__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

2021/05

VALÓDI TARTALMAK IGAZI NŐKNEK

Hogyan legyen

újra tavasz a lelkedben?

MELYIK A LEGJOBB VAKCINA KORONAVÍRUS ELLEN?

FÓKUSZBAN AZ ANYÁK Mit nevezünk örömnek?

WWW.CSAKANOKNEKMAGAZIN.HU CSAK A NŐKNEK | 1


OL VA S

SM

INK E

T!

REG ISZT

RÁL J! V ÁR U

NK !

mottónk

ÍZEK, ÉRTÉKEK, ÉLMÉNYEK! A Csak a Nőknek Magazin olvasójának és Klubtagjának lenni életforma, ami egyesíti az információ áramlást, a közösség élményét és a kikapcsolódás lehetőségét.

www.csakanoknek.hu www.nokvilaga.hu facebook.com/csakanoknek facebook.com/worldofwomannokvilaga


Kedves Olvasó! Nyári Szimonetta

„Minden rendben van!” Kröel-Dullay Emőke Ugye, hogy mennyire másképp hangzik a „Nincs semmi baj!” mondtanál! Ugyan már véget ért a Summit, de ezt a mondatod jól az eszünkben véstük, hiszen a pozitivitás elengedhetetlen a napjainkban! Számunkra is egy terápia volt a Summit, bízunk benne, hogy ezt Te is így gondolod! Egy picit bonyolódjunk bele a számokba is! Ígérjük, csak egy rövid összefoglaló lesz, nem kell matekozni! 77 nap alatt készült el a Nők Világa Summit Lelki Detox eseménysorozat. 24 beszélgetést vettünk fel. 2 880 perc forgatást vett igénybe a beszélgetések felvétele. 35 átvirrasztott éjszaka, mire tökéletesen összeállt az esemény. 1 617 bögre kávé segített, hogy a profizmusunk ne csökkenjen. 14 fő, aki tevékenykedett a megvalósításban. 8 nap alatt, naponta 24 910 megtekintés érkezett az előadásokra. 24 000 követő csatlakozott hozzánk! Hihetetlen számok, igaz!? Lemaradtál a Nők Világa Summit 2021 lelki Detox eseményről? Ne keseredje el! Váltsd ki Te is a névre szóló Nők Világa Club Card kártyád és legyél Klubtag!

Részletek itt:

Addig is olvasgasd Te is Szakértőink remek cikkeit! A cikkben és a hirdetésekben elhelyezett szövegekért, képekért, a grafikai munkák jogtisztaságáért sem a szerkesztőség, sem a kiadó felelősséget nem vállal. Szponzorációs és együttműködési ajánlatait küldje el a szerkesztőség címére, vagy emailben: media@csakanoknek.hu

felelős szerkesztő

4. 6. 8. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 20. 22. 24. 26. 28. 29. 30.

A tartalomból

Szerkeszti az olvasó VII. rész Hogyan legyen újra tavasz a lelkedben? Melyik a legjobb vakcina koronavírus ellen? Élet, vagyis a nagybetűs játék! Kamaszoknak a szexualitásról… Társnövények Krémek és habok Káliumleves Csokoládéhab kompóttal A Kód neve kétfaktoros online shopping Köszönöm anya az életemet! Női sorstörténetek a Balaton vidékéről 3. rész Fókuszban az anyak Nők világa Summit 2021 Lelki Detox, avagy a résztvevők gondolatai Nők világa Summit 2021 Lelki Detox, amit érdemes megjegyezni Előadóink mondták! Mentális pandémia… Mit nevezünk örömnek? A fogyókúra támogatója: Interherb Intenzív súlykontroll

IMPRESSZUM Csak a Nőknek Életmód magazin Nyomdai előkészítés: Több Mint Marketing Kft. Grafika és tördelés: Borbás Beáta Hirdetésfelvétel: media@csakanoknek.hu Terjesztés: Több Mint Marketing Kft.

Több Mint Marketing Kft. 1605 Budapest, Pf. 88. Telefon: +36 70 430 5377 Posta cím: 1605 Budapest, Pf. 88. INFORMÁCIÓK Projektmenedzser: Nyári Szimonetta www.csakanoknek.hu Email: media@csakanoknek.hu CSAK A NŐKNEK | 3


MIT TENNÉL A HELYEMBEN? - VII. rész SZERKESZTI AZ OLVASÓ ÉS V. KULCSÁR ILDIKÓ

Író, újságíró, tanár, párkapcsolati mediátor. Öt gyereket nevelt fel a férjével, hat unoka nagymamája, de ez kevés számára, hiszen az a mániája, hogy őszinteséggel és derűvel kell oldania a hozzá fordulók ezer baját. Ezért tart előadásokat itthon és külföldön, ezért várja szeretettel az olvasók e-mailjeit. Nekikeseredtem, kedves Ildikó, amikor rájöttem, hogy az imádott unokáim alig emlékeznek arra, mennyi élményt és szeretetet kaptak tőlem a szüleik válása idején! Persze elfelejtjük az apró gyerekkorunkat, de ők már kisiskolások voltak. Robi kilencéves, Réka hat. Ő első osztályosként félt az apjától, mert a volt vejem sokat ordított a családjával, tehát én mindenféle ürüggyel elhoztam Rékát magunkhoz.Gyerekszínházak, mozik, tanulás. Szorongó kislány volt, tehát játszva tanítottam, báboztam, viccelődtem, dicsértem. Olyan jó olvasó lett, hogy jutalomkönyvet kapott! Mire emlékszik a ma már tizennégy éves Réka? Arra, hogy sokszor hiányzott az anyukája, amikor nálam aludt, és már elsőben jól tanult. Slussz! Robinak nem okoztak gondot az iskolai akadályok, de kínlódott az úszással. Elvittük tehát 4 | CSAK A NŐKNEK

a férjemmel egy úszó tanfolyamra titokban, hogy ne csúfolják a társai, és az unokánk elég gyorsan megtanult helyesen levegőt venni és szabályos fejeseket ugrani egy türelmes tanárnőtől. Mire emlékszik tizenhét évesen? Arra, hogy éhes volt az edzések előtt, mert nem adtam elég kaját – mindig csak utána –, és szerinte aligalig csúfolták az osztálytársai a bénázásai miatt. Mondja, Ildikó, megérte? Szeretnek, ajnároznak, jól érzik magukat velem, mert szerintük nyugodt és jókedvű vagyok, de nem emlékeznek. Néha azt gondolom, nagyobb lenne a becsületem, ha rideg lettem volna, mint a volt vejem. Mert a rosszra emlékeznek! Amúgy a lányom újból férjhez ment, jól van a kis család, az unokáim magabiztos, sikeres gyerekek. De én? A család túlbuzgó öreglánya lettem?


Kedves Levélíróm, tanulságos a levele,

mes volt? Hogy kérdezheti ezt egy olyan

szinte szó szerint közlöm, mert sokak-

hölgy (nem öreglány!), aki megvédte az

nak hiányzik a hála, és mások is sze-

unokáit attól, hogy összezuhanjanak

retnének nosztalgiázni a gyerekeikkel,

a szüleik válásától, hiszen biztonságot

unokáikkal! De erre a kamaszok nem-

adott nekik. A legfontosabbat! Írja, hogy

igen alkalmasak. Keresik önmagukat, a

a két gyerek nyugodtnak, jókedvűnek

saját értékrendjüket ebben a zavaros

tartja önt. De arra ők még nem gondol-

világban, és ritkán foglalkoznak a múlt-

nak, hogy e belső harmónia gyökere

tal. Melyik „kamasz dalia” emlékszik arra

épp az, hogy mindent megtett értük.

szívesen, hogy félt a víztől, és melyik jó

Ez akkor is tiszteletreméltó egy nagy-

tanuló ismeri be tizennégy esztendő-

mamától, ha a család nem hangosítja

sen, hogy a nagymamája nélkül nem itt

ki. Én szívből gratulálok, és csöndesen

tartana? Ha felnőttek lesznek, biztosan

javaslom, mutassa meg az unokáinak a

felidézik majd az önnek köszönhető

levélváltásunkat! Senkinek sem árt egy

élményeket, mert beléjük épültek! Érde-

kis érzékenyítés.

