Page 1

JA ARGANG 15 NOVE MBE R 2013 REG IO OOST

CRV MAGAZINE E E N M A A N D E L I J K S E U I T G AV E VA N C R V B V

11

• BETTER LIFE GEZONDHEID • BETTER LIFE EFFICIËNTIE

TWEE NIEUWE GETALLEN VOOR EEN BETERE VEESTAPEL lees verder op pagina 10

HOFLEVERANCIERS HOUDEN KOEIEN EN BEDRIJF IN BALANS LEON VAN DER WEL: ‘DUURZAAMHEID KAN EN MOET’ ZONDER BUITENLANDSE VESTIGINGEN GEEN ATLANTIC 01-OOST-NOV.indd 1

12-11-13 11:53


CRV Magazine is een uitgave van CRV BV

REDACTIE

Evert Top (hoofdredacteur) Wim Veulemans Esther van Elk Jaap Veldhuisen José Buijs Geert Luiten Ivonne Stienezen E-mail: crvmagazine@crv4all.com ABONNEMENTSPRIJS/JAAR Een magazine kost € 12,50 per jaar (excl. 6% btw). Abonnementen zijn gebaseerd op kalenderjaar en worden jaarlijks in februari gefactureerd. Opzegging is mogelijk per kwartaal. Bel voor opgave van een abonnement: Nederland: klantenservice (tel.: 088 00 24 440) België: klantenservice (tel.: 078 15 44 44) E-mail: klantenservice.nl@crv4all.com CRV Postbus 454 6800 AL Arnhem Tel.: (088) 00 24 400 REGISTRATIE Tel.: (088) 00 24 410 Fax: (088) 00 24 419 E-mail: registratie.nl@crv4all.com MPR ALGEMEEN Tel.: (088) 00 24 420 Fax: (088) 00 24 429 E-mail: mprverwerking.nl@crv4all.com mprplanning.nl@crv4all.com KI EN ET Tel.: (088) 00 24 430 Fax: (088) 00 24 439 E-mail: ki-centraal@crv4all.com KLANTENSERVICE Tel.: (088) 00 24 440 Fax: (088) 00 24 449 E-mail: klantenservice.nl@crv4all.com

AGENDA OOST NOVEMBER MA 25 Themavakdag Rendement, Biddinghuizen DI. 26 Themavakdag Rendement, Bornerbroek DI. 26 VRIJ. 29 Landbouwvakbeurs, Assen

DECEMBER ZA. 7 HHH-show, Zwolle VRIJ. 13 Winteravondshow De Zuidwesthoek, Wanneperveen

WOE. 27 Themavakdag Rendement, Doetinchem DO. 28 Themavakdag Rendement, Waarder

ING -TRAIN R E G A EMAN EEN VEIN DE BUURT anager’ K E O Z M BE BIJ U er ‘Vee ! site ondta en locaties V R C e a d d p Kijk o r de actuele voo

START NU MET VEEMANAGER VeeManager, uw managementpakket online Met een minimale input aan zelf ingebrachte gegevens beschikt u altijd over actuele en gedegen informatie, zodat u altijd de juiste beslissingen kunt nemen.

WWW.CRV4ALL.NL Bezoek onze site voor informatie over de stieren, fokwaarden of het actuele embryoaanbod. Natuurlijk kunt u ook sperma, embryo’s of andere producten bestellen. Voor VeeManager, het online managementprogramma, met actuele gegevens over mpr, registratie, mestbeleid, vruchtbaarheid en diergezondheid, bent u ook hier aan het juiste adres.

Gebruikersgemak op de eerste plaats

ILLUSTRATIES/FOTO’S De foto’s zijn van de eigen fotodienst van CRV Uitgeverij. Uitzonderingen (voor zover niet op of bij de foto aangegeven) zijn de foto’s van Ester Ammerlaan, Eveline van Elk en Elly Geverink.

– Het is zeer gebruiksvriendelijk. – Gegevens kunnen nooit verloren gaan. – Alle updates gebeuren centraal zonder dat u er iets voor hoeft te doen. – VeeManager bestaat uit een aantal modules die ook afzonderlijk verkrijgbaar zijn. – VeeManager is ook te gebruiken op de VeeManager App.

EMBRYOADVISEURS Regio Noord en Oost Piet Ypeij, tel.: 06 - 51 29 87 07 Regio Zuid-West en Vlaanderen Servé van Wersch, tel.: 06 - 53 78 08 09

Aanbieding

Het gebruikersgemak staat bovenaan bij VeeManager. De grote kracht van dit online managementpakket zit in de koppeling met de centrale database. Door de uitwisseling van gegevens met andere systemen, waaronder de mpr, ki en registratie, ontvangt u altijd actuele gegevens. Gebruikers kunnen zelf bepalen welke gegevens/informatie voor hem of haar belangrijk zijn en op het scherm getoond moeten worden.

VeeManager is het meestgebruikte managementpakket

Nieuwe gebruikers van het totaalpakket mogen het pakket zonder enige verplichting twee maanden gratis uitproberen op hun eigen bedrijf met de cijfers van hun eigen dieren. Ervaar het gemak van altijd actuele informatie op het moment dat u dat nodig bent. En vergelijk ook eens de prijs met uw huidige managementsysteem.

Belangstelling? Druk: Senefelder Misset Doetinchem. ISSN 1388-4077

02-OOST-NOV.indd 4

Neem contact op met de klantenservice: (088) 00 24 440 of met uw CRV-vertegenwoordiger.

12-11-13 12:03


IN DIT NUMMER 8-9 Kaasmakers worden Hofleveranciers Sinds kort mogen Sjaak en Karin van Veen uit Zoeterwoude zich officieel hofleverancier noemen. Als kaasmakers laten ze zich niet leiden door de waan van de dag. Zowel in hun bedrijfsvisie als richting hun koeien past optimaliseren hun beter dan snel groeien.

18-19 Leon van der wel over Duurzaamheid Het recept voor duurzaamheid op zijn bedrijf is voor veehouder Leon van der Wel helder: oudere koeien in een vrijloopstal, optimaliseren van de mineralenkringloop, een strakke registratie van diergeneesmiddelen, samenwerking met een akkerbouwer, duurzaamheid genetisch verankeren in de fokkerij en energieneutraal werken.

22-23 Geen Atlantic Zonder buitenlandse vestigingen Door de internationale strategie is CRV in staat om significant meer geld te steken in onderzoek en ontwikkeling. CRV-directeur Roald van Noort legt uit hoe de CRV-leden in Nederland en Vlaanderen daarvan profiteren.

Bij de voorplaat René van der Linde, medewerker op de afdeling Innovatie van CRV, bespreekt de mogelijkheden met de nieuwe CRV-fokkerijgetallen Better Life Efficiëntie en Better Life Gezondheid met veehouders Harrie en Hans Janssen uit Groesbeek. (foto: Eveline van Elk)

COLUMN Makkelijk scoren Ik lees net dat bijna 300.000 mensen de petitie hebben getekend voor meer welzijn bij koeien in de EU (www.happycows.eu). Deze mensen houden van koeien en zijn tegen pijnlijke ziektes die voorkomen bij ons melkvee. Het lijkt wel een petitie voor iedere melkveehouder. Want wie is er het meeste anti-mastitis, anti-klauwproblemen en tegen een slechte vruchtbaarheid? Het initiatief wordt gesponsord door Ben & Jerry’s, gekend van die afschuwelijke zwart-witvlekken die koeien moeten voorstellen. Ze willen het welzijn verhogen door het in een Europese richtlijn vast te leggen. Dit is toch wel heel gemakkelijk en verre van vergelijkbaar met de genialiteit waarmee ze hun ijsjes in de markt plaatsen. Van het bedrijf dat meerdere consumenten een verlengd verblijf schenkt in de diepvriesafdeling van de supermarkt, verwacht ik meer inzet en positief initiatief aangaande deze materie. Scrollend en klikkend door de site kom ik zelfs deze zin tegen: ‘Zij (Ben &Jerry’s) hopen dat door deze campagne alle koeien op een dag net zo gelukkig zijn als B&J’s-koeien.’ Het is toch crimineel om onwetendheid bij de consument op te vullen met valse feiten en te stellen dat vandaag de dag enkel hun melk van gelukkige koeien komt. Het bevuilen van het blazoen van de melkveehouderij en de melkverwerkende industrie stoort me mateloos. Ook het feit dat alle koeien in de EU over dezelfde kam worden geschoren neem ik hen niet in dank af. We moeten hen wakker schudden. Hun Caring Dairy-project is misschien uniek overzee, waar hun roots liggen. Maar zowel in Vlaanderen als in Nederland worden deze lastenboeken ook al opgelegd aan melkveehouders onder de naam IKM en KKM. Makkelijk scoren heet zoiets, even de gevoelige snaar raken van de onwetende consumenten en jezelf aanprijzen als de beste van de klas. Er zijn nog uitdagingen in onze sector en die nemen we met z’n allen ter harte. De oplossingen daarvan liggen zeker niet in het opstellen van wetteksten of richtlijnen. Tjebbe Huybrechts (26) is opgegroeid op een melkveebedrijf en draagt de melkveehouderij een warm hart toe. Hij werkt aan een doctoraat aan de universiteit van Leuven met als doel het vroeger detecteren van gezondheidsstoornissen bij melkvee. Verder is hij regelmatig te zien op keuringen als deelnemer, toeschouwer of jurylid.

CRV magazine NOVEMBER 2012

03-ALG-NOV.indd 3

3

12-11-13 11:57


EEN DAG OP STAP MET...

FONS GEERINK: ‘OVALERT WERKT!’ ‘Veehouders die Ovalert gebruiken, zien hun vruchtbaarheidscijfers verbeteren. Ovalert zorgt, naast gemak voor de veehouders, daadwerkelijk voor rendementsverbetering.’ Fons Geerink, Ovalertvertegenwoordiger en accountmanager bij CRV, ziet het in praktijk en dat voedt zijn gedrevenheid.

1

4

04-05-ALG-NOV.indd 4

CRV MAGAZINE NOVEMBER 2013

08-11-13 16:58


1 Ovalert-vertegenwoordiger Fons Geerink plant iedere dag

teem, waarbij de dieren die tochtig zijn, er worden uitgepikt. Ik kan er volledig van op aan en dat is een prettige gedachte. Het grootste deel van de dieren wordt ’s nachts tochtig en hun tochtsignalen zou je anders wellicht missen. Nuttig is ook dat Ovalert koeien met een verminderde activiteit laat zien.’

zo’n twee Ovalert-bezoeken in bij CRV-klanten. Daarnaast heeft hij als accountmanager voor CRV ook een vaste klantenkring, hij bezoekt twee klanten per dag. Het begeleiden van ‘zijn’ veehouders en het samen toewerken naar de gestelde doelen, vindt hij het mooiste wat er is.

4 Hans is ook gestart met Sperma Inclusief. Hierbij betaalt hij

2 Fons loopt met Ovalert-gebruiker Hans Broekroelofs uit Brucht de gerealiseerde cijfers van het afgelopen jaar door. ‘Door het gebruik van Ovalert zijn de vruchtbaarheidscijfers op dit bedrijf erg verbeterd’, vertelt Fons. ‘De tussenkalftijd is met maar liefst 40 dagen afgenomen naar 421 dagen. En dat binnen een jaar. En Hans streeft ernaar zijn tussenkalftijd nog meer omlaag te brengen. Als je qua kosten uitgaat van 1,50 euro per koe per dag tussenkalftijd, levert alleen al de verbetering van de tussenkalftijd dit bedrijf tot nu toe ongeveer 6000 euro op.’ De productie op dit bedrijf is het laatste jaar ook flink gestegen en omdat Hans de melkproductie moest behalen, heeft hij ook de koeien met een mindere vruchtbaarheid aangehouden. Aankopen was immers ook geen optie. ‘Doordat ik met dezelfde koeien een daling van 40 dagen in tussenkalftijd heb gerealiseerd, levert mij dat het bewijs dat Ovalert werkt’, aldus Hans.

een vast bedrag per koe per maand voor conventioneel sperma. Daarnaast krijgt hij op gesekst sperma 50 procent korting. Hans koos voor Sperma Inclusief omdat hij uit zijn betere dieren een optimaal rendement wil halen. Dit realiseert hij door het gebruik van gesekst sperma bij zijn pinken en door zijn koeien te insemineren met de beste stier die SAP adviseert, zonder naar de spermaprijs te hoeven kijken.

5 ‘Momenteel merk je dat er veel bedrijven zijn met nieuwof verbouwplannen die zich volop aan het oriënteren zijn op het gebied van activiteitsmeting’, vertelt Fons. Zo ook veehouder Gijsbert Bon uit Biddinghuizen. Fons neemt de mogelijkheden van Ovalert in combinatie met VeeManager onder de loep. Ook legt hij de verschillen uit tussen poot- en halsresponder. Fons: ‘Ik vind het erg belangrijk om een veehouder zo goed en volledig mogelijk te informeren over Ovalert, zodat deze een weloverwogen beslissing kan nemen. Er is zo veel mogelijk op dit gebied.’

3 Hans: ‘Buiten wat Ovalert me in geld uiteindelijk oplevert, geeft het me rust. Het is gewoon een erg praktisch sys-

2

4

3 5

CRV MAGAZINE NOVEMBER 2013

04-05-ALG-NOV.indd 5

5

08-11-13 16:59


N I EUWS B ER I CHTEN

Gofast met dochtergroep op HHH-show Tijdens de Holland Holstein Show op 7 december toont CRV een dochtergroep van Newhouse Gofast. De dochters van Gofast laten zien dat hij het vermogen bezit om het exterieur, de uiergezondheid en de vruchtbaarheid van de veestapel op een hoger plan te brengen. Voor exterieur haalt hij een totaalscore van 115, met 112 frame, 110 robuustheid, 114 uier en 107 benen. Voor zowel uiergezondheid als vruchtbaarheid scoort hij 104. Samen met zijn zeer hoge NVI-niveau van +244 is het makkelijk te verklaren waarom Gofast momenteel een van de populairste Nederlandse fokstieren is. Gofast (Goldwyn x O Man, +244 NVI) begon zijn carrière als InSire Topstier en was daardoor al geruime tijd beschikbaar voordat hij dochters aan de melk kreeg. Inmiddels heeft Gofast volop

Fokker Jan Nieuwenhuizen melkt zelf naar tevredenheid drie Gofastdochters dochters aan de melk en is hij na Delta Atlantic de tweede (ex-) InSire Topstier waarvan CRV een dochtergroep in de ring toont. Gofast toont volgens het programma zijn dochters op 7 december in de ring van de Holland Holstein Show.

Op beide dagen, dus ook op 6 december tijdens de Tulip Sale, zullen de dieren op de stand te bewonderen zijn. De Holland Holstein Show en de Tulip Sale vinden plaats in de IJsselhallen te Zwolle.

Themavakdagen van start De eerste serie themavakdagen in een reeks van drie zijn van start gegaan. Zoals u al eerder heeft kunnen lezen, zijn deze voorlichtings-/infodagen nieuwe stijl opgezet vanuit het centrale thema ‘Hoe manage ik mijn veestapel?’. De onderwerpen per reeks themavakdagen zijn achtereenvolgens: rendement, doelgericht fokken en duurzame veestapel. De eerste reeks staat in het teken van rendement. De themavakdagen vinden op verschillende locaties plaats, telkens op een mooi melkveebedrijf in uw regio. Met uw ambitie en strategie als uitgangspunt adviseren specialisten u over hoe u meer rendement kunt halen uit uw bedrijf. Met een op maat gemaakt programma, goede (gast)sprekers en een leer-

zame locatie wordt u een waardevolle themavakdag aangeboden. De data van de nog resterende themavakdagen ‘rendement’ zijn: – maandag 25 november, mts. De Kandelaar, Hoekwantweg 7-11, 8256 PS in Biddinghuizen – dinsdag 26 november, mts. Bolscher, Bornsestraat 13, 7627 NS in Bornerbroek – woensdag 27 november, mts. G. en G. Heuthorst-Oosterink, Haafsweg 9, 7004 HK in Doetinchem – donderdag 28 november, G. en A. Vollering, Oosteinde 72, 3466 LB in Waarder Zie voor meer info over het programma en de workshops: www.crv4all.nl. U kunt u ook nog aanmelden voor een van deze gratis themavakdagen. Dat kan via deze website of per e-mail: klantenservice.nl@crv4all.nl.

Delta Francien: volle zus van Delta Sherlock Delta Francien (Fidelity x Paramount) is de volle zus van InSire Topstier Delta Sherlock rf. Op de roodbontstierenkaart van CRV is deze aansprekende roodfactorstier met 318 punten op dit moment de onbetwiste nummer één voor NVI. Sherlock vererft veel kilogrammen melk (+1328 kg melk) en heeft een zeer hoge fokwaarde voor exterieur (totaal exterieur 116, beenwerk 116 en uier 114). Daarnaast scoort hij goed op levensduur en celgetal (106). Zijn volle zus Delta Francien is donor-

6

06-ALG-NOV.indd 6

pink geweest voor het CRV-fokprogramma in de Delta-nucleus. Deze koe heeft een exterieur van maar liefst 87 punten, waaronder 88 punten voor uier en 86 punten voor frame. ‘Het is een complete vaars’, aldus Jan Hermanussen op wiens bedrijf Delta Francien getest is. ‘Ze heeft een geweldig goed exterieur, heel goede benen en een superlaag celgetal. Haar productie is goed, ze gaat een mooie lijst maken. Dit is het soort koe dat probleemloos oud wordt’, besluit Hermanussen.

Witter Francis, de moeder van Delta Francien en Delta Sherlock

CRV magazine NOVEMBER 2013

11-11-13 14:28


RE G I O O O S T

Schaatsclinics succesvol! Van wie kun je nu beter de fijne kneepjes van het schaatsvak leren dan van de leden van een heus topdivisie-marathonschaatsteam? Onder dit motto organiseerde CRV voor haar leden en klanten onlangs opnieuw twee schaatsclinics, gegeven door leden van het CRV-Interfarms-marathonschaatsteam. De clinics zijn gehouden in De Bonte Wever in Assen en in de Westfries in Hoorn. Onder het genot van warme chocolademelk met slagroom of een kop koffie werd de CRV-Interfarmsschaatsploeg voorgesteld aan de aanwezige veehouders en hun familie. Na de voorstelronde werden de schaatsen vlug ondergebonden. De aanwezige schaatsliefhebbers werden onderverdeeld in kleine groepjes, die onder de deskundige leiding stonden van een schaatser van de CRV-Interfarmsploeg. De groepen gingen enthousiast aan de gang en bijna iedereen kreeg zijn of haar slag weer te pakken. Niet zo gek, want het schaatsen zit de meeste boeren in het bloed. Marathonschaatsen en de agrarische sector horen gewoon bij elkaar! Kijk voor meer foto’s van deze schaatsclinics of voor meer informatie over onze marathonschaatsploeg op: www.crv-interfarms.nl.

Gezocht: bijzondere prestaties Elk voorjaar worden op de CRV-winterbijeenkomsten awards uitgereikt aan leden die afgelopen jaar een bijzondere presta-

tie hebben verricht in de rundveeverbetering. Kent u een veehouder uit uw afdeling van wie u vindt dat hij of zij geno-

mineerd moet worden hiervoor? Meld dit dan aan uw afdelingsvoorzitter of uw medewerker verenigingszaken.

Jubileumeditie jongveekeuring Overijssel en Flevoland Halverwege oktober vond in Manege De Luttenberg de 60e editie plaats van de provinciale jongveekeuring van Overijssel en Flevoland. De organisatie van deze keuring is in handen van de Jongeren Veeteelt Commissie Overijssel-Flevoland. Tijdens deze dag streden ongeveer 100 deelnemers in de leeftijd van 5 tot 25 jaar met hun kalf om de prijzen. De deelnemers zijn afkomstig uit geheel Overijssel en delen van Flevoland. De titels zijn verdeeld in de categorieën exterieur van het kalf, het toilet en het voorbrengen van het kalf. Deelname voor deze wedstrijd is afgedwongen op de regionale wedstrijden, die afgelopen zomer plaats hebben gevonden. Een van de deelnemers was de negenjarige Anneloes Scholten. Ze nam deel met het kalf Fetje 155 van mts. H., B., H. en I. Smelt-Luttikhedde-Wargerink uit Haaksbergen. Ze scoorde op alle onderdelen erg goed. Het exterieur van haar kalf werd beoordeeld met een 9,2, het voorbrengen met een 9,0 en het toilet met een 9,2. Dit tezamen was goed voor de derde plek bij de junioren zwartbont. Kijk voor de uitslag op www.crv4all.nl onder ‘Shownieuws’

of op de website van de Jongeren Veeteelt Commissie Overijssel-Flevoland: www.jvc-overijssel.nl. Anneloes Scholten genoot volop van deze keuringsdag

HEEFT U ZELF NIEUWS TE MELDEN? MAIL DIT NAAR DE REDACTIE VAN CRV MAGAZINE: crvmagazine@crv4all.com

CRV magazine NOVEMBER 2013

07-OOST-NOV.indd 7

7

11-11-13 16:19


BEDRIJFSREPORTAGE

Karin en Sjaak van Veen realiseren een goede marge voor hun ambachtelijke product

HOFLEVERANCIERS HOUDEN KOEIEN EN BEDRIJF IN BALANS Sjaak en Karin van Veen uit Zoeterwoude zijn ondernemers die hun eigen plan trekken en zich niet laten leiden door de waan van de dag. Optimaliseren past hun beter dan snel groeien en die lijn trekken ze ook door naar hun koeien. Sinds kort mogen de kaasmakers zich officieel hofleverancier noemen.

voor hun ambachtelijke streekproduct. Zo zijn ze lid van de 25 leden tellende Groene Hart-coöperatie die een toenemende omzet genereert. Daarnaast beheert het echtpaar een boerderijwinkel en verzorgt het boerderij-educatie. De uitdijende stad beschouwen de ondernemende boeren niet als bedreiging. Ze zien het als een kans.

Stal vol en dag vol ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Het bord aan de muur van de kaaswinkel in het authentieke buurtschap Weipoort, onder de rook van Leiden, glimt in de oktoberzon. Sjaak (52) en Karin (52) van Veen dragen de eretitel uit met gepaste trots. ‘Ons bedrijf is het eerste melkveebedrijf dat dit predicaat heeft ontvangen. Dat beschouwen we als een grote eer.’ De monumentale boerderij van de familie Van Veen – het oudste gebouw dateert

8

08-09-ALG-NOV.indd 8

van 1730 – huisvest een moderne onderneming. Aan de overkant van de Weipoortsche Vliet melkt Sjaak 75 koeien. Hij verzorgt 45 stuks jongvee en beheert in de polder 45 hectare grasland. In de eeuwenoude kaasmakerij verwerkt Karin jaarlijks 300.000 liter van de geproduceerde melk tot kaas, waaronder kleine kaasjes in de vorm van een hart die het goed doen als relatiegeschenk. Door de afzet in eigen hand te houden, realiseren de ondernemers een goede marge

‘Het bedrijf is op dit moment in balans’, constateert Sjaak van Veen aan de keukentafel. ‘De stal is vol, de kaaskuip is vol en onze dag is vol. Met 14.000 liter melk per hectare zijn we bovendien zelfvoorzienend voor ruwvoer en we kunnen alle mest plaatsen op onze eigen grond.’ De agrarisch ondernemers van het jaar 2009 zien voorlopig niets in groeien in het aantal koeien – ‘dan trekken we het bedrijf uit balans en moeten we op veel

CRV MAGAZINE NOVEMBER 2013

11-11-13 08:44


BEDRIJFSPROFIEL Kaasboerderij Van Veen: maatschap Sjaak (52) en Karin (52) van Veen, Zoeterwoude 75 melkkoeien, 45 stuks jongvee, 45 hectare grasland Rollend jaargemiddelde: 4.05 9029 4,21 3,48 Levensproductie bij afvoer: 40.800

Kaasboerderij Van Veen, het eerste melkveebedrijf met het predicaat hofleverancier onderdelen van het bedrijf een stap zetten’ – maar signaleren nog genoeg kansen voor optimalisatie. ‘Als het ons lukt om meer melk zelf te verwerken en om kaas met een goede marge te verkopen in plaats van te leveren aan de fabriek, dan kunnen we met wat extra arbeid meer waarde toebrengen aan ons eigen quotum’, geeft Sjaak als voorbeeld. Ook aan de kostenkant haalt de melkveehouder, die zichzelf een kringloopboer noemt, er naar eigen oordeel nog niet uit wat erin zit. ‘We realiseren weliswaar een goede graslandproductie, maar kunnen in de kwaliteit van het ruwvoer bijvoorbeeld nog een slag maken’, geeft hij aan. ‘Met beter ruwvoer kunnen we met minder of goedkoper krachtvoer dezelfde melkproductie realiseren. En na het afschaffen van de melkquotering wordt het waarschijnlijk ook voor ons interessant om te streven naar een hogere melkproductie per koe. Zo kunnen we binnen de bestaande gebouwen

straks misschien nog wat groeien in productie-omvang en verhogen we de voerefficiëntie.’

Veestapel moet passen Het is duidelijk. Sjaak en Karin van Veen zijn ondernemers die hun eigen plan trekken en zich niet laten leiden door de waan van de dag of het gedrag van de menigte. Zo hebben ze een bedrijf opgebouwd dat past bij hun persoonlijke ambities en capaciteiten. Sjaak trekt deze lijn graag door naar zijn veestapel. Ook die moet passen bij het bedrijf en bij de ambities van de veehouder. ‘Een extreme melkkoe is niet wat bij ons past’, geeft hij aan. ‘We willen wel dieren die probleemloos een hoge levensproductie kunnen realiseren en zoeken daarvoor naar de juiste balans tussen productie, exterieur en gebruikskenmerken. We zijn de laatste jaren wat dat betreft duidelijk vooruitgeboerd. De koeien produceren gemiddeld steeds makkelij-

ker zo’n 9000 kilo melk en de dierenartskosten dalen.’ De levensproductie bij afvoer bedraagt 40.800 kilo melk en het vervangingspercentage is ongeveer 22 procent. ‘De koeien moeten op ons bedrijf melk produceren van hoofdzakelijk gras en dat vraagt een dier met een goede verhouding tussen productie-aanleg en de capaciteit om veel ruwvoer te verwerken’, licht Sjaak zijn fokdoel verder toe. ‘Een goede verhouding tussen vet- en eiwitgehalte in de melk is voor ons daarbij belangrijk om zo veel mogelijk kaas uit een liter te kunnen halen.’ Hoogtemaat is in het fokdoel van de hofleveranciers duidelijk een optimumkenmerk. ‘Onze stal is dertig jaar oud en voldoet nog goed, maar deze is niet gebouwd voor heel grote koeien’, geeft de veehouder aan. De stierkeuze wordt daarnaast bepaald door de scores voor beengebruik en gezondheidskenmerken.

Ideeën uitwisselen over fokbeleid Jaarlijks wordt 300.000 liter melk tot kaas verwerkt

Met de CRV-stierenkaart kan de ZuidHollandse veehouder op het ogenblik goed uit de voeten. Een aanzienlijk deel van de koeien krijgt een InSire Topstier als partner. Daarnaast worden fokstieren als Atlantic, Blitz en Pilot ingezet. Een groot deel van het jongvee heeft Cricket als vader, terwijl bij de melkkoeien de Paramountdochters in positieve zin opvallen. Zes witte fleckviehkoppen in het jongveekoppel verraden dat de fokker soms ook verder kijkt dan het holsteinras. ‘Een experiment’, zo geeft hij aan. ‘Eerst maar eens zien wat ervan komt.’ Voor een onafhankelijk oordeel over het fokbeleid komt de inspecteur regelmatig in de stal voor bedrijfsinspectie. ‘Ik maak weliswaar geen gebruik van het SAP, maar vind het wel nuttig om af en toe met een deskundige van gedachten te wisselen over het exterieur van de veestapel’, motiveert Sjaak zijn beleid. ‘Zo signaleren we samen trends en verbeterpunten en houd ik mezelf scherp.’

CRV magazine NOVEMBER 2013

08-09-ALG-NOV.indd 9

9

11-11-13 08:44


BEDRIJFSPROFIEL JANSSEN WALDGRAAF VOF: HARRIE, ELLY EN HANS JANSSEN, GROESBEEK Veestapel: 110 melk- en kalfkoeien, 90 stuks jongvee Rollend jaargemiddelde: 4.02 9903 4,24 3,51 Levensproductie bij afvoer: rond de 40.000 kg melk Grond: 61 hectare in gebruik Stiergebruik: Atlantic, Gofast, Persuader, Snowfever, Danno, Monopoly en Blitz

10-12-ALG-NOV.indd 10

11-11-13 08:50


FOKKERIJ

gemakkelijk Fokken op gezondheid en efficiëntie SERIE levensproductie

De stal is bijna vol, de ruwvoervoorziening op peil en de mest kan geplaatst worden op eigen grond. Optimaliseren is wat vader Harrie

DEEL 1: In de praktijk DEEL 2: Discussie over levensproductie DEEL 3: In de praktijk DEEL 4: Innovaties voor hoge levensproductie DEEL 5: In de praktijk DEEL 6: Innovaties voor hoge levensproductie DEEL 7: Samenvatting

Gevraagd naar hun favoriete koe in de stal, wijzen melkveehouders Harrie (58) en Hans (29) Janssen naar Waldgraaf Gerda 183, een koe die niet meteen opvalt in het koppel. Ze is niet overgroot, maar zeer correct gebouwd. In de bovenbalk scoorde ze als vaars 85 punten voor algemeen voorkomen dankzij een foutloze onderbalk. Ze kalfde nog vóór haar tweede verjaardag probleemloos voor de eerste keer af en realiseerde in de volgende lactaties steeds een tussenkalftijd van een jaar. Daarbij laat haar 305 dagenmelkproductie een stijging zien

en zoon Hans Janssen uit Groesbeek de komende jaren voor ogen staat. De nieuwe CRV-fokkerijgetallen Better Life Efficiëntie en Better Life Gezondheid kunnen hen helpen een veestapel te fokken die deze strategie ondersteunt. van 8000 kilo melk als vaars naar 10.000 kilo als tweedekalfskoe en bijna 11.000 kilo in haar derde lijst met een eiwitgehalte van gemiddeld 3,72 procent. Het celgetal in de melk is nooit hoger geweest dan 100 en uierontsteking of klauwproblemen heeft ze niet gehad.

Bedrijf in balans Koeien als Gerda 183 zijn de dieren die vader en zoon Janssen de komende jaren nodig hebben. Aan de Waldgraaf in het heuvelachtige Groesbeek melken ze met twee robots en zo’n 110 koeien een quotum vol van ruim een miljoen liter melk. ‘We zijn de laatste jaren hard gegroeid’, vertelt Hans, die in 2007 toetrad

tot de vof. ‘Zes jaar geleden bouwden we een nieuwe stal en plaatsten we een tweede robot. Twee jaar later produceerden we al 250.000 liter melk meer. En vorig jaar kochten we nog negen hectare grond. Voorlopig heeft het verlagen van de financieringslast voor ons prioriteit.’ De vof heeft in totaal 61 hectare grond in gebruik en is ongeveer zelfvoorzienend voor ruwvoer. De mest kan op de eigen grond worden geplaatst. ‘Het bedrijf is nu mooi in balans. Dat boert prettig’, stelt Hans vast. ‘We kunnen nog een stuk of tien koeien meer houden in de stal en die zullen er in 2015 ook wel bij komen. Maar verder zullen we voorlopig geen grote stappen zetten.’

Better Life Efficiëntie: meer melk uit voer

Better Life Gezondheid: minder trammelant

Met ingang van de indexdraai van december introduceert CRV twee nieuwe fokkerijgetallen: Better Life Efficiëntie en Better Life Gezondheid. Het eerste getal kan worden gebruikt om te fokken op een veestapel die efficiënter omgaat met het aanwezige voer op een bedrijf. Dat wil zeggen dat in het hele leven van een koe – inclusief de opfokperiode – een hoger percentage van de energie in het opgevreten voer wordt omgezet in energie in kilo’s vet, eiwit en lactose. In Better Life Efficiëntie worden de volgende fokwaarden meegenomen: melkproductie, persistentie, laatrijpheid, levensduur, tussenkalftijd en lichaamsgewicht. Selectie op efficiëntie zal leiden tot een veestapel met een hogere productie en levensduur bij een lager gewicht. Het getal wordt uitgedrukt als een percentage, waarbij de toppers ruim tien procent in de plus scoren. CRV verwacht dat door het fokken op efficiëntie over enkele generaties een toename in voerefficiëntie van tien procent mogelijk is.

Het fokkerijgetal Better Life Gezondheid is ontwikkeld om het veehouders gemakkelijker te maken om te fokken op een probleemloze veestapel. Voor gezondheidskenmerken wordt een groot aantal fokwaarden berekend, Better Life Gezondheid vat ze samen in één getal. Het nieuwe fokkerijgetal is opgebouwd uit de fokwaarden uiergezondheid, klauwgezondheid, geboortegemak, afkalfgemak, levensvatbaarheid en dochtervruchtbaarheid. Hierbij wordt geen weging aangebracht tussen de verschillende fokwaarden. Een koe met uierontsteking is voor een veehouder net zo vervelend als een zware geboorte, zo is de redenering. Ook bij Better Life Gezondheid scoren de toppers rond de +10 procent. Een stier die voor voor dit fokkerijgetal +10 scoort, zorgt voor tien procent minder gezondheidsproblemen bij zijn nakomelingen. Dat wil zeggen dat bij paring met een gemiddelde koe uiteindelijk vijf procent minder problemen bij de dochters verwacht mogen worden.

CRV magazine SEPTEMBER 2013

10-12-ALG-NOV.indd 11

11

11-11-13 08:50


FOKKERIJ nemen in zijn selectie in stieren van de stierenkaart. Bij optimaliseren hoort volgens Harrie en Hans Janssen ook het verbeteren van de gezondheid en de vruchtbaarheid van de veestapel. Ook bij Janssen Waldgraaf vof gaat het wat dat betreft niet altijd vanzelf. Zo kampten ze een aantal jaren met een matige uiergezondheid en ook over de vruchtbaarheid van hun koeien zijn de melkveehouders niet echt tevreden. De tussenkalftijd is met 400 dagen goed, maar om de koeien drachtig te krijgen zijn gemiddeld 2,2 inseminaties nodig. Bovendien vallen er dieren uit omdat ze niet drachtig worden. Veel kan volgens de Groesbeekse veehouders worden verbeterd met management, maar ook fokkerij kan een bijdrage leveren, met name door stieren die extreem negatief scoren, uit te sluiten.

Geen toevalstreffer

Optimaliseren is de strategie die vader en zoon Janssen de komende jaren willen volgen. Zo streven ze ernaar het eigen ruwvoer om te zetten in zo veel mogelijk melk. Hans – die het interessant vindt om cijfers te verzamelen – rekent in de stalperiode al regelmatig aan de voerefficiëntie. Hij heeft ondertussen goed in de gaten hoe hierop met management is te sturen. Een korte tussenkalftijd, een vlak afkalfpatroon en een hoge gemiddelde leeftijd helpen om de voederbenutting te verbeteren. Daarnaast is Hans ervan overtuigd dat er ook verschillen zijn tussen individuele koeien. Kleine koeien die veel melk geven, zullen efficienter zijn dan grote koeien die weinig melk geven, zegt zijn boerenverstand.

Melk per gewicht ‘Om veehouders zoals jullie te ondersteunen, hebben we het fokkerijgetal Better Life Efficiëntie ontwikkeld’, vertelt René van der Linde van de afdeling Innovatie van CRV. Hij is bij de familie Janssen aan de keukentafel aangeschoven om het nieuwe getal dat vanaf december op de stierenkaart staat, alvast vooraf toe te lichten. ‘Elke veehouder voelt wel aan dat de productie van kilo’s vet en eiwit en het lichaamsgewicht iets zeggen over de efficiëntie van de koe. Daarnaast is echter ook de levensduur van belang. In de

12

10-12-ALG-NOV.indd 12

opfokperiode vreet het dier alleen maar en naarmate ze langer melk blijft produceren, kan deze verliespost over meer liters worden verdeeld. Ten slotte is de tussenkalftijd van invloed. Hoe korter de lactatie, hoe minder schommelingen in conditie, hoe hoger de gemiddelde dagproductie en hoe efficiënter de omzetting van voer in melk.’ Hans ziet het nieuwe fokkerijgetal wel zitten. Zo bevestigen de goede cijfers van stieren als Kian (+6) en Paramount (+7) zijn vermoedens over de efficiëntie van hun dochters in zijn stal. Hij zal Better Life Efficiëntie dan ook zeker mee gaan

‘Een probleemloze veestapel is de wens van iedere boer’, signaleert René van der Linde. ‘Met het nieuwe fokkerijgetal Better Life Gezondheid kunnen veehouders voor dit kenmerk eenvoudig vooruitgang boeken. In het getal worden de fokwaarden uiergezondheid, klauwgezondheid, geboortegemak, afkalfgemak, levensvatbaarheid en dochtervruchtbaarheid meegenomen. Fokken op gezondheid levert op termijn een veestapel op met minder problemen’, verklaart Van der Linde. Hoewel de erfelijkheidsgraad van veel van de kenmerken laag is, herkennen Harrie en Hans Janssen wel het beeld. Zo signaleren ze de matige vruchtbaarheid van de Kian- en Fidelitydochters – zij scoren beide –2 voor Better Life Gezondheid – en vallen de dochters van Linfield (+7) in positieve zin op door hun probleemloosheid. En met als vader Delta Onedin (+4) is ook de kwaliteit van stalfavoriet Gerda 183 geen toevalstreffer.

TWITTER MEE OVER FOKKERIJGETALLEN Heeft u vragen over de twee nieuwe fokkerijgetallen die CRV bij de indexdraai van december publiceert? Of wilt u uw mening kwijt? Doe dan mee aan de Better Life Chat over Better Life Gezondheid en Better Life Efficiëntie! Tijdens deze chat kunt u via Twitter live in gesprek gaan met CRV en uw vragen over de fokkerijgetallen laten beantwoorden door René van der Linde. Gebruik daarvoor @CRV4all en #CRVbetterlife.

Als u zelf geen Twitter-account hebt, maar wel nieuwsgierig bent, dan kunt u meelezen via twitter.com/CRV4all. De Better Life Chat zal plaatsvinden op de volgende momenten: woensdag 27 november van 14.00 tot 15.00 uur donderdag 28 november van 20.00 tot 21.00 uur @CRV4all en #CRVbetterlife Graag tot dan!

CRV MAGAZINE NOVEMBER 2013

11-11-13 08:50


S TIE R S P ECIAL

Stouwdamshof Akron: uniek in al zijn facetten De kwaliteiten van Stouwdamshof Akron liggen op het gebied van exterieur en levensproductie. Deze roodbonte stier combineert namelijk twee geweldige koefamilies: de Southland Belles en de Stouwdamshof Jacoba’s. Een goed nest dus. Stouwdamshof Akron valt op door zijn uitmuntende exterieurvererving. Met 111 punten voor totaal exterieur behoort hij qua exterieur tot de hoogste fokstieren op de stierenkaart. Hij komt tot deze hoge score door de vererving van fraaie frames (108), goed beenwerk (107) en sublieme uiers (110). Hij vererft zeer ondiepe (110), hoog aangehechte (109) uiers met een ideale speenplaatsing. Dit maakt hem ook erg geschikt voor koeien in een melkrobot. Daarnaast geeft hij brede kruizen door aan zijn nakomelingen (108). Akron geeft fraaie, goed ontwikkelde koeien met een mooie melkopdruk, die het lang kunnen volhouden.

Twee fantastische koefamilies Het mooie van Akron is dat hij twee fantastische koefamilies samenbrengt, namelijk de Stouwdamshof Jacoba’s en de Southland Belles. Zijn vader is Southland Manitas, een roodfactor Shottle-

zoon uit de excellente Southland Belle (v. Lightning). De vermaarde Stouwdamshof Jacoba’s komen uit de stal van de familie Van ’t Hof in Oosterwolde. De moeder van Akron is de met 89 punten ingeschreven Stadeldochter Jacoba 31. Zij is bezig aan haar zesde lactatie, waarbij ze al ruim 75.000 kilogram melk heeft geproduceerd. Hiervoor zit de excellente Rudolphdochter Jacoba 15, die tot nu toe in tien lactaties maar liefst 156.715 kilogram melk produceerde. ‘Een heel bijzondere koe’, vindt Gerrit van ’t Hof. ‘Ze heeft onlangs voor de elfde keer gekalfd en ze staat er nog heel goed voor. Ik verwacht daarom dat ze ook haar elfde lactatie probleemloos zal doorkomen.’

STOUWDAMSHOF AKRON (Manitas x Stadel x Rudolph x Lica x Jubilant)

NVI: 186 (levensd.: +484 € 118 Inet) prod.: +490 –0,09 (+15 kg) +0,03 (+20 kg) ext.: 108 106 110 107 111 STERKE PUNTEN • totaal exterieur • uier • levensproductie • vrij van Kianbloed • kruisbreedte • afkalfgemak

Sterk op shows én in de stal Een halfzus van Jacoba 15, Stadeldochter Jacoba 19, won eind augustus het algemeen kampioenschap roodbont

Agatha 152 (v. Akron) van J.R.M. Wienk uit Ambt Delden

op de fokveedag in Apeldoorn. Een unieke prestatie als je weet dat deze koe maar liefst tien keer gekalfd heeft! De moeder van Jacoba 15 is de alom bekende Jacoba 8. Deze excellente Licadochter kon in 2002 het algemeen kampioenschap van de NRM en in 2004 de HHH-show op haar conto bijschrijven. Ook haar levensproductie mag er zijn: ze behaalde in tien lactaties ruim 118.000 kilogram melk. Met deze Jacoba 8 is het succesverhaal van de familie Van ’t Hof eigenlijk begonnen. ‘Alle nakomelingen van Jacoba 8 zijn superdieren’, aldus Van ’t Hof. ‘Deze koeien geven allemaal hetzelfde beeld; ze hebben een geweldig goed exterieur en hoge levensproducties, ze kennen weinig problemen en daardoor houden ze het stuk voor stuk erg lang vol. Daarnaast kennen ze weinig problemen met afkalven.’ Dat belooft wat voor Akron! ESTHER VAN ELK

CRV magazine NOVEMBER 2013

13-ALG-NOV.indd 13

13

11-11-13 08:53


MANAGEMENT

De gegevensuitwisseling tussen CRV VeeManager en de Lelymelkrobot verlicht de administratie van de veehouder

MINDER WERK DOOR GEGEVENSUITWISSELING Binnenkort kunt u VeeManager van CRV gegevens laten uitwisselen met het managementprogramma van uw Lely-robot. Dat scheelt dubbel invoeren en vermindert de kans op fouten. De koppeling van VeeManager met andere melksystemen volgt. Voor de meeste veehouders is het bijhouden van de administratie een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er allerlei programma’s die dat werk vergemakkelijken en ervoor zorgen dat de beschikbare informatie optimaal wordt gebruikt voor het managen van de veestapel. Het is niet efficiënt en frustrerend als u dezelfde informatie twee keer moet invoeren in verschillende systemen. Daarom heeft CRV het initiatief genomen om samen met fabrikanten van melkrobots en melksystemen een koppeling tussen VeeManager en het robotsys-

14

14-15-ALG-NOV.indd 14

teem te maken. De eerste koppeling tussen VeeManager en een melksysteem is binnenkort praktijkklaar in Nederland. Voor Vlaanderen wordt het systeem nog getest en later opgeleverd.

Niet dubbel invoeren De koppeling betekent in de praktijk dat VeeManager en Lely T4C, het managementprogramma van de Lely-robot, vanaf nu gegevens kunnen uitwisselen. Dagelijkse melkgiften, i&r-meldingen, droogzetdata en dhz-ki-meldingen gaan

dan automatisch van T4C naar VeeManager. Daarnaast gaan meldingen van inseminaties, drachtcontroles, mpr-resultaten en de stallijst automatisch naar T4C. Zo hebben beide programma’s continu de juiste informatie, zonder dat u die gegevens dubbel hoeft in te voeren. Dat scheelt natuurlijk tijd en er is minder kans op fouten. Wilt u maar een deel van de gegevens laten uitwisselen, dan kunt u dat laten instellen. Robots die het vet- en eiwitgehalte bepalen, hebben regelmatig een ijking nodig. Daarvoor moet u vet- en eiwitgehalten van de mpr invoeren in het robotsysteem. De CRV-Lely-koppeling maakt ook deze invoer overbodig en zorgt bovendien voor een betere ijking door regelmatige gegevensuitwisseling. In VeeManager en T4C verandert er in het dagelijks werk niets, behalve natuurlijk de verminderde gegevensinvoer.

CRV MAGAZINE NOVEMBER 2013

12-11-13 16:47


CRV-LELYKOPPELING

MELKROBOT

Voordelen

De koppeling tussen VeeManager en de Lely-melkrobot is binnenkort bedrijfsklaar

LELY T4C

• Inseminatiegegevens

• Drachtcontroles • Verwachte kalfdatum • Stallijst • Mpr-resultaten voor kalibratie vet-eiwitbepaling

CRVDATABASE

CRV-VEEMANAGER

Voor de Lelymelkrobots is de robotkoppeling binnenkort bedrijfsklaar, na het succesvol doorlopen van de testfase in de praktijk. Veehouders die gebruik willen maken van de koppeling, kunnen dat aangeven bij CRV via de klantenservice. CRV installeert dan een zogenaamde plug-in op de pc waar T4C op draait. Dat kan op afstand, maar u moet daarvoor wel achter uw pc zitten. Daarnaast heeft de melkrobot een verbinding nodig met een computer met internet. Voor het werken met de koppeling krijgt u een duidelijke schriftelijke instructie. Natuurlijk kunt u bij vragen altijd terecht bij CRV. Bovendien houdt CRV de werking van de koppeling in de gaten. Mocht er geconstateerd worden dat het niet goed werkt, dan neemt CRV contact met u op om het probleem op te lossen. De koppeling werkt ook met oudere types van de Lely-robot, zolang de robot maar met T4C werkt. Voor sommige bedrijven zal eerst een update van T4C naar de laatste versie nodig zijn.

Andere melksystemen

• Dagelijkse melkgift • I&r-meldingen (geboorte, aan- en afvoer) • Dhz-ki-meldingen • Droogzetdata

1222222111212222211 11122222211121 12122222 122222211112122222111111122222211121222221111 1112222 11122222 121222221211112222222211121222222111111211122222211 1112122222111112122222111 12222221111112112222222222212111121222221111111222222111121222221 111212222 2 12222221 121222222111111121122222222222121111222222121111211212222211111122222 12122222 11121122122 111122222222111111121122222222222111212222221221111 11222221211121222 11112222 211111212 211121222222222111111121121222222211111222222222121 11212222221111122 222121121122122222121111112111222222 22211121 2211111222222222221111111211122212222211121222 222212111 1 22111112 22221112112222222222211111112111222221111121222222 22111212222221111 222222121 1 22221112 2222211111211222222222221121111111221222221112112221122 22211111122222211 22222111 212222212 122222211111121122222222222121111212222211111111212 22222111121222221 111212222 2 12222221 121222222111111121122222222222121111222222121111211212222211111122222 12122222 11121122122 1111222222221111111211222222222222111212222221221111 11222221211121222 11112222 11111212 211121222222222111111121121222222211111222222222121 11212222221111122 21112122 222121121121 2211111222222222221111111211122212222211122122222221211111222222211121 222212111 1 22111112 22221112112222222222211111112111222221111121222222 22111212222221111 222222121 1 22221112 2222211111211222222222221121111111221222221112112221122 22211111122222211 22222111 212222212 122222211111121122222222222121111212222211111111212 22222111121222221 111212222 2 12222221 121222222111111121122222222222121111222222121111211212222211111122222 12122222 11121122122 11112222222211111112112222222222111212222221221111 11222221211121222 111122222 21111122 2111212222222221111111211222222221111122222222211 22211121222222111121222 2211111222222111212 22221111122222 2222111212222211111 22222211121222

1 2222212111222222 1211122222211111 1 2222111112222212 112222221 1111222221211122 2221111122222111 222221211 1211122222121112 1 1122222211111222 2121112222212111 22221111212222212 1111222221111122 1 1 2222211111222222 1222221211122222 1111122222111112 22121112222222121 1122222221112222 22211111 2221211112222212 2 1 2222211111222221 12111222 21111122222221111 1112222212111222 21211122 1222221211122222 2 1 2211111222222111 2221211122222211 11112222 21112222222121112 1122222111112222 11111222 2222211112222221 2 11222222 2 22221211 1211122222212111 22111112 11122222121111122 2222221111222222 11122222 2221211122222121 2 2 1111222222111112 1211122222211111 12222212 12222221121112222 2222121112222212 11222221 2211111222221111 1 22222111 2 21211122 1122222212111222 11112222 22222121111122222 2221111122222111 22222211 1211122222121112 1 2 1222221211112222 1122222211111222 22212111 22221111212222221 2121112222212111 22221211 21111122 11112222 1 22111112 22222111112222221 1222221211122222 1111122222111112 22121112222222121 1122222221112222 22211111 2221211112222212 2 1 2222211111222221 12111222 21111122222221111 12111222 11122222 21211122 11122222 12222212 2 1 2211111222222111 2221211122222211 11112222 21112222222121112 1122222111112222 11111222 2222211112222221 2 2 1211122222212111 2211111222221211 11222222 11122222121111122 11222222 22222211 11122222 2221211122222121 2 2 1111222222111112 1211122222211111 12222212 12222221121112222 2222121112222212 11222221 2211111222221111 1 2 1122222212111222 1111222221211122 22222111 1 22222121 11122222 22222111 22211111 1211122222121112 22222211 1222221211112222 1 2 1122222211111222 22212111 22221111212222221 2121112222212111 22221211 1111222221111122 1 1 2222211111222222 1222221211122222 22111112 2 22121112 22222121 1111122222111112 22211111 1122222221112222 2 1 2221211112222212 2222211111222221 12111222 21111122222221111 1112222212111222 21211122 1222221211122222 2 1 22111112 22222111 2221211122222211 11112222 21112222 112222211111122222121112 2 2222211111222222 12111222222121112 1112222221111122 2222221111122222 2221211112222212 2 22111112 21112222 2222211111222221 2 1112222212111222 2221211122222211

Robotkoppeling bedrijfsklaar

De voordelen van de CRV-Lely-koppeling zijn: – eenmalige invoer van gegevens – tijdsbesparing – minder kans op fouten – betere ijking vet- en eiwitbepaling robot

oplossing nodig voor de koppeling. De koppeling met GEA wordt nu uitgebreid getest en is ook bijna praktijkklaar. Ook

I&RDATABASE

aan de koppeling met Fullwood wordt hard gewerkt, om ook de veehouders met dit melksysteem te ondersteunen.

Aad Ammerlaan, Fijnaart: ‘Dubbele handelingen een crime’ Aad Ammerlaan, zijn broer Piet en hun opvolgers Leo en Theo, melken in Fijnaart 180 koeien met robots van Lely. Al snel na het in gebruik nemen van de robot, konden de veehouders meedraaien in het testen van de robotkoppeling. Ze werken dus al een poosje met het systeem en zijn er erg tevreden over. ‘Je zag dat het systeem stapje voor stapje beter Aad Ammerlaan Piet Ammerlaan werd. Dat we de dubbele invoer van i&r-gegevens kwijt waren, was voor ons een hele verbetering. Die dubbele handelingen waren echt een crime’, zegt Aad. Hij is erg blij met het initiatief dat CRV heeft genomen om VeeManager en T4C van Lely te koppelen. Aad en Piet vinden het vanzelfsprekend dat deze koppeling er is. ‘Als veehouder zijn we niet gebaat bij dubbele invoer van gegevens. Vooral het invoeren van de melkcontrolegegevens om de vet- en eiwitmeting van de robot te ijken, vonden we te veel werk, dat hebben we nooit handmatig gedaan’, legt Aad uit. Nu gaan de mpr-gegevens direct van VeeManager naar de robot en is het systeem altijd goed geijkt.

Elk melksysteem werkt met een eigen programma en heeft daarom een eigen

CRV MAGAZINE NOVEMBER 2013

14-15-ALG-NOV.indd 15

15

12-11-13 11:55


KOEIEN IN DE MIST De dikke mist verbergt bijna de koeien in het landschap. Een prachtig beeld in het najaar, aangeboden door de Nederlandse en Vlaamse veehouders ĂŠn het weer! (Fotograaf: Mark Pasveer)

16-17-ALG-NOV.indd 16

08-11-13 16:43


16-17-ALG-NOV.indd 17

08-11-13 16:43


B E D R I J F S RE P O R T A G E

De oudere dieren in de vrijloopstal moeten door de optimale huisvesting en straks ook weidegang de levensduur en levensproductie verhogen

Leon van der Wel: ‘duurzaamheid kan en moet’ Oudere koeien in een vrijloopstal, optimaliseren van de mineralenkringloop, een strakke registratie van diergeneesmiddelen, samenwerking met een akkerbouwer, duurzaamheid genetisch verankeren in de fokkerij en energieneutraal werken. Zo maakt Leon van der Wel uit het Zeeuwse Nieuwerkerk duurzaamheid praktisch toepasbaar. Buiten striemen de herfstregens op de Zeeuwse landerijen, terwijl Leon van der Wel aan de keukentafel zorgvuldig zijn langetermijnvisie richting 2020 formuleert. De gemaakte en deels al gerealiseerde plannen vormen de basis voor de uitbreiding en het runnen van zijn bedrijf. Het plan is goed doordacht. Leon en zijn vrouw Marian hebben bij de overname van het bedrijf in Nieuwerkerk in 2001 ook een bedrijfsplan en een toekomstvi-

18

18-19-ALG-NOV.indd 18

sie gemaakt. Leon: ‘Vooraf een goed plan maken werkt uitstekend, je denkt er goed over na, weet waar je naartoe wilt en maakt duidelijke keuzes.’

Na tien jaar opnieuw weidegang De nieuwe vrijloopstal die in mei dit jaar in gebruik is genomen is een onderdeel van de uitbreidings- en duurzaamheidsstrategieplannen. De kosten daarvan bedragen ongeveer 5000 euro per koe (inclusief melkrobot, elektra, enzovoort).

Afgelopen zomer is de ruim 120-koppige melkveestapel uitgebreid met de 35-koppige melkveestapel van Leons vader, die zijn bedrijf heeft beëindigd. ‘Het is onze bedoeling om het aantal melkkoeien verder uit te breiden naar ongeveer 180’, legt hij uit. ‘Op die manier hebben de drie melkrobots een optimale bezetting.’ De vrijloopstal is voorzien van een gftcompostbodem. Hier lopen alleen koeien die begonnen zijn aan hun vierde of hogere lactatie. Leon: ‘De huisvesting in deze vrijloopstal is voor deze categorie koeien optimaal. Het zijn de al wat oudere dieren die dankbaar zijn voor extra ruimte en vrijheid en de goede omstandigheden om op te staan en te bewegen.’ Hiermee wil Leon de levensduur verlengen en de levensproductie met minimaal 10.000 kg verhogen. Deze groep koeien wordt door één robot gemolken en gaat vanaf volgend

CRV magazine november 2013

11-11-13 08:56


BEDRIJFSPROFIEL LEON (42), MARIAN (33), JUR (7) en MATS (4) VAN DER WEL, NIEUWERKERK (Z.) Veestapel: 155 melkkoeien en 100 stuks jongvee Rollend jaargemiddelde: 4.02 155 8837 4,57 3,63 Grond: 85 ha in gebruik Links: de uitbreiding met de vrijloopstal

Leon van der Wel

voorjaar ook de wei in. ‘Niet alle koeien hoeven van mij de wei in, het gaat vooral om de beeldvorming in de maatschappij. Als er zestig koeien buiten in de wei lopen bij een boerderij, zorgt dat voor een heel ander beeld dan dat er geen koe is te zien.’

bruik registreren we zodanig dat we precies kunnen laten zien wat en waarom we iets aan het doen zijn. Onze huidige dierdagdosering is 2,81. Onder andere door het selectief droogzetten en de voordelen van de vrijloopstal zal dit getal lager moeten worden. Als sector moeten we transparant zijn en niet een etiket krijgen zoals de intensieve varkens- en pluimveesector.

Kwaliteit wordt beloond Grond en arbeid zijn duur in Nederland, maar de infrastructuur en het kennisniveau zijn hoog en het klimaat is goed. Dat weet ook Leon maar al te goed. ‘Het is dus belangrijk dat wij zorgen voor toegevoegde waarde voor onze zuivelproducten. Ook omdat uitstekende kwaliteit altijd wordt beloond’, vindt Leon. ‘Een groot deel van de wereldbevolking gaat van zeer arm naar een wat hoger inkomen. Dan ontstaan er mogelijkheden voor de export van onze zuivelproducten, maar dan moeten we ons als sector wel blijven onderscheiden. Als mensen in China via internet kijken hoe wij onze zuivel produceren, dan krijgen ze de koeien in de wei te zien en hoe we maatschappelijk verantwoord bezig zijn.’ Leon geeft als voorbeeld op zijn bedrijf dat de mineralenkringloop is geoptimaliseerd. ‘Ook het diergeneesmiddelenge-

Mest samen met buurman Voor de aanwending en afzet van mest werkt Leon samen met zijn buurman, die akkerbouwer is. Jaarlijks wordt grond uitgewisseld voor de vruchtwisseling. Al een aantal jaren geleden is Leon begonnen met het toedienen van PRP Sol aan de bodem. ‘Dit is een mineralenmeststof in granulietvorm die het bodemleven bevordert. Op de percelen waar ik het al jaren toepas, zitten veel meer wormen. Deze wormen zorgen ervoor dat de klei veel losser wordt en een worm scheidt vier keer zoveel fosfaat uit als wat hij opneemt, waardoor ik geen fosfaatkunstmeststoffen meer gebruik. De gewassen wortelen veel dieper door de losse bodem waardoor ze minder snel verdrogen.’ De veehouder legt uit dat beregenen niet mogelijk

Melkrobots voor gemakkelijk werken en veel informatie over de koeien

is omdat het water in de sloten brak is. ‘Maar op deze manier benutten we de bodemopbrengsten optimaal om zo te voorzien in de eigen ruwvoerbehoefte.’

Duurzame stieren In 2004-2006 zat het bedrijfsgemiddelde van Van der Wel op 10.300 kg melk, maar nu is het aanmerkelijk lager. ‘Dat komt doordat we in die periode gekozen hebben voor stieren met meer duurzaamheids- en gezondheidskenmerken en een minder hoge melkproductievererving. Nu gebruiken we stieren die ook goed scoren voor melkproductie.’ Daarnaast laat de veehouder de meeste genetisch hoogwaardige pinken insemineren met gesekst sperma. Voor CRV fungeert het bedrijf voor het InSire-embryoprogramma als satellietbedrijf, waardoor er regelmatig verse hoogwaardige embryo’s ingebracht worden bij genetisch minder aantrekkelijke dieren. ‘Op deze manier willen we een hoog genetisch niveau voor duurzaamheid, benen en uiers, eiwitpercentage en body (restwaarde) verankeren in onze veestapel. Als we op die manier de gemiddelde dagproductie van de veestapel kunnen verhogen van 28 naar 33 kilogram, dan zijn dat liters die bijzonder rendabel zijn. Ook zullen de duurzamere dieren minder vaak ziek zijn en dus ook minder antibiotica nodig hebben.

Energieneutraal Het is nog een wens van Leon om energieneutraal te gaan werken. ‘Dat is niet moeilijk uit te voeren, omdat het een kwestie is van zonnepanelen laten installeren.’ Maar door de al gedane investeringen is het op dit moment even niet fiscaal aantrekkelijk. ‘Wel is het onze bedoeling om vóór 2020 helemaal energieneutraal te kunnen werken om ook op die manier goed maatschappelijk verantwoord bezig te zijn.’

CRV magazine november 2013

18-19-ALG-NOV.indd 19

19

11-11-13 08:56


Alpe d’Huzes

Alpe d’Huzes: sportieve uitdaging voor goed doel Op 5 juni 2014 wordt de negende editie van Alpe d’HuZes verreden, de beklimming van de Alpe d’Huez met als doel geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. CRV staat voor de derde maal aan de startlijn. Dit keer doen er maar liefst drie teams mee, één team meer dan vorig jaar.

Op 5 juni neemt CRV met drie teams — als deel van BIG Challenge — opnieuw deel aan Alpe d’HuZes Een geweldige opkomst, vindt teamcaptain Ben Tiebot. In ieder geval acht veehouders, zeven CRV-medewerkers en zes sportieve ‘medestrijders’ zullen samen de Alpe d’Huez beklimmen. Voor de eerste keer zullen ook drie Vlamingen het team versterken. De inschrijving is nog niet gesloten, het aantal teamleden kan dus nog verder groeien. De teams van CRV maken deel uit van BIG Challenge, een initiatief van veehouders tegen kanker. Onder de vlag van deze organisatie fietsen en rennen zo’n 150 deelnemers de Alpe d’Huez op. Het streven van BIG Challenge is om tijdens de komende editie in totaal 1,8 miljoen euro binnen te halen voor het onderzoek naar kanker. Tijdens de afgelopen editie wisten de veehouders anderhalf miljoen in te zamelen. De twee CRV-teams die toen meededen, namen daarvan ruim 109.000 euro voor hun rekening.

Eerste kennismaking Op vrijdag 15 november waren de teamleden van CRV voor het eerst bij elkaar

20

20-ALG-NOV.indd 20

op het hoofdkantoor in Arnhem om elkaar te leren kennen en de aftrap te geven voor Alpe d’HuZes 2014. De komende maanden zullen ze hard werken aan het werven van donateurs en het opbouwen van conditie. De sportieve uitdaging is niet gering: een klim van ruim dertien kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van acht procent over een hoogteverschil van duizend meter. Deelnemers fietsen de helling één tot maximaal zes keer op en af, afhankelijk van hun conditie en gezondheid. ‘Maar we doen het niet voor onszelf’, zegt Ben Tiebot. ‘Het is een dag afzien voor de ander. Je trapt je helemaal kapot om geld in te zamelen, zodat kanker de wereld uitgaat.’

voor onderzoek naar – en gezond leven met – kanker. De stichting heeft onlangs een raad van toezicht en een vrijwilligersraad geïnstalleerd om het bestuur te adviseren en te controleren. CRV ziet de toekomst van het fietsevenement dan ook met vertrouwen tegemoet. De organisatie wil zich samen met deze fietsers inzetten voor de strijd tegen kanker, een ziekte die veel Nederlanders – ook veehouders en eigen medewerkers – treft. Ben Tiebot: ‘Iedere keer weer vind ik het onvoorstelbaar om te zien hoeveel mensen zich inspannen en hun tijd geven om dit mogelijk te maken. Het is allemaal vrijwilligerswerk, zodat alle donaties bij het doel terechtkomen. Dat spreekt me enorm aan.’

Vertrouwen in het evenement Afgelopen zomer was er vanwege de honorering van een van de oprichters enige commotie rond Alpe d’HuZes. De organisatie liet weten dat ze pal staat voor haar antistrijkstokbeleid. Elke gedoneerde euro wordt effectief ingezet

Op www.crv4all.nl of www.crv4all. be leest u meer over de deelname van de CRV-teams aan Alpe d’HuZes.

CRV magazine NOVEMBER 2013

11-11-13 10:44


EEN AN D ER V ER H AA L

Boerin en kunstenares: de perfecte balans Tine van Houselt heeft het leven waar ze van jongs af aan al van droomde: ze is melkveehoudster en daarnaast is ze (koeien)kunstenares. Boerendochter Tine wilde als kind niets liever dan later het melkveebedrijf van haar ouders overnemen. Al sinds haar prille jeugd hielp ze haar vader elk vrij uurtje dat ze had mee op de boerderij. ‘Ik vond het prachtig werk, ik ben gek van dieren en van koeien in het bijzonder’, vertelt Tine enthousiast. Helaas hielden haar ouders er een traditionele mening op na en mocht ze de boerderij niet overnemen. Ook lieten ze hun talentvolle dochter niet naar de kunstacademie gaan, de andere droom van Tine. Tekenen is haar hele leven lang al haar grote passie. Het lot bepaalde dat ze uiteindelijk toch op een melkveebedrijf terechtkwam. Ze ontmoette veehouder Floris Dorrestijn en ging bij hem op zijn boerderij in Laren wonen. ‘Daar kon ik mijn twee grote passies weer oppakken: het werken met koeien en het tekenen.’ In 2000 begon ze met het schilderen van koeien. Ze weet in haar schilderijen het karakter van de dieren treffend weer te geven. Erg knap, vooral als je weet dat ze autodidact is. Tine schildert veel in opdracht, maar ze vindt haar eigen werk ook erg belangrijk. Ze valt vooral op de uitstraling van de kop van de koe. ‘We hebben op ons bedrijf twee fokdoelen, zeg ik wel eens gekscherend: één fokdoel dat Floris hanteert en één dat ik hanteer. Soms besluit hij dat een bepaalde koe weg moet, bijvoorbeeld vanwege een lage lactatiewaarde. Maar dan kom ik in het geweer en zeg dat dit fotomodel absoluut moet blijven’, vertelt Tine lachend. Als ze de juiste klik met een koe heeft, kan ze aan de slag. Ter voorbereiding bestudeert ze de koe uitgebreid en maakt ze veel foto’s van het dier. Ook in het schilderen zelf gaat veel tijd zitten. Niet zelden raakt ze zo verknocht aan een schilderij, dat ze dat het liefst zelf wil houden. Tine: ‘Het is via een omweg gegaan, maar ik leef nu mijn droom zoals ik hem als klein meisje al voor ogen had.’

Esther van Elk

TINE VAN HOUSELT UIT LAREN (GLD.) Aantal koeien: 70 melkkoeien en 50 stuks jongvee Hoeveelheid land: 35 hectare Melkquotum: 600.000 kg melk Fokkers van: fokstieren Puntdroad, Fabian, Fender, Bonfire en Franklin en van Flora, NRM-kampioene 2006 Kijk voor meer info over de schilderijen van Tine op: www.tinevanhouselt.nl

Tine tussen enkele van haar modellen met een door haar geschilderd doek

CRV magazine NOVEMBER 2013

21-ALG-NOV.indd 21

21

08-11-13 16:44


BUITENLAND

Internationale groei geeft CRV de ruimte om toppers als Atlantic te fokken. Op de foto Atlanticdochter Gabina

‘ZONDER BUITENLANDSE VESTIGINGEN GEEN ATLANTIC’ Door de internationale strategie kan CRV meer geld steken in onderzoek en ontwikkeling. CRV-directeur Roald van Noort legt uit hoe de CRV-leden in Nederland en Vlaanderen daarvan profiteren. CRV is qua omzet de afgelopen tien jaar fors gegroeid. Tien jaar geleden bedroeg de omzet 110 miljoen euro, het

afgelopen boekjaar was dat bijna 170 miljoen. Een belangrijk deel van die groei komt uit het buitenland. CRV heeft

CRV heeft vestigingen verspreid over de hele wereld

naast businessunits in West-Europa inmiddels ook businessunits in CentraalEuropa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Oceanië. Daarnaast is CRV in nog veel meer landen actief (denk aan Azië, China, Rusland, et cetera), wat valt onder de afdeling International Business Development (IBD). De mondiale omzetgroei leidt veelvuldig tot twee legitieme vragen bij de Nederlandse en Vlaamse CRV-leden:

Deze vestigingen zorgen voor een groot volume aan omzet

22

22-23-ALG-NOV.indd 22

CRV MAGAZINE NOVEMBER 2013

11-11-13 16:05


is die buitenlandse groei wel zo nodig en hoe profiteer ik daarvan? CRV-directeur Roald van Noort kan zich die vragen levendig voorstellen. ‘De essentie,’ zo legt hij uit, ‘is dat internationale groei leidt tot meer omzet. Daardoor zijn we in staat in absolute zin meer geld te stoppen in R&D (research & development, onderzoek en ontwikkeling, red.). We investeren zelfs een groter percentage van onze omzet in R&D dan een bedrijf als Philips’, aldus Van Noort. Hij voegt daar meteen aan toe dat de R&D-kosten per rietje sperma bij CRV lager zijn dan bij de concurrenten. ‘Het mes snijdt dus aan twee kanten: in absolute zin hebben we meer te besteden, waardoor we gewoon betere producten en diensten ontwikkelen. We hebben bijvoorbeeld veel geïnvesteerd in genomics en dat betaalt zich nu uit. CRV heeft daardoor een fokprogramma dat topstieren als Atlantic oplevert. Zonder onze buitenlandse vestigingen was Atlantic er wellicht niet geweest’, durft Van Noort te stellen. ‘Maar door de grotere volumes zijn we ook in staat de kosten per product of dienst laag te houden, net zoals een melkveehouder die zijn vaste kosten over meer liters melk uitsmeert.’

CRV-familie blijft groeien Groeien over de grens is verankerd in de meerjarenstrategie van CRV. ‘Ondanks de dip in de economie zetten we onze internationaliseringsstrategie vol enthousiasme door, de CRV-familie blijft dus groeien. Dat we in het afgelopen boekjaar geen buitenlandse acquisitie hebben gedaan, wil niet zeggen dat we stilzitten op dit gebied’, aldus CRV-directeur Roald van Noort. ‘Er gaat bijna geen dag voorbij of ik ben wel in gesprek over dit onderwerp. Maar we gaan natuurlijk niet over één nacht ijs. Het is belangrijk om een goede kandidaat te vinden, die moet natuurlijk willen verkopen, enzovoort.’ Dit soort beslissingen wordt altijd genomen met instemming van de leden via de raad van commissarissen en de ledenraad. ‘Ik kan als directeur echt niet op mijn eigen houtje handelen, dat is binnen de coöperatieve structuur van CRV prima geborgd’, zegt Van Noort. ‘Omdat de groei in Nederland en Vlaanderen de investeringen voor innovatie niet meer geheel kon dekken, zijn we over de grens gaan kijken’, legt hij uit. Dat resulteerde in 1997 tot de oprichting van CRV Spanje en in 1998 tot de aankoop van CRV Lagoa in Brazilië. Inmiddels is de CRV-familie flink doorgegroeid. Van Noort: ‘CRV investeert in de landen waar groei is te verwachten op het gebied van melk en vlees.’

Systemen maximaal benutten ‘In het DNA van CRV zit verankerd dat we oplossingen zoeken en vinden voor veehouders waarmee zij duurzaam hun geld kunnen verdienen. Voor onze buitenlandse vestigingen betekent het

Roald van Noort: ‘We investeren procentueel meer in R&D dan Philips’

Zeven miljoen ledenvoordeel De extra omzet komt niet alleen ten goede aan de leden via betere en betaalbare producten en diensten, maar ook rechtstreeks financieel. ‘Maken we als CRV winst, dan keren we ledenvoordeel uit, ook als die winst in onze buitenlandse vestigingen is gerealiseerd.’ In het boekjaar 2011-2012 was er geen uitkering van ledenvoordeel, maar in de vier boekjaren daarvoor is in totaal bijna 7 miljoen euro uitgekeerd aan de leden. Voor het boekjaar 2012-2013 lijkt het Van Noort ‘vrij waarschijnlijk’ dat er ledenvoordeel terugstroomt naar de leden. De uiteindelijke beslissing daarvan ligt op dit moment bij de ledenraad.

schikking over heel veel gegevens uit bijvoorbeeld het stamboek en mpr. CRV heeft dit programma geschikt gemaakt voor internationaal gebruik, de basis blijft hetzelfde, maar met aanpassingen zodat het programma kan rekenen met

onder meer dat we hen bedienen met lokale producten, naast de internationale producten. Door de ervaring en de faciliteiten die we al hebben op het gebied van fokkerij, hoeven we niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden, we passen de bestaande systemen toe op een nieuw product of nieuwe markt. Zo benutten we die systemen maximaal.’ Een voorbeeld: het Stieradviesprogramma (SAP) maakt in Nederland en Vlaanderen de beste koe-stiercombinaties. Het programma heeft daarvoor de be-

Voldoende omzet zorgt voor voldoende budget voor onderzoek en ontwikkeling

de gegevens die per land beschikbaar zijn. Zo is SireMatch ontstaan. ‘Doordat we met hetzelfde systeem meer klanten kunnen bedienen, houden we de kosten lager.’ Op deze manier wordt ook Ovalert in meer landen in de markt gezet. ‘Ovalert is het mooiste voorbeeld van hoe we onze sterktes combineren tot managementondersteunende programma’s die ervoor zorgen dat de veehouder kan genieten van zijn vee. In Ovalert komt alles samen’, aldus een trotse Van Noort.

Zo worden de beste producten en diensten ontwikkeld, zoals topgenetica, SiryX, VeeManager en Ovalert

€ CRV MAGAZINE NOVEMBER 2013

22-23-ALG-NOV.indd 23

23

11-11-13 16:05


V EREN I G I N G S Z AKEN

Twee werelden ontmoeten elkaar Over enkele maanden eindigt zijn termijn van vier jaar bij de Jongerencommissie Vlaanderen. Jan Orinx (21) heeft er veel van opgestoken en zou er zo weer in stappen. Volgens Jan is het een unieke kans om als jonge of toekomstige veehouder je horizon te verruimen. Jan Orinx runt samen met zijn vader Roger een bedrijf met 350 runderen en jaarlijks 125 kalvingen. Daarnaast is de 21-jarige witblauwfokker uit Asse de afgelopen vier jaar lid van de Jongerencommissie Vlaanderen geweest. ‘Eigenlijk zou ik nog wat meer tijd in de jongerencommissie willen steken,’ vertelt Jan, ‘maar aan het werk en de bijkomende handel heb ik de handen vol.’ Over enkele maanden loopt zijn termijn van vier jaar af.

Hechte groep De Vlaming is ronduit lovend over de Jongerencommissie. ‘We zijn met twintig mensen van wie de helft een melkveeen de andere helft een vleesveeachtergrond heeft. Het zijn twee werelden die elkaar ontmoeten, en toch gaat dat uitstekend. Wij doen alle activiteiten samen en zorgen dat melkvee en vleesvee gelijkelijk aandacht krijgen. Het is een vrij hechte groep waarin iedereen respect heeft voor elkaar.’ Als vleesveehouder heeft Jan ook het nodige opgestoken van zijn melkende collega’s. ‘Hoe er over exterieur gesproken wordt, de afschaffing van het quotum in 2015, gesekst sperma, maar ook heel praktische tips. Zo zuren wij thuis de koemelk aan om te voorkomen dat kalveren last krijgen van diarree. Vroeger was dit nog wel eens een probleem wanneer er veel kalvingen waren.’

Serieus genomen Toen Jan tot voorzitter werd gekozen, moest hij wel even wennen, maar al gauw voelde hij zich in die rol op zijn gemak. ‘Ik ervaar dat CRV ons heel serieus neemt. Vorig jaar heeft Eric Lievens ons als spreker bezocht en daarnaast krijgen we van onze secretaris Joris Van Laerhoven de nodige ondersteuning.’ Jan vertelt ook dat ze ‘Kijk op keuren’ wilden lanceren, een initiatief om meer jongeren bij het veekeuren te betrek-

24

24-ALG-NOV.indd 24

De Jongerencommissie Vlaanderen. V.l.n.r.: Michiel Mechelmans, Wouter Desmet, Jan Van Kelecom, Thomas Van de Keere, Jan De Clerck, Frederik Ryckewaert, Bram Cremelie, Filip Geerinck, Jan Orinx, Thomas Hubau, Dieter Dehulster en Bart Van Laere ken. Het bleek geen probleem om CRV achter het idee te krijgen. ‘Het is een mooie opstap naar prijskampen en jurylidmaatschap. Ja, ik vind dat we volop kansen krijgen.’ Vindt Jan dat er bij CRV voldoende aandacht is voor vleesvee? ‘Ludo Brosens heeft ons eens uitgelegd welk economisch aandeel melkvee en vleesvee hebben en dan is het wel begrijpelijk dat het zwaartepunt bij melk ligt. Van een coöperatie mag je verwachten dat die haar diensten en producten zo goed mogelijk bij de klanten brengt. Een groot verschil met een commercieel bedrijf is: wat zie je er als lid/klant van een coöperatie van terug? Van de andere kant: hoe beter het met de coöperatie gaat, hoe meer je er de vruchten van plukt.’

‘Jongerencommissie bruist’ Op dit moment is de jongerencommissie bezig met het bepalen van een thema waarmee naar de jongerendag kan worden toegewerkt. Jan: ‘Het moet een

thema zijn waar beide groepen zich in herkennen, melkvee en vleesvee. Dat gaat zeker en vast lukken. Vorig jaar mochten we liefst 150 mensen op onze jongerendag begroeten.’ ‘De Jongerencommissie Vlaanderen bruist’, zegt hij. ‘Ik heb nog geen moment gehad dat ik dacht: nu ben ik mijn tijd aan het verspillen.’

Jongerencommissies CRV heeft vier jongerencommissies: één in Vlaanderen en drie in Nederland (in de regio’s Noord, Oost en Zuid-West). De jongerencommissies zijn afgevaardigd door hun gewestof afdelingsbestuur en vormen het voorportaal voor het bestuurlijk kader. Ze fungeren als klankbordgroep richting de raad van commissarissen en de directie en kunnen hun mening geven over bepaalde zaken.

CRV magazine november 2013

11-11-13 09:05


b e l gi s c h witb l a u w

open dagen BBG smaken Vleesveehouders Midden oktober organiseerde BBG in samenwerking met AWE en CRV drie open dagen in zijn stallen, zowel in Waver als in Ciney. Enkele honderden Vlaamse vleesveehouders maakten dankbaar gebruik van de mogelijkheid om stieren als Langoureux, Kubitus of Attribut goed te aanschouwen. In oktober vonden open dagen plaats in de stallen van BBG. Uniek aan deze open dagen was het gegeven dat niet alleen de stieren in Ciney te bekijken waren. Ook in de BBG-stal in Waver konden de veehouders een kijkje nemen. En ook daar werden ze aangenaam verrast, aldus menig veehouder.

Een machtige Kubitus

natie tussen zijn eigen kwaliteiten en die die hij vererft bij zijn nakomelingen: een makkelijke opfok, een fijne bespiering en gewicht. Ook vier meer recente stieren kenden veel bijval bij de aanwezige vleesveehouders. Deze vier stieren zijn recentelijk ingezet als proefstieren in het pwfprogramma. Depute (Adajio x Genièvre) en Embleme (Crack x Groom) komen

daarbij van hetzelfde fokbedrijf ‘du Pont du Messe’ van Pierre-Henri Christophe. Ook Or du Beaujeu is een jonge Adajiozoon uit Hongroise de l’Ecluse (Germinal). Orval des 3 Frontières (Lingot x Empire) vervolledigt de lijst van jong talent. Alle stieren in Waver en Ciney zijn elke vrijdagnamiddag tussen 14.00 en 16.00 uur te bezichtigen.

Depute du Pont du Messe

Langoureux de Fooz

Ronduit indrukwekkend is ondertussen Kubitus de Bray (Empire x Emigre) wel te noemen. Zijn imposante verschijning – 1391 kg en 156 (+11) voor de leeftijd van 56 maanden – op het einde van de gang liet een diepe indruk na. Twee andere veelgehoorde namen in Waver waren die van Tigrou de Fermine (Kimono x Fiacre) en Morito van Perenhof. De laatste is een Adajiozoon van de gekende Ramona van Perenhof van Louis Deweerdt uit Onze-Lieve-VrouwWaver. Morito is pas uit quarantaine en zal weldra ingezet worden als proefstier.

Enthousiast over kwaliteit Terwijl de stieren in Waver gewoon in hun stal werden getoond, werden de stieren in Ciney voorgeleid aan de bezoekers. Ook daar waren vele veehouders enthousiast over de kwaliteit van de getoonde stieren. De namen van Attribut, Langoureux, Depute, Orval, Or en Emblème werden daarbij het meest genoemd, enkel de volgorde van de favorieten verschilde nog wel eens. Imperialzoon Attribut uit de bekende Orageuse du Fond de Bois demonstreerde zijn indrukwekkende, maar fijne bespiering. Zijn nakomelingen kennen een makkelijke opfok en groeien daarbij uit tot goed bespierde vaarzen. De zwarte Langoureux de Fooz, een Blackstarzoon uit Gloire de Fooz, stapte met flinke tred en trots door de gang. ‘Een echte vader en wat een gewicht’, werd vaak gehoord bij menig toeschouwer. Ook Langoureux maakt de combi-

Attribut de Fond de Bois

CRV magazine november 2013

25-ALG-NOV.indd 25

25

11-11-13 08:58


COÖPERATIE

CRV-VROUWENDAG 2013 Ruim 240 boerinnen bezochten in oktober de CRV-vrouwendagen in Retie en Bathmen. Gedurende de dag werden zij meegenomen in een programma waarin ‘Topprestaties’ centraal stond. Een impressie.

1

2

3

4

1. Nathalie Koopman (echtgenote van CRV-directeur Jos Koopman) opent in Bathmen op sprankelende wijze de CRV-vrouwendag 2. Dagvoorzitter José Buijs (r.) interviewt drie boerinnen over hun topprestaties. V.l.n.r. Henrieke Lutke Willink, Agnes Gunnewijk en Marjan van der Wijngaard 3. De workshops gaan beginnen, host Ine Vanderwalle roept ‘haar’ boerinnen op om haar te volgen naar het zaaltje 4. Tijdens de workshop werken de boerinnen opdrachten uit, die later gezamenlijk worden besproken

26

26-27-ALG-NOV.indd 26

CRV MAGAZINE NOVEMBER 2013

11-11-13 08:41


5. De inleiding van het middagprogramma in Retie kent een lach en een traan; boerin Regina De Smet vertelt haar indrukwekkende levensverhaal 6. Applaus voor dierenarts Tine van Werven die in Bathem een vlammend betoog hield over de kansen in de kalveropfok

5

8

7. Discussiëren met elkaar is een leerzaam onderdeel van de workshops, ook voor de CRV-vrouwen die de workshops geven 8. De Lunch. Boerinnen ontmoeten niet vaak collega’s, dus worden er veel ervaringen uitgewisseld 9. Regina De Smet (moeder, boerin en weduwe) raakt met haar levensverhaal de harten van de boerinnen

6 7

10. Behalve discussiëren wordt er ook aandachtig geluisterd. De CRVvrouwendag wordt door veel boerinnen aangegrepen om hun vakmanschap te verbeteren

9

10

CRV MAGAZINE NOVEMNER 2013

26-27-ALG-NOV.indd 27

27

11-11-13 08:42


H O NDE R D - e n T IEN T O NNE R S O O S T

prestaties in beeld Dagelijks plaatst CRV alle nieuwe koeien die de magische grens van 100.000 kilogram melk of 10.000 kilogram vet en eiwit hebben gepasseerd op haar site (kijk links onderin op de homepage van de nieuwe CRV-site onder Tien- en Honderdtonners).

De dieren staan standaard op volgorde van overschrijdingsdatum, maar u kunt naar hartenlust selecteren op bijvoorbeeld woonplaats, vader, gehalten of dagen.

HONDERDTONNERS KOE

VADER EIGENAAR

KOE OP BEDRIJF

KOE

VADER EIGENAAR

KOE OP BEDRIJF

Aaltje 273

Sneeky

J. M. Molder, Epe

2

Hoogerhorst Liesje

Steven TCG vof Van den Hengel , Hoogland

9

Alie 192

Kibo

mts. B. en F. Bussink, Voorst, gem. Voorst

1

Ineke 35

Kol Bono

mts. J. en G. Bartels-Dubbink, Daarle

4

Alie 67

Lava

H. G. van Lente en S. S. Arauz, Daarle

1

Inge 25

Stadel

W. J. A. Hunneman, Nieuw Heeten

1

Almi 25

Stoneham

mts. G. J. en H. H. Klumper-Geessink, Winterswijk 12

Jac 501

Design

C. en M. Kok vof, Ravenswaaij

3

mts. D. en J. H. v.d. Noort-Borghuis, Markelo

2

Jantje 181

Laurenzo 2

mts. B. en G. Kok-Bronsveld, Zwolle

8

5

Jantje 292

Slogan

melkveebedrijf Meijer Beckum, Hengelo (Ov.)

3

Jeanette 72

Arpagone

mts. A. en D. en H. en H. W. Kl. Gebbink-Gr. Jebbink, Lievelde 5

Anna 400

Dix

Annie 197

Luxemburg W. H. en B. W. Fiets, Terwolde

Antonia 74

Cash

J. A. en H. W. Wijgman-Kl. Poelhuis, Leuvenheim 7

De Biele Sedijks 5723 —

mts. H. G., M. en Th. Wagenvoort-Neerlaar, Vorden 2

Jet 434

Comestar Lee mts. Oude Luttikhuis-Baveld, Saasveld

6

De Bonke Cora 193

H. J. Markvoort , Bathmen

1

Jetje 312

Proud

H. E. Veurink, Stegeren

2

vof Alofs, Gendringen

5

Lena 30

Proud

vof Van de Weele, De Steeg

7

Marleen 8

Stadel

melkveebedrijf Coppelmans vof, Beerzerveld

2

H. J. M. en G. M. A. Noordman-Lohuis, Dalfsen

3

Major

De Eikelenb Sipkje 108 Cello De Volmer Ronny 16

Bingo

mts. J. en W. Brummelhuis-Roeterdink, Laren (Gld.) 5

Elsje 375

Maldrick

mts. A. en B. Prins-Broek, Hasselt

Martha 73

Topkid

Elzh Dorle 7079

Glory Box

mts. D. B., W. en W. Nieuwenhuis-van Wijk, Velp (Gld.) 2

Metje 10

Luxemburg G. ten Bokkel, Zelhem

1

Fabiola 236

Ronald

vof H. J. van Schie, Soest

2

Mia 287

Koer 114

mts. W. en H. J. Groothaar-Krijgsman, Markelo

1

Frenkie 28

Energy

Vreman vof, Aalten

2

Regiena 76

Dustin

Z. G. P. M. Stappershoef, Erlecom

1

Froukje 87

Outstanding melkveebedrijf Snellink vof, Markelo

10

Reuversw Loc Martje 297 Locust

baron Van Sytzama, Brummen

1

Gerda 278

Proud

Riekie 47

Melchior

mts. Hageman, Winterswijk Meddo

5

mts. J. en J. te Brummelstroete-Grevers, Winterswijk Huppel 4 Grete 52 Jesther

Twinkelstar Mies 64

Stadel

mts. H. W. en H. J. Vruwink, Markelo

Hiltje 570

Carta

mts. J. J. en H. G. Veneklaas-Linthorst, Bornerbroek 5

Veels Jody

Janson

R. J. S. M. Blenke, Hertme

22

Honders Antje 29

Glory Box

mts. J. en T. de Roos-Overbeek , Winterswijk Kotten 8

Winter’s F Truusje 106 Major

Winter’s Farm, Vriezenveen

18

A. van Zante, Buren (Gld.)

9

3

3

TIENTONNERS Mandel 9 6 december 1998 Novalis x Labelle F 82 R — U 78 B 80 AV 80 10 lijsten: 3716 melkdagen, 111.536 kg melk 4,95 4,02 10.002 kg v.+e. 3 juli 2013, eerste tientonner op het bedrijf melkveebedrijf Bus cv, Zevenaar

28

28-29-OOST-NOV.indd 28

Gea 55 7 oktober 1997 Milton x Jabot F 80 R — U 78 B 77 AV 78 13 lijsten: 4340 melkdagen, 137.714 kg melk 4,05 3,21 10.006 kg v.+e. 7 september 2013, eerste tientonner op het bedrijf D. H. en D. J. en F. Nieuwenhuis-Pasman, Borculo

CRV magazine NOVEMBER 2013

08-11-13 17:09


K E U R IN G EN

Prachtige Wintershow in Zwolle Aan de temperatuur buiten kon je onmogelijk de naam van het evenement afleiden, maar op 23 oktober werd in de IJsselhallen in Zwolle een wintershow gehouden. De reden hiervoor was het uitstel van de keuring dit voorjaar vanwege het bvdtype 2 virus. Door de fokstudieclubs rondom Zwolle werd dan ook een mooie keuring opgezet. Voor de rubrieksuitslagen en kampioenen verwijzen we graag naar www.crv4all.nl/shownieuws. Dieren inzenden voor deze wintershow kan enkel als lid van een van deze fokstudieclubs. Om die reden kent de show dan ook een mooie strijd tussen de fokstudieclubs onderling.

In de catalogus werden veertien fokstudieclubs vermeld, waarvan er zowel bij roodbont als bij zwartbont vijf in de ring verschenen. De fokstudiegroep bestaat daarbij uit vijf dieren, waarvan een eigenaar maximaal twee dieren mag laten meedoen. Bij zwartbont moesten respectievelijk de groepen uit Balkbrug, Hardenberg, Ommen en Hasselt de koeien van fokstudiegroep Wezep voor laten gaan. Bij roodbont zagen de groepen uit Raalte, Hardenberg, Roodbont Noord en Bathmen ook de groep van Wezep winnen. Dubbel feest dus voor de NoordVeluwse deelnemers.

Winnende groep roodbont van Wezep

Winnende groep zwartbont van Wezep

Nationale Vleesvee Manifestatie Zaterdag 26 oktober waren de Zwolse IJsselhallen gevuld met de beste vleesveedieren van Nederland. Vanuit acht deelnemende stamboeken werd de strijd om het nationaal kampioenschap geleverd. Het ochtendprogramma kende in verschillende rubrieken per ras de individuele keuring bij zowel vrouwelijk als mannelijk. De dieren werden daarbij door nationale en internationale juryleden op volgorde gezet. Natuurlijk was er daardoor volop werk voor de vertalers om het commentaar in de diverse talen om te zetten naar Nederlands. Na een onverwacht intermezzo — waarbij Fredie van Dijk in de ring bij de blondes werd geroepen om Ridder in de Orde van Oranje-Nassau te worden benoemd — werden in de middag bedrijfsgroepen en afstammingsgroepen gekeurd of gedemonstreerd. Ook werden de dieren per ras met de beste slachteigenschappen benoemd. Aansluitend vond de kampioenschapskeuring plaats in de diverse klassen. Uiteindelijk werden algemeen kampioenen mannelijk en vrouwelijk gekozen. De uitslagen staan op de CRV-website.

Fredie van Dijk krijgt van de burgemeester een lintje uitgereikt

CRV magazine NOVEMBER 2013

28-29-OOST-NOV.indd 29

29

08-11-13 17:09


I N S IRE OO S T

Voor ieder fokdoel een passende stier Stieren met veel melk, hoog eiwit, fraai exterieur, een hoge NVI, sterk in gezondheid, vruchtbaarheid en klauwen, met outcross bloed of stieren die hoornloos zijn: u vindt ze deze keer allemaal in het InSirestierenaanbod. Met een gevarieerde selectie is er voor elk fokdoel een jong talent. Met Skalsumer Blitz als oom komt Skalsumer Sylvain uit de beroemde Pietjes van de familie Agema uit Kollumerpomp en zo komt hij vier generaties na de volle zuster van de befaamde Sunny Boy. Met zo’n afstamming is Sylvain (zoon van outcross-stier Sudan) sterk in melk, met bovendien fraai exterieur en positieve scores voor uier-, klauwgezondheid en vruchtbaarheid. Zijn Addisonovergrootmoeder maakte een levensproductie van 122.000 kg melk, zijn grootmoeder is de met 87 punten opgenomen O Mandochter Pietje 736 en dan komt de Xacobeomoeder van Sylvain: Pietje 856, die als vaars al 12.680 kg melk produceerde met 4,07% vet en 3,37% eiwit. Delta Tablet zal ook veel melkveehouders aanspreken. Melk, een prima ontwikkeling, sterke uiers, een hoge levensduur en een goede uier- en klauwgezondheid maken deze zoon van Goldchip (Goldwyn x Shottle) tot een allrounder. Tablet komt uit de familie van Delta Eugenie, die eerder al de topstier Mascol leverde. Tablets moeder staat op het CRV-testbedrijf van de familie Vernooij en geeft na 548 dagen lactatie nog steeds 30 liter melk per dag. ‘Zij is een grote, langgerekte vaars met een uitstekende uier en goede benen’, beschrijft Jaap Veldhuisen, Delta-coordinator, deze met 86 punten opgenomen Delta Elizabeth (Man-O-Man x Paramount). Sanderij Fidel Massia, moeder van Masava

30

30-31-N+O-NOV.indd 30

Pietje 52 rf, moeder van de roodbonte InSire-teststier Casano

Uit nieuwe koefamilies De vader van Vero Casey P is Fasna Asterix P, een roodbonte hoornloze Lawn Boyzoon. Zijn moeder is Vero Anne 48 rf, een dochter van Fidelity die een vaarzenlijst neerzette van 9684 kg melk met 4,22% vet en 3,53% eiwit. Dat is goed voor een lactatiewaarde van 122 op het bedrijf van Vero JES in Molenschot. Nog beroemder is de grootmoeder van Casey, Vero Anne 21, een met 85 punten opgenomen O  Mandochter die met Vero Passion (v. Paramount) al

een fokstier leverde. Casey zet de familietraditie voort met enorme productiekracht in combinatie met sterk exterieur, een prima levensduur en inclusief de roodbonte kleur en hoornloosheid. Delta Casano komt uit een nog onbekende koefamilie. Moeder Pietje 52 werd als proefstierdochter ‘ontdekt’ na het doorbreken van haar vader Impuls. De roodfactor (van haar Stadelmoeder, die 67.000 liter melk produceerde), haar hoge merkers en vruchtbaarheid zorgen voor veel nakomelingen in de CRV-stal-

Delta Elisabeth, moeder van Tablet

Vero Anne 21, grootmoeder van Casey P

CRV magazine november 2013

12-11-13 12:09


INSIRE OOST len. Pietje 52 werd aangekocht bij de familie Van den Akker uit Oosterwijtwerd, kreeg 87 punten en maakte een tweede lijst van 11.890 kg melk met 4,90% vet en 3,67% eiwit. De hoge gehalten van de koefamilie komen ook terug in de vererving van Casano. Daarnaast spreken de positieve scores voor uiergezondheid, vruchtbaarheid en klauwgezondheid van deze zoon van Delta Maicon (Jerudo x Kian) aan. Nog een zoon van eiwitverhoger en exterieurverbeteraar Delta Maicon is Delta Macho. Hij komt uit de familie van

Fiction rf en Windstar, uit de Jaantjes dus. Macho laat in zijn vererving hetzelfde beeld zien: sterke, brede koeien die kracht combineren met een hoge melkproductie. ‘Net als zijn moeder Delta Jade-red, ook zij is een brede koe’, geeft Jaap Veldhuisen aan. Deze Fidelitydochter uit de volle zus van Fiction produceerde in haar eerste lactatie 8299 kg melk met 4,35% vet en 3,61% eiwit. Macho is trouwens meer dan breedte en productie, hij verbetert ook de uiergezondheid, uiers en benen.

DELTA MAESTRO rf (Maestro) E. en E. van Steenbergen, Bennekom Stellando (Fidelity x O Man) x Delta Willie (Cricket x Mascol)

ZB 941083

Skalsumer Pietje 736, grootmoeder van Sylvain, moeder van Blitz

11-12-2013

214 40 19 PROD: 933 -0,23 0,09 109 EXT: 106 110 107 107 LVD: 499 UGH: 105 VRU: 104 KGH: 107 NVI: 241

VERO CASEY P (Casey P) 27-11-2013 Vero Jes, Molenschot Asterix (Lawn Boy P-red x Canvas) x Vero Anne 48 (Fidelity x O Man)

366 60 58 PROD: 2048 -0,36 -0,13 108 EXT: 103 103 108 106 LVD: 570 UGH: 100 VRU: 96 KGH: 103 NVI: 238

DELTA MARQUIS (Marquis) * 04-12-2013 mts. Brouwer-van Middelaar, Bunschoten Spakenburg Edison (Peinzer Boy x Paramount) x Delta Rinda rf (Fidelity x O Man)

184 29 29 PROD: 421 0,12 0,17 112 EXT: 104 106 110 111 LVD: 352 UGH: 105 VRU: 101 KGH: 104 NVI: 237

DELTA CASANO (Casano) vof De Deelen, Tijnje Maicon (Jerudo x Kian) x Pietje 52 rf (Impuls x Stadel)

27-11-2013

222 33 36 PROD: 742 0,03 0,08 109 EXT: 109 108 107 106 LVD: 566 UGH: 105 VRU: 102 KGH: 104 NVI: 233

DELTA TABLET (Tablet) 04-12-2013 mts. A. J. A. M. en L. J. M. Vermeer, Haaren Gold Chip (Goldwyn x Shottle) x Delta Elisabeth (Man-O-Man x Paramount)

215 32 42 PROD: 1242 -0,12 -0,11 113 EXT: 107 104 115 105 LVD: 724 UGH: 106 VRU: 99 KGH: 102 NVI: 278

DELTA MACHO (Macho) Delta Maicon (Jerudo x Kian) x Delta Jade-red (Fidelity x O Man)

04-12-2013

271 48 34 PROD: 1453 -0,35 -0,04 112 EXT: 107 107 110 109 LVD: 414 UGH: 106 VRU: 98 KGH: 104 NVI: 253

SKALSUMER SYLVAIN (Sylvain) H. Agema, Kollumerpomp Sudan (Jammer x Sailor) x Skalsumer Pietje 856 (Xacobeo x O Man)

11-12-2013

250 35 48 PROD: 1035 0,04 -0,01 111 EXT: 104 101 112 108 LVD: 555 UGH: 105 VRU: 101 KGH: 102 NVI: 277

SANDERIJ MASAVA by (Masava) melkveebedrijf Hietbrink, Delden Award (Ramos x O Man) x Sanderij Fidel Massia (Fidelity x Shottle)

04-12-2013

166 25 30 PROD: 841 -0,10 -0,06 112 EXT: 108 107 110 108 LVD: 623 UGH: 106 VRU: 98 KGH: 104 NVI: 241

RB 941041

ZB 941007

RB 940974

ZB 940944

RB 940933

ZB 940941

RB 941085

PRODUCTIE EN LEVENSDUUR

%EIWIT

EXTERIEUR

LEVENSDUUR EN GEZONDHEID

*) De fokwaarde van Marquis betreft geen GES-fokwaarde, maar een interne fokwaarde die op identieke wijze is berekend. In ‘Stierzoeken’ staat bij deze stier tot 4 december een verwachtingswaarde vermeld.

MRIJ MRIJ

940761

DE VINKENHOF JORN (Jorn) aAa 534126

15-08-2013

A. L. Vink, Groot Ammers Janco (Cor 53 x August 313) x Roza 58 (Meldon x Albert J) MRIJ

940859

BERNARD (Bernard)

aAa 354126

16-10-2013

F. G. A. van der Heijden, Oost-, West- en Middelbeers Baltimore (Buster x Door) x Martha 287 (Marnuel x T. Ajax)

KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP WWW.CRV4ALL.NL > BESTELLEN > MELKRASSEN

30-31-N+O-NOV.indd 31

PROD: 528 -0,05 -0,01 20 18 118 EXT: 101 100 103 105 99 103 LVD: 125 UGH: 100 VRU: 98 KGH: 107 NVI: 84

PROD: 437 0,59 0,16 57 26 242 EXT: 104 102 106 106 100 106 LVD: 404 UGH: 103 VRU: 99 KGH: 105 NVI: 201

CRV magazine november 2013

31

12-11-13 12:09


PAK UW VOORDEEL! Investeer v贸贸r 1 januari 2014 in Ovalert!

Veel veehouders investeren momenteel in Ovalert-vruchtbaarheidsmanagement. Waar anderen vooral stappen tellen, gaat Ovalert een stap verder. Ovalert biedt u namelijk verrassend meer controle en informatie, en managet de volledige vruchtbaarheidscyclus van uw veestapel. Ovalert is effici毛nter, biedt u dankzij de integratie met bijvoorbeeld SAP en VeeManager optimaal inzicht 茅n u kunt alles zelf inregelen. Sperma Inclusief in Ovalert: een maandabonnement per koe en de zekerheid van de beste CRV-stier voor uw koeien. Kortom, concrete voordelen. En dat levert op! WILT U WETEN WAT INVESTEREN IN OVALERT U KAN OPLEVEREN? Neem dan contact op met de CRV Klantenservice voor een afspraak met een van onze vertegenwoordigers: (088) 00 24 440.

Informeer bij de CRV-vertegenwoordiger naar uw voordeel

WWW.OVALERT.NL

32-ALG-NOV.indd 1

12-11-13 11:14

CRV Magazine 11 - november 2013 - regio Oost  

[regio Oost] Een maandelijkse uitgave van CRV BV

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you