__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1


4

Parázsfészek, a nőiség megélése

5

Te és a lisztérzékenység (2. rész)

6

Hang-Om klub indul

7

Win-win game a párkapcsolatokoban

8

Pozitív gondolkodás

9 Ács Klára Főszerkesztő Két szomorú nap, a Mindenszentek és Halottak napja csendes megemlékezéseivel indul, de azért ezeket követik vidámabb, lakmározásokra alkalmas napok is. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a Márton napi liba pecsenyés vacsorák. A két híres névnap Erzsébet és Katalin is kellemes névnapi összejöveteleket sejtet és nem feledkezhetünk meg természetesen a Csak a Nőknek női klubja összejöveteléről sem, ahol ismét érdekes programok várják a klubtagokat. A ködös, kedélytelen napokat egy színes smink - és különleges iparművészeti kötött különleges iparművészeti kötött sapka bemutatóval igyekszünk feloldani, mellyel már előrevetítjük a közelgő decemberi ünnepeket is.

Mozgásban a gazdagságod

10

Tejfölben pácolt mozzarella

11

A megtisztulás csakrája

12

Koleszterin csökkentő étrendkiegészítő

13

Arannyal, ezüsttel a fogszuvasodás ellen

14

Állandóan fáradt?

15

Gyümölcslé keverék

16

Zelleres zöldturmix fodros kellel

17

A hosszú és egészséges élet kulcsa

18

Gyémánt az irodalomban

19

Házat-Hazát Alapítvány újabb állomása

20-21 Illem és elegancia a temetésen 22

Hogyan előzzük meg a végrehajtást

Addig is olvassák lapunkat, játsszanak és nyerjenek!

Látogasd meg a Csak a Nőknek magazint a Facebookon is! Impresszum: Csak a Nőknek Ingyenes életmód és nyereményújság Főszerkesztő: Dr. Ács Klára Nyomdai előkészítés: Image Point Trend Kft. Hírdetésfelvétel: media@csakanoknek.hu Játékszabály A helyes megfejtést (neved, címed, telefonszámod és e-mail címed feltüntetésével) küldd el levélben a Image Point Trend Kft., 1605 Budapest, Pf. 56. címre vagy játssz a www.csakanoknek.hu weblapon.

Kiadja: Image Point Trend Kft. A cikkekben és a hirdetésekben elhelyezett 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20. szövegekért, képekért, a grafikai munkák Telefon: +36 70/430-5377 jogtisztaságáért sem a szerkesztőség, sem a kiadó felelősséget nem vállal. Posta cím: 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20 Szponzorációs és együttműködési ajánlatait küldje el a szerkesztőség címére vagy Információk: e-mailben: media@csakanoknek.hu www.csakanoknek.hu E-mail: media@csakanoknek.hu


Portré

Par ázsfészek, a nőiség megélése Fogadják fogadjátok szeretettel!

„Alapvetően pedagógus képzettségemnél fogva mindig is a fejlődés, a fejlesztés áll(t) az érdeklődésem középpontjában, legyen szó gyermekről, családról, karrierről, vezetőről, vagy szervezetről. Tapasztalataimat igen széles palettán szereztem. Coachként szívesen segítem hozzá a konkrét nehézségeit megfogalmazni tudó ügyfeleimet a saját maguk felismeréséhez, a saját megoldásuk felé. Az önismeret-fejlesztés a családállítás módszertanával azokat az ismétlődő elakadásokat segíti elengedni, amelyek megoldása a családunk múltjában van. Szaunamesterként teret adok a befelé forduláshoz, a testi-lelki megtisztuláshoz az egészséges szaunázás szabályainak figyelembe vételével.

A Csak a Nőknek Magazin célja, hogy különleges élményekkel, a testi – lelki fejlődés, kikapcsolódás új – újabb lehetőségeivel ismertesse meg olvasóit. Szakértői csapatunk egy különleges taggal, nevezetesen Monoszlainé Bors Ágnes coach, tréner, családállító, szaunamester személyével bővült, aki több éve működteti kizárólag nők számára létrehozott szauna est programját.

Tréning formában olyan különleges wellness központú 2-3 napos csoportos fejlődési lehetőséget is kínálok, melyben az általam használt technikákat a csoport igényének megfelelően használjuk. Szeretek a jelenben lenni, a testi, szellemi és lelki fejlődésünket egységben megélni.

A kellemes környezetben a hölgyek az egészséges szaunázás élményét élhetik meg. A Parázsfészek – magas hőfokon c. alatt futó programról a weboldalunkon megjelent írásában ismerkedhetnek/ismerkedhettek meg. Az alábbiakban magáról és munkájáról vall a coach, tréner, családállító szauna mesterNŐ.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon. Monoszlainé Bors Ágnes +36 30 976 6113 info@gubancok.hu Skype: monoszlaine.bors.agnes .fb.com/Gubancok

4


Te és a lisztérzékenység 2. rész

Te és a hitrendszereid a lisztérzékenységgel kapcsolatban…

Életmód

A lisztérzékeny betegek alaphiedelmei:

- “áldozata vagyok a családomnak”, - “nem vagyok képes befogadni mások szeretetét”, - “tökéletességre törekszem”

