__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

1


2


4-5 Nők a fedélzeten 6 Monoszlai Ági: Út a testi-lelki megtisztuláshoz 7 C saba Beatrix: Szeretni bolondulásig

Kovács A. Magdolna tulajdonos

Kedves Olvasó! Visszavonhatatlanul itt a nyár! Jön a pihenés ideje. Nem csak a gyerekek kezdhetik meg a jól megérdemelt vakációt. A hölgyek is hátradőlhetnek egy kicsit a lekvárbefőzés szezonja előtt. A fürdőruha trendek mellett a tengerparti nyaralásokat tanulmányozhatjuk és álmodozhatunk az ideális utakat keresve. Azok szintén találnak kedvükre való programot, akik nem utaznak el. Számos hazai fesztivál vár bennünket. Pihenni azoknak is érdemes, akik otthon töltik a nyári szabadnapokat. Egy a fontos: örüljünk a nyárnak és élvezzük ki minden percét! A Csak a Nőknek Klub júniusban is vár Benneteket. Szakértőinkkel és vendégeinkkel, sok érdekességgel várunk Benneteket!

8 Nemes Gábor: Nyár a kertben 9 Paradicsomos -kapribogyós linguine 10 Lovasterápiával a gyermekekért! 11 Segítség! Itt a fürdőruhaszezon! 12 Gaston Boru: Társ kell a boldogsághoz 13 Nagy J. Zsolt: Játék a téren 14 Szilvásy Judit: Ki a zsákos Buddha? 16 Machnitz Rozália: Mondj nemet a gluténra! 17 Tavaszi gombás csirke 18 Lengyel ildikó: A vad természet ölelésében 20 Kovács Lili: A magyar csoda Kínába érkezett 22 Bereczk Krisztina: Bank ellen is győzhetünk

Kovács A. Magdolna & Csak a Nőknek Magazin csapata

Keresd a Csak a Nőknek Magazin oldalát a facebookon is! Impresszum: Csak a Nőknek Éltemód magazin Nyomdai előkészítés: Image Point Trend Kft. Hirdetésfelvétel: media@csakanoknek.hu Terjesztés: Image Point Trend Kft.

Kiadja: Image Point Trend Kft. 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20. Telefon: +36 70/430-5377

Játékszabály A helyes megfejtést (neved, címed, telefonszámod és e-mail címed feltüntetésével) küldd el levélben a Image Point Trend Kft., 1605 Budapest, Pf. 56. címre vagy játssz a www.csakanoknek.hu weblapon.

Információk: www.csakanoknek.hu E-mail: media@csakanoknek.hu

Posta cím: 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20

A cikkekben és a hirdetésekben elhelyezett szövegekért, képekért, a grafikai munkák jogtisztaságáért sem a szerkesztőség, sem a kiadó felelősséget nem vállal.

Szponzorációs és együttműködési ajánlatait küldje el a szerkesz­tőség címére vagy e-mailben: media@csakanoknek.hu

3


Hirschler Ludovika

Hirschler Ludovika olyan sportágat választott, amit sokan férfias sportnak gondolnak. Azonban vannak olyan hölgyek, akik vállalják a szépséggel és néha veszélyekkel teli kihívást. A különleges élmény, ami a természet közelségét, a siklást a vízen, az elemek feletti győzelmet jelenti, kárpótol minden nehézségért. Nehéz sport a vitorlázás? Komplex sport. A hajóvezetésre, a szélre, a taktikázásra is figyelni kell. Évekbe is beletelhet, amíg az ember igazán belejön. Én a vitorlázás előtt több sportágat is kipróbáltam. Teniszeztem, szinkron úsztam, lovagoltam. Nálunk az egész család vitorlázik. Anyukám Hirschler Judit háromszoros magyar bajnok kalózhajó osztályban. A húgom, Hirschler Rebeka is több magyar bajnokságot nyert. Én csak hobbiból kezdtem bele. Az tetszett meg, hogy sokat voltunk a szabad levegőn. Jó volt a csapat és nagyon jó dolog irányítani a hajót. Nagyon megtetszett és versenyezni kezdtem. Harmadik helyet értem el a magyar bajnokságon, meg első nőit. Külföldi Európa-bajnokságokon és Világbajnokságokon jó helyezéssel, mindig aranycsoportban végeztem.

