Page 1

JAARGANG 2 - NUMMER 15

SACN ORGANISEERT BEURS!

NOORDBERGUM n Op zaterdag 10 en zondag 11 maart 2012 organiseert de SACN (stichting autocross Noordbergum) in samenwerking met vrijestandaard.nl een crossbeurs te Noordbergum. Alleen autocross en grasbaanrace (motoren) zullen aanwezig zijn op deze beurs, waar de gezelligheid en cross sfeer de boventoon moet gaan voeren. Het is de bedoeling om alle klassen op de beurs aanwezig te krijgen. De eerste deelnemers zijn inmiddels al benaderd en hebben hun medewerking al toegezegd. Het gaat hier ook al om NK deelnemers van 2012, dat is onder andere Wouter de Vries Hij heeft de oude peters sprinter van John Rotink overgenomen en zelf 2 motoren bevestigd, hier mee heeft hij afgelopen meerdere wedstrijden mee gewonnen. Volgend seizoen gaat hij zich mengen tussen de grote mannen in het NK!! Ook de nieuwste vrijestandaard auto’s van 2012 zullen op de beurs te zien zijn.

INFO@DECROZZ.NL VAN DE REDACTIE n Voor u op het scherm spat al weer de vijftiende editie van de Crozz Magazine. Het is inmiddels november en het autocross seizoen is dat ook echt over. De meeste coureurs maken zich inmiddels weer op voor het komend seizoen in 2012! In deze bijna 30 pagina’s tellende magazine veel aandacht voor de stockcarraces in Emmen en in Sint Maaten. De AutoCross Organisatie NoordHolland (ACON) organiseerde deze afgelopen maand nog twee club crossen door het tegenvallend weer in de maanden er voor. Onder andere het verslag van het Nederlands kampioenschap Stockcar F1 is terug te lezen. We doen het hele jaar verslag van de RAMO en Twente cup, ook deze werden in Oktober succelvol afgerond. Voor het eerst dit seizoen doen wij een verslag vanuit Belgie, en wel uit Meldegem. Naast dit zijn we in Kollum, Ruinerwold en Wijk en Aalburg geweest voor de laatste Crozzen van het seizoen. Ook bij de autocrossdag in Ter Apel waren wij bij!

Naast al deze mooie verslagen en foto’s mogen wij Autoberijf Noardburgum welkom heten als nieuwe adverteerder in deze digitale autocross magazine. De volgende editie kunt u verwachten eind december begin januari. De medewerkers van de Crozz nemen even een dikke maand rust en maken tijd vrij om bij de coureurs thuis te komen. Zelf een leuk verhaal en je vindt dat wij moeten langs komen, mail ons op info@deCrozz.nl Mochten rijders geïnteresseerd zijn om hun nieuwe crossauto Veel lees en kijkplezier namens de redactie te tonen, dan kunnen zij dit kenbaar maken door een mail te sturen naar sacnoordbergum@hotmail.com.

10 & 11 MAART 2012


MALDEGEM: SPORT, SPANNING

VOORAL SPEKTAKEL

bijdrage & foto’s: Jan vd Hooft & Tonny Savat

MALDEGEM n Eindelijk was het zo ver! De Autocrosswedstrijd van Maldegem (Adegem) te België kon na een jaartje afwezigheid door het slechte weer, terug doorgaan en nog een spannende afsluiter vormen voor het VACB-Kampioenschap. Op deze zonnige ochtend hadden zo’n 230-tal piloten hun weg naar het crossparcours gevonden. De inschrijvingen verliepen vlot en de toeschouwers kwamen massaal toe. In de Tent konden de mensen zich verwarmen aan een lekkere tas koffie of soep. Bij de keuring hoorde deze dag geen oefenronde, wegens de zand ondergrond van het parcours. Rond 12 uur werd de eerste start gegeven van de reeksen die de aanleiding gaf voor een dag vol sport, spanning en spektakel. In bepaalde klassen lag het kampioenschap nog volledig open. Dit beloofde dus een schitterend einde te worden en dat werd het dan ook. Er waren enkele rijders die zich door niemand meer van het kampioenschap zouden ontnomen worden. Eén van deze was Sven Hautekete (sportklasse +1600), hij reed als een bezetene in de reeksen en de finale. Dit resulteerde in een kopstart en een mooie, terechte overwinning. Ook was het nog spannend in de sportklasse -1600, hier konden er nog een aantal namen kampioen worden en dit na ongeveer 20 wedstrijden. De kanshebbers waren Bram Deolet, David Missiaen en Angelino Verfaillie, deze laatste bleek de bovenhand te hebben en wist het kampioenschap naar zich toe te trekken. In de andere klassen waren de kampioenen reeds bekend, maar door de grote opkomst waren er veel piloten die niet mee reden voor het kampioenschap, maar wel zeker voor de dagoverwinning gingen.

“...dit had ik nog niet verwacht...”

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

2

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


Grote opvallers hierbij waren Yves Vervloet in de sprinterklasse die het merendeel van de reeksen op zijn naam schreef Nog een andere naam was Dirk Ryckaert, die bewees dat de Seat zeker nog niet afgeschreven is, en hij volgend jaar zeker iemand zal zijn waarmee men rekening moet houden. De pechpiloot van het weekend was de organisator Tonny Savat, deze had last van onoplosbare koppeling problemen. Hij toonde echter in de 2de manche van de keverklasse toch dat hij niet te kloppen was en reed zo vier ronden op kop, tot het noodlot toesloeg en hij terug uitviel met mechanische pech. Het par- het parcours. Voor de bediening van de dorstige mensen wilcours werd regelmatig plat getrokken op een professionele len wij ook graag Racing Team De Wielewaal en de andere en snelle manier waarvoor onze dank uit gaat naar de Trac- personen die zich massaal ingezet hebben graag even betorbestuurders. Het werd een aangename zondagmiddag en danken. Verder verliepen de reeksen vlot en op een correcte dit was te merken in de tent en aan het drankkraampje naast manier. De vlaggemannen van de VACB hebben hun werk weer goed gedaan en dit maakte het voor de toeschouwers zeer aangenaam om naar de wedstrijden te kijken.. ’s Avond was het aangenaam warm in de tent en dit gaf onmiddellijk de goede sfeer voor een geslaagde kampioenen huldiging. Eerst werden de Kampioenen van het dagklassement gehuldigd, met daarna de kampioenen van het cross seizoen 2011. Deze mochten met hun wagen over het podium rijden en dit werd dan weer een mooi einde van het cross seizoen van 2011. Kampioenen Angelino Verfaille, Sven Hautekete, Kris Vandecasteele, Pascal Vermote, Rocky Vandevelde, Mario Baert, Cindy Verschelde, Wesley Devos en Danny Nerinckx.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


HALLE: ZONOVERGOTEN CROSS IN DE HERFST HALLE n Een zonovergoten zondag ver in de herfst, maar het had ook als zomer betiteld kunnen worden… autocross in Halle georganiseerd door de HACC Halle. Er waren 125 deelnemers die meestreden in de 13e wedstrijd van het RAMO kampioenschap. Door het mooie weer waren er ook veel toeschouwers naar Halle gekomen om te genieten van een heerlijk dagje autocross op een zware zandbaan! In de voorrondes veel koprollen op de zware zandbaan, wel jammer voor het publiek dat de achterkant niet zichtbaar was door het hoogteverschil in de baan.

Toerwagenklasse: 24 deelnemers in de 1e serie Messink die hard over zijn dak gaat, einde wedstrijd. Jan van Eerden pakt de kopstart, na veel problemen in de voorrondes, samen met Gerbert Paus, Paus gaat knap binnendoor en rijdt voorop, na enkele ronden achterblijvers die in de weg rijden, van Eerden heeft een betere lijn en rijdt zo naar de 1e plek. Paus lijkt problemen te hebben en zakt terug waardoor de 2e plek naar Polman gaat.

