Page 1

JAARGANG 2 - NUMMER 11

“REGEN VERPEST EEN MIDDAG IN JUNI”

INFO@DECROZZ.NL RUISELEDE n Bij een ongeval in het Belgische Ruiselede is tijdens het eerste EuroPokal weekend een meisje omgekomen. Het 10-jarige meisjes kreeg een rondvliegend wiel op het hoofd en liep daarbij zwaar hoofdletsel op. Na eerste hulp is ze per helicopter over gebracht naar een dichtbijzijnd ziekenhuis waar ze later die avond bezweek aan haar verwondingen. De wedstrijden zijn na dit heftige ongeval afgelast. Tijdens het EuroPokal weekend zou de ‘Kevin Neerman Memorial’ verreden worden. Kevin Neerman, zoon van één van de organisatoren, overleed vorig jaar na een verkeersongeval. EuroPokal voorzitter Jo Rikken verklaarde tegen de Belgische krant Nieuwsblad dat de wedstrijden gelijk na het ongeval zijn afgelast. “We vonden het niet meer waardig om verder te rijden.” Volgens hem maakte de organisatie geen fouten, maar het meisje stond op een plaats waar ze niet mocht komen, aldus Rikken. Vanuit Crozz Magazine leven wij mee met de nabestaanden, getuigen en de organisatie van de EuroPokal.

NEDERLAND n Het regende afgelastingen in het derde weekend van Juni. Al vroeg werd bekend gemaakt dat de autocross in Wijk en Aalburg van de EZHACO niet door zou gaan. Deze wedstrijd werd verplaatst naar 16 juli wanneer er alsnog in Wijk en Aalburg gestreden zal worden in de diverse klasses. Een grotere schok kwam op donderdag toen bekend werd gemaakt dat de autocross in Ten Boer van zaterdag 18 juni niet door ging. Niet alleen zou dit de vierde ronde zijn van het NNCRO kampioenschap, deze dag zou tevens in het teken staan van de VrijeStandaard.nl Nederlands Kampioenschap Vrije Standaard. Helaas deed de hevige regenval de organisatie besluiten deze wedstrijd te verplaatsen naar 16 juli. Dan zal ook het NK Vrije Standaard plaats vinden. De KNAF kondigde vrijdagochtend 17 juni aan niet te bellen met ACC Laren en rustig de diverse websites in de gaten te houden over het wel- of niet doorgaan van de NK in Lochem. Al snel gingen de geruchten dat deze wedstrijd inderdaad afgelast werd, en al heel snel kwam dan ook het officiële woord. Deze ronde van het Nederlands Kampioenschap autocross zal 27 augustus alsnog plaats vinden in Lochem. VAN DE REDACTIE n Officieus is Crozz Magazine deze maand jarig. We waren rond deze tijd in 2010 al druk bezig met de voorbereidingen van ons hobby project. Een hobby die toch echt weer veel te veel uit de hand is gelopen, soms tot ergernis van deze of gene. Tien edities hebben we het afgelopen jaar op het net geslingerd en dit is het begin van nummer elf. Er zit voor ons beiden ontzettend veel tijd in, maar door alle positieve reacties is dat het absoluut waard! Zonder alle vrijwilligers die elke maand een bijdrage leveren aan Crozz Magazine is het niet te doen. Volgende maand zullen we deze mensen vanuit een andere hoek belichten! Inmiddels hebben we meer dan 850 leden. Wij bedanken in deze editie natuurlijk weer alle adverteerders, zonder hen kunnen wij geen magazine maken!


KOLLUM: HET STOF HIELD KOLLUM n Door de wisselende omstandigheden van het weer afgelopen Pinkstermaandag in Kollum was het een lastige dag voor coureurs, publiek en organisatie. De toegestroomde mensen kregen over de dag een kleine hoeveelheid water te verwerken wat ten voordeel van de baan bleek te zijn. Het stof hield ondanks de regen nog steeds de overhand. Bandenkeuze was lastig te maken over de hele dag, zo bleek in de Stockcar F1 klasse. Kampioenschapsleider Albert Sikkema wist de eerste manche te winnen maar kende daarna enkel pech. Een aantal extra rijders waren aanwezig waaronder oud NAC coureur Bert de Vries. Hij had het naar zijn zin op de Kollumse klei en behaalde een tweede plaats in het dagklassement in Kollum. Jan van der Iest werd derde en pakt de kop in het kampioenschap daarmee terug. De eerste prijs werd gewonnen door Ernst Jan Wekema die wederom onverslaanbaar leek op Kollum. Drie series in de standaardklasse betekende een kleiner startveld dan gewoonlijk. Ondanks dat was de strijd niet minder hevig. Equipe Idzenga, kampioenschapsleider, was wederom erg sterk in Kollum en haalde een derde plaats over de dag. De tweede plaats was voor André Linker die moeite had om de leider bij te houden. Eeuwe Heegstra kan nog een overwinning bijschrijven op z’n conto Een valse start voor Jakob Kuil betekende dat hij uit de finale uitslag gehaald werd. Hierdoor was het een eenvoudige HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

2

klus voor Chris Wagenaar die zijn tweede overwinning pakt. De tweede plaats was er voor Jakob Koops en de derde voor Gerk Kooi. Een waar titanenduel wordt uitgevochten in de keverklasse 1600. Liepen de gemoederen in Driesum hoog op in de finale, deze keer was het ook raak. Het duel tussen Eelco Kruis en Jacob Heeres waarbij Heeres bij het rek op reed in de eerste bocht en even later zette Kruis Heeres hardhandig om. Dit alles maakte dat Jemke Veenstra met een pijnlijke arm naar een overwinning kon rijden. Ondanks het incident werd Jacob Heeres tweede en Johan Merkus werd derde. Tjeerd van der Wal schreef bij een klapper in de tweede manche zijn kever nagenoeg af. Hij bleef zelf ongedeerd maar het is de vraag wanneer Van der Wal weer op de baan verschijnt. Hij valt niet op in al het rodeo geweld, toch klimt Harmen Bijlstra steeds in het klassement van de Rodeo klasse. Met een tweede plaats in Kollum klimt de ‘Foestrumer’ naar een tweede plaats in het kampioenschap met maar een handvol punten achterstand op de man die in Kollum derde werd: Hein Durk Vellema. Jurjen de Jong rijdt al wat jaren mee in de rodeoklasse van de NAC maar wist nooit een overwinning te pakken. Wat dat betreft pakte hij de primeur door op indrukwekkende wijze het de winst te pakken in Kollum.

::::::::::::::::::::::::::::::::::: De vrije standaardklasse blijft toch een publiekstrekker in


D DE OVER HAND

Kollum. Met een mooi startveld zaten alle toppers van het noorden er weer bij. Sietse Storm die de afgelopen tijd in een goede vorm was vloog op het rechte stuk de kleiwal in waarbij de achterkant van z’n bolide zwaar beschadigd raakte. Hij kon na één manche alweer opladen. De jonge mannen tussen het Vrije Standaard geweld wisten zich weer fantastisch te handhaven. José Douwes kreeg in de finale een tikje waardoor hij in de sloot geraakte, maar Ybe Vellema was onklopbaar. Hij bleef onder andere Hielke Hendriks voor die tweede werd. De derde plaats ging naar Anne Poelstra. De standaard 1600 rodeo klasse waren wederom aanwezig in Kollum. Na het spektakel van afgelopen jaar kon het niet uitblijven dat men dit jaar nogmaals aanwezig zou zijn. Iets minder coureurs kwamen maar het spektakel was niet minder. Uiteindelijk wist Marco Kramer te winnen voor Alex Spanjer en Gerlof Fokkema. De volgende NAC wedstrijd is op 2 juli in Sint Anneparochie. Daar zal de Stockcar F1 klasse voor dubbelprijzengeld strijden.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Had de Vrije Standaardklasse twee jaar geleden nog een startveld van 60 auto’s, dit jaar bleef het bij één manche. Sietse Storm ging als eerste de finale in, naar het startveld kijkend werd duidelijk dat vooral de zandwagens vooraan stonden. Sietse Storm kreeg zwart na een tik bij Jan Douwe van der Veen. Van der Veen kwam overigens niet verder dan een vijfde plaats. Johnny Boon liet zich in de manches al goed zien, maar kwam door één slecht resultaat wat minder in de finale. Toch kon de Olderbekoopster heel goed tempo maken en gaf iedereen het nakijken. De tweede plaats was voor Wilmer Drenth en de derde voor Tjeerd Voor het eerst mochten de junioren ook meedoen Wekema. in Noardburgum, zo’n 25 jonge coureurs kwamen hier op af. Jeffrey Zwiep was een maatje te groot Een aardig startveld voor de Keverklasse 1600 voor de jonge dames en heren en wist de winst te was het begin van een mooie dag! De finale werd pakken. De tweede en derde plaats bleven zeer een veelbesproken één door weer een valse start. dicht bij Noardburgum: Pieter Veenstra en Rins Twee jaar geleden was het Lammert Brink die won Teitsma completeerden de rest van het podium. na een valse start, dit keer was het Henk Koop. Ook hij werd gediskwalificeerd en kwam uit op en mager startveld in de Sprintklasse 2000cc waar wel een aantal toppers aanwezig waren. Wietze de Vries kon het nog niet bolwerken en raakte in de eerste manche hard in de greppel. Ook de geplaagde Rene Hofstra komt er niet aan te pas. Hij wint nog wel een manche, maar in de finale is hij vierde. De derde plaats gaat naar Harlingen, Pieter Poelstra. De tweede plaats is voor Hendrik Hut die een mooie strijd levert met Poelstra, maar de nummer één is niet bij te halen. Die nummer één is John Rotink uit Ossenzijl. Hij strijkt 500 euro in z’n zak.

een zesde positie. He start nog wel een fan Koop en Frits de Haan voor Tjeerd van der W

Het absolute hoogte Standaardklasse. Voo voorin te vinden zoud inderdaad het startve tse Idzenga, Hans Zw voorop staan. Zwier rondjes de koplopers afloop ‘deze kanonne Zwierenberg wordt leiding en De Vries pr ontdekt dat de buite ligt De Vries een aan tse Idzenga uit Drach als De Vries doet. Het winst op, en verwijst plaats.

NOORDBERGUM: FINALES OM HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

4

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


et leverde ondanks de valse ntastisch gevecht op tussen n. De Haan pakt ook de winst Wal en Wiebe Stegenga.

epunt van de finales was de oraf was bekend dat de MR2’s den zijn, en ze domineerden eld. In de finale zien we Haiwierenberg en Yje de Vries renberg moet na een paar s laten gaan en verklaard na en niet bij te kunnen houden’. derde. Idzenga neemt de robeert een aantal keren, hij enkant de oplossing is. Dan ntal rondjes voorop tot Haihten het op dezelfde manier t levert Idzenga de glorieuze Yje de Vries naar de tweede

M TE SNIJDEN!

Het schitterende weer kwam de organisatie van de autocross Noardburgum ten goede. Een vlotte wedstrijd waar toch wel intensief aan de baan gewerkt moest worden kon rond half 7 besloten worden met de finale in de regioklasse. Een absolute veldslag zo bleek. Appie de Wilde nam vanaf de start de leiding in deze finale. Door diverse crashes moest er vier keer een herstart komen om uiteindelijk ook tot de 8ste ronde te komen. Ook daar was Appie de Wilde de beste voor Edzer Paulusma en Egbert Mozes die als één van de laatste een plaatsje in de finale vond. Hij kwam via de B-Finale binnen.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Zoals elk jaar was er qua publieke belangstelling niets te klagen; integendeel het publiek stond letterlijk rijendik langs de kant. De organisatie was in handen van Stichting Racing Team Termunten en Omstreken (R.T.T.O.) en er werd getreden in de 1400 standaard klasse, standaard klasse en de vrije standaard klasse. De crazy race van Termunten is bekend en berucht om het ruige verloop in de manches, want bij crazy races als deze in duwen en botsen toegestaan, voor het publiek natuurlijk elk jaar een lust voor het oog. Als toetje is er ook altijd de bekende massastart voor de standaard klasse.

TRADITIONEEL SPEK TA

: : : :

Er werd in de standaard k verdeeld over 4 series gestre de laatste 9 die recht gaf op Bij de 1400 klasse waren er 3 standaard waren er 2 series. was er voor Abe Wiersema na de start kwam hij behoor tegen de rioolbuizen in de schade aan de auto, en ook l onderzocht door de EHBO.

De finales werden over 8 leverde P. Kortlever een ee standaard klasse, achter he

foto’s: DWFotografie/ Dennie Woldijk CrossFotos.nl/ Tamara Ellens

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

6

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


TAKEL IN TERMUNTEN!

: : : : : : ::

ter en Henk de Jager met zijn achterwiel aangedreven Volvo. De vierde en vijfde plaats waren voor Henk Kok en D. Post. In de standaard 1400 finale was G. Kruizinga de snelste gevolgd door T.B. Scholtens en H. Dallinga. R. Zijl en J. van Donk tekenden voor de 4e en 5e plaats. In de finale van de vrije standaard klasse was er een spannend gevecht gaande tussen Patrick Huizinga en Sietse Storm. Deze twee raakten elkaar op het rechte stuk waardoor Patrick dwars rondes gereden en over de band schoot, een grote band raakte en erste plaats op in de vervolgens weer dwars de baan over. Gebrand op em eindigden J. Win- de eerste plaats wou die gelijk weer omdraaien

klasse in 3 manches eden voor een plek bij een plek in de finale. 3 series en in de vrije . En behoorlijke crash a in zijn Volkswagen, rlijk hard tot stilstand eerste bocht. Flinke lichamelijk is hij even

maar belande over het dijkje heen in de sloot. Ook Jos Steenhuis viel uit in de finale door een defecte homokineet. Sietse Storm kon eenvoudig de finale op zijn naam schrijven, waarna Robin Zijl 2 werd. Sjoerd de Jager, Bennie van Houten en M. Scholte werden 3e. 4e en 5e. De massastart verliep ook rustiger dan normaal, maar toch vielen behoorlijk wat auto’s uit. Na een 10-tal rondes werd de herstart gegeven voor de finale van de massastart die eenvoudig gewonnen werd door Gosse Bergsma. Iedereen in Termunten kan weer terug kijken op een geslaagde dag, al had het publiek wel wat meer spektakel gewild! [ J vd B]

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


HEMELVAARTSCR foto’s: Geke Tempert

SINT IDORISHOEVE n Zoals meestal met Hemelvaartsdag is het mooi weer op de Hoeve. De zomerfeesten van de Hoeve staan op Hemelvaartsdag altijd in het teken van een autocross georganiseerd door de ACCLa ( Laren). Op zondag was er de duocross waar de één stuurt en de ander gasgeeft en remt. Het publiek heeft zich vermaakt deze dag met een grote kermis en ’s middags vanaf 16.00 uur de Band zonder Banaan in de tent. Veel tribunes langs het parcours, waardoor iedereen er lekker bij kon zitten en het voor een ieder goed te zien was! Weinig deelname aan de autocross, zo’n 70 coureurs namen de moeite om richting de Hoeve te komen. Korte baan die wegens tijdgebrek slecht onderhouden werd, zelfs voor de finales werd er niet geschoven. Weinig spectaculaire en opvallende zaken, waarschijnlijk door de 1e EP dit weekend in Ruiselede viel de deelname tegen en waren er weinig top coureurs aanwezig. In de voorrondes veel geduw en getrek in de bochten, waardoor de officials toch wel diverse waarschuwingen uitdeelden, ook omdat men de finishvlag slecht kon zien, reed men nog wel eens door nadat men was afgevlagd! Finishvlag zat net voor de laatste bocht, ook een beetje een vreemde plek. Pech voor de altijd sterk rijdende Martin Oude Oosterik, in de finale begaf zijn versnellingsbak het

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

8

geten. Hielke Grefelman had zijn MR2 nog niet weer klaar en stond aan de start met de voor hem zo vertrouwde Opel Kadett. Uiteindelijk een mooie 6e plek voor hem. De podiumplaatsen gingen naar: 1. Barry Zwiers 2. Maikel Kamphuis en de 3e plek voor Martijn Oude Oosterik. Een MR2 podium! In de juniorklasse een volle bak, waardoor de gezusters Kuipers met elkaar in de clinch kwamen, familieruzie het gevolg? Nee dat zal wel meevallen! Jarno Niks kon hier van profiteren, hij werd uiteindelijk 2e. Na Rudy van Asselt en voor Monique Kuipers. Twee series in totaal 17 auto’s in de standaardklasse. Dit leverde op de baan veel ruimte op. De MR2’s hadden het moeilijk op de korte zware zandbaan, in de laatste bocht viel men gewoon dood, daardoor lag het redelijk dicht bij elkaar in de 1e manche. Naarmate de wedstrijd vorderde leek de baan harder te worden en gingen de beams motoren met een ¼ baan voorsprong naar de winst in manche 2 en 3. Finale: 15 coureurs aan de start helaas voor Herwin Bonhof had iemand zich niet afgemeld, anders had hij nog finale kunnen rijden. Finale slechte start voor Tempert, de altijd snelle startster Monique van der Heide pakt kopstart voor Scholten en Lokate, ook Snippe zit er goed bij. Bij uitgaan 1e bocht vliegt Matthijs Vos over zijn dak en blijft op de kop liggen, dit resulteert in code rood en volledige herstart. In de herstart is het Tempert die kopstart pakt, veel beter weg, dan Monique

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


ROSS IN SINT IDORISHOE VE en dan Mariette, de dames moeten het gaspedaal flink indrukken om Tempert bij te blijven. Onderling wel kleine gevechtjes tussen de dames. In het middenveld vinden we Rik Mollink die woensdagavond had besloten om zijn Kadett ook nog maar even uit de schuur te halen, hij reed een nette 5e plek. De winst ging naar Erik Tempert, Monique van der Heide op 2 en Mariette Lokate op 3. In de toerwagen klasse was het Gerbert Paus die zijn Justy for Fun flink de sporen gaf en met winst naar Bornerbroek ging. Ook team Lodeweges uit Markelo had zijn Peugeot weer klaar na veel uren sleutelen in de schuur na de crash in Ijsselsteyn. Uiteindelijk de winst voor Gerbert Paus voor Equipe Arkes en Jeroen van Heusden. In de keverklasse was Bram Hoogstra van de partij om een testrit te maken met de europokal kever, helaas voor hem een flinke crash in de 1e manche, waardoor hij de rest niet meer heeft gereden. [ G T ]

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


PINKSTERCROSS IN ZEVEN

foto: Marc v d Leest

ZEVENHUIZEN n Ik had in mijn vorig artikel geschreven: de Grandprix van Zevenhuizen is the place to be. Nou dat hebben we geweten, dat vonden nog veel meer race liefhebbers. Rond de baan stonden ruim 4000 enthousiaste supporters. De dag begon al vroeg, om 06.45 stonden de 1e rijders aan de poort. EZHACO had 10 verschillende klasse aan de start, de Kevers en de Stockcar coureurs waren het best vertegenwoordigd. De dag werd traditioneel begonnen met de jeugd rijders, in het begin was het een beetje zoeken naar grip, er was de uren voor wedstrijd nogal wat water op de baan gereden om het stof zoveel mogelijk tegen te gaan. Naar mate de dag vorderde werden de snelheden hoger en was het Janick Vos die met zijn gele Swift een heftige koprol meemaakte. Gelukkig werd er erg sportief gereden door deze jonge helden! De 1600 klasse was één groep, die aan elkaar gewaagd is met deur aan deur gevechten, strijden tot op de millimeter. Het waren de Brabantse coureurs Axel Verhagen en Cor Timmermans die de dienst uit maakten op de Zuid Het debuut met de nieuwe wagen van Lourenz de Vries Hollandse klei. is erg goed verlopen. Paaszondag reed hij in Sint Maarten Waren het Marcel en Patrick Simons die in de 2 manches voor het eerst met z’n nieuwe bolide en schreef gelijk de heer en meesterop waren, in de“De finale van de 2000 dagoverwinning zijn naam. wagen ligtEZHACO erg goed, en waren het Team Koole, Guus Oudshoorn en Niels Roest die het vertrouwen is er”, aldus de man uit Twijzel. Ook Paasmet de hoogste eer streken. gevechten werden er maandag in Dokkum was De Mooie Vries erg goed bezig, maar geleverd zoalsde weprijzen die gewend zijncrash in deze viel net buiten door een metklasse. Pieter v d Iest

LOURENZ DE VRIES VERRAST TIJDENS DEBUUTWEEKEND

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

10

De regio rijders werden onderverdeeld in 2 groepen, veel coureurs op de baan hier en daar een beetje duwen en hangen. Dit zorgde voor veel strijd en dat niet alle auto’s ongeschonden uit de strijd kwamen. Maarliefst 18 kevercoureurs waren af gereisd naar Zevenhuizen. Er werd weer gestreden om de DROWA kevercup, sommige coureurs konden hun zenuwen moeilijk in bedwang houden, tijdens de opwarm ronde werden er al een paar plaatsen gewonnen, de wedstrijdleiding had dit gezien en iedereen werd weer terug naar zijn positie verwezen. Binnen de 1e ronden ging het al mis voor Piet van Dijk, een flinke koprol in de ploegveur tot gevolg. Er volgde een algehele herstart. De snelheden lagen zeer hoog, hele mooie gevechten op de baan de kever coureurs waren toch wel de smaakmakers van de Grandprix van Zevenhuizen. Helaas maar 4 rijders in de Stockcar F2 klasse, Mark en Dennis Tesselaar, Marcel Sipma en Joey Sloof, wisten toch een leuke wedstrijd neer te zetten. Een paar nieuwe gezichten in de tourwagens, Rolf de Graaf en Joeri Slappendel hadden hun wagens eindelijk gereed, helaas hadden ze niet veel geluk deze middag, Rolf zagen we na de 1e manche niet meer terug op de baan en Joeri was in 2maal over de kop gegaan en besloot om in de finale niet meer te starten. [M vd L]

“...dit had ik nog niet verwacht...”

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


NHUIZEN

Ruim 20 Stockcar F1 coureurs waren aanwezig,vooral veel coureurs uit het grootste stockcar dorp van Nederland Nieuwerkerk aan de IJssel. Het was weer ouderwets Stockcar rijden veel bumper werk. Jac Tesselaar was er op gebrand om zijn titel van vorig jaar te prolongeren, met veel hang en duw werk baande hij zich een weg naar voren, totdat hij Mark Woudenberg tegen kwam, via het achterwiel werd Jac gelanceerd en kwam boven op de Stockcar van Mark te staan. Floris Verbruggen won de 1e manche door bekeken te rijden en zich niet al te veel met de gevechten te bemoeien. De finale was er een om door een ringetje te halen, je kwam oren en ogen te kort, 2x werd de wedstrijd stilgelegd. De 1e keer voor Bert Honderd die hard in de greppel terecht kwam en even geen lucht meer kreeg door de impact van de klap. Danny Winkel was de veroorzaker voor de tweede rode vlag, net voor start en finish kwam hij in de greppel terecht en sloeg hierdoor een paar maal over de kop. Nadat alles was opgeruimd werd er gestart,J ob Honderd had de kopstart maar werd snel voorbij gestoken door Jac Tesselaar. Samen denderden ze richting de finish, Jac op kop en op zijn bumper Job, ze kwamen in de laatste bocht bijna naast elkaar de bocht uit, zij aan zij richting de finish. Met een bumper lengte voorsprong won Job Honderd voor Jac Tesselaar de Grandprix van Zevenhuizen. Een mooie dag voor de organiserende vereniging EZHACO, maar de grootste winnaar was toch wel het publiek, mooie spannende wedstrijden een super dagje autocross.

CROZZALBUM v/d MAAND Leuk, zo’n geluidsinstallatie langs de baan… Maar veel mensen trekken die oudbollige Nederlandstalige muziek echt niet meer. Daarom de rubriek:

Crozzalbum van de maand is:

Guus Meeuwis - Open Armen

Guus Meeuwis is geen onbekende meer in Nederland. Ondanks heeft hij vier stadion concerten gegeven in Eindhoven. Ook daar ging bij zijn nieuwste singel Open Armen figuurlijk het dak van er van af. Guus werd in 1996 bekend met het nummer `Het is een Nacht.’ . Inmiddels is hij 25 stadionconcerten rijker en een gelukkig mens!!

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

12

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


40 JAAR CROSSEN IN SUMAR foto: tadesmedes.nl/ Tade Smedes

SUMAR n Op pinkstermaandag werd zoals altijd de traditionele autocross in Suameer verreden. Een bijzonder jaar, want de cross bestond maar liefst 40 jaar. De cross is 40 jaar geleden ontstaan toen Wierd de Vries benaderd werd door een groep jongeren om een autocross te organiseren. Wierd de Vries had net het cafĂŠ in Suameer gekocht wat niet erg lekker liep, en hij bedacht zich dan ook niet toen dit aanbod naar voren kwam. Nu 40 jaar later is de autocross van Suameer niet meer weg te denken bij veel coureurs in deze regio. Bij deze cross rijden de regioklasse, standaard lasse, damesklasse, vrije-standaardklasse en de

sprintklasse 2000. Voor het eerst in Sumar reed dit jaar ook de Juniorklasse mee, met maar liefst 19 deelnemers aan de start. Aan het begin van de dag was het weer niet erg gunstig, maar langzamerhand begon het op te klaren en ondanks een paar kleine buien tussendoor bleef het weer de rest van de dag goed. Zoals ieder jaar was de regioklasse het populairst met maar liefst 160 deelnemers. Een zware strijd dus om hier in de finale te komen. Uiteindelijk was het Wolter Tiekstra die in eigen dorp de overwinning wist te behalen. De overige podiumplaatsen gingen naar Marcel Andela op de tweede plaats, en Appie de Wilde op de derde plaats. Bij de standaardklasse was het Bert Jan Hoepel die de overwinning wist te behalen. In de damesklasse kwam een oude bekende terug, Anneke van Duin. Dit keer was ze in volle strijd met haar dochter Monique de Vries die ook meedeed. In de finale had Monique pech, waardoor haar moeder Anneke de overwinning pakte en Monique het met de derde plaats moest doen. Op de tweede plaats eindigde Yvonne Veenstra. Bij de Vrije-Standaardklasse was het Theo van Houten die de overwinning binnensleepte, na de hele dag keurig vooraan te hebben gereden. In de Sprintklasse was het John Rotink die de overwinning wist the behalen. De Juniorklasse werd dit jaar voor het eerst verreden in Sumar, wat een succes bleek te zijn. Het was hier Jeroen de Boer die er met de overwinning vandoor ging. Op de tweede plaats eindigde Silke Jongbloed, en op de derde plaats eindigde Klaas Mulder. Een zeer geslaagde cross 40e cross in Sumar!

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


BAN DENK EUS BEPA LE GOEDE KLASSERING IN STEDUM n Het ging er weer ouderwets hard aan toe tijdens de jaarlijkse autocross in het Groningse dorpje Stedum. Op de oude ijsbaan waren zo’n 150 coureurs in de diverse klasses aanwezig om er een spektakel te maken. Het publiek was dan ook weer in grote getalen aanwezig. Door een grote regenbui viel de finale helaas in het water en ging het niet meer op snelheid, maar de banden…

René Rijzenga trok zich niets aan van dit alles en wist door de manches heen de meeste punten te verzamelen. Ook in de finale was hij de snelste. In het kader van de Standaard 1600 cup waren de heren van deze klasse te gast in Stedum. Met een deelnemersveld van 12 wagens maakten deze heren er een mooie strijd van! Debutant in de standaard 1600 rodeo Albert Kammenga, wist twee keer een goede start te maken maar moest dat bekopen met een harde koprol. Jan van der Wey liet zich overduidelijk zien in Stedum en wist de finale te winnen. In de manche had van der Wey wat pech en heeft onder andere de sloot in Groningse Stedum bekeken, maar zei voor de finale “ Het gaat om de finale vandaag.” Zo gezegd zo gedaan luid het spreekwoord dan, vanuit midden uit het veld direct naar voren gereden

De 1400 klasse in Stedum wordt in de eerste manche opgeschrikt door een stevige klap van Daniel Bouwman. Bouwman raakt hard een zandbult en komt vervolgens neer op de motorkap van een collega coureur. Na een snelle code rood geeft Bouwman aan last te hebben van z’n rug en nek. Daarop neemt het medical team actie en wordt de brandweer ingeschakeld om Bouwman uit de wagen te halen. De wedstrijd van de Vrije Standaard klasse kan de boeken Later bleek dat Bouwman slechts wat kneuzingen over hield in als één van de spectaculairste van 2011. In de tweede aan zijn crash. HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

14

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


De standaard tot twee liter klasse is een vaste waarde binnen de NNCRO. Met veel gevechten op de baan strijden deze heren op het scherpst van de snede voor de podium plaatsen. Arjen Santhuizen kon in de manches geen vuist maken tussen het Groningse geweld, maar op de natte klei kon Santhuizen uitstekend uit de voeten en wist de finale dan ook eenvoudig te winnen. Marco Rozema wist geen vuist te maken in de manches maar was in de finale ook goed en werd tweede. De derde plaats bleek voor Roy Kerbof. Auke Arkema reed een goede dag in Stedum. De boven twee liter klasse kende één volle manche, maar dunde al erg snel uit. Arkema won twee manches en was tweede in de finale. De derde plaats was voor Julian Steen die tot nu toe veel pech kende. Hendrikus Alkema heeft de smaak te pakken met z’n Honda Civic en wist één manche en de finale te winnen.

END VOO R N STEDUM manche vliegt komt Ronald Wekema in contact met Lowie Hoedt jr. en vliegt over twee auto’s de sloot in. Gelukkig kwam Wekema ongedeerd uit z’n bolide, echter de wagen heeft veel schade. In de derde manche nog een schrikmoment wanneer Lowie Hoedt senior met z’n nieuwe wagen volgas de sloot in gaat. Hoedt had geen enkele controle meer, een stuurstang was afgebroken. Gelukkig kon ook hij ongedeerd zijn bolide verlaten. Deze derde manche leverde wel het mooiste gevecht van de dag op: Een schaakspel tussen Dennis Sintebin en Jan Douwe van der Veen eindigt in een climax waar Sintebin met een meter voorsprong weet te winnen. Van der Veen kiest in de finale voor de goede banden en zet daarmee het complete startveld op twee rondjes, een overtuigende overwinning voor de Burgumer. De standaard tot twee liter klasse is een vaste waarde bin- Het is te hopen voor de fans van autocross dat de dorpscross nen de NNCRO. Met veel gevechten op de baan strijden deze in Stedum nog heel lang blijft bestaan. Voor de echte fan is heren op het scherpst van de snede voor de podium plaat- het een pré ooit in Stedum geweest te zijn!

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


DRIESUM: EEN JARENLANG

: : : : : : : : : ::

Chris Wagenaar kon met een tevreden gevoel zijn dag afsluiten in Driesum. “Het is elke keer weer leren, het gaat daardoor steeds sneller. Nu nog werken aan een snellere start” Was het commentaar toen Wagenaar voor het eerst een finale wist te winnen bij de NAC. Hij was sneller dan René Hofstra en Jakob Kuil, twee geduchte concurrenten in deze klasse.

Werk aan de winkel bij de Familie Kruis. Nadat in Kerkdriel een motor opgeblazen werd moest er met man en macht gewerkt worden om met een andere motor weer aan de start te komen in Driesum. Dit lukte en wierp zijn vruchten af.

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

16

Kruis wist twee manches te winnen en schreef ook de finale op zijn naam. Hannes Poelstra was sterk met een manche overwinning en een derde plaats in de finale, door een conflict met Henk Koop en knap tweede in de finale was voor Tjeerd van der Wal.

De rodeoklasse staat op stelten, in Kollum werden enkele rake klappen uitgedeeld en dit zette door in Driesum. Jaap Hiemstra had een compleet nieuwe (!) wagen klaargemaakt voor Driesum en pakte daarmee gelijk winst in de eerste manche. Hein Durk Vellema is dit jaar uitgegroeid tot vaste waarde in het rodeo peloton. Hij wist wed-

erom een manche t met Hiemstra. In de een toppunt. Hiem bij elkaar en speldep uitgedeeld. Tactisch rodeo. Bij een inhaal de macht over het s van Johannes vd Ko uitslagen van de NA heeft gewonnen, v Hiemstra en Jochan dat Hansma maar 1 met optelling van d meeste punten heef

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


Jaarlijks komt de Noordelijke Autcross Club terug in Driesum. Hemelvaartsdag was het weer tijd voor de jarenlange traditie, autocross in Driesum. In de zes verschillende klasse werd er alles aan gedaan voor een mooie derde ronde van het kampioenschap. De woorden van voorzitter en speaker Veenstra waren dan de NAC, kwaliteit in autocross. Ze willen er alles aan doen om voor de coureurs en het publiek een leuke dag van te maken.

GE TRADITIE LEEFT VOORT

:

te pakken en is in volle strijd e vierde manche bereikte dit mstra en Vellema zitten dicht prikken worden over en weer h rijden is een grote spil in de l actie raakt de Holwerder even stuur kwijt en door een drukje ooi slaat hij over de kop. In de AC staat dat Hendrik Hansma voor de kampioen van 2010 nnes vd Kooi. Opvallend is wel 1 manche heeft uitgereden en de dere drie manches toch de ft behaald. u

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


“EVEN GAS LOS EN IK HAD WEER CONTROLE” JOSE DOUWES #699

Een schitterend debuut voor José Douwes in Driesum. Dit lukte heel aardig met twee manche overwinningen, echter ging het in de finale helemaal verkeerd. In eerste instantie kwam hij niet goed de eerste twee bochten uit en ging heel zacht over de kop. Douwes belande weer op z’n wielen en kon zijn weg vervolgen. Een aantal ronden later, tevens herstarts, ging het weer mis voor Douwes. Opkomen rechte stuk kwam hij iets te wijd uit waardoor hij in de greppel belande. Hij sloeg een aantal keren hard over de kop en bleef liggen. Gelukkig kwam Douwes ongedeerd uit z’n bolide en gaf het volgende commentaar: “Aan de motor lag het niet vandaag. Alleen hield hem aan de andere kant van de baan nauwelijks uit de greppel. Even gas los en ik kreeg weer controle, maar het gebeurde aan deze kant van de baan weer.” Waarschijnlijk kwam het door een defect aan de stuurderij na een koprol rondes eerder Het slagveld in de finale ging door want ook Patrick Sintebin ging hard over de kop. Zo reden uiteindelijk vijf heren de finale uit waar Jan Douwe van der Veen de beste was voor Franke Kooistra en Jos Steenhuis.

staat voor Driesum zo’n 30 punten achter en moet er alles aan doen om überhaupt in de buurt te komen van een top vijf. Heegstra heeft in Driesum het gevoel terug en in een machtig gevecht met Marten Kobus, en later nog met André Linker weet hij de winst te pakken. In de laatste ronde wordt het voor de tweede plaats ook nog erg spannend wanneer Arnold van der Veen heel erg dicht bij André Linker komt. Op de meet scheelt het enkele centimeters. Het blijft ongemeen spannend in het NAC kampioenschap, zo ook bij de Stockcar F1 klasse. Voorafgaand Pieter van der Iest en Albert Sikkema samen aan de leiding met daarachter Jan van der Iest op één punt. Helaas voor de ‘Harrekieten’ kunnen ze in Driesum totaal geen vuist maken tegen de rest. Ernst Jan Wekema rijdt een constante wedstrijd en is voor de finale al zeker van de dagwinst. Winnaar van Kollum Albert Sikkema neemt de leiding in de finale en geeft deze niet meer af.Hiermee wordt Sikkema tweede in het dagklassement. Cesar Noppert pakt een knappe derde plaats. Een schitterende dag in Driesum waar het weer, de baan, coureurs en organisatie meewerkten aan wéér een Eeuwe Heegstra moet van ver komen. De kampioen van 2010 staaltje top autocross. HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

18

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


SURHUISTERVEEN n Voor de derde keer werd een weekendcross georganiseerd in Surhuisterveen. Zoals voorgaande jaren werd op vrijdagmiddag afgetrapt met de regio- en dames klasse. Dit keer waren ook de rodeo’s/bangerstox te gast op de zware zandbaan. In totaliteit reden er vijf series op de vrijdag. Dit zorgde dat het programma relatief vlot afgewerkt kon worden. Op enkele koprolletjes na waren er geen bijzonderheden te melden. De regioklasse werd gewonnen door Haitze Idzenga, damesklasse voor Inge Wiersma en de rodeoklasse door Mehdi van Heteren.

CROZZ MAGAZINE STICKERS

De zaterdag werd meer gevuld met zeven klasses. In de Vrije Standaardklasse zagen we slechts drie wagens. Deze klasse werd gewonnen door Johnny Boon. Ook in de Sprintklasse waren twee deelnemers. Johannes van der Wal was hier sterker dan Arjan Kinds. De jonge talentenklasse was redelijk gevuld in Surhuisterveen. Marcel Nieboer bleek de snelste te zijn voor Mack Struyck en Doede Boomsma. Voormalig juniorcoureur Monique de Vries komt sinds dit jaar in de regioklasse uit en bleef haar moeder Anneke van der Duin en Hilly Stanneveld voor in Surhuisterveen. Wabke Baarda kwam helaas niet voor in de uitslagen. In één van de races sloeg zij hard met haar MR2 over de kop en de brandweer moest terplaatse komen om haar uit de benarde positie te bevrijden. Baarda houdt gelukkig geen letsel over aan haar crash en zal dit jaar wel weer aan de start verschijnen. Henk Koop reed in Surhuisterveen in de Keverklasse en won het klassement voor Willem Hendriks en Rien van Nieuwenhoven. Aalzen van der Bij was in de opstapklasse met z’n MR2 aanwezig. Hij liet zien wat hij waard was en pakte de overwinning voor Jurjen Idzenga en Marcel Andela. De uitsmijter in Surhuisterveen bleek de standaard klasse. Hans Zwierenberg was zoals wel vaker de allersterkste in de zandbak van ’t Fean. Hij bleef onder andere Oege Hoekstra en Aalzen van der Bij voor die niet verder kwamen dan tweede en derde. Op 16 juli zal de ASN weer een autocross organiseren in Drogeham.

CROZZ MAGAZINE n Fokko Nooitgedagt is een autocrosser uit Friesland. Nooitgedagt heeft z’n kever frame net verkocht en is nu bezig met een auto voor de standaardklasse. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze binnenkort z’n debuut maken! Fokko is al sinds het begin lid van Crozz Magazine en kwam op het spontane idee ons te verrassen met een sticker op zijn wagen. De reacties waren hier zo goed op dat er meer coureurs via Twitter stickers besteld hebben! Wil u ook zo’n vette Crozz Magazine sticker? Mail naar contact@2xperience.info voor meer informatie!

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Het was even spannend, maar toch werd op 19 juni de eerste aflevering van de Autocross van Eelde verreden. De Stichting Autocross Eelde Paterswolde (SAEP) besloot de zaterdag ervoor om de cross door te laten gaan, omdat men droog weer voorspelde voor de zondagmiddag maar helaas bleef het gedurende de gehele cross door motregenen. Dit was ook vooral op het einde van de middag aan de baan te zien, de snelheid was er behoorlijk uit. Toch kwamen er nog 1400 toeschouwers op het evenement af waar werd gestreden in 4 klasses door zo’n 200 coureurs.

SAEP VERREGEND TIJDE

foto’s CrossFotos.nl/ Tamara Ellens

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

: : ::

De prominenten klasse wa enwoordigd met 90 deelne Drenthe en Friesland. 16 dam beker in de damesklasse. In oklasse van Eelde kwamen 3 de start wat deze keer hela ktakel opleverde dan wat w Eelde. Voor de vrije standaa speciale cup georganiseerd vrijestandaard.nl Cup over Eelde. Voor 2 keer rijden is d te verdienen voor de cou werd er in de prominentenkl 90 coureurs om de eerste p

20

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


ENS EERSTE CROSS 2011

: : : : : : ::

as het beste vertegemers uit Groningen, mes vochtten om de n de beroemde rode30 auto’s tegelijk aan aas wat minder spewe gewend zijn van ard klasse was er een d te weten de SAEP/ de 2 wedstrijden in daarin 3x prijzengeld ureurs. Zoals gezegd lasse gestreden door plaats. Deze werd ge-

wonnen door Bert van der Veen uit Roden, de 2e plaats was voor Arnold van der Veen eveneens uit Roden en de 3e beker was voor Geert Jan Tolner uit Vries. 4e en 5e notering waren voor Hendrikus Alkema en Arjan Boersma. Bij de dames was er een grote strijd aangezien het verschil in de top 3 maar 4 punten verschild. Hierbij ging de eerste beker naar Hillie Stanneveld uit Schoonoord, de 2e en de 3e gingen naar Yvonne Veenstra en naar Yvonne Linker. In de rodeoklasse was het Richard Kuiper uit Altena die over 4 manches de meeste punten had gevolgd door Pedro Kiestra. De 3e plaats ging naar Gosse Bergsma uit Zevenhuizen gevold door Chris van Bergen uit Bakkeveen.

In de SAEP/VrijeStandaard.nl Cup heeft Jan Douwe vd Veen uit Noardburgum de eerste wedstrijd gewonnen. Helaas begon het wat harder te regenen wat de baan niet ten goede kwam, maar de strijd om de plaatsen twee, drie en vier waren er niet minder om. Uiteindelijk werd Hielke Hendriks 2e. De 3e en 4e plaats werden gewonnen door 2 Opel coureurs te weten Fokko Wieringa en Ricco Bood. De volgende wedstrijd van de SAEP vind plaats op 21 Augustus. We hopen dan op beter weer, want ik hoorde deze middag vaak de opmerking; of het regent in Eelde, of het is bloedheet. We hopen voor 21 Augustus dat de baan dan weer volledig hersteld is. [ J vd B]

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


EMMEN n Het speedweekend op Speedway Emmen begon prachtig met een stralende zon, soms een drukkende hitte. De races waren erg goed en spektakel genoeg op de baan. Helaas pakte de zondagmiddag iets anders uit, toen net voor de finales de regen zijn intrede maakte. Het leek een kortstondig buitje maar de organisatie besloot heel snel de wedstrijden af te lassen en de behaalde resultaten van de heats op te tellen. In de stockcar F1 klasse bleek op zaterdag Koen Maris de winnaar te zijn. In de Dutch Masters of Shale haalde hij de overwinning in een 25 ronden lange race. Hij bleef onder andere Jack Tesselaar voor die zijn rentree maakte met de oude wagen van Berry Paardenkoper. De derde plaats was voor Ron Kroonder die eigenlijk altijd aan de top zit in Emmen. Op zondag lagen de verhoudingen anders, onder droge omstandigheden werden de wedstrijden aangevangen en al snel bleek het stof de overhand te hebben. Dit leverde enkele hekele situaties op met coureurs op de baan. Gelukkig zorgde dit niet voor grote schade. Mancheoverwinningen gingen onder andere naar Nathalie Wekema, Louw Wobbes en Ron Kroonder. Klapper van de dag kwam op naam van Stockcar F1 team Frysl창n. Gosse Hoekstra ging ongeveer vier keer over het dak, maar ook hij kon ongedeerd uitstappen. Doordat de finales niet verreden werden kon Ron Kroonder zich dagwinnaar noemen.

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

22

SPEEDWAYWEE

In verhouding een groot deelnemersveld in Stockcar F2 klasse. Enkele deelnemers uit h Verenigd Koninkrijk waren overgekomen o mee te doen in Emmen. Dit lukte zeer go enkele toppers van wereld formaat kond het onder andere Toon Schut erg lastig mak Schut wist nog twee manches te winnen. A drew Palmer won er zelfs 3. Ook Marco Sm pakte nog een knappe overwinning tussen h Engelse geweld. Palmer werd vanzelfspreke dagwinnaar, maar op zaterdag was het w Toon Schut die de finale wist te winnen in e duel met Alen Cooper, Wimpie Peeters en A drew Palmer. Het hoofdprogramma, want zo kunnen het wel stellen, bestond op de zaterdag de zogenaamde Van bangers oftewel: bedr swagens, bussen of campers. Ook was er e

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


EKEND EMMEN EINDIGD NAT

n de het om oed, den ken. Anmit het end wel een An-

we uit rijfeen

foto’s: Pewi.nl/ Peter v Ooien, TWSP/ Tonny Wissing

All Yank klasse waar uitsluitend wagens met Amerikaanse afkomst mee mochten doen. Mooi materiaal verscheen dan ook op de baan: Klaas Troost kwam met een Desoto Fireflight uit 1956. Tiffy werd bij de Van Bangers door de bezoekers getipt als wrecker van de dag, en dat bleek ook zo te zijn. Nog een extra klasse stond er ingepland voor de zondag: De Vrije Standaardklasse. Vorig jaar maakten de dames en heren er een waar spektakel van tijdens de Gouden Helm, nu viel het tegen omdat er slechts vijf coureurs aanwezig waren. Johan Peetoom was over het algemeen de snelste maar in de regen was de Audi van Ronald Groen sneller. Toch maakten ook Hendrikus Alkema, Mariette Gulpen en Daniel de Hoop er een leuke strijd van!

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


PLOET EREN IN OLDEH OLTPA DE OLDEHOLTPADE n Zondag 5 Juni ging de tweede cross van Autocross Vrienden Opsterland van start, zoals ieder jaar in Oldeholtpade. De dag begon zeer somber, want tot half 1 viel de regen met bakken uit de lucht. Na kort overleg besloot het bestuur toch om door te gaan, omdat er eerder die week nauwelijks wat op de baan was gekomen. De eerste manches waren zeer zwaar voor vrijwel alle coureurs, en soms waren de nummerbordjes nauwelijks leesbaar door alle modder die van de baan afkwam. Gelukkig kwam halverwege de 2e manches de droge grond langzaam weer tevoorschijn. Ook de zon verscheen waardoor er weer op volle snelheid geracet worden, en het publiek

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

24

foto’s: DijkstraFoto.webs.com/ Hans Dijkstra

kon genieten van spannende wedstrijden. Ondanks de regen een mooie cross die zelfs redelijk hoge temperaturen haalde aan het einde van de middag. Ook de rijders bleven erg sportief, ondanks dat er door de gladde baan af en toe een tikje uitgedeeld werd. De volgende wedstrijd in het ACVO kampioenschap zal 23 juli op de NK baan in Visvliet gehouden worden.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


Eindelijk de stockcars weer terug in Meerkerk Deze kreet hoorde je regelmatig van het publiek op de volle tribunes van Meerkerk, het was dan ook een kleine 10 jaar geleden dat de Stockcars er reden. Een 16 tal coureurs hadden zich opgegeven om te komen rijden, maar het drukke programma was voor sommige coureurs een aanslag op hun materiaal. Maandag ochtend stonden er 11 in het rennerskwartier. Zondag avond was het Stockcar team van de Fam Honderd al op het terrein te vinden. Ze hebben dit jaar een speciale missie, zoveel mogelijk geld ophalen voor het Beatrix kinderziekenhuis in Groningen. Er werd door het team verschillende leuke spullen verkocht en er werd met de pet rond gegaan. Zowel de organisatie als het publiek doneerde een mooi bedrag aan het goede doel. Een super goede aktie van de familie Honderd. Nieuwerkerker Stefan van de Velden kwam ook met een mooie Stockcar aan de start, De Ex Neachell auto, werd hier getest door Stefan. Terug naar de wedstrijd, de 1e manche werd een prooi voor Mark Popelier, die in de laatste ronden Patrick Verkade voor bij reed nadat deze een klein stuur foutje had gemaakt. Jan Sparreboom had zijn Stockcar op de bult geparkeerd. In de 2e manche had Patrick Verkade weer een goede start en leidde het veld lange tijd aan, maar een 2 tal ronde voor het einde moest hij de leidende positie uit handen geven aan Job Honderd. Maar 3 maal is scheepsrecht in de derde manche kon hij de overwinning bloemen gaan ophalen bij de wedstrijdleiding. WIJK EN AALBURG n Na een korte time out voor zowel de coureurs en medewerkers van EZHACO, wordt op zaterdag 16 juli de 5e wedstrijd gereden op de vernieuwde baan in Wijk en Aalburg. Afgelopen winter is er door de medewerkers hard gewerkt om het terrein te verbeteren. Zo is de baan wat langer geworden en is de bekende publiekswal met 50 meter verlengd, het publiek kan de baan nu nog veel beter overzien. De Stockcar F2 jeugdklasse zal wederom gaan rijden voor de punten van de SISLO Stockcar f2 jeugdcup. Mede doordat Wijk en Aalburg het thuis circuit is van de A.C.A Sieracup, zal er voor de dames een wedstrijd georganiseerd worden. De dames nemen plaats achter het stuur van de Sierra en de mannen verzorgen de catering. De wedstrijden beginnen om 12.00 uur, het circuit is te vinden aan de Klaverplak in Wijk en Aalburg..

De finale ging van start met 10 auto’s, Bert Honderd was in het rennerskwartier achter gebleven met materiaal pech. Job moest de eer van het team hoog houden en deed dit ook met verve, vanaf de laatste start plaats denderde hij naar de 1e plaats om deze niet meer af te staan, hij won de 1e wedstrijd in Meerkerk voor Mark Popelier en Wim Broere. Het was de plaatselijke vereniging M.A.C Magneet zeer goed bevallen de samenwerking met EZHACO, er zijn inmiddels nieuwe afspraken gemaakt voor volgend jaar. De beide clubs zullen in 2012 opnieuw gaan samenwerken. Voor de Stockcar coureurs betekend dit weer een nieuwe locatie om te rijden.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


WADWAY n Het Noord Hollands Kampioenschap autocross bestaat uit negen wedstrijd waarvan Wadway alweer de derde ronde was. In Noord-Holland is grote belangstelling voor de autocross, en de ACO probeert dan ook elke wedstrijd een waar spektakel te maken. Wadway is een traditie binnen het NHK, een plaats waar sinds jaar en dag gestreden wordt. In het geval van 2011 was het een natte dag waarin het geleidelijk weer droog werd. In de standaardklasse was het Dick Knijn die de snelste was voor Huib Smit die de leiding heeft in het kampioenschap en Chris Sierkstra. De damesklasse is een vast ritueel binnen het NHK waar de dames weinig onderdoen tot de mannen. Harde strijd leveren soms mooie taferelen op in de klasse. De damesklasse wordt aangevoerd door Linda Maas die in Wadway tweede overwinning van het seizoen pakte. De tweede plaats was voor Samantha Zeilstra en de derde prijs ging naar Marjolein Siebeling. Een andere prachtige klasse in Noord-Holland zijn de zogenaamde Superstandaards. Dit is een klasse gelijk aan de Vrije Standaard, maar waar niets aan de bouw van de auto gedaan mag worden. Het opvoeren van de motor is compleet toegestaan. Deze klasse brengt dan ook het nodige spektakel met zich mee: Jimmy Grooteman bleek de grote verrassing in Wadway. Hij had nog weinig gepresteerd, maar de baan in Wadway lag hem goed. Hij pakte de winst voor Marco Kok en Joris Botman. De verstevigde klasse, of de Vrije Standaard zoals dit in de volksmond genoemd wordt, is een echte strijd waar de familie’s Hoedt en Sintebin tegen elkaar strijden. Natuurlijk zijn er ook andere kanonnen aanwezig, maar kijkend naar de ranglijst staan deze twee familie’s bovenaan. In Wadway was Lowie Hoedt Senior de snelste voor Lowie Hoedt Junior en Dennis Sintebin. Deze laatste heeft op dit moment wel de leiding in het kampioenschap.

WADWAY: TRADITI E IN HET NHK

foto’s: Te-Crossn.nl/ Barry Mol

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

26

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


FOUTE CROSS WORDT ELK JAAR GROTER LOPIK n Tijdens het pinksterweekend van dit jaar werd er weer de foute cross georganiseerd in Lopik. Drie dagen lang werd er gecrost net nabij het industrieterrein. Zo werd op vrijdagavond afgetrapt met de eerste deel van de Lopik 500. Helaas viel de race letterlijk in het water en werd deze dan ook eerder afgelast. Ook werd er op de tweede baan in Lopik eenTruck en Tractorpulling georganiseerd, na afloop was er in de tent groot feest om de dag goed af te sluiten. Zaterdag werd er met volle moed weer opgestaan er werd er rond de klok van 10 uur begonnen met de autocross. In verschillende klasse aan de start met onder andere de standaardklasse, tourwagens, keverklasse, juniorklasse, sprint 1600 en de superklasse. Aan het begin van de avond in de sensatie arena staan daar de gladiatoren van de NK Bangers, NK Siamese Bangers, Foute Cross, Ford Sierra Duo, Stockcar F1 klaar voor leuke en spectaculaire wedstrijden. Op de grote crossbaan werd er in de avond de tweede deel van de Lopik 500 verreden. Deze werd onverwachts al afgevlagd om 23:00 uur. Volgens sommige was dit nog nooit zo vroeg afgelopen. De maandag stond in het teken van de finales, de laatste punten voor alle aanwezige klasses verdeelt. In de sensatie arena was er als sluitstuk van het spektakel, de beroemde caravanrace. Hier startten ongeveer 20 auto’s met caravan met een spectaculaire afval race!

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


SINT MAAR TEN: KLAP PERS

foto: TWSP/ Tonny Wissing

Het rijden met een setup lijkt ook te gaan werken in de rodeoklasse. Naast de kadetjes en golfjes wist ook een BMW in prachtige stijl te strijden voor de winst. Robert Dekker wist met een bandenverschil achter in stijl rond te gaan. Helaas leverde het Dekker geen noemenswaardige resultaten op, maar zijn stijl mag een voorbeeld zijn voor mening coureur! Andere blikvanger in het rodeogeweld was Stefan de Jong uit Texel met een Daf 33. Hij werd in de tweede manche in de eerste bocht al over de kop gezet waardoor hij helaas de strijd moest staken. Ondanks dat was hij wel een smaakmaker in het rodeoveld. Ivan Brandsen wist een sterke reeks neer te zetten in de HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

28

manches en ook in de finale was hij de sterkste. Dit leverde Brandsen de eerste plaats in het dagklassement op. De tweede plaats was er voor Bareld van der Zee en derde werd Jesse de Graaf.

een aanvaring m eindelijk ook Ric had. Ook in de fi race waar Denni Tweede werd Pa Onderdeel uitmakend van team Ooyevaar wist Lin- ging naar Linnie nie Krap een sterke prestatie neer te zetten in Sint ning veilig stelde Maarten. Krap wist de eerste manche te winnen en kon de tweede manche besluiten als tweede. Zowel De strijd in de Ke Ben Rentenaar als Jan Douwe van der Veen wisten Stanley Boots w manches te winnen. Vooral de tweede manche gaat strijden, maar na weer te boek als een echte Sint Maarten manche wint zien we Bo waar het hard tegen hard ging. Mariette Gulpen had regionen van he

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


Wederom werd de derde wedstrijd voor het ACON kampioenschap onder een felle zon verreden in Sint Maarten. Volgepakte tribunes met in totaal zo’n 4000 mensen zagen schitterende races op de snelle klei in Noord Holland. Een strijd op leven of dood leek het in de Stockcar F1 klasse. Piet Scholtanus reed zich het snot voor de ogen om voorop te blijven in de finale. Met het nodige bumperwerk hield hij dit zo’n 10 rondjes vol, daarna was het aan Ouwe Bijlsma die de kop tot twee rondjes voor het einde wist te houden. Het moge inmiddels duidelijk zijn, Lourenz de Vries blijkt in zijn nieuwe wagen een geduchte concurrent voor de gevestigde orde in deze klasse. De Vries weet in de laatste rondes Bijlsma te passeren en de veteraan uit Sint Anneparochie raakt ingesloten tussen twee achterblijvers zodat De Vries naar zijn eerste finale overwinning kan rijden. Bijlsma en De Vries gaan samen aan de leiding in het klassement, dit belooft veel voor de komende wedstrijden.

IN HET ACON KLAS SEME NT

met één van de Ooyevaars, waar uitcco Bood nog een vinger in de pap finale volgde weer een fantastische is Sintebin de snelste bleek te zijn. atrick Sintebin en de derde plaats e Krap die daarmee de dagoverwine.

everklasse gaat voort. Onder andere wil graag voor het kampioenschap a de eerste manche die hij overigens oots niet weer terug in de bovenste et dagklassement. Het wil nog niet

zeggen dat hij hiermee afstand doet in de titelstrijd, maar dit slechte resultaat is een bittere pil. Hoe anders vergaat het Robbert Verlaan die al een overwinning op z’n naam heeft staan, maar ook tijdens de pinksterraces van Sint Maarten weer sterk uit de hoek komt. Hij pakt twee tweede plaatsen in de manches, en het blijkt een uitstekend uitgangspunt voor de finale welke hij wint. Hiermee pakt hij wederom een dagoverwinning. Verlaan laat hiermee de rest van het veld achter zich en heeft een gat van maar liefst 16 punten op de nummer twee Chris Oud. Oud blijft haken op een derde plaats. Het blijft ongemeen spannend in het Keverklassement van de ACON.

De vierde wedstrijd van de ACON zal op zondag 10 juli verreden worden.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


BLAUWHUIS n De wedstrijden in Blauwhuis zouden onder droge omstandigheden in een asfalt setup gereden kunnen worden. De baan is werkelijk perfect voor de snelle klasses en bumperwerk in de stockcarklasse is dan ook zeer goed te noemen. Zo ook op Hemelvaartsdag, toen alweer de derde wedstrijd van de FAC werd verreden in Blauwhuis. Spectaculaire crashes horen nou eenmaal bij de rodeoklasse en Eelco Post ondervond het zelf. Een heftige crash het gevolg. Gelukkig kwamen de betrokkenen ongedeerd uit de wagen en kon de wedstrijd vervolgd worden. De finale in de rodeoklasse was flink uitgedund, en de heren in de welbekende rode bolide’s reden vooraan: 1. Ronald Rudolphi, 2. Bareld van der Zee, 3. Auke Ozinga.

grip krijgen op de klei waardoor Andrew Palmer, beste Engelsman, niet verder kwam dan een vijfde plaats. De derde plaats ging naar Ronald Claes achter Toon Schut die er niet aan te pas kwam. De winst ging naar Christiaan Smidt. In de F2 Gronico HCD Supercup gaat Toon Schut wel aan de leiding.

Zo eens per jaar staat ook de Veteranen race Stockcar F1 op het programma in Blauwhuis. In zo’n race kruipen veel grote namen van weleer achter het stuur. Voor het publiek, familieleden en team genoten een hele happening, want zou die ‘oude’ het nog kunnen? Deze heren reden twee races in Blauwhuis. De Een aantal Engelse F2 coureurs hadden de overstap ge- eerste werd gewonnen door Gerrit maakt naar de Friese klei alvorens ze dat weekend in Em- de Vries en de tweede race was een men zouden aantreden. Helaas konden de Engelsen geen prooi voor Chris Hof.

BLAUW EN BU

foto’s: Pewi.nl/ Peter v Oijen

In de stockcar F1 klasse blijft de strijd natuurlijk ook hard. Vele coureurs bereiden zich voor op de WK Qualifier die in augustus gehouden zal worden. Jessy de Bruin is een goede kandidaat om zich te plaatsen voor de WK zo liet hij ook op Hemelvaart zien. De Bruin wist de finale te winnen voor Bate Feenstra en Bert de Vries. Bij de Stockcar F2 Juniorenklasse was het Rick Flenssen die als snelste twaalf rondes in de finale af wist te leggen. Hij deed dat voor Henk Berends en Jordi de Boer. De snelste tijd in de finale was voor Jeffrey Lemmens die op een vijfde plaats binnenkwam. Nieuw dit jaar bij de FAC zijn de bangerstox. Een hele spectaculaire klappers die soms mooie taferelen opleveren in Blauwhuis. Mike de Bruin wist met zijn bolide het snelste rond te gaan. Dit leverde hem de grootste beker op. De 2e plaats ging naar Daniel de Hoop en 3e werd Mark van Nieuwenhoven.

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

30

:::::::::::::::::::::::::::::::::::


WHUIS: VOOR DE SNELLE KLASS ES UMPER WERK BIJ DE STOCKCARS De FAC 1600 klasse streed wederom in drie manche voor de finale plaatsen. In deze finale was het verschil groot tussen Rients Piersma en de rest. Piersma soleert naar de winst voor Mark Exoo en verdedigend kampioen Mark-Willem Hoekstra. De volgende wedstrijd in het FAC kampioenschap zal op 7 augustus verreden worden. Tevens staat de Fries Kampioenschap op het programma. De dag zal worden afgesloten met de ‘Grootste caravancross van Nederland’. Iedereen met een goedgekeurde crossauto kan deelnemen aan dit spektakel!

rrr

OPROEP

Met directe ingang zijn wij dringend op zoek naar iemand die verslagen kan schrijven van de wedstrijden in het Noord-Hollands kampioenschap autocross. Voel jij je geroepen een leuke bijdrage te leveren voor Crozz Magazine? Mail dan voor meer informatie: mark@decrozz.nl

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


HOLTERH OEK: INDYCAR S IN HET OOSTEN HOLTERHOEK n Op tweede Pinksterdag wordt de meest spectaculaire wedstrijd van het Ramo kampioenschap Autocross verreden in Holterhoek. Het evenement wordt georganiseerd door de Kottense Autocross Club, Holterhoek Actief en de familie Overkamp en vindt plaats in Holterhoek op het terrein aan de Vredenseweg bij Cafe Overkamp. Het circuit in Holterhoek doet denken aan de circuits van de Indycar-races in de Verenigde Staten. De baan in Holtherhoek heeft dezelfde ovalen vorm, en biedt daarom een vergelijkbaar spektakel. Zeker in de sprintersklassen zal in de bochten veel driftwerk te zien zijn, iets wat op de meeste andere zandbanen in de regio zelden te zien is. Een verschil met de Amerikaanse Indycar-circuits is het ontbreken van de hoge betonnen muren. Maar ook aan de veiligheid was zeker gedacht, hoge netten moesten ervoor zorgen dat het publiek veilig de wedstrijden kon bekijken! Al vele jaren is de Regio Cross in Holterhoek een hoogtepunt in het autocross seizoen voor het Ramo kampioenschap. Op de harde kleibaan rond de zo kenmerkende kolk kunnen enorm hoge snelheden worden bereikt door de deelnemende coureurs. Gelukkig was het droog, dit komt de leembaan natuurlijk alleen maar ten goede, vele coureurs hadden de weg gevonden naar het mooie Holterhoek, alwaar de 10e wedstrijd van het RAMO kampioenschap werd verreden. In de junioren volop strijd in de manches, tijdens de finale vliegt Judith Kuipers erg hard over de kop, met veel schade en naar verluid einde auto als gevolg. Gelukkig vielen de verwondingen voor Judith mee, vanaf deze plaats dan ook nog beterschap gewenst. Regioklasse: 2 volle manches, nu sloeg de pechvogel toe bij Martin Oude Oosterik, de altijd sterk rijdende Oosterik had het nu moeilijk in de manches en kon niet voorkomen dat hij schade opliep, de hele linkerveerpoot kapot in de 3e manche. Gelukkig voor hem kregen ze het nog klaar voor de finale, maar meer dan een 5e plek zat er niet in. De gebroeders Wisselink waren volop aan het strijden met een goed resultaat als gevolg! Uitslag: 1. Hugo wisselink, 2. Haiko Wisselink, 3. Oscar Keutjes

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

Contact: info@decrozz.nl Crozz Magazine: www.decrozz.nl

HET DIGITALE AUTOCROSS MAGAZINE

32

Standaardklasse: een zeer sterk rijdende Eddy Zieleman, die Opel die wil wel op de baan in Holterhoek, bij de MR2 ’s zag je de coureurs volop zoekende naar de goede banden, veel toeren maken, waardoor menigeen in de begrenzer reed. Na een zeer spannende finale over 10 ronden! Met het nodige duw en trekwerk ging de winst naar Eddy Zieleman (Kermitteam) voor Christiaan Scholtens en Wout Hesselink was ook weer terug na zijn blessure en eindigde als 3e. In de keverklasse finale rijd Gerald Kemper in de 1e bocht vol in de wal, hij stapt uit en zakt later toch in elkaar, waardoor er een rode vlag volgt en een complete herstart, ook hier viel het gelukkig allemaal mee al was Gerard wel een beetje dizzy. In de herstart volop strijd, 10 ronden lang spande het tussen Hissink, Stokkink en Raben. Raben en Stokkink bleven vechten om de 1e plek, het publiek ging compleet uit zijn dak! Uiteindelijk winst voor Arjen Stokkink, gevolgd door Marco Raben en Rik Pasman. In de Sprint 1600 veel driftende machines in de bochten, supergaaf om te zien hoe ze met zo’n hoge snelheid de auto nog in bedwang weten te houden! De eerste prijs voor Erik Diepenmaat die super reed al na 3 ronden ging hij dubbelen. In de combiklasse was Miranda Berentschot- Boevenbrink ook weer van de partij, deze sympathieke dame uit Apeldoorn maakte enkele jaren terug de overstap van de toerwagens naar een sprinter, wat ze toch zeker niet slecht doet! Een 8e plek in de finale! Toerwagens: Na de schade in Ruiselede had het team van Erik Messink hard gewerkt om aan de start te komen in Holterhoek. Wonder boven wonder lukte het en kon een mooie tweede plaats rijden. Het blijft mooi om de golf te zien rijden! De winst ging naar Jan van Eerden in de kever. 3e plek voor Ton Hemmelder. Ook was de Astra van Matthijs Vos te zien in de toerwagenklasse. Deze wagen is inmiddels verkocht aan iemand uit Markelo en deze zien we ongetwijfeld terug in het RAMO kampioenschap. [G T]

Kopij mark@decrozz.nl Advertenties: joris@decrozz.nl

Redactie, Fotografie & Vormgeving Mark Bremer & Joris Kammenga Design:

:::::::::::::::::::::::::::::::::::

Crozz 11 - Jaargang 2  

De elfde editie van de Crozz Magazine

Crozz 11 - Jaargang 2  

De elfde editie van de Crozz Magazine

Advertisement