4

A vitorlázás szerelmeseit szabadlelkű embereknek tartják. Ugyanakkor komolyan kell venni ezt a sportot, hiszen kint a vízen felelősséget kell vállalni minden mozdulatért. Valóban. Céltudatosság, elhivatottság, taktikai képesség, figyelem kell ehhez a sporthoz. Ha viharban kell hajózni, az különleges felelősség. Úgy érzem ezért is érdemes belekezdeni ebbe a sportba a fiataloknak. Mert vigyázni kell a hajóra és egymásra is. De a legfontosabb, hogy eközben élvezzük a hajózást, a természetet és a szabadságot. Ezért éri meg vállalni.


Nők a fedélzeten

Hogyan lehet felkészülni egy versenyre? Ha jó helyezést ér el az ember, az nagy hajtóerő, hogy egyre jobbak akarjunk lenni. A felkészülés nagyon sok edzéssel jár. A testi kondíció mellett, sok vízen töltött órát, rengeteg gyakorlást és türelmet kíván. Elengedhetetlen a mentális felkészülés is. Szinte minden fejben dől el. Én egyszemélyes hajóval versenyzek. Egyedül vagyok a vízen. Azonnal kell tudni reagálni minden helyzetben. Nagy a felelősség, nagy a nyomás.

A 49. Kékszalag verseny néhány nap múlva rajtol. Indultál már ezen a patinás versenyen? Nagy hajóval még nem versenyeztem, bár a csapatom már tervezi, hogy egyik évben ott leszünk. De motorossal követtük a bátyámat és apukámat, akik már többször indultak a versenyen. Nagyon várom, hogy egyszer én is ott legyek az indulók között.

A családból hányan versenyeznek? Korábban mind a hatan versenyeztünk. 3 testvérem, én, anyukám és apukám is. Mondhatjuk, hogy ez egy vitorlás család. Igaz, az egyetemi tanulmányok miatt most kevés az idő az edzésre. Idén ezért van olyan verseny, amin nem fogok tudni elindulni. Fotó: Bogee Tóth Csaba Beatrix A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon 5


Út a testi-lelki megtisztuláshoz

A sokoldalúság engem gyönyörködtet! Alapvetően pedagógus képzettségemnél fogva mindig is a fejlődés, a fejlesztés állt az érdeklődésem középpontjában. Legyen szó gyermekről, családról, karrierről, vezetőről, vagy szervezetről, mindegyik egyformán fontos a számomra. Tapasztalataimat igen széles palettán szereztem. Szívesen segítem hozzá coachként a konkrét nehézségeit megfogalmazni tudó ügyfelet a saját felismeréséhez. Szaunamesterként teret adok a befelé forduláshoz, a testi-lelki megtisztuláshoz, az egészséges szaunázás szabályainak figyelembe vételével. Tréning formában olyan különleges wellness központú 2-3 napos csoportos fejlődési lehetőséget is kínálok, melyben az általam használt technikákat a csoport igényének megfelelően használjuk. Szeretek a jelenben lenni. A testi, lelki, szellemi fejlődésünket egységben megélni. Az összes általam használt és működtetett eszköz, módszertan ezt képviseli számomra, és ügyfeleim számára is ennek fontosságát mutatom meg. Az önismeret-fejlesztés a családállítás módszertanával azokat az ismétlődő elakadásokat segít elengedni, melynek megoldása a családunk múltjában van. Ha úgy érzed van olyan élet-gubancod, aminek kibogozásához támogatást szeretnél, ha olyan személyes vagy szakmai életszakaszban vagy, ahol elakadást érzel, eszköztárammal szívesen segítek abban, hogy megtalálhasd a helyzetedhez és jellemedhez legjobban illő módszert.

6

Monoszlainé Bors Ágnes +36 30 976 6113 info@gubancok.hu Skype: monoszlaine.bors.agnes .fb.com/Gubancok


Szeretni bolondulásig

Mit jelent a bolondulásig?

Néha egy kis „őrültség” belefér...

Semmiképpen sem azt jelenti, hogy őrültségekre vállalkoznunk. Inkább csak jelzés értékű a mondás, hogy hajlandóbbak vagyunk kilépni a jól megszokott komfort zónánkból. Azt is jelenti, hogy az érzelmeink hatására olyan tevékenységeket is vállalunk, amit az érzelmi kötődés híján még csak meg sem próbálnánk. Nem csak olyasmiről van szó, hogy ha a kedves olyan ételt főzött, amit egyébként sosem ennénk meg, most mosolyogva tömünk magunkba. Olyasmire is vállalkozunk, mint egy váratlan utazás, vagy olyan erőkifejtés, ami távol áll a hétköznapi szokásainktól. Előnyös hozadéka az intenzív érzelmeknek, ha káros szokásról mondunk le a szerelemért. Ez lehet például a dohányzás, vagy a túlzott alkoholfogyasztás, esetleg a túlzott kötődés az internethez. Szép példája lehet a szerelemnek, ha a számítógép előtt töltött órák számát csökkentjük csak azért, hogy együtt lehessünk a Kedvessel.

De mit jelent az őrültség? Például egy váratlan utazást. Egy rendkívüli ajándékot, pedig nincs is születésnapja imádatunk tárgyának. Egy meglepetés találkozás, amikor a másik nem is számít arra, hogy kedvese magához ölelheti.

Csaba Beatrix életstratégia-tervező +36 30 337 8450 mediaciospont.com

Légy inkább állhatatos szerelmes! A legjobb, ha szerelmednek verbálisan és mozdulatokkal is ki tudod fejezni az érzéseidet. A „bolondulást” nélkülöző szerelem fokozó lehet egy napközbeni sms, amiben értesítjük a másikat arról, hogy gondolatunk nála kalandozik, és alig várjuk a találkozást. De nem kell túlzásba esni! Egyszóval a szerelembe se bolondulásig érdemes belemerülni. De fejünk búbjáig bártan bele ereszkedhetünk az érzelmekbe. Annál is inkább, mert akkor a szívünk biztosan benne lesz az érzelmek vidító tengerében, lévén ez a csodás szerv lejjebb található a testen, mint a fejünk búbja. De az érzelmekbe való belemerülés nem kell együtt járjon a józan ész elvesztésével! A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon

7


Nyár a kertben

Nemes Mátyás és Nemes Gábor biogazdák +36 70 701 7447 nemesokogazdasag.hu

Itt a nyár, tele a kert friss zöldségekkel, ami igazán élvezetessé teszi a mindennapjainkat. Jól esik beleharapni a ropogós salátába, és csupa élvezet a zsenge zöldborsó, a hűsítő uborka. Egészen más íze van a friss oregánónak. Izgalmassá teszi a salátát a mizuna. Kevesen tudják, hogy a nagy melegben azért érdemes uborkát enni, mert hűsítő növény, így jobban bírjuk a meleget. Zöldborsó: magas B-vitamin tartalma ideális a bőrnek. Folsavban gazdag, ez a csontok egészségének fontos. Segíti az emésztést, antioxidánsainak köszönhetően gyulladáscsökkentő, így akár ízületi gyulladásoknál is hatékony. Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség rizikóját. Alacsony glikémiás táplálkozás esetén is javasolt. Candida gomba elleni hatása ismert. Mizuna: kínai eredetű salátaféle, aromás, kissé csípős íze miatt kevert salátákban nagyon finom. Jelentős immunerősítő hatású, kiemelten magas a vas-, foszfor, Béta-karotin, kálium, C-vitamin, magnézium, kalcium, E-vitamin, K-vitamin tartalma. A benne található glükozán prevenciós hatású. Emésztést javító tulajdonsága miatt is kedvelt. Oregánó: i gazi gyógynövény, legismertebb tulajdonsága, hogy gyulladáscsökkentő hatású, kevesen tudják, hogy hatékony étvágygerjesztő. Az ókori Görögországban idegnyugtatónak és sérülések gyógyítására is használták. Az ókori Egyiptomban köhögést csillapítottak vele, a középkorban fertőzések ellen vetették be. Bőr- és menstruációs problémák esetén fürdővízbe is szórták. Kalcium, magnézium, cink, vas, bór és mangán található benne. 8


Paradicsomos-kapribogyós linguine

Hozzávalók 400 g linguine tészta olívaolaj 350 g paradicsompüré 5 evőkanál kapribogyó 1 citrom parmezán sajt

Elkészítés Egy fazék sós vizet forraljunk fel, és főzzük meg a linguine-t. Eközben közepes lángon a serpenyőben melegítsük fel olajat, adjuk hozzá a paradicsom sűrítményt és kapribogyót, majd reszeljünk rá egy fél citrom héját. Amikor a tészta kész, öntsük rá a paradicsomos szót. Reszeljünk rá parmezánt és még egy kis citromhéjat ízlés szerint.

