__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

1


2


4 SASVÁRI SÁNDOR: SZÍVVEL LÉLEKKEL ÉLNI 6 ANNI PASTOR: JÁRJ CSINOSAN MUNKÁBA 7 SZILVÁSY JUDIT: FOGYÓKÚRA KÉKKEL 8 PRIMŐR A KERTBŐL

Kovács A. Magdolna tulajdonos

9 ZÖLDBAB TAJINE KUKORICÁVAL 10 SZÓRÁDI RÓZSA: SZIMBIÓZISBAN AZ ÉLETTEL 11 NOVOTNI GABRIELLA: A HAJ A LÉLEK TÜKRE 12 A

Kedves Olvasó! Április a frissesség, az erőgyűjtés hónapja. Már elkezdtük feltölteni az energiacelláinkat a tavasz energiájával. Lassan itt az idő a virágok szirmainak kibomlásához, a vitalitás megnyilvánulásához. Nagy kirándulások, érdekes programok és sok-sok nevetés vár bennünket.

SZERELEMHEZ ISMERNI KELL A TESTED

13 KOVÁCSNÉ MAYER JUDIT: MAGNEVIT 14 DR. CSICSOR JÁNOS: TÚLÉLŐ SHOW AZ ÉLET 16 BÍRÓ ICA: GOLD LADY 17 GALLAY-NAGY KRISZTINA: TAVASZI RUHATÁR 18 ABLAK A VILÁGRA 19 DÜLK RITA: BABABOLDOGSÁG

Ebben a hónapban is sok szeretettel 20 BALLA K ATALIN: TAVASZI KISOKOS várunk benneteket a Csak a Nőknek Klubban, ahol áprilisban igazi 21 BUSCH-TURCSÁNYI ÉVA: JÓ LÉGZÉS, JÓ EGÉSZSÉG meglepetésekkel szolgálunk.

22 DIGITÁLIS OKTATÁSSAL A JÖVŐÉRT

Kovács A. Magdolna & Csak a Nőknek Magazin csapata

23 HAJDAN VALI: ÁPRILISI JÓKEDV KÖSZÖNTŐ 25 GYÜMÖLCSÉRLELŐ TAVASZI NAPSUGÁR 26 NOVÁK ANDREA: TAVASZI OTTHONSZÉPÍTŐ

Keresd a Csak a Nőknek Magazin oldalát a facebookon is! Impresszum: Csak a Nőknek Életmód magazin Nyomdai előkészítés: Profitadó Reklám Hirdetésfelvétel: media@csakanoknek.hu Terjesztés: Profitadó Reklám

Profitadó Reklám 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20. Telefon: +36 70/430-5377 Posta cím: 1152 Bp., Szentmihályi út 171. 3.20 Címlapfotó:Tarr Máté Információk: www.csakanoknek.hu E-mail: media@csakanoknek.hu

A cikkekben és a hirdetésekben elhelyezett szövegekért, képekért, a grafikai munkák jogtisztaságáért sem a szerkesztőség, sem a kiadó felelősséget nem vállal.

Szponzorációs és együttműködési ajánlatait küldje el a szerkesztőség címére vagy e-mailben: media@csakanoknek.hu

3


SZÍVVEL LÉLEKKEL ÉLNI A szerepeimen keresztül pedig élményt adhatok a hallgatóságnak. Rendkívül szerencsésen alakult az életem, mert nagyon sok darab főszerepét, címszerepét játszhattam el az évek során. Olyan szerepeket, amikbe könnyű volt belehelyezkednem és átélnem a karaktert.

A művészi pályán lehetnek sorsfordító szerepek. Voltak ilyen „nagy találkozásai”? A művé szi pály a siker éhe z elengedhetetlen, hogy az ember jó lehetőségeket kapjon. Engem minden felkérés jókor talált meg. Még abban is szerencsésnek mondhatom magam, hog y a koromnak megfelelően játszhattam el a musical irodalom legjobb szerepeit. Ezért talán nem kell sorsfordító szerepekről beszélnem, Szép számmal születnek magyar inkább egy pályaív van mögöttem, musicalek, amelyek megdobogtatják amibe nagyon sokféle előadás és szép a nézők szívét. Az ország egyik siker belefért. legnépszerűbb sztárja kétségkívül Sasvári Sándor, akinek életét végigkíséri a zenés színház, a musicalek csillogó világa. A könnyed műfaj azonban koránt sem jelent könnyű alkotói munkát. Az elmúlt 4 évtized töretlen népszerűsége azonban azt igazolja, hogy megéri szívvel lélekkel belemerülni ebbe a különleges munkába. A Jézus Krisztus Szupersztárt azért A művészre hogyan hat a zene, a szerepbe való belehelyezkedésnél? emelném ki mégis, mert amikor 1986ban megkaptam ezt a fantasztikus A zene nagyon fontos része az emberiség lehetőséget, onnantól még komolyabban életének. Lehetőség a Léleknek. Az én elmélyültem az Isteni kapcsolatban. Ebben életem, gyerekkorom óta a zene körül a szakmában sok a csábítás, azonban a forog. Átitatja a mindennapjaimat. felelősségérzetemben megerősített ez Fantasztikus a rock opera és musical a szerep, ami megkönnyítette a pályán irodalom. való boldogulásomat. 4


SASVÁRI SÁNDOR Az az élet, ami megadatott egyben lelki szabadságnak is tekinthető? Igen, tulajdonképpen lelki szabadság. Csodálatos emberek bőrébe bújhatok a színpadon. A szerepeimen keresztül élményt adok a közönségnek. Amit visszakapok tőlük, az kétszáz százalék, hiszen a sikert ennek köszönhetem. Elképesztő belegondolni, hog y az Operaház Fantomjának a 800. előadásához érünk. A Mamma Mia a 300. előadásnál tart idén augusztusban. A Nyomorultak, a Jézus Krisztus Szupersztár, a Zrínyi 1566, a Fejedelem, a Csak azért is szerelem mind olyan előadás, ami nagyon szerethető, mindegyikben mást lehet megmutatni, mindnek más és más a jelentősége. Élmény játszani őket. A lovak természet közeli életszemléletet kívánnak. Nagyon reális, gyakorlati életritmust. Hogyan valósulhat ez meg a színház mellett? A lovaglás gyerekkorom óta nagy szerelem az életemben. Hatalmas álom volt egy saját lovarda, amit sikerült megvalósítanom. Ma már saját lovas klubom van és saját tenyésztésű lovakkal versenyzek. Komoly lelki feltöltődést jelent a lovakkal való foglalatosság és roppant felelősség is. Ahogy én gondoskodom a lovaimról, aszerint tudják ők élni az életüket, tehát bizony ott a felelősség, hogy mit adok meg az állatoknak. Igyekszem a legjobbat adni nekik is. Az élmény, amit a lovaktól kapok, szavakkal el sem mondható. Nagyon sokat jelentenek a számomra. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon

Az otthonom legalább ilyen fontos. A családom, a gyerekeim, a lovaim, a sport, a színház, a zene olyan teljesség, ami szabadságot, feladatot, szépséget és örömet ad egyszerre. Külön öröm és büszkeség számomra, hogy Léna lányommal közösen is énekelhetünk. Csodás érzés a közös siker. Jönnek a feladatok, a világ minden tájáról érkeznek meghívások. Rengeteg terv van a fejemben és nagyon sok lehetőség vár rám.

Címlapfotó:Tarr Máté Csaba Beatrix

5


JÁRJ CSINOSAN MUNKÁBA

A munkahelyen is érdemes odafigyelni az öltözködésre, a személyes stílus kialakítására, hiszen az időnk nagy részét a munka világában töltjük. Azonban egyáltalán nem mindegy, mit választunk ki reggel a gardróbból. Vannak olyan ruhadarabok, amik nem valók munkahelyi környezetbe.

6

Írott és íratlan szabályok érvényesek. Ahol nincs céges előírás, ott mindenkire magára van bízva, miben jár a munkahelyre. Azonban az íratlan szabályokat ebben az esetben is érdemes betartani. A férfiak látszólag könnyebb helyzetben vannak, azonban egyáltalán nem mindegy a stílus, az anyag és a dizájn sem. Ma már nem kötelező az öltöny és a nyakkendő. Azonban egy jól szabott farmer zakóval, színes inggel elegáns megoldás. Nyáron kellemes viselet a lenvászonból készült nadrág.

Mindenképpen kerülni kell a rövidnadrágot, amit sok helyen egyébként sem engednek meg, hiszen ez a viselet nem illik a munkahelyi környezetbe. A hölgyeknél a szoknya hosszára kell különös figyelmet fordítani. A túl rövid szoknya fotelben ülve kínos pillanatokat eredményezhet. Egyébként sem kényelmes egy szűk miniszoknyában ülni egész nap az íróasztal mellett. A túl kivágott felső, mély dekoltázs sem javasolt, hiszen teljesen elterelheti a figyelmet a munkáról. A top sem munkahelyi öltözék, bár nagy melegben a nők szívesen választanák. Egy könnyű ing alá, vagy zakóval érdemes viselni munkahelyi környezetben. Mindenkinek előnyös, ha van a munkahelyén egy jól szabott zakó, esetleg egy ing, ha valami napközben történik a ruhával, akkor cserélni lehessen. Azért is praktikus, mert ha egy váratlan megbeszélés, tárgyalás adódik, akkor sem jövünk zavarba.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon


FOGYÓKÚRA KÉKKEL

Néha elképedünk, hogy milyen egyszerű megoldásokkal szolgál a Feng Shui. Azt már megszoktuk, hogy számos életterület működésén lehet javítani a segítségével. De azt azért kevesen gondolnák, hogy a karcsúságunkért is tehetünk a Feng Shuival.

 A széles, színes karimájú tányér szintén jó ötlet, ha csak annyi ételt szedsz bele, ami a belső fehér részre elfér. 30%-kal kisebb adagot fogyaszthatsz ezzel a módszerrel.  Használhatsz dús, virágmintás tányért is, mert a szemünk azt hiszi, hogy a minta helyén is étel van.  A kék szín csökkenti az étvágyat, ezért beszerezhetsz kék színű tányért, mivel az étel nem néz ki rajta olyan csábítóan, mint egy fehér színű tányéron.  Ha több zöldséget szeretnél fogyasztani, használj zöld színű salátástálat!  Egyél nagy villával, ezzel kevesebbet fogsz enni, mintha kisebbet használnál.  Rendezd át a hűtőt! Szemmagasságban ne a cukros üdítők és a kalóriadús ételek legyenek, hanem inkább a saláták és az egészséges falatok.

Az elmúlt húsz évben hajlamossá váltunk arra, hogy egyre nagyobb tányérokat és poharakat vásároljunk, hiszen a boltok kínálata is erre ösztökél. A nagy poharaknak, tányéroknak azért is örülünk, mert kevesebbszer kell szednünk és utánatöltenünk, valamint lenyűgöz bennünket a nagy méret. De ennek vannak veszélyei, könnyebben elhíznak az emberek.

Mit javasol a Feng Shui  Használj kisebb méretű tányérokat. Ezek alá tehetsz egy nagyobbat, hogy a nagy tányér illúziója meglegyen. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon

Szilvásy Judit Feng Shui tanácsadó www.fengshuibolt.hu +36 30 959 0595

7


PRIMŐR A KERTBŐL

Nemes Mátyás és Nemes Gábor biogazdák +36 70 701 7447 nemesokogazdasag.hu

A tavasz hírnökeként az első friss zöldségek között üdvözölhetjük a hónapos retket. Kiváló méregtelenítő hatású, jót tesz a gyomornak, javítja az emésztést, antibakteriális hatású. Fog yókúrázóknak is javasolják. Szendvicsen és salátában is nagyon ízletes. C- és B-vitaminban gazdag. A máj védelme érdekében étkezés előtt érdemes egy evőkanálnyi friss reteklevet inni.

8

A fejes saláta A-vitamin tartalma miatt revitalizáló hatású. A benne található kálium a sejtek oxigén ellátását javítja. Méregtelenít. A rendszeres saláta fogyasztás táplálja a hajgyökereket. A salátából készített főzet vízhajtó és nyugtató hatású. Vastartalma elengedhetetlen a szervezet számára. A benne található K-vitamin kifejezetten előnyös a várandós kismamáknak. Nagy mértékben hozzájárul a szervezet lugosításához.

Az újhagyma serkenti az emésztést, erősíti a bélflórát, jó hatású a vércukor szintre. Légúti megbetegedések ellen is javasolják. C-, B-, és E-vitaminban is gazdag. Jó tudni, hogy vas, jód, szelén, kálium és kálcium, cink tartalma miatt is érdemes fogyasztani. Salátákban kifejezetten finom, mert nem annyira intenzív és erős az íze.

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon


ZÖLDBAB TAJINE KUKORICÁVAL

A Tajine edényt előkészítjük, a hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A paradicsomot is felszeleteljük. A krumplit megpucoljuk, kis kockákra vágjuk. A paprikát megmossuk és keskeny csíkokra vágjuk. A zöldbabot megmossuk, a végeit levágjuk, felezzük. A hagymát és a paradicsomot a Tajine edénybe tett olajban a tető ráhelyezése nélkül átsütjük. A zöldségeket és a kukoricát a fűszerekkel összekeverve beletesszük a Tajine edénybe. A 200 ml erőlevest ráöntjük, a Tajine edényt a tetejével lefedjük és 30 percig pároljuk. Félidőben hozzátesszük a a zöld petrezselymet és a Koriandert. Hozzáöntjük a maradék 100 ml erőlevest és parmezán sajttal meghintjük, készre pároljuk. A parmezánt az utolsó 5 percben szórjuk csak az ételre és készre sütjük. Rizs vagy burgonya illik hozzá.

Hozzávalók:

6 krumpli 2 vörös vagy sárga hagyma 2 paradicsom, 2 paprika 25 dkg zöldbab, 2 evőkanál növényi olaj. 15 dkg kukorica /konzerv/ 1/2 kávéskanál Himalája só, 1/2 kávéskanál fehér bors 1/2 kávéskanál Chilipor és Currypor 3 dl erőleves, zöld petrezselyem és Koriander, 2 dkg reszelt parmezán sajt

Akik vállalkozó kedvűek és nyitottak egy új kulináris élményekre, azoknak érdemes kipróbálni a receptet. Bár egy kis beruházással jár, azonban csak egyszer kell megvenni azt a különleges edényt, ami az elkészítéshez szükséges. Érdekes új ízeket varázsolhatnak az Busch-Turcsányi Éva ünnepi asztalra a háziasszonyok vele, a természettudományok de a hétköznapi „rohanó” életformában docense is kitűnő eszköz a konyhában. Egészségtudatos élethez kifejezetten eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest ajánljuk.

Fontos: A Tajine edény tetejének van egy parazaro része, azt az edény használata előtt mindig hideg vízzel feltöltjük, a használati leírás szerint!

9


SZIMBIÓZISBAN AZ ÉLETTEL Végül is, ha minden egyszer használatos, ha minden tömegcikk, ha minden konfekció, ha minden kontrollált, ha elég jó fogyasztóknak kell minősülnünk, akkor tényleg minek is férne bele foglalkozni a természet kincseivel?

Amikor mindenki a bolygóra figyel Április 22. különleges nap! A világ 175 országában egy ügynek, egy kérdésnek, egy vágynak szentelik a figyelmüket. A jövőnknek. A Föld bolygó természeti környezetének megóvása a téma ezen a napon.

Élsz egy bolygón, amin létezik az élet. Itt vagyunk együtt. Mi, emberek és a környezetünk. Ezt így, tulajdonképpen két részként megélve. Ám ahogyan az orvoslásban – leginkább Keleten – ismeretes a holisztikus szemlélet, gondolkodás, úgy a természet és az ember kapcsolatában is jelen van az egymásra hatás, egymásra utaltság. A szimbiózisnak köszönhetően pedig van egy nagy titok. Az egységben gondolkodás. Mert minden, mindennel összefügg és ezt nem szabad egy percre sem elfelejtenünk. Minden iskolás gyerek előtt egyértelmű már, pláne ha a természetismeret óráját Átutazók vagyunk a Földön Ehhez mérten kellene viselkednünk. felváltotta a fizika, biológia és kémia, Mégis, az ember a legnagyobb kártevő tudja, hogy ezen a bolygón akkor a természetben. Ám minden, ami Isten érdemes bármiről gondolkodni, ha ege alatt élő, teremtett, az a természettel maga a bolygónk fennmaradása nem összhangban tud csak boldog lenni. lesz kérdéses. Talán nem érzi át egy Sokan próbálják ezt kétségbe vonni, iskolás gyerek és talán egy idős felnőtt tagadni. Sok esetben sikerül így- sem a súlyát, de az élet a Földön attól úgy manipulálni emberek tömegeit, függ, hogy mi emberek, úgy kollektíven, hogy már semmit nem jelent nekik a felelősen, mit teszünk planétánkért környezetük, a természet sem és a többi illetve mit teszünk ellene. A teljes cikket elolvashatja a ember sem. www.csakanoknek.hu oldalon.

Szórádi Rózsa +36 30 341 8660 rozsa.szoradi@gmail.com www.flavonmax.com/ szoradirozsa

10


A HAJ A LÉLEK TÜKRE

A haj egészsége nagyon fontos a számunkra. Annál is inkább, mert a testi-lelki problémák nagyon hamar meglátszanak a haj állapotán. Nem véletlen, hogy hajproblémák esetén az orvosok egészségügyi problémákra is gondolnak. A hajhullás pedig férfiakat és nőket is érinthet, túl a férfiak által oly sokat hangoztatott genetikai aspektusokon. Novotni Gabriella hajgyógyász a haj egészségének megőrzéséről árul el fontos titkokat.

Mi a haj egészségének titka? Az egészséges fejbőr alapvető követelmény. A haj tényleg a lélek tükre. A szorongás, az erőtlenség, az egészségügyi problémák azonnal meglátszanak a haj állapotán. Az emberek jelentős többsége a hajára kevesebb figyelmet fordít. Hajgyógyászhoz csak akkor megy, amikor már kézzelfogható a probléma. Először sampon váltással próbálkoznak és csak akkor fordulnak szakemberhez, amikor már mások által is látható a baj.

A hajhullás megállítható? A férfiaknak genetikailag gyengébb a hajhagymájuk és a hajhagyma életciklusa is rövidebb. A férfiak a fejük tetején méregtelenítenek. Ez a haj mennyiségét és minőségét is befolyásolja. A genetikai hajlam ugyan megfigyelhető, de egyre többször tapasztaljuk, hogy az egészségtelen életmód következtében a hajhullás akár már 14 éves korban is elkezdődhet. 120 napos sejtciklusunk van. Ez idő alatt sokféle hatás éri a hajat, a fejbőrt, a hajhagymát.

A genetikai kopaszodáson azért tudunk segíteni, mert a kutatásoknak köszönhetően elő tudjuk segíteni a DNS egészséges másolódását. Ha a DNS már nem képes megújulni, akkor a hajbeültetés segít. Ebben az esetben a fejbőr állapotának javítása szükséges, hogy meg tudjanak tapadni a beültetett hajhagymák. A saját haját ültetik be, az életképes hajhagymákat ültetik át. Ez általában végleges megoldást jelent. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon

Novotni Gabriella hajgyógyász www.biohajklinika.hu

11


A SZERELEMHEZ ISMERNI KELL A TESTED Ahhoz, hogy a gyönyör teljesen átélhetővé váljon és az érzés ne hulljon hamvába, az kell, hogy a női test a befogadásra alkalmassá váljon. A megfelelő síkosság létrejöjjön. Ez pedig nem megy mindig természetes úton. Még csak nem is feltétlenül kor kérdése ez a folyamat! Biológiai és lelki tényezők is befolyásolhatják, hogy kinél milyen gyorsan és milyen intenzitással jön létre az az abszolút állapot, amikor az Nagyon sokan vannak, akik a szerelmet együttlét csodás élménnyé válik. elsősorban lelki, érzelmi ügynek tekintik. Azt tulajdonképpen mindenki tudja, hogy a szerelemnek van egy gyakorlati oldala is, azonban ennek „tanulhatóságán” már nem sokan gondolkodnak. Pedig érdemes lenne megtanulni a testünket ahhoz, hogy a szerelem minden csodáját megérezzük. Akkor is lehet probléma, ha a partner túl gyorsan rohamozza meg szíve hölgyét és nem képes kivárni, amíg az izgalmi állapot beindítja a testi reakciókat. Ha bármilyen akadályozó tényező, vagy túlzott sietség, tapasztalatlanság áll fenn, akkor a gyönyör helyett könnyes kínokat élhetnek át a hölgyek. Amikor odabújunk a kedvesünkhöz, jól esik kislányosan odasimulni. Csak úgy, játékosan. Aztán felengedni magunkban az érzéseket. Hagyni, hogy transzformálódjon, átalakuljon a pajkosság sokkal mélyebb, az idegszálakat kellemesen felborzoló érzetté. Közben, ahogy a szenvedély lassan kinyitja szirmait és előtűnik belőle a mindent átforrósító izgalom, úgy emelkedik az adrenalin szint.

12

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

www.drsteinberger.hu/kategoria/ bartoline-intim-termekek/8


TUDOMÁNNYAL AZ EMBERÉRT Lépj ki a komfortzónádból!

A nagyvárosi közegben az emberek többsége sokkal kevésbé tud vigyázni az egészségére, mint a természetközelibb, korábbi idők emberei. Ebben segít az a készülék, ami a mágnesesség gyógyító erejét használja fel egy különleges eljárásnak köszönhetően. A tudomány az ember szolgálatába áll, hogy a prevenció, a megelőzés és a gyógyítás terén, az egészség megtartását illetve helyreállítását tegye lehetővé. Magnetoelektro akupunktúrás készülék A magnevit egy olyan duplamágneses magneto - elek tro -akupunk t úr á s készülék, amely egészségmegőrző, valamint a már kialakult betegségek átalakítására szolgál. A készülék egyrészt önálló kezelések végzésére alkalmas, másrészt hatékonyan alkalmazható a hagyományos orvosi kezelés kiegészítésére (komplemeter medicina). A készülékkel történő kezelés gyorsíthatja a gyógyulást, mérsékelheti a fájdalmat. Csökkentheti a szövődmények kialakulását. Egyes esetekben pedig lehetővé teszi az alacsonyabb gyógyszer adag alkalmazását. A Honvéd Kórház reumatológiáján Professzor Dr. Sandra Sándor vezetésével, támogatásával a magnevitet naponta használják. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

Stimuláció A Magnevit duplamágneses készülék mindkét kezelőfejében Permanens mágnes állandó folyamatos mágnes, ami a földből kivett utánzat. A készülék egyedi megoldása hogy az elektromos impulzusok frekvenciája a kezelés teljes időtartama alatt folyamatosan változik egy meghatározott hang frekvenciás tartományban. Így a kezelt akkupontot és energiapályát minden kezelés során különböző frekvenciával kezelünk, amely a kutatások szerint ugyancsak megsokszorozza a gyógyítás hatását.

Alkalmazási terület Ajánlott meghűlés, magas vérnyomás, cukorbetegségek, bélg yulladás, emésztési problémák esetén. Ízületi gyulladás, nyakcsigolya betegségei, az ágyéki porckorong kiboltosulása, vakbélgyulladás, prosztatagyulladás, viszketés, g yerekek emész tési rendellenessége, rend szer telen menstruáció, medence fertőzései, álmatlanság, arcbénulás, féloldali bénulás,fejfájás, rövidlátás, akut és krónikus orrüreg gyulladás, fogfájás, neuralgia. Kovácsné Mayer Judit természetgyógyász +36 30 982 2232 diyu@freemail.hu

13


SURVIVOR A bélflóra egészségének megőrzésével hogyan támogathatjuk az immunrendszer működését?

A mai túl technikalizált, egészségtelen életmód olyan nagymértékben terheli túl az emberi szervezetet, ami szinte túlélő show-vá változtatta az életet. Az emberiség annyi káros anyag szennyeződéssel szembesül, ami mára már elérte a kritikus szintet. Ennek következtében az immunrendszer ellenálló képessége folyamatosan csökken, a betegségek száma növekszik, a természetes élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök tápanyag és vitamin tartalma drasztikusan lecsökkent. Az emberiségnek megoldást kell találnia ezekre a problémákra, ha túl akarja élni a modern kor kihívásait.

14

A bélflóra rendkívül érzékeny, egy antibiotikumos kezelés is befolyásolhatja az állapotát. Ezért nagyon fontos, hogy a bélflóra egészségéről gondoskodjunk. Ezt a mindennapi táplálkozással csak részben tudjuk megtenni. Kellenek azok az enzimek, ásványi anyagok, nyomelemek és jó baktériumok, amelyek nélkül a bélflóra egészsége elképzelhetetlen. Azonban ezek az elemek nem biztosíthatók a szervezet számára egyszerűen zöldség, vagy gyümölcsfogyasztással.

A bélflóra egyensúlyának felborulása pedig teret ad a betegségek kialakulását okozó baktériumok számára. Az emberi szervezetben ezek jelen vannak. Például a Candidát magunkban hordozzuk. Azonban amíg fennáll a bélf lóra egyensúlya és az immunrendszer védekezőképessége töretlen, addig a természetes védekezőképesség miatt nem betegszünk meg. Ha az immunrendszer védekezőképessége meggyöngül, akkor viszont már nem képes legyőzni a betegség kórokozóit. Azt is érdemes tudni, hogy a bélflóra a korral is változik.


TÚLÉLŐ SHOW AZ ÉLET Például a laktobacilusok tekintetében megfigyelhető, hogy idősebb korban visszaszorulnak, más baktériumtörzsek szaporodnak fel, ezért van az, hogy sok ember idősebb korára laktóz érzékennyé válik és egyáltalán nem tud tejet, tejterméket fogyasztani. A bélflóra követi az étkezési szokásokat és az életformát.

Milyen kortól segíthető a bélflóra egyensúly kialakítása? Nagyon oda kell figyelni arra, hogy mivel tápláljuk a gyerekeket. A természetes t ápanyagok bevitelére kellene koncentrálni. Annál is inkább, mert a feldolgozott élelmiszerekben biztosan nincsenek enzimek, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag ételek. Azonban adalék anyagok annál inkább találhatók bennük, amik koránt sem az egészséget támogatják. Több nyers ételt kellene fogyasztaniuk a gyerekeknek és a felnőtteknek is. Azonban koránt sem mindegy, hogy a zöldségek, gyümölcsök honnan származnak, mennyi vegyszert tartalmaznak. Ezért törekedni kell arra is, hogy minőségi alapanyagokat vásároljunk, lehetőleg bio termesztésből. Nagyfokú tudatosságot igényel és valóban több utánajárást, de ma már nem megoldhatatlan, hiszen egyre több helyen van már bio piac, és számos bio bolt található szerte az országban. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

Mennyire egészségesek a mindenhol kapható gyümölcsök, zöldségek? Korábban élt az a szemlélet, hogy ahol élünk, annak a helynek az 50 km-es körzetében termő dolgokat kellene fogyasztani, mert a személyes bélflóra kialakulásakor, az immunrendszer ahhoz mérten alakítja ki a szervezet védekezőképességét, amivel találkozik. Ezenkívül azt is figyelembe kellene venni, hogy minden évszaknak megvannak a maga idény terményei. Érdemes ezeket választani. Január biztosan nem a paradicsom időszaka Magyarországon, ha az éghajlati tényezőket is figyelembe vesszük. Márpedig a szervezet, a bélrendszer e szerint is működik.

Mi lehet a megoldás? Az energiaforrás a jó baktériumok számára a prebiotikumok. Ezek például a hosszúszénláncú cukor molekulák, rostanyagok, amiket a rossz bacilusok nem tudnak lebontani. A cukor, a keményítők, fehérkenyér, tésztafélék a rossz bacilusokat táplálják. A legrosszabb a kristálycukor. Ezek mind azokat a bacilusokat táplálják, amelyek egyáltalán nem jók az egészséges bélflóra tekintetében. Dr. Csicsor János kutatómérnök, a Hymato ügyvezetője info@hymato.hu www.hymato.hu

15


BÍRÓ ICA A test karbantartását nem csak a mozgás, hanem a táplálkozás és a lelki harmónia létrehozásával is támogatja. A könyv kitűnő alap ehhez, azonban azt tapasztalom, hogy nagyon nagy segítség a személyes találkozás, az ott leírtak kipróbálásának lehetősége, a közös élmény megtapasztalása. A mai, időkorlátos életvitelhez igazítva egy napos programon éppen úgy részt lehet venni, mint egy teljes hétvégét felölelő tréningen. Aki pedig bátran belevág és el szeretne mélyülni a Gold Lady program nyújtotta lehetőségben, annak akár Érdemes tudni, hogy nagyon sokat hosszabb időn keresztül lehetősége nyílik tehetünk azért, hogy a legjobbat az együtt haladásban. hozzuk ki magunkból. Ennek a lehetőségnek a tudatában indítja útnak Bíró Ica a Gold Lady programot, amihez bárki csatlakozhat, aki időt és némi energiát szán önmagára.

Mi a lényege a programnak? Nagyon fontos, hogy megismerjük magunkat. A Gold Lady program ezt a célt tűzte ki a hölgyek elé. Nem elegendő csupán heti néhány órát konditeremben tölteni. A személyes adottságok, a lelki hozzáállás is szükséges. A program maga természetesen a Megújulás titkai - A testés lélekszépítés bibliája című könyvemre épül. Mindenkinek jó szívvel ajánlom a programot! A minőségi női lét koránt sem kor függvénye. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon. Bíró Ica www.biroica.hu Instagram: biroica

16


5 TIPP MIVEL DOBHATOD FEL TIPPEK A TAVASZI RUHATÁRAD ŐSZI DIVAT Bokalánc Utoljára a ’90-es években számított igazán nagy divatnak a bokalánc viselete. Idén ez a divat is feltámad, mint a Főnix madár. Számos változata vonzza a férfi tekintetet a karcsú női bokára.

A tavasz a megújulás évszaka. Ilyenkor érdemes a ruhatárunkba is beszerezni néhány új kiegészítőt, amit aztán még nyáron is boldogan viselhetünk. Nézzük, mik 2018 tavaszának sláger darabjai!

Szalmakalap

Ugyan a szalmakalap fő idénye a nyár, a szikrázó, napsütéses tavaszi napokon is bátran elő lehet már venni. Nem csak kertészkedéshez áll jól, városi sétákhoz is jó dizájn.

Necc zokni

Főleg a tinédzserek körében hódít, kicsit extrém, de azért érdemes említést tenni az akár sportcipőkből, akár elegáns szandálokból előbukkanó necc zokniról.

Övtáska

Az utóbbi öt-tíz évben erősen háttérbe szorult ez a rendkívül praktikus táskatípus. Viseletét aligha neveztük divatosnak. Ez azonban megváltozott! A kifutókat újra meghódították az övtáskák. Akad még a szekrényetekben egy rég nem hordott darab?

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

Képek: glowsly.com harpersbazaar.com/fashion pinterest.com

Gallay-Nagy Krisztina www.designfreak.hu Instagram: designfreakblog designfreakblog@gmail.com

17


ABLAK A VILÁGRA Min múlik a nyelvválasztás? Az angol nyelv mellett, a német nyelv egyre népszerűbb. Ennek nem csak Ausztria földrajzi közelsége az oka. Az is szempont, hogy a külföldi munkavállalás szempontjából a német nyelvterületek elérhető távolságban vannak, valamint Magyarországon is jócskán találunk német tulajdonban lévő cégeket, ahol a német nyelv ismerete előny, vagy feltétel.

Ma már senki sem kételkedik abban, hogy a nyelvtudás elengedhetetlen része az életünknek. Nem csak a diploma megszerzéséhez kötelező, számos munkahelyen is alapvető elvárás a nyelvtudás. Ám koránt sem csupán a kötelezettségek miatt érdemes elsajátítani egy idegen nyelvet. A nyelvtudás ablakot nyit a világra. Összehozza különböző országok, kultúrák, nemzetek tagjait. Megkönnyíti az utazást, a kapcsolatteremtést, kitágítja a nézőpontokat és élmény telivé teszik az életet. Lehoczkyné Gál Erika a budapesti Osztrák Intézet ügyvezető igazgatóját arról kérdeztük, milyen lehetőségek közül választhatnak az érdeklődők.

A nyelvtudás személyiségformáló ereje hozzájárul a sikerhez? Gazdagabbá válunk a nyelvtudás által. Nem csak gazdasági és egzisztenciális ér telemb en ker ülhet ünk jobb helyzetbe. A világlátásunk is alakul. Szélesedik a látókörünk, gyarapodik a tudásunk, egyfajta sikerélmény és önbecsülés is, amikor egy idegen nyelv elsajátításával más nemzetek tagjaival is zökkenőmentesen kommunikálunk. Minden értelemben formálódunk a nyelvtudás által.

www.oei.hu +36 1 322 3030 18


BABABOLDOGSÁG Az ekcémás bőrre ilyenkor nagyon jó lehet a sheavajas-kakaóvajas szappan, aminek hidratáló és gyulladáscsökkentő hatása van. Ez a szappan illóolaj és szín nélkül készül, a legérzékenyebb bőrnek is ideális tisztálkodó szer.

A bababoldogság a szülő legnagyobb öröme. Kisbabánk életének első hónapjaiban a nyugodt alvás, a képességek fejlődése és a világra való kinyílás a legfontosabb. Kicsikénk boldogságát befolyásolja az is, hogy milyen a közérzete. Ezért a bőre egészsége éppen olyan fontos, mint a helyes táplálás kialakítása. Rendkívül fontos, hogy jól válasszuk meg azokat a kozmetikumokat, babaápolási szereket, amelyeket a mindennapok során alkalmazunk.

Végre itt a tavasz! Nem csak a téli hideg jelenthet kihívást. Az időjárás változását is megérzi a bőrünk. Az ekcémás bőrnél fokozódhatnak ilyenkor a panaszok. A jó hír viszont, hogy a jó idővel és napsütéssel többnyire a panaszok enyhülni fognak.

Az ekcémás területeket tisztítás után levendulavízzel fújhatjuk le. A levendulavíz amúgy is egy kis csoda. Minden olyan tulajdonsággal bír, mint a levendulaolaj, de még változatosabban felhasználható lágyabb, harmonikusabb összetevői miatt. Fertőtlenítő, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, hámosító hatása miatt használható pelenkakiütésre, ekcémás, pikkelysömörös panaszokra.

A bio sheavaj hidratáló, nyugtató hatású, ezt kihasználva kenhető ekcémás, száraz területekre is.Érzékeny bőrű babáknál, gyermekeknél, de akár saját részre is a vasalóvízbe tehetünk levendulavizet. Ezzel közvetlenül érintkezve a bőrt nem fogja irritálni a ruha, kellemes levendula illata pedig nyugtatóan hathat ránk. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon. Dülk Rita +36 70 947 3681 www.naturita.hu naturitaszappan@gmail.com

19


TAVASZI KISOKOS

Az elmúlt napok kemény hidege után elér minket az enyhülés. Tavasz közeledtén ez sok „könnyel” is jár. A körénk fagyott burkok megnyílnak, a folyadékok megindulnak és kivezetik a télbe felhalmozott lerakódásokat. Ez nagy mozgással, sok átrendeződéssel jár odakünn és idebenn. Tavaszi szél vizet áraszt Ki látott már víz által elmozdított nagy súlyokat megmozdulni? Először kicsit fordít, megbillent, aláás, aztán egy pillanat alatt magával ragad és az eddig terhekkel lefoglalt rész hirtelen felszabadul és új dolgoknak ad teret. Áradás. Milyen szép ez a szó ilyen környezetben. A tested, mint saját szerveződésed sem működik másként. Ha kisebb vizek ugyan és nem is olyan mértékű kitárulkozásban, mint egy folyónál, de összegződnek és utakat törnek a testedben. Érezni fogod, hogy reggelente másképp ébredsz. Néha kellemetlen, mert folyik az orr, izzadhat a tenyér/talp/hónalj és gyakrabban jártok vécére. Erősebb színnel és illattal távozik, ami nem szeretne tovább benn maradni, míg a kertben is megjelennek a színek és illatok, bár sokkal kellemesebben.

20

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

Lehet, hogy télen kevesebbet ittunk? Lehet. A szervezet néha rásegít egy kis megfázással, hogy biztosítva legyen az áramlás és a bevitel-kiadás körforgása. Lehet, hogy télen kevesebbet mozogtunk? Lehet. Hát akkor ráz a hideg vagy borzongat a prüszkölés, bemozdít az élet(ünk), a testünk. Figyelj a testedre, élvezd a tavasz áradó életerejét Nem kell megijedni az intenzitásától! Lélegezzünk mélyeket és ne feledjünk el kétszer annyit kifújni az elhasznált légből, mint amennyit beszívtunk a frissből!

Sétáljunk nagyokat például a busz helyett. Fussunk néha a villamos után és emeljük fel a karunkat, ha kapaszkodnunk kell, nyújtózzunk! Forgassuk körbe a szemünket, s a fejünket is! És ezeket a mozdulatokat tegyük meg egymásért is! Sétáljunk egymás társaságában! Ne hagyjuk elmenni a másikat, fussunk érte/hozzá, ha kell! Kapaszkodjuk meg az őszinte érzésinkben bízva és nyújtsunk biztos támaszt ezzel magunk és mások számára. Balla Katalin életmód szakértő biokatalin@gmail.com +36 70 246 3065


JÓ LÉGZÉS, JÓ EGÉSZSÉG Az orr Nyálkahártyája fontos, az ott lévő szőröcskékkel együtt. Ezért már a kis gyermeket szoktassuk le az orrban való turkálásról, mert a nyálkahártya és a szőrszálak az orrban tönkremennek és a természetes tisztító feladatnak aztán nem tudnak megfelelni. A gyermekkori és sok esetben a felnőttkori, orrba való vájkálás az oka 80%-ban a légúti betegségeknek! A kórokozók előtt nyitott az út a tüdőhöz! Azonkívül, a levegőben lévő, szemmel nem látható részecskék, amik a járművek kipufogójából, a kémények füstjéből, na meg embertársaink cigaretta füstjéből A légzés olyan alapvető életfunkció, árad, ha akarjuk, ha nem, az orrunkon ami nélkül nem képes létezni az ember. át a tüdőbe jutnak! Tanulmányok sora szól arról, hogy hogyan kell helyesen lélegezni. Azonban érdemes sokkal többet is megtudni arról, hogy mi az egészségünk titka, ha erről az egyébként automatikusan működő, életben tartó rendszerről beszélünk. Ugyanis minden lélegzetvétellel számos kórokozó is bekerül a szervezetünkbe. A testnek van természetes védekező A passzív dohányosok is majdnem rendszere, amire érdemes odafigyelni. annyira veszélyeztettek, mint az aktív A légzési traktust úgy kell elképzelnünk, dohányosok! A nagyváros levegője igen mint egy fejre állított szép, gömbölyű szennyezett, de még szeretném itt felhívni a figyelmet a Chemtrails veszélyére koronájú fát! is! Ennek kapcsán az orvostudomány általuk eddig „ismeretlen” betegségek tömege előtt áll, ami a kondenzcsíkokban rejlő veszély kapcsán merül fel. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon. Busch-Turcsányi Éva a természettudományok docense eva.turcsanyi.busch@gmail.com eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest

21


DIGITÁLIS OKTATÁSSAL A JÖVŐÉRT A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciumvezetője. Szakemberei, oktatói 2009 óta évente több mint kétezer internetbiztonsági interaktív foglalkozást tartanak országszerte. A közel 100 szakember, közülük többen önkéntesek, minden korcsoport számára elérhető előadásai és interaktív A Nemzetközi Gyermekmentő foglalkozásai nagyban hozzájárulnak Szolgálat és a Microsoft a különböző generációk tudatos Magyarország összefogása a internethasználatához. A program gyermekekért oktatói a tavalyi év során összesen 50.574 felhasználónak tartottak ismeretbővítő Év végéig több tízezer gyermek és az internetes veszélyekre felkészítő részesülhet, kifejezetten fiatalokra oktatást. szabott, digitális képzésben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület és a Microsof t Magyarország jóvoltából. Ennek keretében a résztvevők megismerkedhetnek a biztonságosabb internetezés alapszabályaival, majd elsajátíthatják a programozás alapjait.

Célja, hogy az országban minél több felhasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve hogy probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak segítségért.

www.gyermekmento.hu

Érdemes fig yelemmel követni a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját. Igénybe venni a pályázati leh e t ős é geke t , m e g ism er ni a felhívásokat, amelyekkel a gyermekek biztonságos internet használatát segíti a szervezet. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

22


ÁPRILISI JÓKEDV KÖSZÖNTŐ Hajdan Vali: Tavaszi szösszenet Ha nincs is mindenkinek nyomában a hamasz, mégis minden emberből árad, dől a panasz! Hogy hol van már a nyár, hogy elfutott a tavasz, s hogy váratlanul érint, meglep emez-amaz! Hajdan Vali tényleg mindig kitalál valamit. Legfőképpen szellemes rímeket, tavaszt közöntő jó kis verseket. Álljon itt néhány, a bú messze kerüljön, szívünkben a fény mind egybegyűljön. Gondolat illanjon, ha szomorúság fája borulna keserédesen virágba általa. Tárjuk ki inkább a lelkünk kapuját, hadd ragyogja be száz, s ezer szóvirág. Hajdan Vali: Április elseje Van kinek soha sincs semmiből elege, tűri a hideget, soha nincs melege. Mindennek alja van s mindennek teteje, és minek tartalma, annak meg veleje. Mindennek helye van s mindennek ideje, de, persze soha nincs senkinek ideje.

Hogy télen hull a hó, nyáron meg süt a nap, s hogy ősszel mindig szakad, én nem tudom, hogy van az? S hogy micsoda egy ádáz, pimasz minden kamasz, és nem csak nagyon öntelt, ráadásul ravasz! Az egyik folyton koplal, szüntelenül fal az, az egyik mindig rombol, a másik pedig falaz! Keresztbe tett lábbal keresztbe rak amaz, emez meg nem tudja, hogy hol van Rakamaz. De, jó hír, hogy van gyógyír, van is és lesz vigasz, csak fogadjuk el azt is, hogy ez nem Las Vegas!

Aki ma gyenge, majd visszatér ereje, ebédre gombóc lesz, nem pedig derelye! Megfordítom, hátulja lesz ma így eleje, kifordítom, külseje lesz máris belseje. Nem ordítom, csak mondom: április elseje! A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

Hajdan Vali +36 70 248 0547

hajdan.vali@gmail.com

23


24


GYÜMÖLCSÉRLELŐ TAVASZI NAPSUGÁR

Már nagyon várjuk a tavaszt. Örülünk minden kicsi napsugárnak a hosszúra nyúlt tél után. Gyönyörködünk a nárciszokban. Megvesszük az árvácskákat a balkonra és vágyakozva nézzük a tavalyi kirándulás képeit. Mikor lesz már az a madárfüttyös, eperérlelős, cseresznyevirág bontós igazi tavasz? Türelem örömet terem? Még nagyon sok hétig kell vágyakoznunk az első csomónyi piros cseresznyére. Reménytelen messzeségben van a mosolygó barack. Az isteni meggyleves sötét bordó szemei csak emlékeinkben él. Úgy tűnik, a tavasz sosem jön el. Pedig biztosan idén is kisüt a Nap, virágba borulnak a kertek, kizöldell a mező és a meleg napsugár pirosra érleli az eper szemeket.

Csupa csuda egészség A meggy valódi csodagyümölcs. A vitalitás, energia, lendület biztosan jellemzi azokat, akik rendszeresen fogyasztják. Az izomfájdalom messze elkerüli a megg y szerelmeseit. Gyulladáscsökkentő tulajdonsága ismert, sőt az álmatlanságban szenvedők is számíthatnak rá, hiszen melatonin termelő hatásának köszönhetően, a nyugodt alvás garantált. Antioxidáns hatása közismert. Segíti az emésztést és a vese működését, kitűnő vízhajtó, ami csökkenti az ödéma kialakulásának veszélyét. A megg y C-vitamin tartalmának és antibakteriális hatásának köszönhetően a fogak és a fogíny egészségének megtartásában jelentős szerepet játszik.

A Dr.Steinberger meggy lé mindennapi fogyasztása egész évben megadja a szervezetnek mindazt az előnyt, ami a meggy sajátja. Így könnyen áthidalhatjuk azt az időszakot, ameddig várni kell erre az egészséges finomságra. A természetet nem lehet sürgetni. Azonban a ma eredményeinek már most is örülhetünk! A tavalyi gyümölcsök zamatáról nem kell lemondanunk. A folyékony nektár üvegbe zárva várja, hogy mosolyt csaljon az arcunkra és élvezzük a gyümölcs nektárt.

www.drsteinberger.hu

A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon

25


TAVASZI OTTHONSZÉPÍTŐ

Kis lépésekben könnyű célba érni A tavasz a megújulás ideje. De ne csak a húsvéti nagytakarítást tartsuk szem előtt. Az otthonunk szépítésén is érdemes elgondolkodni. Ha csak kisebb változtatásban gondolkodunk, akkor cseréljük ki a függönyöket és máris látványos eredményt érhetünk el. A tavaszi nagytakarításkor amúgy is leszedjük, hogy kimossuk belőlük a tél porát, így a változás munkás része megúszhatatlanul esedékes. Az új függöny varázsa megújítja a szoba hangulatát és bennünket is mosolyra késztet, ahányszor csak belépve a helységbe, rápillantunk az üde frissességre. Ha a vágy megszületik bennünk, de nem tudjuk eldönteni, milyen anyagot, színt, mintát válasszunk, a tanácstalanságra is van nálunk orvosság. Szakértő dizájner segít a megfelelő hangulatú függöny kiválasztásában.

Szépíts és gyönyörködj A hölgyek imádják átrendezni a lakást! Akkor pedig biztosan kell néhány új darab is. Ha már elmozdítunk bútordarabokat, bizony gyakran kiderül, hogy a szőnyeget, vagy a padlót is cserélni kell. Ez pedig jó hír, mert egy cseppnyi átrendezéssel, minőségi cserével, az egész lakás új dizájnt kaphat. Amikor kész a mestermű, boldogan dőlhetünk hátra a kanapén. Az átrendezés után, már csak gyönyörködnünk kell a szépítés csodájában.

Jó tervezés, fél siker Nem mindenki tudja, de a lakás is lehet egészségtudatos. Az otthonunk tisztán tartásában ugyan is nagy szerepe van annak, hogy milyen padló megoldást, vagy milyen szőnyeget választunk. Ehhez pedig érdemes szakértőhöz fordulni. A szakember nem csak abban segít, hogy melyik padlóburkolat a számunkra ideális? A helyszín felmérését, a szükséges anyagok mennyiségének kiszámolását is rábízhatjuk. Nem beszélve arról, milyen jól jön a kivitelezésnél, egy avatott szakmai tapasztalata. A teljes cikket elolvashatja a www.csakanoknek.hu oldalon.

Novák Andrea vezető tervező, tanácsadó www.leguanburkolat.hu

26


27


28

Profile for csakanoknek.hu

Csak a Nőknek Magazin 2018 március  

Csak a Nőknek Magazin 2018 március  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded