Page 1


4 Domin Mónika Portré 5 Kisiskolások szobája és a feng shui 6 A változókor tüneteinek enyhítése 7

Ács Klára Főszerkesztő

Zsírsavakkal az iskolai stressz ellen

8 Ciprusi burgonyasaláta

Húrrá, 2 éves lett a Csak a Nőknek Magazin Női Klubja! Szerkesztőségünk életében emlékezetes lesz a szeptember, hiszen születésnapot ünnepelünk. Éppen két évvel ezelőtt indult útjára Női Klubunk, mely számos emlékezetes estébe hajló délutánnal örvendeztette meg vendégeit. Elárulhatom, hogy születésnapi klubdélutánunkra extra programmal és meglepetéssel kedveskedünk tagjainknak. Ezúton is bíztatok mindenkit, hogy ne hagyja ki szeptemberi összejövetelünket. Nem fogja megbánni!

9 Miért fogyasszunk táplálék kiegészítőket? 10 Az a bizonyos sokat hallott komfortzóna 11 Csodálatos Dr. Steinberger meggylé 12 Az Effective Star fertőtlenítő oldat 13 Természetes trükkök a biogazdaságban 14 Iskolai egyenruhák a nagyvilágban 16 Kreatív uzsonna egészséges kivitelben 17 Gyémánt ékszerek az irodalomban 18 Nemzetközi Jótékonysági Kaláka Hét 19 Hogyan költsek kevesebbet utazás alatt?

Addig is kívánok olvasóinknak, 20 Gyerekek, mint biztosított jövő klubtagjainknak békés, dolgos napokat! Továbbra is olvassák a Csak a Nőknek 21 A te autód készen áll az iskolakezdésre? Magazint, fejtsék meg a kvíz játékokat és nyerjenek! 21 Hosch-Kleber ipari ragasztó

Látogasd meg a Csak @ Nőknek magazint a Facebookon is! Impresszum: Csak a Nőknek Ingyenes életmód és nyereményújság Főszerkesztő: Dr. Ács Klára Nyomdai előkészítés: Image Point Trend Kft. Hírdetésfelvétel: media@csakanoknek.hu Játékszabály A helyes megfejtést (neved, címed, telefonszámod és e-mail címed feltüntetésével) küldd el levélben a Image Point Trend Kft., 1605 Budapest, Pf. 56. címre vagy játssz a www.csakanoknek.hu weblapon.

Kiadja: Image Point Trend Kft. A cikkekben és a hirdetésekben elhelyezett 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20. szövegekért, képekért, a grafikai munkák Telefon: +36 70/430-5377 jogtisztaságáért sem a szerkesztőség, sem a kiadó felelősséget nem vállal. Posta cím: 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20 Szponzorációs és együttműködési ajánlatait küldje el a szerkesz­tőség címére vagy Információk: e-mailben: media@csakanoknek.hu www.csakanoknek.hu E-mail: media@csakanoknek.hu


Portré

Domin Mónik a rendezvényközpontot hozzak létre, ahol a saját egyéni gyógyításaim és csoportos programjaimnak helye van. Mindez megvalósult Budapest belvárosában a II. János Pál pápa tér közvetlen közelében. A Központ célja, hogy partnereimmel együt olyan programoknak adjunk helyet, amelyek tudatosan vezetik a spirituálisan ébredő embereket. A hónap legtöbb napján kínálunk tartalmas időtöltést az ide látogatóknak: Csoportos rendezvények, előadások, koncertek, zenei programok,tánc, jóga,művészeti terápiák, egyéni kezelések színesítik a palettát. Mező Zoltán nemcsak férjem, hanem társam is az életben. Támogatat és segít is mindenben. Ő jogász és parapszichológus, de főként zenésznek vallja magát. Egy életen át zenélt jóban, rosszban, vezette a zene csodás ereje. Élő zenés vezetett meditációnknak ő ad improvizált zenei hátteret. Egyedül nem megy!

Domin Mónika vagyok. Lélekgyógyász, parapszichológus, mentálhigiénés asszisztens, mediátor, az ÉletFény Spirituális Központ megálmodója. Húsz éve vagyok a segítői pályán. Egy személyes élmény, a válás terelt egy más síkra, elindított az önmegismerés útján. Megéltem, megtapasztaltam sok nehézséget, amit ma már erőforrásként kezelek. Azt vallom, hogy minden ami velünk történik az életben, az értünk van és minket szolgál!

Domin Mónika +36 70 215 0223 dominmoni@gmail.com A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Két éve jött a gondolatot, hogy olyan oktató /gyógyító /

Milyen gyógyítóként tevékenykedik Mónika? a./ spirituális gyógyító b./ jin-jang gyógyító c./ mediátorként A helyes megfejtők között kisorsolunk két darab jegyet a szeptemberi Mantra koncertre! Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

4


Kisiskolások szobája és a feng shui

Feng Shui

hogy mit szeretnénk dinamizálni a gyermekben. Az „önművelés-tudás területére” (Ék) például tehetünk földgömböt, térképet, tarthatjuk itt a könyveket, és általánosságban az íróasztalára (legyen az bármelyik életterületen,) helyezzünk el egy baglyot, a tudás szimbólumát. Az „egészség területére” (K) szép egészséges növényt, vagy arról egy képet. „Hírnév területére” (D) tehetjük az okleveleit és így tovább. Ezeket az ötleteket weboldalamon részletesen tárgyalom.

Érdemes gyermekünk szobáját időről időre feng shuis szemmel átnézni, hiszen a szülők legdrágább kincse a gyermek. Az ő jóléte igen fontos egy család életében. A legtöbbet a gyermek változik, (magasság, érdeklődés, ízlés, stb.) így a környezetét is változtatnunk kell. Szoba elrendezés kisiskolásoknak Iskolakezdés után érdemes komolyabb szempontok szerint átalakítani a gyerekszobát. Használhatunk kevesebb színt, de ne váljon egyhangúvá! Soha ne erőltessük gyermekünkre saját színvilágunkat, hiszen őket is be lehet már vonni a tervezésbe: már van kedvenc színük, elképzelésük. (A kék szobaszíntől azonban óvakodjunk, hazugságra buzdíthat.) -Tegyük rá a gyerekszobára a bágua-térképet. Különböző életterületet erősíthetünk feng shui eszközökkel attól függően,

-Vegyük észre, hogy gyermekünk mennyit nőtt az utóbbi időben, és emiatt értékeljük át az íróasztala méretét.

Szilvásy Judit okl. mérnök Feng Shui szaktanácsadó- oktató www.fengshuibolt.hu www.fengshui.hu +36 30 95 905 95 A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Mit helyezzünk el az “önművelés-tudás területére? a.) virágot b.) földgömböt c.) tükröt A helyes megfejtők között kisorsoljuk szakértőnk egy könyvét. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

5


Egészség

Illatok a változókor tüneteinek enyhítésére

mégis beállsz a sorba, hiszen ilyenkor az ösztönöd erősebb. A példákat azért hoztam, hogy bizonyítsam neked, hogy bizony az illatok hatása tudományos tény: használják a marketingben, tárgyalásokon és gyógyításkor is.

A változókorban talán az a legnehezebb, hogy a kísérő tüneteivel együtt élj, néha elkél egy kis extra segítség, és ilyenkor jól jönnek az illatok. Hogyan hatnak rád az illatok?

Rendben, de mi köze mindennek az illóolajokhoz?

Eltűnődtél már azon, hogy egyegy illat miért idéz fel olyan erősen emlékeket? A nagymama sütijének az illata visszaröpít a gyermekkorba, a fahéj, szegfűszeg, narancs és alma talán a kedvenc karácsonyodat idézi fel olyan elemi erővel, mintha még mindig ott lennél. Természetesen az agyunk csap be bennünket, de ezt okosan a saját javunkra fordíthatjuk. Az illatok igazi ereje az, hogy képesek megkerülni a véragygátat – így közvetlenül juthat el az agyba az illatanyag. Ezért ilyen erős az az emlékkép, amit egy illat felidéz. Ugyanezért van az, hogy a boltokat tudatosan úgy tervezik, hogy például a pékáru illata becsalogassa a vevőket, növelje a vásárlási kedvet stb. Például a kürtőskalács illata közvetlenül az ősi ösztöneidet idézi fel (sülő cukor, fahéj, tészta) – mindig hosszú sorok kígyóznak a kürtőskalácsárus előtt. Hiába tudod, hogy nem egészséges,

Mielőtt ezt elárulnám, fontos, hogy a minőségről ejtsünk pár szót. Az alábbiak során jó minőségű, nagy tisztaság, magas hatóanyagtartalmú illóolajokról fogunk beszélni. Ezek sokszor gyógyítani is képesek – az illóolajok gyártása során az olajtartalmú növényi részből vonják ki a hatóanyagokat. Ezek általában nagyon tömények, emiatt a növény hatóanyagait magas dózisban juttathatod a szervezetedbe már belélegzéssel is. A belégzés során az illatanyag kikerüli a véragygátat, így közvetlenül jut a finom gyógyító hatóanyag az agyadba. Sipos Tibor - Természetes gyógymódok szakértője +36 30 523 0388 s.tibor@ukko.hu

6


Zsírsavakk al az iskolai stressz ellen

Vitamin

Az ebéd mozgásban tart

Szeptember – a legstresszesebb hónap nemcsak a szülők számára Nyaralás utáni depresszió, a teljesítés növelése minimumról a maximumra, koránkelés, iskolakezdés, túlórázás – és ez csak egy rövid lista, amelyek nagy hatással vannak a szeptemberi stressz kialakulásához.

Az egészséges ebéd szintén energiát biztosít az agynak. Fenntartja a memóriát, közérzetet és a koncentrációt, így a gyerekek képesek koncentrálni egész délután. A gyerekeknek készíthet 2 db gyümölcsöt vagy zöldséget, teljes kiőrlésű gabonafélét, és tejterméket.

Ez a hónap ne csak a tanév nyitás kezdetét jelentse számunkra, de próbáljunk új életmódot kialakítani, amelyik eljuttatja Önt az egészséghez vezető útra, az új „énjéhez“.

Fogyasszunk halat a jó gondolkodásért A halakat gyakran emlegetik az “memória ételének”. Tudja miért? A hidegvízben élő halak, mint a lazac, a laposhal és a tonhal gazdagok az omega-3 esszenciális zsírsavakban, és eikozapentaénsavakban (EPA).

Életmódváltással, esszenciális zsírsavakkal az iskolai stressz ellen A reggeli energiát biztosít az agynak. Az iskolai teljesítmény, koncentráló képesség szempontjából nélkülözhetetlen a reggeli. Egy 2005ös tanulmány szerint a rendszeresen reggeliző gyerekek memóriája és iskolalátogatottsága jobb volt, mint azoké, akik nem, vagy csak minimálisan reggeliztek.

Dr. Rácz Pál ceg@interpharm.hu www.jamieson.hu/hu/ A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Milyen ételt fogyasszunk a jó gondolkodásért? a.) Gyümölcs b.) Vörös hús c.) Hal A helyes megfejtők között kisorsolunk Omega-3 Kids Gummies zselét! Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

7


Jamie Oliver

Ciprusi burgonyasaláta

amíg meg nem puhul. Fontos, hogy semmiképp se főzzük túl a burgonyát, mert akkor nem tudunk belőle salátát készíteni. Szárítsuk meg a burgonyákat a vízből kivéve és tegyük félre, míg meghűl annyira, hogy hozzá tudjunk nyúlni. Majd szeleteljük durva darabokra, hámozzuk le róla a bőrt. Facsarjuk ki a citrom levét egy nagy tálba és egy jó nagy kanál extra szűz olívaolajat is adjunk hozzá. A burgonyát sózzuk meg enyhén, majd forgassuk bele a citromos olívás keverékbe, így a burgonya magába szívja a citrusos-olívás ízeket. Következő lépésben hagyjuk teljesen kihűlni a burgonyákat.

A magyar konyha igencsak sokat használja a burgonyát, hiszen tésztával, kolbásszal, virslivel rakott ételként, egy tál ételként de még levesként és főzelékként is. A krumplit noha sokféleképpen felhasználják, a külföldi sztárséfek is leginkább salátában vagy héjában sütve favorizálják. A következő recept Jamie Oliver egyik kedvenc krumpli salátája, melynek elkészítése kb. 45 percet vesz igénybe, de megéri a befektetett idő, hiszen az eredmény kárpótol teljes mértékben. 1. Összetevők és hozzávalók – 1,2 kg cyprus burgonya vagy használható újburgonya is – 1 citrom leve – friss egész feketebors – tengeri só egy csipet – Extra szűz oliva olaj – 50g görög oliva bogyó – 2 evőkanál beáztatott capri bogyó, – 1 csokor friss koriander – 6 db újhagyma

Melegítsünk föl 1 evőkanál olívaolajat egy kis serpenyőben közepes lángon. Nyomjuk szét az olajbogyót egy kés lapos oldalával, magozzuk ki. Húst is adhatunk a saláta mellé, nincsen megkötés, hogy milyen húst használunk. Amennyiben használunk bármilyen húsfélét, akkor vágjuk kisebb szeletekre.

Öblítsük a burgonyát tisztára, majd főzzük meg egy nagy fazék forrásban lévő sós vízben 20-25 percig, vagy

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Újságírónk: Kovács Dániel

8


Miért fogyasszunk táplálék kiegészítőket?

Egészség

táplálkozzunk? Megvan a lehetőségünk arra, hogy naponta friss zöldséggel és gyümölccsel lássuk el magunkat? Az élelmiszerek telepítése és a környezetszennyezés, a lassú szállítás és tárolási idő, az ételek helytelen elkészítése 80 %-os vitaminveszteséghez vezetnek.

Közel 20 éve foglalkozok Biorezonanciás mérésekkel, s ennek köszönhetően határozottan állítom, hogy szervezetünkből milyen nagy arányban hiányoznak a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek. A számtalan étrend kiegészítő és vitamin készítmények közül nem véletlen, hogy a NUTRILITE minőségi termékeit választottam a kínálatból, hisz az egyetlen cég, amely saját farmjain, saját termesztésű és saját kezelésű növények felhasználásával, saját technológiával és saját forgalmazással juttatják el a termékeiket a felhasználóikhoz. Magyarul, egy kézben lévő, többszörösen ellenőrzött szer - GNPminőségben, garanciát vállalva minden egyes tablettára - kerülhet csak a vevő asztalára.

Milyen gabonatermékeket fogyasztunk? A vitamin 80 %-a héj alatt található. A fehér lisztből és a hántolt rizsből már hiányzik minden vitamin és ballasztanyag. Megéri, hogy ezen elgondolkozzon! Vitaminok A NUTRILTE minőségi vitamin készítményei nem tartalmaznak mesterséges színezéket és ízesítőt. A négy antioxidáns: A -, E -, C – vitamin és szelén, megkötik a szabadgyököket (rákmegelőzés), védik és segítik a sejtmagot és erősítik az immunrendszert.

Beszéljünk először a vitaminhiányról!

A vitaminhiány alattomos, nem lehet észrevenni, nem fáj, de minden civilizációs betegség 2/3-a többéves vitamin -, ásványi anyag – és nyomelem hiányra vezethető vissza. Vajon elegendőek élelmiszereink ahhoz, hogy egészségesen

Szigeti Erzsébet +36 70 363 8094 ertederted1@gmail.com A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

9


Életmód

Az a bizonyos sok at hallott KOMFORTZÓNA - 2. Rész

Az előző cikkemben (1. részben) megtalálod, hogy mit jelent az a bizonyos komfortzóna. Most arról szeretnék írni neked, hogy mi szükséges ahhoz, hogy megtegyük a következő lépést, és ne csak egy „mi lenne ha megtenném...” érzés legyen benned.

kelljen szembesülnöd azzal, hogy hazug életet élsz. Miért élsz hazug életet? Mert nem akarod felvállalni az igazi önmagad. Ez az az állapot, amikor felelősséget kell vállalnod Önmagadért! Mi szükséges ahhoz, hogy megtedd az első lépéseket?

Félsz az ismeretlentől, és attól, ha változni fog az életed, akkor előjönnek a hozzá társuló félelmek is. - Elhagyod a párod, a férjed? - Ki kell lépned a munkahelyedről, pedig ez adja az anyagi biztonságod? - Megváltozik az életed? - Elhagynak a barátaid?

Csinálj rendet a fejedben. Soha ne hidd el, hogy nem bírod tovább, mert mindig képes vagy a következő lépésre. Egyszerre egy dologra koncentrálj. Minden lépés első lépés, mindig csak arra az egyetlen egy lépésre koncentráld a figyelmed, amit épp lépsz, és ne foglalkozz azzal, meddig kell eljutnod, hol a cél, mennyit kell még addig tenned. Mentális önfegyelem.

Ez az a sok feladat, probléma, ami miatt inkább bele sem kezdesz a változásba. Ha minden marad a régi kerékvágásban, akkor legalább már azokat a problémákat ismered, és minek kellenének újak, amikor a jelenlegieket sem tudod megoldani. Inkább maradjon a régi megszokott szenvedés, és az élet túlélése. Ekkor elkezded keresni a megoldásokat, pénzt és energiát nem kímélve keresed a komfortzónád határát, de nem lépsz ki, hogy ne

Szalainé Blazsek Mónika a ThetaHealing Technika Okleveles Instructora (Tanára) és Konzulense www.gondolatvaltas.hu info@gondolatvaltas.hu +36 20 364 7527 A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

10


Csodálatos Dr. Steinberger meggylé

befolyásolja az idegek működését. Meghűlés esetén segít a légzőszervek gyógyulásában. A meggy ásványi anyag tartalmának köszönhetően serkenti a szív működését. Kalcium, kálium és magnézium tartalma következtében segít a vér megtisztításában, a szívizom megerősítésében és a szabályos szívverés helyreállításában, az erek tisztításában. Ha kúraszerűen fogyasztjuk a meggyet vértisztító munkájával kedvezően hat a vér körforgására is. Ritkítja a vért és mind több kapilláris erecske előtt nyílik meg ismét az út.

A Dr. Steinberger zöldség -, és gyümölcslé család tagjai nemcsak táplálékul szolgálnak, de életerővel töltenek fel, erőt adnak kicsiknek és nagyoknak. A természetes ízek kedvelőinek jó szívvel lehet ajánlani bármelyik Dr. Steinberger ivólevet. A friss gyümölcsök íze és zamata, vitamingazdagsága teszi igazán vonzóvá ezeket az ivóleveket. Legutóbb a búzafű lé jótékony hatásairól írtuk, most ismerkedjenek meg a „szuperbogyó” lével, azaz a meggylével, illetve a meggyel. Meggy, a szuperbogyó Miért mondjuk, hogy a meggy egy szuperbogyó? Mert kedvezően hat a vérre és ezzel több nagy szerv, mint a máj és a vesék munkáját serkenti, de támogatja a szív munkáját is. A meggyben megtalálható a B vitaminok minden fajtája, ami az emésztést teszi kiegyensúlyozottá. Mindezeken túl kedvezően

Egészség

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon. Az ivóleveket keresse szerkesztőségünkben is! Bereczki Krisztián +36 70 430 5370 management@csakanoknek.hu

Mely nagy szerveinkre van jó hatással a meggy illetve a meggylé? a./…………………… b./…………………. c./……………………….. A helyes megfejtők között kisorsolunk egy Dr. Steinberger ivólevet! Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

11


Egészség

Legyen mindig velünk az Effective Star fertőtlenítő oldat!

bepermetezzük az érintett felületet és legalább 10 percet hagyjuk hatni, akkor máris sokat tettünk a gyulladás megelőzése, illetve a már kialakult lob helyzetének javítása érdekében. Nem kell félni, mert az oldat nem irritálja a nyálkahártyát, nem tartalmaz alkoholt, és semmilyen más mérgező, veszélyes vagy irritáló anyagot. Stabilizált klórdioxid tartalmának (teljesen biztonságos) köszönheti hatásos gombaölő és gyulladásgátló hatását.

Kisebb-nagyobb fertőzések minden percben leselkedhetnek ránk, melyeket egy egészséges immunrendszer vagy kivéd, (vagy nem). Nem érdemes kockáztatni, és megvárni, míg megtörténik a baj. Effective Star spray A Starlife termékcsalád kínálatában létezik egy hatékony fertőtlenítő és gombaölő, nevezetesen az Effective Star oldat, amely használatával megelőzhetőek a fertőzések, és a már kialakult bajokra is megoldást nyújt. Itt a nyár többet vagyunk kint a szabadban, gyerekek és felnőttek egyaránt felszabadultabban élvezik a nyaralást, a természet közelségét, túrázást, biciklizést. Ilyenkor gyakrabban előfordul egy horzsolás, egy seb, egy rovar csípés, ami ugyancsak kellemetlen lehet, és ha nem kezeljük, könnyen be is gyulladhat. De mindez nem történhet meg, ha van Effective Star fertőtlenítő oldatunk, amellyel ha lemossuk vagy

Az Effective Star szájvízként kezdte pályafutását, de ma már a terméktapasztalatok alapján kiderült, hogy felhasználása sokkal szélesebb körű. Egészségügyi – higiéniás – háztartási – és kozmetikai területen egyaránt hatékonyan alkalmazható. Pálffy Tibor + 36 70 600 9145 A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Milyen vegyületnek köszönheti az Effektive Star oldat kitűnő gyulladásgátló hatását? a.) alkohol b.) stabilizált klórdioxid c.) hidrogén-peroxid A helyes megfejtők között kisorsolunk 1 db fertőtlenítő oldatot! Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

12


Természetes trükkök a biogazdaságban

Bio

növénytársítás. A kukoricára felfuttathatunk babot vagy ültethetünk mellé uborkát. A sárgarépa mellé kerülhet hagyma és büdöske, a bab mellett pedig jól megfér a tökféle és a kapor, a paradicsom mellett a bazsalikom.

Ilyenkor nyáron a bőség zavarával küzdünk a piacokon. Gyümölcs gyümölcs hátán. Egyre több azonban a tudatos vásároló, aki biztonságos, permetezőszer nélkül érlelt zöldséget és gyümölcsöt szeretne vásárolni. Ilyenkor keresik fel a bio piacokat. De mitől lesz bio a bio? Néhány trükk, amitől bio lesz a bio? Röviden attól lesz bio a bio, hogy a növényt semmilyen műtrágyával vagy szintetikus anyaggal nem kezelik. Igen, de akkor, hogyan tudják megvédeni a kártevőktől? Erről maga a természet tud gondoskodni. Például katicabogarakat telepítenek, mert azok a levéltetvek ellenségei. A bogarakat fokhagymával, körömvirággal vagy büdöskével tartják távol a terméstől, a csigák ellen paszternákot ültetnek, a fákat körbeveszik csalánnal, így azt a hangyák messziről elkerülik. További trükk a védekezésre a

A büdöske a paradicsom esetében is különös szerepet játszik, mert a paradicsomot károsító fonalférgek nem viselik el a büdöske illatát. A zeller mellé pedig hagyma vagy spenót kerülhet. És akkor itt vannak még a kedves kis madarak is, amelyek szorgosan „dolgoznak” a fákon. Igaz, hogy néha egy-egy gyümölcsöt is megcsipkednek, de ne sajnáljuk! Ennyi nekik is jár. Nemes Gábor biogazda +36 70 701 7447 www.nemesokogazdasag.hu A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Melyik bogár a levéltetű ellensége? a.) cserebogár b.) katicabogár c.) hőscincér A helyes megfejtők között kisorsolunk 1 biozöldség csomagot! Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

13


Divat

Iskolai Egyenruhák

Európán kívüli országban, akkor olvasd tovább a cikket!

Lassan véget ér a nyár és benépesülnek az iskolák. Ilyenkor gyakran felvetődik a kérdés, helyes lenne-e ismét az iskolai egyenruha bevezetése? Ez a téma jelentősen megosztja a fiatalokat és a szülőket egyaránt. De nézzünk szét, vajon mi a helyzet ez ügyben a nagyvilágban? A világ számos országában természetesnek tartják az iskolai egyenruha viselését. Egyes országokban ajánlott, másokban kötelezően előírt az egyen öltözet. Ahol kötelező, ott nagyon szigorúak az előírások.

Ausztrália Az iskolák mindennapjaiban még ma is a brit kolóniál hatás érződik, ezért nem csoda, hogy a legtöbb iskolai egyenruha úgy néz ki, mintha egy Harry-Potter film jelmez. Az ausztrál iskolák között egyébként nagyok a különbségek. Az iskolai egyenruhák olyan sokszínűek, mint Ausztrália állatvilága. Minden iskolának egyedi formaruhája van. A ruhák megjelenése igzodik az iskola színeihez és logójához, valamint az iskola típúsához. (elemi –, főiskola, egyetem, stb.)

Hol kötelező az iskolai egyenruha viselése? Kötelező az iskolai egyeneruha viselése pl: Angliában, Írországban, Ausztráliában, Új-Zélnadon, Costa Rica-n, Indiában, Japánban, Kínában, Dél-Afrikában és Kenyában, az USA-ban és Knandában, itt főleg a magán iskolákban. Iskolai öltözködés területén gyakran nagy a különbség az állami és a magán iskolák között. Ha kíváncsi vagy arra, mi a helyzet az iskolai egyenruhák viselsével kapcsolatban néhány európai és

Anglia Az Egyesült Királyság az iskolai egyenruha ősanyjának tekinthető. Az elit cambrbridge-i egyetemen már a 16. században bevezették az egységes egyenruhát. Annak idején ezzel kívántak elhatárolódni más iskoláktól, és hangsúlyozni a cambridge-i szellemi fölényt. Az iskolai egyenruha viselése Angliában ma is az iskolák

mindennapjaihoz tartozik.

14


Divat

A nagyvilágban Az iskolai uniformisok szabályai az angol magán iskolákban szigorúbbak, mint az államiakban, ahol például a muszlim tanuló lányoknak szabad fejkendőt hordani. A főiskolán, illetve a Secondary School-ban tanuló 14-16 éves lányoknak kötelező az egyenruha. Más a helyzet azokban az iskolákban, ahol 16 év felletiek tanulnak. Ezekben az iskolákban a legtöbb esetben már nem hordanak iskolai egyenruhát, de létezik egy ruharend, amit a tanulóknak be kell tartani.

nagyon változatos, és mindenekelőtt az életkortól függ. Japánban hat éves korig a gyerekek leginkább állami elemi iskolába járnak (mi ezt inkább óvodának mondanánk), ahol még nem írják elő az egyforma ruhát. A legtöbb iskola azonban magán iskola, ahol viszont kötelező az egyforma iskolai egyenruha. Az előírt egyenruha lányoknál általában rakott szoknya, fehér blúz és kalap, a fiuknál rövid nadrág, ing vagy póló és kalap. A kalapoknak a közlekedés biztonságot kell szolgálniuk, ezért ezek gyakran feltűnő színűek.

Az angol iskolai uniformisok színei változatosak. Az előírt ruhadarabok általában: ing/blúz, nyakkendő, szövetnadrág/szoknya, pulóver vagy zakó/bélzer, fekete vagy barna bőrcipő, természetesen ellátva az iskola emblémájával. Japan Japán az iskolai egyenruháiról ismert. Az uniformis minden iskolában kötelező, akár állami, akár magán. Aki a japán MANGAS-t (képregény) olvassa, van bizonyos elképzelése arról, hogy néz ki a japán iskolai egyenruha. A valóság azonban az, hogy a japán tanulók iskolaruhája

Főszerkesztőnk - Ács Klára A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

15


Iskola

Kreatív uzsonna egészséges kivitelben

bevethetsz egy kicsit finomabb vonalat, például a virágos, vagy pillangós figurákat. Minél színesebb az uzsonna, annál bizalomgerjesztőbb és ínycsiklandozóbb látványt fog nyújtani kislányodnak.

Biztosan ti is szembesültetek azzal, hogy gyermekeiteknek nehéz olykor-olykor egészséges uzsonnát csomagolni a suliba, vagy oviba. Ezzel nem vagytok egyedüli szülők, ugyanis a mai világban a sok csokoládé és édesség mellett nehéz kontrollálni a gyermekek étkezését napközben.

3. A mesék szerelmeseinek is tartogathatsz meglepetést napról napra akár. A jól ismert gyermekmesék és sorozatok közül az egyik kiemelkedő alak Snoopy és társa Woodstock. Az uzsonna összetevőitől is függ a mesehős megalkotása ugyanakkor, ha csalunk a színekkel, akkor is kedvenc lehet egy-egy egészséges megoldás.

Az iskolákban üzemelő büfék és menzai konyhák, noha most már ellenőrzöttebben kínálhatják portékáikat, azonban ha mi csomagolunk gyerekeinknek egészséges élelmiszert, akkor az mindig biztosabb módja annak, hogy tudjuk mit evett aznap akár a suliban, akár az oviban. Íme, pár tipp arra, hogyan is készítsünk gyerekeinknek kreatív uzsonnafogásokat és mind ezt egészséges kivitelben. 1. Használj állatsablonokat arra, hogy színesebbé tedd az uzsicsomagot. Egy- két kedves állatka látványa nagyobb késztetést ad gyermekeidnek arra, hogy inkább az uzsonnához nyúljanak, mint édességhez.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

2. Ha kislányodnak csomagolsz,

Újságírónk: Kovács Dániel

16


Gyémánt és gyémánt ékszerek az irodalomban 2. rész

Már többször írtam a gyémánt értékességéről, arról, hogy az állandóságot, keménységet, szilárdságot fejez ki. Nem vagyok ezzel egyedül, írók, költők is gyakran választják témájuknak a gyémántot, vagy írnak történetet gyémántból készült ékszerről.

Kultúra

Lehajoltak mind a ketten. Mélyen alattuk toprongyos alakot láttak, amint lassan baktatott egy Csandrapur környéki dűlőúton. Nagyon sovány volt, karját és lábát fekélyek borították. A kutyák gyakran utánaeredtek, ugatták, ő azonban egyszer sem fordult meg, hogy szétcsapjon köztük a botjával, még akkor sem, amikor belekaptak a sarkába; csak ment, vánszorgott tovább, jobb lábával óvatosan lépegetve. Egy alkalommal egy sereg szép, jól táplált gyerek rajzott ki, arcán gonosz mosollyal, egy nagy házból, a kövekkel dobálta a rongyos embert, amikor feléjük nyújtotta koldustálkáját.

Stephen King: A koldus és a gyémánt A SZERZŐ MEGJEGYZÉSE: Ezt a kis históriát, amely valójában hindu példabeszéd, a New York állambeli Scarsdale-ben élő Mr. Surendra Pateltől hallottam. Meglehetősen átdolgoztam, amiért elnézést kérek azoktól, akik ismerik eredeti formájában, amelyben Siva isten és hitvese, Parvati a két főalak.

- Eredj innen, te csúfság! - kiáltotta az egyik. - Eredj ki a mezőre, és halj meg! Ezt hallván Uriel arkangyal könnyekre fakadt.

Uriel arkangyal egyszer borús arccal járult az Úr elé. – Hát téged mi bánt? – kérdezte az Úr. – Valami nagyon elszomorítót láttam – felelte Uriel, s a két lábfeje közé mutatott. – Ott lent. – A földön? – mosolyodott el az Úr – Ó! Ott szomorúságban nincs hiány! No, lássuk!

A teljes novellát elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon. Marczi Erika gyémánt szakértő +36 30 280 7475 emarczi@hu.inter.net

17


Alapítvány

Nemzetközi Jótékonysági Szeretet K alák a Hét

Nyár derekán, a nagy szabadságok idején is dübörög a munka a Házat Hazát Alapítvány háza táján. Bizonyára emlékeznek kedves olvasóink arra, hogy az Alapítvány támogatja és szervezi a kárpátaljai badalói új óvoda építését, melynek alapkőletételéről is tudósítottunk. A tervek készen vannak, támogatók és kaláka munkában dolgozó szakemberek is jelentkeztek, de a teljes összeg még nem áll rendelkezésre. Az Alapítvány igazgatója Lőrincz Kálmán és társa dr. Máthé Gizella azonban nemcsak a badalói óvoda építését viseli szívén, hanem a fiatalok, különösen a nehéz sorsú fiatalok lakáshoz jutását is. Céljaik megvalósítása érdekében Nemzetközi Jótékonysági Szeretet Kaláka Hetet szerveznek 2016. szeptember 10 – 18. között. A felhívás hivatalos megjelenése néhány napon belül megtörténik. Addig is érdemes közhírré tenni hány helyen jártak a mozgalom szervezésével kapcsolatban.

Aba (nem messze Székesfehérvártól) Szeptember 10 – én itt tartják a jótékonysági hét nyitó ünnepségét a Szent Korona és a koronaékszerek hiteles másolatának jelenlétében. A hét kezdéséhez egy kis kalákamunka és városi ünnepség is társul, melyet a Tolcsvay Trió esti koncertje zárja, adománygyűjtés érdekében. Alsómocsolád - tüneményes 350 fős kis település Szeptember 17 – én falunap keretében mutatkozik be a Házat Hazát Alapítvány, valamint a falu azzal a szándékkal, hogy felhívják a fiatalok figyelmét erre a kedves kis településre, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy itt telepedjenek le. Lőrincz Kálmán igazgató +36 30 945 4662 klorincz11@gmail.com A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Mikor lesz a Nemzetközi Jótékonysági Szeretet Kaláka Hét ? a.) Szeptember 19. b.) Október 1 - 3 c.) Szeptember 10 - 18 A helyes megfejtők között a Házat Hazát Alapítvány könyvét sorsoljuk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

18


Hogyan költsek kevesebbet egy-egy utazás alatt?

Utazás

ebédeljünk az utcán, hiszen szinte mindig olcsóbb mint az éttermi étel, és sok esetben frissebb is. Ha lehet töltsük újra kulacsainkat olyan helyeken ahol az ivóvíz is jó minőségű. Ezzel költségeket spórolunk, és szemetet sem termelünk.

Ha az ember elmegy nyaralni már az utazással egy halom kiadás éri. Nem beszélve arról, ha repülővel utazik és ahhoz, hogy közlekedni tudjon az adott országban, mondjuk autót is kell hozzá bérelnie. Ha apartmant bérelünk, akkor mellette az élelmiszerre is gondolnunk kell, és a vásárfiát nem is említettük.

Érkezés után a repülőtéren, pályaudvaron markoljunk fel egy adag ingyenes magazint, jó sok akciót, fogunk bennük találni, amelyekkel szintén csökkenthetjük költségeinket, ha élelmiszert vagy háztartási szereket szeretnénk vásárolni. Ha mindenképpen egy helyi idegenvezetővel szeretnénk felfedezni a várost, ne fizessünk ki feleslegesen több pénzt. Ehelyett keressünk önkéntes idegenvezetőket például a greeternetwork.org-on, ők biztosan a legjobb helyeket mutatják meg a városban, emellett legtöbbször olyan idegenvezetőket találhatunk akiknek mondjuk iskolai vizsgájukkal egybekötött városnézésben lesz részünk. Ne felejtsétek, hogy egy kis tudatossággal meglepően sok pénzt takaríthatunk meg. Emellett kompromisszumot köthetünk az élményben gazdag nyaralás és a takarékosság között.

Tény, hogy egy felejthetetlen nyaraláshoz élményeket, ízeket, helyeket kell átélnünk és megismernünk, ámde okos praktikákkal még pénz is marad a zsebünkben. Mutatjuk hogyan. Ha van rá lehetőség, mindig előre foglaljuk le a szállodai szobát esetleg az apartmant (akár interneten, akár telefonon), a legdrágább árat ugyanis akkor számítják fel, ha hirtelen belépünk az ajtón és szobára van szükségünk Tájékozódjunk arról, hogy a látványosságoknak/ nevezetességeknek van-e ingyenes látogatási ideje. Például a párizsi Louvre-ban vannak olyan napok, amikor ingyenesen látogatható a múzeum. Reggelizzünk be bőségesen, mert így városnézés közben elegendő lesz egy szendvics is ebédre. Ha tehetjük

Újságírónk - Kovács Dániel

19


Biztosítás

Biztosítás, gyermekeink jövőjéért

A XXI. században elmondhatjuk, hogy a pénzügyi biztonság kulcsfontosságú mindenki számára. Éppen ezért érdemes már előre gondoskodnunk erről a biztonságról, hiszen minél hamarabb elkezdjük gyermekünk későbbi anyagi jólétének megteremtését, annál kedvezőbb konstrukciókat kaphatunk szakértőinktől. Emellett pedig nagyobb összeget takaríthatunk meg. Mielőtt azonban nekikezdünk a megtakarításoknak fel kell tennünk magunknak pár kérdést annak érdekében, hogy biztosan tudjuk a későbbiekben mire és hogyan szeretnénk félretenni megtakarítást gyermekünk számára.

támogatni gyermekemet? Esküvő? Autó? Lakás vagy esetleg vállalkozás? - Ehhez hozzávetőlegesen mekkora tőkét kell összegyűjtenem az évek alatt, ha a pénzromlást is figyelembe veszem? A kérdésekre választ szakemberektől érdemes kérnünk, hiszen ők ezekkel a kérdésekkel és pénzügyi területekkel nap, mint nap találkoznak. Saját, ugyanakkor személyre szabott megoldásokkal rendelkeznek, egy személyes találkozón pedig sokkal részletesebb képet adnak a megtakarítást tervező személy számára a határokról és lehetőségeiről.

- Mennyi időm van addig, amíg a gyermekem megkezdi felsőoktatási tanulmányait?

Sárköziné Tomor Krisztina Tanácsadó; kockázatelemző Tel: +36 30 655 7160 E-mail cím: ktomor22@hotmail.com

- A felsőoktatáson felül, pontosan miben szeretném majd anyagilag

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Mikor érdemes elkezdeni az előtakarékosságot gyermekünk részére? a.) 5 éves kor után b.) 10 éves kor után c.) 3 éves kor előtt A helyes megfejtők között kisorsolunk egy exklúzív fürdőlepedőt! Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

20


A te autód készen áll az iskolakezdésre?

Szervíz

Miért? Képzeld el, hogy a hosszú utazással mennyire igénybe veszi a gépjármű alkatrészeit a több száz, esetenként több ezer kilométer. Az iskolakezdésnél a gyerekekért való futkosásnál és többszöri parkolásnál illetve motor be- és kikapcsolásnál folyamatosan igénybe vesszük az autó technikai berendezését. Nem is beszélve a délutáni és kora reggeli csúcsforgalom adta torlódásról és lépésben haladásról.

Előző cikkünkben a nyári kánikulára való tekintettel a klímaberendezés tisztításával, feltöltésével foglalkoztunk, ugyanakkor a naptári ősz már-már kopogtat a családok és háztartások ajtaján. Ezzel együtt az iskolaszezon is visszatérő vendég így augusztus végén, szeptember elején. A családi autót ismét jobban igénybe vesszük, emellett szűkebb-feszítettebb tempóban közlekedünk és bizony a jobban terhelt gépjárművet érdemes erősebb kihasználtság előtt átnézetni szakemberekkel.

Gondoljunk bele abba, hogy amikor közeledik a vírusos időszak, mi is jobban ügyelünk szervezetünk védelmére, a kérdés csak az, hogy miért ne érdemelné meg ezt a törődést gépjárművünk is egy nehezebb időszak előtt?

Miért elengedhetetlen a gépjármű karbantartása? Nyáron, több családban a hosszú utazások miatt került sor a gépkocsi intenzívebb használatára. Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy minden nagyobb kirándulás-nyaralás előtt és után a biztonság kedvéért érdemes átnézetni a motorháztető alatti gépjárműalkatrészeket.

Nagy László Balázs +36 20 249 7044 e-mail: nagy.laszlo@flottacar.hu A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Mikor érdemes átnézetni gépjárművét? a.) nyár közepén b.) nagyobb igénybevétel előtt c.) nagyobb igeénybevétel után A helyes megfejtők között kisorsolunk egy teljes műszaki átvizsgálást. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

21


Technika

Hogyan alk almazzuk a HOSCHKLEBER ipari r agasztó készletet?

vagy különböző típusú anyagok, pl. réz-gumi, összeragasztásánál.

Az univerzális Hosch-Kleber ipari ragasztó nemcsak ipari körülmények között alkalmazható. Roppant hasznos lehet a háztartásban is, hiszen gyakran törik, reped vagy csorbul ki valami a lakásban, vagy a ház körül. Egy biztos, hogy, aki már használta ezt a ragasztó családot, meg tudja erősíteni, hogy 100 % -os hatású.

A ragasztás menete lépésekben: 1. A ragasztandó felületet tisztítsuk meg a zsírtól, olajtól, vagy esetleges ragasztó maradványoktól. Használhatunk acetont vagy nitrohígítót. 2. Ragasztás előtt a felületet kezeljük le Hosch Cleaner tisztító folyadékkal. (Ezt a készlet tartalmazza.) Így megnöveljük a felület tapadási képességét. Bármilyen más tisztítószer (pl. féktisztító,) használata TILOS! 3. Ezután következhet a felület mechanikai előkészítése, amit felcsiszolással tehetünk meg.

A HOSCH-Kleber ipari ragasztó és granulátum alkalmazása A ragasztókészlet használata kétféle lehetőséget nyújt. A Hosch-Kleber ipari ragasztót és granulátum készletet egyrészt használhatjuk, úgy, mint egy általános pillanatragasztót, pl. porcelán, kerámia, gumi stb. összeragasztására, – de ne feledkezzünk meg arról, hogy ragasztási teljesítménye sokkal hatásosabb, mint egy általános pillanatragasztóé -, másrészt használhatjuk együtt a három komponenst pl. repedések kitöltésénél, kitört darab pótlásánál,

Guba Péter ragasztási szakértő Tel.: +36 70 366 3334 hosch@hosch-kleber.hu A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Hány komponensből áll a Hosch-Kleber ipari ragasztó és granulátum? a.) 10 b.) 3 c.) 2 A helyes megfejtők között kisorsolunk egy Hosch-Kleber háztartási ragasztó készletet! Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

22


Csak a Nőknek Magazin 2016 Szeptember  
Csak a Nőknek Magazin 2016 Szeptember  
Advertisement