Page 1

1


2


Tartalomjegyzék Portré- Nemes Mátyás „Szolgáld a földanya élőlényeit!”

4-5.oldal

Lélek- Belépés egy új világba 4. rész

6-7.oldal Egészség- Korunk népbetegsége a reflux -METODIC módszer Életmód- az ar anyér nem ér ar anyat

8.oldal

9.oldal

Életmód- Mit tud a thermomix?

10.oldal

Kedves Olvasó! Elérkeztünk a hulló falevelek, esők és ködök évszakába. Úgy látszik, hogy az időjárás csak nem tud leszokni szeszélyeiről. Pár napja még nyári meleg volt, hét végére pedig talán havazás lesz, legalábbis ezt ígéri a meteorológiai előrejelzés. Egyre kevesebb időt töltünk a szabadban, viszont egyre többet tölthetünk mozi, színház, koncert, múzeum látogatással és persze jöhetnek a Csak a Nőknek Magazin Női Klubjába is, olvashatják lapunk cikkeit, megfejthetik feladványainkat és nyerhetnek értékes ajándékokat. Ismét több olyan újdonságról adunk hírt, melyek megkönnyítik, vagy egészségesebbé teszik életünket, környezetünket. Olvassák lapunkat és játsszanak velünk! Ács Klára főszerkesztő

Biogazdaság- októberi bio terméseink

recept- egyszerű vegán sütőtök krémleves

édesség- mézes puszedlivalódi ízek a multból

11.oldal 12.oldal

13.oldal

befektetés-gyémántlelőhelyek

14.oldal recept- a legszebb steak szendzsó jamie oliver módr a szabadidő- üvegfestő tanfolyam nőknek

15.oldal 16.oldal

kiállítás - megáll az idő

17.oldal utazás- K alandok a nagy világban

technik a- védekezés kis kütyüvel az elektroszmog ellen

vásárlás- csak a shop webáruház ajánlata nőknek kertészet- európa legnagyobb vir ágszakértője a bakker

18.oldal 19.oldal 20.oldal

21.oldal

Látogasd meg a Csak @ Nőknek magazint a Facebookon is! Impresszum: Csak a Nőknek Ingyenes életmód és nyereményújság Főszerkesztő: Ács Klára Nyomdai előkészítés: Image Point Trend Kft. Hírdetésfelvétel: media@csakanoknek.hu Terjesztés: Image Point Trend Kft. Játékszabály A helyes megfejtést (neved, címed, telefonszámod és e-mail címed feltüntetésével) küldd el levélben a Image Point Trend Kft., 1605 Budapest, Pf. 56. címre vagy játssz a www.csakanoknek.hu weblapon.

Kiadja: Image Point Trend Kft. A cikkekben és a hirdetésekben elhelyezett 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20. szövegekért, képekért, a grafikai munkák Telefon: +36 70/430-5377 jogtisztaságáért sem a szerkesztőség, sem a kiadó felelősséget nem vállal. Postacím: 1605 Bp., Pf. 56. Szponzorációs és együttműködési ajánlatait küldje el a szerkesztőség címére vagy e-mail-ben: Információk: media@csakanoknek.hu www.csakanoknek.hu E-mail: media@csakanoknek.hu

3


Portré

„Szolgáld a földanya élőlényeit!”

Az alábbiakban megismerkedhetnek Nemes Mátyás biogazda gondolatébresztő, bölcs élet – és munkafi lozófiájával.

hogy a bodzafákon nincs levéltetű, mert beállt a biológiai egyensúly. Megtapasztalták, hogy a természet képes önmagát gyógyítani, de CSAK HA HAGYJÁK!

A nemes Család a 90-es évek elején költözött Fülöpjakabra, egy akkor még elhanyagolt tanyára és elkezdték járni a vidéki élet cseppet sem könnyű útját. Kezdetben csak saját szükségletükre zöldséget termesztettek és állatot tenyésztettek. 1998 – 99 - re Kunszállás, Fülöpjakab önkormányzatának szervezésében indult egy bio tanfolyam, amely elvégzése után ellenőrzött biogazdálkodásba fogott a család. Indulásnál néhai Szécsényi Sándorné, Erzsike segítette a munkájukat. Ebben az időben még egy polc sarkában elfértek az ökológiai gazdálkodással kapcsolatos szakkönyvek.

Ma már azt is tudom, hogy természetes, tiszta körülmények között a káposztafélék levelükben arzént halmoznak föl, hogy a kártevő ne károsítsa, a gombák ellen pedig hidrogénperoxidot termelnek, sőt az egészséges emberi szervezet is képes arra, hogy a gomba ellen hidrogénperoxidot termeljen, de csak akkor, ha természetes tiszta vízhez, és/vagy táplálékhoz jut. A tiszta víz alatt a bio zöldségekben található esszenciális vizet, azaz pi vizet értek, amit vásárolni is lehet természetes formában. Tiszta táplálékon a természetes körülmények között termelt bio – zöldséget és gyümölcsöt értem.

Csak a Nőknek Magazin (CSAN) Hogyan jut el egy gazda odáig, hogy saját munkájához „filozófiát” teremt? Nemes Mátyás (NM) A kezdet kezdetén mi is ismereteket szereztünk a biológiai növényvédelemről, ami természetes anyagokkal történik. Megismerkedtünk nagyon gyorsan a kártevő állatok életével és kártételével. Erre nem voltunk felkészülve. Amikor a probléma megjelent szerencsénk volt, mert nagyon gyorsan megjelent a megoldás is. Egy időben a faluban az a hír terjedt el, hogy azért van annyi kártevő, mert a biósok tenyésztik. Ma már ez a vélekedés megváltozott. Meglepődve tapasztalják,

4

Számomra mindig gondként jelentkezett, hogy miért különböztetik meg az öko* gazdálkodást a hagyományos, konvencionális gazdálkodástól. Véleményem szerint fordítva működik a dolog, mert évezredekig volt a természetes gazdálkodás, amit ma biogazdálkodásnak neveznek. Azután a múlt század közepétől hazánkban is elterjedt a műtrágyával, művekben előállított „növényvédő szerekkel”történő termelés. Ezt én műtermelésnek nevezem. Az így elfogyasztott műterméket elfogyasztják az állatok és az emberek és az ő életük is csak a mű termékekkel, amit ma gyógyszereknek nevezünk, tartható fenn. Ennek következtében legyengült az ember szervezetének


Beszélgetés Nemes Mátyás biogazdával védekezőképessége és termékenysége is. A kínai filozófia azt mondja: „ami lent az fent is.” A valaha 6-8% humuszt tartalmazó feketeföldek és a 3% körüli homoktalajok oxidációval, műtrágyázással lebontásra kerültek. Ma már a mi vidékünkön az 1 % körüli homoktalajt humusszal jól ellátottnak tekintik. Ez a talaj termőképességének csökkenését jelenti. Az elmúlt 30-40 évben a férfi spermaszáma 2 millió körül volt, mára ez 1 millió alá csökkent és 10 potenciális anyából 4 – 5 csak külső segítséggel képes megtermékenyülni. A természettől az „eredményes munkára” megkaptuk a választ.

Időközben kialakult egy családi életfilozófia, amely következőképpen hangzik: „Tiszteletet az égieknek, szeretetet az embereknek, fogadd el önmagad, szolgáld a földanya élőlényeit! A szolgálatért cserébe kapsz vissza tiszta táplálékot, a tiszta tápláléktól tiszta gondolatot; mert elfogadod önmagad, cserébe kapsz testi és lelki egészséget, embertársaidtól szeretetért szeretetet, az égiektől a szeretetért bölcsességet. Sok ember láthatja a célt, de csak a bölcs ember fogja megtalálni a hozzá vezető utat.”

CSAN: A magazin Női Klubjának tagjai közül sokan ellátogattak egy közös kirándulás keretében az Önök biogazdaságába, amely mindenki elismerését elnyerte. Ez igazán büszkeséggel töltheti el, de mégis mi az, amire a legbüszkébb?

NM Hogy mire vagyok a legbüszkébb? Hogy mindkét fiam ökológiai gazdálkodást folytat. Gábor a gazdálkodás mellett biztatásomra elkezdte Kovács A. Magdolna, a Csak a Nőknek Magazin tulajdonosa szervezésében létrehozott biocsomagok „házhozszállítását”. (Erről szintén olvasható cikk a lapban. Szerk. megjegyzése.) Tibor fiam pedig minden szombaton a MOM Művelődési Ház udvarán árusítja biotermékeit. 6 unokánk tiszta táplálékot fogyaszt és egészséges, tiszta körülmények között nő fel. Nagyon sajnálom, hogy lassan nemzedékek nőnek fel, akik nem léptek soha tiszta élő talajra.

Ha megengedik, végül átnyújtanék az olvasóknak egy jókívánságot: „Napod meleget, földed eleget, táplálékod, étked erőt egészséget adjon! Hazád, házad, s házad népe boldogságot, békességet kapjon! Te és családod fehér fényben ragyogjon!

*bio, öko, organikus = életszerű

5


Lélek

Belépés egy új dimenzióba 4. rész

Beszélgetés Hegedűs Mária Matrix Drops Computer oktató, bioenergetikus, reflexológus asszonnyal.

indíttatásait, azt kérdeztük tőle: miben különbözik Kovács-Magyar András által létrehozott egészségcentrumban elvégzett vizsgálat, egy hagyományos módszerekkel működő orvosi rendelőhöz képest?

Kovács-Magyar András Egészségügyi Központjában, most is, mindig barátságos légkör fogadja a belépőket. A munkatársak, kedvesek, mosolygósak, Hegedűs Mária: segítőkészek, és nem utolsó sorban „Ember, ismerd meg önmagad a maguk szakterületén kimagasló és minden kérdésedre, minden tudással és rendkívüli empátiával problémádra választ találsz. rendelkeznek. Ez alkalommal, Kérdéseidre a választ nem a közgazdászból Matrix Drops önmagadon kívül kell keresned, Computer (MDC) oktató, bioenergetikus, hanem önmagadban. Ha önmagad reflexológus munkatárssá vált Hegedűs megismered, az egész univerzumot Mária mesél az emberek önmegismerését megismerted, mert annak a mintájára segítő gyógyító munkájáról és személyes jöttél létre.” (Delphoi jósda: Apolló indíttatásáról. Szentély – homlokzat)- kezdte a beszélgetést Hegedűs Mária.

Csak a Nőknek Magazin (CSAN):

Hegedűs Mária egy szomorú családi esemény következtében ismerkedett meg Kovács-Magyar Andrással, vizsgálati módszereivel, gyógyítási fi lozófiájával, és indította el a természetgyógyászat, a reflexológia és az MDC vizsgálat gyakorlásának útjára. Érdemes elolvasni és elgondolkodni mindazokon, amit az interjú során elmondott. Mielőtt megismernénk személyes

6

Mi másképpen vizsgálunk, mint a hagyományos orvosi rendelőkben. Az orvosok életet tudnak menteni a tudásukkal, amikor probléma lép fel, de az energiával nem foglalkoznak. Ha a pszichéről beszélünk, akkor abban már benne van az energia. A psziché a lelkierőnk, az immunrendszer pedig az öngyógyító erőnk, az energiakészletünk. Mi ezt aurának nevezzük, ami nem más, mint, a fizikai


Az önmegismerés új útja erőnk, az érzelem-, a gondolat-, kapcsolat- és szellemvilágunk. Ha ezek közül bárhol gond, elakadás, krízis lép fel, akkor ez levetül a fizikai testünkre. Ebből következik, hogy a testi bajok kivétel nélkül magasabb síkokról erednek. Ezeket a pszichés okokat a pszichológus sem tudja teljes egészében megközelíteni. Mi tehát láthatatlan erőinkben keressük a problémát, illetve annak okát. A fizikai testünket működtető energiákat vizsgáljuk. Ezeknek a legfinomabb szinteknek a vizsgálatára készült el a Mátrix Drops Computer (MDC), míg a Mátrix Drops készítmények legyőzik az embert gyengítő tulajdonságokat.

CSAN: Hogyan, milyen módszerrel tudják mérni az ember energiaszintjét, illetve annak változásait?

információs szinten. Érzékelik az energiát, de azt kémiai úton kezelik. Ezzel szemben a Mátrix Drops készítmények információt hordoznak, információs szinten kerülnek be magasabb dimenziókba. A készítmények tiszta vízen kívül más materiális anyagot nem tartalmaznak, csak magas szintű információkat. Tehát kvantumfizikai készítményről beszélünk. Ez egy új látásmód, amely segítségével megismerjük magunkat. Az ember megismerheti: érzelmi, gondolati, lelki örvényeit. A Mátrix Drops Computer (MDC) a fogantatása pillanatától minden információt tud érzékelni. Leírja, ami a tudatalattiban rejtőzik, leírja a téveszméinket. Mindig a saját tudatosság szintén tárja fel a problémát, a zavarokat. Ács Klára

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Az orvosi műszerek, mint az EKG, EMG is energia impulzusokat észlelnek, de nincs megoldás energetikai, illetve

Elérhetőség: Hegedűs Mária MDC oktató, bioenergetikus, reflexológus tel: +36 30 5477 738 e-mail: hegedus.maria.bpmail.com

Milyen készítmények a Matrix Drops cseppek? a./ kémiai b./ kvantum fizikai c./ biológiai A helyes megfejtők között egy Matrix Drops computer-es állapot felmérést sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

7


Egészség

Korunk népbetegsége a reflux Megoldás: METODIC módszer

Több cikkünkben hívtuk fel a figyelmet a METODIC módszerre, mely segítségével számos kellemetlen egészségügyi probléma javítható. Volt már szó a táplálkozási típusokról, a fogyásról, az étel intoleranciáról. Most korunk egyik, szinte népbetegségnek számító egészségügyi problémája a reflux kerül terítékre.

Mi okozza a reflux jelenséget? A refluxot nagyon sok esetben az elégtelen gyomorsav termelődés okozza, szemben a köztudatban elterjedt „túl sok a savam” véleménnyel. Gyakran érinti az A-s és AB-s vércsoportú embereket, és/vagy azokat, akik pl. a tápanyagigényüknél több fehérjét és zsírban gazdagabb ételt fogyasztanak. A túl nagy hajtás és a stressz is kiválthatja az előbb említett problémát, mert ilyenkor szinte azonnal leáll azemésztőnedvek termelődése és a túl kevés sav problémája merül fel.

Elérhetőség: Kocsis Andrea tel: 30/389-9670 e-mail: andrea.kocsis@metodic.hu

A gyomorban a gyomorsavon kívül fehérjeemésztő enzimek (un. proteázok) is termelődnek, amelyek akkor tudják tökéletesen végezni a munkájukat, ha a gyomorsav elegendő mennyiségben és megfelelően alacsony pH-val rendelkezik. Ha ez a feltétel nem adott, akkor az elfogyasztott táplálék fehérjetartalma nem tud előemésztődni és így sokkal több időt is tölt a gyomorban. Ilyenkor egy antiperisztaltika indul el, aminek hatására a gyomorban lévő sav felnyomódik a gyomorszájhoz és a gyomorsav, vagy annak a gőze okozhatja a kellemetlen gyomorégést, refluxot.

A reflux megszüntetésére Megoldást az anyagcsere-típusnak megfelelő táplálkozás jelenthet, illetve a gyomoremésztés segítése kizárólag étrendi változtatásokkal. Keressék fel a METODIC – módszer profi szakembereit, akik készséggel állnak rendelkezésükre!

Mi a lényege a refluxnak? a./ gyomorsav túltengés b./ elégtelen gyomorsav termelődés c./ enzimhiány A helyes megfejtők között egy konzultációt sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

8


Az aranyér nem ér aranyat

Életmód Lélek

és duzzanattal jár. Mindenképpen látnia kell proktológusnak! A véres széklet esetében sem szabad házilag próbálkozni a kezeléssel, mert nem mindig vérző aranyér áll a háttérben. Kezdődő vastagbél daganat jele is lehet a véres széklet.

Indulnak a szeptemberi interaktív intim torna kurzusok!

Az aranyér nem betegség. Aranyere mindenkinek van. Több érgombolyagot képzeljetek el a végbélnyílás környékén. Valójában kis érpárnácskák, amelyek a széklettartásban is szerepet játszanak. Amikor problémát okoz ez a terület, Az aranyér betegségre akkor külső vagy belső aranyér hajlamosító tényezők betegségről beszélünk. A külső aranyér a végbél záróizmán kívül helyezkedik Az aranyér betegséggel az 50 év feletti el, a belső aranyér pedig a végbél lakosság közel fele találkozott már. nyálkahártyája alatt. Amikor megduzzad, Kialakulására több tényező hajlamosít. viszket, fáj, begyullad, vérzik esetleg Az alkati kötöszöveti lazaság miatt trombózis alakul ki benne, akkor a vénafalak is gyengébbek, tehát beszélünk aranyér betegségről. könnyebben pang bennük a vér Az aranyér betegség főleg az megtágítva a vénafalakat. Ez megnöveli érpárnácskák vénás keringési problémája. az aranyér betegség kialakulásának Tudjátok! A vénák viszik vissza a eselyét. szívbe az elhasznált vért. A kék erekre A teljes cikket elolvashatja a gondoljatok! Olyanok ezek az erek az www.csakanoknek.hu weboldalon. aranyérben piciben, mint a lábszáratok Elérhetőség: kék erei. Akinek a lábszárán kidagadnak a vénái, esetleg kacskaringósak, időnként Haness Rita gyógytornász, gátizom tréner begyulladnak és fájnak, vagy már BEMER és SONO terapeuta trombózisa is volt az illetőnek, az sajnos Testszerviz tanácsadó hajlamos az aranyér betegségre is. A Tel.: +36 30 661 7576 trombotizált aranyér erős fájdalommal www.harmoniagyogytorna.hu Mit segít elő az intim torna végbél záróizom gyakorlatának napi elvégzése? a./ a jó keringést a végbél területen b./ a hasmenés megszüntetését c./ az emésztés javulását A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

9


Életmód

Mit tud a Thermomix?

A THERMOMIX robotgép automatikus keverés és melegítés funkciója. 2. rész „Jean, kérem, kevergesse fél órát!” – ez nem vicc, ezt tudja a Thermomix: hűséges inasként helyettünk áll a tűzhely mellett és keverget, akár órákon át, például egy marhapörköltet. A német mérnökök megmérték, hogy milyen sebességgel kever egy ember (ez a fakanál funkció), és a Thermomix robotgép automatikus keverés funkciójának köszönhetően, az embert utánozva keverget. Ezt egy Vorwerk innováció segíti: a kés egyik oldala éles, a másik vastagabb, tompa, a kés forgási irányát pedig meg tudjuk fordítani, és visszafelé a tompa felével fakanálként keverget… nagy segítség az elfoglalt nőknek, vagy csak akik szimplán unják a tűzhely melletti ácsorgást. Szeretik a tejberizst? Minden családban szeretik, de a Thermomix előtti korban macerás volt elkészíteni, ezért ritkán főzik otthon, pedig töredékéből kijön az otthoni sokkal finomabb tejberizs, mint a bolt polcáról az előre gyártottat levéve. A THERMOMIX robotgép automata keverés funkciója a Vorwerk Turmix 1961-es megszületésével kezdődött, amikor egy düsseldorfi mérnök a mágneses motorral feltalálta a strapabíró, erős turmixot, és 1971-ben született meg a Thermomix robotgép, amikor a turmixra rákerült a hőfokszabályozás. Ez új távlatokat nyitott

a gasztronómiában: korábban bonyolult ételeket lehetett egyszerűen elkészíteni, a legjobban ezt egy madártej 12 perces elkészítésével lehet érzékeltetni… hogyan készül el ilyen döbbenetesen gyorsan? A mártást 7 perc alatt 80 fokon tökéletesen besűríti magas fordulatú keveréssel, a habot pedig felveri, és közben megfőzi…isteni, nagymama készítette madártej születik meg 12 perces gyorsasággal! A beállított hőfokú főzés segítségével készíthetünk még bébiételt (37 fokon), nyersételt, de így dagasztjuk kézmelegre a tésztát is.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon. A biozöldség csomaggal kapcsolatban érdeklődni és a megrendelést leadni a Csak a Nőknek Magazin irodavezetőjénél, Berczki Krisztiánnál lehet: 06/70-430-5370

Hány évtizedes története van a Thermomixnek? a./ 4 b./ 3 c./ 5 A helyes megfejtők között szakácskönyvet sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

10


Biozöldség

októberi bio terméseink Minden hónapnak megvan a maga szépsége és gazdagsága. A természet gondoskodik arról, hogy az emberek egyik hónapban se maradjanak vitaminforrások nélkül, még akkor sem, amikor a friss zöldség és gyümölcs paletta lassan szűkül. Ezzel együtt azonban megjelennek a hosszab ideig tárolható, vagy télálló zöldségfélék, gyümölcsök. A fóliás és szabadföldi kultúrában is termesztő Nemes Gábor Biogazdaság kínálatában is szépen sorakoznak októberi zöldségek: őskáposzta, fodros kel, kelkáposzta, fehér és lila káposzta, karalábé, brokkoli, karfiol, paprika félék, cukkini, édeskömény, mángold, endívia, hogy csak néhányat említsek a sorból. Ma már egyre többen fordítanak gondot arra, hogy a család asztalára megbízható, jó minőségű, lehetőleg hazai zöldség és gyümölcs kerüljön, mert bizonyított tény, hogy minél tovább utazik, minél hosszabb ideig tárolódik és minél több fény, vagy hőhatás éri a termékeket, annál többet veszítenek tápértékükből, vitamintartalmukból. Ha nem tudjuk

saját magunk megtermelni zöldségés gyümölcs szükségletünket, akkor még fontosabb, hogy viszonylag közeli, lehetőleg hazai termelőtől vásároljunk, mert kevesebb szállítás kevesebb üzemanyagot, a kevesebb üzemanyag használat pedig kevesebb kipufogó gázt, azaz jobb levegőt jelent. Érdemes tehát megbízható beszerzési forrásról gondoskodni. Ilyen megbízható forrás a homok háti Nemes Gábor Biogazdaság. Aki rendszeresen olvassa lapunkat, illetve annak on line változatát, az tudja, hogy a Csak a Nőknek Magazin megszervezte Nemes Gábor Biogazdaság új szolgáltatását, nevezetesen biozöldségek „házhozszállítását”. A megrendelt csomagok mindig friss szezonális biozöldségeket tartalmaznak két csomag nagyságban, egységes tartalommal és kiszerelésben. A csomagokat két helyszínen lehet átvenni, minden hét csütörtök délutánján. Így nem kell piacra menni, és garantáltan friss biozöldséghez lehet hozzájutni, igen kedvező áron. A biozöldség csomaggal kapcsolatban érdeklődni és a megrendelést leadni a Csak a Nőknek Magazin irodavezetőjénél, Berczki Krisztiánnál lehet: 06/70-430-5370

Elérhetőség: Nemes Gábor tel.:36/70-701-7447 Milyen kultúrában termel Nemes Gábor Ökogazdasága? .......................................................................................................................................... A helyes megfejtők között biozöldség csomagot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

11


Recept

Egyszerű vegán sütőtök krémleves recept

Hozzávalók: - 60 dkg sütőtök - 1 közepes fej lilahagyma (vagy vöröshagyma) - 1 ek olívaolaj - só ízlés szerint - bors ízlés szerint - szerecsendió ízlés szerint - gyömbér ízlés szerint - 1 teáskanál cukor (ízlés szerint) - 1.5 l víz