Kedves Olvasók, szeretettel várom ezentúl a leveleiket, hogy szakemberként, barátnőként válaszolhassak a beszelgessunk@vkulcsarildiko.hu vagy a vki@tvnetwork.hu e-mail címen!

WWW.VKULCSARILDIKO.HU

Fotó: Csibi Szilvi

CSAK A NŐKNEK | 5


Hogyan legyen újra tavasz a lelkedben?

6 | CSAK A NŐKNEK


Noha beköszöntött a tavasz, az idő is egyre szebb, a lelkünk mégsem mozdul együtt a természettel. A bezártság hatására bennünk még mindig hideg viharok dúlnak. Rossz a hangulatunk, kedvünk sincs kikelni az ágyból. Egyre nehezebb elviselni az új élethelyzetet, amely ráadásul számtalan nehézséget és konfliktust is teremtett. Ám tudni kell, hogy ezek a vírus előtt is ott voltak, csak nem akartunk tudomást venni róluk. A pandémia csupán kinyitotta a szekrényt, amiből kihulltak az évek óta rejtegetett csontvázak. Ezért akár hálásak is lehetünk. Mintha évek óta csukott szemmel éltünk volna, most azonban mindent tisztán látunk!

Ahogy a megoldás és a jó érzések forrása is. A tudatosság segít abban, hogy megleljük ezt. A tudatos hozzáállás azt jelenti, hogy elfogadjuk a világ történéseit. Ha ezek kibillentenek az egyensúlyunkból, akkor pedig önfejlesztünk, megdolgozzuk az önbizalmunkat. Ha az önbizalmunk rendben van, akkor egyszerűen tudjuk, hogy bármi történjék, megoldjuk! Ez a titok. Próbálj örülni az apró dolgoknak, töltekezz a természetből, vegyél példát róla! Hiszen képes minden évben újra és újra megújulni. Ősszel elengedi azt, amire már nincs szüksége, télen pihen, de tavasszal újra kihajt.

És ez terhes… Borulj virágba te is! Sokan úgy próbálnak úrrá lenni a lelkükben dúló káoszon, hogy a külsőségekben keresik a kiutat. Csakhogy a bezártság nem kívül van, hanem belül.

Vicsápi Natália Tudatosság Mentor Szlovákiában

CSAK A NŐKNEK | 7


MELYIK A LEGJOBB VAKCINA A rákból felépülve én lelkileg is újjászülettem. Második születésnapomat onnan számolom, amikor elolvastam ezt a gondolatot: AZT ADOD A GYERMEKEIDNEK, AMI TE VAGY! Azóta sok ilyen erős mondattal találkoztam és váltam tőlük jobb emberré, jobb társsá és jobb szülővé. Írásaimban ezeket mutatom be Neked, remélem Te is sokat nyersz velük. Szeress Te is felelősséggel!

MIVEL TUDOD MEGVÉDENI A SZERETTEIDET A KORONAVÍRUSSAL SZEMBEN? Az én családom ismer és alkalmaz egy olyan módszert, amit hatékonysága ellenére alig ismernek az emberek. Amiről szinte senki sem beszél. Erről fog szólni a mai írásom. Azért erről, hogy minél több ember megismerje és elkezdje használni. Nem ismerik egyáltalán. Ez egy felmérésből derült ki számomra. A feltett kérdés az volt, hogy mivel védekeznek az emberek a koronavírus ellen, mit tartanak hatékonynak ellene. A következő válaszokat kaptam. A LEGTÖBB SZAVAZATOT KAPÓ DOBOGÓS KOMMENTEK: • Maszkot hordok. • Több vitamint veszek be. • Erősítem a lelkem és nem nézek híreket. De kapott még voksot a „Sokat mosok kezet.”, a „Sokat sportolok!”, a „Beoltatom magam!” és az „Elkerülöm az embereket!” is… Először is, ránézve a listára, azért jópárnak van káros mellékhatása is. A maszkból visszalélegzed a saját kifújt levegőd, a kézmosásnál tönkreteszed a bőröd flóráját, a társaság hiánya miatt magányos, depressziós lehetsz, stb… Egyik sem tesz jót nekünk, főleg hosszú távon nem! Aztán az volt megdöbbentő, hogy az általam ismert és bevált immunerősítő módszert senki sem említette. Amit én nap, mint nap használok a családomban. 8 | CSAK A NŐKNEK

A kislányom hatéves, a kisfiam tizenegy. Járnak suliba, mégis egész télen nem voltunk betegek. Semelyikünk. A mi kedvenc és hatékony módszerünk még sincs a köztudatban. Pedig már én is tettem ki róla videót tavaly ősszel az Apjafia facebook oldalamon. Ráadásul mindig kéznél van és egy forintba sem kerül. Felcsigáztalak? „Adhatsz a gyermekeidnek vitaminokat, de a legnagyobb dózist akkor viszed be, ha megöleled, megpuszilod őket vagy azt mondod nekik: szeretlek!” Igen! A szeretgetés… Ugyanis a gyerekek többségének cirókahiánya van, sőt a felnőtteknek is!

Lorem ipsum dolor sit amet

COVID-19 VACCINE Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod


KORONAVÍRUS ELLEN? Ezért alakul ki ennyi betegség! Az emberi lélek is tud éhes lenni: szeretetre, simogatásra! A felmérés mellett kiraktam egy szavazást is. A kérdés az volt, hogy „el tudnál viselni több kényeztetést otthon?” 87% az igenre kattintott. A túlnyomó többsége tek vágyik rá ösztönösen. Csak nem kér és így nem kapja meg. Ha nem simogatnak, ha nem érintenek eleget, akkor kiszárad a lelkünk és sebezhetőek leszünk. Ölelés, puszi, érintés, mind a legjobb immunerősítő! Azzal, hogy kimutatjuk, hogy szeretjük egymást, a másik egészségét is megszilárdítjuk. A bőrünk kiterített idegrendszer, kapcsolati szerv. Ha simogatsz, hogy családtagjaid érezzék a szereteted, megvéded őket a baciktól és a vírusoktól is. A rákról nem is beszélve… A kezedben van a legjobb vakcina vagy vitamin, nevezd, ahogy akarod! Használd és szeretgess vele! Bármit is csinálsz, fél kézzel mindig tudsz simizni, bigyózni, cirógatni… Én, ha dolgozom a laptopon, olvasok vagy tévét nézek, akkor úgy helyezkedek, hogy mindkét gyermekemet meg tudjam birizgálni… Van, amikor masszírozó kört csinálunk. Mindenki mindenkit megnyomogat. Masszázs pisztollyal, masszázs teniszlabdával, kézzel, lábbal, stb. Egyszerre adunk és kapunk. A gyerekek alig várják és közben még egy jót beszélgetünk is… Olyat is szoktam csinálni, hogy csak lefekszem a szőnyegre és rám ugranak a gyerekek, rám fekszenek, bujcsiznak, bunyóznak velem. Épp, amire szükségük van. Ők még kikövetelik maguknak, ami a testi és lelki egészségükhöz kell. Van egy tudomá-

