Issuu on Google+

Chris Hinders portfolio

2013


As a collection of work, I believe that this portfolio is a good indication of my architectural education at Ball State University. Beginning with essential skills in the first year, carrying all of the knowledge through each progressive studio, the quality of work I have produced has only grown. I can hope that I continue my education even upon graduation, working for more than just a living.


I chose architecture as my career path for several reasons. Among them was my desire to have an impact, to create lasting designs that would affect others just as much as they affect me. I have spent four years at Ball State University, gaining an education that will help me achieve my goals. Architects play a major role in shaping our surrounding world. When people interact with a building or experience a space, they are realizing the end result of a conscious design solution. For a professional to have such an impact on society is humbling in its magnitude. I want to be an architect so that my ideas will influence the built environment of the future. Whatever the building function or site, there are design solutions that can embody the creative imagination of their designer. Whether the work is for a large complex, a residential house, or a park bench, the principals of design remain the same. A problem needs to be identified, a solution needs to be crafted for that problem. A design should not be able to be transplanted to any site, or fit into the program of any client. An architect is not an irrelevant concept. I take pride in my work, and in the evolution of my skills within the field of design. If my work can bring enjoyment to somebody else as well, then I will truly consider myself to be successful.


Contact Info

Christopher Hinders

(765) 863-0132

Resumé Address Email 816 W. University Ave christopher.hinders@gmail.com Muncie, IN 47303

Technical Skills

Education 2009 to 2013 Ball State University Current Cumulative: 3.663 / 4.0 Working towards Bachelor of Science in Architecture

Work Experience

Ball State University, Muncie, IN Woodworth Commons Dining Hall Food Service Customer Relations Supervisor: Ralph Julius rrjulius@bsu.edu

2009 High School Graduation Maconaquah High School, Bunker Hill, IN Salutatorian, GPA of 12.963 / 12.0 Graduated 2nd of 142

Grissom Redevelopment Authority, Peru, IN Demolition and Cleaning Crew Renovated an unused Air Force hangar for Dean Baldwin Painting Demolition of office spaces and electrical work Supervisor: William Elliot Part-time Job belliott@miamicountyeda.com Summer Job Fall 2010 – Current (765) 689-0159 Summer 2010, 2011

Academic Honors + Awards High School Salutatorian AP and Honors courses Ball State Honors College Working to graduate with honors

Dean’s List Spring 2012, Fall + Spring 2011, Fall 2010, Fall 2009 National Society of Collegiate Scholars Order of Omega

Extracurricular Activities + Community Service Phi Gamma Delta Service Opportunities: Boy Scouts of America National Honor Society Awards and Recognition: 2009-2010 Minnetrista Cultural Center Eagle Scout United Way Risk Manager: 2012-2013 Habitat for Humanity


Table of Contents year 01

Drawing Skills

Axon/Iso Drawings

Nova Scotia Master Plan

Rubadoux Studio

2-D Depth

Desert Shelter

year 02

year 03

House in my Head

End of Year Competition

Charter School

Spatial Intervention

Problem Design

Santa Fe Townhouse Beach House

Laser Cut Pavilion

Painted Space

Collage

End of Year Competition

year 04 Design Competition

*All projects were produced at Ball State University


year 01

Illustrations Spindle Piece Henry Moore Cross-hatched textural drawing

Desktop Still Life


Rubadoux Studio Drawings constructed based off of one plan and section. The house was designed by Brian MacKay-Lyons. This was a study in technical drawing skills and modified scales.


Master Plan Illustration

A further study of technical drawing skills, these illustrations were explorations of the various representations of trees, topography lines, shadows, and other drawn objects.


Walton Square Park An introduction into axonometric and isometric constructions, as well as scaled drawings intended to capture detail and interest.


Design

Magazine collage Emphasized a quality seen within an existing space


Spatial Intervention This project was aimed toward creating a better experience within a space. The bottom of the pictured stairwell is largely an unused space. The stacked circular forms mimick the landings of the staircase as well as the vertical rise. Also, the staircase has an inherent sculptural quality to it that is shared by the intervention. Lastly, the intervention creates excitement and activity in a space that previously had none.


Picture with an Archer Kandinsky A painting interpreted into a 3-dimensional cubic foot


Green Geometry Intervention in a college village alleyway. The geometric archway and planted seating made the space both one of movement and stillness.


year 02

Digital Education

2-Dimensional Layered Framework A passage from “The Art and Craft of the Machine” translated into binary and split into layers of 0’s and 1’s All other arts simply obeyed and placed themselves under the discipline of architecture. They were the workmen of the great work. The architect, the poet, the master, summed up in his person the sculpture which carved his facades, the painting which illuminated his walls and windows, the music which set his bells to pealing and breathed into his organs there was nothing which was not forced in order to make something of itself in that time, to come and frame itself in the edifice.


Laser Cut Pavilion Study of three-dimensional ribbed construction of a pavilion


Responsive Design Desert Shelter Nomadic desert shelter built of adobe blocks. The design was informed by environmental studies. Shade was determined with a heliodon, while wind was studied with a water table.


Eagle’s Nest Beach House Minimal summer beach house built entirely of wood. Studied wind patterns as well as lines of sight. Studies in wood construction were also a prerequisite to design.

Elevation First Floor Plan 2

1

A

Base Plan

Model

Section


Santa Fe Townhouse

A

Townhouse design incorporated into a mixed use block in downtown Santa Fe, New Mexico. Bookstore on the first floor, leading into two levels of residential above, along with a roof garden. Main issues included spatial organization, privacy zones, and separation of use.

A

First floor plan

Second floor plan

A

Third floor plan


East Elevation

Section A

E-W Section


ICMA Design Competition Museum designed with CMUs as its main building element. The museum is meant to showcase the various cultural elements of Indiana. These included temporary outdoor car displays as well as famous Indiana poets and artists.

The site is located in Indianapolis, by the current Indiana State Museum on the edge of the canal. The main entrance is on the north side, with guests able to filter through the museum and explore the landscape of the canal on the south side as well.


The museum is split between the galleries and other functions, including an auditorium, cafe, and offices. The atrium in between is very light, contrasting the adjacent CMU sections. The south facade is split into several stacked elements, reflecting the character of concrete block construction. The segmented walls help to separate the interior gallery spaces as well as create a dynamic exterior environment for car shows or other small venue events.


year 03

House in my Head This project was a study in client relationships. The house is designed for a studio partner, based on questions and a design collage. Lower Level The three levels are partially built into the slope, connected by a vertical stair tower. The house is spatially arranged to follow the flow of daily activity. Upper Level

Main Level South Elevation


The house is split into spatial zones through the use of large massing walls and half-level staircases. The south facade is open down the slope with balconies and windows. The compliment between the horizontal and vertical layering is meant to reflect the tectonic layering in the mountainous site location.

E-W Section


Charter School Design This project is a charter high school design for The Project School in Indianapolis. The school currently had an elementary and middle school, but did not have the space sufficient for a full K-12 curriculum. This design took the unique program of the Project School and fitted it into a building just as unique.

In partnership with Nick Peterson

Second Floor Plan

First Floor Plan


The form of the school was very specific to its site conditions. Designed for a brownfield site next to the inner city Project School, the high school takes full advantage of its positioning for both the building and its interior, as well as master plan considerations of parking and outdoor recreation.

Mirror Box Artificial Sky tests The design, in addition to the overall scheme, was focused on individual classroom performance. Each space was studied in terms of social proximity, daylighting, and spatial teaching arrangements.

N-S Section

Design sketches

E-W Section


The school is designed to offer the most diverse array of learning environments. The Project School fosters individual creativity and passion, and this design was meant to encourage that growth even further.


The Estopinal Group Design Competition When the Superbowl came to Indianapolis, it encouraged large amounts of downtown construction. To further the “Superbowl Village,� the program of this design incorporates a culinary school that runs several different boutique and food shops.

Other Floor Plans

Ground Floor and Master Plan

In partnership with Tony Bontrager


East Street Perspective

N-S Section

Northeast Corner View

E-W Section


Model Images

The angles of the building derive from other important landmarks of Across the Corner the city, connecting it to its surrounding social context. The form also allows it to interact with the pedestrian corner, creating a dynamic flow into the plaza as well. The facade is a mixture of glazing and a patterned screen. The circular perforations reflect the metaphor of the building, a gradient of visibility from the edges to the interior. The angles of the building are carried into its elevation as well, with the facade spreading between each floor level.

South Plaza Perspective


2 1 3

Site Context

5

Cripe Design Competition Shutes Folly Island, in the middle of Charleston Harbor, is home to Castle Pinckney, a delapidated fort that was once a part of the old coastal defense system. The challenge was to turn the island into a viable tourist attraction, without destroying the integrity of the island’s history.

1

-Utilize current ferry lanes, but with separate dedicated ferry -Two ferry dock options for visiting variety

2

Master Plan

4

-Offers view of pelican nesting -Reinforces connection to Charleston and harbor

South Elevation


Original Fort Construction

3

5

Boardwalk Tectonics -Provides small boat docking -As island decays, stationary boardwalk marks the passing of time - Visual connection to island, walking the length

4

-Connected by original dock location -Secondary ferry access -Contains the history of the island and castle

-Stabilizes fort in current state of decay -Original structure visible -’Distant’ link to past

Sustainable technology incorporated into the welcome pavilion allows it to stay off the grid in the harbor with all of its amenities Rain Water Collection Composting Toilets

FTL Solar PowerMod III Solar Fabric


Access is located at either end of the island. Primary access is at the northern end. Beginning their experience, visitors would walk down the pier onto the island. A screened view of the island on one side, and extensive views of the harbor, Mount Pleasant, and Charleston would be seen off of the other side. The connection between Shutes Folly and the heart of Charleston would be unmistakable.

Ferry Access

Model Images

Belvedere Entrance Section

The welcome center stands at the terminus of the pier. Within, visitors can educate themselves about the history of Castle Pinckney. Its rebuilding, additions, and various uses are all a part of its history. From the welcome center, visitors would then approach the castle along the same line as its original dock.

Dock Side Welcome Center View


Portfolio