Bármit fogyasztasz el táplálékként, az ételed átadja neked a tudását is. Minden amit megeszel, rendelkezik intelligenciával. Vagyis ha alacsony intelligenciájú rabszolga ételt fogyasztasz, mint például a búza, akkor ezt a tudatosságot veszed magadhoz. Rabszolga étel alatt azt a táplálékot értjük, amelyet a meghódított és leigázott embereknek adtak. A leigázott indiánoknak és feketéknek kenyeret adtak, olyan ételt, amelynek fogyasztásához egyáltalán nem voltak hozzászokva. Ezzel szemben az előkelőségek világában a fehér kenyér luxuscikknek számított. Egyes ételek megbélyegzettek. Az olyan megbélyegzett ételekből, mint a búza, mindig el kell távolítani az alaphiedelmeinket és a csoporttudatot.

t

Akinek lisztérzékenysége van, általában áldozatszerepben éli az életét. A tökéletességre törekszik perfekcionizmussal, maximalistaként éli az életét és nem képes befogadni a szeretetet. Az alaphiedelmeink, nagyrészt tudattalanok előttünk, melyek nagy hatású gyerekkori élményeink hatására fejlődtek ki bennünk. Általában az alaphiedelmek az okai azon tapasztalatainknak is amelyek, újra és újra mintaként ismétlődnek az életünkben. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Mik ezek az alaphiedelmek?

Szalainé Blazsek Mónika ThetaHealing Tanár gondolatvaltas.hu info@gondolatvaltas.hu +36 20 3647 527

Ezek határozzák meg hogyan látjuk önmagunkat és az Univerzumot, amelyben élünk. Az alaphiedelmek okai mind az örömeinknek, mind a szenvedéseinknek.

5


Életmód

Hang-Om klub indul…

Az érdeklődésre való tekintettel új klubot indítunk az Életfény Központban, mégpedig egy hang- és mantraműhelyt, a Hang-OM.

Az ÉletFény Központ a belvárosban helyet ad olyan programoknak, melyekre nyitottak az emberek. Állandó rendszerességgel van jóga, thai chi, gyógymasszázsok. Egyéni kezelésekkel gyógyulhatunk a Központban. Mantraéneklés, női körök, különböző oktatások, zenés rendezvények színesítik a napokat. A Központ kedvelt szolgáltatásai és foglalkozásai mellette egy új, lelket megújító programmal, a Hang/OM klub indításával bővíti programjai sorát.

Kéthetente szombaton esténként a foglalkozásokon a hang és az ének van fókuszban, de ennek ellenére nincs szükség semmilyen előképzettségre, csak nyitottságra és kíváncsiságra. Valószínűleg minden ember szeret(ne) énekelni, és maga a hang egy nagyszerű és szórakoztató önismeret i út. Különböző légző- és mozgásgyakorlatok, élőzenés relaxáció, mantratanulás, sok közös éneklés várható, és persze sok meglepetés is, amiket a pillanat szül. Mindez lágyan teret ad annak, hogy a hang természetesen, a mélyből tudjon megszólalni, átmosva a testet és a lelket.

Hang – és mantraműhely

A zene, az énekhang nemcsak egy jóleső érzés, hanem nyugtató hatása is van. Énekelünk, ha szomorúak vagyunk, és az ének az öröm forrása is egyben. Amikor énekelünk, kinyitjuk a szívünk, ezáltal felemelkedünk, magunk mögött hagyva a gondokat. Ugye milyen egyszerű?

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon. Domin Mónika Életvezetési szakértő eletfenykozpont@gmail.

Milyen új klub indul az Életfény Központban? a./ lélekmasszázs klub b./ Hang/OM klub c./ mozgás klub A helyes megfejtők között 1 db 1 órás energetikai kezelést sorsolunk ki az Életfény központba.

6


Win-win game a párk apcsolatban Életmód

amennyiben mindkét félben van hajlandóság. - Win-win game azt jelenti, mindenki nyer. Van ilyen kapcsolat? Válhat egy kapcsolat win-win game alapúvá, amennyiben mindkét fél bevállalja, hogy ezért tennie kell. Elfogadja, hogy nem egyformák, hiszen senki sem pont olyan, mint a másik. Ha mindketten elfogadják, hogy egyes kérdésekben szempontváltásra lehet szükség. Elfogadják, hogy nem csak az Élet változik, hanem az ember is változik korosztályi, megélés tapasztalati, és környezeti behatásra. Amennyiben hajlandóak és képesek az együtt változásra, és be tudják számítani, hogy ez nem történik szinte soha szinkronban egymással. Miért? Mert a férfi és női fizikai-lelkiérzelmi fejlődés nem mindig szinkronisztikus.

Kulcsfontosságú, hogy tisztán lássa mindenki a befolyásoló tényezőket. Mert akkor csökkenthető, vagy módosítható az eltérítésre való képességük. - Sok kapcsolat van, amit a szülők túrnak szét. Nem véletlenek az anyós viccek? Talán nem. De az apósok sincsenek mindig aranyból. - A személyes különbségek legyőzhetők? Igen is, meg nem is. Attól függ, hogy melyik nézőpont a dominánsabb? - Lehet-e jó egy olyan párkapcsolat, ahol a felek teljesen más társadalmi rétegből érkeztek? Lehet. De sokkal több energiára, empátiára, megértésre, figyelemre, azaz párkapcsolati tudatosságra van szükség! - Számít a pénz? Nem mindenkinél. Előfordul, hogy a pár jól meglenne, nekik rendben van a pénzügyi különbség. Ám a környezet ezzel a nézőponttal nem ért egyet, és belepiszkál a párkapcsolatba. - Számít az érzelmi különbözőség, és a szexuális habitus különbsége? Nagyon sokat számít! Itt tripla figyelemre van szükség. De a dolog nagymértékben orvosolható,

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon. Csaba Beatrix kapcsolatszakértő, életstratégia-tervező +36 30 337 8450 csaba.beatrix@merites.hu

7


Életmód

Pozitív gondolkodás

állapotot, de felismerjük a látszat mögötti valóságot. Felismerjük, hogy minden esemény, élethelyzet a saját javunkat szolgálja, még akkor is, ha kellemetlen. Pozitívan fordulunk a sorsunk felé, elfogadjuk, hogy életünk meghatározott mederben halad és életutunk során tapasztalatokat szerzünk egyéni döntéseink által. Ha szeretnénk valamit elérni, akkor jelen időben, pozitívan gondolunk vágyaink tárgyára, mintha már életünk része lenne. Elengedjük az irányításkényszert, a görcsös akarást, céljaink, vágyaink megvalósításához kapcsolódó korlátozásokat, ezáltal hagyjuk, hogy úgy alakuljanak a dolgok, ahogy az számunkra a legjobb. Tehát nem szabunk feltételeket, hiszen egy felsőbb erő jobban tudja, hogy mikor, mi a jó nekünk.

A vonzás törvénye kimondja, hogy gondolatainknak teremtő ereje van, tehát bármit is gondolunk, érzünk, bármire is figyelünk, azt vonzani fogjuk, akár pozitív, akár negatív dologról legyen szó. A minket körülvevő világban ugyanis minden rezgésekből álló energia, így ha valamire figyelünk, akkor rezgéseket hozunk működésbe, ami által más dolgokhoz kapcsolódunk, akár tudatában vagyunk ennek, akár nem. Ennek alapján célszerűbb elménket pozitív gondolatokkal, érzésekkel megtölteni, hétköznapi kommunikációnkban kerülni a drámákat, a csúnya szavakat és a tagadó kifejezéseket. Jó példa erre a „Nincsen semmi baj!” kifejezés, mely három negatív rezgésű szóból áll, így elménk ezekre rákapcsolódva hasonló negatív tartalmú dolgokat fog vonzani, annak ellenére, hogy a mondat valójában pozitív tényközlés akar lenni. Ugyanezt a tartalmat azonban pozitív töltetű szavakkal is ki lehet fejezni: „Minden rendben van!”.

Ez persze nem jelent teljes tétlenséget, hiszen szabad akarattal rendelkezünk, tehát bármikor, bármely élethelyzetben döntést hozhatunk, cselekedhetünk A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

A pozitív gondolkodás persze nem azt jelenti, hogy mindig mindent szépnek és jónak gondolunk, és nem foglalkozunk a problémákkal. Azt jelenti, hogy elfogadjuk a jelen

Rózsa Judit www.rozsajudit.hu fb.com/spirituális tanácsadás, sorselemzés

8


Mozgásban a gazdagságod, avagy Gazdagító mozgás!

Feng Shui

A téli időszakban sokunk kedvét elveszi a mozgástól a kinti hideg, a korai sötétedés, a csúszós, nedves környezet… Mindezek ellenére télen sem kell lemondanunk a testmozgásról, végzehetünk otthonunkban is testünket felüdítő tornagyakorlatokat. A kérdés, hogy hol, vagyis otthonunk melyik részében?

(az első lakó beköltözésének ideje) és arca (homlokzata). Ez a horoszkóp minden életterületen számokat tartalmaz. A számok kedvező és kevésbé kedvező (esetleg kedvezőtlen) energiákat képviselnek. Lakásod tájolásával és az életterületek meghatározásával kapcsolatban nézd meg rövid videónkat a fengshuibolt. hu weboldalunk kezdőlapján

Feng shui számok és a lakás horoszkópja

Lakásunk 2016-os horoszkópjában három olyan területet tudunk meghatározni, ami kifejezetten alkalmas a mozgásra, mert az itteni energiák szeretik a mozgást, hatására aktivizálódnak. Ezek kifejezetten kedvező energiák, érdemes őket aktivizálni mozgással, tánccal!

Itt most nem arra gondolok, hogy a nappaliban, az előszobában, vagy a hálóban van erre alkalmas terület, hiszen ez minden egyes lakás esetében más és más lehet. A kérdést a Feng Shui számok tudományával közelítjük meg. Lakásunk feng shui térképén (Bagua térképén) évről évre, sőt hónapról hónapra el tudjuk készíteni lakásunk horoszkópját. Ezt azért tehetjük meg, mert a Feng Shui a lakást élőnek tekinti. A lakásnak is van születési időpontja

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon. Szilvásy Judit Feng Shui tanácsadó www.fengshuibolt.hu +36 30 95 905 95

A lakásban melyik feng shui szám hely a legalkalmasabb a testmozgás végzésére? a./ 8 b./ 2 c./ 11 A helyes megfejtők között kisorsoljuk feng shui szakértőnk egy könyvét. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

9


Jamie Oliver

Tejfölben pácolt mozzarella citrommal és major ánnával

Vagdoss finomra néhány félbevágott, kimagozott, friss chilipaprikát, Hintsd ezt a mozzarellára, permetezd meg 4 evőkanál extra szűz olívaolajjal, és tedd az asztal közepére, de felszolgálhatsz mellé még fogásokat is.

Mindig imádok ezzel a salátával bíbelődni, mert itt egy darab csodás mozzarella sajtot valami igazi különlegességé változtatok át. Sőt egy-két friss paradicsomszelettel néhány pirítós hátán valósággal előkelő előétel kerekedik belőle.

4 személyre

A maradékot pár napig eltarthatod a hűtődben, mert ragyogóan illik például a sült tőkehalhoz is – ezt ki kell próbálnod!

Egyszerűen vágj 4 mozzarellagombócot kb. 1 cm vastag szeletekre, fektesd őket egy nagy, lapos tányérra vagy tálra, és kenj rájuk egy pohár vagy 6 púpozott evőkanál tejfölt. Ízesítsd tengeri sóval és frissen őrölt fekete borssal.

Jamie Oliver

Hámozz meg egy megmosott citromot krumplihámozóval, és aprítsd finomra a héj felét. Ezt szórd a tejfölös mozzarellára, majd facsard rá a citrom levének felét. Tedd félre a citromot, jól jöhet még, ha igazítani akarsz az ízeken. Most röpülhet egy jó marék friss majoránnalevél. Ízleld meg még egyszer a művedet, alakul már a harmónia?

- Jó étvágyat! 10


A megtisztulás csakr ája Torokcsakr a 5. rész

A torokcsakra a kommunikációért és az intellektusért felelős. A gégefőnél elhelyezkedő torokcsakra vagy Visuddha-csakra (a szó„megtisztulást” jelent) az önkifejezéssel, önkiteljesedéssel és a kommunikációval van összefüggésben. Egyfajta szóvivője az összes többi csakrának. Színe a kék, annak türkiz, királykék, ill a hamvas kék árnyalata a leghatásosabb. Megfelelő energiája a torok környéki szervekre van kihatással (garat, légcső, nyak, állkapocs, nyelőcső). A hozzátartozó életfeladatok kifejlődése 7 éves kortól kezdődik, és szoros összefüggésben áll az önkifejezéssel. Ezek a kommunikáció, a kreatív önkifejezés, a nyitottság, és a függetlenség.

Életmód

az objektív megismerésre, őszinték, nyitottak vagyunk, vágyunk az önkifejezésre. Ez a csakra felelős a helyes értékítéletért. Ide tartozik a kreatív, illetve művészi kifejezésmód és fantázia is.

Mi történik, ha ez a csakra nem működik harmonikusan?

Gyenge energiaáralmás esetén az ember félénk és visszahúzódó lesz. A diszharmonikus torokcsakra működés azt eredményezi, hogy túlságosan félünk attól, mások mit gondolnak rólunk, hatalmas a megfelelésvágyunk, éppen ezért soha nem magunkat mutatjuk, hanem álarcokat használunk. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Dr’ Kemenyeczky Edit természetgyógyász kemenyeczky.edit@gmail.com +36 20 430 9999

Mi a torokcsakra szerepe?

A torokcsakra a kommunikációért és az intellektusért felelős. Harmonikus energiaáramlás esetén törekszünk

Melyik a három illóolaj közül, amely segíti a torokcsakra kiegyensúlyozását? a./ narancs b./ levendula c./ rózsa A helyes megfejtők között egy 6.500 forint értékű rózsa-olajos masszázst sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

11


Egészség

NUTRILITE™ készítményekkel az egészség megőrzéséért

elgondolkodtató és megszívlelendő tanácsot is olvashatnak. A teljes élethez, az egészséges életvitelhez, azonban eddigi szokásainkon változatni kell, ami sokszor bizony könnyű. Ehhez nyújtson segítséget mai napi ige idézetem: „…az erővel, amit eleve kapunk Jézus által, mindig ott van, ha nem feledkezünk el róla, és hozzá kiáltunk…A mindennapokban láthatatlanul és érezhetetlenül is velünk van, de amikor már nem tudsz, nem bírsz egy dologgal a változtatásodhoz, KIÁLTS HOZZÁ ERŐÉRT!”

Közel 20 éve foglalkozom biorezonanciás mérésekkel, s ennek köszönhetően határozottan tudom állítani, hogy szervezetünkből milyen nagy arányban hiányoznak a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek. Nem véletlen, hogy a számtalan étrend-kiegészítő palettából a NUTRILITE minőségét választottam, hisz ez az egyetlen olyan cég, amely saját farmjain, saját termesztésű és saját kezelésű növényeik felhasználásával, saját technológiával és saját forgalmazással juttatja el termékeit fogyasztóihoz. Magyarul: egy kézben lévő, többszörösen ellenőrzött termékek – GNPminőségben, garanciát vállalva minden egyes tablettára – kerülhetnek csak a vevő asztalára.

Kiknek ajánljuk a Nutrilite termékeit?

- Azoknak, akik kevés kalciumtartalmú ételt fogyasztanak. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Cikkemben megismerhetik e kiváló minőségű termékcsalád néhány, az egészségmegőrzés szempontjából fontos terméket és néhány

Szigeti Erzsébet +36 70 363 8094 ertederted1@gmail.com

Hány éve foglalkozik a szakértő – életvezetési tréner biorezonanciás meréssel? a.) 5 b.) 10 c.) 20 A helyes megfejtők között egy konzultációt sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

12


Ar annyal és ezüsttel a fogszuvasodás ellen

Hazánkban a fogszuvasodás szinte népbetegségnek számít, ezért nem elég korán elkezdeni a száj – és fogápolást. A drogériák és patikák kínálatában ma már széles fogkrém, fogkefe és szájvíz kínálattal találkozunk, ezek közül azonban nem mindegyik nyújtja a kívánt hatást, ezért érdemes tehát alaposan utána nézni mivel mosunk fogat.

Egészség

Miért fontos a fogszuvasodás megelőzése? Mielőtt rátérnénk az arany- és ezüstionokat felhasználó fogkefék alkalmazásának előnyeire, foglalkozzunk egy kicsit a fogszuvasodás kérdésével!

A WHO felmérése szerint Európában a 24. helyen állunk fogszuvasodás tekintetében. Ez bizony meglehetősen lesújtó! Magyarországi adatok szerint a gyermek – és serdülőkori fogszuvasodás tízévenként megkétszereződik. Sokan nem veszik azt sem komolyan, hogy a fogszuvasodás súlyos egészségügyi problémák kialakulásához is vezethet.

Tudta, hogy arannyal és ezüsttel is védekezhet a fogszuvasodás ellen? A tudomány fejlődésével a fogászati termékek területére is bevonult a nano technológia, mely segítségével az arany- és ezüst ionok gyógyító hatását lehet kiaknázni. Az arany- és ezüst kolloid oldatokat már korábban is alkalmazták a gyógyászatban, de a nano technológia megjelenése új perspektívákat nyitott. Cikkünkben a Nano Brush Pro és a Nano Kids Pro, ezen belül is a Nano Silver Pro és a Nano Gold Pro fogkefékről olvashatnak, melyek csúcsminőséget biztosítanak a szájhigiénia területén.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Pálffy Tibor +36 70 600 9145

A WHO felmérése szerint hányadik helyen áll Magyarország Európában fogszuvasodás tekintetében? a.) 15 b.) 20 c.) 24 A helyek megfejtők között egy Effective Star fertőtlenítő oldatott sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

13


Egészség

Állandóan fár adt? Lehet, hogy ennek a vashiány az ok a!

oka az erős menstruáció okozta vérveszteség, amikor a táplálék által bevitt vas nem elegendő arra, hogy fedezze az erős vérzést. Vashiány keletkezhet azoknál a nőknél is, akik karcsú alakra vágynak – szigorú és egyoldalú diétát tartanak – a legveszélyeztettebbek a vegetáriánusok. Ennek megelőzésének alapja a kiegyensúlyozott étrendhez való visszatérés elegendő vastartalommal.

Sápadt bőr és ajkak, fokozott hajhullás, törékeny körmök? Mindezek a tünetek vérszegénységre mutathatnak – vashiányos anémiára. A vas elengedhetetlen a hemoglobin – vagyis a vér oxigént szállító vörös pigmentjének – képződéséhez is, ami alapvető szerepet játszik agyunk oxigénellátásában. Ha e folyamat során hiba történik – a vörösvértestek mennyisége és a hemoglobin szint csökkenni fog, így szerveink kevesebb oxigént kapnak, miközben nagy mennyiségű széndioxid halmozódik fel. Ennek a magas szintje felelős szervezetünkben a gyengeség, fáradtság és a teljesítmény csökkenés jellegzetes tüneteiért, amelyek gyakran aluszékonysághoz vezetnek.

Erős menstruáció és kiegyensúlyozatlan táplálkozás! Serdülő lányoknál és munkaképes nőknél a vasveszteség leggyakoribb oka az erős menstruáció okozta vérveszteség, amikor a táplálék által bevitt vas nem elegendő. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

A vashiány kockázata különösen nagy a serdülőkorban

Dr. Rácz Pál ceg@interpharm.hu jamieson.hu/hu

Serdülő lányoknál és munkaképes nőknél a vasveszteség leggyakoribb

Milyen hiány tünete lehet a sápadt bőr és ajkak, a fokozott hajhullás, és a törékeny körmök? a.) B-vitamin hiány b.) Kálium hiány c.) Vashiány A helyes megfejtők között kisorsolunk Iron 35 mg-os Jamieson vitamint. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

14


Dr. Steinberger ivólevek az immunrendszer védelmében

Egészség

természetes forrásból származó antioxidánsokat fogyasszunk!

Sokat hallunk arról, hogy szervezetünk védőbástyája az immunrendszer. Ahhoz azonban, hogy ez a védőbástya megfelelő védelmet tudjon nyújtani, fokozottan figyelni kell rá!

Antioxidánsok a „kapu őrei”

Szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei az antioxidánsok, melyek a szervezetben lezajló égési (oxidációs) folyamatok meggátolásában játszanak fontos szerepet, mely folyamat során szabad gyökök keletkeznek. Ha ezek túlságos elszaporodnak, betegség jelentkezhet. Amennyiben azonban immunrendszerünk jól működik, azaz egészségesek vagyunk, szerveztünk hatástalanítani tudja a káros folyamatokat. Tehát, elsőrendű feladatunk, hogy immunrendszerünket támogassuk antioxidánsokat tartalmazó ételekkel, italokkal.

Tudjuk, hogy az immunrendszer működése igen bonyolult folyamat, melynek leírását csak a legtöbb ember számára ismeretlen orvosi szakzsargonokkal tudnánk leírni, annyit azonban érdemes tudni róla, hogy egy olyan védekező rendszerünk, mely felelős a szervezetünkbe kerülő baktériumok és vírusok elleni küzdelemért, és a megfelelő védekezés kiépítéséért. Ha ebben a védelmi rendszerben változás következik be, megjelenhet a betegség.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Mit kell tenni, az immunrendszer védelme érdekében?

Keresse a szerkesztőségünkben is! management@csakanoknek.hu +36 70 430 5377

Immunrendszerünk támogatásához elengedhetetlenül fontos, hogy nap, mint nap elegendő mennyiségű,

Hány féle gyümölcslé keverékéből készül a dr. Steinberger „Antioxidánsok”ivóleve? a.) 5 b.) 15 c.) 8 A helyes megfejtők között Dr. Steinberger ivólevet sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

15


Recept

Zelleres zöldturmix fodros kellel

és magnézium, így remek csonterősítő. Nagyon jó hatással van a vérnyomásra, szabályozza a szívműködést. Sok benne a bétakarotin, A- és E- vitamin , B-vitamin tartalma pedig jó hatással van az idegrendszerre és az emésztésre. A datolyaszilva (khaki) egy különleges gyümölcs, szép narancssárga színű, húsa édes, zamatos. Csak éretten fogyasztható, magas a béta-karotin és a C-vitamin tartalma. Turmixolva teljesen selymes állagú lesz. Jól illik az erős rostú kelkáposztához, jó párosítás a naraccsal is.

A fodros kel remek forrása az olyan tápanyagoknak, mint az A-, C-, E-, Kés B6 – vitamin, növényi fehérjéknek és az élelmi rostoknak. Olyan ásványi anyagokkal lát el minket, mint a mangán, a vas, a kalcium, a réz és a kálium.

Hozzávalók: 2-3 szál zellerszár 1 nagy levél fodros kel 2 banán 1 narancs vagy alma A zellerszárat először karikára vágjuk, hogy a hosszában húzódó rostokat minél rövidebb darabokra vágjuk. A gyümölcsökkel és kevés vízzel simára turmixoljuk.

Hozzávalók: ½ narancs 1 nagyobb datolyaszilva 2 közepes kelkáposztalevél 2-3 dl víz

Kelkáposzta sárga gyümölcsökkel

- Jó étvágyat! -

Egy másik téli ital ajánlatunk a kelkáposzta, datolyaszilva és narancs turmix. Amikor télen nehezebben jutunk friss zöld levélhez, akkor jöhet a kelkáposzta. A kelkáposzta sötét leveleit használjuk, és lehetőleg intenzív ízű gyümölcsökkel. A kelkáposztában sok a kalcium

16


a hosszú és egészséges élet kulcsa

Bio zöldség a hosszú és egészséges élet kulcsa

Biozöldség

beiktatni a vitaminokban, ásványi anyagokban, enzimekben gazdag friss zöldségeket, gyümölcsöket, csírákat, akkor ez a vágyunk teljesülhet. Miért kap hangsúlyt mindig a „friss”? Mert köztudott, hogy főzéssel csökken a legtöbb zöldség tápanyag és vitamin tartalma. Ez teszi indokolttá, hogy megjelenjenek táplálkozásunkba a friss, zöld ivólevek. Ismét hangsúlyoznom kell a bio zöldség választás fontosságát! A frissen készített bio zöldség – és gyümölcslevek rendszeres fogyasztása megerősíti immunrendszerünket, ami segíti a szervezet öngyógyítását és ellenálló képességét. A zöld levelekből kinyert lé az egyik legértékesebb fehérje – és vitaminforrás, mert az ásványi anyagokat olyan kötésben tartalmazza, amelyet szervezetünk képes hasznosítani.

Már-már közhelynek számít, hogy a hosszú és egészséges élet titka a sok (lehetőleg bio) zöldség és gyümölcs fogyasztása és a testmozgás. Sokan sokféleképpen írtak már e kérdésről, mégis úgy gondolom, hogy még mindig van tennivaló ezen a téren. Minél többen olvasnak erről a kérdésről, annál szélesebb körben gondolkodnak el azon, vajon, mindent megtesznek-e az egészséges táplálkozás érdekében és azon, hogy valóban jobb-e bio zöldség? Röviden és tömören? IGEN. Talán már nem szükséges bizonygatni, hogy a bio zöldségek sokkal kevesebb nitrátot tartalmaznak, mint hagyományosan termesztett társaik. Különösen fontos a bio minőség a zöld leveles zöldségek vásárlásánál.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Bio zöldségek beillesztése étrendünkbe Frissen fiatalosan megöregedni, mindannyiunk természetes vágya. Ha képesek vagyunk az éttrendünkbe

Nemes Gábor biogazda +36 70 701 7447 nemesgabor690@gmail.com

Milyen gyümölcs-zöldség ajánlott a zöldturmix elkészítéséhez: a./ 50 – 50 % b./ 60 – 40 % c./ 20 – 80 % A helyes megfejtők között egy bio zöldség csomagot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

17


Kultúra

Gyémánt az irodalomban

Benedek Elek: A „10” forrás története

játszadoztak, közben meg, ha egyik a másikat eltalálta, fel-felcsendült nevetésük, hogy csak úgy zengett belé a rengeteg. Nézték, nézték a vadászok nagy gyönyörűséggel a labdázó tündéreket, de egyszerre csak, mi történt? Ráültek a labdájukra s huss! Felröppentek a tündérek a hegy tetejéről egy másik hegynek a tetejére szálltak, aztán tovább játszottak, dobálták a gyémántlabdákat fel, fel a magas levegőégbe, a labdák meg szálltak, kerengtek, ragyogtak, mint megannyi ragyogó csillag. Nézték, nézték a vadászok ezt a gyönyörű játékot, aztán összenéztek, nem szóltak semmit.

Tündérek laktak réges-régen a Kárpátok rengetegeiben. Ebben az időben történt, amit most elmesélek. A rengeteg nagy erdőben, ahol addig tündéreken kívül más nem járt, még madár sem, egyszerre csak nagy lárma verte fel a csendességet. Tíz deli legény csörtetett be a rengetegbe: bölényt hajszoltak életre-halálra s az a vadászok nyílvesszeje elől ide menekült. Hol felbukkant, hol feltűnt a szemük elől a sebesült bölény, mígnem teljesen eltűnt. De a vadászok csak törtettek tovább a rengetegben, mígnem egyszerre, mintha földbe gyökerezett volna a lábuk, megálltak egy helyben, a szavuk is elállt, a lélegzetük is elállt, úgy elfogta a csodálkozás.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Dr. Marczi Erika minőségi ékszer szakértő emarczi@hu.inter.net +36 30 280 7475

Hej, mit láttak, Istenem, Teremtőm! Tíz tündérlány állott a magas hegynek a tetején, állottak szépen, körbe-karikába, gyémántlabdáikkal

Ki írta a mesét? a.) Andersen b.) Benedek Elek c.) Janikovszky Éva A helyes megfejtők között a D.I.C. angol nyelvű albumát sorsoljuk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

18


Nemzetközi Jótékonysági Szeretet Napok újabb állomása

A püspöki áldással indított Jótékonysági Szeretet Napok jegyében újabb kaláka akció szervezésén van túl a Házat Hazát Alapítvány lelkes alapító párosa Lőrincz Kálmán – az alapítvány igazgatója, társa és jobb keze dr. Máthé Gizella. 2016. szeptember 29 – én a börzsönyi Lósi-völgyben a Kárpát – Haza templomának megújítására és környékének rendbetételére gyűlt össze egy informatikusokból, mérnökökből, művészekből álló lelkes kis csapat. Az esemény sajtótájékoztatójára fél 10 órakor Verőcén a Géza fejedelem lovas szobránál várták a médiumok képviselőit.

Kaláka munka a Lósi-Völgyben

A sajtótájékoztató befejezése után elkezdődött a munka, melynek legfontosabb mozzanata a Kárpát – Haza templomának festése és egy egyedülálló, speciális szigetelőanyaggal történő bevonása volt. Ezzel az akcióval is példát mutattak országnak-világnak arra, hogy hogyan lehet közös akarattal programokat szervezni, adományokat

Alapítvány

gyűjteni, egymást segíteni egy nemes ügy érdekében. A templom felújításában olyan neves személyiségek is részt vettek, mint Papp Lajos szívsebész professzor, Bethlen Farkas, Verőce volt polgármestere, Grauszmann György Verőce jelenlegi polgármestere, Palik Katalin Erdőkürt jelenlegi polgármestere, a Panoráma Világklub több társklubjának vezetője, a Csak a Nőknek Magazin tulajdonosa és végül. de nem utolsó sorban a Házat Hazát Alapítvány vezetői Lőrincz Kálmán és dr. Máthé Gizella. Az ország több régiójából érkeztek vállalkozók, akik munkájukat és alapanyagot ajánlottak fel a templom megújításához, és külső szigeteléshez. Az új technológiával gyors és látványos eredményt értek el. A gyönyörű őszi napon fantasztikus kaláka munkában mindenki derekasan kivette a részét. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Lőrincz Kálmán igazgató +36 30 945-4662 klorincz11@gmail.com 19


Divat

Illem és elegancia

Számomra november az év legmelankolikusabb, legborongósabb hónapja, talán azért is, mert két szomorú nappal, a Mindenszentek – és a Halottak napjával kezdődik. Ezeken a szomorú, de mégis felemelő napokon megemlékezünk elhunyt szeretteinkről. A sírok színes krizantém „ruhába” öltöznek, és az esti szürkületben pislákoló mécsesek varázsolják el a temetőkerteteket. E szomorú aktualitás késztetett arra, hogy beszéljünk a gyászruháról, a temetési ceremónia illemtanáról és arról, hogy milyen öltözetben vegyünk részt a temetésen, illetve mit viseljenek gyász idején a nők, a férfiak, a gyerekek?

hozzátartozójával. Ellenkező esetben zavart okozhat a megjelenésünk. A gyászruha kiválasztásánál figyelembe kell vennie az illemtant.

Mit illik viselni a temetésen? Az utóbbi évek során az élet sok területén megváltoztak az előírások, így az öltözködés területén is. Hogy valaki ügyvédként dolgozik, koncertre, vagy munkába megy nem mindegy, hogy mit vesz fel. A farmer vagy a póló ugyan már több területen nem számít szentségtörésnek, kivétel a temetés, a halotti tor és a gyászszertartás. Ezeken az alkalmakon ugyanolyan visszafogottság a követelmény, mint korábban. Az öltözetben még mindig a fekete, vagy más sötét, nem feltűnő színek dominálnak. A temetés nem az az alkalom, ahol feltűnően kell öltözködni, de azért ez nem azt jelenti, hogy ne legyünk decensek, visszafogottan elegánsak.

Egy kis illemtan

Temetésre senki nem megy szívesen, akár egy kedves hozzátartozót, akár egy barátot kell utolsó útjára kísérni. Tiszteletünket és együttérzésünket részvételünkkel és öltözetünkkel fejezzük ki.

Útmutató egy temetés ruhaválasztásához

Ha egy helyi hirdetésből tudjuk meg a temetés helyét és idejét, abban az esetben csak akkor menjünk el, ha valamilyen kapcsolatban álltunk az elhunyttal, vagy egyik közeli

A temetésen a sírnál túlnyomórészt fekete, vagy legalább sötét öltönyt illik viselni, férfiaknak fehér inggel és fekete nyakkendővel.

20


Divat

a temetésen A zokninak és a cipőnek (nem gumitalpú vagy sportcipő!) is feketének kell lennie. Ugyancsak le kell mondani a farmerról. Nőknél úgy illik, hogy a lábból minél kevesebbet mutassanak. A szoknyához fekete harisnyát kell felvenni. A nők fekete kosztümöt, komplét vagy nadrágkosztümöt viselhetnek. Nem kívánatos nőknél a feltűnő kivágás és a min szoknya. Mindezek nem jelentik azt, hogy az eleganciát, a divatot teljesen kizárjuk. Ugyancsak kerülni kell a rövid ujjú ruhát és a rövidnadrágot. Az ing vagy a blúz a zakó, illetve a blézer alatt, mint kontraszt, lehet fehér.

ismerőseit, vagy a virágost a megfelelő koszorúról, illetve a virágokról, azok jelentéséről, hiszen a virágoknak is van szimbolikus jelentésük.

A fejfedő csak a nőknek megengedett. Ez lehet egy sima kis kalap, fátyolos kalap, vagy fátyol. A férfiak tiszteletüket azzal fejezik ki, hogy fedetlenül hagyják a fejüket. Tilos a kötött sapka és a kapucni! A temetésen a közeli hozzátartozók bal karjukon, vagy kabátjuk hajtókáján gyászszalagot viselnek.

Gyermekek a temetésen

A megfelelő öltözet mellett érdemes megkérdezni az elhunyt közeli

A gyermekek ruhájának is alkalomhoz illőnek kell lenni. Itt azonban nem elvárás az extra fekete ruha. Decens sötét színek az elfogadottak. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Főszerkesztőnk Ács Klára cikke 21


Jogos kérdések

Hogyan előzzük meg a végrehajtást?

Szeretettel köszöntök minden sorstársat, aki érintett a devizahitel bármely területén illetve forintos szerződése van. Két alapvető különbség van a szerződéseket tekintve . Az egyik csoportba az ingatlan fedezetű személyi- vagy jelzálogkölcsönök a másikba a hitelkártya, személyi kölcsön, autó hitelek, áruhitel tartoznak, ahol zálog kikötés nincs. Bármely formában vettünk fel pénzt Banktól vagy hitelezőtől minden esetben kizárólag Közjegyzőn keresztül érvényesíthetik követeléseiket! Kötelezően előírják a jogszabályok ,hogy közjegyzőnek “bemondva ” ő azt tanúsítva vagy fizetési meghagyást kiállítva az adós részére közli a bank által bemondott követelést. Jelzálog esetén Ténytanúsítvány kiállítására nem lehet érdemben ellentmondani , azonnal hozzáértő szakemberhez , ügyvédhez kell fordulni , mert 60 nap eltelte után a bank bármikor

akár hónapok múlva is kérheti a végrehajtás . A fizetési meghagyás (FMH) kiállításakor a közjegyzői levél átvétele napjától számított 15 napon belül ELLENT kell mondani és VITATNI kell a követelést jogalapjában és összegszerűségében egyaránt tanúkkal aláírt tértivevényes levélben! Ezzel megakadályozzuk, hogy a nem zálogtípusú szerződésekből eredő tartozásokat per nélkül követelhesse végrehajtásban a pénzintézet vagy behajtó -faktor cég. Persze ezek után a követeléskezelő vagy bank felperesként bíróságon érvényesítheti a követelést polgári pert kezdeményezve , de itt alperesként könnyebben perelhetjük le a kölcsönszerződést, illetve a kisebb követeléseket és az ellentmondás után az esetek nagy részében a bank nem indít peres eljárást. Bereczk Krisztina jogvédő dontsdabankod2015@gmail.com +36 30 924 4006 +36 20 387 7287

Mi a fizetés meghagyás? a.) behajtótól érkezett levél b.) banki felmondólevél c.) közjegyző által kiküldött követelés A helyes megfejtők között a szakértőnk egy szerződésátvizsgálást végez el. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

22


Profile for csakanoknek.hu

Csak a Nőknek Magazin - 2016 November  

Csak a Nőknek Magazin - 2016 November  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded