Page 1

JAARGANG 2 - NUMMER 9

INFO@DECROZZ.NL

PRIMEUR: #805 KONINGINNEDAG 2011! NOARDBURGUM n Hij staat klaar, de op geknapte MR2 wagen van equipe de Vries. Na weken hard te hebben gewerkt aan de enorme schade die is opgelopen tijdens de laatste NK wedstrijd van 2010 is de 805 van de Friese mannen klaar voor het komend seizoen. Ze zullen aankomend seizoen ook weer aan de start verschijnen van het Nederlands Kampioenschap en zal een van de teamleden zich volledig gaan richten op het stockcar rijden. Verder op in de Crozz kunt u een mooi interview lezen met Yje en Wietze de Vries. Die dit jaar voor het eerst als equipe samen rijden in de Nederlands kampioenschap. Kijk ook snel op bladzijde 8 van de Crozz.

KOLLUM/ BLAUWHUIS/ BIDDINGHUIZEN n EĂŠn van de drukste wedstrijddagen van dit jaar zit er weer op. Na een geslaagd Paasweekend kon ook dit weekend weer gezien worden als zeer succesvol! De wedstrijden in Blauwhuis, Kollum en Biddinghuizen waren zeer spectaculair zoals u hier in Crozz Magazine kunt lezen. Door de droge en winderige omstandigheden speelde het stof een grote rol, tot ergernis van sommige mensen. Het leverde gelukkig geen gevaarlijke situaties op. Alle ins- en outs kunt u in deze editie van Crozz weer lezen, wij hebben onze uiterste best gedaan zo snel mogelijk een mooie editie van Crozz af te leveren. Eind Mei verschijnt alweer de tiende editie van Crozz Magazine!

AUTOCROSS VRIENDEN OPSTERLAND OPENT SEIZOEN IN GROOTEGAST. GROOTEGAST n Op 9 April gaat de ACVO van start op een nieuwe baan in Grootegast. Deze nieuwe locatie brengt ons een mooie lange zandbaan, die gedurende de hele wedstrijd goed in staat bleef. Er werd hier hard gestreden in de Regioklasse, Standaard 1800, Standaard 2000, Damesklasse, Juniorklasse, Keverklasse, Sprintklasse en Vrije Standaardklasse. Een beetje magere opkomst van publiek en coureurs was het wel, maar toch mogen we zeker niet klagen. Het mooie weer en een sportieve strijd zorgde uiteindelijk voor een geslaagde cross! [S J]


STOF, STOF EN NOG EE KOLLUM n De winnaars van Dokkum konden het Koninginnedag in Kollum niet waarmaken nogmaals mee te doen voor de bovenste plaats. In de diverse klasses kenden de toppers pech, en daardoor konden nieuwe onbekendere coureurs optimaal profiteren. Het publiek en coureurs waren wederom in grote getalen aanwezig Jan de Haan zoekt al heel lang naar een echte overwinning. Door veel pech kwam de man uit Twijzelerheide er afgelopen jaar niet aan te pas, maar in Kollum was De Haan ontzettend goed onderweg. In de finale leidde hij de dans en niemand kwam er meer aan te pas. Pech voor Rene Hofstra in de sprintklasse 2000. De man uit Tijnje verloor in de tweede manche de macht over het stuur en vloog hard over een bult heen. Het frame van de jonge coureur is zwaar beschadigd en deelname aan het NK inYsselstein is onzeker. Ook Jakob Kuil had zijn dag niet in Kollum. In de finale nam hij de kopstart maar tegen de helft van de race kwamen twee geduchte concurrenten voorbij. Gerk Kooi werd tweede en de uit Garijp afkomstige Sjoerd Kloosterman pakte verrassend de eerste plaats. Het dagklassement ging wel naar Jakob Kuil Debutant dit jaar Ybe Vellema kwam de afgelopen wedstrijd al behoorlijk sterk naar voren, en bewees in Kollum dat er rekening met de Holwerder gehouden moet worden. Over 4 manches was Vellema de sterkste voor Anne Poelstra en Patrick Sintebin. Een onaangename verrassing voor Eelco Kruis in ĂŠĂŠn van de laatste rondes van de finale. De stuurketting brak af, maar gelukkig kon Kruis netjes aan de kant geraken. Patrick Boessenkool bracht weer eens een bezoek aan Kollum en niet zonder succes. In de manches had Boessenkool goede gevechten met onder andere Eelco Kruis, maar door zijn uitvallen was de weg vrij naar een mooie overwinning. De tweede plaats was voor Johan Merkus en de derde plaats voor Henk Koop.

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

2

::::::::::::::::::::::::::::::::::: Het grootste talent van de Rodeoklasse heet Hein Durk Vel-


ENS STOF IN KOLLUM!

lema. Vellema was onklopbaar in Kollum, de concurrentie volgde op gepaste afstand. Na een sabbatical jaar in 2010 kwam Albert Sikkema dit jaar sterk terug. In Dokkum pakte hij een mooie derde prijs met ĂŠĂŠn oog, en in Kollum wist Sikkema de familie Van der Iest te kloppen. Jan en Pieter hadden beide niet hun beste dag, en de man uit Twijzelerheide wist daar optimaal van te profiteren.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


VERHITTE PAASR ACES IN SINT M

maken. Robert Verla nale en kwam met ru over de finish voor R Altijd spektakel m Maarten. Snelle strij harde klappers. Ron dag erg sterk en pa finale. De overwinn die een sterke indru In de 4-cylinder klasse een aantal nieuwe namen De kevers zijn als altijd een sterke klasse in Sint besloten met Hein D die de overstap gemaakt hebben uit de rodeo of Maarten. Ook in deze zomerse omstandigheden een klasse elders. Jelle Pauw raakte betrokken bij wisten de mannen er een mooie strijd van te Crash van de dag kwam op naam van Piet Schotanus, Martijn Oudhuis en Ed Tesselaar in de Stockcar F1 klasse waar over het algemeen veel schade werd gereden.. Wierd Gietema wist de winst te pakken in een spannende finale. Willem Hein de Haan en Bart Koopmans eindigden verrassend op de tweede en derde plaats. Lourenz de Vries pakte de dagwinst.

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

4

een koprol, maar kwam heelhuids uit de strijd. De gevestigde orde was hard aan het vechten. In de finale was een groep van 6 man bij elkaar en een erg spannende strijd ontstond. De derde en tweede prijs waren voor Dennis en Patrick Sintebin en de eerste plaats verrassend voor Lowie Hoedt jnr. De dagoverwinning was voor Jack Tesselaar.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


Voor het eerst in 2011 stond de accommodatie in Sint Maarten weer op voor publiek en coureurs. Op het vernieuwde terrein kon men weer massaal genieten van een middag topautosport. Het onderste werd volledig uit de kan gehaald.

: : : : : : : : : : :

MAARTEN

aan bleek de snelste in de fiuim 2,5 seconden voorsprong Rene Hoep en Patrick Hoexum. met de rodeoklasse in Sint jd voor de punten, maar ook nald Rudolphi reed de hele akte een tweede plaats in de ning was voor Kees Minnes uk maakte. Het podium werd Durk Vellema.

Naast deze grote hobby heeft Klaas dus samen met zijn broer een eigen winkel in Balk. Maar ook via internet kunnen mensen producten bestellen. “Makkelijk, Betaalbaar en uitstekende kwaliteit. Wat erg belangrijk is!” Inmiddels zijn ze al 7 jaar bezig, “wat begon met het verkopen van helms en een stuur is nu gegroeid tot een heuse webshop.” Dagelijks gaan tientallen pakketjes de deur uit. Naast het verkopen van autosport waardig materiaal zijn ze druk met revisie van motoren. Inmiddels is de naam Postma Motorrevisie een bekende naam in de autosport wereld, dat is ook niet gek nadat ze vorig jaar 25 jaar bestonden. Ze hebben het inmiddels alle dagen druk met de motor revisie. Voor alle soort autosport motoren, van stockcarmotoren tot motoren voor in de circuitwagens. Met een testbank in huis waar elke motor op past kunnen ze garantie geven dat de motor goed afgesteld de deur verlaat! Wilt u meer informatie over Postma Autosport of Motorrevisie kijk dan eens op www.postmaautosport.nl n

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


foto: Tonny Wissing/ TWSP

WIERD GIETEM A SLAAT DUBBEL SLAG TIJDENS ZONNIG PAASWE EKEND

BLAUWHUIS n Wierd Gietema heeft Paasmaandag in Blauwhuis zijn tweede winst van het jaar geboekt. In de finale van de stockcar F1 in Blauwhuis was Gietema de beste over twintig ronden. De tweede plaats was voor Onno Pietersma en de derde voor Haye Dijkstra. Een groot startveld Formule 2 Stockcars brachten het nodige spektakel met zich mee. Toon Schut uit Dordrecht zette goede stappen op weg naar nog een kampioenschap door de winst op te halen. De tweede en derde plaats waren voor Rene de Groot en Patrick Tersteeg. De Bangerstox waren voor het eerst te gast in Blauwhuis, en het was volgens de meesten een succes. Hendrikus Alkema was de beste voor Richard Reitsma en Rene Reijer.

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

6

Een kleiner startveld bij de standaard 1600 waar ruim 25 auto’s aan de start kwamen. Rients Piersma was uitstekend onderweg en pakte de finale voor Daniel Wissman en Jorn Adema. De rodeoklasse bij de FAC lijkt nog niet echt aan te slaan, aangezien er 10 auto’s meededen. Desondanks konden deze heren wel het nodige spektakel brengen. De uiteindelijke overwinning ging naar Bareld van der Zee. Jonge talenten waren ook weer goed vertegenwoordigd in de Junior F2 klasse. Dit keer was Sjoerd Kranenburg de snelste voor Cor Meyer en Rick de Graaf.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


WIND VAN INVLOE D OP DE WEDSTR IJD VAN DE FLINTSTONES BIDDINGHUIZEN n Het was een prachtige dag op 30 april in Biddinghuizen. De traditionele Koninginnecross trok veel publiek. Sommigen van hen compleet uitgedost in de oranjestijl. De zon scheen met alle kracht en de organisatie was al vanaf zes uur in de ochtend in touw om alles in goede banen te leiden. De wind maakte het lastig voor de organisatie. Het voelde niet alleen fris aan, maar de droge baan liet veel stof opwaaien op deze manier. Dat betekende dat de waterwagen veelvuldig ingezet moest worden. De plaatselijke rijders waren ruimschoots vertegenwoordigd en gingen de strijd aan met voornamelijk de Noord-Hollandse rijders. Ook stond de organisatie even stil bij het overlijden van een bestuurslid in de afgelopen winter. Bert van Willigen zou tijdens cross voor de 38e keer plaatsgenomen hebben in de jury, maar het mocht helaas niet zo zijn. Volgend jaar viert de organisatie haar 40-jarig bestaan en dat wil zij groots vieren. De organisatie had een verandering doorgevoerd in de 1400cc-klasse. Daarin kunnen jongeren vanaf 16 jaar tot 20 jaar met of zonder rijbewijs aan de start komen. Het bleek een klasse te zijn die in de smaak viel. Maar liefst twee groepen van vijftien deelnemers startten. In deze jeugdklasse was Marius Tinholt uit Swifterbant de sterkste voor Sjoerd Piek uit BIddinghuizen en Lammert Hotsma uit Zeewolde. In de damesklasse werd Miranda Ilbrink dagwinnaar. Nicky Heijboer uit Lelystad werd tweede en hield daarmee de eer hoog namens de provincie Flevoland. In de Keverklasse kwamen ook twee groepen aan de start. Daarin was Galekop een van de rijders die met veel machtsvertoon de manches won in groep 1. Ook Jan Maarten Schuurman deed goede zaken in de manches in groep 2. In de Toerwagenklasse was Henk Visch uit Putten niet alleen rap weg bij de start, hij bleef ook uit de greep van de concurrenten. De tweede plaats was voor Bart Jan Blaauw uit Oldebroek voor streekgenoot Willem van Arkel uit Dronten. De organisatie kan terugkijken op een geslaagde racedag en op 18 juni wordt de tweede en laatste race van dit seizoen op het circuit Van Werven verreden.

tekst & foto’s: A.V de Flintstones/ P. Stuard

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


EQUIPE DE VRIES:

“HET IS

Het afgelopen seizoen hebben ze met een keurig eerste prijs op de NK wedstrijd van Pieterzijl afgerond. Equipe de Vries uit het Friese Noardburgum bestaande uit vader Yje (57) en de zoons Wytze (26) en Lourenz de Vries (33) komen ook dit seizoen weer aan de start. De Toyata MR 2 is weer in de avonduren weer opgeknapt en is voorzien van een nieuwe achterkant. Inmiddels heeft Lourenz de pijlen gericht op het stockcar rijden en zal naar alle waarschijnlijkheid niet een wedstrijd deelnemen tijdens het NK. Daarentegen komt Wytze juist wel op de NK banen terecht en zal naast het sleutelen ook strijden in de race!

::::::::::::::::::::::::::::::::::: foto’s: Crozz/ Foto Video Kammenga

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

8


SPELL EN MET DE AUTO.” Het autocross avontuur begint bij de familie de Vries bijna 40 jaar geleden. 39 jaar geleden is veehouder Yje begonnen met het autocrossen. In Westergeest begon hij met een stockcar die hij kon kopen voor een luttige prijs van 100 gulden. De 6 cilinders van de Chevrolet brulden over de landerijen van Blauwhuis, Hallum, Prikkendam of een Westergeest.

Wytze, voor wie dit het debuutjaar is voor het equipe racing in de Toyata MR2, heeft het in het dagelijkse leven ontzettend druk met zijn eigen bedrijf. Hij is mede eigenaar van een autobedrijf in Noardburgum en volgens eigen zeggen is er drukte alom. Acht jaar geleden, op 18-jarige leeftijd begint Wytze in de standaardklasse bij de NAC met een VW Sirocco, daarna is hij veder gegaan in de kampioenswagen van Erik ten Zende een Citroën ZX. Naast de crossen bij de Friese club de NAC reed Wytze ook bij de DAC in Drenthe en wedstrijden in het Nederlands kampioenschap. Afgelopen seizoenen heeft Wytze zelden gereden, hij was bij de equipe de man die sleutelde, “Er kan maar één rijden en sleutelen aan de wagen is veel leuker.”

In 2007 is Yje in het Nederlands Kampioenschap begonnen in de standaardklasse, waar ze in 2009 voor het eerst als equipe de Vries waren ingeschreven. Aan het eind van dat seizoen eindigden zij als vijfde. Ook afgelopen seizoen hebben ze afgesloten met een keurige vijfde plaats in het NK. Misschien had er voor de heren meer in gezeten, mede door de afkeuring tijdens de eerste wedstrijd in Haarle. Yje werd in de finale als vijfde afgevlagd maar werd naar een controle van de TC afgekeurd op de lucht inlaat, het filter was niet in orde. Equipe de Vries was één van de zes. Vol goede moed gingen de Friese mannen naar Holterhoek voor de tweede ronde van het kampioenschap. De baan kenden ze inmiddels al, omdat ze een week eerder tijdens de clubcross wonnen. Tijdens de finale van het Nederlands kampioenschap in Holterhoek ging het wederom uitstekend, helaas voor Yje en het team werd hij in de laatste ronde ingehaald door de, naar later bleek, kampioen Chris Wagenaar. “Het was de hele dag spelen met de wagen. Als ik meer gas wilde geven dan deed ik dat gewoon.” roept Yje enthousiast. “ Een prima tweede prijs.”

Vader Yje maakte in 1977 de over stap gemaakt naar de kevers. “Toentertijd was dat de standaardklasse.” In de jaren 80 werden de kevers gescheiden van de rest en werd het een aparte klasse. Net als twee liters en de superklasse. Eind jaren 80 werd de overstap gemaakt naar die zelfde superklasse waarna in 1990 naar de twee liters met een VW boxer. “Kees van Ramshorst was toen der tijd de tuner voor de motoren. Hille de Graaf was verantwoordelijk voor de versnellingsbakken.” Na goed 10 jaar en vele prijzen heeft de Vries de rust gepakt en heeft drie jaar stil gezetten. “Ik denk wel 600 bekers in de sprint klasse, zat altijd wel bij de top vijf, maar niet vaak erg vaak op nummer 1.” Volgens Yje is het wel goed dat je niet altijd op de bovenste tree staat. “Zo ben je bij zowel rijders als het publiek geliefd” Naast de prijzen in de top vijf is Yje vijf keer clubkampioen geworden van de Noordelijke Autocross Club. Tijdens de drie jaar dat hij niet fulltime heeft gereden kroop hij toch wel eens achter het stuur van een wagen van de zonen.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


“...achteraf was dit verhaal uniek voor de KNAF...” De derde ronde van het NK was een wedstrijd dichterbij huis. In het Groningse Den Horn speelden elektrische problemen een rol, maar toch stond de Tilster met wat geluk in de finale. Helaas ook in de finale ging het niet helemaal zoals het in Holterhoek ging, de achterband ging stuk en een negende positie bleef over. Ook de vierde wedstrijd in Lopik ging niet helemaal lekker. De eerste wedstrijd dat Lourensz achter de MR2 stuur mocht kruipen ging het tijdens de manches erg goed, maar de finale was nog geen ronde oud of de versnellingsbak liet Lourensz in de steek. Voorafgaand de wedstrijd in Zuidland werd er enorm getwijfeld over het wel doorgaan van de wedstrijd. De enorme regenval in het zuiden des land was een eventuele spelbreker. Op het laatste moment werd er toch besloten om de wedstrijd door te laten gaan. Hierdoor konden de mannen laat van huis. “ We zijn niet altijd de eerste die aan komen op de cross, maar we zijn altijd wel de laatste die naar huis gaan.” Het is voor mannen gewoon een soort van vakantie, ze gaan met de hele familie een weekend lang van huis. “Dat was vroeger al zo en dat is nu nog zo. Hoewel ik zondags nog wel eens terug moest naar huis omdat ik de koeien moest melken” aldus de veehouder. De wedstrijd werd uiteindelijk afgesloten met een keurig derde plaats. Dan was de tijd voor de laatste NK wedstrijd van het seizoen,zoen, dit bijna in de achtertuin van de Vries in PiHET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

10

eterzijl. “ Dat was natuurlijk super!” In de finale was het de Vries die al bij de eerste bocht voorop lag. “Ik zag duidelijk dat Lokate vals was, wat na afloop ook bleek.” Na enkele rondes had Yje de gele MR2 van vd Heide ook ingehaald en had alle tijd om als eerste worden afgevlagd. Helaas voor de Vries liep het anders dan gepland. “Ik kreeg een hengst van de Waag en hij haalde me in de laatste bocht in. De PK’s waren gewoon weg door een platte uitlaat.” Door deze actie was de Vries weer tweede met veel schade. Achter af hebben wedstrijdleiding door deze actie een zwarte vlag uitgedeeld aan de Waag. “Ze hebben protest aangetekend op de zwarte vlag van de finale in Pieterzijl. Met het verhaal dat ik stil viel in de bocht en dat het door het heetste van de strijd een drukker van hem kreeg. In de verklaring richt de sport commissarissen werd er gezegd dat ik de hand had geschud en daarmee alles klaar was. Daardoor werd Chris met vier punten in mindering als straf tweede. Achteraf was dit verhaal voor de KNAF uniek. ” De KNAF had nog nooit meegemaakt dat er zo´n een straf werd toegekend. Volgens de mannen van de Vries is er nooit iets uitgepraat en waren zeer verbaasd. “De Waag had het kampioenschap bijna niet meer gehad als ze de zwarte vlag wel hadden gekregen, maar gelukkig voor hem waren ze dan als nog op 1 punt kampioen geworden.”