Bij de junioren de sterk rijdende Stefan Blaauw die kopstart pakt daarachter een gevecht met Kevin Uenk en RAMO kampioen Rudy van Asselt, hij gaat op de helft van de finale voorbij aan Uenk er volgt een felle strijd met Blaauw, maar van Asselt wint de finale voor Blaauw en Uenk. Thijmen Nijman was in gevecht met Jarno Niks, wat uitliep in een 4e en 5e plek

CROZZALBUM v/d MAAND Leuk, zo’n geluidsinstallatie langs de baan… Maar veel mensen trekken die oudbollige Nederlandstalige muziek echt niet meer. Daarom de rubriek:

Standaardklasse 19 rijders hadden vandaag de weg gevonden naar Halle. Een sterk rijdende Scholtens en Postma. Ook Wout Hesselink met zijn Opel een vreemde eend tussen al die Toyota’s, reed erg sterk en stuurde knap binnendoor bij Mariette Lokate waardoor hij de 3e plek wist te pakken. Een genot om naar te kijken vanaf de zijlijn, wat kan die jongen rijden, die heeft een heel groot hard.

Crozzalbum van de maand is:

Arcade Fire My body is a cage Vorige week kwam ik per toeval een filmpje tegen over het Amerikaanse fenomeen de Sprint Cars tijdens de Indiana Speedweek. Een prachtige sport, wat fantastisch is uitgebeeld in het filmpje. De muziek is natuurlijk doorslaggevend in films, zo ook in deze! De Canadese band Arcade Fire coverde het nummer “My body is a cage” (orgineel van Peter Gabriel) op hun album Neon Bible. Klik hier voor de link naar het betreffende filmpje: http://youtu.be/taqiII1Mfog Filmpje: Loudpedal productions HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

4

Sprint 1600, heel veel uitvallers in de voorrondes, veel schade ook gereden, voor de jurywagen een koprollende Keuper en Mennink. In de finale nog 9 rijdende bolides waaronder veel HACC leden. Vrieze en Bouwmeester volop vechtend in de finale, dit resulteert uiteindelijk in een zware crash, met veel materiele schade en nekklachten voor Vrieze en spierpijn en polsblessure voor Bouwmeester. Na de herstart op de baan is het Diepenmaat die het snelste weg is, hij wint met een kleine voorsprong voor Herbert ter Maat. [ G T ]

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


RUINERWOLD: DIT JAAR NIET

: : : : : : : : : : :

Foto’s: Dijkstrafoto.webs.nl/ Hans Dijkstra

RUINERWOLD n Voor het aanwezige publiek en rijders was het dubbel genieten, ten eerste van het fantastische weer en van mooie autocross wedstrijden.

Het is al een hele tijd geleden dat er zo’n geslaagde cross plaats vond in Ruinerwold, meestal geplaagd door allerlei factoren, ook deze editie leek volkomen te mislukken tot de weersomslag van afgelopen week de burger weer moed gaf en het toch gelukt is om de cross door te laten gaan. Gezien het de laatste wedstrijd van de club

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

6

was en ook van deze regio hadden zich voor deze wedstrijd maar liefst 142 deelnemers aangemeld die het ruim 900 man koppige publiek mooie wedstrijden en spannende finales voorschotelden. De zandbaan was niet makkelijk en kende een pittig karakter, de mannen op het grote materieel hielden door hun niet aflatende inzet de baan in prima conditie, in de kwalificatie ronden werd het kaf duidelijk van het koren gescheiden en alleen de sterksten bleven overeind voor de zinderende finales waar op het scherpst van de snede werd om zo hoog mogelijk in de uitslag te eindigen.

. Het was ook de laatste punten bijeen te sprokk schap waar in vier van d schap nog bij lange na nog heel wat te winnen Bij de regioklasse was h er met de grootste beke jan Westerhuis uit de Wi enigste van Ruinerwold daarin 9e en de plaatsel

Ondanks dat er weer st maakt bleef het bij stijve aal en hadden de hulpd

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


T GEPLAAGD DOOR HET WEER

: : : : : : : : : : : :

kans voor de clubleden om kelen voor het clubkampioende zes klassen het kampioenniet vaststond en er was dus n of te verliezen. het Siebrand Bruinenberg die er huiswaarts keerde voor Arijk, Mariska van Tarrie wist als de finale te bereiken en werd lijke eer hoog hield.

tevige koprollen werden gee spieren en gedeukt materidiensten een rustige middag.

Er werd weer een strak programma neergezet de eerste start was om 12.00 uur en exact om 18.00 uur viel de laatste finishvlag zodat iedereen voor het donker werd het terrein had verlaten.

Een mooiere afsluiting van het seizoen had de organiserende Drentse Autocrossclub zich niet kunnen bedenken. Kijk voor de uitslagen op website van de DAC en dat is www.drentseautocrossclub.nl [ DAC/ J B ]

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


EMMEN: RECORD AANTAL BANGERS EMMEN n Een sensationeel startveld voor de Blue Oyster Trophy in Emmen op zaterdag 22 oktober. Maar liefst 113 coureurs maakten met een speciaal geprepareerde wagen opwachting in de speedway arena van Emmen. Het was een primeur voor Nederland: een wedstrijd met zoveel deelname! Onder de deelnemers zaten leuke voertuigen naast de gebruikelijke Mondeo’s, Volvo’s en Granada’s…. Colin Toussant met een lijkwagen: Ford Granada MK2 German Hearse, kwam Ramon Snippe met een Jaguar MK2 ( de oudste wagen van het veld) en Leo Zwaan met een Cadillac Fleetwood Limousine. Naast de speciale wagens waren er ook nog twee speciale deelnemers uit Engeland waaronder Adrian Court en Steve Carter (Bijnaam Nemesis). Deze meneer komt uit het zuid-westen van Engeland en kon met recht de entertainer van de dag genoemd worden!

zijn Limousine door Ramon Snippe en Jarno van de Vegt hardhandig over de kop te duwen. Uiteraard veroorzaakte dit een rode vlag situatie. Opgedeeld in vier groepen waren Gert Hoekman, Marco Lode, Martijn Hoes en Erik Jan Huzen. Onze fotograaf vroeg aan de heren bangercoureurs wat de kick van het bangerennou eigenlijk is: “Elkaar zo hard mogelijk de muur in duwen en vervolgens de auto zo plat mogelijk mee naar huis krijgen”. Wonder boven wonder gaat dit altijd weer goed en komen coureurs over het algemeen zonder grote verwondingen uit hun wrak. In de vierde manche liet de Engelse gast Nemesis zien hoe de rollen verdeeld waren. Met een snoeiharde follow-in van Nemesis op Jelte Schiphorst laat deze Carter zien wat hij kan…

De finale is er een met 30 wagens die mogen uitmaken wie de 500 euro mee naar huis neemt. Bas Schiphorst weet de finale te winnen en wordt na de finish in de run-down lap gespind door ErikJan Huzen en Gert Hoekman maakt de De heats bleven relatief rustig waar iedereen de €500,- voor actie door een harde Jack up op Schiphorst. Dit mag de de finale in het achterhoofd hield. In de derde heat werd feestvreugde niet bederven! het spektakel nog het meest gemaakt door Leo Zwaan met

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

8

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


Kroonder lijkt veel problemen te hebben in het begin van de race wanneer de klei/gravel nog nat is. Een probleem waar Kroonder deze winter een tussenweg voor moet vinden om te compenseren met de ‘droge’baan. Nadat de leiding in heat 4 in handen lag van Otto Groenhof en Jelle Hiemstra kwam Albert Sikkema in de laatste rondjes van deze heat opzetten. Drie rondjes lang hield de man uit Twijzelerheide de leiding maar ondertussen hadden de ‘superstars’ de weg naar voren gevonden. In het gevecht kon Sikkema de bumper van Wobbes niet raken om zo te voorkomen dat hij zou gaan winnen, en ook Kroonder kon niet een dusdanige lastbender produceren om Wobbes van de winst af te houden: 1. Wobbes, 2. Kroonder, 3. Sikkema… In de finale zagen we een grote verrassing: Otto Groenhof wist de leiding vast te houden van begin tot eind en pakte zijn eerste zege op EmOok de daaropvolgende races in de bangerklasse zijn fanmen (Groenhof wist eerder de sponsorrace in Lelystad te tastisch om te zien, met name de grote trein afgemaakt door winnen). Ron Kroonder wist in deze race te imponeren met Albert Troost in Allcomers 2. In de Destruction zien we nog een tweede plaats. Jessy de Bruin zou derde worden. 53 auto’s op de baan waar Adrian Court wordt uitgeroepen tot winnaar. Hij is de laatste die rijdt. Op moment van schrijven is nog niet bekend wanneer de laatste wedstrijd van Speedway Emmen plaats zal vinden. Een mooi startveld vol BriSCA F2 stockcars aan de start voor Tussen 27 en 30 december zal de oliebollenrace plaatshun laatste wedstrijd van het jaar. Dit betekende dat er nog vinden waar de bangers en bangerstox hun entree zullen wat rekeningen vereffend moesten worden en daar kwam maken. Houd de website van Speedway Emmen in de gaten het nodige bumperwerk achter weg. 31 coureurs voor de fivoor de exacte datums en inschrijflijsten…. nale waarvan slechts een handvol de eindstreep haalde. De coureurs in kwestie deden er maar liefst 3 keer over voor de wedstrijd daadwerkelijk gestart was… Een sterke dag voor Marco Smit die in de heats van zich liet spreken. Hij wist in de derde heat Toon Schut af te troeven, maar de man uit Dordrecht liet in de finale van zich spreken… Schut sluit het seizoen in stijl af met winst en het baankampioenschap! 45 auto’s voor de laatste reguliere wedstrijd in de stockcar arena van Emmen. Heat 4 van de stockcars werd één van de mooiste manches op Emmen dit jaar genoemd. Ron

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: bijdrage: AutocrossNederland.nl/ Emile Moorelisse


HERFSTCROSS BIJ DE ACON!

Foto’s: TWSP.nl/ Tonny Wissing

SINT MAARTEN n De allerlaatste wedstrijd voor het ACON kampioenschap werd gehouden op 23 oktober op de gebruikelijke plaats. Ondanks regenval in de aanloop naar deze zondag waren baan en rennerskwartier in uitstekende staat, net als de toegestroomde coureurs en het publiek! De Jan Bruin trofee is een jaarlijks hoogtepunt voor de keverrijders bij de NAB en ACON. Ditmaal stonden er 15 kevers aan de start voor deze bokaal. Vanuit de start pakte Chris Oud een grote voorsprong, de grootste concurrent Patrick Hoexum moest van ver komen. Toch kon Hoexum voorkomen dat Oud de wedstrijd zou winnen door in de laatste rondjes hard in te lopen en de race werd pas op de finish beslist in het voordeel van Patrick Hoexum. Grote afwezige vandaag was Robbert Verlaan die op vakantie was. Ook Piet van Dijk was niet present, desondanks lieten de heren coureurs het beste zien. Chris Oud en Patrick Hoexum zouden elkaar vaker tegenkomen, want ook de tweede en derde plaats in het kampioenschap waren nog onbeslist. Rene Hoep van het eiland Texel wist hoe hij het aan moest pakken en wist een manche te winnen. Net als Johan Goos die dit jaar te kort schiet tenopzichte van het kampioenschap. Hoexum wist naast de Jan Bruin Trofee ook een heat te winnen, en deed in de finale nog een duit in het zakje door deze ook nog te winnen. De overige ereplaatsen gingen achtereenvolgens naar Johan Goos en Gerrit Brinkman.

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

10

Moos Kroon was nieuw in de rodeoklasse. De man die normaal Kevers rijdt maakte vandaag zijn opwachting in de rodeklasse. Kroon deed dit niet onverdienstelijk. Hij wist de finale te winnen in de auto van Ricardo Niele. Alhoewel het kampioenschap aan Jouke Laan bijna niet voorbij kon was het toch nog spannend. Met een overwinning in de laatste heat was het voor Laan genoeg om het kampioenschap in 2011 op zijn naam te schrijven. Bas Berkhout maakte met zijn grote Benz meters op Sint Maarten. Door de hele dag sterk te rijden wist hij het dagklassement op te eisen. Geen geluk voor de kampioen uit het noorden: Bareld van der Zee deed mee om de ereplaatsen, maar de tegenstanders wisten vakkundig roet in het eten te gooien van de man uit IJlst. Na Moos Kroon was het Emiel Laijen die de tweede plaats pakte in de finale, de derde stek bleef over voor Fred Schaafstra. “Van dik hout zagen met planken”, was de uitdrukking die we deze dag uit de kast konden trekken voor de 4-Cylinder klasse. Een ongelofelijk schouwspel tussen Lowie Hoedt en Johan Peetoom. Ook Jan Douwe van der Veen moest het ontgelden als mogelijke titelkandidaat en werd vakkundig in de sloot geduwd. Een notering van pechvogel van de dag kwam op naam van Paul Schouten. Schouten werd in de tweede heat rondgeduwd en kreeg vervolgens het hele veld om z’n oren, letterlijk! De auto van Schouten had geen wielen meer, en zijn dag was voorbij. Paul kon gelukkig zelf het voertuig ongedeerd verlaten. De familie Sintebin zag het allemaal gebeuren en deed wat ze moesten doen: Winnen! De races kwamen achtereenvolgens op naam van Leo Sintebin, Patrick Sintebin, Leo Sintebin en de finale voor Leo Sintebin.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


Hiermee kon Patrick Sintebin dan ook gekroond worden als ACON kampioen 2011. Vanzelfsprekend ging het dagklassement naar Leo Sintebin voor Ricco Bood. Het zou Jessy de Bruin niet weer overkomen, een finale als die van het Nederlands Kampioenschap eerder in oktober. Toen viel De Bruin met mechanische pech uit na een gevecht met Martijn Oudhuis voor de leiding, nu wist hij in een fantastisch steekspel de finale te winnen. Ditmaal troefde hij de concurrent Koen Maris af in de laatste ronde na een tactisch sterke race. Eerder in de race werden Rob Hink en Willem Koopmans al uitgeschakeld door de jonge man uit Dordrecht en was het voor De Bruin een lange weg om Maris’ voorsprong weg te werken. Uiteindelijk werd de wedstrijd in de allerlaatste bocht beslist door een min of meer mislukte last bender van Maris en kon Jessy de Bruijn met minimale voorsprong een finale op zijn naam schrijven! De derde plaats ging naar Wierd Gietema, dit was niet genoeg voor het kampioenschap… Lees verder op het verslag van het NK Stockcar F1 en de andere klasse’s

CROZZVISIE

Hoe verdrietig het ook is, wij auto- en motorsportfans zijn de afgelopen maand wel met de neus op de feiten gedrukt. Allereerst was daar Dave Weare, een Engelse bangercoureur, die in Hednesford het leven liet bij een aanrijding. Vervolgens verloren we week aan week Dan Wheldon en Marco Simoncelli. Op trieste wijze zijn we wederom herinnerd aan het gevaar van auto- en motorsport en nu het seizoen bijna voorbij is, is dit een goed moment om daar aan terug te denken. Ik weet dat we niet bezig zijn met de MotoGP of Indycars, maar dat dit soort dingen ook in Nederland kunnen gebeuren is duidelijk. Al zou het niet gebeuren, we moeten ons bewust blijven van het gevaar van autosport! Mark.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


KOLLU M: KAMP IOENE N BESLIS T

KOLLUM n De finale van de standaardklasse bevat twee grote kanshebbers. Haitze Idzenga start vooraan nadat hij zijn manches goed had doorstaan. Minder geluk was er voor de directe concurrent Eeuwe Heegstra, de kampioen van 2010. Heegstra liep al in de eerste manche op tegen een achterstand doordat hij tegen een andere auto tot stilstand kwam. De inhaalrace werd een inhaaldag voor Heegstra. In de finale gaat Idzenga overtuigend van start en rijdt de hele race op kop. Met vlaggetjes en slingers aan de wagen haalt Idzenga een finaleoverwinning binnen en kan hij terugkijken op een erg geslaagd seizoen met 3 keer winst in het dagklassement. Arnold van der Veen uit Roden schreef een 2de plaats bij en de derde stek ging naar André Linker die dit jaar te kort kwam om mee te doen voor het kampioenschap. Geen spanning voor het clubkampioenschap bij de kevers. Eelco Kruis reed de eerste manche en ruimde toen zijn wagen alweer op. Dit kwam mede door een flinke aanrijding tijdens de eerste manche, met aan het start verschijnen van deze eerste omloop haalde Kruis het kampioenschap binnen. Wel wist hij deze eerste manche vierde te eindigen wat genoeg was. De rest streed uiteraard hard voor de dagprijzen. Zonder

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

12

Lammert Brink die een indrukwekkende eerste manche reed maar in de tweede manche een valse start maakte en daarbij over het achterwiel van z’n voorganger vloog. Hierdoor belande hij ruim 20 meter van zijn startplaats op z’n dak en was de dag over voor de Nederlands Kampioen van 2010. Wie was dan wel echt snel? Henk Koop was wederom solide aan het rijden in Kollum en kon een derde plaats bemachtigen. Dooitze van der Berg maakte het afgelopen jaar grote stappen met zijn Honda aangedreven kever en kon in Kollum lang de strijd aangaan met de nummer 1. Van der Berg wordt tweede in het dagklassement. Patrick Boessenkool

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


T BIJ DE NAC

Speculaties over het wel of niet doorgaan van de races werden weeks voor de wedstrijden de kop in gedrukt. Als het aan het bestuur van de NAC lag ging de wedstrijd gewoon door. De mooie nazomer die Nederland beleefde hielp daarbij en de giertank moest zaterdag al vroeg van stal gehaald worden om de baan stofvrij te krijgen. Dit slaagde helaas niet, want het publiek kreeg de hele dag stof om de oren. Niettemin kon er genoten worden van mooie wedstrijden, welke beslissend waren voor het Clubkampioenschap van de Noordelijke Autocross Club.

was terug in Kollum en liet dat merken. Net als in het begin van het jaar op het circuit van Kollum was hij er sterk tijdens de manche’s en was hij de snelste in de finale, elke manche was Boessenkool sterk en nam de volle pond mee naar huis! Rodeo: een combinatie van racen en wrecken. Iets wat Hein Durk Vellema tot in de puntjes beheerst. Vellema weet in de manches precies wie hem nog bedreigen in het kampioenschap en pakt deze op sluwe wijze te pakken. Harmen Bijlstra had hierdoor geen kans meer om in de buurt te komen van de grote beker maar een tweede plaats in zijn tweede jaar is absoluut een groot compliment waard! Bijlstra komt vandaag niet verder dan een derde plaats. Ook de kampioen van 2010, Jaap Hiemstra, kan geen vuist maken en moet met hand en tand zijn derde plaats verdedigen. Hiemstra wordt zesde in het dagklassement. Erwin Polet reed een sterke en onzichtbare wedstrijd in Kollum, dit levert de man uit Wirdum een derde plaats op in het dagklassement. De tweede plaats was voor Atze Hoekstra die het naar eigen zeggen ‘naar zijn zin’ had op Kollum. Niet verrassend: Ook de laatste race in Kollum wordt gewonnen door Hein Durk Vellema: De nieuwe kampioen.

Een flink aantal bijschrijvers in de Sprintklasse 2000. De coureurs werden op deze afsluitende cross van de NAC als eerste los gelaten en dat zorgde direct voor veel, erg veel stof voor publiek als voor de rijders. Door het minimale zicht in deze eerste omloop werd er dan ook direct veel schade gereden, voor sommige was dit einde oefening van deze nazomer dag en voor andere was het weer er vol op tegen aan na veel sleutelwerk. Rene Hofstra heeft een pechseizoen, en moest na de eerste manche en de start van de tweede omloop opgeven met technische problemen. Jakob Kuil kon daardoor u

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


De laatste finale in het Vrije Standaard seizoen bij de NAC. En wat voor één! Wederom strijden vijf coureurs tot de laatste meters om de ereplaatsen! Sytze Storm, Lowie Hoedt senior, Patrick Sintebin, Jan Douwe van der Veen, Hielke Hendriks en Anne Poelstra maken wederom een fantastisch schouwspel in de finale. Lowie Hoedt leidt de eerste paar ronden, maar Sintebin, Storm en Van der Veen dringen aan. Henk Meijer en Tjerk Wiersma maken een koprol wat twee herstarts oplevert. zonder zorgen naar het kampioenschap rijden, maar toch Een rondenlang gevecht tussen Van der Veen en Sintebin was het niet zijn geluksdag. Bijschrijvers als Marcel Schoo, volgt waar Jan Douwe van der Veen uiteindelijk wel de sterkHedser Bruinsma en John Rotink zorgden ervoor dat er se- ste blijkt. Sytze Storm werd dagwinnaar in Kollum. rieuze concurrentie voor de man uit Engelbert was. Zowel Rotink als Schoo wisten niet te winnen vandaag. Het was de Drent Harrie Velthuis die na veel middenmoot plaatsen nu eindelijk een overwinning wist te boeken. Daar was Veldhuis zelf ook zeer verrast over. “Paar rondjes voor het einde dacht ik: Kop er bij houden.” aldus de winnaar van de finaleraces in Kollum. Kampioen Jakob Kuil kwam niet verder dan een achtste positie. De klasse waar het nog echt spannend was in het kampioenschap was de Stockcar F1 klasse. De eerste drie: Jan van der Iest, Albert Sikkema en Pieter van der Iest stonden allen binnen vijf punten. Uiteindelijk zou de coureur die het meest constant zou rijden winnen. Voor Jan van der Iest ging dat in de eerste manche al mis nadat hij bij start-finish in de greppel raakt. Sikkema en Pieter van der Iest reden deze manche probleemloos uit. In de tweede manche was het Sikkema die in de mist ging door te spinnen in de laatste bocht voor start-finish. Ditzelfde gebeurde in de derde manche en Sikkema verklaarde later dat de grip ver te zoeken was met zijn bolide. Ondertussen had Pieter van der Iest alweer genoeg punten bijeen gereden en mocht de beslissende vierde manche vooraan starten. In deze vierde manche had Pieter van der Iest niet lang nodig om een voorsprong uit te bouwen, echter sloeg hij in de eerste bocht van de tweede ronde over het dak… Een complete herstart volgt maar de jonge Harkemaster kan niet zijn tempo rijden die hij in de manches haalde. Hierdoor kunnen Ernst Jan Wekema en Bert de Vries ontsnappen en ook Albert Sikkema kan de derde plaats vast houden. Pieter van der Iest mag zich wel de nieuwe kampioen noemen met vijf punten voorsprong. Hij is de eerste die zijn vader Jan onttroont in jaren! HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

14

Na deze finales mogen de medewerkers rijden in de traditionele medewerkersrace! Crozz Magazine vormgever en mede eigenaar Joris Kammenga mag wat rondjes maken in de Stockcar F1 van Lourenz de Vries, en dat was een hele ervaring! “Dat was zeker een ervaring rijker, wat een kracht even zo’n wagen. Als je het middenterrein staat en er passeren dit soort wagens, denk je er nog niet zo over! Maar wat een kracht, op sommige momenten onbestuurbaar. Een zeer leuke ervaring, misschien zelfs voor herhaling vatbaar...”

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


MARKELO: MET 118 RIJDERS M

: : : : : : : : : ::

foto’s: Sjaak van Dijk en Geke Tempert

Na een financieel moeizaam jaar voor de AutoSport Vereniging Markelo (ASVM) hoopte toch iedereen dat het weer en de rijders hen niet in de steek lieten voor hun traditionele autocross. Normaal de laatste van het seizoen inclusief de huldiging van de Twentecup, maar door het aflasten van de wedstrijd in Bornerbroek, die de 23e wordt gereden zijn de prijzen nog niet verdeeld. Met 118 rijders mochten ze toch niet klagen, ook vele bekende namen die de weg hadden gevonden naar Markelo, waaronder Ton van Leeuwen en Mike Bartelen. Gelukkig werkte ook het weer mee, het was koud, vooral ’s morgens de rijp van

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

16

de nachtvorst was nog zichtbaar in het rennerskwartier, maar toen de zon erbij kwam was het heerlijk vertoeven op de Markelose grond! De ASVM had een super mooie en lange baan neergelegd. en ook qua publieke belangstelling mocht men zeker niet klagen. Regioklasse; de altijd sterk rijdende Barry Zwiers uit Bruchterveld had de 1e manche motorische problemen, een kapotte bougie, waardoor er niet meer inzat dan een 4e plek, de andere manches won hij met gemak. Tussen Barry Zwiers en Martin Oude Oosterik zit een gat van 26 punten in de Twentecup, dit kan nog alle kanten op, de 1e plek in de Twentecup is 20 punten. Pole in

de finale was er voor de die na dit seizoen zijn st met 15 rijders aan de s na enkele ronden kome pech voor Barry Zwiers d greppel parkeert, waard Oosterik, die hiermee zijn 6 punten. Standaardklasse: 21 rijde ten plaatsen voor de 15 in de Postma bolide wa de voorrondes. Erik Tem te zetten en kon daarme Matthijs Vos en Christiaa

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


: : : : : : : : : : ::

MOCHT DE ASVM NIET KLAGEN

e MR2 rijder Martin Oude Oosterik, tuur aan de wilgen hangt. De finale start, kopstart voor Barry en Martin, en de achterblijvers al in zicht met die zijn MR2 aan de binnenkant in de door de winst gaat naar Martin Oude n achterstand op Barry verkleint naar

ers die zich in de voorronden moes5 plekken in de finale. Freek Grijzen as sterk aanwezig, en reed netjes in mpert wist 3 manches op zijn naam ee de 1e keuze bepalen in de finale. an Scholtens hadden pech in de voor-

rondes, bakproblemen voor hen dus geen finale. Finale 7 ronden en 15 auto’s, kopstart voor de Nederlands kampioene Mariette Lokate en Freek Grijzen. Tempert komt slecht weg bij de start waardoor hij meters liet liggen bij de start, hij kan aansluiten op plek 3. Na een ronde of 3 staat er in de 2e bocht een auto dwars stil, Grijzen schiet binnendoor, Tempert pakt de buitenkant, Grijzen komt met 2 wielen aan de binnenkant in de greppel, Tempert heeft een betere lijn en pakt zo plek 2. Lokate rijdt ver voor aan en is niet meer in te halen, winst voor Mariette, 2e Tempert en 3e plek voor Freek Grijzen. Weinig kevers die nog aanwezig waren slechts 11 hadden de moeite gekomen om naar Markelo te komen, weinig spektakel in de voorrondes, finale winst voor Pasman, die hiermee RAMO kampioen is geworden. In het RAMO kampioenschap is alleen de sprint 1600 nog niet beslist. Er schijnt onduidelijkheid te zijn over de puntentelling, er zit een verschil in van 29 punten, dit zou genoeg moeten zijn maar bij ACT diepenmaat weten ze het zelf ook niet. [ G T ]

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


WIJK EN AALBURG n Een andere wedstrijd dan we gewend zijn van EZHACO, geen gewone cross maar een Crazy cross, monteurs en dames in de auto van de coureur en een 2 uurs wedstrijd waarin 35 auto’s de strijd met elkaar aan gingen. Alleen de Kever en Stockcarcoureurs reden een “normale wedstrijd”. Ondanks de hevige regenval was het terrein goed begaanbaar, de baan was wel zwaar maar daar hadden de coureurs weinig moeite mee. Voor de Kevers stond het 1e N.A.B Nederlands Kampioenschap op het programma. Het heeft een jaar geduurd voordat het N.K gereden kon worden. In 2010 werden er diverse wedstrijden afgelast door het slechte weer, en 2011 zou aan het eind van het seizoen niet anders worden. Maar het vele werk dat door de organisatie was verricht op de baan in Wijk en Aalburg had zijn vruchten afgeworpen. De 1e manche was een prooi voor Piet van Dijk, hij had een

Er was voor de start niet te zeggen wie uiteindelijk de grote beker mee naar huis zou nemen, de top zat zeer dicht bij elkaar, met elke manche een andere winnaar. Was het de gevestigde orde of waren het toch de outsiders die met de hoogste eer aan de haal gingen. Na de opwarmronde liet wedstrijdleider Gijs van de Kuil de startvlag vallen. Vanaf ronde 1 tot aan de finish vlag was er overal strijd op de baan. Ze probeerde van alles om elkaar te passeren binnendoor, buitenom, later remmen alle ingrediënten werden uit de hoge hoed getoverd om op de hoogste trede van het podium te komen staan. Na 15 spannende rondes was het Patrick Hoexum die voor Corald van Maurick en Rene Hoep als 1e onder de finishvlag door denderde. Het was een zeer mooie afsluiting van het seizoen, een seizoen waarin de Kevers in grote getale naar de wedstrijden van EZHACO zijn gekomen, en wat zeer zeker voor het volgende seizoen weer op de planning staat, met de DROWA KEVERCUP en het N.A.B NL kampioensschap.

WIJK EN AALBRUG: STOCK KEVERS EN EEN 2 UURS-R

foto’s: Annette vd Leest

super start en had in een paar ronde een grote voorsprong genomen en was niet meer te achterhalen. De 2e manche was het Corald van Maurick die met de hoogste eer ging strijken na een mooi gevecht te hebben geleverd met Patrick Hoexum, Rene Hoep en Niels Smal. Pechvogel was Piet van Dijk na weer een super start moest hij zijn Kever met pech aan de kant stil zetten. De gevechten op de baan werden steeds mooier en spannender, hoge snelheden, inhaalacties en bovenal een zeer sportieve strijd. In de 3e manche ging Patrick Hoexum er eens goed voor zitten, volop strijd leverend met Johan Goos, Corald van Maurick, Rene Hoep en Ton Severs denderde hij als eerste onder de finishvlag door.. HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

18

De 2e klasse die een normale wedstrijd reed was de Stockcar F1 klasse, dit keer met een redelijke groep van 13 coureurs. De laatste punten van het club kampioenschap werden verdeeld. De strijd aan kop werd vooral uitgevochten door vader en zoon v/d Iest, die het zeker zwaar te voorduren kregen door de plaatselijke coureur Jan Heijsteeg. Jan reed in de 1e ronde na een goede start ronden lang op kop, hij voelde wel de hete adem van Pieter v/d Iest in zijn nek maar helaas gooide een achterblijver roet in het eten voor Heijsteeg. In de laatste bocht koos Jan de verkeerde kant en reed klem op de achterblijver, een flinke inpakt op de achterbumper van Jan Sparreboom was niet te voorkomen. Pieter reed

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


e j

Het was voor de coureurs verplicht om minimaal 2 pitstops te maken, en gebeurde er wat dan kwam er een pacecar op de baan om zo de gestrande coureur van de baan te halen. Het was Guus Oudshoorn die de twijfelachtige eer had om zijn auto op zijn dak te leggen een aantal ronden later gevolgd door Kees van Rossum, die zeer spectaculair een aantal keer over de kop ging. De 2 uurs cross werd gewonnen door Gerrit Daan voor Niels Roest en Team Koole.

e

f

e -

g t r r

buiten om naar de overwinning. Als 3e kwam rookie Henk Binnendijk over de finishlijn, Henk rijdt voor het 1e jaar in de Stockcar F1 en begint zijn draai te vinden tussen het grote geweld. In de 2e manche gingen de gevechten weer tussen de bovengenoemde coureurs, helaas viel Jan Heijsteeg nu uit met een lekke band en was het Jan v/d Iest die de overwinning voor zich opeiste, met op de 2e plaats ook een rookie Alon van Wanum die het afgelopen seizoen regelmatig achter het stuur van de bolide van Patrick Verkade was gestapt en dit vandaag niet onverdienstelijk deed. Het lijkt een beetje saai te worden om maar steeds te schrijven dat de zelfde coureurs aan het strijden waren om de kop positie. Maar het is niet anders. Weer Jan v/d Iest voor Jan Heijsteeg en Pieter v/d Iest. Werd er door de andere coureurs dan niet gestreden? Natuurlijk wel ook achter de koplopers werd er fel gestreden, Toon en Rian Vronink, Ed Tesselaar, en Nico Lagerwei vochten onderling een mooie strijd uit. De finale werd gewonnen door Jan v/d Iest voor zoon Pieter en een mooie 3e plaats was er voor Alon van Wanum.

KCARS, RACE

Rond de klok van 15.00 uur werd er gestart met de 2 uurs cross. Een wedstrijd met veel EZHACO coureurs aan de start, zo reden er jeugdrijders, 1600 rijders en 2000 rijders door elkaar heen, aangevuld met coureurs die normaal niet bij de club rijden.

Na de wedstrijd was er op het rennerskwartier nog de prijs uitreiking en werden de diverse prijzen verdeeld. De Crazy- Cross was een leuke en spectaculaire afsluiting van het EZHACO seizoen. EZHACO kan terug kijken op een wisselend seizoen, begonnen met mooi weer en aan het einde van het seizoen geplaagd door regen. Ruim 200 verschillende coureurs starten er geduurde het seizoen op de 4 banen van EZHACO. Voor seizoen 2012 staan op het programma de Jatech Gronico, HCD cup Stockcar F2, de DROWA kevercup, N.K.Kevers en de Midzomerup Stockcar F1. [ M vd L ]

AUTO-MOTOR SPORTDAGEN IN GORINCHEM In de prachtige beurshal en op het buitenterrein een spectaculaire outdoor race arena gaan alle remmen in het weekend van 17 & 18 december 2011. Motoren, Oval Racers, Legends Car Cup, DNRT, NTTO, Stockcar F1 & F2, Karts, Trial Motoren teveel om op te noemen. Verder word er een Miss Speed 2011 en Rookie 2011 gekozen In de beurshal vindt u standhouders, kermis attracties en is er voor de liefhebbers een Design en Tuning lounge. Een gezellig terras voor een hapje en een drankje en muziek op het podium. Op het buiten terrein is er een 360 meter oval aangelegd waar op een spectaculaire demo wordt gereden door boven genoemde race klassen. Op dit moment min 50 auto’s ingeschreven. Tijdens dit weekend is het voor de coureurs mogelijk om hun N.A.B licentie aan te vragen. Deze licentie is onder andere geldig op de banen van de F.A.C, EZHACO, N.O.V. Op Texel en van de A.S.E. in Emmen Op de zaterdag (10 - 23 uur) en zondag (10 – 18 uur) zijn de deuren van de evenementenhal in Gorinchem open voor het publiek. Voor meer informatie kunt u kijken op www.auto-motorsportdagen.nl.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


TER APEL : AUTO CRO SS

foto’s:

Daniel Damstra & Te-Crossen.nl/ Barry Mol

Op 9 oktober was het alweer zover, veel van de crossen de laatste maanden waren afgelast dus er was een behoorlijke rijdersopkomst, maar liefst meer dan 200 coureurs wisten de weg naar Ter Apel te vinden. Uit alle windstreken, Zuid Holland, Friesland, Drenthe en zelfs een behoorlijk aantal Duitsers wilden graag hun kunsten vertonen op de prachtige asfalt baan. ’s Morgens stond het ijs op het gras in het rennerskwartier, maar al snel kwam het zonnetje er lekker bij en beloofde het een prachtige dag te worden. Er werd in verschillende klasses gestreden te weten, standaard 1300, standaard 1600, standaard 2000, toerwagen TER APEL n Traditioneel word in Autosportsta- klasse, Vrije standaard, sprinters , bangerstox en de alom bekende rodeoklasse. Op de dag zelf werd al snel duidelijk dat dion de Polderputten in Ter Apel jaarlijks de autode organisatie de standaard 2000 ging opdelen in 2 klasses, crossdag georganiseerd door de Noord Nederland- verstevigd en onverstevigd, een prima beslissing om zo alle se Ovalracing (NNO). Dit om de autocrossers kennis klasses even eerlijk te houden.

te laten maken met het “asfalt”, maar vele autocrossers zien dit simpelweg als leuke afsluiter van het au- Rond de klok van half 12 werd voor het eerst de startvlag naar beneden gehaald, en werd er afgetrapt met de stantocross seizoen. HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

20

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


SERS OP HET ASFA LT‌. daard 1300. Het was gelijk Kirsten Swink uit Nieuwe Niedorp die liet zien dat ervaring telt, vooral op het asfalt en de eerste manche gelijk eerste werd. Verder zagen we veel aanvaringen met de betonnen muur. In de verstevigde standaard 2000 was het Louis Lijklema die de eerste manche won, in de standaard 2000 was dat Adriaan Santing. In de vrijestandaard won Marcel Koerst na een ruig begin van de eerste manche. In de sprint 2000 was het niemand minder dan Bernd Stubbe die de gehele dag oppermachtig was op de baan in Ter Apel, hij won alle manches. In de rodeoklasse ging het er gelijk vanaf het begin ruw aan toe, waarbij zelfs Henk de Jager alias Hunter licht gewond raakte toen hij op een ongelukkig moment zijn wagen verliet en werd geschept door een mede coureur. Gelukkig bleef het bij wat hechtingen in de kuit, maar het had zeker anders kunnen aflopen. Een goede les voor elke coureur, in de auto blijven! Ook de bangerstox bracht weer het nodige spektakel waar het massaal toegestroomde publiek natuurlijk voor komt.

In de 2e manche van de 1300 klasse was het Robert Jan Bleeker die als eerste de streep haalde gevolgd door Stephan vd Fels. In de 1600 klasse was het de Friese carrosseriebouwer IJsbrand Dijkstra die de 2 manche wist te winnen. De Standaard 2000 werd gewonnen door Eeuwe Heegstra, terwijl Andre Linker snoeihard de muur in werd gewerkt tijdens de strijd om voorin te komen, zijn auto leek vanaf de kant behoorlijk beschadigd. In de verstevigde 2000 klasse was het Arnold vd Veen uit Roden die won. u

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Helaas waren de weergoden niet goed gezind aangezien het na de helft van het programma begon te regenen, en hoe… Het werd geen moment droog meer en dat maakt het rijden voor de coureurs op asfalt weer heel anders en misschien wel leuker. Voor het publiek was het dekking zoeken onder de paraplus. De omlopen in de 3e manches brachten veel glij en glibber partijen met zich mee wat de volgende daguitslagen tot gevolg hadden. In de standaard 1300 was het de oersterk rijdende Kirsten Swink die eerste werd, gevolgd door Stephan vd Fels en Robert Jan Bleeker. In de 1600 standaard was uiteindelijk IJsbrand Dijkstra de sterkste van de dag. 1 puntje kwam Ruben Schans te kort en werd 2e. Als 3e werd Simon Schipper uit Winschoten op papier gezet. De standaard 2000 klasse was na 2e manche samengevoegd wat natuurlijk een leuke 3 manche opleverde. De uitslag pakte goed uit voor het dorp Augustinusga, want daar kwamen alle coureurs uit de top 3 vandaan. Eeuwe Heegstra was nummer 1, Louis Lijklema werd nummer 2 en Peter Haagsma was 3e. De tourwagenklasse werd gewonnen door Dickie van Dam met zijn VW Golf VR6, 2e werd Eeltsje Hoekstra en als 3e was het Johan Kiewiet die in de wagen reed van Mark Schreuder, die zelf teleurstellend presteerde in de standaard 2000 klasse.

In de sprint 2000 klasse was het de gehele dag Europees Kampioen Bernd Stubbe die wist te winnen, Sjakko Visser uit Zeeuws Vlaanderen volgde hem op de 2e plaats.

Ruim een uur later dan gepland volgde de afsluiter van de dag, de spectaculaire “Andre van Duin caravan race”. Sommige caravans vielen al voordat ze op de baan kwamen uitelkaar, maar dat weerhield de coureurs er niet van om er een waar spektakel van te maken. Helaas kwamen een aantal rijders al snel vast te zitten in de modder van het middenterrein maar degenen die nog reden maakten er een De bangerstox werd gewonnen door Evert Westra uit ware show van voor het publiek. Uiteindelijk was het Arnold Westhoek gevolgd door Siede Sipke Kempenaar uit Damvd Veen uit Roden die het langst bleef rijden met iets wat woude. In de rodeoklasse was Marco Kok uit de Beemster vroeger een caravan was. met de meeste punten, Harmen Bijlstra werd knap tweede gevolgd door Erwin Pohet uit Wirdum. In de vrije standaard waren er 2 winnaars, Mike van Soest en Sander vd Mey had- Al met al was het weer een zeer geslaagde autocrossdag in den een gelijk aantal punten behaald, op de 3e, 4e en 5e Ter Apel. Enig aandachtspuntje voor de organisatie waren de plek ook een gelijk punten aantal, te weten Gert Visser, Erwin startopstellingen in het rennerskwartier, dit wekte namelijk Elzinga en Erwin Hoekstra. de nodige irritatie op tussen rijders en vrijwilligers. [ J vd B]

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

22

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


HISTORIE Stockcars, de 4-cylinder klasse, rodeo en de kevers‌ U kunt zich waarschijnlijk, net als ik, weinig anders voorstellen op de heilige ACON klei in Sint Maarten. Wij schrijven het jaar 1995, als de Sportklasse 2000 haar rondjes maakt over de diverse crossterreinen. Zo ook Sint Maarten. Op onderstaande fotozien wij Piet Scholtanus in duel met Yje de Vries, huidig NK coureur. Scholtanus rijdt tegenwoordig in de stockcar F1 klasse met nummer 98. Andere bekende namen uit deze klasse toentertijd waren Ronald en Bert Groot, Siete Jansma en Ronald van der Kleut. Foto’s met dank aan Piet Scholtanus!

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


BORNERBROEK: SEIZOENSAFSL

foto’s: Sjaak van Dijk en Geke Tempert

BORNERBROEK n Nadat het was afgelast op 9 oktober i.v.m. de vele regen ging het de 23e dan toch door! Het rennerskwartier was nog wel blubberig waardoor vele rijders op het terrein moesten worden gesleept. Veel deelname was er niet in de KNAF klassen hield de teller wel op bij zo’n 65 auto’s. De laatste wedstrijd die meetelt voor het RAMO en Twentecup kampioenschap, in vele klasses was het al duidelijk wie er kampioen was, maar o.a. in de regio en standaard klasse waren de prijzen nog niet verdeeld. Dit zorgde voor spannende voorrondes waar op het scherpst van de snede werd gestreden voor een goede klassering in de finale. In Bornerbroek is er ook altijd een Brooker klasse, waarin de lokale rijders hun kunsten kunnen vertonen, dit leeft erg en altijd veel deelname

wel gas moest houden anders kwam je de bocht niet meer door. In de regioklasse mocht Barry Zwiers niet verder zakken als plek 4 anders zou Martin Oude Oosterik wederom kampioen worden, na strijd in de manches en in de finale lukte dit en werd Barry 3e, hiermee is hij kampioen in de Twentecup. Barry en Martin stoppen volgend jaar, maar de klasse zal ongetwijfeld gevuld worden met nieuw talent. In de standaardklasse moest Erik Tempert, Christiaan Scholtens achter zich laten, er zat 1 puntje verschil in, de Nederlands Kampioene Mariette was niet meer in te halen, Scholtens en Tempert vechten om plek 2 en 3. Tempert had in de 3e manche bijna de koppeling er uit liggen en deed deze manche rustig aan om in de finale nog te knallen. In de finale bleef het een spannend gevecht, Tempert reed op 2 achter Mariette aan, soms een wit walmpje rook van de koppeling, De baan was zwaar, achterin erg nat waar je als rijder toch Scholtens kwam weer verrassend dichterbij, in de laatste HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

24

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


LUITING RAMO EN TWENTECUP

bocht voor de finishvlag vallen ze beide dood, maar Tempert over de crossbaan. Doordat de Justy niet meer reed en al weet toch snel genoeg weer op toeren te komen, waardoor op de aanhanger stond, werd hij met hun eigen auto / aanhij als 2e finisht voor Scholten en dus ook de 2e plek in de hanger over de baan gereden. Twentecup pakt. De feestavond van de Twentecup is 19 november om 20.00 Juniorklasse: Winst voor de sterk rijdende Stefan Blauw, ver- uur in de countrybar te Bornerbroek! Dus mocht je niets te rassend op de 2e plek Dagmar Toorn, deze dame lijkt steeds doen hebben‌ het is altijd een zeer gezellig feestje! [ G T ] beter over weg te kunnen met haar peugeot in het losse zand, een 3e plek was er voor Jarno Niks, die vorige week in Markelo nog erg veel pech kende, hij dacht dat zijn olielamp brandde‌ maar helaas was het de zon die er op scheen, waardoor hij het zekere voor het onzekere nam en als 10e eindigde. Kampioen in de Twentecup: Rudy van Asselt voor Jarno Niks en op de 3e plek Stefan Blauw. Na afloop van de KNAF finales werden de kampioenen van de Twentecup gehuldigd met bloemen en een ereronde

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


SINT MAARTEN n Velen hadden gehoopt, maar zeker niet gedacht dat de NK Stockcars in Sint Maarten toch nog verreden zou worden dit jaar. Gelukkig volgde een schitterende nazomerweek op een dramatisch augustus. Daardoor kon de ACON de wedstrijd op 2 oktober jl. door laten gaan. In alle klasses stonden kampioenschappen nog open, en maakte de ACON zelfs bekend dat er op 23 oktober nog een wedstrijd zou volgen (indien de weergoden gunstig gestemd waren). Het hoofdprogramma van de dag was uiteraard de Stockcar F1 klasse met ongeveer 80 deelnemers. De manches werden verreden over drie series. In de finale stonden de coureurs met de meest behaalde punten vooraan. Rob Hink mocht zodoende vooraan starten. Hink won alle drie de voorrondes zonder dat hem maar één strobreed in de weg gelegd was. Will Klaassen had vandaag last van turbulentie. In de eerste manche raakte Klaassen op het achterste rechtestuk over dwars en kon daardoor Sint Maarten van de andere kant bekijken. Hij kon zijn voertuig zonder letsel verlaten en deed in de latere manches weer mee. De finale haalde hij niet. Ook Robert Braaksma en Roelof van der Veen belanden op hun dak. Braaksma vrijwel zonder schade, maar bij Van der Veen was de schade aanzienlijk groter. Van der Veen zou dan ook niet weer aan de start verschijnen. Ook de ‘all-time favorites’ hadden niet het geluk aan hun zijde. Durk Greidanus liep in de eerste manche op tegen een lekke band, maar door twee manches te winnen kon hij zich alsnog eenvoudig kwalificeren. Bij Jac Tesselaar was dit andersom. Een overtuigend begin met een manche overwinning in de eerste serie maar vervolgens grote schade. Tesselaar reed de finale maar kon vrijwel direct weer de auto aan de kant zetten met schade. Jessy de Bruijn, sinds dit jaar een favoriet voor de overwinning, kon twee keer een tweede plaats noteren in de manches. Hij starte daarmee op de derde rij in de finale. Meervoudig Nederlands kampioen Axel Nijs kon nog een tweede plaats in de eerste manche op zijn naam schrijven ,wat restte was de snelste rondetijd in de finale. Nijs had geen geluk vandaag en kon niet voor de vierde keer het NK winnen.

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

26

NK STOCKCAR O

. Ouwe Bijlsma heeft één doel voor ogen: De NK in Sint Maarten nog eenmaal winnen. De toon werd gezet want de tweede startplaats in de finale was er voor de geroutineerde Fries. Een andere Fries die plaats mocht nemen op de eerste rij was Wierd Gietema. Gietema laat al jaren zien sterk te zijn in Sint Maarten en benadrukte dat vorig jaar al met een clubkampioenschap. Dit jaar was het doel wederom duidelijk, een greep naar de NK titel doen. Helaas voor Gietema is hij niet de enige die dat doel heeft. Zo’n 36 coureurs maakten aanstalten om voor in 25 rondes te beslissen wie de Nederlands Kampioen zou worden

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


STARTGRID FINALE

OUDHUIS’ VICTORY!

e

n -

j

-

Vanaf de start is het Rob Hink die door Albert Sikkema en Durk Greidanus de eerste bocht doorgeduwd wordt. Greidanus pakt hierbij de leiding gevolgd door Jessy de Bruijn die eveneens razendsnel naar voren stormde. Sikkema en Hink verliezen de mooie plaatsen die ze hadden en vervolgen hun wedstrijd in het middenveld. Ook Ouwe Bijlsma is al ver teruggezakt nadat hij na de eerste bocht vast kwam te staan in een greppeltje. Uitkomen bocht 2 wordt een enorme opstopping veroorzaakt door een aantal coureurs waaronder Lourenz de Vries en Jack Tesselaar. Ook Durk Greidanus spint hierbij en raakt zijn mooie eerste plaats kwijt. Hier wordt de wedstrijd voor geneutraliseerd waarna de herstart kan plaats vinden. De koppositie ligt dan lange tijd in handen van Jessy de Bruijn waar Martijn Oudhuis steeds dichterbij komt. De eerste twee posities lagen vast: De Bruijn en Oudhuis ging uitmaken wie de Nederlands Kampioen 2011 zou worden. Op het moment dat Jessy de Bruijn voorbij ging aan Oudhuis kwam diezelfde Oudhuis met een tegenoffensief. De jonge De Bruijn kreeg een tik te verwerken waarbij er een mechanisch probleem optrad. Hierdoor viel De Bruijn stil en was zijn wedstrijd over. Inmiddels waren Durk Greidanus en Fred Hink naar voren gekomen, maar konden Oudhuis niet meer bijhalen.

46-3-76 215-38-74 29-21-32 399-16-43 477-2-68 440-20-228

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


SINT MAARTEN BUITEN HET NK OM! SINT MAARTEN n Wie dacht dat de stockcars het enige interessante was tijdens de NK Stockcars had het mis. Zowel de Vrije Standaard, Kevers als de Rodeo was erg aantrekkelijk om te zien. Wederom een finale uit het boekje in de 4-cylinder klasse, in de volksmond ook vrije standaard genoemd. Johan Peetoom reed een hele sterke dag in deze klasse, hij wist ook lang de leiding te behouden in finale. Daarachter zat een gevecht met Patrick Sintebin, Jan Douwe van der Veen en de jarige Ricco Bood. Leider Peetoom moest in de laatste ronden enorm inleveren en zo kon Sintebin als eerste aansluiten en even later ook voorbij streven aan de man uit Winkel. In de laatste bocht wist Peetoom een alles of niets actie uit de kast te trekken waarbij hijzelf maar ook Sintebin wijd ging. Hierdoor zag Jan Douwe van der Veen zijn kans schoon om onder luid gejuich van het publiek de finale overwinning op te eisen. De finale van de rodeklasse werd opgeschrikt door een crash van Kees Minnes. De coureur uit Zwaagdijk maakte op het eerste gezicht een onschuldige koprol. Toch bleek er meer aan de hand te zijn. Nadat Minnes uit zijn voertuig bevrijd

was bleek in het ziekenhuis dat hij meerdere nek – en rugwervels gebroken had. Op dit moment is Minnes thuis aan het revalideren van zijn zware crash. Nadat deze finale van de rodeo klasse ongeveer een uur is uitgelopen maakt de ACON bekend dat het geen gevolgen heeft voor het overige programma en de eventuele problemen met de vergunning “een zorg voor morgen zijn”. Met het doorgaan van deze finale is de strijd snel beslist. Jouke Laan neemt met rasseschreden voorsprong op Koos Gropstra. Laan wist dan ook de overwinning te pakken, en een grote stap naar het kampioenschap. Een uitzinnige Jouke Laan vierde zijn feestje en mocht de grootste beker mee naar huis nemen! De overige ereplaatsen zijn nog niet verdeeld! Ook de keverklasse werd op zondag 2 oktober beslist. Robbert Verlaan wist 32 punten mee naar huis te nemen wat betekent dat hij ongrijpbaar is voor de concurrentie tijdens de volgende cross op 23 oktober. Verlaan pakt tevens de finaleoverwinning en z’n derde dagklassement van het jaar. Stanley Boots werd als tweede afgevlagd voor Patrick Hoexum.

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

28

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


NK DATA BEKEND VOOR KOMEND SEIZOEN

NEDERLAND n De KNAF heeft onlangs haar data bekend gemaakt voor zes rondes in het VEKA Nederlands Kampioenschap autocross. Met een aantal bekende NK locaties is het kampioenschap afwisselend en zal de strijd weer volop aanwezig zijn. Zaterdag 21 april zal afgetrapt worden in Haarle waar in 2010 ook de aftrap gegeven werd. Zondag 3 juni zal het circus te zien zijn in Langeveen/Reutum. In de doorgaans hete zomermaand zal het kampioenschap neerstrijken in het uit-

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

Contact: info@decrozz.nl Crozz Magazine: www.decrozz.nl

erste noorden: Dokkum. Hiermee heeft de NAC weer een NK binnen weten te halen. In augustus zullen de geroutineerde clubs van ACC Laren en ACC Geffen weer een NK organiseren in Lochem en Zuidland. De kampioensafsluiting met feest en prijsuitreiking zal dan uiteindelijk op zaterdag 15 september plaatsvinden te Visvliet, waar afgelopen jaar eveneens een ronde van het NK verreden werd! Kijk voor meer info op www.knaf.nl

Kopij mark@decrozz.nl Advertenties: joris@decrozz.nl

Redactie, Fotografie & Vormgeving Mark Bremer & Joris Kammenga Design:

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Crozz - Jaargang 2 - Editie 15  

Een 29 pagina tellende fullcolor magazine met veel verslagen, foto's en nieuws. DE CROZZ MAGAZINE

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you