Page 1

1


2


Tartalomjegyzék Portré- GÖRÖG IBOLYA protokoll szakértővel

4-5.oldal Egészség- az Anyagcseretípus-mérés a Metodic – nál? Egészség- Együtt a női egészségért - Endometriózis egészség- Számítógépes emlővizsgálat

6.oldal 7.oldal

8.oldal

életmód- Vigyázz! Az ízületek épsége

Üdvözlom kedves Olvasóinkat, ebben a szép őszi tavaszban. Ritkán ilyen szép és kellemes a november. Persze a november, az november és már előkerülnek a szekrényekből a melegebb ruhadarabok, és már a karácsonyi ajándékok készítésén is lassan elkezdünk gondolkodni. Ezért ajánljuk figyelmükbe kreatív szakértőnk cikkét. Mindenki számára hasznos témáról, a viselkedés és öltözködés kultúrájáról Görög Ibolyával készített interjúnkban olvashatnak. Egészség rovatunkban többek között az endometrizisról, az ízületek védelméről és az emlővizsgálatról írt cikkekkel találkozhatnak. Természetesen nem maradtak ki a technikai újdonságok, a divat és a receptek sem. Forgassák lapunkat, ismerkedjenek meg az újdonságokkal, játsszanak és nyerjenek! Ács Klára főszerkesztő

35 éves kortól fokozottabb figyelmet érdemel

recept- Zöldséggel töltött cukkini

egészség- Milliméteres hullámok, nanotechnológia, holisztika

életmód- MIT TUD A THERMOMIX? TURMIXOLÁS

biozöldség- Biozöldség élményeim

9.oldal 10.oldal 11.oldal

12.oldal

13.oldal

édesség- Fűszeres nar ancs torta

14.oldal recept- Hússal töltött cannelloni – Jamie Oliver módra divat - Kényelem és elegancia – muszáj darabok

szabadidő- Miért szánjunk időt alkotásra?

kiállítás- Képes magyar jazztörténet technik a- Ivóvíztisztítás mesterfokon 1. rész befektetés- Különleges dr ágakövek befektetés- Válogassanak a lak ástak arék termékcsalád kínálatából!

15.oldal

16.oldal

17.oldal 18.oldal 19.oldal

20.oldal 21.oldal

Látogasd meg a Csak @ Nőknek magazint a Facebookon is! Impresszum: Csak a Nőknek Ingyenes életmód és nyereményújság Főszerkesztő: Ács Klára Nyomdai előkészítés: Image Point Trend Kft. Hírdetésfelvétel: media@csakanoknek.hu Terjesztés: Image Point Trend Kft. Játékszabály A helyes megfejtést (neved, címed, telefonszámod és e-mail címed feltüntetésével) küldd el levélben a Image Point Trend Kft., 1605 Budapest, Pf. 56. címre vagy játssz a www.csakanoknek.hu weblapon.

Kiadja: Image Point Trend Kft. A cikkekben és a hirdetésekben elhelyezett 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20. szövegekért, képekért, a grafikai munkák Telefon: +36 70/430-5377 jogtisztaságáért sem a szerkesztőség, sem a kiadó felelősséget nem vállal. Postacím: 1605 Bp., Pf. 56. Szponzorációs és együttműködési ajánlatait küldje el a szerkesztőség címére vagy e-mail-ben: Információk: media@csakanoknek.hu www.csakanoknek.hu E-mail: media@csakanoknek.hu

3


Portré

Tudni illik, hogy mi illik! Előadásaiban tanácsokat ad a felnőtté válás nehéz szakaszaihoz, állásinterjúkhoz, első munkanaphoz, a különböző kultúrákból érkező üzleti partnerek kezeléséhez, a társadalomba való beilleszkedéshez. Mert az tud sikeres lenni, akit befogadnak – és kiemelnek.

E havi számunkban a viselkedéskultúra, a protokoll „magyarországi nagykövetével”, Görög Ibolyával ismerkedhetnek meg, aki azon túl, hogy több mint 12 évig a Miniszterelnöki Hivatalban hét miniszterelnök protokollfőnöke volt, hat könyve és számtalan előadása alapján vált híressé az üzleti életben is. Az utóbbi 15 évben cégek vezetőinek, húsz harminc fős kis vállalkozások teljes apparátusának, titkárnőknek és recepciósoknak, önkormányzatoknak, minisztériumi és más főhatósági vezetőknek, vállalkozóknak és ügyvezetőknek, banki vezetőknek, biztosítási üzletkötőknek, gépkocsi-kereskedőknek, egészségügyi vezetőknek és még ki tudja milyen körökben tartott előadásokat az üzleti viselkedésről, a protokollról. A Corvinus egyetemen több éven át sikeres kurzusokat tartott. 2008-ban az Egri Eszterházy Főiskola és a Szegedi Tudományegyetem is címzetese docenssé nevezte ki. 2015-ben a MÚOSZ tiszteletbeli újságíróvá fogadta.

4

1. Csak a Nőknek Magazin (CSAN): Tudatos választása volt, hogy az etikett és protokoll területét választotta élete hivatásának, és vált e terület nagyasszonyává, vagy az élet hozta így? Görög Ibolya: Ezt nem lehetett

tudatosan választani, ugyanis ilyen szakma nincs. A Minisztertanács Titkárságának protokollfőnöke hívott és 1987-ben kerültem oda protokollosnak. Aztán 1992-ben Antall József kérésére neveztek ki protokollfőnöknek. 1999. március 12-ig – hét miniszterelnököm volt – végeztem ezt a munkát. Aztán mikor egy nap alatt – jegyzem meg, mobil telefonon – elküldtek, alapítottam meg a vállalkozásomat és azóta dolgozom függetlenként, de a viselkedéskultúra és a protokoll továbbra is az életem.

2. CSAN: Hosszú évekig volt a Miniszterelnöki Hivatal protokollosa, majd protokollfőnöke, ezért arra szeretnék rákérdezni, mennyire veszik komolyan a politikusok az etikett és protokoll tanácsokat? Görög Ibolya: Attól félek, hogy nem is kapnak ilyen tanácsokat. Mert,


Beszélgetés Görög Ibolyával ha kapnának, csak elgondolkodnának rajta, hogy milyen szavakat illik kimondani és milyeneket nem. Vagy, hogy mi is a diplomácia szerepe? Vagy miért is vannak hol így, hol úgy a zászlók. 3. CSAN: A mindennapi életben is egyre gyakrabban találkozni „neveletlenséggel”. Mit gondol, mi ennek az oka? Görög Ibolya: Alapvetően az emberek tudják, hogyan kell viselkedni. Több száz éve rakódnak le bennünk az ismeretek, a konvenciók. Csak jobban szemet szúr, ha valaki nem tart be valamilyen „szabályt”, mint, ha valaki rendes. Sajnos a médiának óriási hatása van a viselkedésre és bizony nem mindig a követendő példát istenítik. 4. CSAN: Ugyancsak sok gondot látok úgy a privát, mint a hivatali, ill. üzleti öltözködés területén. Ön szerint, hogyan lehetne javítani ezen a helyzeten? Görög Ibolya: Azért kell foglalkozni ezzel, mert a ruha visszahat ránk. Sportosan, pl. farmerben, pulcsiban, a verbalitásunk is laza, hajlamosabbak vagyunk felületesek lenni. Kifelé viszont a cégünket, intézményünket ítélik meg rajtunk keresztül. „Ja, az a cég, ahol papucsban volt a recepciós?”

Egyáltalán nem vagyok ellene a cégnél az etikai kódexnek, ugyanis ez rendezi az egységes, kulturált megjelenést, vagy, hogy hogyan kell felvenni a telefont, hogyan kell kinéznie a levélnek – és még sok más kérdést is. Ez nem az emberi szabadság megnyirbálása! A jelölt eldöntheti, hogy az etikai kódex ismeretében odamegy-e dolgozni vagy nem.

5. CSAN: Miért fontos az etikett, a protokoll ismerete és betartása? Görög Ibolya: Az etikett, ha már ezt a szót használja, mindig ceremoniális viselkedés. Azt kötelező betartani. A viselkedéskultúra a napi közlekedési szabályainkat tartalmazza, ez minden kultúrában más és más. Ha ezeket a szabályokat valaki nem tartja be, vesztes lesz, mert kinézik, kirekesztik, „bunkónak” tartják. A protokoll már egy rendezett forma (üzleti protokoll, diplomáciai protokoll stb.) , ez egységes az egész világon.

Ács Klára Csak a Nőknek Magazin A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

5


Egészség

Anyagcseretípus-mérés- segítség az étrend összeállításában

Ha többször nekifutottál már a fogyókúrának, de azok a fránya kilók mégis csak visszasettenkedtek és már azon a ponton vagy, hogy feladod, ne tedd! Ennek biztosan az az oka, hogy nem az anyagcseretípusodnak megfelelően állítod össze az étrendedet. Ha felkeresel egy Metodic tanácsadót, ott egy Anyagcseretípus-mérés keretében nemcsak azt tudhatod meg, milyen típusba tartozol, de azt is hogyan állítsd össze az étrendedet ahhoz, hogy nem csak leadd a kilóidat, de ne jelentkezzen ismét a jo-jo effektus sem.

Anyagcseretípus-mérés folyamata

vételével a szükséges kalóriabevitel meghatározása. Anyagcseretípus-mérés során tehát megtudhatod, mely ételeket eheted büntetlenül, melyek segítik a szervezeted optimális működését, és melyek azok az ételek, amelyek garantáltan hizlalnak TÉGED. De kiderül az is, hogy nincs-e olyan étel, amit nem jól tolerál a szervezeted és emésztőrendszeri rendellenességeket okozhat.

Anyagcseretípus-mérés után

Első lépésként egy táplálkozási anamnézis segítségével feltérképezik az étkezési szokásaidat és az életmódodat, majd következik a műszeres mérés, amelyből pontosan meg lehet határozni, az anyagcseretípusodat. Ezután következik a testtömeg, a testzsír százalék, az izomtömeg százalék és a hasi zsír mennyiségének mérése, majd az egyéni paraméterek figyelembe

Sajnos a legtöbben nem vagyunk tisztában az anyagcseretípus fontosságával, legfeljebb annyit tudunk, hogy lassú, vagy gyors az anyagcserénk, de sokszor még azzal sem. Az anyagcseretípus-mérés után, már tisztában leszel azzal, miként kell megváltoztatni az étkezésedet.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Elérhetőség: Metodic csapata kozpont@metodic.hu www.metodic.hu Telefon: 30/ 193 1447 Mi az anyagcseretípus mérés első lépése? a.) testsúly mérés b.) anamnézis felvétel c.) vérvétel A helyes megejtők között egy konzultációt sorsolunk ki a Metodic szakértőjével. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

6


Tudjátok milyen betegség az endimetriózis?

Szégyen ide, szégyen oda, én bizony csak nem régen hallottam róla először, az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány októberi egészségnapján. Itt találkoztam egy tüneményes fiatal nővel, leendő anyukával, Salamon Adriennel, az Alapítvány egyik alapító tagjával, a kuratórium elnökével, aki közgazdászként az RTL Klub kereskedelmi osztályának volt értékesítési menedzsere, és aki ezt a sokak által irigyelt karriert adta fel azért, hogy a nőket felvilágosító és segítő munkába kezdjen. Persze, egyedül nem megy, ahogy ezt a nóta is mondja. Két „harcos társ”, Forró Csilla és Kocsis Gabriella, akik szintén megjárták az endometriózis fájdalmas útját, és szintén sikeres karrierjüket adták fel, segítenek neki ebben a tiszteletre méltó munkában. Eleinte női segítő klubbokat, rendezvényeket szerveztek, majd megalapították az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítványt. Salamon Adrienn, elnök így ír az alapítvány létrejöttéről:

Egészség

Túl számtalan vizsgálaton és/vagy műtéten, úgy döntöttünk – endometriózis sorstársak-, hogy hangot kell adnunk annak, amit átéltünk, mégpedig azért, hogy a lehető legkevesebb nőnek, illetve családjának kelljen hasonlót megélnie… Nincs csodálatosabb dolog, mint amikor egy nő áldott állapotba kerül, de sokszor ez az út hosszadalmas és küzdelmes. Azt szeretnénk, ha mi nők jobban figyelnénk magunkra…egy-egy szűrővizsgálat után pedig azt szeretnénk hallani, hogy “ÖN EGÉSZSÉGES, ENERGIKUS, VONZÓ NŐ”.

Ács Klára Csak a Nőknek Magazin A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon. Elérhetőség: Salamon Adrienn „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány salamon.adrienn@noiegeszsegert.hu Telefon: 30/ 2172 444

„Semmi sem történik ok nélkül…

Hogy hívják az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány” kuratórium elnökét?

........................................................................................................................... A helyes megejtők között egy értékes ajándékot sorsolunkki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

7


Egészség

Számítógépes emlővizsgálat –

egy „újjászületett” segítő ajánlásával

Amikor mélyponton voltam, és elkeseredett időszakomat éltem, hiába áhítottam a sikert. Elkeseredetten, kétségbeesetten kerestem az utat, muszájból keltem fel reggel, mert még éltem. Kaptam talentumokat az életemhez, de elkeseredettségemben nem tudtam mit kezdeni vele. Hatalmas kudarcként éltem meg válásomat, ez tükröződik a fotón is. Nem lehet elkeseredetten sikereket elérni! A negatív, lefelé menő spirálból, kimászni csak akkor lehet ha megtanulod magadat inspirálni és azt meg is teszed! Legyen egy célod! Nekem lett. Példa akartam lenni, segíteni másokon, ezáltal magamon is. Leírtam céljaimat, és minden nap megnéztem, elolvastam. Lassan, nagyon lassan kimásztam a gödörből, megtaláltam azt a területet, ahol hasznosnak találtam magamat. Inspirált, hogy segíthetek, fel tudtam reggel ébredni, mert célom volt, és persze, az anyagi biztonságom is kezdett

lábra állni. Megtaláltam egy olyan területet, ahol hasznos és életmentő szolgálatot tudok végezni. A sors utamba küldte Kiss Gabriella doktornőt, akinek a tudása, tapasztalata ötvözve a saját adottságaimmal, eredményezte a mai tevékenységeim 50 % -át. A másik 50% - ról később…. Szeretettel írok most az első 50 % ról, mely a nők segítéséről, a számítógépes emlővizsgálatról szól. Erről konkrétumokat az alábbiakban olvashatnak.

Számítógépes emlővizsgálat Az emlőrák napjainkban sajnos, mint Damoklész kardja, úgy függ a nőtársadalom feje fölött. Éppen ezért fontos a korai diagnózis, aminek bizonyítottan leghatásosabb eszköze a mammográfia. Dr. Kiss Gabriella doktornő által nyújtott emlővizsgálat lehetővé teszi minden korosztály számára a fájdalommentes, sugárterhelés nélküli, gyors emlőszűrést.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Elérhetőség: Szigeti Erzsébet életminőség, életvezetési tréner Tel: 70/3638094 E-mail: ertederted1@gmail.com Hány éves kor felett indokolt mindenképpen a számítógépes emlővizsgálat? a.) 20 év b.) 40 év c.) 60 év A helyes megfejtők között egy 1 órás életvezetési konzultációt sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

8


Vigyázz! Az ízületek épsége 35 éves kortól fokozottabb figyelmet érdemel

Életmód Lélek

csak rövid ideig és minél kisebb adagban szabad használni. Inkább helyes életmóddal valamint porcépítő készítményekkel érdemes az ízületek porcszövetének károsodását csökkenteni.

Testünk csontjai döntő többségükben ízületekkel kapcsolódnak egymáshoz, és ennek köszönhetjük mozgékonyságunkat. Az ízületek egy életre szólnak, ezért vigyáznunk kell, arra, hogy sokáig épségben megmaradjanak..

Mit tehetsz az ízületek épsége megőrzése érdekében? Kontrolláld a testsúlyod! A nemzetközileg egészséges testsúlyra jellemző a 18,5-25 BMI index. Tehát nem kivitelezhetetlenül szűk a tartomány. Jó ha tudod, hogy minden egyes 25 BMI fölötti plusz kiló négyszeres terhet ró a térd ízület teherviselő felszíneire. Törekedj az optimális testsúly elérésére és megtartására! Én a pacienseimnek a Testszerviz technológiát tanítom meg, és örömmel tapasztaljuk, hogy néhány hét alatt megindul a testsúly kedvező irányú rendeződése.

A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága tavaly felmérést készített a 35-65 éves magyar lakosság ízületi állapotáról és fizikai aktivitásáról. Kiderült, hogy a 35 évnél idősebbek 50%-a megterhelőnek találja a cipekedést, a lépcsőzést, a kertészkedést, a házi munkát, a közlekedést, és a kisgyermekek emelgetését. A 35-50 évesek fele fájdalmat is tapasztal leggyakrabban a térd – és vállízületekben valamint a derékban, amikor ezeket a hétköznapi tevékenységeket végzi. A fájó ízületek hátterérben az érintettek egynegyedénél a porckopás áll. 40%-uk fájdalomcsillapító krémeket használ, figyelmen kívül hagyva azok súlyos, akár szívproblémákat is okozó mellékhatásait. A lelkiismeretes orvos mindig felhívja a figyelmet arra, hogy ezeket a krémeket

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Elérhetőség: Haness Rita gyógytornász, gátizom tréner BEMER és SONO terapeuta Testszerviz tanácsadó Tel.: +36 30 661 7576 www.harmoniagyogytorna.hu http://testszerviz.hu/indexphp?from=hanessrita

Hány éves kortól válik fokozottan fontossá az ízületek megvédése? a.) 40 b.) 50 c.) 35 A helyes megfejtők között egy tanácsadást sorsolunk ki szakértőnkkel. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

9


Recept

Zöldséggel töltött cukkini

Hozzávalók 2 cukkini 2 szál zöldhagyma 200 g zöldség (répa, zöldbab, brokkoli, kukorica, borsó, paprika) kapor petrezselyemzöld bazsalikom 1 paradicsom sajt só bors 5 kanál olaj

Elkészítés A cukkinit meghámozzuk és keresztbe kettévágjuk, a közepét pedig egy kiskanál segítségével kikaparjuk. Hagymát teszünk párolni 2 kanál olajba, bele a cukkini maradékot, az apróra vágott zöldségeket egész addig amíg mind megpuhúl. Megszórjuk kaporral, petrezselyemzölddel, bazsalikommal és fűszerezzük sóval, borrsal ízlés szerint. Megtöljük a cukkiniket ezzel a töltelékkel. A tetejükre reszelünk sajtot és paradicsom karikákat teszünk rájuk. Egy tűzálló edénybe helyezzük őket 100 ml vízzel, 3 kanál olajjal és egy csipet sóval. Lefedjük és 25 percre sütőbe tesszük. Levesszük a fedelét (vagy az alufóliát) és még 15-20 percre betesszük. Egészséges egytálétel vegetáriánusoknak.

Forrrás: http://www.otletkonyha.hu

10


Stressz ellen- Milliméteres hullámok a gyógyításban

Egészség

a milliméteres hullámokról, a nanotechnológiáról? Nos, mindezek ötvözetéből, szintéziséből született meg egy nagy „csodákra” képes kis csoda, egy kis eszköz: a MESTERKULCS A II. világháború után az emberek élete gyökeresen megváltozott. Fokozatosan, de állandóan nőtt és nő a környezeti terhelés, - zaj, szmog, elektroszmog. A felgyorsult élet, és fokozódó megfelelési kényszer miatt a mindennapokat átható stressz rombolja a fiatalokat, az idősebbeket, sőt már a gyerekeket is. Ezek a környezeti hatások kinél előbb, kinél később, egészségkárosodáshoz vezetnek. Ugye milyen lehangoló? Igen, de mégsem, mert ezek a kihívások, a tudósokat is új útak keresésére ösztönözik, és meg is találják azokat.

Mit tud a MESTERKULCS, a Triomed Vital készülék?

Milliméteres hullámok, nanotechnológia és az ősi gyógyítások

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Mivel a betegséghez vezető út mindenkinél más és más, úgy a gyógyulásé is. Ha meg akarunk szabadulni bajainktól, fájdalmainktól megesik, hogy több módszert, terápiát, esetleg több lépésben, is ki kell próbálnunk.A természetgyógyászat, a holisztikus gyógyítás már mindenki számára ismert. De hallottatok

Ez a kis készülék a bioenergia, a milliméteres hullámok, a nano technológia, és az ősi természetgyógyászati tudás szintetizálásának köszönhetően: • korrigálja és karban tartja egészségünket, • segít alkalmazkodni a környezeti változásokhoz, • segít a civilizációs hatások következtében kialakult problémák megelőzésében és megszüntetésében,

Itt kaphatsz információt és meg is rendelheted: 1066 Budapest, Teréz körút 32, félemelet 21. Cemmedic Europe Kft. www.cemmedic.hu Telefon: 30/ 365 45 50

Hogyan nevezték el a Triomed Vital készüléket? a.) csodakulcs b.) mesterkulcs c.) varázskulcs A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

11


Életmód

MIT TUD A THERMOMIX?

TURMIXOLÁS Verhetetlen a turmixolás a Thermomix-szel. Aki valaha látta mit tud, és kóstolta is, szent meggyőződéssel mondja ugyanezt. A tíz centi átmérőjű kés a mágneses motor erejével együtt minden más háztartási turmixnál jobban aprít, turmixol. Hiába energiatakarékosabb, 500 W-on és tízezres fordulaton dolgozik (amely akár kevesebb a többi turmixénál), de annyival nagyobbak a kések, annyira innovatív az üst és a kés kialakítása, hogy a végeredmény lenyűgöző. A profi konyháknak is alapeszköze lett a Thermomix turmixoló és krémkészítő képessége miatt. Amiért jobb a Thermomix, mint egy gyümölcscentrifuga: az ereje mellett van még valami, amiért naponta fogjuk használni: a kés, ami egy mozdulattal kivehető, elmosható. Nem kell

alkatrészeket külön elmosni, nem kell a rostot kidobni, mindent megihatunk, végre a gyümölcslé héjastul-rostostul a szervezetünkbe kerülhet. Tökéletes lesz a turmixolás! A Thermomix turmixolás még egy nagy előnnyel rendelkezik: olyan erős a motor és a kés, hogy nem kell megfőzve puhítani az ételt, vagyis a vitaminok az italunkban maradnak, nyersen fogyaszthatunk mindent! Aki szereti az egészséges turmixokat, az nem fog a Thermomixnél jobb készüléket találni erre a célra, hiszen 44 év német mérnöki tudása van benne. Próbálják ki!

A termékkel kapcsolatban érdeklődni és a megrendelést leadni a Csak a Nőknek Magazin irodavezetőjénél, Bereczki Krisztiánnál lehet! Telefon: 70/ 430 5370

Hány év mérnöki tudás áll a Thermomix mögött? a.) 50 év b.) 44 év c.) 25 év A helyes megfejtők között kisorsolunk 2 db 2000 Ft értékű főzőklub meghívót sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

12


Biozöldség élményeim

Biozöldség

Nemes Gábor biogazdaság A Csak a Nőknek Magazin szervezésében néhány hónapja lehetőség van arra, hogy női klub tagjaink biozöldség csomagot rendeljenek Nemes Gábor biogazdaságából. Be kell vallanom, hogy én sokáig nem éltem ezzel a lehetőséggel. Valahogy hittem is, meg nem is abban, hogy különbség van a normál piaci és a bio gazdaságból származó zöldségek és gyümölcsök íze és állaga között. Pedig van. Még hozzá óriási. Ezt most már saját tapasztalataim alapján bátran állítom. Már két hónapja rendelem kéthetenként a zöldség csomagot Nemes Gábor bio gazdaságából és mondhatom, nem bántam meg. A bio zöldségekből elkészített hamis húslevesemben megfőtt répa, gyökér, karalábé és zeller íze annyival bársonyosabb, kellemesebb volt, mint korábban piaci társaiból készült leveseké, hogy alig akartam elhinni. Gondoltam is, hogy ez csak véletlen lehet. Biztosan kicsit másként készítettem a levest, és két hét múlva, amikor ismét jött a zöldség csomag, megismételtem a nagy „műveletet”. Az eredmény: a leveszöldség ugyanolyan mennyei lett, mint előző alkalommal. A másik ilyen hatalmas élményem a zöldségturmix, azaz a smoothie volt, amelynek az íze szintén

összehasonlíthatatlanul finomabb volt, mint a nem bio zöldségekből készítetté. A fodros kel, jégsaláta, rebarbara, zöldpaprika, fejes saláta, kaliforniai paprika, egy pohár víz, fél citrom leve egy kis gyömbér (por), csipetnyi só és csipetnyi cukor összeturmixolásából mennyei smoothie sikeredett. Ez volt az első ilyen irányú próbálkozásom, és ettől pillanattól kezdve én is beálltam a smoothie kedvelők táborába. Arról nem is beszélve, hogy míg a normál piaci zöldségturmixok nem szüntették meg a gyakran jelentkező gyomorégésemet, a bio zöldségekből elkészített ital megszüntette még az emésztési panaszaimat is.

Ács Klára Csak a Nőknek Magazin

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon. Ha valaki szeretne csatlakozni a Csak a Nőknek Magazin és Nemes Gábor Biogazdaság biozöldségcsomagjának fogyasztói táborába, hívjon minket!

Telefon: 70/ 430 5377

Hogyan lehet hozzájutni Nemes Gábor biogazda zöldségeihez? a.) postai megrendelés b.) személyesen a gazdaságban c.) telefonon A helyes megfejtők között egy csomag biozöldséget sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

13


Édesség

Fűszeres nar ancs torta: sütés nélkül

Előző számunkban megismerkedhettek az Msüti természetes ízeivel, tartósítószerek nélkül készült sütemény és mézes puszedli kollekciójával. Most a egy könnyen elkészíthető, igazi téli tortakölteményt ismerhetnek meg Janeczky Mária, a mézes sütik megálmodója tollából. Ez egy nagyon izgalmas téli ízvilágú süti, amit nem igen lehet elrontani. Ennek a tortának is keksz az alapja, mint a legtöbb sütés nélküli finomságnak, de ha a kekszet mézes fűszer keverékkel, kakaóporral, kevés cukorral, kevés mézzel és lágy vajjal ízesítjük és készítünk belőle gyúrható masszát, máris egy egészen új ízvilágot kapunk. Ezt a masszát egy kerek tortaformába lapogatjuk és eltesszük a hűtőbe dermedni.

Elkészítés Egy nagyobb narancsnak lereszeljük a héját, vigyázva, hogy az alsó, fehér réteg ne kerüljön bele. A megmaradt narancshúsból alaposan kifacsarjuk a levet, hozzáadjuk a lereszelt héjat és 1 dl vízzel és kevés cukorral (ez lehet, akár nyírfa cukor vagy barna cukor is ) felfőzzük, majd kb. egy lapos evőkanálnyi kevés hideg vízzel csomómentesre kevert keményítővel besűrítjük. A keményítőt nem szabad hosszasan főni, mert veszít sűrítő hatásából, ahogy a főzetünk üvegessé válik vegyük le a tűzről és tegyük félre teljesen kihűlni,besűrűsödni. 500 ml tejszínt verjünk kemény habbá, mivel az állati eredetű tejszínt csak nagyon hidegen lehet felverni, ezért lehetőleg habverés közben is legyen egy nagyobb tálban jég a tejszín alatt és nem árt a habfi xáló használata sem. Növényi tejszínnel egyszerűbb a dolgunk, biztosan felverődik és laktóz érzékenyek is fogyaszthatják. A kapott tejszínt a hideg narancskrémmel kikeverjük és rádolgozzuk a kihűlt kekszes alapra. Díszíthetjük narancs karikákkal és kis hűtés után szeletelhető is .

Forrás: www.msuti.hu

14


Hússal töltött cannelloni – Jamie Oliver módra

Recept

Hozzávalók 4 főre: 0,5 kg darált hús (vegyesen, marha-sertés) 12 db Cannelloni tészta 350 gramm tejföl 20 dkg kemény sajt (parmezán, cheddar vegyesen) passata (paradicsompüré) olíva olaj só, bors, fokhagyma friss petrezselyem bazsalikom oregano 1 gömb mozzarella

Elkészítés A darált húst olíva olajon megpirítjuk fokhagymával, majd felengedjük egy kevés húslével, kevés paradicsompürét, oregánót és bazsalikomot teszünk bele és puhára főzzük. Egy szögletes tűzálló tálba beleöntjük a passatat, amibe jó sok friss bazsalikomot és oregánót keverünk. A cannelloni csöveket megtöltjük a kihűlt húsos masszával és szépen elrendezzük a paradicsom ágyon. A tejfölt összekeverjük a reszelt sajtokkal, petrezselyemmel, és még bazsalikommal. Ráöntjük a tésztára, a tetejére még reszelt sajtot és mozzarellát helyezünk. Előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Jó étvágyat! Forrás: Jamie Oliver és egyszerűen csak főzz c. könyvéből

15


Divat

Kényelem és elegancia – muszáj darabok a 2015/2016 őszi-téli szezon női divatjában

Bár még mindig szinte tavaszias az időjárás előbb-utóbb biztosan jönnek a hűvösebb napok és mi nők, akár ködös borongós az idő, akár hideg téli napok járnak, szeretünk csinosan divatosan kimenni az utcára.

és a poncho között. A köpennyel különböző formákban és hosszúságban találkozhatunk. Nemesítik a sziluettet és eleganciát sugároznak napközben és este egyaránt. Emellett kényelmesek, melegek, és simogatóan beburkolnak.

Nézzük, melyek a 2015/2016 őszi-téli szezon must have darabjai Párizsban!

A nagy vállkendő egyszerre szofisztikált és minimalista megjelenést kölcsönöz viselőjének.

Az idei őszi-téli szezonban nem kerülhetők meg a szőrmék és műszőrmék. Ehhez igazodva megjelentek a szőrmegallérok, melyek lehetnek körbe varrottak, vagy széles masnival megkötettek. Ezek a darabok ideális alternatívái a nagy sálaknak és alkalmasak arra, hogy feldobjuk vele megjelenésünket és divatosak legyünk. A szőrmegallért feltehetjük egy szövet kabátra, így hangsúlyozva annak esését, vagy akár egy motoros bőrdzsekire, ami ezáltal egy elegáns beütést kaphat. A szőrmegallér mindenképpen az idei téli szezon ikonikus darabja.

Az idei tél élvezetes darabjai a patchwork sálak, melyek mai felfogásban tolmácsolják a hagyományos tudást és technikát.

A teljes cikket elolashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Ács Klára Csak a Nőknek Magazin e-mail: divat.info@t-online.hu

A szezon másik nagy kedvence a bő köpeny, és a nagy vállkendő, melyek kompromisszumok a kabát

Mi az idei őszi-téli szezon ikonikus darabja? a.) kesztyű b.) sál c.) szőrmegallér A helyes megfejtők között a szerkesztőség értékes ajándékát sorsoljuk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

16


Miért szánjunk időt alkotásra?

Szabadidő

De miért van erre szükség? Bármit megvásárolhatunk az üzletekben percek alatt. Minek vesződni a tanulással, az alapanyag-beszerzéssel, a folyamat végén a takarítással? Az alkotás manapság luxuscikk lett. Az épületeink, a ruháink, az edényeink és életünk egyéb kelléke rettentően lecsupaszodott az elmúlt évszázadban. Hol vannak azok a gazdagon díszített kalapok, a szobrokkal felöltöztetett homlokzatok, a mesterien megmunkált evőeszközök? Mindez a múlté. A múlté, amelyben még tudták az emberek, hogy a lelkünknek szüksége van a díszítésre, a mívességre, a díszítésre, a művészetekre és a művészekre. A lélek-teli tárgyakra.

Mert az alkotás emeli a lelket. Feltölt és megnyugtat. Ha ránézünk később az alkotásunkra, örömmel tölt el a tudat, hogy ezt mi csináltuk. Azon túl, hogy alkotás közben belefeledkezünk a jelenbe, meditálunk szinte; kellemes mellékhatásként az önbizalmunkat is erősíti.

A teljes cikket elolashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

De ne szomorodjunk el! Fantasztikus korban élünk, hiszen rengeteg lehetőségünk van arra, hogy mi magunk díszítsünk, alkossunk kedvünk szerint. Számtalan technika, eszköz és alapanyag áll rendelkezésünkre, melyekkel akkor is szépet készíthetünk, ha nem vagyunk különösen ügyes kezűek.

Elérhetőség: Csupor Ágnes telefon: 70/ 454 5972 e-mail: csuporagnes@gmail.com www.uvegfesteszet.hu

A kviz megfejtéséhez nézze meg az oldalra felrakott cikkhez csatoltkis videót!*

Ki festette a lámpát: Anna, Kati vagy Dalma?* a.) Anna b.) Kati c.) Dalma A helyes megfejtők között egy üveg festményt sorsolunk ki! Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

17


Kiállítás

Képes magyar jazztörténet 2015. november 12. – 2016. április 24. A magyarországi jazztörténések – nagy vonalakban – időben párhuzamosan haladtak az európai és az amerikai eseményekkel. Kiállításunk az 1850-es évek körüli őskezdetektől 2015-ig, korabeli dokumentumok (kottaborítók, fényképek, festmények, plakátok, szórólapok, gramofonlemez-, LPés CD-borítók, hangszerek) segítségével mutatja be a honi jazzeseményeket. A kiállítás képi anyagát nagymértékben színesítik a kiállított jazzkönyvek. A világon valaha megjelent egyik legkorábbi jazzkötet, az 1928-as Jazzband, Végh Gusztáv illusztrációival került kiadásra, ezek egy részét reprodukciókon szintén kiállítottuk.

Elérhetőség: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 1036 Budapest, Korona tér 1. (volt Dugovics Titusz tér)

Tel.: 375-6249 E-mail: mkvm@iif.hu Web: www.mkvm.hu Facebook: www.facebook.com/mkvmuzeum

18


Ivóvíztisztítás mesterfokon 1. rész

Technika

Mi a legfontosabb az Ön életében? A család, a munka, a pénz vagy az egészség? „Betegségeink 80%-a kis odafigyeléssel elkerülhető!” Szomorú valóságunk, hogy a hétköznapjainkban egészségünkkel foglalkozunk legkevésbé, pedig ha ez hiányzik, akkor minden területünk sérül! S ha mégis úgy döntünk: fontos számunkra az egészség, akkor nehezen boldogulunk az értékesítési marketinggel átszőtt „jó tanácsok” útvesztőjében, ahol gyakran féligazságokkal, elhallgatásokkal találkozunk. Pedig az igazság ettől sokkal egyszerűbb: betegségeink több mint 50%-a olyan alapvető problémából fakad, amit kis odafigyeléssel könnyen elkerülhetünk, míg a további százalékuk javarészt az anionok hiányára, a szabadgyökök túlsúlyára vezethető vissza!

alátámasztják az elmúlt évek felmérései. Az alábbi sorokat az Országos Tisztifőorvos hírlevelében olvashattuk: „a vegyi anyagok (tételszámuk 13 milliónál több!), mint kóroki tényezők, sokszorosan haladják meg az eddig ismert valamennyi emberi megbetegedés ismert kóroki tényezőinek számát!”(WHO) „Amerikában bejelentették, hogy a vegyi szennyezők okozzák az elhalálozás több mint 50%-át!” Mindez természetesen nem csak Amerikában érvényes, hanem Magyarországon is! Ezért elméletileg egyszerű a döntés: szűrjük ki ételeinkből, ivóvizünkből a vegyi szennyezőket!

Miért fontos az ivóvíztisztítás?

A teljes cikket elolashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Először vizsgáljuk meg, mi is okozza hivatalosan a betegségeink több mint 50 %-át! Jelenkorunk tapasztalatai is igazolják Pasteur egyik kedvenc mondását: „betegségeink 90%-át megisszuk!” Ezt a megdöbbentő kijelentést

Elérhetőség: Dr. Simon László vízszakértő Telefon: 70/ 451-8900 www.tisztaviz-uzlethaz.hu www.lourdes.hu Víztisztító-Szerviz Kft.

A betegségek hány %-a kerülhető el egy kis odafigyeléssel? a.) 90% b.) 80% c.) 60% A helyes választ adók között egy Bpa kulacs csomagot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos -jatekszabaly/

19


Technika

Eltörött? Lepattant? Megrepedt?

Semmi gond! Segít egy univerzális ipari ragasztó és granulátum! A legtöbb háztartásban előfordult már, hogy egy kedvenc tárgyunkból lepattant egy darab, egy porcelán vagy üvegtárgyunk valami szerencsés véletlen folytán nem ripityára hanem szabályosan, még pontosan összeilleszthető 2 vagy 3 darabra tört. DE ezen kívül is számos olyan fém, műanyag, vagy egyéb tárgy lehet egy lakásban, vagy műhelyben, amit ragasztassál helyre lehet hozni. Kidobni nincs szívünk, mert hátha meg tudjuk ragasztani, vagy majd elvisszük valahová megragasztatni. Igen, de hová? Hol van olyan szakember vagy műhely ahol ilyen kis javításokat is vállalnak? Ne keresgéljenek tovább! Itt az otthon is elvégezhető megoldás: a HOSCH Ca 2000 univerzális ipari ragasztó és granulátum, amely nemcsak ragaszt, de az esetlegesen lepattant hiányzó részeket is „újra növeszti”.

Ismerkedjünk meg ezzel a német univerzális ipari ragasztó és granulátum termékcsaláddal! A HOSCH Ca 2000 ipari ragasztó és GRANULÁTUM rendkívül széles területen alkalmazható, köszönhetően sokoldalúságának és a kezdetektől fogva tartó állandó magas minőségének. A ragasztócsalád termékeit a háztartásban és ipari körülmények között is remekül és megbízhatóan lehet alkalmazni. Az állandó, mintegy 6000 különféle németországi felhasználók között ugyanúgy megtalálhatók például tradicionális világmárkák (BMW, SCHUBERT), mint számos közép és kis vállalat.

A teljes cikket elolashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Elérhetőség: Guba Péter Telefon: 70/366-3334 E-mail: hosch@hosch-kleber.hu www.hosch-kleber.hu

Milyen találmány a Hosch Ca 2000 ipari ragasztó? a.) olasz b.) német c.) francia A helyes megfejtők között egy ragasztó csomagot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

20


Különleges drágakövek, radioaktív anyagok és az antianyag

Befektetés

Olvasóink már megismerkedtek a gyémánttal úgy is, mint jó befektetés és úgy is, mint az ékszerek legdrágább köve. Megismerhették a gyémánt keletkezését, lelőhelyeit, csiszolási formákat és a minősítési paramétereket. A gyémánton kívül, azonban léteznek még a világ legértékesebb anyagai között különleges drágakövek, Kalifornium 252 27 millió $/gramm radioaktív anyagok, antianyag, A Kalifornium 252 ritka radioaktív de még különleges fűszerek is anyagot, melyet többek között feliratkoztak ebbe a sorba. Most a világ atomfegyverekben és gyógyászati legértékesebb anyagairól olvashatnak. sugárforrásként használnak, Lássuk, tehát ezeket egyenként! az 1950-es években felfedezték fel.

Gyémánt 55.000 $/gramm

Antianyag 6,25 billió $/gramm

Földünk és a Naprendszerünk normális anyagból épül fel. Bolygónkon csak nagyon ritkán, és akkor is csak egészen rövid időre sikerül a tudósoknak antianyagot előállítaniuk. Amikor az antianyag közönséges anyaggal találkozik, megsemmisül mindkettő, és hatalmas energia szabadul fel mágneses sugárzás formájában.

Ásványtanilag a gyémánt szénatomokból épül fel, épp úgy, mint például a grafit. A gyémánt kristályszerkezete azonban különleges rácsszerkezetű, a szén legkeményebb formája.

Forrás:

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu

A teljes cikket elolashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Elérhetőség: Dr. Marczi Erika Telefon: 30/280-7475 emarczi@hu.inter.net

Melyik az a radioaktív anyag, melyek atomfegyverekben és gyógyászati sugárforrásként is alkalmaznak? 1.) radon 2.) kalifornium 252 3.) urán A helyes megfejtők között egy D.I.C. Diamonds c. angol nyelvű albumot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

21


Befektetés

Válogassanak a lakástakarék termékcsalád kínálatából!

Mi a Lakástakarék számla? Minden ember számára egyik legfontosabb dolog a lakás. Fontos annak, akinek még nincs és fontos annak is, akinek már van, de mindenkinek más szempontból.

a lakástakarék termékcsalád kínálatából és Lakástakarék szerződést kötni? Most akciósan nyithat – 1 havi díjjal – Lakástakarék számlát.

Állami támogatás

Létezik, egy olyan lakástakarék termékcsalád, mely a lakással kapcsolatos tervek, célok megvalósításához nyújt segítséget. Alább erről a kedvező megtakarítási formáról olvashat. Kezdjük az elején!

Az állam a befizetett összegek után 30%-os, magánszemélyeknek maximum évi 72 000 Ft állami támogatást nyújt, amely adó- és járulékmentes.

A teljes cikket elolashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

A Lakástakarék számla olyan megtakarítási forma, amellyel a lakással kapcsolatos céljait tudja finanszírozni – vállalhatóan és a terhelést előre kiszámíthatóan – az állam hozzájárulásával. Lakástakarék szerződést bárki köthet saját maga, illetve közeli hozzátartozója (kedvezményezett) részére. Ilyen kedvezményezett lehet például házastárs, gyermek, testvér, szülő, nagyszülő, unoka.Miért érdemes most választani

Elérhetőségek: Budai Ildikó Telefon: 30/ 773 9199

Hány % az állami támogatás lakástakarék pénztárnál? a.) 10 % b.) 20 % c.) 30%

A helyes megfejtők között 1 ingyenes konzultációt és festhető malac perselyt sorsolunk ki.

Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

22


23


BIOMikulás

y

vén z e d n e R

CSAK A

jótékonysági esemény

Gyere el!

Belépés díjtalan! Regisztrálj!

DECEMBER 4-5.

10:00-16:00

www.csakanoknek.hu

Mikulás Kalandpark A verseny g�őztese ajándékot kap Böde Péter Vándor Meseíró mesél Zöldségfelismero verseny Ha üg�es vag�

ajándékot is nyerhetsz

Danny Blue

Fellépnek Danny Blue és tanít�ányai

fellépések: Péntek: 14:00

Szombat: 11:00

Izgalmas Játékokkal és ajándékokkal várunk! Ásványvíz , ok rt po k so má ,C a ! ák ym k ol ag jato Isk , N ál k, ok ztr dá ád gis vo al e Ó Cs R

Valódi csoki Ajándék készítés Üveg festés

Méz Finom falatok Alma minden mennyiségben

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Óbuda III. kerület, Korona tér 1. TELEFON: 06 2470 430 5377

Csak a Nőknek Magazin novemberi száma  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you