Page 1

1


2


4 Bíró Ica: Mindörökké nő 6 Anni Pastor: Stílusteremtő 7 Szilvásy Judit: Feng Shui a nőiességünkért 8 Kertben az egészség

Kovács A. Magdolna tulajdonos

9 Fantasztikus frankfurti leves 10 Szórádi Rózsa: Célkeresztben a siker 11 Novotni Gabriella: Tudománnyal a hajért 12 Tabudöngető

Kedves Olvasó! Visszavonhatatlanul itt a tavasz. Nyílik a hóvirág, bár a havazás még megtréfál bennünket. Mégis minden sejtünkben érezzük azt a ravasz kis bizsergést, amiből tudjuk, hogy ébred a természet és vele együtt a mi lelkünk is virágba borul. Március tele van ünneppel, sok a teendő. Ünnepeljük a nőket, az 1848-as hősöket és március 30. nagypéntekkel elkezdődik a húsvét.

13 Kovácsné Mayer Judit: Kell egy kis energia 14 Dr. Csicsor János: Élj egészségesen 17 Gallay-Nagy Krisztina: Tavaszi divatkavalkád 18 E. Dombai Krisztina: Csak semmi pánik 19 Dülk Rita: Természetes babaápolás 20 Balla K atalin: Az „Aha” érzés 21 Busch-Turcsányi Éva: A szív titkai 22 Gyere velünk színházba!

A Csak a Nőknek Klub különleges meglepetéssel várja vendégeit. Al 23 Tavasz csalogató Hajdan Vali módra Ghaoui Hesna a bátorságról mesél, 25 Tavaszi férfierő Kökényessy Ági pedig csak a klub vendégeinek játssza el az Árva Bethlen 26 Dr. Marczi Erika: A gyémánt mint befektetés Kata előadást március 22-én. Ebben a hónapban tehát sok szempontból érdemes velünk tartani! Kovács A. Magdolna & Csak a Nőknek Magazin csapata

Keresd a Csak a Nőknek Magazin oldalát a facebookon is! Impresszum: Csak a Nőknek Életmód magazin Nyomdai előkészítés: Profitadó Reklám Hirdetésfelvétel: media@csakanoknek.hu Terjesztés: Profitadó Reklám

Profitadó Reklám 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20. Telefon: +36 70/430-5377 Posta cím: 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20 Információk: www.csakanoknek.hu E-mail: media@csakanoknek.hu

A cikkekben és a hirdetésekben elhelyezett szövegekért, képekért, a grafikai munkák jogtisztaságáért sem a szerkesztőség, sem a kiadó felelősséget nem vállal.

Szponzorációs és együttműködési ajánlatait küldje el a szerkesz­tőség címére vagy e-mailben: media@csakanoknek.hu

3


Mindörökké nő

Bíró Ica mit sem változott az évek során. Ugyan az a vitális, cserfes, lendületes nő, akit a televízió képernyőjéről megszoktunk. Életútja egyféleképpen szokatlan. A címlaplány, modell, plakátról visszamosolygó szőke tünemény komoly változáson ment keresztül. Megjárta a hadak útját, kiszélesítette a tudását és megalkotott egy komplex életmód modellt, amelyben összegezte a tudását és tapasztalatait. Olyan kézikönyvet alkotott, amely közel ezer oldalon ad gyakorlati útmutatást a test karbantartásától, az egészséges táplálkozáson keresztül, a pozitív gondolkodás ismérvéig.

4

Mi a célod? Az életem során nagyon sok tudást szereztem és olyan tapasztalat birtokában vagyok, amely összegzi mindazt, amit megtanultam. Ez így együtt egy életmóddá alakult, hiszen mindent kipróbáltam magamon. Amit képviselek, az számomra a mindennapi valóság. Mivel gyakorlati tapasztalatból láttam mi működik, ezért nagyon pontos metodikát tudtam összeállítani. Ezt a tudást szeretném megosztani, hogy mindenki, aki alkalmazni kezdi, átélje ennek a hasznosságát.

Milyen következtetésekre jutottál? Sokféleképpen közelítettem meg az életet. Az, hogy hogy nézünk ki, genetikai adottság is. Azonban a legjobb adottság is semmivé válik, ha nem figyelünk oda a testünkre. A mozgás, a sport elengedhetetlen. Érdemes célirányosan megmozgatni az izomzatot. Azonban azt is tudni kell, hogy a táplálkozással is tennünk kell a fizikum megtartásáért. Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk. Beleástam magam ebbe a komplex információ rendszerbe. De nem csak a konditeremre figyeltem, hanem a keleti filozófiákat is elsajátítottam. Jártam Indiában, elsajátítottam a jógát és tanultam shaolin papoktól is.


Bíró Ica A test-lélek-szellem filozófiája nem csak elmélet a számomra. Gyakorlom is. Hiszen az érzések, a gondolatok, a meggyőződések valóban hatnak a közérzetre és a test működésére is hatással vannak.

Hogyan válik hatékonnyá az életünkben az a változás, amit életmódváltásnak nevezünk? Fontos, hog y visszanyer jük az önbizalmunkat, mert ez egyfajta tartást és erőforrást jelent. Jobban mennek a dolgok általában, amikor szeretjük azt, akik vagyunk és hittel és bizalommal tesszük a dolgunkat. Nagyon sok mindenre vagyunk képesek, de sokszor nem hiszünk abban, hogy a céljainkat el is érhetjük. Számos esetben érezzük úgy, hogy a külvilág akadályozó tényezői erősebbek nálunk. Azonban sok technika áll ma már a rendelkezésünkre ahhoz, hogy kívül-belül megerősödjünk és túllépjünk a korlátokon. A gondolataink, szavaink és tetteink megváltoztatásával igenis valós sikereket érhetünk el. Ez az út nem olyan könnyű, mert a környezetünkben sokan nem hisznek ennek a metodikának a sikerességében. Ezért aztán a saját életükben bele sem kezdenek a változásba. Pedig a táplálkozási szokások apró lépésben történő megváltoztatásával energikusabbá válhat bárki.

