Page 1


CSAK A NŐKNEK MAGAZIN NŐI KLUB

2015. AUGUSZTUS 27. 17 ÓRA

MÉZES SÜTI ÉS TORTAMŰHELY EGSZISZTENCIA SZAKÉRTŐNK BEMUTATKOZIK TERMÉSZETGYÓGYÁSZ TANÁCSOK BIOZÖLDSÉG BEMUTATÓ MAGYAR KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI MÚZEUM

ÓBUDA

www.csakanoknek.hu


Kedves Olvasó! Dübörög a hőség, harmadszor rendelnek el harmadfokú hőségriadót. Nagy tavaink 28 C° fokosak. Lassan már nem is hűsítenek. Ez a forróság engem is teljesen lebénít, pedig abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy lefüggönyözött, hűvös szobában írhatom e sorokat. Ennél jobb helyzetben talán csak azok vannak, akik vízparton, vagy strandon tölthetik ezeket az embert próbáló meleg napokat. De az élet nem állhat meg! A lapnak meg kell jelennie! Meg kell jelennie akkor is, ha a szabadságok miatt időnként foghíjas is a stáb. Egy jól összeszokott csapatnál azonban ez nem okoz gondot. Az elmúlt időben is több új partnerrel gazdagodott szerkesztőségünk és ezzel együtt új témákkal színesítettük oldalainkat. Tovább folytattuk együttműködésünket a Budapesti Nyári Fesztivál irodájával, melynek köszönhetően ismét kellemes estét töltöttek munkatársaink a Margitszigeti Szabadtéri Színpad – Ooh La La! éjszakai revücirkusz – bámulatos előadásán. Színházjegy akciónk augusztus végéig tovább folytatódik. Júliusi női klubrendezvényünk, a szabadságok ellenére, ismét teltházas volt, és minden bizonnyal az augusztusi, nyárbúcsúztató összejövetelünk is hasonló lesz. Ebben a nagy melegben nem is rabolom tovább idejüket, inkább azt ajánlom, olvassák sok hasznos információt tartalmazó cikkeinket, vízparton, árnyas erdők rejtekén és hűvös szobáik mélyén egyaránt! És ne felejtsenek el játszani sem! Jó olvasást kívánok! Ács Klára főszerkesztő Látogasd meg a Csak @ Nőknek magazint a Facebookon is! Impresszum: Csak a Nőknek Ingyenes életmód és nyereményújság Főszerkesztő: Ács Klára Nyomdai előkészítés: Image Point Trend Kft. Hírdetésfelvétel: media@csakanoknek.hu Terjesztés: Image Point Trend Kft. Játékszabály A helyes megfejtést (neved, címed, telefonszámod és e-mail címed feltüntetésével) küldd el levélben a Image Point Trend Kft., 1605 Budapest, Pf. 56. címre vagy játssz a www.csakanoknek.hu weblapon.

Kiadja: Image Point Trend Kft. A cikkekben és a hirdetésekben elhelyezett 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20. szövegekért, képekért, a grafikai munkák Telefon: +36 70/430-5377 jogtisztaságáért sem a szerkesztőség, sem a kiadó felelősséget nem vállal. Postacím: Szponzorációs és együttműködési ajánlatait 1605 Bp., Pf. 56. küldje el a szerkesztőség címére vagy e-mail-ben: Információk: media@csakanoknek.hu www.csakanoknek.hu E-mail: media@csakanoknek.hu


Életmód

A fogyás és az anyagcseretípus kapcsolata – METODIC módszer A különböző anyagcseretípusok jellemzői

Amikor az idegrendszeri és emésztőrendszeri sajátságokat vizsgáljuk. Az anyagcseretípus jellegét tehát mindig az dönti el, hogy mi a domináns rendszer a szervezetben.

Korábbi cikkeinkben megismerhették a METODC módszer lényegét, a táplálkozási típusokat, azok kialakulásának meghatározó körülményeit, a helyes táplálkozás titkait. Az alábbiakban a különböző anyagcseretípusokról olvashatnak:

Minden ember szervezete egy egyedi, önálló, csodás „szerkezet”, és más-más igénye van. Ezért fontos kideríteni, hogy a Te szervezetednek mire van szüksége, mi jó neki. Ebben segít a METODIC módszer. Ezért kell megtudnod, milyen anyagcsere típus jellemző Rád.

Elérhetőség: Tel: 30/389-9670 E-mail: andrea.kocsis@metodic.hu

Akinek a szimpatikus idegrendszere működik dominánsabban, annak, a szénhidrátban gazdag étkezés javasolt. Ő tehát a „szénhidrát anyagcseretípus” – ba tartozik. Így van ez akkor is, ha az emésztőrendszeri beállítottság alapján a lassú égetésű emésztőrendszeri tulajdonság dominál. Akinél a paraszimpatikus idegrendszeri működés kerül túlsúlyba, annak a fehérjében gazdag táplálkozás javasolt. Ő a „fehérje anyagcseretípus” – ba tartozik. Így van ez akkor is, ha az emésztőrendszeri beállítottság alapján a gyorségetésű emésztőrendszeri tulajdonság a dominánsabb. Az egyensúlyi anyagcseretípus a legszerencsésebb, mert anyagcsere sajátosságainak köszönhetően se nem „fehérje”, se nem „szénhidrát” típus, így aki ebbe a csoportba tartozik, annak étkezésnél közel egyenlő arányban kell fogyasztania, mind a fehérjében, mind pedig a szénhidrátban gazdagabb élelmiszerekből. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Milyen táplálkozás javasolt annak, akinél a paraszimpatikus idegrendszer a dominánsabb? a/ szénhidrátban gazdag b/ fehérjében gazdag c/ zsírokban gazdag A helyes megfejtők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jaterkszabaly/


Anyagcseretípus-mérés és az egészséges diéta Szinte közhelynek számít, hogy „azzá leszel, amit eszel”. Igen, de nem mindegy, hogy ki, mit eszik. Akik olvasták korábbi cikkeinket, azok már tudják, hogy a helyes táplálkozás kinek-kinek mást jelent. Itt nem arra gondolunk, hogy van, aki vegetáriánus, van, aki a makrobiotikus étrendre esküszik, vagy valaki egyszerűen csak az édességet és a szénhidrátot vonja meg magától, hanem arra, hogy mindenkinek ismernie kell milyen anyagcseretípus jellemző rá, mert ennek segítségével lehet igazán egészséges étrendet és életmódot kialakítani. Egészséges diéta az anyagcseretípus függvényében

Sokan úgy gondolják, hogy a diéta csak egészséges lehet. Nem, a diéta akkor igazán egészséges, és tölt fel energiával, ha segíti a szervezet egyensúlyát, és nem ingerli a hormonrendszert. Ha tehát, valaki szeretné elérni, vagy megtartani az ideális testsúlyt, akkor az első lépés az anyagcseretípus meghatározása. De, hogyan lehet meghatározni melyik az az anyagcseretípus, amelybe tartozom? Megoldás: Metodic anyagcseretípusmérés

Mielőtt a pácienst „rákapcsolnák” a mérő eszközre, egy állapotfelmérést végeznek, kérdéseket tesznek fel az illető aktuális étrendjével, életmódjával, esetleges emésztési problémáival kapcsolatban.

Életmód

Túlsúly esetén kíváncsiak arra is, fogyókúrázott-e már, sportol-e valamit a vizsgált személy. Egyszóval kifaggatják mindenről, ami életmódja és egészsége szempontjából fontos lehet. Maga az anyagcseretípus-mérés a német szabadalmú EVA 3000 orvostechnikai eszköz segítségével történik. A mérés során meghatározásra kerül a sejtek energiaszintje, a hasnyálmirigy állapotára utaló szénhidrát tolerancia és az idegrendszeri –, emésztőrendszeri – és hormon típus. (A napjainkban egyre több embert érintő ételintolerancia kérdéskörével a későbbiekben részletesebben fogunk foglalkozni. Szerk. megjegyzése.) A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Elérhetőség: Tel: 30/389-9670 E-mail: andrea.kocsis@metodic.hu

Mivel határozható meg a helyes anyagcseretípus? a./ testsúly mérés b./ anyagcseretípus-mérés c./hormon szint mérés A helyes megfejtők között egy konzultációt sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jaterkszabaly/


Életmód

Zöldturmix őrületem története

A decemberi Biomikulás rendezvény végén Nemes Mátyás biogazdától megvettem a díszletét. Annyi volt, hogy 4 napig szinte csak ezeket a zöldségeket ettem, de főleg ittam. Zöldturmix tapasztalataim a következők: Fantasztikus volt a közérzetem, tele voltam energiával, egész nap „pörögtem”, kirobbanóan jó kedvem volt és kedves, türelmes tudtam lenni mindenkivel. Könnyen elaludtam, reggel olyan pihenten ébredtem magamtól, amire előtte régen volt példa. Már zöldturmix fogyasztásom harmadik napján azt éreztem, hogy soha többé nem akarok olyat enni, ami leterhel. Egyszerűen jó volt így. Az ötödik napon már kifogytam a jó kis bio zöldségekből, és bármilyen hihetetlen, nem volt kedvem semmi mást enni. Magamba erőltettem délután egy kis zöldséglevest. Mondjuk az jól esett.

Szóval, engem annyira meggyőzött a zöldturmix hatása, hogy azóta is tartom ezt a szokásomat, minden nap elkészítek magamnak 1 liternyit, és délelőtt csak azt iszom. Már a klienseimet is „megfertőztem”, többen átvették tőlem ezt a szokást. Jó hír a fogyni vágyóknak, hogy minél több zöldturmixot iszik valaki, annál kevésbé kívánja a cukrot és a fehérlisztes péksütiket! A sok rostot pedig meghálálja a szervezetünk. Zöldturmix, ahogy én készítem: - 1-2 banán (eleinte 2 banánt tettem bele, ma már csak egyet) - 1-2 alma - 1-2 maroknyi zöld levél (pl. spenót, kelkáposzta, karalábé levél, zeller, retek levele, stb) - tisztított víz. Jó alaposan összeturmixolom, beleöntöm egy üvegbe és viszem magammal dolgozni. Keressetek zöldségest a környéketeken! Sokan levetetik pl. a karalábé, retek, stb. zöldjét, azt el lehet kérni. Nagyon fincsi és roppant egészséges a zöldturmix, fogyasszátok!

Bathó Kinga természetgyógyász http://www.naturasziget.com/


Visszafiatalodás mesterfokon 2

Egészség

Visszafiatalodás belsőleg antioxidáns ital segítségével Hogyan képes sejtszinten fiatalítani ez a nagyon különleges antioxidáns ital? Először is, ismételjük át, hogy mit is tudunk. Az antioxidáns azt jelenti, hogy oxidáció elleni. De mi az az oxidáció? Amikor kint hagyjuk a félbe vágott almát a levegőn, az az oxigén hatására bebarnul, vagy a levegőn hagyott vas berozsdásodik. Ez egy kémiai reakció, ami mindig végbemegy oxigén jelenlétében. Ugyanígy van ez a testünkben is, sőt a DNS-ünkben is. Az antioxidánsok ellensúlyozzák az oxigén károsító hatásait. A másik ok, ami miatt antioxidánsokra szükségünk van, az az elszaporodott szabadgyökök megkötése. A szabadgyökök az emberi anyagcsere normális termékei. Baj csak akkor van, amikor ezek stressz, vagy betegségek hatására elszaporodnak. A szabadgyökök is felelősek a sejtek öregedéséért, többek között a DNSlánc elrontásával. Az antioxidánsok semlegesítik a felesleges szabadgyököket, hogy azok ne okozzanak gyulladásokat, károsodásokat. Szervezetünk termel antioxidánsokat, de nem eleget. Ezeket kívülről tudjuk pótolni.

Na de nem mindegy, hogy mivel. Főként a vörös, kék színű gyümölcsöknek magas az antioxidáns tartalmuk, azoknak is főleg a héja. Ezeknek az a feladatuk, hogy megvédjék a gyümölcsöt az oxidációtól.

Reserve antioxidás tartalmú, fiatalító ital A Reserve nevű ital antioxidáns tartalmú gyümölcsök kombinációja, különlegesen magas antioxidáns tartalommal. Ezt az italt úgy alkották meg, hogy bizonyíthatóan áthatol a sejthártyán, közvetlenül eljut a DNS-hez, így képes kijavítani a hibákat. Csak nagyon kevés összetevő képes erre! A másik nagy előnye a Reserve-nek, hogy bekapcsolja az úgynevezett szirtuin géneket.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Bathó Kinga Természetgyógyász http://www.naturasziget.com/

Minimum hány hónapig ajánlott inni antioxidáns italt? a/ 2-3 b/ 1 c/ 3-4 A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


Recept

Fokhagymás cukkini Hozzávalók: - 3 kisebb vagy 1-2 nagyobb cukkini - ½ kg sertéshús - 3-4 gerezd fokhagyma - só - bors - majoránna - tejföl - olaj

Elkészítés: A megtisztított cukkinit felkockázzuk, sóval, borssal kevés vízben feltesszük főzni. A húst is felkockázzuk, a felszeletelt fokhagymát és a majoránnát olajon elkezdjük pirítani, ha már kifehéredett, hozzáadjuk. Kevés vízzel felöntve puhára pároljuk. (Többször utána kell tölteni a vizet!) Ha a cukkini megpuhult (aki úgy szereti szét is főzheti) a levéből kivéve, a megpárolódott húshoz keverjük, 2 dl tejfölben elkevert liszttel behabarjuk.

A pompás receptet köszönjük Jakab Jánosnénak!


Lányod van? Menyed van? – Jó ha tudod! Várandósság, szülés, inkontinencia. Kedves Unokára vágyó Nagymama Jelöltek! Ezt a cikket nem a babatervezőknek és nem is a kismamáknak írtam. A gyermekvállalás, a várandósság és az anyaság csodálatos élmény. Minden nőnek meg kell tapasztalnia, csak úgy lesz teljes az élete. Semmiképpen nem szeretném megijesztenei a fiatal még nem szült nőket. A nemzetközi kutatási és statisztikai adatok azonban tények. Ezért Neked, akiknek lánya vagy menye van, és szeretnéd egészséges, boldog édesanyaként látni őt tudnod kell, hogy miután elolvastad a cikket felelősséged van abban, hogy minden ijesztgetést mellőzve küldd el egy intim torna tanfolyamra! Esetleg lepd meg egy tanfolyami belépővel! Ha elolvasod a cikket, tudni fogod, hogy miért kérem ezt.

Egészség Lélek

És most jöjjenek az elrettentő adatok! Az inkontinencia nem csak a hüvelyi szülés számlájára írható, hanem maga a várandósság is nagy szerepet játszik a kialakulásában. A 40 hét alatt bekövetkező hormonális, a kötőszöveteket is érintő, és az egész testre kiterjedő változások szoros összefüggést mutatnak a várandósság alatti és a szülés után jelentkező inkontinencia megjelenésében. A növekvő méh nyomást gyakorol a hólyagra és megváltoztatja annak helyzetét. A gyarapodó testtömeg a hasűri nyomás megnövekedésével jár, és ez növekvő megterhelést jelent a gátizmoknak.

Gátizomtorna a várandosság alatt A statisztikák nem túl biztatóak, de tudnotok kell, hogy azokra a nőkre vonatkoznak, akik nem végeztek a babatervezés vagy legkésőbb a babavárás időszakában gátizom tornát. A stressz inkontinencia a várandós nők 85%-nál fordul elő.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Haness Rita gyógytornász, gátizom tréner BEMER és SONO terapeuta Testszerviz tanácsadó Tel.: +36 30 661 7576 www.harmoniagyogytorna.hu Mivel előzhető meg a várandósság alatti illetve a szülést követő inkontinencia? a/ Rendszeres kocogással b/ Vitaminokkal c/ Gátizom tornával A helyes megfejtők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


Biozöldség

Zöldség- és gyümölcskalauz – 1. rész

A Csak a Nőknek Magazin megalakulása óta egyik legfontosabb feladatának tekinti az egészséges életmód és élelmiszerek népszerűsítését. Ez készteti arra, hogy kedves olvasóit és partnereit olyan információkkal, szolgáltatásokkal ismertesse meg, melyek segítséget nyújtanak az egészséges táplálkozás megvalósításához. Ezt a küldetését szem előtt tartva mutatta be a lap előző számában Nemes Gábor kisújszállási biogazdaságát. E cikk folytatásaként most megismerkedhetnek a gazdaság és a Csak a Nőknek Magazin női klubjának közös szervezésében beindult „friss biozöldséget hetente” új szolgáltatásával.

Nagyon sokféleképpen használhatjuk: leves, főzelék, olajban, vagy zsírban sütve, húsételekhez köretként, kenyér és egyéb kelt-, sült- és főtt tészták készítéséhez. Fogyasztható nyersen is. Hámozás után gumója bármilyen formában (főzve, sütve) elkészíthető. Cukkini A tök egyik fajtája. Beltartalmi értéke a többi spárgatökhöz hasonló (mivel ezek közé tartozik).Színe a sötétzöldtől a csíkozott szürkészöldig sokféle lehet. Rendszerint 20–25 cm-es korban, tehát egészen zsengén szedik, mert ilyenkor a legjobb az íze. Felhasználható főzeléknek, rántva, de levesnek és savanyítva is.

Íme, pár érdekesség/tudnivaló azokról a zöldségekről, illetve gyümölcsökről, melyek a biocsomagokban szerepelnek: Burgonya Mindennapos, alapvető élelmiszernövény, energiatartalma harmada a kenyérének. Könnyen emészthető; hűvösben tárolva, más zöldségekkel ellentétben jól eltartható.

Fejes káposzta A fejes káposzta vagy édes káposzta, a vadkáposzta egy termesztett változata. Szinte egész évben fogyasztható. A káposztát több mint 4000 éve termesztik.

A teljes cikket elolvashatja a

Nemes Gábor

www.csakanoknek.hu weboldalon.


Recept

Málnás csokimousse torta

3 tojás 2 ek nyírfacukor 15 dkg mandulaliszt/darált mandula 2 dkg kakaópor 1 kk szódabikarbóna

5 dkg kókuszzsír 5 dkg kakaópor 2 tojás 1 ek nyírfacukor 4 dl cocomas (kókusztejszín, ami habbá verhető) 1 cs Zselatin fix

A mousse-hoz:

Továbbá:

5 dkg nyírfacukor 5 dkg víz

kb. 15 dkg málna, 12 szem a díszítéshez

Hozzávalók a tésztához:

1. Elkészítjük a tésztát: először is kiválasztjuk a megfelelő (26 centi átmérőjű) kapcsos tortaformát, és kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 fokosra. 2. A tojásokat és a nyírfacukrot gépi habverővel 3-4 perc alatt nagyon felhabosítjuk. Hozzáadjuk a mandulalisztet, a kakaóport és a szódabikarbónát, de ezt már inkább csak gumilapáttal keverjük el, hogy a hab ne törjön össze. A masszát a formába öntjük, és kb. 15 perc alatt megsütjük. 3. Amikor az alap kihűlt, körbevesszük tortagyűrűvel, és kirakjuk málnával. 4. Jöhet a mousse: ehhez először paleo csokit készítünk. 5 dkg forró vízben feloldunk 5 dkg nyírfacukrot, beletesszük az 5 dkg kókuszzsírt és a kakaóport, és gépi habverővel sűrűre keverjük. A két tojást szétválasztjuk: a sárgákat az evőkanál nyírfacukorral habosra keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A 4 dl jól lehűtött cocomast a Zselatin fi xszel szintén. És akkor most a csokihoz keverjük a sárgákat, a fehérjét, majd a kókuszhabot is. Az előkészített alapra öntjük, és hűtőben dermesztjük. 5. Amikor megdermedt a hab, málnával díszítjük a tortát.

Kövérné Kalmár Mónika – http://maimoni.cafeblog.hu A Metodic együttműködő partnere


Egészség

A jó szemüveg öltöztet

Szemünk, az egyik legfontosabb érzékszervünk. Rajta keresztül ismerjük meg a világot. Számos mondás kapcsolódik hozzá. A kisgyermekre úgy vigyázunk, mint a szemünk fényére, a szem a lélek tükre, a szem mindent elárul, szokták mondani. Fontos tehát, hogy vigyázzunk szemünk világára, a látásunkra, ezért ha problémánk adódik látásélességünkkel, forduljunk szemészorvoshoz, aki felírja számunkra a megfelelő szemüveget. Mi a jó szemüveg ismérve? Lássuk vele a hangyabetűket, de a szomszéd falu tornyát is, ráadásul álljon jól nekünk, hiszen a békebeli reklám szerint a szemüveg öltöztet. Irány tehát a legközelebbi optikai szaküzlet, ahol a dilemmánknál szerencsére jóval nagyobb a kínálat. Látásvizsgálat és a szemüveg Először is szeretnénk leszögezni, hogy a megfelelő dioptria kiválasztása nem csupán a szemészorvoson és az optometristán múlik. Elérhetőségünk: Rapidus Optika 1052 Budapest, Váci utca 19-21 /Millennium Center I. emelet Tel / Fax: 06-1-3183613, web: www.rapidus.hu, e-mail: rapidus@rapidus.hu

A látásvizsgálat ugyanis egy objektív és szubjektív vizsgálatból áll. A szemüveg felírására ezután kerül sor. Az objektív látásvizsgálat a komputeres, gépi mérésből áll. A komputer (autorefraktometer) leméri szemünk törőerejét, és a normális, átlagos értékhez képest adja meg az eltérést dioptriában, ami a látáshibánknak megfelelő érték. Mivel az emberi szem bonyolultabb az egyszerű optikai lencsénél, pontos mérést nagyon nehéz, szinte lehetetlen végezni. Ha mégis erre törekszünk, és persze erre törekszünk, nem biztos, hogy az így mért eredmény kényelmesen viselhető lesz számunkra. Éppen ezért nagyon fontos a látásvizsgálat úgynevezett szubjektív része.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Mit nevezünk objektív látásvizsgálatnak? ............................................................................................................................................... ............................................................................................................................................... A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


