__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

1


2


4-5 Hesna szerint a világ 6 Szilvásy Judit: Tüzes nyár! 7 C saba Beatrix: Beszéljünk a szexről!

Kovács A. Magdolna tulajdonos

8 Hűtsd le magad az ételeddel! 9 Pisztáciás, joghurtos bodzatorta

Kedves Olvasó! Tombol a nyár, minden percét élvezhetjük! Izgalmas szabadtéri programok, csodás nyaralások és a pihenés idejét éljük. Egyik szemünk nevet, a másikkal már a nyár vége felé kacsintunk. De most még átadjuk magunkat a forró mediterrán hangulatnak. Szakértőink cikkeiből sok hasznos tudnivalót meríthetnek az Olvasók.

10 Lovasterápiával a gyermekekért!

A Csak a Nőknek Klub nyáron is különleges programokkal kényezteti el a vendégeit.

16 Machnitz Rozália: Édes élet

Szeretettel várjuk a Hölgyeket és reméljük, hogy a hozzájuk tartozó Urakat is magukkal csábítják!

18 Farkas K ároly: Buják Vonzásában

Kovács A. Magdolna & Csak a Nőknek Magazin csapata

11 A napozás élmény legyen, ne leégés! 12 Kovácsné Mayer Judit: A változás kapuja 13 Szórádi Rózsa: Az egészség életérzése 14 Lengyel Ildikó: K alandorok se kíméljenek!

17 Gallay-Nagy Krisztina: 5 trend, ami meghódította a nyarat

20 Kovács Lili: A Szív Ember 22 Akit a világ a tenyerére vett

Keresd a Csak a Nőknek Magazin oldalát a facebookon is! Impresszum: Csak a Nőknek Éltemód magazin Nyomdai előkészítés: Image Point Trend Kft. Hirdetésfelvétel: media@csakanoknek.hu Terjesztés: Image Point Trend Kft. Játékszabály A helyes megfejtést (neved, címed, telefonszámod és e-mail címed feltüntetésével) küldd el levélben a Image Point Trend Kft., 1605 Budapest, Pf. 56. címre vagy játssz a www.csakanoknek.hu weblapon.

Kiadja: Image Point Trend Kft. 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20. Telefon: +36 70/430-5377 Címlapfotó: Gálos Mihály Samu

A cikkekben és a hirdetésekben elhelyezett szövegekért, képekért, a grafikai munkák jogtisztaságáért sem a szerkesztőség, sem a kiadó felelősséget nem vállal.

Posta cím: 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20

Szponzorációs és együttműködési ajánlatait küldje el a szerkesz­tőség címére vagy e-mailben: media@csakanoknek.hu

Információk: www.csakanoknek.hu E-mail: media@csakanoknek.hu

3


Nők a csúcson Gondoljunk csak arra, hogy egy átlagos nő felkészülése egy néhány napos utazásra kisg yerekkel, mennyi előkészítéssel jár. Ehhez képest pedig mit jelenthet teljes bizonytalansággal nekivágni az ismeretlennek, egy kicsi babával. Jobban átéreztem a nehézségeiket, miután saját tapasztalatom lett, mint édesanya.

4

Al Ghaoui Hesnát nagyon sokan ismerik. A népszerű fiatal média szakember, sokoldalú személyiség. A törékeny hölgy igazán bevállalós. Haditudósítóként megjárta a háborúk földjét. Az ottani élményekből könyv is született. A fiatal újságírónő számos olyan műsort készített, ahol az igazság feltárása, a moralitás fontossága teret nyerhetett. Tudósított konfliktus övezetekből, veszélyes helyzetekbe került a Föld olyan térségeiben, ahová férfiak sem szívesen teszik be a lábukat. Azonban 2014.-ben jött egy komoly fordulat. A kockáztatni is képes ifjú hölgy, anya lett. Ezzel sok minden megváltozott. Hogyan változott meg Hesna világa avval, hogy gyermekkel bővült a család? A szülővé válással sok minden megváltozik. A munkához tartozó kockázatvállalási viszony átalakul, az élet súlypontjai átrendeződnek. Az ember érzékenyebbé válik. Visszanézve a korábbi riportjaimat, vagy rátekintve a fél Európát pici babákkal átszelő anyákra, a rengeteg kockázatvállalásra, amely sok nőnek osztályrészül jut, már más szemmel látom a világunkat.

Hogy alakult át a kockázatvállaláshoz fűződő viszony, hiszen a gyermek megszületése előtt, nem volt kérdés egy-egy veszélyes utazás? A kislányom megszületése előtt is sokat gondolkodtam ezen, de ezt nem lehet előre kitalálni. Amikor Neda megszületett, át kellett gondolnom, hogy mi a fontos az életben? Tudtam, hogy már nem tudnék ugyanúgy dolgozni veszélyes területeken, és már nem is érne annyit egyetlen munka sem, hogy az életemet kockáztassam. Neda lett a legfontosabb. Ezért eldöntöttem, hogy háborús területeken, veszélyes zónákban már nem vállalok forgatást. A kérdés egyébként azért is érdekes, mert elgondolkodtató a világ hozzáállása a veszélyhez.


Hesna szerint a világ Az senki számára nem kedélyborzoló, ha a férfiak veszélyes terepen dolgoznak, pedig van kisgyerekük. Ha egy nő teszi ugyan ezt, az más elbírálás alá esik. Minden esetre ma már átgondolom, mit vállalok el. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem végzem ugyan olyan elhivatottsággal a munkámat, csak csökkentem a kockázatvállalást.

A félem jelen van az életünkben. Hesna legújabb könyvének témájául a félelem kérdését választotta. Milyen aspektusait ismerhetjük meg a könyvből? Sokféle szempontból jártam körbe a kérdést. A könyv címe az, hogy Félj bátran! A cím már maga is azt sugallja, hogy másképpen közelítem meg a kérdést. Nem lehet kikerülni az életünk folyamán az érzést, hogy megéljük a félelmet. Azonban hatalmas erőforrások is rejlenek a félelemben. Számos olyan önmeghaladásra ad lehetőséget, ami e nélkül soha nem történne meg. Tegyük hozzá, a félelem érzése életmentő is lehet adott esetben. Ösztönözhet a továbblépésben, a változtatásban. Fontos témának érzem, hogy bemutassam a félelem pozitív, életigenlést kiváltó oldalát is. A háborús övezetekben járva magam is átéltem a félelmet. Amikor hazatértem, gyakran kérdezték tőlem, hogyan küzdöttem meg ezzel? Ez is oka annak, hogy a témával elkezdtem foglalkozni, mert az emberek érteni akarják a félelem feldolgozhatóságának titkát. Fotó: Czimbal Gyula, Koszticsek Szilárd, Kara Ervin A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon Csaba Beatrix

Szülőként hogyan lehet kezelni a gyermekkel kapcsolatos félelmeket? A kislányom nevelése során jöttem rá, hogy mit élhettek át a szüleim, amikor én konfliktus övezetekbe utaztam a munkám során. Ugyanakkor kifejezetten támogattak abban, hogy a munkámat a legjobban végezhessem. Ez nagy erőről tesz tanúbizonyságot, amiért rendkívül hálás vagyok nekik. Ezért van előttem jó példa arra, hogy lehet úgy szeretni a gyermekünket, hogy közben engedjük megélni az életét. Tudatosan készülök arra, hogy Neda is a saját életét élhesse majd, és képessé váljak arra, hogy teljes mértékben támogassam őt a saját vágyainak beváltásában. A szülőtől, aki meg tudja adni ezt a szabadságot a gyermekének, ez a legnagyobb adomány, mert kifejlődhet egy egészséges bátorság és talpraesettség az emberben. Igyekszem magam is ilyen szülővé válni.

5


Tüzes nyár!

Nyári Feng Shui tippek A nyárról a bulik, szórakozás, nyaralás - csupa jó dolog - jut eszünkbe. A Feng Shui azonban arra figyelmeztet, hogy ilyenkor is fontos odafigyelnünk néhány dologra annak érdekében, hogy megtaláljuk a harmóniát, így a nyár valóban a felüdülés időszaka lehessen számunkra! Hogyan teremtsünk egyensúlyt? <right> Használj könnyed, hűvös színű ágyneműt, ágytakarót! Ha lakásodban a Tűz-színek dominálnak (piros, bordó, narancs), próbáld ezt ellensúlyozni lágyabb, hűvösebb színű kiegészítőkkel például világoskék, vagy világoszöld díszpárnákkal, asztalterítőkkel, függönyökkel. <right> Az erkély, terasz, vagy a kert is otthonod részét képezi a Feng Shui szerint. Használj jó minőségű kerti bútorokat, kiegészítőket! Tartsd ezeket tisztán és karban a nyár folyamán! <right> Mielőtt nyaralni indulsz, ne csak az íróasztalodon, de annak fiókjaiban is rakj rendet. Selejtezd ki a használhatatlan dolgokat, beszáradt tollakat, törött ceruzákat, elhasznált radírokat, és gyűjtsd össze a dobozába a kallódó iratkapcsokat! <right> Amikor hosszabb időre elhagyod otthonodat úgy, hogy nem tartózkodik ott senki, lakásod passzívvá válik, ez Yin energiát generál, ami viszont negatív eseményeket vonzhat be (mint pl. betörés). Hasznos ilyenkor beszerezni (már olcsón kapható) időzítő szerkezeteket, melyeken beállíthatod, hogy időnként bizonyos időre felkapcsolódjon egy-két lámpa, bekapcsoljon a rádió. Ezzel az egyszerű ötlettel elkerülheted a nyaralásból, hosszabb útról hazaérve a kellemetlen meglepetéseket. Szilvásy Judit Feng Shui tanácsadó www.fengshuibolt.hu +36 30 95 905 95

6

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon


Beszéljünk a szexről!

Tabu kapukat döntögető kérdés Általánosan „elfogadott” nézőpont, hogy a szexről való kommunikáció inkább férfi terep. A hölgyek nem, vagy csak ritkán beszélnek az intim helyzetekről. Ha mégis, akkor azt csajos környezetben teszik. Ugyanakkor a kapcsolatokban nagy fajsúllyal döntő, vagy megtartó tényező az intimitás minősége, tehát beszélni kell róla. A szerelemben sok mindent szabad. Minden olyan megengedhető, ami mindkét fél számára kellemes. Ez nem csak a fizikai, testi megnyilvánulásokra igaz.

Csaba Beatrix életstratégia-tervező +36 30 337 8450 mediaciospont.com

A szexuális kommunikáció vágyfokozó? Igen! Az intim kapcsolatban a visszajelzés fokozhatja a nemi vágyat. De nem csak ebben az értelemben fontos beszélni a szexről. Az összecsiszolódás időszakában a kapcsolat kimenetelét befolyásoló tényező lehet, hogy tudunk-e, merünk-e beszélni a testi vágyról, az intimitás megélésének mikéntjéről.

Beszéljünk a szexről! Nem csak eleinte érdemes beszélni a szexről. Sokan úgy szocializálódtak, hogy illetlen dolog. Azonban ez nincs így. Két ember, aki megosztja egymással a legintimebb énjét, lemezteleníti magát a másik előtt testi és lelki értelemben, annak tisztában kell lennie avval, hogy mi jó a másiknak. Sőt az is fontos, hogy a másik ismerje az ő érzéseit, vágyait. Beszélni a szexről tehát nem illetlenség. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon

7


Hűtsd le magad az ételeddel!

Nemes Mátyás és Nemes Gábor biogazdák +36 70 701 7447 nemesokogazdasag.hu

Nem mindegy, nyáron mit eszel. Koránt sem véletlen, hogy ahol élünk, ott éppen azok a gyümölcsök, zöldségek őshonosak, amik jellemzik az érintett térség gasztronómiáját. A természet alakította tudás ismerete pedig létfontosságú lehet az adott éghajlaton élők számára. Hűtsd le magad az ételeddel! A légkondicionált helységek bűvöletében élünk. Literszám isszuk a behűtött italokat forró nyári napokon, pedig egyre több helyen olvashatunk arról, hogy a hirtelen bevitt hűtött folyadék csak pillanatnyi enyhet ad, és koránt sem érjük el vele a kívánt hatást. Azt viszont érdemes tudni, hogy vannak hűtő növények, amelyek magas víztartalmuknak köszönhetően, kifejezetten előnyösek nyári időszakban. A Nemes ÖkoGazdaságból hetente érkező bio kosárban éppen ezért találunk paradicsomot, paprikát, uborkát, cukkinit, tököt. Amellett, hogy ezek a zöldségek segítenek egyensúlyban tartani a szervezet hőháztartását, egyéb jótékony tulajdonságokkal is rendelkeznek.

8

Tök

Paprika

A máj számára kiválóan hasznosítható ásványi anyagot tartalmaz, amely a főzés során a főzőlébe oldódik ki. Nyersen kifejezetten ajánlott cukorbetegség esetén! Az emésztés szempontjából kiváló rostanyag. Fontos, hog y biológiailag tiszta vizet tartalmaz. Magas víztartalma a szervezet számára előnyös. A benne található tökmag gazdag fehér je forrás. Emellett esszenciális zsírsav, E-vitamin, szelén, mangán, réz és cink is található benne.

Magas víztartalma és alacsony kalóriat ar t alma miat t előnyös fog yasztani. C-vitamin tartalma ált alánosan ismer t. Inf luenza e s e t én f og y a s z t á s a ajánlot t , torokfájást, torokgyulladást enyhít. Javítja a keringést. Erősíti a látást. A bőrbetegségek megelőzésében is hatékony. Emésztést serkentő hatása miatt is kedvelt. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon


Pisztáciás, joghurtos bodzatorta

Hozzávalók

Tésztához 25 dkg vaj 25 dkg cukor 15 dkg pisztácia 10 dkg darált mandula 20 dkg polenta (kukoricakása) 1 teáskanál (gluténmentes) sütőpor 2 evőkanál görög joghurt 3 tojás 1 citrom

Sziruphoz 1,5 dl bodzaszörp 2-3 evőkanál méz fél citrom Cukormázhoz 20 dkg görög joghurt 3 evőkanál porcukor 2 evőkanál bodzaszirup

1. Verd fel robotgéppel a vajat és a cukrot amíg könnyű és habos nem lesz, majd add hozzá a kimért mandulát, polentát, sütőport, joghurtot és a durvára vágott pisztáciát. 2. Egyesével keverd bele a tojásokat, majd add hozzá a citrom levét és a reszelt héját. Keverd össze alaposan a hozzávalókat, és öntsd bele egy 20 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába. 3. Süsd 180 fokon 45-50 percig, tűpróbával érdemes ellenőrizni. Hagyd kihűlni. 4. A szirup elkészítéséhez közepes lángon forrald fel a bodzaszörp és a méz keverékét. Majd lassú tűzön hagyd forrni 5 percig, míg be nem sűrűsödik, közben figyelj, hogy le ne égjen. Ízlés szerint adj hozzá citrom levet. 5. A tenyereddel, vagy kanállal nyomj egy mélyedést a torta tetején, hogy a szirup ne csorogjon le a torta oldalán. A szirupból tegyél félre 2 evőkanállal, a maradékot öntsd a mélyedésbe. Várj, míg a szirupos tészta teljesen kihűl, majd szedd ki óvatosan a tortaformából. 6. A cukormáz elkészítéséhez keverd el csomómentesen a joghurtot, porcukrot és két evőkanál félretett szirupot. Egyenletesen öntsd a kihűlt torta tetejére, majd díszítsd ízlés szerint pisztáciával. Forrás: www.jamieoliver.com

9


Lovasterápiás verseny a gyermekekért Az előző évekhez hasonlóan idén is nemzetközi keretek között zajlik a Díjlovas Verseny, melyre várhatóan 100-120 lóval neveznek hazai és külföldi lovasok. A háromnapos Díjlovas Verseny résztvevői nehéz, közép és könnyű osztályú díjlovas kategóriában mérhetik össze a tudásukat.

A Lovasterápiás Verseny idén is háromnapos lesz. A hiperaktív, tanulásban, illetve értelmileg akadályozott gyerekek hagyományainkhoz híven önálló lovaglás keretében ügyességi pályán lovagolnak, illetve díjlovas programot mutatnak be lépésben és ügetésben. A Jámbor Vilmos Emlékversenyen csapatok versenyeznek egymással vezetett lovon, a gyerekeknek játékos feladatokat kell lóháton megoldaniuk. A gyógypedagógiai lovastorna versenyszámra hiperaktív, tanulásban, illetve értelmileg akadályozott gyermekek nevezhetnek három életkori kategóriában. A Mádl Ferenc Emlékversenyen a versenyzők bármilyen mesét, történetet előadhatnak, melyben a lovason kívül a ló is fontos szerepet kap. A látássérült gyermekek számára külön versenyszámokat hirdetünk meg: ügyességi feladatokat vezetett lovon és gyógypedagógiai lovastornát kezdő és haladó lovasok számára. Az idei versenyen is megrendezzük az egészséges és sérült lovasok közös, játékos versenyszámát, mely a korábbi években is nagy érdeklődésre tartott számot. A versenyszám megrendezésével az a célunk, hogy az egészséges és sérült lovasok közösen versenyezzenek, szerepeljenek, jobban megismerjék egymást, ezáltal is hangsúlyozva az integráció fontosságát. A háromnapos esemény további célja a lovasterápia és a lovassport minden ágának népszerűsítése, versenyzési lehetőség megteremtése sérült gyermekek és fiatalok számára, valamint a lovasterápia, mint kiegészítő terápiás eljárás népszerűsítése, és a benne rejlő fejlesztési lehetőségek bemutatása.

10

A Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány +36 27 539 370 www.lovasterapia.hu


A napozás élmény legyen, ne leégés!

Edd magad egészségesre! A sárgarépával kapcsolatban mindenki tudja, hogy béta-karotin és A-vitaminban gazdag zöldségféle. Az a tény is ismert, hogy látásjavító tulajdonsággal bír. Emellett a sárgarépával kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort és vasat, magnéziumot, krómot, sót, B-komplex, C, E, G és K vitamint is viszünk a szervezetbe. Kifejezetten előnyös a sárgarépa fogyasztása a máj megtisztítása érdekében. A máj állapota pedig azonnal látszik a bőrön is.

Kutatások szerint a sárgarépát inkább főzve érdemes fogyasztani, mert így táplálóbb, mint nyersen. Ha figyelembe vesszük ezt a tényt, akkor különösen ajánlott a Dr.Steinberger sárgarépa ivólé fogyasztása. Egyrészt, mert ivólé formában sokkal könnyebb a bevitel a szervezetbe, másrészt mert kisebb gyerekek szívesebben fogadják el a sárgarépát folyékony formában, mint főtt répaként, vagy akár nyersen.

Tehát a család minden tagjának Ami nem kapható a sarki fűszeresnél, könnyedén biztosíthatjuk a bétade a szervezetnek nagyon kell! karotin, rost és kellő mennyiségű vitamin bevitelt. Mivel a Dr.Steinberger gyümölcs- és zöldséglevek kizárólag kiváló minőségű, vegyszermentes alapanyagból készülnek, így ezekkel az ivólevekkel teljesen elkerülhető, hogy Játssz és nyerj! bármely vegyszermaradvány jusson A csakanoknek.hu oldalon a cikkhez a szervezetbe, ami kisgyerekeknél tartozó kvíz kitöltői között kisorsolunk különösen fontos tényező, viszont nem mindenki jut könnyedén hozzá a bio egy üveg Dr. Steinberger ivólevet. zöldséghez. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon

11


kapuja Lépj kiAaváltozás komfortzónádból!

A betegség, mint tanító erő

A betegség mindig tanít, utat mutat. Segít meglátni a nehézségekben lévő lehetőségeket. Lehet egy fájdalom nem csak testi, hanem lelki, ami megint csak jelzés a magunkra való figyelésre. Bár be lehet venni egy fájdalomcsillapítót, de ezzel csak betakarunk, elfedünk egy lyukat egy gyönyörű virágos rét közepén. Bármennyire is próbáljuk elkerülni vagy megszabadulni, rágörcsölni annál jobban tartjuk fogva azáltal, hogy arra gondolunk, hogy „fáj”, hogy nem jó. Ha nem tiltakoznánk, hanem csak belehelyezkednénk és elfogadnánk, hogy van fájdalom, van hullámvölgy és akár nehézség, lehet betegség vagy csak rossz napunk, elfogadjuk, hogy ez az életünk velejárója. Ha már elengedtük, mert sikeresen befogadtuk, és újra ránk koppint, lehet egy illat, hang íz, vagy egy érzés formájában, akkor az csak egy információ, amire már rossz érzés nélkül tudunk emlékezni. Ez a pozitív gondolati minta tudja megváltoztatni az életünket, hiszen a fájdalom nélküli küzdés felváltja az elfogadást. Ha engedi az EGÓ-nk. Kovácsné Mayer Judit diyu@freemail.hu

12

Félelmek csapdájában Amikor már úgy tűnik, hogy minden rendben, mert ugye még nem vagyunk teljesen tudatosak, mert ellenállunk, védekezünk, elfolytjuk az évek óta cipelt félelmeinket. Azt hisszük, hogy győztünk, mert egy probléma mentes napunk volt, akkor az egónk azon része, amelyben a félelem gyökerezik, elkezd védekezni. „Na nehogy már elengedd a kezem. Itt akarsz hagyni? Belőlem élsz.” Ilyenkor mi történik? A szellemünk védekezik. Kapaszkodik a régi szokásaiba, mert nehéz változni. Mert félünk az újtól, mert beragadtunk. Van egy csomó okom, hogy miért ne változzak. És nem is vesszük észre, hogy amitől meg akartunk szabadulni, pont az rántott vissza.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.


Az egészség életérzése

Szórádiné Páll Rózsa jó példa. Rengeteget tudhatunk meg általa az egészségmegőrzésről. Sikere annak is ékes bizonyítéka, mekkora távlatok rejlenek az életünkben. Milyen fantasztikus utat járhatunk be egy életidő alatt! Bár az életpróbákat mindenkinek ki kell állni, a pályamódosítás a negyvenes éveinken túl is belefér. Sokat lehet tőled tanulni arról, hogy mi a versenyszellem, állhatatosság. Sokat tudsz a bátorságról, céltudatosságról. Mi hozta az általakulást? Amikor megszűnt az iskola, ahol tanítottam komoly választás elé állított az élet. El kellett döntenem, hogy új életcélt keresek, vagy beletörök az élet hozta viszontagságba. Én ez első verziót választottam, és építettem magamnak egy új hivatást. Milyen erőforrásokat tudtál mozgósítani ehhez a jelentős változáshoz? Szerencsés vagyok, mert a családom teljes támogatását élvezem. A férjemmel 40 éve haladunk együtt az úton. Három csodás gyermekem van, akik szintén egyetértenek abban, hogy az egészség a legnagyobb kincsünk. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

Ez a filozófia annyira átitatja a mi gondolkodásunkat, hogy elhatároztam, a tudatos egészséget képviselve választok új elfoglaltságot. A férjem nem csak támogatóm, de partnerem is lett ebben a célkitűzésben. A személyes életem valóban példa arra, hogy korfüggetlen a pályaváltás. Mindaz a tapasztalat amely összegyűlt az elmúlt évtizedekben bennem, kiváló alapnak bizonyult egy látszólag teljesen más életpálya megnyitására. Valójában tanárként is az emberekkel foglalkoztam. Megtanítva a fiatalokat a válalkozás tudományára. Ma is tanítok, csak egy kicsit másképpen. Az életszemlélet váltást, a tudatos egészségmegőrzést, és egy kicsit a vállalkozási szemléletet is átadva a munkatársaimnak. Miért pont az egészségmegőrzés területéről választottál hivatást? Az egészség a legnagyobb kincsünk, ezt mindenki tudja. Ezért nem volt kérdés számomra, hogy a legjobb helyen vagyok abban a cégben, amely az egészséget tűzi a zászlajára. Naponta élem meg azt, hogy milyen boldogság látni a siker által elővarázsolt mosolyt az emberek arcán. Mert siker az, ha rátalálunk az életünk céljára. Siker az, amikor magunk és szeretteink számára megadhatjuk az egészség feltételeit. Elképesztően jó érzés, ennek a részese lenni. Ezzel a munkával, ami hivatásommá is vált, kiteljesedhetett az életem. Mondhatom, hogy megkoronázta eddigi eredményeimet. Szórádi Rózsa +36 30 341 8660 rozsa.szoradi@gmail.com www.flavonmax.com/ szoradirozsa

13


Kalandorok se kíméljenek!

Űrkorszak a sztyeppe közepén Különleges helyre vágysz? Mit szólsz Kazahsztánhoz? Mintha egy másik bolygóra csöppentél volna. Hyper-modern technika, elképesztő felhőkarcolók az eurázsiai sztyeppe középén.

Astana több, mint kuriózum! A szkíta gyökerek és kultúra összeköt, mégis olyan keveset tudunk róla! Iskolai tanulmányaink során legfeljebb a főváros nevét hallottuk, de már azt is rég elfelejtettük. 1997-ig Alma-ata (Almaty) volt a főváros. 1997. után pedig Akmola, amely 1998-ban kapta az Astana (jelentése: főváros) nevet. Kazahsztán a 30 magyarországnyi területével a világ 9. legnagyobb országa. Leginkább sík terület, de rendelkezik hegyekkel és tengerrel is. Ezen a hatalmas területen 17 millió ember él, így a legkisebb népsűrűségű országok közé tartozik. Ismerik és szeretik a magyarokat. Az iskolai tananyagban is megemlítik a mi történelmünket. Mivel a világ legfiatalabb fővárosáról beszélünk, az itt élőknek teljesen más fogalmaik vannak a „régiről” és az „újról”. Az egyetem „régi kollégiuma” a 2000-es években épült, míg az „új” 2014-ben fogadta első lakóit. A „régi” mecset 2008-ban készült el, míg az „új” 2012-ben épült meg. A város tágas, a távolságok hatalmasak, a szél elképesztő. Remek szállásajánlatokat és a látnivalók sokaságát az online cikkben tüntettük fel. Érdemes áttekinteni a teljes ajánlatot, hiszen Astana egy olyan különleges város, amely tökéletesen ötvözi a tradíciókra épülő innovációt. Lengyel Ildikó utazás szakértő +36 20 930 8507 sh.invitation@gmail.com

14

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.


15


Édes élet

Sokan nem tudnak lemondani az édességről. Még akkor sem, ha a kutatások szerint a feldolgozott, finomított fehér cukor nagyon sok betegség kialakulásában játszik szerepet. Az édes élet eléréséről azonban a tudatosan táplálkozóknak sem kell lemondaniuk. Ebben a törekvésben segítjük a tudatos táplálkozást választókat azzal, hogy számos alternatív megoldásra hívjuk fel a figyelmet.

Édes élet, tudatos élet!

A tudatos életet választók, az egészséges táplálkozásra törekvők egyre nagyobb számban ismerték fel hogy az édes íz eléréséhez a kristálycukrot egészséges édesítőszerekkel ki lehet váltani. Olyan alternatív megoldás is van, amivel nem csak az édes íz érhető el, hanem a szervezetet jótékonyan tápláló anyag bevitelével, sokkal többet is tehetünk az egészségünkért.

Mit tud az inulin? Az inulin segítségével visszafordítható a bélflóra károsodása, így megszüntethetők az emésztési panaszok, sőt akár a bélrendszerben kialakuló daganatok is a trigliceridek mennyiségét csökkenti. Ráadásul meggátolja a májat abban, hogy szintetizálja a koleszterint, amely ezért átcsoportosul és könnyebben kiürül. Gyerekeknek is kell a segítség? A gyermekkori élelmiszer-allergiák esetében megállapították, hogy szinte kivétel nélkül a Lactobacillus, az Acidophilus és a Bifidobacteria törzsek lecsökkent számával egyidejű Enterobacteriaceae család túlfejlődése a kiváltó ok. Bélflórát helyreállító beavatkozásként müzlibe vag y folyadékba adagolva jelentős eredményt érhetünk el.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon. Machnitz Rozália +36 20 235-8897 glutenorendeles@gmail.com www.gluteno.net

16


5 trend, ami meghódította a nyarat Flamingók mindenhol A rózsaszín, gyakran fél lábon álldogáló vízimadár akár a „nyár divatmadara” címet is megkaphatná, annyi pólóra került fel idén. A Balatonon úszkáló felfújható példányokról nem is beszélve! Szalmakalap Egy divatos szalmakalap beszerzése nagyon jó döntés, hiszen nem csak a káros UV sugaraktól óv meg minket Virágmintás maxi ruhák a tűző napon. Egy jól megválasztott Az idei nyár abszolút slágerei a minimum szalmak alap bármilyen ruha bokáig érő ruhák, lekedveltebb mintája összeállításhoz ad egy kis pluszt. pedig az óriási virágmotívumok. Egy jól megválasztott darabban rengeteg lehetőség rejlik, kellemes viselet városi, vízparti sétákhoz, de elegáns kiegészítőkkel akár rendezvényekre is tökéletes. Óriási, zöldellő levelek A 2017-es év Pantone színe a greenery, azaz az üde zöld lett, így nem meglepő, hogy a frissességet és megújulást szimbolizáló szín, a divatrendekben is „Birkenstock” papucs azonnal utat tört magának. Szoknyákon, Hazánkba még kevéssé hódít, de blúzokon, fürdőruhákon, táskákon külföldön már óriási népszerűségnek egyaránt találkozhatunk a nagy örvend a fiatalok körében is, amit nyomtatott levélmintákkal. Zöldszínű mi első ránézésre talán dizájnolt kiegészítőkkel pedig bármilyen egyszerű „gyógypapucsnak” mondanánk. Ezt szettet fel lehet dobni. a jelzőt azonban szép lassan el kell felejtenünk, mert ha jól választjuk meg, hogy mihez viseljük, akkor bizony egy nagyon divatos lábbelire tehetünk szert! A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon. Gallay-Nagy Krisztina www.designfreak.hu designfreakblog@gmail.com Instagram: designfreakblog

17


Buják vonzásában A volt plébánia gyönyörűen megújított épületében a kiállítás és a kertben megrendezett tárlat, a helyi népviseletet, és a régi eszközöket mutatja be. A helytörténeti kiállítás mellett, a településhez kötődő híres alkotók és kutatók munkásságát is megismerhetik a látogatók.

Megnyitotta kapuit az Esterházy Közösségi Tér, amellyel hatalmas lépést tett a település a hagyományőrzés, értékmentés és az innováció együttes hatását kiaknázva. Buják vezetői nem bíztak semmit a véletlenre. Nyertes pályázatukkal, az Európai Gazdasági Térség támogatásával megvalósuló Természeti- és kulturális örökségvédelem - „Sokszínű paraszti élet – Buják” HU07-0074-A2-2013 projekt tette mindezt lehetővé.

18

A projekt részleteiről és a lehetőségekről Farkas Károly projektmenedzser ad tájékoztatást +36 32 488 488 www.bujakutazas.hu A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

A ház nyitó kiállításán, két hazai kortárs művész mutatkozik be. A több mint 110 milliós összértékű beruházásból nem csupán a kertben kialakított bemutató térre és a gyönyörű, több funkciós közösségi tér kialakítására jutott forrás. A kapcsolódó utcarész is megújulhatott. Szeretettel várjuk a hagyományok iránt érdeklődő, kirándulni szerető családokat. Múzeumpedagógus áll iskolai csoportok rendelkezésére. A konferenciák megrendezésére is alkalmas közösségi tér pedig, céges események számára is kitárja kapuit.


Tavaszi gombรกs csirke

19


A Szív Ember

Élnek különös sorsú emberek közöttünk Lőrincz Kálmán gyerekkora óta 25 éve építenek gyermekváró otthonokat. különleges életet él. A család ahová A Házat-Hazát Alapítványa vidéki született, természet adta tehetséggel családok mentora. Kálmán az ihletet segítette a fiú sorsának alakulását. Ennek és a módszert Amerikából hozta haza. köszönhetően Lőrincz Kálmán olyan Amerikai élete során találkozott a nagyszabású sors-pályát futhatott be, közösségi tenni akarás szívmelengető amely keveseknek adatik meg. Persze formájával. Sokat tett az amerikai nehéz sorsú családokért. Az ottani munka nem volt elegendő a családi indítás. során ismerte meg az Amerikai Egyesült A személyes felismerések, a lélekakarat Államok akkori elnökét. Carter elnök is nélkülözhetetlen volt a sikerhez. És személyes jó barátja lett. Annyira, hogy kellett még valami! Kálmán mindig a Carter elnök úr, komoly adománnyal járult szíve szerint cselekedett! Döntéseit hozzá a magyarországi otthon építés tiszta szívvel, nagy bátorsággal és indításához. Kálmán igazi szív ember. rendíthetetlen hittel vitte végig. Nem várhatott egy percet sem! Maga mögött hagyva a több mint 20 év alatt kint elért minden eredményét, sikerét, vagyonát, visszatért Magyarországra. Beleszeretett ebbe a misszióba. Pénzt összegyűjteni mások javára nem egyszerű feladat. Otthont terveztetni és megépíteni ismeretlen családoknak, különös felelősség. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

20

Az élet csodás társsal is megajándékozta Dr. Máthé Gizella személyében. Gizella sokkal több, mint feleség. Igazi társ, aki mindenben élete párja mellett áll.

Kovács Lili


RAVAK A FÜRDŐSZOBÁK SZAKÉRTŐJE

21


Akit a világ a tenyerére vett

A Világ tenyerén lenni különös dolog. Sokan azt gondolhatják, hogy ez egyenesen lehetetlen. Pedig Dr. Tanka László élete éppen erre példa. Nézzünk néhány számot. 5 kontinens, 93 ország, 226 társklub. Mindez egyetlen embernek köszönhető. Persze nem egyedül csinálta meg, de nélküle valóban nem jött volna létre a világon egyedülálló magyar civil szervezet, a Panoráma Világklub. Hogy kezdődött? A mögöttem lévő ma már 6 évtizednyi idő nagyon sok mindent hozott. Sorsfordító pillanatokból nem volt hiány. Lépésről-lépésre épült az életem. Nem volt könnyű a gyerekkorom. Korán meg kellett tanulnom, hogy a saját erőmből kell merítenem. Saját magamban kell bíznom és önmagamra támaszkodnom. Fordulatot hozott az életemben, amikor megnyertem egy tehetségkutató pályázatot, újságíró lettem. Ez hosszú időre meghatározta a mindennapokat. Az írás ma is szerepet játszik az életemben. A cikkek mellett, ma már könyveket is írok. A feleségemmel 42 éve élek együtt. Szerencsés csillagzat alatt születtünk, jó társak vagyunk a munkában épp úgy, mint a magánéletben. Sorsfordító volt az is, amikor az amerikai magyarsággal kerültem kapcsolatba. Akkor jöttem rá, hogy mennyi talentum van szerte a világban és mennyi kiváló teljesítmény jött létre a határon túl élő magyarok által. Újságíróként foglalkoztatni kezdett a téma. Úgy tűnik, a sors elrendezni azokat a tényezőket, amit ha felvállalunk, akkor egy valódi életutat járhatunk be. Hiszen ezekből a határon túli magyar kapcsolatokból indult el a Panoráma Magazin, később pedig a Panoráma Világklub.

Panoráma Világklub Központi Iroda 1146 Budapest, Thököly út 58-60. Telefon: (+36) 20 928 0088 E-mail: vilagklub@vilagklub.hu 22


www.profitadoreklam.hu

Tervezz

velĂź n k !

23


24

Profile for csakanoknek.hu

Csak a Nőknek Magazin 2017 Július - Augusztus  

Csak a Nőknek Magazin 2017 Július - Augusztus  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded