Page 1

JA ARGANG 15 OKTOBER 2013 REGIO VL A ANDEREN

CRV MAGAZINE 10 E E N M A A N D E L I J K S E U I T G AV E VA N C R V B V

DE WAARDE VAN DE COÖPERATIE KIEZEN VOOR KOEIEN BELOOND MET VEEL MELK EERSTE THEMAVAKDAGEN IN TEKEN VAN RENDEMENT 01-VLA-OKT.indd 1

08-10-13 11:31


CRV Magazine is een uitgave van CRV BV REDACTIE Evert Top (hoofdredacteur) Wim Veulemans Esther van Elk Jaap Veldhuisen José Buijs Geert Luiten Ivonne Stienezen E-mail: crvmagazine@crv4all.com ABONNEMENTSPRIJS/JAAR Een magazine kost € 12,50 per jaar (excl. 6% btw). Abonnementen zijn gebaseerd op kalenderjaar en worden jaarlijks in februari gefactureerd. Opzegging is mogelijk per kwartaal. Bel voor opgave van een abonnement: Nederland: klantenservice (tel.: 088 00 24 440) België: klantenservice (tel.: 078 15 44 44) E-mail: klantenservice.nl@crv4all.com

AGENDA VLAANDEREN DECember

Januari

DI. 3 ZO. 8 Agribex, Brussel

ZO. 19 Haspengouwse jaarmarkt witblauw, Sint-Truiden ZA . 25 Fokveedag witblauw, Affligem

Wo. 4 Nationale prijskamp witblauw, Agribex, Brussel VR. 6 Nationale prijskamp melkvee, Agribex, Brussel

CRV Van Thorenburghlaan 14 9860 Oosterzele Tel.: (078) 15 44 44 KLANTENSERVICE Tel.: (078) 15 44 44 - toets 1 Fax: (09) 363 92 06 E-mail: klantenservice.be@crv4all.com MPR EN REGISTRATIE Tel.: (078) 15 44 44 - toets 2 Fax (09) 363 92 06 E-mail: mprverwerking.be@crv4all.com mprplanning.be@crv4all.com registratie.be@crv4all.com EMBRYOADVISEUR Servé van Wersch, tel.: 00 31 6 53 78 08 09 WWW.CRV4ALL.BE Bezoek onze site voor informatie over de stieren, fokwaarden of het actuele embryoaanbod. Natuurlijk kunt u ook sperma, embryo’s of andere producten bestellen. Voor VeeManager, het online managementprogramma, met actuele gegevens over mpr, registratie, mestbeleid, vruchtbaarheid en diergezondheid, bent u ook hier aan het juiste adres.

Start nu met Bedrijfsinspectie De voordelen van bedrijfsinspectie – U heeft de sterke en de zwakke punten van uw veestapel goed in beeld. – Hulpmiddel voor uw fokbeleid en stierkeuze/Stieradviesprogramma. – U ziet vooruitgang van uw veestapel. – De inspecteur is een objectieve gesprekspartner. De werkwijze Alle dieren moeten als vaars worden ingeschreven.

Aanbieding Bij nieuwe deelnemers worden tijdens de eerste inspectie alle aanwezige oudere dieren (gratis) ingeschreven, zodat u direct een compleet beeld heeft. Belangstelling? Heeft u belangstelling? Neem dan contact op met de klantenservice: (078) 15 44 44, toets 1, of met uw CRV-vertegenwoordiger.

Druk: Senefelder Misset Doetinchem. ISSN 1388-4077

02-VLA-OKT.indd 4

07-10-13 12:06


IN DIT NUMMER 4-5 De waarde van de coöperatie Twee melkveehouders, Hans Ypma en CRVbestuurder Fons Kersten, spreken over het belang van de coöperatie in de rundveehouderij. Het is een gesprek over de rol van de coöperatie in het bedrijfsleven, maar ook over de taken en opdrachten van CRV.

10-11 Kiezen voor koeien beloond met veel melk Het beste voor de koeien. Dat staat bij de familie Meijer centraal, zowel in de bedrijfsvoering als in het ontwerp voor een nieuwe stal. Die keuze brengt hun een hoge melkproductie en een laag uitvalspercentage. Zo realiseren ze als vanzelf een hoge levensproductie.

22 Eerste themavakdagen in teken van rendement Rendement. Dat is het eerste thema van de nieuwe CRV-themavakdagen. Tijdens deze themavakdagen toont CRV u samen met enkele melkveebedrijven welke kansen er zijn om de vruchtbaarheid en het rendement van het bedrijf te optimaliseren.

Bij de voorplaat Ki-dierenarts Lieven Demuys insemineert geregeld met SiryX. Secuur werken voor goede vruchtbaarheidsresultaten is extra belangrijk bij het insemineren met gesekst sperma. SiryX is volgens Demuys een goede methode om te groeien zonder de risico’s van aankoop. (Foto: Kristina Waterschoot)

COLUMN DOET U HET NOG? Het succes van een wijnboer is een kwestie van hard werken en consequent kiezen voor kwaliteit. Onlangs was ik te gast bij een wijnproeverij, waar de wijnboer vertelde wat voor stressvol bestaan hij had van het voorjaar tot de pluk. Het weer blijft een grillige factor, want zoals altijd roert maart zijn staart en doet april nog steeds wat hij wil. Het romantische beeld, dat ik toch wel had bij deze bedrijfstak, moest flink worden bijgesteld voordat ik de geur van wijn mocht beleven. Het juiste oogstmoment van de druiven luistert bijzonder nauw en oogsten is tegelijkertijd het startschot voor de werkzaamheden in de wijnkelder. Met enorme passie wordt van de druiven wijn gemaakt. Dit ambacht verstaan ondertussen zeker ook onze Nederlandse wijnboeren. Oktober is onze wijnmaand, de maand waarin we van de oogst kunnen genieten en de wijnen volop kunnen proeven. De oude Nederlandse maandnamen maken duidelijk wat gedurende het jaar van oudsher centraal staat. Juli is nog steeds de hooimaand en augustus de oogstmaand. Wat te denken van november als slachtmaand. Doet u het nog? Lang van tevoren een koe uitzoeken die extra gevoerd en uiteindelijk geslacht wordt. Vroeger leefden en werkten mensen hier naartoe. Het was de beloning voor een jaar lang hard werken. De huisslachter werd onthaald met een borrel om uiteindelijk de kelder goed te kunnen vullen. Tegenwoordig zijn onze vriezers kleiner en we kunnen elke dag hamsteren. De dagen daarentegen zijn goed gevuld. We zijn druk. We spreken over haast hebben in plaats van lekker doorwerken. Heb je de ene klus af, dan staat de volgende op stapel. We oogsten wel, geregeld zelfs. We oogsten ook kwaliteit en zijn daar intens mee bezig. Echter, genieten we wel van het mooie eindresultaat? Beste lezer, maak uw eigen oogstfeest. Ik breng een toost uit op uw ingekuilde mais, gevulde wijnvaten, uw ingevette machines en volgepakte vriezer. Proost! Agnes Gunnewijk Agnes Gunnwijk-Veer (54) runt samen met haar man en zoon een melkveebedrijf in het Gelderse Beltrum. Bestuurlijk is ze actief voor o.a. CRV (afd. Groenlo), LTO Noord (afd. Berkelland) en de HAS Hogeschool (raad van toezicht).

CRV magazine OKTOBER 2013

03-ALG-OKT.indd 3

3

08-10-13 13:47


BESTUURDER OP BEZOEK

De waarde van de coöperatie? Twee gedreven veehouders die met elkaar in gesprek gaan over de waarde van de coöperatie in de rundveehouderij. Dat is ditmaal het menu van ‘Bestuurder op bezoek’. Elk vanuit hun eigen visie praten Hans Ypma en Fons Kersten over dit actuele thema. Een prachtige laan tussen de bomen door brengt ons naar het melkveebedrijf van Hans en Marlies Ypma-van den Brand in het Noord-Brabantse De Rips. CRV-bestuurder en melkveehouder Fons Kersten heeft een afspraak met Hans om over het belang van coöperaties te praten. Hans is lid van CRV en voelt zich er wel bij betrokken, maar echt coöperatief ingesteld noemt hij zich niet. ‘Ik doe natuurlijk wel zaken met coöperaties,’ verduidelijkt Hans, ‘maar ik ben nogal op mijn vrijheid gesteld. Ik kijk wat er mij aangeboden wordt en kies voor datgene wat me het best past. Dat is zo in de fokkerij, maar ook bij de aankoop van voer of in de afzet van melk. Maar ik ben wel blij dat er coöperaties actief zijn in de Nederlandse veehouderij.’

Oog voor de klant Tot voor kort leverde Hans zijn melk aan het Belgische Walhorn. Recentelijk stap-

te hij over naar de kleinere handelaar Farmel. ‘Ook in die beslissing heb ik zelf het heft in handen genomen. Elke melkveehouder die bij Farmel levert, kan zelf over zijn contract en dus ook over de prijs onderhandelen. En dat trok me wel aan als ondernemer.’ Deze situatie herkent Fons wel bij veel van zijn collega’s. ‘Een coöperatie is erop gericht om samen voordeel te halen voor de leden. In jouw geval lijkt dat anders, maar ook coöperaties moeten mee in de trend naar individualisering en oog hebben voor de individuele vragen en belangen van de boeren. Het is niet zo dat je omdat je een coöperatie bent, minder marktgericht kan of mag zijn. Klantgerichtheid is je bestaansrecht, ik denk dat de teams van inseminatoren en vertegenwoordigers bij CRV, die dicht bij de veehouders staan, hier goed invulling aan geven.’ Beide veehouders zijn het erover eens dat kleinere organisaties de vaak gro-

Hans Ypma (50), De Rips (N.Br.) Hans runt samen met zijn vrouw Marlies een melkveebedrijf met 85 melkkoeien, voornamelijk zwartbont. Daarnaast is Hans ook bestuurder van de lokale rundveestudieclub.

Fons Kersten (43), Sevenum (L.) Fons heeft samen met zijn vrouw Yvonne een melkveebedrijf met 180 zwartbonte melkkoeien. Hij is bestuurder bij CR Delta en zodoende commissaris bij CRV.

4

04-05-ALG-OKT.indd 4

tere coöperaties scherp houden. ‘Groot zijn is geen doel op zich, maar een middel om als bedrijf meer kracht te ontwikkelen. Je moet als bedrijf enkel vanuit je eigen kracht werken, niet vanuit macht’, verduidelijkt Fons.

Meeliften op succes ‘Het is me wel duidelijk dat de kleinere bedrijven meeliften met de grotere. Ik besef heel goed dat ik, ondanks het feit dat ik geen melk lever aan FrieslandCampina, als melkveehouder toch meelift op hun succes’, vervolgt Hans. De veehouders zijn het erover eens dat de coöperaties in de Nederlandse en Vlaamse landbouw- en veehouderijsector zeker hun waarde hebben. ‘Zou hun waarde niet vooral opvallen als ze er niet zouden zijn?’, stelt Fons zich de vraag. ‘Zou in landen waar coöperaties minder een rol spelen de prijs van de melk niet lager zijn of de prijs van het voer hoger?’ Hans knikt instemmend. ‘Over het algemeen hebben de coöperatieve bedrijven, ook buiten de landbouwsector, de financiële crisis toch net wat beter doorstaan. Vaak zijn ze toch wat minder gericht op winst op de korte termijn’, vervolgt Fons.

Grip op fokkerij Klantgerichtheid is voor Hans een belangrijke waarde voor de bedrijven waarmee hij samenwerkt, maar ook moeten ze voor hem transparant zijn. ‘Heb je het dan over genomics?’, vraagt Fons. ‘Doen we het daar volgens jou goed?’ Hans: ‘Soms denk ik wel dat CRV het wat te snel wil doen, bijvoorbeeld pinken voor het fokprogramma spoelen met jonge InSire-stieren. Maar als bedrijf moesten jullie die kans pakken. Alleen bouw ik toch liever nog wat zekerheid in en gebruik dus zowel fok- als InSire-stieren.’ Volgens Fons kon CRV dit inderdaad niet laten passeren. Ook voor de Nederlandse en Vlaamse veehouder is het belangrijk dat ze grip kunnen houden op wat er in de fokkerij gebeurt, zegt hij. En via de coöperatie kan dat. Ook voor genomics. Natuurlijk moet je genomics als veehouder ook wel voldoende nuchter bekijken. Bekijk het als hulpmiddel en spreid de inzet van de stieren.’

CRV magazine OKTOBER 2013

08-10-13 10:49


Hans Ypma: ‘Ik merk ook wel dat veehouders zich sneller betrokken voelen bij een coöperatie als het gaat om hun inkomsten’ Risico’s spreiden Fons wil van Hans ook weten hoe CRV de betrokkenheid van haar leden kan verhogen. ‘Voldoende contactmomenten organiseren, klantgericht zijn en een goede service leveren lijken mij belangrijk’, geeft Hans aan. ‘Op de ledenbijeenkomsten heb je contact met de leden. Ik merk ook wel dat veehouders zich sneller betrokken voelen bij een coöperatie als het gaat om hun inkomsten, zoals bij FrieslandCampina. Daar heb je als CRV natuurlijk geen oplossing voor. Veel veehouders zijn echter wel tevreden over CRV. En wat vooral belangrijk is, ik heb het gevoel dat jullie luisteren naar de leden. Kijk maar naar de fokdoeldiscussie.’

Naast klantgerichtheid en inspraak is voor beiden een goed product voor een concurrerende prijs natuurlijk minstens even belangrijk. ‘De prijs zal wel altijd een issue zijn. Maar ik weet dat veel veehouders een goede voorlichting belangrijker vinden dan het product en de prijs. En dat bleek ook uit onderzoek bij Agrifirm’, geeft Hans aan. ‘Ik hoor wel eens dat de spermaprijs in het buitenland soms lager is. Natuurlijk speelt de hogere sperma-afname daar een belangrijke rol in, maar het is toch soms moeilijk te vatten als veehouder.’ ‘Ik weet dat dit gevoelig ligt, ook bij mij’, stelt Fons. ‘Maar als bedrijf moet je voldoende omzet en marge halen, zeker om je investeringen te blijven verant-

woorden. En die omzet ligt ook in het buitenland. In die landen moet je dan natuurlijk wel meedoen in het daar heersende prijsniveau. Of je blijft er weg en dan heb je niets. Internationalisering is hét middel om de (ontwikkelings)kosten per eenheid product te verlagen en zo ook in de toekomst concurrerend te blijven. De financiële resultaten verschillen wel eens van regio tot regio, maar het risico in je bedrijfsvoering is wel gespreid. ‘Kijk naar FrieslandCampina’, zegt Hans. ‘Toen die investeerde in de Chinese markt, keken velen wel vreemd op. Maar ze plukken nu de resultaten.’ Terugkijkend op hun gesprek is de opdracht voor de coöperatie CRV voor beide melkveehouders duidelijk: goede producten en diensten leveren, die de veehouders ondersteunen in hun bedrijfs- en diermanagement en dat voor een concurrerende prijs. Wim Veulemans

CRV magazine OKTOBER 2013

04-05-ALG-OKT.indd 5

5

08-10-13 10:49


NIEUWSBERICHTEN

GRATIS CRV-DRIEWEKENKALENDER

BESTEL SNEL VIA DE CRV-ROUTERIJDER

CRV biedt u ondersteuning om de vruchtbaarheid op uw bedrijf te optimaliseren. Mocht u de driewekenkoekalender van CRV in 2014 weer graag gebruiken, dan kunt u deze verkrijgen via uw ki-dierenarts, inseminator of de CRV-routerijder.

Naast de verschillende bestelmogelijkheden kunt u ook ki-materialen via de routerijder of cryo-chauffeur verkrijgen. Dit geldt voor alle ki-materialen. In de meeste gevallen is het materiaal op voorraad in de bus en kan het direct worden afgeleverd. Op deze wijze maken we het gemakkelijker voor u.

3 Weken koek

06 jun

30

24 jun 25 jun

19

07 jun

20

26 jun

09

27 jun

10 11

september

22 sep

17

23 sep

DeceMber

16 jul 17 jul

09 mei

maart

maart

april Maart

april

10 mei

25 apr

11 mei 12 mei

06

13 mei 14 mei

07

15 mei

08

16 mei

09

juni

27 jul 28 jul 29 jul

22

30 jul

23

31 jul

24

01 aug

25

03 aug 04 aug 05 aug

29

06 aug

30

07 aug

31 november

08 aug 09 aug

10 aug

04

11 aug

05 06 07 08

12 aug 13 aug 14 aug 16 aug 17 aug

11 12 13 15

18 aug 19 aug 20 aug 21 aug 22 aug

16

23 aug

17

24 aug

18 19 20 21 22

23 01 sep 02 sep 03 sep 04 sep

28 29

05 sep

30

06 sep

01 02

december

07 sep 08 sep 09 sep

03

10 sep

04

11 sep

05

25 aug 26 aug 27 aug 28 aug 29 aug 30 aug

31 aug

24 25 26 27

15 aug

09 10

14

02 aug

27 28

01

november

23 jul 24 jul 25 jul 26 jul

20 21

26

18 jul

02 03

06

12 sep

07

13 sep 14 sep

08

15 sep

09

16 sep

10

17 sep

11 12

18 sep

13

19 sep 20 sep

24 sep

18

25 sep

19

26 sep

20

27 sep

21

september

11 jul 12 jul

21 sep

15 16

15 16 17

19 jul

14

22

28 sep

23

29 sep 30 sep

24

01 okt

25

02 okt

26

03 okt

27

04 okt

28 29

05 okt

30

06 okt 07 okt

31 01

09 jul 10 jul

21 jul 22 jul

18

13 jul 14 jul 15 jul

28 jun

november

oktober

02 03 04

05 06 07 08

14

19

oktober

19 jun 20 jun 21 jun 22 jun 23 jun

17 18

08 jul

07 mei 08 mei

augustus

04 05

17 mei 20 jul

13

04 jul 05 jul 06 jul 07 jul oktober

november

oktober

15 16

oktober

augustus

september

13 14

02 jun 03 jun 04 jun 05 jun

03 jul

26 27 28 29 30 01

01 02 03

24 apr

18 19

05 mei 06 mei

12

30 jun 01 jul 02 jul

25

13 jun 14 jun 15 jun 16 jun 17 jun 18 jun

12

31 mei 01 jun

25 26 27 28 29

05 06 08 09 10 11

29 jun

01 mei 02 mei 03 mei 04 mei

29 30 31

18 apr 19 apr

26 apr

21 22 23 24

24 25 26

20 apr 22 apr 23 apr

28 apr 29 apr 30 apr

27

21 apr

16 17

27 apr

21 23

28

17 apr

11

14 15

04 apr

28

15 apr 16 apr

13

05 apr 08 jun 09 jun 10 jun 11 jun 12 jun

07 jan 08 jan 09 jan 10 jan

22

11 apr 12 apr 13 apr 14 apr

09 10 12

30 maa 01 apr 02 apr 03 apr

04 05 06

31 maa

24 25 26 27

08 apr 09 apr 10 apr

07

29 maa

22 23

15 maa

dracht

september

07

30 mei

23 24

Zondag

september

24 mei 25 mei 26 mei 27 mei 28 mei 29 mei

01 02 03 04

05 jan 06 jan

april

04 05

20

07 apr

juli

08

28 maa

21

09 maa 10 maa 11 maa 12 maa 13 maa 14 maa

22 maa 23 maa 24 maa 25 maa 26 maa 27 maa

31

septeMber

september

16 17 18 19 20 21 22

op 281 dagen

08 maa

juni

01 02 03

december

01 02 03 04 05 06 07

14 15 17 18 19 20

noVeMber

18 mei 19 mei 20 mei 21 mei 22 mei 23 mei

06 maa 07 maa

20 maa 21 maa

16

04 maa 05 maa

30 31

04 jan

30 31 01 02 03

06 apr

30

18 maa 19 maa

13

december

kalvingsdata gebaseerd

10 11 12 13 14 15

november

Zondag

15 dec 17 dec 18 dec 19 dec 20 dec

DeceMber

16 feb 18 feb 19 feb 20 feb 21 feb 22 feb

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

02 maa 03 maa

27 28 29

17 feb

13 14 15 16 17

25 26

12 feb

29 dec 30 dec 31 dec 01 jan 02 jan 03 jan

29

17 maa

10 11 12

28 feb 01 maa

23 25 26 27 28 29

11 jan 16 maa

09

26 feb 27 feb

24

27 dec 28 dec

24

16 dec

11 12 13 14 15

22 dec 23 dec 24 dec 25 dec 26 dec

22

08

24 feb 25 feb

juli

juni

10 feb 11 feb

Mei

Mei

29 jan 30 jan 31 jan 01 feb

23 feb

19 20 22 23

13 feb 14 feb 15 feb

12

28 jan

juni

mei

22 23 24 25 26

05 06 07 08 09 10 11

09 dec 10 dec 11 dec 12 dec 13 dec 14 dec

21 dec

21

06 feb 07 feb 08 feb 09 feb

juni

mei april

22 jan 23 jan 24 jan 25 jan 26 jan 27 jan

03 feb 05 feb

mei

04

03 04 05 06 08 09 10

26 nov 27 nov 28 nov 29 nov

22

07 dec 08 dec

18

04 feb

30 01 02 03

21 jan

16 17 18 19 20 21

25 nov

18 19 20 21

09 nov

maart

02

07

30 nov 02 feb

29

mei

15 jan 16 jan 17 jan 18 jan 19 jan 20 jan

06 nov 07 nov 08 nov

februari

19 nov 20 nov 21 nov 22 nov 23 nov 24 nov

27 28

14 jan

09 10 11 12 13

14 15

05 nov

29 30 31 01

dracht

11 12 13 15

16 17

16 17 18 19 20 21

augustus

17 okt 18 okt

op 281 dagen

17 nov 18 nov

14

02 nov 03 nov 04 nov

10

01 dec 02 dec 03 dec 04 dec 05 dec 06 dec

juli

09 10 11

kalvingsdata gebaseerd

12 jan 13 jan

31 okt 01 nov

25 26 27 28

23 24 25 26 27 28 01

januari

27 sep 28 sep

06 07 08

30 okt

23 24

12 okt 13 okt 14 okt 15 okt 16 okt

28 okt 29 okt

15 nov 16 nov

september

10 okt 11 okt

04 05 06 07 08

21 22

juli

20

09 okt

03

21 sep 22 sep 23 sep 24 sep 25 sep 26 sep

21

08 okt

januari 2014

10 nov 11 nov 12 nov 13 nov 14 nov

08 09

juli

20 sep

14 15 17 18 19

01 02

27 okt

juli

19 sep

19 20

04 05 06 07

Maart

07 okt

03

22 okt 23 okt 24 okt 25 okt 26 okt

april

30 31

02

21 okt

14 15 16 17 18

februari

18 sep

12

16

januari

05 okt 06 okt

20 okt

13

01 okt 02 okt 03 okt 04 okt

29

maart

17 sep

13

30 sep

24 25 26 27 28

januari

DeceMber

10

12

februari

11 sep 12 sep 13 sep 14 sep 15 sep 16 sep

11

29 sep

19 okt

Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

januari

10 sep

04 05 06 07

08 09

alender 20 13 - 2014

22 23

augustus

08 sep 09 sep

03

januari

02

december

Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

december 2013

februari

01

februari

Zondag Maandag Dinsdag

januari

02 03

08 okt 09 okt 10 okt 11 okt

Als veehouder geniet u elke dag van uw koeien het hart van het bedrijf. Dagel . Ze zijn ijks geeft u ze zodat ze optim de aal de beste genet presteren. CRV ondersteun beste zorg, ica, uitgebreide t u daarin met managementi nformatie en

better cow s | better life

onderscheidende informatieproduct genieten van en. Op die een een hoge levens optimaal efficiënte, duurzamemanier kan u productie. Zo veestapel met beloftevolle toeko geven mst én een beter we u en uw koeien een leven.

crv4all.be

EENVOUDIG SPERMA BESTELLEN VIA DE CRV WEBSHOP Via de webshop op www.crv4all.be kunt u op een eenvoudige wijze sperma en andere materialen bestellen. De webshop vindt u onder de button ‘Bestellen’ op de homepage. U hebt daar toegang tot zowel de stiercatalogus als de webshop. Om sperma te bestellen dient u ingelogd te zijn met dezelfde gebruikersnaam en hetzelfde wachtwoord als bij VeeManager. Bent u deze vergeten, dan kunt u deze logingegevens eenvoudig opvragen via de button ‘wachtwoord kwijt’.

Van alle beschikbare stieren is online sperma te bestellen, steeds per 5 rietjes (of minimaal 3 bij SiryX). De diverse kortingen (internetbestelkorting en transactiekorting) die op dat moment van toepassing zijn op de bestelling worden eveneens zichtbaar gemaakt. Tot slot kunt u het bestelde sperma meteen toewijzen aan een canister in uw spermacontainer. Deze toewijzing wordt bovendien onthouden voor een eventuele volgende bestelling.

VERLOF KI NAAM

PERIODE

VERVANG(ST)ER

TELEFOON

GEMEENTE

Stefaan Vanheddegem

16-10 t/m 24-10

Nathalie Wullepit

0473-747 365

alle

Martin Delva

25-10 t/m 29-10

Nathalie Wullepit

0473-747 365

alle

Wim Neirynckx

30-10 t/m 03-11

Nathalie Wullepit

0473-747 365

alle

Bernard Verhaeghe

29-11 t/m 03-12

Nathalie Wullepit

0473-747 365

alle

WEST-VLAANDEREN

Guido Degroote

11-12 t/m 17-12

Nathalie Wullepit

0473-747 365

alle

Eric Marien

23-12 t/m 27-12

Nathalie Wullepit

0473-747 365

alle

Hugo Gelders

29-12 t/m 01-01

Nathalie Wullepit

0473-747 365

alle

Philip De Conseth

11-01 t/m 19-01

Nathalie Wullepit

0473-747 365

alle

6

06-VLA-OKT.indd 6

CRV MAGAZINE OKTOBER 2013

08-10-13 12:20


RE G I O V L AANDEREN

Witrode koe Dagkampioene in Oudenaarde Op de fokveedag van Oudenaarde ter gelegenheid van de Werktuigendagen, werd de witrode koe Danette aangeduid als algemeen dagkampioene. Ze haalde het vóór de holsteinkoe Filou van Geert Verhelst uit Melsele. Danette is een Edgarddochter uit een Kantovaniedochter en hoort toe aan de familie Van Laere uit Bassevelde. De jury, die bestond uit Gabriël Deschuymer, André Merchie en Henk Buijs, argumenteerde dat het lang geleden was dat een witrode koe van dit uitzonderlijk niveau op een prijskamp te zien was. Het gaat er niet om om twee verschillende rassen met elkaar te vergelijken, maar om een uitzonderlijke koe deze titel toe te kennen.

Danette, links geflankeerd door Paul De Smet (81 jaar), gewezen voorzitter van het witroodstamboek

CRV-overalls verkrijgbaar via de webshop Wilt u ook zo’n prachtige CRV-overall? De laatste CRV-overalls, speciaal ontworpen voor onze leden en klanten, zijn nu te bestellen in onze webshop: dames- en herenoveralls tegen de aantrekkelijke prijs van € 50,- en kinderoveralls voor € 30,-.

Omdat het om een restantvoorraad gaat, zijn niet alle maten meer aanwezig. Voor de aanwezige overalls in de webshop geldt: OP=OP. Wees er dus snel bij!

Doe mee met het European Holstein showmanship op Agribex Op vrijdag 6 december heeft er tijdens de nationale melkveeprijskamp op Agribex in Brussel een gloednieuw event plaats: het European Holstein Showmanship. Dit is een internationale wedstrijd waarbij jongeren uit verschillende Europese landen het beste geven om dieren te toiletteren en presenteren in de showring. De wedstrijd staat open voor jongeren tussen 16 en 30 jaar en gebeurt in twee groepen (16-23 jaar en 24-30 jaar). AVP (Algemene VeePrijskampen) wil als inrichter spoedig de namen kennen van alle deelnemers. Voor Vlaanderen mag er één jongere per leeftijdsgroep deelnemen. Ervaring is een must, AVP wil immers graag de beste kandidaten afvaardigen. Een kandidatuur indienen kan tot en

met 30 oktober bij Joris Van Laerhoven via joris.van.laerhoven@crv4all.com, of telefonisch via 0473 63 23 43. Daarna

zullen de ingeschrevenen samen geroepen worden waar de selectie zal gebeuren.

