Page 1

LC15Dx lézerszkenner Nagy pontosság és nagy felbontás

Nikon méréstechnika I elképzelés, túl a precizitáson


Új lehetőségek kompromisszum nélkül

2


3


LC15Dx

Csökkenti a pontatlanságot a tapintó szintjére Az LC15Dx életképes alternatívát kínál a mérőtapintóval szemben számos nagypontosságú CMM alkalmazásban. A gyártók nagyobb bizalomra tesznek szert termékeik méretpontossága tekintetében anélkül, hogy ez az ütemidők rovására menne. Az alkatrészek, geometriák és anyagok nagyobb választéka hatékonyabban mérhető, beleértve sok olyan alkatrészt, amelyek túl aprók vagy törékenyek a letapogatásos érzékeléshez.

PH10M/MQ automatikus befogó A szkenner és mérőfej automatikus cseréje

ESP3 Automatikus lézerbeállítások

Hőstabilizáló Nulla bemelegedés

Visszatükröződés-szűrő

ELŐNYÖK A pontossági hézag megszüntetése A legújabb lézerszkenner technológiának köszönhetően az LC15Dx áthidalja a lézerszkennerek és a mérőtapintók pontossága közötti hézagot. Az ISO 10360-2 MPEP-vel és ISO MPEAL-lel összehasonlítható tesztekben az LC15Dx elérte a CMM és a mérőtapintók használatára jellemző pontosságot. Azonban a mérőtapintóktól eltérően az LC15Dx érintésmentes 3D lézer háromszögelést alkalmaz a felület közvetlen mérésére és így kiküszöböli az mérőfej-kompenzációs hibákat. A szkenner testének belsejében elhelyezett hőstabilizálóval sikerült kiküszöbölni azt a bizonytalanságot és késedelmet, amely a lézerszkenner üzemi hőmérsékletének elérése előtt jelentkezett.

Sokoldalú letapogatás probléma nélkül A Nikon egyedülálló ESP3 technológiája intelligens módon, valós időben alkalmazza a lézerbeállításokat minden mérési pontra. A felületek, anyagok, kikészítések, színek és átmenetek szélesebb választéka és ötvözése hatékonyabban, felhasználói beavatkozás, kézi beállítás és az alkatrészek befújása nélkül mérhető, még a kicsi és törékeny alkatrészek is. A nem kívánt visszatükröződéseket egy fejlett szoftveres szűrő közömbösíti, míg a környezeti fény változásait egy nagy érzékenységű napfényszűrő nyeli el.

A termékminőség jobb megítélése Az általános összevetés a méretpontosság teljes 3D megjelenítését kínálja. Az eszköz a teljes munkadarabot összeveti a CAD modellel és bármely kérdéses terület színkiemeléssel azonnal megjelenik. További vizsgálatokra és elemzésekre van lehetőség a kinyíló ablakok, metszetek és geometriai méret- és tűréskönyvtárak (GD&T) révén. A vizsgálati jelentések a kívánt egyszerűséggel vagy éppen komplexitással, teljesen automatikus követő jelentésekkel készülhetnek.

4

Semlegesíti a nem kívánt visszatükröződéseket

Napfényszűrő Elnyeli a környezeti fényt


Teljesen integrált

SZOFTVER

A lézerjel irányítása a mérőfej-interfésszel

Átlátható szoftver minden alkalmazásra

Állapot-LED-ek

Az LC15Dx-hez számos népszerű szoftvercsomag választható a munkadarab-CAD összehasonlításhoz és a funkcionális vizsgálathoz, mint a FOCUS és a CAMIO.

Lézer-diagnosztika és állapotjelzés

A legfontosabb jellemzők:

Tartomány-kereső Felhasználói Útmutató kézi működtetéshez

• CAD programozás • Legjobb illesztés • Munkadarab-CAD összehasonlítás • Tulajdonság vizsgálat • Lapátelemzés • Színes jelentések

• Több-érzékelős CMM • Offline programozás • Pontfelhő menedzsment • Geometriai méret- és tűréskönyvtár • Betanítási és tanulási programozás • Teljes szimuláció

Nagyteljesítményű Nikon lencse Növeli a pontosságot és az adatok minőségét

Szemet védő lézer 2. osztályú látható fényű lézer

Tulajdonság vizsgálat Tulajdonság

Az átlátható programozás és az offline szimuláció csökkenti a létrehozás idejét

mérés és geometriai méret- és tűréskönyvtár

Metszetek és profilok 2D metszet és profilelemzés

CAD összehasonlítás A mért alkatrész közvetlen összehasonlítása a CAD-del

Lapát metszetelemzése teljes 3D összehasonlítással kombinálva

Legjobb illeszkedés A mért alkatrész legjobb illeszkedése a CAD-hez

Pontfelhő kezelés Pontfelhők levágása és szűrése

A méretpontosság 3D-s megjelenítése

CAD export Ellentétes

irányú

tervezés és adattárolás

5


ALKALMAZÁSOK Nagypontosságú alkatrészek és kis geometria Az LC15Dx lényeges előnyöket kínál a nagypontosságú alkatrészek és kis geometriák széles választéka számára, így az apró részletekhez, félkemény alkatrészekhez és az igényesebb anyagokhoz: FOLYAMAT TERMELÉS - K&F – REKONSTRUKCIÓ MÓDSZER

FORGÁCSOLT - FRÖCCSÖNTÖTT - KIVÁGOTT - ÖNTÖTT – KOVÁCSOLT

ANYAG

FÉM - MŰANYAG - GUMI - AGYAG - KERÁMIA – KOMPOZITOK

KIKÉSZÍTÉS FORGÁCSOLT - POLÍROZOTT - BEVONATOLT - FESTETT - KEVERT SZÍNEK SZERKEZET FOGAZOTT - LÁGY - RUGALMAS - TÖRÉKENY TULAJDONSÁG

FELÜLET - GEOMETRIAI JELLEMZŐ - PROFIL - METSZET

Precíziós fröccsöntés Kicsi, lágy és törékeny alkatrészek mérése

Orvosi implantátumok Turbinalapátok Összetett szabad formájú geometria ellenőrzése Tapintócsúcs kompenzációs hiba kiszűrése

TÖBB-ÉRZÉKELŐS CMM A lézerszkennelés és a mérőtapintó kombinációja Némely esetben az egyérzékelős technológia nem elégséges az összes jellemző mérésére. Az LC15Dx kombinálható egy opcionális mérőtapintóval összetett több-érzékelős CMM megvalósítására. Az alkalmazástól függően mindkét technológia használható egymástól függetlenül vagy együttesen néhány ellenőrzési programban. Lehetőség van a teljesen automatikus érzékelő-cserére, amely kiegészíthető a CMM asztalára szerelt opcionális csere- és tárolókerettel.

6


FELÚJÍTÁSOK Növelje meg jelenlegi CMM-jének képességeit A meglévő CMM kiegészítése egy LC15Dx-szel költséghatékony megoldást jelent. Ez az egység integrálható a meglévő CMM vezérlő hardverbe és a kompatibilis mérőfej-rendszerbe, ezáltal sokoldalú több-érzékelős CMM rendszer jön létre, amely mind érintésmentes, mind tapintó ellenőrzést lehetővé tesz. LC15Dx felújító készletek az alábbi CMM vezérlő rendszerekhez kaphatók: • Aberlink • Deva • Coord3 • Dukin • LK

• Hexagon DEA • Hexagon Brown & Sharpe • Hexagon Sheffield • Mitutoyo • Mora

• Renishaw • Wenzel • Werth • Zeiss

Hossz 100 mm (3.9 hüvelyk)

SPECIFIKÁCIÓK Mérési hiba (MPEP)

1

2.5 µm (0.0001 hüvelyk)

Multi-stylus tapintó teszt (MPE )

2

AL

6 µm (0.00024 hüvelyk)

Felbontás (ponttávolság)

22 µm (0.00087 hüvelyk)

Adatnyerés (kb.)

70.000 pont/mp

Vonalankénti pontok (kb.)

900

Mérési hőmérséklet-tartomány

18-22 °C (64.4-71.6°F)

Üzemi hőmérséklet-tartomány

10-40 °C (50-104°F)

Bemelegítési idő

0 (nulla) másodperc

Tömeg

370 g (13oz.)

Védelmi mód

IP30

Tápfeszültség

110/240 VAC, 50/60 HZ 5A

Fokozott szkennelési teljesítmény (ESP3)

Napfényszűrő

Mérőfej kompatibilitása

3

Lézertípus

PH10M, PH10MQ, CW43, PHS 2. osztály (670 µm)

A Nikon Metrology teszt összehasonlítható az EN/ISO 10360-2-vel A Nikon Metrology teszt összehasonlítható az EN/ISO 10360-5-tel, a CMM-hez 2 µm+L/350 vagy jobb pontossággal 3 A CMM vezérlő és az mérőfej kompatibilitásához lásd az LC15Dx adatlapját.

Magasság 104 mm (4.1 hüvelyk)

Távolság 60 mm (2.4 hüvelyk)

Szélesség 58 mm (2.3 hüvelyk) Automatikus befogó 21 mm (0.8 hüvelyk)

1 2

LÉZERSUGÁRZÁ S NE NÉZZEN A SUGÁRNYALÁBBA VAGY NE NÉZZEN KÖZVETLENÜL BELE OPTIKAI MŰSZEREKKEL 2. OSZTÁLYÚ LÉZERTERMÉK Max. teljesítmény = 4,8 mW és 8,0 µJ 660 & 635 nm IEC 60825-1, 2.0 kiadás 200703 Használat előtt olvassa el a használati utasítást Megfelel a 21 CFR 1040.10-nek és 1040.11-nek, az 50. sz., 2007, június 24-i keltű lézer értesítésnek A szórt sugárnyaláb miatt a lézerfénybe optikai műszerrel (például szemlencsével, nagyítóval vagy mikroszkóppal) 100 mm-en belül történő belenézés a szemre veszélyes lehet.

Test 83 mm (3.3 hüvelyk)

Látómező mélysége 15 mm (0.6 hüvelyk)


Csökkenti a pontatlanságot a tapintó szintjére

GORDIUSZ ALFA

2045 Törökbálint FSD Park 1., 2.épület telefon/fax: +36 23 531 205 iroda@gordiuszalfa.hu www.gordiuszalfa.hu LC15DX_EN_0312 – Szerzői jog Nikon Metrology NV 2011. Minden jog fenntartva. Az itt bemutatott anyagok összefoglaló jellegűek, bármikor módosulhatnak, és általános tájékoztatási célokat szolgálnak.

LC15Dx

NIKON LC15Dx Prospektus