Page 1

Csallóköz DUNASZERDAHELY > KOMÁROM > GALÁNTA > VÁGSELLYE

Élményekkel teli tánc

A jövőben kerékpárút is épülhet

„A közönségből kiváltott érzelmek a legnagyobb elismerés”

A kultúra is sokszínűen van jelen a csallóközi nagyközségben

5. oldal

8. oldal

Nézőpont Rajkovics Péter

Žitný ostrov Ára: 0,65 €

2012. július 17., 29. szám

Regionális hetilap | Regionálny týždenník

www.csallokozonline.sk Gólkirályok és gólkirálynő a csúcson Új információs rendszert vezetnek be a futballban 44-45. oldal

Vigyázat, a betörők nem nyaralnak!

Mennyiért? Beszélgetés. Tények és érvek hangzanak el órák alatt, de valójában nem jutunk előbbre. Egymástól eltérő vélemények, amelyek közös jellemzője a bizonytalanság. Egy omladozó rendszer hantjain próbálunk valami biztatót mondani, de ismerjük a másikat, így hazudni sincs erőnk. Tegnap bementem egy szupermarketbe. Végignéztem a pultokon, a gazdag kínálat felett töprengtem. Vajon mennyivel nagyobb a választék, mint száz évvel ezelőtt a kis sarki üzletben? A polcok száma meghatványozódott, az ott található termékek viszont egyre kevésbé emberi kéz művei. Gépek gyártják őket, és mesterséges összetevőiknek köszönhetően hamarosan mi is csak műszaki tárgyakká silányulunk. Talán sokakat megnyugtat, hogy legalább kedvező áron jutunk hozzájuk. Napjainkra ugyanis csak ennyi marad: a régmúlthoz képest méregdrágának tűnő idei akciós termékek, amelyek nevét már meg se jegyezzük. Nincs miért. A határon túl pizza feltétnek nevezik a sajthoz hasonló készítményt, Szlovákiában pedig a rosszabb napokon egy-egy um is lecsúszik a torkunkon, ha már rumra nem telik. Azt kell mondanom, hogy hamis a baba. Tudja ezt mindenki, de a meztelen király példázata köszön vissza. Előnyösebb hallgatni róla, esetleg félelmeinkkel együtt bezárni az autóba. Megpakolva haladunk tovább, hiszen hipermarketből is van elég. Abban a pirosban pedig olcsóbb a tojás. Majd ismét leülünk egymással szemben, és jöhet egy jobb Cabernet Sauvignon. Jobb? Elég, ha nem roszszabb!

Fogas Ferenc illusztrációs felvétele

Jobban kellene vigyáznunk

DUNASZERDAHELYI JÁRÁS – A nyári idény kezdete óta eltelt mintegy másfél hónap alatt megduplázódott a betöréses lopások száma a járásban. Sajnos, gyakran mi, lakástulajdonosok adunk lehetőséget a bűnözőknek azzal, hogy nem vagyunk elég elővigyázatosak. Pedig néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhető lenne, hogy nagyobb anyagi kár és lelki megrázkódtatás érjen bennünket. Rajkovics István, a dunaszerdahelyi járási rendőrkapitányság bűn-

ügyi igazgatója szerint a leggyakrabban elkövetett hiba, ha távozás után nyitva vagy akár csak szellőzésre nyitva hagyjuk ablakainkat. Ezzel gyakorlatilag felkínáljuk értékeinket a szemfüles betörőknek. „Manapság a közösségi hálót arra is használják az emberek, hogy életük fontosabb eseményeit megosztják a nyilvánossággal, ami nem biztos, hogy szerencsés, mert könynyen célponttá válhatnak. Sokan közlik, hogy mikor, hová mennek kirándulni, a nyaralás idejére pedig nem bíznak meg olyan személyt, aki időközönként ránéz a lakására, kiüríti a levelesszekrényt” – közli.

Mint mondta, nagyobb összeget, ékszereket sem ajánlatos otthon tartani. De nem csak a nyaralókat fenyegeti a veszély, hanem azokat is, akik épp nem tartózkodnak otthon. A rablók legtöbbször nappal munkálkodnak, amikor legtöbben dolgoznak. Megtörténik, hogy a tulajdonos hazaérve szembesül azzal, hogy napközben kifosztották lakását. Megtudtuk, eddig a legnagyobb kár napokkal ezelőtt egy családi ház kirablásánál keletkezett, csaknem 50 ezer euró. (Folytatás a 2. oldalon)

● FIGYELEM! Indul a nyári előfizetői játékunk. Részletek a második oldalon!


2

Utánajártunk A királyrévi AGROSTAAR KB Kft. agrárvállalat egyik meghatározó ágazata a gyümölcstermesztés. Vadkerty Tibor hat éve vezeti az ágazatot, folyamatosan korszerűsítve a termelést. A cégvezetéssel karöltve bekapcsolódnak a különféle fejlesztési programokba, amelyeket a minisztériumok, a kormány, vagy az EU hirdet meg. Legutóbb a gyümölcsraktárak hűtőboxának létesítésére, valamint a cég termékeinek kiskereskedelmi értékesítésére szolgáló kis üzlet építésére nyertek el támogatást. A 240 köbméter kapacitású hűtőberendezés szerelése most folyik. Közben elkezdődött az őszibarack szedése. Sajnos, a júniusi jégeső megtizedelte a termést, főleg a korai fajtáknál okozott mintegy 30 százalék terméskiesést. „A diákok nyári munka keretében szedik az őszibarackot. Augusztus közepéig tart a szüret. Remélem, hogy a kései fajták szebb termést adnak, nem látszik meg rajtuk a jégverés. Az eladási árat úgy szabjuk meg, hogy a kisebb pénzű emberek is meg tudják vásárolni az őszibarackot. Az újonnan kiépített elárusítóhelyen kívül közvetlenül a gyümölcsösben is kapható lesz. A hűtőboxot elkészülte után főleg almatárolásra fogjuk használni” – tájékoztatta lapunkat Vadkerty Tibor. V. K.

Keressen 10 eurót Tisztelt Olvasók! Egy kiválasztott mondatot kell megtalálniuk jelen számunkban. A 10 eurót a 28. számban közölt feladványért (Igaz, alig marad szabadidőm – Csiba Lídia: Egy szép álom teljesült be) ifj. Halász László (Dunaszerdahely) nyerte. E heti mondatunk a következő: „Ez jelenti számomra a legnagyobb elismerést.” Megfejtésként annak a cikknek a címét és szerzője nevét kell beküldeni, amelyben az idézett mondat szerepel. Beküldési határidő: július 20.

Csallóköz

Előfizető vereseny > Tudósítás > Villáminterjú

Legyen a szerencsések között Indul az egész nyáron át tartó előfizetői játékunk A Csallóköz hetilap előfizetői játékkal kedveskedik a nyári hónapokban olvasóinak. Mindenki, aki visszamenőleg július 1-jétől egészen szeptember 15-ig legalább fél évre előfizeti a lapunkat, egy sorsoláson vesz részt, amelyen a következő nyeremények várnak a szerencsésekre.

1. hely – Hétvégi wellness kirándulás a dunaszerdahelyi Duna Tour felajánlásával 2. hely – A FEMINA RELAX s. r. o. rehabilitációs, rekondíciós szalon 50 euró értékű utalványa 3. hely – A FEMINA RELAX s. r. o. rehabilitációs, rekondíciós szalon 30 euró értékű utalványa 4. hely – Négy adag pizza a vásár úti TRIO Pizzéria felajánlásával

Továbbá – Három nyertes visszakapja a Csallóköz hetilap előfizetésének összegét Tehát, ha még nem rendelte meg lapunkat, akkor tegye meg minél hamarabb, hiszen nem csak olcsóbban jut az egyes számokhoz, hanem akár nyerhet is. Megrendelőlapunkat e heti számunk 28. oldalán találják! Sok szerencsét!

Fogas Ferenc felvétele

Vigyázat, a betörők...

Hírek röviden Egyetem vagy főiskola?

(Befejezés az 1. oldalról) Nemrégiben a Kertész utcában fél órán belül két lakásba is behatoltak ismeretlenek a bejárati ajtó felfeszítésével. A tettesek két notebook-ot, fülbevalót, fényképezőgépet, napszemüvegeket és egyéb tárgyakat vittek el, amellyel 3000 eurós kárt okoztak a tulajdonosnak, a másik lakásból kisebb zsákmánnyal távoztak. Két nappal később ugyanebben az utcában további két lakást raboltak ki, ahol az összesített kár ugyancsak elérte a kétezer eurót.

A rendőrség tehát felhívja a családi ház- és lakástulajdonosokat, legyenek óvatosak. Ha elutaznak, bízzanak meg családtagot, rokont, ismerőst, szomszédot, aki kiüríti a postaládát, ellenőrzi a lakást, s ha lehet, a nyaralós képeket csak akkor posztolják a világhálón, ha már hazaértek. Aki nem utazik, az is legyen elővigyázatos: a hőségben se hagyják nyitva a nyílászárókat, mert bizony könnyen pórul járhatnak! (und)

POZSONY/KOMÁROM – Továbbra is fennáll annak veszélye, hogy a komáromi Selye János Egyetem leminősítésére kerül sor. A múlt pénteken Dušan Čaplovič oktatásügyi miniszter és A. Nagy László kisebbségügyi kormánybiztos egyeztetését követően ugyanis nem változott a tárca vezetőjének álláspontja. Mint az ismeretes, két másik szlovákiai oktatási intézmény is hasonló sorsra kerülhet. A kormánybiztos egyébként továbbra sem látja kizártnak a leminősítés elkerülését, amelynek végkimenetele a parlamenten múlhat.

Holttest a házban ERDŐHÁTKARCSA – A községben található egyik családi ház garázsában egy holttestre bukkantak a rendőrök. A helyszínen egy vizsgálati fogságban lévő, gyilkossággal és egyéb bűncselekményekkel vádolt személy házát vizsgálták át, amikor ott az oszlásnak indult férfi holttestét találták. Az ügyben tovább nyomoz a rendőrség. Fogas Ferenc illusztrációs felvétele


3

Riport

2012. július 17. |29. szám

Felis a legjobb bombakereső! A dunaszerdahelyi rendőrkutya győzedelmeskedett a országos versenyen DUNASZERDAHELY/MALACKA – Június elején az Országos Rendőrfőkapitányság által nyolcadszor szervezett rendőrkutyák országos bajnokságán az ötéves dunaszerdahelyi németjuhász, Felis diadalmaskodott, így idén ő az ország legjobb robbanóanyagkereső kutyája. A dicsőség persze nem csak őt illeti, hanem gazdáját, Dorák Szabolcs törzsőrmestert is, akinek köszönhetően a kitartó munka, folyamatos gyakorlás eredményre vezetett. Fegyelmezetten Összesen tizenketten versenyeztek, a megyék legjobbjai. Hat versenyszámban kellett teljesíteniük. A részleteket Dorák Szabolcs ismerteti: „Az első engedelmességi gyakorlat volt, ami az jelenti, hogy a kutyának póráz nélkül kell teljesítenie azt, amit a bíró mond: láb mellett sétálni, fordulni láb mellett menet közben, álló helyzetben, ülni, feküdni, ugatni felszólításra és a lövés hangját is ki kell bírnia. Ezt a helyiségekben való keresés követte. Két nagy teremben kellett a kutyusoknak megtalálni és megmutatni az elrejtett bombát. A gyakorlat azért igényes, mert a kutya nem ér-

het hozzá, nem ugathat, nem kapargathat bele a padlóba, nagyobb mozdulat nélkül kell jeleznie. Harmadikként járműben történő keresés volt a feladat, ami esetünkben egy vonat utastere volt. Mindezt harminckét fokos hőségben, délben. Nehezítő körülmény volt, hogy a szerelvény utasai nem sokkal azelőtt szálltak ki, tehát tele volt emberi és más szagokkal, kosszal, zsírral. Majd a nyitott és zárt pogygyászokban, végül ötvenszer ötven méteres terepen kellett pokolgép után kutatnia” – magyarázta. Minderre külön-külön húsz perc állt rendelkezésre. Kiderül az is, miért éppen ennyi. „A kutya körülbelül 15-20 percig képes koncentrálni és keresni. Szagolhat tovább is, de már kikapcsol az agya, nem tudja, mit keres”. Különleges kiképzéssel A Dunaszerdahelyi járásban öt kutyásrendőr és kilenc rendőrkutya dolgozik. Az utóbbiból öt általános vagy járőr, négy pedig speciálisan kiképzett négylábú. Végh Roland főhadnagy, a járási rendőrkapitányság kutyásrendőreinek vezetője elmondta, a járőrkutyákat leginkább bűncselekményeknél, például betörés során, nyomozásnál, eltűnt személy keresésekor, menekültek kéz-

Végh Roland „kedvencével”

re kerítésénél vetik be. „Kiképzésük folyamatos, állandó gyakorlást igényel. Többször kell váltogatni a helyszínt és a szituációt, mert egy idő után monotonná, sztereotippé válik számukra. Ezért fontos az akadálypálya időközönkénti cseréje, váltogatása. A kutyák az elsajátítottakból évente vizsgáznak. A többihez, mint a robbanóanyagés kábítószer-keresés, holtak, eltűnt személyek, fegyverek, dohány, tűzfészkek kutatása speciálisan felkészített kutya szükséges” – közölte. Nem könnyű a választás

Dorák Szabolcs és kutyája, Felis

A szerző felvételei

A velük való foglalkozás hét hetes korban elkezdődik. Először csak tanulja a nevét, jön-megy a helyiségekben, szokja a környezetét, a talajkörülményeket, a sötét termet, megta-

nul le- és fölmenni a lépcsőn. A speciális képzés másfél éves kor után kezdődik. Addig azonban bármi közbejöhet. „Például betegségek – öröklött vagy szerzett – ami miatt megtörténhet, hogy ki kell selejtezni egy kutyát. Ilyen genetikai betegség lehet a forgókopás vagy diszplázia, amely négy hónapos kortól egyéves korig jelentkezhet. Előfordulhat, hogy az eb fél a lövéstől, s ezt nem tudja leküzdeni. Lehet, hogy 2-3 hónapos korában nagyon ígéretesnek mutatkozik, s a pubertáskor környékén annyira megfordulhat, hogy használhatatlanná válik számunkra” – folytatja Végh főhadnagy. Ha ez bekövetkezik, a kutyákat elajándékozzák. Majd Dorák Szabolcs veszi át a szót: (Folytatás a 4. oldalon)


4

Csallóköz

Riport > Tárca

Felis a legjobb bombakereső! (Befejezés a 3. oldalról) „Sok kutyát kell kipróbálni ahhoz, hogy olyan példányt tudjak felmutatni, mint a díjnyertes Felis. Szellemileg, testileg képes arra, hogy alkalmas legyen mondjuk a robbanóanyag-keresésre: nem fél a tömegtől, bemegy az emberek közé, a cigarettafüstös helyiségbe, a dohos, koszos pincébe vagy akár a tetőre, felmegy a létrára, lejön onnét, az em-

bert nem veszi fenyegető tényezőként, se zsákmánynak, se ellenségnek, emellett fel kell fognia, hogy azt az anyagot keresi, amit a gazdája megtanított neki”. Professzorok A két speciális részt – a kábítószerés robbanóanyag-keresést – ellátó négylábúakat maguk közt csak professzoroknak nevezik. Fegyelme-

zettségükkel és tudásukkal ki is érdemlik a címet. Dorák törzsőrmester magyarázza el, milyen módszerrel folyik a tanításuk. „A speciális munka alapja az aport, ami a labdával való játékot jelenti. A kutya megőrül a labdájáért, tűzbe ugrik érte. Elszúrom a labdát, a kutyus megkeresi és megkapja. Később ugyanezt a módszert használjuk a bombakeresésnél, csak addigra már fel kell

fognia, hogy ahhoz nem nyúlhat, nem viheti el. Ha a robbanószerkezet le van takarva valamilyen anyaggal, tovább készteti, ő mégis ellenáll. A szakosodott képzésig nyilvánvalóvá válik, hogy milyen kutyus lesz belőle. A tapasztalt szakember látja, hogy megvan-e benne az, ami szükséges. Fontos, hogy tudjon rám figyelni, kommunikatív legyen. Bár leggyakrabban németjuhászokkal dolgozunk, ez nem törvényszerű. Tény viszont, hogy ez a fajta rendkívül sokrétű. Többgazdás, tehát ha a nevelőjével történik valami, egy másik rendőr 1-3 hónapon belül maga mellé tudja állítani. Elfogadja az új tulajdonosát”. A különleges felkészítésre jobbára nőstény kutyákat használnak, mert az jobban koncentrál a gazdájára és ugyanolyan keményen dolgozik, mint a kan. Többször szaglásznak

A szerző felvétele

Fárasztó edzés után kijár a pihenés

Érintő Bodnár Gyula rovata

MELLÉKVÁGÁNYON Még nem is oly régen, csak az előző rezsimben, ilyentájt, pártsugallatra, ádáz versenyt vívtak egymással az egységes földműves-szövetkezetek, állami gazdaságok, melyikük kezdi el, illetve melyikük fejezi be elsőként az aratást, melyikük éri el a legmagasabb terméshozamot hektáronként, nem feledkezve meg a minőség, a sikérindex és egyéb beltartalmi értékek fölemlegetéséről sem. A sajtó, a rádió, a televízió heteken át hozta az aratási híreket, mutatta a gabonatáblákban haladó kombájnokat, traktorokat, teherautókat, a serényen dolgozó embereket, akik között gyakran megjelentek járási, kerületi, központi hivatalok, pártbizottságok funkcio-

náriusai, vállukra dobott zakóval, tenyerükben vizsgálgatva a szemeket, mintha értenének hozzá, bár lehet, hogy értettek. Mondhatnánk tehát, akkoriban a médiumok úgyszintén versenyt futottak egymással, melyikük produkálja a legtöbb és legjobb aratási anyagot. Úgy futottak versenyt, mint mai utódaik munkatársai mikrofonjaikkal, mondjuk, korrupció gyanújába keveredett, de nyilatkozni az istennek se akaró politikusok, politikai kalandorok után, aminél kevesebb megalázó helyzet van egy riporter számára, ám futni kell, ha nem akar éhen pusztulni. Annak idején persze a nyomtatott és elektronikus sajtó sem önszántából, hanem, bevallva-bevallatlanul, felülről jött utasításra cselekedett imigyen, ilyenképpen, ahogy az lenni szokott, a hatalmi szó súlyát vagy inkább veszélyét érezvén, túlzásba vitték a vetélkedést. Na

már most, ha az aratás témakörében a híreknek, tudósításoknak, riportoknak ezt a bőségét mint az egyik végletet nézzük, a másik véglet az, ami ma van: úgyszólván semmi. Ha nem ülnék időnként kocsiba az ország éléskamrájának sok évtizede számító Csallóközben, némi túlzással az újságból, rádióból, tévéből azt sem tudnám, hogy javában tart, sőt sok helyütt már befejeződött a gabona betakarítása. Egy-egy elejtett mondat a terméshozamról, mely állítólag közepes, a minőség viszont kiváló, meg hogy már raktárakban a búza, exportra is jut belőle, a gazdák nem sietnek az eladással a magasabb árak reményében. Kész. Képre nem is emlékszem. Csak arra, amelyiken elverte a jég a gabonatáblát. De abból tucatnyit adtak. Holott én, függetlenül a tulajdonviszonyok megváltozásától – vagy éppen azért! – szívesen látnék, hal-

Minden szituációt igyekeznek megismertetni a kutyákkal, hogy ne érhesse őket meglepetés. Bombariadónál már bevetésre kerültek, de szerencsére éles robbanószerkezetet még nem találtak a járás területén. Öt-hat fajta bomba és hatféle kábítószer szagát ismerik, de amelyik négylábúnak jobb a szaglása, az erősebb anyagokat, például ópiátokat tartalmazó gyógyszert is jelöli. A drogkeresőket évente néhányszor, különböző razziák során vetik be. Undesser Tímea lanék arató embereket nyilatkozni, hosszabban beszélni, a hőségről is persze, hogyan bírják a szúrós pelyva- és porfelhőben, főként azonban egzisztenciális és családi helyzetükről, munkahelyükről, munkájukról, amikor éppen nem aratnak. Egyáltalán az életükről. Mégha a technika vette is át az aratók eredeti feladatának nehezét, sehol egy portré, riport róluk, de a többiekről sem, akik a szó szoros értelmében a két kezük munkájával keresik a kenyerüket. Igen, a munkásokról van szó, akiket észrevétlenül toltak mellékvágányra. S tulajdonképpen észrevétlenek is ott. Sőt gyakran hallani, inkább csendben maradnak, összeszorított fogakkal, a „ne szólj szám, nem fáj fejem” jegyében, hogy el ne veszítsék munkahelyüket. Nem érdekesek a médiumok számára. Aratnak, tetőt ácsolnak, sínt fektetnek?! Ugyan. Kit érdekel az ilyesmi?!


5

Portrériport

2012. július 17. |29. szám

Élményekkel teli tánc „A közönségből kiváltott érzelmek a legnagyobb elismerés” DUNASZERDAHELY – Húsz éve táncol, ennek ellenére még mindig nagyon fiatal, és fellépéseinek köszönhetően egyre többen ismerik. Egyaránt otthon érzi magát néptáncban, balettben és modern műfajban. Mgr.Art Házi Csilla táncművésszel beszélgettünk. Néhány napja kapta meg diplomáját, de ennek ellenére nem számít kezdőnek. Szakmája, de jóval inkább szenvedélye a tánc. Néptánccal kezdte szülővárosában, Dunaszerdahelyen, ahol kilenc hosszú évet töltött a helyi általános művészeti iskola akkori legsikeresebb gyermek néptánccsoportjában. A pozsonyi gimnáziumi évei alatt autodidakta módon képezte magát modernebb műfajban is. A műholdas csatornákon futó videoklipekből tanult, és az így elsajátított mozdulatokat különböző fellépéseken és versenyeken kamatoztatta, ahol nagy sikereket ért el. Ennek ellenére nem érezte magát felkészültnek a mű-

vészeti főiskolára, így az érettségi megszerzése után Nyitrán folytatta tanulmányait a magán tánckonzervatóriumban. Mindegyiket tanítaná „Nekem az itt töltött másfél év alapozta meg a táncos életem. Napi 8-10 órákat gyakoroltunk, volt néptánc, balett és különböző táncstílusok, mint például az Amerikából származó Jazz, Graham és Limon táncok”. Az érettségivel végződő négyéves képzés második esztendejében mégis úgy döntött, ideje volna váltani a főiskolára. Az iskolában eltöltött rövid idő miatt ugyan nem támogatták ezt az elképzelését, de amikor a felvételin a tánc szinte összes műfajában maximális pontszámot ért el, nem volt kétség, helyesen választott. A Pozsonyban eltöltött öt év után mégsem tudja egyértelműen eldönteni, a tánc melyik ága áll hozzá a legközelebb. „Ha tehetném, mindegyiket tanítanám” – válaszolja kérdésemre széles mosollyal. A tánc a mindene. Jelenleg öt csoporttal dolgozik, ki-

csikkel (6–10 éves korig) és nagyokkal (10–17 év között) egyaránt. Szerencsére a községekben, ahol általában az órákat tartja, szívesen fogadják, és az órákból maga is erőt merít. Egyik legfonto-

sabb céljának tartja, hogy tanítványaival új dolgokat, nálunk kevésbé ismert táncstílusokat és a vele járó technikai részét is megismertesse. A táncnak köszönhetően remek csapatszellem alakul ki, amely az órákon túl is megmarad. „A csapataimmal elsősorban fesztiválokon, falunapokon lépünk fel. A fellépés számukra élmény, az előadások során viszont elsődleges, hogy a tánc ne pusztán »ugrabugra« legyen, hanem érzelmeket váltson ki a nézőkből. Megható élmény volt számomra például az, amikor egy néző lelkét érintettem meg az előadásommal, melynek hatására sírva fakadt. Ez jelenti számomra a legnagyobb elismerést.” Változatosan

Archív felvételek

Az elmúlt húsz év alatt persze sok áldozatra volt szükség, de a nagyobb sérülések eddig szerencsére elkerülték. Köszönhető ez talán annak is, hogy magabiztosan halad céljai felé, és soha nem hátrál meg.

Ami pedig a csallóköziek tánc iránti elkötelezettségét illeti, Csillát egyre több pár is felkeresi, akiket esküvőkre, bálokra készít fel. Emellett a tájainkon egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó zumbával is foglalkozik, immáron harmadik éve, 2011 óta elismert zumbaoktatóként. „A zumba a leghatékonyabb és a legdivatosabb alakformálás napjainkban, ahol mindenféle műfajból származó elemek megtalálhatók, melyekben kiélhetem magam. Bárki bármikor csatlakozhat, és nem igényel semmilyen táncos előképzést. Sokan ugyan lemorzsolódnak, mert azt hiszik, néhány óra kihagyást követően nem tudják már folytatni. Pedig ebben pont az a legjobb, hogy bármikor bele lehet kezdeni. Természetesen az első óra mindenki számára nehezebb. Éppen ezért ajánlom a vendégeimnek, akik első alkalommal látogatnak el hozzám, hogy legalább három órán vegyenek részt és próbálják ki teherbírásukat, elszántságukat. Biztos vagyok benne, hogy a harmadik óra után mindenki a zumba rabjává válik.” Az elkötelezettség és a kitartás minden szavából érezhető, s talán személyiségéről az is sokat elárul, hogy a szakmájában aratott sikerekről csak beszélgetésünk végén esik szó. 2005-ben a Dunaszerdahelyen megrendezett „Ki mit tud”-on szólóés csoporttáncban első helyen végzett, 2007-ben az év táncosa díjat hódította el Nyitrán, 2010-ben az esztrádcsoportok területi seregszemléjén a legjobb koreográfus elismerést is hazavihette. 2012. július 2-án a Szlovák Nemzeti Színházban hivatalosan is táncművésszé avatták. A további sikereire pedig feltehetően nem kell sokat várni, s az is elképzelhető, hogy tehetségét majd külföldön is kamatoztatja. Rajkovics Péter


6

Csallóköz

Tudósítás

Hangoskodnak, fenyegetnek a hajléktalanok A kutyasétáltatásra kijelölt területet foglalták el az utcán élők DUNASZERDAHELY – Egy olvasónk kereste meg szerkesztőségünket problémájával. Nevezetesen azzal, hogy a Duna utcától nem messze, a vasúti átjárónál a kutyasétáltatásra kijelölt területet nem tudják a lakók rendeltetés szerint használni, mert azt birtokba vették a csőlakók. Felháborodva kérdezi, miért nem tesz senki ez ellen semmit? „A kutyasétáltatás szabályozva van, az erre kijelölt területet azonban nem használhatjuk, mert hajléktalanok rendez-

A kijelölt terület

kedtek ott be. De ez lenne a legkisebb gond! Saját bőrömön tapasztaltam, hogy milyen agresszíven viselkednek azokkal, akik kutyáikat odaviszik. Néhány hete rendőrt kellett hívnom, mert amint megláttak, szitkozódásba kezdtek, dobálták felém, ami a kezük ügyébe került és veréssel fenyegetőztek. A járőrök ugyan elküldték onnét őket, de nem sokkal később ismét elfoglalták a területet. Nem beszélve arról, hogy biológiai szükségleteiket is ott végzik. Megkérném önöket, ha egy mód van rá, járjanak utána, ha fizetem a kutyám után az ebadót tisztessége-

Fogas Ferenc felvételei

A szemmel látható rendetlenség

sen, és szeretném óvni lakókörnyezetünket a kutyaürüléktől, miért nézik az illetékesek tehetetlenül, ami ott folyik? Félnünk kell lehordani kutyáinkat, ahová egyébként előírás lenne? Segítségüket köszönöm, József.” Az ügyben megkerestük a városi rendőrség parancsnokát, Csiba Tibort, aki elmondta, a város területén meghúzódó hajléktalanok „fészkeit” nyomon követik, erről azonban nem volt tudomásuk. A szóban forgó füves-bokros zóna a közútról ugyanis nem észrevehető, lakossági bejelentés pedig mindezidáig nem érke-

zett. „Kollégáim azonnal kiszálltak a helyszínre, ahol hajléktalan ugyan nem tartózkodott, viszont használati tárgyaikat, fekvőhelyeiket megtalálták. Dokumentálták, lefotózták a látottakat, s ezután rendszeressé válnak az ellenőrzések a területen. Elküldjük őket onnét és a rendetlenséget, amit maguk után hagytak, összetakaríttassuk velük” – közölte. Hozzátette: sajnos legtöbbször a hely elhagyására való felszólítást csak addig tartják be, amíg a rendőrök a helyszínen vannak, távozásuk után azonnal visszajönnek. (und)

Legyünk büszkék régiónkra! Megjelent a Csallóköz autós matrica KOMÁROM – A közelmúltban a „Fontos vagy!” regionális mozgalom kezdeményezésére egyre több gépkocsin látható a Csallóköz autós matrica. A mozgalom egyik aktivistáját, s egyben szóvivőjét, Boldoghy Olivért a célkitűzéseikről kérdeztük: „A Fontos vagy! mozgalom egy csallóközi civil kezdeményezés, melynek célja a regionális tudat megerősítése, szülőföldünk őshonos jellegének ápolása és küzdelem a közösségi jogok tiszteletben tartásáért, valamint azok európai szintű bővítéséért. A regionális kötődés emelése érdekében indítottuk útjára a Csallóköz autós matricát is, melyet a regionális tudat erősítésének egyik eszközeként ajánljuk mindenki figyelmébe. Használója büszkén hir-

deti, hogy kötődik ehhez a csodálatos régióhoz. A matrica felragasztásával mindenki kifejezheti azt, hogy Csallóköz egy megismételhetetlenül egyedi európai térség, sajátos hagyományokkal, kultúrával, természeti kincsekkel, jellegzetes ízekkel és színekkel megáldott tájegység. Csallóköz maga Tündérország! Célunk az, hogy egyre többen fejezzük ki: büszke csallóköziek vagyunk! A matricát egyenlőre csak a facebook-os oldalunkon keresztül lehet megszerezni, mégpedig két lehetséges módon: az érdeklődő vagy lájkolja a közösségünk profilját (www.facebook.com/fontosvagy) és részt vesz a sorsolásban (minden századik lájk után kisorsolunk 10 matricát), vagy ha valaki soron kívül szeretné megkapni, akkor küld egy üres válaszborítékot bélyeggel a címünkre (Fontos vagy!

mozgalom – Boldoghy Olivér, Ferencesek utcája 64/24, 9451 Komárom, Szlovákia), mi pedig postáz-

zuk számára a matricát” – teszi hozzá zárásként. Holecz Attila

A szerző felvétele


7

Jegyzet > Tudósítás

2012. július 17. |29. szám

Nem könnyű, ha jól megy

Pénzvilág Rajkovics Péter rovata

A média munkatársai csak arról írnak és beszélnek, hogy a gazdasági válság következtében mennyi minden ment tönkre, és miként végzett ez a titkos kór pusztító hadjáratot egész bolygónkon. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy néhány kiváltságos üzleti szereplőnek manapság is egészen kellemesen telnek a mindennapjai.

A közelmúltban napvilágot látott eredmények azt jelzik ugyanis, hogy akadnak olyan hatalmasok Európában, akik egészen sikeres évet zártak tavaly. A Fortune Global 500-as listán (a magazin által a 2011-es értékesítési árbevételük alapján a világ legnagyobb vállalatairól összeállított 2012-es globális ranglista, amelyen 132 amerikai, 73 kínai és 68 japán vállalat szerepel) az öreg kontinensről szereplő vállalatok száma háromszorosára nőtt. Felmerül a kérdés, vajon a hitelválság kellős közepén hogyan mehet valakiknek ennyire jól? Vagy legyünk pozitívak: másoknak miért nem sikerülhet valami hasonló? A válasz nem egyszerű, de a listára tekintve egyértelművé válik számunkra, elsősorban az olaj jelenti a bűvös varázspálcát. Az elmúlt két évtized oly sok háborúi-

nak egyik kiváltója kemény milliókat hoz olyan európai óriásoknak, mint a Shell, a British Petrol vagy éppen a Total. A Slovnaft anyavállalata sem áll rosszul, hiszen sikerült felkerülnie az ötszázas listára, s egy év alatt ötvenhét helyet lépett előbbre. Mindennek leginkább a részvényesek és az érintett vállalatok menedzserei örülhetnek, mi pedig elkönyvelhetjük, a másfél euró feletti benzinárak mellett nekünk is kőolajjal kellene foglalkoznunk. Ha viszont nem lehet, akkor marad néhány zsíros vezetői pozíció az állami vállalatokban, amely úgyszintén szebbé teheti krízisektől sújtott hétköznapjainkat. Ámbár, lehet, hogy a magasabb jövedelem sem tenne bennünket boldogabbá, mert ebben az esetben azon töprengenénk, a fennmaradó

összeget mibe fektessük. A jelenlegi bankrendszer talán utolsó éveit tapossa, az eurózóna megszűnésének körülményeiről naponta olvashatunk különböző elemzéseket, tehát semmiképp sem érdemes bankszámlán, esetleg készpénzben őrizni megtakarításainkat. Mi a teendő? Fektessünk be egyre többet, leginkább aranyba, és a rossz időkben is értéket őrző dolgokba. A többség természetesen nem szenved hasonló gondoktól. Örülnek, ha kifizetik a lakbért vagy a kölcsönt, és marad néhány cent a mindennapi túléléshez. Legfeljebb eltöprengenek azon, hogy a szántóföld helyett vajon miért nem olajmezőket örököltek, és a mindenkori kormányok mikor unják meg a polgárok fejését az üzemanyagok eltúlzott adóztatásával.

Foci, tánc, ének, eső a falunapon IZSAP – Fiatalabb diákok focitornájával indították a július 14-én megrendezett sport- és falunapot hazai, tanyi és nádszegi gyerekcsapatok részvételével. A focipalánták versenyében végül a hazaiak győzedelmeskedtek. Az esemény megnevezéséből is kitűnik, hogy a Nagymegyerhez tartozó település focipályáján

összekötötték a sportot a szórakozással, ugyanis az esti programokat megelőzően még négycsapatos felnőtt labdarúgótornára is sor került, ahol az izsapiak A együttese vitte el a pálmát, megelőzte a nagymegyeri fakót, az ekecs-apácaszakállasi A és az izsapi B csapatot. A falunapon több fiatal énekesnő is fellépett egy-egy rövid műsorral: Miriam, Szendi, Varga Evelin és Matlák Barbara szórakoztatott elő-

A dunaszerdahelyi Kangoo Team is bemutatkozott A szerző felvételei

Sült kolbászt, pecsenyét, birka- és marhagulyást is lehetett kapni az ételsátorban

adásával. A dunaszerdahelyi Kangoo Team táncbemutatója is sikert aratott. Az este közeledtével az időjárás nem kedvezett a rendezvénynek, az eleredt eső ennek ellenére sem szegte a kedvét azoknak, akik a sztárvendégre, a Matyi és a Hegedűs fellépésére voltak kíváncsiak. A magyarországi Mátyás Zoltán (Matyi) és Dömötör Balázs (Hegedűs) mulatós

zenéjét követően DJ Meszi állt a keverőpult mögé, hogy az esős időjárásban biztosítsa az eseményre szép számmal kilátogatók jókedvét. Az izsapi sport- és falunap rendezője a helyi sportszervezet volt, egyébként a programszervezésébe a nagymegyeri városi hivatal vezetője Pongrácz Kálmán is besegített. Kovács Zoltán


8

Csallóköz

Riport

A jövőben kerékpárút is épülhet A kultúra is sokszínűen van jelen a csallóközi nagyközségben Ekecs és Apácaszakállas egy községet alkotva terül el a Csallóköz középső részén, a Duna menti síkságon. Ekecshez tartozik még Aszódpuszta, Gólyás, Túzokpuszta, Bélle, Viharos és Nagyszegpuszta. A település életét Polák László polgármester mutatja be. „A két települést 1976-ban egyesítették. Közös községi hivatala, községi rendőrsége, teljes szervezettségű alapiskolája közel 300 tanulóval, informatizált közkönyvtára, postája, egészségügyi központja gyógyszertárral, önkéntes tűzoltóegylete, vasútállomása, sporttelepe és mezőgazdasági szövetkezete van. Mindkét településrészben van óvoda, kultúrház, te-

net, 3G és DSL gyorsinternet kínálja a választás lehetőségét. A szűkös költségvetési lehetőségek ellenére a községnek biztosítania kell alapvető funkcióinak ellátását. Legyen szó a szociális programról, az infrastruktúra szinten tartásáról, a községi intézmények fenntartásáról, a közvilágításról és még sok másról, ami egy falu működéséhez elengedhetetlen. A választási időszak kezdetén a képviselőkkel közösen felállítottuk a fejlesztések fontossági sorrendjét. Jelenlegi legfontosabb beruházási tervünk a csatornahálózat kiépítése. Egy része, a szennyvíztisztító-állomás, már 1995-től működik. Következő lépés a csatornázás, idén ősszel készen lesz a tervdokumentáció és

A fiatalok lakhatását is igyekeznek megoldani

mető, idősek klubja, gyermekjátszótér, élelmiszer- és vegyesbolt, szolgáltatás (pl. fodrászat, kozmetika) és vendéglő. Apácaszakállason működik a Közös Igazgatású Magyar Tannyelvű Speciális Alapiskola és Tanonciskola. A kastély 50 éve ad helyet a felnőtt és gyermek szociális intézetnek. Településünk infrastruktúrája teljes, a 60-as évektől útjaink aszfaltosak. 1992-től lakossági földgáz és kábeltelevízió-hálózat szolgálja a lakosság igényeit. A kommunikációs hálózatban ISDN vonal, mikrohullámú inter-

kezdődhet az engedélyeztetési eljárás. Két beruházási formát fontolgatunk. Vagy megcsináljuk magunk, természetesen állami és EU-s dotációból, vagy a Nyugatszlovákiai Víz- és Csatornaművek besorolja a beruházási tervébe. További nagyobb fejlesztési beruházásunk az Ekecs és Nagymegyer közti kerékpárút kiépítése lenne. A projekt a Csilizköz Kistérségi Társulás sikeres nemzetközi határmenti és határokon átnyúló EU-projektjének része. Nagy figyelmet fordítunk a lakáskérdésre. Nem szeret-

nénk, ha a fiatalok lakáshiány miatt elhagynák falunkat. Két éve adtuk át a legújabb községi bérlakásokat, jelenleg 32 van belőlük. Most inkább a magánerős lakásépítést preferáljuk, családi ház vagy lakóház formájában. Községünk lakosságát, sajnos, nagyon negatívan érintették a tömeges elbocsátások a dél-komáromi Nokiában, valamint a révkomáromi hajógyárban” – folytatta Polák László. – Az ön életében fontos szerepet játszik a zene. Kikapcsolódás, vagy az önkifejezés bizonyos formáját jelenti? „Gyermekkoromtól meghatározó szerepe van életemben a zenének. Zongorázni tanultam, majd különféle billentyűs és húros hangszere-

Polák László polgármester

ken is megtanultam játszani. Tizenéves koromtól szívesen bekapcsolódtam az Ekecsen és Apácaszakállason tevékenykedő énekkarok, kulturális egyesületek tevékenységébe, s ha kellett, hangszeres kísérettel színesítettem műsorukat. A helyi énekkarral már több mint húsz éve együttműködöm, aktív tagja vagyok. Az utóbbi időben pedig a liturgikus zene foglalkoztat, amely évszázadok óta a keresztény mise elengedhetetlen része. Már közel 15 éve kántor vagyok a helyi katolikus templomban vasárnaponként, és keresztény ünnepeken. Munkahelyi elfoglaltságom hétközben ezt nem teszi lehetővé. Lámpás néven keresztény zenekart is létre-

Ekecsen a kultúra mindig is fontos szerepet játszott

hoztunk, amely főleg modernebb hangszerelésű vallásos énekeket ad elő egyházi ünnepi eseményeken. Elmondhatom, hogy községünkben nagyon élénk és aktív kulturális élet folyik. Mindkét művelődési házban működnek kultúrcsoportok, rockzenekarok, valamint tánccsoportok, mint az aranysávos Pimpimpálé Gyermek Néptáncegyüttes. Egyúttal élnék az alkalommal, s meghívnám a Csallóköz hetilap olvasóit is a nagyon jó hangulatú II. Csallóközi Parasztolimpia és Falunap Ekecs-Apácaszakállas 2012 rendezvényünkre, amelyet július 27-én és 28-án tartunk.” Vladislav Kmeť

Fogas Ferenc felvételei


9

Pedagógusportré > Tudósítás

2012. július 17. |29. szám

A családdal együtt könnyebb Az anyanyelvi hónaptól a Játékvár játszóházig

A diploma megszerzését követően egy helyen tanít? – 1995-ben végeztem Nyitrán, s még abban az évben szülőfalumban, Csallóközcsütörtökön kezdtem tanítani. Azonnal bedobtak a mélyvízbe, megkaptam a felső tagozaton az összes magyar órát. A kezdetek nehezek voltak, először is azért, mert ide jártam iskolába, s a legtöbb kollégám egyúttal tanítóm volt, másrészt azért, mert kikerülve az egyetemről az ember ugyan fel van vértezve tudással, de a gyakorlat nagyban eltér a tanultaktól. Nagyon nagy szerencsém volt abban, hogy Both János tapasztalt kollégám felkarolt, minden tanítással kapcsolatos teendőt tőle tanultam. Elsajátítottam, hogyan kell tantervet készíteni, osztálykönyvet vezetni, órát fel-

Archív felvétel

CSALLÓKÖZCSÜTÖRTÖK – Általában kétféle pedagógust különböztethetünk meg: olyat, aki tanulmányainak köszönhetően válik azzá, és aki annak született. Ez utóbbiba tartozik a község alapiskolájának magyar–zene szakos pedagógusa, Sill Zsuzsa.

építeni. Az ő személye jelentette akkor és most is az igazi Pedagógust. A mai napig a példaképem. Ha jól tudom, alig két éves pedagógusi pályafutása után meghirdetett az iskolában egy anyanyelvvel kapcsolatos versenysorozatot. – Igen. Mindig is fontosnak tartottam, hogy kisebbségben élő magyar pedagógusként ne csak a kötelező tananyagot adjuk át a gyerekeknek. Tizenöt évvel ezelőtt a novembert anyanyelvi hónappá nyilvánítottuk. Ennek keretén belül az alsó tagozatosok számára meghirdettük a füzet-szépségversenyt, az ol-

vasó-, a helyesírási-, a meseíró- és illusztráló-, valamint a szavalóversenyt. A felsősök számára pedig az olvasás helyett fogalmazásiés kiejtési versenyt is, amelyekbe a kicsik szintén benevezhettek. Emellett, hogy a nagyobbak kollektív munkában is megmérettethessenek, elindítottuk a faliújságkészítő párbajt. A hónap ünnepélyes megnyitóval kezdődik és eredményhirdetéssel végződik. Az utóbbira vendégelőadókat hívunk, akik műsoraikkal színesebbé teszik a hónap zárását. Így járt már nálunk a Kicsi Hang verséneklő együttes, Zsapka Attila és még sokan má-

sok. Az első év sikere arra biztatott, hogy folytassam. Pedagógusnak többletmunkát jelent, a gyerekek azonban nálunk is szeretnek versenyezni. És mi a története a Játékvár játszóháznak? – 2002-ben, amikor a lányom megszületett és otthon voltam vele, rettenetesen hiányoztak a gyerekek. Mivel nagyon szeretek kézműveskedni, az ötlet adott volt. Egy kézimunkázással foglalkozó csapatot kellene összehozni, akikkel havonta egyszer, egy hétvégén találkozhatunk, alkothatunk. Lányom ilyenkor az apukájával lehet vagy a nagyszülőkkel, magam pedig egy rövid időre gyerektársaságban. Az elgondolást tett követte, s a 2003/2004-es tanévben indítottuk. Már hagyománnyá vált a „vidám sulikezdés” elnevezésű ügyességi versenyünk, a „téli unaloműző” a szünidő alatt, jutalomkirándulás a legaktívabb tagok számára, a nyári szünet első hetében való foglalkozás és a Játszóház nyári tábor. Idén augusztusban például Počúvadlóra megyünk. Mit szól mindehhez a család, a kollégák?

– A férjem az egyik legnagyobb segítségem. Mindenben támogat, sőt egy ideje már eljár a gyerekek közé. A szünet első hetében két napot is vállalt. A lányom, aki egyidős a játszóházzal, kétéves korától rendszeres résztvevője a foglalkozá sainknak. Mellettük a nagyszülők és a testvérem is anyagiakkal, alapanyaggal támogat bennünket. Szerencsére kollégáim között ugyancsak vannak rendszeres segítőim. Nélkülük nem menne. Aki ennyire aktív munkájában, mégis milyen pedagógiai hitvallással él? – Fontosnak tartom először is azt, hogy elnyerjük a gyerekek bizalmát. A különbség köztünk csak annyi, hogy én már többet éltem. A gyerek igazi kritikus, nagyon jó meglátással rendelkezik. Feltétlenül meg kell hallgatni. Magyar nemzetiségű pedagógusként számomra a legfontosabb cél olyan embereket nevelni, akik magyarként az élet minden területén megállják a helyüket. Both János tanító bácsi mindig azt mondta, a legfontosabb, hogy jót és jól tegyek. Az ő útmutatása számomra ma is példaértékű. Csiba Lídia

Eldózerolták a romatelepet KOMÁROM – A Belső körút 51-es szám alatti romatelep fokozatosan a város egyik legégetőbb problémájává nőtte ki magát.

Itt laktak…

Az egykori bástyasor részét képező, illegálisan használt lakások egyre lepusztultabbakká váltak, a külső száraz WC-k teljesen tönkrementek, elemi szintű higiéniáról sem lehe-

tett beszélni. Így aztán nem volt mit csodálkozni azon, hogy a telep a különféle fertőzések valóságos gócává is vált: 2008-ban például súlyos hasmenésjárvány tört ki itt, amelynek során 82 beteget kellett kórházba szállítani. Ekkor komolyan mérlegelni kellett a karantén kihirdetését is. A meleg napok beköszöntével a helyzet rendezése halaszthatatlanná vált. A városvezetés – a helyszíni szemle, illetve a statikai vizsgálatok alapján – úgy döntött, likvidálja az épületeket, az ott élőket pedig

…és ide költöztették őket

részben a harcsási szociális lakásokba költözteti. Az átköltöztetés gyorsan és konfliktusok nélkül ment végbe; a telepen ezt követően nyomban megjelentek a munkagépek, és a lepusz-

A szerző felvételei

tult épületek mára gyakorlatilag eltűntek. A városnak ezzel egy 8-10 éve húzódó, egyre súlyosabbá váló problémát sikerült megoldania. Vas Gyula


10

Žitný ostrov

Reportáž

Sympózium v premiére na jednotku Diela sochárov by mali postupne zaplniť a skrášliť hotelový park Týždeň od 6. do 14. júla patril v čilistovskom Hoteli Kormorán (aj) umeniu. Konal sa tu totiž premiérový ročník medzinárodného výtvarného sympózia, ktorý zorganizoval tento známy

sobotu a nedeľu pobehoval, aby som zohnal kláty s priemerom osemdesiat centimetrov – v pondelok ráno tu však boli a sochári sú s ním mimoriadne spokojní. S robotou meškali minimálne, dovtedy sa mohli rekreovať.“

V akcii Lucia Laššáková

aby táto akcia mala v budúcnosti pokračovanie, aby sa z nej stala tradícia, dokonca aj pre väčší počet umelcov. Najmä diela sochárov by mali postupne zaplniť a skrášliť hotelový park. Na našu otázku, či umelci poslúchali, odpovedal s úsmevom: „No, museli, inak by sme im nedali jesť a spali by vedľa lode.“ A vážnejšie dodáva: „Dúfam, že sa u nás cítili príjemne.“ Vernisáž trinásteho

Najmladšou učastníčkou sympózia bola Zuzka Kubelková

štvorhviezdičkový hotel v spolupráci so šamorínskou Galériou Harmónia. V boteli ukotvenom na „novom Dunaji“ sa usídlilo sedem umelcov (päť zo Slovenska a dvaja z Čiech), ktorí tu v atraktívnom a tichom prostredí celý týždeň robili kvalitné umenie. O tomto podujatí sme sa pozhovárali s riaditeľom Kormorána, Štefanom Nagyom. „Hovorím úprimne, celé to išlo spočiatku cez kolegu. Osvojili sme si myšlienku, že umelcov a umenie treba podporovať – dohodli sme sa tak, že im zdarma poskytneme ubytovanie a celodenné stravovanie, čo nie je u nás lacná záležitosť,“ povedal nám „Pišta báči“ a dodal: „Samozrejme, neskôr som sa do toho dostal aj ja, zabezpečoval som pre nich napríklad materiál. Nechal som sem priviezť pre sochárov tvrdé drevo, ale zistilo sa, že na to, čo tu chcú za dobu svojho pobytu vytvoriť, sa nehodí. Tak som celú

Riaditeľ Štefan Nagy hovorí, že v Kormoráne majú záujem o to,

Podvečer v piatok trinásteho sa v salóniku hotela konala vernisáž pri príležitosti ukončenia I. medzinárodného výtvarného sympózia, na ktorej sa okrem samotných umelcov zišlo nemálo významných hostí. Keďže iniciátorom tejto akcie bola Galéria Harmónia, oslovili sme aj galeristku Vierku Kukumbergovú. „Obrátili

sme sa na vedenie hotela a sme radi, že nám veľmi vyšli v ústrety a prichýlili výtvarníkov pod svoju strechu. Výber zúčastnených umelcov sme robili spoločne s Josefom Šarmanom, ktorý má v tejto oblasti veľké skúsenosti.“ A ako je spokojná s premiérovým ročníkom? „Nejaké drobné organizačné »mušky« sa vždy vyskytnú, ale myslím si, že to bolo perfektné a tento záver je krásny,“ odpovedala nám Vierka Kukumbergová. Paradoxne, jediným aktívnym zástupcom nášho regiónu na sympóziu bol Josef Šarman, rodák z moravského Valašska. Medzinárodne uznávaný reštaurátor, sochár a maliar však časom „vyrástol“ na Žitnoostrovčana – viac ako dve desaťročia žije a tvorí v Kvetoslavove a na tomto „plenéri“ pôsobil aj ako taký nejaký odborný umelecký garant. „Pani Kukumbergová ma požiadala, aby som na tento prvý ročník urobil výber umelcov, keďže ich veľa poznám – dá sa povedať, že z polovice Európy. Pozval som aj dvoch tvorcov z Českej republiky, otca a dcéru Kubelkovcov; je to výtvarná rodina, obidvaja sú veľmi úspešní výtvarníci.“ Aká bola veková skladba účastníkov? „No, to som naozaj neskúmal. Najstarším som bol asi ja, najmladšou určite Zuzka Kubelková, ktorá končí magisterské štúdium umeleckého spracovanie skla na vysokej škole v Ústí nad Labem,“ povedal nám počas vernisáže Jožko Šarman. Dcéra a otec

Naľavo Jiří Kubelka, vedľa neho Josef Šarman

Tak sme sa s otázkou obrátili aj na „benjamínka“ medzi umelcami,


Reportáž

17. júl 2012 | číslo 29

Takto sa rodila morská panna a dunajský kormorán

Jiří Kubelka je skúsený harcovník – podobných sympózií má za sebou neúrekom. Ako by zhodnotil toto čilistovské? „Tento rok som už na treťom plenéri, ale porovnávať je to ťažké. V rôznom prostredí sa schádza-

11

jú rôzni ľudia, tvoriaci podľa vlastnej invencie, takže každá takáto akcia je vlastne originál. Tu ma veľmi príjemne prekvapilo prostredie, ubytovanie, táto krajina – staré koryto Dunaja je nádherné. Nakoniec ma aj tak oslovila táto široká vodná plocha, až tak, že ma to vyprovokovalo k tomu, že som sa vrátil od abstrakcie ku reálnej krajine. Síce až na poslednú chvíľu a za dažďa, ale myslím si, že mi to dalo veľa.“ Samozrejme, aj Jirka sme sa spýtali, kto koho stráži – on dcéru, alebo ona jeho? So smiechom odpovedal: „Mal som z toho trochu obavy, že by to mohlo takto fungovať, ale Zuzka nie je neskúsená, myslím si, že tú náročnú rolu zvládla veľmi dobre. My spolu doma nemaľujeme, venujeme sa sklu – tu mala možnosť vidieť aj mňa v akcii a podľa mňa urobila počas tohto týždňa veľký krok dopredu.“ Okrem nami oslovených umelcov sa na sympóziu zúčastnili Banskobystričanka Lucia Laššáková a Peter Hargaš z bratislavskej Rače, do dreva „sochali“ Jaro Martiš a Paľo Hajdúk – ich pôsobivé, monumentálne diela už krášlia priestor pred hotelom Kormorán. Ľubo Banič

Vernisáž otvárala galeristka Vierka Kukumbergová

Zuzku Kubelkovú: ako ubehol tvorivý týždeň, nesekírovali ju tí starší? „Bol to úplne voľný týždeň, relax – keďže toto bolo prvé sympózium na ktorom som sa zúčastnila, je to pre mňa úplne nová skúsenosť a myslím, že som si to veľmi užila. Spoznala som veľa no-

vých ľudí a celkovo som si oddýchla.“ No a teraz na rovinu: si tu s otcom – je to náhoda alebo účel? Kto na koho dozerá? „Myslím, že sa kontrolujeme navzájom. Samozrejme, nebolo to nahrané...,“ povedala nám so smiechom sympatická Zuzka.

Drevený kormorán ulovil drevenú rybku

Foto: autor (4), František Fogas (2)


12

Spravodajstvo

Žitný ostrov

Protirómska demonštrácia Pred radnicou sa zhromaždilo niekoľko stoviek občanov HURBANOVO – Na protirómskej demonštrácii, organizovanej Ľudovou stranou Naše Slovensko, sa v sobotu pred mestským úradom zúčastnilo niekoľko sto obyvateľov. Na protestnej akcii strany Mariána Kotlebu pod názvom „Stop cigánskemu extrémizmu!” odznelo niekoľko príhovorov prešpikovaných protižidovskými, protivládnymi a v prvom rade protirómskymi vyhláseniami. Medzi rečníkmi demonštrácie bol Dušan Zajíček

zo Šurian, predseda západoslovenskej organizácie strany Peter Kováč i Miroslav Belička, banskobystrický predseda Nášho Slovenska. Vyhlásenia protagonistov zožali u poslucháčov úspech. Podujatie sa uskutočnilo za silnej účasti poriadkových síl, k výtržnostiam nedošlo. V Hurbanove dňa 16. júna tohto roku pracovník mestskej polície Milan Juhász postrelil piatich Rómov – traja z nich prišli o život, dvaja sa z vážnych zranení liečili v komárňanskej nemocnici. (pad)

Protirómska demonštrácia mala u obyvateľov úspech

Foto: Milan Drozd

Vatra zvrchovanosti Uzavreté priecestie, oprava cesty DUNAJSKÁ STREDA – Okresný dopravný inšpektorát informuje motoristickú verejnosť o úplnej uzávierke úrovňového železničného priecestia na ceste č. III/06361 v meste Dunajská Streda (Bratislavská cesta), ktorá bude v čase od siedmej hodiny rannej 22. júla do sedemnástej hodiny popoludní 27. júla. Dôvodom je rozsiahla rekonštrukcia železničného priecestia, obchádzková trasa bude vyznačená umiestneným dočasným dopravným značením. Okresný dopravný inšpektorát rovnako informuje o čiastočnej uzávierke počas stavby „Eliminácia bezpečnostných rizík na cestách I. tried v Trnavskom kraji“. Jedná sa o cestu č. I/63 – úsek Holice, časť Beketfa – Kostolné Kračany, ktorá bude v dobe od 16. júla do 7. septembra 2012 z dôvodu rekonštrukcie vozovky. Opravovaný úsek bude podľa jednotlivých etáp výstavby vyznačený umiestneným dočasným dopravným značením. (–) Vatru spoločne zapálili predsedovia okresných organizácií strán Smer-SD Foto: autor a HZDS-ĽS, Štefan Radics a Ivan Kaprálik

DUNAJSKÁ STREDA – Dvadsiate výročie vyhlásenia deklarácie Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti si symbolickým zapálením vatry zvrchovanosti prišla pripomenúť asi päťdesiat členov a sympatizantov strán Smer-SD a HZDS-ĽS v sobotu 14. júla do záhrady Domu Matice slovenskej. Na tomto slávnostnom akte sa zúčastnil aj novovymenovaný prednosta Obvodného úradu Dunajská Streda Richard Kmeť. Napriek tomu, že podujatiu neprialo počasie, vatru sa zapáliť podarilo. Slávnostný prejav predniesla predsedníčka mestskej organizácie Matice slovenskej v Dunajskej Strede Monika Benkovská, ktorá zdôraznila, že prijatie Deklarácie o zvrchovanosti Slovenska bolo významným krokom k naplneniu snáh o sebaurčenie slovenského národa, a aj preto je dôležité si tento deň každoročne pripomínať. Táto udalosť priniesla zásadnú zmenu do života nášho obyvateľstva, Slovenská republika ako zvrchovaný štát si za ostatné roky získala kredit a je akceptovaná vo svete i v Európskej únii. V ďalšej časti podujatia sa účastníci venovali voľnej zábave. (kmeť) Železničné priecestie bude uzavreté takmer šesť dní

Foto: František Fogas


13

Spravodajstvo

17. júl 2012 | číslo 29

Ovocia bude tento rok málo Jarné mrazy, dlhotrvajúce sucho a horúčavy ovocinárstvu neprospievajú SVÄTÝ PETER/KRAVANY NAD DUNAJOM – Tento rok sľubuje slabú úrodu ovocia. Májové mrazy a následné dlhotrvajúce sucho a horúčavy neprospievajú ani ovocinárstvu. V Komárňanskom okrese v týchto dňoch zbierajú broskyne a slivky. V ovocnom sade vo Svätom Petri pestujú slivky, marhule a broskyne na celkovej ploche dvadsiatich piatich hektárov. Jarné mrazy, dažde v najnevhodnejšom čase – v období kvitnutia stromov – a sucho uplynulých týždňov negatívne ovplyvnili kvalitu úrody. A potreba sústavného zavlažovania stromov v značnej miere zvyšuje náklady farmárov. „Mrazy poškodili spodnú časť stromov, mali sme problémy aj v čase kvitnutia, a vrásky nám narobilo aj dlhotrvajúce sucho. Napriek tomu, že máme vybudovaný moderný systém zavlažovania, dokážeme stromy zásobovať vodou len tak-tak,” vysvetľuje farmár Viliam Zsidek. Hospodárstvo v Svätom Petri dokázalo marhule realizovať za dobrú cenu, ktorá sa vyšplhala

nad jedno euro. Za slivky však už takúto slušnú cenu síce nedostanú, no celú úrodu vedia bez problémov predať konzervárňam. Ale v prípade broskýň majú obavy – menej kvalitná úroda a menšie rozmery plodov pravdepodobne nebudú môcť súťažiť s konkurenciou z dovozu. Broskyne teda budú môcť zhodnotiť ťažšie, respektíve za nižšiu cenu. Napriek tomu, že zber jabĺk a hrušiek ešte nezačal, pestovatelia vedia, že ani týchto druhov ovocia sa neurodí veľa. V Kravanoch nad Dunajom pestuje Gejza Varga jablká a hrušky na desiatich hektároch. „Máj bol pre nás veľmi zlý. Devätnásteho sme vymrzli druhýkrát, teplota klesla na tri stupne pod nulou. Mrazy zničili šesťdesiat až sedemdesiat percent úrody jabĺk a takmer deväťdesiat percent hrušiek,” hovorí pán Varga. Farmári tvrdia: slabá úroda nemusí automaticky priniesť zvyšovanie cien. Ak sa totiž v krajinách najväčších importérov ovocia – v Poľsku a v Taliansku – urodí ovocia dosť, dovoz nárastu cien zabráni. (padlovics) Marhule sa dali predať za viac ako jedno euro

Glosa Ľubo Banič

Kaleráby do hláv, ale nie orálne

ni sme sa nenazdali, a už máme za sebou prvých sto dní a sto nocí samoderžavia Roberta Druhého Dobrotivého. Z dôvodov nie celkom jasných sa traduje, že najmä novinári by mali každej novej vláde nechať desať dekád, a až potom sa do nej naplno pus-

tiť. Nie úplne rozumiem tejto filozofii, môj súkromný názor je, že žiadnu vládu netreba šetriť ani prvých sto minút po vymenovaní, lebo takéto méty mi nič nehovoria. Ale prosím, podľa všetkého by sme asi mali zhodnotiť, čo tu staronoví vládcovia od svojho nástupu ku korytám až doteraz napáchali. Pochopiteľne, musíme sa odpichnúť z faktu, že po dvadsaťdva a pol roku sa na Slovensko vrátila vláda jednej strany – a nemalá časť jej činovníkov má bohatú „jednostrannú“ prax už z doby spred Novembra 1989. Hrať sa na sociálnych demokratov môžu akurát tak pred svojim

naivným stádom voličov, ktorí si (možno) myslia, že ich Ficovci nachovajú rečami o solidarite bohatých s chudobou. Najmä ak v najvyššej exekutíve zasadá nejeden multimilionár – netreba sa obávať toho, že by po vypršaní mandátov mienili odchádzať z vlády chudobnejší, ako tam vliezli. Práve naopak. Jedno však treba Hranolovi uznať: bez toho, že by sa príliš namáhal, sa mu podarilo zhovädiť takzvanú opozíciu ešte viac, ako sa to podarilo jej samotnej. Stačilo podhodiť niekoľko ohlodaných, napoly obschnutých kostí vo forme akože funk-

cií patriacich opozícii, a milá „pravica“ sa na ne vrhla ako niekoľko vychudnutých gunárov na šúľance. A ešte sa pri tom aj poruvala. Čo sa týka podstatnejších vecí, Slovensko sa vyprofilovalo ako najeurópskejšia krajina na celom svete – až taká, že toho Fica by nám mohla závidieť samotná Angela Merkelová. Ak si to premietneme do reálu je jasné, že táraniny okolo jedinej štátnej zdravotnej poisťovne, zákazu ziskov či zoštátňovania sú určené výhradne domácemu publiku. Nielen Fico, ale aj celé veľké Slovensko je príliš malým pánom. Ale napriek

Foto: Milan Dozd

tomu – sto dní je krátka doba a preto asi málokto pochybuje, že väčšie pochabostí zo strany Ficovlády II. na nás ešte len čakajú. Budú sa však spravidla odohrávať na domácej pôde, do Bruselu sa bude naďalej chodiť so zvesenými ušami a chvostíkom stiahnutým medzi zadné nôžky. Okrem sto dní Fica sa udiali aj iné veselosti. Kdesi v Tramtárii, štátiku menom Belize, zadržali známu osobnosť slovenského verejného života, istého Mella. V tejto súvislosti vyvstala nie nesmiešna otázka: ako ho dostať na rodnú hrudu? Najvhodnejší sa javí vládny špeciál – je ako stvorený na prepravu rôznych Goríl a údajných mafiánov.


14

Enni kéne Nagy Éva élelmiszervegyész rovata Elérhetőség: 0905 757 338

Zsírban vagy olajban, és közülük is milyenben? Olvasói kérésre viszszatérek e témához. A hetvenes évek eleje óta gyanakvással, sőt bűntudattal tekintünk a sertészsírra. Általában egészségtelennek, károsnak, túlsúlyunk fő okának tartották. Ma már tudjuk, szervezetünknek a zsírt alkotó úgynevezett telített zsírsavakra is szüksége van. Káros viszont az egészségünkre, ha túl sokat eszünk bizonyos típusú zsírokból, míg másokból nem eleget. Ezalatt a növényi olajakat értjük, melyeket döntően a telítetlen zsírsavak alkotják. Amióta ismerjük a különböző típusú zsírokat (és azt, hogy melyikre milyen mennyiségben, arányban van szükségünk), azóta döntéseket tudunk hozni, amelyek az egészséges zsírbevitel elérésében segítenek. A sertészsírt száműzve hazánkban a háztartások szinte kizárólag napraforgóolajat használnak sütésre. Pedig a hagyományos napraforgófajták olaja nem tekinthető

Útravaló Herdics György címzetes apát rovata

Miben süssünk? ideálisnak erre a célra. A nagy linolsav-tartalma miatt az olaj sütési stabilitása gyengébb, mint a hőre kevésbé érzékeny telített zsírsavakban gazdagabb szilárd zsíroké, például a sertés-, kacsa-, libazsíré, a növényi olajok közül a kókuszzsíré. Tehát sütésre válasszuk ezeket, mert magasabb a füstölési pontjuk, vagyis magasabb hőfokon kezd bomlani, amikor már rákkeltő anyagok keletkeznek az oxidációs égés folyamán. A hosszabb ideig történő sütésnél nem tanácsos a 180 °C fokot túllépni ezen zsírok esetében sem. Viszont tudni kell, például a vaj koleszterint is tartalmaz, a növényi szilárd zsírok viszont emelhetik koleszterinszintünket. Ezért a főleg telített zsírsavakból álló szilárd zsírok menynyisége legfeljebb 10%-a legyen az egy nap alatt elfogyasztott összes zsír- és olajmennyiségnek. A rántani kívánt húsokat, zöldségeket forgassuk rostban gazdag gabonapelyhekből őrölt morzsába. A szilárd zsírban jelenlévő koleszterin fenoménja is alátámasztotta a növénynemesítők azon törekvését, hogy a napraforgóolaj zsírsavöszszetételét a hőre stabilabb olajsav növelésének irányába módosítsák. A napraforgó genetikai variabilitását kihasználva, hagyományos szelekcióval sikerült nagy olajsavtartalmú fajtákat előállítani. Az ezekből előállított olaj a hagyományos fajták olajához képest lényegesen kedvezőbb sütési stabilitást mutat. Ezt azért mondtam ilyen tudományosan, hogy megértsük,

természetesen előállított napraforgó olajról van szó, mikor azt olvassuk az étolaj címkéjén: magas olajsav tartalmú hibrid napraforgóból készült olaj, sütéshez. Ezt az olajat válasszuk, ha már mindenáron rántott csirkére vagy

eljárásokkal (szűrés, nyálkátlanítás, színtelenítés, gőzölés, desztillációs savtompítás stb.) kivonják azokat az anyagokat, melyek a bennük történő sütéskor éghetnek. A hidegen sajtolt olajok előnye viszont az, hogy a legtöbbet tartalmaznak azon értékes

A szerző felvétele

cukkinire támadt gusztusunk, és erre napraforgóolajat szeretnénk használni. Növényi olajok közül legideálisabb tulajdonságai sütéshez, főzéshez azonban a repceolajnak, illetve olívaolajnak vannak. Sütéshez válasszuk a finomított (rafinovaný) változatát, mert ezekből bizonyos technológiai

anyagokból, melyek természetes formájukban az olajos magvakban jelen vannak. Ezért nagyon fontos egészségünk védelmében és érdekében ezeket fogyasztani reggelire, teljes kiőrlésű lisztekből készült kenyérre csepegtetve, a nap folyamán pedig salátaöntetként.

Az isteni részecske bennünk van további vizsgálatokra van szükség. Laikusként nem tudok igazán hozzászólni ehhez a kétségtelenül izgalmas témához, de lelki síkra terelve a dolgot, mint azt már a kedves olvasó ezen a helyen megszokhatta, elmondhatjuk, hogy bizonyos értelemben az isteni részecske ott van

Az utóbbi időben nagy érdeklődést váltott ki a hír, miszerint nagy valószínűséggel megtalálták a Higgsbozont, amelyet isteni részecskeként is emlegetnek. A nagy felfedezéssel kapcsolatban még természetesen

Csallóköz

Tanácsadó

A Higgs-bozon

Net-felvétel

minden emberben. Mindnyájunkban. De akarjuk-e, hogy ezt a részecskét megtalálják bennünk az emberek, akikkel mindennap találkozunk, akikkel egy fedél alatt élünk, vagy egy munkahelyen dolgozunk? És mi keressük-e az isteni részecskét felebarátainkban, ismerősökben és ismeretlenekben? Bizonyára sokak számára ismerős a gyakran idézett verssor: „Egy istenarc van eltemetve bennem.” (Reményik Sándor) Akár azt is mondhatnánk, hogy ez az arc az a részecske, amely ott van bennünk, mélyen a lelkünkben, és nagyrészt rajtunk, mindannyiunkon múlik, mennyire engedjük, hogy környezetünk felfedezze. Ha rejtegetem, gyarlósá-

gomról teszek tanúságot, ha fölfedem, újból és újból megmutatom környezetemnek: velem lehet számolni, bennem meg lehet bízni, értem érdemes áldozatot vállalni. Ha tudatosan igyekszem újra és újra megrajzolni ezt az arcot, akkor ez másoknak is biztatást jelenthet. Erőt meríthetünk abból, ha megtapasztaljuk a másikban az isteni részecskét, az istenarcot. A rosszakarat, az irigység, a meg nem értés, a veszekedés lehúz, gúzsba köt. Ha elősegítjük magunkban és másokban az isteni részecske kibontakozását, akkor felemelkedhetünk, megszabadulhatunk a rossz béklyóitól. Akkor legyőzhetjük önmagunkban és másokban is azt, ami elfedi az istenarcot.


Nem halálos ítélet! Dr. Csóka Tibor klinikai onkológus rovata

Előfordulhat, hogy négy pohár víz elfogyasztása után hányinger keletkezik. Ez azt jelenti, hogy a gyomor és a bél közötti szelep nem nyílik meg úgy, ahogy kellett volna. Amikor ez megnyílik, a vízoszlop folytonos lesz, már semmi nem akadályozza a gyakorlat folyását. A víz a legkedvezőtlenebb esetben egyáltalán nem hagyja el a gyomrunkat. Ilyenkor két dolgot is tehetünk: kiválthatjuk a hányásreflexet (az indiai pancsakarmában tisztító hányásnak, vamana dhautinak nevezik) vagy pedig várunk, amíg a víz fokozatosan felszívódik, majd vizelet formájában távozik. A gyakorlat befejezése után

15

Tanácsadó

2012. július 17. |29. szám

Biológiai daganatterápia XXXIX. fél- vagy egy órával mindenképpen fogyasszunk el egy adag vízben jól megfőtt fehér rizst, 30-40 gramm vajjal, esetleg kevés sózott paradicsomlével, bors nélkül, ehetünk hozzá főtt répát is. A rizs helyettesíthető zabbal vagy sajttal meghintett kifőtt tésztával. Tilos az emésztőrendszert több mint egy órán át üresen hagyni! 24 órán át semmiképpen sem szabad tejet, joghurtot kefírt fogyasztani, sem nyers zöldséget, gyümölcsöt. Egy teljes nap után vissza lehet térni a normális étkezéshez, kerülve a túlzott húsfogyasztást. Erős szomjúság érzése teljesen normális dolog a gyakorlat után, ugyanis a sós víz ozmotikus hatására a bél- és érfalon keresztül valamenynyi vizet is veszít a szervezetünk. Nagyobb mennyiségű vizet viszont ne igyunk, mert tovább folytatódna a hasmenés. Az első étkezés után mérsékelten ihatunk viszont pár deciliter enyhe mentaforrázatot. Ásványvíz és szeszes ital fogyasztása szintén tilos! A következő széklet, mely aranysárga színű és szagtalan lesz, mint egy csecsemőé, való-

Méregkerülő Dr. Tóth Erzsébet rovata Elérhetőség: 0905 186 015

Valószínűnek látszik, hogy örök érvényességű igazságokat kizárólag a Könyvek könyvében, a Bibliában olvashatunk. Pár héttel ezelőtt a mindennapi kenyerünket, mint veszélyes táplálékot tüntettem fel. El sem merem képzelni, mennyire felháborodtak és megharagudtak rám kedves olvasóim. Alig merem remélni,

színűleg csak 24-36 óra múlva következik be. A gyakorlatot legalább évente kétszer kell elvégezni, általában évszakváltáskor. Akik jobban ki akarnak tisztulni, havonta is kipróbálhatják. A székrekedésben szenvedők hetente végezhetik, de csak 6 pohár vízzel. Ha nem bírjuk a sós vizet, használhatunk póréhagyma vagy zsenge zöldségből készített főzetet is. A shank prakshalana a legjobb módszer a belek mozgásának újranevelésében. Előnyei közé tartozik a bélfal kitisztulása és tonizálódása is. A méreganyagok kiürülnek a szervezetből. Kéthárom nap múlva a lehelet frissebb lesz, az izzadság szagtalanná válik. Jobban fogunk aludni, bőrünkről eltűnnek a pattanások és kiütések. Az arcbőr világosabbá válik, a tekintet pedig fénylőbb lesz. Ez az állapot fennmarad, ha étrendünk folyamatosan toxinmentes és hússzegény. A shank prakshalana serkenti a májat, továbbá kedvezően hat a többi emésztőrendszeri mirigyre, főként a hasnyálmirigyre. A táplálék jobban fog felszívódni, a gyen-

gébbek megerősödnek, a fölös kilók pedig leapadnak. A tisztítógyakorlatnak kevés ellenjavallata van. Ezek általában a lázzal járó heveny kórképek vagy súlyos betegségek heveny stádiumai. Természetesen, ide tartoznak a  tápcsatornát érintő heveny kórképek is, mint a frissen kialakult gyomor- vagy nyombélfekély, hasmenés, vastagbélhurut, vakbélgyulladás vagy a nálunk ritkaszámba menő béltuberkulózis. Háromhetes intenzív fiatalító kúrában Indiában ezt a tisztítógyakorlatot naponta végzik. Az első három napon keresztül sós vizet használnak, majd ezután különböző zöldségek főzetét (hagyma, póréhagyma, stb.), hogy ásványi anyagokkal töltsék fel a szervezetet. Foglaljuk is csak öszsze, mit is akartunk elérni a gyakorlattal. Mi sem kifejezőbb prof. dr. Török Szilveszter szavainál: „Kitisztítottuk a  gyökereket, az alapot, ahonnét minden elindul. Eltakarítottuk a bélsárköveket, a rothadást, a penészt, az erjedés termékeit. A belek a megemésztett ételekből az új sejtek fel-

Veszélyes ételek 1. hogy ezek után valaki olvassa írásaimat. Ha mégis akad ilyen ember, így ismeretlenül is köszönet a bizalomért és türelemért. Persze régebben, mikor más volt az életstílus, sokkal kevésbé voltak károsak élelmiszereink, sokkal többet mozogtunk, kevesebbet idegeskedtünk és ez az állapotot szervezetünk azzal hálálta meg, hogy jobban eltűrte azokat a kihágásokat, melyeket táplálkozásunk terén elkövettünk. A mai ülő életmódot folytató, keveset mozgó, sokat idegeskedő ember, minden egyes táplálkozásbeli kihágásért komoly árat fizet egészsége romlásával. Tehát, ahogy azt a múltkor leszögeztük, a kenyér és gabonafélék nem felelnek meg a mai ember táplálkozásának, legalábbis ekkora mennyiségben. Tudni kell, hogy a szénhidráthegy csúcsa a

cukor és édesség. Bármilyen formában! Az orvostársadalom évtizedeken keresztül beültette a köztudatba, hogy a zsírok ártalmasak. Együnk belőlük minél kevesebbet, ha lehet, teljesen hagyjuk ki őket. Az viszont való igaz, hogy zsírokra szüksége van szervezetünknek, tehát teljes kihagyásuk egészségkárosító. Napjainkban a legtöbb egészségügyi megfigyelést az Egyesült Államokban végzik. Köztudott, hogy ott rengeteg a kövér ember. Megjegyzem, Európa nem sokkal marad le túlsúlyban az USA mögött. A tengerentúli vizsgálatok arra hívják fel a figyelmet, hogy az amerikaiak túlsúlya nem az elfogyasztott zsírok nagy mennyiségétől, hanem a rengeteg szénhidrát elfogyasztásától függ. A múltkor felsorolt kenyérfogyasztás hátrányain kívül még rengeteg érv

építéséhez már tiszta anyagokat vesznek fel, megszűnt a salakanyagok, a rákkeltők (karcinogének), a mérgek és más toxikus anyagok beáramlása. Tisztul a vérünk, szerveink táplálása hirtelen javul. A tiszta vér elkezdi kimosni a szerveinkből a korábban odaszállított és lerakódott ártalmas anyagok torlaszait. Rengeteg energia, amelyet a szervezet eddig az önmérgezés (intoxikáció) elleni harcra használt el, felszabadul és a betegségek leküzdésére fordítható. Fokozatosan helyükre kerülnek a vastagbél által kimozdított szervek, és normálissá válik a működésük. Normalizálódik a vérnyomásunk, betegségeink napról-napra egyre kevésbé hallatnak magukról. A nemrég még kitágult, megnyúlt, atrófiás, gyengén működő vastagbelünk most kitisztítva, leeresztett vitorlaként lóg és még nem képes az életfontosságú funkciók teljesítésére. Ezért újra munkára kell fogni, meg kell tanítani a táplálék továbbítására, eredeti, természetes formájának újbóli kialakítására.” Egészségünkre!

szól amellett, hogy az egyensúly a zsírok felé billenjen. Tudjuk, hogy alapvetően kétféle fajtáját különböztetünk meg: telített (rossz) és telítetlen (jó) zsírokat. Hasonlóan a vérben is vannak jó és rossz zsírok. A betegek és orvosaik úgy félnek a vérzsírok mennyiségétől és rossz összetételétől, mint az ördögtől. Ám az élet nem ilyen egyszerű. Az utóbbi időben rengeteg gyógyszer került forgalomba a vérzsírok csökkentésére, de ezzel a probléma nem szűnt meg. A gyógyszergyárak egyre szigorúbb kritériumokat diktálnak a vérzsírok tekintetében. Sajnos az orvosi továbbképzés is a gyógyszergyárak kezében összpontosul. Tehát, nekik bizonyára megéri, ha az emberek zsírcsökkentő gyógyszereket fogyasztanak. De vajon megéri-e a betegeknek? A zsírcsökkentő gyógyszerektől azt várnánk, hogy kevesebb lesz a szív- és érrendszeri beteg. (Folytatjuk)


16

Tudósítás > Tanácsadó

Csallóköz

Lázadás a Bountyn Számtalan hasznos tapasztalattal tértek haza a cserkészek BŐS – Az idén is a Duna melletti tisztást választotta táborozásra a helyi cserkészcsapat, akiknek meghívására nyolcvan gyermek érkezett Nádszegről, Hegysúrról, Csenkéről, Csallóközcsütörtökből és Egyházfáról. A 18. századi híres angol hajólázadást, a „Lázadás a Bountyn”-t választották a táborozó cserkészek kerettörténetnek. A fiatalok felkelése nem váratott sokat magára. A takarodó után a gyerekeket felébresztették, az egyik sátorban megbúvó Bligh kapitányt és segédjét pedig fáklyás menettel űzték ki a táborból. A fiúk voltak a matrózok és a lányok a bennszülöttek. A történet tovább kerekedett, s a cserkészek is csónakba szálltak. A tábor ügyességi-, népi játékokban, énektanulásban is bővelkedett. A fiatalok ismereteik körét tágíthatták vízmentésből, valamint szakszerű tanácsokat kaptak az bősi önkéntes tűzoltótól, Fekete Dávidtól, méghozzá arról, mi a teendő tűz ese-

Belső utakon Varga Mónika spirituális tanácsadó rovata

A szerző felvétele

A táborlakók

tén. Majd az önkéntesek bemutatóját is megnézhették. Számtalan tábori ereklye is készült, többek között pólók, apró emlék- és dísztárgyak. A vasárnapi tábori szentmisét a volt bősi esperesplébános, Zsidó János és Gajdoš Pál hegysúri plébános mu-

tatta be. A táborozó cserkészeknek ugyanakkor a portya jelentette a legizgalmasabb napot. Ekkor az őrsök bizonyíthattak, kamatoztathatták tudásukat, rátermettségüket. A portya úti célja idén a 300 éves tölgyfa volt, melyhez minden őrs eljutott.

Mi a szeretet? Képesek vagyunk vajon, feltétel nélkül szeretni?

Mindenütt a Földön vágynak valami jó után. Minden ember keresi a boldogságot, mert ha ott van a boldogság a szívünkben, akkor tudunk igazán szeretni. Sok mindent elérhetünk, mégis üres maradhat a szív, ha nincs benne igazi érték, mely mindenen átsegít. Olyan világban élünk, amelyben pénzzel szinte mindent meg lehet vásárolni. Lehetsz sikeres üzletember, népszerű közszereplő vagy politikus, vásárolhatsz magadnak alkalmazottakat, rajongókat és támogatókat. Amit pedig nem tudsz pénzzel megoldani, azt oldd meg sok-sok pénzzel! (tartja a mondás)

De van valami különös, kivételes dolog, amit sok-sok pénzért sem kaphatsz meg? Ez nem más, mint az IGAZI SZERETET. A szeretet ugyanis nem függ semmitől, így a pénztől sem. Márpedig szeretetre minden embernek szüksége van, azoknak leginkább, akik ezt az állítást tagadják. Mintha belénk lenne kódolva valamilyen módon a szeretet utáni vágyakozás, hiszen szeretet nélkül sokáig nem élhet az ember. Semmi különösre nem vágyunk, csak arra, hogy végre szeressenek bennünket! A igazi szeretet persze nem csak érzelem, valamiféle hirtelen fellángolás, nem kémiai folyamat, hanem tudatos cselekvés, egyfajta életút is. A szeretet megtapasztalása ugyanis érdekes felismerésekhez vezethet, éppen ezért lényege elválaszthatatlan a bölcsességtől, az igazságtól. Ráeszmélhetsz, hogy az igazi szeretet nem függ egy másik személytől, hanem ÉRDEKEK NÉLKÜL munkálkodik érte. Ráadásul nem vár semmire, hanem aktívan figyel és cselekszik, ha kell. Sok-

szor keresetlenül bukkan fel a semmiből, de nem oszlik el az emberek között, hanem ellenkezőleg, megsokszorozza önmagát és soha nem fogy el. A szeretet átvisz az életen. A szeretet mindig remél. Az igazi szeretet itt van közöttünk, mégis valami nagyon Földöntúli, amiről a nagy gondolkodók is csak úgy írnak, mint valami FELSŐBBRENDŰ DOLOGRÓL. „A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély. Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát, nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel. Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli. Mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel.” (Pál apostol) Honnan ered hát ez a csodálatos valami, a feltétel nélküli szeretet, és mitől van ilyen hatalmas ereje? Remélem nem bánod, ha ezúttal megkíméllek a tudományos megközelítések részletezésétől, miszerint a szeretet energiáját a szervezetben termelődő dopamin

A búcsú estéjén a tábortűznél magyar népmeséket hívták életre modern kivitelben. Nagy szerepet kapott mindegyikben a tészta, amely a Bősön eltöltött tíz nap meghatározó ételei közé tartozott. (ma) vegyület serkentő hatásának köszönhető, állandóságát pedig az endorfin – boldogsághormon idézi elő. Mindannyian érezzük, hogy itt ennél sokkal többről van szó. A tudományos magyarázat amúgy sem mond semmit a szeretet eredetéről, csupán a szeretet kémiai mechanizmusát vizsgálja. Márpedig a SZERETET FORRÁSA ISTEN kell, hogy legyen. Ő adja az emberek közötti szeretet-kapcsolatot, így az igazi szeretetet valójában nem más, mint Isten megjelenése a lelkünkben. Az egész univerzum rezgéseken alapul, attól függően, hogy milyen szinten rezeg, változik az, amit magtestesít. Tehát minél magasabb rezgésszámon rezeg az ember, annál több benne a szeretet. A szeretet ugyanis a legmagasabb rezgés, ami egyenlő Istennel. A legalacsonyabb rezgés pedig a félelem. Az univerzum mindenkihez beszél folyamatosan , csak meg kelene hallanunk. „Minek akarsz repülni, ha nem vagy képes rá?!” – kiáltja a félelem a szeretetnek. Ha nem próbálom meg, honnét tudjam? –mondja a szeretet. TE HOGYAN DÖNTESZ? A SZERETETET VAGY INKÁBB A FÉLELMET VÁLASZTOD? (Folytatjuk)


17

Riport

2012. július 17. |29. szám

„A zene összehozza az embereket!” Új videóklip, dal és műsor készítésén is dolgozik a fiatal énekes Mészáros Tamás keszegfalvai előadó, énekes körül felpörögtek az események. A rengeteg meghívásos felkérés mellett nyáron sem pihen. Találkozásunk alkalmával erről is beszélt a Csallóköznek. „Kiss Gábor operatőr barátommal már régóta beszélgettünk arról, hogy elkészítünk egy videót. Tudni kell, hogy több járásban, városban, faluban veszünk fel vágóképeket hozzá. És ami nagyon fontos, a zene az, ami összehozza az embereket, éljenek bárhol! Főleg ebben a kínkeserves gazdasági helyzetben van valami, amibe tudnak, tudunk kapaszkodni. Épp ezért választottuk a videóhoz zenei alapként a Valahol Európában című musical egyik betétdalát, A zene az kell címűt” – tudtuk meg a fiatal zenésztől. A régióból Áprilisban kezdték a felvételt és előreláthatólag a nyár közepére végleges formába tudják önteni. Az adott helyszínek nevezetességei, sajátosságai, sőt büszkeségei is bemutatásra kerülnek. „Perbetéről a sikert sikerre halmozó dekoratív mazsorett csoportokat mutatjuk be, Keszegfalván, a Konkoly partján a felújított községi hivatalban »időztünk«. Madaron pedig egy borospince hűs falai között forgott a kamera. A Lévai járásban Ipolyszakállosra látogattunk el, és az utolsó, épp aktuális a galántai járásbeli Tallóson várható, ahol egy régi malomnál és kastélyban fogjuk a képkockákat rögzíteni. A zenei anyag stúdiórésze Takács Ferenc, Franky barátom komáromi stúdiójában készült” – meséli lelkesen. Szerinte egész jól sikerült munka, alig várja, hogy a videó egészében is kész legyen és megoszthassák a nagyérdeművel. A fáradhatatlan zenész, aki még csak huszonkét éves lesz, csillogó

Mészáros Tamás és Takács Ferenc, alias Franky

szemekkel válaszol, amikor megkérem, mondjon el pár konkrétumot az első saját daláról.

„Régebben is írogattam verseket, de júniusban valami olyan ihlet jött, hogy nekiültem, papírra vetettem a

gondolataimat, és talán magam sem hittem el, hogy mennyire jól sikerült a dalszöveg. Nézegettem, felhívtam Takács Ferenc barátomat, hogy kikérjem a véleményét, tudnánk-e valamit kezdeni vele? Biztatott és látott benne fantáziát. Egyből belevágtunk, s ahogy elé tettem a dalszöveget, jött hozzá a dallam is. A stílusirányzat, elképzelés pár nap alatt kész volt, már csak a megvalósítás maradt hátra. Egy popdalról beszélünk, amelynek a balladisztikus verziója épp a mai napon készült el, a végleges forma az elkövetkező hetekben várható. A dal a Néhány szó címet viseli, s fogalmazhatnék úgy, hogy kissé romantikusabb. Nagyon remélem, hogy elnyeri a közönség tetszését, s kíváncsian várjuk a folytatást!” – teszi hozzá, s a harmadik újdonsággal is előrukkol. Párosan is

A Musical Ragyogás duettműsoron Varga Evelinnel A szerző felvételei

Ez egy duettműsor, mely a Musical Ragyogás névre hallgat, és melyben közösen lépnek fel a dunaszerdahelyi Varga Evelinnel. Első előadásukat a közelmúltban a Ko-

máromi járásban található Gellér községben láthatták. „Régi vágyam volt, hogy legyen egy hasonló műsor. Tavaly, amikor Dercsikán léptem fel, utánam egy nagyon tehetséges lány, Varga Evelin énekelt. Úgy hozta a sors, hogy a későbbiekben több rendezvényen találkoztunk, és egy duettműsor létrehozásán kezdtünk gondolkodni. Jelenleg a legismertebb musicalek betétdalait tartalmazza a repertoárunk. Többek között a Rómeó és Júlia, a Valahol Európában, A padlás, a Neoton slágereiből készült musical – a Szép nyári nap, s folytathatnám napestig. Akadnak rajzfilmslágerek, filmzenék, amelyek még beleférnek ebbe a kategóriába.” Tamás tehát gőzerővel dolgozik, s még a nyáron a sok fellépés, s teendő mellett szülőfalujában is szeretne vendégművészek közreműködésével egy nagyszabású estet rendezni, amelyen Evelinnel és barátaival kiegészülve szórakoztatnák a közönséget. Holecz Attila


18

Csallóköz

Tudósítás

Egy remek kezdeményezés Életet lehelnek az önkéntes tűzoltótestületbe NAGYMEGYER – Az önkéntes tűzoltótestület újraindításának szándékával zajlott találkozó a helyi tűzoltóállomás épületében. A járási önkéntes tűzoltószervezet dunaszerdahelyi titkárságán ugyan harmincöt névvel van nyilvántartva a nagymegyeriek önkéntes tűzoltótestülete, de az valójában már hosszú évek óta nem működik. A péntek délutáni informatív megbeszélésen a meghívott civil személyeken és hivatásos, valamint nyugalmazott tűzoltókon kívül ott volt Néveri Sándor polgármester, Magyarics János helyi tűzoltóparancsnok, továbbá Ürge Lajos is, a somorjai önkéntes tűzoltók parancsnoka, hivatásos tűzoltó, aki tájékoztatta a jelenlévőket a nagymegyeri önkéntes testület újraszervezésének törvényi rendelkezéseiről, tevékenységi lehetőségeiről.

Csápai Niki volt a kezdeményezője az önkéntes tűzoltótestület újraélesztésének A szerző felvétele

A megbeszélés végén a részvevők kinyilvánították azon szándékukat, hogy fontosnak tartják az önkéntes tűzoltótestület felélesztését, működésének újraindítását Nagymegyeren,

és ezt megerősítendő tizenegyen azonnal ki is töltötték a belépési nyilatkozatot, köztük a polgármester és a tűzoltóállomás parancsnoka is. Az önkéntes testület körüli kérdések

tisztázását követően még a nyár folyamán újabb találkozóra gyűlnek össze, mely Néveri Sándor szavai szerint akár már közgyűlés is lehetne, hogy megtehessék a következő jogi lépéseket. Egyébként az egész akció kezdeményezője a szilasi Csápai Niki volt, aki a Zsolnai Egyetem mentőszolgálatokkal kapcsolatos szakán tanul, ahol be kellett mutatnia a lakhelye környezetében működő önkéntes tűzoltótestületeket. Ekkor szembesült a ténnyel, hogy Nagymegyeren jelenleg nem működik ilyen, pedig a szomszédos Szilason, illetve a városhoz közeli más településeken aktívak ezek a szervezetek. Ezért döntött úgy, utánajár a dolgoknak, aminek végső soron ez a találkozó lett az eredménye. Kovács Zoltán

Zöld szín váltja a híd szürkeségét... KOMÁROM – Bizonyára kevesen tudják, hogy a komáromi volt a Duna felett megépített első vasúti híd. Már 1909-ben elkészült, a rákövetkező évben adták át a forgalomnak. 1945-ben a németek felrobbantották, újjáépítése 1952-től 1954-ig tartott. Ezt követően 1998-ban esett át komplex javításon, jelenleg pedig a tipikus, katonai jellegű, 500 méter hosszú, oszlopos rácsozású acélszerkezet újrafestése folyik. A híd ma már egyébként csak teherforgalmat bonyolít le, a személyvonatok közlekedését néhány éve megszüntették. Kép és szöveg: Vas Gyula

Nyugdíjasotthon: Áremelés felfüggesztve A szociális szolgáltatásokról szóló új törvény értelmében július 1-jétől az állami nyugdíjasotthonok lakói, illetve azok hozzátartozói térítették volna a bentlakás költségeinek felét. Ennek megfelelően a komáromi képviselő-testület is rendeletet hozott a törvény érvényesítésére, még május végén. Ám mivel a parlament időközben úgy döntött, hogy a törvény e részének végrehajtását felfüggeszti, legutóbbi tanácskozásukon

a komáromi városatyák is megszüntették az említett rendeletet. Ezt Novák Tamás alpolgármester mondta el az ülés után tartott sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy július 1-jétől is marad az eddigi térítési forma. Arra viszont számítani lehet, tette hozzá, hogy a testület ősszel az inkriminált törvénytől függetlenül foglalkozni fog a gondozók javadalmazásával, mert az jelenleg – órabérben – alig másfél eurót tesz ki. Vas Gyula

Az intézmény épülete

A szerző felvétele


19

Tudósítás > Bűnügy

2012. július 17. |29. szám

Szakmai sikerekkel a boldogulásért Tata, Tatabánya és Budapest szépségeit is felfedezhették Júniusi reggel. A dunaszerdahelyi állomáson vonatra várakozott az a kilencfős csapat, – mindannyian a dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21 Magyar Tanítási Nyelvű Szakközépiskola kétéves érettségi utáni gazdasági informatika szak diákjai, – amely a Magyarics Mónika tanárnő által szervezett három napos kiránduláson vett részt. Végül a vonat néhány perc késéssel ugyan, de megérkezett és kezdetét vehette a kirándulás. A cél Tatabánya, Komáromon keresztül egy kis gyaloglással színesítve utunkat. Tatabányára érve rögtön a szállást vettük célba, amely az EDUTUS Főiskola kollégiuma volt. Rövid pihenő után az „A” épület előtt találkoztunk és megismertük helyi vezetőnket, Kovács Ferenc tanár urat, aki az EDUTUS Főiskola egyik informatika oktatója. Az igen jó humorú tanár javaslatára autóbusszal Tata felé vettük az irányt. Első megállónk az Öreg-tó, amely az ország legrégebbi halastava és az Által-ér táplálja. A nagy melegben igazi felüdülés volt a sétahajózás, amelyet fagylalttal és frissítőkkel koronáztunk meg. Újult erővel szálltunk fel a Dotto kisvonatra, amely körbevitt minket Tatán. Számtalan szebbnél szebb szobrot láthattunk, tatai nevezetességeket, illetve megnéztük az ország első angol típusú kertjét is, amely a Cseke-tó partján terül el. Majd a Kő-hegy megmászását tűz-

Biztonsági kamerát emelt el DUNASZERDAHELY – A rendőrségi nyomozás szerint egy 33 éves helyi férfi egy 1000 euró értékű biztonsági kamerát lopott el egy cégi épületről. Lopás vétségének elkövetésével gyanúsítják, 2 évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Megzavarták – kereket oldott PATONYRÉT – Magánlaksértést követett el a kisközségben egy 39 éves, dunaszerdahely járásbeli illető. A családi ház kerítését átugorva jutott be az udvarra, majd betörte a terasz-

tük ki célul. Elsőként a 289 méter tengerszint feletti magasságban található Szelim-barlangot néztük meg, amely 45 méter széles és 14 méter magas. A barlang jelentős őskori lelőhely, elszenesedett fatöredékeket, állati csontokat és ősemberek tűzhe-

szálltunk és a budai várat jártuk körbe. A továbbiakban sétáltunk egyet a Duna pesti partján, az Országház előtt elhaladva egy mexikói étteremben kötöttünk ki. A kései ebéd nagyon jól esett, így újult erővel folytattuk utunkat. Villamosra

A szerző felvétele

lyének maradványait tárták itt fel. A következő és egyben a nap utolsó megállója Európa legnagyobb bronzmadara, a Turul emlékmű volt. Innen csodálatos panoráma nyílik Tatabányára, a fantasztikus látvány mindenkit lenyűgözött. Másnap reggel nyolc órakor találkoztunk és vonattal Budapest felé vettük az irányt. A magyar fővárosba érve rövid metrózás után megnéztük a Dohány utcai zsinagógát, amely a magyar zsidóság egyik legfontosabb jelképe. Ezután buszra

szálltunk és megérkeztünk a nap utolsó állomásához, a Nemzeti Színházhoz és a Művészetek Palotájához. A forróság a sok sétával karöltve megviselt bennünket, így kissé fáradtan, de új élményekkel gazdagabban tértünk vissza a szállásra. Végre elérkezett a harmadik nap, a CISCO bizonyítványaink átadásának napja. Reggel fél tízkor találkoztunk kurzusvezetőnkkel, Nacsa Istvánnal, aki az EDUTUS Főiskola óraadó informatika tanára Tatabányán. Ő egyike azon kevés embernek

ról nyíló lakásajtó üvegét. Ekkor azonban a ház tulajdonosa megzavarta, erre elfutott. Az ajtó megrongálásával 250 euró kárt okozott, két évig terjedő szabadságvesztés lehet a büntetése.

felmondta a gázszolgáltatási szerződést, ám 2009 augusztusától 2012 március végéig illegálisan tovább vételezte a lakossági földgázt, méghozzá összesen 3531 euró értékben. Tette lopás vétségének minősül, büntetési tétele 6 hónaptól 3 évig terjed.

Gáz ez a gázlopás CSALLÓKÖZKÜRT – Gázlopáson értek egy 53 éves férfit a faluból, aki 2011 augusztusától 2012 januárjáig vételezett jogtalanul földgázt. Nemes egyszerűséggel rövid vezetékkel rácsatlakozott a gázcsőre és gázóra nélkül folytatta a vételezést. A gázműveknek 716 euró kárt okozott. Hasonló eset történt Dunaszerdahelyen, ahol egy 44 éves nő ugyan

Lebukott az alkoholszondán PÓDAFA – Függőséget okozó szer hatása alatt elkövetett veszélyeztetés vétségével gyanúsított meg a rendőrség egy 43 éves helyi nőt. A Škoda személygépkocsit vezető nőt június 5-én éjjel háromnegyed egykor állították meg a rendőrök Dunaszerdahelyen. A köz-

Magyarországon, aki a legmagasabb CISCO képesítéssel rendelkezik. Dunaszerdahelyi csapatunk ebben az iskolai tanévben a CISCO képzés első lépcsőfokát abszolválta. Mindez a tatabányai EDUTUS Főiskola és Molnár Ilona igazgatónőnk együttműködésének keretében valósulhatott meg. Tizennyolc elméleti- és egy gyakorlati vizsgát kellett sikeresen teljesítenünk. A felkészülésben e-learning-es tananyagok álltak rendelkezésünkre, és nagy segítségünkre volt az informatika szakteremben elhelyezett digitális tábla is, amelyen a virtuális gépszerelést tudtuk gyakorolni. Ezen a napon elsőként körbejártuk a főiskola épületét, szemügyre vettük az ottani oktatás színhelyét, majd Nacsa István átadta nekünk a bizonyítványokat. Kellemes meglepetés volt az az elismerés, amelyet a CISCO elnök vezérigazgatójától, John T. Chamberstől kaptunk kiváló, 90 százalék feletti teljesítményünkért. Ez az elismerés rá is került az angol nyelvű bizonyítványok hátlapjára. Ezek átvétele után még egy rövid kötetlen beszélgetést tartottunk, majd elbúcsúztunk Tatabányától. Az állomás felé bandukolva azt hiszem, felsejlett bennünk a felismerés, hogy ismét eltelt egy tanév. Megelégedéssel töltött el azonban mindnyájunkat, hogy ebben az iskolaévben megpróbáltunk olyan nemzetközi igényeknek is megfelelő tudásra szert tenni, amely segítheti majd későbbi boldogulásunkat itthon vagy akár külföldön. Rózsa Arnold

úti ellenőrzésnél 3,17 ezreléket mutatott az alkoholszonda. Akár egy évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

Darabokra fűrészelték NAGYABONY – A településben vas tetőszerkezetet fűrészelt darabokra és lopott el tettestársként két tolvaj. A 26 éves nagymegyeri férfi és a 20 éves nagyabonyi segítője 660 euró kárt okoztak. *** Az év 27. hetében a Dunaszerdahelyi járás területén 6 közúti baleset és 6 káresemény történt. Egy személy könnyebben megsérült.


20

Csallóköz

Olvasószolgálat

Keszegh Katalin Kulcsod Szerencsére a lányom most érettségizett, tehát már önálló. Barátja is van, így a legtöbb időt vele tölti. Ennek ellenére a sikeres érettségiért cserébe tőlünk horvátországi nyaralást kapott. Sajnálom azokat, akiknek mostanság kisgyermekei vannak, mert amennyiben nincsenek nagyszülők, nagyon nehéz megoldani a szünidei időtöltést, felügyeletet.

Egri Zsuzsa Nagymegyer Három lányom van, közülük kettő már felnőtt. A harmadik viszont még csak négy és fél éves. Ahhoz, hogy a szünidő alatt is gondoskodhassunk róla, maximális mértékben szükségünk van a nagyszülők segítségére, s a maguk részét az idősebb nővérei is kiveszik. Egy közös családi kirándulást ugyancsak tervezünk. Nem megyünk messzire, csak a közeli Magyarországra vagy valahova itt, Szlovákiában.

Véradók

Gyógyszertári ügyelet DUNASZERDAHELY – július 17–21.: Viktória patika (Nagyabonyi út); július 22.: Dr. Max (Kaufland); július 23.: Aloe patika (Rózsa utca). GALÁNTA – július 17.: Dr. Max (Tesco); július 18.: Areál zdravia (Nálepka kpt. útja); július 19.: Sun Pharma (Kaufland); Nagyabonyi út). 20.: Szent Lukács gyógyszertár (Hódi út); július 21.: Dr. Max (Tesco); július 22.: Medicen (Šafárik utca); július 23.: Felicita (Hódi út). KOMÁROM – július 17.: Duna patika (Duna utca); július 18.: Rákóczi utcai patika (Rákóczi utca); július 19.: Vág patika (Tó utca); július 20.: Hedera (Vár utca); július 21.: A & Z patika (Petőfi utca); július 22.: Dr. Max (Kaufland); július 23.: Calendula Pharmacy (Nádor utca).

Moziműsorok CINEMA CITY GYŐR PLAZA (július 19–25.) A csodálatos pókember – digitális 3D (amerikai fantasztikus akciófilm): szombat–vasárnap 10.45, 11.45, 13.30, 14.30, 16.15, 17.15, 19.00, 20.00, 21.45; Bosszúállók – digitális 3D (amerikai fantasztikus kalandfilm): 15.15; Jégkorszak 4. – Vándorló kontinens – digitális 3D (amerikai animációs film): 14.00, 16.00, 18.00,

Jandura Szilvia Bős Szerencsére most nem dolgozom, így a két lányom nyári felügyelete megoldott. Természetesen igyekezni fogunk számukra a hétvégén kirándulásokat szervezni, s részt vesznek majd a községben a gyermekeknek szervezett különböző rendezvényeken. Emellett a természet csodáit szeretnénk felfedezni itt a környéken, mert ezek közül sok nekünk, a szülőknek is még ismeretlen.

Saláth Mónika Királyrév Én azok közé a szerencsések közé tartozom, aki a nagyszülőkre bízhatja a gyermekeit. Ők ott nagyon jól érzik magukat. Sajnálom azokat, akiknek nem adatik meg ez a lehetőség. Igyekszünk a hétvégeken során a környező termálfürdőket is meglátogatni, s a csemetéim már most várják az augusztust, amikor községünkben a remek Süss fel nap elnevezésű táborra kerül sor. V. K.

Élő nyelv

A dunaszerdahelyi vérátömlesztő és hematológiai állomáson július 10–11én a következő személyek adtak vért: Dunaszerdahely: Bilčíková Katarína, Juhos Gábor, Fotta László; Felsőpatony: Csöllei Jenő, Csöllei Natasa, Tóth Martin mérnök; Nyékvárkony: Pataj Viktor mérnök; Macháza: Soós László; Alistál: Mrhal Jiří; Keszegfalva: Manetová Erika; Nagymegyer: Varga Róbert; Bős: Mátel Kitti, Vydra Tibor, Kövér Miroslav; Nagyudvarnok: Képessi Zoltán; Izsap: Simon Ferenc; Pódafa: Bereczk László; Egyházgelle: Hervay Terézia; Padány: Csiba Igor, Csiba Denisza; Vásárút: Mgr. Méhes Mónika; Ekecs: Círia Tibor.

20.00, szombat 10.00, vasárnap 12.00, pénteken és szombaton 22.00; Jégkorszak 4. – Vándorló kontinens (amerikai animációs film): 13.00, 15.00, 17.00, 19.00, szombat–vasárnap 11.00, pénteken és szombaton 21.00; Madagaszkár 3. – digitális 3D (amerikai animációs film): 14.30, 16.30, 18.30, 20.30, szombat 10.30, vasárnap 12.30; Madagaszkár 3. (amerikai animációs film): 13.30, 15.30, 17.30, 19.30, szombat–vasárnap 11.30; Men

Silvia Šafaríková Nagyfödémes Az én gyermekeim már nagyok. Annak viszont nagyon örülök, hogy községünk önkormányzata nagymértékben igyekszik segíteni a szülőknek. Az utolsó önkormányzati gyűlésen például szó esett arról, hogy az egyik óvoda egész nyár során tartson nyitva. Ami az iskolaköteles gyerkőcöket illeti, őket egész napos táborok várják mindkét hónapban.

Fogas Ferenc felvételei

Mit talált ki gyermekeinek a nyárra?

Misad Katalin

„Egy női magazin divatrovatában olvastam, hogy a fehér színnek csaknem 40 különböző árnyalata van. Nem túlzás ez?” – kérdezi egy olvasónk, aki el sem tudja képzelni, hogyan lehet megnevezni egyetlen színnek ennyi árnyalatát. A színfogalmakkal kapcsolatos problémakört a nyelvészek is vizsgálják, ennek ellenére még mindig nem tudjuk, hányféle fehér, fekete, zöld stb. szín létezik valójában. Nyelvünkben az alapszínek egyes árnyalatainak megnevezése leggyakrabban jelzős összetételek segítségével történik, pl.: sötétkék, világoszöld, halványsárga. Az újabbnál újabb árnyalatokat napjainkban ún. színleíró jelentéssűrítő összetételekkel nevezzük meg. Ezek olyan szerkezetek, amelyekben az előtag valamihez hasonlítja az utótagot, pl.: alabástromfehér, cinkfehér, ezüstfehér, habfehér, hattyúfehér, krétafehér, liliomfehér, ólomfehér, ónfehér, tejfehér, titánfehér, viaszfehér stb.

in Black – Sötét zsaruk – digitális 3D (amerikai akciófilm): 13.15, 17.45, 19.45; Prometheus – digitális 3D (amerikai sci-fi): 15.30, 20.00, szombat–vasárnap 11.15, pénteken és szombaton 22.30; Streetdance 2 – digitális 3D (angol–német romantikus filmdráma): 13.45, 18.00, pénteken és szombaton 22.00; A diktátor (amerikai vígjáték): szombat–vasárnap 11.15; Börtönregény (amerikai akciófilm): vasárnap 12.45, pénteken és

szombaton 21.30; Én, a séf (francia– spanyol vígjáték): 16.30, vasárnap 12.45; Felültetve (amerikai akciófilm): 15.45, 20.15, szombat–vasárnap 11.30, pénteken és szombaton 22.15; Hófehér és a vadász (amerikai akciófilm): 13.15, 17.45; Ideglelés Csernobilban (amerikai horror): 14.45, 18.15, 20.15, szombat 10.15; Várandósok – Az a bizonyos kilenc hónap (amerikai vígjáték): 14.45, 17.15, 19.30, szombat 10.30.


21

Olvasószolgálat

2012. július 17. |29. szám

Kultúra

II. Csallóközi Parasztolimpia és falunap EKECS-APÁCASZAKÁLLAS – A rendezvény július 27–28-án zajlik. Program: Július 27., szombat, 17.30: koszorúzás az ekecsi emlékoszlopnák; 18.00: szentmise a római katolikus templomban; 19.00: Schneeweisz Gellért művész-pedagógus kiállításának megnyitója a művelődési otthonban; 21.00: szabadtéri retro parti DJ Sanyival a Silverben – a belépés ingyenes. Július 28., vasárnap, 14.00: II. Csallóközi Parasztolimpia, páros- és csoportversenyek. Kísérőprogramok: gasztroudvar – Kárpát-medencei konyhák bemutatkozása, bor- és pálinkaud-

Sztárvendég: Kállay-Saunders András

Kiállítás

var. A versenyszámok között fellép az Ekecsi Népdalkör, a Borbarátok Dalkör Nyúlról, Köles Adrienn, a Pimpimpálé-Tücsök Néptáncegyüttes, ifj. Halasa Károly, Kulcsár Klára, Bajcsi Barbara, Pollák Mária; 18.00-tól a Nagyszínpad műsora: Horváth Réka és Sendy régi és mai slágereket énekel, a II. Csallóközi Parasztolimpia eredményhirdetése, Matlák Barbaba és Valensky Miriam musical és pop-rock slágereket énekel, a Cimbaliband zenekar élő koncertje, közreműködik a Fricska Néptáncegyüttes, Somogyi András, a Dumaszínház sztárja, Kossáry Judit és Kosár Szabolcs műsora; 22.30-től utcabál DJ Meszivel. Sztárvendég: Kállay-Saunders András a Megasztárból. (–)

Hegyalja Fesztivál hazai zenekarokkal A Hegyalja Fesztivál idén július 18–22. között vendégül látja Kassa és Pécs városát.

Rómeó Vérzik

Állásajánlatok Dunaszerdahelyi járás – 29. hét Üzleti képviselő (1) – a nagymegyeri Euromilk Rt. Önéletrajzokat a foldesova@euromilk.sk e-mail címre várnak. Csak azok a jelentkezők lesznek értesítve, akiket a munkaadó kiválaszt. Szlovák nyelv és irodalom tanár (1), angol nyelvtanár (1) – somorjai magán szakközépiskola. Tel.: 0908 770 742, e-mail: sekretariat@hasossamorin.edu.sk Őrző-védő szolgálat dolgozója (1) – Jáger Kft. Nagyszarvára. A munkahivatal válogatást szervez a munkaadó jelenlétében Dunaszerdahelyen. Életrajzokat a munkahivatal címére küldhetnek: karol.hodosy@upsvar.sk

Net-felvétel

A két helység lakói számára a lakcímkártyájuk a belépő a több mint 200 fellépő koncertjére Tokaj és Rakamaz határában a Tisza-parton. A négynapos megzenésített nyaraláson nem csak a koncerteket, a strandolást, a hajnalig tartó bulizást élvezhetik az idelátogatók, de tapasztalatot is cserélhetnek. Az idei első hagyományteremtő meghívást a

Eladó hentesüzletbe (1), eladó–főnök (1) – nagyabonyi szövetkezet. E-mail: pdvelkeblahovo@stonline.sk Tanár (32) – a nagymagyari szlovák tannyelvű alapiskola az 1–4. évfolyamra, tel.: 031/569 25 73, 0907 717 812, e-mail: skola@zszlateklasy.net Minőségellenőr, raktárfőnök – a dunaszerdahelyi Wertheim Kft. Tel.: 0911 954 689, e-mail: m.bartkova@wertheim.sk Sofőr (1) – nemzetközi fuvarozásra. Tel.: 0903 432 563

DUNSZERDAHELY – Július 18-án, kedden délután 5 órától Nyitott-csukott címmel Csonga Anikó kiállítását nyitják meg a Csallóközi Népművelési Központ Gallery Nova kiállítótermében. Az alkotásokat augusztus 30-ig tekinthetik meg. MOSONMAGYARÓVÁR – Július 22-én, vasárnap este 6 órakor Almási Róbert festőművész önálló kiállításának megnyitóját tartják a Hansági Múzeumban (Szent István király út 1.). Köszöntőt mond Szentkuti Károly, a múzeum igazgatója. A kiállítást Borbély Károly festőművész nyitja meg. A tárlat augusztus 20-ig látható. Vegyes

következő években mindig egy újabb határon túli magyar és egy magyarországi város vendégeskedése követi, hiszen a Hegy' nem csak egy zenei fesztivál, de nyaralás világörökségi környezetben és kulturális találkozópont is. A 13. idei Hegyalja Fesztiválon a sok neves külföldi zenekar mellett fellép az Edda Művek, a Magna Cum Laude, a Rómeó Vérzik, a Beatrice és a szlovák Konflikt. Információ: www.hegyaljafesztival.hu (–)

Adminisztratív munkaerő (1) – dunaszerdahelyi munkavégzés csak csökkentett munkaképességűek számára. Tel.: 0917 451 349, e-mail: ildiko.bartalosova@zoznam.sk Krupié (1) – Dunaszerdahelyen. Tel.: 0903 706 610, e-mail: anna.suchonova@gmail.com Pincér/nő, csapos (2) – a dióspatonyi Stefi Bar. Tel.: 0905 565 350, 0907 141 265

Pincér (2) – a nagymegyeri Hotel Orchidea. Tel.: 031/591 90 01/010, e-mail: hotelorchidea@hotelorchidea.sk

Szakácsnő (1), konyhai segéderő (1) – a dunaszerdahelyi Hubertus étterem. Tel.: 031/552 24 52, csak hétköznapokon, délután 1 óráig hívható.

Pincérnő (1) – a somorjai Sport bár. Tel.: 0903 461 973, e-mail: cargosped@stonline.sk

Varrónő (1) – a dunaszerdahelyi Grand textil. Tel.: 0903 473 712, e-mail: grandtextil@mail.t

DUNASZERDAHELY – Július 19-én, csütörtökön este 7 órától a Vox Camerata kamarakórus koncertje lesz a városháza udvarán. – Július 20-án, pénteken este 7 órától a No Smoking zenekar koncertezik a művelődési központ előtti téren. NAGYMEGYER – Július 18-án, szerdán este 8 órától a Tintin kalandjai című amerikai animációs filmet vetítik a Slovan moziban.

Falunap Illésházán Július 21-én, szombaton zajlik a rendezvény a községben. Program: 10.00: ökumenikus istentisztelet a Szent Péter és Pál p lé b á n i a - t e m p lo m b a n ; 10.45–11.30: hősi emlékművek megkoszorúzása. A helyi sportpályán: 17.00–17.05: megnyitó; 17.05–17.25: a nagymagyari MINI TINI tánccsoport fellépése; 17.30–17.50: Sendy régi slágereket ad elő; 17.55–18.20: MINI TINI tánccsoport fellépése; 18.25–18.55: musicalslágerek Matlák Barbara előadásában; 19.05–19.25: a kismagyari Gipsy Fantasy tánccsoport műsora; 19.30–19.50: Kosár Szabolcs előadása; 19.55–20.10: Team Kangoo DS tánccsoport; 20.15– 20.55: a Pósfa zenekar bemutatkozása; 21.00–21.15: Valensky Miriam fellépése; 21.30-tól utcabál a Remix zenekarral, benne 23.00-tól Bódi Guszti és a Fekete Szemek. (–)


22 Névnapok Július 17.: Endre, Elek, Bohuslav Július 18.: Frigyes, Kamila Július 19.: Emília, Dušana Július 20.: Illés, Iľja, Eliáš Július 21.: Dániel, Daniella, Daniel Július 22.: Magdolna, Magdaléna Július 23.: Lenke, Oľga

Csallóköz

Szabadidő > Keresztrejtvény R. 2. RÉSZ

DIAGNÓZIS, röv.

NITROGÉN R. 1. RÉSZ

FELHALMOZ LATINUL

... A BETEGRE, BABONÁZ

KELTA NÉPTÖRZS

LITER

GENERAL MOTORS, röv.

TARLÓ 3/5-e

INNEN LÕNEK CÉLBA

BÍRÁL

A

A

Heti évforduló 559 éve, 1453. július 17-én Franciaország legyőzte Angliát, ezzel véget ért a százéves háború. 94 évvel ezelőtt, 1918. július 18-án született a Nobel-békedíjas Nelson Mandela, a hosszú időre bebörtönzött dél-afrikai fekete jogi aktivista és államfő. 64. július 18-án Rómában tűzvész pusztított, melyért Nero császár a keresztényeket vádolta. Megkezdődött a keresztényüldözés. 1834. július 19-én született Edgar Degas impresszionista festő. 66 éve, 1946. július 19-én először lépett kamerák elé Marilyn Monroe. 1983. július 19-én bemutatták az első CT készülékkel készült háromdimenziós képet egy emberi fejről. 45 évvel ezelőtt, 1967. július 22-én meghalt Kassák Lajos költő, író, képzőművész, a magyar avantgarde legjelesebb képviselője. 1894. július 22-én megtartották a legelső autóversenyt. 9 éve, 2003. július 23-án meghalt Cserháti Zsuzsa énekesnő.

IPSZILON NORVÉG POPZENEKAR JUTTAT

KUTRICA

MADÁR

AZ USA TAGÁLLAMA

AZ ILLETÕ LÁNYUNK FÉRJE

TALIGA AZONOS HANGZÓI

MÉTER

MOCSOK TANULÓ

ARGON NÕI NÉV TANTÁL KISLÁNY JÁTÉKA

RENDFOKOZAT

KÖTÕSZÓ TURFSZÓ

KÖTÕSZÓ

KRONOMÉTER

PORSZÍVÓMÁRKA

ILYEN HÁZ IS VAN

SVÁJCI FESTÕ

HIDROGÉN

OLGA, DÓRA A TERBIUM VEGYJELE

Népi bölcsesség Illés napja általában zivataros, s az esője kiluggatja a diót meg a mogyorót, akárcsak Magdolnáé.

VITAMIN TENGERI RÁKOK

FUSZULYKA

NEM MEGY EL

Aforizma

E heti rejtvényünkben Horváth Imre romániai költő egyik gondolatát fejthetik meg a lap olvasói. A 27. szám helyes megfejtése: Aki nem tudja merre tart, azt oda vezetik, ahová akarják. (Sütő András) Sorsolással a duAz is tolvaj, aki az emberek bizalmát meg- naszerdahelyi Lilium Aurum Lap- és Könyvkiadó ajándékát ezúttal a következő szerencsés megfejtő nyerlopja. (Móricz Zsigmond) te: Gútay Ferenc (Dunaszerdahely). Gratulálunk!

Fejtörő Gyümölcsegyveleg Mondatainkban olyan betűcsoportok vannak, amelyek jól olvasva gyümölcsök nevét adják. 1. Kovács és Hofman dulakodtak a szünetben. 2. A peredi óvodások úszóleckét vesznek. 3. Ha csepereg az eső, vigyél magaddal esernyőt. 4. Mértanórán a kör területéről tanultak. Az előző szám helyes megfejtése: kemény fából faragták, rossz fát tesz a tűzre, nem látja a fától az erdőt, nagy fába vágja a fejszét, maga alatt vágja a fát. Helyes megfejtőink között minden hónap végén egy nyertest sorsolunk ki, akinek nyereményét a szerkesztőség postán küldi el.

Délutáni szieszta

Mészáros Barnabás felvétele


23

Szabadidő

2012. július 17. |29. szám

Heti horoszkóp 2012. július 17–23.

Golddies

Net-felvétel

Falunap Padányban Július 21-én, szombaton délután 3 órától fergeteges műsor várja az érdeklődőket a Falunap roadshow 2012 keretében megrendezett falunapon, a kultúrház előtti téren. Program: 15.10: Csilla Dance Group – zumba bemutató és Work Shop; 15.40: helyi óvodások műsora; 16.00: Kosár Szabolcs olasz világslágereket énekel; 16.20: a padányi énekkar műsora; 16.30: Cynthia slágereket énekel; 17.00: Kossáry Judit énekel operett és musical slágereket; 17.30: Team Kangoo DS fergeteges sporttánc produkciója; 17.50: Varga Evelin mai slágereket énekel; 18.00: Bajcsi Barbara énekel ismert számokat; 18.10: Csilla Dance Group táncbemutatója; 18.20: Valensky Miriam énekel világhírű előadók dalaiból; 18.45: SHUT UP! együttes szuper élő koncertje!; 19.30: Horváth Réka énekel ismert számokat; 19.50: a GOLDDIES együttes szuper élő koncertje!; 21.00: tombolahúzás; 21.30: SENDY énekel ismert magyar és külföldi slágereket; 22.00: Vadkerti Imre műsora, utána utcabál Tommy-val reggelig! (–)

Viccplacc Egy férfi vacsorázni viszi újdonsült barátnőjét. A második pohár bor után rátör az őszinteségi roham: – Be kell vallanom valamit, drágám. – Mit? – Nős vagyok és két gyermekem van. – Ejnye, de rám ijesztettél! Már azt hittem, hogy a BMW nem a tiéd. Az indián ül a tóparton és nézi, ahogy a felesége mossa a ruhákat a vízesésnél. Egyszercsak egy nagy kő esik rá az asszonyra és agyonüti. – A fenébe! – mondja az indián. – A vízkő már megint tönkretette a mosógépemet! Hogyan ébreszti fel Hófehérke a hét törpét? – ??? – 7up!

Áll a rendőr a szülészeten a vajúdó felesége ágyánál, látja mennyire szenved az asszony, erre mondja neki: – Drágám, ha ennyire fáj, akkor inkább hagyjuk az egészet! A 94 éves Józsi bácsi megnősül, elveszi feleségül a 87 éves Magdi nénit. A nészéjszakán a bácsi átnyúl a paplan alatt és megfogja a felesége kezét, majd elszunyókálnak. Másnap ugyanígy. Harmadnap megszólal a néni: – Ma ne drágám, olyan fáradt vagyok! A Szőke és a barna nő bemegy a kocsmába. Egy óra múlva a szőke totál részegen jön ki barátnője segítségével. Barna: – Szerintem ne ülj kocsiba, menj inkább busszal! Szőke: – Nem jó, túl kicsi a garázs!

Kos (III. 21.–IV. 20.) A hét első felében semmi kedve dolgozni, inkább pihenne, lógatná a lábat és álmodozna a jövőről. Tulajdonképpen megteheti, de lehetőleg csak délután vagy este, hisz addig is megszámlálhatatlanul sok tennivaló nehezedik önre. A feszített munkatempó most előnyére válik.

Mérleg (IX. 24.–X. 23.) Sok kellemetlen, egyben türelmetlenségre okot adó pillanat fogja bonyolítani az életét, úgy érezheti, hogy betemeti a munka, szinte saját magával sem tud lépést tartani. Az ezekkel járó gondokat egyre nehezebben viseli, ami nem csoda, ám ebben ön is hibás egy kicsit.

Bika (IV. 21.–V. 20.) Nagyszerű napok követik egymást, ötletei másokat lenyűgöznek, sőt, akad majd olyasvalaki, aki nemcsak szavakkal, hanem erkölcsi, vagy épp anyagi támogatással fogja előrelendíteni a cél felé való haladását. Ha külső segítséget is igénybe vesz, még kreatívabban valósulhat meg a terve.

Skorpió (X. 24.–XI. 22.) A sok munka miatt egyszerűen fáradt, így fizikai és szellemi kapacitása is jóval az elvárt szint alá süllyed. Kialakulhatnak ön körül váratlan, egyben kellemetlen vitahelyzetek. Ezen a héten ne hozzon lényeges, sem hosszú távra szóló döntéseket, ne kötelezze el magát sehová. Ha teheti, pihenjen.

Ikrek (V. 21.–VI. 21.) Ezen a héten élete számos területén lehetőséget kap a változtatásra. Növelheti erőnlétét, és feljebb léphet a ranglétrán, csak figyelje az eseményeket, mert azonnal reagálnia kell mindenre. Kizárólag önön múlik, milyen gyorsan sikerül kihasználnia az adandó alkalmakat.

Nyilas (XI. 23.–XII. 21.) Jókedvű, mosolyog, örül szinte mindennek? Hát ez nem csoda, hisz tele van erővel, energiával, az égiek munkára, cselekvésre sarkallják. Szerencsére tenni akarásban a hét egyik napján sem fog hiányt szenvedni, így minden önként vállalt, vagy önre sózott feladatot rendben lezár.

Rák (VI. 22.–VII. 22.) Már rég várt erre a hétre. Anyagiak terén kedvező fordulat adódik, használjon ki minden lehetőséget. De jusson eszébe: aki a kicsit nem becsüli, a nagyot sem érdemli. Bizony több időt és odafigyelést igényelnének a társas kötelékek. Új ismeretségekre is jó kilátás nyílik.

Bak (XII. 22.–I. 20.) Hirtelen fordulhat önnel egy nagyot az élet, különösen anyagi ügyeket érintve okozhatnak meglepetést ezek a napok. Jelentős változás ígérkezik karrierje területén, egy előléptetés, új munkalehetőség vagy akár fizetésemelés formájában. Ne utasítson most vissza semmilyen ajánlatot!

Oroszlán (VII. 23.–VIII. 23.) Jellemzően inkább tüzes és heves, most viszont kizárólag alapos megfontolás mellett, valamint ügyes mérlegeléssel tudja lehetőségeit jól használni. Ha kellően körültekintő lesz, akkor egy jelentős lépést tehet a sikeresebb és biztosabb jövő irányába. Fegyelmezettségre lesz szüksége.

Vízöntő (I. 21.–II. 20.) Nagyon figyeljen a világ felől érkező különféle impulzusokra, s emellett ösztönös megérzéseire se legyintsen! A belső hangja nagyszerű dolgokat súg majd, és az üzenetek sokat segíthetnek abban, hogy könnyebben boldoguljon. Lényeges, hogy komoly figyelmet szenteljen munkájának.

Szűz (VIII. 24.–IX. 23.) Nyugalom, türelem, tartson ki, még akkor is, ha a hét eleje túl zűrös és lehangoló. Ne törje a fejét jelentős változtatásokon, és ne rohanjon fejjel a falnak, azzal csak magának ártana. A heti bolygóállás nem igazán kedvez az elhamarkodott döntéseknek, főleg ha az anyagi ügyekkel kapcsolatos.

Halak (II. 21.–III. 21.) Ha teheti, menjen sürgősen szabadságra, mielőtt hibát hibára kezdene halmozni. Ha marad, akkor tennivalói terén komoly problémák akadályozhatják, hogy előrébb lépjen. A bolygók kellemetlen hatását úton-útfélen érezni fogja, ezért lenne szükség azonnali kikapcsolódásra.


24

Csallóköz

Autósok, motorosok, stop!

A hidrogén hajtotta Hyundai ix35 Csomagok Egyetlen tankkal teljesítette a 314 kilométeres versenytávot A Hyundai harmadik generációs hidrogén üzemanyag-cellás járműve, az ix35 FCEV is részt vett a Svédországban és Norvégiában megrendezett Zero Rally csekély károsanyagkibocsátási versenyen, ahol a kibocsátott káros anyagok mennyisége határozza meg az autók sorrendjét.

A gyár munkatársaiból, valamint újságírókból álló csapat sikeresen teljesítette a 314 kilométeres távot. Autójuk a hidrogén üzemű járművek kategóriájában a negyedik helyen ért célba, megelőzve számos sorozatgyártású elektromos, hálózatról tölthető hibrid és bioüzemanyaggal hajtott járművet. Az idén negyedik évében járó Zero Rally egy évente Fotó: Hyundai

Rajtol az ix35

A versenyen ilyen csodabogarak is részt vettek

Képarchívum

megrendezett verseny, nulla vagy csekély károsanyagkibocsátású járművek számára. Az útvonalat ezúttal a világ leghosszabb „tiszta” autópályáján, a svédországi Sundsvall és a norvégiai Trondheim között húzódó Zöld Autópályán jelölték ki a szervezők. Az ix35 FCEV két fedélzeti üzemanyagtartályában összesen 5,64 kg hidrogént képes szállíta-

ni, ami 525 kilométer megtételére elegendő. Az autó így egyetlen feltöltéssel, tankolás nélkül képes volt megtenni a versenytávot, miközben kizárólag tiszta vizet bocsátott ki. Az ix35 FCEV üzemanyag-cellakötegének teljesítménye 100 kW, a jármű legnagyobb sebessége 160 km/óra. A versenyt egyébként egy Tesla Roadster nyerte. (atv.hu, vgy)

A Mercedes utolérte a golflabdát... Az autót az ex-Forma–1-es David Coulthard vezette A Mercedes-Benz első hallásra kivitelezhetetlen ötlettel állt elő. Egy SLS AMG Roadsterrel próbálták elkapni a 280 feletti sebességgel szálló golflabdát. A kísérlet számos próbálkozás után végül sikerült, de ehhez kellett egy volt Forma–1-es pilóta David Coulthard személyében és nem utolsósorban egy pro-

fi golfjátékos is, aki ez esetben Jake Shepherd volt. A labda 275 métert repült, mellyel felállították „a mozgó autóval történő legtávolabb elkapott golfütés” világ rekordját. A csúcsdöntés rekord során Coulthard 193 km/órás sebességnél tartott az 571 lóerős, százra 3,8 másodperc alatt gyorsuló, 317 km/óra végsebességre képes autóval, amikor utolérte a She-

Az esemény két fő aktora az új rekordot hitelesítő bizonylattal Fotó: Mercedes

Coulthard a 286 km/órás sebességgel elütött labda után ered

pherd által 286 km/ó-val elütött labdát. Illetve nemcsak utolérte, hanem be is gyűjtötte – pontosan a két ülés közé... „Jobban örülök, mint egy Forma–1-es futamgyőzelem után” – nyilatkozta Coulthard. „Ebben ugyanis még több volt az adrenalin! A labdát ugyanis csak úgy volt esélyem elkapni, ha egy pillanatra sem tévesztem szem elől. Magyarán: azt kellett néznem, nem az utat, miköz-

ben az autó brutális erővel gyorsult alattam...” A rekordkísérlet kapcsán egyébként néhány élc is született; például az, amely a „legjobb labdaszedő jármű”-vé minősíti át a Mercedes-Benz SLS AMG Roadstert... Videó: http://a5.hu/auto/ david-coulthard-megmutatja-hogy-kell-elkapni-egy-slsamg-roadsterrel-repulo-golflabdat-video) (oa, a5, vas)

a tetőn Ha 1-2 hetes szabadságra utazunk, általában elég sok holmit viszünk magunkkal. Néha annyit, hogy az autó csomagtartója egyszerűen szűkösnek bizonyul; bővíteni pedig nincs mód, mert hátul ott a gyerek(ek). Ilyenkor a tetőcsomagtartó vagy a tetőboksz az egyetlen megoldás. A tetőcsomagtartók olcsóbbak: bizonyos autókra – pl. Škodákra – már 30-50 euróért kaphatók. Nagy hátrányuk viszont, hogy a szállított holmit nem védik az időjárás viszontagságaitól, és az autó légellenállását is sokkal nagyobb mértékben növelik, mint az áramvonalas bokszok. Mindenképpen ez utóbbi mellett érdemes tehát döntenünk, főleg ha gyakrabban kiránduló típusok vagyunk. A legolcsóbb tetőbokszok már 85–90 euróért megvásárolhatók, de inkább ne ilyet válasszunk. Sokkal komfortosabbak, biztonságosabbak, és nem utolsósorban jobban is mutatnak a 200–500 euró közötti ún. középkategóriás bokszok. Hosszméretüket és magasságukat az igényeinknek megfelelően válasszuk meg, és ne feledkezzünk meg a kocsinkra illeszkedő kereszttartó megvásárlásáról sem! Tipikus „nyári” csomagszállításra a magasabb bokszok alkalmasak; a laposabbak inkább sílécek és hasonló holmik számára készültek. Csomagoláskor a legsúlyosabb holmikat pakoljuk legalulra, de az egész rakomány súlya bokszostól se lépje túl a kocsi gyártója által megadott tetőteherbírást! Ezt a jármű használati útmutatójában találjuk. S végül: akár tetőboksszal, akár megpakolt tetőcsomagtartóval vezetünk, tegyük azt sokkal óvatosabban. Főleg a hirtelen fékezéseket kerüljük, és a sportos kanyarvételeket is felejtsük el... Vas Gyula


25

Pályázat

2012. július 17. |29. szám

Lehetőség az egyetemistáknak Teljes szemeszteres részképzés vagy tanulmányút Magyarországon A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma a Balassi Intézettel közösen pályázatot hirdet miniszteri ösztöndíjas teljes szemeszteres részképzésre vagy részképzős tanulmányútra a magyarországi felsőoktatási intézmények nappali munkarendű képzésén a 2012/2013-as tanév őszi szemeszterében. A pályázati kiírás tartalmát az Emberi Erőforrások Minisztériuma dolgozta ki, és a pályázatot a Szövetség a Közös Célokért révkomáromi irodája, a Diákhálózat és a Balassi Intézet lebonyolítói közreműködésével hirdeti meg. Pályázhat minden olyan szlovák állampolgárságú, a szomszédos álla-

képzésén, nappali munkarendű aktív (vagy az ösztöndíj céljából szüneteltetett/megszakított) hallgatói jogviszonnyal, és – legalább 2 lezárt szemeszterrel rendelkeznek a részképzés megkezdésének időpontjában – e kitétel nem vonatkozik a mester képzési ciklusban résztvevőkre-, és – a megpályázott képzési idő alatt egy magyarországi felsőoktatási intézmény magyar állami ösztöndíjjal támogatott, nappali munkarendű alap-, egységes (osztatlan) vagy mesterképzéses szakján teljes szemeszteres részképzésben kívánnak tanulmányokat folytatni. 2. Részképzős tanulmányút Azon személyek pályázhatnak, akik – szülőföldi (szlovákiai) vagy csehországi felsőoktatási intézmény alap-

ösztöndíjjal támogatott, nappali munkarendű alap-, egységes (osztatlan) vagy mesterképzéses szakján egy szemeszternél rövidebb idejű tanulmányokban kívánnak részt venni. Az ösztöndíj időtartama: 1–3 hónap. Az elnyert ösztöndíj 2012. október 1. és 2013. január 15. között használható fel. A pályázatokat legkorábban 2012. július 16-tól lehet benyújtani. A pályázatok beadásának és postai beérkezésének – (nem a postabélyegző dátumának) – határideje: 2012. augusztus 6. 16.00 óra. Hiánypótlásra – a megfelelően kitöltött és aláírt adatlap kivételével – 2012. augusztus 10. 12.00 óráig van lehetőség! Az Értékelő Bizottság a határidő után beérkezett, ill. a formailag hibás,

Net- felvétel

mokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény hatálya alatt álló magyar nemzetiségű személy, aki a 2012/2013-as tanév őszi szemeszterében teljes szemeszteres részképzésben vagy részképzős tanulmányúton vesz részt valamely magyarországi felsőoktatási intézményben. 1. Teljes szemeszteres részképzés Azon személyek pályázhatnak, akik – szülőföldi (szlovákiai) vagy csehországi felsőoktatási intézmény alapvagy mester (master, magiszteri)

vagy mester (master, magiszteri) képzésén, nappali munkarendű aktív (vagy az ösztöndíj céljából szüneteltetett/megszakított) hallgatói jogviszonnyal, és – legalább 2 lezárt szemeszterrel rendelkeznek a részképzés megkezdésének időpontjában – e kitétel nem vonatkozik a mester képzési ciklusban résztvevőkre –, és – a megpályázott képzési idő alatt szakdolgozat elkészítése vagy egyéb tudományos kutatómunka céljából egy magyarországi felsőoktatási intézmény magyar állami

pontatlanul vagy olvashatatlanul benyújtott és a hiányos pályázatokat nem veszi figyelembe, azok érdemi elbírálás nélkül kizárásra kerülnek! A pályázatokat postai úton (ajánlott küldeményként) és személyesen az alábbi címen lehet beadni: Združenie za spoločné ciele – Szövetség a Közös Célokért, 945 01 Révkomárom, Kossuth tér 3., 945 01 Komárno, Nám. Kossutha 3. Az érdeklődők az ösztöndíjpályázatról és a pályázati adatlapról az alábbi címeken és telefonszámokon

kaphatnak további részletes felvilágosítást: Szövetség a Közös Célokért révkomáromi irodája 945 01 Révkomárom (Komárno), Kossuth tér 3. (Nám. Kossutha 3.) Tel.: +421/908 116 931 E-mail: komarom@szakc.sk Diákhálózat (Pathó Gábor) 81103 Pozsony (Bratislava), Klarisszák u. 7. (Klariská 7.) Tel: +420-776-725-469 E-mail: diakhalozat@diakhalozat.sk A pályázat lebonyolításának adminisztratív költségeire 10 euró összegű pályázati díjat kell az alábbi folyószámlaszámra banki átutalással befizetni – függetlenül attól, hogy a pályázó egy vagy két pályázati kategóriára nyújtott be pályázatot: Számlatulajdonos neve: SZAKC-ZZSC Számlaszám: 8841584/5200, OTP Banka Slovensko a.s. Kötelezően csatolandó mellékletek: – pontosan és olvashatóan kitöltött pályázati adatlap; – a magyarországi fogadótanár által aláírt valamint a fogadó felsőoktatási intézmény Tanulmányi Osztályának/Dékáni/Rektori Hivatalának vezetője által aláírt és az intézmény által hitelesített befogadó nyilatkozat; – géppel írt strukturált szakmai önéletrajz; – pályázati kérelem megindokolása; – szülőföldi hallgatói jogviszony fennállásáról szóló igazolás; – szülőföldi intézmény részéről jóváhagyott egyéni tanulmányi terv vagy a tanulmányok megszakításáról szóló hivatalos igazolás (azon pályázóktól, akik a hallgatói jogviszonyukat a részképzés idejére megszakítják); – a szülőföldi felsőoktatási intézmény hiteles igazolása az utolsó 2 lezárt tanulmányi félév átlagáról, a mester képzési ciklusban első évfolyamon tanulmányokat folytató hallgatók esetében az utolsó 2 alapképzéses tanulmányi félév átlagáról, és ezen félévek indexmásolata (a tanulmányi osztály hitelesítésével); – a magyar nemzetiség igazolása; – az állandó lakóhelyet igazoló okmány másolata; – a pályázati díj banki átutalásáról szóló igazolás másolata. (ub)


26

Csallóköz

Riport > Tudósítás

Ezúttal sem kegyelmeztek Három országból összesen huszonkilenc csapat vett részt a megmérettetésen KESZEGFALVA – A közelmúltban immár hetedik alkalommal rendezték meg a Komáromi járásban található községben a nemzetközi kakaspörköltfőző fesztivált. Összesen huszonkilenc csapat, három országból (Szlovákia, Magyarország és Csehország) képviseltette magát a megmérettetésen, amely rekkenő hőségben kezdődött, de kisebb-nagyobb záporok is

tesztelték a lelkes résztvevők tűrőképességét. Minden nevezett, három tagot számláló alakulat egy kakast és tűzifát kapott a helyszínen, s a munka nagyobb, emberesebb részét természetesen rájuk bízták. A katlanokban, bográcsokban és a kondérokban rotyogtak a finom falatok, miközben a versenyzők a szomjukat oltották. A hangulat a tetőfokára hágott, és az alkalmi mesterszakácsok közül többen dalra is fakadtak.

A szerző felvételei

Nem volt könnyű dolga a zsűrinek

Rotyog a kakaspörkölt

Mint a szervezők elmondták, a fesztivál célja a baráti kapcsolatok ápolása és a kulináris élvezetek mellett az volt, hogy a más országokból, településekről érkezők is megismerkedjenek a magyaros vendéglátással. Érdekességként megemlíthetjük, hogy Csehországból, egy

szintén „Kameničná” elnevezésű településről is tiszteletüket tették a versenyen. A szakmai zsűri végül a kakaspörkölt-főző verseny győzteseként a hazai, keszegfalvai Buzás Péter által dirigált csapatot hirdette ki. Az ezüstöt érő pozícióra Szép Attila helyi csapata iratkozott

fel, míg a dobogó legalsó fokát a nyergesújfalusiak „költeménye” nyerte, akik Papp Sándor koordinálásával készítették a menüt. A legjobb házi savanyúság díja is otthon maradt, mivel az ugyancsak Buzás Péterék tarsolyába vándorolt. Holecz Attila

Gazdaságos és környezetkímélő hulladékkezelés A kommunális hulladékgazdálkodás rendszerszerű feltételei a 90-es években kezdek kialakulni, amikor az erre vonatkozó törvény világot látott. Az 1992/660 sz. kormányrendelet többek között részletesen szabályozta a hulladék tárolásának és likvidálásának, valamint a legális hulladéktárolók létesítésének feltételeit is. A rendelet értelmében egyúttal felmérték a meglévő lerakatok további használatának szükségességét, illetve lehetőségeit. A tárolók egy részét lezárták és felszámolták, az újonnan épített hulladéktárolókat pedig nagyobb társaságok kezdték kezelni. Ilyen a negyedi N-14 Rt., amelynek tagjai július 11-én tartottak közgyűlést. Az igazgatótanács elnöke Jancsó István, Negyed polgármestere.

Mit lehet tudni a hulladékkezelő működéséről? – 1996-ban kezdtünk regionális szinten foglalkozni a szilárd háztartási hulladék kezelésének kérdésével. Negyed önkormányzata akkor készíttettette el egy új hulladéktároló tervdokumentációját. Kiderült, hogy a nagy költségek miatt egyedül nem tudjuk megvalósítani. Tárgyalásokat kezdtem a környező települések vezetésével a közös beruházásról. A gondolat termékeny talajba került, mert a Galántai, Végsellyei, Érsekújvári és Komáromi járások 14 települése összefogott és megalapította az N-14 Kommunális Hulladék Tároló Részvénytársaságot. Melyek voltak a mostani közgyűlés fő feladatai? – Az egyik legfontosabb volt az új tározókazetta építésének ügye, mert két éven belül betelik a 2-es számú

kazetta. Eddig mindent saját forrásból, vagy hitelből finanszíroztunk. A környezetvédelmi minisztériumtól, sajnos, egyetlen petákot sem kaptunk a tárolóra. A gyűjtés mellett fontos a hulladék osztályozása is, amit az egyes tagközségek maguk csinálnak. Részvénytársaságunk már csak a szelektálás után fennmaradt hulladékot veszi át és ennek alapján nyújtunk bizonyos kedvezményeket a tárolási díjból. Így ösztönözzük a településeket, hogy vegyék komolyan az osztályozást. Ami a tárolási díjainkat illeti, kijelenthetem, hogy a környéken a legolcsóbbak vagyunk. Egy lakosra számítva napi 0,03 centre jön ki, szóval igazán megéri, hogy a környezet terhelése helyett az emberek a szelektív hulladékkezelést választják. Érdekes jelenség, hogy a szelektálás ellenére sem csökken jelentősen a

háztartási hulladék mennyisége. Reményeink szerint ez annak tudható be, hogy a lakosság végre kezdi tudatosítani a környezetvédelem szempontjait és nem hordja ki a szemetet az illegális helyekre, hanem elviteti a szemetesekkel. Ezzel természetesen csökkennek a községek természetvédelmi költségei is, főleg az illegális lerakatok felszámolásánál. A tárolási fegyelem javulásához az illegális lerakatok megakadályozását szolgáló ellenőrzések is hozzájárulhatnak. – Nem gondolom. Az ellenőrzési tevékenység szerintem nincs törvényileg megoldva. Ki a kompetens, ki végezze az ellenőrzést? A körzeti környezetvédelmi hivatal, a település, vagy a rendőrség? A kormánynak kellene lépnie, hogy a kompetenciák végre világosak legyenek. Vladislav Kmeť


27

Tudósítás

2012. július 17. |29. szám

Légvár, íjak és sok minden más Két napon át tartott az önfeledt szórakozás rét, a helyi képviselő-testületet, a különböző szervezeteket, támogatókat, s nem utol-

NAGYSZARVA – Idén is sokan látogattak el községbe a péntektől kezdődő falunapra, amelyben sport és zene egyaránt megfért. Kezdésként a helyi sportpályán futóverseny, családi foci, halászléfőző verseny és különféle gyerekjátékok voltak terítéken. Ezen felül pedig íjászat, lovasbemutató és a vadászsarok várta a vendégeket. A jó hangulatot fokozta a gyerekeknek felállított légvár, hintahajó, a meghívott bohóc és a kulináris élvezeteket nyújtó tíz különféle halászlé. Szombat délután folytatódott az előző napon megkezdett szórakozás, immár a kulturális programokat részesítve előnyben. Zenés és

só sorban a lakosságot és az odaérkező vendégeket. (db)

Balássy Betty és Varga Feri

táncos fellépések követték egymást, miközben egyre többen érkeztek a kultúrház előtti térre. A zeneszektorban a fiatal tehetségek után (Lelkes Karolina, Pósfa zenekar és Valensky Miriam), Magyarországról érkező vendégek (Balássy Betty és Var-

ga Feri) izzították tovább a hangulatot. A későbbiekben a Remix zenekar húzta a talpalávalót, nem is akárhogyan, hiszen sokan hajnalig ropták. A jól sikerült kikapcsolódásért köszönet illeti Nagyszarva község polgármeste-

A Pósfa zenekar és Valensky Miriam

Arnold Sztanko felvételei

Tallóson is jó volt a hangulat Az idén is remek kikapcsolódás várt mindazokra, akik kilátogattak a község falunapjára, amely az első teljes júliusi hétvégén került megrendezésre. Az érdeklődőket felvonulás várta, de néptánccsoportból, mazsorettekből

és fúvószenekarokból sem volt hiány. A helyi és környékbeli tehetségek pedig teret kaptak a színpadon, sőt a legerősebbek is összemérhették tehetségüket. A remek hangulatú napot a Fonogram-díjas Mobilmánia magyarországi rockegyüttes fellépése zárta. (csall)

Hakszer Darina (2) és Zeffer Csilla (1) felvételei


28

SZOLGÁLTATÁS Szőnyegek, ülőgarnitúrák mélytisztítása. Tel.: 031/552 11 61; 0910 158 876. Kölcsön 4 órán belül 800 euróig alkalmazottak, vállalkozók és nyugdíjasok részére korhatár nélkül. Tel.: 0903 222 071. Személyszállítás 1–8 személyig, valamint áruszállítás. János – 0907 490 224 (Čičov/ Csicsó). Gyorskölcsön alkalmazottaknak, vállalkozóknak, nyugdíjasoknak és invalidusoknak is. Tel.: 0907 723 420; 0948 088 246. Vásároljon akár 90%-os kedvezménnyel! www.skocnazlavy.sk Bábolnai takarmányok forgalmazása Szlovákiában, gazdasági és háztáji állatok részére. János – 0907 490 224 (Čičov/Csicsó). Kölcsön 20 ezer euróig ingatlanfedezettel jövedelemigazolás nélkül egzekúció esetén is. Tel.: 0903 222 071. Fürdőkádak zománcozását vállalom. Tel.: 0905 599 663. ÁLLÁS A Pretiosus társaság ausztriai legális állást kínál egészségügyi nővérek és képzett ápolók részére. Az útiköltség teljes mértékben ingyenes. Fizetés 700 eurótól 1050 euróig/hó. Tel.: +421 911 908 858; +421 5910 47 52. E-mail: personal@dyn-bs.sk

Éjjel is működő bécsi pizzériába, németül alapszinten társalgó pizzasütőt (szakácsot) keresek, sürgősen. Szállást nem biztosítunk. Tel.: 0043/ 664/558 18 06. Kamionsofőrt keresünk nemzetközi fuvarozásra. Feltétel: 2 év gyakorlat és ponyvás kamionok ismerete. Tel.: 0915 270 520. Telefonoperátort keresünk Dunaszerdahelyről vagy környékéről. Tel.: 0948 113 113. Indítson vállalkozást a pénzügyi szolgáltatások területén, és tegyen szert mellékkeresetre. Legyen legalább szakmunkásbizonyítványa. A províziót hetente készpénzben fizetjük ki. Provident Financial, s. r. o. Részletes tájékoztatást az ingyenes vonalunkon kérhet: 0850 63 89 63. Férfi/női szabót keresünk főállásba Dunaszerdahelyen a FOCUS Divatházba. Csak gyakorlott szabó jelentkezését várjuk! Tel.: 0903 473 712; 0903 429 006. Tapasztalattal rendelkező sofőröket keresek nemzetközi (I, AT, NL, BE, FR, D) fuvarozásra CE jogosítvánnyal. Jelentkezni a köv. e.mail-címen lehet: et1@hotmail.sk Brigádosokat felveszünk (férfiakat és nőket egyaránt) a most nyíló nagymegyeri TESCO üzletláncba, takarítási munkákra. Belépés azonnal. Tel.: 0907 792 449.

"

MEGRENDELŐSZELVÉNY Megrendelem a Csallóköz–Žitný ostrov regionális hetilapot Név: Utca, házszám: Lakhely: Telefonszám:

Csallóköz

Apróhirdetés > Hirdetés > Megrendelőszelvény

..................................................................... ..................................................................... ..................................................................... .....................................................................

Aláírás: ....................................................... Az újság ára egy évre 33,80 euró amennyiben a újságárusoknál veszi. Ha közvetlen a szerkesztőségben rendeli meg lapunkat, az egy évre szóló előfizetés csak 22,95 euró, a féléves pedig 14,30 euró. A kitöltött megrendelőlapot a szerkesztőség címére várjuk: Rybný trh 332., 929 01 Dunajská Streda. Információ: 031/550 37 44; 0903 23 67 24.

ÉRTESÍTÉS A Szent Erzsébet Egészségügyi és Szociális Főiskola dunaszerdahelyi tagozata a 2012/2013-as tanévben is indít főiskolai képzést szociális munka szakon – magyar és szlovák nyelven. A meghoszszabbított jelentkezési határidő: 2012. augusztus 31. Bővebb in-

formációk: www.vssalzbety.sk Tel.: 0903 650 344

Javítás miatt részleges útlezárás! A járási közlekedésrendészeti igazgatóság felhívja a járművezetők figyelmét, hogy július 16-tól augusztus 17-ig felújítás miatt részleges útlezárás lesz az I/63-as országút Bacsfa–Nagyszarva szakaszán, valamint július 16-tól szeptember 7-ig az Egyházgelle-Beketfa–Királyfiakarcsa útszakaszon. A javítás alatti útszakaszokat ideiglenes közlekedési táblákkal jelölik ki.

INGATLAN Vennék szántóföldet a Dunaszerdahelyi járásban. Tel.: 0905 738 652. Eladó öregebb, részben átalakított családi ház Bősön (Gabčíkovo), szép, csöndes helyen. Ár megegyezés szerint. Tel.: 0904 674 236. Eladó családi ház Bakán, 8 áras telekkel. Ár megegyezés szerint. Tel.: 0905 253 360. Eladó 4 szobás családi ház Békén (Mierovo, 490 m2). Átalakítás szükséges. Ára 35 000 euró. Tel.: 0911 811 260; 0910 933 483. Eladó 24 áras építkezési telek Dunaszerdahelyen. Ár megegyezés szerint. Tel.: 0905 863 861. LAKÁS Eladó 3 szobás lakás Somorján (Gazda sor, nyolcemeletes lakótömb 7. emeletén, 66 m2, műanyag ablakok). Ára 55 900 euró. Tel.: 0911 811 260; 0910 933 483. Eladó 3 szobás, átalakított, földszinti lakás Bősön. Irányár: 43 000 euró. Tel.: 0907 238 634. Eladó új, 3 szobás, 80 m2-es mezonet lakás Dunaszerdahelyen, a Therma Hotel mellet. Ár 67 900 euró. Tel.: +421/948/ 976 300. Eladó 3 szobás lakás Dunaszerdahelyen, a Vámbéry téren. Tel.: 0948 160 105. KIADÓ – BÉRLET Kiadó garázs Dunaszerdahelyen. Tel.: 0940 868 689.

Kiadó garzonlakás Dunaszerdahelyen. Tel.: 0904 697 075. Kiadó átépített garzonlakás Dunaszerdahelyen (Smetana liget, 250 euró/hónap). Tel.: 0903 190 556. Kiadó üzlethelyiség és 1 szobás lakás Dunaszerdahelyen. Tel.: 0905 315 828. Kiadó garzonlakás erkéllyel Dunaszerdahelyen, a Fő utcában. Ára 220 euró/hó. Tel.: 0917 241 011. Kiadó garzonlakás Dunaszerdahelyen. Tel.: 0940 868 689. Kiadó Dunaszerdahely központjában 90 m2-es terület – 4 helyiség, 2 mosdó, 2 WC, vagy kiadó, illetve eladó 45 m2-es terület – 2 helyiség, 1 mosdó, 1 WC – akár lakásnak is. Tel.: 0907 263 771. Kiadó 3 szobás lakás Dunaszerdahelyen. Tel.: 0905 444 187. Kiadó 2 szobás lakás Dunaszerdahelyen (Nyugat-lakótelep). Tel.: 0905 726 809. VEGYES BONTOTT CSIRKÉK valamint BEFŐZNI VALÓ UBORKA eladó. Tel.: 0905 944 149. Eladó klasszikus, minőségi fa parketta, cca 32 m2. Ára 19 euró/m2. Tel.: 0915 270 520. Eladó vaskonstrukció (60 m x 9 m). Tel.: 0908 583 761.

ÜDÜLÉS BÜKFÜRDŐ – szállás, reggeli, 3 fogásos vacsora, ingyen parkoló, kerékpárhasználat, kávé, internet – 15 euró/fő/éj. Tel.: 0036/20/987 59 76. E-mail: teplanszki@pr.hu


2012. július 17. |29. szám

Balatonalmádiban nyaralók, appartmanok kiadók. Cím: Mikes Szálláshely-közvetítő, Baross G. u. 66. Tel.: 0036/88/438 393; 0036/30/ 937 84 75. www.balaton.hu/ mikes. ISMERKEDÉS 60 éves magányos férfi társat keres komoly szándékkal, 48–58 éves korig. Falusiak előnyben. Tel.: 0908 640 770; 0902 400 805. GÉPJÁRMŰ Eladó Škoda Felicia kombi vontatóhoroggal, gy. év 1995. Ár megegyezés szerint. Tel.: 0905 863 861. HÁZIÁLLAT NONSTOP MEGRENDELHETŐK KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ FRISS HÚSCSIRKÉK – ÉLVE ÉS BONTVA. Kiváló minőség, kiváló áron. Nagyobb mennyiségben elszállítjuk. Tel.: 0905 432 292.

29

Apróhirdetés > Hirdetés

Eladó 10 áras építkezési telek Pódafán, csendes környezetben, Dunaszerdahelytől 2 km-re. Tel.: 0917 289 552. A topolnicai/tósnyárasdi baromfifarm (Galántától 5 km-re) eladásra kínál 8 hetes tojójércét többféle színben, 1–14 napos brojler kiskacsát, 1–14 napos MULARD máj kiskacsát, 1-14 napos LANDES nagytestű májlibát, idei tömni való brojlerkacsák és tömni való MULARD májkacsák. Tel.: 031/78 11 563; 0905 551 499; 0905 450 432. Tallóstól 3 km-re lévő gulamezei baromfifarmon megrendelhetők fiatal tömni való pecsenyekacsák, MULARD hím májkacsák, tömött kacsák élve és tisztítva. Tel.: 0915 291 826; 031/778 23 53. Eladók cseh bajszos kiskutyák törzskönyv nélkül. Tel.: 0911 193 472. Megrendelhetők napos húscsirkék, 16 hetes jércék, 7 hetes pulykák, valamint takarmányok. Lovas, Kisudvarnok – 031/552 65 92.

Megemlékezés Fájó szívvel és soha el nem múló szeretettel emlékezünk július 18-án, halálának 10. évfordulóján PÁLFY JÓZSEFRE Dunaszerdahelyen. Örökké gyászoló szerettei

Pályázati felhívás Kisudvarnok község a Tt. 596/2003 sz. és a Tt. 552/2003 sz. törvénye értelmében pályázatot hirdet a Kisudvarnoki Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatói tisztségének betöltésére. A megbízatási idő kezdete 2012. szeptember 1. A pályázati jelentkezések leadási időpontja 2012. augusztus 15. Bővebb információ a www.maledvorniky.sk weboldalon található, illetve a 031/552 30 96-os telefonszámon kapható.

DROBNÉ INZERÁTY Predám 3-izbový byt v Šamoríne (Gazdovský rad, 7. posch. z ôsmych, plastové okná). Cena 55 900 EUR. Tel.: 0911 811 260; 0910 933 483. SBS Jáger príjme strážneho pracovníka na pracovisko PT Rohovce. Podmienky: preukaz OS, 2 roky praxe. Tel.: 044/552 57 80; 0905 326 469.

Dám do prenájmu 3-izbový byt v Dunajskej Strede. Tel.: +421/902/ 258 710. Predám 4-izbový rodinný dom v Mierove (490 m2 – dom potrebuje rekonštrukciu). Cena 35 000 EUR. Tel.: 0911 811 260; 0910 933 483. Prijmeme brigádnikov do novootvoreného TESCA vo Veľkom Mederi na upratovacie práce – mužov aj ženy. Nástup ihneď. Tel.: 0907 792 449.

TEGYÜNK KÖZÖSEN

SZLOVÁKIÁÉRT


30

Csallóköz

Kulissza

Skandináv fejvadászok Kiváló alapanyagból gyúrt remek norvég thriller

Jo Nesbö világhírnevének egyik oka a feszültséget hordozó bűnügyi történetek mellett, hogy műveiben igyekszik tükröt állítani a skandináv jóléti társadalom elé. A Fejvadászok feltárja a korrupt és pénzsóvár mindennapi valóságot az oslói yuppie-világról, amely a kevésbé fontos felesleget, a nélkülözhető luxust hajszolja, és nem lát tovább a saját orránál. A regény norvég-német filmváltoza-

lesége is szeretne egy bizonyos színvonal felett élni. Így mi máshoz kezdhetne, minthogy kettős életet él, éjszakánként festményeket lop, és a feketepiacon továbbadja a bűntársa segédletével. Felesége, Diana (Synnöve Macody Lund) galériájának megnyitóján találkozik Clas Grevével (Nikolaj Coster-Waldau), aki otthonában egy igazi Rubenst rejteget. Itt a nagy lehetőség, hogy Roger végre nagyot dobjon. Clas sem angyal, hanem egykori zsoldos katona, és a háttérben egyéb dolgok is meghúzódnak: csaliként szolgáló több milliós értékű festmény, ami hamisítvány. Hab a tortán, hogy Diana összeszűri a levet Classzal. A helyzet pedig egyre jobban összekuszálódik, és az eddig mindig magabiztos és sikeres Roger menekülni kényszerül, így válva vadászból űzött vaddá, és a

ta sajnos pont ezt az éles kritikát nélkülözi, ennek ellenére szórakoztat és elgondolkodtat egyszerre. Emellett emlékeztet kissé Bret Easton Ellis Amerikai Psychojára is, amely ugyancsak az unatkozó gazdagok üres életét tárja elénk. A Fejvadászok (Hodejegerne, 2011) főszereplője Roger Brown (Aksel Hennie), a menő oslói fejvadász. Dörzsölt, öntelt, és mindene a jó reputáció. Egyetlen hibája, ami jelentősen befolyásolja egész életét, a magassága. Mindössze 168 centiméter magas, így az alacsonyságát kénytelen kompenzálni. A Napóleon-komplexusban szenvedő Roger magas, szőke feleséget tart odahaza egy olyan házban, amelyet szívből utál. Fényűző életet él, amihez még a tisztességes munkából szerzett vagyon sem elég, mivel az igényei a csillagos eget verdesik, és a fe-

hajsza során minden összeomlik és darabjaira hullik körülötte. A norvég Aksel Hennie, aki tényleg csak 172 centiméter magasra nőtt, kiválóan hozza a pökhendi, magabiztos, mindenkivel packázó, és mindenkit megalázó figura szerepét. Izgalmas karakternek tűnik már önmagában is, és a színészi képességeivel sem akad gond. Annak ellenére, hogy cseppet sem szimpatikus a beképzelt Roger, idővel mégis elnyeri a szimpátiánkat, neki szurkolunk, miközben jókat derülünk. A rá vadászó másik fejvadászt a dán származású Nikolaj Coster-Waldau alakítja, aki ügyesen vált sármos jófiúból vérengző fenevaddá, akinek nincs más célja, minthogy levadássza a célpontot, a rivális vállalat vezető személyiségét. Synnöve Macody Lund, a feleség magas, modell alkatú klasz-

Ki a nyúl, és ki a vadász? Az utóbbi években egyre népszerűbb skandináv krimi legsikeresebb képviselőjének, Jo Nesbönek 2008-as Fejvadászok című krimijét adaptálták forgatókönyvre, a végtermék pedig egy akciójelenetekkel fűszerezett thriller lett.

szikus északi szépség, a mellékszereplők pedig száraz, északi humorral megáldott alakok. A forgatókönyvet rengeteg helyen megkurtították, nem tartották magukat szorosan a regény cselekményéhez. A film finoman érinti a kisebbségi érzéseket, szerelmi tanácsadásra is alkalmas, a gyerekvállalási kérdést is felhozza, és azt is megtudhatjuk, hogyan trancsírozzunk fel egy vérebet, majd meneküljünk egy kistraktorral. A karakterek ugyancsak áldozatául estek a kurtításnak, így néhányuk nagy változáson esett át. A társadalomkritika szintén háttérbe szorul, inkább a bűnügyi véna boncolgatása kerül előtérbe. A feszültség, az izgalmak, a sodró lendület azonban kárpótol bennünket, meglepetésekből és csavarokból sincs hiány. A kitűnő alapanyag ellenére akadnak logikai bakik, amelyek nagy valószínűséggel az időhiány számlájára írhatóak. A szórakozás biztosra vehető, és az is, hogy hamarosan az amerikai verziót is leforgatják a tengerentúlon.

A film egészét tekintve akár párhuzamot is húzhatunk az ugyancsak nagy népszerűségnek örvendő skandináv szerző, Stieg Larsson A tetovált lány című regénysorozatával, amelynek svéd és amerikai filmes verziója is hatalmas sikert aratott. Míg a svéd trilógia inkább oknyomozó kriminek nevezhető, addig Nesbö regénye inkább thriller, ráadásul jobban hasonlít az amerikai művekre, és könnyebben emészthető. A Fejvadászok Morten Tyldum norvég rendező keze alatt készült, és a könyvtől való elrugaszkodás ellenére feszes, jól felépített, nézőbarát, amely nem tipikusan északi mozi, de minden ízében európai. Ez a film is jól példázza, hogy tágabb értelemben vett hazánkban – Európa! – is készülnek kitűnő alkotások, amelyek egyszerre szórakoztatóak és nívósak, csakhogy a hollywoodi filmipar, amely tökéletes gépezetként működik, maga alá darál minden útjába kerülő próbálkozót, így be kell érnünk a ritka kivételekkel. Rajkovics György

Net-felvételek


31

Tudósítás

2012. július 17. |29. szám

Kíváncsiak voltak a kemencék titkára A színes programok és kiváló ételek várták az érdeklődőket tünk, de onnan fentről velünk együtt örül ennek a gyönyörű rendezvénynek. Rendszeresen kilátogatok ide, mert bár Somorján lakunk, de van itt egy házikónk, természetesen kemencével. Teljesen más íze van annak az ételnek, amely benne készül, mint az elektromos vagy gázsütőben” – osztotta meg érzéseit a képviselő. A kulináris élmények mellett kulturálisan is gazdagodhattak a résztvevők, hiszen érdekes fellépések vártak rájuk, például a Jolly és a Románcok is szórakoztatták őket. A Remix együttessel pedig késő éjszakáig folytatódott az utcai mulatság.

DOBORGAZ – Az idén is több ezren voltak kíváncsiak a községben szervezett kulináris rendezvényre. A kultúrház melletti, idén elkészült községi kemence szentelésével indult a kikapcsolódás. Németh Mátyás katolikus plébános szentelte fel a község új díszét. Ezután a vendégek már sorra kóstolhatták a helyi finomságokat, amelyek a kemencékben készültek. A rendezvényen többek közt részt vett Érsek Árpád (Híd) parlamenti képviselő is. „Egyik kezdeményezője vagyok ennek a hagyománynak. Kellemes meglepetés számomra, hogy megélte az idei, immáron tizenkettedik folytatását. Az ötlet megboldogult Czucz Jóska barátomtól származott, aki már sajnos nincs itt közöt-

Vladislav Kmeť ▲ Csicsai Gábor, Németh Mátyás és Érsek Árpád

▲ A családok is megtalálták a kedvükre való kikapcsolódást

▲ Használatba is vették

▲ Nemcsak a kemencében készültek finomságok

▲ A tizenkettedik doborgazi rendezvény nagy tömegeket vonzott


32

Csallóköz

Celebsztorik

Vége Katinka szerelmének? Teljes káosznak érzi az életét Cseke Katinka. Pedig fél évvel ezelőtt, amikor kedvese Tunéziából Budapestre költözött, még minden olyan szépnek tűnt, most pedig minden bizonytalan. Sokan jó előre figyelmeztették a színésznőt, vigyázzon, ebben a szerelemben könnyen pórul járhat. Most úgy tűnik, azoknak lett igazuk, akik nem sok esélyt adtak a kapcsolatnak, akik aggódtak, hogy Katinkát csak kihasználja tunéziai szerelme. A férfi már nincs Magyarországon, Franciaországban él. „Hassine Párizsban lakik a testvérénél, de elképzelhető, hogy átmegy majd a másik bátyjához Belgiumba dolgozni” – mesélte Katinka. Bár félrelépésről szó sincsen, sokaknak olybá tűnik, hogy a férfi Magyarországot és talán Katinkát is csak ugródeszkának tekintette.

Alekosz börtönbe vonul?!

Alekosz azt mondja, nem fizeti ki a rá kiszabott bírságot, inkább börtönbe megy. Hogy mikor kell bevonulnia, egyelőre nem lehet tudni. A ValóVilág egykori nyertese úgy érzi, rászálltak az érdi rendőrök, akik már többször megbírságolták közlekedési szabálysértés miatt, amit a görög többnyire ki is fizetett. A legutóbb kiszabott negyvenezres bírság jogosságát azonban vitatja. Azt ugyanis állítólag azért rótták ki rá, mert ellenszegült a rendőri intézkedésnek és még le is tegezte az egyenruhásokat. Alekosz azt mondja, ezt a büntetést nem hajlandó kifizetni, inkább börtönbe vonul és leüli a 40 ezer forintot. Azt, hogy ez pontosan hány nap bezártságot jelent, nem tudta megmondani...

Net-felvételek

Egyedül vág neki Magdi anyus Fodor Zsókát cseppet sem zavarja, hogy egyedül vág neki a nyaralásnak, hiszen pillanatok alatt a társaság középpontjába kerül. A 70 éves színésznő augusztusban tervez egy tengerparti nyaralást, Olaszország vagy Görögország felé veszi majd az irányt. „Csak addig vagyok egyedül, amíg ki nem érek a reptérre. Aztán a csoportból mindig akad egy-két ember, akik kinéznek maguknak, én pedig könnyen ismerkedem” - árulta el Zsóka, akinek a társaságát még a fiatal párok is szívesen veszik. Állítja, olyan embereket ismert meg eddig, akikkel az út végén is barátok maradtak.

Nincs idejük közös nyaralásra Operaénekesként debütál Nem tervezi a közös nyaralást Görög Zita (32) új hódolójával, a zenész Rakonczai Imrével (39). A műsorvezető gyermekei apjával, a mára barátjává vált Seres Attilával és két csemetéjükkel, Milánnal (5) és Lottival (4) készül a Balatonra, igaz, nem kifejezetten családi vakációra. Mindkét szülő dolgozik, tanít a Futur Talent stúdió Balaton-parti táborában. Zitának nem túl könnyű időt találnia bimbózó kapcsolatára, de nem csak neki, Rakonczainak is be van osztva a nyara. Egyrészt első önálló lemezén dolgozik testvérével, a slágergyáros Rakonczai Viktorral, és minden vasárnap este Balatonfüreden egy kávéházban, péntek esténként pedig Balatonlellén szórakoztatja a nagyérdeműt. – Korai volna egy együtt töltött nyaralás. Ismerkedünk. Én az elmúlt 8 évet Attila oldalán éltem meg. Óvatosan lépegetek, hiszen sokat jelentett nekem, mint ahogy most is, csak Összeállította: Wimmer Ilona már másképp – mondta Zita.

Pályája talán legnagyobb kihívására készül Dolhai Attila (35). Magyarország egyik legjobb musicalszínésze ezúttal operában próbálja ki magát, a Szegedi Szabadtéri Játékokon Mascagni Parasztbecsület című művében július 27-én énekli Turridu szerepét. A nagy feladatra az operettszínház igazgatója, Kerényi Miklós Gábor kérte fel még tavaly, aki idén nyáron az operát rendezi a Dóm téren. – Még javában tart a felkészülés, én nagyon bizakodó vagyok – mondta Attila. Az opera egy egészen újfajta kihívás nekem, más műfajt most nem is énekelhetek. Nagyon élvezem a dolgot, szeretek operát énekelni, és remélem, a közönség is élvezni fogja, mert végül is az a legfontosabb.


TV-műsor > 2012. július 18–24.

2012. július 17. |29. szám

JOJ > július 21., szombat, 20.20

Esti mesék

33

Skeeter, a harmincas éveiben járó szállodai karbantartó víg kedélyű ember, bár kissé ápolatlan és bárdolatlan. Amikor a frissen elvált nővérének, Wendynek váratlanul el kell utaznia, jobb híján megkéri, hogy esténként vigyázzon a gyerekeire. A végtelen fantáziával megáldott fickó a lefekvéskor előadott történeteivel rabul ejti a kölyköket. Ám az élete egyik napról a másikra fenekestül felfordul, amikor a mesék valami mágikus úton valósággá válnak. Rendezte: Adam Shankman Szereplő(k): Adam Sandler Bedtime Stories, amerikai vígjáték, 100 perc, 2008

TV2 > július 21., szombat, 21.30

Cloverfield

Rob nemsokára Japánba költözik. Barátai búcsú bulit rendeznek neki. Az este azonban egészen váratlan fordulatot vesz, amikor a partizókkal teli terem hirtelen megrázkódik. A tévében a földrengésről tudósítnak, kimennek a tetőre, hogy megnézzék, mekkora a pusztítás. Akkor azonban hatalmas robbanást pillantanak meg a távolban. Elmegy az áram, és mindenki pánikszerűen kimenekül a sötét utcára. A baráti társaságot emberi sikolyok és állatias morgás fogadja az utcán. Rendezte: Matt Reeves Szereplő(k): Michal Stahl-David Cloverfield, amerikai szörnyfilm, 85 perc, 2008

M1 > július 22., vasárnap, 23.55

Oltalmazó ég

Amanda Seyfried VIASAT3 > július 21., szombat, 19.00

1947 – A Moresby házaspár, Port és Kit számára a menekülés, a kaland jelentheti a kiutat hétköznapjaik válságából. Elhatározzák, hogy egzotikus utazásra mennek Afrikába, hogy végre tartalommal töltsék meg kiüresedett kapcsolatukat. Az egyhangú, kegyetlen sivatagi táj, az idegen életstílus azonban épp ellenkezőleg hat rájuk, mint ahogy várták. Ráadásul Port tífuszos lesz és ebbe bele is hal. Ezekután Kit magára hagyva folytatja végtelennek tűnő útját a kietlen sivatagban, míg egy karaván rá nem talál. Különösebb ellenállás nélkül adja oda magát egy igéző szemű fiatal tuaregnek, ám a férfi háremének asszonyai nem fogadják kitörő örömmel az új jövevényt. Rendezte: Bernardo Bertolucci Szereplő(k): Debra Winger, John Malkowich The Sheltering Sky, angol–olasz film, 132 perc, 1990

Kedves John! John Tyree halkszavú, jóképű hivatásos katona az amerikai különleges alakulatnál, aki eltávon van Dél-Karolinában magányos édesapjánál látogatóba. Savannah Curtis gyönyörű, idealista főiskolás lány egy jómódú családból, aki a tavaszi szünetét tölti otthon. Egy véletlen tengerparti találkozásnak köszönhetően halálosan egymásba szeretnek. Életük addigi legboldogabb két hetét töltik együtt és a szerelmes boldogság, úgy tűnik, mindörökre eggyé kovácsolja őket. Rendezte: Lasse Hallström Szereplő(k): Amanda Seyfried, Channing Tatum Dear John, amerikai filmdráma, 105 perc, 2010


34 TV2

RTL Klub

6.00 Babavilág 6.25 Tények reggel 7.00 Mokka. Magazin 9.35 Stahl konyhája 9.45 Babapercek 9.55 Teleshop 11.00 Ezo Tv 12.35 Keselyűk karmaiban Német kalandfilm 14.25 Marina (109.) 15.25 Csoda Manhattanban 16.25 Másképpen Beszélgetések Joshi Bharattal 17.25 Tiltott szerelem Nihat felkeresi Ezelt, mert tudni akarja, hogy Behlül vádjai igazak-e, ám a fiút nagyon kellemetlen meglepetés éri a lány lakásán. 18.30 Tények 19.30 Aktív 20.05 Ezek megőrültek! 21.05 Doktor House 22.05 Született feleségek Kő-kövön (am.) A leges-legszebb karácsony! Ez lebegett a Lila Akác Köz lakóinak szeme előtt, miközben a szokásos, év végi ünnepségre készülődtek. Kifeszítettek hát egy molinót, elővették a csíkos nyalókákat, és felállítottak egy Mikulás-házikót, gyermeki lelkesedéssel várván az ünnep érkezését. 23.05 Aktív 23.35 Tények este 0.10 EZO TV 0.45 Filmismétlések

6.10 6.45 7.30 7.40

M2 15.15 15.25 15.50 16.40 17.05

17.35 18.00 18.25

19.30 20.10 21.15

22.20 23.55

Csallóköz

Tv-műsor > 2012. július 18. > Szerda

Fókusz reggel Rajzfilmek Reflektor reggel Reggeli – Csak csajok 8.20 A szerelem rabjai 9.25 Győzike (ism.) 10.25 Top Shop 12.05 Asztroshow 13.10 Az éden titkai Görög sorozat 14.10 Alaszka Amerikai film 16.15 Marichuy – A szerelem diadala (102.) 17.20 Teresa (102.) 18.30 Híradó 19.10 Fókusz 20.05 Nyomás utána! Olasz–am. film 22.25 Döglött akták 23.35 Reflektor 23.5, Sorsvonat Amerikai film Tom Stark mozdonyvezető képtelen szembenézni felesége, Megan súlyos betegségével, ráadásul részesévé válik egy szörnyű vasúti balesetnek, aminek a következtében árván marad Davey, a 11 éves fiú. A kétségbeesett és dühös Davey megszökik a nevelőszülőktől, és felkeresi Tomot. Megan új életre kap és ráveszi férjét, hogy fogadják örökbe a fiút.

Viasat 3 Nemzeti értékeink Motorsportmagazin MacGyver (am.) Merülj, Olly, merülj! (14.) Sarah Jane kalandjai (10.) Angol sorozat Hajrá, Becky! (11.) Kanadai sorozat Esti mese Capri – Az álmok szigete (45.) Olasz sorozat Híradó, sport Retró – Humor Francia négyes A korona hercege A lányrablás Dél-koreai sorozat A csend (svéd) Bűvölet (olasz)

15.00 Harmadik műszak Amerikai sorozat 16.50 Nyomtalanul Egy éjszakai merülés után, egy férfinak nyoma veszik és a csapat próbálja megállapítani az eltűnésének okát. Közben, Danny és Elena nagy lépésre készülnek kapcsolatuk terén. 17.40 A főnök (am.) 18.35 Egy kapcsolat szabályai (am.) 19.30 Jó barátok (am.) 20.30 Doktor House 21.20 Játssz a túlélésért! Am. akciófilm 23.05 Lépéselőnyben Amerikai sorozat 0.05 Filmismétlések

Duna TV

M1 6.30 Kastélyok és kúriák 7.05 Másfél millió lépés Magyarországon – 32 év múlva 8.30 Balatoni nyár 10.50 Útravaló 11.05 Hacktion (15.) 12.00 Híradó délben 12.25 Nemzetiségi magazin 13.30 Gasztroangyal 14.25 Capri – Az álmok szigete (45.) 15.25 Balatoni nyár 16.35 A korona hercege Dél-koreai sorozat 17.45 Másfél millió lépés Magyarországon – 32 év múlva (8.) Gerecse – Római kövek, magyar grófok 18.40 Everwood II. (12.) 19.30 Híradó, sport 20.15 Párizsi helyszínelők (27.) Kereszttűzben 21.05 Bábel Hesnával a világ 22.05 Végjáték (13.) A halott beszél Kanadai sorozat 22.50 Ember a Holdon – Az Apollo 11 küldetése (dok.) 0.00 Orvosi bűnügyek Mellékhatások Olasz sorozat (5.) Egy fiatal fiút motorbalesete után visznek be a kórházba, de ott mindenki számára megdöbbentő módon öngyilkos lesz. Az apa arra gyanakszik, hogy a kórházban kapott fájdalomcsillapító okozhatta nála a depressziót.

ATV 11.30 11.55 12.25 15.00 15.30 16.15 16.25 16.55 17.05 17.55 19.25 20.40 20.45 21.55 22.15 22.30 23.05 23.55 0.20

Laci bácsi konyhája Híradó Fórum Tempó Autósmagazin Start! Start plusz Kaschmir Gold Híradó Fórum Híradó Egyenes beszéd Hírek A tét Közéleti műsor Híradó Világhíradó 700-as klub Közéleti magazin Hazai turizmus Híradó Világhíradó

7.35 Századfordító magyarok 8.30 Híradó 8.35 Pannóniától a csillagokig (1.) 9.00 Zarandokutakon 9.25 Életképek (ism.) 10.00 Család-barát 11.00 Élő népzene 11.30 Térkép; Híradó 12.20 Kívánságkosár 14.15 Kultikon+ 15.05 Talpalatnyi zöld 15.35 Afrikai királylány Spanyol dok.-film 16.55 Mesélő cégtáblák 17.25 Életképek (10.) 18.00 Híradó 18.30 Kárpát expressz 19.05 A Duna – Utazás ínyenceknek (3.) 19.35 Sophie szerint a világ (dok.) 20.00 Sobri, a betyár Magyar sorozat 21.10 Hírek, Dunasport 21.25 Macska és az egerek Francia krimi Egy gazdag és befolyásos lányoknak fenntartott bentlakásos intézet melletti erdőben meggyilkolnak egy fiatal nőt. Larosiere felügyelő és munkatársa, Lampion nyomozó bárhogy törik a fejüket, nem találnak okot a kegyetlen gyilkosságra. Az intézetbe kerül Turkesztán meggyilkolt uralkodójának a leánya, Shaina is, aki oltalmat remél az intézet falai között. 23.05 Koncertek az A38 hajón 0.55 Térkép

HBO 6.00 Életem a szörf Amerikai dráma 7.45 Az élet rockja Cseh dok.-film 9.15 Államtrükkök Amerikai akciófilm 11.00 Simple Simon Svéd vígjáték 12.25 For Semafor Cseh dok.-film 13.40 Ramona és Beezus Amerikai kalandfilm 15.25 Gran Torino Amerikai filmdráma 17.10 Az edző (am.) 18.35 Gulliver utazásai Amerikai kalandfilm 20.00 Transformers 3. Amerikai akciófilm 22.30 Balhorgok és jobbegyenesek (kanadai) 0.20 A Föld inváziója – Csata: Los Angeles Amerikai akciófilm

21.20 > VIASAT3 Játssz a túlélésért

Jack Mason, a kilátástalan helyzetben lévő csavargó öngyilkosságra készül. Az utolsó pillanatban egy idegen állásajánlattal kínálja meg. A mindennapi meleg vacsoráért és 500 dolláért egy vadászcsoportot kell kalauzolnia valahol Amerikában. Másnap reggel a terepen azonban kiderül, hogy a társaságnak igazából nem kalauzra, hanem prédára van szüksége. Egy csavargó pedig senkinek sem hiányzik... Rendezte: Ernest R. Dickenson Szereplő(k): Ice-T, Gary Busey Amerikai akciófilm, 96 perc, 1994

Markíza

JOJ

6.00 Telereggel 8.30 Két pasi meg... 8.55 Egyről a kettőre IV. 9.15 Cobra 11 IV. 11.05 90210 (6.) 11.55 Strand 33 13.00 Ki ez a lány? III. Amerikai sorozat 13.50 Elit egység I. 14.45 Egyről a kettőre IV. 15.10 Jóbarátok IV. 15.35 Két pasi meg... 16.00 NCIS VIII. (9.) 17.00 Híradó 17.25 Reflex 18.00 Receptklub 19.00 Híradó, sport 20.20 Strand 33 21.30 A tökéletes pasi Amerikai vígjáték 23.30 Éjszakai hírek 23.55 NCIS VIII. (am.) 0.45 Terminátor – Sarah Connor krónikái II. (7.)

14.00 C.S.I.: Las Vegas-i helyszínelők VII. Amerikai sorozat 15.00 Hawaii Five-0 II. Amerikai sorozat 16.00 Hivatásosok 17.00 Híradó ötkor 17.30 Kockáztass! 18.00 Bírósági akták 19.00 Krimihírek 19.30 Híradó, sport 20.20 Különleges történetek 21.30 Hawaii Five-0 II. Amerikai sorozat 22.30 Dr. Csont II. Amerikai krimisorozat 23.30 C.S.I.: Miami helyszínelők V. Amerikai sorozat 1.10 C.S.I.: Las Vegas-i helyszínelők VII.

STV1 13.25 14.10 15.05 16.00 16.15 17.05 17.35 18.20 19.00 20.10

22.00 23.20 23.30 23.35

Vad angyal Megperzselt szívek A hegyi doktor Hírek A szerelem ereje Konyhaséfek háborúja Légizsaruk Olasz konyha Híradó, sport Bízzál bennem Olasz filmsorozat Anya és lánya viszonyát súlyos árnyékként terheli az apa halála, amiért Martina egyértelműen az anyját vádolja. A halhatatlan Szlovák filmdráma Késő esti híradó Gólok, pontok... Filmismétlések

STV2 12.00 Mišenko bácsi Szlovák dok.-film 12.25 Szieszta – magazin 13.00 Tour de France 17.30 Ha megnövök... 17.40 Elrejtett világok 18.00 Dizájn: Sacco 18.30 Esti mese 18.45 Tesztmagazin 19.00 Híradó 19.40 Hírek magyar nyelven 19.50 Portré: Anna Nociarová 20.05 Hétköznapi hőseink: Pavol Branko 20.55 Hangok a csendben: Zdenek Bílek 21.35 A halál neve Engelchen Csehszlovák film Ladislav Mnacek, a zlíni partizán visszaemlékszik a háború legnehezebb pillanataira. 23.45 Szigorúan bizalmas 0.50 Események


TV2

RTL Klub

M1

Duna TV

6.00 Segíts magadon! 6.25 Tények reggel 7.00 Mokka. Magazin 9.35 Stahl konyhája 9.40 Babapercek 9.45 Teleshop 10.50 Ezo Tv 12.25 Rex felügyelő 14.25 Marina (110.) 15.20 Csoda Manhattanban 16.20 Másképpen Beszélgetések Joshi Bharattal 17.25 Tiltott szerelem Behlül és Nihat konfliktusa kihat az egész család életére. Pejker rettenetesen dühös a történtek miatt, Bihter pedig szítja a tüzet a vitás felek között. 18.30 Tények 19.30 Aktív 20.05 Ezek megőrültek! 21.05 Gimiboszi Amerikai film Tracy Flick az egyik legértelmesebb diák a Carver High-ban, s az egyetlen, akinek tanárával van viszonya. A másik tanár, McAllister úr, felesége legjobb barátnőjével találkozgat titokban. A suliválasztások hamarosan elkezdődnek és Tracy a legesélyesebb erre a címre. 23.05 Propaganda 0.05 Tények este 0.40 Ezo TV

6.10 6.40 7.30 7.40

Fókusz Rajzfilmek Reflektor reggel Reggeli – Csak csajok 8.20 A szerelem rabjai Argentin sorozat 9.25 Győzike (ism.) 10.25 Top Shop 12.05 Asztroshow 13.10 Az éden titkai Görög sorozat 14.20 A szálloda kedvence. Am.– angol vígjáték Eloise egy elkényeztetett, cserfes, hatéves hercegnő. A New York-i ötcsillagos Plaza Hotel réme. Salomone úr, a szálloda főportása kifejezetten nyugtalan, amikor a kis hölgy ébren van és randalírozik a vendégek között. Eloise ugyanis gyakran szökik meg a bébiszitter karjai közül. 16.15 Marichuy – A szerelem diadala (103.) 17.20 Teresa (103.) Mexikói sorozat 18.30 Híradó 19.10 Fókusz 20.05 Vinny, az 1 ügyű Amerikai vígjáték 22.30 Fogva tartva Kanadai–angol thriller 0.35 Reflektor

6.30 Kastélyok és kúriák 7.05 Másfél millió lépés Magyarországon – 32 év múlva 8.30 Balatoni nyár 11.05 Hacktion (ism.) 12.00 Híradó délben 12.25 Nemzetiségi magazinok 13.30 Párizsi helyszínelők (ism.) 14.20 Capri – Az álmok szigete (41.) 15.20 Balatoni nyár 16.25 A korona hercege Dél-koreai sorozat 17.45 Másfél millió lépés Magyarországon – 32 év múlva (9.) Vértes – A néma barátok 18.40 Everwood (am.) 19.30 Híradó, sport 20.15 Kasszasiker (15.) 21.00 Mindenből egy van! (magyar) 21.55 King. 8/1. Kanadai sorozat 22.45 Négy szellem 23.40 Orvosi bűnügyek A lövés Olasz sorozat (6.) Egy kislány, Fiamma, hirtelen roszszul lesz és beviszik a kórházba. A diagnózis: vakbélgyulladás, de a műtét után a kislány kómába kerül. A kétségbeesett szülők az alapítványhoz fordulnak, és ők is úgy ítélik meg, semmi sem indokolja ezt a fejleményt.

8.30 Híradó 8.35 Határtalanul magyar 9.05 Életképek (ism.) 10.00 Család-barát 11.00 Pannon expressz 11.30 Térkép 12.00 Híradó 12.20 Kívánságkosár 14.15 Hogy volt?! 15.05 Hazajáró 15.35 A mesék háza 16.00 Pompei, és a rómaiak mindennapi élete (dok.) 16.55 Mesélő cégtáblák 17.25 Életképek (11.) 18.00 Híradó 18.30 Kárpát expressz 19.05 A Duna – Utazás ínyenceknek (4.) 19.35 Sophie szerint a világ (dok.) 20.05 A falu jegyzője Magyar sorozat 21.10 Hírek 21.15 Dunasport 21.20 Nyár a hegyen Magyar film Komora, a fiatal festő és barátai, Szabó doktor és Mari, a tanárnő művésztelepet szeretnének létrehozni egy badacsonyi kőbányánál, ezért megveszik a régi internáló tábor barakkjait. Sári, Mari tanítványa meghívja a társaságot egy vitorlás kirándulásra, ahol kiderül, hogy a fiatal lány apja, Veszeli a tábor parancsnoka volt egykor, Szabó doktor pedig a foglya. Sári megszökik otthonról. 23.00 MüpArt classic 0.55 Térkép

M2

Viasat 3

ATV

HBO

13.10 Retró – Humor 14.15 Rockpódium 14.50 Másfél millió lépés Magyarországon 15.30 Klipperek 16.00 MacGyver (am.) 16.45 Merülj, Olly, merülj! (15.) 17.10 Sarah Jane kalandjai. 12/11. 17.40 Hajrá, Becky! (12.) 18.05 Esti mese 18.30 Capri – Az álmok szigete (46.) 19.30 Híradó, sport 20.10 Hogy volt?!... Kállai Ferenc 22.15 Halász doktor Magyar tévéfilm 23.00 A korona hercege 0.05 Ember a Holdon – Az Apollo 11 küldetése (dok.)

35

Tv-műsor > 2012. július 19. > Csütörtök

2012. július 17. |29. szám

15.00 Harmadik műszak 16.50 A főnök (am.) 18.35 Egy kapcsolat szabályai (am.) 19.35 Jó barátok (am.) 20.30 Doktor House 21.20 C. S. I.: New York-i helyszínelők (am.) Egy férfi szabadesés közben megakadályoz egy gyilkosságot, ezzel igazi hőssé válik, de még a CSI csapatát is sokkolja, mikor kiderül, a férfit megölte egy sorozatgyilkos. 22.15 Nikita (am.) 23.10 Esküdt ellenségek Különleges ügyosztály (am.) 24.00 Filmismétlés 0.50 Zsírégetők

11.30 11.55 12.25 15.30 16.15 16.30 17.05 17.55 18.30 19.25 20.45

21.55 22.15 22.20 23.05 23.55 0.25

Laci bácsi konyhája Híradó Fórum Start! Start plusz Könyvjelző Fórum Híradó Világhíradó Egyenes beszéd Húzós Rónai Egon műsora Híradó Világhíradó 700-as klub Közéleti magazin Hazai turizmus Hazai üdülőhelyek Késő esti híradó Világhíradó

6.00 Pasifogó (amerikai) 7.40 Gulliver utazásai Amerikai kalandfilm 9.05 Filmmagazin 9.30 Transformers 3. Amerikai akciófilm 12.00 A kertész (amerikai) 13.35 Sztrájkba lépek karácsonyra (am.) 15.00 Dr. Dolittle 5. Amerikai vígjáték 16.25 Superman és a Napexpedíció (am.) 17.45 A Karib-tenger kalózai (am.) 20.00 Reszkess Monaco Francia vígjáték 21.35 Az utazó Am.–francia thriller 23.20 Real Sex 30 Am. dok.-film 0.10 Ég veled, Gary! Francia filmdráma

22.30 > RTL KLUB Fogva tartva

Ginát, az egzotikus táncosnőt megtámadják egy motelben, barátját megölik, a támadó pedig nyomtalanul eltűnik. Az ügy kivizsgálására érkező nyomozó, Krebs különösen kedvesen viselkedik a lánnyal, és felajánlja, hogy elviszi a buszmegállóig. Gina azonban sosem ér el a megállóba. A mindig példamutató rendőr elrabolja és egy titkos börtönbe zárja a táncosnőt. Halálos harc kezdődik az emberrabló és a foglya között. Rendezte: Paul Lynch Szereplő(k): Asia Argento, Dennis Hopper Kanadai–angol thriller, 112 perc, 1991

Markíza 6.00 Telereggel 8.30 Két pasi meg... 8.55 Egyről a kettőre IV. 9.15 Cobra 11 IV. 11.05 90210 (am.) 11.55 Strand 33 (ism.) 13.00 Ki ez a lány? III. Amerikai sorozat 13.50 Elit egység I. 14.45 Egyről a kettőre IV. 15.10 Jóbarátok IV. 15.35 Két pasi meg... 16.05 NCIS VIII. (10.) 17.00 Híradó 17.25 Reflex 18.00 Receptklub 19.00 Híradó, sport 20.20 Strand 33 21.30 Kirendeltség Cseh krimisorozat 23.15 Éjszakai hírek 23.40 NCIS VIII. (am.) 0.30 Terminátor – Sarah Connor krónikái II. 22/8. Amerikai filmsorozat

STV1 13.25 Vad angyal 14.10 Megperzselt szívek Francia filmsorozat 15.05 A hegyi doktor Német filmsorozat 16.00 Híradó 16.15 A szerelem ereje 17.05 Konyhaséfek háborúja 17.30 Légizsaruk (német) 18.20 Olasz konyha 19.00 Híradó, sport 20.10 Humberto cirkusz Csehszl. filmsorozat 21.00 Slávia kávéház 21.45 Dr. House. 23/18. Am. filmsorozat 22.30 Késő esti híradó 22.45 Légizsaruk (ism.) 23.35 Megperzselt szívek 0.25 Vad angyal (ism.) 1.05 Szlovákia képekben 1.25 A világ képekben

JOJ 14.00 C.S.I.: Las Vegas-i helyszínelők VII. Amerikai sorozat 15.00 Hawaii Five-0 II. Amerikai filmsorozat 16.00 Hivatásosok 17.00 Híradó ötkor 17.30 Kockáztass! 18.00 Bírósági akták 19.00 Krimihírek 19.30 Híradó, sport 20.20 Különleges történetek 21.30 Hawaii Five-0 II. Amerikai sorozat 22.30 Dr. Csont II. Amerikai sorozat 23.30 Webmester 0.35 C.S.I.: Las Vegas-i helyszínelők VI. Amerikai sorozat 1.15 Jog/Ászok (4.)

STV2 11.30 12.00 12.05 13.30 14.10 17.40 18.00 18.30 18.45 19.00 19.40 19.50 20.00 20.50 21.20 22.40 23.30 0.20

Élő panoráma ArtSpektrum Feketebalogi népzene Doktor Sel két élete Szlovák vígjáték Tour de France Az én Kiszucám... Jozef Kroner emlékei Paradicsomi tájak Esti mese Süssünk, főzzünk Híradó Hírek magyar nyelven Portré: Oľga Lauková Felszabadítók Orosz dok.-film Városról városra: Alsókubin Micsoda gavallér Zenés színház Jaro Filip-talkshow Események Késő esti híradó


36

Csallóköz

Tv-műsor > 2012. július 20. > Péntek

TV2

RTL Klub

M1

Duna TV

6.00 Alexandra-pódium 6.25 Tények reggel 7.00 Mokka. Magazin 9.35 Stahl konyhája 9.40 Babapercek 9.45 Teleshop 10.50 Ezo Tv 12.25 A láthatatlan ember (am.) 14.20 Marina (111.) Veronica mindent megtesz azért, hogy Chuy hozzá költözzön. Marinára eközben kemény megpróbáltatások várnak a börtönben. Paty később egy fényképet küld haza magáról... 15.25 Csoda Manhattanban 16.25 Másképpen Beszélgetések Joshi Bharattal 17.25 Tiltott szerelem Firdeus elintézi, hogy Ezel külföldi szerződéshez jusson, ezzel eltávolítva őt a Ziyagil családtól. Nihat közben aggódik, hogy Ezel azért látogatja meg Adnant, mert Hilmivel ártani akar neki. 18.30 Tények 19.35 Aktív 20.05 Ezek megőrültek! 21.05 Waterworld – Vízivilág (am.) 23.35 Aktív 0.05 Tények este 0.40 Ezo Tv

6.10 Fókusz 6.40 Rajzfilmek 7.30 Reflektor reggel 7.40 Reggeli 8.20 A szerelem rabjai 9.25 Győzike (ism.) 10.25 Top Shop 12.05 Asztroshow 13.10 Az éden titkai 14.10 Séta a múltba Amerikai film 16.15 Marichuy – A szerelem diadala (104.) 17.20 Teresa (104.) 18.30 Híradó 19.10 Fókusz 20.05 Sziklaöklű szerzetes (3.) A háborús bűnös Német sorozat 21.05 C.S.I.: Miami helyszínelők (am.) 22.05 Gyilkos elmék Egy anya őrült ámokfutásba kezd egy fegyverboltban, és miután megöl négy embert, a plázába megy, ahol folytatja a mészárlást. Hotchner és csapata a videokamerák segítségével próbálják azonosítani a nőt, akiről kiderítik, hogy a tízéves fia ezen a napon halt meg autóbalesetben, a kiérkező mentők és tűzoltók gondatlansága miatt. 23.15 Helyszíni szemle Halál a műtőben Német sorozat 0.20 Reflektor

6.30 Kastélyok és kúriák 7.05 Másfél millió lépés Magyarországon – 32 év múlva 8.30 Balatoni nyár 10.25 Egy pasi, egy nő, sok lé, meg egy BMW Francia szatíra 12.00 Híradó délben 12.25 Roma kultúra 12.55 Esély 13.30 Kasszasiker (ism.) 15.10 Capri – Az álmok szigete (47.) 15.10 Balatoni nyár 16.30 A korona hercege Dél-koreai sorozat 17.45 Másfél millió lépés Magyarországon – 32 év múlva 18.40 Everwood II. (14.) 19.30 Híradó, sport 20.15 Szálka vagy Bagi és Nacsa megakad a torkán 21.10 Borvacsora 22.10 King. 8/2. 22.45 Végjáték (10.) 22.55 Michael Bolton koncertje a londoni Royal Albert Hallban 0.55 Orvosi bűnügyek Olasz sorozat (7.) Alicia antibiotikum-kúra után hirtelen lebénul. Az alapítványnál először arra gyanakszanak, hogy az illegális bevándorlókat ellátó kórházban jártak el hanyagul. De a kislány állapota egyre romlik, s hamarosan világossá válik, hogy súlyosabb dolog áll a háttérben.

7.35 Századfordító magyarok 8.35 Sírjaik hol domborulnak 9.00 Magyarország tájegységei 9.25 Életképek (ism.) 10.00 Család-barát 11.00 Csellengők 11.25 Térkép; Híradó 12.20 Kívánságkosár 14.15 Önök kérték! 15.05 Hagyaték 15.35 Székely kapu 16.00 Magyar elsők 16.20 Ízőrzők 16.50 Mesélő cégtáblák 17.25 Életképek (7.) 18.00 Híróra; Dunasport 18.35 Kárpát expressz 19.05 A Duna – Utazás ínyenceknek (5.) 19.35 Sophie szerint a világ (dok.) 20.05 Ménes élet (11.) 20.50 Hírek 21.05 Dunasport 21.10 A névtelen vár Magyar sorozat A Fertő-tó környékén rejtegeti Vavel gróf a francia trónörökösnőt a forradalom és Napóleon elől. A nyomukba küldött kémnő, Katalin beleszeret a grófba, holott meg kellene szereznie tőle az álruhás királylányt. Napóleon seregei Magyarországra érkeznek, a gróf hadba száll ellenük a magyar nemesekkel, és Marie-t gyanútlanul Karolinra bízza. 22.15 Koncertek az A38 hajón 0.10 Térkép

M2

Viasat 3

ATV

HBO

14.30 Halász doktor Magyar film 15.10 Rockpódium 15.55 MacGyver (am.) 16.45 Merülj, Olly, merülj! (16.) 17.10 Sarah Jane kalandjai (12.) 17.40 Hajrá, Becky! 18.05 Esti mese 18.30 Capri – Az álmok szigete (47.) 19.30 Híradó, sport 20.10 Retró – Slágerek 21.05 A korona hercege Dél-koreai sorozat 22.15 Motorsportmagazin 22.40 Pecatúra 23.05 A spirál Japán horror 0.40 Bűvölet (olasz)

15.00 Hatmadik műszak 16.50 A főnök (am.) 18.35 Egy kapcsolat szabályai (am.) 19.35 Jó barátok (am.) 20.30 Doktor House 21.20 Halott gangszterek Amerikai film A frissen börtönből szabadult Pike-ot megkörnyékezi régi barátja és ajánlatot tesz az évszázad rablására. Pike bizonytalan, hiszen életében mindig a rossz oldalra állt, ám a tipp meggyőzően hangzik. 22.55 Star Trek 6. – A nem ismert tartomány (am.) 0.40 Műsorismétlések

11.30 11.55 12.30 15.30 16.15 16.30 17.05 17.55 18.55 19.25

20.45 21.40 21.55 22.20 23.05 22.55 0.20

Laci bácsi konyhája Világhíradó Fórum Start! Start plusz Fő az egészség! Fórum Híradó Híradó Egyenes beszéd Kálmán Olga műsora Mindentudás Egyeteme 2.0 A hét pillanata Híradó 700-as klub Hazai turizmus Hazai üdülőhelyek Késő esti híradó Világhíradó

6.00 A kertész Amerikai filmdráma 7.40 Európai Filmdíjátadás 2011 9.10 A Karib-tenger kalózai Amerikai kalandfilm 11.25 Magánürügy Amerikai vígjáték 13.10 Isten kegyelméből Amerikai filmdráma 14.50 A nagy üzlet Amerikai vígjáték 16.30 Scooby Doo! (am.) 17.50 Filmmagazin 18.20 Válság a Wall Streeten Amerikai filmdráma 20.00 Terhes társaság Amerikai vígjáték 21.35 Csere.com Francia akcióthriller 23.20 Bűnös Miami 7. Am. filmsorozat 0.15 Álomháború Amerikai akciófilm

21.05 > TV2 Waterwold – Vízivilág

A sarki jégtakarók megolvadása után a Föld egyetlen hatalmas tengerré válik. A Szárazföld talán már csak a mesében létezik. A végtelen vizeket járja egy magányos Tengerész, akinek lábujjai között úszóhártya, füle mögött pedig kopoltyú nőtt. Egy összecsapás után a hajójára veszi a tízéves kislányt és az anyját. Hamarosan kalózok erednek a nyomukba. A kislány hátán van a Szárazföldhöz vezető út térképe. Rendezte: Kevin Reynolds Szereplő(k): Kevin Costner, Dennis Hopper Amerikai kalandfilm, 136 perc, 1995

Markíza 6.00 8.40 9.05 11.00 11.55 13.00 13.50 14.45 15.10 15.35 16.05 17.00 18.00 19.00 20.20

Telereggel Két pasi meg... Cobra 11 V. 90210 (am.) Strand 33 (ism.) Ki ez a lány? III. Elit egység I. Egyről a kettőre IV. Jóbarátok IV. Két pasi meg... NCIS VIII. Híradó, Reflex Receptklub Híradó, sport Örökség avagy Kurvahosigutntag Csehszlovák vígjáték Bohuska sose szerette a munkát, viszont szívesen mulatozik a kocsmában, és a fiatal kocsmárosnét hajkurássza. Nem is vágyik ő többre, mígnem... 23.00 Én, a kém (am.) 0.45 Le Dernier gang Francia film

STV1 13.30 Vad angyal 14.15 Megperzselt szívek Francia filmsorozat 15.05 A hegyi doktor Német filmsorozat 16.00 Hírek 16.15 A szerelem ereje 17.05 Konyhaséfek háborúja 17.35 Légizsaruk Német filmsorozat 18.25 Olasz konyha 19.00 Híradó 19.45 Gólok, pontok, másodpercek 20.10 Poplegendák: Elán 22.15 Késő esti híradó 22.30 Gólok, pontok… 22.35 Tetthely Német krimi 0.15 Légizsaruk (ism.) 1.00 Megperzselt szívek

JOJ 14.00 C.S.I.: Las Vegas-i helyszínelők VIII. Amerikai filmsorozat 15.00 Hawaii Five-0 II. 16.00 Hivatásosok 17.00 Híradó ötkor 17.30 Kockáztass! 18.00 Bírósági akták 19.00 Krimihírek 19.30 Híradó, sport 20.20 Ég velünk Amerikai film 23.00 Hűtlenül a tiéd Kanadai film A férj annyira bízik felesége hűségében, hogy még tízezer dolláros fogadást is köt barátjával... 1.15 Memento Amerikai film

STV2 11.20 Élő panoráma 12.00 ArtSpektrum 12.05 Ondrej Molotov folkórzenész 12.40 Michelangelo utolsó ítélete. Szlovák tévéjáték 14.10 Tour de France 16.55 Bánkaraszna Szlovák dok.-film 17.25 Élet kőalj nélkül 17.40 Emlékezés helyett 18.00 Tévévíkend 18.30 Esti mese 18.40 Szlovák falvak enciklopédiája: Csorba 19.00 Híradó 19.40 Hírek magyar nyelven 19.50 Portré: Aleš Bílek 20.00 Jelentés a Földről 20.55 Família 21.30 Vádlott Csehszlovák filmdráma 23.00 Grand Prix Pozsony 0.20 Események


TV2

RTL Klub

M1

Duna TV

6.00 Látlelet a Földről 6.25 TV 2-matiné 9.30 Ezo Tv 10.00 Babavilág 10.25 9 hónap. Magazin 10.50 Propaganda 11.50 Tequila és Bonetti legújabb kalandjai (1.) Olasz–am. sorozat Bonetti és Tequila Olaszországba utaznak. Rómában megismerkednek Fabiana Sasso-val, egy helyi rendőrnővel. Az első közös ügyük nem sokat várat magára. 12.50 Duval és Moretti Francia sorozat 13.50 Sheena, a dzsungel királynője (11.) 14.50 Bűbájos boszorkák (am.) 15.50 Rejtélyek kalandorai (am.) 16.50 Sas-kabaré 17.55 Activity 18.30 Tények 19.00 Aktív extra 19.35 Evolúció (am.) Wayne Grey az arizonai sivatagban készül fel utolsó képességi vizsgájára a tűzoltóknál, amikor meteorit csapódik be a közelben. Másnap Dr. Ira Kane biológus és Harry Block geológus magánakcióra indulnak a meteorit felkutatására. 21.30 Cloverfield Am. szörnyfilm 23.00 Luxusdoki Amerikai sorozat 0.00 A médium (am.)

6.10 Top Shop 7.00 Kölyökklub 10.05 A dinoszauruszok királya 10.30 Asztroshow 11.25 Törzsutas 12.00 Autómánia 12.35 Jópofa kofa 13.05 Édes, drága titkai (am.) 14.10 Chuck (am.) 15.15 Agymenők (am.) 16.20 Átkozott boszorkák. Amerikai– ausztrál vígjáték 18.30 Híradó 19.00 Fókusz plusz 19.30 A gyűrű átka Német–angol film Siegfried herceg népét egy éjszaka alatt lemészárolja az ellenség. Az alig tízéves, árván maradt hercegnek a folyón sikerül megszöknie üldözői elől, ahol egy idős kovács talál rá. Eyvind magához veszi a fiút, és Eric néven saját fiaként neveli fel. 12 évvel később gyökeresen megváltozik Eric élete: egy égi jelnek köszönhetően találkozik a gyönyörű Brunnhilddel, a legyőzhetetlen királynővel, akit lenyűgöz a férfi ereje. 23.20 Slither – Féltél már nevetve? Am. horrorvígjáték

6.55 Balatoni nyár 9.00 Mozdulj! 9.30 Lovastúra 10.00 Angi jelenti 10.30 Aranyfeszt 11.00 KorTárs 11.30 Most a Buday! 12.00 Hírek 12.05 Kamera Korrektúra 2012 12.35 Zöld tea 13.05 Boxutca 13.40 Forma–1 Német Nagydíj Időmérő futam 15.20 A Kamerun-hegy árnyéka 16.20 Doc Martin (1.) 17.10 Micsoda éjszaka Magyar vígjáték A matematikatanár, Tőrös Antal nem szereti az embereket, és ez kölcsönös, embertársai sem szeretik őt. Karsai Klárával mégis kivételt tesz, ugyanis fülig szerelmes vonzó kolléganőjébe. 18.30 SzerencseSzombat. Sorsolások 20.00 Híradó este 20.15 DTK-arcok Nagy színészek 21.10 Sherlock. 3/2. A vak bankár Angol sorozat 22.45 A Bécsi Filharmonikus Zenekar nyári hangversenye a schönbrunni kastély parkjából 0.20 Holdrakéta – Az Apollo 11 repülése (angol)

7.25 A peleskei nótárius (magyar) 8.45 Duna-anzix 9.05 Daktari (am.) 10.00 Élő egyház 10.30 Isten kezében 11.00 Új nemzedék 11.30 Munka-társ 12.00 Híradó 12.15 Száműzött magyar irodalom 12.45 Vannak vidékek 13.15 Heuréka! Megtaláltam! 13.40 Sírjaik hol domborulnak? 14.10 Talpalatnyi zöld 14.40 Pannon expressz 15.10 Táncvarázs 16.05 A nagy Waldo Pepper (am.) 18.00 Híróra, sport 18.35 Hogy volt?! 19.30 Születésnap – Cseh Tamásemlékest 21.15 Kultikon + 22.05 Dunasport 22.15 Chromofobia Am.–angol– francia film Minden családnak megvannak a maga szégyenteljes titkai. Marcus Aylesbury felesége, Iona Aylesbury, vásárlásmániás és lélegezni sem tud a pszichiátere nélkül, nyolcéves fia, Orlando a kisnyulának a nevét mázolja a falra, hogy felhívja magára a figyelmet, míg a srác meleg keresztapja, Stephen, félholtra verve fekszik a kórházban. 0.30 Senkinek sem kellene meghalnia

M2

Viasat 3

ATV

HBO

14.00 Magyarország története 14.15 Rajzfilmek 15.50 Az aranyrózsa barlangja. 2/2. Olasz mesefilm 17.30 Öveges. 20/9. 17.45 Mi micsoda 18.10 Gyerekeknek 18.35 Marilyn Monroe legendája (dok.) 19.30 Híradó 20.10 Doc Martin (1.) Angol sorozat 20.55 Boxutca 21.25 Forma–1 (ism.) Német Nagydíj 22.55 Munkaügyek –IrReality Show Magyar sorozat 23.50 Sherlock. 3/2. Angol sorozat

37

Tv-műsor > 2012. július 21. > Szombat

2012. július 17. |29. szám

12.05 Don Camillo Monsignore, de nem túlságosan Olasz film 14.10 Légy résen! (am.) 16.05 Lucky Luke – Április bolondja Olasz sorozat 17.10 Szépség és a szörnyeteg Amerikai film Fsz.: Rebecca De Mornay 19.00 Kedves John! Amerikai filmdráma 21.00 Sárkányosztag Am.–hongkongi akciófilm 23.15 Egy szőkénél jobba kettő. Am.– kanadai film Fsz.: P. Anderson 1.10 Xanadu (am.)

15.05 15.35 16.05 17.00 17.25 17.55 18.55 19.25 21.00

Tempó Ebugatta Energiavilág Könyvjelző Fórum Híradó, Fórum Híradó NÉVshowR Egy maréknyi aranyért. Am.– spanyol film A bosszúszomjas Reager állandóan a Cowboy nyomában jár, nem akarja büntetlenül hagyni fia halálát. Cowboy gyilkos – de ő is bosszút állt fia és felesége haláláért. 21.55 Híradó 23.05 Hazai turizmus

6.00 Farkas Svéd–dán filmdráma 7.35 Hamlet Angol dráma 9.40 Filmmagazin 10.10 Nagyfiúk (am.) 11.50 Lidice Cseh–szlovák dráma 13.55 Reflektorfény Am. zenés film 15.50 Különleges kapcsolat Am.–angol film 17.25 Transformers 3. Amerikai akciófilm 20.00 Nanny McPhee visszatér (angol) 21.50 A farkasember Amerikai horror 23.50 Félédes álom Amerikai vígjáték 1.30 Holtomiglan, holtodoglan Amerikai vígjáték

23.20 > RTL KLUB Slither – Féltél már...

Nem messze valamitől, ami leginkább egy meteor maradványaira emlékeztet, Grant és Brenda nyálkás és visszataszító „valamibe” botlik. Egyszer csak a massza életre kel, ráveti magát Grantre. Grantből lassan kiveszik minden emberi és egy vérszomjas lénynyé változik. Az egykori üzletember meztelen csigák tucatjainak ad életet, melyek megfertőznek mindenkit, akikre csak rá tudják tenni a szívókáikat. Rendezte: James Gunn Szereplő(k): Michael Rooker, Elizabeth Banks Amerikai horrorvígjáték, 95 perc, 2006

Markíza 5.55 Gyerekeknek 8.35 Nagypályás kiskutyák. Amerikai film 10.00 Jóbarátok IV. 10.25 Két pasi meg... 10.50 KicsiKÉM 2. – Sir Austin Powers Amerikai vígjáték 12.35 A Maszk 2. – A Maszk fia Am.–német film 14.20 Én, a kém Amerikai film 16.05 Hírek 16.10 Wasabi – Mar, mint a mustár Francia–japán akció-vígjáték 17.55 Szlovákián át 19.00 Híradó, sport 20.20 Strand 33 Valóság-show 22.20 Szlovákián át 23.25 John Rambo Am.–német film 1.10 Revolver Angol–francia film

STV1 11.45 13.05 13.35 14.05 14.25

16.10 18.00 18.25 19.00 20.10 21.10 22.55 0.35

Erzsébet udvar. 6/3. Hurrá, ki a kertbe! Stílus – magazin On Air Heidi. Angol film Édesanyja halála után a kis Heidit a Berlinben élő nagynénje, Detie neveli. Amikor másik városban kap munkát, a kislányt a svájci Alpokban élő nagyapjához küldi. Napóleon. 4/3. Mosolyt kérek! Mennyei ízek Híradó, sport Postaláda A konténeres lány Angol filmdráma És Jimmy a szivárványokhoz megy Német tévéfilm Napóleon (ism.)

JOJ 11.25 A Nílus gyöngye Amerikai kalandfilm 13.40 Rocksuli Am.–német film 16.00 Just a Walk in the Park Kanadai–am. film 18.00 Nyaraló tulajdonosok (4.) 19.00 Krimihírek 19.30 Híradó, sport 20.20 Esti mesék (am.) 22.30 A rejtelmes sziget Amerikai kalandfilm 1.50 A rend őrzője Am.–német thriller Rudy, a jó útra tért csempész, azért utazik a forrongó Jeruzsálembe, hogy kiszabadítsa archeológus apját a fanatikus emberrablók fogságából

STV2 11.30 12.35 13.30 14.10 17.45 18.05 18.30 18.50 19.00 19.40 19.50 20.40 21.15

23.50 0.35

Öt perccel 12 előtt Cantus firmus Mozgásban: turisztika Tour de France Farmár magazin Útban Róma felé Esti mese Gyerek-talkshow Híradó Portré: Michal Červienka Ész-lények. 5/3. Őrangyalok A hazáért harcoltak Szovjet filmdráma A film a fronton eltöltött mindennapokat ábrázolja. Hol vidám, hol keserű pillanatokat. Promülle – Richard Müller talkshow-ja Retró hírek


38 TV2

RTL Klub

M1

Duna TV

6.15 Egzotikus Ázsia 6.45 TV 2-matiné 10.10 Nagy vagy, Balaton! Vetélkedő 10.40 Egészségmánia 11.10 Ezo Tv 11.40 Kalandjárat 12.10 Borkultusz 12.40 Stahl konyhája 13.10 Több mint TestŐr 13.40 A kiválasztott – Az amerikai látnok (am.) 14.40 Monk – Flúgos nyomozó Amerikai sorozat 15.40 Bűbájos boszorkák (am.) 16.40 Evolúció Amerikai film 18.30 Tények 19.00 Napló 20.05 Pókember 3. Amerikai film 22.55 Megint 48 óra Amerikai film A maffia vérdíjat tűz ki Reggie fejére, ráadásul a busz, mely a sittről elszállítja, átpördül, kábé tizenhétszer. Remek Porschéjét szilánkokra robbantják. A balfékek egy bárban még mindig nem tanulták meg, hogy ostobaság feldühíteni Reggie-t. 0.40 Összeesküvés Am. sorozat

7.00 Kölyökklub 10.00 Trendmánia 10.35 Teleshop 11.30 Törzsutas 12.05 Dáridó Lajcsival 12.40 A gyűrű átka Német–angol film Közben: 16.00 Hatoslottósorsolás 16.35 Sokk a jóból Am.–német film 18.30 Híradó 19.00 Cobra 11 Eltemetve Bent felhívja Melanie, aki retteg, mivel férje megszökött a börtönből. Melanie korábban tanúskodott ellene, ezért attól tart, hogy a férfi bosszút áll rajta. Ben épp Semirrel beszél telefonon, amikor megtámadják és elrabolják. Támadói élve eltemetik, a koporsóba épített kamera pedig élőben közvetíti az interneten Ben szenvedését. Ráadásul az eső is elered, a koporsó lassacskán megtelik vízzel. 20.00 Harry Potter és az azkabani fogoly Am.–angol film 22.40 88 perc Am.–német film 0.50 Tudorok (5.)

6.55 Balatoni nyár 9.00 Egyházi műsorok 9.10 Katolikus krónika 9.40 Tanúságtevők 10.05 Semmi szenvedés 10.30 Református magazin 10.55 Baptista ifj. műsor 11.05 Az evangélikus egyház szeretetszolgálata 11.30 Az utódok reménysége 12.00 Hírek 12.05 A rajna. Útifilm 12.35 TeleSport 13.00 Út Londonba... 13.30 Forma–1 Német Nagydíj 16.25 Doc Martin Angol sorozat 17.15 Gorillák a ködben Amerikai film 19.30 Hírek, sport 20.15 Büszkeség és balítélet Francia– angol film A Bennet család életét felbolydul, amikor a közelükbe költözik Mr. Bingley, a tehetős agglegény. A férfi baráti között ugyanis biztosan bőven akad majd kérő mind az öt Bennet lány számára. 22.20 Sherlock (3.) A nagy játszma Angol sorozat 23.55 Oltalmazó ég Angol–olasz film

6.30 Hullámzó vőlegény (magyar) 8.15 Subak – A boldogság három oka 9.10 ...És még egymillió lépés 10.00 Élő egyház 10.30 Református istentisztelet 12.00 Híradó, Nyelvőrző 12.45 Akadálytalanul 13.15 Csellengők 13.40 Határtalanul magyar 14.10 Szerelmes földrajz 14.50 Hazajáró 15.25 Hungária Kávéház 16.20 Köszönöm, hogy elgázolt! (magyar) 18.00 Híróra, sport 18.35 Önök kérték! 19.35 Az ördög és a tíz parancsolat Francia–olasz film 21.30 Dunasport 21.50 A halott királyné Francia tévéfilm Portugália királya meg akarja nősíteni fiát Navarra infánsnőjével. Nem tudja, hogy a fia már megnősült, elvette születendő gyermekének anyját, Dona Inez de Castrót. Inez meghódítja a királyt is szépségével és érzelmeinek tisztaságával, ennek ellenére az öreg királynak fel kell áldoznia a fiatalok boldogságát az államérdek kedvéért. 23.35 Ezzel a kéz kézzel, a két kezemmel 0.30 Trans-Formation – Az egér mosolya Magyar koncertfilm

M2

Viasat 3

ATV

HBO

12.05 Egyházi műsorok 14.30 Az utódok reménysége 15.00 Kosztolányi Dezső 16.10 Édes Anna Magyar tévéfilm 17.50 Elrejtett tájak 18.10 Gyerekeknek 18.35 4 összeesküvő és 1 temetés (10.) Osztrák sorozat 19.30 Híradó 20.00 WTCC Túraautó-vb Brazil futam 21.15 Doc Martin (am.) 21.00 A zenekar látogatása (izraeli) 22.05 Forma–1 (ism.) Német Nagydíj 0.30 Gorillák a ködben Amerikai film

Csallóköz

Tv-műsor > 2012. július 22. > Vasárnap

13.30 A rock ´n´ roll ördöge (am.) 15.30 Szépség és a szörnyeteg. Amerikai film 17.20 Nászok ásza (am.) 19.10 ÁlomÉpítők 20.00 C. S. I.: Miami helyszínelők (am.) 20.55 A célszemély (am.) 21.50 Jimmy Hollywood Amerikai film 24.00 Édeshármas (am.) Egy számítógépes tévedés következtében két fiú, Stuart és Eddie a gyönyörű, de bolondos diáklányt, Alex-et kapja szobatársnak a kollégiumban. A bizarr tévedés komikus és zavarba ejtő helyzeteket produkál.

11.00 13.40 15.30 16.05 16.30 17.05 17.55 18.20 18.55 19.25

20.40 21.00 21.55 22.05 23.05 23.55 0.05

Vidám vasárnap Hazai turizmus Könyvjelző Együtt a biztonságért! Kaschmir Gold Fórum Híradó Profit Híradó Szabad szemmel Mészáros Antónia műsora A gól Tabu Híradó Magánbeszélgetés Juszt László műsora Hazai turizmus Késő esti híradó Szabad szemmel

6.00 Nanny McPhee visszatér Am.–angol vígjáték 7.45 Bevetésen Francia filmdráma 9.45 Filmmagazin 10.15 Anyát a Marsra Am. anim. film 11.45 Gagyi mami – Mint két tojás Amerikai vígjáték 13.30 A javulás útján Francia filmdráma 15.15 Hazafelé (am.) 17.30 Díva Am. zenés dráma 19.30 Filmmagazin 20.00 A segítség Am.–indiai filmdráma 22.25 Lázongó ifjúság Amerikai vígjáték 23.55 Parajelenségek Amerikai horror 1.20 Elhajlási engedély Amerikai vígjáték

20.30 > RTL KLUB Harry Potter...

Harry ráveszi magát, hogy még egy nyarat rémes rokonainál töltsön. Minden igyekezetével megpróbál nyugton maradni, de csak addig bírja visszafogni magát, míg meg nem érkezik látogatóba Vernon bácsi erőszakos testvére, Marge néni. Az idős hölgy megint kiprovokálja őt a varázslópalánta „véletlenül” gigantikus lufivá változtatja. A varázstalan világban alkalmazott tiltott mágia büntetéssel fenyegeti Harryt. Rendezte: Alfonso Cuarón Szereplő(k): Daniel Radcliffe, Emma Watson Amerikai–angol fantáziafilm, 141 perc, 2004

Markíza 6.10 Gyerekeknek 8.05 Végtelen történet 2. Am.–német film 9.40 Pretty Little Liars 11.30 Wasabi – Mar, mint a mustár (ism.) 13.10 Örökség avagy Kurvahosigutntag Csehszlovák vígjáték 15.35 Cáparajzás Amerikai akciófilm 19.00 Híradó, sport 20.20 Életre-halálra Amerikai akciófilm 23.00 Tango és Cash Amerikai film 0.55 A harag napja Magyar–angol film A film 1542-ben játszódik egy spanyol kisvárosban, ahol titokzatos gyilkosságok történnek. Az áldozatok nemes emberek, kiknek mellkasába egy-egy betűt metsz a gyilkos.

STV1 11.40 Štúrék. 4/3. 13.00 Forma–1 Német Nagydíj 16.10 Postaláda 17.15 Mosolyt kérek! 17.45 Kertészeti magazin 18.15 Konyhatitkok 19.00 Híradó, sport 20.10 Marco Polo Amerikai kalandfilm Marco Polo szerzetesek társaságában indul útnak Velencéből Kelet-Ázsiába, Kublaj kán udvarába. Útjuk nem titkolt célja, hogy X. Gergely pápa levelét átadják és a világ legnépesebb és leggazdagabb országának lakóit áttérítsék a keresztény hitre. 23.00 Gólok, pontok...

JOJ 12.25 16 utca (am.) 14.40 A rejtelmes sziget Am. kalandfilm 18.20 Új lakás 19.00 Krimihírek 19.30 Híradó, sport 20.20 Szellemíró Francia–német– angol filmdráma Az egykori brit miniszterelnök egy szigetre költözik, miután nyugalomba vonult. Itt tervezi megírni élete emlékiratait. Amikor asszisztensét baleset éri, kénytelen felfogadni egy másik írósegédet, hogy befejezhesse a könyvét. 23.00 Lopakodók Amerikai–perui akcióthriller 1.15 Filmismétlések

STV2 12.20 Suszter, maradj a kaptafánál Szlovák mesefilm 13.30 On Air 13.50 Vallási műsor 14.30 Tour de France 18.30 Esti mese 18.50 Gyermek-talkshow 19.00 Híradó 19.40 ArtSpektrum 19.55 Calder, a levegő szobrásza (dok.) Vajon meddig őrizhető meg az emberben a kreativitás és a határtalan képzelet? Vajon megmarad-e a gyermekekre jellemző nyíltság, egy felnőttben? 20.45 Ősök öröksége 21.15 Retró hírek 22.40 Éjszaka az archívumban 0.55 Események 1.45 Hírek


TV2

RTL Klub

6.00 Aktív Extra 6.25 Tények reggel 7.00 Mokka 9.35 Stahl konyhája 9.45 Babapercek 9.55 Teleshop 11.00 EZO TV 12.35 Tiszta szerencse Amerikai vígjáték 14.25 Marina (112.) 15.25 Csoda Manhattanben 16.20 Másképpen Beszélgetések Joshi Bharattal 17.25 Tiltott szerelem Adnannak el kell utaznia Azerbajdzsánba Nihattal, Pejker azonban úgy érzi, hogy csak el akarták távolítani Isztambulból a férjét. Hilmi nagyon dühös, amiért Ezel kiadta az útját. 18.30 Tények 19.30 Aktív 20.05 Ezek megőrültek! 21.05 NCIS: Hit (am.) 22.05 NCIS: Los Angeles Fekete özvegy Dan Williams, az NCIS különleges ügynöke egy kapcsolatával akar találkozni Cipruson, miközben meggyilkolják. Williams-ről kiderül, hogy egy csecsen lázadó csoport után nyomozott. 23.05 Célkeresztben Amerikai sorozat 0.05 Tények Este 0.40 EZO.TV

6.05 6.45 7.30 7.40

Fókusz Reggel Rajzfilmek Reflektor Reggel Reggeli – Csak csajok 8.20 A szerelem rabjai 9.25 Győzike (ism.) 10.25 Top Shop 12.05 Asztroshow 13.10 Az éden titkai 14.25 Párduclányok 3. – Irány Bollywood Amerikai film 16.15 Marichuy – A szerelem diadala (105.) 17.20 Teresa (105.) Mexikói sorozat 18.30 Híradó 19.10 Fókusz 20.05 Egyik kopó, másik eb Amerikai film 22.05 C.S.I.: A helyszínelők (am.) Howard Delhomme, a híres divatfotós hat napja tart fogva egy gyönyörű lányt. A férfit ugyan elfogják, de de csak tiltott fegyvertartás miatt tudják ideiglenesen rács mögé dugni, Julie Waters holttestte ugyanis még nem került elő. 23.15 Fekete karácsony Am.–kanadai film 0.45 Reflektor 1.00 Hihetetlen, de halálos (am.)

M2

Viasat 3

14.15 Híres magyar könyvtárak 15.00 1100 év Európa közepén 15.20 Klipperek 15.55 MacGyver (am.) 16.45 Merülj, Olly, merülj! (19.) 17.35 Sarah Jane kalandjai (1.) 18.00 Gyerekeknek 18.30 Capri – Az álmok szigete (olasz) 19.30 Híradó este 20.10 Beszterce ostroma Magyar sorozat (3.) 21.45 A korona hercege Dél-koreai sorozat 22.50 Oltalmazó ég Osztrák sorozat 1.05 Bűvölet (olasz)

39

Tv-műsor > 2012. július 23. > Hétfő

2012. július 17. |29. szám

14.05 Miami Vice (am.) 15.00 Őrangyal (am.) 15.55 Harmadik műszak Amerikai sorozat 16.50 A főnök (am.) 18.35 Egy kapcsolat szabályai (am.) 19.35 Jóbarátok (am.) 20.30 Doktor House 21.20 G. I. Jane Amerikai film Ridley Scott, a Gladiátor és a Hannibal rendezője olyan hősnőről forgatott drámaian feszült, pergő akciófilmet, aki az elképesztő katonai szigor és a fizikai megterhelések ellenére is képes kitartani elhatározása mellett... 23.40 Édeshármas (am.) 1.25 Zsírégetők

Duna TV

M1 7.05 Másfélmillió lépés Magyarországon – 32 év múlva (dok.) 8.00 Ma reggel 8.30 Balatoni nyár 10.55 Montalbano felügyelő – Augusztusi tűz Olasz bűnügyi film 12.01 Híradó délben 12.25 Nemzetiségi magazinműsorok 13.25 Róza néni elintézi Magyar tévéfilm 14.25 Capri – Az álmok szigete (olasz) 15.20 Balatoni nyár 16.40 A korona hercege Dél-koreai sorozat 17.50 Másfélmillió lépés Magyarországon – 32 év múlva (dok.) 18.40 Everwood (am.) 19.30 Híradó este 20.15 Naftalin Magyar tévéfilm Terka nagyságos asszony elutazása előtt utolsó szerelmes légyotton fogadja Laboda Pétert, de közben megérkezik a férj, ezért elrejti szerelmét a naftalin szagú szekrényben. A dolgok úgy alakulnak, hogy már nem tudja Terka kiengedni és elutazik Párizsba, de lelkére köti az anyjának, hogy engedje ki a férfit. 21.20 Kékfény 22.20 King (3.) 23.05 Aranyfeszt 23.35 Valaki 0.05 Orvosi bűnügyek Olasz sorozat (8.)

7.35 Századfordító magyarok 8.35 Szívekben égjen a láng... 9.25 Életképek (ism.) 10.00 Családbarát 11.00 Száműzött magyar irodalom 11.30 Térkép; Híradó 12.20 Kívánságkosár 14.15 Latin-Amerikai Táncok Bajnoksága, Budapest 15.05 Vannak vidékek 15.40 Magyar elsők 15.55 Az érinthetetlenek 16.50 Mesélő cégtáblák 17.25 Életképek Magyar sorozat 18.00 Híróra, sport 18.30 Kárpát expressz 19.05 A Duna – Utazás ínyenceknek 19.35 Sophie szerint... 20.05 A Tenkes kapitánya (magyar) 21.00 Hírek, sport 21.20 Bárányfelhők 22.05 Vasfüggöny Színház a Váci Fegyház és Börtönben Külsős rendezővel évek óta működnek mindenféle publicitás nélkül. E film arra vállalkozik, hogy megmutassa a világnak, elszigetelt, minden szempontból hátrányos, sőt, sokszor majdnem elviselhetetlen körülmények között hogyan lehet a művészet megváltó erejébe kapaszkodni, színházat csinálni ott, ahol élni is nehéz. 23.20 Kultikon 0.10 Koncertek az A38 hajón

ATV

HBO

11.30 12.25 15.30 16.05 16.35 17.05 17.55 18.20 18.30 18.55 19.25 20.40 20.45

6.00 Reggel találkozunk Amerikai vígjáték 8.00 Filmmagazin 8.30 Hazafelé (am.) 10.45 Díva (am.) 12.45 A segítség. Am.– indiai filmdráma 15.10 Rio (am.) 16.45 Reszkess Monaco Francia vígjáték 18.20 Lódító hódító Amerikai vígjáték 20.00 Bűnös Miami 8. Am. filmsorozat 20.55 Rossz tanár (am.) 22.30 Red Am. akció-vígjáték 0.20 Aki csak arra gondol Norvég vígjáték 1.50 Ikrek Francia filmdráma

21.55 22.20 23.05 23.55 0.15 0.20

Laci bácsi konyhája A húsvét Könyvjeltő Drazsé Kőbánya híradó Fórum Hírek Sporthírek Világhíradó Híradó Egyenes beszéd No comment Újságíróklub Közéleti beszélgetőshow a politikáról Híradó 700-as klub Amerikai magazin Hazai turizmus Híradó No comment Világhíradó

23.15 > RTL KLUB Fekete karácsony

Billy egykori otthonát egyetemista lányok lakják, akik épp a karácsonyi vakációra készülődnek. A lányok mit sem sejtenek arról, hol is laknak, milyen véres történet fűződik a házhoz. Egészen addig nem is kutakodnak az igazság után, amíg meg nem csörren a telefon és egyikük nyomtalanul el nem tűnik. Hamarosan tudomást szereznek a házban történt mészárlásról, ám úgy tűnik, túl későn – Billy senkinek sem kegyelmez. Rendezte: Glen Morgan Szereplő(k): Katie Cassidy, Kristen Cloke Amerikai–kanadai horror, 84 perc, 2006

Markíza 6.00 Telereggel 8.25 Egyről a kettőre IV. 8.50 Reflex 9.15 Cobra 11 V. 11.10 Strand 33 (ism.) 13.00 Ki ez a lány? III. 13.50 Elit egység II. 14.45 Egyről a kettőre IV. 15.10 Jóbarátok IV. 15.35 Két pasi meg... 16.05 NCIS VIII. (am.) 17.00 Híradó, Reflex 18.00 Receptklub 19.00 Híradó, sport 20.20 Strand 33 21.30 Feleségcsere 22.50 Két pasi meg... 23.20 Éjszakai híradó 23.45 NCIS VIII. (am.) 0.35 Cáparajzás (am.) Telihold Öböl egy nyugodt, és kiegyensúlyozott kis halászváros, addig amíg turistaparadicsomot nem akarnak csinálni belőle.

STV1 14.20 Megperzselt szívek Francia filmsorozat 15.10 A hegyi doktor Német filmsorozat 16.00 Hírek 16.15 A szerelem ereje 17.05 Konyhaséfek háborúja 17.35 Légizsaruk (német) 18.20 Olasz konyha 19.00 Híradó, sport 20.10 Kártyavár Német film 21.40 Tandemek: Ján Kuric 22.05 Késő esti híradó 22.20 Gólok, pontok... 22.25 Fő gyanúsított. 11/3. Angol krimisorozat 0.10 Légizsaruk (ism.) 0.55 Megperzselt szívek

JOJ 13.15 Szellemíró Francia–német– angol filmdráma 16.00 Hivatásosok 17.00 Híradó 17.30 Kockáztass! 18.00 Bírósági tárgyalás 19.00 Krimihírek 19.30 Híradó, sport 20.20 Különleges történetek 21.30 Hawaii Five-0 II. Amerikai sorozat 22.30 Házasodna a gazda 1.00 Kaliforgia I. (am.) 1.30 A nőmre hajtok Amerikai–indiai filmvígjáték 3.00 A körzet (am.) 4.25 A varázslatos sütőtök titka. Kínai–hongkongi– amerikai film

STV2 13.10 A költészet királysága 14.10 A lóvátett város Csehszlovák film 14.55 A mikói Andy Warhol Szlovák film 15.35 Detektíviskola Szlovák film 16.30 Grand Prix Pozsony 18.00 A fekete oroszlán története (dok.) 18.30 Esti mese 18.45 GEN.sk: Dalibor Karvay 19.00 Híradó 19.40 Hírek magyar nyelven 19.55 Orvostudomány: akné 20.50 Nem vagy egyedül: Hogyan horgásszunk? 21.25 Gádzso dilo Francia–román film 23.05 On Air 23.20 Események 0.05 Híradó


40 TV2 6.00 Aktív Extra 6.25 Tények reggel 7.00 Mokka 9.35 Stahl konyhája 9.45 Babapercek 9.55 Teleshop 11.00 EZO TV 12.35 Zoom kapitány Am. kalandfilm 14.20 Marina (108.) 15.20 Csoda Manhattanben 16.25 Másképpen Beszélgetések Joshi Bharattal 17.25 Tiltott szerelem Beshir döntő lépésre szánja el magát, s olyat tesz, ami mindenki életét megváltoztathatja. Nihal teljesen ledöbbenti Denisát, amikor azt mondja, hogy unja a zongorázást és inkább a családi vállalkozásban szeretne dolgozni... 18.30 Tények 19.30 Aktív 20.05 Ezek megőrültek! 21.15 Vakvágányon Amerikai thriller 22.55 Aktív 23.25 Tények Este 24.00 EZO.TV 0.35 Kísértések Magyar film Marci, a fiatal és tehetséges programozó, anyjával él. A fiú sokat gondol az apjára, akit sosem ismert meg. Emellett gyors karrierről és sok pénzről álmodozik.

M2 15.00 1100 év Európa közepén 15.25 Klipperek 15.50 MacGyver (am.) 16.40 Merülj, Olly, merülj! (20.) 17.30 Sarah Jane kalandjai (2.) 18.00 Gyerekeknek 18.30 Capri – Az álmok szigete (olasz) 19.30 Híradó este 20.10 Századfordító magyarok 21.05 A korona hercege Dél-koreai sorozat 22.10 „Hiszünk a dalban...” Magyar zenés sorozat 22.40 Egy szép nap Angol filmdráma

Csallóköz

Tv-műsor > 2012. július 24. > Kedd M1

Duna TV

Fókusz Reggel Rajzfilmek Reflektor Reggel Reggeli – Csak csajok 8.20 A szerelem rabjai 9.25 Győzike (ism.) 10.30 Top Shop 12.10 Asztroshow 13.10 Az éden titkai Görög sorozat 14.20 Bosszúállók Amerikai film Fsz.: S. Connery 16.15 Marichuy – A szerelem diadala (106.) 17.20 Teresa (106.) 18.30 Híradó 19.10 Fókusz 20.05 Castle (am.) Kémkaland 21.05 A mentalista Amerikai sorozat A fairmonti rendőrfőnököt holtan találják saját körzetén belül egy erdőben. A CBI nagy erőkkel kezdi meg a nyomozást, és hamarosan meg is találják az első gyanúsítottat, Dimitrij Zubovot egy orosz üzletembert, aki ellen a rendőrfőnök eljárást akart indítani zaklatásért. 22.05 A Grace klinika Túlélni mindenáron Amerikai sorozat 23.15 Reflektor 23.30 Doktor Addison Amerikai sorozat

5.30 Barangolások öt kontinensen 6.30 Magyar főúri paloták Bécsben 7.05 Másfélmillió lépés Magyarországon – 32 év múlva (dok.) 8.30 Balatoni nyár 11.00 Montalbano felügyelő – Augusztusi tűz Olasz bűnügyi film 12.01 Híradó délben 12.25 Nemzetiségi magazinműsorok 13.30 Kékfény 14.25 Capri – Az álmok szigete (olasz) 15.25 Balatoni nyár 16.35 A korona hercege Dél-koreai sorozat 17.45 Másfélmillió lépés Magyarországon – 32 év múlva (dok.) 18.40 Everwood (am.) 19.30 Híradó este 20.15 Egy szép nap Angol filmdráma 21.55 King (4.) Kanadai sorozat 22.40 Rejtélyes 20. század 23.10 Századfordító magyarok 0.10 Orvosi bűnügyek Olasz sorozat (9.)

6.00 Kárpát expressz 6.35 Nemzetiségi műsorok 7.35 Századfordító magyarok 8.35 Hal, madár, ember 9.25 Életképek (ism.) 10.00 Családbarát 11.00 Akadálytalanul 11.30 Térkép; Híradó 12.20 Kívánságkosár 14.15 Táncvarázs 15.05 Hazajáró 15.30 Jelfák 15.45 India utolsó oroszlánjai 16.35 Zebra 16.50 Mesélő cégtáblák 17.25 Életképek Magyar sorozat 18.00 Híróra, sport 18.30 Kárpát expressz 19.05 A Duna – Utazás ínyenceknek 19.35 Sophie szerint a világ... 20.05 Vivát, Benyovszky! 21.05 Hírek, sport 21.20 Süti, nem süti Amerikai film Ray Winkler szerencsétlen, kisstílű bűnöző, legtöbbször inkább tányérmosó. Szedett-vedett társaival megosztja újabb csalhatatlan, nagy tervét: nyissanak pizzériát, de nem ám akárhol. Egy bankkal szemben. 22.55 Lamartin Jazz Fesztivál 23.30 Koncertek az A38 hajón

Viasat 3

ATV

RTL Klub 6.05 6.45 7.40 7.40

13.10 15.00 16.50 18.35 19.35 20.30 22.15 23.05

0.00

Miami Vice (am.) Harmadik műszak A főnök (am.) Egy kapcsolat szabályai (am.) Jóbarátok (am.) Doktor House New York-i nyomozók (am.) Terepen (1.) Amerikai sorozat Egy nyers és hiteles bepillantást nyerhetünk a Los Angeles-i rendőrség mindennapjaiba, amit végig, speciális kézi kamerával filmeztek, akcióközelből. Herlaquin: Egy másik nő (kanadai)

11.30 11.55 12.25 15.30 16.30 16.55 17.05 17.55 18.20 18.30 19.25

20.40 20.45 21.55 22.20 23.05 23.55 0.15 0.20

Laci bácsi konyhája Világhíradó Fórum ATV START Tempó Hírek Fórum. Közönségvita a politikáról Hírek Sporthíradó Világhíradó Egyenes beszéd Amit a nap híreiről tudni kell No comment Civil a pályán Híradó 700-as klub Hazai turizmus Híradó No comment Világhíradó

HBO 6.00 Egy hét kettesben Francia filmdráma 7.40 Rio (am.) 9.20 Forró kávé (am.) 10.45 Lódító hódító Amerikai vígjáték 12.25 Justin Bieber-koncert 14.10 Kaszakő Amerikai vígjáték 15.45 Thor (am.) 17.40 Buttonék háborúja Ír–angol kalandfilm 19.15 Rango Am. animációs film 21.00 Csajok 8. Am. filmsorozat 21.30 Borgiák 5. Ír–kanadai sorozat 22.25 Mit ér a férfi, ha szép? Angol dok.-film 0.00 Csak szexre kellesz Amerikai vígjáték

20.15 > M1 Egy szép nap

Glasgow-ban több munkást is elbocsátanak a hajógyárból. Köztük van Frank és egy-két barátja. Frank nem tud mit kezdeni magával, így felszínre kerülnek a magánéleti problémái a feleségével, a fiával és a hétéves korában elhunyt másik fiával. Egy nap elhatározza, hogy átússza a La Manche csatornát. A felkészülésben, amely során közelebb kerül családjához is, segítik a barátai és egy kínai vendéglős. Rendezte: Gaby Dellal Szereplő(k): Peter Mullan Angol filmdráma, 98 perc, 2005

Markíza

JOJ

6.00 Telereggel 8.25 Két pasi meg... 8.50 Cobra 11 V. 10.40 90210 (9.) Amerikai sorozat 11.30 Strand 33 (ism.) 12.35 Feleségcsere 13.45 Hírek 13.50 Elit egység II. 14.40 Hírek 14.45 Jóbarátok IV. 15.35 Két pasi meg... 16.05 NCIS VIII. 17.00 Híradó 17.30 Reflex 18.00 Receptklub 19.00 Híradó, sport 20.20 Strand 33 21.30 Kirendeltség Cseh krimisorozat 23.15 Éjszakai híradó 23.40 NCIS VIII. (13.) 0.30 Terminátor – Sarah Connor krónikái II. (9.) Amerikai sorozat 1.15 Hősök III. (9.)

12.55 Házasodna a gazda 15.00 Hawaii Five-0 II. 16.00 C.S.I.: Miami helyszínelők IV. 17.00 Híradó ötkor 17.30 Kockáztass! 18.00 Bírósági akták 19.00 Krimihírek 19.30 Híradó, sport 20.20 Különleges történetek 21.30 Hawaii Five-0 II. Amerikai sorozat 22.30 Dr. Csont II. 23.30 Webmester 0.40 C.S.I.: New York-i helyszínelők VI. 1.30 Jog/Ászok (5.) Amerikai sorozat 2.10 Szerencsés véletlen Amerikai sorozat

STV1 14.15 Megperzselt szívek Francia filmsorozat 15.05 A hegyi doktor Német filmsorozat 16.00 Hírek 16.15 A szerelem ereje 17.05 Konyhaséfek háborúja 17.30 Légizsaruk (német) 18.20 Olasz konyha 19.00 Híradó 19.50 Gólok, pontok… 20.10 Humberto cirkusz Csehszlovák sorozat 21.00 Ki mond igazat? 21.50 Különleges ügyosztály Am. krimisorozat 22.35 Késő esti híradó 22.50 Légizsaruk (ism.) 23.40 Megperzselt szívek 0.25 Vad angyal 1.05 Ki mond igazat? 1.55 Ilyenek voltunk: Jozef Vajda

STV2 13.10 Debny. Szlovák vígjáték 13.40 Hemingway, a riporter Szlovák dok.-film 14.55 Cirkusz fesztivál 15.55 Vándorlás az évszázadokkal 16.55 Detektíviskola 17.45 Jozef Kroner elbeszélései 18.00 Misszióm (szlovák) 18.30 Esti mese 18.45 Régi idők sportja 19.00 Híradó 19.40 Hírek magyar nyelven 19.50 Portré: Ján Juřík 20.00 Európa, az én poklom Német dok.-film 20.55 Nem vagy egyedül 21.25 Színházi előadás: A drótos. Az Andrej Bagar Színház előadása 23.00 Események 23.50 Hírek 0.30 ArtSpektrum


41

Sport

2012. július 17. |29. szám

A Fekete Sólymok török zsákmánya A fiatal házaspár elszomorította a hazai fanatikusokat! A marcelházai székhelyű Fekete Sólyom Történelmi Íjászklub 2004-es megalakulása óta sikert sikerre halmoz. A rengeteg bemutató mellett a világ számos pontján versenyeken is igazolják tehetségüket. Ezúttal Törökországban lombozták le a házigazdákat, és borították fel a félholdasok papírformáját. Csapatuk négy fővel és egy kísérővel: Bogár Péter, Bogár Valéria, Molnár Róbert, Németh András és Molnár Júlia képviseltette magát a június 22–25. között rende-

Merzifonra repültünk, ahol egyébként a csapat szálláshelye is volt. Magát a versenyt pedig Gümüshacikoy városában bonyolították le. Vadonatúj létesítményt építettek fel a településen, ez adott otthont a rendezvénynek. Több száz négyzetméteres parkot kell elképzelni, amelyet az íjászat szerelmesei számára készítették” – osztja meg velünk élményeit Bogár Valéria Megtudjuk, a szervezők minden szempontból kitettek magukért. Az első nap még pihenésre sem volt idejük, mivel gyakorlást, az íjász- és távlövő pálya

Bogár Valéria és Saliha Aksoy a döntőbeli ellenfele

zett Gümüshacikoy International Archery Competition – Gümüshacikoy Nemzetközi Íjászversenyen, amelynek Amasya tartomány adott otthont tizenhárom nemzet részvételével. „Igazából a kiutazásunk egy meghíváson alapult, mivel tavaly Dél-Koreában megismerkedtünk az egyik főszervezővel, Yaşar Metin Aksoy-jal, aki a Tokat íjász egyesület és a török íjászszövetség oszlopos tagja. Rajta keresztül érkezett a megkeresés, mivel hagyományőrző íjászokat szerettek volna hívni Szlovákiából, és ránk esett a választás. Ami az utazásunkat illeti, Budapestből Isztambulba, majd egy helyi járattal

szemrevételezést, felvonulást iktattak be számukra. Zászlóval, táblával vonult fel az összes résztvevő ország képviselője a városközpontban, ahol a hivatalos megnyitó keretén belül a kormányzó, a politikai és társadalmi élet jeles képviselői is megjelentek.

zést nem sikerült elérni. Abban a versenyszámban a hazai íjászok arattak. Ezután jött az első meglepetés. A stabil-álló puta 70 méteren nekem sikerült győznöm. Hét lövést kellett leadni, és értelemszerűen, aki a legtöbbet lőtte, elvitte a pálmát. A döntőben pontegyenlőség alakult ki a verseny főszervezőjének felesége, Saliha Aksoy és köztem, így szétlövés következett. Én találtam először, a hazaiak szomorúságára mi örülhettünk az aranynak” – mondja mosolyogva, majd a másik fényesen csillogó érem tulajdonosát, férjét, Pétert szólítom. „A távlövészetben, mindkét kategóriában, az 50 font alatti és feletti erősségűben is összerakták a versenyzőket, tehát vegyesen, nők és férfiak mérkőztek meg egymással. A helyieknél tradíció, hogy csak győztest hirdetnek, helyezetteket nem. Aki a legtávolabbit lőtte, nyert. Én 83 fontos erősségű íjjal 60 km/órás ellenszélben 430 méterre suhintottam a vesszőt. 85 versenyző közül az első helyezés azt hiszem, remeknek számít. Egyébként mindketten vadonatúj íjakkal lőttünk. A hazaiak nem számítottak a győzelmünkre és

A négyfős Fekete Sólyom csapat, akik Törökországban részt vettek a versenyen

rácsodálkoztak a papírforma borulására. Sikerült alaposan meglepnünk őket” – húzza alá egy csalafinta mosoly kíséretében. A négy íjász közül csak a marcelházai házaspár került a díjazottak közé, de a többi csapattag is remekül lőtt. A Fekete Sólymok a nyáron tovább szárnyalnak. Nincs megállás! A Visegrádi Palotajátékok után, július végén irány Kína, kon-

krétan Ledu, Qinghai tartomány, ahol szintén négy íjásszal képviselik Szlovákiát. Augusztus végén pedig Vranába, Horvátországba készülnek a szokásos Lovagi napokra. Az már csak hab a tortán, hogy a szeptemberben, Marcelházán megrendezésre kerülő versenyük az ötödik állomása lesz a kárpát-medencei hadjáratnak. Holecz Attila

A verseny „Több versenyszámban is lehetett indulni. Álló-, mozgó puta és távlövészet. Természetesen ez is női és férfi kategóriára osztódott, a távlövészet pedig 50 font alatti és feletti erősségű íjakra. A mozgó puta lövészetben (török tradicionális cél, mely körteformára hasonlít) Péter és én is bekerültünk a döntőbe, de helye-

A párbaj pillanata

Archív felvételek


42

Csallóköz

Sport

Somorja valóságos focilázban ég Angol edzők dolgoztak az ifjúsági futballtáborban A tizenháromezer lakosú felső-csallóközi kisváros felnőtt csapata kiharcolta a 2. ligában való szereplés jogát. A történelmi siker árnyékában valósult meg a somorjai ifjúsági futballtábor, amelyről Peter Bláha, a klub főmenedzsere és vezető– edzője osztotta meg velünk élményeit. „A tábor gondolata az utánpótlás nevelési filozófiánkban gyökerezik. Annak ellenére, hogy a felnőtt csapat a második legmagasabb osztályban fog játszani, a

son, valamint a West Ham United ifjúsági edzőinek képzéséért felelős koordinátor, James Hampsheir. Kellemesen meglepődtek az itt látottakon, tetszett nekik a stadionunk, az edzőpá lyáink, a klub tevékenysége és sok minden más. Jól esett az elismerés, főleg egy angol élklub képviselőitől. A táborban négy nap leforgása alatt közel 80 ifjúsági játékos fordult meg Kassáról, Eperjesről, Szepsiből, Nyitráról és Szlovákia más városaiból. Természetesen nem hiányoztak a somorjaiak sem. A kétfázisos ed-

Jerome John edző oktatja a fiatalokat

a periférikus látás a pályán, a labda nélküli mozgás, továbbá a bátrabb önmegvalósítás. A két klub együttműködésének perspektívát ad a tény, hogy meghívtak bennünket a West Ham United futballakadémiájába. A projekt ismertté teszi

klubunkat a szlovák sportközvélemény előtt is. Örülök, hogy eddigi elképzeléseink megvalósultak, további tisztességes és szisztematikus munka vár ránk a somorjai futball sikeréért” – mondta el Peter Bláha. Ján Čikovský

A jövő reménységei

szisztematikus munka alapját továbbra is az ifjúság képezi. Az ő sikereikből akarunk a jövőben profitálni, méghozzá a minőségi labdarúgás érdekében. Kantár Szilárd angliai ifjúsági edzővel fennálló jó kapcsolataink révén jutottunk el Londonba és találkoztunk a neves West Ham United futballakadémia vezetőivel. Náluk olyan sztárok nevelkedtek, mint Frank Lampard, vagy Joe Cole. Szó szót követett, így kerültek Somorjára a kalapácsosok kiváló ifjúsági edzői, Jerome John és Derek Robin-

zéseken kívül voltak előadások, a szabadidőt pedig az STK új klubhelyiségében töltötték, ahol az Eb mérkőzéseit is nézhették. A munkát önkéntes diáktolmácsok segítették. Végül a két futballakadémia szoros együttműködésben egyezett meg. A tapasztalatcsere hasznára válik a nagy jövő előtt álló klubunknak. Jövőre szeretnénk megismételni a tábort, még jobb körülmények között. Az angol edzők a dicséret és elismerés szavai mellett rámutattak arra is, amiben fejlődniük kellene a fiúknak. Ilyen

James Hampsheir figyeli a labdaadogatást

A szerző felvételei

A szerző felvételei


43

Sport

2012. július 17. |29. szám

Mérkőzések a számok jegyében Akik az értékes pontokat szerezték Pár hét múlva újra kezdetét veszi a dunaszerdahelyi járási labdarúgóbajnokságban a pontvadászat, s mi most rövid összegzést szeretnénk nyújtani fanatikus focirajongóinknak az elmúlt időszak hazai, illetve a kinti pályákon zajló küzdelmek tükrében. S mivel a focit gólokra játsszák, álljanak itt azon játékosoknak a neve is, akiknek köszönhető a labdarúgás sava-borsa: a gól.

I. osztály A bajnokság állása a hazai mérkőzések alapján 1. Jányok

15 13 1 1 49: 8 40

2. Szentmihályfa 15 12 1 2 40:12 37

7. Török Zsolt (Szentmihályfa), Hervay László (Királyfiakarcsa) – 15; 8. Oravec László (Baka) – 13; 9. Matejka Imre (Kisfalud), Lipiak Vladimír (Csallóközcsütörtök), Herberger Csaba (Szarva) – 12; 10. Farkas László (Balony), Hromada Sándor (Királyfiakarcsa), Štrbavý Stanislav (Jányok), Rácz Attila (Hodos) és Rigó Zsolt (Csenke) – 11. A 3 legtöbb sárga lapot begyűjtök toplistája: 7 – Kardos Gyula (Nagyabony), Vörös Zoltán (Balony), Méry Tamás (Szentmihályfa); 6 – Ollári Gergely, Simon István (Balony); 5 – Farkas György (Szarva), Soóky Ferenc (Baka), Balucha Branislav, Kiss Tibor (Jányok), Tóth Péter (Egyházgelle), Nagy László (Sárosfa), Csepi György (Kisfalud).

3. Királyfiakarcsa 15 11 4 0 34:13 37 4. Cs.csütörtök

15 10 3 2 44:15 33

5. Csenke

15 10 3 2

6. Egyházkarcsa

15 10 2 3 38:14 32

7. Kisudvarnok

15 9 4 2 22:13 31

37:14 33

8. Egyházgelle

15 10 0 5 29:20 30

9. Baka

15 9 2 4 28:21 29

10. Nagyabony

15 9 1 5 31:18 28

11. Sárosfa

15 9 1 5 43:35 28

12. Cs.tárnok

15 8 2 5 29:30 26

13. Balony

15 7 4 4 29:13 25

14. Hodos

15 7 4 4 22:17 25

15. Nagyszarva

15 7 2 6 22:21 23

16. Kisfalud

15 2 1 12 20:52

7

A bajnokság állása az idegenben játszott mérkőzések alapján 1. Királyfiakarcsa 15 9 3 3 36:17 30 2. Cs.csütörtök

15 9 1 5 31:18 28

3. Jányok

15 6 1 8 30:24 19

4. Balony

15 5 3 7 20:28 18

5. Hodos

15 5 3 7 22:33 18

6. Egyházgelle

15 5 1 9 22:31 16

7. Szentmihályfa

15 4 3 8 13:26 15

8. Csenke

15 4 1 10 21:35 13

9. Egyházkarcsa

Piros lapok: Nagy Attila, Pörsök Adrián (Tárnok); Mayer Ferenc, Lelkes László, Póda Mihály (Sárosfa); Diószeghy Zoltán, Csicsai Péter (Balony); Hodossy Patrik (Királyfiakarcsa); Mészáros András (Egyházgelle); Filkász Balázs, Balucha Branislav, Belovič Tamás (Jányok); Bertalan János (Baka); Lipiak Vladimír, Hromada László, Sobolič Tamás (Csallóközcsütörtök); Rigó Zsolt, Zirig Martin, Horváth Roland (Csenke); Pollák Attila, Simon Zoltán, Méhes Gábor (Kisudvarnok); Karácsony Zoltán, Szekács Attila (Egyházkarcsa). Megjegyzés: Hodos játékosai az egész idényben kiállítás nélkül játszottak.

II. osztály A bajnokság állása a hazai mérkőzések alapján

15 3 2 10 21:38 11

10. Cs.tárnok

15 3 2 10 12:39 11

1. Alistál

14 14 0 0 73: 6 42

11. Nagyabony

15 2 4 9 17:36 10

2. Lúcs

14 12 2 0 43: 6 38

12. Nagyszarva

15 2 2 11 17:42

8

3. Felbár

14 12 1 1 42:10 37

13. Kisudvarnok

15 1 4 10

7

4. Pozsonyeperjes 14 11 2 1 49:14 35

14. Baka

15 2 1 12 14:35

5

5. Felsőpatony

15. Sárosfa

15 1 2 12 16:49

5

6. Nagypaka

14 11 0 3 42:21 33

7. Csákány

14 10 2 2 63:23 32

9:23

Legjobb góllövők: 1. Edmár Attila (Királyfiakarcsa), Miklós Imre (Nagyabony) – 30; 2. Kurejko Marcel (Jányok) – 24; 3. Lelkes Tamás (Királyfiakarcsa) –21; 4. Filkász Balázs (Jányok) – 19; 5. Szerencsés Zoltán (Egyházgelle) – 18; 6. Dužek Martin (Csenke) – 17;

14 11 1 2 36:18 34

8. Somorja B

14 10 1 3 54:18 31

9. Izsap

14 12 1 1 55:29 31

10. Patonyrét

14 9 3 2 31:19 30

11. Nagyudvarnok 14 8 4 2 31:16 28 12. Illésháza B

14 7 3 4 25:24 24

13. Pódafa

14 5 4 5 30:28 19

14. Nyárad

14 5 2 7 28:28 17

15. Padány

14 4 2 8 18:29 14

A bajnokság állása az idegenben játszott mérkőzések alapján 1. Alistál

14 9 3 2 41:15 30

2. Lúcs

14 6 3 9 15:15 21

Diákok A bajnokság állása a hazai mérkőzések alapján

3. Pozsonyeperjes 14 6 2 6 29:28 20

1. Balony

15 13 2 0 66: 7 41

4. Csákány

14 3 2 9 16:27 11

2. Nyárasd

15 13 1 1 65:20 40

5. Illésháza B

14 2 3 9 16:46

9

3. FK Nagymagyar 15 13 0 2 44: 8 39

6. Izsap

14 4 2 8 30:39

8

4. Alistál

15 12 2 1 74:21 38

7. Felbár

14 1 4 9 18:41

7

5. Bős

15 12 1 2 50:18 37

8. Nyárad

14 2 1 11 12:45

7

6. Egyházkarcsa

15 10 5 0 48:23 35

9. Nagypaka

14 2 1 11 22:57

7

7. Kisudvarnok

15 10 3 2 44:11 33

14 2 1 11 17:65

7

8. Nagyabony

15 9 4 2 58:29 31 15 9 2 4 66:20 29

10. Pódafa

11. Nagyudvarnok 14 1 2 11 13:38

5

9. Baka

12. Patonyrét

14 1 1 12 13:45

4

10. Ekecs

15 8 3 4 36:24 27

13. Somorja B

14 0 3 11 18:45

3

11. Vásárút

15 7 5 3 26:17 26

14. Felsőpatony

14 1 0 13 15:55

3

12. Csenke

15 6 4 5 34:30 22

15. Padány

14 1 0 13 14:59

3

13. Hodos

15 4 3 8 27:53 15

14. Nyékvárkony

15 3 5 7 30:40 14

15. Illésháza

15 2 0 13 19:63

6

16. Lég

15 2 0 13 16:74

6

Legjobb góllövők: 1. Bereczky Zoltán (Alistál) – 49 góllal; 2. Nagy Péter (Nagypaka) – 22; 3. Szabó Tibor (Izsap) – 18; 4. Sípos Tamás (Felsőpatony), Santai Milan (Nagypaka), ifj. Mikóczy Ferenc és Chamilla Patrik (Csákány) – 16; 5. Tászli Dávid és Bíró Szabolcs (Pozsonyeperjes) – 15; 6. Závodszky András (Felbár), Koleszár László (Izsap) – 14; 7. Görcs Zoltán (Lúcs) – 13; 8. Tászli Zoltán (Pozsonyeperjes), Remenár Zoltán és Balogh Tamás (Alistál) – 12; 9. Végh János (Izsap), Varga Péter (Lúcs) – 11; 10. Csiba József (Felbár), Dinga Balázs (Izsap), Haluska Péter (Somorja B) és Študent Marek (Csákány) – 10. Sárga lapok: 8 – Miklós Mátyás (Nyárad); 6 – Csölle Dávid (Padány), Miklós Gábor (Nyárad); 5 – Kovács Viktor (Felsőpatony), Sliva Peter (Nagypaka), Szabó Péter (Pódafa), Tóth Roland (Nagyudvarnok). Piros lapok: Mészáros Ádám, Farkas Oszkár, ifj. Varjú László (Felbár); Kántor György (Felsőpatony); Vörös Gábor, Szabó Tibor (Izsap); Rausch Ján, Nagy Emil, Kusý Štefan (Nagypaka); Laki Róbert, Hegyi Vince, Farkas Tamás, Rigó István (Illésháza B); Závodský Jozef (Lúcs); Tászli Dávid, Cseh Géza, Mészáros Balázs, Göndör Pál, Bíró Péter (Pozsonyeperjes); Darnady László, Lelkes Vince, Csölle Dávid (Padány); Kosár Attila (Alistál); Almási József, Horňák Tibor, Krnáč Ján (Pódafa); Tóth Roland, Cserge József (Nagyudvarnok); Valacsay József, Mikóczi Péter, Fatul Tamás, ifj. Mikóczy Ferenc (Csákány). Megjegyzés: Somorja B játékosai az egész idényben kiállítás nélkül játszottak.

A bajnokság állása az idegenben játszott mérkőzések alapján 1. Balony

15 8 2 5 30:21 26

2. Ekecs

15 7 3 5 28:32 24

3. Kisudvarnok

15 5 6 4 30:26 21

4. FK Nagymagyar 15 5 5 5 19:22 20 5. Nyárasd

15 5 4 6 42:30 19

6. Alistál

15 5 4 6 42:35 19

7. Nagyabony

15 5 3 7 29:30 18

8. Baka

15 5 1 9 30:36 16

9. Bős

15 4 3 8 40:34 15

10. Hodos

15 4 0 11 21:80 12

11. Vásárút

15 3 2 10 20:44 11

12. Egyházkarcsa

15 2 4 9 41:48 10

13. Illésháza

15 3 1 11 22:85 10

14. Csenke

15 3 0 12 31:64

9

15. Nyékvárkony

15 2 1 12 14:48

7

16. Lég

15 1 1 13 19:68

4

Legjobb góllövők: 1. Kálmán Gergely (Nyárasd) – 50; 2. Szolgay Attila (Nagyabony) – 39; 3. Šeszták Ladislav (Vásárút), Mészáros Ádám (Baka), Domonkos Bence (Alistál), Mašica György (Csenke) – 30; 4. Kitanovics Kevin (Egyházkarcsa), Halász Kristóf (Balony) – 27; 5. Csánó Róbert (Balony) – 24; 6. Mészáros Zoltán (Baka), Both Róbert (Alistál) – 23; 7. Simon Dávid (Ekecs) – 20; 8. Derzsi László (Bős), Krascsenits Szilárd (Nyárasd), Hervay Attila (Egyházkarcsa) – 19; 9. Antal Gábor (Kisudvarnok), Csörgő Ádám (Egyházkarcsa), Keszőcze Márk (Nagymagyar) – 18; 10. Vlk Rajmund (Alistál) – 17. Wimmer Ilona


44

Csallóköz

Sport

Gólkirályok és gólkirálynő a csúcson Új információs rendszert vezetnek be a futballban DUNASZERDAHELY – Szakmai értekezletet tartott július 10-én a Dunaszerdahelyi Területi Labdarúgó-szövetség sporttechnikai bizottsága. Az összejövetelen elvégezték a járási bajnokságok sorsolását, a futballklubok vezetőit átképezték a szlovák futballszövetség által bevezetett új információs rendszerre, továbbá megjutalmazták a járási bajnokságok gólkirályait. A gyűlést Benovič Árpád, a szövetség elnöke vezette.

osztály – Edmár Attila (Egyházkarcsa), II. osztály – Bereczky Zoltán (Alistál), III. osztály – Bugár Zoltán (Patas), serdülők – Trajcsík Béla (Nagymagyar), idősebb diákok – Kálmán Gergely (Nyárasd), fiatalabb diákok – Sípos József (Somorjai FK), előkészítő – Rigó Markó (1. FC Roma Nagymagyar), járási bajnokság, nők – Bugár Anna (Alistál). Néhány díjazottal rövid interjút készítettünk. Bugár Zoltán Pozsonyeperjesen kezdett focizni a diákok között, majd serdülőként a DAC-ban folytatta. Később visszatért Po-

Bugár Zoltán veszi át a díjat Benovič Árpádtól

Nagymagyarról most átigazol Patonyrétre, ahol a következő bajnoki idényben a fiatalabb diákok csapatát fogja erősíteni. A gólkirálynő Bugár Anna pedig nem más, mint a III. osztály gólzsákjának, Bugár Zoltánnak a testvére. „Pozsonyeperjesen kezdtem a diákok között. Később alakult női csapat, 14 éves koromtól

Bugár Anna, a gólkirálynő

Röviden értékelte az elmúlt idényt és kifejezte sajnálatát, hogy a Dunaszerdahelyi járásból egyetlen klub sem mutatott érdeklődést az 5. ligába való feljutás iránt. „Az I. osztályban kilenc klubot szólítottunk meg, de hiába. Ezért a nyugat-szlovákiai futballszövetségnél kérvényeztük, hogy az 5. ligában utolsó helyen végzett Ekecs-Apácaszakállas ne essen ki és folytathassa a 2012/2013-as idényben. Kérésünknek eleget tettek” – fogalmazott az elnök. Ezt követően díjazták a járási labdarúgó bajnokságok legjobb góllövőit, akik osztályok szerint a következők: I.

zsonyeperjesre, jelenleg Csilizpatason vendégjátékos, ott is lakik. „Közel két éve vagyok itt, jó a kollektíva, zömmel fiatal játékosok alkotják. Ennek is köszönhető, hogy 39 gólt sikerült szereznem. Patason már jól beilleszkedtem, családot szeretnék alapítani, szívesen maradnék, de hívnak vissza Eperjesre is” – mondta el a járási bajnokság III. osztályának gólkirálya. A legfiatalabbak, vagyis az előkészítő csoportosok között a nagymagyari 1. FC Roma tízéves tehetsége, Rigó Markó lett a legjobb góllövő. Három éve kergeti a bőrt, Messi a példaképe.

Az alistáli klub elnöke Berecky Zoltánt „helyettesítette”

játszottam ott. Onnét átléptem az I. ligás Kisudvarnokba, ahol pályafutásom legeredményesebb négy évét töltöttem el. Behívtak az országos válogatott keretbe is, de egy nap után meggondolatlanul leléptem az edzőtáborból. Azóta is bánom, ki tudja merre fordult volna a sorsom, ha kitartóbb vagyok. Az utolsó sze-


45

Sport

2012. július 17. |29. szám

Az új elektronikus rendszerrel is ismerkedtek

Sípos József

zonban a harmadik helyen végeztünk, akkor 4:3-ra legyőztük a többszörös bajnok Slovant. Kár, hogy utána megszűnt a kisudvarnoki női futball. Több csapattársammal együtt átigazoltunk Alistálra. Kitűnőek itt a körülmények, már harmadik éve a járási bajnokság legjobb góllövője vagyok. 2009/2010-ben 29 gólt, 2010/2011-ben 39-et, legutóbb nem kevesebb, mint 75 gólt szereztem. Alistálon folytatom, de tervezem, hogy idővel visszatérek az élvonalba” – ismertette pályafutását a járási gólkirálynő. Az összejövetel második felében Ján Letko, a Szlovák

Labdarúgó-szövetség munkatársa tartott előadást a szövetség új információs rendszeréről, amelynek társszerzője és menedzsere. „Mind az amatőr, mind pedig a profi futballban napi szinten több ezer folyamat, esemény, kapcsolat és becsatolás folyik, összességükben alkotva a szlovák futball világát. A futball színvonalának emeléséhez elengedhetetlen a minőségi, naprakészen működő infrastruktúra, amelyben az információs technológia kulcsszerepet tölt be. Az intelligens IT-megoldásoknak köszönhetően a futball világában zajló folya-

matokba becsatolódó emberek gyorsan, színvonalasan és ellenőrzött formában tudnak majd dolgozni” – foglalta össze a fokozatosan bevezetésre kerülő információs rendszer lényegét Ján Letko. Vladislav Kmeť

Rigó Markó

Fogas Ferenc felvételei

Mozdulj az egészségedért A vásárúti sportpályán július 21-én (szombaton) sportnapot rendeznek, melyen tizenegyes rúgó versenyre kerül sor, de lesz ifjúsági, öregfiúk mérkőzés, családi foci, zumba, majd utcabál is szórakoztatja a közönséget. A program délután két órától kezdődik. Az este sztárvendége Lil C, az X-faktor felfedezettje. A belépés 18 óráig egy, ezt követően három euró, alapiskolásoknak pedig egész nap ingyenes.


46

Csallóköz

Sport

Meddig dacolnak a klubvezetők? A csapat körüli bizonytalanságok ellenére győzelmekkel készül a DAC ért felelős alelnöke is bekapcsolódott, s így egy harmadik álláspont is jelen volt az érdekesre nyúló eszmecserén.

LABDARÚGÁS – Az elmúlt kedden nyilvános fórumra került sor Dunaszerdahelyen, amelyen a DAC helyzetéről beszélgetett Radványi Miklós, a klub edzője, és A. Szabó László alpolgármester.

Zárt kapuk

A Zerda pubban nagy érdeklődés mutatkozott az eszmecsere iránt, amelyet Poór Tibor és Kiss Balázs újságírók vezettek. A legtöbben természetesen arra voltak kíváncsiak, milyen folytatás várható a DAC körüli, néha már végtelennek tűnő vitának. Városi támogatás nélkül A résztvevők megtudhatták például azt is, hogy mi vezette a korábbi helyi kiváló focistát, és a DAC egykori trénerét ismét a városba. Ahogy Radványi elmondta, utoljára a negyedik ligában trénerkedett (a komáromiaknál), és szeretett volna a felsőbb osztályban profiként dolgozni. A dunaszerdahelyi történéseket az elmúlt szezonban is figyelemmel kísérte, de azt tapasztalta, máshol ugyancsak távol állnak az ígértek a valóságtól. Kihangsúlyozta, bármilyen tulajdonos volna Dunaszerdahelyen, a DAC-hoz mindig szívesen térne vissza. A többségi tulajdonosok és a város közti helyzetről A. Szabó László alpolgármester árult el többet a szórakozóhelyre betérő vendégeknek. Mint ismeretes, múlt héten hétfőn a pénzügyi bizottság a sportbizottsággal közös ülésén úgy döntött, a jelenlegi klubnak múlt péntekig el kell hagynia a stadiont és a sikabonyi pályát.

A. Szabó László, Poór Tibor, Radványi Miklós és Kiss Balázs

Az alpolgármester szavaiból kiderült, a két bizottság nem támogatta a tulajdonosok ajánlatát, amelynek értelmében a köztük és a város között megkötött szerződést 20 évre módosították volna. Az sem ment át az ülésen, hogy a város szimbolikus egy euróért adja el 10 százalékos részesedését a klubban, valamint a továbbiakban 100 ezer euróval támogassa a felnőtt csapatot, és ugyanenynyivel az utánpótlás-együtteseket. Sőt, ennél a variációnál még a városnak kellett volna fizetnie a stadion rezsiköltségeit is. Erről beszélve A. Szabó hangsúlyozta, igazából csak pénzt kértek volna a klub többségi tulajdonosai, úgy, hogy semmit sem kínáltak. A város egyébként az utánpótláscsapatokat a továbbiakban is támogatni kívánja, sőt, arról is szó esett, hogy a tulajdonrészét is eladná a többségi tulajdonosoknak, akik ezt követően bérleti szerződés keretén belül a

Pénteken sokan kíváncsian várták, hogy mi fog történni a városi stadion előtt, mert ahogy azt fentebb jeleztük, ezen a napon a DAC többségi tulajdonosainak át kellett volna adniuk az épületet a városnak. A stadion le volt lakatolva, s amikor a városháza képviselői szerettek volna bejutni a város stadionbeli vagyontárgyainak leltározása céljából, előbb sikertelenül jártak – hiányzott ugyanis a felhatalmazá-

Sok szurkoló volt kíváncsi a beszélgetésre

stadiont is használhatnák. Ebben az esetben viszont már fizetniük kellene érte. Az alpolgármester az új klub érkezéséről szóló híreket nem szerette volna kommentálni, ő is csak pletyka szintjén hallott ezekről, de akár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a dunaszerdahelyi stadionban két csapat is játszana bajnoki mérkőzéseket. A beszélgetésbe egyébként Érsek József, a DAC kommunikáció-

suk. Rövid időn belül viszont már ennek birtokában tértek vissza, és az őrző-védők ekkor már beengedték őket. Hétfő délelőtti lapzártánkig még nem világos, milyen helyzet alakult ki a stadion körül, s vajon hol kerül megrendezésre a második liga csallóközi rangadója, melyen az első ligából kieső DAC a harmadik ligából osztályozón keresztül feljutó somorjai STK-val találkozik. (raj)

Sikeres hangolás A DAC és a Somorja egyaránt két felkészülési mérkőzést játszott az elmúlt héten. Míg előbbi győzelmeket, utóbbi döntetleneket könyvelhetett el. Július 11. (szerda): DAC–Lombard Pápa 3:2 (2:1) – a DAC góljait Nulíček (kétszer talált be) és P. Kweuke szerezte Július 14. (szombat): DAC–Siófok 2:0 (1:0) Július 11. (szerda): Somorja–Galánta 1:1 (0:0) – a hazaiak gólszerzője ismét Ležaič volt Július 14. (szombat): Somorja–OFK Dunajská Lužná 2:2 (2:2) – a hazaiak már a hetedik percben kétgólos hátrányba kerültek, de gyorsan ki tudtak egyenlíteni Borbély és Marušin találataival A város képviselői először nem jutottak be

Fogas Ferenc felvételei


47

Sport

2012. július 17. |29. szám

Emléktorna Marcelházán A tizenegyes rúgó versenyt Pergel Dávid nyerte meg Múlt szombaton immár másodízben került megrendezésre az egykori kiváló marcelházai labdarúgó nevét viselő nemzetközi focirendezvény, a Rohacsek János emléktorna. A hazai A csapat mellett a második garnitúra is elindult, kiegészülve Páterdomb és Búcs gárdájával. A kupa otthon maradt, mivel marcelházai döntőt követhetett figyelemmel a közönség. A helyi első csapat szoros, 2:1-es eredményt ért el a B csapat ellen. Tizenegyes rúgó verseny is színesítette az emléktornát, melyet a páterdombi Pergel Dávid nyert meg. Holecz Attila

II. Rohacsek János emléktorna Eredmények: Marcelháza A–Páterdomb 4:2 (2:2) góllövők: Tóth Z. 2, Gumbér B. Németh P. – Gazdag A. Csikós B. Marcelháza B–Búcs 2:1(2:1) góllövők: Zahorecz P., Kovács P. – Sánta A.

3. helyért Páterdomb–Búcs 5:0 (5:0) góllövők: Marton V. 2, Csikós B., Gyenese T., Pergel D.

Döntő Marcelháza A–Marcelháza B 2:1 (1:1) góllövők: Purgel Z., Koncz S. – Kovács P.

Felkészülési mérkőzés

A tornagyőztes együttes

A szerző felvétele

Diplomás kiválóság

Nagymegyer–Vásárút 5:2

A vásárútiak tizenegyesből szerzett vezető góljára szintén büntetőből elért góllal válaszolt Csápai Zoltán (zöld-fehérben)

Túl van első felkészülési mérkőzésén a következő szezonra készülő nagymegyeri IV. ligás futballcsapat. A vasárnap délután lejátszott mérkőzésen az eggyel alacsonyabb osztályban szereplő vásárútiakat fogadták a fürdővárosiak. A két dunaszerdahelyi járásbeli együttes találkozója a hazai zöldfehérek 5:2-es győzelmével fejeződött be. Kovács Zoltán

Vladislav Kmeť felvétele

Karika Évát talán minden sportkedvelő ismeri, aki érdeklődik a dunaszerdahelyi sportélet, s különösen az asztalitenisz iránt. Már gyermekkorában elkötelezte magát a sport iránt, s napjainkban az extraligás dunaszerdahelyi asztalitenisz-csapat oszlopos tagja. Nagy szerepet vállalt az elmúlt szezonban kiharcolt bajnoki ezüstben is. Az idei év elején A csereként beállt Beneš (a labdával) még 3:2-re szépíteni tudott

A szerző felvételei

Vágbesztercén párosban akadémiai bajnoki címet szerzett. Az élsport mellett a komáromi Selye János Egyetemen tanult, s július 12-én a Tanárképző Karon ünnepélyes keretek között egyetemi diplomáját is átvehette. Sőt, nem csak azt, mert az oktatási intézmény kiváló képviseletéért dékáni elismerésben is részesült. Ezúton is gratulál neki a Csallóköz hetilap szerkesztősége, klubcsapata és a szurkolók széles tábora. –lav


48

Csallóköz

Sport

Hazai győzelem az izsapi kupanapon A tizenegyes rúgó verseny győztese egy hordó sört kapott Az izsapi sport- és falunap keretében zajlott az a labdarúgókupa, melynek résztvevői a házigazda Izsap A (területi II. osztály) és Izsap B (III. osztály) csapatán kívül Nagymegyer B (II. osztály) és Ekecs-Apácaszakállas (V. liga) együttesei voltak. A sorsolás szerint az elődöntők párosítása a következő volt: Izsap B–Nagymegyer B és Izsap A–Ekecs-

Apácaszakállas. A hazaiak fakócsapata sima vereséget szenvedett el, míg az első csapatuk meggyőző játékkal győzte le a két emelettel feljebb focizó riválisát. A harmadik helyért vívott találkozón aztán könnyedén győztek az ekecs-apácaszakállasiak, meglátszott a három osztálynyi különbség a két csapat között. A döntőben folytatódott az izsapi első csapat magabiztossága, már 3:0ra is vezettek, miközben két büntetőt is elhibáztak, és csak ezután ér-

A csíkosban játszó Izsap meggyőző játékkal vette az ekecs-apácaszakállasi A szerző felvételei akadályt

László Róbert (Izsap B) és Kacz Tibor (Nagymegyer B) küzd a labdáért

Kocsis Roland a tornagyőztesnek járó kupával

te el góljait a nagymegyeri fakó, mely egyébiránt az elmúlt futballszezonban bajnoki címet nyert a területi bajnokság III. osztályában. A focitornán ugyan gólkirályi címet nem osztottak ki, de említésre méltó, hogy Ledeczki Imre két mérkőzésen elért hat találatával lett az esemény legeredményesebb gólvágója. A meccsek időtartama egyébként 2 x 35 perc volt.

Eredmények: Izsap B–Nagymegyer B 1:7 (gólok: László R. – Kacz T., Jankó L., Belucz G., Juhász M., Gerhát B., Komjáti I., László A.)

Az izsapiak A csapata végzett az első helyen

Izsap A–Ekecs-Apácaszakállas 4:2 (Végh J. 3, Póda D. – Ledeczki I. 11 m, Végh V.)

Mérkőzés 3. helyért: Izsap B–Ekecs-Apácaszakállas 1:9 (Pálffy G. – Ledeczki I. 5, Végh V. 3, Puzsér F.)

Döntő: Izsap A–Nagymegyer B 3:2 (Póda D. 2, Dinga B. – Belucz G., Szőke E. (11 m) A mérkőzések közötti szünetekben tizenegyes rúgó verseny zajlott, melybe bárki benevezhetett. A negyvenkét résztvevő közül végül a hazai első csapat játékosa s egyben edzője, Kocsis Roland került ki győztesen, aki a fináléban éppen a torna legjobb góllövőjét, Ledeczi Imrét előzte meg. A győztes egy hordó sört nyert, míg a vesztes egy láda sörrel vigasztalódhatott. Kovács Zoltán

Megbízott koordinátor – Poverený koordinátor: WIMMER ILONA. Szerkesztők – Redaktori: ĽUBO BANIČ, RAJKOVICS PÉTER, UNDESSER TÍMEA. Riporter – Reportér: VLADISLAV KMEŤ. Fotóriporter – Fotoreportér: FOGAS FERENC. Tördelőszerkesztő – Grafická úprava: MÉSZÁROS ANGELIKA. Titkárság – Sekretariát: WIMMER ILONA. Országos terjesztésű regionális hetilap, 52. évfolyam. A szerkesztőség címe. 929 01 Dunaszerdahely, Halpiac 332/9. Tel.: 031/550 37 44. Kiadja: FIERI Kft., 929 01 Dunaszerdahely, Galántai út 397/10. Nyomja: NAVI GRAF, s.r.o., Vezekény. Terjeszti a D. A. Czvedler Kft. – Somorja és más magánterjesztők. Előfizethető a szerkesztőség címén. Regisztrációs szám – MK SR EV. 329/08. Regionálny týždenník distribuovaný na Slovensku, ročník 52. Adresa red.: 929 01 Dunajská Streda, Rybný trh 332/9. Tel.: 031/550 37 44. Vydáva: FIERI, s.r.o., 929 01 Dunajská Streda, Galantská cesta 397/10. Tlač: NAVI GRAF, s.r.o., Vozokany. Rozširuje: D. A. Czvedler, spol. s r.o. – Šamorín a súkromní distribútori. Predplatné prijíma redakcia: EV. 329/08. E-mail: online.csallokoz@gmail.com. Lapunkat a szlovák kormány emberjogi és kisebbségügyi hivatala támogatja. Realizované s finančnou podporou Úradu vlády SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Vydavateľ nezodpovedá za jazykovú a obsahovú úpravu objednanej inzercie. A kiadó nem vállal felelősséget a megrendelők által készített hirdetések nyelvi és stilisztikai színvonaláért.

Csallóköz

Csallóköz 2012/29.szám  

A Csallóköz hetilap 29.száma a 2012-es esztendőben

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you