nyos megállapítás, hogy napi egy ölelés a gyereknek a fennmaradáshoz, nyolc az egészséghez, tizenkettő pedig a fejlődéshez kell! A számokkal lehet vitatkozni és megkérdőjelezni, hogy miért ennyi és hogyan számolták ki, de a lényeg szembeötlő belőle. Ölelés nélkül megbetegednek a gyermekeink, szeretgetéssel egészségesek maradnak és fejlődni fognak… Szerencsére manapság már én is bátran merek kérni a feleségemtől és ő viszont. Mindennapos esti program, hogy megvakargatja a buksimat, mert nekem az esik jól, én pedig megmasszírozom a vádliját… Ugye mondanom sem kell, hogy nem csak az egészséget nyerjük ezekből a szokásokból? Sem mi, sem a gyermekeink… Szokásunk lesz összekapcsolódni. A hatéves kislányom magától odajön hozzám, ha látja, hogy nyomottabb vagyok vagy rossz a kedvem és megcirógat. Már ismeri a „gyógymódunk” és ennyit tesz hozzá: „Apa! Kicsit megsimizlek, hogy jobban legyél! Olyan morcinak tűnsz!” Szóval simogass, szeretgess, ha erősíteni akarod a családtagjaid, gyermekeid immunrendszerét! Ha már beteg, dédelgesd, öleld meg! Hamarabb meggyógyul… Van káros hatása, mint sok más módszernek? Nincsen. Sőt, még inkább erősíti az összetartozásotokat! Megdöbbentően egyszerű és ingyen van! A legjobb vakcina a világon! Ha érdekel a könyvem és szeretnél egy jobb életet, akkor itt tudod megrendelni! Mester Attila www.mestarapia.hu https://www.facebook.com/ mesterattila.apjafia YouTube Instagtramm: @mesterattila.apjafia

CSAK A NŐKNEK | 9


ÉLET, VAGYIS A NAGYBETŰS JÁTÉK! Napjainkban egyre jobban tapasztaljuk, hogy a világ fenekestől felfordult. Szinte óráról-órára változik valami… Ezeket a hirtelen jött változásokat nem mindig könnyű kezelni és elfogadni. De mutatok egy remek módszert, mellyel minden apró változást a javadra fordíthatsz! Az életet úgy lehet a legjobban megérteni, ha egy játékhoz hasonlítod. Minden szenvedés, fájdalom és szomorúság ellenére fent kell, hogy tartsuk az érdeklődésünket, jókedvünket. Csak a pozitív dolgokra helyezzük a hangsúlyt és a figyelmet minden nehézség ellenére. Hiszen, ahogy a jó öreg mondás is tartja: MINDEN ROSSZBAN VAN VALAMI JÓ! Természetesen problémák mindig is voltak, vannak és lesznek. Ez nem azt jelenti, hogy hátat kell fordítani vagy odébb rakni, hanem képesnek kell lenni arra, hogy felülkerekedjünk az akadályokon és legyőzzük azokat. A szándék nagyon fontos! A szándék meghatározása, tudatos terv arról, hogy mit fogunk tenni vagy milyen hatást érünk el a probléma leküzdésében. Mit jelen a probléma? Egy vagy több egymással szemben álló cél vagy szándék, amely egy másik céllal vagy szándékkal szemben áll. Ez aggasztja a személyt és amikor a személynek problémái vannak, az testileg és szellemileg is érzi. Hogyan? Az első és legfeltűnőbb jel: az érzelmi szintünk lemegy. Ilyenkor elkezdünk aggódni, létre jön egy tartós lelkigyötrődés a jövő bizonytalansága miatt. Ez megmutatkozhat stressz, félelem formájában. De egy „fenyegető veszély” megoldatlan helyzetet, rossz 10 | CSAK A NŐKNEK

hangulatot is eredményezhet. Létrejön a szorongás. A jelenlegi szituációban, amely az egész világot érinti sok alkalmazott és cégvezető aggódik a kilátástalanság miatt. Sok-sok kérdés vetődik fel mindenki gondolataiban, melyekre nem biztos, hogy azonnal választ kapunk. Sok család is aggódik. A „hogyan oldjuk meg?” kérdés mindenki fejében jelen van. Amikor valaki bizonytalanságban van, akkor erőssé válik a probléma. A személy visszahúzódik a területtől és hajlamos megszüntetni a problémával való kommunikációt. Ekkor azonban megszűnik az, hogy megoldásokban gondolkodjunk. Ezt a jelenetet egy birkózó meccshez tudnám hasonlítani: az ember és a probléma birkózik és a probléma győz, szó szerint legyűri a személyt… NEKED KELL A PROBLÉMÁT LEGYŐZNI ÉS NEM A PROBLÉMÁNAK KELL GYŐZNIE FELETTED! GYŐZTESNEK SZÜLETTÉL, KORLÁTLAN ERŐD VAN! BÍZZ MAGADBAN! A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknekmagazin.hu weboldalon. Diaconescu Gabriella Életmód tanácsadó, előadó tréner diaconescu.gabriella@gmail.com


KAMASZOKNAK A SZEXUALITÁSRÓL… „Avagy hogy is van a méhecske sztori?” Azt gondolnánk, hogy elő kell vennünk kisebb segítséget ahhoz, hogy ebbe a témába belekezdjünk, pedig az igazságot megvallva önmagába is elég izgalmas ez a téma. Mégis megijedünk és nehéznek érezzük gyermekeinkkel beszélni róla. Mert mi vagyunk a nagy felnőttek, ők pedig a kis gyerekek. Ilyenkor jut mindig eszembe Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz című verse. Amikor a nagy felnőtt lehajol kisfiához és elkezdi az ő szemével látni a világot és mindent ami körülötte történik. Kiemelnék most ebből is egy részletet: „Mi lenne, gondoltam, ha mindig lent volnál, ahol a gyerek? És ahogy én lekuporodtam, úgy kelt fel rögtön a világ:” Fantasztikus, ahogy eszébe jut lekuporodni a gyerekéhez és egyből megérti mit él meg Lóci és mit hogyan lát. Fontosak első sorban a jó kérdések, amik kipuhatolják gyermekünk még hol tart ebben a kérdésben, miről is kell biztosan már beszélnem vele és mi az amit esetleg még halogathatok. SZÜLŐI KÉRDÉSEKRE ÖTLETEK: • Van valaki az osztályban, akibe szerelmes vagy? • Szerinted mi a szerelem, milyen érzés? • Hogy érzed magad amióta megjött? Tudod, hogy mi megy végig a testedben, esetleg mesélek egy kicsit erről!

• Csodálatos időszak a menstruáció, hiszen jelzi, hogy éretté lettünk, bár vajon a lelkünk is egyszerre érik a testünkkel, mit gondolsz?! • Mesélj még erről a fiúról, akit ennyire szeretsz? Milyen veled? Mi a hobbija? • Hogy érzed magad mellette? • Tudod, amikor úgy döntöttünk apukáddal hogy te legyél itt közöttünk, hoztunk egy döntést! Tervezetten vártunk és éppen ezért csodálatos ajándék voltál. De ennek volt egy biológiai része is a fogantatásod. Mit tudsz erről mi történik ilyenkor? • Vannak eszközök amik megvédenek attól, hogy a tervezés előtt kisbabád legyen. Fontos ezeket ismerned és megbeszélhetjük melyiket érdemes használnod, melyik az előnyösebb?! Röviden és tömören ezek azok a kérdések, amiket érdemes megvitatni és persze szerteágazó más kérdés is felmerül közben, miközben ezekről beszélgetünk. Elkezdjük a szeretet fiúnál, de rájövünk, hogy a kislányunk nem is szereti annyira, csak nem mer neki nemet mondani, ilyenkor elmesélhetjük saját hasonló történeteink. A lényeg, hogy őszinték legyünk gyermekeinkhez és önmagunkhoz. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknekmagazin.hu weboldalon. Mitruczky Szandra CSAK A NŐKNEK | 11


TÁRSNÖVÉNYEK, AVAGY ÍGY ÜLTESS, HOGY GAZDAG TERMÉSED LEGYEN! Miután megtanultunk helyesen veteményezni és elterveztük, hogy valóban elkezdjük a kert kialakítását ideje megtanulni azt, hogy milyen zöldségeket ültessünk egymás mellé! Ez azért fontos, hogy a termésünk gazdag és egészséges legyen. Nem érdemes össze-vissza ültetni, hiszen akkor könnyen kialakulhat a növények között a „káosz”. Jönni fognak majd az: „Oh, ezt hova is ültettem? Ez micsoda? Mikor ültettem én ezt? stb.” kérdések…. Tehát, ha jó termést szeretnénk, akkor kövessünk egy precízen és pontosan kialakított tervet! Érdemes néhány zöldséget egymás mellé ültetni, hiszen nem csak a termést növelhetjük ezzel a módszerrel, hanem kártevőket és a gyomot is egyszerűbb eltávolítani! Ezenkívül, ha bizonyos növényeket egymás mellé ültetünk, akkor gyorsabban és egészségesebben fognak fejlődni. De figyelni kell arra is, hogy nem minden növény fér meg egymás mellett. Mit ültethetünk egymás mellé?

12 | CSAK A NŐKNEK

A pityóka mellé nyugodtan ültethetünk spenótot, karalábét, babot, kaprot. A zeller mellé hagymát, babot, spenótot, káposztát, uborkát, paradicsomot, karalábét. Az uborka remek társa lehet a zeller, bab, hagyma, cékla, saláta, petrezselyem, káposzta, karalábé. A paradicsom mellé káposztát zellert, petrezselymet, spenótot, hagymát, salátát, babot, sárgarépát érdemes ültetni. A saláta szereti a hagyma, bab, retek, paradicsom, kapor, uborka, borsó, sárgarépa, káposzta és az eper társaságát. A spenótot mellé ültethetjük a paradicsomot, karalábét, káposztát, sárgarépát, pityókát, és az epret. A hagyma mellett jól megfér az uborka paradicsom, eper, petrezselyem, saláta, karalábé. Az epernek remek társasága lehet a sárgarépa, hagyma, retek, káposzta, saláta és a spenót. Nemes Gábor Biogazda +36/70-701-7447 nemesokogazdasag.hu


KRÉMEK ÉS HABOK A krémek és a habok az ételeket, épp úgy, mint a kalap a ruhát megkoronázza, velük különlegesek lesznek.

AJÓKA KRÉM

HOZZÁVALÓK 250 g ajóka (ringli) 400 g vaj vagy oleolux

ELKÉSZÍTÉS Az ajókát botmixerrel segítségével pépesítsük, majd hozzákeverjük  a vajhoz, vagy az oleoluxhoz. Kiváló hideg tojás vagy halételekhez is.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknekmagazin.hu weboldalon. Busch-Turcsányi Sipos Éva Természettudományok docense eva.turcsanyi.busch@gmail.com eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest

CSIGAKRÉM

HOZZÁVALÓK 500 g csiga hús 250 g vaj vagy oleolux 10 db főtt tojássárgája 1/2 citrom leve parajdi só kubeben bors

ELKÉSZÍTÉS A konzerv csigát szűrjük le, törjük át szitán és tegyük egy tálba. A vajjal és a főtt tojások sárgájával keverjük simára. Sózzuk, borsozzuk és a citrom lével habosra keverjük ki. Kiváló hideg halételekhez.

CSAK A NŐKNEK | 13


Káliumleves A növények egyben gyógyszerek is, köszönhetően magas vitamin- és ásványi anyag tartalmúknak. Más-más betegségek esetén alkalmazhatóak, megelőzésre is remekül funkcionálnak! Egy igazi vitaminbomba leves receptje következik! HOZZÁVALÓK maréknyi spenót kis csokor petrezselyem 4-5 db sárgarépa 3 db zellerszár

14 | CSAK A NŐKNEK

ELKÉSZÍTÉS A répa és a zeller levét zöldség centrifugával nyerjük ki. A spenótot és a petrezselymet turmixoljuk össze vízzel és szűrjük át szűrőzsákon. Keverjük össze a két zöldség lét és már fogyaszthatjuk is a vitaminban gazdag levest. TIPP: Ha több vizet használunk a turmixolásnál, akkor a zöldeket nem kell még pluszban szűrőzsákon is átnyomkodni. Lénárt Gitta www.lenartgitta.hu


CSOKOLÁDÉHAB KOMPÓTTAL

HOZZÁVALÓK 150 g 70%-os étcsokoládé 4 db tojás 50 g cukor 150 ml habtejszín 4-5 evőkanál pálinka 9 db barack vagy cseresznyekompót

ELKÉSZÍTÉS Az étcsokoládét olvasszuk fel gőz fölött. A tojásokat válasszuk szét. A cukrot keverjük simára a tojássárgájával. A tojásfehérjét csipet sóval verjük kemény habbá. A tejszínt is verjük fel. A tojássárgához keverjük a felolvasztott csokoládét, majd a tejszínhabot. Keverjük össze a masszát óvatosan a felvert tojásfehérjével. A krémet kanalazzuk desszertes poharakba és fedjük le fóliával, majd tegyük hűtőbe 1-2 órára. Tálalás előtt a kompótot melegítsük fel a pálinkával és kanalazzuk a csokoládéhab tetejére. Tejszínhabbal is megkoronázhatjuk!

CSAK A NŐKNEK | 15


A KÓD NEVE:

kétfaktoros online shopping 2021. január 1-től az Európai Unióban minden bankkártya tulajdonosnak kötelező több lépcsőben jóváhagynia az internetes kártyás vásárlásait. Ez azt jelenti, hogy aki nem ad meg telefonszámot az azonosításhoz, vagy nem használ mobilbank applikációt, az nem fog tudni vásárolni az adott internetes platformon, hiszen az online fizetés számára lehetetlenné válik.

számlájáról kisebb-nagyobb összegeket. Az online vásárlás biztonságosabbá tétele érdekében a bankok a bankkártya mellé ún. online kódot is kiadtak. Mindenkinek a saját kártyája mellé egy fix, négyjegyű kódot, amit a vásárláskor kapott sms-ben lévő számsoron túl még külön meg kell adni ahhoz, hogy a rendelést kifizethessük. Minden kártyatulajdonosnak, aki a bankkártyáját online vásárlásra szeretné használni – ELŐZETESEN – aktiválnia kell bankjánál az online kódját.

Miért volt erre szükség? Az utóbbi években felpörgött az internetes vásárlások piaca. Gombamód szaporodtak az új webáruházak, az otthonülők szívesen használták az online rendelési felületeket. Ahogy az lenni szokott megjelent a „sötét oldal” is, a kártyaadatok megszerzésével könnyen lenyúltak a vásárlók

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknekmagazin.hu weboldalon. Dr. Marczi Erika +36-30 / 280-7475 emarczi@hu.inter.net

� ���� ���

��� �����

���

�� ����

���

��

� ��� ��� ���

���

����

123

���� ���� �� ����� ���� ��� ���� ��A� �� �� �� �� ���� ����� ���� ���� ���� ���� ���� ����� ��� ���� ����� ���� ���� ���� ��� �� �� �� �� ���� �� ��� ���� ���� �������� ���� �� ���� �� ����� ���� ���� ���� ������ ��� ����� �� ���� ��� ���� ��� ������ �� � ���� ���� ���� �� ���� ���� ���� �� �� �� ���� �� ������ ���� ���� �� �� �� �� �� � ���� ���� ��� A� �� ����� ���� ���� �� ���� ��� ���� ���� ���� ����

BA

NK

NA

ME

05

0 12

34

CA

16 | CSAK A NŐKNEK

RD

HO

LD

ER

/12


KÖSZÖNÖM ANYA AZ ÉLETEMET! Női erő a múltunk Nőitől

Édesanyukámtól örököltem azt, hogy a jéghátán is megélek! Anyukám hozadéka, hogy nagyon gondoskodó vagyok! Anyukámnak fontos volt, hogy az álmait megvalósítsa, ezért én is utána eredtem! Imád az Anyukám öltözködni, így a stílusomat egy kicsit tőle kaptam! Anyukám mindig nagyon nagy hangsúlyt tett a közös nyaralásokra, így megtanultam milyen fontos, hogy szánjunk egymásra minőségi időt, lehetőleg egy kicsit más környezetben! Légy a Férfi segítője, támogatója, még ha úgy is érzed valamiben erősebb vagy nála, biztosan lesz olyan amiben ő lesz segítségedre! Minden kapcsolat alapja az őszinte beszélgetés egymással, én ezt tanultam Anyukámtól! Köszönöm Anya az életemet, hogy itt lehetek! Ilyen és ehhez hasonló gondolatok merülnek fel bennünk mikor megfogalmazzuk mit is kaptunk Anyukánktól! Tudjuk azt is vajon, hogy az életünk döntő részében, mondhatnánk úgy, hogy a sejtmemóriánkban ezek a gondolatok, cselekvések kódolva vannak örökre? Egy olyan muníció ez, amit bármikor elővehetünk és az adott

helyzetben alkalmazhatunk sikeresen. Sikeresen, mert mondhatjuk úgy is, hogy nem tudunk máshogy működni! A mi sikerünk titka, hogy az életünk Női milyen munícióval láttak el minket. Szerencse vagy még nagyobb szerencse? Mindenki eldöntheti maga, de mindenféleképpen ajándék. Azt mondják, hogy a női ráncok, a megélt események hagyatékai, lenyomatai. Mi ezekből az anyai rácokból táplálkozunk. Ezekből a megtapasztalásokból lettünk azok, akik most vagyunk. Így arra jutottam, hogy biztosan állíthatom, ajándék minden egyes Anyuka a Földön. Feladatuk átadni mindent, szeretetből és önzetlenül azoknak, akiket önmaguknál is jobban szeretnek. Vagyis tudnánk őket nem ünnepelni mindennap?! A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknekmagazin.hu weboldalon! Mitruczky Szandra CSAK A NŐKNEK | 17


NŐI SORSTÖRTÉNETEK A BALATON VIDÉKÉRŐL – 3. rész KOVÁCS EMŐKE ÍRÁSA A 19-20. századi női sorsok között akad színésznő, grófnő, sportoló, szépségkirálynő, de tudós, festő és virágkötő művész is. A tó körül számos emléktábla, szobor, memento hirdeti tevékenységük. Sorozatunkban történeteiket mutatjuk be.

A SZÍNÉSZNŐ

dult, fellépett a kőszínházban is.

Érdekes női nevet olvashatunk a

Végül tüdőbaját is Füreden igyekez-

balatonarácsi temető egyik sírkö-

tek gyógyíttatni. Sajnos sikertelenül,

vén: Szőllősy Nina (1843-1861). A

így lett végső nyughelye az arácsi te-

születési és halálozási dátumból

mető. Szőllősy Nina mellett még két

kiviláglik: rövid élet adatott az itt nyugvó egykori színésznőnek. Nina egy ismert színész-

másik fejfát is láthatunk: Szilágyi Nináét és Balla Béláné Gildai Ernesztináét. A szintén Füreden gyógyulni vágyó fia-

család sarjaként

tal színésznők a korában

már ötévesen

jóval ismertebb Szőllősy

színpadon állt.

Nina mellett nyugsza-

Latabár Endre neves társulatának lett tagja és elsősorban népszín-

nak. Sírjaikat az 1980-as években felújították, emlékhelyként tisztelik. Szőllősy

művekben, operettekben szerepelt.

Nina vörös márvány sírkövén Pap

Fellépései mellett elbeszéléséket,

Gábor arácsi – művészetkedvelő –

verseket írt neves hazai lapokban.

református lelkész érzelmes verse

Balatonfüreden többször megfor-

olvasható:

18 | CSAK A NŐKNEK


A SZÍV ÖNNÖN TÜZÉBEN HAMVAD EL, HA SZENVEDÉLYE ÉGŐ LÁNGRA GYULT. IGY LÁNGOLÁL A SZÍN MŰVÉSZETÉRT, S KIÉGETT BENNED FÉNYES CSILLAGUNK. NEMES TÜZED A SÍR FELÉ SODORT, A POR LEHULLT, A LÉLEK ÉGRESZÁLLT, A SZÍN MŰVÉSZET TISZTELŐI ITT KÖNNYEZVE MONDANAK ÁLDÁST REÁD.

Dr. Kovács Emőke Történész Balaton kutató www.facebook.com/ drkovacsemoke

CSAK A NŐKNEK | 19


FÓKUSZBAN AZ ANYÁK Közhely, hogy a koronavírus-járvány átírta életünket, de kevesen gondolnak arra, hogy legtöbbet az édesanyák mindennapjai változtak. Anyák napja közeledtével egyre több szakértő teszi fel a kérdést, hogyan viselték a családanyák az elmúlt egy évet. A magyarokat sokan alapvetően

tünetei a poszttraumás stresszhez

depressziós népnek tartják. Pszicho-

hasonló állapotot idézhetnek elő a

lógusok rendszeresen hívják fel a

lakosság jelentős részében. Varga

figyelmet a posztkommunista örök-

Éva Katalin szakpszichológus koráb-

ségnek, a XX. század történelmének

ban úgy nyilatkozott, hogy támogató

pszichikai vonzataira. Mégis a magyarok nemzetközi összehasonlításban

segítség nélkül szinte lehetetlen nőként helyt állni a világjárvány idején.

jól viselték a pan-

A problémák feldol-

démiával járó lelki

gozása, tanácsok

megpróbáltatáso-

és trükkök adása

kat. Azonban ahogy

céljából szervezte

egyre több szó esik a poszt-Covid tünetegyüttesről, amely rendkívüli módon megterheli a betegségen

meg a Csak a Nőknek Magazin és Női Klub a Nők Világa Summitot Lelki detox címmel. Az esemény ötlet-

átesettek szervezetét, úgy kerül elő-

gazdája, Kovács Magdolna is egyetért

térbe, hogy a folyamatos pszichikai

a pszichológussal, hogy a magyar

megterhelés, a létbizonytalanság, az

nőknek szükségük van segítségre a

egymástól való elszigetelődés, illetve

pandémia okozta pszichés problé-

adott esetben a betegség fizikális

mák leküzdése érdekében.

20 | CSAK A NŐKNEK


Magdolna és a találkozó szervezőcsa-

az amúgy is túlhajszolt családanyákra

pata tavaly március óta megdöbben-

hárul.

tő tapasztalatokkal találkozott. Az élet

A Nők Világa Summitra közel ezren

szinte egyik napról a másikra való

regisztráltak és a visszajelzések sze-

átszervezése mind a családanyákra

rint az egy héten keresztül hallgatott

hárult, akik ezt még megoldották, de

24 előadás jelentős tanulságokkal és

„ahogy egyre jobban elhúzódott a

segítséggel szolgált minden résztve-

bezárkózás, úgy sokasodtak nehézségek, és a nők energiaszintje lemerült”.

vőnek, akik színes életutakat ismerhettek meg. Megtudhatták hogyan küzd a járványhelyzettel

A szervezőkhöz

a divattervező, az

érkezett vis�-

élsportoló, a mérnök,

szajelzések szerint

a természettudós, a

hatalmas energiákat emészt fel az otthonoktatás, amely mellett kötelező a saját munkavégzés,

színész vagy éppen az újságíró. A konferencia időszaka alatt közel 25 ezren tekintették meg az előadásokat,

illetve a háztartás vitele is. Ráadásul

beszélgetéseket, és a legtöbb részt-

a családanyák tartják a lelket mind

vevő már várja a két hónap múlva

férjükben, mind gyerekeikben. A férfi-

esedékes újabb konferenciát, amely-

akat az egzisztenciális bizonytalanság,

ből – reményeik szerint – ismét erőt

a gyerekeket pedig a szociális kap-

tudnak meríteni.

csolatok beszűkülése viseli meg, ahol a vigasztalás és a figyelem elterelése

Jancsó Orsolya, Magyar Nemzet

CSAK A NŐKNEK | 21


„Köszönöm szépen a tegnapi előadásokat! Nagy tudású emberektől valódi értéket kaptunk! A tudás hatalom, s csak úgy tudjuk saját életünket irányítani, ha folyamatosan képezzük magunkat. Nagyon fontos az olvasóvá nevelés, amit egészen kicsi életkorban fontos elkezdenünk. Nem származhat hasznom olyan dologból, amiből másnak kára származik. Ha a környezetünket tönkretettük, magunkat is tönkre tesszük. Azért születtünk, hogy jobbá tegyük a világot. Hatalmas igazságok!”- Györgyi „Köszönöm az előadását. Kollektív hasznos információkat ad, érdemes végig hallgatni, ajánlom mindenkinek A személyes üzenetét, idézetet is köszönöm.” A zarándok búcsúja ”A boldogságot csak az bírja el, aki elosztja. A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad belőlé. Mert amikor bennünket elküldtek, az útra bocsájtó Hatalom így szólt: Rád bízok minden embert külön, kivétel nélkül mindenkit, segíts, adj enni, adj ruhát, mindenkire vigyázz úgy, mint magadra, és ne hagyd a sötétségben elmerülni. Amit szerzel, amit elérsz, amit tudsz, amit átélsz, osszad meg. Az egész világ a tiéd. Szabad vagy a kövektől az éterig. Ismerd meg, hódítsd meg, senki se 22 | CSAK A NŐKNEK

tiltja, de jaj neked, ha magadnak tartod meg. Elbocsátlak téged is, mint mindenkit, de ne feledd: felelõs vagy minden emberért, aki veled él, s el kell számolnod minden fillérrel, amit magadra költesz, minden örömmel, amit magadba zártál, és minden boldog pillanattal, amit magadnak tartottál meg. Most eredj és élj, mert a világ a tiéd.” (Hamvas Béla)” -Reni „Köszönöm Nektek, a stábnak, mindenkinek, aki részt vett a szervezésben, a megvalósításban, a meghívott vendégeiteknek! Jó volt együtt. Már vágom is ki a szárnyamat! Ölelés, :)” - Éva „Kedves Magdi és Lili! Köszönöm Nektek, hogy lehetővé tettétek ezt a csodás utazást, remek előadókkal, egy cseppet sem könnyű időszakban. Én főzés, takarítás közben is Titeket hallgattalak. Veletek keltem reggel és veletek feküdtem este, miután meghallgattam Magdi esti összefoglalóját, jegyzeteit. Sokkal boldogabbá tettétek ezt a nyolc napot. Alig várom a következő Summitot, hogy újra részese lehessek!!”Györgyi „Sok színű, tartalmas előadók. Hasznos gondolatokkal teli. Köszönöm!”- Emőke „Remek riportokat hallhattunk ma is. Gratulálok a munkátokhoz. Köszönöm!!”Balázs


Milyen volt a Nők Világa Summit 2021 LELKI DETOX? Beszéljenek helyettünk a résztvevők gondolatai! „Kedves Magdi és Lili! Végignéztem, illetve figyelmesen meghallgattam az ÖSSZES beszélgetést. Volt olyan, akit már „ismertem” egyéb fórumokról és olyan is, akivel most találkoztam először. Penyák Erika nagyon megérintett érzelmileg, mivel „egy cipőben járunk”. Takáts Péter pedig olyan összefüggésekre világított rá, ami sok mindent segített tisztán látni, és végre megtaláltam a helyemet a „kulturális kreatívok” táborában... Köszönöm az élményt!”- Csilla „Kedves Summit Szervezők! Fantasztikus 8 nap feltöltődés volt, rendkívüli, értékes személyiségű előadókkal! Öröm volt hallgatni minden beszélgetést! Inspiráló, tanító, szeretetet hozó, élményben gazdag program volt. Boldog pillanatokat nyújtott és csodás gondolatok megélését jelentette számomra a részvétel. Hálás köszönet a lelki támogatásáért! Elismerésem és tiszteletem az áldozatos munkáért! Köszönöm”- Nikolett

jön találni, kialakítani férj és feleség között, mert harmóniájuk példaként szolgál a gyerekeik előtt! Ez a szülők felelőssége, amely generációkat képes átölelni és egy szebb jövőt építeni! Nagyon köszönöm!”Gabriella „Köszönjük a rengeteg energiát, amelyet az előadás sorozat megvalósításába fektettetek, a hallgató, néző közönség számára, lelki egészségünk megőrzése érdekében.”- Erzsébet „Nagyon köszönöm a programot, számomra jó és hasznos volt. Úgy érzem részemre V. Kulcsár Ildikó tanácsai voltak a leginkább megfontolandók. Várom a további izgalmas előadásokat, beszélgetéseket.”- Erzsébet „Örülök, hogy hallgathatom az előadásokat. Rengeteg pozitív, feltöltő, tovább gondolkozásra sarkalló, értékes információval, tartalommal gazdagítanak. Témától függetlenül mindenik előadó valamit hozzátesz a személyes fejlődéshez. Hála és köszönet érte!”- Piroska

„Nagyon hasznos előadás volt! A mai nőnek sok kihívásnak kell megfelelnie, de nagyon fontos, hogy első sorban maradjon mg nőnek, mert „gyengédnek lenni nem gyengeség”! Fontos az önismeret ahhoz, hogy hasonló érték rendet sikerülCSAK A NŐKNEK | 23


Nők Világa Summit 2021 LELKI DETOX amit érdemes megjegyezni… Az esemény alatt előadóinktól rengeteg hasznos gondolatot sajátíthattunk el, melyeket érdemes megjegyezni és minden nap legalább egyszer elolvasni, hogy erőt kovácsoljunk belőlük! A teljesség igénye nélkül íme néhány gondolat előadóinktól! Anni Pastor: „A divat egy örök körfogás! Mutasd meg a Te saját világod! De abba a világba nem biztos, hogy belefér mindenki. Nem kell mindenkinek szeretni, amit én kitalálok. Egy Nő mindig a nőiességét mutassa, egy férfi pedig, mindig a férfiasságát!” Diaconescu Gabriella: „Folyamatosan fejlődni, tanulni kell. Elvégre ami nem felfelé megy, az lefelé halad.” Dr. Darnói Tibor: „A párok nem egymással szemben állnak, hanem kiemelik egymást! Nő meg férfi együtt egy egész!” Dr. Kiss Gergely: „ A hétköznapok apró részleteiben kell megélni a jelent!” Dr. Kovács Emőke: „Legyen a kultúra szenvedély! A jelenünk megértése a legtöbb esetben múltunk ismeretén múlik.” Dr. Pompor Zoltán és Dr. Vas Virág: „Aki nem olvas, az nehezebben tájékozódik a világban.” 24 | CSAK A NŐKNEK

Joós Judit: „Érezd magad jól! Azt gondolom, hogy mindig van lehetőségünk tovább lépésre, megújulásra KORHATÁRTALANUL! A kezünkben van az újratervezés „gombja”!” Eszterhai Katalin: „Boldogságra mindig van ok, és hiszem, hogy az élet túl sokat ér ahhoz, hogy jelentéktelenné váljon…”

Mester Attila: „Azt adod a gyermekednek, ami Te vagy!”

