Page 1

2014. November

Böde Péter - Mindenhol otthon

CSAK A

Böde Péter - Vándor Meseíró Mindenhol otthon

Hogyan válasszunk ékszereket? Belépés egy új dimenzióba - 3. rész Beszélgetés Dr. Ásin Magdolnával és Dr. Pálus Attilával

www.csakanoknek.hu


Kedves Olvasók! Mindenek előtt egy kötelességemnek kell eleget tennem! Előző számunkban játszott velünk a kisördög és egyik partnerünk telefonszáma tévesen jelent meg. Ezért most csupa nagybetűvel hívom fel a figyelmet a helyes telefonszámára: BÖDE PÉTER – VÁNDOR MESEÍRÓ : +36/20-557-5379. -------------------------------------------------------------------------------------------------Két szomorú nappal, a Mindenszentek és a Halottak Napjával köszöntött be az „enyészet vagy Szent András hava”, ahogyan eleink nevezték ezt a bús, borongós hónapot. A csípős, ködös reggelek, az egyre rövidülő napok „bekuckolódásra” csábítanak, ahogy ezt a kis unokám mondja. Előkerülnek az illatos gyertyák, és szívesebben olvasgatunk egy csésze finom, aromás tea kortyolgatása közben. Persze, azért ennek a hónapnak is megvannak a szépségei, hagyományokhoz kapcsolódó és vigalomra, evésre-ivásra hívó nevezetes napjai. Egyre nagyobb ismertségnek örvend a november 11 - i Márton nap. Sok-sok libás népszokás mellett, ennek a napnak időjárás jóslási hagyománya is van. Úgy tartják: „Ha Márton napján a lúd jégen jár, karácsonykor sárban botorkál”. Egy másik közismert mondás, mely kapcsolódik a Márton naphoz: ”Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.” Ezt a régi szólást az utóbbi években ügyesen felkarolta a gasztronómia, a turizmus és ínycsiklandó liba vacsorákra, liba túrákra invitálják a finom ízek kedvelőit. /Ha belelapoznak magazinunkba, abban is találnak liba receptet./ Azután itt van a hónap két „nagy” névnapja, az Erzsébet és Katalin nap. Katalin napjához is fűződik egy néphagyomány és időjóslás. Katalin napján jósolják meg a lányoknak leendő férjük nevét. És ki ne hallotta volna: ha Katalin kopog, Karácsony locsog. Természetesen a novemberi jeles napok sora ezzel nem ért véget, de itt és most nincs lehetőség a hosszas felsorolásra. Hogy beválnak-e a jóslatok, az majd elválik. Ács Klára A borongós napokon pedig olvassák lapunkat, és játsszanak! főszerkesztő /iWRJDVGPHJD&VDN#1ĘNQHNPDJD]LQWD)DFHERRNRQLV Impresszum: Csak a Nőknek Ingyenes életmód és nyereményújság Főszerkesztő: Ács Klára Nyomdai előkészítés: Image Point Trend Kft. Hírdetésfelvétel: media@csakanoknek.hu Terjesztés: Image Point Trend Kft. Játékszabály A helyes megfejtést (neved, címed, telefonszámod és e-mail címed feltüntetésével) küldd el levélben a Image Point Trend Kft., 1605 Budapest, Pf. 56. címre vagy játssz a www.csakanoknek.hu weblapon.

Kiadja: Image Point Trend Kft. A cikkekben és a hirdetésekben elhelyezett 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.10. szövegekért, képekért, a grafikai munkák Telefon: +36 70/430-5377 jogtisztaságáért sem a szerkesztőség, sem a kiadó felelősséget nem vállal. Postacím: 1605 Bp., Pf. 56. Szponzorációs és együttműködési ajánlatait küldje el a szerkesztőség címére vagy e-mail-ben: Információk: media@csakanoknek.hu www.csakanoknek.hu E-mail: media@csakanoknek.hu


LĂŠlek

Ăšj Ăşt a lelki ĂŠs szellemi Ăśnismeret felĂŠ

0DWUL['URSV&RPSXWHUȎD]œQPHJLVPHUŠVPĹYŠV]HWH %HV]ŠOJHWŠVGU VLQ0DJGROQ¥YDOŠV'U3¥OXV$WWLO¥YDO

Cikksorozatunk első kÊt rÊszÊben megismerkedhettek Kovåcs-Magyar Andråssal, Êletfilozófiåjåval, a lÊlek rezdßlÊseit mÊrni tudó, új, korszakalkotó módszerÊvel, a Matrix Drops Computerrel (MDC) Ês a hozzå kapcsolódó gyógyító elixírrel a Måtrix Dropsszal (cseppekkel).

Č˜$0DWUL['URSVHQHUJLDSRWHQFLÂĄOMÂĄYDOKDWDOPDWJ\DNRURODOÂĄWKDWÂłŠVOÂĄWKDWDWODQ YLOÂĄJDLQNUD$͆QRPWHVWHNKDUPRQL]ÂĄFLÂłMÂĄYDOKDWDYLVHONHGŠVLIRUPÂĄNUDLV $PHQQ\LEHQD]LQIRUPÂĄFLÂłVV]LQWMHLQNUHQGEHQYDQQDNQLQFVV]ÂźNVŠJÂźQNNÂźOVÄ‘ EHKDQJROÂĄVUDKDYLV]RQWIHOERUXOWDULWPXVLJD]RGXQNDJRQGRVDQNLYÂĄODV]WRWW 0DWUL['URSVV]DEÂĄO\RVLQIRUPÂĄFLÂłMÂĄKR]Čœ$0DWUL['URSVFŠOMDšJ\ŠOMÂźNPHJD] ŠOHWÂźQNHWKRJ\MÂłOHVVHQŠOQLČ— E rĂśvid bevezetĹ‘ utĂĄn most megismerhetik, KovĂĄcs-Magyar AndrĂĄs egĂŠszsĂŠgkĂśzpontjĂĄban ĂŠvek Ăłta rendelĹ‘ kĂŠt munkatĂĄrsĂĄtĂłl – dr. PĂĄlus Attila – orvostĂłl, ĂŠs dr. Ă sin MagdolnĂĄtĂłl –, hogyan folyik a gyakorlatban a lĂŠlek feltĂĄrĂĄsa. Az egĂŠszsĂŠgkĂśzpontban, mĂĄr a belĂŠpĂŠs pillanatĂĄban szembe Ăśtlik, a harmĂłnia, a nyugalom. A kĂśrnyezet messze nem egy egĂŠszsĂŠgĂźgyi rendelĹ‘t idĂŠzi, sokkal inkĂĄbb egy luxus szĂĄlloda elegĂĄns, kĂŠnyelmes halljĂĄra emlĂŠkeztet. Ezt a kellemes hatĂĄst, az ott dolgozĂł munkatĂĄrsak kedvessĂŠge ĂŠs magas szintĹą tudĂĄsa tovĂĄbb fokozza. (KĂŠrem, ne higgyĂŠk, hogy tĂşlzok! AmĂ­g mindezt szemĂŠlyesen nem tapasztaltam meg, addig ĂŠn is nehezen tudtam elkĂŠpzelni.) Dr. PĂĄlus Attila (PA) orvos. KovĂĄcs Magyar AndrĂĄs munkatĂĄrsa, aki Budapesten ĂŠs a dĂŠl-magyarorszĂĄgi