Egy átlagosnak mondható leterhelt anyuka hogyan tudja megvalósítani a programot? A nőiség egy állapot. Koránt sem korfüggő. A fizikai állapot javítására sokan vágynak. Azonban gyakran azért nem kezdenek bele, mert nem találnak időt maguknak, amikor el tudnak járni mozogni. Futni sem tud mindenki, amit tulajdonképpen külön pénzbefektetés nélkül is meg lehet csinálni. Viszont olyan kazettákat állítottam össze és a könyvben is olyan gyakorlatokat írtam le, amiket otthon is meg tudnak csinálni a nők. Ez tényleg bárki számára elérhető. Csak neki kell állni. Talán hihetetlen, de olyan gyakorlataim is vannak, amiket akár mosogatás közben is végezhetünk. Ennek az is az előnye, hogy a házimunka is élvezetesebb lesz általa. 3 hónapot kell legalább ráfordítani, hogy a test átalakulása láthatóvá váljon. A mozgás adrenalin. Jót tesz, kicsit felpörget, a teljesítmény pedig az önbizalmunkat is erősíti. A légzés is fontos tényező, egyáltalán nem mindegy, hogyan lélegzünk. A siker nem marad el. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon

Csaba Beatrix

5


Stílusteremtő

6

Európa új kihívások elé néz. Egyre több ország kulturális és művészeti területének meghatározó képviselője, elismert szakembere érzi úgy, hogy a globalizáció, az identitás tudat hanyatlása mind olyan tendencia, amibe nem lehet és nem is szabad belenyugodni. A társadalmi szintű és személyes élettér, megjelenés és önkifejeződés, egyre több országban nagyobb hangsúlyt kap a korábbinál. Ezek az irányok a divattervezők kreativitásában is megjelennek. Hiszen a ruha, az öltözék önmagában is önkifejező forma. Az alkalomhoz és az egyénhez illő viseletek évszázadok óta meghatározták, leképezték a társadalmi rendet. Voltak korok, amikor a viselet a társadalmi rangot, sőt a családi állapotot is pontosan tükrözte. Nem volt kérdés az identitás, a férfi-női princípium kivetülése. A mai kor sokkal megengedőbb e tekintetben. Ez pedig koránt sem a globalizáció eredménye, sokkal inkább a 21. századi egyéni szabadság, a választás szabadságának gyümölcse. Ugyanakkor, ha az önkifejezés mellett a hovatartozást is jelezni szeretnénk a külső megjelenésben, a mindennapi és az ünnepi öltözékünkben, van megoldás.

Bátran nyúlhatunk azokhoz az innovatív és rendkívül kreatív megoldásokhoz, amelyeket a hagyományőrzés és a folklór elemek ötvözése teremt. A mai, nyugati, szabad és egyben kényelmi szempontokat is szem előtt tartó megoldásokkal ötvözve. Így jöhetnek létre azok a ruhák, kabátok, felsők, blézerek, kosztümök, amelyek viseletekor koránt se hivalkodó, vagy túlzó formában, de nagyon jól azonosíthatóan mutatják meg a gyökereket, a hovatartozást. Tisztelegve ezekkel a művészi szintre emelt ruha kreációkkal a hagyományok, az ősök tudása előtt is, segítve a nemzeti identitástudat megjelenését.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon


Feng Shui a nőiességünkért

Gondoltad volna, hogy lakásod alaprajza befolyásolja a lakásodhoz fűződő érzéseidet? Otthonod délnyugati része a lakás legfemininebb területe. Ha ez a rész hiányzik – vagyis „ki van harapva” a lakás alaprajzából (ha a lakás nem négyszögletes, hanem ezen a területen hiányzik belőle egy rész) – ez azt eredményezheti, hogy valamilyen okból nem igazán kedveled lakásod. A lakás „női” része hiányzik. Ennek elkerülésére a hiányzó területtel határos falrészre tégy fel egy nagy tükröt. Ezzel szimbolikusan pótolhatod a mögötte lévő hiányzó területet.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon

Tükröm, tükröm… A Feng Shui aszpirinje a tükör. Nagyon fontos, hogy magadat kényelmesen és teljes egészében lásd benne, amikor áttekinted aznapi ruházatodat. A Feng Shui egyik tabuja a mozaik (több részből álló) tükör, ez szétszórttá tehet bennünket. Ruházatunkat minden reggel a hangulatunk, ízlésünk szerint igyekszünk kiválasztani, mert csak úgy tudunk eredményesen tevékenykedni, dolgozni, tárgyalni, ha magabiztosak vagyunk öltözetünkben.

Azt azonban kevesen tudják, hogy a ruha színével sokat segíthetünk nem csak hangulatunkon, közérzetünkön, de mindennapi munkánk eredményességén is. Vannak színek, amelyek támogatnak, segítenek bennünket, és vannak, amelyek nyugtatnak, vagy akár gyengíthetnek is. Itt nem általánosságokra kell gondolni, hiszen ki-ki megtalálhatja és eredményesen alkalmazhatja az őt támogató színeket. Szilvásy Judit Feng Shui tanácsadó www.fengshuibolt.hu +36 30 959 0595

7


Kertben az egészség

Nemes Mátyás és Nemes Gábor biogazdák Egyre több helyről hallani, hogy a csírák fogyasztása javasolt. A friss csíra élettani hatásai a szervezetre tényleg jók. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, telítetlen zsírsavak fontosak az egészség megőrzéséhez. A csírák ezeknek forrása lehet a test számára. Nyersen, salátákba keverve igazán ízletesek. A Lucernacsíra fogyasztása C-, B-, D-, E- és K vitamin tartalma miatt ajánlott. Vér és érrendszeri panaszok esetén is érdemes a lucernacsírát beiktatni a táplálkozásba. Kismamáknak szoptatás idején a tejelválasztásban hatékony. A változókor esetén is értékes segítség. Vastagbél gyulladásnál a regenerálódást segíti elő.

8

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon

+36 70 701 7447 nemesokogazdasag.hu

A Mustármagcsíra természetes antibiotikum. Az emésztőrendszer és a máj működését nagyban segíti. Hajhullás estén is javasolják.

A Hajdinacsírát magas fehérje tartalma miatt érdemes enni. Serkenti az agyműködést. Kenyérkészítésnél sokan a tésztába is belekeverik.

A Repcecsíra omega 3 és omega 6 forrás. A szem és az agy számára is fontos támogatás. A kollagén termelődést is segíti. Ízületi gyulladás és túlsúly esetén is javasolt a fogyasztása. Magas vitamintartalma miatt is előnyös. K-, AE- és D-vitamin forrás.


Fantasztikus frankfurti leves

Hozzávalók: közepes kelkáposzta 2-3 db krumpli 5 dkg szalonna 1 fej hagyma 2-3 pár virsli 2 evőkanál liszt 1 liter húsleves alaplé ízlés szerint fűszerpaprika, őrölt bors, kömény, majoránna, só petrezselyem 2 gerezd fokhagyma A kelkáposztát csíkokra, a szalonnát kockára vágjuk. Olvasszuk ki a szalonnából a zsírt, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és dinszteljük meg. Keverjük bele a meghámozott, felkockázott krumplit és az előkészített kelkáposztát. Öntsünk hozzá kevés vizet és pároljuk őket össze. Ha megpuhultak a zöldségek adjuk hozzá a lisztet és keverjük el. Fűszerezzük ízlés szerint, a fokhagymát vágjuk apróra és adjuk hozzá. Tegyük bele a felkarikázott virslit és szórjuk meg pirospaprikával. Öntsük fel a húsleves alaplével. Főzzük még pár percig, hogy az ízek összeérjenek.

forrás: www.haztartas-ma.hu

9


Célkeresztben a siker

A siker záloga mindig a kitartás A legnagyszerűbb célok is álmok maradnak csupán, ha elfogy a mindennapi hajtóerő. Ahhoz, hogy bármit is meg tudjunk valósítani, szükség van mindarra, ami a célhoz elvezet. Leg yen szó munkáról, vagy magánéletről, szükség lesz önmeghaladásra, a kényelmi zóna elhagyására, a „majdcsak lesz valami” csodaváró hozzáállás elhagyására. A pesszimista pillanatokban, a kudarcok túlélésében, a hullámvölgyeken való túljutásban legjobb társunk az állhatatosság. Az a vonzerő, ami akkor is hajt a cél elérésére, amikor erőnk és kitartásunk fogytán.

Az állhatatosság égi adomány? Koránt sem, hiszen a siker az eredményorientáltság attitűdje. Az állhatatosság és a kitartás is szokás. Bármily furcsának is tűnik, így van. Azok a találmányok születtek meg, amelyek feltalálói akár évekig dolgoztak a megoldáson. Heuréka élmény ritkán adódik. A többi sikerért meg kell dolgozni. Hány és hány, az embert szolgáló tárgyat kellene nélkülöznünk, ha a feltalálóik feladták volna? Hány és hány betegség ellenszere maradt volna felfedezetlenül, ha a kutató nem elég kitartó és nem elég állhatatos a munkájában.

Ha még nem tetted, most állj neki Gondold végig és írd le magadnak, mit is szeretnél ebben az évben elérni. Csinálj rá egy tervet, órarendet, időbeosztást, mivel Te irányítod az életedet! Cselekedj érte a mindennapok szintjén és használd az állhatatosságot, a kitartást, a türelmet, a cél fókuszt el nem veszítve. Tetterőd sokasodván, sikereid is gyarapodnak.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

10

Szórádi Rózsa +36 30 341 8660 rozsa.szoradi@gmail.com www.flavonmax.com/ szoradirozsa


Tudomány a haj szolgálatában A haj épp úgy károsodhat az erős napfényen, mind a szmogos nagyváros levegőjén. Azt pedig nagyon kevesen gondolják, hogy az elektroszmog is hatással van a hajunk állapotára. Tulajdonképpen mindenkinek érdemes megismernie a haja adottságait, felmérni annak egészségi állapotát attól függetlenül, hogy tud-e konkrét hajproblémáról.

A szépség belülről fakad Mikrokamerás haj és fejbőrvizsgálattal végzünk állapotfelmérést, ezt követően személyre szabott kezelésekkel, a tudomány által végleges megoldást adunk a hozzánk fordulóknak.

A haj az egészség tükre

Érdemes tudni, hogy a hajproblémák mögött, g yakran egészségüg yi problémák húzódnak meg. Ezért nem érdemes félvállról venni a haj jelzéseit. Ma már komoly diagnosztikai eszközök állnak rendelkezésre, hogy megállapítsuk a problémát. A személyre szabott kezelési metodikával pedig, biztosítani tudjuk a valóban végleges megoldást.

Mesterségünk a hajgyógyászat Én nem csupán a hitemet tettem a hajg yóg yászatra. Hivatásom, elkötelezettségem, mesterségem a szakmám. A mindennapok örömét jelenti számomra, ha a vendégeim mosolyát látom az eredmény láttán. Szeretettel várok mindenkit egy találkozóra a Hajklinikánkon, ahol kellemes környezetben, a mesterségünk javát adva mutatjuk meg a megoldást, személyre szabott tanácsadással, kezeléssel. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon

Novotni Gabriella hajgyógyász www.biohajklinika.hu

11


Tabudöngetó

Vannak témák, amikről a nők sem nagyon beszélnek. Nem egyszerűen csak azért, mert tabutémának számítanak. Hanem azért is, mert furcsa módon szinte láthatatlan szégyen burok veszi körül. Persze a csitrik a téma hallatán zavartan kuncognak, a szinglik furcsán elpirulnak, a feleségek csak különös tekintettel rápillantanak a párjukra, a várandós anyukák gyakran a pocakjukra teszik a kezüket, az érett hölgyek szája szegletén halvány mosoly suhan át, a nagymamák pedig tágra nyílt szemmel fejezik ki rosszallásukat. Ez a tabutéma a szexualitás, amiről a legtöbben úgy vélik, hogy teljesen magánügy, a hálószoba titka kell maradjon.

12

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

Talán éppen ez áll annak a hátterében, hog y számos nő nem is fordul szakemberhez, ha a szerelmes együttlét kellemetlen érzéssel, fájdalommal jár a számára. Pedig a világ legtermészetesebb és csodás dolgát hagyják kellemetlenné tenni. A szerelmes együttlét fizikai megélését teljesen tönkreteheti, ha a hüvely szárassága miatt égő, fájdalmas súrlódás keletkezik. Ezek a tünetek, ha nem orvosoljuk őket, nem csak egészségügyi problémákhoz vezethetnek, hanem olyan félelmeket válthatnak ki, olyan szorongásokhoz vezethetnek, amely következtében a nő egyenesen el is utasíthatja az intim együttlétet.

Légy újra gondtalanul szerelmes Pedig van egy nagyon egyszerű megoldás. Valójában még orvoshoz sem kell elmennie annak, aki hasonló problémával küzd. Amennyiben a hüvely szárazsága miatt kellemetlen az együttlét, akkor érdemes a Bartoline intim gél síkosító zselét használni, ami tökéletesen megfelel a kívánalmaknak. Könnyűvé és gondtalanná teszi a szerelmes perceket. Biz tonságos, PH semleges és hippoallergén, ALOE VERA-val dúsított, E-és F-vitamint tartalmaz és nem zavarja meg a test egészséges működését.


Az élethez kell egy kis energia Lépj ki a komfortzónádból! Ezt például izommunkával lehet elérni, de elérhető akár a vér adrenalin színt emelésével is, egy kis stressz létrehozásával.

Vitathatatlan tény, hogy kell az energia ahhoz, hogy vitális életet élhessünk. Amikor alacsony az energiaszintünk, akkor kevesebb az életkedvünk, nehezebben kezdünk bele a feladatainkba, jobban halogatjuk a teendőket, sőt a világot is sötétebbnek látjuk, mint máskor. Ezért rendkívül fontos, hogy kellő mértékű energiával töltsük fel magunkat. Azonban nem csak elérni, hanem megtartani is szükséges az optimális energia szintet, hiszen ha menet közben kimerülünk, akkor bizony nem csak a fáradtságot érezzük végeláthatatlannak, hanem a betegségek is gyorsabban utolérnek bennünket.

Ismered a tested működését? A tápanyagok azok az élelmiszerek összessége, amelyek szükségesek a növekedéshez és az életműködés fenntartásához. Összetevőjük víz, szénhidrátok (ch), zsírok, fehérjék, vitaminok és ásványianyagok. Ezeket két csoportba osztjuk: 1. Energiát adó tápanyagok, a szénhidrát, zsír és a fehérje. 2. Energiát nem adó tápanyagok, az ásványi anyagok, vitaminok, és a víz.

Az energia felvétel függ:

Újratervezés A Biorezonancia sejt szinten tudja megmutatni a szervezet működésének jelen pillanatát. Legyen az vírus, gomba, parazita, vitaminhiány, ásványi anyag hiány, hormonok, aminosavak, Ismered a tested működését? Az energia kialakulása függ a táplálék allergia, minden esetben a szervezet felvételtől. Ez ha megvizsgáljuk, azt kiegyenlítésére ad lehetőséget. jelenti, hogy kb. 6-8 órán keresztül A teljes cikket elolvashatja a fokozott hő leadás történik. Ennek www.csakanoknek.hu oldalon. mértékét a tápanyagok határozzák meg. A legnagyobb hő leadást a fehérjéknél Kovácsné Mayer Judit figyelték meg. A hideg környezetben a természetgyógyász szervezet hő leadással tartja fent a hő +36 30 982 2232 egyensúlyát. . diyu@freemail.hu

ʞʞ a táplálék felvételtől ʞʞ a környezeti hőmérséklettől ʞʞ az izom teljesítménytől.

13


Élj egészségesen

14

Azonban a technikai és civilizációs fejlődés hátulütőjeként számos olyan változás is megkezdődött, ami magas halálozási aránnyal járó komoly betegségek kialakulásához vezetett. A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, az elektroszmog és a környezetszennyezés lassan, de biztosan teszi tönkre az életfeltételeket. Szennyezi a termőföldet, mérgezi a tengereket és Aki ismeri a periódusos rendszert a föld édesvíz készletét és tönkreteszi az tudja, hogy minden anyag az a levegőt, ami szintén alapfeltétele az azon látható elemekből áll. Ez a mi életnek. bolygónk és a rajta található élő anyag összetétele. Az emberi DNS több, mint 100 év egészséges életre biztosítja a test fennmaradását. Tehát elmondhatjuk, hogy elvileg hosszú és teljes életre vagyunk kódolva itt a földön. Azonban a mindennapi tapasztalat azt mutatja, hogy alig-alig van olyan ember, aki megéli a matuzsálemi kort, főleg a modern nagyvárosok civilizációs ártalmai között. Elmondhat juk tehát, hog y a z Vajon miért nem élünk addig, amíg emberiség maga alatt vágja a fát, valójában lehetne? gyakorta helyrehozhatatlan károkat Néhány száz évvel ezelőtt nem léteztek okozva a természetben. Azt azonban civilizációs betegségek. Igaz, akkor csak mostanában ismerték fel, hogy a még az orvostudomány nem állt ilyen nemtörődöm hozzáállás nem csak az magas színvonalon és más problémák élővilág számára teszi élhetetlenné a miatt nem volt általános a 100 év feletti bolygót, hanem az ember számára is. átlagkor. Ahogy a tudomány és a technika Mivel a beszívott, szennyezett levegő, a fejlődni kezdett, sokkal jobb esély nyílt mérgezettsége miatt vegyileg tisztított az életkor növekedésére, ami bizonyos ivóvíz és a végtelenségig szennyezett tengerek, a vegyileg szennyezett mértékben történik is. termőföld, vegyszerrel termesztett élelmiszer mind-mind megszedi a maga áldozatait. A túlzott húsfogyasztással az emberi szervezetbe kerülő káros anyagok, és az élelmiszer feldolgozás folyamán az ételbe kerülő további adalék anyagok, kémiai szerek pedig tovább súlyosbítják a helyzetet.


Élethosszabbító természet Mindez oda vezetett, hogy akkor sem képes az emberi szervezet mindevvel megküzdeni és a maga teljességében a DNS által potenciális életkort megélni, ha ez elméletileg lehetséges lenne, mert a teste idő előtt tönkremegy, elhasználódik, eloxidálódik. Még akkor is, ha egyénileg nem terheli nikotinnal, alkohollal és tudatmódosító drogokkal. 90 elem az ember szolgáltában 80-90 elemre van szükség az egészséges élethez. A tápanyagcsökkenés és ásványi anyag szint csökkenés miatt ezt ma az eddig ismert formákban képtelenség bevinni a szervezetbe. Az enzimek és ásványi anyagok hiányában a vitaminok nem tudnak felszívódni, hasznosulni. Csak a mikroelemek jelenlétében képes a szervezet egészségesen működni. Ám ha tekintetbe vesszük, hogy mi történt a környezeti ártalmaknak és a helytelen gazdálkodásnak köszönhetően, akkor felmerül a kérdés, hogy honnan kerülhet a szervezetbe ez a rengeteg mikroelem és ásványi anyag? Két természetes forrása van, a tiszta óceán és a humusz, a huminsav.

A föld kincse az élet szolgálatában A humusznak kicsi része nevezhető huminsavnak. Évmilliók alatt kialakuló lerakódásról van szó, ami tartalmazza mindazokat a mikroelemeket, ásványi anyagokat, amikre a testnek valóban szüksége van.

Természetesen ezt emberi fogyasztásra alkalmassá kell tenni, igy, tudományos kutatások, fejlesztések sorával jött létre a HUMINIQUM étrend kiegészítő, ami mindezeket magában foglalja.

Választhatsz! Azt a döntést mindenki maga hozza meg, hogy mit választ. Választhatjuk azt, hogy belenyugszunk a jelenlegi állapotba, tudomásul vesszük, hogy a környezeti kockázatok az élet részét képezik és „egyszer élünk” filozófia mentén, továbbra is úgy folytatódik a mindennapok ritmusa, ahogy eddig. Azonban dönthetünk másképpen is és elkezdhetünk vigyázni a saját környezetünkre, csökkenthetjük az egyéni kockázati tényezőket (lelki és materiális síkon egyaránt) és élhetünk a természet adta megoldásokkal, ezáltal jobban kihasználva és talán meg is hosszabbítva a DNS adta potenciális életidőből elérhető legjobb verziót. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon. Dr. Csicsor János kutatómérnök, a Hymato ügyvezetője info@hymato.hu www.hymato.hu

15


16


A tavasz Ő legnagyobb divattrendjei szi divat tippek Bohókás rojtok Már évek óta szerepelnek a nagy márkák kínálatában és a fast fashion üzletek polcain egyaránt a rojtos darabok. Idén, a korábban hódító vastag rojtok helyett a vékonyabb, a charleston ruhák rojtjait idéző díszítések kerülnek előtérbe. Misztikus Ázsia

Szabásvonalak és minta szempontjából is nagy népszerűségnek fognak örvendeni a japán kimonókat, kínai „cheongsam” A télnek vége, érdemes egy pillantást ruhákat idéző ruhadarabok. venni 2018 tavaszának legnagyobb trendjeire, hogy még véletlenül se érjen minket felkészületlenül a jó idő! Nézzük, a már 2017-ben lezajlott párizsi, milánói és londoni ready-towear (tehát kereskedelemre készült konfekció áru) divatbemutatókon mikkel rukkoltak elő a nagy divatházak!

A megunhatatlan pasztell

Maradt még a szekrényben pár pasztellszínű ruhadarab 2017-ből? Ez esetben nem szabad túl mélyre elrakni, bátran viselhetjük, legyen szó szoknyáról, nadrágról vagy kabátról.

Kevert minták

Az igazi művészlelkek garantáltan megtalálják a szívükhöz legközelebb álló, néha már-már kissé őrült kombinációkat idén tavasszal is, mintákból egész biztosan nem lesz hiány az üzletekben! A divatbemutatókon meghatározott trendek persze nem kőbevésett szabályok, úgyis az idő fogja igazolni, hogy a nagyközönséget ezek közül mi fogja meg igazán. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon. Képek: wwd.com/fashion-news

Gallay-Nagy Krisztina www.designfreak.hu Instagram: designfreakblog designfreakblog@gmail.com

17


Csak semmi pánik A tünetek azt jelzik, hogy a testünk izmainak állapota változik. Az igazi megoldás természetesen a prevenció. Tehát ha már fiatal kortól beiktatjuk a mindennapi tevékenységbe a gátizmok edzését, karbantartását is. Azonban ha ez bármely ok miatt eddig nem történt meg, akkor a tünetek megjelenése figyelmeztet arra, hogy nem szabad tovább várni. Hozzá vagyunk szokva, hogy a problémáink zöme a napi életritmus, a feladatok, munka, család köré összpontosul. Eszünkbe sem jut, hogy más problémák is akadhatnak. Mindaddig, amíg az első tünetek meg nem jelennek. Akkor aztán elönt bennünket a pánik. Nagyon ijesztő ugyanis, amikor rájövünk, hogy nem teljesen uraljuk a testi folyamatainkat és a sok évtizede természetesnek tűnő képességünk cserben hagy. Már nem tudjuk koordinálni az addig problémát sosem okozó biológiai metodikát. Az első vizelet elcseppenést talán még nem is vesszük komolyan. Véletlen „balesetnek” véljük. Amikor azonban többedszerre fordul elő, akkor jön a szorongás a kellemetlen helyzet miatt. Hirtelen az egészségünk kerül a fókuszba, kicsit hátrébb szorítva a többi feladatot. Hiszen az életminőség változása azonnali orvoslást kíván.

Van, aki ilyenkor beiratkozik egy intimtorna tréningre. Sokan azonban kicsit szégyellik az állapotot és nem fordulnak szakemberhez segítségért. Pedig az állapotjavítással a tünetek teljesen megszűntethetők. Okos technikai eszközök segítik azokat, akik inkább otthon, diszkrét környezetben, zavartalanul szeretnék a testük fizikai állapotát újra tökéletessé tenni. Mind az eszközök terén, mind a megoldások terén nagy szakértelemmel tudunk segíteni a hozzánk fordulóknak. Íg y biztosan visszanyerhető az egészséges, gondtalan és örömteli élet. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

18

E. Dombai Krisztina www.intimegeszseg.hu +36 30 987 1498 intimegeszseg@gmail.com


Boldog mosoly a természetes babaápolás

Egy anyának a legnagyobb öröm, gyermeke kacagása. A gondtalan gyermekkor azonban nem csak azon múlik, hogy mennyit foglalkozunk kicsinyünkkel, hiszen természetes, hogy mindig a legjobbat akarjuk neki. Azonban a boldogságot megzavarhatják olyan tünetek, amelyek bizony sok keserűséget okoznak a családnak és nagyon sok kellemetlen tünettel, szenvedéssel járnak a babák számára.

Óvjuk gyermekünket! Odafigyelni koránt sem csak a környezet megóvása miatt érdemes. Természetesen globális cél kell legyen, hogy utódaink számára egy élhető bolygót hagyjunk hátra. Azonban még ennél is fontosabb érv kell legyen, hogy a legkíméletesebben bánjunk gyermekeinkkel és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy egészségesen és gondtalan örömben nőhessenek fel. Mindez a személyes indíttatáson túl, sokkal többet jelent. A felelősségvállalást is magában foglalja, hiszen amit a kicsi a saját gondozásával kapcsolatban megtanul, azt adja majd tovább a saját családjában is.

Néha ártatlannak tűnő dolgokból is kerekedhet baj. Ilyenek a babafürdetők, kenőcsök, amiket a legkörültekintőbben választunk ki, ám gyakran sejtésünk sincs arról, hogy éppen kisbabánk bőrének nem tesz jót. Ez motivál egyre több anyukát abban, hogy nem csak a felnőtt szépségápolásban, hanem a babaápolásban is a természetes, adalék és vegyszermentes megoldásokhoz Ezáltal pedig generációk sora számára megnyithat juk a z egész séges, forduljon, eképpen óvva kicsinyét. vegyszermentes és ezáltal természetes módon környezetkímélő jövő terét. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon. Dülk Rita +36 70 947 3681 www.naturita.hu naturitaszappan@gmail.com

19


Az „Aha” érzés

Linka – az „Aha” érzésről Voltál már úgy, hogy a rohanó mindennapokban megállított egy részlet az életedből? Hirtelen élénkebben tündökölt a víz kékje, vagy a kirakat ablakán a fény és ez eszedbe juttatott egy másik, régebbi pillanatot és a kettőnek közös értelme lett? Hirtelen lelassultak a dolgok körülötted és megértettél egy újabb összefüggést. Az életed folyásában elérkezett egy pillanat – mert megéltél annyit - többet megérts az eseményekből és ezzel önmagadból. Ilyenkor aztán könnyebb a légzés, elmúlik az addig makacs vállfájás és mosolyogni kezdenek rád az emberek. Mert elindultál. Mert megélted a változást és az kezdeményezővé tett. Tudtad? – Aha...

20

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

Linka olyan hivatást választott, ami a testünk tapasztalataira épít. Művészete a tánc, mint kommunikációs forma. 16 éves kora óta tudatosan táplálkozik, számára a bio-gabona és az idény bio-zöldség/ gyümölcs fogyasztása a leghasznosabb - erről ír. Tanítóként számos előadást alkotot t. Már koreogr áfu sként alapított családot, ahol négy gyermek édesanyjaként követhette végig testi, lelki fejlődésüket. A gyerekek nevelése kapcsán vált Waldorf Iskola alapítóvá, ahol a közösségépítésben szerzett tapasztalatot.

A kereskedelem, mint kommunikációs forma, mindig is érdekelte. Olyan cégek képviseletét látja el, akik nem csak a termékükkel tesznek az egészséges emberért és egészséges környezetünkért – így a Dr Hauschka, a Sonett és a Csinta márkák forgalmazója is – hanem szervezeti felépítésükben és az alkalmazott technológiákban. Jelenleg a Csak a Nőknek Magazin Szakértői között egészséges és tudatos életvitellel foglalkozik. Aktuálisan egy szakácskönyvön és egy társasjátékon dolgozik. Riportjaiban különleges gyógyító-minőségek képviselőit szólítja meg, írásaival havonta találkozhatunk. Balla Katalin életmód szakértő biokatalin@gmail.com +36 70 246 3065


A szív titkai A lenmag olaj csak hidegen használható, mert a jó Omega 3 kapcsolat hő hatására szétbomlik. Tehát használjuk saláta levének készítéséhez, vagy már kész ételekhez a tálalás után tegyük hozzá.

Szív nélkül valóban nincs élet, létfontosságú szervünkre tehát nagyon oda kell figyelnünk. Azt is sejtjük, hogy a szív nem csupán a test működésének motorja, hanem az érzelmi központunk helye is. Ha számításba vesszük, hogy a jótékonyságot, empátiát, szívjóságot, az örömöt („örül a szívem”) és a szeretetet, szerelmet is ehhez a szervhez köti a köztudat, akkor már egyáltalán nem csodálkozunk azon, ha egy rendkívül komplex működésű és nagyon, de nagyon „sokat dolgozó”, élet fenntartó rendszerről kell jól gondoskodnunk. Dolgozz a szívedért, ő is dolgozik teérted! Egyre több ember szíve kerül a nem megfelelő táplálkozás, életmód és stressz következtében rossz állapotba. Ilyenkor orvos, kórház, műtét lehet a vége. Azonban ha időben váltunk a megfelelő életmódra, akkor a gyógyszerek élethosszig tartó szedése, a kórház és a műtét elkerülhető.

Az Aloe Vera is nagyon jó a szívnek. A Kanári szigetek Aloe Verája azért kiváló, mert ott átlagban igen sok napfényt kap! A napfény rendkívül egészséges az emberi testre és a szívre is jó hatással van.

A gránátalma és a cékla jó hatását is ki kell emelni. Azonban tudni kell, hogy csak nyersen szabad felhasználni és fogyasztani, mert így érvényesül a hatása! Az egészséges táplálkozásra rá lehet szokni. Ahogy szokás minden eddig kialakult táplálkozási szemléletmód is. Ha változtatunk és egészségtudatos életmódra váltunk, akkor ezekkel a könnyen beszerezhető, olcsó megoldásokkal megőrizhetjük saját magunk és családunk egészségét. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon. Busch-Turcsányi Éva a természettudományok docense eva.turcsanyi.busch@gmail.com eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest

21


Gyere velünk színházba! A pályázat formája: kitöltött pályázati űrlap, elektronikus vag y postai úton benyújtva. Kérjük, az űrlapot számítógéppel vagy kézzel, nyomtatott nagybetűvel töltsék ki. Postacím: 1066 Budapest, Teréz krt. 24., vagy e-mail: wendler.baross@gyermekmento.hu Kérjük, hogy vidéki intézmények csak akkor pályázzanak, ha meg tudják oldani az utazást. Kérjük mielőbb jelentkezzenek azok, akik szeretnék diákjaikat elhozni az eseményre. A gyerekeknek nagyon fontos a mese, különösen ha színházi élménnyel párosul. Vannak olyan hátrányos helyzetű kicsik, akik csak segítséggel jutnak el mese előadásra. A Hófehérke és a 7 törpe című táncjáték előadásának megtekintésére az Erkel Színházban, általános iskolások részére nyílik pályázati lehetőség. A jegyekre minden olyan 8 - 14 éves tanuló, illetve ilyen korú iskolai csoport pályázhat, aki/amely az alábbi pályázati feltételek mindegyikének megfelel: szociálisan hátrányos helyzet, kiemelkedő tanulmányi eredmény, kiemelt érdeklődés a zene és általában a művészetek iránt.

A pályá zat részletei a w w w. gyermekmento.hu oldalon található. Wendler Baross Judit segít a +36 1 475-7012 telefonszámon, illetve írásban a wendler. baross@ gyermekmento.hu címen. A pályázatokat május 25-én éjfélig várja a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. www.gyermekmento.hu A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

22


Tavasz csalogató Hajdan Vali módra

„A tél még egy kis havat hint Neked, de, mosolyban a tavasz integet! Talán, most már felenged a jég, azúr szín lesz feletted az Ég!” Remélem sikerül kicsit közelebb hozni a tavaszt, melyet már mindannyian várunk, vágyunk, mikor is tavaszi szélben, isteni fényben, színeket festünk egymás szívében. A Valentin napi ünneplés után egy újabb alkalom a figyelmességre, ami a férfiak részéről irányul a Hölgyek felé március 8-án, Nőnapon.

Kedveskedni sok mindennel lehet, egy szál virág is egekbe emelhet, de meglepetések között talán még színházjegy is szerepelhet. Hiszen a közös élmények alakítják, erősítik a kapcsolatokat és ünnepivé varázsolhatják a hétköznapokat is.

Mivel március 8-án, Nőnapon egy közkedvelt férfi névnap is szerepel a naptárban, a Zoltánokat se mulasszuk el felköszönteni. Hajdan Vali Üzenet az Ünneplőknek Velem már nem vitázol tán, telefonon hívtál, Zoltán? Falra valamit mázoltál, tudod, nagyon hiányoztál! Tudom, hogy nem mismásoltál, éppen valakit másoltál! Játszik itt a gondolatom, kedvem ettől, mint az atom! Ablakból intett ma a Tom, aki tovatűnt vonaton. Mi lehet ez, tán látomás? Eltűnt, szinte szemlátomás! Egy tavaszi rügypattanás, egy hirtelen fellobbanás! Szívekben a legjobban ás, névnapján ahol van, Tamás, ma se legyen megtorpanás! Erre jobban hangolta más? Üzenem a férfinemnek, hódolói az igennek! Bókolnak és nem pihennek, szeretem őket ilyennek! Legyen kedve a macsóknak, íze van még ama csóknak! Ne süllyedjen ma a csónak, illata legyen a szónak! Kívánjon boldog Nőnapot, ki ránk céloz, nem lő bakot! Köszöntöttem kelő Napot, tartsunk ma egy meNő napot! A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon. Hajdan Vali +36 70 248 0547

hajdan.vali@gmail.com

23


24


Tavaszi férfierő Gránátalma hatalma A gránátalma a szív és érrendszerre hat jótékonyan. C-vitamin tartalmának k ö s z ö nh e t ő e n t á m o g at j a a z immunrendszert, védi az egészséget. A belső szervek, az emésztő rendszer állapotát is javítja. Férfiaknál csökkenti a prosztata problémák kialakulásának kockázatát.

A férfiakra vigyázni kell! Nem csak azért, mert imádjuk őket és nélkülük nem teljes a boldogságunk. Hanem azért is, mert Ők olyan ritkán vigyáznak magukra. Pedig a szervezetnek tényleg kell az energia. A vitamin készlet lecsökkenése is kockázattal jár. Ezért nekünk, hölgyeknek fontos feladatunk, hogy gondoskodjunk életünk párjáról. Annál is inkább, hiszen a férfias erőnlétre igazán szükségünk van. Mit tegyünk a vágyott célért? A goji antioxidáns, így a szervezet védekezőképessége meghatványozódik. A benne található kálium pedig a sejtek tökéletes működéséhez elengedhetetlen. A jó izommunkát is segíti. A szív, a vesék működéséhez elengedhetetlen. A szív egészsége pedig nagyon fontos a férfiaknál, hiszen a szívinfarktus kockázata nem elhanyagolható. A kálium a stressz oldásban is élen jár, ezért a férfiak számára különösen hasznos.

A C-vitamin mindent visz? A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását, továbbá védi a sejteket. Kitűnő C-vitamin forrás a Dr.Steinberger Acerola C-1000 plus, ami édesítés nélküli g yümölcskészítmény. Az acerola C-vitamin tartalma egyike a legmagasabbaknak a gyümölcsök közül - mintegy harmincszor nagyobb, mint a citromé. Tehát tényleg kezünkben van a megoldás. A Goji, a Gránátlama és az Acerola hármasa tökéletes megoldás arra, hogy a szívünknek kedves férfi tökéletes egészségnek örvendjen.

www.drsteinberger.hu A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon

25


A gyémánt mint befektetés

A megfelelő mennyiségű befektetési eszközzel rendelkező emberek már időtlen idők óta azon gondolkodnak, hogyan lehetne ezeket optimálisan elosztani. Minden befektetés célja, hogy a lehető legkisebb erőfeszítés mellett a lehető legmagasabb hozamot biztosítsa. Azonban a gyakorlatban nehézséget okoz a befektetés gazdasági, politikai és természeti behatások elleni védelme. A befektetés kapcsán a közgazdaságtan olyan fogalmakat vezetett be, mint a hozam, kockázat és likviditás. Ezen fogalmak segítségével valamennyi befektetési forma pontosan jellemezhető. Néhány ok, amiért a gyémánt megfelelő befektetés: Maximális mértékben koncentrált vagyon Nem létezik összehasonlítható érték egyenértékű tömegben, nagyon kicsi helyen, nagyon nagy érték. A gyémánt nagy előnye egyéb nemesfémekkel szemben, hogy rendkívül mobilis: egyszerűen és feltűnésmentesen szállítható. A csiszolt gyémántra a világ egyik országában sincs embargó. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

26

Állandó értéknövekedés A g yémánt árát állandó, szinte ingadozások nélküli értéknövekedés jellemzi, nem t apa sz t alhatóak olyan kilengések, mint például a valutaárfolyamok esetében. Az elmúlt évtizedekben csupán két alkalommal csökkent a gyémánt világpiaci ára: az 1978–1981-es években, valamint 2008 végén.

A gyémánt, mint befektetés az elmúlt évtizedben a legstabilabbnak bizonyult A gyémánt konzervatív és folyamatos értéknövekedésének köszönhetően az egyik legstabilabb befektetés, amit a gazdasági válság is igazolt. A gyémánt, mint elpusztíthatatlan befektetés A gyémántról az idáig felsoroltak mind különleges, fizikai tulajdonságainak köszönhetően mondhatók el. A gyémánt ásvány, bolygónk egyik legkeményebb anyaga, mely az összes vegyszernek ellenáll. Halmazállapotát pedig csak 1300°C felett változtatja. Viszont legyünk óvatosak, a gyémánt keménysége ellenére törékeny! Dr. Marczi Erika +36 30 280 7475 emarczi@hu.inter.net


27


28


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.