Elkészítés: 1. Megpucoljuk a tököt. Ha magos középen (öregebb), akkor kikaparjuk a magot. Felkockázzuk kb. 2x2-es darabokra. 2. Kevés olívaolajat öntünk a fazék aljára, felhevítjük, és rádobjuk a felkockázott hagymát. Nem kell nagyon apróra kockázni, mert a turmix úgyis felaprítja. Ha a hagyma üvegesre párolódott, rátesszük a tököt. 3. A tököt kicsit átpároljuk, amikor elkezd puhulni, felöntjük sima vízzel (ha alaposan ellepi, akkor körülbelül jó lesz a turmixolás után a sűrűsége), és sózzuk. 4. 10-15 perc forrás után levesszük. Turmixgépbe tesszük, és pépesítjük, majd a végén ízlés szerint fűszerezzük borssal, szerecsendióval, gyömbérrel és cukorral. Ha kell, higítjuk. Jó étvágyat! forrás: http://www.nosalty.hu/recept/egyszeru-vegan-sutotokkremleves

12


Mézes puszedli- Valódi ízek a multból

Édesség

és megízleljük Janeczki Mária, az Msüti megálmodója, tulajdonosa mézes puszedli és gyümölcsös torta készítményeit, akkor megértjük miért, jellemezte ezzel kifejezéssel sütemény kreációit. A rohanó, technikai újdonságokkal és „mesterséges” élelmiszerekkel teli világunkban, egyre többen állunk meg egy percre és gondolunk vissza nagyanyáink korára, amikor még minden nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb és természetesebb volt. Nosztalgiával emlékezünk vissza nagymamáink szeretettel sütött süteményeinek, tortáinak ízére. És ez mára odavezetett, hogy megnőtt az érdeklődés, a kereslet a természetes ízek, a kézműves termékek iránt. Nem meglepő tehát, hogy a cukrászat területén is megjelent az újra értelmezett nosztalgia, a „nagyi receptje”.

Az Msütik ugyanis a „nagyi” receptek és az izgalmas aroma és tartósítószerek nélkül ízek – mint kamilla, chili, sós mogyoró, hogy csak néhányat említsek a különös íz világból – házasságából jöttek létre. A sütemények a „naked” – meztelen – irányzatot képviselik. Hogy mit jelent ez Janeczki Mária számára? Nos, azt, hogy elege lett a viktoriánus marcipán rózsákból és az ehető gyöngyökből. Ehelyett valódi gyümölcsök, ehető virágok, könnyű krémek, és illatozó fűszernövények ízesítik és díszítik szemet gyönyörködtető sütemény kreációit.

Msüti a mézes puszedlik és sütemények lagenlookja

Ha a mézes puszedli szót halljuk rögtön megelevenednek bennünk a karácsonyi készülődés képei és illatai, jóllehet a mézes puszedli egész évben finom csemege és a mi fő, olyan süteményfajta, ami nem lesz száraz két nap múlva. Az Msüti kínálatában 25 féle mézes puszedli szerepel.

Aki nem ismerné a lagenlook kifejezést, annak eláruljuk, hogy ez elsősorban egy divat kifejezés, ami rétegelt, egymás fölött hordott különböző hosszúságú, jellegzetes stílusú – kissé romantikus, kissé nosztalgikus, de mégis modern – ruhadarabok viseleletét jelenti. Ha megnézzük

Mézes puszedlik

A teljes cikket elolvashatja a

www.csakanoknek.hu weboldalon.

Milyen kifejezéssel jellemezte süteményeit Janeczki Mária: a./ édes mézes sütik b./ sütemények lagenlook-ja c./ nagyi süteménye A helyes megfejtők között sütemény csomagot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

13


Befektetés Gyémántlelőhelyek a nagyvilágban A gyémántok nagy mélységben (talán 150-300 km vagy esetleg még több), nagyon magas hőmérsékleten és nagy nyomáson keletkeztek. Vulkánkitörés révén jutnak a felhatoló magmával a föld felszínére vagy annak közelébe. A felszín lehordódása következtében fokozatosan eltűnnek az eredeti vulkáni hegyek, és ezzel a kimberlit kürtő többé-kevésbé könnyen hozzáférhetővé válik.

Gyémántlelőhelyek fajtái

A kőzetek keletkezése szerint megkülönböztethetők magmás (a magmából származó), üledékes (a lerakódások következtében keletkezett) és átalakult(más kőzetek átalakulása révén létrejött) drágakőtartalmú gyémántlelőhelyek. Többnyire célszerűbb azonban elsődleges és másodlagos lelőhelyekről beszélni. Ezzel megkülönböztetjük azokat az előfordulásokat, ahol a drágakövek és ékkövek még az „első”, tudniillik az eredeti keletkezési helyükön találhatók, azoktól, ahová elszállítódva,

egy „második” helyre kerültek. Az elsődleges (primer) lelőhelyeken a drágaköveknek megvan még az eredeti kapcsolatuk az anyakőzettel. A kristályok általában jó állapotban vannak. A lelőhely hozama azonban általában nem nagyon nagy. Sok meddő (drágakövet nem tartalmazó) kőzetet kell eltávolítani a drágakövek keresése közben. Másodlagos lelőhelyek esetében a drágakövek keletkezési helyükről elszállítódtak, és valahol másutt ismét lerakódtak. A keményebb kristályok eközben legömbölyödnek, mások felaprózódnak, sőt felőrlődnek. A szállító közeg vagy a lerakódási hely szerint folyami (fluviális), tavi (limnikus), tengeri (marin), parti (litorális) vagy széltől létrehozott (eolikus) lerakódásokat különböztetnek meg. A folyamok több száz kilométernyi távolságra képesek elszállítani a drágakőtartalmú kőzetet.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Elérhetőség: Dr. Marczi Erika tel.: 30-2807475 e-mail: emarczi@hu.inter.net

Hogyan jutottak a gyémántok a föld felszínére? a./ ásatások nyomán b./ vulkánkitörés révén c./ esőzések révén A helyes megfejtők között kisorsoljuk a D.I.C Diamonds c. angol nyelvű albumát.

14


A legszebb steak szendzsó – Jamie Oliver módra

Recept

Hozzávalók – 1 olasz zsemle ( ciabatta) vagy baguette – tengeri só és frissen őrölt fekete bors – 1 szelet marhafertő ( 300 g-os) – 2 friss rozmaringágacska lecsipkedett levelei – extra szűz olívaolaj – 1 citrom leve – 1-2 evőkanál dijoni mustár – 1 marék tépősaláta vagy rucolalevél

Elkészítés

Helyezd a zsemlédet néhány perce a sütőbe 100 Celsius-fokra, hogy egy cseppet átmelegedjen. Ízesítsd a steaket sóval-, borssal, és szórd be a rozmaringgal. Vágd ketté a húst, a szeleteket egyenként tedd 2 réteg folpack közé, és döngöld őket kb. 1 cm vékonyra egy lapos, súlyos tárggyal, pl. fazékkal, húsverővel vagy akár az öklöddel! Dörzsölj beléjük egy kis szűz olívaolajat és citromlevet. Dobd a husit egy nagyon forró serpenyőbe, és mindkét oldalát süsd egy-egy percig. Így szép rózsaszín marad, de kedved szerint átsütheted erősebben is. Most hadd pihenjen egy tányéron, míg meleg cipódat hosszában félbevágod, és a vágási felületet meghinted egy kis szűz olajjal. Csapj bele egy izmos adag dijoni mustárt, pakold rá a húst meg a tépősalátaleveleket, és locsold meg valamennyi szaft tal. Nyomd össze a szendzsót, és hamm! Jó étvágyat! Forrás: Jamie Oliver és egyszerűen csak főzz c. könyvéből

15


Divat

Ernyők és társaik

Nem árt, ha mindig van a táskánkban egy ernyő, mert tudjátok, ha nincs ernyőnk, akkor tuti esni fog. Vannak persze olyan helyzetek, amikor nem lehet, vagy nem praktikus az ernyő használata. Ilyenkor jöhetnek az ernyők és társaik: az esőkabát, a viharkabát, a vízlepergető anyagból készült pelerin. Nekünk, nőknek azonban mégiscsak az ernyő a legfontosabb. Az ernyő, amely nemcsak az eső ellen véd, de egyben egy fontos divat kiegészítő is. Egy nem megfelelő színű, vagy mintázatú ernyő tönkre teheti toilettünket. De, ha már az ernyőkről beszélünk, pillantsunk egy kicsit vissza a múltba! Tudjátok mikor vált közkinccsé az ernyő?

Egy kis ernyő történet

Ősapáink ernyője napernyő volt. A korai magas kultúrákban: Kínában,

Ács Klára Csak a Nőknek Magazin e-mail: divat.info@t-online.hu

Mezopotámiában, Egyiptomba, Perzsiában az uralkodók, császárok, királyok, sahok, fáraók hatalmi szimbóluma volt az ernyő és nem az eső, hanem a nap, a hőség ellen védett. A római korban már nemesek is rendelkezhettek ernyővel, melyet drágakővel díszítettek. Használati eszközzé csak a XVII. században vált, amikor a nemes és polgár hölgyek elkezdték félteni bőrüket a vulgáris barnulástól. Ekkor még mindig nem az eső elleni védelem volt az ernyő funkciója. A kisebb és könnyebb ernyők megjelenésével a XVIII. században vált a francia divat győzedelmes eszközévé. Nem meglepő, hogy a XVIII. század végén egy angol úr Jonas Hanway, adott esővédő értelmet is az ernyőnek. 1851 – ben szintén egy angol Samuel Fox Sheffield fejlesztette ki a könnyű fémvázas ernyőt. Az ernyő elindult diadalútjára és vált a férfidivat nélkülözhetetlen darabjává. Megjelent az új férfi típus, a dandy. Az ernyő a XX. század elejéig az úriember állandó kísérője volt, egyben betöltve a sétapálca szerepét is.

A teljes cikket elolashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Minek a szimbóluma volt az ernyő a korai kultúrákban? a./az adott ország b./ a hatalom c./ az identitás A helyes megfejtők között esernyőt sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

16


Szabadidő

Üvegfestő tanfolyam A NŐ, avagy a BENNEM ÉLŐ NŐ témában! Az októberi üvegfestő tanfolyam Alkotó Hétvége témája a NŐ, avagy a BENNEM ÉLŐ NŐ. Mi nők sokfélék vagyunk. Különböző korúak, különféle karakterűek. Anyák, nagymamák, családosak, szinglik, nagycsaládosak, gyermektelenek. Vannak erősek és gyengék, fáradtak és fittek, hallgatagok, cserfesek, kíváncsiak, vagy éppen befelé nézők. Egyszóval sokfélék. Mégis, úgy gondolom, mindezek ellenére vannak közös gondolataink, dolgaink.

A kérdések mindannyiunkban közösek:

Mi az, ami engem épp táplál? Merre tartok? Milyennek élem meg most azt, hogy NŐ vagyok? Örülök neki, vagy épp teher? Ezer kérdés, ezer válasz lehetséges. Amikor az üvegfestő tanfolyam néhány órájában együtt alkotunk, az aktuális témáink élni, mozogni kezdenek bennünk. Amikor többen együtt vagyunk, akkor valahogy ez az üvegfestő folyamat még intenzívebbé válik. S mivel mi nők szeretünk beszélgetni, ezért ilyenkor gyönyörű és mély beszélgetések szoktak kialakulni. Vagy nagy össze-rötyögések. Vagy közös

hallgatások. Bohóckodások. Szóval jó együtt alkotni. Együtt lenni. Együtt lenni nőként. Erre az együtt-létre, együtt-alkotásra, az üvegfestő tanfolyam foglalkozásaira hívlak szeretettel.

Mit fogunk csinálni az üvegfestő tanfolyam keretében? Valójában Te döntöd el, hogy miből mennyit “kérsz”. Én különféle idézetekkel, női történetekkel, inspiráló kérdésekkel és képekkel készülök. Ha van kedved, belemélyedsz ezekbe, ha “csak” alkotni szeretnél, arra is rengeteg lehetőséged lesz. Üvegfestményeket, lámpásokat készíthetsz, hozok üvegcseppeket, amelyekkel a képeket plasztikussá teheted. Megmutatom a tükör-keret készítésének különféle módjait, így elkészítheted saját, egyedi tükrödet. Jelentkezéskor elmondhatod, mit szeretnél csinálni.

A teljes cikket elolashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Elérhetőség: Csupor Ágnes tel.: +36 70 454 5972 e-mail: csuporagnes@gmail.com www.uvegfesteszet.hu

17


Kiállítás

Megáll az idő

Válogatás Krauss Péter óragyűjteményéből

Az idő, mint a kiállítás témája Digitális korunkat megelőző időszak hétköznapi időmérői lakásainkban a mechanikus órák voltak. Megjelenésükben felfedezhetők az ArtDeco letisztult és a SzocDeco funkcionalista stílusjegyei. Ezeknek az óráknak lejárt az ideje, számukra megállt az idő, de lakásdíszként érdemes megőrizni őket, mert a magyar ipartörténet/iparművészet egy-egy jeles és felejthetetlen darabjai. Érdemes fel kerekedni és megnézni, a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekes kiállítást.

Már megszokhattuk, hogy a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszaki kiállításai mindig érdekes és ritka témákat dolgoznak fel és tár múzeumi keretek között a nagyközönség elé.

A Design Hét Budapest 2015 eseménysorozat hivatalos részeként október 1 – én nyílt meg Megáll az idő – Válogatás Krauss Péter óragyűjteményéből c. időszaki kiállítás, amely 2015. november 29 –ig tekinthető meg.

Elérhetőség: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 1036 Budapest, Korona tér 1.

Tel.: 375-6249

E-mail: mkvm@iif.hu Web: www.mkvm.hu Facebook: www.facebook.com/mkvmuzeum

(volt Dugovics Titusz tér)

Milyen esemény sorozat keretében rendezték meg a Krúdy Házban „Megáll az Idő” c. időszaki kiállítást? .............................................................................................................................................. A helyes választ adók között családi belépőjegyet sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos -jatekszabaly/

18


Utazás

Kalandok a világban!

Légy részese a világ legnagyobb élménygyárának! www.worldelit.hu

Pipáld ki végre a bakancslistádat, és gyűjts életre szóló élményeket! Elképesztő nyaralások, elképesztő árakon Csak a klubtagjainknak, különleges garanciák mellett! Amire csak szükséged lehet - Repülőjegyek, hotelek, autóbérlés, programok, hajóutak, extra szolgáltatások, melyek most mind

24/7 Concierge - Saját Álomutak és kompszemélyi asszisztens aki lett utazások - a világ mindenben segít Téged: bármely pontjára! Itt az útbaigazít, szoba- és idő, hogy kipróbáld végre asztalfoglalást intéz, a bakancslistádat és belépőjegyeket rendel... élményeket adj családodnak! elérhetőek ...és ez csak a kezdet: mindez nevetséges árakon, a klubtagságod részeként!

PRÁGA***** $159

4nap/ 3 éj + programok

ISTAMBUL***** $169 4nap/ 3 éj + programok

Európa bármely országa, Ázsia, Amerika, Karib-tenger esetleg Kuba?

Most Te utazhatsz mindig a legjobb árakon! Mindig a legjobb Ár!

Árzsugorító Garancia!

Álomár Garancia!

Ha a foglalásodat (pl. szállás, repülőjegy)megtalálod olcsóbban bárhol a világban, mi visszafizetjük számodra a külömbözet 150%-át! Így garantáltan a legjobb árakon utazhatsz!

Mindig a legjobb ajánlatot kapod, egészen az indulásod pillanatáig! Foglalj bátran szállást vagy repülőjegyet velünk. Ha az indulásodnapjáig csökkenne az ár, Te visszakapod a különbözetet!

Ha az utazásodat máshol megtalálod olcsóbban a foglalást követő 7 napon belül, akkor visszakapod az összes befizetett pénzed! Plusz az adott álomutazást is megkapod ajándékba!

PHUKET***** $475 7nap/ 6 éj + programok

DUBAI***** $279

6nap/ 5 éj + programok

*Utazási ajánlatunk kizárólag tájkoztató jellegű, a pontos részletek miatt kérdezd a meghívódat!

TÖBB MINT 2000 ÁLOMÚT ÉVENTE! Fehér Sándor +36 / 70-371-4180 fehersandor55@gmail.com Regisztrációs link: fehersanyi.worldventures.biz ID:63798351

19


Technika

Védekezés kis kütyüvel az elektroszmog ellen

Áldás vagy átok a gyors technikai fejlődés? A technika és a tudomány rohamos fejlődésével egy sor dologban könnyebbé, kényelmesebbé vált életünk, de ezzel párhuzamosan megnőttek körülöttünk a veszélyforrások is. A szmog, mint egészségkárosító tényező már régen köztudott és orvosilag is igazolt.

De tisztában vagyunk az elektroszmog egészségkárosító hatásaival is? A elektromos áram a XIX. század végétől alapvetően változtatta meg az emberi élet mindennapjait. Mindenki boldog volt, hogy nem kell gyertyákat gyújtogatni, fényárban úszhat a bálterem, egy kattintásra lehet felkapcsolni az utcai világítást, be lehet kapcsolni a rádiót és sorolni lehetne még a forradalmi változásokat. Senkinek sem jutott eszébe, hogy az elektromos készülékek használata akár káros is lehet az egészségre, és akkor valószínű még nem is volt az, hiszen az elektromos eszközök használata nem haladta meg

azt a kritikus tömeget, ami észrevehető egészségkárosodást okozhatott. Mára azonban elértük ezt a szintet és egyre gyakrabban találkozunk az elektroszmog kifejezéssel.

Mi az elektroszmog? Elektroszmog alatt az elektromos – és mágneses terek, valamint a rádiófrekvenciás sugárzások által a szervezetet érő terheléseket értjük.

„AZ EMBERISÉG A FÖLDI BOLYGÓN MÁR EGY ELEKTROMÁGNESES KÖDBEN ÉLI LE AZ ÉLETÉT, ENNEK SOK HÁTRÁNYÁVAL ÉS NÉMI ELŐNYÉVEL” A teljes cikket elolashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon. Érdeklődését várja: Takács Mária 36/70-941-8881 Bodnár Péter 36/20-571-3872

Mia az elektroszmog? a./ elektromos sugárzás b./elektromos füst c./szennyezett levegő A helyes megfejtők között egy személyvédő korongot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

20


Csakashop webáruház ajánlata nőknek Csak a nőknek Csak a férfiaknak Csak a gyerekeknek A számítógép és az internet rohamos térhódítása napról napra változtatja meg vásárlási szokásainkat. Míg 10 évvel ezelőtt még túlnyomórészt csak a fiatalok vásároltak neten és csak bizonyos termék típusokat lehetett elérni, addig mára a középkorúak, sőt a nyugdíjasok túlnyomó része is megtanulta az internet használatát, a web áruházak kínálata szinte határtalanná bővült. A határtalant értsétek minden értelemben, ha egy amerikai termék megtetszik, akkor, tessék, meg lehet rendelni. Ilyen nemzetközi szintű a Csakashop web áruház is.

Vásárlás

hogy legyen otthon valaki, aki átveszi terméket. De ez sem gond, mert e-mailben, sms-ben vagy telefonon előre tájékoztatnak a szállítás időpontjáról. - Végül, de nem utolsó sorban web áruházon keresztül lényegesen olcsóbban hozzájuthat a kiválasztott termékhez. Mindezen előnyöket szem előtt tartottuk, amikor „megnyitottuk” a Csakashop web áruházunkat, melyben nemzetközi árukínálattal találkozhatsz, ami folyamatosan bővül. Már most gondolhatsz karácsonyra és arra, hogy mennyi pénzt és járkálást takaríthatsz meg, ha időben megrendeled a karácsonyra szánt ajándékot.

Miért érdemes web áruházban vásárolni?

- Mert nagyobb a választék? - Mert sok időt spórolhatsz meg vele. - Mert nem kell lejárni a lábadat, mire megtalálod a keresett terméket. Otthon, kényelmesen a karosszékből intézheted el a vásárlást. - Mert a legtöbb web áruházban több ország kínálatából is válogathatsz. - Mert nem kell cipekednek. A megvásárolt terméket házhoz szállítják, csak arra kell ügyelni,

A Csakashop webáruházunk elérhetősége: www.csakashop.com

Soroljon fel 3 dolgot, ami előnyös a webes vásárlásban! 1./.......................... 2./.......................... 3./.......................... A helyes megfejtők között női takarító szettet sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

21


Kertészet

Európa legnagyobb virágszakértője, a Bakker kertészet

Aki járt már holland kisvárosban, ahol mesébe illő kertek, formára nyírt sövények és örökzöldek szegélyezik a házakat, és színes virágok díszítik a gyepeket, egy percig sem kételkedik abban, hogy a holland Bakker kertészeti cég Európa legnagyobb kertspecialistája. A „Virágmagok Minőségi Védjegye Alapítvány védjegy tanúsítványával is rendelkező, 70 éve piacon lévő, szinte egész Európát behálózó csomagküldő kertészeti üzletlánc legfontosabb üzletfilozófiája: minőség és megbízhatóság. Mondhatnánk, hogy a virágok, a bokrok, a cserjék, a fák, az örökzöldek a kert ékszerei. Igazából ezektől lesz romantikus, vadregényes, hiányukban pedig unalmas egy kert. Ha megtekintik a Bakker kertészet katalógusát, (vagy honlapját) meglátják, hogy nem túlzás, amit állítanak magukról, hiszen kínálatukban virághagymák, fák, bokrok, zöld növények, zöldség, gyümölcs, rózsa, vetőmag és kertészeti

kiegészítők egyaránt megtalálhatók. A Bakker kertészet támogatja ügyfeleit a kertészkedés örömeiben az első léptől az utolsóig. Fontos számukra a szavatolt minőség és az ügyfelek elégedettsége. Minden terméküket a legnagyobb odafigyeléssel kezelik és választják ki. A növényeket frissen, egyenesen a kertészetből szállítják ki a megrendelő otthonába. Kiszállítás előtt minden terméket alaposan megvizsgálnak, így mindenki biztos lehet abban, hogy a legjobbat kapja. És ami még nagyon fontos, az a Bakker kertészet garanciavállalása: - Egy év növekedési és virágzási garanciát vállal minden magra, hagymára, gumóra, cserepes és egynyári növényre. Ez a garancia a vásárlás pillanatától, az adott növény első virágzási periódusának végéig tart. - Öt év növekedési és virágzási garanciát vállal minden fagytűrő évelő növényre, bokorra, fára, rózsára és sövényre, mivel ezeknek a növényeknek több időre van szükségük a természettől ahhoz, hogy kifejlődjenek.

A teljes cikket elolashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon. Elérhetőség: telefon: +3623802690 e-mail: kapcsolat@bakker-holland.hu www.bakker-holland.hu

Hány éve van jelen Európa piacán a Bakker kertészet? a./ 15 b./ 70 c./ 90 A helyes megfejtők között egy virághagyma csomagot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

22


BIOMikulás

y

n é v z e d n Re

CSAK A

jótékonysági esemény

Gyere el!

Belépés díjtalan! Regisztrálj!

DECEMBER 4-5.

10:00-16:00

www.csakanoknek.hu

Mikulás Kalandpark A verseny g�őztese ajándékot kap Böde Péter Vándor Meseíró mesél Zöldségfelismero verseny Ha üg�es vag�

ajándékot is nyerhetsz

Danny Blue

Fellépnek Danny Blue

és tanít�ányai

fellépések: Péntek: 14:00

Szombat: 11:00

Izgalmas Játékokkal és ajándékokkal várunk! Ásványvíz , ok rt po k so má ,C a ! ák ym k ol ag jato Isk , N ál k, ok ztr dá ád gis vo al e Ó Cs R

Valódi csoki Ajándék készítés Üveg festés

Méz Finom falatok Alma minden mennyiségben

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Óbuda III. kerület, Korona tér 1. TELEFON: 06 23 70 430 5377


24

Csak a Nőknek Magazin 2015 októberi száma  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you