Csak a Nőknek Magazin - 2016 December

Page 14-5 Címlap portré: A Zsédaság története 6

Blazsek Mónika: A gyilkos kór

7

„Kétagyéltekés” rajz-festés tanfolyam

8

Monoszlai Ágnes: Miért szaunázz

9

Kemenyeczky Edit: Harmadik szem csakra

10 Lazac céklával Ács Klára Főszerkesztő 11 Csaba Beatrix: Szerelem kommunikáció Elérkeztünk az év utolsó hónapjához. Ez az év is villám gyorsan elszaladt. Meg lehet vonni a mérleget és év végén lehet fogadkozni, mit teszünk, vagy nem teszünk másként 2017 – ben. Addig azonban még rengeteg elintézni való van. Téli nagytakarítás, vásárlás, ajándékok beszerzése, az otthonok adventi, illetve karácsonyi díszbe öltöztetése, sütés – főzés, készülődés, a munka frontján pedig az év lezárása. Nálunk a szerkesztőségben is bőven van még tennivaló. Le kell zárni a decemberi lapot, és előkészíteni a januárit, utolsó simításokat kell elvégezni a decemberi Női Klub teendőivel kapcsolatban, melyen program kuriózumokkal várunk Benneteket és mellyel békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag boldog Újévet kívánunk! Ács Klára & szerkesztőség csapata

12 Jamieson: immunerősítés 13 C-vitamin bombák 14 Flavonoidok: természetes immunerősítés 15 Starlife: Ming dinasztia termékek 16 Karácsonyi mézes sütemény 17 Nemes Gábor: Biogazdaság 18 Házat - Hazát Alapítvány 19 Feng shui könyvespolc 20 Ács Klára: Télen - nyáron kötöttben 21 Tugyi Gabriella: kötött kiegészítők 22 Ahogy a Bank kivonta, mi ugyanúgy helyezzük vissza a gépkocsinkat!

Látogasd meg a Csak a Nőknek magazint a Facebookon is! Impresszum: Csak a Nőknek Ingyenes életmód és nyereményújság Főszerkesztő: Dr. Ács Klára Címlapfotó: Zsólyomi Norbert Nyomdai előkészítés: Image Point Trend Kft. Hírdetésfelvétel: media@csakanoknek.hu Terjesztés: Image Point Trend Kft.

Kiadja: Image Point Trend Kft. 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20. Telefon: +36 70/430-5377

A cikkekben és a hirdetésekben elhelyezett szövegekért, képekért, a grafikai munkák jogtisztaságáért sem a szerkesztőség, sem a kiadó felelősséget nem vállal.

Posta cím: 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20

Szponzorációs és együttműködési ajánlatait küldje el a szerkesztőség címére vagy e-mailben: media@csakanoknek.hu

Játékszabály A helyes megfejtést (neved, címed, telefonszámod Információk: és e-mail címed feltüntetésével) küldd el levélben www.csakanoknek.hu E-mail: media@csakanoknek.hu a Image Point Trend Kft., 1605 Budapest, Pf. 56. címre vagy játssz a www.csakanoknek.hu weblapon.


Portré

nő a 21. században Nem csak koncertek, lemezek, de könyv, stílus, divat. Én örülök, hogy ez észrevehető, hogy sikerült kialakítani. A Zsédaság nem csupán külső megjelenés, stílus, és divat. Az elegancia, a finomság, a nőiesség, a dalokat is áthatja. A szerzemények ki által születnek? Mi cseng vissza bennük? Bennem születik meg a vágy egy-egy dalra. Amikor megfogalmazódik, mit szeretnék kifejezni önmagamból, és mit szeretnék ebből átadni a közönségnek, akkor keresem meg ehhez a szerző társakat. Sok-sok időt töltünk együtt, amíg a végleges formába öntjük a zenét, és a szöveget. A mostani album, több mint két év türelmes munka eredménye. A cél az volt, hogy olyan zenei anyag szülessen, ami a hallgatókban is felidézi a szerelem, érzéseket borzoló pillangóit. A dalok között is működik a kémia, nem véletlen a felépítés, a számok összefüggnek, működésbe lépnek egymással.

Izgalmas, szexi, sikeres, ízig-vérig elhivatott, és kitartó. Azt nem mindenki tudja, hogy ez az igazán 21. századi NŐ, egyben anyuka is. Ha kell, saját maga producere. A lelkében születő finom hangulatokat, dalban énekli el. Néhány nappal ezelőtt mutatták be legújabb albumát, aminek címe, Kémia. Ezúttal nem az iskolai tantárgy rejtelmeit énekelte korongra. A cím, a szerelem képletét sejteti. A Csak a Nőknek Magazin olvasóinak, érzésekről, anyaságról, szakmáról, az életfeladatok mérföldköveiről vall, a népszerű énekesnő.

A népszerűség, a siker lélekemelő. A szerelem pedig igazi unikum. Zséda azonban nem csak szerelmes nő, hanem egyben anya is. Hogyan tudod beilleszteni az anyai feladatokat, a sztárság követelte munkatempóba? A család nagyon fontos nekem. Feleségként, és anyaként is törekszem arra, hogy elegendő időt szánjak rá. Ilyenkor csak rájuk figyelek. Iskolába, különórákra viszem a fiam, akinek számít a véleménye. Jó érzékkel lát dolgokat a világban. Igazi kis gondolkodó, aki egyben büszke is az anyukájára. De szerencsére a helyén tudja kezelni a dolgot. A párommal jó összhangot tudtunk kialakítani az élet minden területén.

Hogyan alakult ki a Zséda-ság? Egy kedves barátnőmnek köszönhetem a Zséda nevet, aki akkoriban stylistként dolgozott velem. Egy életre hálás vagyok neki ezért az ötletért. Mára már sokan mondják, hogy egy komoly brand épült a Zséda név mögé, valódi tartalommal.

4


Portré

A Zsédaság története Az énekesi pályafutással járó elfoglaltságoknak is van egyféle rendje. A fellépések, stúdió munkák, forgatások, nem egyszerre zajlanak. Így mindig sikerül megoldani, hogy értékes időt tölthessek együtt velük. Zsédáról süt a nőiesség. A kalendáriumban megjelent fotókat nézve, egy elegáns, ugyanakkor szexi nő néz velünk szembe. A szerelmes dalok is a nőiesség felvállalását sugallják. Mi ennek az üzenete a Világ felé? Fontosnak tartom, hogy a nők felvállalják önmagukat. Miután a fiam megszületett, nem gyermeklemezzel jelentkeztem. Akkor született a lelkemben, a Fekete rúzs című dal. Az anyaság az érett nőt hozta ki belőlem. Igen, van egy ilyen üzent a nők felé, hogy megőrizhető a nőiesség, a gyermek születése után is. Azt vallom, hogy mindaz formál bennünket, amit önmagunkról gondolunk. Mindenki saját maga építi fel a nőiségét is, testileg, és lelki értelemben is. Tehát felelősségünk van önmagunkkal szemben. A kalendáriumomban évről évre arra törekszem, hogy segítsem a nőket a pozitív életszemlélet erősítésében, a nőiségük kibontakozásában.

Az albummal egyszerre megjelenő kalendárium, miben nyújthat segítséget a hölgyeknek? Olyan könyvecskéket, kalendáriumokat készítek, amik egész évben praktikus társak. Nemcsak a naptároldalak miatt, de a benne lévő témák miatt is. Minden évben más-más tematikát választok. Kinek ajánlod a Kémia című albumot, és a Zséda kalendáriumot? A lemez arra hivatott, hogy kiszakítsa a hallgatókat a mindennapokból, lélekemelő és boldog pillanatokat adjon, így mindenkinek ajánlom. Bízom benne, hogy mindenki talál rajta legalább egy olyan dalt, ami hozzáad az életéhez, amiben magára ismer. Az idei kalendáriumom pedig nem véletlen kapta a Zene és szöveg címet. Az eddigi zenei pályám történéseit és kulisszatitkait írtam meg benne, de a szokásos szépség és divattanácsok, programajánlók és zenei érdekességek is részei. Mindenkinek ajánlom, aki nem szokványos naptárba szeretné írni programjait az új évben. Fotók: Zsólyomi Norbert

Csaba Beatrix

5


Életmód

Hogyan tudom a legegyszerűbben ezt elképzelni? Mintha én magam is egy mágnes lennék, ami magamhoz vonzza a dolgokat az életemben.

Mert ennek a gondolatnak a hatására, más hasonló képek is rám találnak. Ezért aztán, rövid időn belül manifesztálódnak a kellemetlen gondolatok, amelyek képesek a helyzetet még sötétebbre festeni. És minél tovább időzők ezeknek a gondolatoknak a társaságában, annál jobban elkeseredek.

Én vagyok az Univerzum legerősebb mágnese! Mindennél erősebb mágneses e r ő l a ko z i k ben n e m, ame lyne k a forrása a saját elmém, és a bennem megfogalmazódó gondolatok. Ha valamire gondolok, azzal más, hasonló gondolatokat is bevonzok. De mit jelent ez az Én életemben?

Mivel azt vonzom magamhoz, amire a legtöbbet gondolok, nem nehéz rájönnöm, milyen gondolatok uralkodnak az elmémben. Bármelyik életterületről legyen is szó, csak végig kell néznem a tapasztalataimon, és máris tudom, miről szóltak-szólnak a gondolataim, egészen mostanáig! Ugyanis ezentúl érdemes másként gondolkodom!

Szalainé Blazsek Mónika ThetaHealing Tanár gondolatvaltas.hu info@gondolatvaltas.hu +36 20 3647 527

Ha valami kellemetlen dologra gondolok, é s z r e v e t t e m, h o g y m i n é l t o v á b b összpontosítok arra a gondolatra, annál rosszabb lett a helyzet. Mi ennek az oka, hogy mégis kitartok a gondolatom mellett?

Mi alapján érkeznek meg a teremtéseim az életembe? a./ A gondolataimmal teremtek b./ A tetteimmel teremtek c./ Mások gondolatai alapján A helyes megfejtők között kisorsolunk 1 db GondolatVÁLTÁS ajándékcsomagot. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

6


Ajá

ndé

kötle

Életmód

Az ÉletFény Központ az a hely, amely a művészeteknek is helyet ad. Pállay Kovács Szilvia tanfolyamára szeretettel várunk • benneteket december 3-4.-én. A fárasztó, szorosan programozott, vagy éppen egyhangú, unalmas munkanapok után, itt pihenhetsz, lazíthatsz, feltöltődhetsz, és a lelkeddel foglalkozhatsz. Létfontosságú látnunk, hogyha nincs kreativitás az életünkben, akkor hiányos az önismeretünk, nincs szabadság élményünk sem. Pállay Kovács Szilvia képzőművész, pedagógus, lélekgyógyász „kétagyféltekés” rajz-festés tanfolyama, a meditatív alkotással, egy új látásmóddal ismerteti meg a tanfolyamra jelentkezőket. Mit adhat neked a „kétagyféltekés” rajz-festés tanfolyamunk? Tanulhatsz rajzolni és festeni, ahogy sose hitted magadról, magad alkotta szép rajzokat, festményeket vihetsz haza! De ennél sokkal több rejtőzik benne! • •

Nem csupán egy sémát és másolási készséget. A vizuális memóriafejlesztés, a teremtő vizualizáció-meditáció tanítása is része a tanfolyamnak. • Grafika és akvarellfestés technikáit gyakoroljuk. • A jobb agyféltekét fejlesztő, rajz és festési feladatok várnak rád. Segítenek felfedezni kreatív-alkotó éned, hogy lelkileg-szellemileg teljes és boldog életet élhess. • Karácsony közeledtével olyan képeket is készítünk, amiket ajándékba adhatsz! A gyakorlatok, feladatok legfőbb célja, a két agyfélteke kiegyensúlyozása. Közben kikapcsolódunk a mindennapok stressz hatásából, vagy az egyhangúságából. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon. Domin Mónika Életvezetési tanácsadó eletfenykozpont@gmail.com 06 70 215 0223

Koncentrációfejlesztő és kreativitásfejlesztő tréning. Igazi, belülről fakadó alkotást, térérzékelést tanítok.

Milyen módszert alkalmaz Pállay Kovács Szilvia rajz-festés tanfolyamán? a./ Két agyfélteke kiegyensúlyozása b./ A racionális agyfélteke hangsúlyozása c./ Érzelmek hangsúlyozása A helyes megfejtők között 1 db 1 órás energetikai kezelést sorsolunk ki az Életfény központba. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

7

t


Életmód

Miért szaunázz meztelenül

A szaunát látogató közönség egy jelentős részénél még mindig kiveri a biztosítékot, ha előzetes tájékozódás nélkül csak úgy betévednek egy magyar fürdőbe, ahol mellesleg meglátogatják a szaunaparkot – mert milyen jó ott melegedni –, és kiderül, hogy a szauna részleg teljes területe fürdőruhamentes, továbbá bizonyos területei akár textilmentesek is.

Részben ezért nem visszük be a papucsot sem, no meg azért sem, mert annak talpára korábban olyan szennyeződések kerülhettek, melyek bomlása szintén nem kívánatos.

Sok esetben már a fürdőruhamentesség és a textilmentesség közötti különbség megértése is nehézséget okoz.

Ez az a pont, ahonnan két utat választhatunk:

Kívánatos azonban, hogy legyen olyan textíliánk, amit a szaunában a fa felületre a teljes testfelület alá (a talp alá is) terítünk. Ezzel védjük a szaunát is, és biztosítjuk magunk számára a személyes higiéniát.

Ha nem tudjuk, vagy nem merjük felvállalni saját meztelenségünket, akkor célszerű egy vászon lepedőt vagy pamut kendőt magunk köré csavarni. Megjegyzem, ez esetben védelmet kap a testfelület, így nem tud könnyen és hatékonyan beindulni az izzadás. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

A 80-90°C-os szaunában a műanyag a l a p a n y a g ú f ü r d ő r u h á k, t e x t í l i á k elkezdenek bomlani, ezáltal mérgező anyagokat juttatnak részben a légtérbe, részben a bőrfelületre. Ha méregteleníteni szeretnénk a szaunában és nem mérgeződni, akkor alapvetés, hogy ezen a hőfokon semmilyen műanyagot tartalmazó eszközt, ruhaneműt ne vigyünk és ne tároljunk a helyiségben.

Monoszlainé Bors Ágnes +36 30 976 6113 info@gubancok.hu Skype: monoszlaine.bors. agnes .fb.com/Gubancok

Melyik állítás a helyes? a./ Célszerű a szaunába papuccsal menni, mert így higiénikus. b./ A papucsot azért nem visszük be a szaunába, mert az bomlik a magas hőfokon. A kérdésre helyesen válaszolók között egy ingyenes belépőt sorsolunk ki a Szentendrei V8 wellness központjába a soron következő december 7-i Parázsfészekre. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

8


Harmadik szem csakra

A szemöldökök között található harmadik szem csakra (Ádnyácsakra) az intuíció területe, ez vezé rli megé rzéseinket. Színe az indigókék. Energiái segítik a helyes életvezetést, illetve hatással vannak a központi idegrendszerre és az agyra. Az ehhez a csakrához tartozó életfeladatok 12 éves kor után kezdenek kialakulni. Ekkor kezdjük értékelni és érzékelni mások cselekedeteit és meggyőződését. Amikor egy gyermek kamaszkorba lépve elkezdi kritizálni környezetét, az mutatja, hogy csakrájához tartozó életfeladatok kezdenek kialakulni. Mi a harmadik szem csakra szerepe? A harmadik szem a lélek csakrája. Ide tartozik az intuíció, illetve az a képesség, hogy gyógyítani tudjunk másokat. A harmadik szem csakra az intelligencia, a magabiztosság és a bölcsesség forrása. Ha erős ez a csakránk, akkor odaadóak vagyunk, törekszünk a bölcsességre és belátásra, és képesek vagyunk nevetni magunkon. A csakrához tartozó tanulási feladatok a felismerés, az intuíció, a belső értékek kifejlődése és a kommunikáció minden területen való használata.

Életmód

Mi történik, ha ez a csakra nem működik harmonikusan? Ha nem egészséges az energiaáramlás, akkor vagy túlságosan földhöz ragadtak és materialisták vagyunk (és egyáltalán nem hallgatunk az intuícióinkra), vagy éppen az ellenkezője: fanatikusak, a földtől elrugaszkodottak, álmodozók, naivak és becsaphatóak. Ahogy egyre harmonikusabban működik ez a csakrád, annál inkább tudatában leszel a kreativitásod és intuíciód erejének. A pozitív gondolkodás, az optimizmus, az érettség és önbecsülés, egyre többször váltja fel a dühöt, a szomorúságot és a félelmet. Tudni fogod őszintén és objektívan értékelni a nehéz helyzeteket is, rájössz, hogy a változás a te kezedben van. Pihenj sokat, meditálj, szemlélődj, így könnyebben hozzáférhetsz a tudáshoz és a bölcsességhez. Használd az így megszerezett tudásodat a mindennapi életedben is, segíts másokon, ezzel te is több leszel. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon. Dr’ Kemenyeczky Edit 3 ETI vizsgás termésetgyógyász kemenyeczky.edit@gmail.com +36 20 430 9999

9


Recept

Lazac céklával és tormával

2 személyre 2 szelet 250 g-os kiszálkázott, ½ cm mélyen beirdalt lazacfilé tengeri só és frissen őrölt fekete bors 6-8 puhára főtt, felszeletelt bébicékla 1 kis marék frissen szedett majorannalevél extra szűz olívaolaj balzsamecet 2 evőkanál zsíros tejföl 2 evőkanál tejszínes torma 1 citrom leve 1 marék tépősaláta vagy rucolalevél

Elkészítés Dobd a lazacfilédet bőrős felükkel lefelé egy forró teflonserpenyőbe. Húslapáttal könnyedén nyomd le őket, nehogy felgörbüljenek. Egy perc alatt világos aranyszínűre pirulnak majd. Most fordítsd meg a lazacaidat, szórd meg sóval, és 10-15 percre tedd a grillbe, hogy éppen átsüljenek. Ez alatt a céklát pácold a majoránnával, sóval, borssal, egy kis olívaolajjal meg a balzsamecettel. Keverd össze a tejfölt a tormakrémmel, és óvatosan ízesítsd sóval, borssal, citromlével. Helyezd a céklát meg a lazacot a tányérokra, szórd rá a salátát, és locsold meg a tormamártással.

Jó étvágyat!

Jamie Oliver 10


Szerelem kommunikáció

Életmód

Szerelem kommunikáció? Ott nem beszélni kell! De! Néha azt is kell. Kifejezni az érzést, verbálisan. Mert a Nő, szereti hallani! Szereti tudni az eszével is, érteni az elméjével is, hogy igen! Ő az, aki kell! És jó amit csinál! És vonzó, és édes, és kelendő. Kinek fontos a szerelem kommunikáció? Szeretnénk azt hinni, hogy mindenkinek. És kortól függetlenül fontos, mindkét félnek. Nem szabad azt hinni Hölgyeim, és Uraim, tinik, és másod virágzásukban ragyogók, hogy csak a Nők szeretik hallani, hogy ők jók! Jók az ágyban, jók az asztalnál. Jó társak. Jó partnerek. Jó szülők. A férfiaknak éppen olyan fontos, hogy visszajelzést, sőt inspirációt kapjanak a kapcsolatban!

Milyen a jó szerelem kommunikáció? A jó szerelem kommunikáció a szenvedéllyel együtt is, maga a biztonság. A szerelem biztonsága! Amikor újra, és újra jelzem, és visszajelzem a partnerem felé, hogy jólesik, amit tesz. Jóleső, ahogy hozzám ér!

Hogyan hat a szerelem kommunikáció? A közös élmény felidézése, stabilizálhatja a szerelem fontosságának érzetét. És a bosszankodást elhagyjuk, ha nem hagyjuk, hogy frusztráljon a tény, hogy már egyáltalán nem emlékszünk, és ez talán még bennünket is zavarba ejt. A feedback, a férfinak, és a nőnek, nem csak a munkahelyen kell. Bár a férfiak ritkán vallják csak be, de ettől még ténykérdés, hogy ők is szeretik, a szerelem kommunikációt. Sokan kifejezetten igényelnék az intimitás közbeni visszajelzést. És nem kell ehhez a szürke ötven árnyalata sem. A szexuális teljesítményen túl is értékelik, ha elismerik őket! A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu weboldalon. Csaba Beatrix kapcsolatszakértő, életstratégia-tervező +36 30 337 8450 csaba.beatrix@merites.hu

Valljuk-e be a párunknak, ha nem emlékszünk a kérdéses eseményre? a./ Semmiképpen ne mondjuk meg b./ Kerüljük ki a választ c./ Idézzük fel a kellemes érzést, amit akkor érezhettünk, és beszéljünk az élményről. A helyes megfejtők között egy alkalmas párkapcsolati Coachingot sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

11


tlet

kö ndé

AjáEgészség

Immunerősítés

Szervezetünk, a környezetből támadó mikroorganizmusokkal, folyamatos küzdelemben áll. A védekező feladatot az immunrendszer összetett működése végzi. Fő elemei a fehérvérsejtek és a vérben keringő fehérjék, valamint a hírvivő anyagok. A baktériumok, vírusok, gombák és élősködők közül egyesek egészséges embereket is megtámadnak (pl. influenza), mások sérült immunitásúakban okoznak betegséget (pl. a Pseudomonas aeruginosa baktérium). Sokan nem tudják, de az immunvédelem daganatellenes feladatokat is ellát.

Az immunerősítés alapköve Az immunerősítés alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. A bélflóra nemcsak a táplálékok lebontásában vesz rész, hanem képes a nem kívánatos baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szemben megvédeni, illetve a számunkra nélkülözhetetlen vitaminokat is megtermeli. A bélflóra megóvása érdekében együnk naponta élőflórás joghurtot és rostban gazdag zöldséget, gyümölcsöt (cékla, retek, brokkoli, alma, déli gyümölcsök).

Az őszi és téli hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez köszönhető az időjárás olyan megváltozásának – a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek –, amely kedvez a kórokozóknak. Rövidebbek lesznek a nappalok, s ez is hatással van közérzetünkre. Kevesebb időt töltünk a szabadban, télen pedig már a nyáron bevitt vitaminforrások is kezdenek teljesen kiürülni.

Töltsünk minél több időt a friss levegőn, mozogjunk (séta, kocogás) a szabadban, ügyelve a megfelelő, réteges öltözködésre. Emellett fontos az egész test lazítása, mellyel a stressz ellen küzdhetünk. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknk.hu oldalon. Dr. Rácz Pál ceg@interpharm.hu jamieson.hu/hu

Mi az immunerősítés alapköve? a.) sok alvás b.) helyes táplálkozás c.) a testmozgás A helyes megfejtők között nyeremény 1 db immunerősítő vitamint. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

12


Ajá

C-vitamin bombák

Késő őszi, tél eleji időszakokban, amikor gyakoriak a hőingadozások sokkal könnyebbenmegfázunk,megtámadnak meg bennünket az influenza vírusok. Ilyenkor a szervezet immunrendszere fokozottabb védelemre, támogatásra szorul. Az egyik legismertebb és talán leghatékonyabb védelmezőnk a C-vitamin, amely szervezetünkben létfontosságú feladatokat lát el és több életfolyamatban is meghatározó szerepet játszik. Növeli az ellenálló képességet, elősegíti a vas felszívódását, antioxidáns hatásának köszönhetően, védi a sejteket a szabadgyököktől. Gyorsítja a sebek gyógyulását, az ízületek és izmok regenerálódását, megújítja a szervezet E-vitamin tartalmát, csökkenti a rák kockázatát, sőt Szentgyörgyi Albert szerint gyógyítja a rákot.

ndé

Egészségtlet

Karácsony közeledtével, pedig jó szívvel ajánlhatók ajándéknak is a természetes, vegyszer – és adalékmentes Dr. Steinberger levek. Homoktövis Natúr + Acerola gyümölcskészítmény A z é s z a k i f é l t e k é n, a m é r s é ke l t é s szubtrópusi övben élő homoktövis igen hasznos, mondhatnánk univerzális növény, mely számos betegségre lehet gyógyír. Magas C-vitamin tartalma miatt került be a Dr. Steinberger levek családjába. Fogyasztását fokozottan ajánljuk erős fizikai megterhelés, tartós szellemi igénybevétel, rendszeres dohányzás esetén, valamint stresszhelyzetekben. Acerola Natúr Ezt a levet akkor ajánljuk, amikor több C-vitaminra van szüksége a szervezetnek. Az acerola, más néven barbadoszi cseresznye Dél-Amerikában őshonos fa gyümölcse. C-vitamin tartalma háromszor nagyobb, mint a citromé. Található benne továbbá A-, B-1, B-2, B-3 vitamin, min, valamint kálium és magnézium.

C-vitaminban gazdag Dr. Steinberger levek A Dr.Steinberger lé család két, C-vitaminban igen gazdag tagját ajánljuk figyelmükbe, melyek fogyasztása különösen hasznos ezekben a borongós, influenzás hónapokban.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon. Szerkeztőségünkben kedvezményes áron rendelhető! +36 70 430 5377

Hol őshonos az Acerola? a.) Észak-Amerika b.) Dél-Afrika c.) Dél-Amerika A helyes megfejtők között egy Dr. Steinberger levet sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

13


tlet

kö ndé

AjáEgészség

Együnk színeket! – Flavonoidok a természetes immunerősítők.

A színes, bogyós gyümölcsök (áfonya, bodza, ribizli…) jótékony hatását már eleink is jól ismerték, és használták is a népgyógyászatban. Az utóbbi évtizedek kutatásai nyomán ismertük meg a színanyagok hatóerejét, a flavonoidokat (flávusz: sárga, azaz színes), sokoldalúságukat, hatékonyságukat szervezetünk egészségének megtartásában.

Mi jut eszünkbe a XXI. századi (főként) nagyvárosi életmódunkról?

Rohanás, zaj, környezeti ártalmak, gyorsétkezés, egészségtelen (mennyiségi) táplálkozás, a napi zöldség és gyümölcs fogyasztás szinte teljes hiánya, stressz, rekord mennyiségű gyógyszer és mesterséges vitamin fogyasztása!

Büszkék vagyunk arra, hogy ennek felfedezésében a legelső lépést maga Szentgyörgyi Albert, Nobel-díjas tudósunk tette meg, és ez az utóbbi évtizedekben is, egy igen erős magyar kutatási terület maradt.

Sajnos vannak ártalmak, melyeket nem tudunk kivédeni, de romboló hatásukat hatékonyan csökkenthetjük, sőt ki is védhetjük. Ennek legjobb eszköze immunrendszerünk napi szintű táplálása, erősítése, mely során természetes forrásból származó mikro-tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket viszünk be.

Ma a flavonoidok a legerősebb természetes eredetű antioxidánsok, tehát jelszavunk: együnk színeket!!

A környezetből származó káros anyagok (szabadgyökök) milliárdjai roncsolják sejtjeinket (oxidatív stressz), ha nem semlegesítjük őket antioxidánsokkal.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon. Szórádiné Páll Rózsa Életminőség Szakértő +36 30 341 8660 rozsa.szoradi@gmail.com

Hol találhatók az antioxidánsok nagy mennyiségben természetes formában? A zöldségek és gyümölcsök héja alatti színanyagban.

Milyen összetevő van a termékben? a.) gránát alma b.) vörös áfonya c.) sárgabarack A helyes megfejtők között egy flavonoid terméket sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

14


Ajá

Starlife: Ming dinasztia termékei

ndé

tlet Egészség

KARÁCSONY! NO STRESSZ!

Ming dinasztia termékei

Hamarosan elérkezik a karácsony, a szeretet ünnepe! A bevásárló központokban már megjelentek a Mikulások és elindul a mindent elsöprő karácsonyi vásárlási láz. Pálffy Tibor StarLife szakértő is felkészült és meglepetéssel kedveskedik partnereinek, ügyfeleinek, melyet hamarosan mindenki meg is kap. A StarLife minden évben Karácsonykor is gondoskodik ajándékokról és kedvezményekről. Az ajándéknak szánt termékeket már ebben a hónapban, kényelmesen elkezdhetik megrendelni és a következő hónapban, decemberben már nyugodtak lehetnek.

Az immunrendszerünk egy olyan védő pajzs, melyet, ha megfelelően karbantartunk, sok probléma elkerül bennünket! A StarlLife széles és különleges termék kínálatából, most az ősi kínai orvoslás és a modern technológia összefonódásából kifejlesztett étrend-kiegészítő család néhány tagját, a Ming dinasztia termékeit ismerhetik meg, mely kiváló prémium termékek, hasznos karácsony ajándékok is lehetnek.

Így nem egy összegben kell fizetni és az LK65 segítségével a prémium minőségű termékeket 65% kedvezménnyel kaphatják meg. Nincs tömeg, rohangálás, az ajándék beszerzés így egyszerű, kényelmes és ráadásul még spórolnak is. Ez egy tipp, érdemes Neked/Önnek is így tenni ebben az évben! Ne feledje, a Karácsony sem telhet el StarLife nélkül!

Ősi kínai orvoslás Mielőtt megismerkednénk a StarLife Ming dinasztia termékeivel pillantsunk be az ősi kínai orvoslásba, mely alapjai a gyógynövények és azok kiegészítői: a masszázs, az akupunktúra, a moxa, a testgyakorlatok és a szilvavirág terápia. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon. Pálffy Tibor +36 70 600 9145 starlifetibor@gmail.com

Hány százalékos kedvezményt kínál a StarLife karácsonyi akciója keretében? a.) 50 % b.) 25% c.) 64% A helyes megfejtők között StarLife étrend-kiegészítőt sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

15


Recept

Karácsonyi mézes sütemény

A karácsony hangulatához hozzátartoznak a mézes sütemények, a szegfűszeg, a narancs és a méz illata. Az alábbi, gyorsan elkészíthető karácsonyi mézeskalács sütemény recepttel járulunk hozzá mi is az ünnepi készülődéshez.

Hozzávalók 320 gr vaj 250 gr cukor 300 gr csokoládé 6 tojás sárgája 200 gr darált mogyoró 150 gr liszt 6 tojás fehérje 1 teáskanál pudingpor 15 gr mézeskalács fűszer 100 gr mandulapehely esetleg csokoládé bevonat

Elkészítés A vajat, a cukrot és csokoládét egy edényben felolvasztjuk, és kicsit hűlni hagyjuk. A darált mogyorót, a tojás sárgáját, a pudingport, a mézeskalács fűszert és a lisztet elkeverjük. A tojás fehérjét felverjük, és lassan hozzá keverjük a lisztes tészta alaphoz. Az így kapott masszát egy kivajazott sütőbe öntjük, és megszórjuk a mandulapehellyel. 180 fokon kb. 20 percig sütjük.

Jó étvágyat! 16


Nemes biogazdaság karácsony előtt

Biozöldség

Télen nyugovóra tér a természet. A fák ágai kopáran meredeznek az ég felé. A városi ember bekuckózik a meleg szobába és reménykedik abban, hogy fehér lesz a karácsony, miközben adventi díszbe öltözteti otthonát. Mi, városlakók úgy gondoljuk, hogy ez mindenhol így van. Ez azonban nagy tévedés.

De a káposzta készítés mellett készülni kell a piacokra is. Tökfélék, paszternák, répa, cékla, burgonya, hagyma, fokhagyma, a korábban említett fekete – és jégcsapretek, a fólia alatt termesztett spenót, egyszóval a fontos téli vitaminforrások le-, illetve felszedése, rekeszekbe helyezése és hajnali indulás a piacra, ahol egyre többen keresik a megbízható forrásból származó bio termékeket....

A bio gazdaságban a munka soha nem áll meg, mert a fólia alatt nem pihen a természet. Jégcsap retek, fekete retek, még mindig fodros kel és hamarosan ismét spenót is kerül a piacra szánt rekeszekbe. És itt van a tél nagy slágere, a töltött káposzták alapanyaga, a szervezet számára oly fontos C-vitamin forrás, a savanyú káposzta, mely készítését december elején kezdi a Nemes Bio gazdaság. A savanyúságot hagyományos módon, hagyományos recept alapján készítik. Káposzta, só, kömény, babér, érlelés. A káposzta nem túl sós, nem túl savanyú, nem túl édes. Pont olyan, amilyennek lennie kell, amilyenből igazán ízletes töltött -, vagy székelykáposztát lehet főzni. (Ezt volt alkalmam nekem is megtapasztalni.)

Ha el akarják kerülni a karácsony előtti sorbanállásokat a piacon, csatlakozzon szerkesztőségünk vásárlói közösségéhez... ...Akit érdekel ez a beszerzési forma, keresse fel szerkesztőségünket, ahol munkatársunk Bereczki Krisztián irodavezető szívesen áll rendelkezésükre és megad minden idevonatkozó információt, de felveheti a kapcsolatot a Nemes Biogazdasággal is. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

Nemes Gábor biogazda +36 70 701 7447 nemesgabor690@gmail.com

Milyen fontos vitamin forrása a savanyú káposzta? a./ B1 vitamin b./ A-vitamin c./ C-vitamin A helyes megfejtők között egy rekesz bio zöldséget sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

17


Jótékonyság

A Házat Hazát Alapítvány 1992 – ben „Itthon legyél otthon” szlogennel indította útjára a kaláka munkára épülő otthonteremtési programját, melyet az Alapítvány alapítóigazgatója, Lőrincz Kálmán Amerikából hozott haza.

A rendszerben elérhető bekerülési áron, energiatakarékos, a piaci árnál jóval alacsonyabb költségű otthonokat újítanak fel és építenek olyan rászoruló fiatalok számára, akik rendelkeznek minimális önerővel és hajlandók saját magukért és másokért is kaláka munkát felajánlani, illetve abban rész venni.

Az Alapítvány azóta is egy kiforrott, működőképes rendszerben működik és számos rászoruló, fiatal családnak épített fel gyermekváró otthonokat. A program gazdái: Lőrincz Kálmán – igazgató, közgazdász és Dr. Máthé Gizella – Családkiválasztó Tanács elnöke – hatalmas szervező és adománygyűjtő munkával működtetik ezt a komplex otthonteremtő rendszert. Munkájuknak köszönhetően számos település csatlakozott a programhoz. A polgármesterek ingyen telkeket ajánlottak fel a település fiataljainak megtartása érdekében.

A Házat Hazát Alapítvány web – és face book oldalán az eddig megépített otthonokról, élményekről, a rendszer Magyarországra kerüléséről olvashatnak szívet melengető élménybeszámolókat. Az Alapítvány működését hűen tükrözi egy 65 lelkes, kis zalai falu polgármester asszonyának levele. A teljes cikket elolvashatja a www. csakanoknek.hu oldalon. Lőrincz Kálmán igazgató +36 30 945-4662 klorincz11@gmail.com

Mi a Házat Hazát Alapítvány otthonteremtő program lényege a.) kaláka munka b.) megfelelő számú jelentkező c.) 20 év alatti korhatár A helyes megfejtők között Lőrincz Kálmán. Értetek! Értitek? c. könyvét sorsoljuk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

18


Feng Shui könyvespolc

Feng Shui

A minap könyveimet rakosgattam a polcon, és egyfolytában az a gondolat motoszkált bennem, hogy írnom kell Neked, miért is kell a könyveket a Feng Shui szabályai szerint állítva a polcra helyezni, azaz Feng Shui könyvespolcot létrehozni.

Így például rendezetlen könyvespolc: • a szerelem területen = aggódás a párkapcsolatban • gazdagság területen = aggódás anyagi, pénzügyi téren. • egészség területen = nem vagyunk boldogok, ami egészségünk területén történik velünk…

Nos, mint tudod, a Feng Shui rendszere az 5 Őselemre épül. A Fa, a Tűz, a Föld, a Fém és a Víz elemek egymásra hatása alkotja közérzetünket. Egy rendezetlen polcon például, az elemek diszharmóniában vannak, így látványa bennünk is keszekusza érzést válthat ki.

Az álló könyvet a Fa elemhez kapcsolja a Feng Shui. A Fa kiszívja a Földből a táplálékot. Így a Föld elem, gyengül. Könnyedebbnek érezzük a könyvespolcot, ha a könyvek állnak.

• •

A rendetlenség a Föld elemhez tartozik. A fekvő könyvek szintén. Túl sok a Föld elem.

Tehát: Hiába vannak rendezetten fekvő állapotban könyveink a könyvespolcon, nem jó hatással vannak ránk. Hatnak a tudatalattinkra, nem tudjuk megmagyarázni miért, de a szobában levés nem okoz felüdülést. Nem töltődünk fel.

Ezek alapján helyezzük állítva könyveinket a polcra, mert az a tavasz lendületes energiájával ér fel, és nem nyomaszt úgy, mint egy fekvő könyvekkel teli polc. Nagyon jó a szemnek és a léleknek, ha a könyvek között a polcon helyenként hézagokat hagyunk. Ne sűrítsük be a könyveket, tehetünk közéjük egy-egy szobrot, növényt, dísztárgyat. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

Miért ajánlott a Feng Shui könyvespolc? Továbbá más kárt is okoznak: amennyiben megvizsgáljuk, mely életterületen található egy ilyen polc, azaz a “nagy Föld elem kupac”, észrevehetjük, hogy aggódási hajlam fejlődhetett ki bennünk azon életterületen.

Szilvásy Judit Feng Shui tanácsadó www.fengshuibolt.hu +36 30 95 905 95

19


Divat

Tetőtől -talpig kötöttben

A kesztyű, sapka, sál és pulóver kétségtelenül hozzátartoznak az őszi-téli hónapokhoz, de a kötött a 80-as években tört be erőteljesen a divatba, majd rövid visszahúzódás után idén látványosan tért vissza.

A divattervezők a meleg, terjedelmes fonalakat ismét felfedezték, és a kötött modellek elegáns haute couture darabokká léptek elő és váltak a szezon sikkes, és fontos szereplőivé. A kötött e gysz e r űe n t al ál ko z o t t a korszellemmel. Miért? Mert természetes és a modern városi életet szimbolizálja. Könnyen kezelhető, nem gyűrődik, kényelmes, elegáns.

A 2016/17 –es őszi-téli kötött divat szezonba bevonultak a kötött szoknyák, a gyapjú kötött nadrágok, a ponchok, a nagy kendők és különleges sál/sapka kombinációk, nagy kötött kabátok, egyszóval minden lehet kötött, amit lehetőleg egyszerre és rétegesen kell hordani.

Kötöttek a felsőruházatban Gyapjú kabátok, hosszú mellények, ruhák, pulóverek, stólák, ponchok, loopok, sapka és sálkombinációk, bolerók, kötött szoknyák és nadrágok magas derékkal és gyapjú ruhák mind-mind kedvelt darabjai a 2016/17 őszi-téli divat kínálatában. Különösen trendik a túlméretezett kötött ruhák, a pulóverek széles gallérral. A ruhákat hosszú pulóverként viselik. Itt azonban be kell tartani egy fontos divat szabályt: minél terjedelmesebb a felsőrész, annál keskenyebb a láb „ruházata”.

Nagymamák kötött kedvencei és az haute couture Akár Louis Vuittons, Prada vagy Dolce & Gabbana, amikor a divat fővárosok kifutóin bemutatja őszi-téli kollekcióját, minden tervezőnél találkozunk kötöttekkel. Hol durva kötés, hol bolyhos, bozontos, hol elegáns kasmír, hol robosztus merinó gyapjú jelenik meg. Láthatók horgolt optikák ugyanúgy, mint copf minták.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

A gyapjú pulóvereket, kardigánokat, mely egykoron nagyanyáink kedvence volt, mindig is hordták, de az idei szezonban a fonalminőségek széles választéka vonul fel.

Főszerkesztőnk Ács Klára cikke

20


Ajá

szivárványszínű kiegészítők

Nagy sikert aratott a Csak a Nőknek Magazin Női Klub novemberi rendezvényén Tugyi Gabriella kötöttés modelltervező iparművész kötött kiegészítőinek bemutatója.

nd

é

kö Divat tle Divat t

A rendszerváltás után itthon is megjelentek a különleges – noppos, buklés, szőrős, szempilla – fonalak, melyeket felhasználhatott sapka sál variációi megvalósításában. A kötött azonban nemcsak téli műfaj. Minden évszakban hordható, természetesen más színekben, formákban és funkcióban. A saját kézzel kötött vagy horgolt kollekciójában találhatunk szép, áttört vállkendőket, stólákat, loopokat, csősálakat, és elegáns, akár kalapot is helyettesítő sapkákat, baretteket. Horgolásai inkább a hűvös nyári estékre, míg a különleges, szemet gyönyörködtető sapka – sál együttesei az őszi-téli szezonra ajánlottak. A modellek a szivárvány minden színében, ragyogó szín összeállításban, különleges fonal- és struktúra kombinációkban készülnek.

Tugyi Gabriella, az egykori Magyar Divat Intézet Lakástextil – Kötőfonal Szakszakcsopor t vezetője látta el Magyarországon az akkori szakmát fonal és kötött trendinformációkkal. A v a s f ü g g ö n y m i a t t a 60 - a s 8 0 es években, amikor még kiváltság volt Nyugatra utazni, a Magyar Divat Intézet képviseletében járta a legrangosabb lakástextil szakvásárokat, és az ott szerzett információkat továbbította a hazai kötős ágazat számára. Utazásai során találkozott a különleges effekt fonalakkal, amelyek már akkor felkeltették az érdeklődését, és ezek inspirálták.

(Ács Klára) A teljescikket eolovashatja a www.csakanoknek.hu oldalon. Tugyi Gabriella Modelltervező iparművész 1314 683 30 +36 tugyigabriella@citromail.hu

Mi inspirálta a tervezőnőt? a.) színek b.) különleges effekt fonalak c.) struktúrák A helyes megfejtők között egy sapka-sál együttest sorsolunk ki. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

21


Jogos kérdések

ne add fel!

Sajnálatos módon a Lombard Lízing Zrt. és a Merkantil Bank Zrt. az, aki a tulajdonosoktól és egyben a gépjárművet használó Birtokostól a jármű ideiglenes kivonásával akarja rákényszeríteni az adóst a havidíjfizetésre. Ne dőljünk be ennek a szankciónak, inkább alkalmazzuk a bennünket védő jogszabályokat és helyeztessük A KIVONÁS NAPJÁN VISSZA a gépjárművet! A gépjármű kivonásáról a Kormányhivatal értesíti az adóst, aki a levél kézhezvételétől számított kb.20. nap elteltével számíthat a gépjármű közigazgatási rendszerén belül a tényleges kivonásra. Az elektronikus közigazgatási rendszeren keresztül ezért a 20.nap elteltével naponta ellenőrizni kell, nehogy olyan gépkocsival közlekedjünk, ami kivonásra került és a rendőr megbüntethet. Természetesen a Kormányhivatalnak előzőekben sem a forgalmi engedélyt sem a rendszámot leadni NEM KELL!

Az alábbi jogszabályok szerint és a Kormányrendelet 100.§(3)bek. alapján akár az, aki a törzskönyvet birtokolja vagy akinél a forgalmi engedély van, illetve akinél mindkettő, az bármikor kivonását vagy forgalomba helyezését kérheti a gépjárművének. A közúti közlekedési igazgatási feladatokról a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326./2011. évi(XII.28.)Korm. rendelet 100.§(6).bek. a jármű ideiglenes kivonása hatályának m e g szü ntetése ké rel e m re ism ételt forgalomba helyezése. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon. Bereczk Krisztina jogvédő dontsdabankod2015@gmail.com +36 30 924 4006 +36 20 387 7287

Számíthatsz rám!

A Kormányhivatal Okmányirodája forgalomból történő kivonásról kiértesítését követően mennyi idő múlva helyeztethetem vissza a tulajdonomban lévő gépjárművemet a forgalomba ? a.) 15 napon belül az Okmányirodában b.) 30 napon túl az Okmányirodában c.) 30 napon túl az Okmányirodában A helyes megfejtők között a szakértőnk egy szerződésátvizsgálást végez el. Játékszabály: www.csakanoknek.hu/altalanos-jatekszabaly

22