Page 1

2016. JANUÁR- FEBRUÁR

A József Attila Színház igazgatója

„”Szinhaz az egesz vilag!” Flotta Business Car - Autozz gond nelkul

Törjük meg a csendet!

- Endometriozis

WWW.CSAKANOKNEK.HU 1


Tisztelt Női Klub tagok és leendő tagjaink!

Hagyományt szeretnénk teremteni azzal, hogy közösségünket kirándulásokkal is erősítjük. Pozsony után egy csodás kis „mesébe” illő magyar falucskába KOZÁRDRA és a Borpalota ügyvezető asszonyának meghívására Gyöngyösre egy BORPALOTÁBA szeretnénk invitálni Benneteket. A kirándulás időpontja: 2016. április 9. (szombat)

GYERE VELÜNK! REGISZTRÁLJ!

2 Részletekért látogass el a: www.csakanoknek.hu oldalra.


Tartalomjegyzék Portré

beszélgetés Endrei judittal

Kutúr a Ugo Betti: Bűntény a kecskeszigeten „Színház az egész világ!” - Nemcsák K ároly

Divat

4-5.oldal

6.oldal 7.oldal

A gyűrű és a gyűrűviselés története

Szépség

Kedves Olvasó!

Házi készítésű r ánctalanító trükkök

Életmód

Február, a télbontó hava. Már túl vagyunk a mindig izgalmas évkezdésen. Új szakértők, új témák, új női klub helyszín. Így indult a Csak a Nőknek Magazin 2016 – os éve. A sok újdonság közül a legnagyobb változást klubunk új helyszíne, a József Attila Színház, jelenti. Februártól már a színház emeleti aulájában, tágas, elegáns környezetben fogadhatjuk kedves klubtagjainkat és partnereinket. De ez még nem minden. Már idei első programunk is igen izgalmasnak és rendhagyónak ígérkezik. Nemcsák Károly színművész/igazgató

vezetésével kulisszajárással indítunk, ezt követi egy meghitt beszélgetés Endrei Judittal, utána pedig megtekintjük a Kaviár és Lencse főpróbáját. A színházi élvezetek azonban itt még nem érnek véget, mert a későbbiekben kedvezményes áron vásárolhatunk jegyeket a színház előadásaira. Azt hiszem egy ilyen jó évkezdéssel igazán meg lehetünk elégedve, és bízunk abban is, hogy klubtagjaink és partnereink is örömmel fogadják a változást, és továbbra is szívesen olvassák a Csak a Nőknek Magazint!

Játékszabály A helyes megfejtést (neved, címed, telefonszámod és e-mail címed feltüntetésével) küldd el levélben a Image Point Trend Kft., 1605 Budapest, Pf. 56. címre vagy játssz a www.csakanoknek.hu weblapon.

11.oldal

Recept/ Bio recept

19.oldal

Petrezselymes ital

Biozöldség

12.oldal

Téli „álom” a biogazdaságban

Egészség A mellvizsgálatok sor án feltárt lelki okok

Beszéljünk a férfiakról -vizelet inkontinencia Törjük meg a csendet! -Endometriózis

Közösség

A csillagok állása szerint a Nők éve lesz idén!

határtalan összefogás: -Házat- Hazát

Technik a Hosch Kleber ipari r agasztó az otthonok szolgálatában is

Gazdaság

Megtak arítási tanácsok 3 lépésben

Kiadja: Image Point Trend Kft. A cikkekben és a hirdetésekben elhelyezett 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20. szövegekért, képekért, a grafikai munkák Telefon: +36 70/430-5377 jogtisztaságáért sem a szerkesztőség, sem a kiadó felelősséget nem vállal. Postacím: 1605 Bp., Pf. 56. Szponzorációs és együttműködési ajánlatait küldje el a szerkesztőség címére vagy e-mail-ben: Információk: media@csakanoknek.hu www.csakanoknek.hu E-mail: media@csakanoknek.hu

3

10.oldal

Flotta Car– céges gépkocsik, flották, magán autók

Női szerepek, a benzin és az üvegfestés

Látogasd meg a Csak @ Nőknek magazint a Facebookon is!

9.oldal

Ivóvíztisztítás mesterfokon 5.rész

Kreatív

Ács Klára főszerkesztő Impresszum: Csak a Nőknek Ingyenes életmód és nyereményújság Főszerkesztő: Ács Klára Nyomdai előkészítés: Image Point Trend Kft. Hírdetésfelvétel: media@csakanoknek.hu Terjesztés: Image Point Trend Kft.

Zöldség- és gyümölcsprések az egszség szolgálatában

8.oldal

13.oldal

14.oldal 15.oldal

16.oldal

17.oldal 18.oldal

20.oldal

21.oldal

22.oldal


Portré

Korhatártalanul- hogyan éljük meg az „öregedés” éveit?-

A csillagok állása szerint a 2016-os év a nők éve lesz. Reméljük, valóban így is lesz! Minden esetre a Csak a Nőknek Magazin ebben az évben is olyan nőket és férfiakat, szolgáltatásokat és műsorokat mutat be, melyek segítik a nőket 50-en túl abban, hogy az „öregedés” évei könnyebbé váljanak és útkereséseikben követendő példákat ismerhessenek meg. Ennek a törekvésünknek teszünk eleget, amikor februári számunkban Endrei Judittal – a 90 – es évek egyik legnépszerűbb és legkedveltebb bemondó, műsorvezetőjével készítettünk rövid interjút, nemrégiben megjelent „Korhatártalanul – 50 után is aktívan” c. könyvének megjelenése apropóján. Csak a Nőknek Magazin (CSAN): Kedves Judit, a bevezetőben említettem a könyved megjelenését, mint beszélgetésünk fő témáját, de először mégsem a könyvről, hanem arról szeretnélek megkérdezni, hogyan alakult az életed, miután lekerültél a képernyőről? Nem okozott ez nagy törést a lelkedben, az életben? Endrei Judit (EJ): - Nehéz döntés volt, de ma már életem egyik legjobb döntésének tartom, 4

hogy majd’ 20 éve ( 1998.) eljöttem az MTV-ből. Rövid idő után, megráztam magam és nagy lendülettel ismét elkezdtem tevékenykedni. Kitárult a világ, sok új dologgal megismerkedtem, könyveket kezdtem létrehozni és írni - ezek kapcsán sokat járom az ország könyvtárait -, fesztiválokat, nyári színházat szervezni, közösségeket létrehozni. Elindítottam az egészségmegőrző vállalkozásomat, tanultam új dolgokat, coachként és mediátorként is kipróbáltam magam, újabban stresszoldó tréningeket tartunk a húgommal…. CSAN: A műsorvezetői múltad és ismertséged gondolom, segített az új munkáid során, hiszen közszeretetnek örvendtél, sokan szerettek és természetes kedvességednek köszönhetően, nagyobb bizalommal fordultak feléd az emberek. Jól gondolom? EJ: - Valóban így van. De ez nem „az” Endreinek köszönhető, szerintem inkább annak, hogy az emberek látják, ez a nő olyan, mint mi: keményen dolgozik, vannak olykor nehézségei, de akkor sem adja fel, nem drámaként éli meg az idő múlását, nyitott a világ új dolgaira…. És ha bíznak bennem, én azzal soha nem élek vissza. CSAN: Couch és mediátor munkád során női vagy férfi paciensek fordultak elő gyakrabban?


beszélgetés Endrei judittal 50 + -osan is. Az új könyvem az idősödésről szól, nagyon személyes hangú – ez az első alkalom, amikor magamról is írok-, de kitűnő szakemberek is hozzáteszik a tudásukat, akik életszerű és használható tanácsokat adnak, hogyan érdemes élni az 50 + os éveket…” Nos hogyan? EJ: - Erre hosszan tudnék válaszolni, inkább olvassák el a könyvemet :) CSAN: Most már tudjuk, hogy korhatártalanul gondolkodsz, hogy zászlódra tűzted a nők, különösen az 50 felettiek problémáit, de miért döntöttél úgy, hogy kifejezetten a nők helyzetével foglalkozol?

EJ: - Mindenképpen a nők vannak többen. Ezen nem is csodálkozom, hiszen a nők – elnézést uraim – de sokkal nyitottabbak, aktívabbak. Ezt a programjaimon is tapasztalom.

EJ: - A válasz egyszerű, mert én is nő vagyok! Mert olykor azt érzem, túlságosan is emancipálódtunk, máskor meg – és talán mégis ez a gyakoribb – még mindig a férfiak vannak előnyben. Én a harmóniát keresem, nem legyőzni szeretném a férfiakat, hanem az együttműködésre törekszem. A nőket arra ösztönzöm, hogy soha ne adják fel az egyéniségüket és az álmaikat egyetlen férfi kedvéért sem. És mindig hangsúlyozom, legyen „saját pénztárcájuk”, ami azt jelenti, soha ne legyenek anyagilag sem kiszolgáltatva a párjuknak.

CSAN: Térjünk vissza a nemrégiben megjelent, 7. könyvedhez, a „Korhatártalanul – 50 után is aktívan” - hoz, melyben az idősödésről írsz. És engedd meg, hogy saját magadtól idézzek egy gondolatot, ami engem is elgondolkodtatott: „…hogy miként gondolunk életünknek erre a szakaszára , készülünk-e rá, aktívak maradunk-e, teszünk-e testi-lelki egészségünkért , csakis rajtunk múlik. Mint ahogy az is a mi döntésünk következménye, ha elfordulunk a világtól, magunkba zárkózva élünk, és lemondunk mindenről, amit még megélhetnénk

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon. 5


Kultúra

Ugo Betti: Bűntény a Kecskeszigeten

A Nő – elkövető vagy áldozat? A szerelem kulcsfontosságú filozófiai kérdés, rengeteg titokkal, rejtéllyel, izgalommal. Elmenekülhetünk elfojtott szenvedélyeink elől, avagy az előbb-utóbb felszínre tör, tragédiákat idézve elő? Vajon az egyéni boldogságkeresés a társadalmi közerkölcsi normákat átlépheti? A színházi néző számára oly fontos, a mindennapjainkat átszövő titokfejtés kérdései merültek fel bennem a József Attila Színház legújabb premierjén, Ugo Betti: Bűntény a Kecskeszigeten előadása megtekintése közben. Ugo Betti olasz drámaíró – aki a római Legfelsőbb Bíróság bírája is – 1946ban írja a Bűntény a Kecskeszigeten-t, mikor Európa kezd feleszmélni a háború borzalmaiból. Az 1953-as párizsi ősbemutató után Ugo Betti hamarosan egész Európa népszerű szerzőjévé válik. Az előadás alatt egyre inkább „motoszkál” a kérdés: a Bíró úr drámaíróként esetleg valamelyik ítélete tényállásából, köztünk élő hús-vér életekből merítette-e történetét? Dél-Olaszországban találjuk magunkat, a napszítta Kecskeszigeten, talán a második világháború idején. Három ízig-vérig nő él itt.

Egy elhunyt professzor özvegye, Agata (Kocsis Judit) annak leánya, Sylvia (Pataki Szilvia) valamint a professzor húga, Pia (Pikali Gerda), és az időnként besegítő korosodó Eduardo (Kiss Gábor) él sivár, kietlen tájon. A mindenkitől elszigetelt létezés – önkéntes fizikai, vagy lelki száműzetés. Vagy mindkettő egyszerre? Mindez az egyedüllét, a magány önzésének zárt páncélja, hol „az érzések is elfáradnak a nagy magányosságban”? Ide érkezik Angelo (Quintus Konrád), az idegen, aki az elhunyt professzor fogolytársának, bajtársának adja ki magát, aki a professzor utolsó szavainak tanúja volt. Az idegen lelki cselszövéseivel mind a három nőt behálózza. A magány kelepcéjében összezárt, de egymásra utalt asszonyok elemi ösztöneik fogságában tántorogva, egymással versengve viaskodnak ugyanazért a magányos házba érkező férfiért. Angelo – nevének jelentése szerin t az „Angyal” – megváltást hoz-e, vagy halált? dr. Szladovnyik Krisztina

6

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.


„Színház az egész világ… „

- Életrajzát olvasva láttam, hogy egy kis faluban nőtt fel. Lévén, hogy akkortájt még TV-sem nagyon volt, színház sem terem minden kistelepülésen, hogyan találkozott a szerepléssel, hogyan érlelődött meg Önben a gondolat: színész leszek?

Beszélgetés a József Attila Színház igazgatójával, Nemcsák Károly színművésszel.

- Sok múlik a találkozásokon. Ki, mikor, kivel találkozik. A mi falunkban volt egy tanár házaspár, akik mindent megtettek azért, hogy a falunkba elhozzák a kultúrát. Irodalmi délutánokat, különböző rendezvényeket szerveztek, melyeken gyakran szavaltam. És megvallom már akkor is szerettem szerepelni. Volt bennem egy egészséges magamutogatási vágy. Persze akkor, még nem fogalmazódott meg bennem a színészet.

Dél körül járunk. A József Attila Színház aulája csendes, csak a próbatermekben folyik lázas munka. Megint sikerült elkésnem, igaz nem sokat, csupán a színházaknál is elfogadott 10 percet, de mégis… Restellem. Az időérzékem megint cserben hagyott. A titkárságon kedvesen fogadnak, az Igazgató Úr már vár. Belépek a visszafogott eleganciával berendezett irodába. A fogadtatás kedvesen tartózkodó, mégis baráti. Mindjárt el is kezdünk beszélgetni. Nemcsák Károlyt úgy gondolom, nem kell bemutatni, mindenki ismeri, ha máshonnan nem, hát a Szomszédok Vágási Ferijeként. Tudják, ez a teleregény az 1990-es években készült, amikor még a legkisebb szerepeket is jó színészek játszották és a cselekményeknek volt közük a napi történésekhez, az élethez. Ezért is tudott 12 évig töretlen sikerrel futni. Most azonban Nemcsák Károly színigazgató/ színművészről, munkáról, szerepekről lesz szó.

Kultúra

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Nemcsák Károly forrás: József Attila Színház – Kaviár és lencse

/Ács Klára/ 7


Divat

A gyűrű története azért ítéltek máglyahalálra annak idején, mert ilyen módon igézett meg egy lányt. Egyiptomban találjuk meg a ma használatos karikagyűrű, vagy jegygyűrű elődjét. Természetesen, az akkor használt gyűrűk még nem aranyból készültek, hanem bármilyen, az ott található erősebb növényekből, nádból, sásból, és egyebekből.

A gyűrű viselés kezdetei Már Josephus Flavius megemlékezik Salamon varázsgyűrűjéről. Itt vettük át azt a szokást, hogy gyűrűket viselünk, kivált a gyűrűsujjunkon, elsősorban a bal kezünk 4. ujján. Azért pont a bal kezünk 4. ujján, mert Aulus Gellius szerint, amikor az egyiptomi papok feldarabolták az elhaltakat, találtak egy nagyon finom ideget, amely egyenesen csak ezt az ujjat köti össze a szívvel.

A gyűrű viselés és a gyűrű szimbolika

A régi kínaiak is gyakran mondogatták, hogy „a tíz ujj össze van kapcsolva a szívvel”. A kései ókori néphitben szó esik egy gyűrű orákulumról is. Valens császár használta Patriklosz és Hilarius udvari hivatalnokok perében. Egy fonálon lógó gyűrű lengett egy serpenyő felett, amelynek a szegélyébe belekarcolták az abc-t, és a megjelölt betűket fejtették meg azután. A középkorban szerelmi talizmánnak használták a gyűrűt, de használták varázsláshoz, szerelmi kötéshez is, amikor különböző mágikus jeleket karcoltak bele. Marseillesben L. Gaufridie bérlőt többek között

Már akkor is ismerték a kör szimbolikáját, amely a soha el nem múló dolgok jelképe, vagyis az örökkévalóságé. A körbe futó gyűrű vonala mutatja, hogy a két ember között lévő szerelem nem múlik el, mindig fennáll, örökkön-örökké, legalábbis addig, amíg a gyűrűt viselik. A gyűrű közepén lévő lyuk mutatja a kaput,a jövőt, ami a pár előtt van. Talán ebből az időből ered a szokás, hogy nem illik a barátnőnk karikagyűrűjét felpróbálni, mert az szerencsétlenséget hoz. Nem jó, ha a karikagyűrűnk elgurul, mert szétszakíthatja a házasságunkat. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Elérhetőség: Dr. Marczi Erika Telefon: 30/280-7475 emarczi@hu.inter.net

Mit szimbolizál a kör a gyűrűk esetében? a.) örökké valóság b.) egyenrangúság c.) házasság A helyes megfejtők között kisorsoljuk a D.I.C Diamonds c. angol nyelvű albumát. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/ 8


Házi készítésű r ánctalanító trükkök

Szépség Lélek

csepp mandulaolajjal az arcodat és hagyd rajta éjszakára. Reggel jó alaposan mosd le hideg vízzel. A bőröd garantáltan simább és puhább lesz tőle!

Te is küzdesz a szarkalábakkal? Ha kipróbálod házi praktikáinkat, garantált a siker!

3. Uborkás gyors ránctalanító pakolás Bizonyára mindannyian próbáltuk már indulás előtt menteni a helyzetet egy szelet uborkával, abban bízva, hogy az majd gyorsan eltűnteti a szemünk alatti karikákat.

1. Mézes-koffeines arcradír Köztudott a koffeinről, hogy bőrfeszesítő hatása van, a méz pedig selymesen puhává varázsolja arcodat. Miért ne fiatalíthatnád bőröd a reggeli elkészítése közben? - Keverj össze egy kanál kávézaccot ugyanennyi mézzel, cseppents bele egy kis olíva olajat. - Lágyan masszírozd át vele az arcod, majd hagyd fent 15-20 percig. - Mire végzel a reggelivel, öblítsd le jó hideg vízzel a pofid és már indulhatsz is dolgozni. Hidd el, a munkatársaid rád sem fognak ismerni!

Mi egy kicsit felturbóztuk ezt az eljárást. Nem kell mást tenned, mint lereszelni egy kis darab uborkát, felverni 2 tojásfehérjét, melynek nagyon magas a kollagén tartalma, ezeket összekeverni natúr joghurttal vagy kefirrel és 20-25 percig pihenni hagyni az arcodon. Ez idő alatt végre elő tudod venni a Csak a Nőknek Magazint, hogy elolvashasd kedvenc szakértőid cikkeit.

2. Mandulás kényeztetés Csodát művel a mandulaolaj a bőrre kenve, s még hatásosabb a kényeztetés, ha mellé be is kapsz egy-egy szemet. A mandulának van az egyik legerősebb ránctalanító hatása a természetben, a benne lévő zsírsavak késleltetik a ráncok kialakulását, az E-vitamin pedig táplálja a bőrt. Lefekvés előtt masszírozd át pár

Kovács Lili

9


Életmód Zöldség – és gyümölcsprések az egészség szolgálatában Gyümölcsfacsaró illetve gyümölcsprés

Ma már senkinek nem kell bizonygatni, hogy életünk fontos része a zöldség – és gyümölcsfogyasztás. Azt is tudjuk, hogy a talajok ásványianyag tartalma jelentősen csökkent az utóbbi évtizedekben, ezért még fontosabb a friss zöldség – és gyümölcslevek készítése és fogyasztása, sőt az sem mindegy, hogy milyen zöldség, illetve gyümölcs milyen módon készül. További gondot jelentenek az élelmiszerekben előforduló adalék- és színezőanyagok. Emiatt is fontos, hogy minél több természetes ételt, frissen készített gyümölcsleveket fogyasszunk, melyek szinte „kimossák” szervezetünkből a káros anyagokat. Nem elhanyagolható az sem, hogy a rendszeres friss zöldség – és gyümölcslé, lassan, de biztosan tünteti el a hasi- és deréktáji zsírpárnákat. Felmerül azonban a kérdés: gyümölcsprés vagy centrifuga a leghatékonyabb? Melyiket válasszuk? A Marketworld Zrt. célja, hogy olyan készülékeket forgalmazzon, amelyek segítik és megkönnyítik az egészséges ételek készítését a mindennapokban. Érdemes tehát körülnézni weboldalukon!

Gyümölcsfacsarót választani nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk, mert facsarásra ugyan minden facsaró alkalmas, de mindegyik készülék más és más. Mielőtt vásárolnánk egy facsarót (prést) tudnunk kell, mit akarunk facsarni és mekkora helyünk van a konyhában? A facsarók a levet zöldségekből és gyümölcsökből állítják elő. Ez akkor válik érdekessé, ha egyszer zöldeket (spenótot, salátát, mentát stb.), vagy apró bogyókat használunk, mert ezeket nem minden típusú facsaró képes hatékonyan facsarni. A préseknél létezik egycsigás és kétcsigás modell, vízszintes és függőleges változatban. Ez utóbbi előnye az, hogy kisebb helyet foglal el. A kétcsigás prés a leghatékonyabb, különösen búzafű esetében. Minden készülékhez általában tartozik két szűrő: egy finom és egy durva. A finom szűrővel hígabb, míg a durva szűrővel sűrűbb levet kapunk. Tudni kell még, hogy a gyümölcscentrifuga és gyümölcsprés más-más elven működik.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Milyen Gyümölcsprést kell használni, ha a leghatékonyabban szeretnénk préselni? a.) centrifugális facsarókat b.) egy csigás prést c.) két csigás prést A helyes megfejtők között egy Sana kulacsot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/ 10


Ivóvíztisztítás mesterfokon 5. rész

Életmód

• Központi idegrendszer szabályozása: Az anionok rendezik a központi idegrendszer állapotát, még hosszantartó stressz esetén is, amely felelős az érrendszer és a belső szervek működéséért, és segít minket pozitívan gondolkozni és érezni. Az anion ezen kívül segíti a finom idegrendszeri hálózat működését is. • Élénkít: Az anion élénkíti az egész szervezetet, beleértve az idegrendszert, érrendszert, sejteket, nyirokrendszert, javítva azok működését, növelve az életerőt. • „A negatív ionok fokozzák a véráramot az agyban, ezért éberséget és csökkenő fáradtság-érzetet okoznak, eltöltenek energiával” – mondja Pierce J. Howard, az agyi folyamatok egyik kiemelkedő kutatója. „Emellett megvédenek a levegőben lévő számos baktériumtól és irritációtól is”. • A Columbiai Egyetem ionkutatója, Michael Terman professzor különleges kísérletet végzett 25 ember részvételével. Mindannyian időszakos depresszióban szenvedtek.

Ivóvíztisztítás és az antioxidánsok Mit mond az antioxidánsokkal kapcsolatosan az orvosi szakirodalom? Milyen hatással van szervezetünkre, ha levegővel, táplálékkal vagy antioxidáns vízzel helyreállítjuk az ionegyensúlyunkat: • Vértisztítás: Az anionokban (antioxidánsokban - negatív ionokban) gazdag tiszta víz javítja a vérképet, növeli a vérben található ásványi összetevők (kalcium, nátrium, kálium) felhasználási arányát, és ezzel az alkalizálással tisztítja a vért. • Sejt aktivizálás: Amikor az anionok száma nő a vérben, az anyagok elektromos változása előnyösen hat a sejtmembránra, és ezzel jön létre a sejtben az optimális oxidációsredukciós egyensúly. • Gyulladás csökkentése: Az anionok semlegesítik a káros szabad gyököket. • Immunrendszer erősítése: Amikor az anionok száma nő a vérben, akkor a gamma globulin mennyisége is nő. Ez megnöveli az ellenálló képességet a fertőzésekkel szemben. Ezért az anion gyógyító hatása nagyon jelentős.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Milyen ionok semlegesítik a káros szabadgyököket? a.) kationok b.) anionok A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/ 11


Bio Recept Petrezselymes Ital

A petrezselymes ital egy nagyszerű “életerő lé”, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is!

Elkészítési idő: 5 perc (4 főre)

Hozzávalók: • 0,5 l víz • 8-10 szál friss petrezselyemlevél • 1 db hámozott citrom (magozzuk ki és a fehér hártyát távolítsuk el) • 70 g cukor • 100 g jégkocka

Elkészítés: 1. Mérjük ki a fél liter vizet. 2. Tegyük a petrezselymet, a cukrot, a citromot és a jégkockákat a keverő edénybe. A gép segítségével fokozatosan aprítsuk össze. Közben öntsük hozzá az előre kimért vizet.

És már készen is van Petrezselymes ital!

12


Téli „álom” a bio gazdaságban A természet még a téli álmát alussza, de Nemes Gábor bio gazdaságában a munka ilyenkor sem áll le. Talán egy kicsit könnyebbek a napok, mint a tavasztól őszig tartó főszezonban, de a sikeres következő szezonra már most elő kell készülni. Be kell szerezni a vetőmagokat, meg kell tervezni a vetésforgót, és ha jó piaci eredményeket szeretnének elérni, bizony a marketing tervvel is foglalkozni kell.

Vetésforgó a bio gazdaság sikerének titka Különösen fontos a bio gazdaság hatékony és jó működésében a vetésforgó, mert ezzel lehet növelni a terméshozamot, kiváltani a műtrágya és a növényvédő szerek alkalmazását. (Emlékeztetőül néhány mondat a vetésforgóról, erről a különleges agrotechnikai eljárásról, ami a következő elemekből áll: a növényfajok kiválasztása, a váltási sorrend, a körforgás megtervezése. Ez a vetési módszer a bio gazdaság zöldség termesztésében is igen fontos. Szakszerű alkalmazásukkal megakadályozhatók a korokozók,

Biozöldség

és a betegségek felszaporodása, továbbá a vetésváltással nem szipolyozzák ki a talajt és optimálissá teszik a tápanyag hasznosítást.)

A bio gazdaság téli zöldségei Ezek a téli napok azonban nemcsak tervezéssel és papírmunkával telnek, hiszen ilyenkor is vannak a téli szezonra jellemző zöldségek: káposzta, kelkáposzta, rukkola, saláta, fodros kel, fekete retek, jégcsap retek, sárgarépa, paszternák, melyek ilyenkor, tél derekán legfontosabb vitamin forrásaink. A cékla például tele van antioxidánsokkal, gátolja a rákos sejtek szaporodását, vérképző és szabályozza a sav-bázis egyensúlyt. A sárgarépa szintén gazdag antioxidánsokban, α és β karotinokban és magas a rosttartalma. Városi legenda szerint, aki sok répát eszik az éjjel is jól lát. De bármelyik téli zöldségfélét megnézzük közelebbről, azt fogjuk látni, hogy mindegyiknek kiváló élettani hatása van. Ismét csak bíztatni tudok mindenkit a zöldturmixok készítésére és fogyasztására, ami a legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető vitaminbomba, és lassan de biztosan tünteti el a derék- és has táji párnákat. Rendeljék, hát továbbra is a Nemes Gábor bio gazdaság zöldség csomagjait!

Melyik téli zöldség csökkenti a rákos sejtek szaporodását? 1.) káposzta 2.)cékla 3.)paszternák A helyes megfejtők között egy biozöldség csomagot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

13


Egészség

Mellvizsgálatok sor án feltárt lelki okok és ennek következménye a körülmények változása, ami a testben is elváltozásokat okoz. Elképzelhető, hogy a körülmények változásával, ezt követő lelki traumára a test reagálása jó, vagy rosszindulatú elváltozásokkal válaszol.

Ahogy nem oly rég megígértem, elkezdem bemutatni a mellvizsgálatok során feltárt problémák és a vele összefüggő emberi sorsok kölcsönös összefüggéseit. A fájdalmak, a ciszták, és az esetleges jó, vagy rosszindulatú daganatok megjelenése, szinte minden esetben lelki hátterű. Könnyelmű ígéretet tettem, hogy írok erről a kényes témáról, de nem gondoltam, hogy ilyen nehéz lesz. Nőknek, nőtől, s méghozzá oly kényes témáról, amiről senki soha nem beszél, talán csak a legbizalmasabb barátnővel, ilyen viszont kevés van.

Lelki okok és a betegség kialakulása Tapasztalataim azt mutatják, hogy mint minden testünkben található, „betegség” – csupán átmeneti állapot, amit én annak is nevezek, állapotnak, s nem betegségnek. Ma már egyre jobban feltárásra, illetve publikálásra kerülnek, betegségek lelki hátterei. Igen, ki szabad már mondani: minden állapotváltozásnak lelki okai vannak,

Hogyan is lehet látni az elváltozásokat egy mellvizsgálat során? Ezt alátámasztani a mellvizsgálatok során készült felvételekkel tudom, és hozzá fűzöm a megismert hátteret, ami két - három szóból, egy - két kérdésre adott arcvonásváltozásból, mimikából, testének beszédéből általában választ ad.

Miről tanúskodnak a mellvizsgálatok? Kapnak – e elég ölelést a nők? Keblemre barátom! Hová? KEBLEMRE! Ölelj magadhoz! S a nők kapnak-e elég ölelést? Vagy csak Ők ölelik keblükre a gyermekeiket, a szeretteiket? S Őket kik ölelik keblükre?

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon. Elérhetőség: Szigeti Erzsébet életminőség, életvezetési tréner Tel: +36 70/363-8094 E-mail: ertederted1@gmail.com

Hogyan reagál a lelki traumára a test? 1.) jó indulatú elváltozásokkal 2.) rossz indulatú elváltozásokkal 3.) jó és rossz indulatú elváltozásokkal A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

14


Beszéljünk a férfiakról! - Vizelet inkontinencia a férfiaknál

Megfigyeltétek már, hogy ha mi nők összejövünk egy kis csacsogásra, akkor előbb-utóbb szóba kerülnek a férfiak?

Egészség

és férfiatlannak érzik magukat. Minden nap szégyenkeznek és leértékelik magukat. A vizelet inkontinencia teljesen megtöri az önbizalmukat.

Ma beszéljünk egy kicsit róluk! Sajnos nem lesz vidám a téma, de nem árt, ha tudjátok, hogy őket is utolérheti a vizelet inkontinencia. Ez a “szégyen betegség”, a férfiakat valószínűleg jobban megviseli, mint a nőket, de mindkét nemre súlyos csapást mér. Gondoljatok csak bele! A nők a változó korukig hozzászoktak, hogy havonta betétet viselnek pár napra vagy éjszakára, amikor menstruálnak, még akkor is, ha tampon pártiak. (Én gátizom trénerként a tampont nem támogatom, de ez egy másik téma.) Velünk ellentétben a férfiak a szobatisztaságuk kialakulása óta nem hordtak semmilyen oda nem való dolgot az alsó nadrágjukban. Nagyon rosszul élik meg, amikor a vizelet inkontinencia miatt a betét vagy a pelenka a mindennapjaik részévé válik, és az életminőségük emiatt zuhanó repülésbe kezd. Pelenkás “gyerekként” gyengének, kiszolgáltatottnak

Férfi altesti anatómia A férfi altesti anatómiai viszonyai mások mint a nőé, és ez a vizelet inkontinencia szempontjából fontos tényező. Ne somolyogjatok magatokban! Nem a nemi szervek különbségére gondolok. A nők csontos medence kimenete tágabb, mert a szülésre “készíti fel a természet”. Igy a gátizmoknak nagyobb területet kell lefedniük, mint a férfiak szükebb medence kimeneténél.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon. Haness Rita gyógytornász, gátizom tréner BEMER és SONO terapeuta Testszervíz tanácsadó Tel.: +36 30 661 7576 www.harmoniagyogytorna.hu http://testszerviz.hu/index. php?from=hanessrita

A megoldást a weboldalon található cikkben találja!

Milyen hosszú a férfiak húgycsöve? 1.) 10 cm 2.) 3-4 cm 3.)25 cm A helyes megfejtők között egy egyórás konzultációt sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

15


Egészség

TÖRJÜK MEG A CSENDET! – ENDOMETRIÓZIS

A Női Egészségért Alapítvány vezetőivel elhatároztuk, hogy honlapjainkon és online információs csatornáinkon elindítunk egy olyan párbeszéd sorozatot, olyan a női egészséggel összefüggő témákról, amit nagyon sokan tabunak tekintünk, nem szeretünk róla beszélni talán azért sem, mert sokan úgy szocializálódtunk, hogy erről nem illik beszélni. Javasoljuk törjük meg a csendet és kommunikáljunk arról, hogyan tudunk nagyon kemény akaratérővel bizonyos csak a nőket sújtó betegségeket legyőzni! Szívesen vesszük véleményeteket az elindított témákról és várjuk javaslatotokat, hogy miről beszéljünk!

A Csak a Nőknek Magazin elhatározta – közösen a Női Egészségért Alapítvánnyal – hogy mindazok számára akik, a születendő gyermekért nagyon hosszú utat járnak be „MEGTÖRIK A CSENDET” és beszélni fognak a kudarcról, a betegség elleni hosszú harcról, de a sikerekről is, arról, hogy mi mindent kell tenni, hogy végül is egészségesen, egészséges gyermekeknek adjanak életet!”

A teljes cikket elolashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Első témánk: TÖRJÜK MEG A CSENDET! – ENDOMETRIÓZIS Kovács A. Magdolna: Ha felteszitek nagyon sok nőtársamnak a kérdést, hogy „TUDJÁTOK MILYEN BETEGSÉG AZ ENDOMETRIÓZIS ? „ sokunk válasza az, hogy nem. Ugyanakkor azok, akik ebben a betegségben szenvednek, mindent megpróbálnak azért, hogy átélhessék azt a csodálatos érzést, hogy gyermeket szüljenek… nagyon sok kudarcon és szenvedésen mennek keresztül.

Kovács A. Magdolna

Salamon Adrienn

Forró Csilla

Dr. Pásztor Zsuzsa

A megoldást a weboldalon található cikkben találja!

Milyen következménnyel jár az endometriózis betegség? a.) gyomorégés b.) meddőség c.) mozgás korlátozottság A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/ 16


A CSILLAGOK ÁLLÁSA SZERINT A NŐK ÉVE LESZ IDÉN!

Közösség

a 15%-os arányt 20%-ra szeretné növelni! A nőkre, bizonyos területeken bizonyított erősségükre, más cégek is számítanak. Január elején új szabályozás lépett életbe 101 tőzsdei cégnél! Az előírás szerint a Felügyelő Bizottságokban ez évbe a nőknek 30%-os arányt kell elérniük!

Azt olvastam, hogy a csillagok állása azt mutatja, az elmúlt évek férfi-központú valósága 2016-ban hanyatlani fog az egész világon és beköszönt a nők éve! Egyre több területen fog érvényesülni a női energia, amely képes lesz arra, hogy befogadóbbak legyünk, nőjjön az emberek empátia készsége, lehetővé téve sok területen a megegyezést és a kibékülést! A nők energiája változtatásokat hozhat létre az emberek közösségében, azokat erősíteni fogja, vagy újfajta közösségek fognak kialakulni!

És mi…. a CSAK A NŐKNEK MAGAZIN területén mit teszünk, és mit tervezünk tenni 2016-ban, a NŐK ÉVE alatt? Már az elmúlt évben tájékoztattuk kedves olvasóinkat, hogy létre hozzuk a MAGUNKÉRT TESSZÜK / Matesz/ mozgalmat, amelynek keretében részben folytatjuk, de hatékonyabbá tesszük a nők felelősségére alapozott feladatokat sok területen.

Már a gyakorlatban is látszik a NŐK ÉVE eljövetele Ennek a munka területén már az év elején konkrét gyakorlati példáját is lehet tapasztalni és látni. A Daimler cég például még több nőt akar foglalkoztatni, mind az alkalmazottak, mind a vezetők körében. Az AutomobilWoche 2016. januári száma szerint a Mercédesznél jelenleg 14,2 %-os a nők aránya és ezt szeretné a foglalkoztatottak körében 16%-ra felemelni. A vezetésben

Dr. Pásztor Zsuzsa

Marketing kommunikációs szakértő

A teljes cikket elolashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

A Mercédesz hány százalékosra szeretné növelni a női foglalkoztatottjai arányát? a.) 25% b.) 16% c.) 14,2% A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki! Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/ 17


Közösség

Határtalan összefogás – a Házat Hazát Alapítvány sajtótájékoztatója

„Építsünk házat, hazát hangyaszorgalommal vasakarattal!” „Tisztelettel és szeretettel meghívjuk Önt a Házat Hazát Alapítvány sajtótájékoztatójára, melynek témája a kárpátaljai Badaló új óvodájának megépítése. Helyszín: Gellért Szálló Tea szalon, 2016. január 14-én, csütörtökön, 15 órai kezdettel.” Fővédnökök: Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke Prof. Papp Lajos szívsebész Schmitt Pál NOB –tag, volt Köztársasági elnök Miután a Csak a Nőknek Magazin két éve támogatja a Házat Hazát Alapítványt, minden dicséretet megérdemlő, tevékenységét, kétség sem fért ahhoz, hogy eleget tegyek a meghívásnak. El kell mondanom, hogy hosszú újságírói pályafutásom alatt még nem vettem részt ilyen kellemes hangulatú, pozitív energiát sugárzó sajtótájékoztatón. Már a téma is szívet melengető volt: a kárpátaljai Badaló új óvodájának megépítése, melyben 18

kulcsszerepet tölt be a Házat Hazát Alapítvány, Lőrincz Kálmán igazgató és felesége dr. Máthé Gizella, Családkiválasztó Tanács elnöke.

A sajtótájékoztató előzménye Badaló Község óvodaépülete műszakilag tönkrement, életveszélyessé vált, így a gyermekeket ki kellett onnan költöztetni. A község önkormányzata forráshiány miatt segítséget kért Papp Lajos szívsebész professzor úrtól és rajta keresztül a magyarországi Házat Hazát Alapítványtól (HHA), mely vállalta, hogy az óvoda felépítési projekt megvalósítása érdekében segítséget nyújt a szerződések megkötésében, a programmal kapcsolatos minden marketing tevékenység elvégzésében és az építéshez szükséges adományok gyűjtésében.

/Ács Klára/

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.


Flotta Business Car – céges gépkocsik, flották, magán autók

Elmúltak már azok az idők, amikor az automobilok még csodaszámba mentek. Elmúltak azok az idők is, amikor éveket kellett várni egy Trabant, Wartburg, vagy Moszkvics kiutalására, és sóvárogva csodáltunk meg egy-egy nyugati országból érkező „meseautót”. Ma már itthon is minden márka elérhető: Volkswagen, Opel, Fiat, Volvo, Audi, Mercedes és sorolhatnám tovább a nagy márkák neveit. Egy gépkocsi megvásárlása, bérlése, vagy lízingelése csak a pénztárca, az egyéni és céges igények kérdése.

Életmód

is rendelkeznek, amelyek túlzás nélkül megérdemlik a full sevice minősítést. Hogy nem túlzás, amit állítok, azt bizonyítja az is, hogy a komoly szakmai hátérrel rendelkező munkatársakat foglalkoztató, 2 éve a piacon lévő cég forgalma egyik évről a másikra megduplázódott. Cégek, céges flották kezelése, magánszemélyek kiszolgálása, bérbeadás, lízingelés, adás-vétel (régi kocsi beszámításával is), szervízhálózat, tanácsadás, autó-mentés, biztosítás, egy szóval, minden, ami gépkocsiról szól, legyen az kis személyautó, teherautó, áruszállító, mini busz vagy utánfutó, elérhető a Flotta Business Car – nál.

Flotta Business Car A Csak a Nőknek Magazin most induló cikksorozatában egy gépkocsi bérléssel és lízingeléssel foglalkozó magyar céget, a Flotta Business Car –t, mutatjuk be. Hogy miért? Mert szlogenjük „..az Önök kényelméért!”, nemcsak szlogen, hanem a valóság, sőt ennél is több. Tapasztalatom során magam is meggyőződhettem megbízhatóságukról, körültekintő és szinte baráti ügyintézésükről. Valóban minden az ügyfélért történik. Gépjárműveik biztonságán túl, ami természetesen az alap, olyan tanácsokkal és széleskörű szolgáltatásokkal

/Ács Klára/

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon. Elérhetőség: Nagy László Balázs +36 20 249-70-44 e-mail: info@flottacar.hu

Hány éve van a piacon a Flotta Business Car? 1.) 1 év 2.) 5 év 3.) 2 év A helyes megfejtők között egy teljes műszaki átvizsgálást sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

19


Technika

Hosch-Kleber ipari ragasztó az otthonok szolgálatában is

A Hosch-Kleber ipari ragasztó és granulátum nemcsak ipari környezetben használható, hanem az otthoni eltörött, lepattant, megrepedt, leszakadt kisebb nagyobb tárgyak „gyógyítására„ is. Mindez köszönhető a ragasztó különleges tulajdonságainak.

Miért kedvelt és különleges a Hosch-Kleber ipari ragasztó és granulátum? • Puha anyagok ragasztásánál a ragasztási felület is elasztikus marad. • Takarékosan lehet használni. Ragasztás során elég a ragasztandó felület egyik oldalára felkenni a ragasztót. • Átlátszó anyagok esetén a ragasztási pont is átlátszó marad. • Repedés vagy csorbulás esetén a granulátum segítségével „pótolni” lehet a hiányzó részeket. • A ragasztás garantáltan tartós marad.

a granulátummal, majd lecsiszoljuk és a csésze olyan lesz, mint új korában. • A kedvenc cipőről leesett a kis bőr virágdísz. Ezt is gond nélkül vissza tudjuk ragasztani. • Leesett a vasaló és megrepedt. Semmi gond! Ezért nem kell újat venni. A repedést egy kicsit ki kell maratni, a granulátum segítségével ekkor ki tudjuk tölteni a repedést, majd száradás után finoman lecsiszoljuk a repedt felület. Fontos tudni, hogy mind a ragasztónak, mind a ragasztandó felületnek 20C°-nak kell lennie! Mivel a Hosch-Kleber ipari ragasztó kis kiszerelésben is kapható, érdemes kipróbálni, illetve további szakmai tanácsokért felkeresni szakértőnket!

Példák arra milyen különleges esetekben is alkalmazható az ipari ragasztó. • Letörött a kedvenc porcelán csésze füle, de úgy hogy egy kis darab le is pattant. Ilyenkor a megtisztított és finoman lecsiszolt felületet vékonyan bekenjük és összeillesztjük a ragasztandó darabokat, a lepattanás helyét kitöltjük

Elérhetőség: Guba Péter Tel: 70/366-3334 E-mail: hosch@hosch-kleber.hu www.hosch-kleber.hu

Milyen lesz a ragasztási felület puha anyagok ragasztásánál? 1.) merev 2.) puha 3.) elasztikus A helyes megfejtők között egy ragasztó csomagot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

20


Női szerepek, a benzin és az üvegfestés

Összeszámoltad már, hogy mostanában NŐKÉNT HÁNY SZEREPET VISZEL? És hogy ez aktuálisan mennyi feladattal jár? Amikor én ezt racionálisan végiggondolom, akkor gondolatban leborulok magam és a női nem előtt. Nem egyszerű vállalás manapság nőnek lenni. Pontosabban boldog nőnek lenni. Persze szeretném, hogy minden terület rendben legyen: munka, gyerekek, párom, főzés, háztartás, torna, pihenés és töltődés. Nekem ez sosem sikerül. Valami mindig csorbát szenved. Legtöbbször a töltődést hagyjuk el a sorból, és hamarosan az egész rendszerünk borul. Pedig ha rendszeresen szánunk időt egy olyan tevékenységre, ami tölt bennünket, akkor a többi területet sokkal energikusabban, flottabbul végezzük. Egyszóval: megéri.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Kreatív

Üvegfestés, mint kikapcsoló meditáció Erről számol be az a sok-sok nő is, aki az Üvegfestő Klubomat látogatja. Ilyenkor 4 órára megszűnik a világ számukra, csak magukra figyelhetnek. Olyan ez, mint egy hosszú meditáció. Mivel olyasmit csinálnak, amit még korábban soha, erős koncentrációra van szükség, amely kisöpri a tudatunkból az összes zavaró gondolatot. Az alkotás révén pedig áramlásba kerülnek magukkal, a lelkükkel, hiszen az alkotás, a teremtés alapvető szükségletünk. Alkotnak. Tárgyakat hoznak létre. Talán gyerekkoruk óta először. Rácsodálkoznak, hogy ők ilyen szépséget csináltak.

Elérhetőség: Csupor Ágnes üvegfestő 0670 4545 972 http://uvegfesteszet.hu/

Melyik létfontosságú területet hanyagoljuk leginkább életünkben a cikk szerint? 1.) munka 2.) gyerek 3.) töltődés A helyes megfejtők között értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

21


Gazdaság

Megtakarítási tanácsok 3 lépésben

Sokszor tanácstalanok vagyunk azzal kapcsolatban, hogy lenne egy kis pénzünk, amit megtakarítanánk, de nem tudjuk, milyen takarékoskodási formát válasszunk.

Íme néhány jó tanács: 1. lépés: határozzuk meg pontosan, mi a célja a megtakarításnak. Ez lehet egy váratlan kiadásra való felkészülés, nyaralás, egészségmegőrzés, utazás, lakás- vagy autóvásárlás, gyerekek jövője vagy akár a saját nyugdíjunk. 2. lépés: határozzuk meg, hogy mennyi idő múlva kell majd a pénz, 1-2 vagy akár 10-15 év múlva. 3. lépés: tájékozódjunk a megtakarítási lehetőségekről bankokban, biztosítókban ill. kérjük szakértő – lehetőleg független szakértő – tanácsát. Az emberek sokszor nem is tudják, hogy melyik az a forma, ami nekik a legmegfelelőbb.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon.

Néhány javaslat: 1-10 év között: itt érdemes a bankbetéteket, vagy a rövid-, illetve közepes lejáratú, biztonságos pénzpiaci, likviditási alapokat, vagy állampapírokat választani. 10-20 év között: Hosszú lejáratú értékpapírok, megtakarítási típusú életbiztosítás, részvények, részvényalapok. Ha lakásvásárlásra, -felújításra akarunk félretenni, érdemes megnézni a lakástakarékpénztárak ajánlatát. Itt fontos megjegyezni, hogy ezeket a megtakarításokat csak és kizárólag lakás célja lehet igénybe venni.

Elérhetőség: Budai Ildikó Mobil bankár Mobil: + 36 30 773 9199 Email: ildiko.budai@dreamnetwork.hu

Mennyi év között érdemes a bankbetéteket, vagy a rövid- illetve közepes lejáratú, biztonságos pénzpiaci, likviditási alapokat, vagy állampapírokat választani? 1.) 10-20 év 2.) 15-30 év 3.) 1-10 év A helyes megfejtők között egy értékes ajándékot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly/

22


23


UNOD A SZÜRKESÉGET?

Mi színessé tesszük a világod!

REKLÁMSTÚDIÓ TELJES KÖRŰ ONLINE MARKETING SZOLGÁLTATÁSOK & EXPRESSZ NYOMDAI MUNKÁK Weboldalak Webáruházak Online- marketing Hírlevél tanácsadás Grafikai tervezés Kiadványok Nyomtatás Reklám ajándék

Elérhetőségeink: 1156 Budapest, Szentmihályi út 171. 3.emelet 20. Központi telefonszámunk: +36 70 430 5377 Érdeklődni az alábbi email címen lehet: rendeles@profitadoreklam.hu

24

Csak a Nőknek Magazin 2016 Január - Februári száma  
Csak a Nőknek Magazin 2016 Január - Februári száma  
Advertisement