályos tanuló munkája a karácsonyfáról:

8


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság Disney Channel hírek

A LEGJOBB ÉLŐSZEREPLŐS DISNEY FILMEK, AMIKET MÁR ALIG VÁRUNK! Dumbo - 2019. március Tim Burtont az egyik legnagyobb rendezők között emlegetik, s neki köszönhetően a repülő cirkuszi elefánt története is megelevenedik. A filmben olyan színészek tűnnek majd fel, mint Colin Farell, Danny DeVito vagy Eva Green. Az remekmű az élőszereplős és az animációs világ kombinációjában készül. (Getty Images / Disney)

Aladdin - 2019. május Guy Ritchie sajátos stílusa mindenkit magával ragad, s kész megmutatni a világnak, az Aladdin élőszereplős változatát. Genie szerepében Will Smith-t láthatjuk majd, míg Jasmine-t Naomi Scottalkotja. A 2019-ben moziba kerülő film, az 1992-es, ugyanezen a néven futó mesefilm újragondolt változata lesz. (Getty Images / Disney)

Oroszlánkirály - 2019. július Talán az egyik legnagyobb klasszikus Jon Favreu rendezésében kerül majd a mozikba, 2019 nyarán. A film érdekessége, hogy számítógépes grafikával hoznak létre mindent, állatok bevonása helyett. A szereplőgárdát illetően nem lehet okunk panaszra, hiszen Beyoncé lesz Nala, Donald Glover lesz Simba és James Earl Jones pedig Mufasa. (Getty Images / Disney)

Mulan - 2019. november A harcos Fa Mulan szerepében Liu Yifei tündököl majd, akinek valljuk be nem lesz könnyű dolga. A rendezésért Niki Caro felel, s érdekesség, hogy ő a negyedik olyan nő, aki egy 100 millió forint költségvetés feletti filmet felügyel. (Getty Images / Disney)

9


CsöKoT - Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola ÖKO újság AJÁNLÓK

Figyelem! 

Hasznos/érdekes link ajánló: Játékok, mesék, dalok:  https://egyszervolt.hu Gyerekprogramok egy helyen:  http://www.gyerekprogramajanlo.hu Mondókák, versek:  http://mondokak.net Tudományos érdekességek:  http://www.davincilearning.com/hu?kids=1 Online játékok gyerekeknek:  htt://jatekpolc.hu

Várjuk program-, mozi-, és könyvajánlásaitokat! Ha van kedvetek, írjátok meg azt is, hogy miért és kiknek ajánljátok!

Moziműsor:  Pókember  Lengemesék2  Grincs  A karácsonyi mentőakció  A Diótörő és a négy birodalom

ELŐZETES A KÖVETKEZŐ SZÁMBÓL:

Ismerd fel!

A Világ hírei Hulladékgazdálkodás Fákról mindent Nevezetes napok Könyvajánló Programajánló Játék Híres fák a világ minden részéről folytatás

10


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.