__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

1


2


4 Bősze Ádám: A z élet tenyerén 6 Fogadom, hogy lefogyok! 7 Szilvásy Judit: Évkezdés Feng Shuival 8 Válaszd az egészséget

Kovács A. Magdolna tulajdonos

9 C sicseriborsó leves póréhagymával 10 Szórádi Rózsa: Tudatos tervezés, sikeres élet

11 Kortalan egészség

Kedves Olvasó! Az év gyakran az újrakezdés időszaka is, hiszen a fogadalmak garmadával születnek ilyenkor. Igaz, töredék részük sem éri meg a tavaszt, de a lényeg a szándék a változásra. Magazinunk januári számában segítünk néhány jó ötlettel, a sikeres évindításhoz. Szakértőink egész évben rendelkezésre állnak majd, hogy tanácsaikkal, tudásukkal átlendítsék olvasóinkat a nehezebb időszakokon is.

12 Zádori-Fekete Beatrix: Tégy önmagadért! 13 Kovácsné Mayer Judit: Hormonváltozás 14 Dr. Csicsor János: A természet csodája 17 Gallay-Nagy Krisztina: Kabát divat 18 E. Dombai Krisztina: Szerelem és szex inkontinenciával

19 Dülk Rita: Téli hónapok ekcéma nélkül 20 Természetes szépség

A Csak a Nőknek Klub januárban is 21 Busch-Turcsányi Éva: Egészség tanoda folytatja a jól bevált hagyományokat. 22 Jövő köszöntő Ízekkel, értékekkel, élményekkel várjuk klubtagjainkat és az újonnan 23 Élvezd a telet! csatlakozó érdeklődőket. Kovács A. Magdolna & Csak a Nőknek Magazin csapata

25 Bíró Ica: Mindörökké nő

26 Dr. Marczi Erika: Gondolj a briliánsra

Keresd a Csak a Nőknek Magazin oldalát a facebookon is! Impresszum: Csak a Nőknek Életmód magazin Nyomdai előkészítés: Profitadó Reklám Hirdetésfelvétel: media@csakanoknek.hu Terjesztés: Profitadó Reklám

Profitadó Reklám 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20. Telefon: +36 70/430-5377 Posta cím: 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20 Információk: www.csakanoknek.hu E-mail: media@csakanoknek.hu

A cikkekben és a hirdetésekben elhelyezett szövegekért, képekért, a grafikai munkák jogtisztaságáért sem a szerkesztőség, sem a kiadó felelősséget nem vállal.

Szponzorációs és együttműködési ajánlatait küldje el a szerkesz­tőség címére vagy e-mailben: media@csakanoknek.hu

3


Az élet tenyerén Mi vezette el a zenekritikusi pályára? 16 évesen szerettem bele a komolyzenébe. Autodidakta módon kezdtem, majd amikor egyetemet kellett választani, a Zeneakadémia mellett döntöttem. Mivel elég későn lépett be az életembe a zenetanulás vágya, hivatásos zenész már nem lehetett belőlem, de a zenetudományi szak még nyitva állt előttem. A zenekritika iránti vonzalmat Kroó Györgynek köszönhetem, akitől a Zeneakadémián tanultam. A Magyar Televízióba éppen a kritikusi munkának köszönhetően kerültem. Felfigyeltek rám. Várbiró Judit, a zenei osztály vezetője hívott, hogy koncerteket közvetítsek.

Vannak egyenes életutak és vannak olyan sorsok, amelyek látszólag kacskaringós úton visznek el a célba. Bősze Ádám élete szinte regénybe illő. Mondhatnánk „megjárta a hadak útját”, bár saját bevallása szerint Isten a tenyerén hordozza. Azon kiváltságosak közé tartozik, akik úgy élhetnek, hogy a kedvükre való feladatokat vállalják el. A színészet és a szerzetesség között vacillálva, a sorsa bízta magát.

Hogyan lett az M5 csatorna Hétvégi belépő műsorának munkatársa? Dér Ágnessel, az M5 csatorna igazgatójával több műsorban dolgoztunk együtt. Jó munkakapcsolat alakult ki közöttünk. Ő ajánlotta fel, hogy a Hétvégi belépő című műsorban én legyek az egyik műsorvezető. Élő adásról van szó, amiben igazán jól érzem magam.

Hogyan került a médiába? 1995-ben kopogtam be ismeretlenül a Magyar Nemzet szerkesztőségébe, hogy zenekritikusnak jelentkezzek. Lőcsei Gabriellának köszönhetően felvettek a próbaként írt zenekritika alapján. 5 évet Kép forrás: MTVA, adambosze.com dolgoztam ott. 4


Bősze Ádám A zenei stand-up hogy jött létre? A klasszikus zene területén kétségtelenül többen ismernek. A komolyzenei koncertek közvetítésénél az a feladat, hogy a közönség figyelmét lekössük, amíg két szám között a színpadot átrendezik. Néhány fesztiválon a saját stílusomban konferálhattam. Ennek kapcsán született meg a Kaposfesten az ötlet Frankl Péternek is köszönhetően, hogy önálló produkcióként zenei stand-upot csináljak. Teltházzal ment mindjárt az első, engem is meglepett a sikere. Több vidéki város után, Budapesten február 27-én találkozhat a közönség ezzel a produkcióval.

A teológia mellett egy civil szakot is elvégezni ugyanazon idő alatt. Így választottam én a Zeneakadémiát. Nagyon komolyan vették a tanítást, több nyelvet is megtanultunk közben. Sokoldalú tudásra tehettem szert, amit a mai napig kamatoztatok az életemben.

Saját zenei antikváriuma is van. Miért fontos feladat ez az ön számára?

Ön eredetileg szerzetesi pályán indult el. Mi lett volna, ha szerzetes marad? Akkor is zenével foglalkoztam volna. A Ferences Gimnázium és Kollégium volt az alap ahhoz, hogy a komolyzene és az Istennek rendelt élet közel kerüljön hozzám. A gimnázium elvégzése után komoly dilemmát jelentett, hogy színésznek menjek, vagy a szerzetesi életet válasszam. Osztályfőnököm bölcs tanácsára elmentem felvételizni a Színművészeti Főiskolára. Nem vettek fel, így nyugodt szívvel választhattam a szerzetességet. Nagyon impulzív időszak volt ez a számomra. A legjobbak kerülhettek csak be, akik képesek voltak egyszerre két felsőfokú képzésen is részt venni.

Elhivatott vagyok ebben. A lelkemnek fontos. Magyarországon nincsenek gyűjtők. Kocsis Zoltán volt az egyetlen, aki ezt gyűjtőként értette, értékelte. Kották, könyvek, kéziratok vesznek körül. A világon talán tizenöten foglalkozunk zenei ritkaságok gyűjtésével. A piac sokkal nemzetközibb, mint egy általános antikvárium esetében. Múzeumok és magángyűjtők érdeklődnek a ritkaságok és különlegességek iránt. A hazai intézményekkel természetesen jó a kapcsolat. A Széchényi Könyvtár, a Zenetudományi Intézet, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum számíthat rám, ha olyan ritkaság kerül hozzám, ami a számukra fontos lehet. Még akkor is, ha ők kevesebbet tudnak fizetni érte, mint egy külföldi gyűjtő. De ebben az esetben ők az elsők. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon

Csaba Beatrix

5


Fogadom, hogy lefogyok!

Biztosan mindenki találkozott már olyannal, aki minden évben megfogadta, hogy életmódot vált és lefogy. A fogadalmat néhányuknak sikerült betartani és elérték a kívánt eredményt, azonban akadnak olyanok is, akiknek sajnos nem sikerült megvalósítaniuk az álom alakot.

Étkezzünk naponta ötször A mai rohanó világban nehéz megvalósítani a naponta ötszöri étkezést, de egy kis odafigyeléssel meg lehet oldani. Ha naponta ötször étkezünk, vagyis: reggelizünk, tízóraizunk, ebédelünk, uzsonnázunk és vacsorázunk, elkerülhetjük a falási rohamokat. Így pontosan annyi táplálék jut a szervezetünkbe, amelyre szüksége van. A rendszeres és tudatosan megtervezett táplálkozás felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat. Nem érzünk folyamatos éhség érzetet, nem áll át a szervezetünk tartalékoló üzemmódba, így elkerüljük a felesleges zsírpárnák lerakódását. 6

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon

Tervezzük meg a napi menüt Hetente legalább háromszor edzünk. Találjuk meg a számunkra megfelelő testmozgás formát, amelyben örömünket leljük. Kezdetben ne erőltessük túl magunkat, mert az árthat az ízületeinknek és könnyen megsérülhetünk. Először például egy gyors séta, minimum 1 órán át sokat segíthet. Ha már megszoktuk a rendszeres mozgást, válthatunk más testmozgásra. Például a futást, biciklizést, úszást, aerobic edzést is kipróbálhatjuk. A legjobb, ha a szabad levegőn edzünk. A testmozgás serkenti az anyagcsere folyamatokat, boldogsághormonokat termel, ezáltal vidámabbak leszünk és a közérzetünk is javul.

Fogyasszunk vitaminokat Sajnos mára a zöldségek, gyümölcsök vitamin értéke jelentősen csökkent. Fontos, hogy a vitaminokat pótóljuk. A fogyókúra ideje alatt kiemelten fontos, hogy szervezetünk hozzájusson a megfelelő vitaminbevitelhez, éppen ezért ilyenkor még fontosabb a vitaminpótlás. Néhány vitamin segíti a fogyást, mint például a C-vitamin. De számos természetes zsírégető is létezik, ilyen például a zöld tea és a zöld kávébab.


Évkezdés Feng Shuival

Az ember kíváncsi természet. Szereti tudni, mi vár rá? Van eszköz arra, hogy kicsit belelássunk a jövőbe. A FengShui a Gua számokkal ebben is segít.

Mi vár rád 2018-ban? A Feng Shui a személyes gua számunkat hívja segítségül, hogy eligazodjunk egy adott év, számunkra nyújtott lehetőségeiben. Ez a 9 Csillag Ki asztrológia. Ehhez is, mint sok előbbi cikkemben már jeleztem, ki kell számolnunk a Gua számunkat.

Gua 5: Ez a hónap a „tervezés” időszaka. Ebben az időszakban az energiák „telelnek”, készülődnek a tavaszi csírázásra. Ez kedvező idő az elmélkedésre, tervezgetésre. Gondolkodj új lehetőségeken, vagy egyszerűen rendezd soraidat. Gua 8: A „gyors növekedés” időszaka: ha az előző idők „előkészítési folyamatai” megfelelőek voltak, ebben a hónapban igen látványos növekedés részese lehetsz. Fontos azonban, hogy ezt megtapasztalva ne gondold, hogy már célhoz is értél, és ne hagyd félbe az előző időszakokban elkezdett munkáidat.

Néhány példa

Gua 1: A „virágzás időszaka”: az előző időszakok tervei, tevékenységei elkezdenek gyümölccsel kecsegtetni. Szüretelheted ezeket a gyümölcsöket. Környezeted felfigyel ügyességedre, rátermettségedre. Talán éppen emiatt lehetőséged nyílik egy jobb munkahely, esetleg magasabb fizetés elérésére. Az ambíciókat ebben az időszakban tudod jól kiélni.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon

Gua 9: Az „ingadozás időszaka”: ebben a hónapban az események és energiák feléd irányulnak. Ilyenkor igen sok lehetőséggel találkozol, és gyakran nagyon nehéz választani közöttük. A legfontosabb törekvésed most az legyen, hogy próbálj egyensúlyban maradni. Sokan ezt az időszakot használják ki a változásra. Szilvásy Judit Feng Shui tanácsadó www.fengshuibolt.hu +36 30 959 0595

7


Válaszd az egészséget

Nemes Mátyás és Nemes Gábor biogazdák Mitől bio a biozöldség? Biozöld ségnek c sak ökológiai gazdálkodásból származó zöldséget tekinthetünk. Semmilyen kémiai veg yszer nem alkalmazható a gazdaságban, sőt a génmódosított anyagok használat a is tilos. A biog a zd álko d á si minős é g tanúsítványhoz nagyon komoly és rendkívül szigorú előírásoknak kell megfelelni. Nem elegendő egyszer megszerezni a minősítést, állandó ellenőrzéssel biztosítják, hogy a gazdaság az idők folyamán is betartja-e az öko-gazdálkodás követelményeit.

+36 70 701 7447 nemesokogazdasag.hu

A biozöldség tehát azt jelenti, hogy vegyszermentes talajban termelt, vegyszermentes zöldség kerül az asztalra.

Miért válassz biozöldséget? Az ökológiai gazdaságból származó biozöldség egészséges. Nem tartalmaz a szervezetre káros kémiai anyagokat, mérgeket. Így a szervezet tökéletesen hasznosít ja a zöldségben lévő vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat. A biozöldség rendszeres fogyasztása megkíméli és táplálja a testet.

Tehát nem elegendő annyi, hogy magát a zöldséget nem permetezik vegyszerrel. A föld, amelyben megterem, az ökogazdálkodás következtében szintén vegyszermentes kell legyen. Ezáltal vitálisabbakká válunk, erőforrásaink megsokszorozódnak. Gyermekek és idősek számára különösen fontos, hogy a szervezetük számára a legtisztább minőségű, jól hasznosuló táplálékot biztosítsuk.

8

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon


Csicseriborsó leves póréhagymával

Hozzávalók 35 dkg csicseriborsó 1 db közepes krumpli 5 db közepes póréhagyma 1 evőkanál olívaolaj 1 diónyi vaj 2 gerezd fokhagyma ízlés szerint só és őrölt fekete bors 9 dl csirke – vagy zöldségalaplé reszelt parmezán sajt extra szűz olíva olaj A csicseriborsót áztassuk be egy éjszakára, majd öblítsük le és főzzük meg a krumplival együtt. Hántsuk le a póréhagyma legkülső héját, majd alaposan mossuk meg és vágjuk apróra. Hevítsünk fel egy evőkanál olíva olajat és a diónyi vajat egy fazékban, majd szórjuk rá a póréhagymát és az apróra vágott fokhagymát. A póréhagymára és fokhagymára szórjunk ízlés szerint sót és őrölt feketeborsot, majd pároljuk puhára. Miután megpuhult, adjuk hozzá a megfőtt krumplit és csicseriborsót és 1 percig pároljuk tovább a zöldségeket, majd adjuk hozzá az alaplé egyharmadát és főzzük 15 percig. Ha krémlevest készítünk belőle, akkor a végén a maradék alapléből annyit adjunk hozzá, hogy elérjük a kívánt sűrűséget. Tálaláskor szórjuk meg reszelt parmezánnal és locsoljuk meg egy pici extra szűz olíva olajjal.

forrás: Jamie Oliver: Pucér szakács

9


Tudatos tervezés, sikeres élet

Vágyunk a tudatos életre, azonban kevesen tudják végigvinni azokat a folyamatokat, ami nélkül nehezen képzelhető el a tudatos élet. Nem csak arról van szó, hogy odafigyelünk a táplálkozásra, beiktatjuk az életünkbe az egészséghez nélkülözhetetlen mozgást, kiszanáljuk a rég nem hordott ruhákat, vagy elhagyjuk korábbi rossz szokásainkat. Persze ezekre is szükség van. Azonban a tudatos élet akkor alakulhat ki eredményesen, ha nem csak napról, napra követjük az aktuális életmód trendeket, hanem valódi élet-tervezéssel alakítjuk át az eddigi életünket, egy jól tervezett életté. Amiben rend és rendszer van.

Felelősség nélkül nincs siker A tervek elkészítésének az az előnye, hogy mi magunk határozzuk meg az életcélokat. Ha jó tervet készítünk, akkor készítünk a célmeghatározáshoz erőforrás felmérést is. Tudjuk, mit tudunk mi magunk elérni és mihez kell majd külső segítség. Ez az első lépés ahhoz, hogy saját magunk kezébe vegyük az irányítást. Azonban nagyon fontos, hogy jól mérjük fel a saját erőnket. Lényeges, hogy pontosan tisztában legyünk avval, mit bírunk el valójában. A jó életterv sosem túlzó és sosem vállal fel többet, mint amit valóban képes megvalósítani. A kevesebb több. A túlvállalás ugyan is sokkal inkább stressz fészek.

Te is képes vagy rá! A céltudatosság, a hit, az akarat nagyon sokat segíthet ahhoz, hogy folyamatosan meghaladjuk korábbi önmagunkat. Fejlődjünk és képessé váljunk olyan életet kialakítani, amiben örömünket leljük és ami a környezetünk, családunk, szeretteink számára is valódi örömforrás.

Kezd a számvetéssel Érdemes av val kezdeni, hog y összegezzük az előző évet. Összeírjuk és evvel tudatosítjuk az elért eredményeket. Ez tökéletes módja annak, hogy megerősítsük az önbizalmunkat. A sikereinkkel való szembesülés, erőforrást nyújt az idei évre is. Érdemes az apróbb Szórádi Rózsa +36 30 341 8660 sikereket is összeírni, hiszen a legkisebb rozsa.szoradi@gmail.com eredmény is értékes.

10

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

www.flavonmax.com/ szoradirozsa


Kortalan egészség Az idősebb korosztálynak olyan vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége, ami fokozottan segíti az immunrendszer működését. Az egészségtámogatást szolgálja a homoktövis és az acerola.

Két olyan korosztály van, amely kiemelt figyelmet érdemel. Az egészen kicsik, akiknél az immunrendszer még nem alakult ki és az idősek, akiknél a szervezet már több támogatást igényel. Miközben az emberek jelentős többsége az egész életet szorgalmasan végigdolgozza, csak nagyon kevesen tudnak egy életen át vigyázni az egészségükre.

A homoktövis erősíti az immunrendszert. Érzékeny gyomrúaknak is ajánlott. Gyulladáscsökkentő hatású. Gazdag ásványi anyag t ar t alma miat t kifejezetten fontos eleme az idősek táplálék kiegészítésénél. A benne lévő vitaminokon túl, flavonoid, és antioxidáns tartalma miatt is érdemes beiktatni a napi étrendbe.

Fontos, hogy a szervezet természetes védelmét biztosító immunrendszer, kiemelt támogatást kapjon. A hosszú évtizedeken át végzett munka, a szervezet kimerülése, a gyakorta túlterhelt, stresszel telített test már nem bír el akkora terhelést, mint amit az aktív időszakban megszoktunk. Ezért olyan megoldást érdemes választani, ami könnyen bevihető, kellemes megoldás. Az acerola is C-vitamin bomba. Emellett A-vitamin, kálium és magnézium forrás is. Ezek pedig nagyon fontosak idősebb korban is. Vérszegénység, cukorbetegség, magas koleszterinszint, reuma esetén is segítség. Ezért idősebb korban ajánlott olyan készítmények fogyasztása, ami acerolát tartalmaz.

www.drsteinberger.hu

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon

11


Tégy önmagadért!

A Pszt!Previ! filozófiája: Prevenció! Szeretet a léleknek! Tisztelet a testnek! Személyes érintettség révén már több, mint 12 éve megtapasztaltam, hogy a gluténérzékenység és chron betegség hogyan teheti tönkre egy ember életét, ha nincs segítség, nincs kapaszkodó. Míg a kórházban a gasztroenterológián a férjem a 3. napon is az infúzió és gyógyszerek mellé búzazsemlét kapott reggelire elgondolkoztam, hol és merre tartunk és mi lesz ennek a vége…

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

12

Ma már tünetmentesen, gyógyszerek nélkül él. Köszönhetően a kor vívmányainak, hiszen egyre több gluténérzékenyt termel a világ, ezért egyre több a gluténmentes termék az üzletek polcain. Mire hazajött a kórházból, újra terveztem a mindennapokat! Olyan megoldást kerestem, ami gyors, fájdalommentes, de pontosan megmutatja a problémákat, ahol a test és a lélek egységében együtt figyelik a kölcsönhatásokat! Olyan orvos és természetgyógyász szakembereket kerestem, akik nem még egy terméket akarnak eladni a pácienseiknek, hanem a legjobb megoldást keresik meg számukra! Olyan szakmai oktatókat kerestem, akiktől bárki meghallgathatja és el is sajátíthatja a számára fontos információkat, akiktől tiszta, és egyenes válaszokat kap a kérdéseire és a problémáira! Olyan gyártókat kerestem, akik profik a szakterületeiken és az eszközeik kifogástalan minőségűek! Olyan termékeket kerestem, amelyek árában és összetételében is garantáltan a legjobbak! 5 év kellett, de megérte. Összeállt a program Professzionális testelemzéseink sor án kérheti kineziológu s, bőrdiagnoszta, táplálkozási szakértő, gyógynövényszakértő segítségét. Várjuk a kamaszokat, lányokat és fiúkat egyaránt, mert a legfontosabb az egészségmegőrzés. Akkor is, ha problémáik vannak a bőrükkel, az étkezéssel vagy akár a világgal! Zádori-Fekete Beatrix szakmai koordinátor +36 20 250 5836


Lépj kiHaormonváltozás komfortzónádból! Klimax, változókor A változókor, a klimax, testi-lelki tünet együttese. Megjelenése mind a két felet érinti kisebb, nagyobb lelki és fizikai tüneteket okozva. A klimaxról akkor beszélünk, mikor a menstruáció teljesen elmarad. Ilyenkor a petefészek lassú kimerülése, az ösztrogén és progeszteron hormonok termelésének megszűnése következik be. Ez egy természetes folyamat, hisz ebben a korban már nincs szükség utódnemzésre, így a petefészek elveszíti funkcióját. Többnyire természetesnek vesszük az egészséget. Egészen addig, amíg az első tünetek meg nem érkeznek. Ilyenkor megadóan legyintünk. A korral jár… Vannak olyan folyamatok a testben, amelyek valóban kötődnek az életkorhoz. Ilyen például a hormonműködés azon része, ami például a fogantatáshoz kapcsolódik. A változókor tünetei biztosan jelzik ezt az időszakot. A téma egyébként nem csak a nőket érinti. A hormonváltozások férfiaknál is okoznak tüneteket. Minden esetre érdemes a témával foglalkozni. Megismerni a test működését, valamint a lehetséges megoldásokat a panaszok orvoslására. A női testet 2 fontos hormon segíti és szabályozza, az ösztrogén és a progeszteron. Ennek a két hormonnak az egyensúlya nagyon fontos szerepet játszik a női önvalónkban, a sárkánnyá válástól az anyakirálynői szerepben való tetszelgésünkig. A két hormon működése határozza meg, hogy éppen melyik álarcunkat viseljük. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

Vannak nők, akik nagyon könnyen átvészelik a hormonváltozást. A skála egyébként széles az enyhe tünetektől, a teljes kimerülésig. Azok a hölgyek, akiknek az ösztrogén és progeszteron szintjük kiegyensúlyozott volt, a változó kor nem hoz nagy változást, viszont aki ösztrogén dominanciában szenvedett, azt igencsak megviseli a változás. Van természetes segítség! Jamgyökér az egészségért. Poloskavész menopauzás panaszokra. Csarátcserje az egészséges hormonháztartásért. INDOL 3C nőknél és férfiaknál egyaránt segíti a hormonegyensúly visszaállítását. Kovácsné Mayer Judit +36 30 982 2232 diyu@freemail.hu

13


A természet csodája

Magyarország sokkal gazdagabb természeti kincsekben, mintsem azt sokan gondolnák. Rejlik olyan különleges kincs is a földben, amiről alig tudunk. A jelentőségét pedig még kevéssé ismerjük. Pedig bizonyos értelemben komoly nagyhatalomnak számít az ország. Hiszen amiben bizonyosan gazdag ez az ország, az az egész földön ritkaság! Dr. Csicsor János kutatóval arról beszélgetünk, hogy a Magyarországon található huminsav miért olyan fontos kincs?

Geológiai időkeretről beszélünk, ami nem rövid időt foglal magába. Először a tőzeg alakul ki. A második fázis a lignit, aztán következik a barnaszén, a feketeszén, a grafit, végül a gyémánt. Ez a sorrend nagyjából 20 millió évig tartó folyamat. Élő anyagban nincsen huminsav. A tőzeg fázisban kezd keletkezni. A feketeszénben már nincs, addigra már lebomlik. Tehát egy konkrét fázisról beszélünk. A növényi hatóanyagok letisztult esszenciája gyakorlatilag a huminsav, ami molekula szinten magában hordozza a növények legtisztább, legfontosabb alkotóelemeit. Beleértve a gyógynövények alkotórészeit is. Tehát olyan anyagról beszélünk, amelyben nagy tisztaságú, nagyon széles spektrumú hatóanyagok tömörülnek össze.

Mire világítanak rá a kutatások? Magyarország elhelyezkedése bizonyos tekintetben rendkívüli. A földkéreg ezen a részen egészen vékony. Ezért lehetséges, hogy Magyarország a termál és gyógyvizek országa lehet. Azonban nem csak e tekintetben vagyunk gazdagok. Huminsavban is gazdag a földünk. Ez az anyag nagyon kevés helyen található meg. Különösen olyan mennyiségben és tisztaságban, mint itt. A világon összesen 3-4 területnek vannak ilyen kitűnő adottságai. Miért olyan fontos az ember számára a huminsav? A keletkezéséről kell először szót ejtenünk. Az elhalt növényi anyag lebomlásakor keletkezik.

14

Hol található nagy tisztaságú huminsav? Igen, erről van szó. Különleges klimatikájú helyen fekszik Magyarország. Ilyen fekete tőzeg, ami nálunk található, tőlünk északabbra még nincs, nem alakult ki, délebbre pedig már nincs, mert ott már nincs megfelelő klíma a bomlási folyamat ezen módjának. Ennek az anyagnak a keletkezéséhez, a Kárpát-medence klímája tökéletes. Érdemes tudni, hogy egy méternyi szén kialakulásához, kb. 10 méter növényi takaró kell.


az embert szolgáló természet Ha arra gondolunk, hogy Kínában van olyan hely, ahol 90 méter vastag a szénréteg, akkor ott micsoda vegetációnak kellett lennie ennek a rétegnek a kialakulásához. Persze sokmillió éves folyamatról beszélünk, ug yanakkor elképesz tő, szinte felfoghatatlan növekedési folyamatról van szó.

Hogy kerülünk kapcsolatba a huminsavval? Az ásványi anyagok pótlása miatt nagyon fontos. 80 - 90 elemről beszélünk! A huminikáció során, szerves komplex molekulákká alakultak. Orgonominerálnak nevezik ezeket. A szervezet képes azonnal felvenni ezeket az anyagokat. Ráadásul olyan tisztaságban, esszenciális formában, teljesen természetes képződményként, ami minden fontos ásványi anyagot természetes formában tartalmaz, toxikus anyagok nélkül. Amikor azok a növények éltek, amikből ez a szerves anyag létrejött, még nem voltak káros környezeti szennyeződések. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

Ezért olyan nagy tisztaságúak, hiszen évmilliók alatt kialakult anyagról van szó. Gyakorlatilag geológiai csodáról beszélünk, ami a Bakonyban található. Olyan mintha egy időkapszulába zárták volna. Abban a mélységben, ahol ez az anyag található, már nincs biológiai élet. Tehát olyan, mintha a föld egy elképesztő tisztaságú és együtthatójú réteget szó szerint megőrzött volna a számunkra. Mintha eltette volna az emberiség számára ezt a pótolhatatlan anyagot. Az, hogy ez éppen Magyarországon található, több, mint valós érték. Jó lenne, ha felfedeznék ennek a jelentőségét. Hogyan tudjuk hasznosítani ezt a természeti kincset? Elsődleges felhasználási helye a mezőgazdaság. Talaj javítóként, műtrágya adalékként, takarmány adalékként használják. A tiszta hatóanyag kinyeréséhez fel kell dolgoznunk a huminsavat tartalmazó alapanyagot. Tisztítani kell. Bár nagy tisztaságú anyag, azonban a felszínre hozáskor, a szállításkor szennyeződhet. A tiszta huminsavat kivonjuk. Így lehet emberi fogyasztásra alkalmassá tenni. Vizes bázisú rendszerrel dolgozunk, az oldási folyamatnak köszönhetően válik emberi felhasználásra alkalmassá.

Dr. Csicsor János info@hymato.hu www.hymato.hu

15


16


tippek, aŐ kabátok szi divatszerelmeseinek tippek Virág minden mennyiségben A virágmotívum kedves, fiatalos megoldás. Lehet vidám, ugyanakkor elegáns. Ezt a mintát bátran választhatod minden évszakra. A feltűnő, bohókásan nőies ruhadarabok kedvelőinek szinte alapdarab egy virágmintás kabát.

Ugyan még bőven benne vagyunk a télben, de a plázák üzleteiben máris lépten-nyomon leárazásokba botlunk. Ha még nem vásároltuk meg álmaink kabátját, érdemes körülnéznünk, hiszen most jelentős kedvezménnyel juthatunk hozzá olyan kabátokhoz, amiket még évekig viselhetünk.

Hosszú kabát

Egy akár bokáig érő kabát nem minden esetben a legpraktikusabb választás, főként ha tömegközlekedéssel utazunk. Azonban ha ügyelünk az időjárás viszontagságaira, az elegáns megjelenés garantált!

Meglepő, finom elegancia A köpenyeknek, poncsóknak, akár kabát fölé teríthető óriási sálaknak még közel sem áldozott le. Ha még nem tettük volna, bátran szerezzünk be egy-két darabot, mert remek szolgálatot tesznek a réteges öltözködésben. Az sem titok, hogy színesebbé, varázslatosabbá tehetjük velük az öltözékünket. Bármelyik kabát típus mellett döntünk, csak arra figyeljünk, hogy olyat válasszunk, ami igazi szerelem első látásra! Mert ha így választunk, valóban hosszú távon élvezhetjük kedvenc kabátunk ölelését függetlenül attól, hogy mi az éppen aktuális divat.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon. Képek: beautysummary.com

Gallay-Nagy Krisztina www.designfreak.hu Instagram: designfreakblog designfreakblog@gmail.com

17


Szerelem és szex inkontinenciával

Több embert érint, mint gondolnánk. Férfiakat és nőket egyaránt arra késztet, hogy sokkal felkészültebben éljenek nap, mint nap, mint az átlag. Sok segítség áll már rendelkezésre, azonban vannak olyan élethelyzetek, amikor különleges körültekintés szükséges a számukra. Az inkontinencia nem egyenlő a bezártsággal A háttérben sokféle tényező állhat. Egészségügyi probléma közrejátszik az inkontinencia kialakulásában. Életmódváltással, tudatos és speciális testedzéssel, intimtornával nagyon sokat tehetnek az érintettek azért, hogy a mindennapi élethelyzeteket könnyebben vészeljék át. Legyen szó utazásról, vizsgáról, hosszabb üzleti tárgyalásról, hivatalos ügyintézésről, színházi előadásról, koncertről, a vizelet elcseppenés veszélye komoly szorongást válthat ki. Ahogy korábbi cikkeinkben már felhívtuk rá a figyelmet, a biztonságos fehérnemű ezekben a helyzetekben biztonságérzetet, magabiztosságot ad.

A szerelem szabadsága Az inkontinencia nem csupán hivatali helyzetekben, családi programok idején hozhat kihívást. A romantikus találkozók, hosszú erdei séták, meghitt találkozások felhőtlen perceit is megkeserítheti az inkontinencia. Különösen, amikor a kapcsolat még csak alakulóban van és a partnert koránt sem szeretné beavatni az inkontinenciával küzdő fél. Ilyenkor egyrészt biztonságérzetet ad a Confitex fehérnemű család, amely minőségi anyagból és előnyös, szexi fazonokban is elérhető. Ebben a fehérneműben bátran mutatkozhatnak a hölgyek a partnerük előtt.

Az inkontinencia okozta vizelet elc seppenés miat t ezekben a fehérneműkben attól sem kell aggódni, hogy kellemetlen illat rombolná le az intim közeledést. Természetesen érdemes a szokottnál több figyelmet fordítani a tisztálkodásra is, hogy a személyes önbizalom elég erős maradjon. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

18

E. Dombai Krisztina www.intimegeszseg.hu +36 30 987 1498 intimegeszseg@gmail.com


Téli hónapok ekcéma nélkül

Az ekcéma tünetei a téli időszakban felerősödnek. De erre a problémára is van megoldás. Az ekcéma tipikus tünetei. Főként hajlatokban piros, viszkető foltok, ami a vakargatás hatására hamar kisebesedik. Patikai krémek nem mindig segítenek. Mivel kozmetikus a szakmám és szappanokat előtte is szívesen alkalmaztam, beiratkoztam egy szappankészítő tanfolyamra, amin az összes modult végigjártam. Hosszas kísérletezés eredménye lett a shea vajas, kakaóvajas szappanom, ami elmulasztotta a kislányom és a férjem ekcémáját is. Azóta is ez a legsikeresebb szappanunk. Kisfiamnál 3 hónapos kora után kezdtem el használni tisztálkodáshoz ezt a verziót. Erősebb gyulladás, psoritasis esetén a Holt-tengeri iszapos szappan nyújthat segítséget. Az iszap magas ásványi anyag, nyomelem tartalmát gyulladáscsökkentő illóolajok teszik hatékonyabbá a szappanban. Érdemes kipróbálni!

Mi az ekcéma? A dermeatitisz akut formájában a bőr kipirosodik, hólyagok jelennek meg rajta, ami később kisebesedik, hámlik. Krónikus formában a bőr megvastagszik, lemezesen hámlik, pigmentálódik. Az ekcémát okozhatja külső tényező: por, pollen, fém, vegyszerek, illetve környezeti hatások.

Mit tehetünk önmagunkért? A bőr megfelelő ápolása nagyon fontos. Fürdő helyett válasszuk inkább a zuhanyzást. Pamut ruhákat hordjunk, a tisztítószerek legyenek veg yszermentesek. Érdemes bio zöldséget, gyümölcsöt választani. Amit lehet, azt otthon készítsünk el, hogy tartósítószer és adalékmentes élelmiszereket fogyaszthassunk. Nagyon fontos a kozmetikumok megfelelő használata. Én a natur szappanok mellé shea vajat használok a szárazabb területekre, sőt télen éjszakai krémként is használom shea vajat illóolajokkal , E vitaminnal keverve. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon. Dülk Rita +36 70 947 3681 naturitaszappan@gmail.com www.naturita.hu

19


Természetes szépség Az avokádóban található értékes zsírsavak nem csak belülről táplálnak, hanem kívülről is. A bőr rugalmas és puha lesz tőle. Hatékonyan nyugtatja a bőrt, védi a nap káros UV sugaraitól. Száraz bőr és a ráncok kezelésére tökéletes. Ha extra száraz a bőrünk, akkor a maszkhoz érdemes egy cseppnyi extra szűz olíva olajat is adni. Banános pakolás Pépesítsünk össze egy közepes méretű banánt és keverjük össze két evőkanál mézzel. Ha túl sűrű adjunk hozzá pár csepp vizet. Hagyjuk hatni 20 percig, majd langyos vízzel mossuk le. A banán rendkívül egészséges étel, számos jótékony hatása van. Nem csak belülről, kívülről is táplál, a benne található számos vitamin és ásványianyag segítségével. Segít a bőr rugalma sságának fenntartásában, hidratálja a bőrt és meggátolja a kiszáradástól, hámlástól.

Nemsokára véget ér a hideg időszak. Nagyon fontos, hogy bőrünket is felkészítsük a tavaszra. Nem kell feltétlenül megvásárolni a legdrágább kozmetikumokat, hiszen mi magunk is elkészíthetjük otthon olyan alapanyagokból, amelyek a háztartásban is használunk. Segítségül összegyűjtöttünk néhány praktikus, bőrkímélő, kizárólag természetes alapanyagokból készült pakolást, amivel a bőrünket kényeztetjük. Avokádó maszk Pürésítsünk össze egy fél avokádót, adjunk hozzá egy evőkanál mézet és egy kis natúr joghurtot. Keverjük jól össze az összetevőket. A megtisztított Uborkás arcpakolás arcbőrünkre és dekoltázsunkra kenjük fel Reszeljünk le egy kevés uborkát és vigyük és hagyjuk hatni 20 percig, majd mossuk fel a megtisztított arcunkra. Hagyjuk le langyos vízzel. hatni 15-20 percig. Az uborkát minden bőrtípusra alkalmazhatjuk. Kiváló a sötét karikák ellen, sebgyógyító hatása van, fokozza a kollagén termelést, segít megőrizni a bőr rugalmasságát. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

20


Egészség

tanoda Hogyan főzzünk egészségesen?

Hogyan tudjuk vonzóvá tenni a prevencióra alapuló tudatos életmódot? A megvalósításhoz leginkább arra van szükség, hogy a család minél korábban meghozza a döntést, beépítse a mindennapokba ezt az életformát és már kisgyermek kortól kezdve a gyakorlatban alkalmazza az egészségtudatosságot. A szokások kialakításánál a legcélszerűbb a g yermek számára egészséges táplálkozást bevezetni. A feldolgozott élelmiszerekben használt ízfokozók hatással vannak az ízlelőbimbókra. Felerősítik a másodlagos ízeket, módosítják az íz érzékelésünket. Ennek hatására gyakorta az adalékok és ízfokozók nélküli élelmiszereket már nem találják az emberek jóízűnek. Azonban ezek az ízfokozó anyagok koránt sem egészségesek.

Nem lehet mindent egy kapszulával elintézni. Egy betegség kialakulásának ideje körülbelül megegyező avval az idővel, ami a rendbejövetelhez szükséges. A beidegződéseket csak lépésről lépésre lehet átalakítani. Ilyen apró lépésnek tűnő átalakítás lehet például, ha a fehér liszt helyett csicseriborsó lisztet kezdünk el használni. Csökkentjük a feldolgozott fehércukor bevitelt, törekszünk rá, hogy tiszta vizet igyunk és a só bevitelre is ügyelünk. Lecseréljük a sok háztartásban még alkalmazott só készletet mondjuk Hymalája, vagy Parajdi sóra, ami sokkal egészségesebb.

Már az is előre lépés, ha otthon lecseréljük a fehér rizst barna rizsre, nem feldolgozott fehér lisztel sűrítjük az ételeinket és megtanuljuk, milyen zsiradékot érdemes használni az ételek elkészítésénél. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon. Busch-Turcsányi Éva a természettudományok docense eva.turcsanyi.busch@gmail.com eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest

21


Jövő köszöntő

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat több évtizedes, állhatatos munkájának köszönhetően, nagyos sok gyermek kap segítséget. A pénzügyi források jó helyre kerülnek. Munkájuk megalapozottságát az is igazolja, hogy jó néhány támogatót tudnak maguk mögött. Közülük több cég és intézmény, hosszú évek óta részese a soha el nem fogyó feladatok megvalósításának. Az MKB Bank 1997. óta működik együtt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal abban az ösztöndíj programban, amely által hátrányos helyzetű gyerekek jutnak forráshoz a tudásuk gyarapítására. A két évtizede tartó programnak köszönhetően, évente 100 fiatal kap jelentős segítséget tehetsége kibontakoztatásához. Akár egész tanulmányi idejük alatt, az általános iskolától, a diploma megszerzéséig kaphatják a támogatást, amennyiben megtartják az előírásban szereplő 4,5 feletti tanulmányi átlagot. Számos kiváló szakember köszönhető a legkülönbözőbb életterületen a programnak. Az ösztöndíj program eredményességének hátterét Dr. Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója mutatja be. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

22

www.gyermekmento.hu

Milyen tapasztalatok támasztják alá, hogy érdemes komoly összeget fordítani arra, hogy évente 100 diák tanulmányait támogassák? Az ösztöndíj programban 20 éve dolgozunk együtt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal. Akkor sem függesztette fel az MKB Bank a finanszírozást, amikor nehezebb időszakot éltünk, annyira fontosnak látjuk a fiatalok támogatását a tanulmányaik területén. A társadalmi felelősségvállalás része a program.

Hiszünk abban, hogy a tudásmegszerzés elősegítése valódi értéket teremt azoknak a fiataloknak, akik kiválóan teljesítenek a tanulásban. Azonban a család szűkös forrásai miatt nem haladhatnának olyan ütemben a képzésük területén, amire a személyes tehetségük érdemessé tenné őket. Az ösztöndíj éppen abban szolgálja a diákokat, hogy kiteljesedhessenek. Szorgalmuk és kitartásuk együtt teremti meg a sikerüket. Az ösztöndíj nyújtotta biztonság pedig azt adja meg, hogy a pénz hiánya ne állhasson a fejlődésük útjába.


Élvezed a telet! Nem mindegy milyen pályát választasz! Ahhoz, hogy a síelés jó élmény legyen, válasszuk ki a felkészültségi szintünknek megfelelő sípályát. Ha kezdőként egy nehezebb szakasszal próbálkozunk nem csak baleset veszélyes, de rossz élmény is lehet a síelés, amely akár végérvényesen kedvünket szegheti. Biztosítás nélkül egy lépést se tégy!

Az új esztendő első hónapjaiban egyre többen hódolnak a síelés örömeinek. Bár Magyarországon is találunk jó pályákat, mégis sokan választják a környező országok remek adottságait. A kezdők számára összegyűjtöttünk néhány tanácsot, mire érdemes odafigyelni a gondtalan téli sportoláshoz. Szerezzünk be megfelelő felszerelést Nem mindegy milyen felszereléssel indulunk neki a síelésnek. Ha nem a megfelelő eszközöket választjuk ki, kezdőként könnyen elmehet a kedvünk síeléstől. A biztonságos felszerelésnek tartalmaznia kell: síbakancsot, síbotot, sílécet, sisakot, síruhát, kesztyűt és síszemüveget. Ezeket sokhelyütt kölcsönözni is lehet, de aki komolyan gondolja és hosszú távra tervez, érdemes befektetni saját felszerelésre.

Fontos, hogy legyen biztosításunk. Így akár baleset ér minket, akár a felszereléssel vagy a poggyászunkkal történik valami, nem kerülünk komoly anyagi bajba. A biztosítás megkötésekor körültekintően nézzünk utána a biztosítási feltételeknek, az apró betűs részeket se hagyjuk ki!

Akár kezdők, akár haladók vagyunk, élvezzük a téli sport adta lehetőségeket. Ha a család együtt megy szabadságra és nem tud mindenki síelni, akkor más remek szórakozást is választhatnak a családtagok, amíg a síelés szerelmesei a lesiklást élvezik. Élvezzük a jó levegőt, a társaságot, a szabadságot. Töltődjünk fel jó élményekkel, hogy aztán erőnk teljében folytassuk a mindennapokat. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

23


24


Mindörökké nő Nővé érjünk nagybetűs értelemben, hogy aztán anyává, gyermeket a világra hozó, bölcs asszonyokká nemesedjünk. Létre segítve a következő nemzedéket. Rögös út ez, sok buktatóval, de legalább annyi örömmel fűszerezve. Magam is megjártam a saját utamat ebben a folyamatban. A kifutók sztárjától a népszerű címlap lányig, férfiak által csodált naptárak dögös képeitől, a Metál Lady stációjáig sokszínű életutat bejárva. Játszottam filmszerepet és tapsoltak nekem színházban, a Kaktusz virága főszerepében alakított átváltozásomért. Megjártam Indiát és a Shaolin templomot is. Olyan helyeket, ahová egy nő, be sem teheti a lábát. Engem mégis beengedtek, tanítottak. Segítették a lélek-alakulást, emberi fejlődést. A Mindörökké Nő rovat a nőiség és az egészséges életszemlélet együttese. Ahogy én is, úgy minden nő átmegy élete során számos stáción, átváltozáson, testi és lélekfejlődésen. Akkor is így van ez, ha belülről nézve, megélve saját létezését, úgy minősítené önmagát, hogy Ő egy átlagos magyar nő életét éli csupán. Pedig kívülről figyelve mindenkinek meg van a maga sorskereke. Kislányból tinédzserré, aztán vonzó fiatal nővé cseperedve kinyílik a világra, mint egy mézédes virág. Aztán jönnek a legkülönfélébb tapasztalatok, megélések, átváltozások, amelyek során a sors-pofonokat sem lehet elkerülni. De hiszem, hogy mindennek egyetlen oka van. Az, hogy fejlődjünk gondolatban és szándékban, ebből következően cselekedetben is. Érett, ön-azonos emberekké váljunk. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon

A test működésének tudatosítása, a mindennapi táplálkozás, a test szépítése, megbecsülése és a lélek rezdülései, üzenetei, együtt egy magasabb szintű életminőség létrejöttét adják. Tanuljunk együtt és élvezzük, hogy nőnek születtünk. Arassuk le a sikert és tápláljuk a szeretteinket ezerféle módon, hogy amikor a tükörben szemléljük magunkat, jókedvűen mosolyoghassunk arra a Nőre, akit a tükörképünk megmutat.

25


Gondolj a briliánsra A g yémántot íg y olyan formára csiszolják, amelyben a koronán keresztül felülről behatoló fény 98 százaléka a pavilonban kettős töréssel megtörik, és fölfelé visszaverődik a környezetbe. A gyémánt így a szivárvány minden színében csillog, és joggal nevezzük a drágakövek királyának.

Te hogy állsz a mértannal? Arcok és lapok. Vannak olyan lapok, amiket szívesen nézek. Mértani testeket határoló síklapokra gondolok, a fazettákra. Az Etimológia szótár szerint a fazetta – „szabályos sokszögű sík felület csiszolt drágakövön, üvegtárgyon”. A francia facette szó latinosított formája, a face (‚arc; mértani test síklapja’) kicsinyítő képzős származéka. A francia face a latin facies (‚arc’) folytatója.

Minden briliáns gyémánt, de nem minden gyémánt briliáns! Csak az ebbe az alakzatba csiszolt gyémántot nevezzük briliánsnak. Ha azt kérdeznék, mi a különbség a gyémánt és a briliáns között, akkor a válasz az, hogy a gyémánt az anyag és a briliáns egy csiszolási forma.

A kör alakú csiszolt gyémánt Az úgynevezett kör alakú briliáns csiszolás, nem véletlenszerű test. Az alakzatot 1919-ben Marcel Tolkowszki nevű matematikus számolta ki és írta le. Az alakzatnak 56, maximum 57 kis Szereted az értékálló szépséget? háromszög alakú felülete van, ezeket Van, ami nem megy ki a divatból, nem fazetteknek nevezzük. évül el, sőt el sem romlik. A briliáns ilyen. Értékálló szépség. Bár csak egy tárgynak tűnik, sokkal több annál. Kisugárzása van! A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

Dr. Marczi Erika +36 30 280 7475 emarczi@hu.inter.net

26


27


28

Profile for csakanoknek.hu

Csak a Nőknek Magazin 2018 január  

Csak a Nőknek Magazin 2018 január  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded