Page 1

OLVA Vivenkapelle De HulstHaegen NIEUWSBRIEF JUNI 2011

De laatste loodjes ... Volop in aanloop naar het einde van het schooljaar.

Interessante informatie:  Welkom aan onze nieuwe kleuters

 Dinsdag 28 juni oudercontact  29 augustus 17.00h tot 19.00h

Welkomstmoment in de klassen.

Het schoolfeest brengt nog een behendigheidsparcours, maar is dat niet het hele schooljaar door. Vaardigheden ontwikkelen om hindernissen te nemen en dit vol vertrouwen. We hebben in alle domeinen zoveel ervaren zodat we echt klaar zijn om met een bijzonder goed gevoel het voorbije parcours vlot af te ronden. Dit alles kan maar gebeuren als alle onderdelen goed op elkaar ingespeeld zijn: de kinderen, de ouders, de ouderraad, het OLVA-team. Iedereen verdient die grote dank-je-wel-pluim. Ik wil jullie allemaal bedanken voor die inzet, dat vertrouwen, dat luisterend oor, die bezorgdheid, die betrokkenheid en positieve inbreng. DANK JE WEL !! Het tevredenheidsonderzoek (65 % nam hieraan deel ) toont aan dat het gebouw, het familiale, het warme gevoel, de bezorgdheid goede elementen zijn en dat we dit moeten behouden. Daarnaast hebben we ook nog werkpunten die opvolging en versterking vragen: veiligheid aan de schoolpoort, verder uitbouwen van een pestvrije school, in stand houden van discipline. Zo kunnen we samen een krachtige school maken waar kinderen gewaardeerd en gemotiveerd worden. Nog even een proefwerkenperiode vol vertrouwen aanpakken, die laatste “hindernis” nemen en fier de eindstreep halen. Onze zesdejaars zoeken andere horizonten op. We zijn ervan overtuigd dat een boeiende toekomst wenkt. Het ga jullie goed … draag OLVA Vivenkapelle verder uit. Op weg naar het volgende parcours kunnen we ondertussen genieten van een welverdiende vakantie, tijd nemen om het hoofd even leeg te maken. We duimen voor een tijd van “heerlijke drukte” , voor een tijd om weer te ontdekken. Een bloeiende tijd tegemoet. Hugo Blondelle


Werken rond de drie biggetjes in de blauwe klas opbouw van het verhaal met materiaal

begripsvorming : eerste , laatste, midden, tellen,‌

het stenen huis van Pif stempelen

schilderen van een biggetje ( 1e kl) een huis bouwen met blokken

beschilderen van een biggetje

spel in het huis van Pouf

peuter -en kleuterschrijfdans

Pagina 2


Heb jij al eens een kat met gestreepte broek en muts gezien ? Findus is een speelse, ondeugende kat die aldoor babbelt. Hij houdt van pannenkoeken, kippen pesten. Findus heeft een vriend: Pettson is een aardige oude man die dol is op zijn kat. Hij houdt van uitvinden maar dat loopt wel eens mis door zijn verstrooidheid. De kleuters uit de 2de kleuterklas kregen de kans om de film “Vergetelingetjes “ Het van Pettson en Findus te bekijken. Nadien mochten de kleuters erover vertellen en tekenen. Hier enkele reacties: Louis: Ik weet die namen heel de tijd niet. Summer: Het was mooi, leuk. Henri:Het was grappig toen hij van het dak gleed. Britt: Ja, die kip vloog over zijn hoofd en dan over het dak. Ilani: Ik vond het super. Jana: en ik grappig. Louise D.: Ze begon te lachen. Het zwembad. Marthe: We zaten op wipstoelen. Ellis: Die meneer vloog van het dak. Jasper: dat doet wel pijn hoor. Adam: De meneer met zijn fluit reed achteruit met zijn fiets. Jana: Plots was die meneer groot en de poes klein. Louise K.: Het kleine bed kraakte. Lennert: En de kleine zat onder het kussen. Britt: Er waren ook kleine meneertjes. 2de kleuterklas.

Donderdag 30 juni 2011

Dank je wel:

De ouderraad en het team van OLVA Vivenkapelle verzorgen een boterkoekenontbijt op school.

Dit jaar konden we op heel veel ouders een beroep doen: als leesmoeder of leesvader, als chauffeur, als begeleider van een groep leerlingen, als opvangvader aan de sportzaal, als helpende hand in een klas, als hersteller, als ….

De ouders van de leerlingen van het zesde leerjaar worden hier ook op uitgenodigd. Nu nog rekenen op een stralende ochtendzon. Dank je wel ouderraad !

Alle kinderen konden dit enorm waarderen en danken jullie voor die hulp !!

Pagina 3


Pagina 4

De drie biggetjes Er waren eens drie biggetjes ………………. Twee weken wandelden alle kleuterklassen rond in sprookjesland. De kleuters van de derde kleuterklas leerden zich inleven in de verschillende personages en kwamen zo tot een echt rollenspel, er werden decors en attributen gemaakt om alles tot een ECHT sprookje om te toveren. De eerste en tweede kleuterklas konden genieten van een leuke voorstelling met veel actie, durf en passie . Dit was een mooie afsluiter van het sprookjesthema.

Gemachtigde opzichters in het nieuw ! Maandagnamiddag 30 mei bracht mevrouw Els Minjauw splinternieuwe hesjes voor de gemachtigde opzichters van het schoolteam. De hesjes werden gesponsord door BE PROTECTION waarvoor een hartelijke dank !! Tweede leerjaar op boerderijbezoek.


Op donderdag 12 mei gingen de leerlingen van het tweede leerjaar op leeruitstap naar de boerderij van Rosalie. In de klas hadden ze al over koetjes en kalfjes geleerd, maar deze openluchtklas was natuurlijk veel leuker! Enkele reacties: Het was leuk voor mij dat de hele klas op bezoek kwam (Rosalie)! De kalfjes melk geven en naar de poesjes kijken vond ik het leukst (Nona). Ik vond het grappig toen Ruben in de box bij de kalfjes zat (Andreas). Nancy was heel lief voor ons, we mochten veel doen van haar (Laura). Op de kar zitten was leuk en ook bij de kalfjes (ZoĂŤ). We kregen goede informatie en ik vond het leuk om dicht bij de kalfjes te gaan (Bram). We mochten de stal uitmesten en daarna nog wat spelen (Arne). De kalfjes waren lief, om te strelen (Jules). Ik heb veel geleerd op de boerderij (ChaĂŻm). Het was lekkere cake van de mama van Rosalie (Elise). Ik vond het super dat we de melk zelf mochten maken en aan de kalfjes geven (Bo). Met de tractor was het wel schrikken als hij ineens met een schok vertrok (Alec). We hebben veel dingen geleerd en we hebben ook een heel eind gelopen (Emiel). Tof dat we allemaal mochten proberen met de tractor rijden (Ruben). Het minst leuke was toen we alweer naar school terugmoesten (Aymen-Jaden). Maar wie nu het beste met de tractor kon rijden, dat staat nog ter discussie. Was het niet de juf?????

Hartelijk dank aan de familie Lampo voor de ontvangst en de leerrijke voormiddag!

Pagina 5

OLVA VIVENKAPELLE


Opruimen zwerfvuil ! Op dinsdag 10 mei was er een opruimnamiddag. We gingen met het vijfde en zesde leerjaar met de fiets naar de Weststraat, maar ja… we zaten fout, we moesten naar de Legeweg. Maar ja, op meester of juf kun je niet altijd rekenen. Eindelijk waren we bij de ijshoeve. Iedereen kreeg een grijpertje. We werden in twee groepen verdeeld. Eén groep met meester Thomas, de andere met juf Els. We kregen vuilniszakken mee. Alexander en ik zaten in de groep van meester Thomas. We gingen op zoek naar vuiligheid. Wij zochten in de berm, in de beek, op het veld van de boer, enz. Aaron, Anton en Alexander vonden een groot doek waar ze twee zakken mee hebben gevuld! We hebben uiteindelijk: schoenen, een fles sterke drank, een frietzak met twee vorkjes, bierflessen, een zitje, boterhammen met salami, enz. gevonden. Uiteindelijk keerden we terug en wachtte een verrassing op ons. Een ijsje met twee heerlijke bollen + een waardebon van 120 euro. Daarna namen we een groepsfoto voor in de krant, met Vivenkapelle en Moerkerke. Met sterke trappen op de fiets waren we snel terug op school. Robbe D‟Hondt en Alexander Buysse

Tijl Uilenspiegelmuseum Het vijfde leerjaar is met de fiets naar het Uilenspiegelmuseum geweest. Daar kregen we te horen dat we Cluedo gingen spelen. Dan werden we met snoepjes in groepen verdeeld. Er was één groep van drie en de rest van twee. Er waren vijf zalen, in elke zaal waren er 3 a 4 opdrachten.

derskaart. Vervolgens begonnen we met het spel. Elke groep moest een opdracht uitvoeren en kon zo een tip verdienen. Aan de hand van de tips kon je te weten komen wie de ontvoerder van Tijl was, in welke zaal het gebeurde en met welk vervoersmiddel.

We kregen ook een speur-

We zijn twee uur vlijtig op

zoek geweest naar de oplossing maar uiteindelijk won de groep van Laurens, Pim en Femke. Anneleen Snauwaert

Pagina 6


Kathedraalconcert en Bruggebezoek Met het 5de en 6de leerjaar trokken we met de fiets naar Brugge. We mochten een concert bijwonen in de Sint-Salvatorskathedraal. Voor het concert begon kregen we wat uitleg over de verschillende instrumenten die men zou gebruiken: een hoorn, een key-board, een panfluit, een trompet, enz… maar vooral het grote orgel kreeg veel aandacht. We bekeken een filmpje over het maken van de orgelkast, de orgelpijpen, het vervoer ervan en het opbouwen in de kathedraal. Na het concert trokken we naar het restaurant „Sint-Joris‟, waar we door de mama van Arthur en Fleur verwelkomd werden. We mochten daar onze picknick opeten. Dat smaakte zeg !!! Na het middageten kregen we door juf en meester nog wat uitleg over de markt, het standbeeld van Jan Breydel en Pieter Deconinck , de lakenhalle, het belfort, … Vervolgens trokken we naar het Gruuthusemuseum. Daar namen we een kijkje in de tentoonstelling “Uit goede bron”. Als afsluiter beklommen we met z‟n allen de halletoren. Wat een mooi zicht !! We konden heel ver kijken. Op de terugweg kregen we nog een fikse regenbui over ons, maar zelfs dat kon de pret niet bederven. Het was echt een toffe dag !! Louis-Geoffrey

Grootouders in het zesde Op vrijdag 27 mei werden de grootouders van de leerlingen uit het 6de leerjaar uitgenodigd op onze school. De leerlingen hadden elk een persoonlijke uitnodiging ontworpen voor hun grootouders. Het programma zag er als volgt uit: - De leerlingen verwelkomen hun grootouders aan de schoolpoort en geven hen een rondleiding door ons mooie neogotische gebouw. - koffietafel: iedereen zocht een plaats uit in de klas. Die was voor de gelegenheid helemaal herschikt. Enkele grootouders waren bereid om ons iets te vertellen over hun schooltijd. Dat vinden de leerlingen altijd leuk om te horen. - Tenslotte zongen de leerlingen het schoollied “ Lied van Olva Vivenkapelle” en werden de grootouders uitgenodigd om uit volle borst mee te zingen. Het werd een aangename namiddag vol stralende, fiere gezichten. Grootouders, bedankt voor jullie komst en enthousiasme ! 6de klassers, bedankt dat jullie je grootouders zo’n fijne namiddag bezorgden.

Pagina 7

Juf Els


De droomvlucht ... „De droomvlucht‟, één van de vele leuke attracties in het Nederlandse pretpark de Efteling. Maar „de droomvlucht‟ was ook een heel mooie titel geweest voor de fijne schoolreis richting het sprookjespark. We vertrokken al in de vroege uurtjes, om 7 uur „s ochtends. Maar al om 6u45 stonden al talloze kinderen aan de schoolpoort te drummen om te verzamelen op de speelplaats. Het vroege uur schrikte blijkbaar niemanaf. Twee goed gevulde bussen brachten ons na een lange maar aangenaam, vlotte tocht tot in het Nederlandse Kaatsheuvel. De grote poort van het park ging net voor onze neus open en we mochten als één van de eerste groepen alle attracties verkennen. Er was voor elk wat wils, rustige maar ontspannende attracties zoals de eerder vernoemde droomvlucht, de trip door carnavalland, de vliegende slakkenhuisjes, … maar ook supersnelle en stoere achtbanen als de Vogelrok, Joris en de draak en zelfs de spectaculair kronkelende Python. Voor de waterratten was een ritje op de Piranha of de Vliegende Hollander niet weg te denken. De uren vlogen letterlijk en figuurlijk, aan het tempo van een supersnelle, spannende rollercoaster voorbij. Bijna 6 volle uren trippelden de zes leerjaren door het betoverende park maar toch kwam het vertrekuur nog veel te vroeg voor sommigen. Vele kinderen wensten zich een elfje, kabouter of misschien zelfs een trol te zijn om zo de nacht door te kunnen brengen in één van de paddenstoelhutjes in het sprookjesbos van het park. Gelukkig konden de leerkrachten alle sprookjesfiguren toch tijdig verzamelen om zo veilig huiswaarts te keren. Vele kinderen zullen diezelfde nacht nog rondgedwaald hebben in het grote bos, op zoek naar een boze wolf, een kabouter, een lelijke heks of sprekende dieren. Deze kinderen waren na zes uren pretpark nog niet klaar met hun ultieme droomvlucht… Meester Thomas


Pagina 9

Fietsexamen “Vemoe-route” Voor het 6de leerjaar is hun lagere schooltijd bijna voorbij. Zij zetten de stap naar het middelbaar. Velen onder hen zullen zich met de fiets moeten verplaatsen naar hun nieuwe school. Wij willen de leerlingen daar zo goed mogelijk op voorbereiden. Een paar jaar geleden hebben we samen met de politie de vemoe-route in het leven geroepen. Tijdens deze fietsroute (± 12 km) door Sijsele en Vivenkapelle krijgen de leerlingen een aantal moeilijkheden voorgeschoteld die ze vaak zullen tegenkomen in het verkeer: rechts en links afslaan, een hoofdbaan dwarsen, een hindernis op de weg voorbijfietsen, een kruispunt met verkeerslichten oversteken, voorrang van rechts, tabel van de bushalte kunnen lezen, de bevelen van de agent kennen, links afslaan d.m.v. voorsorteren, enz… We hebben deze vaardigheden eerst apart ingeoefend op school en daarna de route een 3-tal keer gereden. Uiteindelijk stonden ze op vrijdag 3 mei allemaal klaar om de route individueel af te leggen. Aan elke moeilijkheid stond een begeleider om te controleren of de proef goed uitgevoerd werd. Hierbij wil ik dan ook alle ouders , grootouders en mensen van de politie bedanken voor hun hulp, want zonder hen zouden wij dit niet kunnen organiseren. De leerlingen die slaagden, ontvingen dan ook het brevet van SUPERFIETSER. Hier volgen een aantal bemerkingen van de leerlingen: - Amai, die weg onthouden was niet makkelijk. - Ik was heel erg zenuwachtig bij de start, maar daarna ging het beter. - Tijdens de voorbereiding leerden we heel veel over het verkeer. - Gelukkig, iedereen was geslaagd voor het examen.

Eerste Communie Proficiat aan alle leerlingen en ouders van het eerste leerjaar. Het werd een heel aangename viering. Dank je wel voor zoveel helpende handen om van deze dag een mooie dag te maken.


Lief en leed Maandoverzicht Donderdag 2 juni Hemelvaartsdag

“Moeders sterven niet, ze leven voort in hen die ze liefhebben”. Ons oprecht medeleven bij het heengaan van:

Eerst Communieviering

Mevrouw Germaine Deschepper 5 februari 2011

Vrijdag 3 juni

moeder van meester Jos

Vrije dag

Mevrouw Bérénice VandeWalle 11 april 2011

Vrijdag 10 juni

grootmoeder van Khaila en Chaïm

Voor L5 en L6 afsluitende musical van het MEGA-project Zondag 12 juni: Pinksteren en vaderdag Vrijdag 24 juni: Einde proefwerken Zondag 26 juni:

Mevrouw Cécile Marchau 23 mei 2011 moeder van Marc Rogissart ( schoolraad )

“Oogjes twinkelen van blijdschap.” Proficiat met jullie kleine spruit: Noor 8 januari 2011-05-31 kleindochter van meester Hugo Lars 7 maart 2011 kleizoon van meester Emmanuel

Schoolfeest Maandag 27 juni: Sportdag voor de lagere school Dinsdag 28 juni: Oudercontact voor K3 en lagere school Woensdag 29 juni: Onthulling verkeersbord: L3 en L6 naar stadhuis n.a.v. verkeersbordwedstrijd.

Niet te vergeten: Zondag 26 juni: schoolfeest ! Aperitief, beenhesp, vispannetje, Behendigheidsparcours, kinderland ( brieven volgen nog ) Dinsdag 28 juni:

oudercontact !

Donderdag 30 juni:

De ouderraad zorgt voor een

Ontbijt op school met ouders van het zesde leerjaar.

verfrissend drankje.

Om 12.00h start de grote vakantie

PRETTIGE VAKANTIE

Donderdag 30 juni: ontbijt op school ! Ouders van onze zesdejaars zijn van harte welkom. Maandag 29 augustus: welkom op school.

Contactgegevens school: OLVA Vivenkapelle “De HulstHaegen” Bradericplein 16a 8340 Damme

Tussen 17.00h en 19.00h is er een welkommoment: even een contact met de kleuterjuffen, juf of meester en de kinderen kunnen boeken en schriften meekrijgen.

050/ 35 47 87 Directeur: Hugo Blondelle

Pagina

nieuwsbrief juni  

OLVA Vivenkapelle juni 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you