Page 1


Kedves Olvasó! Most, amikor e sorokat írom a májusi lap elejére, nagyon vidám, májusi hangulatomnak kellene lenni, de nincs, mert napok óta esik. Tudom, a májusi eső aranyat ér, és valóban néhány nap alatt a bokrok szemmel láthatólag dúsabbak és zöldebbek lettek, de már árvízveszélyről szólnak a híradások. Persze mindezek ellenére május az egyik legszebb hónap. A szerelmesek hónapja, a májusfa állítás ideje, ami ugyancsak a szerelemhez, a párválasztáshoz kapcsolódik. Májusban van az anyák napja, az Európai Unió napja, a győzelem napja, májusban jön Szervác, Pongrác, Bonifác a fagyos hajnalaival, májusban van Pünkösd, a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe, és végül a hó utolsó vasárnapján a gyermeknap. A felsoroltak persze, csak töredékeit képezik május jeles napjainak. Magazinunk életében is voltak, lesznek ebben a hónapban jeles napok. Számos rendezvényünk áll előkészítés alatt, melynek kapcsán a laptulajdonos-igazgató, Kovács A. Magdolna és marketing menedzser kolléganőnk Kovács Lili meghívást kaptak a TV2 délelőtti műsorába. Ismét nagy sikert aratott a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban rendezett két jelentős megmozdulásunk a Jamie Oliver nemzetközi programjához kapcsolódó rendezvényünk a Food Revolution Day és az ÖKO-Egészségnap. Összeállt a májusi Csak a Nőknek Klub programja is, melyre remélhetőleg ugyanolyan sokan lesznek kíváncsiak, mint eddig és ismét teltháznak örülhetünk. Hogy mi lesz a program? Jöjjenek el, és meglátják! És ne felejtsék el olvasni lapunkat, melyben ez alkalommal is számos érdekes cikket, információt találhatnak! Ács Klára főszerkesztő Látogasd meg a Csak @ Nőknek magazint a Facebookon is! Impresszum: Csak a Nőknek Ingyenes életmód és nyereményújság Főszerkesztő: Ács Klára Nyomdai előkészítés: Image Point Trend Kft. Hírdetésfelvétel: media@csakanoknek.hu Terjesztés: Image Point Trend Kft. Játékszabály A helyes megfejtést (neved, címed, telefonszámod és e-mail címed feltüntetésével) küldd el levélben a Image Point Trend Kft., 1605 Budapest, Pf. 56. címre vagy játssz a www.csakanoknek.hu weblapon.

Kiadja: Image Point Trend Kft. A cikkekben és a hirdetésekben elhelyezett 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20. szövegekért, képekért, a grafikai munkák Telefon: +36 70/430-5377 jogtisztaságáért sem a szerkesztőség, sem a kiadó felelősséget nem vállal. Postacím: 1605 Bp., Pf. 56. Szponzorációs és együttműködési ajánlatait küldje el a szerkesz­tőség címére vagy e-mail-ben: Információk: media@csakanoknek.hu www.csakanoknek.hu E-mail: media@csakanoknek.hu


Egészség

A smink nem luxus!

A Csak a Nőknek Magazin szakértői stábja ismét gyarapodott egy, a szakmáját magas színvonalon művelő, sokak által ismert személlyel, aki idejének nagy részét a nők megszépítésére, a sminkelésre és annak oktatására szentelte.

Ez a rendkívüli nő: Dévényi Kathy sminkmester, akit az RTL Klub reggeli magazin műsorából ismerhetett meg a nagyközönség. Ezenkívül számos publikációja jelent meg szakmai magazinokban, work shopokat, előadásokat, szakmai napokat tartott és tart ma is, sminkversenyek zsűritagja itthon és külföldön egyaránt. Vele beszélgettem pályájáról, hivatásáról, nőkről, szépségről. Csak a Nőknek Magazin (CSAN): Nincs az a nő, aki ne szeretne szép lenni, szebb lenni, különösen napjainkban, amikor a megjelenés, a szépség talán kicsit többet is nyom a latba, mint kellene, és ilyen körülmények között különösen fontos, a 40 feletti nők esetében. Mit üzensz, azoknak a nőknek, akik nem mernek, vagy nem tudnak bánni a sminkkel? Dévényi Kathy: Természetesen azt, hogy bátran sminkeljenek, de ízléssel, ha nem ismerik a fogásokat, a trükköket, forduljanak sminkes szakemberhez.

A smink nem luxus! Ma már nem kell félni attól, hogy ezért bárkit is megszólnak. Szinte a történelem kezdete óta festették magukat az embereket, hol rituális okokból, hol azért, mert ezzel díszítették magukat. A smink, akár hisszük, akár nem, öltöztet. Hosszú pályafutásom során, mely elsősorban szakmai berkekben zajlott, azt tapasztaltam és tapasztalom mind a mai napig, hogy a smink kommunikációja, oktatása fehér folt. A kozmetikusok, csak csekély óraszámban tanulják a sminkelést. Én 1998 – ban alapítottam meg sminkiskolámat, ami akkoriban új kezdeményezésnek számított és ezért nagy sikert aratott. A 10 hónapos, kis csoportos (8 fő) oktatás igazoló oklevelet és bizonyítványt is adott. Iskolán kívüli iskolarendszerű képzés volt, ami annyit jelentett, hogy a tanulók nappali képzést kaptak. CSAN: Lehet, hogy naiv a kérdésem, de én azt gondoltam, hogy aki kozmetikus, az egyben sminkes is. Dévényi Kathy: Nem. Bár kozmetikus alapismeretekre szükség van, de a sminkes az más. Az egy másik szakma. Tíz hónap alatt lehet valakiből sminkes, de gyakorlatot, tapasztalatot, rutint hosszú évek alatt szerezhet, hiszen a sminkelés, a dekorkozmetika hosszú évezredek alatt egy művészeti ággá nőtte ki magát. A sminkelés ugyan inkább technika, de jó esztétikai és művészi érzék nélkül nem lehet igazán magas fokon művelni. Arra törekszem, hogy megtanítsam, a tanulóknak a stílusos sminkelést és a különböző technikák alkalmazását. Utána már minden a kreativitásán és ízlésén múlik.


Beszélgetés Dévényi Kathy sminkmesterel CSAN: A gyakorlati tudnivalókon kívül, milyen elméleti tárgyakat szükségesek még a szakma alapos elsajátításához? Dévényi Kathy: A sminkes képzés igen sokrétű és speciális. Csak néhány ismeretet emelnék ki, amit a tanfolyam keretében tanítok: kommunikáció, színelmélet, rajz, kozmetikai alapismeretek, sminkelméletet, fotózási gyakorlat. Ezek a tantárgyak szakszerűen összehangolva adnak egy egységes képzést.

CSAN: Mit mondasz a nőknek, sőt, a férfiaknak, miért fontos a smink? Dévényi Kathy: A sminknek pozitív hatása van. Gondoljunk csak bele, milyen jó ránézni egy olyan nőre, akinek mindig kellemes a megjelenése. A férfiaknak is feltűnik, ha egy nő finom eleganciával sminkel. Minden nő fegyvertárában ott kell lennie ennek a fegyvernek, hiszen nincs annál jobb érzés, mint amikor képesek vagyunk magunkat, mint nőt megmutatni, és a legjobb formát tudjuk kihozni magunkból.

Engem személyesen nem zavarnak az arc formai hibái, vagy a bőrhibák, mert tudom, hogy hogyan kell ezeket kezelni, és ez nyugalommal tölt el. Ez a tudás és a hozzájuk tartozó eszközök, biztonságot adnak, de nemcsak nekem, hanem mindazoknak, akik megtanulják az apró titkokat, trükköket. A jó sminktől nem lesz magabiztosabb az ember, mint azt sokan állítják, mert a személyiséget nem lehet egy szemceruzával, rúzzsal megváltoztatni, de nyugalmat ad és ez a nyugalom árad annak a nőnek a személyiségéből, aki szán egy kis időt a szépítkezésre. CSAN: Milyen terveid vannak a közeljövőre? Dévényi Kathy: Szeretnék minél több nőhöz eljutni, előadásokat tartani és megismertetni őket minden hasznos tudnivalóval, praktikával. A saját márkás sminkecseteim mellé saját sminkterméket mutatok be a közeljövőben, amihez most teremtem meg az új formát, az új fórumot. CSAN: Köszönöm a beszélgetést, és remélem, hogy megtalálod az utat és sok nőt meg tanítasz a helyes sminkelésre, a napi mesterfogásokra. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Ács Klára

Miért érdemes sminkelni? a./ önbizalmat ad b./ nyugalmat ad c./ pihentet A helyes megfejtő között egy konzultációt sorsolunk ki a sminkmesterrel. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Egészség

Táplálkozási típusok kialakulása

A különböző táplálkozási típusok kialakulása a történelmi fejlődés és a földrajzi elhelyezkedés következménye. A történelem során az emberiség különböző földrajzi zónákban telepedett le és ott kellett túlélnie az adott körülményeket. Más körülmények között élő, más tevékenységet folytató embereknek, népcsoportoknak más – más élelemforrás állt rendelkezésére. Amikor még nem fejlődött ki a földművelés és az állattenyésztés, az emberek gyűjtögetésből, halászatból és vadászatból szerezték be a létfenntartásukhoz szükséges élelmet. Táplálkozásuk tehát attól függött, hogy hol telepedtek le. Ennek meghatározó voltát két szélsőséges példa igen jól szemlélteti.

METODIC 1116 Budapest, Fehérvári út 130. (Innovációs park) fsz. 8. Tel: 06/70-604-1295 www.metodic.hu

Kb. 90.000 évvel ezelőtt egy embercsoport Dél-Indiába telepedett le, ahol a növényzet sűrű és buja volt. A táplálék kínálat itt többnyire különféle termésekből, gyökerekből, gyümölcsökből és zöldségekből állt. Tehát itt a táplálkozás szénhidrátban gazdag, de fehérjében igen szegény volt. Ehhez hasonló a „szénhidrát táplálkozási típus” a mai embernél, aki a fent említett táplálkozást igényli, ahhoz, hogy szervezete optimálisan működjön a mindennapokban. Előbbi táplálkozási típus ellentéte a „fehérje táplálkozási típus”, melyet az eszkimóknál figyelhetünk meg. Az eszkimók a hideg Alaszkában telepedtek le, ahol főleg zsírban és fehérjében gazdag táplálékok, mint a hal, a fóka találhatók, ezért nekik ezekből az alapanyagokból kellett saját élelmezésüket megoldani.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Mi az a két tényező, ami meghatározza a táplálkozási szokást? a./ ............................................... b./ ................................................ A helyes megfejtők között egy állapotfelmérést sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Az egészség tünetei Az orvostudomány folyamatosan tájékoztat bennünket új és újabb betegség tünetekről, szindrómákról. Az amerikaiak ebben élen járnak. Naponta újabb „felfedezéseket” tesznek és nagyon hangzatos, sokszor riasztónak tűnő elnevezésekkel látják el ezeket a betegségeket. Egész kézikönyvek vannak, melyek sorolják a betegségeket és a hozzájuk kapcsolható tüneteket. Alvászavar, hiperaktivitás, csont és ízületi gyulladások különféle változatai, szervi elváltozások, kóros elhízás szindróma és még lehetne sorolni bőven. A figyelmet a betegségekre irányítják, „segítenek”, hogy megtaláljuk a ránk jellemzőt és az internet világában saját magunkat tudjuk diagnosztizálni. Aztán jöhetnek a „fantasztikus” gyógyszerek, melyeket szedhetünk egy életen át.

Egészség A Testszerviz működése során, több mint 120 elégedett ügyfél kapcsán rájöttünk, hogy mi az egészségre irányítjuk a figyelmet. Segítségünkkel ügyfeleink egyre több egészséget teremtenek testükben és az alább felsorolt tünetek jelennek meg, térnek vissza a testükbe. /Az Egészség szindrómák azok a tünetek, melyek egy egészséges testre jellemzőek, és melyeket segítségünkkel az ügyfeleink elérhetnek./ Mi erre koncentrálunk és a siker nem marad el. Az ügyfelek által elmondottak, leírtak alapján állítottunk össze egy listát. Egészség szindrómák a tejesség igénye nélkül • Lapos has szindróma • Rugalmas bőr szindróma • Fényes haj szindróma • Fájdalom-mentes menstruáció szindróma • Magas energia szint szindróma • Gyors gondolkodás szindróma • Hatékonyság szindróma

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Burget Péter +36 30 737 4359 www.testszerviz.hu Működése során mire irányítja a figyelmet a Testszerviz? a./ túlsúlyra b./ az egészségre c./ alvászavarokra A helyes megfejtők között egy ingyenes konzultációt a Testszerviz munkatársával. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Egészség

Menstruációs görcsök csillapítása

Amikor a petefészekben megérik a pete, útjára indul a petevezetékben, majd ha nem történik megtermékenyülés, akkor a megduzzadt méh nyálkahártyájával együtt vérzés formájában a hüvelyen keresztül távozik. Mi okozza a menstruációs görcsöket? A méh simaizmainak az összehúzódása, ami a megvastagodott nyálkahártya leválását segíti. Nagyon fontosnak tartom, hogy lányainkkal időben beszéljük meg, magyarázzuk el nekik, hogy mi is történik ilyenkor. Ugyanis információ hiányában egy csomó félelmet gyárthatnak maguknak. Még az első menzesz előtt fel kell készíteni őket arra, hogy mire számíthatnak. Ha tudják pontosan, hogy mi zajlik a testükben, akkor könnyebben elfogadják, megélik a menstruációt. Aztán ne feledkezzünk meg a pozitív gondolatokról és a vonzás törvényéről sem. Ha mindig azt hajtogatjuk, hogy már megint menstruálni fogok, rosszul leszek, menstruációs görcsötől fogok szenvedni, és különben is nagyon utálom ezt az egészet, akkor azt szépen meg is teremtjük magunknak.

Bathó Kinga természetgyógyász 0630/9522-582 www.naturasziget.com

Pontosan olyan lesz, mint amire „beprogramoztuk” magunkat. Nem azt mondom, hogy kezdjünk el szeretni menstruálni, de ha természetes folyamatként tekintünk rá, akkor könnyebben átvészelhetjük.

Mit tehetünk fájdalmas menstruációs görcsök esetén?

Elsősorban a megelőzés lenne a legfontosabb. A kiegyensúlyozott táplálkozás, sok nyers zöldséggel, a rendszeres testmozgás, a relaxáció elengedhetetlen fontosságú. Ha rendszeresen görcsöl a hasunk, akkor a palástfű és a cickafark teája segítséget nyújthat.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Soroljon fel három alternatív terápiát, amely segíthet a menstruációs görcsök csillapításában? a./ ………………….. b./ ………………… c./ ………………… A helyes megfejtő között kisorsolunk egy konzultációt természetgyógyász szakértőnkkel. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Vidékjáró - falusi turizmus Hamarosan itt a tanév vége, és a családok, a fiatalok kirajzanak a városokból. Irány a természet, a kalandok, az ismeretlen felé! Örvendetesen nő azoknak a száma, akik Magyarország érdekes látnivalóit, nyári rendezvényeit keresik fel, vagy a falusi turizmus, a vidékjáró barangolás romantikáját részesítik előnybe. Vidékjáró

A Vidékjáró célja a vidéki Magyarország természeti és kulturális értékeinek népszerűsítse turisztikai attrakciókon, érdekes csomagajánlatokon és országos programsorozatokon keresztül. Fontos elem a vallási és szakrális műemlékek bemutatása, a szerzetesrendek látványos rendezvényeinek népszerűsítése. Ugyancsak nagy figyelmet kap a környezettudatos szemlélet, valamint a tudatos vásárlói magatartás. A falusi turizmus kedvelői körében szinte magától értetődik, hogy a helyi természeti szépségek, sajátosságok, kultúra és a HAGYOMÁNY is nagy vonzerő jelent.

Szabadidő Lélek

Vidékjáró 5 pillére: - ökoturizmus - helyi termékek - bor/gasztronómia - vallási turizmus - hagyományőrzés

Vidékjáró programok

A Vidékjáró keretében a Nemzeti Parkok az év hátralévő időszakában négy kiemelt programsorozattal vesznek részt, a környezetvédelem, a környezettudatosság és a fenntarthatóság témakörökben.

Szakrális programok

A Vidékjáró szakrális területének legnagyobb hozadéka a vallási és kulturális örökség továbbadása, a szerzetesrendek kínálatának és turisztikai fejlesztésének megteremtése, kegyhelyek, mint művészettörténeti, kultúrtörténeti érdekességek összegyűjtése és megjelenítése. E szakrális programok közül kettőre hívnám fel a figyelmet!

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Zala Andrea Vidékjáró hálózatfejlesztési menedzsere Tel: + 36 30 530 1642 e-mail: videkjaro@gmail.com www.videkjaro.hu Mi a neve a falusi turizmust népszerűsítő tevékenységének? a./ falujáró b./ vidékjáró c./ barangoló A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Öko-Pack

Tükörben a Világ kiállítás

A kiállítás témája az emberi természet és a fenntartható fejlődés. Az Öko-Pack Nonprofit Kft. már évek óta számos érdekes programmal és információval szolgálja a környezetvédelem ügyét, a környezetvédelmi szemléletváltást. Egyik ilyen hasznos rendezvénye a „Tükörben a világ” kiállítás, mely a Zöld Fiatalok és a Cellux Csoport kreatív ötletei alapján jött létre. A „Tükörben a világ” célja, hogy rámutasson a fogyasztói szokásokra, és felhívja a figyelmet az ezekben rejlő veszélyforrásokra.

„Tükörben a világ” A kiállítás látogatói egy színes, kacskaringós vízióval találkoznak. Számtalan installáció és játék segítségével kutathatják fel a fenntartható fejlődés ösvényeit, vagyis az emberiség jelen szükségleteinek kielégítését, vagyis a természeti erőforrások megőrzésének lehetőségeit a jövő generációja számára, a környezetvédelem érdekében. A látogatók számos környezettudatos viselkedési formával, mint a komposztálás, a tudatos vásárlás, vagy a szelektív hulladékgyűjtés, találkozhatnak a tárlat során.

A kiállítás egyben magas színvonalú oktatási célokat szolgáló komplex ismeretanyag, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelenlegi fogyasztói életforma nem tartható fenn. Szemléletváltásra van szükség! Egy olyan új személetmód kialakítására, amely lehetővé teszi az emberi szükségletek mértéktelen fogyasztásának megfékezését. Olyan jól-lét felépítését kell elérni, ami tiszteletben tartja a Föld ökológiai tartalékait. A kiállítás felfedező körútja során az érdeklődők megnézhetik a Föld több országának ökológiai lábnyomait, kiszámolhatják, hogy reggelijük hány kilométert utazik a gyártástól a reggeliző asztalig.

Arccal a környezetvédelem felé A kiállítást az ÖKO-Pack támogatásával a Zöld Fiatalok és a Cellux Csoport hozta létre. A két szervezet 2006. óta tart interaktív foglalkozásokat a globalizáció témájában. Tevékenységük fő üzenete, hogy az ember nem csupán passzív megfigyelője a világ, így környezetünk történéseinek, hanem annak kreatív alakítója is. A kiállításban komoly segítséget nyújthatnak önkormányzatok, közművelődési- és közoktatási intézmények, civil szervezetek, környezetvédelmi cégek, melyek támogatásukkal és a szervezésben való részvételükkel végeznek hasznos munkát a lakosság szemléletformálásában.


Öko-Pack

Végül egy felhívás:

Az aktuális kiállítási helyszínek itt követhetők: http://www.tukorbenavilag.hu/kiallitas/ Csatlakozzon kampányainkhoz a közösségi oldalakon is! Tükörben a világ facebook oldal Nem kérünk szórólapot! facebook oldal Gömörszőlős facebook oldal Szakmai partnerünk: Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Médiapartnerünk a Ma és Holnap Fotók: Mizik Marcell és Hankó Gergely Grafika: Kismarty-Lechner Zita

Partnereket keresünk újabb kiállítások megvalósítására! Várjuk önkormányzatok, közművelődésiés közoktatási intézmények, civil szervezetek, környezetvédelmi cégek jelentkezését, hogy közös szervezésben végezzük a lakosság szemléletformálását! Környezetvédelmi pályázatokhoz ideális kísérő rendezvény!

www.tukorbenavilag.hu/kiallitas/ www.tukorbenavilag.hu Hankó Gergely ÖKO-Pack Nonprofit Kft. 06 70/249-61-13 gergely@okopack.hu Mi a „Tükörben a világ” kiállítás élja? a./ biztonságtudatos magatartás elősegítése b./ környezetvédelmi szemléletváltás c./ egészséges életmód elősegítése A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Szabadidő

Most szép lenni katonának! HMFEST 2015. „Behívó parancs”

Az egy évvel ezelőtt nagy sikerrel megrendezett HMFEST – Nemzetközi Harcászati és Military Fesztivál – idén még változatosabb programokkal várja június 5. – 7. között a kalandvágyó fiatalokat, öregeket, családokat és szingliket a Jakabszállás közeli Tamás Tanyán.

A számos izgalmas program közül, melyeket részletesen megtalálnak a rendezvény honlapján (www.hmfest. hu), érdekes kezdeményezés a „behívó parancs”. Aki nemcsak látogatója szeretne lenni a rendezvénynek, hanem részese is a „seregnek”, akkor „be is soroztathatja” magát három napra, mely három nap fegyelmet, ügyességet és kihívást jelent az újdonsült „kis katonák” számára. A „behívó parancs” 2015. június 5.-7. péntek 14 órától vasárnap 18 óráig szól. A HMFEST Parancs névre szólóan kiadott felszólítás, amely az érintetteket arra kötelezi, hogy személyes megjelenéssel, önként vállalt szolgálatot kezdjen meg fenti időben a Tamás Tanyán. (Természetesen előzetes és önkéntes a jelentkezés!)

Jóllehet a sorkatonai szolgálatot 2005. január elsejétől megszüntették, mégis sok fiú, kamasz, fiatal-, középkorú és idősebb férfiember számára vonzó és érdekes téma a harcászat, a küzdő sportok, a régi hadi járművek – élőben és makettekben egyaránt, - a fegyverek, a harci játékok mai formái éppúgy, mint a hagyományőrzők, az íjászat, a célba lövés, egyszóval a „katonás” programok. Ezt az igényt ismerték fel a HMFEST szervezői, amikor útjára indították a harcászati fesztivált. A teljes cikket elolvashatja a

www.csakanoknek.hu weboldalon.

www.hmfest.hu Hány éves kortól lehet jelentkezni a HMFEST- en „katonának”? a./ 12 b./ 13 c./ 14. A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Tavaszi programok a Krúdy házban Lassan véget ér az iskola és vele együtt a színházak és művelődési intézmények kultúrprogramjainak a szezonja, de addig is érdemes figyelni a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum ajánlatait, melyek között sok érdekes, nem mindennapi rendezvénnyel találkozhatnak.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak már az épülete is kuriózum, hiszen, az nem más, mint Óbudán, a Krúdy Ház. Már az is nagy élményt nyújt, ha csak végig nézik a múzeum állandó kiállítását, melyben hiteles képet kapnak régi idők kereskedelméről, vendéglátásáról. Megnézhetik a régi, még zománcozott fémtábla hirdetéseket, cégéreket, korabeli plakátokat, különböző üzletek berendezéseit. Mindezt megtehetik bármelyik program előtt is, ha kicsit korábban odaérnek.

Lélek Kultúra

A múzeum fiatal csapata, Kiss Imre igazgató vezetésével, színvonalas, és kuriózumokkal teli programokat állít össze. Ezek közül a programok közül emelek most ki négyet, és ajánlom mindenki figyelmébe. Ha lemaradnának róla, akkor se keseredjenek el, hanem figyeljék a múzeum honlapját: www.mkvm.hu, illetve facebook.com/mkvmuzeum! Programok Május 24 – én vasárnap Hát azt meg honnan vegyek címmel interaktív tárlatvezetésre várják a látogatókat, mely során hangulatos, korabeli környezetben barangolhatják be a 30-as évek utcáit. Az 1932-ben élő Újvári Ádám fűszeres segéddel együtt fedezhetik fel mit és hol érdemes vásárolni a korabeli Budapesten. Egy másik ugyancsak érdekesnek és ízletesnek tűnő program május 27 – én a kóstolóval egybekötött beszélgetés a magyar cukrászatról, mely a MKVM és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös új programsorozatának első állomása. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kiss Hajnalka kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com 36/1-375-6249

Hányas évek hangulatát idézi Hát azt meg honnan vegyek c. interaktív tárlatvezetése? a./ 1920 b./ 1930 c./ 1950 A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Gasztronómia Öröm Ürümön Az Öreg Sváb Étterem zöld zsalugáteres ablakai és széles tornáca már messziről hívogatja az arra járót betérésre. Így május táján, amikor a tavasz friss színei és illatai árasztják el a Budapesttől alig 10 percre fekvő kis települést, kellemes kiülni az étterem hangulatos teraszára, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Pilis hegyeire, dombjaira. Persze bármilyen szép is a természeti környezet, és bármilyen hangulatos is az étterem, ez még nem lenne elég ahhoz, hogy betérjenek vendégek. Ehhez kell Badacsonyi László, tulajdonos odaadása, szakmaszeretete és lokál patriotizmusa, az étterem családias légköre, az udvarias kiszolgálás, a gazdag és különleges ételkínálat, a színvonalas rendezvények és a különböző vendégcsalogató szolgáltatások. Ezek együtt teszik igazán vonzóvá az öreg Sváb Éttermet.

Öreg Sváb Étterem 2096 Üröm, Budakalászi út 7. 36/26-350 346

Tavaszi újdonságok

A természet megújulásával együtt, megújult az étterem étlapja is. A hagyományosan sváb ételek mellet olyan új különlegességek is megjelentek az étlapon, mint a Krúdy féle húsleves, a grillezett csirkemell csíkok grillezett zöldségekkel, a Bada bélszín, vagy az aszalt szilvás jércemell mandulás rizzsel és gyümölcsszósszal. De természetesen a hagyományos ételeket kedvelőknek is van miből válogatniuk. Őket várja a sváb csülök, a bécsi szelet sertés szűzérméből hasáb burgonyával, vagy majonézes burgonyával, a két személyes Öreg Sváb Tál. (A sort persze még lehetne folytatni.) E finom ízek mellé az étterem saját pincészetének boraiból lehet válogatni. Ugyancsak újdonság a Happy Hour akció, mely keretében augusztus végéig minden hétköznap 15 – 18 óra között 20% kedvezményt adnak minden étel és ital árából.

Irány az Öreg Sváb Étterem, ahol ízletes ételekkel várnak mindenkit! A teljes cikket elolashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Mi az Öreg Sváb Étterem új akciójának az elnevezése? a./ Happay Day b./ Happa Afternon c./ Happy Hour A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Vasalt csirke mell korianderes zöldborsóval

Recept

Hozzávalók: 2 db bőrös, csontos csirkemell 30 dkg zöldborsó 1 dl étolaj 15 dkg csirkemáj 4 db újhagyma 10 dkg teavaj 1 mokkáskanál őrölt koriander chili ízlés szerint 2 csomag petrezselyem só Elkészítése:

A csirkemellet besózom és kevés étolajban súly alatt megsütöm. Amikor elkészült, akkor kiveszem a serpenyőből a húst. Az ottmaradt sülő zsírba kevés vajat teszek, amiben megpirítom a kis kockára vágott csirkemájat és a kis karikákra vágott újhagymával együtt. A közben puhára gőzölt zöldborsót megfuttatom a májon. Kerül rá apróra vágott petrezselyem zöldje is. Sózom. Ízesítem friss chili paprikával és őrölt koriander maggal. Amikor ez elkészült, egy villával kicsit megtöröm a borsót, hogy ne guruljon a tányéron, majd egy kerek, nagyobb pogácsaszaggatóval a tányérra formázom. A tetejére ráfektetem a csirkemellet. Kevés vajjal meglocsolom. Tálaláskor burgonyapürét kínálok hozzá.

Jó Étvágyat!


Befektetés Nemesfém ékszertervezés irányzatai Az élet minden területén tudjuk, hogy csak a változás az állandó. Így van ez a nemesfém ékszertervezés – és készítés esetében is. Mindig van valami, ami divat, ami trendi.

Az ősvilági fenyőfák gyantája a földbe kerülve, hosszú idő multán kővé keményedett meg s ebben az alakban szerepel ma, mint ásvány. Az ásványt, ha ékszerbe foglalják, előtte valamilyen formára csiszolják és ezzel nemcsak optikailag szépítik, hanem arra is alkalmassá teszik, hogy befoglalható legyen. A gyémántok csiszolásánál már ismertettük a különböző formákat (a kör alakú briliáns formától az ún. fantázia csiszolásokig).

Ékszertervezés

Ékszertervezés általában

Kezdjük az alap- vagy hordozó anyaggal. Ékszereket általában aranyból készítenek, de itt is ismerünk sárga, fehér vagy rózsaszínű aranyat. Magyarországon kb. 20 évvel ezelőttig a sárga aranyból készített ékszerek voltak többségben. A fehér arany ékszert sokan ezüstnek hitték. A rózsaszínű vagy röviden csak rózsa arany az arab országokban és Oroszországban népszerű, szinte egyeduralkodó. Az ékszer másik fő alkotórésze, amit belefoglalnak: lehet ásványi kő, gyöngy, vagy borostyán is. Az ásványok köréből legismertebb a gyémánt, de gyakran foglalják ékszerbe a smaragdot, a zafírt, az ametisztet, a rubint, az akvamarint, a holdkövet (féldrágakövek). A gyöngyök között régebben az igazgyöngy, manapság már a tenyésztett gyöngy is népszerű. A borostyán az ősvilági fenyőfáknak ásatag gyantája; rokon azzal a gyantával, melyet a tűlevelű fák manapság is kiizzadnak.

Külön ékszertervezési koncepció, hogy egy centrális kő uralja az ékszert vagy több, kisebb kőből álljon össze. Mindkettőre számos példa van és úgy a gyűrűk, a medálok, a fülbevalók, mint a karkötők és brossok terén. Nézzük akkor a legújabb trendeket! A kizárólag gyémántból készült ékszerek között megjelentek az 1-3 kicsi követ tartalmazó gyűrűk és medálok, hordozó anyaguk fehér vagy sárga arany. Azoknak, akik kedvelik a viszonylag nagyobb köveket, sőt ezekből ékszer garnitúrát is viselnének (fülbevaló, lánc medállal és gyűrű), azoknak jó hír, hogy az előbb említett féldrágakövek önállóan vagy pici gyémánttal kombinálva is megvásárolhatók.


Tenyésztett gyöngyöt medálba vagy gyűrűbe foglalnak, és ezzel különleges ékszerhez lehet jutni. Az ékszertervezés legújabb trendje az ezüstbe foglalt gyémántkőből készített medál. Egyfajta optikai tuningnak köszönhetően a kő nagyobbnak látszik. Ezt fokozza, hogy a test rezgését felveszi és a medálban magában is mozog.

A briliáns formára csiszolt gyémánt a fény 98 %-át visszaveri, szabályosan ragyog a medál viselője nyakában.

Dr. Marczi Erika +36/30-280-7475 emarczi@hu.inter.net Lehet-e többféle ásványt egyetlen ékszerbe foglalni? a) nem, mert kölcsönhatásba lépnek és elszíneződnek b) igen, lehet, de csak a fehér arany alkalmas hordozó anyagnak c) igen A helyes választ adók között kisorsoljuk a Diamonds című, cseh és angol könyvet.

Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Divat

Casual chic, avagy farmerban is elegánsan

A casual chic, mint öltözködési stílus nemrégiben jelent meg a divat színpadán. A casual már régóta használt fogalom a divatban, melynek tartalmát sokan sokféleképpen magyarázzák, magyarázták. Megjelent egy új fogalom, a casual chic, ami most tovább árnyalja a casual fogalmát. A sportos tornacipős megjelenés nagyon laza, de kosztümhöz és nadrágkosztümhöz mégiscsak snassz. A „rongyos” farmer egy kinyúlt pólóval ugyancsak slampos. Erre a dilemmára nyújt megoldást a casual chic , ami ideális kompromisszumot kínál a kellemesen kényelmes viselet és a klasszikus elegancia között. Mi tehát a casual chic divat? A casual chic egy egyszerű, farmer, blézer, trendi kiegészítőkkel kombinált megjelenést takar.

Aki egyszerre szeretne komoly, de ugyanakkor laza, könnyed, nőies és elegáns hatást kelteni, azok számára ideális a casual chic. A lényeg: sportos, kényelmes, jó minőségű darabok, trendi kiegészítőkkel és klasszikus, nemes elemekkel kombinálva. Így a kevésbé lezser, és klasszikus darabok sem tűnnek „savanyúnak”. Ez az irányzat tehát tökéletes azon fiatal divatkövetők számára, akik top stílusosak akarnak lenni a hétköznapok rohanásában, de utána nyugodtan találkozhatnak a barátaikkal, shoppingolhatnak, vagy táncolhatnak egy partin.


Divat

Stílusos megjelenés lazasággal kombinálva A casual chic nemcsak igényes, de változatos is. Így mindenki tud magának az egyéniségének megfelelő laza-elegáns megjelenést összeállítani. Alap darab lehet a farmer, de nem mindegy, hogy milyen! Ha, akár fekete, fehér vagy kék, és az alakot hangsúlyozó magas derekú szabással készült, akkor az egyidejűleg sikkes is, és ha ehhez még egy finom selyemblúz és egy puha kardigán is társul, már egy stílusos casual chic megjelenésről beszélhetünk. Nagyon jó további kombinációk a különböző farmer darabok, sportcipő, jó minőségű márkás póló és blézer,

rövid derekú szögletes kiskabát, pumps (körömcipő) és sikkes bőr vagy selyem darabok.Ennyit röviden a casual chic irányzatról, mely méltán kedvelt fiatalok és egyre inkább idősebb nők és férfiak körében is.

Ács Klára Magyar Divatszövetség

Soroljon három jellemzőt a casual chic stílusra. a./……………………………… b./……………………….. c./…………………………… A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki!

Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Jog

Szabadság a szüléshez

Írásunk első részében megfogant a magzat. A világra jövetelhez kapcsolódik egy munkajogi kategória, a szülési szabadság. A Munka Törvénykönyve [Mt.] szerint az anya egybefüggő 24 hét szülési szabadságra jogosult azzal, hogy ebből két hetet köteles igénybe venni [127. § (1) bekezdés]. Kérdés: az Mt. szövegéből idézett azon fordulatot, mely szerint a munkavállaló a szülési szabadságból két hetet köteles igénybe venni, nem úgy értelmezik-e, hogy a 24 hetes szülési szabadság az 1/12-re, két hétre Így az örökbefogadó anyának – az is redukálható?! Aggályos továbbá, az örökbefogadási szándékra figyelemmel új rendelkezés összhangban áll-e az Mt. – az örökbefogadás előtti kötelező 127. § (3) bekezdésével, mely szerint a gondozásba helyezés esetén is jár a szülési szabadságot - eltérő megállapodás szülési szabadság. Ez a szabály felveti a hiányában - úgy kell kiadni, hogy hátrányos megkülönböztetés gyanúját, legfeljebb négy hét a szülés várható miután tudomásunk szerint férfi is időpontja elé essen. Így - amennyiben örökbe fogadhat egyedül gyermeket. a munkáltató nem járul hozzá, hogy A szülési szabadság egybefüggő munkavállalója gyermeke születése előtti időtartamban adható ki, kivéve, ha a négyhetes perióduson belül is dolgozzon, gyermeket a koraszülöttek ápolására a munkavállaló eleve köteles - a gyermek fenntartott intézetben gondozzák. Ekkor, érkezésének „szabályos” esetében - négy amennyiben a gyermeket az intézetből hét szülési szabadságot igénybe venni. elbocsátották, a szülési szabadság A vér szerinti anya mellett szülési igénybe nem vett részét a szülést szabadság annak a nőnek is jár, aki a követő egy év elteltéig még igénybe gyermeket örökbefogadási szándékkal lehet venni [Mt. 127. § (4) bekezdés]. nevelésbe vette [Mt. 127. § (2) bekezdés]. A szülési szabadság tartamát – a kifejezetten munkavégzéshez kapcsolódó jogosultságot kivéve – munkában töltött időnek kell tekinteni (pl. szabadságra Dr. Szladovnyik Krisztina való jogosultság) [Mt. 127. § (5) Dr. Horváth István bekezdés].

ügyvédek www.drphorvathugyved.hu

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Hány hét egybefüggő szülési szabadságra jogosult az anya? a./ 6 hét b. / 24 hét c./ 18 hét A helyes megfejtők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Bizalom…… /nálunk a klubban/ Találd ki kedves Csak a Nőknek Magazin Olvasó, hogy miért ez a szó jutott eszembe, amikor a lap Főszerkesztője Dr. Ács Klára felkért életünk aktuális eseményére vonatkozó cikk írására? Mert bizonyára érzékelitek, hogy feladatunknak, mondhatnám hivatásunknak érezzük a segítségnyújtást a történések tényszerű, igaz megértésében. Irányt szeretnénk, méghozzá a legjobb irányt, mutatni Nektek mindenben. Nagy tapasztalattal rendelkező hiteles szakértőink a garanciák erre. Köszönet Nektek, hiszen a már havonta megrendezésre kerülő klubnapjaink, melyeken egyre nagyobb számban vesztek részt a mi nagy örömünkre bizonyítják, hogy a ma embere igenis nyitott a jó dolgokra. Szereti a szépet, a kedvességet, a mosolyt, a családi témákat, meg tud nyílni mások előtt. Ez pedig maga a bizalom. A bizalom, amiből egyre kevesebb van napjainkban, és ez önmagában véve a legnagyobb társadalmi bajok egyike. A baj csak fokozódik azzal, hogy nem beszélünk róla, pedig, ha nem is beszélünk róla, esély sincs, hogy bizalom legyen. Anyaként, nőként, nagyiként, egész életem során felelős beosztásban élőként határozottan állítom, hogy bizalom nélkül nincs emberi értékekre épülő társadalom. Bízni akarok abban, hogy legyen állásom, tudjon a gyerekem azt tanulni, amihez kedve és tehetsége van.

Befektetés

Bíznom kell abban, hogy a családom szükség esetén megfelelő orvosi ellátást kap. Remélni akarom, hogy nem ördögtől való kívánság, hogy XXI. századi életszínvonalon éljek. Tudom, hogy az én életemről való gondoskodás elsősorban az én feladatom. Ennek tudatosítása a munkám már évtizedek óta. Meggyőződésem, hogy mint a világ civilizált részén, nálunk is ezt kell tenni. Az elmúlt időszak pénzügyi eseményei mindenkit megdöbbentett. Az nem lehet, hogy ezt szakemberek követték el. A bizalom, azonban megrendült!

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Novák Zsuzsa Üzletviteli tanácsadó +36 30 964 0244 novak.szako@gmail.com

Mi a legfontosabb a brókerek munkájában? a./ kedvesség b./ bizalom c./ szimpátia A helyes megfejtők között egy konzultációt a szakértővel sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Recept

Jamie Oliver -Sült csokoládé puding

“Az eredeti ötlet egy barátomé, Bené, a Monte főszakácsáé, de én megváltoztattam egy kicsit, hogy könnyebben elkészíthető legyen.”

Hozzávalók: 455g jó minőségű csokoládé (min. 70% kakaó), 50 ml forró espresszó vagy valamilyen erős kávé, 125 g vaj, 6 tojás, fehérje és sárgája különválasztva 200 g cukor, 100 g aprított mandula, 100 g liszt, 1 kisebb maréknyi darált mogyoró

Elkészítése: Olvassz meg 125g csokoládét kávéval keverve, majd öntsd bele egy kis fagyasztó edénykébe (jégkocka formálóba) és tedd be a mélyhűtőbe és hagyd ott, ameddig meg nem fagy teljesen. Vegyél elő 6 kicsi 7-8 centis cukrászgyűrűt (sütőforma), kapucsínó pohárkákat és kend ki a belsejüket vajjal. Ezeket tedd be a hűtőbe, ameddig elkészíted a krémet. Olvaszd meg a maradék csokoládét egy edényben fővő víz fölött, majd egy külön edényben keverd össze a tojás fehérjét és a cukrot egy habverővel, és addig keverd (verd fel), ameddig teljesen meg nem keményszik. Öntsd a sárgáját bele a behűtött vajas-csokis keverékbe majd tegyél bele mandulát és lisztet. Majd a tojáshabot keverd össze ezzel a krémmel, nagyon óvatosan. Szükséges a sütő előmelegítése 190ºC fokra. Vedd ki a hűtőből a kapucsínós pohárkákat és tegyél mindegyikbe néhány kiskanálnyi krémet,majd tegyél mindegyikbe egy-egy kocka fagyasztott csokis-kávét. Majd ismét tegyél rá krémet, hogy ezeket a fagyasztott csokis-kávé kockákat belepje teljesen. Süsd vagy 18–20 percet az előmelegített sütőben, majd óvatosan vedd ki a csészécskékből, ameddig még forró. Szórd meg egy kis mogyoróval és máris lehet fogyasztani.

Pályázat felhívás!

Küld be bevált családi receptedet fotóval a management@csakanoknek.hu e-mail címre. Kipróbáljuk! A legfinomabb receptek beküldői között értékes nyereményeket sorsolunk ki.


Csak a Nőknek Magazin Május  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you