Jó étvágyat kívánunk! Forrás: http://www.jamieoliver.com

9


Lovasterápiával a gyermekekért!

Mikor érdemes lovasterápiát alkalmazni? Terápiás céllal, egyéni vagy csoportos fejlesztés eredményesen használható sérülés/ károsodás, fogyatékosság/zavar, akadályozottság/korlátozottság ismeretében, a ló és a lovaglás hatásainak felhasználása a minél gyorsabb, eredményesebb gyógyulás, képességfejlődés, és rehabilitáció érdekében. Gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna A terápiát szakképzett gyógypedagógus- lovasterapeuta vezeti. A terápia magába foglalja a lovaglást, a lovastornát, a lógondozást. A lovaglás történhet vezetve, futószáron, vagy önállóan. A gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna célja a tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, pervazív fejlődési zavarral, részképesség problémákkal küzdő, látás- és hallássérült, (esetenként mozgássérült) gyermekek fejlesztése. Emellett teljesítmény és viselkedési zavarokkal küzdő, hiperaktivitással és figyelemzavarral valamint beszéd problémákkal küzdő gyerekek számára is alkalmazható terápiás módszerként. Fiatalok fogyatékosság specifikus fejlesztése egyénileg, vagy csoportosan a ló, a lovaglás, a lovardai tevékenységek és környezet által, javulást eredményez.

A Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány +36 27 539 370 www.lovasterapia.hu 10

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon


Segítség! Itt a fürdőruha szezon!

Mit tehetünk az egészség és a szépség A spirulina algának köszönhetően a szervezet számára nélkülözhetetlen együttes megőrzéséért? aminosavakhoz jutunk. Az omega Elsődleges szempont természetesen zsírsavakban gazdag összetevő így az egészséges táplálkozás és kellő elősegíti az egészség megőrzését. mennyiségű testmozgás. Mi ebből az Mivel a spirulinában nincs cellulóz, így egészséges táplálkozásban tudunk emésztése könnyű, felszívódás gyors. segítő kezet nyújtani. Ugyanis számos Ezért bármely életkorban különösen kutatás eredménye igazolta már, hogy alkalmas az ideális testsúly eléréséhez, a gyümölcsök és zöldségek vitamin megtartásához. Béta-karotin és vitamin és ásványi anyag tartalma jelentősen tartalma segít az immunrendszernek. csökkent az utóbbi évtizedekben. Kálcium tartalma miatt a csontritkulás Ennek következtében sokkal nagyobb veszélyeit is csökkenti. Cinktartalma mennyiség bevitele szükséges a sejtvédőként funkcionál. Krómtartalma szervezet számára, mint korábban. És a szív és érrendszer szempontjából teszi ki az, aki napi több kilónyi különböző nélkülözhetetlenné. Ennél sokkal több összetételű gyümölcsöt és zöldséget tud jótékony hatása is van a spirulina algának, magába tömni. itt csak néhányat soroltunk fel. De ezekből Ami nem kapható a sarki fűszeresnél, is kitűnik, miért döntöttünk úgy, hogy a DETOX italunkba belekerüljön ez a de a szervezetnek nagyon kell! különleges növény. Ezek a tulajdonságok A DETOX-ban található matcha azért nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, különleges, mert por állagú zöldteáról hogy a test egészségének megőrzése beszélünk. Ez azért fontos összetevője mellett, a legjobb formába is hozzuk az ivólének, mert a porrá tört tealevél magunkat a nyári szabadság idejére. teljes egészében, és azonnal feloldódik, Játssz és nyerj! így tökéletesen és teljes értékűen fejti A csakanoknek.hu oldalon a cikkhez ki pozitív hatását. Vitamin és ásványi tartozó kvíz kitöltői között kisorsolunk anyag tartalma mellett, antioxidánsban egy üveg Dr. Steinberger ivólevet. is nagyon gazdag. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon

11


Kell ki egyatárs a boldogsághoz! Lépj komfortzónádból! Ebben az esetben nem kell erőlködni, magunkat győzködni, egyszerűen szárnyalni tud velünk a boldogság. A boldogság bennünk van, mi érezzük, de az érzést normális esetben a külső ingerekből merítjük.

A boldogság egy érzés? A boldogság relatív érzés ráadásul. Nagyon boldogtalan tud lenni egy kiegyensúlyozott gazdag ember, ha életvitelében negatív hatás éri. Ugyanakkor nagyon boldog tud lenni egy hajléktalan, ha aznap kap valakitől több, mint elegendő pénzt, vagy segítséget. A boldogság nem fokozható. Nincs boldog, boldogabb, legboldogabb állapot. Vagy boldogok vagyunk, vagy nem.

12

Gaston Boru fontos személy az életünkben. Ő egy Férfi! Megtudtuk, mire vágynak egy kapcsolatban a férfiak? Az első interjú olyan jól sikerült, hogy kedvet kaptunk a folytatáshoz. Megkértük, avasson be bennünket újabb férfi-titokba. Gaston szívesen vállalta, hogy megosztja velünk őszinte gondolatait De hogyan értelmezzük szerinted a egy mindenki számára vágyott boldogságot? állapot eléréséről. A boldogság nem fokozható, ahogyan már mondtam. Vagy van, vagy nincs. Te hogyan értelmezed a boldogság Ha Te nem vagy párkapcsolatban, és társ összefüggését? akkor a Te mostani érzésed nem éri el Úgy tapasztalom, hogy különböző a boldogság szintjét, tehát nem vagy vélemények vannak a boldogság és boldog. Rettenetesen szerencsés vagy, a társ összefüggésében. Személyes hogy Te mégis úgy gondolod. Emlékezz tapasztalatom és ismerőseim elmondása vissza korábbi élethelyzeteidre, illetve szerint az ember boldogtalan, ha nincs próbálkozz egy újabb párkapcsolatot ideális párkapcsolatban. Ez nem jelenti (jót!) kialakítani. azt, hogy rövid ideig ne tudjon az egyedül Tudnak veled konzultálni az élő ember saját magának örömet okozni, érdeklődők? boldogság érzetet generálni. A hit, a drog Természetesen. Sőt! Kifejezetten és a rokonok elfedik a gondot, sőt saját élvezném, ha megismerhetném az magunkat be is tudjuk csapni, mert olvasók véleményét a boldogságról, az agy erre is képes. El tudjuk hitetni szerelemről, párkapcsolatról. magunkkal, hogy boldogok vagyunk. A természet arról gondoskodott, hogy A teljes cikket elolvashatja a egy férfi és egy nő kölcsönös érzelmi www.csakanoknek.hu oldalon. kötődése esetén a boldogság rájuk Gaston Boru köszöntsön. gastonboru@gmail.com


Játék a téren

Emlékszel a kedvenc játszóteredre? Kinézel az ablakon, vagy éppen elsétálsz egy játszótér mellett és önfeledt nevetést, a szabad gyermeki játék hangjait hallod. Látod, amint egymás mellett hintázik egy kisfiú és egy kislány, egy nagyobbacska fiú egy pöttömkének segít felmászni a hálós várra, többen kergetőznek a „csodakastélyban”, mások ugróiskoláznak, a homokozó-konyhában pedig készül a finom ebéd. Eszedbe jut: valaha Te is így játszottál, pillanatok alatt lettek barátaid, „munkatársaid”, pajtásaid és bajtársaid. Ellenfeleid -nem ellenségeid- akiket le akartál győzni - ám ha mégsem ti győztetek, a játék öröme elfeledtette veled ezt és nem maradt meg kudarcként. Másnap pedig új csapat alakult és azzal már megnyertétek a focimeccset. Közben beszélgettetek, elmondtátok mit szeretnétek, hogyan szeretnétek, mi volt, mi van és mi lesz. Szabadon, oda sem figyelve, mégsem felzaklatva a játszótársakat. Szabadon kommunikáltatok gyerekként. Fenntartások, hátsó szándékok, érdekek, félelmek, csalódottságok nélkül - és mindenki mindenkinek a barátja volt. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

Amikor múlnak a gyermekévek… Ma, ha valakivel beszélni kell, előbb átgondoljuk. Átgondoljuk, hogy mit mondjunk neki, hogyan mondjuk, hogyan fog reagálni? Az ő reakciójára, mi mit reagáljunk? Mi lesz az eredmény? Hogyan is csináljuk? - Telefonon hívjam fel? - Küldjek inkább sms-t? - Írjak rá viberen vagy messengeren? - Fussak össze vele egy kávéra? És ha nem fog neki tetszeni, amit mondani akarok? Ha leszid amiatt, hogy egy ilyen apróság miatt keresem? És ha azt fogja gondolni rólam, hogy biztos csak azért hívom, mert... Áh, inkább hagyjuk! Nem is olyan fontos ez. Talán majd holnap. Vagy a jövő héten. Vagy valamikor máskor.

Vajon hová tűnt a gyermeki nyitottság és szabadság a kommunikációban? Amikor egy apróság bemegy egy játszóparkba, és az első szembejövő kispajtással elkezd játszani, beszélgetni, várat építeni, kergetőzni, labdázni? Nagy J. Zsolt kommunikációs szakember +36 70 779 8987 szia@jzsolt.hu

13


Ki a zsákos Buddha?

Legendában élő tudás… Pu-taj Buddha egyik legendája szerint, egy földre szállt Maitreya élt a 10. század első felében Kína keleti partvidékén, egy nagy pocakú mosolygó vándorszerzetes képében. Életéről annyit lehet tudni, hogy egy kolostorban élt három évig, aztán a vidéket járta faluról falura. A vidám szerzetes elsősorban a földművelők körében vált népszerűvé, mint időjós. Állandóan magával hordta jellegzetes zsákját, melynek kínai neve: pu-taj. Botra tűzött vagy vállára vetett zsákjával járta a vidéket és kéregetett. A zsákjába mindenfélét gyűjtögetett. A gyerekek körében nagy volt a kíváncsiság a zsák tartalmát illetően. Gyakran megkergették, rácsimpaszkodtak és kérték, hogy mutassa meg zsákja bűvös tárgyait. Ekkor Pu-taj földre tette zsákját, és tárgyait egyenként elővéve belőle, kiürítette, majd ugyanígy tárgyait darabonként felmutatva visszatette zsákjába és távozott.

Hogy valójában mit rejtett a zsákos Buddha titokzatos zsákja, az talány maradt. Azonban az emberek hozzá kötöttek két fontos dolgot. A zsákot hordó vándorszerzetes alakjában a kínaiaknak olyan figurát sikerült megteremteniük, amelynek tisztelete olyan magasra ívelt, hogy mindmáig a legismertebb, a legfőbb jókívánságokat összefoglaló, kínai buddhista alak maradhatott. Anyagi helyzetünk megsegítésének a szimbóluma, valamint a boldog családi élet megteremtését is tőle remélik.

Játssz és nyerj! A csakanoknek.hu oldalon a cikkhez tartozó kvíz kitöltői között kisorsoljuk a Lakásunk életünk tükre című 90 perces film egy hónapos internetes elérését. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

14

Szilvásy Judit Feng Shui tanácsadó www.fengshuibolt.hu +36 30 95 905 95


15


Mondj nemet a gluténra A nem cöliákiás gluténérzékenységről is tudni kell! Egyre több vizsgálat mutatja, hogy nagyon sokan kedvezőtlenül reagálnak a gluténre akkor is, ha nem kimutathatóan gluténérzékenyek. A glutén elhagyásával megszűnnek a panaszaik, lefogynak, ritkábban betegszenek meg, nem olyan ingerlékenyek, javul a koncentráció Gluténérzékenység, cöliákia és készségük, kevésbé fáradékonyak. lisztérzékenység Ezzel összhangban ma már több ember Egy, az egész szervezetet érintő választja önként a gluténmentes autoimmun betegség, amit a búzában, életmódot egy minőségibb élet rozsban, árpában és a nem védett eléréséhez, mint amennyi a kimutatott körülmények között termesztett zabban cöliákiás betegek száma alapján található glutén egyik fehérjecsoportja, elvárható lenne. Nagyon sokan vannak a gliadin vált ki. Védekezésre ösztönzi az viszont, akik nem gondolnak arra, immunrendszert gyulladást okozva a hogy a különböző tüneteik glutén vékonybélben, károsítja a bélbolyhokat, érzékenységből adódhatnak, így meg ezáltal tápanyag felszívódási zavarokat sem próbálják az életmódváltást. okoz. A cöliákia okozhat hasmenést, puffa- A búza allergia nem összekeverendő dást, vérszegénységet, fogvesztést, a lisztérzékenységgel! meddőséget, idegrendszeri probléMeg kell tanulni, hogy minden esetben mákat, fejfájást, depressziót, elolvassuk a címkén az összetevőket, ízületi fájdalmakat, korai és súlyos allergén információkat. Manapság a csontritkulást, hízást, súlyvesztést, szakboltokban beszerezhetők megfelelő görcsös fájdalmat, gyomorégést, alapanyagok, késztermékek elég nagy székrekedést,stb. Ez a betegség 100%választékban! Fontos, hogy megbízható ban gluténmentes étrendet kíván! helyen vásároljunk, ahol megfelelő tájékoztatást is kaphatunk a termékekkel kapcsolatban. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

16

Machnitz Rozália +36 20 235-8897 glutenorendeles@gmail.com www.gluteno.net


Tavaszi gombás csirke

Hozzávalók

1,4 kg csirke 10 gerezd fokhagyma 1 nagy friss piros chili 200 g pancetta (olasz szalonna) 300 g újburgonya olíva olaj 3 dl fehérbor 12 kucsmagomba, vagy egyéb szezonális gomba 6 szál friss kakukkfű 6 szál friss rozmaring

Elkészítés A csirkét vágjuk 8 részre. Hámozzuk meg a fokhagymát és vágjuk apróra. A chilit hosszában szeljük ketté, a pancettát (szalonnát) 1 cm-es darabokra aprítsuk, a burgonyákat vágjuk félbe. Tisztítsuk meg a gombát és vágjuk nagyobb szeletekre. Hevítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben, majd tegyük bele a csirkét. Süssük arany barnára mindkét oldalát (kb. 5-10 perc). Vegyük ki a csirkét és tegyük félre. A serpenyőben pirítsuk meg a szalonnát, majd öntsünk rá 1 dl bort. Adjuk hozzá a gombát. 1-2 percig keverjük, amíg kicsit megpuhul. Tegyük bele a burgonyát, adjuk hozzá a chilit, és az így kapott ragut újabb 2-3 percig pároljuk. A csirkét rakjuk vissza a serpenyőbe. Szórjuk rá a fokhagymát és a gyógynövényeket, öntsük rá a maradék bort és közepes hőfokon, fedő alatt főzzük 30-40 percig, amíg teljesen megpuhul.

Jó étvágyat kívánunk! forrás: www.jamieoliver.com

17


A vad természet ölelésében

Itt nem csak a természet „vadsága” szép Városait tekintve az egyik leghíresebb Baden-Baden, melynek termálforrásait, több mint 2000 évvel ezelőtt fedezték fel a rómaiak és Európában azóta is az egyik legnevesebb fürdővárosként ismerik. A 19-20. században uralkodói és nemesi családok költöztek ide a gyógyfürdők miatt. Baden Baden azonban nemcsak a fürdésről szól. Elegáns kis üzletek, hangulatos kávézók, finom sütemények, gondozott parkok – igazi sikk és elegancia Európa második legnagyobb operaházával és a világ egyik legszebb kaszinóépületével. Ha a vágyad szárnyakat kap... Fapados járat köti össze Budapesttel, ahonnan hetente kétszer fordulnak a gépek. Érdemes repülővel érkezni. Kényelmesebb, mint ha végigvezetjük kocsival az utat. A helyszínen autót bérelve körbejárhatjuk a látnivalókat. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

18

Lengyel Ildikó utazási szakértő +36 20 930 8507 ffvenice58@gmail.com

Gyönyörködj a varázslatos tájban, élvezd a városkák hangulatát!

Fekete-erdei kiránduláshoz Freiburg is remek választás. Ez a Feketeerdő nem hivatalos fővárosa. Amely hivatalosan a legnapfényesebb városa az országnak. Középkori hangulatú óvárosa gyalogosövezet, macskaköves utcákkal és favázas épületekkel. Az utcákon miniatűr csatornák vize csörgedezik, séta közben érdemes a lábunk elé nézni. Úgy tartják, aki belelép egybe, az freiburgi lányt vesz feleségül. A székesegyház környékén mindig élénk az élet, itt tartják a napi piacot is. Hogy Svájc és Franciaország közelében vagyunk, az jól érezhető a finom ételeken is. Érdemes megjegyezni, hogy a Fekete-erdőben számos olyan étterem van, ahol friss, helyben termett zöldségekből készült fogásokat, változatosan elkészített vegetariánus ételeket szolgálnak fel.


Tavaszi gombรกs csirke

19


A magyar csoda Kínába érkezett

Különleges vendégek egy különleges országban Kínai tanulmányi utam során egy kedves Őszintén hiszem, hogy az összes ismerős arra kért, hogy kalauzoljak egy produkciójuk a Világ bármely színpadán tánccsoportot Jinanban, ahol immár 9 megállja a helyét. hónapja éltem. Természetesen örömmel Felejthetetlen esték! álltam elébe, vágytam egy kis magyar társaságra. Alapos előkészítés után Személyes célom minden előadást eljött a nagy találkozás napja. Az első megnézni, és ösztönzök minden kedves percben 18 szimpatikus fiatal voltunk, Olvasót, ha még nem tették, látogassanak a második percben már egy csapatot el a RAM Colosseumba. Engedjék, hogy alkottunk, melynek én is tagjává váltam. az ExperiDance társulat varázsa rabul Kedves barátság szövődött köztünk. ejtse Önöket! Engem a hatalmukba Ámulatba ejtve néztem, ahogy az kerítettek, s kívánom, hogy ez Önökkel Ezer Buddha hegyét megmászva a is így legyen! fiatalok a fáradtságot azonnal feledve, a város legnagyobb szobra előtt egy rögtönzött táncot lejtettek. Ekkor kezdtem sejteni, hogy amit este a 2000 fős színházteremben előadnak majd, az valami egészen fantasztikus lesz. Elérkezett az előadás ideje, öt külföldi barátommal megérkeztem a város Operaházába. A darab a címhez hűen Fergeteges volt. Az előadást az első perctől az utolsóig könnybe lábadt szemmel, csodálva néztem. Meghatottságom oka talán az is volt, A teljes cikket elolvashatja hogy 8000 kilométerre a hazámtól a www.csakanoknek.hu magyar néptáncot látok, s igazi cigány oldalon. zenét hallok. De mint utóbb kiderült, a Kovács Lili háttérben ennél sokkal több állt… 20


ExperiDance

21


Bank ellen is győzhetünk

Kedves Hitelesek ! Érdemes kitartani az ügyfélnek, jogvédőnek, ügyvédeknek egyaránt a jelen jogi helyzetek megoldásában. A végrehajtási és FMH ( fizetési meghagyás ) ellentmondása után perré alakult alperesi pozíciókban sem szabad feladni, érdemes jogi segítséget kérni a siker érdekében és a végrehajtás elkerülése miatt. A Csak a Nőknek Magazin online oldalára feltettünk különböző típusú ügyekre vonatkozó végzéseket, amelyekből látszik, hogy milyen ügyekben tudunk eredményt elérni. Feltétlenül javasoljuk azoknak, akiknek kétségük van afelől, hogy érdemes-e belekezdeni egy jogi procedúrába, nézzék meg a magazin online oldalán lévő példákat, amelyekből erőt meríthetnek ahhoz, hogy saját ügyükben jogvédő segítségét kérjék. Krisztinához mindenki bizalommal fordulhat, hiszen a referenciák alapján számos különböző esetben bizonyosodott be, hogy a jog törvényes eszközeivel fel lehet lépni akár bankokkal szemben is, és a hitelt felvevő megkaphatja a számára korrekt elbírálást, bírósági keretek között. A referenciák megtekinthetők a www.csakanoknek.hu oldalon

22

Bereczk Krisztina dontsdabankod2015@gmail.com +36 20 387 7287


www.profitadoreklam.hu

Tervezz

velĂź n k !

23


24

Profile for csakanoknek.hu

Csak a Nőknek Magazin 2017 Június  

Csak a Nőknek Magazin 2017 Június  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded