Page 1

Igyenes életmód és nyereményújság

Mozgásban az élet!

VÁNDOR MESEÍRÓ ALKOTÓTÁBOR 2013 - NYÁR BEMER - A daganatos megbetegedések ellen

AZ IZOMSTIMULÁCIÓS EDZÉSMÓDSZER JÓTÉKONY HATÁSAI A BABA SÍRÁSÁNAK OKAI

MOBILTELEFON IDŐSEKNEK ELŐZZE MEG A TRAGÉDIÁT!

www.csakanoknek.hu


Március-április Aki megemlékezett a nőnapról, annak köszönjük! De az egész évre vonatkozóan ne feledjétek kedves fiaink: „A nők semmiben sem kételkednek; ha velük vagy, a világ hihetetlenül egyszerű. Mindent a maga helyére tesznek, valódi jelentősége szerint osztályoznak. Igen, jól tudják, hogy az ő nagymosásuk olyan fontos, mint a Német Császárság megalapítása. Velük biztonságos az élet.” – mondta Pierre-Auguste Renoir Ez a március elég zűrös, de a remény ott van a Húsvétra várakozásban. De ha lehet, ne vegyetek nyulat, bárhogy is kérlel édes gyermeketek, gondoljatok a babusgatás után következő nehéz feladatokra. Az állatkertben – de már sok helyen másutt is – sok nyulat lehet közelebbről megszemlélni, legyen elég ennyi. Nekünk is egyszerűbb lesz, nem beszélve a nyulakról! Remélhetőleg már nem sokat várat magára az az idő, amikor végre „kiszabadulhatunk a szobafogságból”. Bárki, bárhova is megy, vigye magával gyermeke TV-műsor alapján beszerzett különféle túlélő felszerelését, és gondoljon arra, nem is nagy baj, hogy annak idején ezt kikönyörögte tőlünk. Aki nem megy sehova, az pedig olvasson, nézze meg azokat a filmeket, amik régóta arra várnak, legyen végre egy kis idő… És az olvasnivalók sorában feltétlenül szerepeljen magazinunk, ahol mindenki találhat magának megfelelő témát. Mindenki vigyázzon magára, családjára, környezetére, a választott programon pedig érezze jól magát! Zórád Zsuzsa

Látogasd meg a Csak @ Nőknek magazint a Facebookon is!

Impresszum: Csak a Nőknek Ingyenes életmód és nyereményújság Főszerkesztő: Zórád Zsuzsa Nyomdai előkészítés: Image Point Trend Kft. Hírdetésfelvétel: media@csakanoknek.hu Terjesztés: Image Point Trend Kft. Játékszabály A helyes megfejtést (neved, címed, telefonszámod és e-mail címed feltüntetésével) küldd el levélben a Image Point Trend Kft., 1605 Budapest, Pf. 56. címre vagy játssz a www.csakanoknek.hu weblapon.

Kiadja: Image Point Trend Kft. 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.10. Telefon: +36 70/430-5377 Postacím: 1605 Bp., Pf. 56. Információk: www.csakanoknek.hu E-mail: media@csakanoknek.hu

A cikkekben és a hirdetésekben elhelyezett szövegekért, képekért, a grafikai munkák jogtisztaságáért sem a szerkesztőség, sem a kiadó felelősséget nem vállal. Szponzorációs és együttműködési ajánlatait küldje el a szerkesztőség címére vagy e-mail-ben: media@csakanoknek.hu.

www.csakanoknek.hu

3


Középpontban Interjú Tóth Dáviddal Tóth Dávid világbajnok, magyar kajakozóval találkoztunk, akiben egy nagyszerű sportembert, és a legsármosabbnak választott fiatalembert ismerhettük meg. A kajak négyesben indulhatott az EB-n, ahol ötödik lett, majd augusztusban a londoni Olimpián ugyanebben a számban a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel egység fantasztikus versenyzéssel ezüstérmet szerzett. Az elismerésünket kifejezve kérdéseink főképp arra irányulnak, ösztönöznéd-e a gyerekeket arra, hogy ezt a sportágat válasszák? - Mindenképpen, már csak azért is, mert a londoni olimpia bizonyította, hogy a kajak-kenu sikeres sportág Magyarországon. A kézzel fogható elismeréseken kívül mást is kaptam a sporttól. A húsz év sportolás kitartásra, önfegyelemre, szorgalomra tanított, ami nélkül sikert nem lehet elérni. És úgy érzem, jobb ember is lettem, a magánéletemben a mindennapos kihívásoknak is könnyebben tudok megfelelni. Úgyhogy mindenképpen jó, ha valaki sportol. Szülői bíztatásra, vagy saját elhatározásodból kezdtél sportolni? - Velencén jártam általános iskolába, ahol eleinte csak egy-két osztály volt, kis

létszámmal. A tanítónőm – Marika néni – javasolta anyukámnak, hogy mivel „nagyon izgága ez a gyerek...” sportolnom kellene. Az ő fia egy sportiskolába járt, és indított egy kajak-kenu csoportot, hát oda elmentem. Az ember szabad levegőn, céllal tölti el az idejét, a hajó hasítja a vizet, ez nagyon jó dolog! Hét évesen ez mennyi idődet vette igénybe, és a tanulással hogyan tudtad összeegyeztetni? A családtól milyen áldozatot kíván, ha a gyerek sportolni kezd? - 18 éves koromig csak délután voltak edzéseim, addig igyekeztem az iskolai feladatokat megcsinálni. 18 évesen már készültem az ifjúsági világbajnokságra, akkor már tanítás előtt is jártam edzésekre. Ebben az iskola nagy segítségemre volt, mert ha esetleg elkéstem, akkor tudták, hogy ez az edzés miatt történt, így elnézőbbek voltak. És amikor már eredményeket értem el, akkor büszkék is voltak rám. 2003-ban meg is nyertük a világbajnokságot, amit ők is nagy örömmel fogadtak.


Akkor lehet, hogy te a gyerekkori csínytevésekből is kimaradtál? - Néha igen, de azért nem mindenből! Volt amikor úgy éreztem, hogy a sport lemondással jár, de azért sokáig nem keseregtem emiatt. Mert akkor már éreztem a súlyát, éreztem, hogy komolyan akarom csinálni. Mindig tudtam, hogy ha van egy célom, akkor helyt kell állnom, az itthoni válogató versenyeken is, hogy nemzetközi eseményekre is kijuthassak. Tudtam, hogy komolyabb célom van annál, minthogy egy hét végén jól érezzem magam. Ehhez pedig keményen kellett edzeni. A családban sem volt ebből konfliktus, és ha esetleg gyengébben tanultam, inkább rákapcsoltam, mert mindenképpen folytatni akartam a sportolást. A nyár vége felé éreztem néha, hogy elég, de ez körülbelül két hétig tartott, és ha kipihenem magam, természetesen kezdtem újra. Úgy érzem, mintha ma a gyerekekből éppen ez a céltudatosság hiányozna, ezért is szólaltatunk meg szívesen olyan embereket, akik életükkel és teljesítményükkel ebben példát mutatnak nekik. - Ehhez az eredményhez persze jó edzők is kellettek. Akik „kinyomják belőled a szuszt.” És jó korosztályos eredmények. Ebben szerencsésnek érzem magam, mert különböző korcsoportokban is tudtunk nyerni, ez pedig meghozza az ember kedvét a további munkához. Mert a siker is hozzájárul ahhoz, hogy az ember kitartása megmaradjon, és amit egyébként 14-15 éves korában már egyébként is elhatározott, az megvalósulhasson. 18 éves koromban szerettem volna felköltözni Budapestre, és komolyabb váltással folytatni. Először a KSI-ben, majd az MTK-ban sportoltam 2012. végéig, most igazoltunk át a Vasashoz.

Középpontban Mondj valamit arról, hogy a sportoló életében az életmóddal, - pl. a táplálkozással – kik, és mennyire foglalkoznak, és mennyire veszik azt szigorúan? - Nekem eddig egyetlen edzőm sem szólt bele ezekbe a dolgokba, de azért az ember magától is tudja például, hogy mi az amit kerülnie kell, és mire figyeljen ahhoz, hogy az erőnléte rendben legyen. Nyilvánvaló, hogy nem eszik túl zsíros, vagy cukros ételeket, stb. Ha valaki sportol, szükséges ez a fajta tudatosság, így az ember igyekszik saját maga kialakítani az életében. Most már magamnak főzők, ami a környezetemnek is ízlik. A barátnőm szintén sportoló (Vass Dóra, ritmikus gimnasztika, és mellesleg 2011-ben a legszebb magyar sportolónő!) szintén „szívesen eszi a főztömet.” Kedvencem egyébként a harcsapaprikás túrós csuszával. És a lasagne. Szeretnénk, ha hosszú távú céljaidról beszélnél. - Mindenképpen szeretnék a sportnál maradni. És 2016-ban aranyérmet szeretnék nyerni! Ezt őszintén kívánjuk! A londoni olimpiára visszatérve, számítottatok ilyen szép eredményre? - Őszintén szólva nem, mert az EB-n ötödikek lettünk. Az interjú folytatását a www.csakanoknek.hu oldalon olvashatják!

www.csakanoknek.hu

5


Egészségesen KAQUNAZ ÉLETELEM Legyengült immunrendszerünk nem képes szervezetünk megfelelő védelmére, ezért napjainkban kiemelten fontos ennek erősítése, szinten tartása. A KAQUN oldat egy teljesen új megoldás az immunrendszer erősítésére, egyben hatékonyan támogatja testi-szellemi egyensúlyunk kialakulását. Az egészségüket megőrizni vágyók, sportolók, vagy akár krónikus panaszokkal küzdő betegek is élvezhetik a víz és az oxigén csodálatos összhangját. A KAQUN terápia különleges és egyedülálló. Nem csak azért, mert klinikailag tesztelt, embereken végzett orvostudományi kutatásokon vett és vesz részt, mind in vitro és in vivo vizsgálatokban, hanem maga a gyártási technológia révén is.

A KAQUN ivó- és fürdőkúra formájában alkalmazható. A KAQUN fürdővíz igénybevételével a lehető legnagyobb hatékonysággal juttathatjuk a plusz oxigént a szervezetünkbe, szignifikánsan növelve szervezet NK-sejtjeinek (természetes ölősejtjeinek) számát és ezáltal immunrendszerünk működésének hatékonyságát. Ennek következtében szervezetünk saját maga képes lehet arra, hogy hatékonyan legyőzze a szervezetben található kórokozókat, helyreállítva a szervezet működésének egyensúlyát. Milyen vizsgálatokkal rendelkezik a KAQUN? A Kaqun Hungária Kft. országos intézményekben végeztette TUKEB engedélyes vizsgálatait, melyek kivétel nélkül sikeresek voltak. Jelenleg is folyamatban van egy randomizált vizsgálat, mely országos intézményben, onkológiai betegeken folyik. Ennek eredménye ez év végén kerül várhatóan publikálásra. Mindenkit szeretettel várunk Kaqun fürdőklubjainkban!

Mi is a KAQUN? A KAQUN egy speciális klaszterszerkezetű oldat, mely egyedi, stabil és kötött formában tartalmaz és tárol oxigént. Egyrészt palackozott ivóvízként, másrészt kádfürdő formájában áll rendelkezésre. A KAQUN ivóvíz alacsony ásványi anyag tartalmú forrásvíz, amely dolomitos hegységben, karsztforrásból ered és egy elektrolitikus rendszeren (KAQUN System) áthaladva kerül palackozásra. FONTOS: Az előállítás során nem használnak fel kemikáliákat, illetve nem történik magasnyomású oxigén bevitel!

www.kaqun.hu, info@kaqun.hu 06 1 696 0870


Dr. Bodogán Zsolt

BEMER EAST EUROPA kiemelt team vezetője

Mi a BEMER? A BEMER több vizsgálattal is bizonyított módon használható daganatos betegek fizioterápiás kezelésében. A BEMER terápia hatékony, mellékhatásoktól mentes eljárás a citosztatikusan okozott polineuropátia tüneteinek kezelésére. Egyetlen esetben sem regisztráltak daganat növekedést vagy terjedést, sőt inkább a daganatok regresszióját, illetve a metasztázisok számának csökkenését. (Prof.Dr.rer.nat. Blanka Rihova Msc, Dr. med. Manfred Garys – eredményeiket a Journal of Onkologie lapban publikálták.) A daganatos megbetegedések esetén minden más fizikoterápia gyakorlatilag kontraindikált. A problémát az adja, hogy a daganatos betegek többségének is vannak komoly mozgásszervi és keringési problémái / megbetegedései, de a hagyományos fizikoterápiás kezelések ellenjavalltak. A BEMER az egyetlen objektív vizsgálatokkal igazoltan alkalmas és javasolt daganatos betegek mozgásszervi,keringési problémáinak kezelésére! A BEMER 10 előnye 1. Megelőzésre, kiegészítő terápiára is kiváló. Az ismert betegségek 90 százalékában jelentős javulás érhető el. A szervezetet, mint egészet kezeli.

Egészségesen 2. Jelentősen javítja a mikrocirkulációt és az érfalak rugalmasságát. 3. Tudományosan igazolt hatásmechanizmus. 4. 5 világszabadalom védi. 5. Szakmai elismertség, orvosi kongresszusokon elfogadott előadások. Szakorvosi háttér. 6. Alkalmazható fémbeültetés, terhesség és a legtöbb beültetett elektronikus implantátum esetén is. 7. Egyedülálló alvóprogram. 8. Regenerációs folyamatok stimulálása, fehérjeszintézis segítése. 9. Daganatos megbetegedések esetén is alkalmazható. 10. Egyszerű a használata – akár chipkártyával is üzemeltethető. A BEMER nem olcsó, de megfizethető technológia. Egy kisebb önrész megfizetése mellett már akár napi 500 Ft-ért élvezheti a saját otthonában a BEMER nyújtotta vitalitást. Azok az egészségügyi előnyök azonban, amikhez a BEMER használatával jut, megfizethetetlenek! Vállalkozásoknak elköltségelhető, magánszemélyek egészségpénztárral is megvásárolhatják. Lehetőség van személyreszabott terápiával próbára tenni ezt az élvonalbeli technológiát! Bérelje és tapasztalja meg! Házhozszállítás országszerte!

Értékesítés, nyílt végű lízing, szaktanácsadói orvosi támogatás Telefon: +36 (30) 290-4413, +36 (70) 632-0729 E-mail: dr.bodogan.zsolt@bemer.hu www.aterapia.hu

www.csakanoknek.hu

7


Gazdálkodj okosan Mire figyeljünk befektetéseinknél, megtakarításainknál? A cikk megirására az késztetett, hogy mint pénzügyi tanácsadó sokszor kerülök szembe olyan megoldásokkal, ahol irreálisan magas hozamot, kamatot kínálnak egyes személyek, tanácsadók az ügyfeleik számára!

Íme néhány tanács, amit ilyenkor érdemes megfogadni: 1.) Nézzünk utána, hogy a magát tanácsadónak nevező személy rendelkezik-e a szükséges engedélyekkel. Ma Magyarországon pénzügyi tanácsadást csak PSZÁF engedéllyel lehet végezni. Mindig kérjük el a tanácsadó engedélyét. Ez általában egy olyan kis kártya, ami tartalmazza a tanácsadó nevét, címét, PSZÁF regisztrációs számát és annak a cégnek a nevét, akinek a megbízásából eljár. 2.) Győződjünk meg róla, hogy a tranzakció mögött valós pénzintézet áll. Ezt a PSZÁF honlapon megtehetjük. (www.pszaf.hu) 3.) Érdeklődjünk a cég vezetéséről, menedzsmentjéről, elért konkrét eredményeikről! 4.)Kérdezzünk rá a pénzintézetnél, hogy valóban van-e olyan megoldása, amit a tanácsadó kínál nekünk!

Ki ne szeretne olyan megtakaritást, befektetést, ahol a banki kamat többszörösét kínálják és mindeközben “biztonságban” van a pénze? Az ember esendő, hajlamos elhinni a szép ígéreteket a gyors meggazdagodás reményében. Ne higgyünk első szóra a kínálkozó szép lehetőségeknek, mert könnyen bajba kerülhetünk, elveszíthetjük megtakarított pénzeinket!


Gazdálkodj okosan Ha ezt a pár dolgot tüzetesen átvizsgáltuk és megértettük, már akkor is nagy lépést tettünk afelé, hogy a pénzünk nagy valószínűséggel biztonságban lesz! Budai Ildikó

5.)Kérjünk a befektetésről referenciákat! Van-e olyan ügyfél, aki már rendelkezik ilyen befektetéssel és hogy van vele megelégedve! 6.) Kérjünk referenciát a tanácsadótól is már meglévő ügyfeleitől! 7.) Győződjünk meg róla, -amennyire csak lehet - hogy a rendelkezésre álló iratok, anyagok hitelesek. Ne felejtsük el azt sem, hogy a döntés végső soron az ügyfélé. Legyünk okozók a saját pénzügyeink felett!!

Játssz és nyerj! Ki végezhet pénzügyi tanácsadást? a) akit az ismerősöm ajánl b) PSZÁF engedéllyel rendelkező c) végzettséggel rendelkező A helyesen válaszolók között kisorsolunk öt nyertest, akik személyes pénzügyi tanácsadást kapnak ajándékba. A játékszabályról az impresszumban, vagy a www.csakanoknek.hu oldalon tájékozódhattok.

www.csakanoknek.hu

9


Egészségesen Elektromos izomstimulációs edzésmódszer hatásának vizsgálata Az izomstimuláció módszerének továbbfejlesztésére az 1960-as évektől folyamatosan voltak próbálkozások. Nem sokkal később ez a technológia az élsport területére is betört. Először itt is a sérült sportolók rehabilitációjában jelent meg. A kutatási eredmények alapján azt feltételezték, hogy jelentősen növelheti az erőnlétet, állóképességet és a fittséget, így edzésként is megkezdték alkalmazását. Az 1990-es években, Németországban fejlesztették ki az EMS gépek új generációját, mely már nem csak az élsportban, hanem a hétköznapi emberek életében is megjelent. Ezeknél a gépeknél már egész test stimulációról beszélhetünk, aktív izommunkával párosulva. A test fő nagy izomcsoportjainak, (comb-, far-, has-, hát- és karizmok) párhuzamosan, egy időben történő stimulálása, és az eközben a különböző izomcsoportokra végzett gyakorlatok adják a szokatlanul nagy edzésterhelést. Hatékonyságát azzal magyarázták, hogy a kis erősségű ingeráram segítségével az izomrostok összehúzódnak, majd elernyednek, mely által javulnak az izmok aerob anyagcsere folyamatai és beindul az anyagcseréjük. Az edzés alatt, a hagyományos

gyakorlatoknál jelentősebb intenzitású izomaktivitás figyelhető meg, mely után még napokig érzékelhető a kalóriaégetés, mely megoldást jelenthet a túlsúllyal küzdők, cellulit problémával rendelkezők számára, valamint a jobb közérzet kialakításában, fájdalomcsökkentésben, vagy akár jobb kondíció kialakítására. Tudományos alapon történő, objektív adatokkal alátámasztott hiteles hatástanulmány ezeknek az eszközöknek a mozgató-, a szívkeringési-, a hormonális rendszerre, valamint az általános és zsíranyagcserére, még nem látott napvilágot. Az elektromos eszközök használatakor számos ellenjavallatot figyelembe kell venni. Rákbetegek, pacemakerrel élők, vagy gyulladásos betegségben szenvedő személyek nem alkalmazhatják az ilyen típusú kezeléseket. A Németországban kifejlesztett rendszer mellett párhuzamosan megjelentek az alapelvet tekintve hasonló, de hatékonyságban egymással versengő készülékek is. Magyar fejlesztők, elektromechanikai, sportfiziológiai és edzéselméleti alapon egy továbbfejlesztett készülékkel jelentek meg a piacon, de nem elégedtek meg a közvetett módon alkalmazott tudományos háttérrel. A saját rendszerük tökéletesítése, és az EMS technológia szervezetre gyakorolt helyi és általános hatásának optimalizálása, valamint az egyéni különbségeket figyelembe vevő


differenciálása céljából, egy átfogó hatástanulmány elkészítését tűzték ki célul.

Egészségesen

Összegzés Az elektromos izom stimulációs edzésmódszer gimnasztikai szabadgyakorlatokkal történő alkalmazása az edzésélettani hatást kiváltó adaptációs ingerek kiváltására alkalmas edzésmódszer. Az alkalmazott terhelés hatékony intenzitásmutatóinak megválasztásához szükséges az előzetes egészségügyi anamnézis felvétele, ill. az egészségügyi rizikófaktorok megismerése, legoptimálisabb esetben a terhelési módokban járatos egészségügyi szakember „terhelhetőségi” véleménye. Emellett az optimális terhelési mutatók megválasztásához, szükséges figyelembe venni a módszert alkalmazó személy életkorát, nemét és fizikai aktivitását, valamint alapvető testösszetételi mutatóit (pl. testtömeg, testzsírtartalom).A rezisztenciatréning kategóriába sorolható edzésmódszer az alapanyagcsere fokozására és a zsírmentes testtömeg és az izomerő fejlesztésére alkalmas, emellett megfelelő edzésrendszerben alkalmazva csökkentheti a bazális inzulin szintet és növelheti az inzulin szenzitivitást, továbbá csökkentheti a vérnyomást. Erő-állóképességi módszer részeként alkalmazva annak megfelelő kardiorespiratórikus és anyagcserehatást válthat ki, de a kardio edzésekre jellemző szívfrekvencia tartományok érintése nélkül a klasszikus kardio

állóképességi markerek jelentős javulása nem várható. Megfelelő intenzitásmutatókkal alkalmazva javítja a gerincoszlop mozgatását végző izmok tartóképességét. A módszer által kiváltott edzésadaptációs hatásra jól reagál a vegetatív idegrendszer egyensúlya (szimpatikus túlsúly és hatás mértéke), valamint a mechanikus túlterhelést jellemző (pl. kreatin kináz enzim) és az energetikai háttérre utaló (pl. vér tejsav) anyagcsere markerek. Az edzésmódszer során a szükségesnél magasabb elektromos intenzitás alkalmazása az izomzat kontrakciós túlterhelését eredményezi, ami hosszabb regenerációs időt (minimum 5 nap – 1 hét) kívánó mikrosérülésekhez vezet, ezért az egyénnek optimális alacsony elektromos terhelés alkalmazása, majd nagyon óvatos emelése javasolt a fokozatosság elvének alkalmazásával, a nyíró jellegű igénybevétel mellőzésével. Ezek figyelembevételével a lehető legtöbb módon javasolt az elektromos terhelés szabályozásának lehetősége és folyamatos, biztonságos kontrolja. Elérhetőség: Testközpont - Barna Kriszta Cím: 2000 Szentendre, Dunakanyar krt. 7. (Református gimnázium mellett) Telefon: 06-30/524-8586 efitszentendre@gmail.com

Játsz és nyerj! Hol fejlesztették ki az EMS gépek új generációját? a) Franciaországban b) Németországban c) Olaszországban A helyesen válaszolók között kisorsolunk egy nyertest, aki egy 5 alkalomra szóló bérletet nyer a Testközpont felajánlásával. A játékszabályról az impresszumban, vagy a www.csakanoknek.hu oldalon tájékozódhat.

www.csakanoknek.hu

11


Cd ajánló Dido új albummal tér vissza A “Girl Who Got Away” március 4-én érkezik a Sony Music / RCA gondozásában Dido várva várt új, immár 4. albuma a “Girl Who Got Away” címet kapta, és március 4-én jelenik meg a Sony Music / RCA Records gondozásában. Dido újra együtt dolgozott bátyjával, Rollo Armstronggal, akinek nevéhez az album jelentős részének produceri munkálatai fűződnek. A már korábban bemutatott “Let Us Move On” című lenyűgöző dalt követően melyben napjaink egyik legfelkapottabb rappere, Kendrick Lamar is közreműködik egy tűéles rap-betétben – Dido január 18-án jelenteti meg elképesztő új kislemezét, a „No Freedom”-ot, mely már a rádiókban is hallható világszerte.

A HURTS felfedte 2013. március 11-én "Exile" címmel megjelenő új albumának dallistáját A Hurts, azaz Theo Hutchcraft és Adam Anderson, "Happiness" című debütáló albumával elképesztő sikereket ért el. Több mint 800 ezer eladott albummal, és több, mint 1,2 millió digitálisan értékesített kislemezzel ők voltak 2010 leggyorsabb eladásait produkáló új brit bandája. Magyarországon kétszer is jártak, 2011-ben és 2012-ben egyaránt a Sziget Fesztiválon léptek fel, utóbbi alkalommal már a Nagyszínpadon. A Hurts tavasszal ismét turnéra indul. Elsőként 2013. február 7-én Londonban (2011. novembere óta először), míg február 9-én Berlinben adnak egy-egy különleges koncertet, ahol az új album dalait először hallhatják majd élőben a rajongók. Az "Exile" megjelenését követően, március 14-én pedig Kölnben indul a turné, mely München, Hamburg, Stockholm, Varsó, Zürich, Milánó, Bécs (március 27.), Prága, Amszterdam érintésével tér vissza Nagy-Britanniába, Manchesterbe, és április 2-án zárul Glasgowba. Játssz és nyerj! Mikor koncertezik a Hurts Berlinben? a) Február 7

b) Február 9

c) Március 14

A helyesen válaszolók között kisorsolunk három nyertest, akik egy-egy CD-t nyernek a Sony Music Kiadó felajánlásával. A játékszabályról az impresszumban, vagy a www.csakanoknek.hu oldalon tájékozódhattok.


Stannah lépcsőlift Sok embernek, különböző okokból (életkor, betegség stb.) nehezére esik a lépcsőn történő közlekedés. Nekik ajánljuk a Stannah lépcsőlifteket, amelyek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére, lakásba, családi házba, akár több emeletes társasházba, kertbe, vagy közintézményekbe is.

Technika van a zavartalan és balesetmentes működés érdekében. Akkumulátorról működik, amely automatikusan töltődik, ezáltal áramszünet idején is használható. Az alapfelszereltség része két távvezérlő, amelyekkel hívható, illetve küldhető a szék. A könnyebb ki- és beszállás érdekében az ülés elforgatható, használaton kívül pedig a lábtartóval és a kartámasszal együtt felhajtható. A székhez különféle színű és anyagú kárpitozás rendelhető. A telepítés alapvető feltétele, hogy a lépcső szélessége elérje a 70-75 centimétert. A helyszín felmérése digitális fototechnikával történik, számítógépes szoftver tervezi meg a pályát és ennek alapján a sín legyártása egyedileg, az adott lépcsőhöz illeszkedően történik! A lépcsőlift építési engedély nélkül telepíthető, nem jár bontási munkálatokkal, és felszerelése csak néhány órát vesz igénybe.

Gyártója egy 1867-ben alapított, családi vállalkozás, amelynek központja a dél-angliai Andoverben van. A vállalat ma a világelsőszámú lépcsőlift-gyártója, évente mintegy 20 ezer lépcsőliftet gyárt és értékesít világszerte. A cég fennmaradása csakis az általa gyártott igen keresett és kiváló minőségű termékeknek köszönhető.

POLIZO Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2011 Budakalász, József Attila út 75. Tel/fax: 06-26-540-315, 06-26-540-316 Web: www.stannah.hu

A lépcsőlift tulajdonképpen egy elektromos meghajtással mozgó szék, amely a lépcsőhöz rögzített sínen halad. A sínpálya vonalvezetésétől és felhasználási helyétől függően készül egyenes, vagy íves, kültéri, vagy beltéri használatra alkalmas lépcsőlift. Működési elve leginkább a fogaskerekű vasútéhoz hasonlít. Többféle kialakítású, komfortfokozatú és felszereltségű székkel rendelhető, számos beépített biztonsági eleme

www.csakanoknek.hu

13


Így vasald ki otthon a hajad! Köztudott, hogy a hajvasalók rendszeres alkalmazása roncsolja a hajat, ésszerű használatával és a megfelelő hajápoló termékek kiválasztásával azonban nagyon sokat tehetsz hajad egészségének megőrzéséért. Az utóbbi időben én is szívesebben hordom egyenesen a hajamat, de fontosnak tartom, hogy jobban ápoljam, mint korábban, elkerülve ezáltal a töredezett hajvégeket. Amióta megismerkedtem a Lisap márkával, maximálisan hűséges vagyok a vasaláshoz is remekül használható termékeihez, melyeknek nemcsak a hatásuk, de az illatuk is jó. Bár a márka nem túl ismert, mindenképpen figyelmet érdemel. Az 1952-ben Milánóban létrejött vállalat ugyanis napjainkban már a világ nyolcvan országában megtalálható. Önálló kutató- és gyártóbázisuk segítségével létrehoztak egy olyan professzionális termékekből álló palettát, mely a fodrászok számára elengedhetetlen. Egyenes haj könnyedén Mivel a hajvasalók nagyon magas hőfokon dolgoznak, ajánlott egy jó minőségű, kerámialapos borítással rendelkezőt beszerezni. Fontos, hogy semmiképpen se használd túl gyakran, én is hetente maximum két-három alkalommal szoktam. Vannak hajvasalók, melyek nemcsak száraz, de vizes hajon is alkalmazhatóak, bár az utóbbi módszert nem ajánlom, mert

Szépségápolás

szerintem még jobban megterheli, roncsolja a hajat. A tökéletes egyenesítés nálam a következőképpen zajlik. Hajmosás után alaposan megszárítom a hajamat, majd egyenletesen befújom a Lisap Ultimate hajvasaló folyadékkal. Ez nem csupán óvja a haj szerkezetét, és védi a károsodástól, hanem összetevőinek köszönhetően keratin, szilikon, jojobaolaj - még hidratálja is. Majd tincsenként haladva, a tökéletes eredmény érdekében akár kétszer- háromszor is végighúzom a hajamon a készüléket. Amint elkészültem, az Illumination fénykrémet alkalmazom. Kis mennyiséget összedörzsölök a tenyeremben, majd egyenletesen, az ujjaim segítségével, fésülő mozdulatokkal eloszlatom. A krémmel megakadályozható a haj visszagöndörödése, további előnye pedig, hogy festett, igénybevett hajra is különösen ajánlott. Használatával a haj puha és fényes lesz, valamint egyáltalán nem kelt zsíros érzetet. Forrás: http://www.retikul.hu/kencefice/egyenes_haj

Játsz és nyerj! Hetente maximum hányszor vasaljuk a hajunkat? a) két-három alkalommal

b) minden nap 9

c) egy alkalommal

A helyesen válaszolók között kisorsolunk három nyertest, akik szépségápolási terméket kapnak ajándékba. A játékszabályról az impresszumban, vagy a www.csakanoknek.hu oldalon tájékozódhattok.

www.csakanoknek.hu

15


Lendületben Lélek, táplálkozás, mozgás A mai kor embere igencsak elkényelmesedett. A média, az internet számtalan szórakozási lehetőséget kínál, s a munkából hazatérő ember este csak lehuppan a televízió elé. Már a városból vidékre kiköltöző emberek sem „bajlódnak” kertészkedéssel, hogy zöldségeket, gyümölcsöket termeljenek maguknak. Pedig a kertészkedés is egyfajta testedzés. Az ember a friss levegőn van, a napsugarak hatására termelődik a D vitamin, ami igen lényeges a szervezetnek, s a munka és a saját termények örömmel töltik el az embert, tehát jó a léleknek is. A keleti bölcsek azt mondják, hogy minden betegség egy szimbólum, vagyis betegségeink hátterében lelki okok állnak. Ha úgy szemlélnék és elfogadnánk a világot, ahogy van, én nem akarnánk a saját elképzeléseink szerint megváltoztatni, akkor nem lennének betegségek. Sok olyan dolog van, ami nekünk embereknek nem tetszik: például olyan munkát kell végeznünk, amit nem szeretünk, vagy olyan emberekkel kell dolgoznunk, akiket nem kedvelünk. S amikor nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan szeretnénk, vagy ahogy elképzeljük, akkor idegesek leszünk, stresszelünk, felháborodunk,

s haragszunk mindenre és mindenkire. Ezek a negatív gondolatok, érzelmek negatív hatással vannak a szervezetre, a sejtekre, és azok elkezdenek rosszul működni. Természetesen a komolyabb betegségek kialakulása hosszú folyamat, de legfőképpen mi magunk nagy mértékben befolyásolhatjuk a bennünk lezajló folyamatokat. Három fontos tényezőre szeretném felhívni a figyelmet: - lelki egészség, béke - táplálkozás - mozgás, sport A lelki nyugalom mindenekelőtt a legfontosabb. A legtöbb ember „árnyékvilágban él”, vagyis állandóan a saját elképzelése szerint akarja látni és megváltoztatni a világot. Vissza kell térnünk a valóságba és elfogadni a világot úgy, ahogy működik, és elfogadni az embereket olyannak, amilyenek. Ebben segít a jóga, a meditáció, a wellness, hogy kitisztítsuk a fejünket a zavaró gondolatoktól és megpróbáljuk meglátni a világ szépségeit.

Játssz és nyerj! Milyen vitamin termelődik a napsugarak hatására? a) A vitamin

b) C vitamin

c) D vitamin

A helyesen válaszolók között kisorsolunk egy nyertest, aki egy kártyacsomagot nyer a FitPack felajánlásával. A játékszabályról az impresszumban, vagy a www.csakanoknek.hu oldalon tájékozódhattok.


Az egészséges táplálkozás mára már szinte üzlet, mindenki esküszik valamilyen diétára. Van aki szerint rendkívül fontos a hús, sok-sok zöldséggel, van aki a vegetarianizmus híve. Van aki azt vallja, hogy semmiféle állati eredetű táplálékot nem kellene fogyasztanunk, s van aki csak a nyers ételek: zöldségek, gyümölcsök, magvak fogyasztását hangoztatja. Az emberek többsége már nem is tudja melyiket próbálja ki, melyiket kövesse. Amennyiben a szervezet szükségleteihez képest rendszeresen túl sokat vagy túl gyakran étkezünk, az emésztőnedvek egyre inkább meggyengülnek. Így a táplálék jelentős része emésztetlen marad, és állandó bakteriális tevékenységek forrásává válik. Ennek következtében egyre több mérgező anyag szabadul fel a bélrendszerben, mely a nyirokrendszer elzáródásához és a vér besűrűsödéséhez vezet. A „csipegetés” és nassolás utáni vágy a folyamatos rossz táplálkozás az anyagcsere-egyensúly felborulásának jele, valamint kiegyensúlyozatlan májfunkciókra utal. A máj több száz különböző feladatot lát el, és a testünk minden részével összeköttetésben áll. Az „ayurveda”, mely minden egészségtudomány legrégebbike, így tartja: „Enni, mielőtt még a korábbi ételt megemésztettük volna” – a betegségek kialakulásának legfőbb oka. Ha étkezés után 1-2 órával úgy döntesz, hogy eszel valamit, akkor arra kényszeríted a gyomrodat, hogy az előzőleg elfogyasztott ételt félig megemésztve otthagyja, és hozzáfogjon az újonnan érkezett étel emésztéséhez. A korábbi étel elkezd rothadni, bomlani, az emésztőrendszer méregforrásává válik. Sok embernél az éhség a kiszáradás jele! Fontos hogy a szervezetnek megadjuk a napi kellő mennyiségű folyadékot! Igen fontos lenne a rendszertelen és mértéktelen étkezési szokásokat elhagyni! A kulcsszavak a rendszeresség, minőség, mennyiség! A mozgás elengedhetetlen az egészséges élethez, nem lehet eléggé

Lendületben hangsúlyozni a fontosságát! Mottónk, „Mozgásban az élet!” magáért beszél. Ha nem „gyötörjük” a testünket, később a testünk fog gyötörni minket. Itt természetesen nem önsanyargatásra, maratoni távok lefutására, 50km-es gyalogtúrákra, vagy 80kg-os súlyok emelgetésére gondolok, hanem olyan fajta mozgásra, ami jólesik a szervezetnek és edzés végén kellemesen elfáradsz és jóleső érzés tölt el. Válassz olyan mozgásformát, amit szívesen végzel. Próbálj ki minél többfélét és gyakorold azt rendszeresen! A cikk folytatása elolvasható a www.csakanoknek.hu weboldalon

Ezúton szeretném figyelmedbe ajánlani fitneszkártyáinkat, amelyeket a jó idő közeledtével a szabadba is magaddal vihetsz. Gyerek, alakformáló és irodai kártyák közül választhatsz, bővebb információt honlapunkon találsz: www.fitnesskartya.hu A FitPack csapat

www.csakanoknek.hu

17


Gyereksarok Mutass szebbet a Természet színeinél! Mutass érdekesebbet kalandjainál! Tanítsuk meg gyermekeinknek látni a Csodát!”

Böde Péter, a Vándor Meseíró

Ötletek mindig vannak, időm annál kevesebb. Mivel magánkiadásban írom, rajzolom és forgalmazom a könyveimet, a tanév során járom az iskolákat, óvodákat, nem sok időm marad az alkotásra. Idén nyáron alkotótábort is szervezek 3, 4, 5. osztályosok részére. Mivel nincsenek támogatóim, ezért minden egyéb információt a honlapomon lehet megtalálni a könyvekkel, találkozókkal és a táborral kapcsolatban.

Egy pedagógus hívott először Vándor Meseírónak, miután megtudta, hogy több mint 200 magyar településen jártam már busszal, vonattal, hátamon táskával, benne a könyveimmel. Annak idején gyermekemnek olyan mesekönyvet kerestem, amelyben az állatok barátságosak, ugyanakkor valósághűek. A mesék értéket közvetítenek, erényekről szólnak, mégis érthetőek a gyermekek számára. Ekkor határoztam el, hogy magam írok és rajzolok könyvet. 8-10 évesen képregényeket írtam és rajzoltam. Szerkezetük pont olyan volt, mint egy hírlapárusnál kapható igazi képregény: poszterrel, reklámokkal, rejtvénnyel, megrendelőlappal. Még az árát is feltüntettem! Tizenévesen is rajzolgattam, verseket írtam, társasjátékot készítettem, de akkor még nem hittem, hogy ezzel felnőttként tudok valamit kezdeni. Fiam születése mindent megváltoztatott. Idén nyáron lesz 10 éve, hogy elkészült az első gyermekeknek szóló verseskönyvem. Azóta négy verseskönyvem, két mesekönyvem és két színezőm jelent meg. Most is dolgozom egy új történeten.

Hétköznap délelőttönként országszerte iskolákban, óvodákban, könyvtárakban tartok író-olvasó találkozókat a gyermekeknek, délután pedig lehetőség van rá, hogy megvásárolhatják a könyveimet, színezőimet. Ilyenkor van alkalmam beszélgetni a szülőkkel is. Az intézmények szívesen fogadnak, hiszen közös célunk, hogy a gyermekek megismerjék és megszeressék a Természetet. Interaktív foglalkozásaimon játékos formában tanulhatnak az állat- és növényvilágról a résztvevők. A magyar nyelv szépségébe és sokszínűségébe; az olvasás és alkotás örömébe engedek betekintést a fiatalok számára. Az ismeretterjesztő bemutatóban könyveimen keresztül a könyvkészítés rejtelmeibe is bevezetem a gyermekeket, akik a személyes találkozó után kedvet kapnak az olvasáshoz, íráshoz, rajzoláshoz. Gondolkozásra, alkotásra, olvasásra ösztönzöm őket. Szeretném, ha használnák a képzeletüket, saját ötleteik, megoldásaik lennének. Ehhez nyújtok segítséget a könyveimmel, találkozóimmal.


Nagy izgalommal készülök a nyári alkotótáborra, ahol nemcsak 45 percben beszélgethetek velük, hanem egy teljes hetet tölthetünk együtt. Rengeteg program várja majd a résztvevőket. Sokan kérdezik, hogy honnan van erre energiám? Ahol eddig jártam csak pozitív visszajelzéseket kaptam. Szakmai visszajelzés a pedagógusoktól, hogy 21 iskolában, több évfolyamon kötelező olvasmány a két mesekönyvem. A verseimet logopédusok és pedagógusok használják. Több szülő jelezte, hogy a találkozók hatására gyermeke örömmel kezdett olvasni és alkotni. A gyermekektől több ezer rajzot, mesét, verset, képregényt kaptam ajándékba, melyeket a honlapomra is fel szoktam tölteni. Minden ilyen visszajelzés energiát ad és értelmet a munkámnak. Tudom, hogy jó úton járok. Számomra ez már hivatás és küldetés. Évente huszonötezer fiatallal találkozom az előadásaimon. Ez felelősség. Felhívom a figyelmüket varázslatos anyanyelvünkre, a természet szépségére, csodáira és védelmére. Arra, hogy olvassanak, képzeletüket használva gondolkodó, cselekvő felnőttekké váljanak. Visszajelzések: „Szeretném megköszönni,a mai rendhagyó órát. Másodikos kislányom, mióta kijött a suliból, Önt idézi..

Nekem hellyel-közzel sikerült rávennem az olvasásra. Kb.:2 órája ecseteli az olvasás és rajzolás jó oldalát!! :-) Eddig is nyitott, jó képességű gyerekem, most pakolja le a könyvespolcot. Ami nekem nagy öröm, kedvenc időtöltésem ez. Köszönöm még egyszer, a könyv vásárlásnál találkozunk!!! Tisztelettel: Vas Virág anyukája Hajni” „A könyv SZUPER!!! Eredetileg úgy terveztem, hogy ma este csak az első részt olvasom el a fiaimnak, de annyira élvezték a kitalálósdit, hogy elő kellett vennem a többit is. Alig tudtam lefektetni őket. Már néhány verset meg is tanultak. Soha ne hagyd abba az írást! Már most nagyon várjuk a következő köteteket. Minden kisgyerekes ismerősömnek ajánlani fogom. Üdvözlettel:Gné F. Fanni” „Kedves Péter! Ahogy ígértem küldök néhány képet. Az előadás nagyon jó volt. Csupa pozitív visszajelzés jön azóta. Épp most volt itt az egyik pedagógus és örömmel mesélte, hogy már az órákhoz is használják a kis verseskönyvet. (Kolibri kapcsán) Összességében nagyon jó volt, mindenki jól érezte magát. Bízom benne, hogy Ön sem csalódott. Az ünnepek közeledtével engedje meg, hogy Békés Boldog Karácsonyt és Sikerekben gazdag Új Évet kívánjak Önnek és családjának. Üdvözlettel Pné Anikó (Könyvtár vezető)”

19


Egészségesen A kávé, ami megváltoztatta az életem Amikor legutóbb arról írtam, hogy új korszak kezdődött a kávézás történetében, egyáltalán nem túloztam. A kávé ugyan önmagában is maga a csoda (íze, zamata), azonban a ganodermás kávé ennél jóval több. Igazából talán helyesebb, ha megfordítjuk a jelzős szerkezetet és nem ganodermás kávéról, hanem kávés ganodermáról beszélünk. Ez azért is helyesebb, mert az a célunk, hogy a Ganoderma Lucidumot, mint gombát bejuttassuk a szervezetünkbe. Korábban már szó volt róla, hogy ez a gomba ehetetlen és rendkívül kellemetlen szagú, (ezért nem is lehet szeretni), viszont szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai rendkívüliek. Már három hónapja annak, hogy a reggeli kávémat lecseréltem a ganodermát tartalmazó feketére, vagy jobban mondva ganodermát iszom reggelente. Nem csak én, de munkatársam Ági is változtatott az életén és úgy döntött, társul hozzám ebben az érdekes kísérletben. Nekünk még kísérlet, hiszen az első tapasztalatokat igazán csak most kezdjük leszűrni. Annyi biztos, hogy a közérzetünk nagyszerű, és az általános állóképességünk is jobb lett.

Saját tapasztalatom, hogy míg korábban a koffein elmúló hatása nyomán jelentősen felfokozott fáradságot éreztem, ez a ganoderma lucidumot tartalmazó kávé esetében nem jelentkezik. A ganoderma lucidum hatása teljesen más a koffeinhez képest. Természetesen a ganodermás kávé is tartalmaz koffeint, ugyanakkor jóval kisebb arányban, mint ugyanekkora mennyiségű hagyományos kávé. Viszont a benne lévő ganodermának még a ginzenghez képest is messze magasabb a szerves germánium tartalma, ami akár másfélszeresére is képes növelni a vér oxigénszállító képességét. Így hatását közvetlenül a sejtekben és nem az idegrendszerben fejti ki. Azt tudnunk kell, hogy a koffeinnek nagyon jó serkentő hatása van, amely nem túl nagy mennyiségben kellemes közérzetet biztosít. Fogyasztása esetén, elsősorban az idegrendszerre hat, azt stimulálja, amellyel egyfajta felfokozott éberségi állapotot idéz elő. Ennek elmúltával azonban az idegrendszer is lényegében elfárad, aminek következménye egy nagyon erős fáradságérzet lehet, pláne, ha több csésze kávét fogyasztunk el egy napon.


A koffein könnyen függőséget okoz. Egy dupla presszókávé fajtától függően akár 170 mg koffeint is tartalmazhat és 300 mg esetén már rendkívül kellemetlen tüneteket okozhat. Például izgatottság, kézremegés, erőteljes szívdobogás érzése. Ezt tapasztaltam saját magam is, hiszen nem ritkán három, négy kávét is megittam naponta. Rá kellett döbbennem arra, hogy ezen bizony mihamarabb változtatnom kell, és nem szabad a szervezetem kitennem napjaink amúgy sem éppen stresszmentes világában egy állandó, felfokozott idegi hatásnak. A ganoderma lucidum ebben segít. Úgy érzem, hogy egy stresszmentesebb nyugodtabb időszak kezdődött el az életemben, és nem bántam meg, hogy kávét váltottam. Összességében nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb vagyok. Ágival rendszeresen kicseréljük tapasztalatainkat a ganoderma lucidumot tartalmazó kávé fogyasztásának kezdete óta. Hasonló hatásokról számolt be nekem, sőt, nála más kedvező változás is történt. Áginál a menstruációs időszakokat tizenéves korától erős görcsök kísérték. Ez már a második ciklusa, hogy a görcsök elmaradtak. El sem hitte korábban, hogy ilyen vele előfordulhat. Meglepő és jelentős eredménynek könyvelhetjük ezt el. Hamarosan szabadságra megyek. Az elmúlt években a pihenés napjai erős fáradságérzéssel kezdődtek.

Egészségesen Nem csoda. A stressz, a feszültség és a munkámban megkövetelt állandó koncentráció fontossága hosszú hónapokon keresztül, megviselik a szervezetet. Szükség van tehát mind a szellemi, mind a testi regenerációra. Mint eddig mindig, most is nagyon várom a pihenést, de közel sem érzem magam annyira megviseltnek, mint korábban. Tudom, hogy ezt új barátomnak, a ganodermás kávémnak köszönhetem és biztos vagyok benne, ha elkezdődik a szabadságom, azt az első naptól az utolsóig ki tudom majd élvezni. A kávém akkor is, ott is, mindig velem lesz. Hogy melyik? Az Organo Gold.

-Bea(Organo Coffee Club)

Reisztrálj és nyerj! Az első 100 regszitráló között értékes kávécsomagot soroslunk ki!

Játssz és nyerj! Egy dupla presszókávé mekkora mennyiség esetén okoz kellemetlen tüneteket? a) 100 mg b) 150 mg c) 300 mg A helyesen válaszolók között kisorsolunk egy nyertest, aki egy nyereménycsomagot nyer az Organo Gold felajánlásával. A játékszabályról az impresszumban, vagy a www.csakanoknek.hu oldalon tájékozódhat.

www.csakanoknek.hu

21


Mr. X A nők, az idő és én (a férfi) Szeretettel üdvözlöm körünkben ismét Mr. X-et, aki a lap indulásakor már megörvendeztetett bennünket néhány remek írásával. Nos, hölgyeim, várjuk a reakciókat! (Zórád Zsuzsa főszerkesztő) Nemrég olvastam valahol: „ha egyszer megígérted valakinek, hogy ekkor és ekkor itt vagy amott leszel, és nem vagy ott időben, csak két mentséged lehet: meghaltál, vagy olyan beteg vagy, hogy mozdulni se tudsz! Vannak emberek ezen a földön, akik úgy dobálják ide-oda a szavakat, meg az ígéreteket, hogy azoknak semmi értékük nincsen többé. Mi, Wassok nem ezek közé tartozunk. Ha mi mondunk valamit, az áll, mint a sziklakő. Ha mi a szavunkat adjuk, azt tartjuk is, ha belepusztulunk is! Érted? Látod itt a mellényem zsebében az aranyórát? Nagyapámtól kaptam, amikor leérettségiztem. Amikor leérettségizel, a tied lesz. Ez az óra számomra minden csecsebecsénél értékesebb. De ellophatod. Visszaadhatod, vagy megtérítheted az árát. Ellophatod valakinek a lovát, a tehenét, ökrét, vadászpuskáját. Mindenét ellophatod és visszaadhatod megint, vagy megtérítheted az árát. Csak egy valamit, ha ellopsz valakitől, nem térítheted meg soha. S ez az idő! Ha valakinek az idejét lopod, azt úgy megloptad, hogy soha jóvá nem teheted. A várakozásban eltelt időt semmi hatalom a földön nem hozhatja vissza. Nincs,

eltelt, vége. Örökre elveszett, és te voltál az, aki a jóvátehetetlen veszteséget okoztad. Érted? Értettem. Úgy megértettem, hogy attól a naptól kezdve, ha valakinek szavamat adom, hogy ekkor és ekkor itt vagy amott leszek - akkor már ott vagyok öt perccel azelőtt, még ha vénasszonyok esnek is az égből, ahogy drága jó nagyapám szokta volt mondani. Erre neveltem gyermekeimet és unokáimat is. Nem azért, mert késni neveletlenség, hanem mert több annál. Aki öt percet késik, az öt percet ellop valakinek az életéből, amit nem tehet jóvá soha.”(WASS ALBERT) Ez a pár sor rádöbbentett, hogy a férfi nő kapcsolata az egyik tényező a háromból, mely leginkább építhet vagy romba dönthet egy kapcsolatot. A másik kettőt most hagyjuk. Vizsgáljuk inkább ezt a megfoghatatlan, egyesek számára érzékelhetetlen tényezőt. Természetesen amit itt leírok, nem érvényes azokra a hölgyekre, akiknek fontos az, hogy szem előtt tartsák a megígért találkozó időpontját, a színház vagy mozi kezdési idejét, és azt, hogy pontosan érkezzünk egy megbeszélt családi programra. Középkorúként megéltem már egy–két csatát jómagam is, melyekből nem minden esetben kerültem ki vidám mosollyal az arcomon. Mi is tehát ez az idő (pontosság)? Nézzük mit ír erről a szótár! „Mindennapi életünkben az idő az események látszólag folyamatos sorrendjének érzékelésére utal. A szubjektív idő, az egyén belső időészlelése, eseményekhez, történésekhez kötődik. Ez az idő sohasem egyformán telik, tartamérzete függ az életkortól és főként az események személyes jelentőségétől, körülményeitől. „


Úgy érzem, pofon egyszerű dolgok ezek, mint ahogy megírta az idézett író. Nem hiszem, hogy pár perccel előbb elkezdeni készülődni, ruhát válogatni, vagy éppen a fürdőszobába elvonulni, igazítani a frizurát a szemöldökhöz vagy a sminkhez olyan nehéz lenne. Varázslatos dolgokra képes pár perc, hiszen nincs kapkodás, stressz, vita, és mindennek eredményeként már az elindulás előtti rossz hangulat. Nem kell taposni a gázt, nem kell kellemetlenül érezni magunkat a többiek előtt, akik már előttünk megérkeztek, pontosan a találkozóra, vagy nem kell – mivel a jegyünk úgyis a középső kettő székre szól – felállnia mindenkinek a sorunkban az előadás kezdete után tizenkettő perccel. Az évek és kapcsolataim múlásával kezdek ráébredni, sajnos felül kell emelkedni azon a szomorú tényen, hogy mennyire nem vagyunk egyformák ebben az aprócska, de – számomra legalább is – oly fontos tényezőn.

Mr. X Vágyálom marad csupán, hogy kisimult arccal, boldogan érkezünk valahová, hogy a kezdés előtt legyen időnk egy jó parkolóhelyet találni, a büfében vagy a szomszédos kávézóban egy cappuccinot meginni és elmajszolni egy franciakrémest? Szerintem nem. Olyan jó lenne ilyenkor belelátni a fejekbe, hogy mi is zajlik odabenn? Eltűnődtem már sokszor ezen, de mind a mai napig nem jöttem rá a titokra. Míg elérkezik ez a pillanat – remélem, még idejében jön – várok, várok türelmesen és tétlenül figyelem a kapkodást és állom a szemrehányó pillantásokat. -Tényleg, mit gondol a „másik” oldal? Érdekel nagyon, hogy vélekednek, vélekedtek erről? Kíváncsian várom a véleményeket, észrevételeket. Mr. X

25


Egészségesen A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT Társadalmi Alapítvány

Mindenki tisztában van vele, hogy rendszeres egészségügyi szűréssel rengeteg problémát meg lehetne előzni, de a gyakorlat azt mutatja, hogy mégsem foglalkozunk eleget magunkkal. Ez ellen lehetne tenni, ha rendszeresen felülvizsgáltatnánk állapotunkat, valamint sportolnánk és karbantartanánk testünket. Az idő azonban drága kincs, és amíg egészségesek vagyunk, addig ezekre az úri huncutságokra nincs időnk. A szomorú helyzet az, hogy ma Magyarországon kevés ember engedheti meg magának, hogy rendszeres kivizsgálásokra járjon, hiszen rendkívül sok időt visz el a legegyszerűbb egészségügyi szűrés is. Amíg a

várótermekben órákat kell eltölteni, addig ez nem is lesz másként. Az elmúlt évtizedek azt mutatják, hogy ezen a téren nem számíthatunk komoly előrelépésre, hiszen az egészségügyi reform évek óta várat magára. Ha javítani akarunk az elkeserítő helyzeten, akkor magunknak kell kezünkbe venni az irányítást. Az egészség a legnagyobb kincsünk. Ugye, Ön is vigyáz rá? Mindenki tisztában van vele, hogy néhány egyszerű, rendszeres vizsgálattal rengeteg tragédia megelőzhető lenne. Utólag mindenki belátja, hol hibázott, azonban az idő kerekét már sosem lehet visszaforgatni. Kérdezze meg egy infarktuson átesett embertől, hogy mennyit fizetne azért, ha lehetősége lenne 5 évvel visszaforgatni az idő kerekét? Mire gondol egy agyvérzésen átesett beteg, amikor megkérdezik tőle, hogy mikor mérte meg a vérnyomását az elmúlt 3 évben? Bár az emberélet értékét nem lehet forintosítani, ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy szülőként milliókat adna egy olyan rendszerért, ami időben előre jelez, ha gyermeke egészségügyi állapota komolyabb vizsgálatokat igényel. Az sem kérdés, hogy egy kulcsfontosságú kollégája lebetegedése esetén Ön főnökként súlyos százezreket veszít, amíg a kiváló szakember nem tud pénzt termelni cégének, mert betegállományban van. Az időgépet sajnos még nem találták fel, azonban a mai fejlett tudomány segítségével Ön könnyedén megelőzhet komoly problémákat családon és cégen belül egyaránt.21. századi szolgáltatás az Ön kényelméért. Ma már a fejlett technikai megoldásoknak köszönhetően arra is van lehetőség, hogy minden mérőműszer automatikusan feltöltse a kívánt adatokat egy webes felületre. Az egészségügyi ellenőrzést korlátlanul kiterjesztheti a családon belül vagy a cégen belül bárkire.


A megvizsgált családtagok adatai bekerülnek a saját telemedicinás fiókba, aminek számos előnye van. Ezeket az adatokat értékeli egy szoftver, és ha negatív adatot talál, akkor rögtön jelez a fiók tulajdonosának, és az általa megjelölt személynek. Ennek a csúcstechnológiát képviselő eszköznek köszönhetően adatait pillanatok alatt megoszthatja orvosával is, akivel így távolról is tud kommunikálni. Ez ellen lehetne tenni, ha rendszeresen felülvizsgáltatnánk állapotunkat, valamint sportolnánk és karbantartanánk testünket. Az idő azonban drága kincs, és amíg egészségesek vagyunk, addig ezekre az úri huncutságokra nincs időnk. A szomorú helyzet az, hogy ma Magyarországon kevés ember engedheti meg magának, hogy rendszeres kivizsgálásokra járjon, hiszen rendkívül sok időt visz el a legegyszerűbb egészségügyi szűrés is. Amíg a várótermekben órákat kell eltölteni, addig ez nem is lesz másként. Az elmúlt évtizedek azt mutatják, hogy ezen a téren nem számíthatunk komoly előrelépésre, hiszen az egészségügyi reform évek óta várat magára. Ha javítani akarunk az elkeserítő helyzeten, akkor magunknak kell kezünkbe venni az irányítást.

Egészségesen vizsgálattal rengeteg tragédia megelőzhető lenne. Utólag mindenki belátja, hol hibázott, azonban az idő kerekét már sosem lehet visszaforgatni. Kérdezze meg egy infarktuson átesett embertől, hogy mennyit fizetne azért, ha lehetősége lenne 5 évvel visszaforgatni az idő kerekét? Mire gondol egy agyvérzésen átesett beteg, amikor megkérdezik tőle, hogy mikor mérte meg a vérnyomását az elmúlt 3 évben? Bár az emberélet értékét nem lehet forintosítani, ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy szülőként milliókat adna egy olyan rendszerért, ami időben előre jelez, ha gyermeke egészségügyi állapota komolyabb vizsgálatokat igényel. Az sem kérdés, hogy egy kulcsfontosságú kollégája lebetegedése esetén Ön főnökként súlyos százezreket veszít, amíg a kiváló szakember nem tud pénzt termelni cégének, mert betegállományban van. Az időgépet sajnos még nem találták fel, azonban a mai fejlett tudomány segítségével Ön könnyedén megelőzhet komoly problémákat családon és cégen belül egyaránt. A cikk folytatása elolvasható a www.csakanoknek.hu weboldalon

Az egészség a legnagyobb kincsünk. Ugye, Ön is vigyáz rá? Mindenki tisztában van vele, hogy néhány egyszerű, rendszeres A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT! Társadalmi Alapítvány Cím: 1093 Budapest, Mátyás utca 18. Telefon és fax: 06-1 217-0404 E-mail: rakellen@rakellen.hu • www.rakellen.hu Facebook: „A rák ellen, az emberét, a holnapért!” Alapítvány Számlaszám: OTP Bank Nyrt. 11713005-20034986 Adószám: 19009557-2-43

www.csakanoknek.hu

27


Egészségesen Siker útján A SIKER ÚTJÁN című pályázatot A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAÉRT! Társadalmi Alapítvány először írta ki civil szervezetek, betegklubok számára, mellyel hagyományt szeretnének teremteni. Gratulálunk a helyezetteknek! A nyertes klubok írásait olvashatják, melyet szeretettel ajánlunk figyelmükbe. I. „Teljes Életért” Egyesület, II. „Az Életért a Rák Ellen” Egyesület, III. Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete. Gyógyulásod legfontosabb feltétele Te vagy Tisztelettel és szeretettel köszöntöm az olvasókat. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a kazincbarcikai civil szervezet segítő tevékenységét bemutathatom. 2005 tavaszán kórházunkban, a kazincbarcikai Kórház Onkológiai gondozójában több a betegségben érintett hölgy keresett meg azzal a kéréssel, hogy szükségük lenne egy olyan közösségre, ahol kötetlenül tudnak beszélgetni. Olyan alkalmakra vágytak, mikor a sorstársaik társaságában lehetnek, olyan helyre, ahol nem kell elmagyarázni, milyen sokat jelent egy kedves szó, egy baráti ölelés azoktól az emberektől, akik pontosan érzik, tudják, mit jelent szembesülni azzal a betegséggel, mely nemcsak a testet, de a lelket is megviseli. Ezért fontosak a civil szervezetek, önsegítő csoportok. Hosszas előkészületek és szervezési munka után 54 alapító taggal jött létre szervezetünk, a Rákbetegek Országos Szövetsége

kötelékében, 2008 óta pedig már hivatalos közhasznú társadalmi szervezetként segítünk sorstársainknak. Az elmúlt hat évben egyre többen látják munkánk fontosságát, így mára a pártoló tagok száma eléri a 350 főt, az érintett tagjaink száma pedig 105 fő. Munkánkhoz nagy segítséget kapunk városunk és a kórházunk vezetésétől is. Fő célkitézésünk, hogy megmutassuk azoknak, akik még az út elején vannak, tele kérdéssel, bizonytalansággal és félelemmel, hogy meg lehet, sőt meg kell gyógyulni. A felvilágosító programok segítenek abban, hogy tudatosabban felhívjuk a figyelmet a szűrések jelentőségére, a megelőzés fontosságára. Szakemberek segítséget adnak abban, hogy életmódunkban milyen változtatásokat vezessünk be, hogyan táplálkozzunk, hogyan kezeljük a műtét és a kezelések utáni nehézségeket. Az aktív és eredményes működésünket látva a város vezetése részvételünkre és javaslatainkra is igényt tart. Együttműködve, tapasztalatokat cserélve az állami és más civil szervezetekkel, eredményesebbé tudjuk tenni a tagjaink rehabilitációját. Tagjainknak szervezetünk kapaszkodót, reményt, hitet ad a gyógyuláshoz, nyílt és őszinte beszélgetésekkel útmutatót és erőt az út elején járóknak, szeretetet, törődést, egymásra figyelést, a közösséghez tartozás élményét, örömöt, jókedvet és egy teljesebb élet lehetőségét, mert: „Az életben nincsenek garanciák csak lehetőségek és a lehetőségekkel élni kell. Gyógyulásod legfontosabb feltétele Te vagy.” Vera Peiffer Tagjaink visszajelzése és egyre növekvő létszáma megsokszorozza energiánkat, és egyre inkább tudatosítja bennünk, hogy amit csinálunk, az nagyon fontos. Kovácsné Tokai Edit a kazincbarcikai „Teljes Életért” Egyesület elnökének írása


Másoknak segítettem, azzal segítettem saját problémám megoldását is... Személyes érintettség révén, úgy gondoltam, ha egyszer meggyógyulok ebből az embert próbára tevő, sok nehézséget támasztó betegségből, akkor mindent elkövetek majd annak érdekében, hogy másoknak segíthessek. Így jutottam el a miskolci Rákbetegek és Barátaik Klubjához, amelynek egy év múlva lettem a vezetője, és 1992től jelenleg is az vagyok. A klubot Dr. Hérics Margit miskolci főorvos asszony alapította, aki nagyon sok hasznos információval látott el a rák túlélésével, a gyógyulással kapcsolatban. Az ő példamutatását követve határoztam el, hogy önkéntesen végzem a klub vezetését. Azzal, hogy másoknak segítettem, azzal segítettem saját problémám megoldását is. Jó érzéssel töltött el, amikor olyan visszajelzéseket kaptam, amelyek megerősítettek abban, hogy amit csinálok az helyes és hasznos. Ebben a munkában, a másfajta gondolkodásban segített A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT! Társadalmi Alapítvány. Az Alapítványnál megismerhettem, kipróbálhattam azokat a kiegészítő gyógymódokat, amellyel az újra megszerzett egészségemet szinten tudom tartani. Sok segítséget nyújtottak az Alapítvány által szervezett képzések, a tanfolyamok, az életmódtáborok, és a több alkalommal megtartott léböjtkúra. Informáltságomat szolgálták azok a kiadványok, amelyeket az Alapítvány készített. Önkéntes munkámat a Rákbetegek Országos Szövetségében elnökségi tagként, majd az ellenőrző bizottság elnökeként 16 éven át végeztem. Hiszek abban, hogy a közösségért vagy az egyénért végzett munka nemcsak az egyén vagy a szűken vett kis csoport, a klub életét teszi jobbá, hanem kihatással lehet a társadalomra is. Molnár Gabriella a miskolci „Az Életért a Rák Ellen” Egyesület vezetőjének írása

A férfiak szűrése a nők felelőssége is: tegyünk értük, hisz fontosak nekünk!

Az Egyesült Államok Nagykövetsége az Egészségügyi Minisztériummal közösen hirdette meg Magyarországon először csatlakozva a nemzetközi mozgalomhoz a Férfiak Egészséghetét, amely a keringési betegségek megelőzésére, az egészséges életmód népszerűsítésére és a prosztatarák szűrésének elterjesztésére koncentrál. Városunkban a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete immáron harmadszor szervezett egészségnapot ezen alkalomból. A magyar férfiak átlagos élettartama 6-8 évvel rövidebb, mint a nőké. A fő probléma az, hogy a férfiak kevesebb időt és energiát fordítanak egészségük megőrzésére és panaszaikkal csak későn fordulnak szakorvoshoz. Ezen a hozzáálláson szerettünk volna változtatni figyelemfelkeltéssel, mozgósítással. Minden vizsgálat ingyenes volt a szűrőnapon. A rendezvény alatt az egészséges életmóddal összefüggő termékeket lehetett megismerni, kipróbálni, kóstolni. Torna Klubunk tagjai bemutatták a Meridián 3-1-2 testi-lelki kondicionáló tornát. A rendezvény célja az volt, hogy a férfiak egyre inkább a nők nyomdokába lépjenek az egészségtudatos életszemlélet terén, hiszen mind a szív-érrendszeri, mind a daganatos megbetegedések tünetmentes állapotban, idejében felfedezve sokkal inkább kezelhetők és gyógyíthatók. A programunk jelmondata volt: A férfiak szűrése a nők felelőssége is: tegyünk értük, hisz fontosak nekünk! Kreicsi Mária a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet elnökének írása

www.csakanoknek.hu

29


Gasztronómia FŐZZÜNK EGÉSZSÉGESEN A levendula A levendula fő hatóanyaga a nagyon kellemes illatú illóolaj (linalool, linalil-acetát), de tartalmaz még flavonoidokat, cseranyagokat, kumarinokat is. Teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fejfájás-csillapító, fertőtlenítő hatása is. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére. Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére fürdő és bedörzsölőszer formájában. Csökkenti a fáradtságot, és élénkíti az immunrendszert elősegíti az epetermelődést, ezáltal segíti a zsír lebontását a szervezetben.

nagy mennyiségben tartalmaz karotinoidokat, amelyekről a kutatások azt feltételezik, hogy segíthet bizonyos rákfajták – beleértve a vastagbélrákot is – és a szívbetegség megelőzésében. A sütőtök antioxidáns hatású C-vitaminban is gazdag, amely az immunrendszer hatékony működéséhez szükséges, és segít az olyan vírusok elleni küzdelemben, mint amelyek például a megfázást okozzák, ezen kívül növeli a betegségek elleni általános ellenálló képességet is. Sütőtök krémleves Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sütőtök, 1 dkg szerecsendió , 10 dkg vöröshagyma, 1 csokor friss petrezselyem levél, 0,5 dl hidegen sajtolt tökmagolaj, curry, tengeri só, őrölt fehérbors ízlés szerint, 5 dkg hántolt napraforgó Elkészítés: A megmosott és felkockázott sütőtök 1/3–ad részét kevés tisztított vízzel turmixolja, ezt a krémet tegye félre. A megmaradt sütőtököt a fűszerezés után főzze meg, majd turmixolja. Tálalás előtt keverje a leveshez a nyers tökpépet és hidegen sajtolt olajjal tálalja, napraforgó maggal és petrezselyem levéllel díszítve kínálja.

Levendulás (fűszeres) vaj

Brokkoli

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg vaj, 1 nagy csokor (ízlés szerint) friss levendula (petrezselyem, zellerzöld, bazsalikom, kapor, menta, kakukkfű, stb.) Elkészítés: Az alaposan megmosott és lecsepegtetett friss fűszernövényt felaprítás után keverje a vajhoz, formázás után hűtőben tárolja, felhasználható önállóan kenyérre kenve, ételkészítéshez (zöldségek párolásához, rakott ételekhez).

A brokkoli az egyik legjobb fegyver a betegségek ellen, és sokkal több tápanyagot tartalmaz, mint bármelyik más zöldség. A brokkoli valóságos tárháza az antioxidáns hatású C-vitaminnak, amely döntő fontosságú az immunrendszer működéséhez. Az immunrendszert szabályozó csecsemőmirigy számára fontos karotinoidoknak is gazdag forrása, és tele van B-vitaminokkal, melyek az immun- és az idegrendszernek szükséges. A brokkoli szulforafánokat is tartalmaz, hatékony rákellenes vegyületeket.

Sütőtök A téli tökfajták közül e leghíresebbnek a húsa tele van rákellenes vegyületekkel. A narancssárga húsú sütőtök


Céklakockás spagetti

Gasztronómia

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg tönköly spagetti, 20 dkg cékla, 20 dkg brokkoli rózsa, 20 dkg mozarella sajt, 2 dkg vaj, hidegen sajtolt tökmagolaj, hántolt tökmag, tengeri só ízlés szerint. Elkészítés: A céklát tisztítsa meg és nyersen vágja apró kockákra. A brokkolit mosás után szedje pici rózsákra és kevés vajon párolja 5 percig. A tésztát sós vízben főzze ki és tegye a felolvasztott vajra és tartsa melegen. Egy üvegtálba tegye a tésztát, keverje hozzá a brokkolit, a nyers céklát és a felkockázott sajtot. Locsolja meg hidegen sajtolt tökmagolajjal ízlés szerint, hántolt tökmaggal megszórva kínálja. Csak frissen készítve fogyasztható, de akkor nem csak szemet gyönyörködtető, finom is.

Leve enyhén hashajtó hatású, valamint gyorsíthatja a gyomor- és nyombélfekély tüneteinek elmúlását, elősegíti az egészséges gyomornyálkahártya fenntartását. Hasznos, ha már gyermek- és tinédzserkortól kezdve hetente két-három alkalommal fogyasztunk savanyú káposztát önmagában, köretként, illetve savanyúságok alkotórészeként. A savanyú káposzta a C-vitaminon kívül B1-vitamint, niacint és karotint tartalmaz. Az ásványi anyagok közül foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium található benne. Víztartalma magas így a napi folyadékszükségletünk egy részét is fedezhetjük vele. Szőlős savanyú káposzta saláta

Savanyú káposzta Rendkívül értékes, olcsó téli C-vitamin-forrás. Étvágygerjesztő, kedvezően hat a bélmozgásra, fontos szerepe van a normális bélműködés fenntartásában, a székrekedés megelőzésében, kezelésében.

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg piros szőlő, 30 dkg savanyú káposzta, 20 dkg Golden alma, hidegen sajtolt tökmagolaj ízlés szerint, 3 dkg hántolt tökmag, friss petrezselyem levél. Elkészítés: a savanyú káposzta szálakat vágja rövid darabokra, adja hozzá a megmosott és leszemezett piros szőlőt, majd a vékony cikkekre darabolt édes almát. Kevés olajjal locsolja meg és keverje össze a salátát, majd szórja meg a pirított tökmaggal és petrezselyem levéllel díszítve kínálja. Összeállította: Lőrinczné Táborfi Julianna dietetikus, A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT! Társadalmi Alapítvány igazgatója

Játssz és nyerj! Melyik zöldség tartalmazza a legtöbb tápanyagot? a) káposzta

b) sütőtök

c) brokkoli

A helyesen válaszolók között kisorsolunk táplálkozási, dietetikai tanácsadást. A játékszabályról az impresszumban, vagy a www.csakanoknek.hu oldalon tájékozódhattok.

www.csakanoknek.hu

31


„Jót s jól! Ebben áll a nagy titok.” Kazinczy Ferenc

Kérjük segítse, támogassa Alapítványi programjaink megvalósítását adója 1%-ának felajánlásával!

SEGÍTSEN! - Hogy támaszt adhassunk a rászorulóknak! - Hogy, a daganatos, beteg gyerekek, felnĘttek nyaralhassanak! - Hogy a korházakban lévĘ betegek minĘségi étkeztetésben részesüljenek! - Hogy megvalósítsuk munkahelyi egészségnevelési programjainkat!

Adószámunk: 19009557-2-43

Kérjük bíztassa családtagjait, barátait, ismerĞseit, munkatársait, hogy ĝk is segítsenek! 2

Az adományokat NEM reklámokra, hanem segítség nyújtásra fordítjuk már 28 ÉVE!

TÁMOGATÁSÁT KÖSZÖNJÜK!


Asztrológia Kedves Olvasóm! Szeretnék egy kis betekintést nyújtani az asztrológia világába, melynek segítségével könnyebben eligazodunk életünk rögös útján. Sokan tudják születési jegyüket, azt hogy a Nap melyik jegyben állt a születésük pillanatában. Többen még az Aszcendesük jegyét is meg tudják mondani. Ennél azonban sokkal több és bonyolultabb az asztrológiai elemzés alapja. Születési képletünk (Radix) több elem együtteséből épül föl. Bizonyára láttak már ilyen kör alakú ábrát, mindenféle szép színes jelekkel, vonalakkal.

Az asztrológia nyelvén: A PLANÉTÁK, csupán szimbólumok. Formák, figurák, mint egy színdarab szereplői. Ha kérdéssel írnám le; a KI VAGY? MIT CSINÁLSZ? A JEGYEK, mint minőségjelzők vesznek részt az asztronyelvben; a MILYEN? kérdés illik rá. HÁZAKra osztják a képletet az ábrán keresztülhúzott tengelyek és vonalak, melyek életünk területei (helyszínei); a HOL? kérdésre adják meg a választ. Ezeknek az elemeknek kombinációja adja ki azt az egyedi és megismételhetetlen mintázatot, amivel egy-egy embert jellemezhetünk.

Olyan, mint egy iránytű, vagy mint egy óra számlapja. Mutatja az idő minőségét és, ha jól olvassuk, életünk irányát is. Az asztrológus, mint egy tolmács a jeleket szavakra, mondatokra fordítja. Sorsunkat, nem a csillagok állása befolyásolja, hanem mi magunk, a döntéseink.

Talán így érthetőbb, hogy miért nincs két egyforma ember. (az ikrekről máskor) Ha Önnek is van kedve elindulni egy önismereti kalandtúrán és szakképzett idegenvezetőre és tolmácsra van szüksége, forduljon hozzám bizalommal!

Ebben segít az önismeret, és az asztrológia. Lehetőséget adva, a harmonikusabb életre és a helyes út megtalálására.

Oroszné Szilák Julianna: 0620/3797319 Email: boglarka45@gmail.com

Játssz és nyerj! Kérem írja meg miről szeretne olvasni! A válaszolók között kisorsolunk egy nyertest, aki egy ingyenes konzultációt nyer egy témában. (párkapcsolat, gyereknevelés, sors, hivatás...) A konzultáció személyesen a XV. kerületben történik. A játékszabályról az impresszumban, vagy a www.csakanoknek.hu oldalon tájékozódhattok.

www.csakanoknek.hu

33


Mr. X SEXY-001 Az egyik neves pesti pláza postájára tartok. A parkolóház bejárata felé veszem az irányt, békésen közeledek a jegykiadó oszlophoz, amikor egy rózsaszínű kicsi-kocsi vág be elém. Dübörög a mélynyomó láda a csomagtartóban, a kalaptartón plüsskacsa mosolyog, mellette SEXY-001 feliratú rendszámtálba matrica. A kárpitozás a fényezéssel megegyező árnyalatú, a kormányt vastag műszőrme borítja, magával ragadó! Hanyag csuklómozdulat a letekert ablakból - a köszönöm jele - az ujjon megcsillan a finom ékszer, a fülön a másik kezében pink színű mobiltelefon, miközben a műszerfalamon landol…., füstölve csikorog a gumi. MEGÚSZTUK! SEXY-nek sikerült a jegykiadó automatától jó egy méternyire megállnia. Mobil továbbra is a fülön. Közben szempilla ellenőrzés a visszapillantó tükörben, lázas kutatás a táskában. Na, talán most, végre mehetünk – gondolom naivan. A kéz kinyúl az ablakon, de nem éri el a gombokat. Tanácstalanság, a kezdeti magabiztosság sehol. A kiszállás bonyolult művelete következik. Kinyílik az ajtó, de jaj, a fényezés bánja. Az aszfalton koppan a tűsarok, SEXY kilibben a kocsiból, a hosszú műkörmök megérintik a piros gombot, de semmi! Erőteljes rúgás a cipellővel a gépbe, ami nincs mese, jegyet kell, hogy adjon. MEGKAPTA! SEXY feltűnően körbenéz, szemtanúk, csodálók, fürkésző tekintetek után kutatva, de csak meggyötört arcomat látja, amelyen csodálatnak nyoma sincs. Az ismerős hanyag kézmozdulat jelzi: BOCSIKA! Megbocsátok, talán elindulunk. Végre visszaül, motort indít,

sorompó fent, lámpa zöld. De még nem, kutatás a táskában, újabb bejövő hívás. Közben motor lefulladása, újraindítás, motor beindul, ám a sorompó lassan leereszkedik. Kiszállás, tűsarok, SEGÉLYKÉRŐ- gomb megnyomása a karmocskákkal, a probléma ecsetelése a vonal végén lévő biztonsági embernek.

A segítség egy overálos fiatalember személyében érkezik, aki hosszasan méregeti, gusztálja a kicsi-kocsit és tartalmát. Míg ők diskurálnak, előttem lepereg életem filmje, már-már látom az éles fehér fényt az alagút végén, és elkeseredetten temetem arcomat a kezeimbe. Az overálos ember kopogtatására eszmélek, aki keze körkörös mozgatásával jelzi, szabad az út, mehetek! Gond nélkül átjutok a sorompón, és parkolóhelyet is találok, a jeggyel a kezemben. Miután végeztem a postán, visszafelé jövet egy butikban megpillantottam SEXY-t, aki mit sem törődve a külvilág gondjaival, a földbolygó testét agyontaposó siető milliókkal, jobb kezében mobilját fülére szorítva hangosan nevetgélve válogat egy elegáns üzlet kínálatából. Lányomnak tett ígéretemet a műkörmökre vonatkozóan - hogy esetleg nyáron - visszavonom. Mr. X.


VÁNDOR MESEÍRÓ ALKOTÓTÁBOR 2013 NYÁR! A 6 napos (5 éj) kalandozás során járjuk a természetet, mesét írunk, rímeket faragunk, rajzolunk, izgalmas történeteket mesélünk a tábortűz körül és persze rengeteget játszunk együtt, Hűvösvölgy-Nagykovácsi között egy festői környezetben fekvő, 10 hektáros cserkészparkban. A turnusokra 20-22 fő jelnetkezését tudjuk elfogadni az előleg befizetések sorrendjében. A tábor díja szállással és napi 4 étkezéssel, programokkal, alkotással és jókedvvel: 33.900 Ft Előleg befizetés 20.000 Ft, melyet a jelentkezési lapon szereplő bankszámlaszámra kell befizetni.

Gyere! Táborozzunk együtt! Időpontok: 2013. június 24-29. (3-4. osztályosok részére) 2013. július 8-13. (3-4. osztályosok részére) 2013. július 22-27. (4-5-6. osztályosok részére)

További információ: www.vandormeseiro.hu Jelentkezési lap kérhető: info@vandormeseiro.hu e-mail címen.


Csan 2013 04  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you