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


LOURENZ DE VRIES VERRAST TIJDENS DEBUUTWEEKEND

Het debuut met de nieuwe wagen van Lourenz de Vries is erg goed verlopen. Paaszondag reed hij in Sint Maarten voor het eerst met z’n nieuwe bolide en schreef gelijk de dagoverwinning op zijn naam. “De wagen ligt erg goed, en het vertrouwen is er”, aldus de man uit Twijzel. Ook Paasmaandag in Dokkum was De Vries erg goed bezig, maar viel net buiten de prijzen door een crash met Pieter v d Iest

“...dit had ik nog niet verwacht...”

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


VEEL COURE URS EN PUBLIE K BIJ O P E N I N G N N C R O S E I ZO E N TEN BOER n Maar liefst 24 coureurs van de Vrije Standaard klasse waren zaterdag 16 april aanwezig voor de eerste grote test. Onder deze coureurs veel Noord-Hollanders en ook een aantal debutanten. Toch bleef de top van deze klasse staande tegen het nieuwe en jonge geweld. Jan Douwe van der Veen wist op overtuigende wijze de finale op zijn naam te schrijven. De tweede plaats was voor Anne Poelstra en de derde positie voor Ricco Bood. Stoffige omstandigheden in de eerste manche voor de diverse klasses. Dit leverde enkele harde klappers op waaronder Hielke Hindriks die te langzaam reed en daarbij hard geraakt werd door Jan Douwe van der Veen en Ronald Wekema. Hiermee was de dag voor Hindriks gelijk over. De achterkant van z’n wagen is compleet vernield. Twee series in de standaardklasse tot 2 liter brachten in de finale het beste naar boven. In een felle strijd om de ereplaatsen kon Edwin de Vries redelijk vroeg de winst veilig stellen. Daarachter was nog een fel gevecht om de tweede plaats welke

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

12

in het voordeel van Arjen Santhuizen werd beslist. De derde plaats ging daarmee naar Harko Coolman. Albert Maris won overtuigend de finale van de standaardklasse boven 2 liter. Pechvogel van de dag was Julian Steen die tweemaal hard tot stilstand kwam in een marshall post en een gat. Dagwinnaar werd Mark Schreuder. De 1400 klasse heeft dit jaar de omdoop gemaakt tot standaard 1400 klasse. Hiermee zijn een aantal coureurs verbannen en dit biedt perspectief voor nieuw bloed. Michel Knol dacht hier handig gebruik van te maken, maar helaas voor hem werd zijn bolide niet correct bevonden door de TC. Klaas Pol was ‘the best of the rest’, en hij ging er in Ten Boer met de hoofdprijs vandoor.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


OPENI NGSCR OSS RAMO TWEN TECUP IN ALBER GEN ALBERGEN n Na de lange winterstop was het tijd om het RAMO/Twentecup seizoen af te trappen in Albergen. In 11 verschillende klasses streden dames en heren voor de overwinning. De Twentecup wedstrijden worden over 5 crossen verreden, hiervoor kan men meestrijden in de junior, regio, standaard en toerwagenklasse. De drukte viel wat tegen, maar waarschijnlijk had nog niet iedereen de wagen klaar. In de manches waren er diverse koprollen en een zware crash voor Gerbert Paus met de Subaru Justy (for fun), hij maakte een fikse klapper en de auto was behoorlijk krom. Er werd er volop gestreden om punten te pakken voor de finale. De standaardklasse was een prooi voor Monique van der Heijde. In de Albergse klasse was volop deelname om als koning van Albergen gekroond te worden. Deze titel werd gewonnen door Tom Lenferink. In de regioklasse weinig nieuwe deelnemers. RAMO heeft nu een nieuwe regel, de 1e drie van de Regio moeten aan het eind van het seizoen overstappen naar een andere klasse, zodat het gemakkelijker wordt voor nieuwe coureurs. Barry Zwiers wist de eerste stap te zetten, en won de regioklasse. Weinig nieuws bij de kevers en sprinters. Marco Raben wist de kevers te winnen, en JP Wouters de sprint 1600. Slechts tien auto’s bij de toerwagens. Tom Hemmelder wist deze klasse op z’n naam te schrijven. De overwinning bij de Junioren ging naar het jonge talent Coen Wouters. De organisatie van de Albergse crossclub had de zaken goed voor elkaar waardoor het wedstrijdschema vlot werd afgehandeld. [G T]

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


TONEEL VAN 2E RONDE RAMO WAS LANGEVEEN LANGEVEEN n Op een zonovergoten zondag was de tweede ronde van de Twentecup/RAMO. De SAL had een supermooie zandbaan aangelegd, waarop hoge snelheden behaald konden worden. Met een deelnemersveld van 110 coureurs leek het drukker dan Albergen. Ook waren er diverse europokaal / NK rijders aanwezig om alvast de 1e meters van 2011 te rijden. In langeveen werd tevens getest met het nieuwe startsysteem waar de jury mee kan kijken en beslissen wie een valse start heeft. Opvallende zaken: Gerbert Paus had na de zware crash in Albergen maar zijn Subaru Justy for fun stond er weer strak erbij en ging met de winst aan de haal in de toerwagenklasse. Mariette Lokate begon haar seizoen goed in Langeveen en wist de winst te pakken in de standaard klasse. Marco Raben wist in de keverklasse zijn tweede winst van dit seizoen te pakken. De sprint 1600 werd gewonnen door Marcel Schoo. Juniorklasse: Jeffrey Ziep, Combiklasse: Erik Nijkamp. De regioklasse kwam op naam van Martin Oude Oosterik. [G T]

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

14

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


MOP ORGANISEERST JAARLIJKSE CROSS MAKKINGA n De traditionele autocross op tweede paasdag in Makkinga was weer een geslaagde dag aldus de organisatie. Vele coureurs en toeschouwers wisten het cross terrein aan de Oosterhuisweg in Makkinga weer vinden, waardoor er onder het oog van het vele publiek in alle klasses spannende races waren te zien. Werd de cross vorig jaar op het laatste moment nog afgelast door wateroverlast, dit jaar waren er aanvullende maatregelen nodig vanwege de droogte van de afgelopen weken. De baan was hard, maar ook erg droog geworden. Door zowel in het weekend voorafgaand als tijdens de cross te sproeien werd de overlast door stof zoveel mogelijk beperkt en kon het publiek genieten van spectaculaire raceduels op de snelle zandbaan. Halverwege de cross moest de brandweer het terrein verlaten, omdat zij assistentie moesten verlenen bij het blussen van de grote heidebrand in het Fochtelooerveen. Dit had tot gevolg dat de race werd stilgelegd omdat de voorschriften eisen dat er een aantal gecertificeerde brandweerlieden aanwezig zijn tijdens de cross. Tot opluchting van de organisatie bleken er uiteindelijk onder de autocrossliefhebbers in het publiek een aantal brandweerlieden te zijn die

aanboden om te assisteren, waardoor de cross na een uur stilgelegen te hebben, gelukkig weer door kon gaan. Door het oponthoud was het programma enigszins uitgelopen, maar doordat de manches verder vlot werden verreden met weinig problemen werd het niet al te laat in Makkinga. De nummers één van de cross in Makkinga waren Aalzen v d Bij in de standaardklasse. Bij de dames word de jonge Monique de Vries, bij de snelle mannen in de vrije standaardklasse was het Tjeerd Wekema. Bij de kevers was het Harm Eesinge, de sprint werd gewonnen door Martens Gerhard en de supersport werd gewonnen door Rieks Zwiep. In de Stellingwerfcup ging Sander ten Berge met de eerste prijs er vandoor.

foto: S.A.M / Gonnie Veldhuizen

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: foto: Hans Dijkstra


DO KK UM

“WEL KOM BIJ NAC NIE

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

16

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


DOKKUM n Zo sprak wedstrijdleider Alle de Boer paasmaandag de coureurs toe bij de briefing in Dokkum. Dit jaar is er een hoop veranderd en dat moet gaan leiden tot meer publiek en nog meer spektakel. Sommige regels zijn aan banden gelegd en sommige zijn versoepeld. Op een 600 meter lange baan konden coureurs maandag voor het eerst weer los bij de Noordelijke Autocross Club. Arno Hardholt domineerde de standaardklasse met een knappe overwinning in de finale. Met een tweede plaats kon Alle de Vries tevreden naar huis. Kampioen van 2010 Eeuwe Heegstra eindigde op een mooie derde plaats. Ongeveer 14 deelnemers in de keverklasse 1600 brachten een mooie strijd. Jacob Heeres was in de eerste manche onklopbaar maar ging in de tweede kapot. Toen was clubkampioen Eelco Kruis aan het roer. Deze won de rest van de manches en de finale. Daarachter volgden Johan Merkus en Wiebe Stegenga uit Wijckel. Weinig deelname in de Sprintklasse 2000 zorgde ervoor dat de overwinning tussen drie heren ging: Jakob Kuil, Rene Hofstra en Pieter Poelstra. Poelstra kwam er in de finale niet aan te pas en werd derde achter Hofstra en Kuil die een maatje te groot was op de snelle baan in Dokkum. De strijd in het Vrije Standaard veld dit jaar is weer groot. Toch blijft de gevestigde orde gehandhaafd met Jan Douwe van der Veen die de stijgende lijn dit jaar stug doorzet. Hij wint het klassement in Dokkum voor Ronald Wekema en Anne Poelstra.

UWE STIJL�

Jaap Hiemstra komt dit jaar goed beslagen ten ijs met een gloednieuwe BMW 525. Dat de power en de wil er is om opnieuw kampioen te worden werd snel duidelijk. Hiemstra wist twee manches te winnen en eindigde eerste in het dagklassement. Hein Durk Vellema won de finale en eindigde tweede. De derde plaats was voor Johannes Kooi. Familiestrijd aan kop van het Stockcar F1 geweld. Pieter van der Iest heeft dit jaar de smaak goed te pakken en wist zich in de manches lekker naar voren te werken. In de finale viel hij helaas stil samen met Lourenz de Vries. Daardoor won vader Jan de finale en werd Albert Sikkema tweede. Pieter wist nog wel het dagklassement op z’n naam te zetten. Al met al een geslaagde dag in Dokkum en voor de coureurs en de fans van deze tak van de auto sport een zonninge tweede paasdag. De volgende cross voor de Noordelijke Autocross Club is alweer geweest. Hiervan zit u voor in de Crozz een mooi verslag van!

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


SEIZO ENSO PENIN G VAN ASN BEGI NT IN HIJKE N !

foto’s: Sjouke van Kammen

HIJKEN n De ASN startte zijn seizoen dit jaar op 17 April in Hijken. De mooie lange zandbaan in combinatie met het mooie weer leken de ultieme combinatie, toch bleek dit niet helemaal het geval. Naar mate de cross vorderde werd kwamen de gaten steeds meer in de baan, en werd de baan ook na iedere manche een stuk zwaarder, wat voor veel irritaties onder de coureurs zorgde. In de finale van de Juniorklasse liep het mis toen 1 van de rijders een overtreding maakte tijdens de startprocedure, hierop volgden vele gesprekken met de wedstrijdleiders om de eerste plaats, maar uiteindelijk werd de coureur in overtreding gediskwalificeerd en ging de overwinning naar Arjen de Wilde. Ook in de Standaardklasse, Damesklasse, Keverklasse, Sprintklasse en Vrije Standaardklasse werd er hard gestreden om de eerste plaats, zodat het toch een zeer sportieve cross bleef! [S J]

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

18

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


CROZZ HISTORIE Al jaren zijn de stockcars van team Minnema vaste deelnemers bij de wedstrijden van de NAC. Afgelopen jaar reed alleen Tjitze Minnema mee in de koningsklasse, maar voor dit jaar staat de nieuwe generatie voor de deur. Wieger Minnema zal dit jaar ook weer op de baan verschijnen met een nieuwe wagen. De foto is er eentje uit het jaar 1995 waarbij Team Minnema met maar liefst 5 wagens. vlnr: Wieger Minnema, Ief Plantenga, Roelof Bierma, Wietze Wagenaar, Tjitze Minnema.

TWEEDE CROSS VAN EZHACO IN BRAKEL BRAKEL n Na een prachtige seizoen opener gaat op zaterdag 21 mei autocross vereniging EZHACO hun 2e wedstrijd organiseren op de snelle kleibaan in het Gelderse Brakel. We mochten de 1e wedstrijd veel nieuwe deelnemers verwelkomen, dit is voor de club een goed teken ze zijn al een aantal jaren hard aan het werk om een van de grotere autocross clubs in het zuiden te worden. De wedstrijd van 21 zal het begin zijn van een reeks van 4 wedstrijden die in een tijd bestek van 5 weken gereden gaan worden. Dit zal de voor de coureurs van EZHACO een flinke aanslag zijn op hun spaarzame vrije tijd,tussen de wedstrijden door zullen hun bolides weer optimaal geprepareerd moeten worden. De inschrijving is inmiddels geopend en u kunt online inschrijven via de site ezhaco.nl.

Heeft u ook Crozz historie? Mailen kan altijd naar Mark@DeCrozz.nl

CROZZALBUM v/d MAAND Leuk, zo’n geluidsinstallatie langs de baan… Maar veel mensen trekken die oudbollige Nederlandstalige muziek echt niet meer. Daarom de rubriek:

Crozzalbum van de maand is:

Foo Fighters - Wasting Light

Het werd wel weer tijd voor een lekker bakje rockmuziek. Ultieme muziek om ff lekker je agressie kwijt te kunnen. Debuutsingle van het album, ‘Rope’ wist al hoog binnen te dringen in de internationale hitlijsten. Dave Grohl en z’n band hebben met Wasting Light weer een prima ‘straight-to’ rockplaat gemaakt

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


ZOME RS ZONN ETJE MAAK T DE CROS SDAG IN BRAK EL

foto’: Marc van der Leest

BRAKEL n Voor het eerst sinds jaren, heeft Autocross vereniging EZHACO zijn 1e wedstrijd niet hoeven te verzetten i.v.m. het slechte weer. Onder een prachtige zomerse zon, in de lente, werden de wedstrijden verreden op de snelle piste van Brakel. De club zet de stijgende lijn van de afgelopen jaren met succes voort, steeds meer coureurs en publiek weten de wedstrijden van EZHACO te vinden. Doordat er een grote groep Kevers aanwezig was voor de DROWA Kevercup, werd er in overleg met de coureurs besloten om in ¾ formatie te starten. Mede doordat de leeftijdsgrens verlaagd is naar 12 jaar in de Jeugdklasse konden we verschillende nieuwe coureurs verwelkomen. Was het in de 1e manche voor sommige nog een beetje wennen, gaandeweg de dag zagen we de coureurs groeien. De coureurs in de EZHACO 1600 klasse merkten het een en ander van de wijzigingen in de Jeugdklasse, zo reed Bryan Brands vorig jaar nog bij de jeugd, maar omdat hij 17 jaar is moest hij gaan deelnemen in 1600 klasse. Hij liet de “oude garde” weten dat er met de jeugd rekening gehouden moet gaan worden. In de finale wist hij iedereen achter zich te houden en won de wedstrijd. Mooi nieuw materiaal in de EZHACO 2000, Martin Slappendel kwam met een mooie Golf aan de start, helaas ging hij over de kop. Werd er vorig jaar nog voorzichtig begonnen met de N.A.B toerwagens, nu was het een volwaardige klasse HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

20

met 12 auto’s aan de start. Ook hier stonden een paar mooie nieuwe bolides op de baan, waaronder de Golf van Sabine van der Steen. De regionale A.C.A club, voor iedereen beter bekend onder de naam Sierracup, lieten zoals we van hun gewend zijn spectaculaire wedstrijden zien, deur aan deur gevechten en speedwayend zorgen ze altijd voor mooie wedstrijden. Bij EZHACO heeft de jeugd de toekomst, zo heeft de club voor de Stockcar F2 Jeugd een 2 tal sponsors gevonden. Vorig jaar was het nog wennen voor de coureurs, maar wat ze deze dag lieten zien deed niet onder voor de senior rijders. De bumpers goed gebruiken met 3 auto’s naast elkaar de bocht in duiken en er ongeschonden weer uit komen SUPER wat deze mannen lieten zien. En dan het grote Stockcar geweld 18 auto’s aanwezig, en niet de minsten, uit het hoge noorden waren vader en zoon, Jan en Pieter van de Iest sinds lange tijd weer aanwezig. Nieuw in het Stockcar peloton is Henk Binnendijk, jarenlang actief in EZHACO 2000 liter klasse. Henk heeft de auto gekocht van Sjaak Kentie. Na veel pech in de manches, was Jan Heijsteeg gebrand op de overwinning in de finale, hij ging voortvarend van start en lag in de 1e ronde op de 2e plaats. De wedstrijd werd stil gelegd omdat Bas Stolk een flinke koprol maakte. Nadat de spoiler was verwijderd van de auto van Bas volgde er een algehele herstart, Jan Heijsteeg liet er een geen gras over groeien en wist van het begin tot het einde de wedstrijd te leiden. [A L]

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


STOFF IGE KONIN GINNE DAG IN HET FRIES E BLAU WHUI S

foto: Tonny Wissing/ TWSP

BLAUWHUIS n Drie medewerkers van Vijfschaft Catering zijn zaterdag in Blauwhuis gewond geraakt bij brand in een snackwagen. Twee van de gewonden mochten na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis, een derde persoon ligt nog in het ziekenhuis. De oorzaak van de brand is officieel nog niet bekend. Als gevolge van dit incident heeft de wedstrijd even stil gelegen, en kon begonnen worden met de finales. Wierd Gietema was ‘the man to beat’ in Blauwhuis. Tijdens Pasen wist hij twee wedstrijden te winnen, en ditmaal werd Gietema tweede. In de laatste bocht stak Jaap van der Velde voorbij en won de wedstrijd. Rookie Jacob Lootsma pakte een mooie derde plaats. De Sierracup was te gast in Blauwhuis en driften keihard over de korte kleibaan. Ad Bouman deed dit in de finale het beste voor Michael Scherff en Gerrit Vos. Jeugdig talent was ook weer aanwezig in Blauwhuis. Cor Meyer was de allersnelste van deze talenten van

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

Contact: info@decrozz.nl Crozz Magazine: www.decrozz.nl

de toekomst en liet het veld ver achter zich. Het podium werd volmaakt met Sjoerd Kranenburg en Petronella Visser. Minder deelname dan paasmaandag in de bangerstox, toch maakten de heren er een leuke strijd van. Winnaar van Pasen, Hendrikus Alkema, kwam vandaag niet verder dan een derde plaats. Mark Nieuwenhoven werd tweede en de winst was voor Alwin Poortstra. Doekele Abma won de finale in de rodeoklasse voor Jurjen Rotsma en Ronald Rudolphi, er stonden 17 coureurs aan de start. De Stockcar F2 klasse kende wederom een groot startveld waar veel nationale toppers aanwezig waren. Toon Schut was weer de beste voor Ronald Claes en Marten van der Wal. De rondetijden van de F2’s lagen over het algemeen lager dan bij de Stockcar F1. Jorn Adema completeerde met Pasen het podium met een derde plaats, ditmaal was Adema de beste. Ook Rients Piersma stond vorige keer op het podium en kon deze keer de tweede tree tot de zijne rekenen. De derde plaats ging naar Alex Spanjer.

Kopij mark@decrozz.nl Advertenties: joris@decrozz.nl

Redactie, Fotografie & Vormgeving Mark Bremer & Joris Kammenga Design:

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Crozz - Jaargang 2 Editie 9  

Het seizoen is nog maar net begonnen en de Crozz doet verslag van de meeste crossen vanuit heel Nederland. Plus een mooi interview met equip...

Crozz - Jaargang 2 Editie 9  

Het seizoen is nog maar net begonnen en de Crozz doet verslag van de meeste crossen vanuit heel Nederland. Plus een mooi interview met equip...

Advertisement