V. Kulcsár Ildikó: „Hiszen mások hibáiból, drámáiból, örömeiből – megmosolyogtató és komor élethelyzeteiből – valamennyien tanulunk. De mit is? Talán túlélési technikákat. Talán kudarctűrést, mosolyt, derűt és igen rengeteg szeretetet, ami nélkül lehet élni – több diplomásként és analfabétaként egyaránt -, csak nemigen érdemes.”

Müller Péter Sziámi: „38 felett kezdődik a Nő”!


Penyák Erika: „Ha nem mondhatom el egy gyermeknek, elmondom hát mindegyiknek! Ne ahhoz keress partnert, amit hiszel magadról, hanem találd meg ahhoz, aki valójában vagy!” Dr. Steier József: „Az alkotó, pozitív szemlélet sok mindenen átsegít bennünket és ha merünk szeretni és tudunk szeretetet elfogadni, akkor IGEN, élvezhetjük is ezt a földi létet!” Takáts Péter: „Mi magunk tevékenykedünk azokban a dolgokban, amik sorsszerűen érnek bennünket! A lelke mélyén talán mindenki tudja, hogy meg kell változtatni a világot.” dr. Vámos Sinkó Klára: „Minden megszerzett tudás közelebb visz bennünket ahhoz, hogy életünk irányítói legyünk.” Kröell-Dulay Emőke: „Minden rendben van!”

Hajós András: „Az emberi méltóság sérthetetlen és mindenkinek jár!”

Kovács A. Magdolna: „Ha Anya jól van, mindenki jól van!”

Vicsápi Natália: „Írd Te a sorsod!”

Hegyi Ildikó: „Napjainkban a megújulás időszakát éljük. Félelem helyett az új lehetőségekre érdemes fókuszálni.” Sipos József: „Szeresd az embert, légy alázatos a termőföld iránt, élj a hivatásod talentumaival a jó cél és a fejlődés érdekében!” Steiner Kristóf: „Az embernek kötelessége pozitívan szemlélni a világot, de ez nem azt jelenti, hogy ne éljük meg a szomorúságunkat. Ez az egyetlen módja, hogy éljen az ember.” Nagy Irén Mónika: „A mértékletesség, vagy önfegyelem egy erény és emberi érték. A környezettudatosság része.” Szalay Attila: „Egy párkapcsolatban fontos a közös nevező megtalálása és fenntartása mindkét fél részéről. Ugyanakkor mindkettő félnek legyen egy saját szférája, amit a másik tiszteletben tart.” Busch-Turcsányi Sipos Éva: „Amiben hiszünk és kívánunk az megvalósul. Hiszem és vallom, hogy manifesztálódik az, amire sokat gondolunk!” Kovács A. Magdolna és Kovács Lili: „Merjünk kilépni a komfortzónánkból, higgyünk az összefogás és segítségnyújtás erejében, mert Nőként mi neveljük a jövő generáció férfi és női tagjait!” CSAK A NŐKNEK | 25


Nők Világa Summit 2021 LELKI DETOX Nézzük, mit adott az előadóinknak a Summit! A teljesség igénye nélkül!

MÜLLER PÉTER SZIÁMI Köszönöm a meghívást. Puszillak Titeket! Jók vagytok.

DR. KOVÁCS EMŐKE Kedves Magdi, kedves Lili! Szeretettel gratulálok Nektek, nagyon szép és nagy munka volt mindez, köszönöm a lehetőséget!

DR. STEIER JÓZSEF Kedves Magdi és Lilly, Én is gratulálok. Már az ötlet jó volt, a kidolgozás tökéletes ( na meg az előadók....) szóval tényleg műfajt alkottatok. Igen számíthattok rám a továbbiakban is!

MESTER ATTILA Köszönjük! Szuperek vagytok! Sok puszi

26 | CSAK A NŐKNEK

ESZTERHAI KATALIN Kovács Magdinak, Lilinek és a Csak a Nőknek -Női Klub munkatársainak, tagjainak, vendégeinek és mindenki másnak, akikkel a technika segítségével találkozhattam ezekben a napokban... Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, hogy részese lehettem „A Nők Világa 2021 Lelki Detox Online” programnak. Vallom, boldogságra mindig van ok, még a mai időkben is, amikor minden összezavarodott, amikor sírni könnyebb, mint nevetni...Hiszem, hogy az öröm, a szeretet, amit egymásnak adunk, éltetőbb erő, mint a félelem és soha nem szabad alábecsülnünk magunkat és a lehetőségeinket...Néha szükségünk van a megpróbáltatásokra, különben


honnan tudnánk, mennyi erő, bátorság van bennünk. Dávid lehet, hogy azért találkozott Góliáttal, hogy megismerje a szívében élő óriást...Igen, mindannyiunkban él egy óriás, bátrabbak vagyunk, mint gondolnánk... bennünk van az erő, az akarat és hiszem, ha helyén van a szívünk, úgy látjuk az életet, ahogyan kell, azzal a kedéllyel, amivel az az ember rendelkezett, akit Montreálban egy utcai fergetegben láttam...Egy nagy labdán egyensúlyozott, tudta, hogy le fog esni, de a lehető legtovább kitartott...Hiszem, hogy valamennyiünket ilyen fából faragtak...még, ha tudjuk is, hogy a végén mindannyian leesünk a labdáról, de a lehető legtovább tartsunk ki... Megtanultam, nem szabad belevesznünk a megszokásba, nem szabad, hogy a körülmények áldozatai legyünk... tegyünk különbséget aközött, hogy azért csinálunk valamit, mert annak értelme van és aközött, mert ezt mindenki így csinálja. Ernest Hemingway írta. „Szép a világ, megéri, hogy küzdjünk érte”...A szeretet mindig ott van, körülöttünk, meleg és biztos. Mert a szeretet nem más, mint az emberek körülöttünk, akikben hiszünk, akikkel megoszthatjuk mindazt, amitől könnyek csíkozzák az arcunkat, vagy éppen azt, amiért hangosan kacagunk...Engedjük, hogy valaki, egy barát, egy másik ember, meghallgassa a történeteinket...Én szívből köszönöm, hogy időt szántatok, szántak rám, megtisztelő, hogy megoszthattam a gondoltaimat veletek, önökkel... Kívánok mindannyiunknak jó egészséget, elegendő fényt, és kívánom, hogy valamennyien tanuljuk meg a hála nyelvét, hogy tudjunk a boldogságról mesélni...

DIACONESCU GABRIELLA Aztamindenit, de nagyon sok szuper visszajelzés érkezett a Summit-ról. Öröm és boldogság látni, olvasni a visszajelzéseket! Igazán nagyszerű, egyedülálló mozgalom, amit okoztok az embereknek azáltal, hogy összehoztatok bennünket előadókat, hogy közösen adjunk a világnak pozitív hasznos alkalmazható adatokat, amivel szebbé, energikusabbá, boldogabbá tehetjük a mindennapokat ebben a jelenlegi helyzetben!! A munka amit beletettetek hogy létre hozzátok a Summitot igazán példaértékű! Minden nehézség, akadály ellenére kitartottatok e nemes cél érdekében! Nagy cél nagy akadályok, amit fantasztikus módon kezeltetek annak érdekében, hogy az embereknek adjatok, adjatok, adjatok pozitivitás, stabilitást! Köszönöm Nektek, hogy vagytok, köszönöm, amit az emberiségért tesztek, és kérlek folytassátok ezt a nemes célt!

CSAK A NŐKNEK | 27


Mentális pandémia… Védekezz ellene!

Az elmúlt egy év idáig nem használt kifejezést, sajnos életérzést hozott mindennapjainkba. Most nem a COVID-19 okozta sok honfitársunk haláláról és a gazdaságban okozott felmérhetetlen káráról szeretnék írni, hanem a ritkábban, szinte egyáltalán nem „kibeszélt” mellékhatásairól, amit én mentális pandémiának hívok. Bár otthonunkba költözött, helyet követel gondolatainkba, de tudunk tenni ellene, hogy ne vegye át az érzéseink feletti irányítást. Én kipróbáltam, működik!

Hogyan? • Legyen az éjszakai pihenésünk zavartalan és elégséges. Ez teremti meg annak lehetőségét, hogy reggel pozitív hangulatban ébredve felszabadultak legyünk. • Szeressük magunkat (nagyon fontos), nézzünk a tükörbe, mosolyogjunk. • Gondoljunk életünk olyan eseményeire, emlékeinkre, melyek kedvesek nekünk. • Gondolatban öleljük át párunkat gyerekünket, unokánkat úgy, ahogy szoktuk, mondjuk ki hangosan, hogy szeretlek. • Menjünk a természetbe! Itt a tavasz, süt a jótékony hatású nap, hallgassuk a madarak csicsergését, önfeledt szárnyalásukat, jusson eszünkbe, hogy mi is ilyen felszabadultan akarunk és tudunk élni. Ami tény: az életünk egy csodásan jó ajándék, ennek örülni kell! Olvassátok Magazinunk nagy szaktudással rendelkező Szakértőinek írásait. Étkezzetek változatosan, vitaminok napi fogyasztása „kötelező”, mozogjatok sokat. Következő, hamarosan jelentkező cikkemben tájékoztatni foglak benneteket azokról a hangulatot és életérzést, testi kiegyensúlyozottságot okozó lehetőségekről, melyek kémiai bevitel nélkül hozzájárulnak mentális egészségünk biztosításáról. Sok sikert kívánok Mindannyiótoknak! A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknekmagazin.hu weboldalon

28 | CSAK A NŐKNEK

Novák Zsuzsa | novak.szako@gmail.com


Mit nevezünk örömnek? Az öröm olyan mentális állapotokat jelöl, amelyet pozitívként, kellemesként tapasztalunk meg. Ez magában foglal több különleges mentális állapotot, mint például amilyen a boldogság, szórakozás, eksztázis vagy az eufória. Az örömre való képesség fejleszthető, a szervezetet motiváljuk, hogy újra élje a jövőben azt a helyzetet, amit kellemesként érzékel, és arra, hogy kerülje az olyan helyzeteket amelyek a múltban fájdalmat okoztak. Az öröm tapasztalása szubjektív, mindenkinek más, különböző mértékű örömöt tapasztalunk ugyanabban a helyzetben. Sok örömteli élmény kapcsolódik az alapvető biológiai funkciók kielégítéséhez, mint például az evés, a testmozgás, a higiénia vagy az olyan tevékenységek, mint például a művészet,

a zene, a tánc, és az irodalom. A boldogság alappillére a belső harmónia és a lelki béke megteremtése. A boldogságérzés eléréséhez azonban mindenki életében más és más tényező szükséges. A boldogságérzet kialakulásához számos dolog segít hozzá bennünket, egyrészt a szervezetükben aktiválódó biokémiai folyamatok révén, másrészt tanulási folyamat, mert meg kell tanulni, örülni a dolgoknak…. De hogyan? A sport szerepe a boldogságban leginkább a hosszabb távon folytatott aerob típusú, intenzív mozgásformák, (kardio-edzés, futás, úszás) melyek fokozzák az endorfinok felszabadulását, átlendítenek az úgynevezett holtponton, elnyomják a fáradtság és kimerültség érzését. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknekmagazin.hu weboldalon Nagy Irén Mónika Öröm tréner m.nagy@folyondar.hu

CSAK A NŐKNEK | 29


SÚLYKONTROLL

Továbbfejlesztett hatóanyag összetétel • aszervezetanyagcsere-folyamatainak intenzívtámogatására • afogyókúraaktívelősegítésére.

30 | CSAK A NŐKNEK


ill

Anappaliformulahatóanyagaisegítik: • a súlycsökkenést (bodza, zöld tea), • a zsíranyagcserét (kolin, Garcinia cambogia), • a normál vércukorszint fenntartását (króm, bodza), • a vesék kiválasztó funkcióját (zöld tea, bodza), • a tápanyagok normál anyagcseréjét (biotin, króm), • a pajzsmirigy megfelelő működését (szelén). -nel Szabadalmaztatott hatóanyaga szerepet játszik a normál testsúly megőrzésében, akár 80%-kal jobb felszívódást biztosít a tápanyagok (pld. vitaminok és ásványi anyagok) számára.

ill

Azéjjeliformulahatóanyagaigondosanválogatottélelmirostok: • melyek átalakulás nélkül haladnak át az emésztőrendszeren, • nagy folyadékmegkötő képességgel rendelkeznek (vízoldékony rostok: inulin, guargumi), • segíthetik a normál bélműködést (útifűmaghéj). Szenna kivonat tartalma: • hozzájárul a normál bélmozgáshoz, • a rendszeres béltranzithoz. Borsmentaésédeskömény illóolaj hatóanyagai támogatják a bélműködést, az emésztőrendszeri komfortérzet fenntartását. A korszerű, titán-dioxid mentes, bélben oldódó kapszulahéj garantálja, hogy a rostok célzottan, a belekben fejtsék ki hatásukat.

Gyártja és forgalmazza: BGB Interherb Kft. 1136 Budapest, Tátra utca 25. E-mail: info@interherb.hu • www.interherb.hu | 31 A NŐKNEK Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és CSAK az egészséges életmódot.


A CSAK A NŐKNEK MAGAZIN ISMÉT NAGYOT ALKOTOTT! 2021-ben létrehozta a Nők Világa Club Card programot! Csatlakozz Te is, légy részese egy igazi nyüzsgő-pezsgő közösségnek! Köztünk nem leszel egyedül! 25 értékes beszélgetés, évente 10 db nyomtatott Csak a Nőknek Magazin, kedvezmény számos eseményre, workshopra, képzésre, belépőkre. Valódi szolgáltatások, minőségi termékek várnak nálunk és partnereinknél egyaránt! Takaríts meg minimum 50.000 forintot évente! Lépj be Te is! Élj a lehetőségekkel! Célunk: hogy olyan kiemelkedő szolgáltatást nyújtsuk, amely jelentős kedvezményeket, lehetőségeket nyújt a Nők Világa Club Card tulajdonosoknak. Ne habozz! Tartozz közösségünkhöz! Mottónk: Valódi értékek, igazi nőknek!

...mert, ha ANYA jól van, MINDENKI jól van! Ebben segítünk! Érezd jól magad! Legyél Nők Világa törzsvásárlói tag! Regisztrálj! Miért előnyös a Nők Világa Klubtagság? • 5-10-20-30-40% kedvezmény biztosítása a Partnereink által • Éves szinten 50. 000 forintos költségmegtakarítás • Tagja lehetsz egy lelkes, pozitív gondolkodású, nyüzsgő-pezsgő csapatnak • Számos képzés, program, esemény, termék –akár virtuálisan- érhető el kedvezményesen (Magazin által szervezett események. Pl. Női Klub, Nők Világa Summit 2021, Nők Világa Nemzetközi Gálaest) • Ha tag vagy, akkor minden hónapban nyomtatott Csak a Nőknek Magazin • Azon dolgozunk, hogy jól érezd magad a bőrödben Lépj be Te is a Nők Világa Club Card programunkba és élj a lehetőségekkel! Éves díja akciósan 25 000 Ft helyett 9 900 Ft 32 | CSAK A NŐKNEK

Profile for csakanoknek.hu

Csak a Nőknek Magazin- 2021. május  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded