Page 1

Nulladik lépés a máj rendbehozatala Ketten – egy (munka)helyen Tommy Hilfiger és társai

Buday Péter séf

Guna terápia a szépség és egészség új természetes bajnoka

Fotózta: Olajos Piroska

www.csakanoknek.hu


Food Revolution Day

62 ORSZÁGBAN, 664 VÁROSBAN! Budapest, Május 15! Jamie Oliver nemzetközi programja

10-18 óráig!

Várjuk szeretettel az egész családot! Főzz velünk! Eljön és mesél Főzz Buday Péterrel! személyesen: Ízek, Értékek, Élmények! Böde Péter vándor meseíró Értékes nyeremények!

Óbuda 1036 Budapest, Korona tér 1. Várjuk! Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

ÖKO EGÉSZSÉGNAP

Budapest, május 15-16.

- Bio finomságok - Egészségmérés - Jóga - Vércsepp diagnosztika

- Meridián torna - Előadások - Alternatív gyógymódok - Lekvárok, szörpök

Regisztrálj a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Gyere el! A nagyit se hagyd otthon!

www.csakanoknek.hu


Kedves Olvasó! „Bolondos egy hónap április hónapja, hol kalap a fején, hol báránybőr sapka.” – Kányádi Sándor Igen. Kaptunk már egy nyári fuvallatot és reggeli fagyot is, de a természet ezt már ismeri, és nem torpan meg a rügyek kibontásában. Csak az emberek viselik nehezen az állandóan jövő-menő frontokat. Különösen nehezen élik meg ezeket a változékony heteket azok, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. De, mint szinte mindenre, erre is lehet megoldásokat találni. Életmódváltás, mozgás, egészséges, friss ételek fogyasztása, megbízható étrend kiegészítők, vitaminok szedése, és ha már a baj bekövetkezett, alternatív egészségjavító, gyógyító módszerek alkalmazása lehet célravezető. Mindezen kérdésekre, de ennél sokkal többre kíván hasznos tudnivalókat közvetíteni kedves Olvasói számára a Csak a Nőknek Magazin áprilisi száma. Élvezzék a tavaszi napfényt, a lassan virágba boruló természetet! Megkezdődhetnek a családi kirándulások, túrázások, beindulhat a vidék, a falu felfedezése, de azért, ne feledkezzenek meg se rólunk, se programjainkról! Olvassák nyomtatott és online változatunkat és figyeljék facebook oldalunkat, ahol első kézből szerezhetnek tudomást programjainkról! Regisztráljanak és játsszanak velünk! Ács Klára főszerkesztő Látogasd meg a Csak @ Nőknek magazint a Facebookon is! Impresszum: Csak a Nőknek Ingyenes életmód és nyereményújság Főszerkesztő: Ács Klára Nyomdai előkészítés: Image Point Trend Kft. Hírdetésfelvétel: media@csakanoknek.hu Terjesztés: Image Point Trend Kft. Játékszabály A helyes megfejtést (neved, címed, telefonszámod és e-mail címed feltüntetésével) küldd el levélben a Image Point Trend Kft., 1605 Budapest, Pf. 56. címre vagy játssz a www.csakanoknek.hu weblapon.

Kiadja: Image Point Trend Kft. A cikkekben és a hirdetésekben elhelyezett 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20. szövegekért, képekért, a grafikai munkák Telefon: +36 70/430-5377 jogtisztaságáért sem a szerkesztőség, sem a kiadó felelősséget nem vállal. Postacím: 1605 Bp., Pf. 56. Szponzorációs és együttműködési ajánlatait küldje el a szerkesz­tőség címére vagy e-mail-ben: Információk: media@csakanoknek.hu www.csakanoknek.hu E-mail: media@csakanoknek.hu


Egészség

Metodic módszer és a fogyás

Különböző táplálkozási típusok Elgondolkodtak már azon, hogy van, aki többet eszik, mint Ön, mégsem hízik, és van, aki csak ránéz az ételre és máris hízott 2 kilót? Ez azért van, mert nem vagyunk egyformák. Nem lehet mindenkire ugyanazt a táplálkozási módszert „ráhúzni”. Ezért fulladnak kudarcba a különböző csoda diéták. Minden ember szervezete egyedi ezért más- és más igényei vannak. A probléma akkor oldható meg sikerrel, ha megismerjük anyagcsere típusunkat. Anyagcseretípusok Az anyagcseretípus mérés lényege az emésztő-, ideg – és hormonrendszeri sajátosságok vizsgálata, figyelembe véve a vércsoportot is. Így egy „térképet” készül a szervezetről, amelyből kiderül, hogy mit kell enni ahhoz, hogy egészséges és energikus legyen azegyén. A Metodic megfigyeléseik alapján, azt tapasztalták, hogy csak kevesen ismerik egyéni anyagcsere – sajátosságaikat, és így nem annak megfelelően táplálkoznak, ezért szinte minden ember egy felborult egyensúlyi állapottal küzd meg nap, mint nap. Ennek következménye az elhízás, a rossz közérzet, a depresszió, a fáradékonyság, vagy akár a hiperaktivitás és egyéb betegségek.

Anyagcseretípus mérés Hogyan lehet kideríteni, hogy milyen anyagcsere típusba tartozik valaki, és szervezete számára mi a megfelelő táplálék? A válasz: az anyagcseretípus méréssel. A mérés a német szabadalmú EVA 3000 orvostechnikai eszköz segítségével történik, amit dr. Klaus D.Holzrichter orvos-természetgyógyász fejlesztett ki. A mérés során a gépben lévő tesztanyagokat egy csuklópánton keresztül elektromágneses impulzusok formájában bejuttatják a szervezetbe. Ezek az impulzusok eljutnak a központi idegrendszerbe, ahol kiváltanak egy válaszreakciót, ami egy úgynevezett karhosszúság reflexben nyilvánul meg. Ez azt jelenti, hogy a gép feltesz egy kérdést és az ember teste válasz reakciókat ad. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

1116 Budapest, Fehérvári út 130. (Innovációs Park) földszint 8. Telefon:06 70 604 1295 www.metodic.hu

Mit mérnek a Methodic –módszerrel? a./ testtömeget b./ anyagcseretípust c./ szívműködést A helyes megfejtők között ajándékokat sorsolunk ki. http://csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyok


Nulladik lépés a máj rendbehozatala Számos esetben hallom emberektől, hogy éppen egy „fantasztikus” máj méregtelenítő kúrán, programon vannak. „Bekapkodnak ezt-azt és pár nap alatt kiürül a méreg a májból.” Többségük azt sem tudja, hogy hol a májuk és mekkora szerv is, valamint milyen központi szerepe van a test működtetésében. A máj egy 1,2-1.5 kilós szerv. A jobb oldalon helyezkedik el a bordák alatti részben. 500 különféle feladata van, többek között a méregtelenítés, kiválasztás, cukorszint szabályozás, és a testben termelődő 600 hormon 85%-nak aktivizálása. A máj az a szerv, mely képes teljesen regenerálódni és újra magas szinten működni, bármennyire is elromlott korábban. Jelentősége sokak számára nem világos, azt gondolják, hogy egy szerv a sok közül. Pedig a legfontosabb a test működtetése szempontjából. (Nem működés, működtetés!!!) A máj-méregtelenítés egy helytelen meghatározás. A máj maga az a szerv, ami a további 500 funkció ellátása mellett a méregtelenítést végzi. Szóval ahhoz, hogy el tudja végezni ezt a feladatot, kiváló állapotban kell lennie. Ha így van, akkor majd méregtelenít.

Egészség Bármilyen kúra, életmódváltás, anyagcsere szabályozás 0. lépése a máj erősítése, támogatása, hogy újra építse saját magát. A teljes újjáépüléshez 3 évre is szükség lehet, ugyanakkor nagyon gyorsan elkezdődik a rendbehozatal, ha megfelelően és célirányosan segítjük. Szinte azonnal érezhető a változás, amikor a 0. lépést elkezdjük. Energikusság, jobb emésztés, a felesleges folyadékok eltávozása, pihentetőbb alvás, és természetesen a fogyás is beindul. Azt érezzük, hogy a test újra életre kel, szinte kivirágzik és elkezd egészségesebbé válni. A tapasztalatok megerősítették, hogy ilyenkor gyorsan javul a felszívódás, pl. a korábban szedett vitaminok sokkal jobban hasznosulnak, sokkal érezhetőbb a hatásuk. Mindaddig, amíg a máj nincs rendben, bármilyen kúra, próbálkozás, egészséges életmód akció csak korlátozott és részleges eredményeket fog hozni. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Burget Péter +36 30 737 4359 www.testszerviz.hu Milyen gyorsan érezhető a változás, amikor a 0. lépést elkezdjük? ........................................................ A helyes megfejtők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. Játékszabályzat: www. csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


Egészség

Mi is az a vízkefir?

Azt hiszem, függő lettem. Annyira megszerettem az ízét és olyan jól esik, hogy nem telhet el nap nélküle. A szerencsém, hogy olyan dolog tett rabjává, ami teljes mértékben szolgálja az egészségemet. Ez nem más, mint a vízkefir, vagy vízi kefir, vagy kristály gomba, esetleg japán kristály, ki hogyan hívja. Íze olyan, mintha limonádét innék, nagyon enyhén szénsavas formában. Isteni! De mi is ez a vízkefir? A Kaukázus lakói régóta ismerik és használják. Kaukázusi kefirről már mindannyian hallottunk, ez annak a rokona, csak nem tejben, hanem vízben élnek ezek az apró organizmusok, a gombák. Hasznosságukat tekintve hasonló az ismert kefírhez, de ehhez nem kell tej. Hurrá!

Bathó Kinga természetgyógyász 0630/ 9522-582 www.naturasziget.com

Lélek

A víz kefirben Többféle baktérium és gomba is megtalálható, amely jótékony hatással van az emésztőrendszerünk egészséges működésére. Segít karbantartani a vastagbelet azáltal, hogy visszapótolja a megfelelő baktériumflórát. Megszünteti a székelési problémákat, bevethető puffadás, gyomorégés esetén. Segíti az epe, a máj, a vese működését, a tápanyagok felszívódását. Kiváló salaktalanító, méregtelenítő. Támogatja a hasnyálmirigy működését. Ez tehát, a víz kefir. Ez az átlátszó, zselészerű gomba rengeteg ásványi anyagot, vitamint tartalmaz, és persze az összes jótékony baktériumot. Antibiotikum kúra után szinte kötelező! Azzal, hogy támogatja az emésztőrendszer helyes működését, hatással van az egész immunrendszerünkre, keringési- és hormonrendszerünkre, de nagy segítség mozgásszervi-, ízületi panaszok esetén is. Ekcémások külsőleg is használhatják. Vízkefír adagolása Egészségünk megtartása érdekében fogyasszunk naponta 3-5 decilitert. Ha viszont betegségből szeretnénk felépülni, akkor a napi mennyiséget fokozatosan emeljük meg 1-1.5 literre. Semmi káros mellékhatása nincs, bár nagyobb adag eleinte okozhat egy kis hasmenést. Betegek, dohányosok, diétázók, böjtölők napi 2 litert is ihatnak belőle. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Mennyit fogyasszunk, hogy egészségünk megmaradjon? ………………………………………………………………………………………. A helyes megfejtők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. http://csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyok


Guna terápia a szépség és Szépségápolás egészség új természetes bajnoka Guna terápia – Biolifting és Bioterápia Guna biolifting

Napjainkban a Guna terápia az egyik legmodernebb és leghatékonyabb mind a sportorvoslás, mind a kozmetikai kezelések terén. Guna terápia Melyik nő ne szeretne fiatalabbnak látszani a koránál, de nem szeretne kés alá feküdni? Van egy terápia, a Guna terápia, mely segítségével eleget lehet tenni ennek a kívánalomnak és nem kell százezreket sem kifizetni. A „guna” egy szanszkrit kifejezés, melynek jelentése körülbelül annyit tesz: életenergia. Ezt a sokat mondó ókori kifejezést használta névként az 1983-ban alakult olasz Guna Inc. családi vállalkozás. A cég több, mint 70 termékből álló palettájának mindegyike kizárólag természetes alapanyagokból készül, és nem rendelkezik semmilyen mellékhatással.

Lásd újra önmagad! – a mottója, annak az orvos-esztétikai terápiának, melynek lényege a kollagén termelés stimulálása. A Guna Biolifting káros feltöltő anyag mentes esztétikai, bőrgyógyászati megoldásokat foglal magába. Alkalmazása nem okoz riasztó, mesterkélt hatású változásokat, sokkal természetesebb, fokozatosabb javulást eredményez, mint más ráncfeltöltő eljárások. A hatásmechanizmus nem a feltöltésen, hanem a sejtek revitalizációján, és a sejtek közötti állomány megtisztításán alapul. A kezelés során a szakemberek bőrgyógyászati mikrotűvel (4 vagy 13 mm) hatékonyan képesek az arc, a nyak, a dekoltázs ráncainak csökkentésére, a toka megemelésére, mell feszesítésére, cellulit és zsírfelesleg csökkentésére, és a seprűvénák kezelésére. A kezelés mindössze 20-30 percet vesz igénybe, így akár ebédidőben is elvégezhető.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon Rendelés: hétfő, csütörtök, péntek: 10.00-18.00 Cím: Budapest, XII. ker. Győri u. 20. II. emelet 7. E-mail cím: zsuzsabisz@gmail.com Telefonszám: 06-20-336-4864

Mi a guna kifejezés magyar megfelelője? a./ aktivitás b./ életenergia c./ szépség A helyes megfejtők között egy állapotfelmérést sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


Szépségápolás Mikroalgák a szépség szolgálatában Green Gold IMUNE mikroalga kapszula A szépségipar szinte napról-napra jelentkezik olyan újdonsággal, melyekkel nemcsak a bőr szépségét, de az egészséget is hathatósan javítják. Ilyen újdonság a Green Gold IMUNE mikroalga kapszula is, amely hatását három fázisban fejti ki.

A mikroalga hatásmechanizmusa 1. FÁZIS: SEJTTISZTÍTÁS, MÉREGTELENÍTÉS A legintenzívebb sejttisztítás – megfosztja a sejteket a káros anyagoktól és lerakódásoktól 2. FÁZIS: SEJTTÁPLÁLÁS Különlegesen értékes sejttáplálását rekordmennyiségű természetes vitális anyagainak köszönheti. A több mint 4000 vitális anyagot tartalmazó mikroalga a legmagasabb biológiai haszosíthatósággal rendelkezik! Minden olyan tápanyag megtalálható benne, amelyre szervezetünknek szüksége van!

A Green Gold IMUNE mikroalga kapszula egyedülálló tulajdonságai: Rendkívül hatékony védelmet nyújt a szabadgyökök ellen; nem “prooxidatív”, és ezáltal egyedülálló módon mellékhatásmentes! (A többi ismert antioxidánsról – C, E vitamin, béta-karotin – ez nem mondható el); az agynak és a szemeknek is antioxidáns és gyulladáscsökkentő védelmet biztosít! Az asztaxantin (asthaxantin) az egyetlen olyan antioxidáns típus, amely képes átjutni a vér–agy gáton, azaz nyaktól fölfelé is kifejti pozitív hatását! A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

3. FÁZIS: SEJTVÉDELEM A legerősebb sejtvédelem. Az asztaxantin (asthaxantin) antioxidáns különösen hatásos a daganatokat is okozó szabad gyökök, szabad radikálok és a komoly másodlagos megbetegedések elleni harcban.

www.netszatyor.hu Hány lépésből áll a mikroalga kapszula hatásmechanizmusa? a./ 2 b./ 3 c./ 5 Helyes megfejtők közötte egy 5 alkalmas, 5 fázisból álló fiatalító bérletet sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


Tepsis gyöngytyúk gránátalmával és spenóttal

Recept

Jamie Oliver recept Hozzávalók: 1 db 1 kg-os gyöngytyúk, csirke vagy fácán, ha lehetséges, biováltozatban 100 g ricotta 1 kis marék frissen lecsipkedett kakukkfűlevél tengeri só és frissen őrölt fekete bors olívaolaj 1 darabka vaj 1 gerezd tisztított, finomra őrölt foghagyma ½ dl fehérbor 1 gránátalma magjai, miután a héját és a belső fehér héjat leszedted róluk 2 nagy marék, alaposan megmosott spenót Elkészítés: Vágd le a szárnyas combjait és mellét vagy kérd meg hentesed, hogy dolgozzon Ő helyetted. Egy kis tálban keverd össze a túrót a kakukkfűvel, ízesítsd sóval-borssal. Két ujjal finoman feszítsd le a bőrt a mellhúson, az alsó és felső combokon. Egy kávéskanállal ügyeskedd be a túrós keveréket a résekbe, aztán húzd vissza a bőrt, hogy eltakarja a tátongó sebeket. Melegítsd elő a sütőt 220 °C-ra. Dörzsöld be sóval-borssal a gyöngytyúkdarabokat, majd permetezz be egy tepsit, némi olívaolajjal, és süsd körül a combokat 5 perc alatt aranybarnára. Dobd hozzájuk a melleket a bőrös felükkel felfelé, vidítsd a társaságot egy nagy darab vajjal, a fokhagymával, meg a borral. Csúsztasd a tepsit az előmelegített sütő felső rácsára, és süsd 25 percig, majd szórd bele a gránátalmamagokat, és süsd még 5 percig, ezalatt a combok átsülnek, és a bőrük ropogós lesz. Emeld ki a tepsit a sütőből, és tedd vissza a tűzhelyre. Dobd bele a spenótot, fonnyaszd meg egy kicsit. Ezzel kiváló mártást varázsolsz az edénybe. Ellenőrizd, eléggé sós, borsos-e – jónak kell lennie – , aztán tegyél mindegyik tányérra egy-egy combot meg mellet. Körítsd őket a spenóttal és a gránátalmával meg a mártással, és szolgálj fel mellé néhány sós vízben főtt burgonyát.

Jó étvágyat!


Gasztronómia Tavasz az Öreg Sváb Étteremben A Pilis lankái között megbújó hangulatos, Az étterem vezetősége azonban hagyományokra épülő, de mégis a mai nemcsak külsőségekben készült a igényeket teljesen kielégítő kis vendéglő tavaszra. Megújította az étlap kínálatát is készül a tavaszra. és hangulatos tavaszi programokat is A napsütés és az egyre kellemesebbé váló szervez. időjárásnak köszönhetően felkerültek a A tavasz első napjaiban, március 22-én és hangulatos, kockás terítők a vendéglő 23-án Sváb Napokat rendeztek, teraszára, ahonnan csodálatos kilátás április 19, 20, 21 – én Húsvéti Napokat nyílik a környező hegyekre. rendeztek, melyen ízletes ételekkel Aki hét végén ki akar szabadulni a város magyaros gombaleves, hájában sült fogságából, meleg szívvel ajánljuk, hogy bárány, rozmaringos burgonyával és keresse fel az Öreg Sváb Éttermet, és vajas zöldbabbal, hogy csak néhányat költsön el egy igazán finom ebédet a említsek a Pazar menüsorból – várjták a teraszon. vendégeket. Aki szereti a szép kilátást, a jó levegőt, a Május 2 – 3 – án (péntek, szombat) finom ételeket, azokat várják szeretettel „Majális hétvége” lesz az Öreg Sváb Ürömre, az Öreg Sváb Étterembe. Étteremben. A menüben halászlé Mindössze 10 perc Budapesttől! bográcsban, túros csusza egy pohár bor vagy üdítő (2 dl) szerepel igen kedvező, 1590 forintos áron. Természetesen az étlapról is lehet választani. Május 30 – án 19 órakor „Jazz Music Night” esti programmal várják a jazz kedvelőket. Két fiatal zenész teremt kellemes jazz hangulatot. Az est további részén, 21 órától a TTT együttes gondoskodik a vendégek szórakoztatásáról. Ha kedvet kaptak a programokhoz keressék fel az Öreg Sváb Éttermet Ürömön! Ha bővebb tájékoztatást Tihanyi László szeretnének kapni, keresessék fel az Öreg Sváb Étterem étterem honlapját!

Üröm, Budakalászi út 7. tel: +36/26-350 346 www.oregsvab.hu

Hol található az Öreg Sváb Étterem? a./ Solymár b./ Budaörs c./ Üröm A helyes megfejtők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


Miért épp a falusi turizmus? Magyarország egy kis ékszerdoboz. Lehet, hogy hegyeink nem olyan magasak, mint Svájc, Ausztria vagy Olaszország alpesi hegycsúcsai, de vegyes, lombhullató erdőkkel borított hegyeink, az Alföld ligetei, és hullámzó búza mezői, a Hortobágy Hétlyukú hídja, a Balaton és környéke festői látványa ugyancsak kiérdemlik, hogy felkerüljenek bakancs listáinkra. Ma már elmondhatjuk, hogy az elmúlt néhány esztendőben nőtt a belföldi turizmus iránti érdeklődés, és ezen belül egyre nagyobb szerep jutott a falusi turizmusnak is, mely növekedéséhez nem kis mértékben járult hozzá a Falusi Turizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) és különböző a falusi turizmust népszerűsítő színvonalas kiadványok sokasága. A Csak a Nőknek Magazin női klubjának márciusi összejövetelén ízelítőt kaptunk abból a vendégszeretetből, odaadásból, mellyel a falusi turizmusban dolgozó vendégházak tulajdonosai, helyi kézművesek és gazdák várják a látogatókat. Szalai-Zala Andrea, a FATOSZ főtitkára, aki 20 éve képviseli a falusi szállásokat, a vidék egy kis szeletét hozta el a klubba. Zala-megye képviseletében megismerhették a vendégek Búza Sándort és a vidék gasztronómiáját, Domoszlóról az „Öreg Ház” vendégház falusi vendéglátóit, üzemeltetői érkeztek és mutatták be családi vállalkozásukat, mely idén elnyerte az „Év falusi vendéglátója” címet.

Turizmus Lélek

Megismerhettük Nagyrédéről Sánta Judit sajt gazdaságát és bio kecske farmját, Zsuzsa asszonyt Etyekről, aki 50 éves korában tudta meg, hogy nagymamája sajt készítő volt. Mivel magyar szakos tanári állása megszűnt és munkanélkülivé vált, elhatározta, hogy folytatja a nagymama hagyatékát. Végül, de nem utolsó sorban egy Etyek melletti borászatot, illetve Nyaka Bea borásznőt és borait ismerhettük meg és ízlelhettük meg cuvé borát. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Szalay-Zala Andrea Falusi és Agroturizmus Országos szövetsége Tel.: +36 30 530 1642 E-mail: fatoszfotitkar@gmail.com www.fatosz.eu www.falusiturizmus.hu www.videkjaro.hu

Melyik magyarországi szervezet foglalkozik a falusi turizmus támogatásával? a./ Magyar Vadászok országos Szövetsége b./ Falusi Turizmus Országos Szövetsége c./ Vállalkozók Országos Szövetsége A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanosjatekszabaly/


Turizmus

Falvak éjszakája

Szimbiózisban a hagyományokkal Három település példaértékű összefogásának eredménye a Falvak éjszakája. Három szomszédos ősi kun település, Kunszállás, Fülöpjakab és Jakabszállás vezetői úgy döntöttek, hogy szorosan kapcsolódó történelmüket megpecsételik egy emlékezetes, hagyományt teremtő rendezvénnyel, a Falvak éjszakája mozgalom elindításával. A történelem viharait túlélve, most a három település egymás segítésével, együttes erővel dolgozik a közös fejlődésért. Ezt a célt szolgálja a „KunFülöpJakabSZállás - szimBIOzisban a hagyományokkal”- szlogen is. Hogy továbblépjenek és fejlődjenek, elengedhetetlenül szükséges, hogy megismerjék egymás hagyományait.

Ezen gondolatok jegyében rendezik meg 2015. május 30-án a „Falvak Éjszakája – a (f)alvatlanság ellenszere”- 2 napos programot, mely a közös történelmi és kulturális hagyományok és a települések mezőgazdasági (bio) termelőinek, vállalkozásainak, civil szervezeteinek bemutatkozására lesz kiváló alkalom. A célközönség elsősorban a három település lakossága - elsősorban a családok-, akik megismerhetik egymás hagyományait, termelőit, kézműveseit, de természetesen a közeli és távoli falvakból és városokból is várják az érdeklődőket, hiszen a mottó is a vidéki élet szépségeire és azok fennmaradására helyezi a hangsúlyt, ehhez pedig nélkülözhetetlen, hogy a városiak is megismerjék a falusi életmódot.

www.falvakejszakaja.hu www.facebook.com/falvakejszakaja

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Mely három település fogott össze a Falvak éjszakája megrendezésében? a./………………………………………….b./………………….....… c./……………………….. A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly


Fel, fel vitézek a csatára!

Lélek Turizmus

Nemzetközi Harcászati és Military Fesztivál 2015. június 5.- 6.- 7. Tamás Tanya A II. világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából és a magyar honvédelem napja tiszteletére Military gyermeknappal egybekötött látványos hagyományőrző katonai parádét szervez a HMFEST Military Hagyományőrző és Szabadidő Egyesület. Ma, amikor már megszűnt a kötelező sorkatonai szolgálat, a fiatalok többsége, csak filmekből ismeri a katonaéletet, de úgy tűnik, hogy a harcászat, a harci eszközök, a küzdő sportok és játékok iránti érdeklődés minden korosztályban egyre népszerűbb. A tengerentúlon és Nyugat – Európában évtizedek óta rendeznek military fesztiválokat és arrafelé már kialakult egy sajátos „military hipster” életérzés. Ezeket a sikeres példákat követte a HMFEST Military Hagyományőrző és Szabadidő Egyesület, amikor 2014 – ben első ízben megrendezték Magyarországon a Nemzetközi Harcászati és Military Fesztivált, mely rögtön hatalmas sikert aratott. A Kecskemét melletti 130 hektáros Biczó Birtokra 15.000-en látogattak el. A rendezvény alatt és után a szervezők rengeteg pozitív kritikát kaptak. Ennek nyomán el is dőlt, hogy folytatni kell a megkezdett munkát. A rendezvény jó alkalom ugyanis arra, hogy a fiatalok közvetlenül nyerjenek ismereteket a magyar honvédelem múltjáról és jelenéről.

Az idei program sorozat, még színesebbnek, ígérkezik, mint a tavalyi. A három nap alatt szerepelnek hagyományőrzők, lesznek játékos katonai programok gyerekeknek: valódi számháborúk, szalmavár, fémkeresés, lesznek harcászati játék szimulátorok (airsoft, laserharc), harci járműves utazások, közelharc bemutatók, katonai „játék határok nélkül”, repülő, hajó és tank modell makett show, háborús filmvetítés, és katonai amazonok szépségversenye. Ács Klára

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanokne.hu weboldalon. www.hmfest.hu

Milyen alkalomból rendezték meg idén a Nemzetközi Harcászati és Military Fesztivált? a./ az I. világháború 100. évfordulója b./ a II. világháború 70. évfordulója c./ az 1848-as szabadságharc 167. évfordulója A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly


Öko-Pack

Környezetvédelemről kicsiknek és nagyoknak!

ÖKO-Pack Játszóház Környezetvédelemről kicsiknek és nagyoknak! – ez a mottója az ÖKO-Pack játszó mozgalomnak, mely során a gyerekek játékos formában tanulnak a szelektív hulladékgyűjtésről, a tudatos vásárlásról és a komposztálásról.

Az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. tevékenyen részt vesz a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésében, nem csak zöld rendezvényeik (Hulladékból Termék kiállítás és Tükörben a Világ kiállítás) folyamatos megrendezésével, hanem partnervárosaikban megszervezett hulladékos játszóházakkal és környezetvédelmi játékokkal is.

Környezeti nevelés

Az ÖKO-Pack Játszóház egy környezeti nevelést népszerűsítő élménypedagógiai projekt, mely játékos és szórakoztató formában megismerteti, és felhívja a figyelmet a környezeti problémákra; bemutatja azokat a módszereket, amelyekkel csökkenteni lehet a környezet károsítását, károsodását; fejleszti a képességeket az átadott ismeretek révén és mindemellett pozitív viszonyulást és szemléletváltozást generál a környezetünkkel kapcsolatos kérdések területén. Öko, szemléletformáló kartonjátékaik és eszközeik mozgásos, ügyességi, valamint szellemi játékok, melyek szabadtéri és zárt térben is lebonyolíthatók.

Egy-egy játék időtartama 2-15 perc, mely a kisebb korosztály számára is élvezetes élményt nyújt.

Öko Játszóház

Az ÖKO-Pack által kifejlesztett ÖKO Játszóház felnőtteknek és gyerekeknek megrendelhető. Az Öko-Pack várja azon zöldgallérosok és zöld vállalatok jelentkezését, akik szeretnének tenni a jövőért, hogy közös szervezésben minél több emberhez eljussanak a környezet-, és természetvédelem praktikái. A játszóház minden korosztályt lefed, amíg a gyerekeket játékokkal várják, a felnőttek kipróbálhatják jártasságukat a környezetvédelemben és a hulladékgazdálkodásban. Céljuk a lakosság érzékennyé tétele a környezeti problémák iránt. Kérdéseik ugyanis sokszor még a felnőtteknek is komoly fejtörést okoznak!


Az Öko-Pack munkatársai segítenek a tájékoztatásban, érthetőbbé teszik a hulladékgyűjtés fontosságát, különös tekintettel a szelektív hulladékgyűjtésre és a komposztálására. Ismeretterjesztő anyagaikat játszóház rendezvényeiken, illetve a honlapjukon ingyenesen biztosítják. Részletes tájékoztató környezetvédelmi játékaikról: „ÖKO-Pack Játszóház, a szelektív hulladékgyűjtésről, tudatos vásárlásról és komposztálásról 2014” Legfontosabb üzeneteik: „A hulladék nem szemét, szelektíven gyűjtve hasznosul és megkíméli természeti erőforrásainkat!” „A szelektív hulladék nem kerül összeöntésre, hanem válogatás után hasznosítják!” Csatlakozzon kampányaikhoz a közösségi oldalakon is!

Hulladékból Termék facebook Tükörben a Világ facebook Nem kérünk szórólapot! További információk: Kump Edina ÖKO-Pack Nonprofit Kft. edina@okopack.hu NatuREcycle - Egy aludoboz élete játékleírás A NatuREcycle - Egy aludoboz élete játék összes eleme innen letölthető.

Öko-Pack Nonprofit Kft. Mészáros Ferenc mferenc@okopack.hu Milyen módszerrel, illetve mozgalommal kívánja az ÖKO-Pack Nonprofit Zrt. népszerűsíteni a környezettudatos magatartást kicsiknél és nagyoknál? a./ erdei sétával b./ Öko-Pack Játszóházakkal c./ kifestőkönyvekkel A helyes megfejtők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


Divat

Tommy Hilfiger és társai

Tallózás az Outlet House kínálatában Van egy olyan mondás, miszerint a drágább az olcsóbb. És ez bizony nemcsak közhely, hanem az élet bizonyította valóság. Egy-egy világmárka nem véletlenül érdemelte ki a „világmárka” jelzőt. Aki például egy Tommy Hilfiger, egy Mexx, egy Blend, egy Morgan vagy Olsan márkájú terméket vásárol, az biztos lehet abban, hogy divatos, jó minőségű árut kap. Aki egy adott márkát jól ismer, vagy egy adott márka mellett dönt, az nemcsak a termék minőségével, de annak stílusával is azonosulni tud. Mert ezek a világmárkák egy-egy jellemző stílusirányzatot is képviselnek. Aki a habos-babos stílus kedveli, az valószínű nem Blend She márkát fog keresni, aki viszont, kényelmes, fiatalos, divatos, lezser, kicsit fiús öltözet híve, az nyugodtan válogathat e márka kínálatából. Persze ezeknek a neves márkáknak az ára magasabb, de gondoljanak csak bevezető mondatunkra: a drágább mindig olcsóbb! Azonkívül egy jó minőségű termék, soha nem megy ki a divatból, és ha úgy gondolják, hogy nem elég naprakészek, akkor egy divatos kiegészítővel máris fel tudják oldani ezt a problémát. Ha már itt tartunk, figyelmükbe ajánlanám az Outlet House Kft. üzletét és web-áruházát, ahol folyamatosan megújuló márkás termékek – női, férfi pólók, nadrágok, farmerok, blúzok, ruhák, táskák, napszemüvegek, ágyneműk – kaphatók igen kedvező áron.


Néhány forgalmazott márka, a teljesség igénye nélkül: Blend She, Blend He, Smash, Mexx, Tommy Hilfiger, CacheCache, ICHI, Colibri stb. A Blend She idei nyári kínálatában vidám színű mini ruhák, kétrészesek, pólók szerepelnek. A könnyed nyári modellek mellett megtalálhatók természetesen sportos darabok is. Kedvelt darabja például a rövidszárú kertész farmer is a Blen She palettának. Tommy Hilfiger elegáns, sportos, darabokkal, többek között 96%pamut, 4% elasztán anyag összetételű sportos ruhákkal, a 80 éveket idéző galléros piké férfi pólóval csábítja a fiatalokat. Ezen kívül mellények és dzseki és, és, és… lehetne még folytatni a sort.

A gazdag kínálat teljes skáláját itt és most nem tudjuk ismertetni, de meg tudjuk adni az Outlet House elérhetőségét, és tanácsolni tudjuk, hogy bátran keressék fel személyesen üzletüket, illetve látogassanak el weboldalukra, webáruházukba.

OUTLET HOUSE Cím: Üzlet:BCM Bevásárlóközpont 1157 Budapest, Szentmihalyi út 171. G1-es üzlet Telefon: +36-30-941-0474 Hívjon bátran!!! Email: info@markasruhazat.com Soroljon fel olyan márkát, melyet forgalmaz az Outlet House! a./……………………………… b./………………………..c./…………………………… A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki! http://csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabalyok


Divat-karrier

Üzleti öltözködés

Régi vesszőparipám, hogy az öltözködés ugyanúgy hozzátartozik egy város, egy ország kultúrájához, megítéléséhez, utcaképéhez, mint az épületek, a kulturális élete. Jártamban-keltemben szomorúan tapasztalom, hogy az emberek sajnos nem jól öltözettek. A nem jól-t itt nem az öltözet minőségére, hanem a harmóniájára, a nem megfelelő alkalomra, nem megfelelő öltözetet értem. A hétköznapi életben mindenki azt vesz fel, amit ízlése diktál, de abban a pillanatban, hogy kilép a nagybetűs életbe, munkába áll, már nem egészen így áll a helyzet. Akkor ugyanis már nemcsak saját magát, de a cégét, ahol dolgozik, azt is képviseli. Nálunk a hivatali, az üzleti öltözködés még fehér folt. Egy két nagy és komoly cégnél már elvárás az üzleti öltözködési illemtan, a dress code betartása, de a legtöbb helyen ezzel egyáltalán nincsenek tisztában. Pedig ahogy, az amerikaiak mondják: megjelenése szerint fogadják, és esze szerint engedik el az embert. Egy jól megválasztott, harmonikus öltözettel megnyerhetünk egy csatát. Szóval egyáltalán nem haszontalan ismerni az üzleti öltözködés alapszabályait, mely csak keskeny mezsgyén találkozik a divattal.

Bár mára fellazultak az üzleti öltözködés szabályai, van néhány megkerülhetetlen alapszabály, amit minden üzletembernek, hivatalnoknak valamint közszereplőnek illene tudnia. Részben éppen a fellazult üzleti öltözködési szokások miatt egyre több üzleti esemény meghívóján olvasható a Dress Code kifejezés és utána az öltözet egyszavas, angol megfelelője, melyben leírják az ajánlott öltözéket. A Dress Code ezen túlmenően abban is segít eligazodni, hogy milyen alkalomra mit illik viselni. Míg korábban szabadidő -, utcai -, hivatali- és alkalmi öltözeteket különböztettünk, addig ezek a megkülönböztetések sokkal árnyaltabbá váltak és megjelentek az idegen szakkifejezések. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Ács Klára Magyar Divat Szövetség Hogyan nevezik az üzleti öltözködés illemtanát? …………………………………….. A megfejtők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. Játékszabály: www. csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


Karrier, karrierváltás Karrierváltás - Mihez kezdjen, ha elmúlt 45 éves? Ha úgy gondolja, hogy túl idős ahhoz, hogy váltson, vagy nagyobb karriermódosítást hajtson végre, javasolom, gondolja át újra! Nem késő akár egy új életet elkezdeni sem. Gondoljon arra, elképzelhető, hogy legalább még egyszer annyi idő áll ön előtt, mint amennyit felnőttként eddig megélt. Most abban a szerencsés helyzetben van, hogy komoly élettapasztalattal a háta mögött tervezheti meg a jövőjét. Ekkora előnye nem volt húszévesen! Persze, ha nagy vonalakban elégedett a jelenlegi helyzetével, akkor nem kell fenekestől felforgatnia az életét. Ha a változtatás gondolatától félelem keríti a hatalmába, akkor gondolkozzon kis módosításokban, finomítson az irányon, a részleteken.

Karrier

Tanácsadói munkám során több olyan esettel találkoztam, amikor megfelelő önismerettel sikeres volt egy új irány megtalálása. Az alábbi két inspiráló történet esettanulmány értékű, jól látszik, hogy megtalálták a személyes útjukat, egy új karriert és az önmegvalósítás örömét. Íme, egy sikeres karrierváltás! Külkereskedőből kézműves 55 éves hölgy, jó ideje nem talált állást, noha valamikor keresett szakember volt a saját területén, a külkereskedelemben. Fiatalkorában szeretett varrogatni, kötni, elmondása szerint elég ügyes volt, a környezete is kreatívnak tartotta. Az unokáival való együttlétek felébresztették benne az emlékeket, és elkezdett patchworkozni, bábukat, gyerekjátékokat és lakásdíszeket készíteni. Termékei annyira megtetszettek az ismerőseinek, hogy elkezdtek nála rendelni. Miután az önbizalma megerősödött, kereskedelmi vénájára támaszkodva megkeresett kézműveseket, és boltosokat, akiknek termékpalettájába illettek az ő termékei, és nagyobb tételben kezdett értékesíteni, majd egyéni vállalkozó lett. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Kránitz Éva Karrier tanácsadó kranitz.eva@coachingpartner.hu Milyen idős kor kedvező a karrierváltáshoz? a./ 30 b./ 45 c./ 50 A helyes megfejtők között egy, a szakértőnkkel történő, konzultációs beszélgetést sorsolunk. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


Befektetés A GYÉMÁNT MINT BEFEKTETÉS Mi a legkedvezőbb befektetés? A megfelelő mennyiségű befektetési eszközzel rendelkező emberek már időtlen idők óta azon gondolkodnak, hogyan lehetne ezeket optimálisan elosztani. Minden befektetés célja, hogy a lehető legkisebb erőfeszítés mellett a lehető legmagasabb hozamot biztosítsa. Azonban a gyakorlatban nehézséget okoz a befektetés gazdasági, politikai és természeti behatások elleni védelme. A befektetés kapcsán a közgazdaságtan olyan fogalmakat vezetett be, mint a hozam, kockázat és likviditás. Ezen fogalmak segítségével valamennyi befektetési forma pontosan jellemezhető. Nem létezik jelenleg olyan befektetési eszköz, mely a fenn említett mutatóknak együttesen, optimális mértékben megfelelne. Erre a tényre vezethető vissza, hogy megjelentek az úgynevezett befektetési portfóliók. A befektetési portfólió lényege a vagyon különböző eszközökbe történő optimális - legtöbb hasznot hajtó - elosztása. Egy régi közmondás szerint a vagyont harmadolni kell. Az első harmadot használjuk aktívan, például alapozzuk meg vele a saját vállalkozásunkat.

Dr. Marczi Erika +36/30-280-7475 emarczi@hu.inter.net

A második harmadot fektessük ingatlanba vagy értékpapírokba, itt a befektetéstől járadékot várunk el. A harmadik harmad legyen az úgynevezett vastartalék, amelyet a „rosszabb időkre” teszünk félre, és optimális esetben a jövő generációk örökségét biztosítja. A befektetési portfóliók harmadik harmadának főszereplői évszázadok óta az arany és a drágakövek, melyek közül kiemelkedő szerepet játszik a gyémánt.

Néhány ok, amiért a gyémánt megfelelő befektetés: 1. Maximális mértékben koncentrált vagyon Nem létezik összehasonlítható érték egyenértékű tömegben, nagyon kicsi helyen, nagyon nagy érték. A gyémánt nagy előnye egyéb nemesfémekkel szemben, hogy rendkívül mobilis: egyszerűen és feltűnésmentesen szállítható. A csiszolt gyémántra a világ egyik országában sincs embargó. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Miért jó befektetés a gyémánt? a./ mert szép b./ mert értékálló c./ mert kis helyen elfér A helyes megfejtők között kisorsoljuk a Diamonds című, angol nyelvű könyvet. Játékszabályzat: www. csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


NEM ADHATJUK FEL!

Befektetés

Egy, még mindig bízó magyar gondolatai Várom a tavaszt, vele a szikrázó, gondokat elűző napsütést. Igaz ez akkor is, ha tudom a gondokat nem a napsütés, hanem az emberi tisztesség űzi el. De olyan jó lenne, már ha megérkezne!! Nagyon várjuk. Én egy átlag magyar vagyok, aki szabadságban akar élni. Nem szeretem, ha megmondják, mit, mikor és hogyan csináljak, hiszen ez az én életem, akinek a legfőbb óhaja családjának és saját magának a biztonsága, boldogsága szabadsága. Azt én tudom, hogy mire van szükségünk, hogy működik úgy az életünk, ahogy nekünk jó. Nem kérek támogatást senkitől, saját erőnkből építkezünk, ezért köszönjük szépen, de tanácsot sem kérünk. Helyesbítek. Kérünk tanácsot, ha az életünket meghatározó döntést kell hoznunk. De majd MI döntjük el, hogy kitől!! Én egy bróker vagyok! Egy tisztességes bróker! Igen, van ilyen is! Még akkor is van, ha naponta szembesülünk ennek a szakmának az ócsárolásáról, és mint a legfőbb bajok okozójáról. Az általam biztosra vett végkövetkeztetés érdekében kénytelen vagyok magamról beszélni. Soha egyetlen fillért nem kerestem számla nélkül. Igen, minden szolgáltatásról számlát állítottam ki, tehát adóztam is utána. Hozzám családok és vállalkozások jönnek segítséget kérni.

Maguktól jönnek, nem kényszerből, mert tudják, hogy segítségre van szükségük. Ez egy megbecsült, sokak által igénybe vett szolgáltatás a világ civilizált részén, mely évszázados hagyománnyal és statisztikailag bizonyított eredményességgel működik. Mi magyarok is a civilizált világ részeinek valljuk magunkat, tehát nálunk is szükség van erre a szolgáltatásra. Még sokkal jobban, mint gondolnánk, hiszen e tevékenység kultúrája nálunk sajnos kritikán aluli. És akkor jöjjön most a fent ígért végkövetkeztetés! A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Novák Zsuzsa Üzletviteli tanácsadó +36 30 964-0244 novak.szako@gmail.com

Mivel foglalkozik egy bróker? a./ könyvelés b./ pénzügyi tanácsadás c./ bérelszámolás A helyes megfejtők között egy személyes konzultációt sorsolunk ki üzletviteli tanácsadónkkal. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


Jog

Ketten – egy (munka)helyen

Lapunk új rovattal, a „Jogos kérdések”-kel bővül. A rovatcím áthallásos – egyfelől jogi vonatkozású problémákkal foglalkozik, másrészt olyan ügyekkel, ahol joggal kérdezünk – méltányolható érdekeink okán. Nyitányként a nők egyik legszebb, és olykor legnehezebb életfázisával foglalkozunk. Amikor már ketten vannak egy helyen, mert a várandós nő mellőzhetetlen útitársa magzata. Bármely foglalkoztatási jogviszonyban, így a munkaviszonyban különös szabályok kapcsolódnak a gyermekvállaláshoz. Az első fázis a várandósághoz, sőt, ha nem fogan meg a magzat a maga természetes módján, az emberi reprodukciós eljáráshoz kapcsolódik. A folyamat lezárása, ha a szülő visszatér a gyermekgondozásra biztosított szabadságról.

A kezelés kezdetét igazolandó, célszerű erről igazolást kéni. Ha a kezelésben való részvétel a munkaidőn kívül is megoldható, nem kell feltétlenül a „főnök orrára kötni”, milyen eljárásban vesz részt az alkalmazott, de ha máshogyan nem megy, munkaadónk – az idézett törvényi rendelkezés alapján - köteles elengedni munkahelyünkről. A gyakorlatban célszerű a részleteket is megbeszélni: például melyik napon, hánytól-hányig nem vagyunk, hogy a távollét a munkaszervezésben ne okozzon zavart. Miután az Mt. ezt a távollétet bérrel nem díjazza, megállapodhatunk a kieső órák ledolgozásáról is.

A teljes cikket elolvashatja a www.cskanoknek.hu weboldalon.

Az emberi reprodukció – képükre formálnák A Munka Törvénykönyve (Mt.) szerint a munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi intézményben történő kezelés tartamára (55. § (1 bekezdés b) pont).

Dr. Szladovnyik Krisztina Dr. Horváth István ügyvédek http://www.drphorvathugyved.hu Jogtalan felmondás esetén hány napon belül kell a várandós kismamának a keresetet benyújtani? a./ 15 nap b./ 30 nap c./ 45 nap A megfejtők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/


Gyere velünk! A Falvak Éjszakájára

Figyelem, Hölgyek, Urak, Anyukák, Apukák, Gyerekek! A Csak a Nőknek Magazin Női Klubja két rendezvényre szervez autóbuszos kirándulást, melyre várja a jelentkezőket! 1. Falvak éjszakája Jakabszállás – Kulturális, hagyományőrző, nosztalgiázó rendezvény 2015. május 30. Ízelítő a programokból: - utazgatás a falvak a között retro IKARUSZ-szal - helyi termékek kóstolása, Buday Péter chéf főz - gyermekrajz verseny - kézműves foglalkozás - horgász verseny - retro diszkó stb. Bővebb információ a rendezvényről: www.falvakejszakaja.hu 2. Nemzetközi Harcászati és Military Fesztivál 2015 Tamás Tanya 2015. június 6. Ízelítő a programokból: - katonai hagyományőrzők, gyűjtők - katonadalok, indulók, fúvósok - játékos katonaprogramok gyerekeknek (számháború, szalmavár, fémkereső) - harci járműves utazások - veterán hadi bemutatók - katonás amazonok szépségversenye stb. Bővebb információ a rendezvényről: www.hmfest.hu Bővebb információ e-mail: media@csakanoknek.hu, vagy a 06 70 430 5377 számon. A kirándulás részvételi díja: 5.500 Ft/fő. Jelentkezési határidő: 2015. május 15. A kirándulás min. 35 fő esetén indul.


Újság április  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you