Page 1

GOLFSKI TURIZAM OČEKUJE PORAST U 2012. GODINI

Najnovije istraživanje koje je početkom ove godine provela ugledna konzultantska tvrtka KPMG, pokazuje da golfski turizam najmanje osjeća globalnu krizu i recesiju. Ovaj segment turističke ponude razvio se u uspješno poslovanje, a brojni touroperatori širom svijeta kroje posebne ponude za specifične potrebe golfera. Bilo kao primarna motivacija za odmor ili jednostavno kao dopunska aktivnost, golf privlači milijune turista diljem svijeta. Prema IAGTO, međunarodni golfski turizam premašio je brojku od 50 milijuna putnika u 2011. godini. Golfski turisti kupuju različite robe i usluge za vrijeme svog boravka u određenoj destinaciji, podržavajući tako široki raspon djelatnosti kao što su hoteli, restorani, trgovci i dakako sami golfski objekti koji prodajom Green Fee (naknada za igranje), golfske opreme i golfskih vozila odlično posluju. IAGTO procjenjuje da golferi u prosjeku troše 120% više od ostalih turista. I dok golfski turizam još uvijek volumenom zaostaje za predkriznim godinama, osjeća se zadovoljstvo spoznajom da je broj golfskih turista u 2011. godini porastao i da se na tržištu pojavljuje sve veći broj novih golfskih destinacija. Tri četvrtine anketiranih touroperatora pozitivno gleda u budućnost golfskog turizma. Golfski booking u 2011 Rezervacije golfskih aranžmana ukazuju na pozitivan trend potražnje na tržištu, a 60% anketiranih golfskih touroperatora imalo je povećanje broja golfskih putovanja u 2011. u usporedbi sa samo 38% anketiranih u 2010. Sličan je i ohrabrujući pokazatelj da je manji broj touroperatora izvjestio o padu rezervacija: 12% u odnosu na 54% 2010. godine. Više od polovice golfskih turista rezerviralo je 4-7 dnevne aranžmane u 2011, dok je četvrtina rezervirala kratke aranžmane u trajanju od 1-3 dana. Više od 20% boravilo je u golfskoj destinaciji dulje od 7 dana. Ovakva distribucija bila je slična i prethodnih godina što ukazuje na malu promjenu u prosječnoj dužini boravka. Oko 35% svih bookinga u 2011. bile su grupne rezervacije, u pravilu po skupinama od 8-12 golfera.


Najpopularnija golfska odredišta Najpopularnija golfska destinacija i nadalje je Španjolska, a slijede je Portugal, Velika Britanija i Irska. Sve veću popularnost kod golfera imaju „Value for money“ odredišta poput Turske, Tajlanda i Vijetnama. Mnogi touroperatori smatraju da će Italija i Bugarska ubrzo postati nove europske golfske destinacije. Sjeverno afričke golfske destinacije (uključujući Egipat, Tunis i donekle Maroko) bile su tijekom 2011. teško pogođene arapskim ustankom u smislu ulaznog golfskog turizma. S druge strane, golfska tržišta sredozemne Europe (Španjolska, Portugal, Francuska, Italija i Turska) mogle su imati nešto koristi od arapskih nemira, preuzimanjem turista koji su tamo planirali svoj boravak na golfu. Sjedinjene Američke Države tradicionalno imaju jako domaće tržište golfskog turizma, dok Argentina i Dominikanska Republika postaju sve popularnija golfska odredišta mnogim američkim golferima.

Slika: Golfski klub Pula, Palma de Mallorca


Golfski turisti i njihova očekivanja Najbrojniji golfski turisti i nadalje su Amerikanci, merikanci, Kanađani i Britanci,, a slijede ih Skandinavci (uglavnom Šveđani) i Njemci. I dok je golfskim turistima još uvijek najbitnija kvaliteta igrališta na odredištu,, oni ipak pokazuju sve više i cjenovnu enovnu osjetljivost. Ključni faktor ostaje pristupačnost,, a posebno dostupnost izravnih letova za golfska odredišta. Istraživanja pokazuju da što se tiče igračkih aktivnosti, golferski turisti uglavnom odigraju 4-6 4 runda golfa na 3-5 različitih igrališta u jednom tjednu golfskog aranžmana. aranžmana Cijena Na temelju ankete koju je proveo KPMG, 1-3 dnevni golfski aranžmani uključujući smještaj i aranžmani, GF (naknadu za igranje) koštaju između 300 i 600 eura ovisno o odredištu. 4-7 7 dnevni golfski aranžmani uobičajeno koštaju k od 600 do 900 eura, eura dok oni koji putuju dulje od tjedan dana nerjetko potroše za aranžman i više od 1.500 eura, eura a neka luksuzna golf golferska putovanja koštaju i više od 5.000 eura. Gotovo 40% touroperatora zabilježilo je rast u paketu cijena, dok jevećina držala cijene stabilnima u 2011. Promjene u cijenama ipak se osjete u ovisnosti o odredištu, pa je tako cijena golfskih aranžmana porasla do 30% na tržištima jugoistočne Azije (Tajland i Vijetnam), te 20% u Turskoj. S druge strane, Španjolska i Portugal doživjeli su pad cijena i do 20%.

Info box: turistička potrošnja

Prema istraživanju KPMG-a golfski turisti na kraćim putovanjima troše u prosjeku dnevno 150 – 180 eura,, odnosno 250 eura dnevno na duljim putovanjima.

Metode rezervacija Prema turističkim agencijama koje su sudjelovale u istraživanju, istraž , većina rezervacija ostvarena je putem telefona ili elektronskom poštom/internetom s golferima koji su tražili osobni kontakt s agentom kako bi dobili informacije i savjete iz prve ruke. Kako su golfski aranžmani aranžman redovito prilagođeni individualnim potrebama, otrebama, mnogi ne smatraju standardne internetske platforme prihvatljivim načinom rezervacije golfskih putovanja. putovanja. Više od polovice putovanja rezervirano je 1-6 1 mjeseci prije datuma putovanja, a 25% više od 6 mjeseci unaprijed (uglavnom grupne rezervacije) Jedna petina rezervacije). rezervacija izvršena je u roku do mjesec dana od datuma putovanja putovanja.


Pogled u budućnost Slično kao i prošle godine, više od dvije trećine ispitanih touroperatora očekuje blagi porast golfskog turizma u kratkoročnom do srednjeročnom razdoblju, razdoblju, a oko petine očekuje stagnaciju. I dok je 9% pesimistično u svojim predviđanjima, njih 4% očekuje spektakularan rast. Iako touroperatori imaju pozitivna očekivanja o budućnosti njihova poslovanja,, to također ovisi i o tome na koje će se destinacije usredotočiti. Prema IAGTO-u, u, golfski turizam će i dalje rasti istim tempom, te se uskoro očekuje dosezanje razine iz 2007. (prije ekonomske krize). Odredišta s jakom om mješavinom proizvoda,, konkurentnim cijenama i odgovarajućim strategijama promicanja,, u narednim godinama mogu osobito napredovati. Ovaj izvještaj temelji se na globalnoj anketi golfskih golf turoperatora, u izvedbi KPMG-a početkom 2012., 2012 što odražava godinu 2011. Devedeset golf turoperatora iz 35 zemalja sudjelovalo je u anketi. Gotovo polovica odgovora odgov pristiglo je od europskih golfskih touroperatora,, 24% iz Azije i 23% od onih koji se nalaze u Sjevernoj i Južnoj Americi, Americi dok je ostatak temeljen na istraživanjima u Africi, Afri Australiji i Novom Zelandu.

Izvor podataka i originalni tekst: http://www.golfbusinesscommunity.com/

Hrvatske turističke ke agencije koje žele u svoju ponudu uvrstiti zimske golfske aranžmane u Španjolskoj (Costa del Sol), Portugalu Portuga (Algarve), Turskoj (Antalya) ili ljetne u Irskoj, Škotskoj i SAD s polaskom iz Zagreba, sve informacije i stručnu pomoć u izboru destinacije i oblikovanju aranžmana mogu dobiti u tvrtki GOLF PARK iz Zagreba (www.golfpark.hr).

GOLF PARK je usko specijalizirana tvrtka za golf u turizmu s 18 godišnjim iskustvom i svijetskim priznanjem za najbolju konzultantsku tvrtku u turizmu u 2010. godini.

Golf & Tourism - report 2012  

Golf & Tourism report 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you