rÊgióban kÊpviseli az Matrix Drops módszert. Tanúja Ês rÊsztvevője volt a MDC fejlesztÊsÊnek, tesztelÊsÊnek. EgyetÊrt azzal a tudomånyos nÊzettel, miszerint a krónikus betegsÊgek pszichoszomatikus eredetŹek, Ês azzal, hogy a problÊmåk megoldåsåra legideålisabb teråpia az oki teråpia. A pszichÊ ismerete elengedhetetlennek låtszik a gyógyító munkåban. Ma a kiÊrtÊkelÊsre szubjektív, korlåtozott módszerek ållnak az orvostudomåny rendelkezÊsÊre, emiatt pontosan definiålt lelki, Êrzelmi, gondolati, emberi problÊmåk feltåråsa nem tÜrtÊnhet meg. Dr. Pålus Attila (PA): Korunk emberÊnek legnagyobb problÊmåja a lelki Ês Êrzelmi túlterhelÊseiből adódó nehÊzsÊgek. A pszichoszomatika fogalmåt mindenki ismeri. Tudomånyosan bizonyított, hogy a pszichÊ zavarai a krónikus betegsÊgeink oki tÊnyezői.


belépés egy új dimenzióba

3. rész

Mi felvállaljuk azok feltárását és segítséget nyújtunk a megoldásra. Nagy hiba, a kizárólagos materialista megközelítés, mert – pl. gyógyszeres terápiák – kizárják az egyénre szabott, részletes oknyomozást és más alternatív módszerek alkalmazását. Az orvostudomány manapság a szekunder prevencióban teljesedik ki: beteg embereket kezelnek, és megállapítják a kórképek természetét, súlyosságát. Mi arra vállalkoztunk, hogy mindenki, aki a Matrix Drops Protokoll módszerét választja, útmutatást kapjon a problémái megoldásához szükséges érzelmi, gondolati, kapcsolati és lelki szintjein. Kovács-Magyar András szellemi iskolájában orvosok, terapeuták és laikus érdeklődők együtt ismerkednek meg azzal a módszerrel, amivel elkerülhetik a krónikus gondokat okozó tényezőket. Csak a Nőknek Magazin (CSAN): Hogyan lehetne a régi gyakorlatot megváltoztatni? PA: Ne várjuk meg a betegséget! Az orvosoknak, papoknak, pedagógusoknak legyen kompetenciája, és főleg tudása, megtanítani azt a Protokollt, mely a mai tudásunk szerint a leghatékonyabban szolgálja az egészségünk megőrzését! A mi Matrix Drops Protokollunk lényege az energiáink uralása, káros földsugárzások elkerülése, testünk védelme bizonyos élelmiszerekkel szemben, és a láthatatlan

Lélek

dimenzióink – lélek, érzelem, gondolat, kapcsolat, szellem – működési törvényszerűségeinek megismerése. A budapesti Tábornok utcai központunkban a tanácsadóink valós prevenciós munkát folytatnak, melyben nagy segítséget jelent a Matrix Drops Computer. Miért fontos ez? Mert sokszor maga az egyén sem képes megfogalmazni milyen múltbéli sérelmek, lelki sebek állnak a jelen állapotának a hátterében. Miután az elakadás, a blokk feloldódik, a problémák megoldásához is gyorsabban megnyílik az ajtó. Dr. Ásin Magdolna (ÁM) Három gyermek boldog édesanyja és Kovács-Magyar András egyik jobb keze. Örül, hogy lehetősége nyílt ebben a rendkívüli csapatban dolgozni. Számára nagyon fontos, hogy a család lelki, érzelmi élete rendben legyen, és a problémákat már a fizikai tünetek megjelenése előtt észleljék. Legidősebb gyermeke iskolába jár, ahol elkerülhetetlen az apró szorongások átélése. A cikk folytatását a www.csakanoknek.hu weboldalon olvashatják!

Matrix Drops Kft. 1146 Bp, Tábornok u. 11/a. info@matrixdrops.com www.matrixdrops.com +361 2223186

Hogy hívjuk a lelkiismeret furdalásunkat, a kvantumfizika informatikai nyelvén? ....................................................................................................................................... A helyes megfejtők között egy darab MDC vizsgálatot sorsolunk ki. http://csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyok


´

EgĂŠszsĂŠg

JIALING- CSALĂ DI MASSZĂ ZS

$FVDO¥GLPDVV]¥]VHJ\VSHFL¥OLVDQœVV]H¥OO­WRWWLVPHUHWDQ\DJ 0HJWDQXO¥V¥YDOHJ\RO\DQWHFKQLN¥WVDM¥W­WKDWXQNHOPHO\VRU¥Q RWWKRQXQNEDQVSHFL¥OLVPDVV]¥]VIRJ¥VRNFVRG¥ODWRVYDU¥]V¥YDOHJ\V]HUĹ GHKDWŠNRQ\P³GV]HUUHONŠQ\H]WHWKHWMŸNOD]­WKDWMXNHOSDUWQHUŸQNHW K¥]DVW¥UVXQNDW A csalådi masszåzs tehåt egy olyan $FVDO¥GLPDVV]¥]VM³WŠNRQ\KDW¥VD hasznos technikai ajåndÊk csalådunk szåmåra, melyben magunkat adhatjuk Ês kÜzben mi is ellazulunk, Ês mellyel színesebbÊ tehetjßk napjainkat. Ez a masszåzs ellazít egy-egy stresszes, hajtós nap utån. Jólesik annak, akit masszíroznak Ês annak is, aki masszíroz. Valódi harmóniåt varåzsol pårkapcsolatunkba!

Megtanuljuk, hogyan masszírozzuk pårunkat szakszerŹ lazító masszåzs mozdulatokkal, Ês nÊhåny praktikus tanåccsal kiegÊszítve, mikÜzben kapcsolatunk is kellemes , bensősÊges programmal gazdagodik.

Mint minden masszåzs típusnak, így a csalådi masszåzsnak is szåmos jótÊkony hatåsa van a szervezetßnkre: nyugtatja az idegrendszert, oldja a mindennapi feszßltsÊget, javítja a vÊrkeringÊst, fokozza az anyagcserÊt, elősegíti a szervezet mÊregtelenítÊsÊt, segít a fejfåjås Ês håtfåjås, megszßntetÊsÊben, erősíti a szervezet vÊdekező rendszerÊt, harmóniåt hoz a pårkapcsolatba.

7DQXOMDPHJHOOD]­WDQL PDVV]­UR]QLSDUWQHUŠW K¥]DVW¥UV¥W 0DVV]¥]VIRJ¥VRN Az elmÊleti alapok ismertetÊse utån bemutatjuk a masszåzs fogåsokat, melyet a Szentmihålyi EgÊszsÊgmegőrző – Ês Oktatåsi KÜzpontban lehet megtanulni.

Dr. Kemenyeczky Edit (vital) termĂŠszetgyĂłgyĂĄsz www.szentmihalyiegeszsegkozpontwebnode.hu Mobil: 06 20 430 9999

A cikk folytatĂĄsĂĄt a www.csakanoknek.hu weboldalon olvashatjĂĄk!

Hol lehet megtanulni a csalådi masszåzs technikåjåt? a./ Pólus Center b./ Szentmihålyi EgÊszsÊgmegőrző És Oktatåsi KÜzpont c./ Eurocenter A helyes megfejtők kÜzÜtt kisorsolunk egy konzultåciót, mely sorån megismerheti a legfontosabb masszåzsfogåsokat. http://csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyok


TESTSZERVĂ?ZZEL A HAJHULLĂ S ELLEN

EgĂŠszsĂŠg

7ŠQ\OHJFVDNDSDGO³¥OO­WMDPHJDKDMKXOO¥VW" $QđNV]¥P¥UDD]HJ\LNOHJIRQWRVDEEHV]WŠWLNDLWŠQ\H]đDKDM+RJ\LV¥OOD KDMXNM³OVLNHUŸOWHDIUL]XUDNLWDUWHD]HVWLV]­QK¥]LJPLOHV]KDV]ŠWIºMMDD V]ŠO"0¥UPHJLQWQHPºJ\¥OODKRJ\V]HUHWQŠHOYŠNRQ\RGLNKXOOLNWœUHGH]LN ‰VDOHJQDJ\REEUŠPDKDMKXOO¥V Mi fÊrfiak ugyan nem nagyon valljuk be, de szåmunkra is fontos a hajunk. /Persze annak, akinek mÊg van./ Azoknak a tÜbbsÊgÊt pedig, akiknek kihullott, vagy Êppen kihullóban van, nagyon zavarja. Mindent kipróbålnak, jellemzően titokban Ês azt vårjåk, hogy majd jÜn a csoda. A csoda rendszerint elmarad, de marad a hajhullås. „Kend a fejedre ezt, moss hajat azzal, dÜrzsÜlgesd szuper hajolajjal, a hajszålakból majd felszívódik a hiånyzó vitamin, masszírozd be a kimondhatatlan nevŹ legújabb csodåval.� Újsåg, tÊvÊ, plakåtok tele mindenfÊle kitŹnő megoldåsi javaslattal. A hajåpoló kÊszítmÊnyek fejlődÊstÜrtÊnete igazi ßzleti siker sztori. PÊnzßgyileg mindegyik remekßl mŹkÜdik ez biztos, de a hajhullås tovåbbra is marad. Nekem ez olyan, mintha valaki, mikor szomjas, az ujjåt dugnå bele a pohårba Ês azt vårja, hogy a szomjúsåg elmúlik. A test nem ilyen. A test, ha a belső egyensúlya rendben van, kÊpes egÊszsÊges hajat, kÜrmÜt, bőrt, ideålis testsúlyt

Ês minden egyebet előållítani. Sőt, a hajhullås sem jelentkezik idő előtt. Ha valamelyikkel problÊma van, annak az oka belßl keresendő Ês ott is kell megoldani. TÜbb okra is visszavezethető a hajhullås, a nem megfelelően kinÊző, nem szÊp haj. E mÜgÜtt olyan okokat talålhatunk, mint pÊldåul egy túl magas fehÊrjetartalmú, vagy Êppen ennek ellenkezője, egy olyan diÊta, fogyókúra, ami teljesen kizårja a fehÊrjÊt Ês mÊg sorolhatnånk. Szåmos tovåbbi ok lehetsÊges, melyek a fÊrfiaknål Ês nőknÊl a fejtető kopaszodåsåt, foltos kopaszodåst okoznak.

7XGMDPHJ–QLVDYDO³GLRNRNDWŠV NH]HOMHD]RNDW6]HUYL]HOMHDWHVWŠW ,GH¥OLV7HVWHWPLQGHQNLQHN

Burget PĂŠter www.testszerviz.hu

Mit javasol a szakÊrtő hajhullås ellen? a./ diÊta b./ testszervíz

c./ sok sport

A helyes megfejtők kÜzÜtt teljes testszerviz programot sorsolunk ki. http://csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyok


EgĂŠszsĂŠg

HASI LÉGZÉS

0HULGL¥QWRUQDIRO\WDW¥VD $OŠJ]ŠVWHU¥SL¥N³UL¥VLHOđQ\HKRJ\NLY¥O³DQNLHJŠV]­WHQHNE¥UPLO\HQ J\³J\­W³WHU¥SL¥WVHJ­WLND]HJŠV]VŠJPHJđU]ŠVŠWLOOHWYHKHO\UH¥OO­W¥V¥WŠV YLV]RQ\ODJNœQQ\HQPHJWDQXOKDW³N Amikor mÊly hasi lÊgzÊst vÊgzßnk, akkor erősen megdolgoztatjuk a tßdőt, nyomåst gyakorlunk a hasra, serkentve ezzel a bÊlmŹkÜdÊst, ami pozitívan befolyåsolja az emÊsztÊst. A fokozott oxigÊnfelvÊtel hatåssal van a vÊr ÜsszetÊtelÊre, ami hosszú tåvon segít elkerßlni a szívinfarktust, termÊszetes módon csÜkken a pulzusszåm, javul a fizikai teljesítőkÊpessÊg. ErősÜdnek a szív izmai Ês a tßdő. MegfigyelÊsek szerint a mÊly, lassú hasi lÊgzÊs segít beszabålyozni a női ciklust, valamint csÜkkenti a klimaxban szenvedők hőhullåmait.

BathĂł Kinga 06/30-9522-582

JótÊkonyan „masszírozza� a belső szerveket, fokozódik a hasi szervek vÊrellåtåsa. $KDVLOŠJ]ŠVJ\³J\­W³KDW¥VD A hasi lÊgzÊs gyógyítja a magas vÊrnyomåst, a gyomorfekÊlyt, az ålmatlansågot, a måj – Ês az epe megbetegedÊseit. Erős nyugtató, relaxåló, stresszoldó, fåjdalomcsillapító hatåsa van. A kínaiak belső helyreållítåsi technikånak nevezik. Nem vÊletlenßl. A hason olyan fontos meridiånok (energiacsatornåk) futnak keresztßl, mint a gyomor, a lÊp-hasnyålmirigy, a vese Ês a måj. A hasi lÊgzÊssel segítjßk a måj Ês a vese mÊregtelenítő munkåjåt, az epehólyag ßrßlÊsÊt. . A lÊp meridiån minden meridiånra hatåssal van, fontos szerepe van az immunrendszer mŹkÜdÊsÊben Ês az ÜdÊmåsodås elkerßlÊsÊben. A cikk folytatåsåt a www.csakanoknek.hu weboldalon olvashatjåk!

Soroljon fel 3 olyan egÊszsÊgßgyi problÊmåt, amelyre jótÊkony hatåssal van a hasi lÊgzÊs! a./‌‌‌‌‌‌‌‌‌ b./‌‌‌‌‌‌‌.‌.. c./‌‌‌..‌‌‌‌‌ A helyes megfejtők kÜzÜtt a meridiån rendszer harmonizålåsåra szolgåló SUJOK gyŹrŹt sorsolunk ki. http://csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyok


ÉDES CÉKLA SALÁTA

‰GHVF©NODVDO¡WD +R]]¡YDO³N -750 g édes cékla -50 g vegyes magok -Extra szűz olívaolaj -1/2 teáskanál édes füstölt paprika -2 evőkanálnyi sótlan vaj -1 egész narancs -1/4 teáskanál őrölt fahéj -150 g barna cukor Dresszing -75 ml tej -1 citrom leve -Fél csokor aprított vegyes zöldfűszer (turbolya, tárkony, menta)

(ON©V]­W©V Mossuk meg a céklát jó alaposan és helyezzük egy nagy serpenyőbe. Öntsünk rá hideg vizet. Ha ezzel megvagyunk, forraljuk fel nagy lángon, ha felforrt, fedjük le, vegyük kisebb lángra és főzzük 1órán át, amíg megpuhul. Ha elkészült tegyük félre és hagyjuk kihűlni, majd hámozzuk meg és vágjuk 3 cm –es gerezdekre. A magokra tegyünk egy kis olívaolajat, édes füstölt paprikát, egy csipet tengeri sót és szórjuk

Recept

meg fekete borssal. Ezt egy száraz serpenyőben pirítsuk aranyszínűre. Ha kész vegyük le az edényt és tegyük félre. Dresszing elkészítéséhez keverjük össze a tejet a fél citrom levével, egy löttyintés olivaolajjal és adjuk hozzá az aprított zöldfűszereket. Olvasszuk fel a vajat a serpenyőben, utána adjuk hozzá a pirított magokat, a lereszelt narancsot és egy löttyintés narancslevet. Ezután adjunk hozzá még fahéjat, barna cukrot, egy jó csipet sót és a borsot. Forraljuk fel, és hagyjuk a tűzön kb. 10 percig, amíg karamelizálódik és ragadós nem lesz. Ha ezzel végeztünk, vegyük le a tűzről, és dobáljuk rá a már elkészült, megfőtt céklát. Hagyjuk kihűlni serpenyőben, majd tegyük rá ízlésesen egy tányérra, amit még apróra vágott tárkony és menta levelekkel, piríott magokkal díszíthetünk. Ha valaki nem akar órákig főzni, a saláta cékla konzervből is elkészíthető.

Jamie Oliver recept


´

EgĂŠszsĂŠg

KVASZ

az egĂŠszsĂŠges gabona ĂźdĂ­toital

,

$NYDV]OHJLQNÂĄEEPLQWQ\ÂĄULIULVV­WÄ‘LWDONHUÂźOWEHNRUXQNDNÂś]WXGDWÂĄED $]HOPÂşOWŠYHNEHQD]RQEDQPHJQÄ‘WWČŽHOVÄ‘VRUEDQ2URV]RUV]ÂĄJEDQČŽ D]ŠUGHNOÄ‘GŠVH]LUÂĄQWDŠYHVPÂşOWWDOEÂźV]NŠONHGKHWÄ‘V]OÂĄYLWDO LUÂĄQW/DVVDQQÂĄOXQNLVWHUMHGDNYDV]LVPHUWVŠJHGHPŠJYLV]RQ\ODJ NHYHVHQNÂłVWROWÂĄNŠVPŠJNHYHVHEEHQNŠV]­WHWWŠNHOKÂĄ]LODJ A kvasz mindennel rokonsĂĄgban lĂŠvĹ‘ fermentĂĄlt termĂŠk. Egy kicsit kenyĂŠr leves, rokonsĂĄgban ĂĄll a ciberĂŠvel is, de leginkĂĄbb mĂŠgis egy alacsony alkoholtartalmĂş, ĂźdĂ­tĹ‘, gyenge sĂśr. A klasszikus kvasz hozzĂĄvalĂłi: Ĺ?rĂślt rozs malĂĄta, Ĺ‘rĂślt ĂĄrpa malĂĄta, rozsliszt, rozskenyĂŠr, szĂĄraz rozskenyĂŠr, melasz ĂŠs borsmenta. Aki nem akar a kovĂĄszolĂĄssal bajlĂłdni, az vĂĄlaszthatja az egyszerĹąsĂ­tett elkĂŠszĂ­tĂŠsi mĂłdot, mely ĂŠlesztĹ‘t, melaszt, rozslisztet, vizet, forrĂł vĂ­zzel leĂśntĂśtt aprĂ­tott, szĂĄrĂ­tott rozskenyeret tartalmaz, amihez hozzĂĄadjĂĄk az ĂŠlesztĹ‘s „kovĂĄszâ€?. Az Ă­zesĂ­tĂŠs tetszĂŠs szerint tĂśrtĂŠnhet.

MiÊrt iszik az ember egyåltalån kvaszt? „Iszonyú meleg van, szinte hiåba iszik az ember meg egy nap 3 liter vizet, ållandóan szomjúsåg gyÜtri. Mit csinål ilyenkor egy orosz? -TermÊszetesen kvaszt iszik.� De ma mår nemcsak az oroszok Ês a tÜbbi szlåv nåció frissßl kvasszal. Egyre tÜbb gyårtó Ês forgalmazó jelenik meg a piacon, ami az egÊszsÊges Êletmód terjedÊsÊnek is kÜszÜnhető, hiszen, mint kÜztudott a kvasz egy egÊszsÊges gabonaital. A piacra jutåsÊrt vívott kßzdelembe nagy nemzetkÜzi cÊgek is beszålltak. Egy kvasszal foglalkozó weboldal fiatal kommentelője pÊldåul azt írta posztjåban: „a kvasz ÊlÊnkítőbb hatåssal volt råm, mint a Cola�. Nos, egy Êrdek nÊlkßli kommentelőnek Êrdemes hinni! Magyarorszågon is elÊrhető!

BungĂł BĂŠla +36 30 951 36 45

A cikk folytatĂĄsĂĄt a www.csakanoknek. hu oldalon olvashatjĂĄk

Honnan szårmazik a kvasz? a./ NÊmetorszåg b./ Oroszorszåg A helyes megfejtők kÜzÜtt 3 ßveg kvaszt sorsolunk ki. http http://csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyok

c./ India


INTERAKTÍV KÖRNYEZETVÉDELEM

,,

Fokert

šMXWDNRQD0DUJLWV]LJHW 1HPU©JLEHQWDUWRWW¡ND)đNHUW=UWPXQNDW¡UVDLD]LGHL©YXWROV³ LQWHUDNW­YN¶UQ\H]HWY©GHOPL³U¡M¡W A program – interaktív környezetvédelem – célja, hogy kint a szabadban, „testközelből” mutassák meg azokat az értékeket, szépségeket, érdekességeket, melyeket egy-egy növény, park nyújt az embereknek, családoknak, gyerekeknek. A tematikus program keretében a lelkes 21 fős iskolás csoport először a növények gondozásának, védelmének fontosságával ismerkedett meg. Ezt követően a gyerekek elsajátították a virágültetés alapjait és árvácskákat ültettek a nagy játszótér melletti virágágyásokba. A diákok

számára az óra legizgalmasabb része a „fabarát” választás volt, mely során Szaller Vilmos, a Főkert Zrt. szakértő munkatársa bemutatta a Margitsziget nevezetes fáit az iskolás csoportnak. Mindenki kiválaszthatta magának a legszimpatikusabb fát és fabarátjává fogadta azt. A program zárásaként minden diák megkapta a FŐKERT Zrt. saját, kifejezetten gyerekek számára készített mesekönyvét. A Miki és Lili címet viselő „zöld illemtan” könyv segítségével a gyerekek könnyen, érthető, mesés formában sajátíthatják el a növény gondozás alapjait, valamint a környezettudatos szemlélet fontosságát. Ezek a rendhagyó tanórák hatékony módját képezik az interaktív környezetvédelem megvalósításának.

FŐKERT Nonprofit Zrt www.fokert.hu

Milyen órát tartottak a FŐKERT Zrt. munkatársai a gyerekeknek a Margitszigeten? a./ irodalom b./környezetvédelmi c./ biológia A helyes megfejtők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. http http://csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyok


Kultúra

BÖDE PÉTER - Vándor Meseíró verse

MINDENHOL OTTHON Csupasz csiga házatlanul Robog messze álmatlanul, Hogy időben hazaérjen, Fogyó Holdtól álmot kérjen. Lótás-futás mind hiába, Nem ért haza vacsorára. Hetek óta késésben volt, Korgó gyomra szüntelen szólt. Kell egy terv, hogy munkahelyről Otthonába lépjen egyből. Ötlet jött, mint villámcsapás: „Hátán legyen mozgó lakás!”

Tervét gyorsan végrehajtva, Házát tüstént vállra kapta. Imbolyog a csiga háza, De nem esik le, bárki rázza. Ne sérüljön ingósága, Lassan csúszik, poroszkálva. Összenőtt így vele teste, Hazaér már minden este. Irigykedik sok-sok állat: „Ily erőssé hogyan válhat?” Saját házát hátán viszi, Izmos lett ő, mind azt hiszi. Csigatársak példaképe Csigák közt a világszépe. Divat lett a csiga háza, Legenda lett valahára. Ezután, ha látsz sok csigát, Csigaházas csiga-ligát, Tudd, hogy egyszer szólt egy csiga: „Házasként ím’ jobb az iga.”

Böde Péter - Vándor Meseíró +36/20-557-5379 www.vandormeseiro.hu

$YHUV%¶GH3©WHUȘ0HV©V9HUVHNȗ F­PıN¶Q\Y©EHQWDO¡OKDW³

Hová robog a csupasz csiga? a./ erdőbe b./ játszótérre c./ haza A helyes megfejtők között kisorsoljuk a szerző egy mesekönyvét. http http://csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyok


BÖDE JÁNOS

Recept

Megjelent és interneten megrendelhető Böde János Versbe foglalt finomságok c. könyve, melyben hagyományos és különleges receptekből válogathatnak a konyha szerelmesei és amatőr „nagymesterei” éppúgy, mint a konyhaművészettel most ismerkedők. November lévén, álljon itt egy Márton napi recept.

Ludas kása Hozzávalók 4 személyre: - 1 kg libanyak /lehet pulyka is/ - 1 kg vegyes zöldség /lehet mélyhűtött is/ - 1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma / apróra/ - ½ kg rizs - só bors, petrezselyem - 20 dkg sajt reszelve

Elkészítés: Egyszerű és nagyon finom meleg téli étel, Az arabok nem villával eszik, hanem kézzel. A libanyakat vízbe tesszük, és sokáig főzzük, Félidőben a zöldségeket is hozzá eresztjük. Kis lángon kell főzni soká, ne legyen zavaros, Akko jó a húslevesünk, ha csillogóan aranyos.

Leszűrjük a benne lévő megfőtt alkatrészeket, Külön tálba szedegetjük a húst és a zöldséget. Mikor kihűlt, csontról a húst leszedjük mi apróra, Ilyenkor kés jöhet még a vágáshoz kapóra. Húslevesünk egy részében megfőzzük a rizsünket, Majd, ha puha, egy tálba vegyítjük az egészet. Annyi levet öntünk hozzá, egy kicsikét tocsogjon, És a rizs egy óra múlva szép kásásra omoljon. Savanyúval tálalhatjuk, reszelt sajtot reája, Mondjuk, ha ez „egytál” étel, bizony nem lehet párja.

Böde János Elérhetősége: www.csakanoknek.hu


Divat

Hogyan vĂĄlasszunk ĂŠkszereket

6]H QŠ 6]HUHWQŠNHGYHVŠWPHJOHSQLHJ\J\œQ\œUĹŠNV]HUUHOD]RQEDQœWOHWH VLQF VLQFVKRJ\¥OOMRQQHNL".DODX]XQNUŠYŠQV]HUHWQŠQNPHJNœQQ\­WHQLD PHJIHOHOđŠNV]HUNLY¥ODV]W¥V¥W$]RQEDQQHIHOHMWVHHOKDV]HUHWLD S¥UMDDNNRUEL]WRVDQV]HUHWQLIRJMDD]WD]ŠNV]HUWLVDPLWNLY¥ODV]WQHNL $PHJIHOHOđŠNV]HU A megfelelő Êkszer kivålasztåsa szórakoztató is lehet, nem kell tartania tőle Ês ennek rÊvÊn Ön is ta felmÊrheti, hogy milyen jól ismeri kedvesÊt. Az Êkszer vålasztåsåt megelőzően vålaszoljon a kÜvetkező kÊrdÊsekre: 1) 0LO\HQDONDORPUDV]HUHWQHŠNV]HUW DM¥QGŠNR]QL" SzßletÊsnap, karåcsony, Valentin nap? Esetleg szeretnÊ megkÊrni a kedvese kezÊt? Håzassågi Êvforduló alkalmåból szeretne egy igazån kßlÜnleges ajåndÊkot? Figyeljen arra, hogy minden alkalomhoz mås-mås Êkszer illik, hiszen nem ugyanolyan gyŹrŹt vålasztana Valentin napra, mint pÊldåul egy eljegyzÊsre. 2) 0LO\HQDSDUWQHUH­]OŠVH"0LNRU YLVHOKHWLD]ŠNV]HUW" Gondolja åt, hogy kedvese milyen Êkszereket visel Ês milyen alkalmakkor? Ez mår Ünmagåban sokat elårul partnere ízlÊsÊről Ês stílusåról. Figyeljen partnere reakcióira az ÊkszerÊsznÊl, vagy amikor magazinokat lapozgat, hiszen ezekből az aprósågokból kiderßl, hogy

milyen Êkszerre vågyik. 3) 0LO\HQŠNV]HUWY¥ODVV]RQ" A fßlbevaló az egyik legkedveltebb Êkszer, hiszen praktikus Ês elegåns mindennapi kiegÊszítő. A gyŹrŹ is a legnÊpszerŹbb Êkszerek egyike. AjåndÊkozåsa egy igazån varåzslatos pillanat, mely a szerelmet Ês a kÊt ember kÜzti kÜtelÊket szimbolizålja. A gyŹrŹ åltalåban nem egy egyszerŹ, hÊtkÜznapi ajåndÊk, hanem a kÊt ember kÜzti kßlÜnleges kapcsolatånak jelkÊpe. A medål egy olyan Êkszer, mely kifejezi viselőjÊnek a rÊszletekbe menő figyelmÊt.


Divat A megfelelő medál lehet mindennapi viselet, mely méretét és formáját a vis kiválasztott ruha szabása, dekoltázsa nagyban befolyásolja.

A nyakláncok a társasági eseményeken általában kiemelt figyelmet kapnak. Mélyen dekoltált ruhákhoz a kifejezőbb, nagyobb méretű nyakláncok viselését ajánljuk! A karkötő egy praktikus és divatos kiegészítő, ami bármely alkalomra megfelelő viselet lehet és akár egy sportosabb nőnek is örömet szerezhet vele. A megfelelő méretű karkötő ismérve, hogy körülbelül 10 mm-rel hosszabb, mint kedvese csuklójának kerülete. Ha tanácstalan a megfelelő ékszert illetően, ideális megoldás lehet ajándékutalvány vásárlása, hiszen kedvese így saját magának választhatja ki a tökéletes ékszert. Jó alternatíva lehet akár egy teljes ékszer szett megvásárlása is (gyűrű, nyaklánc, medál és fülbevaló), mely darabjaival akár évente több alkalommal is megörvendeztetheti kedvesét. 4) $Q\DJLOHKHWđV©JHN Olyan ékszert válasszon, amely az anyagi lehetőségeihez illik!

Határozzon meg egy értékhatárt és ennek megfelelően válasszon! Gondoljon arra, hogy az ékszernek nem csak pénzbeli, hanem érzelmi értéke is van! Kollégáink segítenek Önnek abban, hogy a kiválasztott kategórián belül megtalálja az elképzeléseinek megfelelő ékszert! 5) 0LO\HQI©PEđON©V]¼OM¶QD]©NV]HU" Gondolja át, hogy milyen kedvese ízlése, milyen fém illene hozzá, illetve mennyibe kerül az! Bátran nézzen bele kedvese ékszeres dobozába, hiszen így kiválaszthatja az igazán hozzá illő fémet, ötvözetet. Nem utolsó sorban pedig bizonyosodjon meg arról is, hogy kedvese allergiás –e valamelyik ötvözetre!

A cikk folytatását a www.csakanoknek.hu weboldalon olvashatják. Dr. Marczi Erika + 36 30 280 74 75 marczi@hu.inter.net

Soroljon fel három fontos szempontot a megfelelő ékszer kiválasztásánál! a./…………...……… b./……………..…….. c./…………………… A helyes megfejtők között kisorsoljuk a D.I.C. „Diamonds” c. könyvét. http http://csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyok


´

Divat

Ăšj tĂ­pusĂş fĂŠrfiak

9LKDURVJ\RUVDV¥JJDOY¥OWR]³YLO¥JXQNŠOHWŸQNPLQGHQWHUŸOHWŠUHQDJ\ KDW¥VVDOYDQ0HJY¥OWR]RWWDW¥UVDGDORPDFVDO¥GLŠVS¥UNDSFVRODWRN DPXQN¥KR]YDO³YLV]RQ\D]ŠUWŠNUHQGHN.RU¥EELWDEXNGđOWHNOH(]HN DY¥OWR]¥VRNDIŠU͆DNŠOHWIHOIRJ¥V¥EDQYLVHONHGŠVLV]RN¥VDLNEDQŠV œOWœ]NœGŠVŸNEHQLVPHJMHOHQWHNQHPNLVœUœPŠUHDGLYDWWHUYH]đNQHN0DP¥U DIŠU͆DNHJ\UŠV]HGHNŸOœQœVHQD͆DWDODEENRURV]W¥O\VRNNDOPHUŠV]HEEHQ IHOV]DEDGXOWDEEDQœOWœ]NœGLN Ha egy kicsit visszapillantunk az ÜltÜzkÜdÊs tÜrtÊnetÊbe, låthatjuk, hogy a fÊrfiaknak is szigorúan előírt ÜltÜzkÜdÊsi normåkhoz kellett alkalmazkodniuk, mely normåk rÊvÊn tårsadalmi hovatartozåsukat, foglalkozåsukat is meg lehetett ållapítani.

vĂĄlt. Egyben a viselkedĂŠsi normĂĄkat is megfogalmaztĂĄk.

Illusztråció: Der Gentlemen – Ein Herrenbrevier

IllusztrĂĄciĂł: James Tissaud festmĂŠnye egy londoni tĂĄrsasĂĄgrĂłl. www.otvenetul.hu

Az 1800-as Êvek måsodik felÊtől az ÜltÜzkÜdÊst mår nem rendeletekkel szabålyoztåk. Helyßkbe az etikett lÊpett, ami szinte napi tudomånnyå vålt. Kinek, milyen alkalomra, milyen ÜltÜzetet illik viselni nÊlkßlÜzhetetlen ismerettÊ fő kÊp: Forrås:www.men.hu

Hol vagyunk ma mår ettől? ElÊg megnÊzni a fiatalokat az iskolåban, a szórakozóhelyeken, vagy a legújabb a tervezői håzak Ês stúdiók fÊrfi divatbemutatóit. MÊg húsz Êvvel ezelőtt is, ha egy fiatal fÊrfi banknål vållalt ållåst szigorú ÜltÜnyÊben úgy nÊzett ki, mint a nagypapåja. Napjainkban a fÊrfiak ÜltÜzkÜdÊse folyamatoson lazul Ês våltozik.


Divat

Új típusú férfiak Hol vagyunk ma már ettől? Elég megnézni a fiatalokat az iskolában, a szórakozóhelyeken, vagy a legújabb a tervezői házak és stúdiók férfi divatbemutatóit. Még húsz évvel ezelőtt is, ha egy fiatal férfi banknál vállalt állást szigorú öltönyében úgy nézett ki, mint a nagypapája. Napjainkban a férfiak öltözködése folyamatoson lazul és változik. Egyre érzékenyebbé váltak a ruházat színei, anyagai és szabása iránt. Egyre nagyobb gondot fordítanak egész megjelenésükre. Fejlődésük követi a nőkét. A szépség, a shoppingolás, a divat, a világmárkák ismerete és viselete ma már a férfiaktól sem idegen. Megjelentek a hirdetésekben is a férfi idolok. David Beckhamnek, a futball stadionok sztárjának megjelenése a plakátokon és hirdetésekben szintén arra ösztönzi a férfiakat, hogy bátran öltözködjenek, bátran vállalják fel egyéniségüket. Öltözködni öröm – állítják a neves divattervezők. Ehhez a jelenséghez hozzájárultak a hagyományos férfi szerepek változásai is. A férfias férfi, a tévedhetetlen, aki főnökként uralkodik a családján, teljes felelősséget vállal, anyagi és egzisztenciális jólétet biztosít Európa szerte eltünőben van. A férfiak már nem akarnak a család szuper hősei lenni. Más értékek felé fordulnak. Mernek sajátmaguk lenni és kipróbálni saját határaikat. Ezek a „hibrid” férfiak készek virágos ingeket hordani. Vége a szent-hűségnek. Üdvözlik az új típusú kapcsolatokat, a közeli barátságot férfiak között, vagy a pusztán szexuális kapcsolatokat. Természetesen léteznek

még a hagyományos férfi típusok, de számuk egyre csökken. Ezek a változások nem hagyják érintetlenül a férfidivatot sem. A 90es években divatba jöttek a feminin és androgén típusú férfiak és az unisex viseletek. Fokozatosan megjelentek a férfidivatban a színek és az erőteljes minták. Ma már megfigyelhető az utcai és alkalmi viseletek keveredése is. Franck Boclet francia divattervező (Smalto) örül ennek a jelenségnek, mert így nyugodtan párosíthatja a szmoking zakót a farmernadrággal, vagy adhat fantázia inget, nyakkendő nélkül zakó alá. „Még soha nem adtunk el ennyi plasztronos blúzt”- nyilatkozta egy neves divattervező tervező. Az un. Streetwear (sztrítver) és a hiphop irányzat is segített fellazítani a hagyományos ruhatárat. A sportruházati elemek fokozatos beépülése a férfidivatba szintén hozzájárult a szigorú formák lazulásához és szabadságot biztosított a modern ember testének. Az új kihívások a tervezőket is arra ösztönzik, hogy átértékeljék és felértékeljék a férfidivatot. A klasszikus divatból kiindulva, azokat átértelmezve, finoman kombinálják intelligenciával és olyan kellemes formákkal és anyagminőségekkel, melyek jó érzéssel töltik el a ruha viselőit.

Ács Klára

Mikor jött divatba az unisex? a./ 1990-es évek b./ 1970-es évek c./ 1960-as évek A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. http http://csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyok


EgĂŠszsĂŠg

Hormonok ĂŠs a szĂŠp hajkorona

$]HOđ]đUŠV]EHQ¥WYHWWŸQNQŠK¥Q\GROJRWDQ\¥ULKDM¥SRO¥VU³O%¥UPŠJ WRPERODQ\¥UGHODVVDQEHNœV]œQWD]đV]‰VH]]HOD]ŠYV]DNNDOQHPFVDN D]LVNRODNH]GđGLNGHV]ŠSODVVDQYLVV]DWŠUQHNPHJROGDWODQSUREOŠP¥LQNLV ,WWPRVWQHPPHQQŠNEHOHDPŠO\HQJ\œNHUHG]đNEHPDUDGRNDIHMWHWđQŠO DKDMQ¥O ‰QUŠJHQHOđV]HUHWHWWHOKDQJR]WDWWDPRO\NRURO\NRUKRJ\P¥UD KDMDPKXOOLND]LGHJWđOYDJ\P¥VW³O0DP¥UH]WQHPPRQGRP 5œYLGHQDKRUPRQRNU³O BeszÊlek egy kicsit a hormonokról, de Êpp csak egy kis kóstolót adok belőlßk, hiszen egy nagyon bonyolult rendszerről van szó. Tudni kell azonban, hogy hajunk szÊpsÊgÊre megfelelő hormonhåztartåsunk is hatåssal van. A legåtlåthatóbban úgy tudom szemlÊltetni, ha megemlítek nÊhåny tßnetet. Előtte azonban felhívnåm a figyelmet arra, hogy a tßnetek alapjån sokan magukra ismernek majd, amit Ên magam is gyakran elkÜvetek. De felhívom a figyelmet, senki ne diagnosztizålja magåt! Az endokrinológia egy jóval Üsszetettebb szakåga az orvostudomånynak. HajanalitikuskÊnt,

ha hormonproblÊmåra utaló jelet vÊlek felfedezni, mindenkÊpp endokrinológus szakorvoshoz kßldÜm az illetőt. Elvåltozåsokat ugyan jelezhetnek biorezonanciån alapuló gÊpek is, de pontos ÊrtÊkeket csak a vÊrből tudnak megållapítani. Akinek a nőgyógyåsza, belgyógyåsza nem låtja indokoltnak a vizsgålatot, az kÊrheti magånúton is, teljesen vållalható ÜsszegÊrt. A hormonok lÊtfontossågú jelhordozó molekulåk, amelyek befolyåsoljåk sejtjeink mŹkÜdÊsÊt. Ha felborul az egyensúly, az a szervezet elÊgtelen mŹkÜdÊsÊhez vezethet. A hormonrendszer az idegrendszerrel egyßtt Üsszehangolja Ês szabålyozza a szervrendszerek mŹkÜdÊsÊt.

MaczĂł RozĂĄlia FodrĂĄszmester - hajanalitikus www.rozy.hu +36 20 569 1768 maczo@rozy.hu

A cikk folytatĂĄsĂĄt a www.csakanoknek.hu weboldalon olvashatjĂĄk.

Mely szervßnk helytelen mŹkÜdÊse vezethet hajhullåshoz? a./ vese b./ pajzsmirigy c./ måj A helyes megfejtők kÜzÜtt egy tanåcsadåssal egybekÜtÜtt hajgyógyåszati vizsgålatot sorsolunk ki. http://csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyok


Lélekgyógyítás - utazás a tudatalattiban

Miért fontos a lélekgyógyítás? Problémáink, de még a betegségek okai is a gyerekkorban gyökereznek, és meghatározzák az élethez való hozzáállásunkat, érzéseinket, gondolatainkat, befolyásolják egészségi állapotunkat. Mindannyiunk életében ugyanis (leginkább gyerekkorban) történik valamilyen fájdalmas emlék – trauma –, amely felnőtt korunkban az életünk egyes területein akadályoz bennünket a sikerben (munka, párkapcsolat, betegségek, családi problémák, stb.). A tudatalattiban utazás segítségével megkeressük a probléma gyökerét. A gyerekkori emlékek felkutatásával, feldolgozásával – egy sajátos ok-feltáró módszer segítségével – elhárulnak az akadályok, a harmonikus élet elől. Ellazult állapotban a páciens megismerkedik saját érzelmeivel, azok egymásra épülésével, és megtanulja kezelni azokat. Rátalál arra az útra, hogy, hogyan tudja irányítani érzelmeit, hogy ne azok irányítsák őt. Így fokozatosan

Lélek

elsajátítja, hogyan vegye kezébe saját sorsát az addigi kiszolgáltatottság helyett.

A kezelés menete röviden A probléma feltárása, megbeszélése éber állapotban történik, majd könnyű ellazítást követően, csukott szemmel folytatódik a beszélgetés, amikor is megkeressük a gyerekkorban a probléma gyökerét és kioldjuk azt.

Kezelés időtartama: 1-3 óra

A cikk folytatását a www.csakanoknek.hu weboldalon olvashatják.

Józsa Éva +36 70 9423129 jozsaeva10@gmail.com

A probléma feltárása milyen állapotban történik? a./ ellazult b./ éber c./ alvó A helyes megfejtők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. http://csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyok


Életmód

Csak a NĹ‘knek Klub fĂŠrfi szemmel

1HPȖ&VDNDQđNQHNȗ +DYDODNLQHNHPD]WPRQGMDK³QDSMDKRJ\QđLNOXEEDIRJRNM¥UQLD]W NLQHYHWHP +DYDODNLD]WPRQGMDKRJ\ŠOYH]QLIRJRPD]WHJ\HQHVHQOHKŸO\Š]HP +¥WQHPOHWWLJD]DP A „Csak a nőknek� – www.csakanoknek. 7HUPŠV]HWHVHQD1đL.OXEED hu – internetes Ês nyomtatott magazin felkÊrte a Testszervizt, hogy szakÊrtői gårdåjukhoz csatlakozva vållaljuk el az „EgÊszsÊges Életmód szakÊrtő� szerepet. A felkÊrÊst ÜrÜmmel vettßk, hiszen cÊlunk, hogy egyre tÜbb, a testÊvel kapcsolatosan tudatos, jó ÊletminősÊgben Êlő Ês egÊszsÊges embert låssunk magunk kÜrßl. SzakÊrtőkÊnt kÜtelessÊgßnk volt elmenni a Klub estre. ElőszÜr szeptemberben, majd måsodszor októberben kerßlt erre sor. FÊrfikÊnt eszembe sem jutott volna magamtól, hogy ilyen helyekre jårjak, mivel az „ígÊret szÊp szó‌� elmentem.

Mår a helyszínvålasztås is gondos Ês figyelmes hÜlgyek ízlÊsÊt dicsÊri. Óbudån, a Kereskedelmi Ês VendÊglåtóipari Múzeum mŹemlÊk ÊpßletÊben mosolygós recepciós lånyok Êrdeklődtek, hogy miÊrt is jÜttem?

Burget PĂŠter Testszerviz – ĂœgyvezetĹ‘ Tulajdonos

feleltem. Egy cseppet sem lepődtek meg ezen, hanem kedvesen tåjÊkoztattak a programokról, informåltak arról, hogy mit hol talålok Ês kellemes szórakozåst kívåntak.A rendezvÊny fő termÊbe lÊpve aztån majd elåjultam. 100 csillogó szemŹ, Êdesen beszÊlgető, jól ÜltÜzÜtt hÜlgy kÜzÜtt talåltam magam.Szemmel låthatóan fel voltak dobva, Ürßltek, hogy hamarosan kezdődik a program, izgatottan beszÊlgettek mindenfÊle női tÊmåról. RåjÜttem, hogy ez egy nagyszerŹ hely. Minden egÊszsÊges fÊrfi vågya, hogy szÊp, elegåns, jó kedvŹ hÜlgyek vegyÊk kÜrßl. Råadåsul a hÜlgyek urak arånya is nekßnk kedvezett. Ez maga a mennyorszåg.

A cikk folytatĂĄsĂĄt a www.csakanoknek.hu weboldalon olvashatjĂĄk.


Divat

Kifordítva-befordítva‌

$NŠVđđV]LNRUDWŠOLGLYDWMHOOHP]đL (UUHD]LGđV]DNUDLVIHONHOONŠV]ŸOQL1HNŸQNQđNQHND]RQEDQQHP Nœ]œPEœVKRJ\KRJ\DQ" 1ŠK¥Q\M³WDQ¥FV Ne szomorítson bennßnket az ősz – színek, formåk előnyben! Jól dekorål Ês főleg meleget ad egy kapucnis, szőrmÊvel díszített, vilågos camel(teveszőr) színŹ åtmeneti kabåt. Ez lehet bőr, mŹantilop vagy gyapjú anyagú. Ha a pÊnztårcånk megengedi – kifordítom-befordítom- szőrmebÊlÊses kabåt. TŹzÜtt-vattåzott 7/8-os kabåt, alatta kÜtÜtt garnitúra azonos színből, a nadråg lehet elasztikus vagy szÜvet ugyancsak praktikus viselet. Az ocelot a „vadbőr� mintåk sikeres útjukat a divat minden terßletÊn folytatjåk. �me, nÊhåny ÜltÜzet: rÜvid kis bunda – fiataloknak főleg mŹszőrmÊből fejfedővel – finom, meleg, kucsmahatåsú simlÊderes sapka. Ha otthon a csalådban van a mamånak, vagy a nagymamånak rÊgi megunt ocelot bundåja, akkor azt nagyon csinosra lehet ilyen módon åtalakítani. Fåzósaknak ajånlott az irhamellÊny tŹzÜtt díszítÊssel. IsmÊt nagy divat a valódit

tÜkÊletesen utånzó mŹirha. A lÊnyeg, hogy szőrmeszÊlek (vågott szÊlek) emeljÊk ki a kabåt, vagy a mellÊny fazonjåt. Ez a mellÊny kosztßm, kabåtruha, nadrågos Üsszeållítåsok tårsa lehet. MÊg mindig az ocelot! Rugalmas anyagokból, kÜtÜttből, vÊkony mŹszőrmÊből vagy bőrből kÊszßlt nadrågok, mellÊnyek nagyon divatosak. Fiatalok dzsekivel, anoråkkal, sőt elegåns kabåttal is viselhetik. A farmer tovåbbra is a tÊli divat egyik fontos eleme, esőkabåttal, anoråkkal kis Ês nagy kendővel is hordható, de lÊnyeges a låbbeli is! KÊnyelmes, puha, divatos csizmåk.

A cikk folytatĂĄsĂĄt a www.csakanoknek.hu weboldalon olvashatjĂĄk.

KovaliknÊ Våmos Magda EÜtvÜs-díjas divattervező www.moda.hu

Mi a szezon kedvelt mintåzata? a./ geometriai mintåk b./ vadbőr – ocelot c./ csíkos A helyes megfejtők kÜzÜtt ÊrtÊkes ajåndÊkokat sorsolunk ki. http http://csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyok


Gazdaság

Miért takarékoskodjunk? 1.rész

„Miért takarékoskodjunk?” címmel indítunk cikksorozatot, melyben gyakran nem átgondolt pénzügyi témákat vet fel szakértőnk. Mivel is kezdhetnénk a sorozatot, mint „szemünk fényével”, a gyerekkel. Bizony költséges elfoglaltság a nevelés. Hogy miért? Nézzük csak! Ülj le kedves Olvasó és közösen menjünk végig a legfontosabbakon! Ezek azok, amelyek sokszor eszünkbe sem jutnak. Örömkönnyek, családi boldogság, megérkezett várva várt kisbabánk! / min.100 000 Ft/ Napi szépségek: fáradságos ugyan, de boldogság /0-3 éves kor/, de biztos, hogy sok százezer? Bölcsőde: kinek milyen? Ruhák cipők kinövése, az elkerülhetetlen betegségek halmaza, munkánkból kimaradás, stb… a kötelező óvodáig.De biztos, hogy sok százezer? Óvoda: édes, imádjuk, fejlődik, beszél, rohamosan nő, amitől a mi keblünk duzzad, a pénztárcánk meg egyre apad / iskoláig/. Ennek költsége is rengeteg. És itt lezárul egy korszak. Nézzük meg, hol tartunk a költségekkel! Bizony már sok milliónál! Szociológus és közgazdász barátaimmal gyakran elemezzük ezt a témát.

Novák Zsuzsa üzletviteli tanácsadó +36 30 964 0244 e-mail:novak.szako@gmail.com

Bizony a diplomáig hosszú a költségek sora. A legszerényebb számítások szerint is egy komoly lakás ára, 15-25 millió Ft. Erre még egy gyereknél is előre készülni kell! Az meg már nagyon komoly logisztikát igényel, ha 2 vagy több gyerekünk viszonylag egy időben tanul. Természetesen nem csak pénzről, a nevelésről is érdemes szót ejteni. Nem kell a gyereknek mindent előteremtenünk, hiszen akkor mi lesz az ő célja? De a segítséget igenis meg kell adnunk! Bocsánat, de csecsemőnknek adott két popsi puszi között érdemes egy pillanatra átgondolni azt, hogyan tudjuk ezt az idilli helyzetet addig konzerválni, amíg elindítjuk őt azon az úton, amelyen vélhetőleg minket is elindítottak a szüleink. Kérlek, tedd meg, gondold át! Ha kell, szívesen segítünk!

Kvíz kérdés: Hány forintba kerül a gyerek nevelése? a./ 5 millió Ft b./ 15-25 millió c./ 50 milló

A helyes megfejtők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. http://csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyok


Szeretettel várjuk www.csakanoknek.hu

Karácsonyi séta ölelésben Exkluzív rendezvényünkre

december 21. 14:00-17:00

Helyszín: szépművészeti múzeum

*Résztvételhez regisztráció szükséges

rá zt gis

Buday Péterrel

Re

Csillagpor: Király Ta más ruhaszobrai Koncert és Divatbemutató Betlehemes játék Karácsonyi finomságok

lj!

Barokk terme


Csak a Nőknek Magazin - 2014 November  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you