Egészség

Barnulás diétával Ábrándozol a barna bőrről? Nem akarsz foltosan barnulni és leégni a napon? A hőn vágyott barnaságot felturbózhatod te is, csak a megfelelő étrendet kell választanod. Így ráadásul nem kell majd órákig a napon aszalódnod, és ropogósra sülnöd – azon aggódva vajon ráncos vénasszony leszel-e, vagy pár év múlva diagnosztizálnak-e valamilyen Nap okozta betegséget nálad. Egyenletes barnulás ételek segítségével, avagy barnító diéta Nagyon kevesen tudják, hogyha egyes ételekből többet fogyasztunk, a bőr nemcsak gyorsabban, de egyenletesebben is barnul. De először is ismerd meg azokat a vitaminokat, melyek feltétlenül szükségesek a bőrödnek a szép színhez. Barnulást segítő vitaminok Béta-karotin Olyan antioxidáns, amely védi a bőrt a napsugárzás ártalmas hatásai ellen. Lassítja az idő előtti öregedés jeleinek kialakulását. Miben találod meg? Élénk színű zöldségek és gyümölcsök, például sárgarépa, paradicsom, sárgadinnye, paraj és más zöld leveles zöldségek.

Likopin A fontosabb karotinoidok közé tartozik. Ez adja a piros színét a gyümölcsöknek, zöldségeknek. Miben találod meg? A leggazdagabb forrása a paradicsomszósz (gazdagabb, mint a nyers paradicsom) A-vitamin Alapvető a szövetek fejlődéséhez és regenerálódásához, a fertőzések leküzdéséhez. Hosszú távú hiányakor a bőr száraz, érdes, és egyenetlen lesz, erősen hámlik. Miben találod meg? Máj, vese, tojásfehérje, tejtermékek, sárgarépa, paraj, brokkoli, sárga- és őszibarack.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon. Elérhetőség: Erdei Anita, tel.: 1/225-2753, e-mail:erdei.anita@celsus.hu

Mi a Lipokin leggazdagabb forrása? a/ dinnye b/ paradicsom c/ uborka A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


Divat

Álom és valóság – gyermekdivat a nagyvilágban

Pillantás a jövőbe

Folytatjuk beszámolónkat Európa legrangosabb gyermekdivat vásáráról, a firenzei Pitti Bimbóról. Ismét bepillantottunk a jövőbe, azaz a 2016-os tavasz-nyári gyermekdivatba, a vásár trend előrejelzése és Pálhegyi Déniel fotóinak segítségével.

Gyermekdivat irányzatok. 2 téma Álom és valóság

Elmondtuk, hogy a divatot a trendek irányítják. Így van ez agyermekdivat területén is. A trendek, mindig 3-4 témát ölelnek fel, melyek más-más stílust képviselnek, más-más inspirációs forrás alapján. Előzőekben a “királylányos”, álomvilág inspirálta “álomvilág és elegancia “téma lányka ruháit mutattuk be. Most a vagányabb, utcai és hétköznapi ruhákról lesz szó, melynek az “álmok és valóság” fantázia címet kapta.

A gyermekdivat e témájában a retro hatás jelenik meg, de felfrissítve a technikai kutatások eredményeivel, modern anyagokkal és applikációkkal. A luxus itt egy kicsit háttérbe szorul, hiszen a ruhákat a hétköznapokra ajánlják. Letisztult formák, szuper lágy anyagok biztosítják a kényelmet és a tökéletes testhez símulást, ami a gyermekdivat területén még fontosabb, mint a felnőttek öltözködésében, hiszen a gyerekek mozgásaigénye sokkal nagyobb.

Ács Klára

A kislányok pülóvereket, leggingeket, cső ruhákat egyymás felett, rétegelve fogják viselni, ami nem nagy újdonság, hiszen ez már néhány szezon óta kedvelt viselési forma. A gyermekdivat ruhái puhák, könnyen kezelhetők, kifordíthatók, azaz mindkét oldalon hordhatók. Anyaguknál kulcsszerepet játszik a pamut, de emellett fontos a 100% kasmír is hűvös nyári estékre.

A teljes cikket elolashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Milyen hatás jelenik meg a gyermekdivat “álmok és valóság” témájában? a./ katonai stílus b./ retro hatás c./ szafari hatás A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


Vidékjáró barangolás Nyugat-Cserhát festői völgyében

Utazás

Alsópetény, mint a vidékjárók egyik állomása

Nemesi kúria, csikótűzhely és borkultúra találkozása Alsópetényben Ha vidékjáró barangolást tervezünk, érdemes úti céljaink közé felvenni a hangulatos, nógrádi kis falut: Alsópetényt. A település történelmi múltja mellett mesebeli környezetben bújik meg. Számos kiépített turistaút várja a vidékjáró túrázókat ezen a vidéken. Áthalad itt az Országos Kéktúra útvonala is. Alsópetény déli határában a horgászparadicsom Cser-tó tükrözi a környező dombokat, és a környék bővelkedik természeti látnivalókban is. A közel 680 lelkes kistelepülés a környező nagyobb városokból (Budapest, Vác) autóval és busszal is könnyen, kevesebb, mint egy órányi utazással megközelíthető.

Az alsópetényi Prónay kastély épített örökségünk értékes eleme, mivel a nemesi rezidenciák egy nagymértékben elpusztult csoportjához tartozik, ám a nógrádi nemesi kúriák sorában a sorsa nem a pusztulás, hanem a megújulás lett. A teljes körűen felújított műemlékegyüttes a régmúltat idéző, békebeli hangulattal nyitotta meg kapuit a vendégek, a vidékjáró turisták előtt. A kastély fénykorának hangulatát idéző Nagykastély reprezentatív termei és terei, a díszóra és kastélyparkra nyíló szalonja esküvők, üzleti rendezvények, családi és baráti összejövetelek ideális helyszíne. Egyetlen, impozáns lakosztálya a kastélyban tartott esküvők nászutas párjait fogadja. A Nagykastély alatt húzódó boltozatos pincerendszer meghitt és autentikus hangulatú borkóstolók és borvacsorák helyszíne. A négyzetes alaprajzú Kiskastély korhűen berendezett lakosztályai az építészeti különlegességnek számító, gyönyörű átriumból nyílnak. A domboldal lejtőjébe rejtett Fürdőház szolgáltatásai igazi felüdülést, wellness élményt nyújtanak a XVIII. századi környezetben.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon. E-mail: videkjaro@gmail.com Honlap: www.videkjaro.hu

Melyik megyében található az alsópetényi Prónay kastély? a/ Pest - megye b/ Nógrád - megye c/ Szolnok – megye A helyes megfejtők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Utazás

Fedezd fel a világot!

Álom utak a Worldventures -szel Ha tudni akarod, hogyan utazhatsz a világ legjobb és legszebb szállodáiba elképesztően jó árakon, vagy akár ingyen, olvasd el az alábbi cikket! A dollármilliomos háttérrel rendelkező 10 éves, amerikai, multinacionális cég: a Worldventures, egy olyan utazási klubrendszert dolgozott ki és működtet, mely igénybevételével álom utakon, egzotikus utazásokon, vagy éppen városlátogatásokon vehetsz részt igen kedvező áron.

Legyél Te is a klub tagja!

Milyen előnyöket nyújt a Worldventures klubtagság?

Fehér Sándor Tel: 70/371-4180 e-mail: fehersandor55@gmail.com

Először is 5 csillagos szállodák és komplett utazások érhetők el 2-3 csillagos árakon. Több, mint 2000 álom út közül lehet választani. Európa bármely országa, Ázsia. Amerika, Karib tenger, esetleg Kuba? Mindegy! A Worldwentures mindenhol kitűnő kapcsolatokkal rendelkezik. A klubtagok különleges garanciák mellett utazhatnak, sőt a cég azt is felajánlja, hogy ha az utazást máshol olcsóbban megtalálod, akkor visszafizetik az összes befizetett pénzt, plusz az utazást is megkapod ajándékba, sőt, az árzsugorító garancia keretében garantáltan mindig a legjobb árat kapod az indulásod pillanatáig. Foglalj bátran szállást vagy repülőjegyet velünk! Ha az indulás napjáig csökken az ár, visszakapod a különbözetet. A Platinum klubtagsági kártyával rendelkezők további kedvezményekben is, nevezetesen különleges V.I.P szolgáltatásban is részesülnek. Mit takar ez? Nos, a következőket: személyre szabott, exkluzív kiszolgálás az Ön, és az egész családja számára, saját személyi asszisztens, aki mindenben segíti Önt. Útbaigazít, szoba- és asztalfoglalást intéz, belépőjegyeket szerez színházba, koncertre vagy akár valamilyen sportrendezvényre, de extrém kívánságokat, mint pl.: helikopteres városnézés Dubaj felett, sivatagigi szafari stb., is megszervez.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Hány álomút közül lehet választani a Worldventures kínálatában? a/ 500 b/ 1500 c/ 2000

A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


Barnára pirított tonhal, reszelt gyömbérrel, metélőhagymával

Recept

Ez az étel maga a fenséges egyszerűség. Tokió egyik szusibárjában találkoztam vele, rögtön lenyűgözött a kékszárnyú tonhal mélyvörös csábereje. A fortély mindössze annyi, hogy nagyon gyorsan pirítsd meg a halat, sebtében öntsd nyakon egy kis szójaszósszal, gyömbérrel és metélőhagymával, aztán máris rávetheted magad! 4 személyre: -250-300 g kékszárnyú tonhal, legjobb a törzse vagy egy vékony szelet a gerinctájékról -szójaszósz -1 evőkanál szezámolaj -2 hüvelykujjnyi friss gyömbérgumó -1 csokor finomra vágott friss metélőhagyma Pácold a tonhaladat 1 órán át egy kevés szójaszószban. Cirógasd szárazra egy papírtörlővel, dörzsöld be szezámolajjal, és pirítsd meg a két oldalát kábé 2 perc alatt egy izzóan forró teflonserpenyőben. Pihentesd 1 percig, míg a gyömbért megy egy halomka metélőhagymát, közepükre loccsants szójaszószt. Vágd a tonhalat egy éles késsel ½-1 csm-es csíkokra, adj mindenkinek legalább 3-4 darabot. Japánban a vastagabb szeletek a bőség és az igazi dekadencia jelképei, én mégis a karcsú csinoskákért rajongok.


Befektetés A gyémánt keletkezése 1. rész 1, Gyémánt keletkezés a kratonok vidékén

A természetes gyémánt képződése nagyon speciális feltételeket igényel. A gyémánt nagy nyomáson (4500-6000 MPa) képződik magas széntartalmú anyagokból átlagosan 900-1300 °C közötti hőmérsékleti tartományban. Ezen feltételek a földkéreg kontinentális lemezei alatti litoszférikus köpenyrészben adottak, illetve meteorit becsapódások helyén. Itt rögtön megemlítjük, hogy van egy másik elmélet is, ami szerint a gyémánt nem fosszilis szénből keletkezett. A Földön kibányászott gyémántok sokkal idősebbek, mint azok a fás növények, amelyekből a szén keletkezett. Az általánosan elfogadott elmélet szerint a Földön található természetes gyémántok négyféle módon keletkeztek, illetve kerültek ide.

Elérhetőség: Marczi Erika +36/30-280-7475 emarczi@hu.inter.net

A gyémántképződéshez szükséges feltételek a földköpeny kéregalatti rétegeiben teljesülnek 140–190 km mélységben, de ismertek olyan esetek is, amikor a gyémántok 300–400 km mélységben kristályosodtak ki. Mivel a Föld belső hője nem egyformán változik a különböző kéreglemezek alatt, azaz az óceáni lemezek alatt gyorsabban növekedik, és meghaladja azt a tartományt, ami gyémántképződéshez szükséges, ezért az ideális hely a gyémántok képződésére a vastag és stabil kontinentális kéreglemezek, az úgynevezett kratonok alatt van. Ilyen nagy nyomás és magas hőmérséklet nem sok helyen létezik a Földön, ahol ilyen létezik, azt gyémánt stabilitási zónának is nevezik. Ez a fajta kialakulás befolyásolja a kialakuló gyémánt méretét is. Ezen elsődleges származású gyémántok alakja oktaéderes, felszínük pedig fénylő.

2, Gyémánt keletkezése szubdukáció révén Szubdukációs zóna alakulhat ki egymáshoz közelítő kontinentális lemezek határain, ahol az egyik lemez kénytelen alábukni és alátolul a földköpenybe.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Általában mekkora gyémánt érkezhet egy meteorittal? a/ olyan nagy, mint a meteorit maga b/ a meteorit fele-harmada szokott gyémánt lenni c/ nagyon kicsi, mikroszkopikus méretű, ún. nanogyémánt A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


A gyémánt keletkezése 2. rész

Befektetés

A gyémánt stabilitási zónától a felszínig Az előző részben a gyémánt keletkezéséről volt szó. A gyémánt a földkéreg mélyében, igen magas hőmérsékleten és nagy nyomáson keletkezik, a földfelszíntől legalább 150 km-es mélységben, és 1000 Celsius fok feletti hőmérsékleten. Ilyen nagy nyomás és magas hőmérséklet nem sok helyen létezik a Földön, ahol ilyen létezik, azt gyémánt stabilitási zónának is nevezik. Hogyan kerül a gyémánt a felszínre, vagy annak közelébe Ezekben a mély rétegekben természetesen az ember számára nem elérhető a gyémánt, onnan fel kell kerülnie a föld felszínére, vagy ahhoz közeli rétegekbe. A gyémánt mélyebb rétegekből történő felszállításáért a vulkánkitörések, a Föld felszíne felé igyekvő magma mozgása felelős. A magma-áram hozza magával és teszi le a Föld felszínéhez közel a sokkal mélyebben keletkezett ősi ásványt. A nagyméretű, értékes gyémántok a Föld mélyéből a magma segítségével kerülnek az ember által is elérhető felszíni rétegekbe. A legtöbb gyémánt lelőhelyről azt tartják, hogy akkor alakult ki, amikor a mélyből jövő vulkánkitörés felhozta magával a gyémántokat a felszínre vagy annak közelébe.

Ezekben a kitörésekben a magma gyorsan kerül fel a földköpeny mélyéből a felszínre, útközben áthalad a gyémánt stabilitási zónán, ahonnan az ásványi darabok kiszakadnak, és gyors ütemben megindulnak a felszín felé. Ezek a magmában megszilárdult kőzetdarabok az ún. xenolitok, melyek tartalmazhatnak gyémántot.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Elérhetőség: Dr. Marczi Erika +36 30/280 7475 emarczi@hu.inter.net

Hány kilométer mélyen bányásszák a gyémántot? a/ ahol keletkezett a gyémánt stabilitási zónában, azaz 150 km mélyen b/ kizárólag a földfelszínen c/ a földfelszínen és 1 – 1,2 km mélyen is lehet A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


Befektetés

MetLife a világ egyik legnagyobb biztosító társasága

Avagy hová vigyem a pénzem a brókerbotrányok után? Az elmúlt időszak hazai pénzügyi történései és az ennek hatására megjelenő sajtóhírek sokakat elbizonytalanított, melynek következtében a befektetők a biztonságosabb, nemzetközi háttérrel rendelkező pénzügyi intézmények felé fordultak, a kisebb hazai pénzügyi szolgáltatók helyett. A MetLife, Inc. (NYSE: MET) leányvállalatain és tagvállalatain keresztül („MetLife”) a világ egyik legnagyobb életbiztosító társasága. A MetLife Biztosító e stabil, tőkeerős vállalatcsoport tagjaként a hazai szabályozói környezet és az Egyesült Államok korrupcióellenes törvénye (FCPA) előírásainak megfelelve védi ügyfelei befektetéseit és nyújt pénzügyi biztonságot a folyamatosan változó világban. A Metlife nagyon szigorú globális irányelvek alapján választja ki alapkezelő partnereit. A társaság a legjelentősebb globális vagyonkezelőkkel áll üzleti együttműködésben.

Láng András Egzisztencia szakértő +36/30-968 6222 e-mail: lang.andras@metlifenet.hu

Hazai vagyonkezelőket csak abban az esetben vesz igénybe, ha egy eszközalap magyarországi értékpapírokba (kötvényekbe, részvényekbe) fekteti eszközeit, mivel a hazai piacokon a hazai vagyonkezelők rendelkeznek versenyelőnnyel. A MetLife jelenleg két magyarországi alapkezelővel dolgozik együtt, mindkettő jelentős tapasztalattal és állománnyal rendelkező, stabil vállalat.

MetLife befektetések működése A MetLife Biztosítónál indított egyszeri díjas biztosítással az ügyfelek pénze teljes biztonságban van. Társaságunk az eszközalapok eszközeit befektetési alapokban helyezi el. A befektetési piac jelentősen szabályozott, mivel a befektetési alapok befektetési jegyeit mindig egy, az alapkezelő társaságtól független letétkezelő őrzi.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Milyen biztosítást kínál a MetLife? a/ lakásbiztosítás b/ gépjármű biztosítás c/ életbiztosítás A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


Biztosítás

Balesetbiztosítási körkép Előtérben a háztartási – és balesetbiztosítások Meglepő módon a balesetek ranglétráját a háztartási balesetek vezetik, ezt követik a munkahelyi, a közlekedési majd a sport sérülések. Magyarországon évente legalább negyedmillió háztartási baleset történik, ezért fontos az ilyen helyzetekre felkészülni. A segélyhívó telefonszámokat tegyük ki a lakásban egy jól látható helyre, és a gyerekeket is tanítsuk meg, hogyan kell mentőt hívni. Ha pedig bekövetkezik a baj, igyekezzünk higgadtak maradni és tiszta fejjel végiggondolni a teendőket – ezzel időt nyerhetünk, és elkerülhetjük a helyzet súlyosabbá tételét.

Háztartási balesetek, balesetbiztosítások Kedves olvasó magára ismerhet a következő példákból. Az esés, a zuhanás számtalan példáját ismerjük, a gyümölcsfa alatt álló létra éppúgy eldőlhet, mint az ablakpucoláskor az asztalra tett szék. Veszélyforrások lehetnek a lépcsők, illetve a nedves helyiségek, mint pl. a fürdőszoba. Ismeretesek kútba esések, ablakon kiesések, tetőről és erkélyről lezuhanás.

Az égési sérülések főképp a konyhában keletkeznek, illetve a nyári időszakban grill- és bogrács partik is veszélyesek lehetnek.

Sport balesetek, balesetbiztosítások Egy felmérés szerint a magyar lakosság majdnem fele használja a biciklijét napi közlekedésre. Ők teljesen ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, védtelenek a közlekedésben részt vevő többi járművel szemben. Átlagosan 3 naponta sérülnek meg kerékpáros balesetben. A biztonságos közlekedést nem lehet elégszer hangsúlyozni, baleset azonban önhibáján kívül is érhet bárkit. Ilyen esetekre fejlesztettük ki a speciálisan a kerékpározók igényeire szabott, a Milliós segítség nevű balesetbiztosítás Bringa csomagját, mely magas térítési összegekkel segít a balesetet szenvedő kerékpárosoknak.

Esettanulmány: Ügyfelünk egy nyári napon a Margitszigetről igyekezett haza biciklijével a szokásos esti edzés után.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon. Pénzes & Torkos Pénzügyi Consulting Pénzes Erika 06-30-4301362 Torkos Csilla 06-20-6188259

Hogy hívják a kerékpárosoknak szóló biztosítási csomagot? a/ Bicikli

b/ Bringa

c/ Kétkerekű

A helyesen válaszolók között értékes nyereményt sorsolunk ki! Játékszabályzat: http://csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyzat/


Program

MKVM Kiállítások

Időszaki kiállítások A Meseautótól a Merkurig – A hazai gépjármű-kereskedelem története 2015. június 4. – 2015. szeptember 27. Az MKVM, a magyarjarmu.hu weboldal és az Autós Nagykoalíció közös kiállítása. Új időszaki tárlatunk 1900-tól 1989ig ismerteti a hazai automobil- és motorkerékpár-kereskedelem múltját. A kiállításon bemutatjuk a hazai gépjárműkereskedelem történetét a XX. század elején létesített első kereskedésektől az 1989-es rendszerváltásig. Feltárul egy érdekes, izgalmas szakma múltja, szó esik budapesti és vidéki kereskedésekről, az autókereskedelem szociológiájáról, a reklám és az autók kapcsolatáról. Külön részt szentelünk az autó- és motorkerékpársport históriájának, amely számos ponton kapcsolódott a kereskedelemhez. Szakmai kurátor: Négyesi Pál autóipari elemző, autótörténész Életünk a játék – Válogatás Karlócai Mariann játékgyűjteményéből

A tárlaton Karlócai Mariann gyűjteményének legszebb és legkülönlegesebb darabjait mutatjuk be. A legkisebbek, a csecsemők játékaitól jutunk el egészen a felnőttkor játékaiig. Látható a tárlaton többek között egy-egy szobabelső a lányok, illetve a fiúk játékaival, megtekinthető egy parkrészlet is szabadtéri játékokkal. Sok kipróbálható játékkal várjuk a látogatókat a játszóházban, sőt, magával a kiállítás megtekintésével is egy játékra invitáljuk az érdeklődőket.

2015. július 3. – 2015. november 22. A múzeum egy kiállítással tiszteleg Karlócai Mariann óvodapedagógus, játékgyűjtő előtt, aki idén ünnepli 90. születésnapját. Egyben megemlékezünk Kiss Áron pedagógusról, a Magyar Játék Társaság névadójáról is, mivel idén van születésének 170. évfordulója.

1036 Budapest, Korona tér 1. (volt Dugovics Titusz tér) Tel.: 375-6249 E-mail: mkvm@iif.hu Web: www.mkvm.hu Facebook: www.facebook.com/ mkvmuzeum

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.


Csak a Nőknek Magazin 2015 július-augusztusi száma  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you