Page 1

"Mobbing"- a munkahelyi pszichoterror

A "to mob" ige szó szerinti jelentése: megostromol, nekitámad. Ebben az összefüggésben inkább: zaklat, üldöz, rászáll valakire. Ez azonban nem vonatkozik az elszigetelt, szûkebben értelmezett konfrontáció és zaklatás jelenségére. A mobbing: egy vagy több személy által folyamatosan gyakorolt, szisztematikus kirekesztési és megalázási folyamat. Az ellenséges cselekvések bizonyos rendszerességgel (hetente minimum egyszer és hat hónapon keresztül) következnek be. A folyamat észre sem vett megjegyzésekkel, beszólásokkal kezdõdik, a zaklatás tényére pedig sok esetben csak elõrehaladott stádiumban derül fény. Egy dortmundi kutató szerint, akkor, amikor valakirõl a kollegák folyamatosan rosszat mondnak, ha levegõnek tekintik, pletykákat terjesztenek róla, folyamatosan értelmetlen feladatokkal terhelik, akkor már vészhelyzet van.

A mobbing szereplõi: kollegák egymás között, fõnökök a beosztottakkal szemben és fordítva. A vizsgálatok szerint az elkövetõk:

• 44%-a kollega • 37%-a fõnök • 10%-a kollega és fõnök • 9%-a beosztott.

A mobbing-tanácsadás területén mûködõ szakértõk a fõnökök elkövetõi tevékenységét sokkal magasabbra becsülik (ami akár a 70%-ot is elérheti), ebben az esetben azonban ezt már a "bossing" kifejezéssel illetik.

A kutatások szerint a mobbing elsõsorban az alkalmazottakat és a tisztviselõket érinti. A mobbing áldozatává válás kockázata:

• az egészségügyben és a szociális területen hétszeres • az oktatásban három és félszeres • a közigazgatásban háromszoros.

A mobbing áldozatai hatalmas lelki megterhelést szenvednek el, ami testi és pszichoszomatikus megbetegedésekhez vezet. Jellemzõk a gyomor- és emésztési problémák, alvászavarok, fejfájás. A konfliktus átterjed a családi életre, a hozzátartozókra, a baráti körre is. Az ingerültség a környezetet is megviseli. A munkaadóknak érdeke a konfliktusmentes munkahelyi légkör biztosítása. Elsõként a Volkswagen AG 1996-os kollektív szerzõdésében rögzítették a mobbing tilalmát, amely az üzemi tanácsot is szorosabban bevonja a megelõzésbe és a felelõsségre vonásba.

Mag. Walter Kronberger Österreichische Krankenhauszeitung, 2005. 12. sz. (Tömörítvény), Ford.: Komáromi Béla)


Forrรกs: MOK.hu, webdoki.hu

Mobbing magyar 2 - Mobbing- a munkahelyi pszichoterror (piszkálódás, furkálódás, zaklatás)  

A mobbing-tanácsadás területén mûködõ szakértõk a fõnökök elkövetõi tevékenységét sokkal magasabbra becsülik (ami akár a 70%-ot is elérheti)...