Page 1

2010 hu.indd 1

gratis

Turisztikai Inform谩ci贸k

www.hor vatorszag.hr

24.11.2010. 12:43:


2010 hu.indd 2

Isten hozta önöket!

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Örülünk elhatározásuknak, hogy hazánkba látogatnak és szívből köszöntjük Önöket. Minden nép szereti a hazáját és azt a legszebbnek tartja. A horvátok az országukat a nemzeti himnusz kezdő sora szerint „Lijepa naša”-nak azaz „szépségünknek” nevezik. A Horvát Köztársaság európai, parlamentáris ország európai kultúrával és történelemmel. Nagysága szerint Európa közepesen nagy országai közé tartozik, úgy mint Dánia, Írország, Szlovákia és Svájc. Az ideérkező vendégeket Horvátország nyitott határokkal, egyszerű vámkezelési formaságokkal, békével és tiszteletadással várja. A horvátok törekvése, hogy a „Lijepa naša” valóban az legyen az ide látogatóknak és a legszebb emlékeket vigyék magukkal innen.

Földrajzi fekvés: Horvátország az Adriai-tenger keleti partjának az európai szárazföldbe legmélyebben benyúló és egyben legnagyobb részét foglalja el. Horvátországhoz tartozik az Adria teljes partszakaszának fő, a legtöbb szigetet is magában foglaló partszakasza. A Dinaridák szűk hegyi övezete választja el az ország mediterráneumi részét a Közép-európai kontinentális résztől, amely északnyugaton az Alpok legkeletebben fekvő lankáitól keleten a Duna partjáig terjed, magában foglalva a termékeny földű Pannon síkság déli részét. Felszín: Szárazföldi területe 56.594 km2, territoriális tengerfelülete 31.067 km2. Népesség: Horvátországnak 4 429 078 lakosa van. Nemzetiségi összetétel A lakosság nagy része horvát, nemzeti kisebbséget alkotnak: szerbek, bosnyákok, szlovének, magyarok, csehek, olaszok, és albánok. Államberendezés: Horvátország többpártrendszerű, parlamentáris köztársaság.

Üdvözöljük Horvátországban!

Főváros: Zágráb 779.145 lakosával az ország gazdasági, közlekedési, kulturális és oktatási központja.

2

24.11.2010. 12:43:


2010 hu.indd 3

A tengerpart hossza:

HASZNOS TUDNIVALÓK

6.278 km, ebből 4.398 km a szigetek, sziklazátonyok és szirtek partjaira vonatkozik.

Utazási okmányok: Érvényes útlevél vagy más, a személyazonosság megállapítására alkalmas, nemzetközi megállapodás szerinti okmány. Némely országok állampolgárainak a személyi igazolvány (a személyazonosság megállapítására alkalmas okmány) is elegendő a határátlépéshez. Felvilágosítás: a Horvát Köztársaság külföldi diplomáciai képviseleténél és konzuli osztályain vagy a Horvát Köztársaság Külügy- és Európai Integrációs Minisztériumánál. (Tel.: +385 1 4569 964; e-mail: stranci@mvpei.hr, vize@mvpei.hr web:www.mvpei.hr).

A szigetek, sziklazátonyok és szirtek száma: 1.244, a legnagyobb szigetek Cres és Krk. A lakott szigetek száma 50. Legmagasabb pontja: Dinara - 1831 m Éghajlat: Horvátországban három éghajlati zóna van: az ország belsejében a mérsékelten meleg, nedves éghajlat uralkodik, a legmagasabb csúcsokon a havas erdei klíma, az Adriai part mentén pedig a kellemes mediterrán éghajlat a jellemző, sok napsütéssel. A nyarak szárazak és melegek, a telek enyhék és csapadékosak. Az ország belső részében az átlaghőmérséklet januárban - 2 - 0 C°, augusztusban átlagosan 20 C°, a legmagasabb csúcsokon pedig 12 C° a jellemző, a tengermelléken az átlaghőmérséklet januárban 5 - 9 C°, augusztusban 22 - 25 C°. A tengervíz átlag hőmérséklete télen 12 C°, nyáron kb. 25 C°.

Vámrendelkezések: A Horvát Köztársaság vámelőírásai majdhogy nem teljességgel összhangban állnak az Európai Unió országainak előírásaival és szabványaival, azonban a nem kereskedelmi jellegű, személyes használatra szánt cikkek tekintetében a vám és ÁFA megfizetése alól csak 1.000.kuna értékig mentesülnek a bevitelre szánt tárgyak. Külföldi és belföldi készpénzt és csekkeket szabadon be- és kivihetnek a külföldiek, valamint a külföldi lakcímen bejelentett horvát állampolgárok, azonban a kunába átszámolva a 10.000 euró vagy azt meghaladó mennyiségű készpénz átvitelét kötelező bejelenteni a határon. Az értékesebb szakmai, és műszaki felszerelést is be kell jelenteni a határon.

Pénz: kuna / kuna = 100 lipa/. Külföldi valuta beváltható a bankokban, pénzváltókban, postákon, utazási irodákban, szállodákban. Hitelkártyák: Szinte valamennyi szállodában, kikötőben, étteremben és üzletben elfogadják az alábbiakat: American Express, Diners, Eurocard/Mastercard, Visa.

3

24.11.2010. 12:43:


2010 hu.indd 4

Amennyiben az Ön házi kedvence a háziállatok beléptetésére jogosult határátkelőre érve nem felel meg ezen előírásoknak, beléptetését megtagadhatják, illetve az állatot visszafordíthatják az eredet országába vagy karanténba helyezhetik. A házi kedvenc tulajdonosaként ezen intézkedések foganatosításának minden felmerülő költsége Önt terheli. A házi kedvencek nem kereskedelmi céllal történő „mozgására“ vonatkozó Szabályzat a következő állatfajtákat sorolja a házi kedvencek közé: kutyák, macskák, közönséges görény (Mustela putorius) a menyétfélék (Mustelidae) családjából, gerinctelen állatok (méhek és rákok kivételével), trópusi díszhalak, kétéltűek, hüllők, bármely madárfajta (a baromfifélék kivételével), rágcsálók, és házinyulak.

A fizikai személyek, akik nem rendelkeznek Horvátországban ideiglenes, vagy állandó lakhellyel, visszaigényelhetik a Horvátországban vásárolt árura a kifizetett általános forgalmi adót, az ún. PDV-t, amennyiben az áru/számla értéke meghaladja a 740 kunát, az ún. PDV-P, illetve Tax cheque elnevezésű formanyomtatvány alapján, melyet a vásárolt áru külföldre történő kivitelénél a vámhatóság érvényesít. A forgalmi adó visszaigénylése iránti kérelmet a külföldi állampolgárnak a számla kiadásától számított 3 hónapon belül kell kérelmeznie. További felvilágosítással kapcsolatban keressék a Vámigazgatóságot: www. carina.hr Házi kedvencek átvitele a határon kizárólag az állatok egészségügyi állapotára vonatkozó állatorvosi dokumentáció kíséretében lehetséges, a kutyáknak és a macskáknak rendelkezniük kell mikrochippel. Max. öt házikedvenc azon határátkelőn vihető be, amely rendelkezik a meghatározott házi kedvencek beléptetésére vonatkozó engedéllyel, míg nagyobb mennyiségű állat az állategészségügyi ellenőrzési pontokkal rendelkező határátlépőknél léptethető be az országba.

Bevihető házi kedvencek maximális száma A házi kedvencek nem-kereskedelmi jellegű behozatal alatt öt vagy annál kevesebb házi kedvenc beléptetése értendő a Horvát Köztársaság területére. A házi kedvenceket a vámhivatalnokok által elvégzendő dokumentációs és azonosítási eljárásnak kell alávetni a Horvát Köztársaság területére beléptető határátkelőn. Az ilyen házi kedvencek nem számítanak „árunak” és kötelező jelleggel a tulajdonos vagy a tulajdonos által meghatalmazott személy kíséretében kell lenniük az utazás teljes időtartama alatt.

Ha Ön a házi kedvencével utazik, Ön a felelős érte Ha Ön a házi kedvencével utazik be a Horvát Köztársaság területére, teljes mértékben Önt terheli annak felelőssége, hogy az állat minden beléptetési feltételnek megfeleljen. Ellenőrizze például, hogy házi kedvence időben be lett-e oltva, időben megkapta-e az emlékeztető oltásokat, hogy elvégezték-e rajta az ellenanyagszűrést és hogy rendelkezik-e érvényes útlevéllel vagy állatorvosi igazolással.

Feltételek A beutaztatni kívánt kutyák, macskák és közönséges görény (további elnevezései: házi görény, fehér görény, afrikai görény, amerikai görény, szelíd görény) – (Mustela putorius) amennyiben az Európai Unió

4

24.11.2010. 12:43:


2010 hu.indd 5

––Legkevesebb 0,5 IJ/ml-nek megfelelő titrációs ellenanyag minta semlegesítésének, erre jogosult állatorvos részéről történt tesztelése, legkorábban az oltást követő 30 nap múlva és három hónappal az erre jogosult laboratóriumban történt áthelyezést megelőzően. A laboratóriumok listáját a következő weboldalon találják meg: http://ec.europa. eu/food/animal/liveanimals/pets/ approval_en.htm. Az előírt három hónapos időtartam nem vonatkozik azon házikedvencek újbóli beléptetésére, amelyek útlevele igazolja, hogy a pozitív eredményű az előtt történt meg, mielőtt az állat elhagyta volna a Horvát Köztársaság területét. A kereskedelmi céllal beléptetett állatokat és a küldeményként utaztatott állatokat állategészségügyi vizsgálatnak kell alávetni. Bővebb felvilágosítás: Mezőgazdasági, Halászati és Vidékfejlesztési Minisztérium – Állategészségügyi Igazgatóság (Tel.: +385 1 610 9499; 610 6703 és 610 6455; web: www.mps.hr)

(EU) valamely tagországából, illetve EU –n kívüli alacsony kockázatú országból érkeznek, rendelkezniük kell: - a kutyáknak, macskáknak és a szelíd görényeknek elektronikus azonosító rendszerrel (mikrochip). Amennyiben az állat olyan mikrochippel van ellátva, amely nem felel meg az 11784 vagy 11785-ös ISO Szabványnak, hanem más fajta, a tulajdonosnak, illetve az arra meghatalmazott személynek kell biztosítania a mikrochip leolvasására alkalmas készüléket. Bármely pillanatban biztosítottnak kell lennie, hogy az állat tulajdonosának nevét és címét megállapítsák. A mikrochip számát az állatorvos bejegyzi az állatot kísérő útlevélbe vagy bizonylatba. ––Erre illetékes állatorvos által kiadott állategészségügyi tanúsítvány, vagy ismételt belépés esetén útlevél ––veszettség elleni oltás megléte. Az Európai Unió (EU) valamely tagországából, illetve EU –n kívüli alacsony kockázatú országból* érkező, 3 hónapnál fiatalabb állatok akkor léptethetők be az országba, ha rendelkeznek útlevéllel vagy bizonylattal, és ha születésüktől fogva ugyanazon a helyen tartózkodtak és nem érintkeztek vadon élő állatokkal, vagy az anyjuk társaságában utaznak, akitől még nem történt meg a leválasztás. A magas kockázatú országból érkező kutyáknak, macskáknak, szelíd görényeknek rendelkezniük kell: ––Elektronikus azonosító rendszerrel (mikrochip); ––Erre illetékes állatorvos által kiadott állategészségügyi tanúsítvány, vagy a Horvát Köztársaságba történő ismételt belépés esetén útlevéllel (Horvátországból származó kutyák) ––veszettség elleni oltás megléte.

Egészségügyi ellátás Minden nagyobb városban működik kórház vagy klinika, elsősegélynyújtó helyet és gyógyszertárat pedig kisebb településeken is találunk. A Horvátországgal az egészségügyi biztosításra vonatkozóan szerződéses viszonyban lévő országokból érkező, országukban kötelezően biztosított külföldi turistáknak magánjellegű horvátországi tartózkodásuk ideje alatt nem kell fizetniük a sürgősségi egészségügyi ellátásért, amennyiben a szerződés által meghatározott igazolással rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy egészségügyi ellátásra jogosultak. A sürgősségi egészségügyi ellátás (a szállítást is beleértve) a horvát

5

24.11.2010. 12:43:


2010 hu.indd 6

Az üzletek és hivatalos intézmények nyitva tartása:

biztosítottakra érvényes módon és előírások, valamint a horvát biztosítottakra vonatkozó térítési díjak szerint történik. Azon személyek, akik olyan országból érkeznek, mellyel Horvátországnak nincs aláírt egyezménye, illetve amelyekkel szerződés nem szabályozza az egészségügyi ellátás igénybevételét, az egészségügyi ellátás összes felmerült költségeit maguk kötelesek rendezni. További felvilágosításért keresse: Horvát Egészségbiztosítási Intézet (Tel.: +385 1 4806 333, web:www.hzzo-net.hr)

A turisztikai szezonban az üzletek többsége hétköznapokon 8 - 20 óráig tart nyitva, míg közülük több hétvégenként is nyitva tart. Az állami intézmények és hivatalok munkaideje jellemzően hétfőtől péntekig 8 – 16 óra. Posta és távközlés:

Horvátországban minden jelentősebb településen működik állatorvosi klinika vagy rendelő. Információ: Mezőgazdasági, Halászati és Vidékfejlesztési MinisztériumÁllategészségügyi Igazgatóság E-mail: office@mps.hr Web: www.mps.hr

A postahivatalok nyitvatartási ideje: a nagyobb városokban hétköznapokon 7 - 19 óráig, kisebb helyeken 7 - 14 óráig, némelyek kettős nyitva tartással működnek. A nagyobb városokban és üdülőhelyeken az ügyeletes posták szombaton és vasárnap is nyitva tartanak. Valamennyi nyilvános telefonkészülék telefonkártyával működik, telefonkártya a postahivatalokban, újságárusoknál vásárolható. Külföld közvetlenül hívható bármelyik nyilvános telefonkészülékről. Web: www.posta.hr

Ünnep - és munkaszüneti napok:

Hálózati feszültség:

január 1. – Újév január 6. – Vízkereszt Húsvétvasárnap és hétfő május 1.- Munka ünnepe Úrnapja június 22. - A fasizmus elleni harc napja június 25. - Köztársaság napja augusztus 5. - A győzelem és a nemzeti hálaadás napja augusztus 15. - Nagy Boldogasszony október 8. - Függetlenség napja november 1. – Mindenszentek december 25. és 26. - Karácsony.

220 V, 50 Hz-es frekvenciával. A csapvíz egész Horvátországban iható.

Állatorvosi ellátás:

Szerencsétlenség esetén, hívják a központi 112-es telefonszámot! A telefonszám a nap és éjszaka bármely időszakában hívható, függetlenül attól, hogy Horvátország, vagy az Európai Unió mely területén tartózkodik. A hívás ingyenes. A hívás minden hálózaton belül és minden telefonkészülékről a 112 tárcsázásával lehetséges.

6

24.11.2010. 12:43:


2010 hu.indd 7

HASZNOS TANÁCSOK

Szerencsétlenség esetén a 112-es Központ szolgáltatása az alábbi nyelveken áll rendelkezésre:

A természetben: ––hozzátartozóival vagy barátaival ismertesse mozgásának vagy utazási tervének útvonalát, ––haladjon a kijelölt ösvényeken és utakon ––lássa el magát elegendő mennyiségű ivóvízzel ––készítsen elő megfelelő ruházatot és lábbelit ––készítse fel mobilkészülékét ––kísérje figyelemmel az időjáráselőrejelzést ––figyelmesen és az előírásoknak megfelelően bánjon a nyílt lánggal ––ne dobálja el környezetébe csikkeket és a gyúlékony tárgyakat

––angol ––német ––olasz ––magyar ––szlovák ––cseh HÍVJA A 112-ŐT! Ha a következőkre van szüksége: ––Mentők, sürgősségi ellátás, ––Tűzoltók, ––Rendőrség, ––Hegyi mentők, ––Állatorvosi sürgősségi ellátás, ––Egyéb védelmi és mentési rendszerek ––sürgősségi és operatív erői

Tűzvédelmi intézkedések: Ellenőrizze, hogy mindent megtett-e annak érdekében, hogy ne keletkezzen tűz! Ne dobjon el égő vagy gyúlékony tárgyakat, anyagokat környezetébe! Tartsa tiszteletben a „Tüzet rakni tilos” figyelmeztetést! Vigyázzon, hogy parkoló autója ne zárja el a tűzoltók megközelítési útvonalát.

Ha a következőket észleli: tűzvész ––veszélyes anyag kiszivárgása, ívóvíz-, patak-, folyó- vagy tengerszennyeződése ––más jelenségek, melyek veszélyesek lehetnek emberek vagy állatok életére, vagy egészségére, illetve a kulturális javakra és a környezetre nézve,

Mit kell tenni tűz esetén? ––A tűzről haladéktalanul értesítse a tűzoltókat a 112-es telefonszámon. ––Használjon kézi poroltó készüléket az oltáshoz és csak akkor oltson tüzet, ha ezzel nem veszélyezteti önmagát vagy másokat. ––Értesítse a környezetében tartózkodó személyeket arról, hogy tűz van KÖVESSE A TŰZOLTÓK UTASÍTÁSAIT.

A bejelentéskor mondja el, hogy: ––mi történt ––hol történt ––mikor történt ––vannak-e sérültek ––milyen fokú a sérülés ––milyen segítségre van szüksége ––a hívó neve

7

24.11.2010. 12:43:


2010 hu.indd 8

Környezetvédelem:

NE FELEDJE: A tűzvédelmi előírások be nem tartása esetén a Belügyminisztérium szabálysértési vagy büntető eljárást indít.

A biológiai különbözőségek védelme összhangban áll az Európai Unió idevágó hatályos szabályaival. A horvát Adria fürdési célú tengervize az Európai Unió előírásai alapján történt ellenőrzések szerint nagyon jó minőségű. Amennyiben a környezet szennyezését tapasztalja, hívja a központi 112-es telefonszámot.

Az úton ––a főszezon folyamán kerülje a forgalmi dugókat, a hétvégén és ünnepnapokon történő autózást, ––vezessen kipihenten, ––alkalmazkodjon az útviszonyokhoz és tartsa tiszteletben a sebességkorlátozásokat, ––forgalmi dugó esetén legyen türelmes és szerelkezzen fel megfelelő mennyiségű ivóvízzel.

Fontosabb telefonszámok: Horvátország nemzetközi hívószáma: +385 Mentők: 194 Tűzoltók: 193 Rendőrség: 192 Segélykérés az utakon: 1987 (külföldről vagy mobiltelefonról: +385 1 1987) Tengeri Mentési és Felkutatási Nemzeti Központ 155 Sürgős esetekben hívható egységes segélyhívószám 112 Hegyi mentők: +385 1 4821 049 Általános felvilágosítás: 18981 Belföldi és nemzetközi tudakozó: 11888 Nemzetközi tudakozó: 11802 Időjárás jelentés és Útinfo: 060 520 520 Horvát Autóklub (HAK): 01 4640 800 E-mail: info@hak.hr Web: www.hak.hr

A tengeren ––tengeri baleset vagy a tengervíz szen�nyeződése esetén hívja a 155-ös számot (Tengeri Mentési és Felkutatási Nemzeti Központ) vagy a 112-es számot. ––mielőtt kihajózik a tengerre, kísérje figyelemmel az időjárás előrejelzést, főleg az Adriai-tengerre vonatkozó előrejelzést, ––amíg úszik, maradjon más úszók látókörében, ––értesítse rokonait vagy barátait a búvárkodás hozzávetőleges helyszínéről és az előírt módon helyezze ki a jelzéseket, ––tartson mértéket a napozásban és használjon naptejet, ––szerelkezzen fel megfelelő mennyiségű vízzel.

8

24.11.2010. 12:43:


2010 hu.indd 9

AUTÓVAL HORVÁTORSZÁGBAN

A rádió idegen nyelvű hírei turisztikai idényben

Okmányok: Horvátországi beutazáshoz az autóvezetőnek rendelkeznie kell vezetői engedéllyel és forgalmi engedéllyel, valamint a jármű biztosítását igazoló okmánnyal. A nemzetközi jogosítvány megléte ajánlatos autóbérlés (rent-a-car) esetén. Ezt a bérbe vevő személy országának autóklubjánál lehet beszerezni. Annak az autósnak, aki külföldi rendszámú autóval lép be a Horvát Köztársaság területére, rendelkeznie kell az Európai Unió területére érvényes nemzetközi felelősségbiztosítás meglétéről szóló igazolással, vagy az ilyen biztosítás meglétét igazoló más igazolással. Nemzetközi okmánynak, igazolásnak tekinthető a hivatalos rendszámtábla, melyet olyan jármű „visel”, amely általánosságban olyan állam területén tartózkodik, melynek nemzeti hivatala aláírója a Többoldalú szerződésnek, illetve az olyan járműre kiadott, érvényben lévő Zöldkártya, melynek nemzeti hivatala nem aláírója Többoldalú szerződésnek, illetve más olyan okmányok, igazolások, melyek érvényességét a Horvát Biztosítási Iroda ismeri.

A Horvát rádió több programjában is sugároz turistáknak szóló idegen nyelvű műsorokat. A Horvát rádió 1. programjában minden nap 20.05-kor sugároznak 10 perces angol nyelvű híreket. A nyári turistaszezonban a Horvát rádió 2. programja (98,5 Mhz Észak-Nyugat Horvátország és Dubrovniki Tengermellék; 105,3 Mhz Isztria; 96,1 Mhz Split; 98,9 Mhz Makarskai Tengermellék; valamint 93,3 Mhz Gorski Kotar), a rendszeres horvát nyelvű hírek és a HAK (Horvát Autóklub) bejelentkezése mellett közlekedési információkat sugároz angol és német, augusztusban pedig olasz nyelven is. A HAK (Horvát Autóklub) közlekedési dugókra vonatkozó rendkívüli információit horvát és angol nyelven sugározzák. Szintén a nyár azonos időszakában, a Horvát Rádió második adóján sugározzák minden egész órában az Osztrák rádió 3. programjának és a Bayern 3-nak a német nyelvű, a RAI Uno olasz nyelvű, a Radio Praga cseh nyelvű, az Absolut Rádió angol nyelvű és a Horvát Rádió „Horvátország hangja” nemzetközi programjának angol, német és spanyol nyelvű híradásait. A cseh turistáknak nyaranta a Radio Praga újságírói naponta egyszeri alkalommal az alábbi regionális stúdiókból adnak felvilágosítást: Split Rádió, Dubrovnik, Rádió Rijeka.

9

24.11.2010. 12:43:


Benzinkutak:

Járművek mozgási sebességének korlátozásai: ––lakott területen 50 km/óra ––lakott területen kívül 90 km/óra ––a kizárólag motoros járművek közlekedését szolgáló utakon, valamint gyorsforgalmi utakon 100 km/óra ––autópályán 130 km/óra ––fékberendezéssel nem rendelkező utánfutót vontató gépjármű 80 km/óra ––autóbuszok és könnyű utánfutót vontató autóbuszok 80 km/óra, autópályán 100 km/h, a gyermekeket szállító autóbuszok kivételével. Kötelező a nappali vagy a tompított fényszóró használata a téli időszámítás idején. Vezetés közben mobiltelefon kézzel történő használata tilos. A gépjármű vezetője és utasai részére egyaránt kötelező a biztonsági öv használata. A közúti láthatósági mellény, melyet a sofőr akkor köteles használni, azaz felvenni, ha az úton végez valamilyen munkálatokat (kerékcsere, kisebb javítási munkálatok, üzemanyag feltöltés, ha az autó üzemanyag nélkül marad, esetleges segítségkérés az úton) a járművön, a jármű felszerelésének kötelező részét képezi.

A benzinkutak a nagyobb városokban és az autópályákon 0 - 24 óráig tartanak nyitva. Minden benzinkútnál árusítanak: Eurosuper 95, Super 95, Super 98, Super plus 98, Euro Diesel és Diesel üzemanyagot, a nagyobb városokban és az autópálya mentén lévő benzinkutaknál gázt is. Felvilágosítás a benzin árakról és a gázt árusító helyekről a következő web helyeken találhatunk: www.ina.hr; www.omv.hr; www.tifon.hr; www.hak.hr Úthasználati díj az autópályákon: Autópályák: A1 Zágráb-Bosiljevo-ZadarŠibenik-Split- Šestanovac-Ravča, A2 Zágráb- Zaprešić-Krapina-Macelj, A3 Bregana,-Zágráb-Slavonski Brod-ŽupanjaLipovac, A4 Zágráb-Varaždin-Goričan, A5 Eszék - Đakovo-Sredanci, A6 BosiljevoVrbovsko-Rijeka és A7 Rijeka-Rupa, A9 Kanfanar – Pula.

Félautópályák: Az isztriai Y autópálya fizetőkapui: az Učka alagút az A8-as Kanfanar – Matulji szakaszán és a Mirna völgyhíd A9-es Kanfanar – Kaštel szakaszán, Krk híd-szárazföld. További felvilágosítás következő web oldalakon található: www.hak.hr, www.hac.hr, www.bina-istra.hr, www.arz.hr, www.azm.hr, valamint www.huka.hr

Tanácsok a biztonságos vezetéshez: Tartsuk tiszteletben a közlekedési előírásokat és a sebességkorlátozásokat, hosszabb utazás során iktassunk be pihenőket az erre a célra kialakított pihenőhelyeken és a nedves útfelületen csökkentsük a sebességet, mivel mindezek az előfeltételei annak, hogy biztonságosan megérkezzünk a rendeltetési helyünkre.

2010 hu.indd 10

10

24.11.2010. 12:43:


LÉGIKÖZLEKEDÉS

Alapvető kötelezettségek közlekedési baleset esetén

A civil légiközlekedésben résztvevő repülőgépek fogadására alkalmas légikikötők Brač Légikikötő Tel.: +385 21 559 701 Web: www.airport-brac.hr Dubrovnik Légikikötő Tel.: +385 20 773 333 Web: www.airport-dubrovnik.hr Mali Lošinj Légikikötő Tel.: +385 51 235 148 Web: www.airportmalilosinj.hr Eszék Légikikötő Tel.: +385 31 514 402 Web: www.osijek-airport.hr Pula Légikikötő Tel.: +385 52 530 140 Web: www.airport-pula.hr Rijeka Légikikötő Tel.: +385 51 842 134 Web: www.rijeka-airport.hr Split Légikikötő Tel.: +385 21 203 555 Web: www.split-airport.hr Zadar Légikikötő Tel.: +385 23 205 800 Web: www.zadar-airport.hr Zágráb Légikikötő Tel.: +385 1 4562 222 Web: www.zagreb-airport.hr Varaždin repülőtér – általános célú és alkalmankénti légitaxi szolgáltatás. Az önálló felszállásra nem alkalmas, főként vitorlázó repülőgépek és motoros vitorlázógépek fogadására alkalmas leszállóhelyek, melyek használata nem kereskedelmi jellegű repülőgépes műveletekhez használt más fajta repülőgépek repülésének céljára is kiterjeszthető. („Narodne novine” 69/09 számában megjelent „Törvény a légiközlekedésről” 32. pont, 1. cikkely 2. bekezdés)

A közlekedési balesetről először a rendőrséget értesítse (telefonszám: 192), vagy tárcsázza az egységes európai segélyhívószámot, a 112-őt. Mindez nem kötelező olyan baleset esetében, melyben csak a járműveket érte sérülés. Ha vannak sérültek, hívja a mentőket (telefonszám: 194). Biztosítsa a baleseti helyszínt, vegye fel a láthatósági mellényt, helyezze ki a háromszöget és tegye meg azokat az intézkedéseket, amelyekkel megelőzi az újabb veszélyhelyzetet. Várja meg a rendőrök kiérkezését. Amennyiben a baleset során az Ön autója bármilyen módon sérült, az autóban keletkezett kárról feltétlen kérjen igazolást az intézkedő rendőrtől, mert e nélkül nem lépheti át az ország határát. Ha műszaki segítségnyújtásra van szüksége, vagy a kocsit el kell vontatni a legközelebbi szervizbe, hívja a 1987- es telefonszámon a „Sárga angyalt” (külföldről: +385 1 1987) Hogyan kerüljük el a forgalmi dugókat az utakon? A forgalmi dugók és a tömött sorokban történő várakozás elkerülésének érdekében javasoljuk, hogy utazása megtervezéséhez használják a Turisztikai információkban megtalálható utazási tervet, amelyben fel vannak tüntetve a legforgalmasabb napok és útirányok. Lehetőség szerint kerülje a szombaton történő utazást. Utazása megkezdése előtt kérjen felvilágosítást az út-, és a kompforgalomról a HAK-tól (Horvát Autóklub információs szolgálat: 00 385 1 4640 800 vagy a www. hak.hr) vagy hallgassa a Horvát Rádió második programját (98,5 Mhz)

2010 hu.indd 11

11

24.11.2010. 12:43:


Általános leszállóhelyek és idényjellegű légi-taxi szolgáltatás:

Egyéb légitársaságok, melyek repülnek Horvátországba:

Pribislavec (Čakovec), Koprivnica, Lučko (Zagreb), Slavonski Brod, Čepin (Osijek), Vrsar, Grobnik (Rijeka), Otočac, Medulin, Bjelovar, Stari Grad (Hvar), Unije i Sinj.

Aeroflot, Air France, Austrian Airlines, ČSA, Lufthansa, LOT, Malév, Germanwings, Scandinavian Airlines, Turkish Airlines, Air Bosna, Air One, British Airways, Hapag Lloyd, Norwegian Air Shuttle, TAP, Wizz Air, LTU, Estonian Air, EasyJet, Aer Lingus, Trade Air/ Sun Adria, Dubrovnik Airlines, Adria Airways, Nouvelair Tunisie, Ryan Air, Darwin Airline, SN Brussels Airlines.

Nemzetközi repülőterek: Zágráb, Split, Dubrovnik, Pula, Rijeka, Zadar, Eszék, Brač és Mali Lošinj Felvilágosítás: Zágráb +385 1 626 5222, Split +385 21 203 506, Dubrovnik +385 20 773 377, Pula +385 52 530 105, Rijeka +385 51 842 132, Zadar +385 23 313 311, Eszék +385 31 514 441, +385 31 514 442 Brač +385 21 559 711, valamint Mali Lošinj +385 51 231 666

TENGERI KÖZLEKEDÉS Agencija za obalni linijski pomorski promet (Partmenti tengeri közlekedés Irodája) Tel.:+385 21 329 370 Fax: +385 21 329 379 E-mail: info@agencija-zolpp.hr Web: www.agencija-zolpp.hr

Croatia Airlines A horvát nemzeti légitársaság, a Star Alliance légiszövetség tagja a következő célállomásokra repül: Amszterdam, Bécs Brüsszel, Frankfurt, London, München, Párizs, Róma, Szarajevó, Szkopje és Zürich, Koppenhága, Podgorica és Priština. A horvát tengerpartra szezonális jelleggel további francia, holland, olasz német, osztrák, angliai nagyvárosokból indulnak járatok. A Croatia Airlines partner légitársaságaival üzemeltett járatai a világ minden tájára eljuttatják a repülni vágyókat. Kapcsolattartó központ: Tel.: +385 1 6676 555 Web: www.croatiaairlines.com E-mail: contact@croatiaairlines.hr

2010 hu.indd 12

Nemzetközi kompjáratok: Zadar – Ancona, Split – Ancona, Split – Stari Grad – Pescara, Ancona – Split – Pescara , valamint Rijeka – Split – Stari Grad (Hvar) – Korčula – Sobra (Mljet) – Dubrovnik – Bari Dubrovnik – Bari (közvetlenül): Vis – Ancona, Stari Grad – Ancona A kompjáratokon kívül Horvátország és Olaszország között gyorshajó járatok is közlekednek.

12

24.11.2010. 12:43:


Partmenti járatok:

Jadrolinija:

Rijeka - Split - Stari Grad/Hvar - Korčula - Dubrovnik. A következő szigeteket kötik össze helyi kompjáratok a szárazfölddel: Cres, Lošinj, Rab, Pag, Ugljan, Pašman, Olib, Silba, Premuda, Ist, Molat, Sestrunj, Rivanj, Žirje, Kaprije, Zverinac, Rava, Zlarin, Dugi otok, Iž, Šolta, Brač, Hvar, Vis, Pelješac-félsziget, Korčula, Lastovo és Mljet, Šipan, míg helyi hajó- és gyorshajó járatok kötik össze azokat a lakott szigeteket, melyeken nincs autós közlekedés.

A fő horvát utasszállító hajótársaság, a legtöbb menetrendszerű nemzetközi és belföldi komp-, hajó- és gyorshajó járat üzemeltetője. Központi irodája Rijekában székel. Tel.: +385 51 666 111, +385 51 666 100 Web: www.jadrolinija.hr Más hajótársaságok: Rapska plovidba d.d.: www.rapska-plovidba.hr Mediteranska plovidba d.d.: www.medplov.hr Linijska nacionalna plovidba d.d.: www.lnp.hr G & V Line d.o.o.: www.gv-line.hr Miatours: www.miatours.hr Kapetan Luka: www.krilo.hr SNAV: www.snav.it Venezia lines: www.venezialines.com Blue Line International: www.blueline-ferries.com Emilia Romagna Lines: www.emiliaromagnalines.it

Gyorsjáratok (sziget-szárazföld, vagy sziget-sziget) Rijekai körzet- Lošinj, Susak, Unije, Cres, Ilovik, Pag, Rab Zadari körzet- Ist, Molat, Dugi Otok, Zverinac, Sestrunj, Rivanj, Olib, Silba, Premuda Spliti körzet- Brač, Hvar, Šolta, Lastovo, Korčula, Vis Dubrovniki körzet – Mljet, Šipan, Korčula, Lastovo Šibeniki körzet– Žirje, Kaprije Hajójáratok (sziget-szárazföld, vagy sziget-sziget)

Vámhivatalok-külföldi vízi járművek beléptetése:

Rijekai körzet - Lošinj, Srakane, Unije, Ilovik, Susak Zadari körzet - Dugi otok, Iž, Rava, Vrgada Šibenik körzet- Prvić, Zlarin Spliti körzet - Drvenik Veli és Mali, Čiovo, Biševo Dubrovniki körzet - Šipan, Lopud, Koločep

2010 hu.indd 13

Állandó: Umag, Poreč, Rovinj, Pula, Raša/Bršica, Rijeka, Mali Lošinj, Zadar, Šibenik, Split, Ploče, Korčula, Dubrovnik, Vela Luka, Ubli Szezonális (a nyári idényben): ACI-Umag, Novigrad, Sali, Božava, Primošten, Hvar, Starigrad (Hvar), Vis, Komiža, és Cavtat

13

24.11.2010. 12:43:


HAJÓZÁS A HORVÁT KÖZTÁRSASÁGBAN

A Horvát Köztársaságban hajózó vízi járművön a következő iratok eredetijének kell meglenniük:

A Horvát Köztársaságba vízi úton belépő hajó kapitánya köteles a legrövidebb úton behajózni a nemzetközi forgalmat bonyolító határátlépő helyek egyikébe a vámvizsgálat elvégzésének céljából, továbbá köteles kiváltani a matricát és hitelesíttetni a legénység- és utaslistát, vagy a személyek listáját a legközelebbi révkapitányságon vagy kirendeltségen. A Horvát Köztársaságba szárazföldi úton érkező, vagy a Horvát Köztársaságban kikötőben vagy más helyszínen megőrzésen lévő hajó kapitánya a hajózás megkezdése előtt köteles kiváltani a matricát az illetékes révkapitányságon vagy leadni a legénység- és utaslistát és a személyek listáját (amennyiben be kívánja szerezni a matricát). Matricaköteles: a min. 3 méter, vagy annál nagyobb hosszúságú hajó, illetve a 3 méternél rövidebb, amennyiben teljesítménye nagyobb, mint 5 kW. Nem matricaköteles: evezős vízi járművek, függetlenül a hosszúságuktól (pl. kajak, vízibicikli...) A Horvát Köztársaságban kikötőben, vagy más, az erre engedélyezett helyen megőrzésen lévő vízi járművön nem kötelező a matrica feltüntetése. A segéd vízi járművekre és a jet-ski-re a „matrica kötelezettség” ugyanezen fenti szabályai vonatkoznak. A vízi járművön jól látható helyre kell kihelyezni matricát, a matrica érvényessége a kiadásától számított egy év. A matrica letéphető részét a személyek listájára kell felragasztani.

2010 hu.indd 14

Matrica ––A hajó hitelesített legénység- és utaslistája ––Azon személyek hitelesített listája, akik a hajón tartózkodhatnak (azon hajók esetében, melyeken a Horvát Köztársaságban történő hajózás során változik a legénység felállása) ––a hajózásbiztonsági díj, a világítótorony díj, a tengerészeti tájékoztató térkép díj és az igazgatási illeték befizetésének igazolása (számlái) ––az 5 méternél hosszabb, beépített fekhelyekkel rendelkező hajókra vonatkozóan az általánydíjas tartózkodási illeték befizetésének igazolása (számlája) ––A hajó tengeralkalmasságát igazoló dokumentumok ––A hajó kapitányának hajóvezetői alkalmasságát igazoló dokumentumok ––A harmadik személynek okozott kár esetére felelősségbiztosítást igazoló okmány ––A hajó tulajdonjogát igazoló okmány, vagy a hajó tulajdonosa általi felhatalmazás a hajó használatára Legénység és utaslista A legénység- és utaslista a hajón tartózkodó legénység és utasok neveit tartalmazza, és azt a révkapitányság, vagy annak kirendeltsége aláírásával és pecsétjével hitelesíti. Ha a hajó kapitánya a horvát fenségvizeken történő tartózkodás ideje alatt nem szándékozik megváltoztatni a legénység összetételét a matrica érvényességi ideje alatt, nem kell többször

14

24.11.2010. 12:43:


azt minden egyes kitöltéskor hitelesíteni kell a révkapitányságon, vagy annak kirendeltségén. A személyek listájának hitelesítése a matrica megfelelő részének levágásával történik. A személyek listájára felkerülő személyeket illetően „korlátlan” számban van lehetőség változtatásra. Nem kell feltüntetni a személyek listáján azon személyeket, akik a kikötőben, vagy horgonyzóhelyen állomásozó hajón tartózkodnak. A személyek listájára nem kell bejegyezni a 12 évnél fiatalabb személyeket, és a hajó által szállítható személyek maximális számába sem számítanak bele. A tengeri úton érkező vízi járműveken tartózkodó utasok listáját nem kötelező a matrica beszerzésekor érvényesíttetni, erre utólag is van lehetőség a legénység Horvátország területén történt esetleges változás bejelentésekor.

bejelentkeznie a révkapitányságon, vagy annak kirendeltségén. A hosszabb tartózkodására nem alkalmas (fekvőhellyel nem rendelkező) hajóknak nem kell rendelkezniük legénység- és utaslistával. A hajót irányító személy Horvátországban a hajóról leszállíttathatja a külföldről vele behajózott legénységet (vagy annak egy részét) és új legénységet vehet fel a hajóra. Ebben az esetben a legénység felállásában beállt változásokat be kell jelenteni a révkapitányságnál, s a megváltozott „felállásban” kell kihajóznia Horvátországból. Személyek listája Azon hajó kapitánya, amely a Horvát Köztársaságban történő hajózás során változtatni kíván a legénység felállásában, köteles a Révkapitányságon vagy annak kirendeltségén beszerezni azon személyek listáját, akik a matrica érvényességi ideje alatt a hajón fognak tartózkodni; a személyek listáján szereplő személyek száma nem haladhatja meg az adott hajó befogadóképességének kétszeresét, megnövelve az eredeti befogadóképesség 30%-val. A hajó befogadóképessége (kapacitása) a hajó zászlaja szerinti állam illetékes szervei által kiadott igazolásoknak megfelelően kerül megállapításra; amennyiben a hajó nem rendelkezik ilyen iratokkal, a befogadóképessége a „Szabályzat a kishajókról és jachtokról” valamint „A műszaki szabályok a kishajók és jachtok törvényes igazolásához” alapján kerül meghatározásra. Az utaslista kitöltésére a matrica beszerzésekor, vagy folytatólagosan is van lehetőség, legkésőbb azonban az utaslistán szereplő minden egyes személy első beszállásakor kötelező. Amennyiben az utaslista folytatólagosan kerül kitöltésre,

2010 hu.indd 15

Bejelentkezés A sport és pihenési célú kishajóval érkező külföldiek, és akik ezen a kishajókon szállnak meg kötelesek a határátlépés ellenőrzését végző rendőrőrsön bejelentkezni, abban a kikötőben, melyben a Horvát Köztársaság területére történő beléptetést végzik. A közúton érkező hajót a határátlépéskor elegendő szóban bejelenteni, a hajó „tényleges” bejelentését azon marina (jachtkikötő) végzi melyben a hajót vízre eresztik. Ha a hajó vízretétele a kis kikötők egyikében történik, a külföldi állampolgárnak kötelező jelleggel fel kell keresnie a helyi rendőrőrsöt, és ott kell magát, illetve a tartózkodás tényét bejelentenie.

15

24.11.2010. 12:43:


Horvát kishajó- és jachtvezetői engedély külföldi hajósok részére

Mindez kizárólag azon hajókra vonatkozik, melyeken a külföldi állampolgár tartózkodni fog. Azon külföldi állampolgárok, kiknek hajója a horvát marinák (jachtkikötő) egyikében van kikötve, kötelesek bejelentkezni a marinában.

A kishajók és jachtok szabályzatának 2009. február 11-i módosításainak és kiegészítéseinek alapján a Horvát Köztársaság a horvát kishajókra és jachtokra vonatkozóan egyoldalúan elismeri a más országok által kiadott vezetői engedélyt. A Horvát Köztársaságban elismerésre kerülő külföldi vezetői engedélyek listája megtalálható a Tengerügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium hivatalos honlapján: www.mmpi.hr

Tartózkodási illeték Az általánydíjas tartózkodási illetéket az 5 méternél hosszabb, beépített fekhelyekkel rendelkező hajók tulajdonosai vagy használói kötelesek befizetni. A tartózkodási illeték a Révkapitányságon vagy annak kirendeltségénél fizetendő be, 8, 15, 30, 90 napos, vagy 1 éves általánydíj formájában. Az általánydíjas tartózkodási illeték befizetését igazoló számlának mindig a vízi járművön kell lennie, s az illetékes szerv kérésére a hajó kapitánya köteles azt bemutatni.

VASÚTI KÖZLEKEDÉS Horvátország közvetlen vasúti összeköttetésben áll a következő országokkal: Szlovénia, Bosznia – Hercegovina, Magyarország, Olaszország, Ausztria, Svájc, Németország, és Szerbia, illetve a nyári szezonban Csehországgal és Szlovákiával. Átszállással pedig szinte valamennyi európai országba el lehet jutni

Kihajózás a Horvát Köztársaságból A hajó kapitánya a Horvát Köztársaságból történő kihajózás előtt köteles: ––vámellenőrzésre bejelentkezni a nemzetközi határátléptetésre jogosult kikötők egyikében ––hitelesíttetni a legénység – és utaslistát a révkikötői kapitányságon vagy annak kirendeltségén. Miután eleget tett a fenti kötelezettségeknek, köteles a lehető legrövidebb útvonalon elhagyni a Horvát Köztársaság belső tengervizeit és territoriális tengerét.

2010 hu.indd 16

Eurocity, Intercity és Euronight vonatok: EC „Mimara“: Zágráb – Villach – Siegen – Zágráb EC „Croatia“: Zágráb – Bécs – Zágráb (Szlovénián keresztül) EN „Venezia“: Velence – Zágráb – Budapest (Moszkva, Kijev, Bukarest) – Velence EN „Lisinski“: Zágráb – München – Zágráb IC „Zagreb“: Zágráb – Bécs (Magyarországon keresztül) – Zágráb IC „Sava“: Belgrád – Zágráb – Villach – München – Belgrád IC „Kvarner“: Zágráb - Budapest – Zágráb IC „Drava“: Budapest – Eszék – Szarajevó – Budapest

16

24.11.2010. 12:43:


Rijeka Autóbusz pályaudvar Tel.: +385 51 66 03 00; +385 060 302 010 E-mail: autotrans@ri.t-com.hr Web: www.autotrans.hr

Gyorsvonatok „Maestral”: Zágráb – Budapest – Zágráb Zágráb – Villach - Zágráb Belgrád – Zágráb – Zürich – Belgrád „Nikola Tesla”: Zágráb – Belgrád – Zágráb Szarajevó - Vinkovci – Belgrád - Szarajevó Zágráb – Szarajevó – Ploče – Zágráb Zágráb – Szarajevó – Zágráb (éjszakai vonat) Ploče – Szarajevó – Ploče Villach – Zágráb – Belgrád – Villach (éjszakai vonat) „Opatija”: Rijeka – Ljubljana – Rijeka (München) „Ljubljana“: Rijeka - Ljubljana (Bécs) – Rijeka

Split Autóbusz pályaudvar Tel.: +385 21 329 180; +385 060 327 777 E-mail: info@ak-split.hr Web: www.ak-split.hr Šibenik Autóbusz pályaudvar Tel.: +385 060 368 368 E-mail: autotransport@si.t-com.hr Zadar Autóbusz pályaudvar Tel.: +385 23 211 555 Zágráb Autóbusz pályaudvar Tel.: +385 060 313 333 Web: www.akz.hr

Szezonális vonatok: Ljubljana – Pula – Ljubljana Budapest – Zágráb – Split – Budapest (éjszakai vonat)

Dubrovnik Autóbusz pályaudvar Tel.: +385 20 357 020; +385 060 305 070 E-mail: libertas@libertasdubrovnik.com Web: www.libertasdubrovnik.com

Különvonatok: Belgrád – Knin – Split – Belgrád (júniusszeptember, hétvégenként, éjszakai vonat) Tel.: +385 1 4573 208 E-mail: posebni.vlakovi@hznet.hr

Eszék Autóbusz pályaudvar Tel.: +385 060 33 44 66 Pula Autóbusz pályaudvar Tel.: +385 060 304 090

TAXI ÉS RENT-A-CAR

AUTÓBUSSZAL

Taxi: minden városban és üdülőhelyen Autókölcsönzés (rent-a-car) - minden nagyobb városban, üdülőhelyen és a repülőtereken

A horvátországi településeket jól szervezett buszjáratok kötik össze. Rendszeres nemzetközi járatok közlekednek a szomszédos, valamint az Észak- és Nyugateurópai országokba. Járatinformáció/csak Horvátországból hívható: 060 313 333 Járatinformáció/Külföldről is hívható: +385 1 61 12 789 Külföldi forgalom (pénztárak): +385 1 60 08 631 Belföldi forgalom (pénztárak): +385 1 60 08 620

2010 hu.indd 17

17

24.11.2010. 12:43:


Jelentősebb múzeumok:

Poreč – Poreština Tájház Split - Óhorvát Régészeti Műemlékek Múzeuma, Ivan Meštrović Galéria, Spliti Régészeti Múzeum, Városi Múzeum, Néprajzi Múzeum, Természettudományi Múzeum, Művészeti Galéria, Tengerészeti Múzeum, SzékesegyházEgyházművészeti Gyűjtemény Trakošćan - Múzeum a kastélyban régi fegyverek gazdag gyűjteményével Varaždin/Varasd - Városi Múzeum az óvárosban – történeti kiállítás, Történelmi és Rovartani Gyűjtemény, Régi és modern mesterek Galériája Zadar - Régészeti Múzeum, Zadari Népi Múzeum, Egyházművészeti Állandó Kiállítás, Ókori Üveg Múzeum Zágráb - Régészeti Múzeum, Néprajzi Múzeum, Naiv Művészet Múzeuma, Modern Galéria, Zágráb város Múzeuma, Mimara múzeum szinte minden korszakból származó műalkotásokkal, Iparművészeti Múzeum, Horvát Természettudományi Múzeum, Strossmayer Galéria, Műszaki Múzeum, Kortárs Művészetek Múzeuma, Klovićevi dvori Galéria, Horvát Történelmi Múzeum, Dražen Petrović EmlékközpontMúzeum, Művészeti Csarnok

Čakovec/Csáktornya - Muraközi Múzeum Dubrovnik - Néprajzi Múzeum-Rupe, Dubrovniki Múzeum Rektor-palota, Dominikánus-kolostor Múzeuma, Várfal, Tengerészeti Múzeum, Székesegyház kincstára, Régészeti Múzeum, Korabeli Történeti Múzeum, Akvárium – Dubrovnik Biológiai Intézet, a „Mala braća” Ferenceskolostor Múzeuma, Pravoszláv-templom Múzeum Gornja Stubica - A parasztfelkelések történetét bemutató múzeum „Lipa” Galéria Gospić - Lika Helytörténeti Múzeuma (állandó régészeti kiállítás), a közeli Smiljanban Nikola Tesla szülőháza Hlebine - Naiv Művészetek Galériája, Ivan Generalić Gyűjtemény, „Josip Generalić” Galéria Karlovac/Károlyváros - Karlovaci Városi Múzeum, Dubovac Vár Klanjec - Antun Augistinčić szobrász galériája, Ferences kolostor Krapina – Krapinai Neander-völgyi ősember Múzeuma, Ljudevit Gaj szülőháza Kumrovec - „Staro selo” egyedülálló skanzen / Néprajzi Múzeum /eredeti falusi házakkal, itt látható (Josip Broz) Tito szülőháza is Makarska - Kagylómúzeum- halak, rákok, kagylók múzeuma, Városi Múzeum Našice - Helytörténeti múzeum a Pejačević Kastélyban Osijek/Eszék/ - Szlavón múzeum Pazin - Isztriai Népművészeti Múzeum, Városi Múzeum Pula - Isztriai Régészeti Múzeum, Isztriai Történeti Múzeum, Aréna Rijeka – Tengermelléki Tengerészeti- és Történeti Múzeum, Természettudományi múzeum

2010 hu.indd 18

Jelentősebb kegyhelyek: Marija Bisztrica: Bisztricai Boldog Asszony Trsat (Susak): Trsati Boldog Asszony Sinj: Csodatevő Sinji Nagyasszony Aljmas: Vigasztaló Nagyasszony Krasno: Krasznói Boldog Asszony Karlovac-Dubovac – Szent József Lobor: Gorai Szűzanya Ludbreg: Jézus szent vére Remete: Remetei Szűzanya

18

24.11.2010. 12:43:


NEMZETI PARKOK

Solin: Szigeti Miasszonyunk Trški Vrh: Jeruzsálemi Szűzanya Vepric: Lurdi Szűzanya Voćin: Voćini Szűzanya

Brijuni - két nagyobb és 12 kisebb szigetecskéből álló csoport Isztria nyugati partjainál. Információ: Cím: NP Brijuni Brionska 10, 52212 Fažana Tel.: +385 52 525 888 Fax: +385 52 525 917 E-mail: brijuni@brijuni.hr Web: www.brijuni.hr

Az UNESCO Világörökség listáján szereplő kulturális és természeti értékek: Horvátország számos kulturális értékkel büszkélkedik, melyek közül kiemelkedik Dubrovnik Óvárosa, a Diocletianus - palota Splitben, Trogir történelmi óvárosa, a kora keresztény Euphrasius - bazilikaegyüttes Porečben, a Szent Jakab katedrális Šibenikben, a Starigradi mező Hvaron, melyek az UNESCO Világörökségi listáján is szerepelnek. A Plitvicei-tavak, a legszebb és legismertebb horvát nemzeti park az egyedüli természeti értékünk, amely szerepel az UNESCO Világörökség listáján. Az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján Horvátországból hét hagyomány szerepel - a Dubrovnik védőszentjeként tisztelt Szent Balázs Ünnepe; a Kastav környéki zvončarok (kolomposok) éves farsangi felvonulása; Horvátországi csipkekészítés (Pag, Hvar, Lepoglava); a "Za križen" (A kereszt nyomában) körmenet Hvar szigetén; Kétszólamú ének és hangszeres játék az isztriai skálán; Ljelje/"Kraljice" (Királynők) tavaszi felvonulás Gorjaniból; hagyományos fajáték készítés a horvát Zagorjéban; a Sinji Alka nevű vitézi torna Sinjből és az Észak-Horvátországban honos mézeskalács szív készítés szerepel. Ezzel Horvátország a legtöbb védett kulturális hagyománnyal büszkélkedő országok között szerepel. Az ojkanje ének felkerült a sürgős védelemre szoruló szellemi örökség listájára.

2010 hu.indd 19

Kornati - A Mediterráneum legsűrűbb szigetcsoportja 89 kisebb-nagyobb szigettel és zátonnyal. Információ: Cím: NP Kornati Butina 2, 22243 Murter Tel.: +385 22 435 740 Fax: +385 22 435 058 E-mail: kornati@kornati.hr Web: www.kornati.hr Krka - Horvátország legszebb karsztvidéki folyója. Információ: Cím: NP Krka Trg Ivana Pavla II br. 5, 22000 Šibenik Tel.: +385 22 201 777 Fax: +385 22 336 836 E-mail: anita.matacic@npk.hr Web: www.npkrka.hr Mljet - sziget Dubrovniktól délnyugatra. Információ: Cím: NP Mljet Pristanište 2, 20226 Goveđari Tel.: +385 20 744 041, +385 20 744 058 Fax: +385 20 744 043 E-mail: np-mljet@np-mljet.hr Web: www.np-mljet.hr

19

24.11.2010. 12:43:


TERMÉSZETPARKOK

Paklenica - Nemzeti park a legnagyobb horvátországi hegyvonulat - a Velebit - déli oldalán. Információ: Cím: NP Paklenica Dr. Franje Tuđmana 14a, 23244 Starigrad-Paklenica Tel.: +385 23 369 155, +385 23 369 202 Fax: +385 23 359 133 E-mail: np-paklenica@zd.t-com.hr; prezentacija@paklenica.hr Web: www.paklenica.hr

Biokovo - hegység a Makarskai Riviéra felett Információ: Cím: PP Biokovo Marineta – mala obala 16, 21300 Makarska Tel/fax: +385 21 616 924 E-mail: park-prirode-biokovo@st.t-com.hr Web: www.biokovo.com Kopácsi rét – Európa egyik legnagyobb védett mocsaras területe a Dráva – Duna torkolatnál. Információ: Cím: PP Kopački rit Titov dvorac 1, 31328 Lug Tel.: +385 31 285 370 Fax: +385 31 285 380 E-mail: uprava@kopacki-rit.hr Web: www.kopacki-rit.hr

Plitvice - tavak - A legrégebbi és legismertebb horvátországi nemzeti park, az UNESCO Természeti Világörökség része. Információ: Cím: NP Plitvička jezera 53231 Plitvička jezera Tel.: +385 53 751 015, +385 53 751 014 Fax: +385 53 751 013 E-mail: info@np-plitvicka-jezera.hr Web: www.np-plitvicka-jezera.hr

Lonjsko polje – A Duna folyásának legnagyobb védett ártere. Információ: Cím: PP Lonjsko polje Krapje 16, 44325 Krapje Tel.: + 385 44 611 190 Fax: +385 44 606 449 E-mail: info@pp-lonjsko-polje.hr Web: www.pp-lonjsko-polje.hr

Risnjak - erdővel borított hegyvonulat Rijekától északra, itt található a Kupa-folyó a természet víztani emlékeként jegyzett forrása. Információ: Cím: NP Risnjak Bijela Vodica 48, 51317 Crni Lug Tel.: +385 51 836 133, +385 51 836 261 Fax: +385 51 836 116 E-mail: np-risnjak@ri.t-com.hr Web: www.risnjak.hr

Medvednica - hegy Zágrábnál Információ: Cím: PP Medvednica Bliznec bb, 10000 Zagreb Tel.: +385 1 4586 317 Fax: +385 1 4586 318 E-mail: park.prirode.medvednica@zg.t-com.hr Web: www.pp-medvednica.hr

Észak-Velebit – az Észak- Velebit hegység csúcsa a legértékesebb és a leglátványosabb. Információ: Cím: NP Sjeverni Velebit Krasno 96, 53274 Krasno Tel.: +385 53 665 380 Fax: +385 53 665 390 E-mail: npsv@np-sjeverni-velebit.hr Web: www.np-sjeverni-velebit.hr

2010 hu.indd 20

20

24.11.2010. 12:43:


UTAZÁSI TERV

2010 hu.indd 21

Június Nap

7h2h

Július 2h10 h

Nap

7h2h

Augusztus 2h10 h

Nap

7h2h

i

1

i

i

2

i

h

3

VÁRHATÓ FORGALOM

2h10 h

Minimális forgalom

Nagyobb forgalom

i

Nagy forgalom

h

Zsúfoltság

1

1

2

2

3

3

4

4

4

5

5

5

i

6

6

6

i

7

7

7

8

8

i

8

9

9

i

i

9

10

10

i

h

10

i

11

i

h

12

12

13

13

13

i

h

14

14

14

h

h

15

15

i

15

h

h

16

16

i

i

16

i

17

i

h

17

i

18

i

11

i

12

17 18

i

i

i

A FORGALOM IRÁNYA

11

19

19

19

20

20

h

h

i

21

21

h

h

i

22

i

23

i

24

i

22

i

23 24

i

25

i

i

22

h

Nagyobb a forgalom a tenger felől

h

h

24 25

h

26

26

27

27

h

h

28

28

28

h

h

29

29

i

29

h

30

30

i

i

30

31

i

h

Nagyobb a forgalom a tenger felé

23

25

26

i

h

i

27

A forgalom mindkét irányban azonos

18

20 21

h

31

21

24.11.2010. 12:43:


2010 hu.indd 22

22

24.11.2010. 12:43:


2010 hu.indd 23

23

24.11.2010. 12:43:


Vranai - tó - Horvátország legnagyobb természetes tava, Természetpark Madártani Rezervátummal, Zadar és Sibenik között helyezkedik el. Sporthorgászat és madármegfigyelés lehetséges. Információ: Cím: PP Vransko jezero Kralja Petra Svačića 2, 2351¸Biograd na moru Tel.: +385 23 383 181 Fax: +385 23 386 453 E-mail: pp-vransko-jezero@zd.t-com.hr Web: www.vransko-jezero.hr

Papuk – a szlavóniai hegyvidék legszebb tagja, a geoparkok európai hálózatának, valamint az UNESCO Geoparkok Nemzetközi Hálózatának tagja Információ: Cím: PP Papuk Trg Gospe voćinske bb, 33522 Voćin Tel.: +385 34 313 030 Fax: +385 34 313 027 E-mail: kontakt@pp-papuk.hr Web: www.pp-papuk.hr Telašćica - a Dugi otok-sziget délkeleti oldalán, nem messze a Kornati Nemzeti Parktól Információ: Cím: PP Telašćica Ulica D. Grbin bb, 23281 Sali Tel/Fax.: +385 23 377 096 E-mail: telascica@zd.t-com.hr Web: www.telascica.hr

Žumberak-Samobori Hegység - festői dimbes-dombos vidék Zágrábtól délnyugatra. Információ: Cím: PP Žumberak-Samoborsko gorje Slani dol 1, 10430 Samobor Tel.: +385 1 3327 660 Fax: +385 1 3327 661 E-mail: park@park-zumberak.hr Web: www.park-zumberak.hr

Učka - hegység Isztria keleti részén, a Kvarneri Riviéra felett Információ: Cím: PP Učka Liganj 42, 51415 Lovran Tel.: +385 51 293 753 Fax: +385 51 293 751 E-mail: park.prirode.ucka@inet.hr Web: www.pp-ucka.hr

Lastovo szigetcsoport Természetpark – a Dél-dalmát szigetek külső karéjához tartozik, melynek tagjai: Lastovo-sziget, Lastovnjaci és Vrhovnjaci szigetcsoport, valamint Sušac-sziget Információ: Cím: PP Lastovsko otočje Trg Svetog Petra 7, 20 289 Ubli Tel.: +385 20 801 250 Fax: +385 20 801 252 E-mail: info@pp-lastovo.hr, ju.park.prirode.lastovo@du.t-com.hr Web: www.pp-lastovo.hr

Velebit – az azonos nevű hegység nagyobb részét felöleli, Horvátország legnagyobb kiterjedésű védett övezete, az UNESCO Világ Bioszféra Rezervátum tagja. Információ: Cím: PP Velebit Kaniža Gospićka 4b, 53000 Gospić Tel.: +385 53 560 450 Fax: +385 53 560 451 E-mail: velebit@pp-velebit.hr Web: www.velebit.hr

2010 hu.indd 24

Kulturális Minisztérium Információ: Tel.: +385 1 4866 102 Web: www.min-kulture.hr

24

24.11.2010. 12:43:


SZÁLLÁS

ACI - Adriatic Croatia International Club Opatija

Horvátország számos szálláslehetőséget kínál szállodákban, apartmantelepeken, magánházaknál, falusi vendégfogadókban, apartmanokban, kempingekben és a nagy hagyománnyal rendelkező naturista kempingekben. Az ország kontinentális részében több gyógyhatású, ásványi és termálforrású gyógyfürdő található. Felvilágosítás: Idegenforgalmi hivatalok és utazási irodák. Ifjúsági szállások (Hostelling International hosztelek) vannak Dubrovnikban, Gradacban, Pulában, Zaostrogban, Veli Lošinjban, Rijekában, Zadarban és Zágrábban. Információk: Horvát Ifjúsági szállások Szövetsége Tel.: +385 1 4847 474, Fax: +385 4870 477 E-mail: info@hfhs.hr Web: www.hfhs.hr

A horvát tengerpart hosszában elhelyezkedő 21 jachtkikötőből álló csoportosulás Információk: Tel.: +385 51 271 288 Fax: +385 51 271 824 E-mail: aci@aci-club.hr Web: www.aci-club.hr

Hajósturizmus és jachtkikötők:

ÉTELEK ÉS ITALOK

Búvárkodás:

Horvátországi rekreációs (turisztikai) búvárkodással kapcsolatban keresse a búvárközpontokat, melyek gondoskodnak az Ön tájékoztatásáról és biztonságáról. Információ: A Horvát Gazdasági Kamarán belül működő búvárturisztikai részleg: Tel.: +385 1 4561 570, Fax: +385 1 4828 499 E-mail: turizam@hgk.hr, info@croprodive.info Web: www.croprodive.info, www.hgk.hr

Horvátország összesen 98 hajósturisztikai célú kikötővel rendelkezik, melyek közül 58 jachtkikötő (10 szárazkikötő), s ezek közül 21 jachtkikötő tartozik az ACI d.d. Opatija kikötőlánchoz. A hajósturisztikai célú kikötők összkapacitása: 16. 848 kikötőhely és 5. 209 szárazhely. Majd minden jachtkikötőben működnek hajók bérbeadásával foglalkozó charter cégek, és számos jachtkikötőben működnek vitorlásiskolák. Információ: Horvát Jachtkikötők Egyesülete Tel.: +385 51 209 147 Fax: +385 51 216 033 E-mail: hgkri@hgk.hr Web: www.hgk.hr

2010 hu.indd 25

Hol együnk? A félpanziót és teljes ellátást kínáló szállodákon felül minden városban, üdülőhelyen, főbb utak mentén működnek éttermek, étkezdék, teraszok, csapszékek, pizzériák, gyorsétkezdék, de az ínyencek bizonyára felkeresik a „házias kosztot” kínáló éttermeket és kifőzdéket. Minden állati eredetű élelmiszerre az Európai Unió országaival azonos feltételek érvényesek és állandó állatorvosi-egészségügyi felügyelet alatt állnak.

25

24.11.2010. 12:43:


DIPLOMÁCIAI-KONZULI KÉPVISELETEK

Mit együnk? Az általános európai konyhán kívül Horvátország a legnépszerűbb hazai ételeit és különlegességeit kínálja: a hideg előételek közül említhetjük a híres dalmáciai vagy isztriai sódárt /szárított sonka/, pagi vagy likai sajtot, juhtúrót, szlavóniai kulent, az ismert samobori vagy zagorjei fokhagymás kolbászokat, a friss tejfölös túrót. A főétel kínálat az éghajlattól függ, érdemes a régió jellegzetes specialitásait megkóstolni. Dalmáciában, a tengermelléken, a szigeteken és Isztriában a főételek halféléből és a „tenger gyümölcseiből” készülnek, a jellemző húsétel pedig a „pašticada” vagy a főtt bárány. Horvátország kontinentális részében a húsételek kínálata igazán gazdag, különlegességnek számít a pulyka mlinci - tésztával, a sült bárány, a sült malac, a főtt vagy sült „štrukli”. A tészták közül a már említett „štrukli” mellett népszerű még a diós rétes, mákos rétes, túrós rétes, vagy a gyümölccsel töltött rétestészta.

Albán Köztársaság Nagykövetsége Jurišićeva 2a, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4810 679 Fax: +385 1 4810 682 Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége Thomasa Jeffersona 2, 10010 Zágráb Tel.: +385 1 6612 200 Fax: +385 1 6612 373 Ausztrál Államszövetség Nagykövetsége „Kaptol Centar” Nova Ves 11/3, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4891 200 Fax: +385 1 4891 216 Belga Királyság Nagykövetsége Pantovčak 125 B I, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4578 901, +385 1 4578 903 Fax: +385 1 4578 902 Konzuli osztály: Fax: +385 1 4578 902

Mit igyunk?

Bolgár Köztársaság Nagykövetsége Nike Grškovića 31 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4646 609, +385 1 4646 631 Fax: +385 1 4646 625

Horvátország a szőlőtermesztés és a szívesen fogyasztott, válogatott borok termelésének évszázados hagyományával büszkélkedhet kontinentális részében, a tengermelléken és a Dalmáciában lévő szőlészetekben egyaránt. Az adriai tengerpart és szigetek vörösbor fajtái közül ismertek a Teran, Merlot, Kaberne, Opolo, Plavac, Dingač, Postup, valamint a fehérborok közül a Malvazija, Pošip, Kujundžuša, Žlahtina, Muskat. A kontinentális rész kiemelt borai: Rizling, Graševina, Burgundi, Tramini, és egyéb fajták. Az égetett szeszes italok közül jól ismertek a pálinkák, a szilvapálinka, a travarica, a törköly és a biska, a desszertitalok közül pedig a prošek és a maraschino.

2010 hu.indd 26

Bosznia-Hercegovina Nagykövetsége Torbarova 9, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4501 070 Fax: +385 1 4501 071 Brazil Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége Trg N.Š. Zrinskog 10/1, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4002 250; Fax: +385 1 4002 255

26

24.11.2010. 12:43:


Chilei Köztársaság Nagykövetsége Smičiklasova 23/II, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4611 958, +385 1 4611 959, +385 1 4611 960 Fax: +385 1 4610 328

Fülöp-szigeteki Köztársaság Főkonzulátusa Tomašićeva 7, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4612 000 Fax: +385 1 4618414

Cseh Köztársaság Nagykövetsége Romeo Tower, Radnička cesta 47/6, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 6177 246; Fax: +385 1 6176 630

Görög Köztársaság Nagykövetsége Opatička 12, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4810 444 Fax: +385 1 4810 419 Holland Királyság Nagykövetsége Medveščak 56, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4642 200 Fax: +385 1 4642 201

Dán Királyság Nagykövetsége Trg Nikole Šubića Zrinskog 10, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4924 530; Fax: +385 1 4924 554

Indiai Köztársaság Nagykövetsége Kulmerska 23A, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4873 240, +385 1 4873 239 Fax: +385 1 4817 907

Egyiptomi Arab Köztársaság Nagykövetsége Petrova 51/B, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 2310 781, +385 1 2310 798 Fax: +385 1 2310 619

Iráni Iszlám Köztársaság Nagykövetsége Pantovčak 125c, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4578 983; +385 1 4578 980, +385 1 4578 981 Fax: +385 1 4578 987

Elefántcsontparti Köztársaság Konzulátusa Špansko 22, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 3895 132; +385 1 3817 916 Fax: +385 1 3893 684

Írország Konzulátusa Miramarska 23, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 6310 025 Fax: +385 1 2413 901

Európai Unió küldöttsége Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4896 500 Fax: +385 1 4896 555

Izrael Állam Nagykövetsége Ulica grada Vukovara 271/11, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 6169 500 Fax: +385 1 6169 555

Finn Köztársaság Nagykövetsége Miramarska 23, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 6312 080 Fax: +385 1 6312 090

Japán Nagykövetsége Boškovićeva 2, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4870 650 Fax: +385 1 4667 334

Francia Köztársaság Nagykövetsége Hebrangova 2, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4893 680 Fax: +385 1 4893 668

2010 hu.indd 27

Jemeni Köztársaság Konzulátusa Biankinijeva 6, 10 000 Zágráb Tel/Fax: +385 1 4553 114

27

24.11.2010. 12:43:


Jordán Hasimita Királyság Konzulátusa Gračanska cesta 84, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4645 957 Fax: +385 1 4645 956

Máltai Köztársaság Konzulátus Pavlinovićeva 1, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 3900 515 Fax: +385 1 3900 575

Kanadai Nagykövetség Prilaz Gjure Deželića 4, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4881 200 Fax: +385 1 4881 230

Monakói Királyság Konzulátusa Centar Kaptol, Nova Ves 17, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4860 377 Fax: +385 1 4860 081

Kazah Köztársaság Nagykövetsége Tomislavov trg 8, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4614 723 Fax: +385 1 4573 796

Montenegró Nagykövetsége Trg Nikole Šubića Zrinskog 1/IV, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 45 73 362 Fax: +385 1 45 73 423

Kínai Népköztársaság Nagykövetsége Mlinovi 132, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4637 011 Fax: +385 1 4637 012

Nagy-Britannia és Észak - Írország Egyesült Királysága Nagykövetsége I. Lučića 4, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 6009 100 Fax: +385 1 6009 111

Koszovói Köztársaság Nagykövetsége Trg Nikole Šubića Zrinskog 1, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4827 741/742/743 Fax: +385 1 4827 721

Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége Ulica grada Vukovara 64, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 6300 100 Fax: +385 1 6155 536

Lengyel Köztársaság Nagykövetsége Krležin Gvozd 3, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4899 444 Fax: +385 1 4834 577

Norvég Királyság Nagykövetsége Petrinjska 9/I (P.P. 570), 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4922 829, +385 1 4922 831 Fax: +385 1 4922 828, +385 1 4922 832

Macedón Köztársaság Nagykövetsége Kralja Zvonimira 6/I, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4620 261, 4572 812 Fax: +385 1 4617 369

Olasz Köztársaság Nagykövetsége Medulićeva 22, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4846 386 Fax: +385 1 4846 384

Magyar Köztársaság Nagykövetsége Pantovčak 255-257, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4890 900 Fax: +385 1 4579 301

Oroszországi Föderáció Nagykövetsége Bosanska 44, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 3755 038, +385 1 3755 039 Fax: +385 1 3755 040

Malajzia Nagykövetsége Slavujevac 4a, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4834 346; +385 1 4834 347 Fax: +385 1 4834 348

2010 hu.indd 28

28

24.11.2010. 12:43:


Osztrák Köztársaság Nagykövetsége Radnička cesta 80/IX, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4881 050, Fax: +385 1 4834 461

Szlovák Köztársaság Nagykövetsége Prilaz Gjure Deželića 10, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4877 070, Fax: +385 1 4877 078

Pakisztáni Iszlám Köztársaság Konzulátusa Pasarićeva 12, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 3644 775/776 Fax: +385 1 4617 333

Szlovén Köztársaság Nagykövetsége Alagovićeva 30/ANNEX, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 6311 000, +385 1 6311 011 Fax: +385 1 6177 236 Szudáni Köztársaság Konzulátusa Vramčeva 17, 10000 Zágráb Tel/Fax: +385 1 4817 613

Perui Köztársaság Konzulátusa Ksaverska cesta 19, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4677 325 Fax: +385 1 4677 324, 4677 381

Thaiföldi Királyság Konzulátusa Gundulićeva 18/IV, 10000 Zágráb Tel./Fax: +385 1 4830 359

Portugál Köztársaság Nagykövetsége Trg Bana J.Jelačića 5/2, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4882 210; +385 1 4882 211 Fax: +385 1 4920 663

Török Köztársaság Nagykövetsége Masarykova 3/II, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4864 660 Fax: +385 1 4864 670

Románia Nagykövetsége Mlinarska ulica 43, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4677550, +385 1 4677 856 Fax: +385 1 4677 854

Új-Zéland Konzulátusa Vlaška 50a/V, 10000 Zágráb Tel./Fax: +385 1 4612 060

Spanyol Királyság Nagykövetsége Tuškanac 21a, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4848 950, +385 1 4834 365, +385 1 4834 367 Fax: +385 1 4848 711

Ukrajna Nagykövetsége Voćarska 52, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4616 296 Fax: +385 1 4633 726, +385 1 4633 728

Svájc Államszövetség Nagykövetsége Bogovićeva 3, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4878 800 Fax: +385 1 4810 890

Vatikánvárosi Állam, Szentszék Ksaverska cesta 10a, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4673 996; +385 1 4673 995 Fax: +385 1 4673 997

Svéd Királyság Nagykövetsége Frankopanska 22, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4925 100 Fax: +385 1 4925 125

További információkért keresse a Horvát Köztársaság Külügy- és Európai Integrációs Minisztériumát E-mail: diplom@mvpei.hr Web: www.mvpei.hr

Szerbia Nagykövetsége Pantovčak 245, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4579 067, +385 1 4579 068 Fax: +385 1 4573 338

2010 hu.indd 29

29

24.11.2010. 12:43:


INFORMÁCIÓK

Chorvatské turistické sdružení 110 00 Praha 1, Krakovská 25, Česká Republika Tel.: +420 2 2221 1812 Fax: +420 2 2221 0793 E-mail: infohtz@iol.cz, info@htz.cz

HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA (HORVÁT IDEGENFORGALMI KÖZÖSSÉG) Iblerov trg 10/IV, p.p. 251, 10000 ZAGREB, HRVATSKA Tel.:+385 1 46 99 333 Fax:+385 1 455 7827 E-mail: info@htz.hr Web: www.hrvatska.hr

Chorvátske turistické združenie 821 09 Bratislava, Trenčianska 5, Slovenská Republika, Tel.: +421 2 55 562 054, +421 2 55 415 415 Fax: +421 2 55 422 619 E-mail: infohtz@chello.sk

Kroatische Zentrale für Tourismus 1010 Wien, Am Hof 13, Österreich Tel.: +43 1 585 38 84 Fax: +43 1 585 38 84 20 E-mail: office@kroatien.at

Horvát Idegenforgalmi Közösség 1054 Budapest, Akadémia u. 1, Magyarország Tel.: +36 1 267 55 88 Zöldszám: 06 80 200 444 Fax: +36 1 267 55 99 E-mail: info@htz.hu

Kroatische Zentrale für Tourismus 60313 Frankfurt, Hochstrasse 43, Deutschland Tel.: +49 69 23 85 350 Fax: +49 69 23 85 35 20 E-mail: info@visitkroatien.de

Office National Croate de Tourisme 75116 Paris, 48, avenue Victor Hugo, France Tel.: +33 1 45 00 99 55, +33 1 45 00 99 57 Fax: +33 1 45 00 99 56 E-mail: infos.croatie@wanadoo.fr

Kroatische Zentrale für Tourismus 80469 München, Rumfordstrasse 7, Deutschland Tel.: +49 89 22 33 44 Fax: +49 89 22 33 77 E-mail: kroatien-tourismus@t-online.de

Croatian National Tourist Office London W6 9ER, 2 Lanchesters, 162-164 Fulham Palace Road, United Kingdom Tel.: +44 208 563 79 79 Fax: +44 208 563 26 16 E-mail: info@croatia-london.co.uk

Ente Nazionale Croato per il Turismo 20122 Milano, Piazzetta Pattari 1/3, Italia Tel.: +39 02 86 45 44 97 Fax: +39 02 86 45 45 74 E-mail: info@enteturismocroato.it

Croatian National Tourist Office New York 10118, 350 Fifth Avenue, Suite 4003, U.S.A. Tel.: +1 212 279 8672 Fax: + 1 212 279 8683 E-mail: cntony@earthlink.net

Ente Nazionale Croato per il Turismo 00186 Roma, Via dell’ Oca 48, Italia Tel.: +39 06 32 11 0396 Fax: +39 06 32 11 1462 E-mail: officeroma@enteturismocroato.it

2010 hu.indd 30

30

24.11.2010. 12:43:


Kroatische Zentrale für Tourismus 8004 Zürich, Badenerstr. 332, Switzerland Tel.: +41 43 336 2030 Fax: +41 43 336 2039, E-mail: info@kroatien-tourismus.ch

Narodowy Ośrodek Informacji Turystycznej Republiki Chorwacji 00-675 Warszawa,IPC Business Center, ul. Koszykowa 54, Polska Tel.: +48 22 828 51 93 Fax: +48 22 828 51 90 E-mail: info@chorwacja.home.pl

Oficina de Turismo de Croacia 28001 Madrid, Calle Claudio Coello 22, esc.B,1°C, Espana Tel.: +3491 781 5514 Fax: +3491 431 8443 E-mail: info@visitacroacia.es

Kroatiska turistbyrån 11135 Stockholm, Kungsgatan 24, Sverige Tel.: +46 8 53 482 080 Fax: +46 8 20 24 60 E-mail: croinfo@telia.com

Kroatiens Turistkontor Bjørnholms Allé 20; 8260 Viby J; Danmark Tel.: +45 70 266 860 Fax: +45 70 239 500 E-mail: info@altomkroatien.dk

Kroatisch Nationaal Bureau Voor Toerisme 1081 GG Amsterdam, Nijenburg 2F, Netherlands Tel.: +31 20 661 64 22 Fax: +31 20 661 64 27 E-mail: kroatie-info@planet.nl

JAPAN Ark Hills Executive Tower N613, Akasaka 1-14-5, Minato-ku, Tokyo 107-0052 Tel.: +81 03 6234 0711 Fax: +81 03 6234 0712 E-mail: info@visitcroatia.jp

Office National Croate du Tourisme 1000 Bruxelles, Vieille Halle aux Blés 38, Belgique Tel.: +32 2 55 018 88 Fax: +32 2 51 381 60 E-mail: info-croatia@scarlet.be Хорватское туристическое сообщество 123610 Moscow, Krasnopresnenskaya nab. 12, office 1502, Russia Tel.: +7 495 258 15 07 Fax; +7 495 258 15 07 E-mail: HTZ@wtt.ru Hrvaška turistična skupnost 1000 Ljubljana, Gosposvetska 2, Slovenija Tel.: 386 1 23 07 400 Fax: 386 1 23 07 404 E-mail: hrinfo@siol.net

2010 hu.indd 31

31

24.11.2010. 12:43:


MEGYEI IDEGENFORGALMI KÖZÖSSÉGEK

Krapinsko-zagorska (Krapina-Zagora) Krambergerova 1, 49000 Krapina Tel./Fax: +385 49 233 653 E-mail: info@tz-zagorje.hr Web: www.tz-zagorje.hr

Bjelovarsko-bilogorska (Bjelovar-Bilogora) Trg Eugena Kvaternika 4, 43 000 Bjelovar Tel.: +385 43 243 944 Fax: +385 43 241 229 E-mail: info@tzbbz.hr Web: www.tzbbz.hr

Ličko-senjska (Lika-Senj) Budačka 12, 53000 Gospić Tel/Fax.: +385 53 574 687 E- mail: tzz-licko-senjske@gs.t-com.hr Web: www.lickosenjska.com

Brodsko-posavska (Brod-Szávamente) Petra Krešimira IV br. 2, 35000 Slavonski Brod Tel.: +385 35 408 393 Fax: +385 35 408 392 E-mail: turisticka-zajednica.bpz@sb.htnet.hr Web: www.tzbpz.hr

Međimurska (Muraköz) Športska 2, 40000 Čakovec Tel/Fax: +385 40 390 191 E-mail: info@tzm.hr Web: www.tzm.hr Osječko-baranjska (Eszék-Baranya) Kapucinska 40/ II, p.p.39, 31000 Osijek Tel.: +385 31 214 852 Fax: +385 31 214 853 E-mail: info@tzosbarzup.hr Web: www.tzosbarzup.hr

Dubrovačko-neretvanska (Dubrovnik-Neretva) Vukovarska 24, 20000 Dubrovnik Tel.: +385 20 324 999 Fax: +385 20 324 224 E-mail: info@visitdubrovnik.hr Web: www.visitdubrovnik.hr

Požeško-slavonska (Pozsega-Szlavón) Županijska 7, 34000 Požega Tel.: +385 34 290 177 Fax: +385 34 290 226 E-mail: kontakt@tzzps.hr Web: www.tzzps.hr

Istarska (Isztria) Pionirska 1, 52440 Poreč Tel.: +385 52 452 797 Fax. +385 52 452 796 E-mail: info@istra.hr Web: www.istra.hr

Primorsko-goranska (Tengermellék-Fennsík) Nikole Tesle 2, 51410 Opatija Tel.: +385 51 272 988, +385 51 272 665 Fax: +385 51 272 909 E-mail: kvarner@kvarner.hr Web: www.kvarner.hr

Karlovačka (Karlovác) Ambroza Vraniczanyja 6, 47000 Karlovac Tel.: +385 47 615 320 Fax: +385 47 601 415 E-mail: info@tzkz.hr Web: www.tzkz.hr

Sisačko-moslavačka (Sziszek-Moszlavina) Stjepana i Antuna Radića 28/II 44000 Sisak Tel.: +385 44 540 163 Fax: +385 44 540 164 E-mail: tzsmz@email.t-com.hr Web: www.turizam-smz.hr

Koprivničko-križevačka (Kapronca-Körös) Antuna Nemčića 5, 48000 Koprivnica Tel.: +385 48 624 408 Fax: +385 48 624 407 E-mail: ured@tz-kckz.com Web: www.tz-koprivnicko-krizevacka.hr

2010 hu.indd 32

32

24.11.2010. 12:43:


TURISZTIKAI INFORMÁCIÓS KÖZPONTOK

Splitsko-dalmatinska (Split-Dalmát) Prilaz braće Kaliterna 10/I, 21001 Split Tel/Fax: +385 21 490 032, +385 21 490 033, +385 21 490 036 E-mail: info@dalmatia.hr Web: www.dalmatia.hr Šibensko-kninska (Šibenik-Knin) Fra Nikole Ružića b.b., 22000 Šibenik Tel.: +385 22 219 072 Fax: +385 22 212 346 E-mail: info@sibenikregion.com Web: www.sibenikregion.com Varaždinska (Varasd) Kratka 1, 42000 Varaždin Tel.: +385 42 210 096 Fax: +385 42 210 073 E-mail: tz.var.zupanije@vz.t-com.hr Web: www.turizam-vzz.hr Virovitičko-podravska (Virovitica-Drávamente) Masarykova 6, 33000 Virovitica Tel.: +385 33 726 069 Fax: +385 33 722 060 E-mail: ured@tzvpz.hr www.tzvpz.hr Vukovarsko-srijemska (Vukovár-Szerémség) Glagoljaška 27, 32100 Vinkovci Tel./Fax: +385 32 344 034 E-mail: turisticka-zajednica@vk.t-com.hr Web: www.tzvsz.hr Zadarska (Zadar) Sv. Leopolda Bogdana Mandića 1, 23000 Zadar Tel./Fax: +385 23 315 316 E-mail: tz-zd-zup@zd.t-com.hr Web: www.zadar.hr Zagrebačka (Zágráb) Preradovićeva 42, 10000 Zágráb Tel.: +385 1 4873 665 Fax: +385 1 4873 670 E-mail: info@tzzz.hr Web: www.tzzz.hr

2010 hu.indd 33

ISZTRIA ISZTRIA MEGYE HALO ISZTRIA Cím: Dalmatinova 4, 52100 Pula Tel.: 052 880 088, Fax: 052 858 400 E-mail: info@istra.hr; info@istra.com Web: www.istra.hr; www.istra.com FUNTANA Cím: Bernarda Borisija 2, 52452 Funtana Tel.: 052 445 119, Fax: 052 445 124 E-mail: info@istria-funtana.com Web: www.istria-funtana.com LABIN Cím: Aldo Negri 20, 52220 Labin Tel.: 052 855 560, Fax: 052 855 560 E-mail: info@istria-rabac.com Web: www.istria-rabac.com MEDULIN Cím: Centar 223, 52203 Medulin Tel.: 052 577 145, Fax: 052 577 227 E-mail: info@istria-medulin.com Web: www.istria-medulin.com NOVIGRAD Cím: Mandrač 29a, 52466 Novigrad Tel.: 052 758 011, Fax: 052 757 075 E-mail: info@istria-novigrad.com Web: www.istria-novigrad.com POREČ Cím: Zagrebačka 9, 52440 Poreč Tel.: 052 451 293, Fax: 052 451 665 E-mail: info@istria-porec.com Web: www.istria-porec.com PULA Cím: Forum 3, 52100 Pula Tel.: 052 219 197, Fax: 052 211 855 E-mail: info@istria-pula.com Web: www.istria-pula.com

33

24.11.2010. 12:43:


ROVINJ Cím: Obala Pina Budicina 12, 52210 Rovinj Tel.: 052 811 566, Fax: 052 816 007 E-mail: info@istria-rovinj.com Web: www.istria-rovinj.com

KVARNER INFO - RIJEKA LÉGIKIKÖTŐ Cím: Hamec 1, 51513 Omišalj Tel.: 051 841 865, Fax: 051 841 892 E-mail: infopunkt@krk.hr Web: www.krk.hr

UMAG Cím: Trgovačka 6, 52470 Umag Tel.: 052 741 363, Fax: 052 741 649 E-mail: info@istria-umag.com Web: www.istria-umag.com

INFO GORSKI KOTAR Cím: Lujzinska cesta 47, 51 300 Delnice Tel.: 051 812 156, Fax: 051 812 156 E-mail: tz-grada-delnica@ri.t-com.hr Web: www.tz-delnice.hr

VRSAR Cím: Rade Končara 46, 52450 Vrsar Tel.: 052 441 746, Fax: 052 441 187 E-mail: info@istria-vrsar.com Web: www.istria-vrsar.com

RIJEKA Cím: Korzo 33a, 51000 Rijeka Tel.: 051 335 882, Fax: 051 214 706 E-mail: tic@ri.t-com.hr Web: www.tz-rijeka.hr

BELSŐ-ISZTRIA Cím: Franine i Jurine 14, 52000 Pazin Tel.: 052 622 460, Fax: 052 616 886 E-mail: info@istria-central.com Web: www.istria-central.com

CRIKVENICA Cím: Trg S. Radića 1c, 51260 Crikvenica Tel.: 051 241 051, Fax: 051 241 867 E-mail: info@tzg-crikvenice.hr Web: www.tzg-crikvenice.hr KRK Cím: Obala hrvatske mornarice 3, 51500 Krk Tel.: 051 220 226, Fax: 051 220 226 E-mail: tz-krk@hi.t-com.hr, tz@tz-krk.hr Web: www.tz-krk.hr

KVARNER TENGERMELLÉK-FENNSÍK MEGYE KVARNER INFO – AZ ADRIA KAPUJA Cím: Čikovići bb, 51215 Kastav Tel.: 051 623 333, Fax: 051 623 334 E-mail: info@kvarner.hr Web: www.kvarner.hr

CRES Cím: Cons 10, 51557 Cres Tel.: 051 571 535, Fax: 051 571 535 E-mail: tzg-cresa@ri.t-com.hr Web: www.tzg-cres.hr

KVARNER INFO - OPATIJA Cím: Mučići bb, 51215 Matulji Tel.: 051 279 816, Fax: 051 279 817 E-mail: opatija@opatija-tourism.hr Web: www.opatija-tourism.hr

MALI LOŠINJ Cím: Riva lošinjskih kapetana 29, 51550 Mali Lošinj Tel.: 051 231 547, Fax: 051 233 373 E-mail: tzg-mali-losinj@ri.t-com.hr Web: www.tz-malilosinj.hr

KVARNER INFO - DÉL Cím: Kralja Tomislava 6, 51250 Novi Vinodolski Tel.: 051 791 171, Fax: 051 224 306 E-mail: info@tz-novi-vinodolski.hr Web: www.tz-novi-vinodolski.hr

2010 hu.indd 34

RAB Cím: Trg Municipium Arba 8, 51280 Rab Tel.: 051 771 111, Fax: 051 771 110 E-mail: tzg-raba@ri.t-com.hr Web: www.tzg-rab.hr

34

24.11.2010. 12:43:


DALMÁCIA- ZADARI RÉGIÓ

BAŠKA Cím: Kralja Zvonimira 114, (P.P. 7), 51523 Baška Tel.: 051 856 817, Fax: 051 856 544 E-mail: tz-baska@ri.t-com.hr Web: www.tz-baska.hr

ZADAR MEGYE BIOGRAD N/M Cím: Trg hrvatskih velikana 2, 23210 Biograd n/m Tel.: 023 383 123, 383 123 E-mail: info@tzg-biograd.hr Web: www.visitzadar.net

MALINSKA Cím: Obala 46, 51511 Malinska Tel.: 051 859 207, Fax: 051 858 254 E-mail: tzo-malinska@ri.t-com.hr Web: www.tz-malinska.hr

PAG Cím: Od špitala 2, 23250 Pag Tel.: 023 611 286, Fax: 023 611 301 E-mail: tzg-paga1@zd.t-com.hr Web: www.pag-tourism.hr

OMIŠALJ Cím: Prikešte 11, 51513 Omišalj Tel.: 051 841 042, 841 042 E-mail: tzo-njivice@ri.t-com.hr Web: www.tz-njivice-omisalj.hr

ZADAR Cím: Mihe Klaića 1, 23000 Zadar Tel.: 023 316 166, Fax: 023 211 781 E-mail: info@tzzadar.hr Web: www.visitzadar.net

PUNAT Cím: Pod Topol 2, 51521 Punat Tel.: 051 854 860, Fax: 051 854 970 E-mail: info@tzpunat.hr Web: www.tzpunat.hr

NIN Cím: Trg braće Radića 3, 23232 Nin Tel.: 023 264 280, 265 247 E-mail: tzg-nina@zd.t-com.hr Web: www.nin.hr

FUŽINE Cím: Sv. Križ 2, 51322 Fužine Tel.: 051 835 163, Fax: 051 830 000 E-mail: tzo-fuzine@ri.t-com.hr Web: www.tz-fuzine.hr

STARIGRAD Cím: Trg Tome Marasovića 1, 23244 Starigrad Tel.: 023 369 245, Fax: 023 369 255 E-mail: info@rivijera-paklenica.hr Web: www.rivijera-paklenica.hr

SELCE Cím: Šetalište Ivana Jeličića 1, 51266 Selce Tel.: 051 765 165, Fax: 051 765 165 E-mail: td-selce@tzg-crikvenica.hr Web: www.tzselce.hr

2010 hu.indd 35

ZATON Cím: Zadarska cesta 39a, 23232 Zaton-Nin Tel.: 023 265 461, Fax: 023 265 462 E-mail: zaton-zd@inet.hr Web: www.zaton-zd.hr VIR Cím: Put mula bb, 23234 Vir Tel.: 023 362 169, Fax: 023 362 169 E-mail: tzo-vir@zd.t-com.hr Web: www.otok-vir.info

35

24.11.2010. 12:43:


PAKOŠTANE Cím: Kraljice Jelene 78, 23211 Pakoštane Tel.: 023 381 892, Fax: 023 381 608 E-mail: tzo-pakostane@zd.t-com.hr Web: www.pakostane.hr

JEZERA Cím: Put Zaratića 3, 22244 Jezera Tel.: 022 439 120, Fax: 022 439 905 E-mail: turisticka-zajednica-jezera@si.htnet.hr Web: www.summernet.hr/jezera

SV. FILIP I JAKOV Cím: Obala kralja Tomislava 16, 23207 Sv. Filip i Jakov Tel.: 023 389 071, Fax: 023 389 239 E-mail: info@sv-filipjakov.hr Web: www.sv-filipjakov.hr

KNIN Cím: Tuđmanova 24, 22300 Knin Tel.: 022 664 822, Fax: 022 664 819 E-mail: info@tz-knin.hr Web: www.tz-knin.hr MURTER - KORNATI Cím: Rudina bb, 22244 Murter Tel.: 022 434 995, Fax: 022 434 950 E-mail: tz-murter@si.t-com.hr Web: www.tzo-murter.hr

DALMÁCIA- ŠIBENIKI RÉGIÓ ŠIBENIK-KNIN MEGYE ŠIBENIK Cím: Obala Dr. Franje Tuđmana 5, 22000 Šibenik Tel.: 022 214 411, Fax: 022 214 266 E-mail: tz.grada.sibenika@si.t-com.hr Web: www.sibenik-tourism.hr

PIROVAC Cím: Kralja Krešimira IV br. 6, 22213 Pirovac Tel.: 022 466 770, Fax: 022 466 770 E-mail: tz-pirovac@si.t-com.hr Web: www.tz-pirovac.hr

VODICE Cím: Obala Vladimira Nazora bb, 22211 Vodice Tel.: 022 443 888, Fax: 022 442 111 E-mail: info@vodice.hr Web: www.vodice.hr

PRIMOŠTEN Cím: Trg Biskupa Arnerića 2, 22202 Primošten Tel.: 022 571 111, Fax: 022 571 703 E-mail: tz-primosten@si.htnet.hr Web: www.tz-primosten.hr

BETINA Cím: Trg na moru 2, 22244 Betina Tel.: 022 436 522, Fax: 022 436 523 E-mail: tz-betina@si.t-com.hr

ROGOZNICA Cím: Obala Kneza Domagoja bb, 22203 Rogoznica Tel.: 022 559 253, Fax: 022 558 030 E-mail: turisticka-zajednica@si.htnet.hr Web: www.rogoznica.net

BRODARICA - KRAPANJ Cím: Krapanjskih spužvara 1, 22207 Krapanj-Brodarica Tel.: 022 350 612, Fax: 022 350 612 E-mail: info@tz-brodarica.hr Web: www.tz-brodarica.hr

SKRADIN Cím: Trg Male Gospe 3, 22222 Skradin Tel.: 022 771 306, Fax: 022 771 336 E-mail: tz-skradin@si.htnet.hr Web: www.skradin.hr

GREBAŠTICA Cím: Grebaštica donja bb, 22216 Grebaštica Tel.: 022 577 044, 577 044 E-mail: info@tz-grebastica.hr Web: www.tz-grebastica.hr

2010 hu.indd 36

36

24.11.2010. 12:43:


TISNO Cím: Istočna Gomilica 1A, 22240 Tisno Tel.: 022 438 604, Fax: 022 438 603 E-mail: tz-opcine-tisno@si.htnet.hr Web: www.tz-tisno.hr

SINJ Cím: Vrlička 41, 21230 Sinj Tel.: 021 826 352, Fax: 021 826 352 E-mail: tzg-sinja@st.t-com.hr Web: www.sinj.hr

TRIBUNJ Cím: Badnje bb, 22212 Tribunj Tel.: 022 446 143, Fax: 022 446 143 E-mail: tztribunj@inet.hr Web: www.tz-tribunj.hr

SPLIT Cím: Peristil bb, 21000 Split Tel.: 021 345 606, Fax: 021 348 604 E-mail: turistinfo@visitsplit.com Web: www.visitsplit.com

ZLARIN Cím: Zlarin bb, 22232 Zlarin Tel.: 022 553 557 E-mail: tzzlarin@net.hr

SUPETAR Cím: Porat 1, 21400 Supetar Tel.: 021 630 551, Fax: 021 630 551 E-mail: tzg-supetar@st.t-com.hr Web: www.supetar.hr

DRNIŠ Cím: Domovinskog rata 5, 22320 Drniš Tel.: 022 886 619, Fax: 022 886 609 E-mail: info@tz-drnis.hr Web: www.tz-drnis.hr

TROGIR Cím: Trg Pape Ivana Pavla II 1, 21220 Trogir Tel.: 021 885 628, Fax: 021 885 628 E-mail: tzg-trogira@st.t-com.hr Web: www.trogir.hr

BILICE Cím: Bosuć 3, Bilice, 22000 Šibenik Tel.: 022 310 599, Fax: 022 310 528 Web: www.opcina-bilice.hr

VIS Cím: Šetalište stare Isse 2, 21480 Vis Tel.: 021 717 017, Fax: 021 717 018 E-mail: tzg-visa@st.t-com.hr Web: www.tz-vis.hr

DALMÁCIA- SPLITI RÉGIÓ SPLIT-DALMÁT MEGYE

DALMÁCIA- DUBROVNIKI RÉGIÓ

HVAR Cím: Trg Sv. Stjepana 16, 21450 Hvar Tel.: 021 741 059, Fax: 021 741 059 E-mail: tzg-hvar@st.t-com.hr Web: www.tzhvar.hr

DUBROVNIK-NERETVA MEGYE STON Cím: Pelješka cesta 2, 20230 Ston Tel.: 020 754 452, Fax: 020 754 452 E-mail: tzston@du.t-com.hr Web: www.tzo-ston.hr

MAKARSKA Cím: Obala kralja Tomislava bb, 21300 Makarska Tel.: 021 612 002, Fax: 021 616 288 E-mail: tzg-makarska@st.t-com.hr Web: www.makarska.hr

2010 hu.indd 37

KLEK Cím: Trg palmi 1, 20356 Klek Tel.: 020 691 336, Fax: 020 691 336 E-mail: tzm.klek@du.t-com.hr

37

24.11.2010. 12:43:


OREBIĆ Cím: Trg Mimbeli bb, 20250 Orebić Tel.: 020 713 718, Fax: 020 714 001 E-mail: tz-orebic@du.t-com.hr Web: www.tz-orebic.com

CAVTAT Cím: Zidine 6, 20210 Cavtat Tel.: 020 478 025, Fax: 020 479 025 E-mail: tzcavtat-konavle@du.t-com.hr Web: www.tzcavtat-konavle.hr

KORČULA Cím: Obala Vinka Paletina, 20260 Korčula Tel.: 020 715 867, Fax: 020 715 866 E-mail: tzg-korcule@du.t-com.hr Web: www.korcula.net

TRPANJ Cím: Žalo 7, 20240 Trpanj Tel.: 020 743 433, Fax: 020 743 290 E-mail: tzo-trpanj@du.t-com.hr LUMBARDA Cím: 20263 Lumbarda Tel.: 020 712 005, Fax: 020 712 005 E-mail: tz-lumbarda@du.t-com.hr

VELA LUKA Cím: Obala 3 br. 19, 20270 Vela Luka Tel.: 020 813 619, Fax: 020 813 619 E-mail: tzo-vela-luka@du.t-com.hr Web: www.vela-luka.net

BLATO Cím: 20271 Blato Tel.: 020 851 850, Fax: 020 851 241 E-mail: tz-blato@du.t-com.hr Web: www.blato.hr

LASTOVO Cím: 20290 Lastovo Tel.: 020 801 018, Fax: 020 801 140 E-mail: tz-lastovo@du.t-com.hr Web: www.lastovo-tz.net

BRNA Cím: Brna, 20272 Smokvica Tel.: 020 832 255, Fax: 020 832 188 E-mail: tzo-smokvica@du.t-com.hr

SOBRA Cím: Sobra, 20225 Babino Polje Tel.: 020 746 025, Fax: 020 746 025 E-mail: tz-mjesta@du.t-com.hr Web: www.mljet.hr

DRAČE Cím: Drače, 20246 Janjina Tel.: 098 1701 850, Fax: 020 741 005 E-mail: tzo-janjina@du.t-com.hr

SLANO Cím: 20232 Slano Tel.: 020 871 236, Fax: 020 871 236 E-mail: tzo-dubrovacko-primorje@du.t-com.hr

LIKA-KARLOVAC KARLOVÁC MEGYE

DUBROVNIK Cím: Brsalje, 20000 Dubrovnik Tel.: 020 312 011, Fax: 020 323 725 E-mail: info@tzdubrovnik.hr Web: www.tzdubrovnik.hr

KARLOVAC Cím: Trg Petra Zrinskog 3, 47000 Karlovac Tel.: 047 615 320, Fax: 047 600 602 E-mail: info@karlovac-touristinfo.hr Web: www.karlovac-touristinfo.hr

ŽUPA DUBROVAČKA Cím: Srebreno, 20207 Mlini Tel.: 020 486 254, Fax: 020 487 003 E-mail: tz-zupa-dubrovacka@du.t-com.hr Web: www.dubrovnik.riviera.com

2010 hu.indd 38

RAKOVICA Cím: Grabovac bb, 47245 Grabovac Tel.: 047 784 303, Fax: 047 784 039 E-mail: info@rakovica.hr Web: www.rakovica.hr

38

24.11.2010. 12:43:


OGULIN Cím: Alojzija Stepinca 1, 47300 Ogulin Tel.: 047 532 278, Fax: 047 532 278 E-mail: tz-grada-ogulina@ka.htnet.hr; aleksandra@tz-grada-ogulina.hr Web: www.tz-ogulina.hr

BJELOVAR Cím: Trg E. Kvaternika 2, 43000 Bjelovar Tel.: 043 243 944, Fax: 043 241 229 E-mail: info@tzbbz.hr, tz.gradabjelovara@bj.htnet.hr Web: www.tzbbz.hr

SLUNJ Cím: Rastoke bb, Rastoke, 47240 Slunj Tel.: 047 777 630, Fax: 047 777 630 E-mail: info@tz-slunj.hr Web: www.tz-slunj.hr

KOPRIVNIČKO – KRIŽEVAČKA (KAPRONCA-KŐRÖS) MEGYE KOPRIVNICA Cím: Trg bana Jelačića 7, 48000 Koprivnica Tel.: 048 621 433, Fax: 048 623 178 E-mail: tzg-koprivnica@kc.t-com.hr Web: www.koprivnicatourism.com

LIKA-SENJ MEGYE PLITVICEI TAVAK Cím: Rastovača b.b., 53230 Korenica Tel.: 053 751 058 E-mail: info@tzplitvice.hr Web: www.tzplitvice.hr

KRIŽEVCI Cím: Nemčićev trg 6, 48260 Križevci Tel.: 048 681 199, Fax: 048 681 199 E-mail: vlasta.klicek@gmail.com

NOVALJA Cím: Trg Briščić 1, 53291 Novalja Tel.: 053 661 404, Fax: 053 663 238 E-mail: info@tz-novalja.hr Web: www.tz-novalja.hr

KRAPINA-ZAGORA MEGYE KRAPINA Cím: Magistratska 11, 49000 Krapina Tel.: 049 371 330, Fax: 049 371 330 E-mail: tzg-krapina@kr.t-com.hr Web: www.krapina.hr

SENJ Cím: Stara cesta 2, 53270 Senj Tel.: 053 881-068, Fax: 053 881-219 E-mail: info@tz-senj.hr Web: www.tz-senj.hr

MARIJA BISTRICA Cím: Zagrebačka bb, 49246 Marija Bistrica Tel.: 049 468 380, Fax: 049 301 011 E-mail: tz@info-marija-bistrica.hr Web: www.info-marija-bistrica.hr

KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG BJELOVAR-BILOGORA (BELOVÁR-BILOGORA) MEGYE

STUBIČKE TOPLICE Cím: Viktora Šipeka 24, 49244 Stubičke Toplice Tel.: 049 282 727, Fax: 049 283 404 E-mail: tzo@stubicketoplice.hr Web: www.stubicketoplice.hr

DARUVAR Cím: Trg kralja Tomislava 14, 43500 Daruvar Tel.: 043 331 382, Fax: 043 331 285 E-mail: tic@daruvar.hr Web: www.tz-daruvar.hr

2010 hu.indd 39

KRAPINSKE TOPLICE Cím: Zagrebačka 4, 49217 Krapinske Toplice Tel.: 049 232 106, Fax: 049 232 106 E-mail: tzo-krapinske-toplice@kr.t-com.hr Web: www.krapinsketoplice.net

39

24.11.2010. 12:43:


SISAČKO – MOSLAVAČKA (SZISZEK-MOSZLAVINA) MEGYE

KLANJEC Cím: Trg A. Mihanovića 3, 49290 Klanjec Tel.: 049 558 235, Fax: 049 500 878 E-mail: gkk@post.t-com.hr

SISAK Cím: Rimska bb, 44000 Sisak Tel.: 044 522 655, Fax: 044 521 615 E-mail: tzg-siska@sk.t-com.hr Web: www.sisakturist.com

OROSLAVJE Cím: Milana Prpića 73, 49243 Oroslavje Telefon: 049 284 370, Fax: 049 284 370 E-mail: tzgo@net4u.hr

KUTINA Cím: Crkvena 42, 44320 Kutina Tel.: 044 681 004, Fax: 044 680 110 E-mail: ured@turizam-kutina.hr Web: www.turizam-kutina.hr

TUHELJ Cím: Gajeva 4, Tuheljske Toplice, 49215 Tuhelj Telefon: 049 556 630, Fax: 049 556 630 E-mail: tz.tuhelj@post.t-com.hr

LONJSKO POLJE TERMÉSZETPARK Cím: Krapje 30, 44325 Krapje Tel.: 044 672 080, 606 449 E-mail: info@pp-lonjsko-polje.hr Web: www.pp-lonjsko-polje.hr

MEĐIMURSKA (MURAKÖZ) MEGYE ČAKOVEC Cím: Kralja Tomislava 1, 40000 Čakovec Tel.: 040 313 319, Fax: 040 310 991 E-mail: tzg-cakovca@ck.t-com.hr Web: www.tourism-cakovec.hr

VARAŽDINSKA (VARASD) MEGYE

SVETI MARTIN NA MURI Cím: Trg Sv. Martina 7, 40313 Sv. Martin na Muri Tel.: 040 868 619, Fax: 040 868 922 E-mail: info@svetimartin.hr Web: www.svetimartin.hr

VARAŽDIN Cím: Ivana Padovca 3, 42000 Varaždin Tel.: 042 210 987, 210 985 E-mail: tzg-varazdina@vz.t-com.hr Web: www.tourism-varazdin.hr VARŽDINSKE TOPLICE Cím: Trg Slobode 16, 42223 Varaždinske Toplice Tel.: 042 633 133, 205 635 E-mail: info@toplice-vz.hr Web: www.toplice-vz.hr

PRELOG Cím: Glavna 33, 40313 Prelog Tel.: 040 638 085, Fax: 040 645 303 E-mail: dom_kulture@hi.t-com.hr Web: www.prelog.hr ŠTRIGOVA Cím: Štrigova 29, 40312 Štrigova Tel.: 040 851 325 Fax: 040 851 325 E-mail: tic-strigova@hi.t-com.hr Web: www.tic-strigova.hr

2010 hu.indd 40

40

24.11.2010. 12:43:


ZÁGRÁB VÁROSA

VELIKA GORICA Cím: Kurilovečka 2, 10410 Velika Gorica Tel.: 01 6221 666, Fax: 01 6222 378 E-mail: tzvg@tzvg.hr Web: www.tzvg.hr

TURISZTIKAI INFORMÁCIÓS KÖZPONT Cím: Trg bana J.Jelačića 11, 10000 Zagreb Tel.: 01 4814 051, Fax: 01 4814 056 E-mail: info@zagreb-touristinfo.hr Web: www.zagreb-touristinfo.hr

SVETA NEDELJA Cím: Trg Ante Starčevića 2, 10431 Sveta Nedelja Tel.: 01 3373 919, Fax: 01 3373 919 E-mail: info@svetanedelja.hr Web: www.svetanedelja.hr

TURISZTIKAI-INFORMÁCIÓS PONT Cím: Zágráb Légikikötő, Pleso bb, 10150 Zagreb Tel.: 01 6265 091 E-mail: airport@zagreb-touristinfo.hr Web: www.zagreb-touristinfo.hr

ZAPREŠIĆ Cím: Trg žrtava fašizma 9, 10290 Zaprešić Tel.: 01 3310 309, Fax: 01 3310 309 E-mail: tz-zapresic@zg.t-com.hr Web: www.zapresic.hr

TURISZTIKAI INFORMÁCIÓS-PONT Cím: Vasúti Főpályaudvar, Trg kralja Tomislava 12, 10000 Zagreb Tel.: 099 2109 918 E-mail: gkolodvor@zagreb-touristinfo.hr Web: www.zagreb-touristinfo.hr

KRAŠIĆ Cím: Krašić 102, 10454 Krašić Tel.: 01 6270 910, Fax: 01 6270 910 E-mail: krasic@tzzz.hr

ZAGREBAČKA (ZÁGRÁB) MEGYE

SZLAVÓNIA

SAMOBOR Cím: Trg kralja Tomislava 5, 10430 Samobor Tel.: 01 3360 044, Fax: 01 3360 050 E-mail: info@tz-samobor.hr Web: www.tz-samobor.hr

BRODSKO - POSAVSKA (BROD-SZÁVAMENTE) MEGYE NOVA GRADIŠKA Cím: M.A.Relkovića br.9, 35400 Nova Gradiška Tel.: 035 361 494, Fax: 035 361 494 E-mail: tzgng@email.t-com.hr Web: www.tzgng.hr

JASTREBARSKO Cím: Strossmayerov trg 4, 10450 Jastrebarsko Tel.: 01 6272 940, Fax: 01 6272 940 E-mail: info@tzgj.hr Web: www.tzgj.hr

TVRĐAVA BROD/BRÓDI VÁR Cím: Vukovarska bb, 35000 Slavonski Brod Tel.: 035 411 442 E-mail: brod-turist@sb.t-com.hr Web: www.tzgsb.hr

IVANIĆ GRAD Cím: Moslavačka 11, 10310 Ivanić-Grad Tel.: 01 2881 591, Fax: 01 2881 591 E-mail: info@tzig.hr Web: www.tzig.hr

2010 hu.indd 41

41

24.11.2010. 12:43:


BROD - TURIST Cím: Trg Pobjede br.13, 35000 Slavonski Brod Tel.: 035 445 765, Fax: 035 448 594 E-mail: brod-turist@sb.t-com.hr Web: www.tzgsb.hr

ESZÉKI VÁR Cím: Trg Sv. Trojstva 5, 31000 Osijek Tel.: 031 210 120, Fax: 031 210 120 E-mail: grad-osijek@os.t-com.hr Web: www.tzosijek.hr BELI MANASTIR Cím: Imre Nagya 2, 31300 Beli Manastir Tel.: 031 702 080, Fax: 031 702 080 E-mail: info@tzbaranje.hr Web: www.tzbaranje.hr

OSJEČKO - BARANJSKA (ESZÉK-BARANYA) MEGYE KOPÁCSI RÉT TERMÉSZETPARK Cím: Ritska bb (Igazgatóság: Titov dvorac 1), 31327 Kopačevo, Kopački rit (Igazgatóság: Tikveš, Lug) Tel.: 031 752 320, Fax: 031 752 321 E-mail: prijemni.centar@kopacki-rit.hr Web: www.kopacki-rit.hr

BARANYA Cím: M. Tita 90, 31307 Zmajevac Tel.: 031 734-131, Fax: 031 734-131 E-mail: info@tzbaranje.hr Web: www.tzbaranje.hr VIROVITIČKO - PODRAVSKA (VIROVITICA-DRÁVAMENTE) MEGYE

ĐAKOVO Cím: K. Tomislava 3, 31400 Đakovo Tel.: 031 812 319, Fax: 031 822 319 E-mail: tz-grada-djakova@os.t-com.hr Web: www.tz-djakovo.hr

VIROVITICA Cím: Trg kralja Tomislava 1, 33000 Virovitica Tel.: 033 721 241, Fax: 033 721 241 E-mail: virovitica@hi.t-com.hr Web: www.virovitica.hr

DONJI MIHOLJAC Cím: Trg Ante Starčevića 2 (TZ: Vukovarska 1), 31540 Donji Miholjac Tel.: 031 633 103, Fax: 031 633 103 E-mail: tzdm@tz-donjimiholjac.hr Web: www.tz-donjimiholjac.hr

SLATINA Cím: Trg Sv. Josipa 1, 33520 Slatina Tel.: 033 553 629, Fax: 033 553 629 E-mail: tz-grada-slatine@vt.t-com.hr

BILJE Cím: Kralja Zvonimira 10, 31327 Bilje Tel.: 031 751 480, Fax: 031 751 481 E-mail: info@tzo-bilje.hr Web: www.tzo-bilje.hr

VUKOVARSKO - SRIJEMSKA (VUKOVÁR-SZERÉMSÉG) MEGYE VINKOVCI Cím: Trg Bana Josipa Šokčevića 3, 32100 Vinkovci Tel.: 032 334 653, Fax: 032 334 658 E-mail: turisticka.zajednica@vk.t-com.hr Web: www.tz-vinkovci.hr

ESZÉK-ÓVÁROS Cím: Županijska 2, 31000 Osijek Tel.: 031 203 755, Fax: 031 203 947 E-mail: grad-osijek@os.t-com.hr Web: www.tzosijek.hr

2010 hu.indd 42

42

24.11.2010. 12:43:


IMPRESSZUM KIADJA: Horvát Idegenforgalmi Közösség, az alábbi intézményekkel karöltve: Turisztikai Minisztérium, Tengerügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium, Kulturális Minisztérium, Belügyminisztérium, Mezőgazdasági, Halászati és Vidékfejlesztési Minisztérium, Állatorvosi Felügyelőség, Külügy- és Európai Integrációs Minisztérium, Horvát Autóklub (HAK), Horvát Autópályák, Horvát Gazdasági Kamara, Horvát Vasutak, Nemzeti Védelmi és Mentési Igazgatóság, Horvát Rádió.

Tisztelt Vendégünk, Kérjük, hogy személyes kényelme és a horvát törvények tiszteletben tartása érdekében ellenőrizze, hogy szállásadója bejelentette-e Önt ott tartózkodása idejére, az érkezés napjától a távozás napjáig.

Az információkat a Horvát Idegenforgalmi Közösség Tájékoztatási Szolgálata gyűjtötte össze és frissítette.

Ez főként abban az esetben különösen fontos és szükséges, amennyiben Ön magánszállást vesz igénybe, hiszen így biztosítható a szolgáltatás minősége és az Ön személyes biztonsága, továbbá megakadályozza azon illegálisan működő szálláskiadók tevékenységét, akik nem rendelkeznek működési engedéllyel.

FELELŐS KIADÓ: mr.sc.Niko Bulić SZERKESZTŐ: Slavija Jačan Obratov TERVEZŐ: ZVIZ FÉNYKÉPEK: Damil Kalogjera, Romeo Ibrišević, Ivo Pervan, Damir Fabijanić, Juraj Kopač, Braslav Karlić, Andrija Carli, Petar Trinajstić, Mario Romulić, Mario Brzić, Milan Babić, Saša Pjanić, Ante Zubović, Vesna Štajner, Josip Mandračević, Goran Vranić

Előre is köszönjük együttműködését és kellemes itt tartózkodást kívánunk. Az Ön Horvát Idegenforgalmi Közössége

2010 hu.indd 43

TÉRKÉP ELKÉSZÍTÉSE STUDIO BREGANT TÉRKÉP SUPERVISOR: prof.dr.sc Zoran Klarić NYOMÁS: Tiskara Reprint Zágráb, 2010. november Horvátországban büntetendő és nem megengedett a bejegyzett kempingeken vagy a lakókocsik és a lakóautók parkolási területén kívül eső szabad helyeken történő kempingezés.

Az itt szereplő információk pontosságát és az esetleges jövőbeli változásokat illetően a kiadó nem vállal felelősséget.

43

24.11.2010. 12:43:


2010 hu.indd 44

Horvát Idegenforgalmi Közösség Iblerov trg 10/4 Tel: + 385 (1) 4699 333 10000 Zagreb

Fax: + 385 (1) 4557 827

Horvátország

E-mail: info@htz.hr

www.horvatorszag.hr

24.11.2010. 12:43:

/Turisztikai-informaciok-2011  

http://business.croatia.hr/Documents/827/Turisztikai-informaciok-2011.pdf

/Turisztikai-informaciok-2011  

http://business.croatia.hr/Documents/827/Turisztikai-informaciok-2011.pdf

Advertisement