Page 1

Haness Rita Inkontinencia? Nem! – Hüvelytorna! MetLife a megbízható életbiztosítás A helyes táplálkozás titka Álomutak

www.csakanoknek.hu


Kedves Olvasó! Volt már hőség, voltak hatalmas viharok, felhőszakadások, de szerkesztőségünkben az élet nem állt, nem áll meg. Nem áll meg akkor sem, ha a nyári hónapokban a szabadságok miatt lelassul is az élet. Ismét újabb partnerekkel, szakértőkkel bővült a csapatunk. A változékony nyárnak megfelelően lapunk rovataiban is változatos nyári témákkal jelentkezünk. Kiváló szórakoztató és kulturális programokat ajánlunk nyár estékre, hazai és külföldi utazásokra, kirándulásokra csábítjuk olvasóinkat. Felhívjuk a figyelmet a nyaralások alatt gyakrabban előforduló betörések elleni védekezésre, a vízparti balesetek megelőzésére. Olvashatnak szépségápolásról, szépülésről, a gyermekdivat mesevilágáról és természetesen az egészséges táplálkozásról. Egészségügyi rovatunk cikkei ugyan nem szívderítőek, de hasznosak. Nem árt az embereket ideje korán figyelmeztetni az inkontinencia vagy az érelmeszesedés megelőzésének fontosságáról és a már bekövetkezett baj enyhítésének lehetőségeiről. Végül, de nem utolsó sorban nem maradhatnak el a receptek és a technikai újdonságok ismertetései sem. Ha már írásom elején a kellemes nyár esti szórakozásokat említettem, el kell mondanom, hogy partnerünk meghívására szerkesztőségünk munkatársai részt vehettek a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Goldmark Károly: Sába királynője c. operájának bemutatóján, ami mindnyájunknak nagy élményt jelentett. Goldmark Károlyt nem kell bemutatni. Munkásságát a zeneszerető közönség ismeri. Az énekesek hangja és a kórus lenyűgöző, a rendezés és a díszletek szépek és ötletesek, a kosztümök pazarok voltak. Az opera megtekintését csak ajánlani tudom mindenkinek, és persze azt is, hogy olvassa a Csak a Nőknek Magazint, figyelje játék felhívásainkat és nyereményjátékainkat! Kellemes kikapcsolódást kívánok minden kedves Olvasónknak! Ács Klára főszerkesztő Látogasd meg a Csak @ Nőknek magazint a Facebookon is! Impresszum: Csak a Nőknek Ingyenes életmód és nyereményújság Főszerkesztő: Ács Klára Nyomdai előkészítés: Image Point Trend Kft. Hírdetésfelvétel: media@csakanoknek.hu Terjesztés: Image Point Trend Kft. Játékszabály A helyes megfejtést (neved, címed, telefonszámod és e-mail címed feltüntetésével) küldd el levélben a Image Point Trend Kft., 1605 Budapest, Pf. 56. címre vagy játssz a www.csakanoknek.hu weblapon.

Kiadja: Image Point Trend Kft. A cikkekben és a hirdetésekben elhelyezett 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20. szövegekért, képekért, a grafikai munkák Telefon: +36 70/430-5377 jogtisztaságáért sem a szerkesztőség, sem a kiadó felelősséget nem vállal. Postacím: Szponzorációs és együttműködési ajánlatait 1605 Bp., Pf. 56. küldje el a szerkesztőség címére vagy e-mail-ben: Információk: media@csakanoknek.hu www.csakanoknek.hu E-mail: media@csakanoknek.hu


Bemutatkozás MetLife, a megbízható, hosszú távú biztosító Beszélgetés Láng András biztosítási szakemberrel Lapunk szakértői tábora folyamatosan bővül egy-egy téma, szakterület kiváló képviselőjével. Így történt ez a közelmúltban is, amikor Láng András biztosítási szakember csatlakozott a Csak a Nőknek Magazin szakmai stábjához. Alábbi rövid interjú keretében bemutatjuk Láng Andrást, aki 16 éve dolgozik ugyanannál a cégnél, nevezetesen a MetLife Biztosító Zrt.-nél, és akit az a megtiszteltetés ért, hogy meghívást kapott az Amerikai Egyesült Államokba, New Orleansba a világ legmagasabb színvonalát képviselő biztosítási szakembereit összegyűjtő rendezvényre az MDRT – Million Dollar Round Table – konferenciára.

Láng András (LA): Két dolog volt, ami rögtön feltűnt és élményként hatott rám. Az egyik, maga a város, New Orleans leírhatatlan hangulata, a másik az MDRT Konferencia profizmusa, egyszerre tudományos és gyakorlati előadásai, workshopjai, és baráti légköre. Sajnos nem sok időm volt arra, hogy magánjellegű programokat is szervezzek magamnak, mert a konferencia lekötötte szinte minden percemet, de természetesen azért volt időm bebarangoltam New Orleanst, a jazz és a blues fővárosát, ahol az utcákon nem lehet úgy végig menni, hogy az ember ne ütközne lépten – nyomon zenébe, ahol a francia, a spanyol kultúra és a karibi ritmusos lazaság egyedülálló atmoszféráját ne érezné az ember. A francia negyed jellegzetes építészeti stílusa, a jazz klubok sokasága, az utcai zenészek és az emberek vidámsága, ami beteríti a várost, igazán felejthetetlen élmény. És itt egy érdekes párhuzam: miért pont New Orleans? Talán azért, mert idén tíz éve, hogy az emberiség történetének talán legpusztítóbb hurrikánja a „Katrina” pusztított itt. …és a város talpra állt. Mi is a talpra álláshoz tudunk anyagi segítséget nyújtani! CSAN: Rátérve az MDRT Konferenciára, miért különös megtiszteltetés az, hogy meghívást kapott?

Csak a Nőknek Magazin (CSAN): Kedves András, a napokban tért haza New Orleansból, ahol egy rangos konferencián vett részt. Milyen benyomásokkal tért haza?

L.A.: Az MDRT konferenciára minden évben meghívják a világ legmagasabb színvonalát képviselő biztosítási szakembereit és ebbe a csoportba tartozni, bizony megtiszteltetés. A konferencián nemcsak az előadásokon, workshopokon jut az ember új és hasznos információkhoz, de számos érdekes emberrel is találkozhat, akikkel megoszthatja saját tapasztalatait és gazdagodhat másokéval.


Az előadások és a beszélgetés során megismerjük az egyes országok pénzügyi kultúráját, és ezzel együtt párhuzamot tudunk vonni az egyes országok, földrészek fejlődése között. A konferencia szervezői lehetőséget adtak arra is, hogy a különböző biztosítási cégek saját szakembereik számára partit rendezzenek. Így tett a mi társaságunk is. Egy kötetlen, vidám összejövetelen találkozhattak a világ különböző részeiről érkezett MetLife-osok is. Személyesen megismerhettük egymást és barátságok is kötődtek. Voltak köztünk amerikaiak, ázsiaiak, európaiak. Ez is megerősített abban, hogy jó csapatban vagyok. További megerősítést jelentett számomra, hogy e nagyszabású MDRT rendezvény egyik fő támogatója a MetLife Inc. (NYSE: MET) volt.

egy ilyen súlyos helyzetet nehezen tud feldolgozni, ha egyáltalán fel tud. Nem így a fiatal lány. A kezdeti elkeseredés után, új célokat tűzött ki. Megtanult, járni, futni, táncolni és snowboardozni, amit olyan tökélyre fejlesztett, hogy paraolimpiai bajnok lett. Befejezte tanulmányait és létrehozott 2005-ben egy alapítványt, az Adaptive Action Sports-t, amely támogatást nyújt, az extrém sportokban megsérült embereknek. Az előadások lényege mindig az volt, hogy az ember soha ne adja fel. Ács Klára A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

CSAN: A konferencia programjai közül, melyeket tartotta a legérdekesebbnek? L.A.: Nagyon érdekes esettanulmányokat hallottunk, és újra-és újra hitet adó történeteket, melyek megerősítenek abban, hogy a munkánknak milyen nagy hatása van a továbbélés szempontjából. Azt, hogy ezek a biztosítási rendszerek hány ember életét tették elviselhetőbbé, vagy éppen, húzták ki a szinte reménytelen helyzetből, azt kevesen tudják. Az első előadó, Amy Prudy esete egyszerre megrázó, felemelő és erőt adó volt. Amy 19 éves korában egy fertőző betegség követeztében súlyosan megbetegedett. Két alsó lábszárát amputálni kellett, és egyik veséjét is el kellett távolítani. A legtöbb ember

Elérhetőség: Láng András egzisztencia szakértő +36/30-968 6222 E-mail: lang.andras@metlifenet.hu

Amerika melyik városában tartották a Million Dollar Round Table konferenciáját? a./ New York b./ New Jersey c./ New Orleans A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Egészség

Alattomos érszűkület, avagy a feltünés mentes tünet

Jó, ha mindenki megtanulja: az érszűkület alattomos és kiszámíthatatlan! Az erek szép csendben szűkülnek. Sokáig semmilyen tünet nem jelentkezik. Amikor már éjszaka is zokniban kell aludni, mert a gyengülő keringés miatt annyira hideg vagy fáj a láb, hogy nem lehet tőle aludni. Ekkor már nagy a baj! Az érszűkület tünetei Arra a kis lábszár feszülésre, ami pár száz méter gyalogláskor jelentkezik sokan egyáltalán nem figyelnek fel. Leülnek egy padra kifújni magukat, megállnak egy kirakat előtt nézelődni vagy beülnek egy kávéra valahová.

Nagy Lajos 30-4887-627 4nagylajos@gmail.com www.sonoterapia.hu

A kellemetlenség egy kis pihenésre elmúlik, és már mehetnek is tovább. Ki gondol ilyenkor arra, hogy ez akár érszűkület is lehet! Igen ám, de egy hosszabb séta alkalmával a megállási kényszer többször is előfordulhat. Edzetlen vagyok, öregszem, már nem bírom úgy az iramot – ilyenkor leggyakrabban erre gondolunk. Pedig amikor a lábszárfeszülés, esetleg görcsölés megállásra késztet, majd rövid pihenésre a diszkomfort érzet elmúlik, akkor ez bizony a kezdődő érszűkület jele. Haladéktalanul a tettek mezejére kell lépni. Mit tehetünk? Például a Sonoterápia® jótékony alacsony frekvenciájú, pulzáló hangjainak köszönhetően egy 6 hetes kúra eredményeként ebben a stádiumban a közérzet még olyan szinten javítható, hogy rövid idő alatt újra fiatalossá és korlátlanná válhat a gyaloglás. Lehet nagyokat túrázni, táncolni és focizni az unokákkal.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Mi lehet az alsó végtagi érszűkület első jele? a./ elkékülő láb b./ rövid gyalogláskor feszül a lábszár c./ a sarokcsont fájdalma A helyes megfejtők között egy állapotfelmérést sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Jól pisilni tudni kell

Egészség

Az első tanács inkontinencia ellen Hiszitek vagy nem hiszitek, nem mindegy, hogy hogyan pisiltek. Ha rossz szokással párosul, akkor bizony egy idő után az inkontinencia szakrendelésen találhatjátok magatokat. A kismedencei szerveinket, a húgyhólyagot, méhet, végbél területet, tartószalagok rögzítik rugalmasan az alhasban. A tartószalag szövettípusa kötőszövet, nem izom. Akaratlagosan semmiféle befolyásunk nincs rá. Ha megnyúlik, akkor úgy marad, csak műtéttel rövidíthető. Olyan mint a tenger – vagy uszodavízben elhasználódott több éves fürdőruha. Ha megnyúlt az anyaga, gumija, abból már soha az életben nem lesz alakra igazodó darab.

Rossz szokás, ha pisiléskor az utolsó cseppeket “kinyomjátok”, mert azzal máris nyújtotok egy kicsit a tartó szalagon. 10-20 év távlatában a minden nap többször bekövetkező nyújtásnak megnyúlás lesz az eredménye. Vigyázat! Az inkontinencia már enyhe hólyag süllyedés esetében is jelentkezhet. Nincs szükség az erőltetésre, hiszen az utolsó csöppek maguktól is kicsepegnek, nem kell nyomni. Sietség nélkül, türelemmel pisiljetek és várjátok meg, amíg az utócsepegés megszűnik. Ezt tanítsátok meg a kis -és nagylányaitoknak is! Ne alakítsanak ki rossz szokásokat! A megelőzés a legbölcsebb hozzáállás az inkontinencia elkerüléséhez.

A húgyhólyag tartószalagjára egész életünkben vigyázni kell, ha csinos 40-esként nem szeretnénk, hogy az életünk része legyen az inkontinencia. A tartószalagok legnagyobb ellensége a túlterhelés. Ezt pedig a hölgyek a lehető A teljes cikket elolvashatja a legváltozatosabban tudják elkövetni. www.csakanoknek.hu weboldalon. Hiszitek vagy nem hiszitek, nem mindegy, hogy hogyan pisiltek. Ha rossz szokással párosul, akkor bizony egy idő Nagyné Haness Rita után az inkontinencia szakrendelésen gyógytornász, gátizom tréner találhatjátok magatokat. BEMER – és SONO terapeuta. Tel.: +36 30 661-7576 (a tanfolyamokra folyamatos a jelentkezés) Milyen szövetből áll a húgyhólyag tartószalagja? a./ izom szövet b./ ín szövet c./ kötőszövet A helyes megfejtők között 1 óra ingyenes személyre szabott konzultációt és intim tornát sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Szépségápolás Visszafiatalítás, ránctalanítás mesterfokon 1. rész. Külsőleg Mi hölgyek nehezebben nézünk szembe az idő múlásával, legalábbis ami az arcunkon megjelenő ráncokat illeti. Bár, ha belegondolok, a férfiaknak sem tetszik, de ők kevésbe vallják be nyíltan.

A ránctalanítás új, amerikai módszere Egy amerikai bőrgyógyász, plasztikai sebész Dr. Nathan Newman kísérletezett ki egy eljárást, ami teljesen természetes módon adja vissza bőrünk fiatalságát. Páciensei hasi zsírjából nyert ki őssejteket, amit befecskendezett egy tápanyagokkal teli zselés anyagba. Ebben a táptalajban az őssejtek ún. növekedési faktorokat termeltek ki magukból. Ezek a növekedési faktorok tulajdonképpen információs molekulák, melyek javítják a bőr állagát. Minden egyes növekedési faktor speciális információval szolgál a bőrsejten belül. Van olyan, amelyik újraindítja a kollagén termelést, van, amelyik gyulladást csökkent, vannak, amelyek speciális fehérjéket termelnek. Ezek szinergiában működnek, kijavítják, kicserélik és megújítják a bőr sejtjeit. Ez tehát, a ránctalanítás lényege.

Bathó Kinga Természetgyógyász 0630/9522-582

Abban a szérumban, amit az arcunkra használunk már nincs őssejt, sem hasi zsír csak több mint 200 féle növekedési faktor.

Hatásai: - kisimítja a kisebb ráncokat, szarkalábakat - egyenletessé teszi a bőr felszínt, eltünteti az öregségi foltokat, hegeket - új kollagént termel, támogatja a bőrszövet megújítását - javítja a bőr rugalmasságát, feszességét - eltünteti a pattanásokat, rosaceát, ekcémát - jó striákra, narancsbőrre, égési sérülésekre. A Luminesce Serum hatása tartós, 30 nap alatt látványos eredményt hoz!

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Hány féle növekedési faktor van a szérumban? a./ 100 b./ 150 c./ több, mint 200 A helyes megfejtők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


A helyes táplálkozás titka Nem az a kérdés mi egészséges, hanem, hogy neked mi az? Mostanában sok helyen lehet hallani, hogy nem vagyunk egyformák. Ez igaz a habitusunkra, vérmérsékletünkre, az alkatunkra, a hízásra való hajlamunkra és még lehetne folytatni a sort. Ugyanez érvényes a táplálkozás vonatkozásában is. Meglepő különbségeket tapasztalhatunk akár két testvér között is, ami a táplálkozási szokásaikat illeti. Lehet, hogy egyikük odavan a húsért, míg a másik rendszeresen ott hagyja a tányéron. Amíg egyik imádja a gyümölcsöt, addig a másik rá sem szeret nézni. Ilyenkor a szülő hajlamos kicsit kétségbe esni és olykor erőlteti is a dolgot, pedig a gyerekek még érzik mi jó nekik, mire van szüksége a szervezetüknek.

Egészség Lélek

Nem szabad szem elől téveszteni, hogy testünknek egyaránt szüksége van fehérjékre, zsírokra és szénhidrátokra is. Nem mindegy azonban, hogy milyen arányban és milyen minőségben juttatjuk be ezeket szervezetünkbe. Érdekes eltérések mutatkozhatnak bizonyos ételekkel kapcsolatban is. Ideális esetben egy étkezés energiával látja el a testet, nem pedig fordítva. Ha valaki egy kellemesen elfogyasztott ebéd után leginkább az alvásra tud gondolni, akkor az az étkezés nem volt számára megfelelő.

Kinek milyen táplálkozás a megfelelő? Genetikai sajátosságainkat figyelembe véve pontosan meg lehet határozni, kinek mennyi fehérjére, zsírra és szénhidrátra van szüksége. Ennek megfelelően van, akinek a fehérjében gazdag, van akinek a szénhidrátban gazdag étrend lesz a megfelelő. Ha ellene megyünk a testünk igényeinek, akkor azt érezhetjük, hogy valami hiányzik, jobban kívánjuk az édességeket, étkezések után hamar éhesek leszünk és egyre több kávéval tudunk csak létezni. Hasonló dolgokat tapasztalhatunk, ha valamelyik tápanyagot teljesen kiiktatjuk az étkezésünkből.

Kocsis Andrea- Dietetikus Telefon: 06 30 389-9670 1116 Budapest, Fehérvári út 130. (Innovációs Park) földszint 8. Telefon: 06 70 604-1295 www.metodic.hu

Milyen sajátosságok alapján lehet meghatározni kinek mennyi fehérjére, szénhidrátra, zsírra van szüksége? a./ testsúly b./ genetikai sajátosságok c./ életkor A helyes megfejtők között egy METODIC állapotfelmérést sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Biozöldség

Biozöldségek Jakabszállásról

Az egészséges táplálkozás, a biozöldségek iránt az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés. Sőt, egyre többen törekednek arra is, hogy az az élelmiszer, amit megesznek, legyen szó zöldségről, gyümölcsről, tejtermékről vagy hentesáruról megbízható termelők, őstermelők portájáról származzon.

A Csak a Nőknek Magazin szintén élharcosa az egészséges táplálkozásnak és ezen belül is a biozöldségek népszerűsítésének, ami partnerei összetételében is megnyilvánul. Nemes Gábor biogazda portája is azok közé a megbízható biogazdaságok sorába tartozik, melyet érdemes felkeresni személyesen, vagy feliratkozni biozöldség „csomagküldő” szolgáltatására. Nemes Gábor jakabszállási őstermelő biodinamikus gazdálkodást folytat szabadföldön kora tavasztól késő őszig.

Nemes Gábor biogazda 06/70 701 7447

A szabad téren katonás sorokban álló növények mellett hatalmas fóliasátrakban is nevelődnek zöldségek és kora tavaszi gyümölcsök. A családi gazdaságban 70-80 féle növény termesztése folyik. Bejelentkezésre látogatókat is fogadnak. A betérő, nemcsak bioztöldségek széles választékával, hanem kedves, családias hangulattal, és vendégszeretettel is találkozhat. Megismerhetnek olyan zöldségféléket, melyeket a városlakók már csak hírből ismernek. Ez sem jelenthet azonban gondot, mert a házigazdák kimerítő tájékoztatást, sőt kívánságra receptet is adnak a már szinte elfeledett növényekről. Akkor sincs gond, ha valaki nem tud leautózni Jakabszállásra, mert a Csak a Nőknek Magazin női klubjának szervezésében lehetőség van arra, hogy hetente friss, szezonális biozöldség csomagot vegyenek át a termelőtől Budapest két pontján. A nagy csomag ára 5500 Ft (10-13 kg), a kis csomagé 2.750 Ft (5-6 kg).

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Hányféle növény termesztése folyik a biogazdaságban? a./ 25 féle b./ 40-50 féle c./ 70-80 féle A helyes megfejtők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Rebarbara pite

Recept

Unod az átlagos sütiket? A bevált receptek után szeretnél kipróbálni valami egészen különlegest? Itt az idő, hogy belecsöppenj egy teljesen új ízvilágba! Itt van például az elfeledett rebarbara, amiből remek pitét lehet készíteni. Hozzávalók: 40 dkg rebarbara 20 dkg liszt 10 dkg teljes kiőrlésű liszt 14 dkg kókuszreszelék 6 db tojás 15 dkg vaj, csipetnyi só 20 dkg cukor 1 db narancs reszelt héja 1 csomag vaníliás cukor Elkészítése:

Mossuk meg jól a rebarbara szárakat, majd szeleteljük fel őket egy centis darabokra. A rebarbara szeleteket rakjuk be egy tálba és keverjük össze a kétféle liszttel. Üssük bele egy keverőtálba a tojásfehérjéket, ízesítsük egy csipetnyi sóval, majd elektromos habverővel verjük fel egészen addig, míg közepes keménységű nem lesz. Szórjunk hozzá 13 dkg cukrot, és verjük még addig, míg kemény habot nem kapunk. Egy másik keverőtálba tegyük a szoba hőmérsékletű vajat, szórjuk rá a maradék 7 dekányi cukrot, vaníliás cukrot, a narancshéjat, majd addig keverjük, míg könnyű és habos nem lesz. Egyenként keverjük hozzá a tojások sárgáját, majd az egészhez dolgozzuk hozzá a lisztes rebarbara szeleteket , és a kókuszkeveréket. Óvatosan dolgozzuk a tésztába a felvert cukros tojásfehérjét is, majd töltsük kivajazott és liszttel meghintett pudingformákba. Tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük 20-25 percen keresztül. Még langyosan, fagylalttal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk a rebarbara pite elfogyasztáshoz!


Vidékjáró Azok a csodálatos levendula földek Ki ne szeretné a levendula tiszta illatát és ne gyönyörködne a hatalmas lila levendula mezők látványában? Bár a levendula csak az 1700-as években került Magyarországra, mégis szinte őshonos magyar növénynek tekintjük. Talán nincs is olyan család, aki valamilyen formában ne találkozna a lakásában, vagy kertjében a levendula valamilyen élő vagy feldolgozott formájával. Ki a molyok ellen teszi a ruhák közé, ki kozmetikum formájában keni magára, de ma már egyre többen fűszerként is felhasználják.

Illatozó levendula mező Dörgicsén

A Balaton-felvidéki Dörgicsei Levendula Major neve és bio-levendula földje A napjainkban kétségtelenül egyre lassan beépül a köztudatba, és az nagyobb népszerűségnek örvendő Árpád-kori romok mellett feliratkozik a levendula földek látványát az országjárók, nevezetességek listájára. a falusi turizmus is felismerte és beépítette nyári, vendégcsalogató Miért érdemes ellátogatni a programjaiba, melyek közül három Levendula Majorba? élményt nyújtó, meglátogatni érdemes helyszínt emelnék ki. Mert az ember és az ember alkotta természeti táj, az öt hektáros levendula mező, a bemutatókert gyönyörködtet és megnyugtat, az aprócska hangulatos teaház és a bio levendula virágot feldolgozó üzem saját lepárlóval minden látogatónak élményt és felüdülést nyújt. Zala Andrea Az itt készült termékek Levendárium Vidékjáró Hálózatfejlesztési márkanéven születnek.

menedzsere Tel: + 36 30 530 1642 e-mail: videkjaro@gmail.com www.videkjaro.hu

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Mihez kapcsolódik a Pannonhalmi Főapátság Levendulahetek elnevezésű programsorozata? a./ a nyári hónapokhoz b./ az Apátság születésnapjához c./ a levendula virágzásához A helyes megfejtők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


ISBN 978-9-6312103-9-2 9

789631

210392

Szilágyi Károly

ÉRTETEK – ÉRTITEK? Egy őrült amerikás magyar élettörténete Pannónia Nyomda

3990 Ft

z őrült amerikás magyar – figyelem, nem hülye, nem bolond, csak őrült – Lőrincz Kálmán, aki hazahozta a Jimmy Carter nevével fémjelzett Habitat for Humanity nevű lakásépítési programot, megalapította a Házat Hazát Alapítványt, és családi házak tucatjait építette fel kalákamunkában rászoruló, önmagukért tenni is kész magyar fiataloknak. A könyvből az olvasó elé rajzolódnak életének fontosabb szakaszai, a gyermekkortól kezdve az első szerelemig, az Amerikába történő kivándorlásától kezdve az új környezetben elsajátított élettapasztalatokig, a Habitattal és Carter elnökkel való megismerkedésétől kezdve a lakásépítő program hazahozataláig, az itthoni tartózkodó (olykor gáncsoskodó) fogadtatástól kezdve a bátaszéki, martonvásári, gödöllői, ceglédi és adonyi házak felépítéséig, az első boldog beköltözőktől kezdve az új otthonokba „beleszületett” legutolsó gyermekig, az anyaszervezettel bekövetkezett szakítástól kezdve a millecentenáriumra készített gyönyörűséges máriabesnyői tervek meghiúsulásáig, a súlyos szívműtéttől és a hosszú éveken át tartó mélyrepüléstől kezdve a remény újjáéledéséig, az új tervekig és a végenincs kilincselésig, kilincselésig, kilincselésig… Mindezt összegereblyézte: Szilágyi Károly újságíró, aki megalakulásától kezdve figyelemmel kíséri az alapítvány tevékenységét, gyakori résztvevője és hűséges krónikása az ország különböző vidékein megszervezett kalákamunkáknak, régi jó barátja Lőrincz Kálmánnak.

Szilágyi Károly

A

ÉRTETEK – ÉRTITEK?

Egy „őrült” amerikás élettörténete Házat-Hazát Lélek és a Házat Hazát Alapítvány

Nemrégiben jelent meg Lőrincz Kálmán Értetek – Értitek c. könyve, melyet a Csak a Nőknek Magazin is támogatott. Az „őrült” amerikás magyar életútja, aki megalapította a Házat – Hazát Alapítványt, méltán szolgálhat példaként a mai fiataloknak és idősek egyaránt. Ízelítőül álljon itt a könyv recenziója, mely már önmagában is sokat elárul Lőrincz Kálmán töretlen hitéről és segíteni akarásáról. „Lőrincz Kálmán még Amerikában megtanulta, hogy nem elég valamit jól csinálni, beszélni is kell róla. Modernebb kifejezéssel élve: mindent dokumentálni kell. Óriási, tízkilós albumokat cipelve tűnik fel ma is hol ennek, hol annak a minisztériumnak a folyosóin, előszobáiban osztályvezetőkre, államtitkárokra és miniszterekre várva… Azok pedig nézik, nézik a mérhetetlen hit és tenni akarás hiteles és beszédes dokumentumait, elismerően hümmögnek, gratulálnak, és támogatást ígérnek… Aztán, a huszadik telefonos

rákérdezés után már csak hümmögnek… Tucatnyi ilyen óriási albuma van Lőrincz Kálmánnak, s e kincsestár drágaköveinek legszebbjeit is megismerheti az olvasó e könyvből. Köztük azoknak a vallomásait is, akik feleségként, munkatársként, barátként, jótevőként, kuratóriumi elnökként, kalákamunkásként, lakás várományosként vagy boldog háztulajdonosként mindig ott álltak Lőrincz Kálmán mellett, s ma is kitartanak mellette.” – Szilágyi Károly Értetek! – Értitek?

Egy őrült amerikás magyar élettörténete Az őrült amerikás magyar – figyelem, nem hülye, nem bolond, csak őrült – Lőrincz Kálmán, aki hazahozta a Jimmy Carter nevével fémjelzett Habitat for Humanity nevű lakásépítési programot, megalapította a Házat – Hazát Alapítványt, és családi házak tucatjait építette fel kalákamunkában rászoruló, önmagukért tenni is kész magyar fiataloknak.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Lőrincz Kálmán Telefonszám: +36/30-945-4662 E-mail: klorincz11@gmail.com www.hazathazat.hu

Milyen programot hozott haza Amerikából Lőrincz Kálmán? a./ Oktatási programot b./ Lakásépítő programot c./ Érdekes játék programot A helyes megfejtők között kisorsoljuk Lőrincz Kálmán könyvét. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Kultúra MKVM kiállítás Életünk a játék Válogatás Karlócai Mariann játékgyűjteményéből MKVM, időszaki kiállítás, 2015. július 3. – november 22. A múzeum egy kiállítással tiszteleg Karlócai Mariann óvodapedagógus, játékgyűjtő előtt, aki idén ünnepli 90. születésnapját. Egyben megemlékezünk Kiss Áron pedagógusról, a Magyar Játék Társaság névadójáról is, mivel idén van születésének 170. évfordulója. A tárlaton Karlócai Mariann gyűjteményének legszebb és legkülönlegesebb darabjait mutatjuk be. A legkisebbek, a csecsemők játékaitól jutunk el egészen a felnőttkor játékaiig. Látható a tárlaton többek között egy-egy szobabelső a lányok, illetve a fiúk játékaival, megtekinthető egy parkrészlet is szabadtéri játékokkal. Sok kipróbálható játékkal várjuk a látogatókat a játszóházban, sőt, magával a kiállítás megtekintésével is egy játékra invitáljuk az érdeklődőket.

Sajtókapcsolat: Kiss Hajnalka közönségkapcsolati munkatárs Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 1036 Budapest, Korona tér 1. Tel: 06-1/375-6249 (113-as mellék) Fax: 06-1/269-5428 E-mail: kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com Web: www.mkvm.hu Facebook: www.facebook.com/mkvmuzeum

Megnyitó: Július 2., csütörtök, 17 óra Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, 1036 Budapest, Korona tér 1.

A teljes cikket elolashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.


Recept

Debreceni Krémes Hozzávalók / 10 adag A tésztához:

A töltelékhez:

A tetejére:

60 dkg finomliszt 15 dkg cukor 15 dkg sertészsír 3 db tojássárgája 1 csomag sütőpor 3 dl tej

2 ek cukrozatlan kakaópor 2 ek lekvár/ dzsem (lehetőleg barack) 15 dkg porcukor 10 dkg margarin 15 ml rumaroma 2 dl tej vanília ízlés szerint

3 db tojásfehérje 15 dkg porcukor 5 dkg csokoládé (a tetejére)

Elkészítés: 1. A lisztet, cukrot, zsírt, sütőport, tojássárgáját összegyúrjuk annyi tejjel, amennyit felvesz. A maradék tejet felhasználjuk a töltelékhez. 2. A masszából 3 lapot sütünk (az egyiket vastagabbra hagyhatjuk, abból lesz a krém). 3. Töltelék: a vastagabb lapot összemorzsoljuk, vaníliás tejbe áztatjuk. Beledolgozzuk a kakaót, lekvárt, 15 dkg porcukrot, margarint, rumot. Lassan adagoljuk a tejet, nehogy túl lágy legyen. Ezt két lap közé töltjük. 4. 3 tojásfehérjét és 15 dkg porcukrot gőz fölött kemény habbá verünk. Ez kb 20-25 percet vesz igénybe. 5. Tetejére csokit reszelünk. - sütési hőfok: 180°C - tepsi mérete: 32x38 cm


Ékszer

Ásványok és kövek a testen

Az előző cikkben az ásványoknak az emberi testre gyakorolt hatását érintettük. Ott hagytuk abba, hogy az éppen nekünk való kő a testünkön is viselhető. De hol? A leggyakrabban nyaklánc, fülbevaló, karkötő vagy gyűrű formában. Most azt tekintjük át, melyiknek milyen hatása lehet. A gyűrű A gyűrű a végtelen körforgás és az örökkévalóság jelképe. A jegyesek és házaspárok karikagyűrűjének formája a szeretet soha el nem múlását jelenti. Azt szimbolizálja, hogy az egymás iránti vonzalom érzése egyik féltől a másikig folyik körbe- körbe és örökön-örökké. Gyakran tudatosan választanak a karikagyűrű mellé kísérő gyűrűt, például a harmonikus családi élet miatt hegyikristályt, jádét, jáspist, a szerelem megőrzéséért rózsakvarcot tesznek a gyűrű foglalatába. A gyűrűbe foglalt, ujjakon viselt kövek energiát szállítanak a test különböző részeibe.

Dr. Marczi Erika Telefon: +36 (30)-2807475 E-mail: emarczi@hu.inter.net

Melyik ujjunkon viseljük a gyűrűt? Ne csak az döntse el, melyikre jó a méret! – Hüvelykujj – függetlenség – Mutatóujj – vezetés, előremutatás – Középső ujj – művészi törekvések – Gyűrűsujj – gyakorlatiasság, kitartás, tartós eredmények – Kisujj - írás- és kommunikációkészség Aki gyűrűt hord, vagy megfigyeli ismerőseit, hogy melyik ujjukon viselik gyűrűjüket, akkor láthatja, hogy a kiválasztott ujjhoz kötött törekvések és készségek valóban jellemzőek az illetőre.

A karkötő A karkötő körbefogja kezünket, alkalmas követ kiválasztva, annak gyógyító szerepe is lehet. A csuklón vagy a felkaron viselt ékszerek a testnek arra az oldalára hatnak, amelyen hordjuk őket.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Mit jelképez a karikagyűrű formája? a./ bizalmat b./ a szeretet soha el nem múlását c./ a szépséget A helyes megfejtők között kisorsoljuk a Diamonds című, angol nyelvű könyvet.

Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Tükröm, tükröm, mondd meg bátran, ki a legszebb a világban? A szépségideál változásai A történelem során a szépségideál a kor társadalmi, gazdasági és fi lozófiai elvárásai alapján, karöltve a divattal, állandóan változott és változik ma is. Ami azonban biztos, hogy a nők minden időben igyekeztek megtenni mindent annak érdekében, hogy megfeleljenek a szépségideál zsarnokságának.

Szépség

(Persze ne a formátlanul elhízott, telt alkatra gondoljanak!) Szó, ami szó, amióta világ a világ, a nők minden korban díszítették magukat.

A szépségideálok a történelem folyamán Már az ősasszony is díszítette magát, állati fogakkal, festéssel. Az egyiptomi szépségápolásra jellemző pompához képest a görögök jóval szerényebbek, puritánabbak voltak.

Coco Chanel szerint: „Lehet, hogy a szépségideálok koronként változnak, de a szépség örök.” Hogy mi a szépség, önmagában ezt is nehéz meghatározni, mert ami az egyik embernek szép, a másiknak nem. Egyszer a sovány fiús alakot tartottá szépnek, egyszer a gömbölyded nőies alakot. A férfiakat pedig legkevésbé érdekli a „hivatalos” szépségideál. Mert ügye napjainkban a magas, sovány, sportos női alakot tartják a szépségideál megtestesítőjének. De, vajon a férfiak nem inkább a teltebb női idomokat kedvelik, akin „van mit fogni”?

A gótika magas, vékony alakjaitól a reneszánsz teltebb idomáig több száz év telt el. Azután jöttek a hihetetlen vékonyra fűzött derekak, melyek már az egészségre is károsak voltak, de a társasági hölgyeket, ez egy cseppet sem érdekelte. A karcsú derék, mint szépségideál évszázadokig tartotta magát. Amint azonban közeledünk napjainkhoz, azt tapasztaljuk, hogy a szépségideál egyre gyorsabban változik, különösen az utóbbi 50 évben.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Ács Klára Magyar Divat Szövettség www.moda.hu

Hányas években jelent meg Twiggy, mint új szépségideál? a./ 1960-as b./ 1970-es c./ 1980-as A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki.

Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Divat

Álomvilág és elegancia a gyermekdivatban A Csak a Nőknek Magazin által akkreditált fotós – Pálhegyi Dániel – által készített képek és a vásár közétett trendanyaga segítségével mi is ízelítőt adunk abból, amit a legnagyobbak ajánlanak 2016 tavasz-nyári szezonra a kisfiúknak és kislányoknak.

Álomvilág, elegancia és magas minőség a gyermekdivat kollekciókban

Mint azt sokan tudják, a divatot a trendek irányítják. Nincs ez másképpen a gyermek divat területén sem. Míg korábban a felnőtt és gyermekdivat szín- és formavilága, mintái és anyagai markánsan különböztek egymástól, addig napjainkban sok az átfedés a két szegmens között. Míg 40-50 évvel ezelőtt szinte elképzelhetetlen volt, hogy a fekete szerepeljen a gyermekruhák színpalettáján, addig ez ma már szinte természetessé vált. Hogy mi lesz a következő év gyermekdivatja, azt nemzetközi gyermekdivat szakvásárokon ismerheti meg a szakma. Európában, de talán a világon is, az egyik legrangosabb nemzetközi gyermekdivat szakvásár a firenzei Pitti Bimbo, ahol a világ minden részéről érkező kiállítók mutatják be márkáikat elegáns standokon és divatbemutató folyamokon keresztül.

Ács Klára

“Az asszony hazament, elültette az árpaszemet, s az nyomban ki is hajtott, szemlátomást nőtt, s egy tulipán formájú pompás, nagy virágot hozott. A virág szirmai szorosan csukva voltak, mint egy bimbó. Az asszony megcsókolta a szép piros-sárga szirmokat és ahogy megcsókolta, a virág kipattant és a zöld párna közepén egy csodaszép kislány ült, akit az asszony rögtön el is nevezett Pöttöm Pannának. Egy szép, fényes dióhéj lett Pöttöm Panna bölcsője, derékalja kék ibolyaszirom, takarója rózsalevél.” Ez az Andersen mese, a Pöttöm Panna ihlette a 2016-os gyermekdivatot, melyet elegancia és minőség jellemez. Elvarázsolt kertek, kis hercegnők népesítik be a kifutókat. Ezeket idézik a színek, a vonalak, az anyagok, a díszítések és a kis kiegészítők is.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Melyik mese inspirálta a 2016-os gyermekdivatot? a./ Grimm

b./ Andersen

c./ Benedek Elek

A helyes megfejtők között értékes ajándékokat sorsolunk ki.

Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Szép bőr, köröm, haj és a fiatalság titka? Szép bőr, köröm,haj és a fiatalság titka? Milyen vitaminok ásványi anyagok napi fogyasztása elengedhetetlen bársonyos bőrünk és egészséges hajunk,fiatalságunk megörzésért? Ismerjük meg a legfontosabbakat! C- vitamin:

Hatásai: – C-vitamin a kollagén előállításához szükséges, ami a kötőszövetek fő proteinje. – Alapvetően szükséges az izmok, inak, artériák, csontok és a bőr karbantartásához. – Alapvetően szükséges a kollagént előállító enzimek működéséhez. – Segíti a sebgyógyulást. – Javítja az immunrendszer működését.

Szépségápolás E- vitamin

Hatásai: – Antioxidáns, védi a sejthártyát és a lipoproteineket a szabadgyököktől – Sejthártya integritásának karbantartása – DNS-szintézis – Védi a szem vérereit és a szemlencsét a szabad gyökök támadásától, csökkenti hályog kialakulásának esélyét – Erősíti az immunrendszert.

Hyaluronsav

A Hyaluronsav a fehérjék glikozaminoglikán családjába tartozik, és a porcok fő alkotóeleme. Hatásai : – Védi szervezetünket a külső fizikai behatásoktól. – védi azokat a krónikus gyulladásoktól. – Károsodott szövetek (beleértve a bőrt is) gyógyulását is elősegíti. – A hidratáció kritikus fontosságú az immunrendszer, az izomtömeg növekedés szempontjából. – A hyaluronsavat öregedésgátló hatásának köszönhetően helyi kezelésre és kiegészítőként fogyasztva egyaránt évek óta használják. – A kozmetikai iparban felfedezték, hogy a hyaluronsav védi a bőrt az öregedés ellen, és segít visszaállítani annak simaságát és rugalmasságát a hidratáció fenntartásával.

Cink

Bőrgyógyászati jelentősége: A cinknek kedvező hatásai vannak bőrünkre, ezért elterjedt körben alkalmazzák a gyógyításban Cinktartalmú készítmények használatosak például a pattanásos, aknés bőr kezelése során, sebgyógyulás és hámosodás elősegítése.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Erdei Anita Tel.: 1/225-2753 E-mail: erdei.anita@celsus.hu


Biztosítás Utasbiztosítás? Gondtalan utazás! Elmúlt alkalommal jeleztük, hogy milyen fontos az utasbiztosítás és azt, hogy egyedül egy speciálisan, az akkori célra kötött utasbiztosítás képes fedezni problémáink esetén a kárt.

Nézzük, közben épp mi történt egyik ügyfelünkkel! Ügyfelem üzleti útra ment Sanghajba. Természetesen, mint mindig most is ott lapult a zsebében az utasbiztosítás. A hazautazása napján csörgött a telefonom, tudtam, hogy még kint van, gyorsan átfutott az agyamon, hogy valami baj lehet.

Pénzes-Torkos PénzügyiConsulting

Pénzes Erika 0630/430-1362 penzeserika@gmail.com Torkos Csilla 0620/618-8259 torkos.csilla@gmail.com

Hamar kiderült, hogy járatkésés van, és a csatlakozást nem érte el. Kérdezte, érvényes-e az utasbiztosítás járatkésésre is? Mondtam, hogy természetesen igen, és intézkedem. Felhívtam az EUB-t, a kedves és nagyon segítőkész call centeres kolléga felvette az adatokat, elindította a kárbejelentést és tájékoztatott, hogy milyen papírok lesznek szükségesek a kifizetéshez …, és itt van a kutya elásva! A repülőjegyet, a késést igazoló dokumentumot, valamint a késés miatti plusz fogyasztás (étkezés, szállás, taxi) számláját szükséges begyűjteni! A papírokat ráérünk a hazautazás után is benyújtani. Megköszöntem a segítségét, majd mondtam a kollégának, hogy visszahívom az ügyfelet megnyugtatásul, ill. tájékoztatom, hogy milyen papírokat szerezzen be, tartson meg. Erre a kolléga felajánlotta, hogy nagyon szívesen felhívja ő is az ügyfelet és elmondja neki is a teendőket. Majd a telefonbeszélgetésünk után kaptam egy sms-t, hogy a kárbejelentés megtörtént, az ügyfelet tájékoztatták. Nagyon hálás voltam a kollégának, ebből az ügyfelem maximálisan azt érezte, hogy biztonságban van, számíthat ránk. Minden találkozó alkalmával úgy fejezem be a beszélgetést, hogy ha bármi van, hívjanak telefonon, hiszen akkor tudok segíteni!

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Milyen probléma megoldásában segített az esettanulmányban a tanácsadó? a./ elvesztett bőrönd b./ járatkésés c./ betegség A helyes megfejtők között egy személyes konzultációt sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Utazás

Utazások, álomutak Húrrá! Itt a nyár! Távoli földrészek, egzotikus tájak, lüktető metropolisok, csodálatos tengerpartok és sok élmény, kaland várja az útnak indulókat. Szerencsére ma már mindez elérhető, persze nem mindegy, hogy milyen áron. Létezik egy utazási klub, amely tagságával komplett utazások, 5 csillagos szállodai szobák 2-3 csillagos áron, V.I.P fogadtatás, szálloda által szervezett programok érhetők el. Hogy, hogyan? Erről beszél új utazási szakértőnk: Fehér Sándor, négy gyermekes családapa, aki élete derekán döntött úgy, hogy az utazás sok érdekességet tartogató tevékenységével kíván foglalkozni.

Csak a Nőknek Magazin (CSAN): Talán nincs is olyan ember, akit ne érdekelne az utazás. Mindenki szeret új városokat, országokat megismerni, tengerparton sütkérezni, vagy éppen egy történelmi város műemlékei között barangolni, vagy rész venni egy álom utazáson. Ön, mint nagycsaládos apuka, biztosan megélte még azt az időt, amikor nem volt olyan könnyű utazgatni a nagyvilágban, mint most. A nagycsaládosoknak pedig még ma is kihívást jelent az utazás, különösen egy olyan álomút, amit az ember egy-egy fi lmben lát. Bár az Ön gyermekei már majdnem felnőttek, és valószínűleg érdeklődési körük is más és más, de gondolom, azért szoktak közös családi nyaralást szervezni? Fehér Sándor: (F.S.) Igen. Egy nagycsalád számára mindig komoly szervezést igényelt az utazást. Nehéz volt megtalálni azt az üdülési és szórakozási lehetőséget, ami mind a négy gyerek igényét kielégítette és bizony az utazás költségvetését is alaposan át kellett gondolnunk, de a végén mindig megszületett az ideális megoldás.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Fehér Sándor Tel: 70/371-4180 E-mail: fehersandor55@gmail.com Mi szükséges ahhoz, hogy kedvezményesen lehessen hozzájutni az álomúthoz? a./ last minute lehetőség

b./ klubtagság

c./ 50%-os előleg befizetése

A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki.

Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Jog

Gyermekgondozási szabadság

Szabadság a gyermek gondozásához

Gyermekgondozási szabadság

Írásunk második részében világra jött a gyermek, és letelt a szülési szabadság. Megváltozik a munkahelytől való távollét jogcíme, továbbá a munkajogi szabályozás nem gátolja, hogy az édesanya mellett az apák is kivegyék a részüket a gyermeknevelésből.

Ki, mikortól és meddig vehető igénybe a gyermekgondozási szabadság?

A Munka Törvénykönyve [Mt.] 128. §-a szerint a munkavállaló gyermeke harmadik életéve betöltéséig – a gyermek gondozása céljából – fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.

Dr. Szladovnyik Krisztina Dr. Horváth István ügyvédek http://www.drphorvathugyved.hu

Az Mt. fentebb idézett szövege munkavállalót említ, tehát nincs jogi akadálya, hogy – a tipikus tendenciával szemben – az apa vegye igénybe a gyermekgondozási szabadságot. Sőt, a törvény szerint mindkét szülő is igényelheti a szabadságot. Így igazi a család, a gyermek gondozása pedig „magasabb szempont”! A gyakorlatban a vázolt idillnek leginkább a megélhetési realitások, és nem a paragrafus jelenti az akadályát. Az apa és az anya együtt vagy egymástól függetlenül is igénybe veheti e szabadságot. A törvény – annak érdekében, hogy a gyermek nevelésében mindkét szülő egyformán szerepet tudjon vállalni –, megengedi, hogy az apa már a szülési szabadság ideje alatt igénybe vegye a gyermek gondozását szolgáló fizetés nélküli szabadságot. Bármelyik szülő kérelmére a gyermek gondozására szolgáló fizetés nélküli szabadság biztosítása kötelező. A munkáltató nem mérlegelhet. A gyermekgondozási szabadság – amint a megnevezés is kifejezi – a munkavállalót a gyermek gondozása céljából illeti meg; az ettől eltérő célú felhasználása – például másik munkaviszony-létesítés – nem felel meg a törvény szellemének.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Hány éves korig jár a gyermekgondozási segély? a./ 1,5 éves korig b./ 10 éves korig c./ 3 éves korig A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


CSAK A NŐKNEK MAGAZIN NŐI KLUB

2015. AUGUSZTUS 27. 17 ÓRA

MÉZES SÜTI ÉS TORTAMŰHELY EGSZISZTENCIA SZAKÉRTŐNK BEMUTATKOZIK TERMÉSZETGYÓGYÁSZ TANÁCSOK BIOZÖLDSÉG BEMUTATÓ MAGYAR KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI MÚZEUM

ÓBUDA

www.csakanoknek.hu


Csak a Nőknek Magazin Június  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you