Page 1

Köszönöm jól vagyok!

Nők kedvence – Thermomix

Glutén nélkül – Methodic módszer

Iskolások biztonsága


Kedves Olvasó! Weöres Sándor néhány sorával köszöntjük Önöket. Igen, az iskolák benépesültek, folynak a szilvalekvár befőzések, lassan készülődnek a gazdák a szőlő szüretelésére és élvezzük a napról-napra közeledő indián nyarat. Amilyen színessé válik lassan-lassan a természet, olyan színes cikket tartalmaz e havi számunk is. De ami ennél is fontosabb: a Csak a Nőknek Magazin Női klubja szeptember 17-én ünnepli 1 éves születésnapját. Visszatekintve az elmúlt egy évre, minden túlzás nélkül elmondhatjuk, hogy a klub története egy igazi siker történet. Miért mondom ezt? Mert, klubdélutánjainkon, még a nyári szabadságok idején is 80-90 vendég megjelent, és autóbuszos kirándulásainkra is mindig megtelt a busz. Programjaink közül kimagaslóan nagy tetszést arattak Budai Péter főző bemutatói, Kovalikné Vámos Magdával, a Magyar Divat Szövetség elnökével folytatott beszélgetés a divatról, Bathó Kinga meridián tornái, Burda Anna divattervező divatbemutatója, hogy csak néhányat említsek az igen változatos, informatív és sokszor gyakorlati programokból, hiszen minden alkalommal volt valamilyen étel -, vagy italkülönlegesség kóstolás. Bemutatkozott továbbá számos, az egészségtudatos életmód elősegítését erősítő szolgáltatás, valamint biokozmetikumokat, háztartási eszközöket és kisgépeket forgalmazó cég is. Boldog születésnapot Csak a Nőknek Magazin Női Klubja! Csak így tovább! Reméljük, hogy a jövőben azokat a kedves Olvasóinkat is üdvözölhetjük klubdélutánjainkon, akikkel eddig még nem találkoztunk! Szeretettel várunk Mindenkit!

Ács Klára főszerkesztő

Látogasd meg a Csak @ Nőknek magazint a Facebookon is! Impresszum: Csak a Nőknek Ingyenes életmód és nyereményújság Főszerkesztő: Ács Klára Nyomdai előkészítés: Image Point Trend Kft. Hírdetésfelvétel: media@csakanoknek.hu Terjesztés: Image Point Trend Kft. Játékszabály A helyes megfejtést (neved, címed, telefonszámod és e-mail címed feltüntetésével) küldd el levélben a Image Point Trend Kft., 1605 Budapest, Pf. 56. címre vagy játssz a www.csakanoknek.hu weblapon.

Kiadja: Image Point Trend Kft. A cikkekben és a hirdetésekben elhelyezett 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20. szövegekért, képekért, a grafikai munkák Telefon: +36 70/430-5377 jogtisztaságáért sem a szerkesztőség, sem a kiadó felelősséget nem vállal. Postacím: Szponzorációs és együttműködési ajánlatait 1605 Bp., Pf. 56. küldje el a szerkesztőség címére vagy e-mail-ben: Információk: media@csakanoknek.hu www.csakanoknek.hu E-mail: media@csakanoknek.hu


Portré

Köszönöm, jól vagyok!

Lapunk rendszeres olvasói már megszokhatták, hogy első oldalainkon mindig egy neves személyiséget, vállalkozást vagy újdonság erejével ható szolgáltatást mutatunk be. Szeptemberi számunkban a Csak a Nőknek Magazin, a Profitadó Consulting cégcsoport tulajdonosát, a „Magunkért Tesszük” mozgalom elnök asszonyát, Kovács A. Magdolnát ismerhetik meg, akinek az életútja egy igazi siker történet. Hogy miért pont őt, és miért pont most állítjuk rivalda fénybe? Nos, ennek két dolog is aktualitást ad. Az egyik, az, hogy a Csak a Nőknek Magazin Női Klubja, szeptember 17 – én ünnepli 1 éves születésnapját. Természetesen mondanom sem kell, hogy a klub megálmodója, létrehozója, és azóta is motorja, szintén Kovács A. Magdolna. A másik, az augusztus végén megalapított „Magunkért Tesszük” mozgalom ugyancsak az ő nevéhez fűződik. Ha végignéznék Magdi egy napját, azt mondanák, hogy lehetetlen ennyi mindenre figyelni, ennyi mindent kézben tartani, ennyi mindent naprakészen tudni és felügyelni. Pedig, mint a példa is mutatja: lehet. Persze ehhez kell a 28 éves szakmai és a 24 éves vállalkozói tapasztalat. Mindemellett két gyermekes anyuka, aki háztartást vezet, szervezi a család életét: ki menjen Lóciért az iskolába, mikor jöjjenek az iparosok, mert javítani kell ezt, vagy azt, befizetni a csekkeket, piacra kell menni, mert itt a befőzési szezon, mi legyen a vacsora, és még lehetne vég nélkül sorolni egy háziasszony napi teendőit. De, hogyan lehet mindezt sikeresen megoldani, beszéljen erről a cikk főszereplője:

Kovács A. Magdolna:

Azok közé a nők közé tartozom, akik igazolják, hogy lehet 100 százalékosan anyaként és dolgozó nőként helytállni. Minden hozzáállás és szervezés kérdése. Nem kell félni! Ez a lényeg. Volt egy ügyfelem, az UNICEF európai nagykövete, akinek a mondatai bevésődtek a fejembe és ma is meghatározzák a tetteimet: „Magdi, amitől félsz, az mindig szembe jön veled.” Egy másik mondat, melyet apám mondott, ugyancsak a mai napig a fülembe cseng: „Lányom, nincs lehetetlen, csak tehetetlen!” Mindig a megoldásokban gondolkodtam, gondolkodok. Azt látom, hogy az emberek sokszor megakadnak a saját problémáikban. Amíg ezen gondolkodnak, rágódnak, az alatt az idő alatt, a megoldást is megtalálnák.

Csak a Nőknek Magazin(CSAN):

Miután megismertük életfilozófiádat, mesélj a szakmai pályafutásodról. Biztosan az is tartogat az Olvasó számára megszívlelendő gondolatokat!

Kovács A. Magdolna:

Végzettségemet tekintve német-magyar szakos tanár vagyok. Öt tanévet tanítottam, méghozzá abban az iskolában, amelyben én is tanultam. A tanári kar nagy részét még diákkoromból ismertem. Hálás voltam a sorsnak ezért az 5 tanévért, mert úgy érezhettem, hogy tovább maradhatok gyerek. Ezután kerültem az Ipari Reklámhoz, ahol mindjárt a mélyvízbe dobtak. Első perctől kezdve nagy bizalmat kaptam,


Portré így lehetőségem nyílt a Klagenfurter Messe és hasonló nagy nemzetközi kiállítások, programok projektjeit vezetni. Itt olyan kiváló emberekkel dolgozhattam, mint dr. Kandikó József, Palackos Zsuzsa, Tóthné dr. Pásztor Zsuzsa, akiket a mai napig mestereimnek, példakémeimnek tekintek. Az élet kacskaringós útjainak köszönhetően, az a megtiszteltetés ért, hogy Pásztor Zsuzsával ma is együtt dolgozhatok a „Magunkért tesszük!” mozgalomban. Nagy alázattal és tisztelettel közeledek ma is azokhoz az emberekhez, akik a maguk területén komoly eredményeket tudnak felmutatni. Szerencsére sok ilyen ember bizalmát, barátságát ma is élvezem.

CSAN: : Mikor és miért döntöttél úgy, hogy egy sokak által irigyelt állást felváltasz a magánvállalkozás, olykor rögös útjára? Kovács A. Magdolna:

Ez egy nagy ugrás volt. 1991 – ben, történt. A főnökeimtől és munkatársaimtól is biztatást kaptam. Így már 24 éve vagyok a saját magam ura. Itt is az a vezérelvem, hogy nem problémáim, hanem megoldandó feladataim vannak. A munkámat sok kitartás, tanulás, pofon, sőt olykor gyomros is kísérte, de azt mondom, hogy mindezek ellenére megérte.Élvezem és vállalom a felelősségét, a döntés szabadságát, még akkor is, ha ez nagyon sok feladatot hoz magával. Ma már arra is büszke vagyok, hogy több főiskola, egyetem és szakiskola gyakorlati helye is vagyunk. Szorgalmas, színvonalat képviselő szakemberek és válogatott fiatalok dolgoznak velem.

CSAN: Hogyan és miért hoztad létre ennyi szerteágazó tevékenység mellett még a Csak a Nőknek Magazin Női Klubját is? Kovács A. Magdolna:

Cégcsoportunk egyik fő profi lja a piackutatás alapú kommunikáció és üzletépítés, ami számomra nemcsak munka, de mondhatom szakmai szerelem, mert nem gondoljuk, hanem tudjuk, hogy ki, miért venné meg valakinek a termékeit, szolgáltatásait, hanem tudjuk. Tudjuk, mert megkérdezzük. Ez ennyire egyszerű. A sok-sok kutatásból, az eredmény nálunk marad. Egy ilyen kutatás után ismertük fel, hogy a család véleményformálói 96 % - ban a nők, és hiányzik egy olyan kommunikációs lehetőség, egy bulvár - és politikamentes platform, ahol a hétköznapokban alkalmazható gyakorlati tanácsokat, újdonságokat lehet olvasni, illetve alkalmazni, kipróbálni. Ács Klára

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.


Egészség

Metodic– Gluténérzékenység

METODIC módszer és a glutén érzékenység

A METODIC módszer lényege Korábbi cikkeinkben már megismerkedhettél a METODIC módszerrel, de azok számára, akik netán nem olvasták, ismételjük el még egyszer, hisz az ismétlés a tudás atyja. Szóval a „METODIC módszer lényege az anyagcseretípus-mérés, amely segítségével megtudod az egyéni idegrendszeri, emésztőrendszeri és hormonális beállítottságodat.” Ez a módszer segíthet az egészséges, de túlsúlyos személyeknek is a megfelelő étrend meghatározásában, mely következtében jo-jo effektus nélkül beindul a testsúly csökkenése, ugyanakkor napvilágra kerülhet az is, ha valamilyen étel alkotóelemére, pl. a Elérhetőség: gluténre, érzékeny vagy.

Tel: 30/389-9670 E-mail: andrea.kocsis@metodic.hu

Szóval az anyagcseretípus-mérés során kiderülhet, hogy valamilyen ételre érzékeny vagy-e. Sokan gyanakodhatnak, hogy valamelyik étel problémát okoz, de nem lehet mindig egyértelműen kideríteni, hogy vajon mikor jelentkezik puffadás, vagy a gyomorégés. Ez napjainkban sajnos elég gyakran előfordul. Ki ne halott volna a laktóz, a liszt- vagy glutén érzékenységről, amelyek bizony megkeseríthetik az életedet, ha nem ismered fel a bajt. Nos, a Metodic módszer segít a felismerésben és a helyzet javításában is.

Hogyan? Meg tudják állapítani a karhosszúság reflex segítségével, hogy, hogyan reagál a szervezeted többek között a tej és tejtermékekre, valamint a glutén tartalmú élelmiszerekre. Szúrás nélkül fájdalom mentesen kiderül, hogy az adott étel hogyan hat rád rövid és hosszútávon, feltételezhetően okoz-e gyulladásokat az emésztő traktusban, valamint lehet-e okozója esetleges allergiáknak, vagy bőrelváltozásoknak.


Egészség

és a Metodic Módszser A Metodic módszer segítségével eltűnik a bizonytalanság érzeted azzal kapcsolatban, hogy az adott étel gondot okoz, vagy sem. Kideríthető, hogyan táplálkozz annak érdekében, hogy minél energikusabb légy a nap folyamán. Nagyon sok hasfájás hátterében is az ételekkel szembeni érzékenység áll. Igaz ez gyermekekre és felnőttekre egyaránt. Fontos tehát, hogy Te is tisztában légy azzal, hogy puffadásodat a glutén érzékenység, vagy esetleg más, egy kezdődő egyéb betegség, gyulladás okozza-e. Miután meghatározásra került az anyagcseretípusod, vagy kiderült a glutén érzékenységed, akkor a METODIC ételeiből kiválaszthatod a Neked megfelelőt és így ideális állapotba hozhatod a szervezetedet.

Érdemes tehát felkeresni a METODIC szakértőit és elvégeztetni az anyagcsere-típus mérést! A következő oldalon olvashatsz egy nagyon ízletes és egészséges receptet a METODIC szakácskönyvéből

Elérhetőség: Tel: 30/389-9670 E-mail: andrea.kocsis@metodic.hu Mit segít felderíteni a Metodic anyagcseretípus-mérés? a./ lelki betegségek b./ glutén érzékenység c./ érrendszeri problémák A helyes megfejtők között kisorsolunk egy konzultációt a METODIC szakemberével.

Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


Recept

Pulyk amellel és répával töltött kínai kel

Elkészítés: Kókuszzsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk és fokhagymával fűszerezzük. A barna rizst megfőzzük enyhén sós vízben, a sárgarépát lereszeljük, ezeket hozzákeverjük a húshoz. A kínai kelt 5 percig forró vízben főzzük, majd a húsos töltelékkel megtöltjük. Közepes, langyos sütőben készre sütjük. Tápanyagtartalom teljes tömegre: 500 kcal • 43 g fehérje • 23 g zsír • 29 g szénhidrát

Forrás: Metodic egészséges ételek táplálkozási típus szerint c. könyv Hozzávalók: - 16 g kókuszzsír - 20 g barna rizs - 23 g vöröshagyma - 93 g sárgarépa - 175 g kínai kel - 143 g pulykamell - só, fokhagyma


Minek nekem intim torna?

Életmód Lélek

Indulnak a szeptemberi interaktív intim torna kurzusok.. Kedves Édesanyák, Lányok, Asszonyok, Feleségek és Szinglik! Mindannyian tudjátok, hogy a testünk mozgásra van tervezve, és ezért biztos vagyok benne, hogy közületek sokan edzik is a testüket. Ti is szeretnétek dacolni az évekkel és jó formában akartok maradni. Ez engem nagy örömmel tölt el. Bizonyára azt is megfigyeltétek már, hogy a tornáztatott izom formásodik, erősödik, a nem tornáztatott pedig lötyögőssé, plöttyedtté válik. A gátizmaitok ugyanolyan minőségű izmok, mint a popsitok, a combotok, vagy a hasatok. És pont úgy reagálnak a tornára is. A nők sokszor abba a hibába esnek, hogy azt gondolják, ha nincs semmilyen tünetük, akkor rendben van a gáti területük.Mi gyógytornászok nem győzzük eleget hangoztatni, hogy ez nem így van. Ha nem végzed naponta az intim torna gyakorlatait, akkor ez a terület kisebb-nagyobb mértékben nálad is gyenge. A harántcsíkolt izomok már csak ilyenek. Ha nem tornáztatjuk őket, akkor meggyengülnek. Ez izomélettani törvényszerűség. Egy darabig tünetmentesen gyengülnek, de előbb-utóbb sajnos lesz tünet is. A pácienseim szerint ,nem érdemes megvárni.

Intim torna = fittség odalent Higgyetek nekem! Nincs annál magabiztosabb és energikusabb érzés, amikor odalent is fittek vagytok! Egy nő ilyenkor úgy érzi, hogy bármire képes. A párotokat szintén lenyűgözi majd a legrejtettebb testrészeiteken végbemenő változás. Az intim torna tanfolyamot nem kell receptre felíratni, nem fáj, nincs káros mellékhatása, pozitív hatása viszont annál több! Egyszer mindenképpen meg kell tanulnod, hiszen nő vagy! Már csak az a kérdés, hogy tünetmentes időszakban kezded el, és élvezed az előnyeit, vagy betegen tanulod és az egészségedért küzdesz majd.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Haness Rita gyógytornász, gátizom tréner BEMER és SONO terapeuta Testszerviz tanácsadó Tel.: +36 30 661 7576 www.harmoniagyogytorna.hu

Milyen izomcsoportot erősít az intim torna? a./ farizom b./ gátizom c./ mellizom A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly


Életmód

Thermomix - a nők kedvence...

Bemutatkozik a Thermomix™ TM5 univerzális konyhai robotgép Ismerjük a mondást: az vagy, amit megeszel. Szeretnénk tudni, mi kerül az ételünkbe, de nem kívánjuk a fél életünket a konyhában tölteni, mégis saját ízeket, ételt akarunk az asztalra tenni. Erre talált megoldást a német Vorwerk cég, amely 1971-ben megalkotta a Thermomix univerzális konyhai robotgép új típusát. A fejlett világ háziasszonya pedig ma már Thermomixet használ. A 132 éves Vorwerk cég találmánya forradalmasította a főzést okos konyhai robotjával, amely az elmúlt években óriási népszerűségre tett szert, sőt rajongótábora alakult ki. A Düsseldorf melletti gyárban ma már évi másfél millió darab Thermomix univerzális konyhai robotgép készül, hogy hosszú évtizedekre gazdára találjon egy-egy családnál.

Mi a Thermomix konyhai robotgép titka? Kis helyen, egy készülékben 12 konyhai funkcióra képes, német minőségben. A kis hely egész pontosan 33x33 cm, a 12 funkció pedig: őrlés, főzés, dagasztás, Elérhetőség: Minikonyha Kft. 2045 Törökbálint, Őrház utca 6., Tel: 06 23 332-490,-491, mobil:06-20 464 9994, e-mail: info@mini-konyha.hu web: www.mini-konyha.hu, http://hungary.thermomix.com

aprítás, párolás, emulgálás, jégtörés (fagylaltkészítés), súlymérés, habverés, keverés, darálás, turmixolás. Tehát, előállíthatunk otthon gyorsan, ”E-mentesen”, korábban boltban vásárolt ételeket, úgy, hogy emellett marad még időnk másra (egymásra) is. Készíthetünk: búzából őrölt - dagasztott házi kenyeret, frissen köpült saját vajat, gyümölcsből fagyit vagy lekvárt, mogyoróból nutellát, vagy egy korábban bonyolult mártást 7 perc alatt, madártejet 12 perc alatt a pontosan beállított hőfokon, grammra lemért hozzávalókból. De ha szeretnénk, a kis „robot” helyettünk kevergeti a marhapörköltöt órákon át, a gőzét hasznosítva pedig megpárolhatjuk a köretet. Mindezt kevés mosogatással, kényelmesen. És még valami! Aki nem tud, vagy csak szeret kényelmesen főzni, miközben az e-mailjeit olvassa a laptopján, annak a Thermomix univerzális konyhai robotgép a kijelzőn diktálja, hogy mit kell tennie, ha az irányított főzést választja a mágneses recept chippel.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.


Thermomix™ az univerzális konyhai robotgép

Életmód

ELSŐ RÉSZ: APRÍTÁS, RESZELÉS, ŐRLÉS, DAGASZTÁS

Apritás Ha szeretnénk megfejteni a Thermomix korszerű konyhai robotgép népszerűségének okát, megismerni tudását, kezdjük az aprítással. Ennek lelke a speciálisan erős és formatervezett Vorwerk kés, amely olyan erős, hogy mindegy neki fagyott-e, vagy friss az alapanyag. A különleges forma miatt nincs szükség cserélgetésre, minden műveletet egyetlen késsel végez. A titok nyitja, hogy a kés forgási irányát megfordítva már nem éles, hanem tompa felülettel kever, és nem aprít. Mágneses motor hajtja, vagyis pillanatok alatt felgyorsul és leáll, nem tudjuk túlterhelni, a Vorwerk konyhai robotgép motort évtizedekre tervezték.

Mit tud aprítani a Termomix, univerzális konyhai robotgép? Aprításban professzionális a Thermomix: öt másodperc alatt felapríthatunk akár egy kiló hagymát is, és az üstben hagyva zsiradékon rögtön meg is párolhatjuk. Ugyanígy felapríthatjuk a répát, magasabb fokozaton pillanatok alatt lereszelhetjük a káposztát. Aki szokott főzni, tudja, hogy ez milyen nagy segítség. Nincsen pepecselés, nincsenek lábasok, mindent egyben és gyorsan készíthetünk. Mivel a Thermomix univerzális konyhai robotgép késsel őröl, nem okoznak problémát az olajos magvak sem, mint a szokásos házi malmok esetében. A Thermomix egy perc alatt lisztté őrli a búzát, rizst, fél perc alatt a diót, mandulát. Ebből pedig készülhet a vegán vaj, vagy a mandulatej.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Hány funkció elvégzésre képes a Thermomix konyhai robotgép? a./ 12 b./ 6 c./ 8 A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


Biozöldség

Évszaknak megfelelő biozöldségek a konyhában -

Azt, hogy az egészséges étrend egészségünk, fiatalságunk megőrzésének egyik kulcsa, már mindenki tudja. Fokozottan igaz ez akkor, ha nemcsak zöldségek, de biozöldségek, sőt az évszaknak megfelelő biozöldségek kerülnek az asztalunkra. A Csak a Nőknek Magazin ajánlja figyelmükbe Nemes Gábornak az alföldi Homokháton működő ökogazdaságát, illetve új szolgáltatását, mely lehetővé teszi, hogy a pesti és budai háziasszonyok kényelmesen hozzájussanak a kedvező áron, gondosan, az adott évszaknak megfelelően összeállított, friss biozöldség csomaghoz.

Milyen előnyei vannak Nemes Gábor biozöldség csomagjainak? -

Mindig friss és vitamindús biozöldség kerülhet a család asztalára. Az áru nem utazik sokat, nem fekszik napokon keresztül raktárakban, így magasabb a termékek tápértéke.

Az ökogazdaság elérhetősége: Nemes Gábor: 36/70-701-7447 nemesgabor690@gmail.com

Mivel szezonális zöldségekről beszélünk, így az ár is alacsonyabb. Nem utolsó sorban ezzel támogatják a hazai ökogazdaságokat.

Nemes Gábor ökogazdasága A Fülöpjakabon működő Nemes Gábor ökogazdaság egy családi vállalkozás. A nagy gonddal ápolt veteményesek, fóliasátrak olyan zöldségeket is rejtenek, melyeket a budapesti piacokon csak hosszas keresgélés után találunk meg. A gazdaság „háziasszonya” Nemes Gábor felesége, ha igény van rá, különleges és egyszerű, gyors receptekkel is szolgál. A gazdaságban egész évben vegetációs, minimális fűtéssel fóliás és hideghajtásssal fóliás kertészkedés folyik. Szabadföldön kora tavasztól, késő őszig történik a zöldségek termesztése. Ha egyszer ellátogatnak a gazdaságba, mert erre is van lehetőség, meglátják, hogy milyen katonás rendben sorakoznak az egészségtől kicsattanó zöldségek. De nemcsak ezzel, hanem a házigazdák kedves vendégszeretetével is találkoznak. Az optimális őszi étrend alapját képező zöldségek, melyek bekerülnek a heti „biozöldség csomagokba: paradicsom, 3 féle paprika, sárgarépa , fehérrépa, zeller, cékla, rebarbara, cukkini, spárgatök, burgonya, zöldbab. A biozöldség csomaggal kapcsolatban érdeklődni és megrendelést leadni a Csak a Nőknek Magazin irodavezetőjénél, Bereczki Krisztiánnál lehet: 06/70-430-5370

Hol található Nemes Gábor biogazdasága? a./ Jakabszállás b./ Fülöpjakab c./ Kunszállás A helyes megfejtők között egy biozöldség csomagot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


újhagymás gombakrémmel töltött csirkemell

Recept

Elkészítés: A csirkemellfilét megsózzuk, fokhagymával bedörzsöljük és kb. 10 percig állni hagyjuk. Közben a megtisztított, kis kockákra vágott gombát megsózzuk, a kókuszzsíron lepirítjuk, a felvert tojást hozzákeverjük, öszszesütjük és a tűzről levéve hozzákeverjük a karikára vágott újhagymát. Ezzel a krémmel megtöltjük a csirkemellet és fogpiszkálóval összetűzzük, majd egy kizsírozott tepsire helyezzük. Ezután a hagymát csíkokra vágjuk és a maradék kókuszzsíron megpirítjuk. Közben, ha a káposzta túl savanyú, mossuk meg jól, csöpögtessük le és tegyük a hagymához, fűszerezzük köménymaggal. Alaposan összekeverve 8-10 percig pirítjuk, majd rakjuk a csirke mellé a tepsibe. 40-45 percig a 180 fokos sütőben készre sütjük. Hozzávalók: - 16 g kókuszzsír - 53 g vöröshagyma - 66 g újhagyma - 89 g csiperkegomba - 178 g savanyú káposzta - 16 g tojás - 153 g csirkemell - só, fokhagyma, köménymag


Divat

Divat az iskolában

Divat, praktikum vagy kényelem?

Napokkal ezelött ismét becsengetnek és felvetődik a kérdés: mi a megfelelő ruha az iskolában? Az iskolai ruhánál az elsődleges szempont a kényelem, hiszen egész nap abban vagy, de a stílus és a divat sem elhanyagolható. Ha jól ismered a trendet, jól be tudod illeszteni az iskolai öltözködésedbe is, de azért itt is vannak olyan tabuk, mint a mély kivágású, vagy hasat szabadon hagyó topok nagyon mini szoknyával, végül is nem egy klubba, vagy buliba mész. A sok csillogásnak, a flittereknek, vagy az ékszernek sincs helye az iskolában. Óvatosan kell bánnod a túl magas cipőkkel, mert bár a lábad lehet, hogy nyúlánkabbnak látszik, és nagy divat, de balesetveszélyes. Ha minden áron magas sarkú cipőt akarsz hordani, akkor az alacsonyabb sarkúakat válaszd! Legjobb egy éksarkú cipő, ami egyébként a legkényelmesebb is. Szerencsére sok szuper divatos cipő alternatíva van: a sport – és „torna” cipő

fazonok, a sarok nélküli fűzős félcipők, a balerina cipők, a kis csizmák és bakancsok. Menők a laza, fotónyomatos, feliratos pólók. Kisebbeknél a romantikus, mesés nyomatok, nagyobbaknál nagy divat a kockás, csíkos pamut ing. Mindig kedveltek a farmer darabok, akár ing, mellény, kiskabát, vagy nadrág, de a nagyon „rongyos” stílus az iskolában is kerülendő. Legginget a suliban is csak nagy pulóverrel, tunikával vagy hosszú pólóval viseld! Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a legging nem nadrág, hanem harisnya funkciót tölt be. Ha mindenáron szeretnéd hangsúlyozni az alakodat, akkor cigaretta fazonú nadrágot vegyél, ami szűk, de nem annyira testhez simuló, mit a legging. A hideg beállta előtt a könnyű nyomott mintás nadrággal is emlékeztethetsz még a nyárra. Iskolai öltözetedet divat kiegészítőkkel, sállal, kendővel, „barátság” karkötővel, egy vagány sapkával – nagyobbak kalappal – is feldobhatjátok.

Ács Klára Csak a Nőknek Magazin e-mail: divat.info@t-online.hu Mi az elsődleges szempont az iskolai ruhánál? a./ szín b./ kényelem c./ alapanyag A helyes megfejtők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


Arcformák és szemüvegkeret Cikkünk első részének bevezetőjében utaltunk a hajdan volt reklámra, mely szerint a szemüveg öltöztet. Ezen mosolygunk persze, ám ha jobban belegondolunk, az általunk kiválasztott szemüveg így vagy úgy, de ruhatárunk része lesz. A szemüvegkeret meghatározza arcunkat és egyben tükrözi egyéniségünket is.

Mitől jó egy szemüvegkeret? Tetszik, nem tetszik szemüvegkeret választásánál a divat is beleszól döntésünkbe. Bár ezen a területen nem szezonként lehet változásra számítani, de 2-3 évente biztosan. És a divat sajnos nincs mindig tekintettel az arcformára, vagy a célszerűségre. Ezért érdemes figyelmesen elolvasni az alábbi sorokat, melyből megtudhatjuk, milyen szempontokat kell mindenképpen szem előtt tartani, amikor szemüvegkeretet választunk.

A szemüvegkeret kiválasztása Egy-egy szemüvegkeret nem csupán attól jó, hogy szép és esztétikus vagy a tükör előtt rábólintunk: igen, jól áll!

2. rész

Látás

További igen fontos szempontok, hogy: kényelmes-e, jólbeállítható-e, s nem utolsósorban, hogy milyen anyagból készült. Minden esetben hallgassuk meg a látszerész szakember javaslatait is! Készíthető-e szép, könnyű és kényelmes szemüveg a szükséges dioptriákkal a választott keretnek megfelelően? Igen gyakran a hibás szemüvegkeret kiválasztása miatt nem lesz jól használható a szemüveg, lett légyen az bármilyen szép és drága, a lehető legdrágább lencsével. Ha nem kényelmes, s nem alkalmas arra a célra, amire használni szeretnénk, úgy fogjuk megítélni, hogy nem jó a szemüveg. Sokszor esünk abba a hibába, hogy nem jó méretű az általunk kiválasztott szemüvegkeret.

A teljes cikket elolashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Elérhetőségünk: Rapidus Optika 1052 Budapest, Váci utca 19-21 / Millennium Center I.em Tel / Fax: 06-1-3183613 web: www.rapidus.hu e-mail: rapidus@rapidus.hu

Milyen szemüvegkeret forma előnyös a szögletes arcúaknak: a./ kerek b./ szögletes c./ pillangó A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


Biztosítás

Befektetés a gyerek jövőjébe Generali Gyermekjövő program

Egy anya feljegyzései Ahogy haladunk korunkban sajnos kénytelenek vagyunk azzal szembesülni, hogy a gyermeknevelés, az iskoláztatás, különösen a főiskolai, egyetemi tanulmányok egyre nagyobb áldozatot követelnek a családoktól. Ezen az előre látható gondokon segít a Generali Gyermekjövő programja. Hogy miért érdemes ezt a programot megismerni, azon alábbi írásom nyomán gondolkodhatnak el. Egy szülő számára gyermeke biztonsága és jövője a legfontosabb. Sok örömteli pillanat, közös élmény. Sokan azt mondják, hogy legnagyobb öröm az életben, ami érhet minket, látni azt, hogy a gyermekünk felcseperedik. A felelősen gondolkodó szülők és nagyszülők tovább is látnak, mi lesz, ha egyetemre megy, külföldre. Ezt a csodálatos időszakot félelem és aggodalom is átszőheti.

Pénzes & Torkos Pénzügyi Consulting Pénzes Erika 06-30-4301362 Torkos Csilla 06-20-618825

Generali Gyermekjövő Program A Generali Gyermekjövő program csomagja a család életének legfontosabb állomásaira kínál egyedülálló megtakarítási és biztosítási megoldásokat, melyek támaszt nyújtanak váratlan események bekövetkeztekor is. Az időben elkezdett megtakarítással sokkal könnyebben veheti majd az anyagi akadályokat. Aki nem tervez hosszú távra, annak komoly anyagi problémát okozhat akár egy-egy előre látható örömteli esemény is...

Anyai örömök Mit szeretnénk érezni a gyermekünk diplomaosztóján? Büszkén állunk ott, és könnyes szemmel tapsolunk, mikor kimondják gyermekünk nevét a végzett hallgatók között és szólítják a diploma átvételére. Majd a családi körben az arcunkra ad két puszit és azt mondja, köszönöm. Vagy feszengve is állhatunk ott, tudva azt, hogy pl. diákhitellel kellett finanszírozni a tanulmányokat, és felnőtt életét a hitel visszafizetésével kezdi, amit akár 30-35 éves koráig fog nyögni. Milyen érzés lesz, ha a gyermekünk első fizetéséből a hitelt fogják először levonni?

A teljes cikket elolashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon. Mi az elnevezése a Generali gyermekek jövőjét biztosító csomagjának a./ Életért Biztosítás b./ A Biztonságos Jövőért c./ Gyermekjövő Program A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


A gyémánt szerkezete

Befektetés

Az előző cikkekben a gyémánt keletkezési körülményeiről volt szó, most magának a gyémántnak a kialakulásáról olvashatnak. Arról a metamorfózisról, amikor az a forró, légnemű anyag átalakul, az atomok meghatározott alakzatba rendeződnek és Földünk történetének egyik érdekes, szép és értékes anyaga, a gyémánt keletkezik.

Egy kis kémia és a gyémánt Először ismételjük át kicsit kémiai ismereteinket. A kristályosodás egy halmazállapot-változási folyamat, melynek során a gőzfázisú anyag a folyadékállapotot „átugorva” szilárddá válik. Mivel minden halmazállapotváltozás reverzibilis (megfordítható) folyamat, a kristályosodásnak is megvan az ellentéte, ez pedig a valamivel közismertebb szublimáció (pl. a szilárd jód és kámfor egyszerűen elpárolog. A hétköznapi beszédben is azt mondjuk valamire, ami nyomtalanul eltűnt, hogy „kámforrá vált”). A kristályosodási folyamatot télen könnyedén megfigyelhetjük, ha hideg ablakra meleg vízgőzt eresztünk, azaz rálehelünk - így alakul ki a jégvirág.

A geológia viszont kristályosodás alatt a kőzetalkotó ásványok kristályosodását érti. A kristályok oldatokból válnak ki, az oldatok általában magmás eredetűek és a folyamat hőmérsékletfüggő. A magmás tevékenység során a magma lehűlésével keletkeznek a Föld ásványai. A különböző hőmérsékleteken kristályosodási fázisok különíthetők el. Ezek a szakaszok: előkristályosodás, főkristályosodás, utókristályosodás.

A teljes cikket elolashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Dr. Marczi Erika minőségi ékszerek szakértője E-mail: emarczi@hu.inter.net Telefonszám: 30-2807475 Milyen alakban kristályosodik ki leggyakrabban a gyémánt: a./ tetraéder b./ oktaéder c./ hexaéder A helyes választ adók között kisorsoljuk a Diamonds című, cseh és angol könyvet. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos -jatekszabaly/


Befektetés

Valódi biztonság iskolakezdéshez

Amikor biztosításról beszélünk először a gépkocsi biztosítás, másodszor pedig a lakásbiztosítás jut eszünkbe. De gondolunk arra is, hogy kezdődik az iskola és ott legalább annyi balesetveszély leselkedik a gyerkőcökre, mint a vakáció alatt. Vajon gondoskodtunk gyermekeink biztonságáról is? Vajon tudják a szülők, milyen költségekkel jár egy kéz vagy lábtörés, egy hosszan tartó fertőzéses megbetegedés? Tisztában vannak azzal, hogy mennyibe kerül egy CT, egy MRI, UH és mennyi pénz megy el a rehabilitációra? Mennyi keresetkiesésre lehet számítani a szülőnek, ha otthon kell maradnia gyermeke ápolása miatt? ( Persze ha van nagymama kevesebb a kiadás, de ma ez sajnos egyre ritkább.) Ha van a családnak jelentős megtakarítása, akkor ez talán nem okoz gondot. DE mi van, ha nincs? Még több munka, esetleg drága gyorskölcsön, amit aztán kamatosan vissza kell fizetni, még több spórolás. És arra már nem is merünk gondolni, hogy mi van akkor, ha magántanár kell a gyermek mellé. Egy hirtelen jött baleset, vagy betegség azonban nemcsak a gyerek számára okoz lelki problémát, hanem a szülőnek is.

Hová menjek, kihez forduljak, hogyan osszam be az időmet? Ezek mind-mind megválaszolandó kérdések.

Persze van MEGOLDÁS Megoldás, ha időben gondoskodunk gyermekünk biztonságáról és felkészülünk a mindennapi veszélyekre, mert a szuper hősöknek is szükségük van védelemre! Megelőzendő e kellemetlen helyzetet forduljanak egisztencia szakértőhöz, aki kimerítő tájékoztatást tud adni, a megannyi felmerülő kérdésre, az anyagi problémák megoldására.

Elérhetőség: Láng András Egzisztencia szakértő +36/30-968-6222 e-mail: lang.andras@metlifenet.hu

Mi segíthet a gyermek balesete vagy hosszan tartó betegsége idején fellépő súlyos anyagi problémák megoldásában? a./ személyi kölcsön b./ baráti kölcsön c./ megfelelő biztosítás A helyes választ adók között kisorsoljuk a Diamonds című, cseh és angol könyvet. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos -jatekszabaly/


Mátra alján, falu szélén...

Mátraalján, falu szélén, híres lett a kecskesajt Ha szóba jön a sajt, akkor elsősorban Hollandia, vagy Franciaország jut eszünkbe, pedig ma már Magyarországon is egyre többen foglalkoznak sajt készítéssel, és meg kell mondani nem kis sikerrel. Ma már a hazai kínálatban is találunk sokféle sajtot, sokféle egyedi fűszerezéssel. Egyre nagyobb ismertségnek, keresettségnek örvendenek a kecskesajtok, melyek gyakran különleges, kézműves technikával, kreatív fűszerezéssel és nem utolsó sorban igen jó minőségben készülnek. Mátraalján falu szélén, Nagyrédén, egy tettre kész fiatalasszony, Sánta Judit elhatározta, hogy ő bizony kecskesajtot fog gyártani. Elhatározta pedig ezt akkor, amikor a kecskesajtról, a természet közeli életről, étkezésről, a hungaricumokról

Utazás

még vajmi keveset beszéltek az emberek és Mátra alján, falu szélén családjával belevágtak a kecske tenyésztésbe és kecskesajt gyártásába. Az alábbiakban érdemes megismerkedni a mára már a sajtgyártás nagyasszonyává vált Sánta Judit történetével. A nagyrédei asszony szülei másodállásban gazdálkodtak, és hamar beszoktatták lányukat a kemény munkába. - “Ötéves voltam, amikor a nagyanyám elvitt magával napszámba – meséli a kezdetekről –, málnát kellett szedni, reggel ötkor volt az ébresztő. Nem tudom, mennyit szedhettem, de a gazda gálánsan engem is kifizetett. Én pedig a keresményemet látva nagyon boldog voltam.”

A Forrás: teljes Vidékjáró cikketMagazin elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Elérhetőség: E-mail: videkjaro@gmail.com Honlap: www.videkjaro.hu

Hány fokon kell elvileg tárolni kecskesajtot? a./ 0 C° b./ 5 C° c./ 8 C° A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


Kultúra

„Egy őrült amerikás magyar”… Otthonteremtés amerikai módra

Az „őrült amerikás magyar”, aki nem más, mint Lőrincz Kálmán, nagy fába vágta a fejszéjét, amikor 1992-ben úgy döntött, hogy több mint 20 év távollét után hazaköltözik Amerikából. Ez a nagy fa pedig nem volt más, mint egy új típusú lakásépítési módszer, amit Magyarországon is meg akart honosítani. Tette pedig mindezt azért, mert az otthonteremtés minden fiatal számára komoly feladat és sehol sem könnyű. A kalákaépítkezés a magyarok számára sem ismeretlen, hiszen a kalákában történő családiház-építés, főleg vidéken, szinte évszázados szokás. Itt nemcsak egy régi forma új közösségi változatának felélesztéséről, hanem egy új, könnyűszerkezetes eljárásról is szó van. Céljai elérése érdekében Lőrincz Kálmán létrehozta a Házat Hazát Alapítványt, mely célja a rászoruló fiatal családok lakáshoz jutásának elősegítése, az otthonteremtés.

Lőrincz Kálmán Tel: 36/30-945-4662 e-mail: klorincz11mail.com www.hazathazat.hu

Az „Értetek – Értitek?” – Egy őrült amerikás magyar élettörténete c. érdekes, olvasmányos és sok tanulsággal szolgáló könyv Lőrincz Kálmán nem mindennapi életútját és a kalákás lakásépítés, az otthonteremtés hazai, időnként rögös útját mutatja be. Ízelítőül, folytatólag, néhány részletet közlünk a könyvből. Olvassák szeretettel!

Részlet a könyvből- Előjáték „1969. augusztus vége, szombat délelőtt, 11 óra. A kis bogárhátú Bécs utcáin poroszkál a repülőtér felé. Két férfi ül benne, Lőrincz Kálmán, aki éppen disszidálni készül, és nagybátyja, Fritz bácsi, a cinkos taxisofőr szerepében. Fritz bácsi lassan, körültekintően vezet, idő van bőven a gép indulásáig, arra meg semmi szükségük, hogy megállítsák őket gyorshajtásért. Egyszer csak váratlanul félrerántja a kormányt, bekanyarodik egy mellékutcába, és rátapos a gázpedálra. Újabb mellékutca, újabb éles kanyar, gumicsikorgás. – Követnek bennünket, Káli! – mondja hidegvérűen...”

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Az otthonteremtés milyen új formáját vezetett be Lőrincz Kálmán Magyarországon? a./ társasházi b./ kalákában épített c./ bérleti A helyes megfejtők között kisorsoljuk az Értetek – Értitek c. könyvet. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


Konyhaművészet 1990-2006

Kultúra

Egy úttörő folyóirat negyedszázados születésnapjára Maroknyi csapat fogott bele 25 évvel ezelőtt a Konyhaművészet című gasztronómiai folyóirat megteremtésébe, elindításába. Magyarországon éppen végbe ment a rendszerváltozás, mindenki teli volt tettvággyal. Valójában egy újságíró-fotós házaspár – Virág F. Éva és Komáromi Zoltán – álma kezdett testet ölteni, s talált első, nélkülözhetetlen támogatóra Árvai Jolán, partnerekre Bende Mónika és Korpádi Péter személyében. Valami újat akartak létrehozni; egy míves, remek fotókkal teli, igényes, szép kivitelű gasztronómiai lapot. Olyat, amilyen még nem volt Magyarországon. Trendteremtőt, előremutatót. Aki már élt abban az időben, tudja, hogy akkoriban a kifinomult, ínyes gasztronómia iránti igény meglehetősen alacsony volt. Az előző évtizedek nemigen tudtak ínyenc vendégeket – gourmet-kat – kinevelni. Hogy vendéglőseinknek, borászainknak csupán töredéke állt készen a változtatásra. De akarták a változást – ahogy a lapcsinálók is. Némi szerénytelenséggel kölcsönhatás fedezhető fel a szereplők között. A lap megjelenése ösztönzőleg hatott az új. irányzatok, a kísérletek iránt fogékony, a fejlődés iránt elkötelezett nívós vendéglősi rétegre. Azok fejlődése inspiráló volt, fejlődött a lap is, s fejlesztette a vendégek igényeit, a gasztronómia iránt érdeklődő közönség ízlését.

Az első időszakot sok küzdelem jellemezte, s az alkotóknak is több mindent meg kellett tanulni. Hogy a fotós és a szakács/cukrász csak egymásra hangolva dolgozhat jól. Hogy adekvát és ösztönző környezetet kell teremteni az ételkreáció köré, mert az a legfontosabb. Egyre bővülő csapatunk, a lassanként food stylistokká váló szakácsok/ cukrászok, valamint az egyre bátrabban kísérletező és mind kreatívabb fotósok a kezdeti, olykor még esetleges csendéletektől eljutottak a magas színvonalú, ám sosem öncélú kompozíciókig – kiérdemelve ezzel a szakma rokonszenvét és elismerését. Komáromi Zoltán alapító főszerkesztő

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, i dőszaki kiállítás, 2015. augusztus 29. – november 1. 1036 Budapest, Korona tér 1.


Közélet

Magunkért Tesszük!

Időnként úgy érezzük, hogy mindenből elegünk van. Tenni kellene valamit, de mit? Több nő kellene a közéletbe! Több női megérzésre, empátiára lenne szükség! Talán akkor békésebben folynának hétköznapjaink. Köztudott, hogy a sikeres férfiak mögött is ott állnak a nők, sőt az sem volt ritka a történelem során, hogy egy uralkodó mögött ott állt a háttérben egy nő, aki, a színfalak mögül irányított.

MATESZ Egy lelkes női csapat, úgy gondolta, hogy a szavakat tetteknek kell követni, és megalapították a „Magunkért tesszük” Szövetséget (MATESZ). Persze ők nem a színfalak mögül szeretnének férfiakat irányítani. Bevallott és felvállalt céljuk, hogy minél több nőt segítsenek az érvényesülésben, a politikai és gazdasági életben vezető szerephez jutáshoz.

Természetesen az itt leírtak nem jelentik azt, hogy egy bősz feminista társulásról van szó. A MATESZ várja sorai közé a férfiakt is, hiszen a férfiak pragmatizmusa sem nélkülözhető!

Mit szeretnének? Olyan Magyarországban élni, ahol a fejlett társadalmak példájára a nők társadalmi szerepvállalása nő. Jelszavuk: egyenlőség, tisztesség, társadalom, európaiság Látogassanak el a MATESZ hivatalos honlapjára – www.matesz.eu – ahol részletesen megismerhetik a Szövetség ars poeticaját. „Közös az érdek=közös a felelősség”

Várjuk azoknak a csatlakozását közösségünkhöz, akik azonosulnak céljainkkal és ötleteikkel, — Mert köztudott, hogy a nők empátia személyiségükkel hozzá szeretnének készsége, tolerancia küszöbe nagyobb, járulni a „ több nőt a közéletbe” — mert gyakrabban hallgatnak a szívükre, törekvéseinkkel ami sokszor bizony nem hátrány, ugyanakkor tudnak racionálisan is gondolkodni, Miért?

— mert nagyobb figyelmet fordítanak a családra, az egészségre, — mert fontosabb számukra az egészséges életmód, — és végül, de nem utolsó sorban nagyobb a kompromisszum készségük is.

Kovács A. Magdolna elnök asszony levelezes©ado-expo.hu


CSAK A NŐKNEK MAGAZIN NŐI KLUB

2015. AUGUSZTUS 27. 17 ÓRA

MÉZES SÜTI ÉS TORTAMŰHELY EGSZISZTENCIA SZAKÉRTŐNK BEMUTATKOZIK TERMÉSZETGYÓGYÁSZ TANÁCSOK BIOZÖLDSÉG BEMUTATÓ MAGYAR KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI MÚZEUM

ÓBUDA

www.csakanoknek.hu


Csak a Nőknek Magazin programnaptár

Várunk szeretet tel! Szeptember 2015. Szeptember 17. Csak a Nőknek Női klubja Budapest -III. ker. 2015. Szeptember 18-19. Everness fesztivál – Balatonakarattya 2015. Szeptember 18-20. Édes Napok – Budai Vár 2015. Szeptember 25. OMÉK – Hungexpo Budapest

November 2015. november 10. Gyémánt klub 1052 Bp. Váci utca 19-21 Millenium üzletház 2. emelet 2015. November 19. Csak a Nőknek Női klubja Budapest III. ker.

Október

2015. október 10. Női nap Budapest III. ker.

2015. október 13. Gyémánt klub 1052 Bp. Váci utca 19-21 Millenium üzletház 2. emelet 2015. október 14-16. Ökoindustria - Millenáris 2015. október 15. Csak a Nőknek Női klubja Budapest -III. ker. 2015. október 24-25. Fittbalance - Hungexpo Budapest

December

2015. december 4-5. Biomikulás Budapest III. ker.

2015. december 8. Gyémánt klub 1052 Bp. Váci utca 19-21 Millenium üzletház 2. emelet 2015. december 10. Csak a Nőknek Női klubja Budapest III. ker.

Csak a Nőknek Magazin 2015 szeptemberi száma  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you