HEEFT U ZELF NIEUWS TE MELDEN? MAIL DIT NAAR DE REDACTIE VAN CRV MAGAZINE: crvmagazine@crv4all.com

CRV magazine OKTOBER 2013

07-VLA-OKT.indd 7

7

08-10-13 10:23


B E D RI J F SRE P O R T A G E

De strostal draagt bij aan de lage vervanging van 17 procent

Succesvol groeien is teamwork Het bedrijf van de maatschap Van den Brink-Dronkelaar groeide van 600.000 kilo in 1982 naar ruim 3,5 miljoen kilo melk in 2013.

gemakkelijk en vlot te kunnen werken. Mede daardoor daalde het vervangingspercentage naar 17 procent.’

‘Kengetallen zijn belangrijk om de vinger aan de pols te houden bij

Lage tussenkalftijd

deze groei’, vertelt Willem van den Brink, die 350 koeien verzorgt. ‘Ook goed personeel is onmisbaar én kritische adviseurs.’ Toen Willem van den Brink in Zeewolde van de mas kwam en thuis op het ouderlijk bedrijf in Zeewolde aan de slag ging, wilde hij graag meer koeien melken. ‘Het was niet eens zozeer vanwege de financiën, maar ik werk graag met een team. Daarbij geeft een groter bedrijf me een betere balans tussen werk en privé.’ Willem melkt inmiddels 350 koeien in een nieuw gebouwde 3+3-rijige stal met 32 stands-binnenmelker-carrouselmelk-

8

08-09-ALG-OKT.indd 8

stal, die hij in januari 2011 in gebruik nam. De koeien moeten het goed hebben, zegt Willem regelmatig over een van de belangrijkste doelen. ‘We hebben daarom voor zand in de boxen gekozen. Dat is veruit het beste voor de koe.’ Ook de enorme strostal is een aanwinst. ‘We hebben hier de close-upgroep, een apart hok voor kalvende koeien en het strohok voor de verse koeien’, legt Willem uit. ‘Alles is aaneengesloten om

De resultaten van de koeien in de nieuwe stal waren ook meteen beter. ‘Ze produceren gemakkelijk’, zegt Willem over de gemiddelde productie, die steeg naar bijna 10.000 kilo melk. Ook de andere kengetallen zijn dik in orde. Zo is het celgetal zo’n 150.000 cellen per milliliter en de tussenkalftijd 385 dagen. ‘Tussenkalftijd vind ik een heel belangrijk kengetal. Dat we hiervoor 2,5 inseminatie nodig hebben, vind ik niet zo’n issue. We voeren een tmr-rantsoen en als de tussenkalftijd uitloopt, krijgen we problemen met vervetting van de koeien.’ Nog een kengetal waar Willem heel alert op is, is de voerefficiëntie. ‘Die bereken ik elke twee weken met mijn voeradviseur.’ Met een score van 1,46 ligt ook die

CRV magazine OKTOBER 2013

08-10-13 09:29


BEDRIJFSPROFIEL VOF VAN DEN BRINK-VAN DRONKELAAR, ZEEWOLDE Veestapel: 350 melk- en kalfkoeien, 260 stuks jongvee Productie: 9909 4,38 3,56 Grond: 100 ha gras, 30 ha mais, 22 ha aankoopmais Stiergebruik: Paramount, Surprise, Stellando, Ammo, 5% bwb Stal vol dankzij samenwerking

Willem van den Brink

op een hoog niveau. ‘Het doel is 1,50’, zegt Willem, die sinds de groei van het bedrijf veel scherper op de kengetallen zit. ‘Het is een belangrijke controle voor de bedrijfsvoering. Als het met zo’n groot koppel koeien niet goed loopt, gaat het financieel ook snel fout.’ De voerefficiëntie is voor hem de ‘thermometer’. ‘Als die goed is, zijn de koeien gezond én vruchtbaar. Het zou mooi zijn als zo’n kengetal ooit nog eens verwerkt kan worden in het managementprogramma.’

langrijk onderdeel. ‘Je moet duidelijk zijn, maar ook luisteren naar de medewerkers. Het is écht teamwork.’

Ieder zijn eigen taak Het bedrijf wordt gerund door Willem samen met vier medewerkers (drie volwaardige arbeidskrachten). ‘We zijn helemaal op elkaar ingespeeld, iedereen heeft zo zijn eigen specialiteit. Dat is een voordeel bij deze omvang, het zorgt ervoor dat je per persoon meer koeien aankunt.’ Klauwen bekappen bijvoorbeeld doet Willem niet meer. ‘Ik heb wel moeten leren om te vertrouwen op anderen. Je moet het werk wel uit handen durven geven.’ Ook communicatie is een be-

Alles-in-één-activiteitsmeters Ondanks dat de verzorgers eigen taken binnen het bedrijf hebben, zijn er twee dingen waar ze allemaal op letten: tochtige en kreupele koeien. ‘Nee, we hebben nog geen activititeitsmeters. Ik heb me er al wel in verdiept, maar eigenlijk wacht ik op de meter die niet alleen activiteit, maar ook herkauwslagen en temperatuur meet. Een “alles-in-éénactiviteitsmeter” dus.’ Met het groeien van het bedrijf heeft de ondernemer ook een aantal zaken uitbesteed. ‘We schakelen de loonwerker in voor het landwerk’, noemt Willem als voorbeeld. ‘Alleen schudden, harken en kunstmest strooien doen we zelf.’ Het insemineren van de koeien doet CRV. ‘We kunnen het wel zelf, maar het werkt niet als je ’s morgens na drie uur melken nog “even” een paar koeien moet insemineren.’ Daarbij helpt StierWijzer bij het maken van een inteeltvrije paring. Prijs is een

Zand in de boxen, veruit het allerbeste voor de koe

belangrijk item voor Willem bij de stierkeus. ‘Melksnelheid en uiergezondheid zijn voor mij speerpunten in de selectie en ik gebruik graag betrouwbare stieren die aantrekkelijk geprijsd zijn. Met een bestelling van 300 rietjes en wat bestelkorting ligt de gemiddelde prijs bij ons niet zo hoog.’ Fokkerij moet je ook niet óverschatten, is de mening van de veehouder. ‘Laten we eerlijk zijn, fokkerij is maar een deel van het totaal. Voor mij is het belangrijk dat de koe drachtig wordt.’

Samenwerking De groei van het bedrijf kwam in een stroomversnelling toen de familie Van Dronkelaar zich in 2011 bij hem meldde. ‘Die vroeg of we openstonden voor samenwerking’, vertelt Willem. Samen met zijn vrouw Bianca verdiepte hij zich een paar maanden flink in de consequenties. ‘Uiteindelijk kwam het economische plaatje door samenwerking goed uit. Zo konden we onze nieuwe stal sneller volzetten dan gepland.’ Het jongvee verhuisde naar het bedrijf van Aart, Janneke en zoon Peter van Dronkelaar in Nijkerk en de koeien kwamen naar Zeewolde. ‘Aart en Janneke wilden het rustiger aan doen en Peter kan zich voornamelijk richten op zijn makelaardij. De koeien kwamen hierheen en zij bouwden nieuwe huisvesting voor het jongvee, zodat er 380 stuks gehuisvest kunnen worden. Zo versterken we elkaar.’ Willem denkt alweer na over een volgende stap. ‘We hebben al wat overbezetting in onze stal en dat is – dat weet ik uit ervaring – funest voor het koecomfort en dus ook voor de resultaten.’ In de oude stal is eventueel nog ruimte om een koppel vaarzen te huisvesten. ‘Dan kunnen we ook na 2015 verder doorgroeien. Met 350 koeien ben ik veelal vliegende kiep, bij een groter bedrijf kan ik me echt richten op het aansturen.’

CRV magazine OKTOBER 2013

08-09-ALG-OKT.indd 9

9

08-10-13 09:29


FOKKERIJ

Bennie, Elly en Mathijs Meijer: ‘Onze investeringen in koecomfort betalen zich terug’

KIEZEN VOOR KOEIEN BELOOND MET VEEL MELK SERIE LEVENSPRODUCTIE

Het beste voor de koeien. Dat was de leidraad toen de familie Meijer het ontwerp maakte voor een nieuwe stal. Ook in de dagelijkse be-

DEEL 1: In de praktijk DEEL 2: Discussie over levensproductie DEEL 3: In de praktijk DEEL 4: Innovaties voor hoge levensproductie DEEL 5: In de praktijk DEEL 6: Innovaties voor hoge levensproductie DEEL 7: Samenvatting

Het gaat sneller dan gedacht. Met 165 melkkoeien kwamen moeder Elly, vader Bennie en zoon Mathijs Meijer drie jaar geleden vanuit het Twentse Borne naar het Groningse Blijham. Het plan was om in een nieuw gebouwde stal geleidelijk te groeien naar 350 koeien vanuit de eigen aanfok. Eind dit

10

10-11-ALG-OKT.indd 10

drijfsvoering staat de behoefte van de dieren centraal. Het brengt de veehouders een hoge melkproductie en een laag uitvalspercentage. Zo realiseren ze als vanzelf een hoge levensproductie. jaar verwachten ze al 260 koeien aan de melk te hebben. ‘We groeien jaarlijks met 300.000 liter melk. Dat is harder dan verwacht’, vertellen de veehouders. ‘De koeien produceren goed en de uitval is laag. Onze investeringen in koecomfort betalen zich terug.’

Wat is jullie doelstelling met betrekking tot levensproductie? ‘Een hoge levensproductie is voor ons geen doel op zich. We streven naar een

optimale productie, dat wil zeggen: zo veel mogelijk melk produceren tegen zo laag mogelijke kosten. Als de koeien probleemloos veel melk geven, dan komt die hoge levensproductie vanzelf. We gaan zeker geen extra moeite doen om zwakke dieren in de benen te houden. Tot nu toe hebben vijftien koeien op ons bedrijf meer dan 100.000 liter melk geproduceerd en dat lukt de laatste jaren steeds makkelijker. De jongste honderdtonner was nog geen tien jaar oud.’

CRV MAGAZINE OKTOBER 2013

08-10-13 10:52


BEDRIJFSPROFIEL Rollend jaargemiddelde: Maatschap Bennie (64), Elly (53) en Mathijs (23) Meijer in Blijham Veestapel: 240 melkkoeien, 30 droge koeien, 45 kalveren tot drie maanden, daarna opfok uitbesteed Rollend jaargemiddelde: 4.01 10.363 4,12 3,41 Levensprod. bij afvoer: 31.437 kg melk De koeien liggen op zand en lopen op gietasfalt

Waarom vinden jullie een hoge levensproductie belangrijk? ‘De keuzes die we op ons bedrijf maken, zijn in de eerste plaats gebaseerd op economie. Als de uitval laag is, kunnen we met onze eigen vaarzen sneller groeien en houden we ook nog dieren over om voor het leven te verkopen. We willen zo veel mogelijk kilo’s eiwit produceren met zo weinig mogelijk dieren. Dat lukt beter met oudere koeien dan met vaarzen omdat oudere koeien meer melk geven. Bovendien is een hogere gemiddelde leeftijd gunstig voor de rantsoenefficiëntie. We zetten het werk op het bedrijf grotendeels met z’n drieën rond en dat vereist een hoge arbeidsproductiviteit. Problemen proberen we zo veel mogelijk te voorkomen. Een zieke koe kost tijd en geld en ze produceert niet optimaal.’ ‘De buitenwereld zouden we als veehouders beter moeten laten zien wat we voor onze koeien doen. Het is leuk dat we in de vakpers aandacht krijgen, maar het zou nog mooier zijn als burgers kennis zouden nemen van onze bedrijfsvoering. Een stal voor 350 koeien heet in de publieke opinie al snel een megastal en dat imago kan tegen ons werken. We hebben het gemerkt bij het aanvra-

gen van de vergunningen voor de bouw van onze stal, wat bijna twee jaar duurde. Als we laten zien hoe goed de koeien het hebben in de stal, zal ons dat meer begrip en ruimte opleveren om te ondernemen.’

Wat doen jullie om een hoge levensproductie te realiseren? ‘We willen het beste voor de koeien. Dat was onze insteek bij het ontwerp van de nieuwe stal. De dieren liggen op zand en lopen op een vloer van gietasfalt. De boxen worden dagelijks automatisch bijgevuld met vijf kilo zand per box. ‘We werken met verschillende groepen. De droge koeien zijn verdeeld in een far-off- en een close-up-groep en de verse koeien lopen tot dertig dagen na afkalven ook in een aparte groep. We starten ze heel rustig op met veel energie en niet meer dan vijftien procent eiwit in het rantsoen. Zo proberen we de negatieve energiebalans zo veel mogelijk te beperken en voorkomen we zuchtvorming.’ ‘Daarnaast hebben we een aparte vaarzengroep, wat de stress voor deze jonge dieren flink beperkt. In de vierde groep lopen de koeien die vanwege een verhoogd celgetal als laatste worden gemol-

De koeien produceren goed en de uitval is laag

ken. Overigens hebben we de norm voor een hoog celgetal flink naar beneden kunnen bijstellen. Het tankcelgetal lig rond de 100. Drie kwart van de koeien zetten we nu al droog zonder antibiotica.’

Hoe kan CRV jullie ondersteunen bij het verhogen van de levensproductie? ‘Koeien die makkelijk kalven, worden meestal ook weer vlot drachtig. Daarom gebruiken we al jaren alleen maar stieren met een korte draagtijd, zodat de kalveren gemakkelijk worden geboren.’ ‘Daarnaast zijn de fokwaarden voor kilogrammen eiwit, celgetal en beenwerk leidend bij de stierkeuze. Het liefst gebruiken we stieren waarvan de dochters een duidelijke productiestijging laten zien van de eerste naar de tweede en de derde lactatie. Paringen maken we op basis van aAa-codes. Een gevarieerd aanbod van goede stieren is daarbij heel belangrijk. Helaas zien we dat wereldwijd vaak voor hetzelfde type stieren wordt gekozen. In het koppel lopen onder andere dochters van Olympic, Support, Canvas, Fidelity, O Man en Mascol, die goed in ons plaatje passen. Op dit moment insemineren we onder andere met Kodak, Pilot, Danillo, Tableau en Banker.’ ‘Een goede vruchtbaarheid is een vereiste voor het realiseren van een hoge levensproductie. Als koeien ieder jaar kalven, kunnen ze makkelijker melk produceren omdat de conditie weinig schommelt. Een goede begeleiding en technische hulpmiddelen helpen om de vruchtbaarheidskengetallen te verbeteren. Sinds een jaar maken we gebruik van stappentellers die om de twee uur automatisch worden uitgelezen. We missen geen tochten en kunnen het optimale inseminatietijdstip beter bepalen. Het afgelopen jaar is de tussenkalftijd met zes dagen gedaald tot 383 dagen bij een inseminatiegetal van 1,9. Zo verdienen we die investering vlot terug.’

CRV magazine OKTOBER 2013

10-11-ALG-OKT.indd 11

11

08-10-13 10:52


MANAGEMENT

‘SIRYX GEBRUIKEN IS RENDABELE INVESTERING’

Inseminator Lieven Demuys heeft goede ervaringen met het gebruik van SiryX

De Vlaamse ki-dierenarts (inseminator) Lieven Demuys is heel enthousiast over het gebruik van gesekst sperma. ‘SiryX is voor veehouders een mooi instrument om te groeien, maar het helpt hen ook om snel vooruitgang te boeken op genetisch gebied.’ ‘Ik zit al twintig jaar in het vak van inseminator. Toen ik net begon, had ik niet gedacht dat we twintig jaar later al zouden kunnen sturen op het geslacht van het kalf. Ik dacht toen echt dat het heel verre toekomstmuziek was’, vertelt inseminator Lieven Demuys. ‘Inmiddels is op sommige bedrijven het gebruik van SiryX, gesekst sperma, op de pinken al een standaard werkwijze. De pinken zijn genetisch gezien natuurlijk het beste materiaal dat op een bedrijf rondloopt. En als je daar weer voor het grootste deel vaarskalveren uit krijgt, dan ga je snel vooruit op genetisch gebied.’

12

12-13-ALG-OKT.indd 12

Bevruchtingsresultaten ‘Een lager bevruchtend vermogen is voor sommige veehouders een reden om SiryX niet in te zetten. Ik denk dat dat een gemiste kans is’, stelt ki-dierenarts Lieven Demuys. ‘Het klopt dat de bevruchtingsresultaten van gesekst sperma iets minder zijn door de behandeling die het sperma heeft ondergaan. Maar door goed uit te kienen op welke dieren je SiryX gebruikt, geeft het goede resultaten.’ Landelijk gezien was in Nederland in 2012 het non-returnpercentage op 56 dagen (NR56) 66 procent. Dat betekent

dat 66 procent van de pinken en koeien niet opnieuw is geïnsemineerd na 56 dagen. Op basis van ki-dienstverlening halen pinken die zijn geïnsemineerd met SiryX een NR56 van 63 procent. Voor de koeien is dit iets lager met 52 procent. Dit verschil tussen koeien en pinken zien we ook terug bij conventioneel sperma, ook daar is het verschil 10 tot 11 procent. ‘Pinken insemineren met SiryX geeft dus de beste resultaten,’ stelt Demuys. ‘Zelf gebruik ik bovendien als stelregel dat een dier echt goed bronstig moet zijn voor de beste bevruchtingsresultaten. Dat geldt ook voor oudere koeien. Als ik achter een koe sta waarvan ik weet dat de veehouder er graag een vaarskalf van wil en ik zie dat ze echt goed bronstig is, dan adviseer ik om SiryX te kiezen. Is de bronst iets minder evident, dan adviseer ik conventioneel sperma. Ik adviseer sowieso alle veehouders: maak gebruik van de expertise van uw inseminator. Overleg gewoon even bij twijfel, vooral bij oudere dieren.’ Bij veehouders die gaan voor zekerheid, adviseert Demuys om te kiezen voor stieren die goed scoren op bevruchting. ‘Een stier die bovengemiddeld scoort op bevruchting bij gewoon sperma, zal normaal gesproken ook bovengemiddeld scoren bij SiryX.’

Snel groeien ‘Om te groeien is SiryX natuurlijk een geweldig instrument’, vindt Demuys. ‘Met beperkte middelen kun je heel hard groeien.’ Dat geldt volgens hem zeker voor bedrijven die de vruchtbaarheid goed in de vingers hebben. ‘Dan

CRV MAGAZINE OKTOBER 2013

08-10-13 10:22


KENGETAL

WAARDE GEBASEERD OP

gerealiseerd % vaarskalveren SiryX

90% > 50.000 geboren kalveren

NR56 pinken Siryx

63% > 15.000 inseminaties ki-dienstverlening CRV

NR56 koeien SiryX

52% > 14.000 inseminaties ki-dienstverlening CRV

NR56 gemiddeld SiryX

55% > 29.000 inseminaties ki-dienstverlening CRV

NR56 gemiddeld conventioneel

66% landelijke CRV-datbase NL 2012

Tabel 1 – Praktijkresultaten SiryX Tabel 2– Non-return-percentages (56 dagen) gerealiseerd door individuele stieren bij inseminatie met SiryX STIER

NR-PERCENTAGE BIJ SIRYX

Cricket 62,6% Kodak 59,1% Paramount 57,3% Camion 57,2% Atlantic 56,6% Improver 56,3% Stellando 55,9%

heb je de hoogste drachtpercentages van SiryX en krijg je dus de meeste vaarskalveren.’ De veehouders waar Demuys insemineert, zien de prijs van SiryX meestal niet als een probleem. Dat onderschrijft Demuys: ‘Je krijgt voor 90 procent zeker een vaarskalf, een vaarskalf van een goed genetisch niveau. Dat is toch een koopje. Wat mij betreft is investeren in SiryX een van de meest rendabele investeringen die je als veehouder kunt doen.’ Een extra argument daarvoor is

volgens Demuys dat de kalverprijzen slecht zijn, in zowel Nederland als Vlaanderen. ‘Dat maakt het interessanter om vaarskalveren te krijgen. Als een stierkalfje maar 50 euro opbrengt, betaalt dat nauwelijks de melk die je hem twee weken moet voeren en het oormerk dat hij in krijgt. Dan hebben we het rietje nog niet eens geteld. Dan loont het zeker om SiryX te gebruiken. Bedrijven die niet willen groeien, kunnen de koeien waarvan ze geen vaarskalf willen, insemineren met vleesrassen. Die kalveren zijn meer in trek en leveren dus meer op.’

Nauwkeurig insemineren De techniek van het insemineren luistert bij SiryX nog nauwer dan bij conventioneel sperma. ‘Maar eigenlijk is het belangrijk om bij elke inseminatie de “gouden standaard” te hanteren’, stelt Demuys. ‘Wat bij het insemineren van SiryX heel belangrijk is, is dat het sperma niet meer af mag koelen nadat het is ontdooid en op 37 graden is gebracht. Dus als uw inseminator komt, is het handig dat hij niet 200 meter door de

Tip: check wachttijd SiryX bij bestelling Niet van elke stier is SiryX beschikbaar, maar het aanbod is wel ruim. Het aanbod dat de inseminator standaard bij zich heeft, dus het vrij beschikbare SiryX, is beperkt, maar wisselt ook geregeld. Van elke stier waarvan gesekst sperma beschikbaar is, kunt u SiryX wel reserveren. Ki-dierenarts Lieven Demuys heeft hiervoor een tip: ‘Voor sommige stieren bestaat een wachttijd voor gesekst sperma. Informeer daarom altijd naar de wachttijd als u belt met de klantendienst of klantenservice. Ook bij bestellen op de site kunt u zien hoe het staat met de wachttijd. Zo voorkomt u teleurstellingen. Zodra het gereserveerde sperma binnen is, zit het bij uw inseminator in het vat en is het dus te gebruiken.’ Bij veehouders die wel een eigen vat hebben, wordt het gereserveerde sperma natuurlijk via de gebruikelijke weg bezorgd.

stal hoeft te lopen met de pipet. Zeker niet in de winter’, legt Demuys uit. ‘Bij SiryX komt het allemaal net iets nauwer, elke procent betere vruchtbaarheid die we hiermee winnen, is weer meegenomen.’

CRV magazine OKTOBER 2013

12-13-ALG-OKT.indd 13

13

08-10-13 10:22


fokkerij

Scherper in de fokkerij met genomics SERIE GENOMIC SELECTION CRV gebruikt volop genomic selection, ofwel selectie op basis van merkers. Omdat het onderwerp nog veel vragen oproept, zetten we in een serie van zes artikelen de zin en onzin rond genomic selection uiteen.

Nadat CRV Magazine in de afgelopen tijd uitvoerig stilstond bij genomic selection, stippen we in dit nummer aan wat de concrete mogelijkheden voor u kunnen zijn. Denk daarbij, naast een gerichte stierkeuze in SAP, ook aan het sneller in beeld hebben van de fokkerijcapaciteiten van het jongvee.

DEEL 1: Hoe werkt genomic selection? DEEL 2: Veelgehoorde argumenten over genomic selection DEEL 3: Genomic selection in het fokprogramma DEEL 4: Genomic selection in de praktijk DEEL 5: Genomic selection: hoe werkt het voor mij? DEEL 6: Genomic selection in de toekomst

Een van de onzekerheden in de fokkerij is de relatief lage betrouwbaarheid van fokwaarden van de jonge vrouwelijke dieren. Om de fokkerijcapaciteiten van een koe goed te kunnen inschatten moet ze immers gekeurd zijn en al meerdere lactaties achter de rug hebben. Door de jonge dieren op merkers te laten onderzoeken, verdubbelt echter die betrouwbaarheid. Voor de productiekenmerken worden de fokwaarden van kalveren, pinken en vaarzen net zo betrouwbaar als die van een koe met drie lactaties. De meeste winst wordt echter geboekt met de kenmerken op het gebied van duurzaamheid, gezondheid, vruchtbaarheid en exterieur. Er komt hiermee meer informatie beschikbaar dan ooit. De genoomuitslag van een dier is een combinatie van merkerinformatie van het dier en de afstamming, waarbij de vader en moedersvader de belangrijkste rol spelen. Met de merkerinformatie van een vaarskalf is het mogelijk om beter en scherper te selecteren. Er hoeft minder jongvee te worden opgefokt en het jongvee dat wordt opgefokt, is van betere kwaliteit.

14

14-15-ALG-OKT.indd 14

Genomics maakt het mogelijk om scherper te selecteren in het jongvee en een gepastere stierkeuze te maken

InSire TalentScan voor veehouder Met de InSire TalentScan, de merkertest van CRV, heeft CRV de modernste merkertechnologie toegankelijk voor veehouders. Die merkertest wordt dan ook gebruikt voor het bepalen van de genoomfokwaarden. Dit gebeurt met dezelfde methode als die CRV bij InSirestieren toepast. De InSire TalentScan is zowel voor jongvee als voor koeien te gebruiken. Voorwaarde is wel dat de dieren een geregistreerde afstamming hebben en minimaal 7/8 holsteinbloedvoering. In-

dien een veehouder dieren voor deze test opgeeft, krijgt hij de nodige haarzakjes of neusswaps thuis toegestuurd. Na het aanleveren van de monsters duurt het enkele weken voordat de uitslag bekend is. Deze wordt per post of e-mail opgestuurd. De InSire TalentScan kost â‚Ź 55,- per dier. Bij tien of meer dieren is er een aantrekkelijke korting.

Meer data met FokkerijDataPlus Sinds de zomer van 2012 is CRV gestart met het FokkerijDataPlus-programma. Hierbij worden de praktijkgegevens van

CRV magazine OKTOBER 2013

08-10-13 15:20


Duidelijke relatie tussen genoomfokwaarden en werkelijke prestaties CRV vergeleek de merkerfokwaarden van vaarzen uit het CRV-fokprogramma met de werkelijke prestaties van deze dieren op latere leeftijd. Onderstaande tabel toont duidelijk aan dat de werkelijke productie van de dieren die minimaal 150 dagen in de eerste lactatie zijn, gemiddeld goed overeenkomt met de genoomfokwaarden. Eenzelfde beeld zien we bij de exterieurgegevens (tabel 2). Tabel 1 – Vergelijking van de werkelijke productie met de genomicfokwaarden van 3672 dieren uit het CRV-fokprogramma GENOMICFOKWAARDEN kg melk

WERKELIJKE PRODUCTIE

% vet % eiwit INET aantal kg melk % vet % eiwit

gen. aantal EXT. FOKW.

DIEREN

95-96

NA BI

1 79,0

97-98

3 80,0

98-99

15 81,1

99-100

34 82,1

100-101 59 81,9 101-102 117 83,3 102-103 155 82,9 103-104 274 83,4 104-105 325 83,6

< –1000

0,90 0,38 19

10

7.181 5,30 3,95

–1000-750

0,59 0,29 5

23

7.577 4,90 3,83

106-107 423 84,3

–750-500

0,53 0,26 46

65

7.658 4,76 3,76

107-108 414 84,8

–500-250

0,40 0,19 57

186

7.705 4,68 3,70

108-109 326 84,9

–250-0

0,27 0,15 82

303

8.028 4,58 3,66

109-110 264 85,2

105-106 393 83,9

0-250

0,15 0,10 102

423

8.419 4,43

3,61

110-111 188 85,5

250-500

0,06 0,05 122

554

8.734 4,31 3,55

111-112 111 86,1

500-750

–0,05 0,02 145

649

9.013 4,22

3,51

112-113

39 86,2

750-1000

–0,12 –0,02 171

612

9.337 4,13

3,46

113-114

34 86,8

9.706 4,02

3,41

1000-1250 –0,21 –0,06 191

429

114-115

9 86,3

1250-1500 –0,29 –0,10 212

255

10.110 3,93 3,35

>115

5 86,2

1500-1750 –0,34 –0,12 244

119

10.530 3,85 3,34

EINDTOTAAL 3189

1750-2000 –0,38 –0,16 270

32

11.087 3,74 3,31

>2000

12

12.058 3,59 3,22

–0,43 –0,17 313

EINDTOTAAL –0,01 0,03 143

de Nederlands/Vlaamse koeien vergeleken met hun genoomfokwaarden. Via haarmonsters zijn al ongeveer 16.000 kalveren, pinken en koeien onderzocht en is hiervan een genoomfokwaarde bepaald. De doelstelling van dit project is om binnen vijf jaar 120.000 kalveren, koeien en pinken te typeren en deze informatie te gebruiken om nog betrouwbaardere genoomfokwaarden te kunnen schatten alsook genoomfokwaarden voor nieuwe

3672

9005 4,25

3,52

kenmerken te ontwikkelen. Een van de speerpunten waar het FokkerijDataPlusprogramma zich nu op richt, is het verbeteren van de fokwaardeschatting voor klauwgezondheid. Veehouders die deelnemer zijn aan het FokkerijDataPlus-programma, krijgen een heel goed inzicht in de erfelijke kwaliteiten van al hun dieren tegen een sterk gereduceerd tarief. De veehouders kunnen deze informatie gebruiken bij de selectie van hun jongvee.

De voordelen van genomics voor de veehouder De voordelen van genomics voor de veehouder op een rij: – de genetische vooruitgang gaat sneller; – de betrouwbaarheid voor productie is hetzelfde als van een koe met drie lactaties; – meer inzicht in de gezondheidskenmerken dan ooit tevoren; – een scherpere selectie en besparing in opfokkosten; – hogere opbrengsten uit productie en/of verkoop van fokvee; – een betere stierkeuze is mogelijk door beter inzicht in de werkelijke kwaliteiten van een koe of pink; – genomics geeft handvatten om gericht te fokken op gezondheid, duurzaamheid en vruchtbaarheid.

84,3

Tabel 2 – Vergelijking van het werkelijk exterieur met de genomicfokwaarden van 3189 dieren

Daarmee wordt voorkomen dat een vaars wordt opgefokt waarvan op jonge leeftijd al te zien is dat die toch niet goed genoeg is. Ook kan deze informatie gebruikt worden voor een veel gerichtere stierkeuze. De veehouder weet dan veel beter wat de sterke punten en wat de verbeterpunten van een dier zijn. Behalve als hij deelnemer is aan mpr, bedrijfsinspectie en Digiklauw moet deze veehouder 25 procent van zijn veestapel insemineren met jonge inSireteststieren. Sinds 1 september 2012 ondersteunt CRV ook veehouders binnen het fokprogramma met een premie voor het aanleveren van klauwgezondheidsgegevens van dochters van InSire Teststieren. Doordat van meer dochters de klauwgegevens worden vastgelegd, kan CRV gerichter stieren fokken die goede klauwen en een goede klauwgezondheid vererven. De voorwaarden voor de overeenkomst FokkerijData en meer informatie over eventuele deelname zijn beschikbaar via uw vertegenwoordiger of de CRVklantenservice. Wim Veulemans

CRV magazine OKTOBER 2013

14-15-ALG-OKT.indd 15

15

08-10-13 15:20


NAZOMERSE TOCHT Het korten van de dagen en de koudere nachten brengen meer beweging in het weiland met zich mee, zoals in het weiland van maatschap A. en H. Wiegersma uit Sijbrandahus. (Foto: Mark Pasveer)

16-17-ALG-OKT.indd 16

08-10-13 12:40


16-17-ALG-OKT.indd 17

08-10-13 12:40


C RV - s ch a a t s t e a m

Drie vragen aan het schaatsteam Het schaatsteam van CRV-Interfarms is weer klaar voor de winter. In het tweede seizoen van dit team gaan de marathonschaatsers uit de topdivisie weer hun best doen om mooie overwinningen te boeken. 4 Mart Bruggink 1. ‘Vijfde op ONK Weissensee.’ 2. ‘Ik ben dol op melk en biefstuk.’ 3. ‘Constant een hoog niveau halen en als team goed presteren.’

De marathonschaatsploeg van CRV-Interfarms heeft twee nieuwe schaatsers in zijn gelederen. We stellen de ploeg van begeleider Ruud Brouwer (1 op de foto) en ploegleider Ynco de Vries (2) kort aan u voor via drie vragen: 1. W  at was je beste prestatie vorig seizoen? 2. Wat heb jij met koeien? 3. Wat wil je dit seizoen bereiken?

5 Pim Cazemier 1. ‘De tiende plaats in Goingarijp, Nederlands kampioen 5 km neo-senioren (onder de 23 jaar) en de Jan Maarten Heideman-prijs (prijs voor marathonschaatser met meeste progressie).’ 2. ‘Thuis hebben we een boerderij met 80 melkkoeien en ik doe de opleiding agrarisch ondernemerschap aan Van Hall Larenstein Leeuwarden.’ 3. ‘Ik wil een podiumplek halen en bijdragen aan overwinningen van het team.’

3 Robert Post 1. ‘Vorig jaar heb ik twee wedstrijden gewonnen en was ik tweede op het NK bij de eerste divisie.’ 2. ‘Als  ik op de fiets zit te trainen op een verlaten weg tussen de weilanden, geven koeien mij gezelschap.’ 3. ‘Dit seizoen wil ik goed meedraaien met de topdivisie en vooral samen met de ploeg het beste uit onszelf halen. Ik verwacht een mooi seizoen!’

6 Peter Nauta 1. ‘Vorig jaar sloot ik het seizoen af met een overwinning op de masstart.’

2. ‘In mijn dagelijkse leven ben ik altijd te vinden tussen de koeien. Ik werk voor CRV als inseminator, scanner, evv’er en embryo-implanteur. Ik ga door het leven als marathonschaatsende vruchtbaarheidsspecialist.’ 3. ‘Podiumplekken te halen. En natuurlijk hopen dat de Elfstedentocht komt!’ 7 Sander Kingma 1. ‘Een vijfde plaats.’ 2. ‘Ik vind koeien erg grappig als ze rennen. En ik vind koude melk heerlijk.’ 3. ‘Het hoogst haalbare: wedstrijden winnen met ons team.’

8 Peter van de Pol 1. ‘Derde plaats grandprix wedstrijd Rechensee 150 km natuurijs.’ 2. ‘Mijn vader is boer en ik vind het mooi om mee te werken op de boerderij.’ 3. ‘Wedstrijden winnen (met het team).’

5 3

4

6

1

18

18-ALG-OKT.indd 18

7

8

2

CRV magazine OKTOBER 2013

08-10-13 13:45


EEN AN D ER VERHAAL

veelzijdige boerin en het sociale aspect van boeren Leen Declercq (29) uit Oostkamp is in veel werelden thuis. Ze is boerin, werkt als zorgcoördinator en doet aan hoevetoerisme op het melkveebedrijf.

‘De Grote Linde’ is een niet onbekend melkveebedrijf in het West-Vlaamse Oostkamp. Samen met haar man Koen runt Leen Declercq het bedrijf met zestig koeien en bijhorend jongvee. De melkkoeien vallen onder de hoede van haar man, terwijl Leen het jongvee verzorgt. Daarnaast heeft ze haar handen vol aan haar bed & breakfast – ze verhuren vier kamers – en zijn er verschillende landbouwactiviteiten. Het bedrijf krijgt regelmatig klassen op bezoek. Verjaardagsfeestjes, boerderijkampen en teambuildingsuitjes zijn geen uitzondering. Bovendien is De Grote Linde sinds kort actief als zorgboerderij. Iedereen krijgt er de kans om voor een dag (of langer) als een echte boer of boerin door het leven te gaan. Zo voederen Leen en haar kompanen de dieren en krijgen alle geïnteresseerden een grondige uitleg over de gang van zaken op een melkveebedrijf. Liefhebbers leren er hoe je een koe moet melken en hoe je wat lekkers maakt met de verse producten van het bedrijf. ‘Voor kinderen is het namelijk veel leuker als ze zelf dingen mogen doen tijdens hun kennismaking met de landbouwsector’, vertelt ze. Opvallend in het bedrijf is dat de verschillende stallen of compartimenten opgedeeld worden volgens leeftijd van de dieren. Zo kunnen de bezoekers langsgaan bij de ‘kindercrèche’, de ‘kleuterschool’, de ‘basisschool’, de ‘middelbare school’ en de ‘universiteit’. Daarnaast krijgen alle runderen een naam. ‘Dit is leuk voor de kleine kinderen die op bezoek komen, maar het is ook gemakkelijk om het geboortejaar van de dieren te weten.’ Leen heeft altijd al willen werken met mensen, dieren en planten. Haar ultieme boerengeluk is niet een topprestatie van 10.000 liter, maar gewoon het moment waarop de dieren in de wei naar haar toekomen en ze er allemaal gezond uitzien. Leen Declercq is erg veelzijdig. Zo heeft ze de website van De Grote Linde zelf ontworpen. Daarnaast werkt ze nog twee dagen per week als zorgcoördinator. Ze hecht veel belang aan het sociale aspect in het leven. ‘Boeren zonder dat sociale aspect zou ik niet zien zitten, het tegenovergestelde echter ook niet,’ zegt ze. ‘Op dit bedrijf hebben we een perfecte combinatie gevonden van beide.’

LEEN DECLERCQ UIT OOSTKAMP (W.VL.) Aantal koeien: 60 melkkoeien en 60 stuks jongvee Hoeveelheid land: 27 hectare Melkproductie: 8880 kg melk Overige activiteiten: bed & breakfast, landbouweducatie

Leen Declercq met enkele geïnteresseerde jonge bezoekers

CRV magazine OKTOBER 2013

19-ALG-OKT.indd 19

19

08-10-13 09:16


FOKKERIJ

Talenten en toppers op donorstation Terwispel SERIE testbedrijven In de Delta-nucleus in Terwispel werkt CRV met de hoogste merkergeteste vrouwelijke dieren die in eigendom van CRV zijn. Deze dieren worden getest op werkelijke prestaties op vijf testbedrijven. In de afgelopen vijf magazines werden alle testbedrijven aan u voorgesteld. Dit artikel vormt de afsluiting van deze serie waarin de relatie tussen Terwispel en de testbedrijven wordt geschetst. Het is tevens de opmaat tot een nieuwe serie over het Delta-nucleusfokprogramma.

Het kloppend hart van het Delta-nucleusprogramma bevindt zich in het Friese Terwispel. Achter de gevels van een niet eens opvallend stallencomplex huist de veestapel met de hoogste genetische aanleg van Nederland en Vlaanderen. De absolute top van het vrouwelijk fokmateriaal werkt hier aan de productie van grote aantallen embryo’s. ‘Op jaarbasis zijn het er zo’n 5000’, vertelt coördinator Jaap Veldhuisen. ‘Het werken met grote aantallen in combinatie met het toepassen van genomics maakt dat we in de nucleus scherp kunnen selecteren.’

Snelheid en grote aantallen. Dat is waar het om draait in het Deltafokprogramma. Van de 140 InSire-teststieren die CRV jaarlijks inzet, komt ongeveer de helft uit de eigen nucleus. Op het donorstation in Terwispel komen alle lijnen samen. usprogramma bij fokkers in de praktijk worden aangekocht. De stierkalfjes met de hoogste genoomfokwaarden gaan van de satellietbedrijven rechtstreeks naar de stierenopfokstallen. Van de vaarskalfjes wordt ongeveer tien procent door CRV teruggekocht. Behalve de genoomfokwaarden is ook de bloedvoering een selectiecriterium. Dieren met een outcrossafstamming hebben een streepje voor. Overigens kent de Delta-nucleus een open karakter. Behalve kalveren uit de eigen Deltafokkerij stromen ook beloftevolle dieren in die zijn aangekocht bij fokkers in binnen- en buitenland (Eurodonor, zie schema). Zo blijft de nucleus in beweging.

Voeren op vruchtbaarheid Van de 160 vaarskalveren die jaarlijks op Terwispel aankomen en in quarantaine gaan, komen er tussen de 120 en 140 in een intensief spoeltraject. Een aantal dieren valt in de quarantaineperiode af om verschillende redenen: bijvoorbeeld

Jaap Veldhuisen: ‘In de nucleus kunnen we scherp selecteren door grote aantallen en genomics’ veterinair, omdat het eigen exterieur onder de maat is of omdat het dier gezakt is in fokwaarde, bijvoorbeeld door een tegenvallende vader. Jaap: ‘De eerste acht maanden is het rantsoen gericht op maximale groei, daarna voeren we op vruchtbaarheid en dat betekent dat de groei wat wordt vertraagd.’ Rond de leeftijd van een jaar worden de meeste pinken dan vanzelf cyclisch en kan de embryowinning beginnen. Na

Open karakter De embryo’s uit Terwispel zijn deels afkomstig van pinken met de hoogste genoomfokwaarden. Een ander deel komt van donoren die na afkalven in productie en exterieur hun foktechnische kwaliteiten hebben bewezen en qua fokwaarden de concurrentie met het jongvee goed aankunnen. Zo stond de bekende O Mankoe Etazon Renate, de moeder van onder andere Delta Atlantic en Delta Astro, jarenlang als droge koe op het donorstation om te worden gespoeld. Ze produceerde uiteindelijk meer dan 400 embryo’s. De embryo’s die in Terwispel worden gewonnen, worden zo snel mogelijk ingezet op bijna 200 zogenaamde Delta-satellietbedrijven. Deze bedrijven leveren ook de ontvangsters voor de 1500 embryo’s die van buiten het nucle-

20

20-21-ALG-OKT.indd 20

De donorpinken in de opfokstal in Terwispel

CRV magazine OKTOBER 2013

08-10-13 09:14


EURODONOR

TESTBEDRIJVEN Hier komen de Delta-pinken aan de melk

Fokkers in Nederland en Vlaanderen (en Frankrijk, Denemarken en Duitsland)

koeien en pinken testvaarzen (voormalige donorpinken)

donoren

embryo’s

DELTA-NUCLEUS

embryo’s

embryo’s

Donorstation Terwispel kalveren/pinken

DELTA-SATELLIET Veehouders die meedoen aan het embryoprogramma van CRV

stieren

OPFOKSTAL VOOR STIEREN

stieren

Schematische weergave van het Delta-nucleusprogramma met het donorstation in Terwispel als kloppend hart twee of drie keer spoelen wordt de embryoproductie verder opgevoerd door het prikken van eicellen uit de eierstokken die in het laboratorium worden bevrucht (opu-ivp). Deze techniek wordt ook nog toegepast als de pinken al drachtig zijn. ‘Dat biedt ons de mogelijkheid om veel embryo’s van een dier te winnen’, verklaart de coördinator.

Kansen vergroten Langs de voergang in de pinkenstal hangt een lange rij van bordjes met gegevens van de aanwezige dieren. De hoogste fokstieren worden in de nucleus benut, maar InSire-stieren tekenen vaak voor het vaderschap. ‘We zorgen natuurlijk voor voldoende spreiding, vanwege de iets lagere betrouwbaarheid van deze stieren in vergelijking met de dochtergeste stieren’, licht Jaap het beleid toe. ‘Maar hierbij profiteren we ook van het werken met grote aantallen. Als een InSire-stier een keer tegenvalt op basis van dochterinformatie, blijven er nog genoeg dieren over om mee verder te gaan.’ De foktechnici van CRV bepalen in ge-

zamenlijk overleg welke stieren worden ingezet als stiervader. De paringen in de nucleusveestapel zijn erop gericht om alle fokdoelsegmenten van CRV goed vertegenwoordigd te hebben. ‘Daarbij moet er ook voldoende spreiding in bloedvoering zijn’, vertelt Veldhuisen. ‘Een pink met een outcrossafstamming laat ik bijvoorbeeld het liefst spoelen met een outcross-stier. En bij roodbont houd ik vruchtbaarheid goed in de gaten. Soms vermijd ik de compensatieparing en paar ik een pink met een hoge fokwaarde voor vruchtbaarheid met een stier die daarvoor ook hoog scoort. Zo proberen we de kansen op een absolute topper op dat onderdeel te vergroten.’

Genetische potentie bevestigd Op jaarbasis vertrekt een honderdtal drachtige pinken van Terwispel naar de vijf testbedrijven die in de voorgaande edities van CRV Magazine werden geportretteerd. Hier gaan ze in een eerlijke competitie de strijd aan met andere testvaarzen en de koefamilies van de bedrijven zelf.

‘Dat geeft ons de garantie dat de topvaarzen ook werkelijk de kans krijgen om hun erfelijke aanleg tot expressie te laten komen. Natuurlijk weten we door de genoomfokwaarden al heel veel van de genetische potentie van de dieren, en als je ziet dat vaarzen probleemloos 10.000 liter melk geven en met hoge punten voor exterieur worden ingeschreven, is dat een bevestiging dat het klopt’, vertelt Jaap Veldhuisen. De selectie binnen de testvaarzen is streng. Zo’n tien procent wordt uiteindelijk als donor ingezet. Om stressvolle verplaatsingen van de dieren zo veel mogelijk te voorkomen, blijven de dieren steeds vaker op de testbedrijven staan. De absolute topdieren komen echter terug naar Terwispel, waar alle mogelijkheden aanwezig zijn om een maximale embryoproductie van deze toppers te realiseren. Tussen de droge koeien aan het voerhek in de ligboxenstal staan bijvoorbeeld Delta Nonja en Delta Rowena, dochters uit Etazon Renate die op de testbedrijven opvallend goed presteerden en nu op Terwispel intensief benut worden.

CRV MAGAZINE OKTOBER 2013

20-21-ALG-OKT.indd 21

21

08-10-13 09:14


MANAG E M E NT

Eerste themavakdagen in teken van rendement Rendement. Dat is het eerste thema van de nieuwe CRV-themavakdagen. Op verschillende locaties in Nederland en Vlaanderen krijgt u tijdens deze dagen meer uitleg over de mogelijkheden om het rendement op uw bedrijf te verhogen.

Een beter rendement Het optimaliseren van het rendement: voor velen is het doel hetzelfde, de weg ernaartoe loopt via verschillende paden. De adviseurs van Accon AVM en Boerenbond zijn specialisten op het gebied van melkveehouderij. Met uw ambitie en strategie als uitgangspunt geven zij u advies om meer rendement te halen uit uw bedrijf. Tijdens de themavakdagen toont CRV u samen met enkele melkveebedrijven welke kansen er zijn om het rendement van uw bedrijf te optimaliseren.

Programma 10.15 uur Ontvangst op het melkveebedrijf 10.30 uur Opening door uw afdelingsvoorzitter/ gewestvoorzitter 10.45 uur Hoofdpresentatie: ‘Hoe haal ik meer rende- ment uit mijn veestapel?’ door Accon AVM (Ned.) en Boerenbond (Vl.) 11.30 uur Presentatie ‘Welke bijdrage levert CRV aan uw rendement?’ 12.00 uur Presentatie veehouder: ‘Zo zorg ik voor mijn rendement’

12.30 uur Lunch 13.15 uur Workshop 1: ‘Vruchtbaarheid in verhouding tot fokkerij’ 13.45 uur Workshop 2: ‘Herdmanagement voor maximaal rendement’ 1 4.15 uur Rondleiding bedrijf (in 2 groepen) 15.00 uur Dagafsluiting door voorzitter

Data en locaties DATUM ADRES dinsdag 12 november

WOONPLAATS

W. van Aaken-Visser vof, Hoogeloonsedijk 48, 5512 RA Vessem

donderdag 14 november Van den Broek-de Roy Lv, Strikkeweg 7, 2330 Merksplas vrijdag 15 november

J. de Clercq, Mortierstraat 14, 9850 Nevele

dinsdag 19 november

ontvangst: Gasterij Smits, Midwolda, bedrijfsbezoek: mts. Van Vilsteren, Polderweg 15, 9682 XS Oostwold (Oostambt)

donderdag 21 november J. T. Oudshoorn, Wymers 22, 1608 HK

Wydenes

maandag 25 november

mts. De Kandelaar, Hoekwantweg 7- 11, 8256 PS

Biddinghuizen

dinsdag 26 november

mts. Bolscher, Bornsestraat 13, 7627 NS

Bornerbroek

woensdag 27 november

mts. G. + G. Heuthorst-Oosterink, Haafsweg 9, 7004 HK Doetinchem

28 of 29 november G. + A. Vollering, Oosteinde 72, 3466 LB (zie voor definitieve datum de CRV-website)

Waarder

Inschrijven Deelnemen aan een van deze themavakdagen is gratis, alleen vragen wij u om organisatorische redenen vooraf aan te melden. Dit kan via de CRV-website, waar ook meer informatie is te vinden over het programma en de work-

22

22-ALG-OKT.indd 22

shops. Inschrijven kan ook via de CRV-klantenservice per e-mail: klantenservice.nl@crv4all.nl of klantenservice.be@crv4all.be.

CRV magazine OKTOBER 2013

08-10-13 17:18


C O Ö P E RATI E

Europese jurytop in Nederland Juryleden uit heel Europa kwamen medio september in Nederland bijeen. Doel: de neuzen van de topkeurmeesters dezelfde kant op krijgen. Naast uniformering bevatte deze bijeenkomst ook een competitie-element: wie behoort in Europa tot de topjuryleden? Binnen de Europese stamboekorganisatie (EHRC, European Holstein and Redholstein Committee), waar het CRV-stamboek lid van is, bestaat de werkgroep ‘judges’. Deze werkgroep houdt zich onder andere bezig met het uniformeren van de keuringsstandaard. Er zijn daartoe vier ‘master judges’ gekozen, die de internationale keuringsstandaard bepalen en neerzetten.

Enorme klus Om deze uniforme keuringsstandaard uit te dragen aan de juryleden, organiseren deelnemende landen elke twee jaar een juryledenconferentie. Dit jaar was het de beurt aan Nederland c.q. CRV om dit te organiseren. Een enorme klus. Er waren maar liefst 42 dieren verzameld op het prachtige bedrijf van de familie De Groot in Herwijnen. Geschikte dieren van bedrijven uit het hele land, die kwalitatief dicht bij elkaar moeten liggen, werden geselecteerd, getoiletteerd en

ten slotte vervoerd naar Herwijnen. Elk Europees stamboek vaardigde enkele juryleden af; in totaal kwam het aantal deelnemers aan deze conferentie op 37 uit 16 landen. Via een onderlinge competitie zetten zij de koeien op de juiste volgorde. Ook gaven zij een mondelinge toelichting op hun plaatsing, waarvoor ook punten te verkrijgen waren. Er werd niet alleen veel gediscussieerd over het gewenste fokdoel en de keuringsstandaard, maar ook over dierwelzijn.

Toonaangevende juryleden Tijdens de conferentie vond ook de selectie plaats voor de Europese jurylijst. De juryleden op deze lijst komen in aanmerking voor het jureren op grote Europese keuringen. Deelnemers die twee keer achter elkaar bij de beste helft eindigen, worden aan de Europese jurylijst toegevoegd. Vanuit CRV gold dat dit jaar voor Nico Bons uit

Ottoland. Nico is nu dus toegevoegd aan de internationale lijst, waar Jos Knoef en Jan Steegink (voor Nederland) en Tjebbe Huybrechts (voor Vlaanderen) al opstaan.

Belang van uniformeren CRV hecht grote waarde aan het uniformeren van de keuringsstandaard. Op de eerste plaats omdat een juiste plaatsing in de ring recht doet aan de showkoe en haar eigenaar. Daarnaast is dit belangrijk omdat de juryleden feitelijk een internationale standaard uitdragen van wat we wenselijk achten in het fokdoel en in de showring. En last but not least komt rondom shows dierwelzijn steeds vaker aan de orde. Ook hierin hebben juryleden een belangrijke rol en is het aan de Europese stamboeken om daar een heldere lijn in te ontwikkelen. ESTHER VAN ELK

Geconcentreerde blikken van deelnemers aan de Europese jurytop

CRV magazine OKTOBER 2013

23-ALG-OKT.indd 23

23

08-10-13 09:12


STIERS P E C IA L

Delta Ambrose heeft grote ambities Hij is een nieuwe naam op de CRV-stierenkaart van augustus. Delta Ambrose verdient zijn plek dankzij een compleet verervingspatroon. Zowel op exterieur- als op productiegebied laat hij grote ambities zien. Met Paramount x Goldwyn x Major heeft Delta Ambrose, die nieuw is op de stierenkaart van augustus, een afstamming met alleen maar bewezen en gewaardeerde verervers. Ambrose is daarbij ook nog eens vrij van O Manbloed en is dus gemakkelijk te paren met dochters van O Manzonen zoals Cricket en Goli.

Imponerende (half)zussen De koefamilie van Ambrose is er een die zich in de Delta-nucleus en op de CRVtestbedrijven nadrukkelijk manifesteert. Zijn subliem geuierde moeder Delta Monalisa (VG 87) was een vroege Goldwyndochter die als pink en later ook als donorkoe geruime tijd benut is voor het fokprogramma. Ambrose is daarmee afkomstig uit het embryoprogramma van CRV. Hij is het resultaat van de pinkenspoeling van Monalisa met Paramount. Hiermee is hij de eerste dochtergeteste stier van deze populaire donorkoe. Dit belooft nog wat voor de jongere Monalisazonen.

De prestaties van hun zussen spreken ook tot de verbeelding. ‘Er zijn inmiddels 21 Monalisadochters ingeschreven. Zij scoren gemiddeld 84,5 voor algemeen voorkomen en 85 voor uier’, geeft Jaap Veldhuisen, coördinator van de Deltanucleus bij CRV, aan. ‘Dit is in lijn met de fraaie exterieurcijfers die Ambrose nu op basis van dochterinformatie laat zien.’ Verschillende (half)zussen van Ambrose zijn als stiermoeder benut. ‘Zijn volle zus Paramount Nanda was een heel persistente, hoogproductieve donorkoe op het donorstation in Terwispel. Ze produceerde als vaars in 662 dagen bijna 22.000 kg melk’, zegt Jaap. Twee 86 puntenzussen van Bolton en Peinzer Boy, Delta Monalisa 1 en Delta Mintsje, zijn donorkoe geweest en op dit moment is Delta Mirjuna (VG 87, v. Super) een donorkoe die rechtstreeks uit Delta Monalisa stamt. De familie plaatst zichzelf dus steeds opnieuw weer in de schijnwerpers.

Weper Raalte (VG 85, v. Ambrose) van K., J. en J. van Weperen in Oosterwolde

24

24-ALG-OKT.indd 24

DELTA AMBROSE (Paramount x Goldwyn x Major)

NVI: 212 (levensd.: +354 € 237 Inet) prod.: +1084 –0,14 (+34 kg) +0,02 (+39 kg) ext.: 108 103 114 104 113 STERKE PUNTEN • uiers • productie • frame LETTEN OP • melksnelheid (langzaam) • achterspeenplaatsing (nauw)

Uierspecialist Met meer dan 1000 kg melk en een plusje in het eiwitgehalte is Ambrose een goede productievererver. Zijn exterieurvererving is met 113 van hoog niveau. Moeder Delta Monalisa scoorde als vaars 88 punten voor uier. Ook bij Ambrose is dit het sterkste punt. Voor uier komt hij uit op een indrukwekkend hoge fokwaarde van 114. Ondanks de hoge productieaanleg zijn de vooruiers zeer vast aangehecht (110), voorzien van een gunstige voorspeenplaatsing (113), een gemiddelde speenlengte (102) en veel bodemvrijheid (106). De imponerende achteruiers (113) zijn voorzien van een duidelijke ophangband (108). Punt van aandacht in het gebruik is de nauwe achterspeenplaatsing (110). Ambrosedochters zijn goed ontwikkelde koeien met een bovengemiddelde capaciteit. Als u voor hoge producties gaat en exterieur hoog in het vaandel heeft staan, dan kunt u Ambrose als nieuwe fokstier gerust toevoegen aan uw inseminatielijstje.

CRV magazine oktober 2013

08-10-13 09:30


V ERENI G IN G SZA K EN V LAANDEREN

CRV zoekt nieuwe leden inforaad en rascommissie CRV is op zoek naar nieuwe, enthousiaste leden die de inforaad en de rascommissie Belgisch witblauw willen versterken. Vindt u het leuk om u in te zetten voor CRV en wilt u actief het beleid rondom de veeverbetering aansturen? Dan is dit uw kans.

CRV zoekt nieuw lid inforaad In Vlaanderen is een vacature voor de inforaad. De inforaad adviseert de afdeling innovatie van CRV op het gebied van infoproducten. Waaraan moeten kandidaten voldoen? Een kandidaat: –  is lid van CRV; –  woont in Vlaanderen; – neemt deel aan mpr- en afstammingsregistratie;

– heeft sterke affiniteit met infoproducten; – is in staat de strategie van de infoproducten van CRV te beoordelen en uit te dragen.

Heeft u belangstelling? Vraag het ‘Aanmeldingsformulier belangstellende’ aan via jose.buijs@crv4all. com of schrijf een brief naar CRV (t.a.v.

mevr. J. Buijs, hoofd verenigingszaken), postbus 454, 6800 AL Arnhem, Nederland. U ontvangt een informatiepakket met een toelichting op het selectieproces. Het aanmeldingsformulier dient uiterlijk maandag 18 november 2013 in ons bezit te zijn. Vanzelfsprekend is een vertrouwelijke behandeling van uw gegevens gewaarborgd.

Rascommissie zoekt nieuwe leden In een vorige editie van CRV Magazine vermeldde VRV dat geïnteresseerde vleesveehouders zich konden kandidaat stellen voor de rascommissie Belgisch witblauw, een adviescommissie die de raad van bestuur van VRV vzw adviseert inzake Belgisch witblauw. Om voldoende leden op deze vacature te wijzen, herhalen wij in deze editie deze oproep. De rascommissie adviseert de raad van bestuur van VRV over de uitvoering van de stamboekopdracht, maar ook over het ontwikkelen van mogelijkheden die een toegevoegde waarde creëren voor stamboekdeelnemers, zoals keuringsrapporten en nieuwe mogelijkheden

met fokwaardeschatting. Een uitgebreide taakomschrijving was te lezen in de editie van september.

Profiel bestuurder Bent u geïnteresseerd? Kandidaten voor de rascommissie Belgisch witblauw dienen onder andere aan de volgende specificaties te voldoen: u bent actief vleesveehouder en gericht op een economische en marktgerichte vleesveehouderij, lid van een VRVvleesveegewest, deelnemer aan afstammingsregistratie via VRV/CRV en maximaal 60 jaar op het moment van benoeming.

Verder heeft u geen met VRV/CRV conflicterende belangen en bent u geen bestuurslid van een andere vereniging of organisatie van fokkers die erkend is voor het bijhouden van een rasstamboek waarvoor VRV ook erkend is. Voor meer informatie of het indienen van een kandidatuur (uiterlijk tot donderdag 24 oktober) verwijzen wij naar Joris Van Laerhoven, medewerker verenigingszaken (tel.: 0473-63 23 43 of joris.van.laerhoven@crv4all.com).

CRV magazine OKTOBER 2013

25-VLA-OKT.indd 25

25

07-10-13 13:05


PROEFSTIEREN SDVR

FERNANDEL mh/+ (SDVR-proefstier – witblauw dubbeldoelras)

Geboortedatum: 12-09-2010 Ki-code: 76-7088 Levensnummer: FR 5940369574 Haarkleur: witblauw Fokker: Liénard Ludovic, Beaufort Gewicht: 760 kg (28 maanden) Schofthoogte: 144 cm (+8) (28 maanden) v.: Willy

vv.: Ajaccio de Terniaux mv.: Soesje

m.: Pensee

vv.: Leo mv.: Duchesse

305 d. prod. (11): 6980 3,47 3,16 242 221

305 d. prod. (2): 6436 3,58 3,18 230 203

Fernandel is een grote, melktypische stier met een goede bespiering en goed beenwerk. Zijn moeder, Pensee, is een duurzame Leodochter (139 cm) met een mooi exterieur en een goede uier. Het is aan te raden Fernandel niet te gebruiken op bloedlijnen van Ajaccio, Christiaan, Clovis, Etienne, Leo en Willy.

GEMBER van de Vaerendriesch +/+ (SDVR-proefstier – witblauw dubbeldoelras)

Geboortedatum: 16-09-2011 KI-code: 76-7242 Levensnummer: BE 910993102 Haarkleur: wit Fokker: Vandepoel-Baeken Luc, Hoeleden Gewicht: 455 kg (13 maanden) Schofthoogte: 130 cm (+11) (13 maanden) v.: Nektar de Mulck

vv.: Dokus de Mulck mv.: Jermia

m.: Akita v.d. Vaerendriesch vv.: Tarzan v.d. Vaerendriesch 305 d. prod. (4): mv.: Rakit 6048 3,81 3,49 230 211 305 d. prod. (1): 4725 3,54 3,49 167 165

Gember is een zeer grote en lange stier met een mooi gesloten voorhand, een sterke bovenbouw en dat gecombineerd met een gepaste bespiering en goed beenwerk. Kortom, een echte mixte-stier. Zijn moeder Akita is een grote, zware, melktypische Marsdochter (145 cm) met een goede uier en sterk beenwerk. Gember heeft een pedigree die op vele mixte-bloedlijnen kan gebruikt worden maar niet op afstammelingen van Isidoor en Mars.

GHANDI VAN HET BLOEMENHOF (SDVR-proefstier – rood vleesras)

Geboortedatum: 19-12-2011 KI-code: 76-6959 Levensnummer: BE 110779797 Haarkleur: rood Fokker: Vanclooster Frank, Hooglede Gewicht: 595 kg (15 maanden) Schofthoogte: 132 cm (15 maanden) v.: Fabianus

vv.: Cartoes mv.: Bessy

m.: Carla

vv.: Chopin mv.: Ultra

26

26-27-VLA-OKT.indd 26

Ghandi is een grote, lange stier met een sterke bovenbouw, een brede voorhand en achterhand en correct beenwerk. Zijn moeder Carla is een grote (138 cm) en zware koe die goed bespierd is en sterk beenwerk heeft. Ghandi heeft een pedigree die op vele rode bloedlijnen van het rode vleestype kan gebruikt worden.

CRV magazine OKTOBER 2013

08-10-13 09:30


PROEFSTIEREN SDVR

GIMONDI (SDVR-proefstier – rood vleesras)

Geboortedatum: 22-08-2011 KI-code: 76-6960 Levensnummer: BE 410937477 Haarkleur: rood Fokker: Vynckier Patrick, Staden Gewicht: 693 kg (19 maanden) Schofthoogte: 135 cm (19 maanden) v.: Camilo

vv.: Upper mv.: Quiberte

m.: 1417

vv.: — mv.: 2725

Gimondi is een grote, lange en bespierde stier met een gesloten voorhand, een sterke bovenbouw en een bespierde achterhand. Zijn beenwerk is correct. Zijn moeder is een grote (135 cm), bespierde koe met een zeer brede, sterke rug, een brede voorhand en goed beenwerk. Hij heeft een afstamming die op veel rode bloedlijnen van het rode vleestype kan gebruikt worden.

HECTOR (SDVR-proefstier – witrood ras)

Geboortedatum: 09-01-2012 KI-code: 76-7275 Levensnummer: BE 310344419 Haarkleur: witrood Fokker: De Reu Peter, De Pinte Gewicht: 795 kg (18 maanden) Schofthoogte: 153 cm (18 maanden) v.: Laureins

m.: Watsy 305 d. prod. (8): 8172 4,41 3,27 360 267

vv.: Eliot mv.: Faba 305 d. prod. (4): 8217 3,63 3,32 298 273

vv.: Turbo mv.: Tatsy 305 d. prod. (9): 7396 4,22 3,28 312 243

Hector is een uitzonderlijk grote en zware dubbeldoelstier met een gepaste bespiering en goed beenwerk. Zijn moeder Watsy is een zeer grote (153 cm) en zware, typische witrode koe van vreemde origine. Ze combineert sterk beenwerk met een zeer goede bespiering en een goede uier. Het is af te raden om Hector te gebruiken op bloedlijnen van Boris, Geert en Laureins.

HERBERT (SDVR-proefstier – rood dubbeldoelras)

Geboortedatum: 20-02-2012 KI-code: 76-6958 Levensnummer: BE 511085959 Haarkleur: rood Fokker: Bulckaert Joël, Vlamertinge Gewicht: 497 kg (12 maanden) Schofthoogte: 127 cm (12 maanden) v.: Winmoor v.d. Moortelkens vv.: Upper mv.: Quiberte m.: Agnetha 305 d. prod. (4): 5625 4,71 3,52 265 198

vv.: Raak mv.: Wolga 305 d. prod. (4): 5957 4,72 3,49 281 208

Herbert is een correcte, rode dubbeldoelstier. Hij combineert goed beenwerk met een gesloten voorhand, een sterke bovenbouw en een brede achterhand. Zijn moeder Agnetha is een grote (140 cm), brede koe met een mooie uier en sterk beenwerk. Hij heeft een afstamming die op veel rode bloedlijnen van het rode dubbeldoeltype kan gebruikt worden, maar niet op afstammelingen van Ubus, Ugo en Gaspart.

CRV magazine OKTOBER 2013

26-27-VLA-OKT.indd 27

27

08-10-13 09:31


NIE U W S B ERI C H TEN

Succesvolle jaarlijkse keuring van de BBG-stieren Traditiegetrouw worden de BBG-stieren in het najaar opnieuw gemeten en gewogen door het stamboek. BBG en CRV kunnen daarbij terugkijken op een uitermate succesvolle keuring. Or de Beaujeu (Adajio x Germinal) bevestigt zijn status van fenomeen binnen de witblauwfokkerij. Hij was bij inzet al groot en zwaar en hij evolueert nog steeds. Op 25 maanden weegt Or al 1004 kg en is +5 voor de hoogtemaat. Voeg daar nog zijn uitzonderlijke pedigree en lineaire beoordeling van 92 punten aan toe en het zal geen verwondering wekken dat er een wachtlijst is voor sperma van deze zwarte parel.

Ook Nelson des Peupliers (Livret x Bleuet) bevestigt zijn status. Overal worden zijn eerste kalveren geboren met algemene tevredenheid. Nelson weegt ondertussen 1185 kg en is 147 cm (+4) groot voor de leeftijd van 39 maanden. Een van de zwaargewichten van de afgelopen keuring was Kubitus de Bray (Empire x Emigre) met 1391 kg en 156 (+11 - 56 maanden). In Ciney liet Tarzan du Falgi (Quatro x Ubidet) ook op 56 maanden 1330 kg optekenen en 150 cm (+5). Maar het fenomeen van de dag was toch Langoureux de Fooz, op 56 maanden goed voor liefst 1484 kg en 153 cm (+8).

Tabel 1 – Jaarlijkse keuring stieren BBG op 25 september 2013 NAAM AFSTAMMING

LEEFTIJD (MND.)

GESTALTE (CM)

GEWICHT (KG)

CATEGORIE

Magloire de Fontena Argan x Katanga

15

127 (+5)

603

Scenario des Croix-Dames

Joker x Albinos

19

129 (+2)

696

1e

Embleme du Pont de Messe

Crack x Groom

22

133 (+3)

813

1e

Tatayet de Centfontaine

Panache x Emigre

23

132 (+1)

784

1e

Tahitien de Centfontaine

Panache x Emigre

23

132 (+1)

747

1e

Orfèvre du Jardinet

Kubitus x Baroque

23

133 (=)

777

1e

Virgile du Falgi Iguanodon x Picasso

24

141 (+8)

896

1e

Or de Beaujeu Adajio x Germinal

25

139 (+5)

1004

1e

Jasper d’Herbuchenne Empereur x Janvier

27

140 (+4)

930

1e

Orval des 3 Frontières

Lingot x Empire

28

140 (+3)

954

1e

Oiseau de la Coue

Laquais x Albinos

30

142 (+4)

990

1e

Typique de Chardeneux Secret x Dartagnan

32

138 (–2)

848

2e (gestalte)

Nippon d’Izier Adajio x Fiacre

33

138 (–2)

925

2e (gestalte)

Neursery du Haut d'Arquennes Sultan x Fetiche

33

140 (=)

925

1e

Depute du Pont de Messe Adajio x Genièvre

34

141 (=)

1043

1e

Nomarque de la Coue Ebloui x Imprudent

35

139 (–2)

956

2e (gestalte)

Attribut du Fond de Bois Imperial x Calimero

35

145 (+4)

1073

1e

Mandarin du Bois d’Auge

Paysan x Torrero

35

141 (=)

1008

1e

Harmonica du Pachis a la Motte

Canadian Club x Notez-Le

36

140 (–2)

1081

2e (gestalte)

Nelson des Peupliers

Livret x Bleuet

39

147 (+4)

1185

1e

Rare de Mehogne

Galet x Calimero

39

144 (+1)

1034

1e

Galopeur

Canadian Club x Eternel

40

146 (+3)

1155

1e

Titane de Dessous la Ville

Jackpot x Flambeau

40

143 (=)

1111

1e

Tigrou de Fermine

Kimono x Fiacre

44

146 (+2)

1110

1e

Resistant d’au Chêne

Partisan x Fartaban

46

148 (+4)

1293

1e

Palpitant des Croix-Dames Impartial x Laos

47

149 (+5)

1055

1e

Muguet de Fooz Etna x Lasso

48

145 (=)

1202

1e

Kubitus de Bray Empire x Emigre

56

156 (+11)

1391

1e

Tarzan du Falgi

Quatro x Ubidet

56

150 (+5)

1330

1e

Langoureux de Fooz

Blackstar x Lasso

56

153 (+8)

1484

1e

Tarzan du Falgi

28

28-29-VLA-OKT.indd 28

1e

Langoureux de Fooz

CRV magazine OKTOBER 2013

08-10-13 14:00


NIEUWSBERICHTEN

Stamboekopname in het Vlaams stamboek Belgisch witblauw Conform de EU-regelgeving werkt het Vlaams stamboek Belgisch witblauw met een hoofd- en een hulpstamboek. In het hoofdstamboek worden dieren opgenomen die Sanitel-geregistreerd zijn en waarvan de volledige afstamming is vastgelegd (S-registratie). Ook moeten de ouders en grootouders in het hoofdstamboek zijn genoteerd. Een dier hoeft dus niet gekeurd te zijn om in het hoofdstamboek te worden opgenomen, maar de keuring bepaalt wel in welke klasse van het hoofdstamboek het dier wordt opgenomen. Deelnemen aan het stamboek kan dus vrij eenvoudig, waarbij de belangrijkste voorwaarde de deelname aan officiële afstammingsregistratie is.

Stamboek, een meerwaarde Het stamboek hecht veel waarde aan het vastleggen van afstammings- en prestatiegegevens. Daarmee creëren we een toegevoegde waarde voor zowel het ras als de vleesveehouders. Stamboekdeelname maakt het niet alleen mogelijk om deel te nemen aan fokveedagen en keuringen, zowel lokaal als nationaal, u kan ook makkelijker fokstieren verkopen, ook aan ki-centra. Tot slot is lineaire beoordeling een uitvoering van het vastleggen van prestatiegegevens. Het zorgt voor meer informatie over de ingezette stieren. Maar bovenal is het voor elke vleesveehouder een objectieve vorm van zelfcontrole op het gekozen fokdoel en de vooruitgang op het bedrijf.

Verschillende opties Voortaan heeft u als vleesveehouder verschillende opties. Vooreerst worden dieren die voldoen aan de voorwaarden van het hoofdstamboek automatisch opgenomen in dit stamboek. Hiervoor hoeft de veehouder niets te doen en ook niets te betalen. Daarnaast zijn er drie opties met daarbij telkens een keuze tussen een vast en een tijdstarief: – U laat de dieren niet keuren. Op aanvraag ontvangt u de blauwe stamboekkaart met de vermelding ‘Hoofdstamboek, niet gekeurd’. – U kiest voor een eenvoudige stamboekopname. De dieren worden enkel beoordeeld op de erfelijke bemerkingen. Er volgt dan ook geen uitslag van de lineaire beoordeling. Op verzoek ontvangt u een stamboekkaart waarop staat dat het dier gekeurd is, al dan niet met erfelijke bemerkingen. Op de achterzijde is de kaart blanco. – U kiest voor een verbrede keuring (stamboekopname en lineaire beoordeling) waarbij alle (of van een deel van de) dieren op de erfelijke bemerkingen worden gekeurd en waarbij de dieren ook lineair beoordeeld worden. Op aanvraag ontvangt u de blauwe stamboekkaart met de vermelding ‘gekeurd’, al dan niet met vermelding van erfelijke bemerkingen. De lineaire beoordeling komt op de achterkant van de kaart.

NIET KEUREN – Gratis

STAMBOEKOPNAME (keuring op erfelijke bemerkingen) – € 30,90 per bezoek – Vast tarief: € 13,40 per dier of – Tijdstarief: € 10,30 per dier en € 0,80 per minuut – € 1,39 per stamboekkaart (enkel op aanvraag)

VERBREDE KEURING (stamboekopname en lineaire beoordeling) – € 30,90 per bezoek – Vast tarief: € 16,50 per dier of – Tijdstarief: € 10,30 per dier en € 0,80 per minuut – € 1,39 per stamboekkaart (enkel op aanvraag)

OISEAU DE LA COUE Geboren: 09-03-2011 Schofthoogte: 142 cm (+4), 30 mnd. Gewicht: 990 kg, 30 mnd. 36 cm op 15 mnd.

Fokker/verkoper: PLAINCHAMP-HANUS Jean-Marie, Bellefontaine Eigenaar: BBG Haarkleur: wit

GENIÈVRE DE ST. FONTAINE LAQUAIS DE LA COUE 80 / 90,2 / 86,7 / 82 / 85 / 88,8 DIVA DE LA COUE

RADAR VAN TERBECK

ALBINOS GRIGEOULE INCONNUE DE LA COUE 98 / 86,8 / 85,7 / 87 / 80 / 87,7 CHIPIE DE LA COUE

ARTABAN DE ST. FONTAINE

ELLE DE ST. FONTAINE VIGOUREUX DE ST. FONTAINE BUTÉE DE SOMME

SERENITE GRIGEOULE AJUSTE DU BRONHEIT CYME DE SOMME

Oiseau de la Coue weegt op 30 maand reeds 990 kg en is 142 cm (+4) groot. Hij beschikt over een goede schouder, een mooie lengte en zeer goed beenwerk. Zijn moeder is een zeer goede dochter van Albinos. Zij behaalde maar liefst een eindscore van 88 punten met 98 voor gestalte. Oiseau zal omwille van zijn correctheid en goede moederlijn op vele bedrijven kansen krijgen.

Schofthoogte 90,0

Besp. 87,2

Type 83,0

Beenwerk 86,0

Alg. voorkomen 75,0

CRV magazine OKTOBER 2013

28-29-VLA-OKT.indd 29

Eindbeoordeling 87,2

29

08-10-13 14:00


I N S I R E V LAANDE R EN

Gezonde klauwen, meer levensproductie InSire-stieren kenmerken zich door veel verschillende afstammingen en specifieke eigenschappen. Deze keer hebben ze echter ook één ding gemeen: ze scoren allemaal positief voor klauwgezondheid. Zo helpen deze stieren de koeien aan gezonde, sterke klauwen en het bereiken van een hogere levensproductie. Zwart maal rood maal zwart. De koefamilie achter Horst Allard rf kenmerkt zich door een combinatie van rood- en zwartbonte stieren en zo kreeg Horst Allard het beste van twee werelden mee. Zijn vader, Man-O-Manzoon Hunter, levert een bijdrage aan de enorme productiedrang in de vererving van Allard. Zijn hooggemerkerde moeder Horst Liza 173 doet er nog een schepje bovenop met eiwit. Beide ouders vallen op met sterk exterieur. De met 88 punten (en 89 voor benen) opgenomen Fidelitydochter Liza 173 maakte een opmerkelijke vaarzenlijst van 8784 kg melk met maar liefst 5,05% vet en 4,08% eiwit. Ook de grootmoeder van Allard, Liza 155, is nog te vinden in de stal van Martien Nillesen in Groesbeek. ‘Ze is een bak van een koe met een heel prima conditiescore. Ze kan haar productie gemakkelijk aan.’ In haar derde lijst produceerde deze Paramountdochter 10.743 kg melk met 4,63% vet en 3,84% eiwit. Van Allard loopt ook een volle zuster bij Nillesen en zij wordt inmiddels benut voor het CRV-fokprogramma.

88.186 kilo melk. De vader van Marley is Man-O-Manzoon JHS Highlight, een nog jonge InSire-stier die sterk scoort op eiwit en exterieur. Marley heeft in zijn vererving het beste meegekregen

Marley: uit de Marilyns

Barnkamper Marylin 279, moeder van Marley

Etaregge Burns A Margrit, grootmoeder van Manitou van zijn vader én zijn moeder, met een hoge eiwitproductie, sterk exterieur en ook nog eens een hoge levensduur met een hoge uier- en klauwgezondheid in zijn pakket.

De moeder van Barnkamper Marley is een van de allerbeste Planetdochters in Nederland en Europa. Deze Barnkamper Marilyn 279 maakte een vaarzenlijst van 10.430 kg melk met 4,31% vet en 3,39% eiwit in 305 dagen. De met 86 punten opgenomen Marilyn 279 stamt uit de beroemde Marilyns van de familie De Jong uit Beusichem. Ze is een dochter van de met 88 punten opgenomen Marilyn 193 (v. Shottle), nog zo’n veelbenutte stiermoeder. Daarna volgt Marilyn 20, de met 88 punten opgenomen Majordochter en halfzuster van Barnkamper Support, die met Ronaldochter Marilyn 27 een met 89 punten opgenomen moeder heeft met een levensproductie van

30

30-31-VLA-OKT.indd 30

CRV magazine OKTOBER 2013

07-10-13 15:20


INSIRE VLAANDEREN

De Biesheuvel Javina 5, grootmoeder van Science

Delta Gina, moeder van Danger

Delta Rosa rf, moeder van Generous

Delta Gretchen, moeder van Vilhena

Horst Liza 173, moeder van Horst Allard

Enter over de koefamilie. De grootmoeder van Manitou maakte een vaarzenlijst van 11.976 kg melk in 305 dagen, met 4,33% vet en 3,55% eiwit. Deze veelbenutte Mr Burnsdochter Margrit kreeg ook 86 punten voor haar exteri-

eur. Met daarvoor de stieren Kian, Dennis en Fatal in de afstamming komt vervolgens de Amerikaanse stammoeder in beeld: Dixie Lee Aspen (EX 92).

Rood met Shottle en Goldwyn Met de roodfactorstier Mr. Savage als vader heeft de roodbonte Etaregge Savage Manitou een frisse bloedvoering voor de roodbontfokkerij. Met de afstamming Goldwyn x Shottle scoort Mr. Savage vooral in exterieur. Dat laat ook Manitou zien, waarbij zijn melktypische frames, zijn ondiepe, hoog opgehangen uiers en zijn sterke uiergezondheid zorgen voor een hoge levensduur. Kwaliteiten die ook in de moederlijn achter Manitou zijn terug te vinden. Zijn moeder is Fictiondochter Marielle, die als vaars een prachtige lijst maakte van 9785 kg melk met 4,00% vet en 3,55% eiwit in 305 dagen. ‘Het zijn harde werkers met prima exterieur’, zegt Manitoufokker Gerard Busger uit

DELTA GENEROUS (Generous) 13-11-2013 Delta Cherokee (Fender x Goldwyn) x Delta Rosa rf (Lawn Boy P-red x O Man)

211 42 16 PROD: 1152 -0,41 0,02 108 EXT: 105 103 106 107 LVD: 552 UGH: 103 VRU: 100 KGH: 104 NVI: 218

HORST ALLARD Rf (Allard) 13-11-2013 mts. M. J. M. en M. G. W. Nillesen-Fleuren, Groesbeek Hunter (Man-O-Man x Shottle) x Horst Liza 173 (Fidelity x Paramount)

272 38 46 PROD: 636 0,21 0,18 110 EXT: 103 104 112 106 LVD: 381 UGH: 104 VRU: 100 KGH: 102 NVI: 251

BARNKAMPER MARLEY (Marley) 06-11-2013 L. en C. en A. W. A. de Jong-van Ooijen, Beusichem Highlight (Man-O-Man x Goldwyn) x Barnkamper Marilyn 279 (Planet x Shottle)

305 39 63 PROD: 951 0,24 0,07 110 EXT: 109 107 109 104 LVD: 592 UGH: 103 VRU: 99 KGH: 103 NVI: 245

DELTA DANGER (Danger) fam. Slenders, Budel Danillo (Goldwyn x O Man) x Delta Gina (Peinzer Boy x Jordan)

06-11-2013

200 33 26 PROD: 751 -0,07 0,08 111 EXT: 107 105 109 108 LVD: 526 UGH: 104 VRU: 101 KGH: 101 NVI: 246

DELTA MAGNUM (Magnum) 06-11-2013 mts. J. en H. Hilhorst-de Haan, Een West Asterix (Lawn Boy P-red x Canvas) x Delta Gretchen rf (Man-O-Man x Kian)

327 53 51 PROD: 1662 -0,26 -0,06 111 EXT: 106 105 112 106 LVD: 598 UGH: 101 VRU: 94 KGH: 104 NVI: 237

DE BIESHEUVEL SCIENCE (Science) 13-11-2013 A. C. Verploeg, Buurmalsen Edison (Peinzer Boy x Paramount) x De Biesheuvel Javina 22 (Goldwyn x O Man)

201 27 40 PROD: 744 0,09 0,02 111 EXT: 106 107 110 107 LVD: 699 UGH: 110 VRU: 103 KGH: 107 NVI: 299

ETAREGGE SAVAGE MANITOU (Manitou) 30-10-2013 mts. G. en J. Busger op Vollenbroek, Enter Savage (Shottle x Goldwyn) x Etaregge Fic A. Marielle (Fiction x Mr Burns)

169 22 36 PROD: 669 0,07 -0,02 110 EXT: 108 104 111 102 LVD: 596 UGH: 110 VRU: 101 KGH: 101 NVI: 241

RB 940917

ZB 940936

ZB 940995

ZB 940953

RB 941087

ZB 940946

RB 941030

PRODUCTIE EN LEVENSDUUR

%EIWIT

EXTERIEUR

LEVENSDUUR EN GEZONDHEID

CRV magazine OKTOBER 2013

30-31-VLA-OKT.indd 31

31

07-10-13 15:20


Veel veehouders investeren momenteel in Ovalert-vruchtbaarheidsmanagement. Waar anderen vooral stappen tellen, gaat Ovalert een stap verder. Ovalert biedt u namelijk verrassend meer controle en informatie, en managet de volledige vruchtbaarheidscyclus van uw veestapel. Ovalert is efficiënter, biedt u dankzij de integratie met bijvoorbeeld SAP en VeeManager optimaal inzicht én u kunt alles zelf inregelen. Sperma Inclusief in Ovalert: een maandabonnement per koe en de zekerheid van de beste CRV-stier voor uw koeien. Kortom, concrete voordelen. En dat levert op! WILT U WETEN WAT INVESTEREN IN OVALERT U KAN OPLEVEREN? Neem dan contact op met de CRV Klantenservice voor een afspraak met een van onze vertegenwoordigers: (078) 15 44 44.

NIEUW IN OVALERT: VANAF NU OOK MET POOT- EN HALSRESPONDER

WWW.OVALERT.BE

CRVARN0185 Ovalert Advertenties.indd 2

07-10-13 10:08

CRV Magazine 10 - oktober 2013 - regio Vlaanderen  

[regio Vlaanderen] Een maandelijkse uitgave van CRV BV

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you