Page 1

Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors

Acte cívic censurat per part de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès El govern municipal impedeix la celebració de la xerrada sobre salut pública "Medi ambient i càncer: abocadors de residus tòxics i perillosos", organitzada per la Plataforma Cerdanyola sense abocadors de Cerdanyola del Vallès

La ponència prevista per al 6 de juny de 2009, Dia mundial del Medi ambient, havia de ser impartida pel Dr. Josep Ferris i Tortajada, especialista en oncologia infantil de l’Hospital Infantil Universitari La Fé de València. El Dr. Ferris anava a parlar de la relació entre la contaminació del medi i malalties concretes com el càncer, la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple.

Per a la realització de l’acte, es sol·licità un espai municipal (sala 6 de l’Ateneu de Cerdanyola) amb l’antelació necessària i pels procediments establerts, que fou confirmat verbalment tant per part del responsable de l’Ateneu com pel Departament implicat (Sanitat, que depèn de la regidoria de Serveis a les Persones i Drets civils). El dia 26 de maig de 2009, havent iniciat la difusió via correu electrònic i l’encartellament sobre l’acte, la reacció de l’Ajuntament fou immediata: l’interlocutor de l’Ateneu es posà en contacte amb una de les persones que havia fet la sol·licitud acusant-la d’engany i amenaçant-la amb què la xerrada no es celebraria, ja que, segons ell, es tractava d’un “acte polític” i el dia 6 és el dia de reflexió. La Plataforma, prèviament, ja havíem consultat la Junta electoral per mitjà dels nostres advocats per si hi havia cap inconvenient en realitzar aquesta xerrada el dia abans de les eleccions europees. La resposta de la Junta fou que no hi havia cap problema, donat que el què està prohibit és realitzar actes en els que es demani el vot per alguna opció política que es presenti a les eleccions.

Per aclarir la situació, el dia 27 de maig, tres membres de la Plataforma ens varem reunir amb la regidora de Cultura, Sra. Consòl Pla, i el regidor Sr. Alfons Escoda. La regidora de Cultura, després de fer algunes trucades en la nostra presència, ens assegurà que no hi havia cap inconvenient per celebrar l’acte. Dos dies més tard, el 29 de maig, els nostres assessors legals van rebre una trucada de la Sra. Jordina Puntí, cap del Servei de Cultura de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, per demanarlos la suspensió de l’acte. El 2 de juny, la mateixa Sra. Puntí cità un membre de la Plataforma i li lliurà còpia d’un Fax de la Junta electoral de zona de Sabadell, adreçat a l’Alcalde de l’Ajuntament de Cerdanyola, en el què s’indicava que no es pot realitzar un “acto en Jornada de Reflexión (...) al objeto de evitar cualquier tipo de alteración del desarrollo ordinario del proceso electoral”. Aquest document no fa referència ni al títol de l’acte, ni a les seves característiques. És la resposta a un fax enviat el 28 de maig pel “nostre” Ajuntament, que ni s’adjunta ni se’ns va facilitar.

Pàgina 1 de 2


Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors

I nosaltres ens preguntem: •

Com pot ser que la Junta electoral autoritzi la celebració de l’acte als nostres advocats però la denegui quan és l’Ajuntament el qui exposa “els fets”?

Per què l’Ajuntament no gosa fer públics els “arguments” que va plantejar a la Junta electoral i, enlloc d’això, ens persegueix i prova d’intimidar-nos per tots els mitjans?

Per què l’Ajuntament encara no ha respost per escrit la nostra petició per realitzar l’acte?

Finalment, ahir divendres 5 de juny, a les 17hores, vam rebre un escrit de l’Ajuntament en el què se’ns prohibia la celebració de l’acte, donat que, segons ells, la Plataforma no havíem presentat l’autorització de la Junta electoral i ells sí disposaven de la denegació...

I nosaltres ens tornem a preguntar: •

Si l’Ajuntament ja tenia la resolució de la Junta electoral des del dia 28 de maig, per què s’ha esperat a darrera hora per dir-nos que faltava documentació per poder celebrar l’acte?

Per què l’Ajuntament no ens havia enviat cap sol·licitud per escrit en la que s’indiqués que mancava documentació complementària?

I per què l’Ajuntament continua sense adjuntar la documentació que acrediti el què afirmen?

Davant d’aquesta censura injustificada, i donat que l’objectiu de la Plataforma és poder oferir tota la informació en condicions i amb garanties democràtiques, ens hem vist obligats/des a posposar l’acte fins el proper setembre.

Ara farà just un any, i també coincidint amb el Dia mundial del Medi ambient, tingué lloc un primer atemptat a la llibertat d’expressió de la Plataforma. L’Alcalde de Cerdanyola del Vallès, Sr. Antoni Morral i Berenguer, exercí pressions polítiques sobre el Bisbat per suspendre l’acte sobre els abocadors de la Plana del Castell al Centre direccional, que es preveia celebrar al Centre Parroquial de la ciutat. Finalment, la denúncia pública de l’intent de censura “ajudà” a què l’Ajuntament es fes enrere... Aquest cop, l’Ajuntament creu que s’ha sortit amb la seva: ha aconseguit censurar un acte cívic sobre un tema que afecta la salut i el medi ambient de la població, fonamentat amb dades científiques i objectives. Ells i elles coneixeran els motius....

Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors A Cerdanyola del Vallès, 5 de juny de 2009 Pàgina 2 de 2

Acte cívic censurat per part de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès  

Acte cívic censurat per part de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès