Page 1

HRVAŠKA - MEDITERAN KOT JE NEKOČ BIL


KAZALO IZBRANI DOGODKI NA HRVAŠKEM ISTRA

4. 5. - 15.

KVARNER

16. - 28.

LIKA - KARLOVAC

29. - 34.

DALMACIJA - ZADAR

35. - 45.

DALMACIJA - ŠIBENIK

46. - 52.

DALMACIJA - SPLIT

53. - 63.

DALMACIJA - DUBROVNIK

64. - 72.

OSREDNJA HRVAŠKA

73. - 94.

SLAVONIJA

95. - 112.

MESTO ZAGREB

113. - 121.

INFORMACIJE

122. - 123.


Spoštovani gostje, dobrodošli na Hrvaškem! Veseli nas, da ste se odločili obiskati našo deželo in tako spoznati del naše bogate kulturne dediščine. Na Hrvaškem se skozi celo leto odvijajo številni raznovrstni kulturno-turistični dogodki, manifestacije in festivali. Nekateri od njih so sad dolgoletne tradicije in dragocenih posebnosti vsakega posameznega kraja, nekateri nastanejo kot rezultat oživljanja običajev in praznikov naših prednikov, spet drugi sledijo tudi sodobnim kulturološkim dogodkom. Mnogi od njih vključujejo tudi kreativne delavnice, v katerih boste, če boste v njih sodelovali, pridobili številne zanimive izkušnje, spoznali nove ljudi in se ob vsem tem dobro zabavali. Ker je Hrvaška stara evropska prebivalka, so i povezanost in sodelovanje ter gostovanja številnih uglednih tujih izvajalcev prisotni v veliki meri. Upamo, da bo veselo in razburljivo vzdušje vsakega dogodka obogatilo vaše bivanje v naši deželi, gostoljubje hrvaških gostiteljev pa pripomoglo, da se boste počutili prijetno in sproščeno. Dobrodošli na Hrvaškem!

Vaša Hrvaška turistična skupnost


RABSKA ZABAVA Rab, 25.−27. 7.

Foto: Goran Novotny

Sv. Jakov, Sv. Ante in Sv. Kristofor so trije svetniki, praznovanje teh treh pa popelje Rab daleč nazaj v njegovo srednjeveško preteklost. Tekmovanja v starodavnih viteških igrah so prikazana na veličastnem Turnirju rabskih lokostrelcev, na katerem vitezi tekmujejo in se borijo za nagrado, ki jim jo v skladu s tradicijo svečano izroči rabski knez. Vzdušje dvigujejo glasbeniki in zastavonosci, vsi zastavonosci in vsi udeleženci, ki so oblečeni v srednjeveške kostume, pa se lahko pridružijo velikemu mimohodu po rabskih ulicah. Z rabsko zabavo prebivalci Raba oživljajo spomin na nekdanjo podobo svojega kraja, ko je praznoval svojo svobodo in samostojno občino - municipij. www.tzg-rab.hr

4

www.hrvatska.hr

IZBRANI DOGODKI NA HRVAŠKEM


IS T RA


MALA RIBIŠKA AKADEMIJA SARDELA Fažana 31. 4.−15. 9.

WINE DAY - DAN ODPRTIH VINSKIH KLETI V ISTRI Poreč, 27. 5.

Foto: TS Istrske županije

Foto: Goran Šeblić

Za vpis na Akademijo Sardela v Fažani ni potrebno opravljati sprejemnega izpita. Potrebujete samo dober apetit in željo po novih gastronomskih spoznanjih. Ob sprehodu po Cesti sardel boste v restavracijah in konobah Fažane spoznali več kot sto načinov priprave te plave ribe. V mesecu maju lahko sodelujete tudi v posebni Fažanski šoli soljenja sardele in se naučite vse o zlaganju rib v konzerve, o oljih in začimbah. Z vsemi temi znanji boste dobrodošel gost na kateri koli Sardeljadi vzdolž Jadranske obale.

Vsako leto, zadnjo nedeljo v mesecu maju se praznuje svetovni dan vina. Od leta 1999 so se temu dogodku pridružili tudi istrski vinarji. V kolikor boste v tem času obiskali kakšno izmed istrskih vinskih kleti, boste ob dobrem vinu doživeli prijetno dobrodošlico ljubeznivih istrskih domačinov, ob kakšnem kozarčku več pa vam lahko postrežejo s posebno buteljko za posebne priložnosti.

www.istria-fazana.com

6

www.hrvatska.hr

ISTRA

www.istra.hr


PULA SUPERIORUM

ASTROFEST

Pula 7.−9. 6.

Tičan-Višnjan 21. 6.

Foto: TS Istrske županije

Foto: TS Istrske županije

Prebivalci Pulja so upravičeno ponosni na svojo slavno rimsko zgodovino. Ohranjene antične zgradbe navdušujejo goste z vseh koncev sveta s svojo veličastnostjo. Je pa posebej zanimivo obiskati Pulj v obdobju, ko se na njegovih ulicah in pred našimi očmi odigrajo prizori iz daljne, daljne preteklosti. Ulice Pulja se namreč za nekaj dni spremenijo v oder slikovitega rimskega teatra - središča antičnih tragedij in komedij. Arena ponovno doživlja svoje veličastne dni, ko so znotraj njenega kamnitega obzidja potekale bitke pogumnih gladiatorjev. Lepotice nosijo antične frizure in obleke, na vsakem koraku nam jemljejo dih zgodovinski spektakli zvoka in luči, rimske gostije in istrske avtohtone specialitete pa vam bodo osvežile usta. V maju vse poti vodijo v Pulj.

21. junija, na dan poletnega solsticija, se vsi ljubitelji astronomije zberejo na hribu ob svetovno znanem višnjanskem observatoriju. Ta dan, ki je drugače najbolj znan kot dan najkrajše noči v letu, na katero se po raznih ustnih izročilih navezujejo številna skrivnostna verovanja, v Višnjanu zaznamujejo na prav poseben način. In sicer s celonočnim glasbeno-scenskim programom, ki se prične, ko se zvečer poslovimo od zadnjih sončnih žarkov, in konča zjutraj ob prihodu prvih sončnih žarkov ob spremljavi hipnotičnih ritmov bobnov. Astrofest predstavlja edinstven dogodek, ki privlači pozornost številnih ljubiteljev neba, zvezd in duhovne New age glasbe. www.astrofestival.com

www.pulasuperiorum.com

ISTRA

www.hrvatska.hr

7


LABIN ART REPUBLIKA

STUDENA CROATIA OPEN

Labin 1. 7.−15. 8.

Umag 5.−15. 7.

Foto: TS Istrske županije

Foto: TS Istrske županije

Od julija do avgusta se Labin spremeni v pravo malo umetniško republiko. Njegovo »Malo gledališče«, cerkev, stari trg, ulice in skaline prevzamejo vlogo odra. Na njegovih »deskah« nastopajo različne gledališke skupine in glasbeniki. Zvoki klap, orkestrov klasične in folklorne glasbe ter jazz bendov bodo odmevali po labinskih uličicah. V avgustu bodo glasbenike v času Festivala vizualnega gledališča zamenjali igralci. Ne zamudite ambienta mesta, ki daje gledališču popolnoma novo vizualno identiteto.

»ATP Studena Croatia Open Umag« je znana hrvaška športna prireditev, ki poteka že 22 let, hkrati pa je eden najbolj priljubljenih poletnih dogodkov na Hrvaškem. Izvrstnim športnikom, kot so Ivan Ljubičić, Nikolaj Davidenko in Juan Carlos Ferrera, gre zahvala za visok status tega športnega dogodka v Umagu, kjer tradicionalna kombinacija vrhunskega tenisa in gurmanske ponudbe ter zabave predstavlja življenjski slog Istre. Tudi to leto bo v znamenju tenisa z vrhunskimi igralci na ATP lestvici. Soočenje med najboljšimi svetovnimi igralci tenisa poteka v spremstvu festivala gurmanske hrane, koncertov in številnih zabav domačih in tujih glasbenih izvajalcev.

www.istria-rabac.com

www.tenistra.com

8

www.hrvatska.hr

ISTRA


VEČERI RIBIŠKE TRADICIJE

23. FESTIVAL IGRANEGA FILMA

Rovinj 6.−7. 7. in 31. 8.

Pula 14.−28. 7.

Foto: Dalibor Talajić

Foto: TS Istrske županije

Rovinjčani se skozi dve tematske manifestacije spominjajo tradicije svojih starih. Namreč, življenja v Rovinju si nekoč ni bilo mogoče predstavljati brez batane, barke, katere sloves se je razširil po celem svetu. Z batano so ribiči ob zori izpluli na odprto morje in se zvečer vračali z ulovom, da bi preživljali svoje družine. Večeri ribiške tradicije so manifestacija, s katero se poleg nekdanjih običajev proslavlja tudi gradnja batane. Ob njeni splavitvi se v luki zbere celotno mesto. Tudi sami bodite priča oživljanju tradicije tega čudovitega istrskega mesta.

Zahvaljujoč projekcijam, ki se odvijajo v zgodovinskih objektih Kaštela in antične Arene, se Festival igranega filma v Pulju uvršča med svetovno atrakcijo kot svetovni filmski festival na odprtem. Namreč, le redkokateri svetovni filmski festival se lahko pohvali s takšnim ambientom, kot je projekcija filmov v objektu, ki je prežet z večtisočletno zgodovino. V nadaljevanju bogate dolgoletne tradicije bo tudi letošnji Festival svojim obiskovalcem in ljubiteljem sedme umetnosti ponudil raznovrsten program mednarodnih in domačih filmskih novitet, in sicer v več programih. Izpostavljamo projekcije na Kaštelu, kjer se bodo kot uvod v Festival prikazali filmi iz Mednarodnega programa, ter projekcije Nacionalnega programa, v okviru katerega bodo v Areni prikazani filmi aktualne hrvaške produkcije. Poleg tega pa bo tudi letos Pulj gostil celo vrsto atraktivnih filmskih hitov.

www.istria-rovinj.com

www.pulafilmfestival.hr

ISTRA

www.hrvatska.hr

9


FESTIVAL PLESA IN NEVERBALNEGA GLEDALIŠČA Svetvinčenat, 20.−24. 7.

MOTOVUNSKI FILMSKI FESTIVAL Motovun 23.−27. 7.

Foto: TS Istrske županije

Foto: TS Istrske županije

Festival plesa in neverbalnega gledališča je edinstveno ter priljubljeno zbirališče strokovnjakov za ples in ljubiteljev plesne umetnosti, ki prihajajo, da bi si ogledali festivalski mednarodni program, sestavljen iz sodobnega plesa, fizičnega gledališča, mimike, cirkuških predstav, uličnega gledališča, vendar tudi izobraževalnih seminarjev in delavnic. Glavni program festivala združuje izvedbe plesnih in neverbalnih predstav, site-specific dela, nastope in postavitve inštalacij, medtem ko spremljevalna vsebina prinaša različne oblike izobraževalnih in predstavitvenih postopkov. Programi potekajo na velikem odru v gradu Kaštel Grimani, na sceni Kulturnega centra in na trgu ter drugih specifičnih lokacijah tega romantičnega renesančnega mesteca osrednje Istre.

Zadnjih nekaj let velja pravilo: vsak pravi ljubitelj filma se mora na začetku avgusta pojaviti v Motovunu, saj to istrsko mestece v tem obdobju postane hrvaška filmska Meka. Slikovito mestece na vrhu strmega hribčka je idilično okolje za Festival, ki se vztrajno bori proti vse pogosteje poudarjenemu komercialnemu značaju kinematografije in neguje neodvisno filmsko produkcijo, t.j. tisti spekter kinematografije, ki vztrajno premika raven inovativnosti in umetniškega izraza. V Motovunu si lahko poleti ogledate strokovno narejen izbor filmov iz aktualne svetovne produkcije, neodvisno od njihove žanrske usmerjenosti. Petdnevni maraton celodnevnih projekcij bo zadovoljil še tako velike filmske apetite, po nedvomno ponuja Motovunski filmski festival ponuja vrhunsko zabavo tudi v tistih trenutkih, ko vaš pogled ni usmerjen samo na projekcijsko platno.

www.svetvincenatfestival.com

www.motovunfilmfestival.com

10

www.hrvatska.hr

ISTRA


LEGENDFEST

SEPOMAIA VIVA

Pićan 27.−29. 7.

Umag 30. 7.−1. 8.

Foto: TS Istrske županije

Foto: TS Istrske županije

Srednjeveške ulice mesteca Pićan prežema vzdušje, ki skorajda ni s tega sveta. Vzdušje spominja na zgodbe in pravljice, pri katerih sta neznana tako avtor kot tudi čas nastanka. Istra je polna takšnih zgodb, legend in mitov, v katerih se zgodbe odvijajo po barvitih istrskih gozdovih in hribih. Legendfest je priložnost, da se vse te zgodbe zberejo in pripovedujejo na enem mestu. Na Legendfest v Pićan prihajajo številne gledališke skupine in združenja, ki s svojimi predstavami odkrivajo ravno ta svet knjižnih in ljudskih zgodb Istre. V času trajanja Festivala se celo mestece posebej okrasi s starinskimi istrskimi tkaninami, po ulicah pa se sprehajajo velikani, strigalice, pirati, vile in drugi pravljični junaki.

Blizu Umaga se nahaja arheološko najdišče antične Sepomaie z ostanki podeželske vile (ville rustice) iz obdobja med 1. in 4. stoletjem našega štetja. Sam pogled na starodavne antične ostanke v vsakem vzbuja strahospoštovanje do neprecenljive vrednosti takšne kulturne dediščine. In v čast temu v Umagu vsako leto priredijo manifestacijo Sepomaia viva, festival antike. V času festivala imajo vsi obiskovalci priložnost neposredno doživeti duh teh preteklih časov. Obiskovalci lahko oblečeni v antične obleke uživajo v antičnih okusih, spoznajo gladiatorje, legionarje, plešejo antične plese in se preizkusijo v antičnih obrteh in umetnostih. Avgusta pridite v Umag in obljubljamo vam, da boste za tri dni popolnoma pozabili na svoj vsakdan v 21. stoletju.

www.legendfest.hr www.istria-umag.com

ISTRA

www.hrvatska.hr

11


ASTRO PARTY LUNASA

NOČ SV. LOVRA Rovinj 10.−11. 8.

Novigrad 31. 7.−1. 8.

Foto: TS Istrske županije

Foto: Dalibor Talajić

Predstavljajte si, kako mestni zvonik pred vašimi očmi izginja in se na njegovem mestu razprostre zvezdnato nebo. Približno tako bo videti novigradski zvonik, ko ga bodo v okviru manifestacije Astro Party Lunasa s projektorji okrasili v neskončno zvezdnato nebo. Lunas je starodavno keltsko ime za prvi dan leta, ki ga je v keltski kulturi označeval 1. avgust. S pridušeno razsvetljavo v enem izmed novigradskih parkov bo 1. avgust zaznamovan tako, kot so to počeli starodavni Kelti. Vsi tisti, ki uživate v mističnem in romantičnem, tega dogodka ne bi smeli zamuditi.

Na noč 12. avgusta nebo krasijo sledi številnih kometov. Ker je ta dan hkrati tudi praznik sv. Lovra, so v ljudskem izročilu ta nebesni pojav poimenovali solze svetega Lovra. Posebno vzdušje uživanja v nebu, popisanem s »padajočimi zvezdami«, lahko doživite v Rovinju, kjer se javna razsvetljava lampijonov vzdolž obale ugasne, da bi se kar najbolj poudaril ta nebesni pojav. Tudi rovinjski gostitelji v svojih lokalih ugasnejo razsvetljavo in na ta način ustvarijo romantično atmosfero, ki polni duha in sprosti prav vsakega. www.istria-rovinj.com

www.istria-novigrad.com

12

www.hrvatska.hr

ISTRA


POREŠKI DELFIN

GIOSTRA

Poreč 1.−2. 9.

Poreč 7.−9. 9.

Foto: TS Istrske županije

Foto: TS Istrske županije

Vsem tistim, ki imajo raje športno tekmovanje v naravnih pogojih, bi moral ta dogodek predstavljati večji užitek kot katerokoli plavalno tekmovanje v bazenu. V Poreču se plava v morju, tekmovalci pa ne glede na temperaturo, morske tokove ali valove prihajajo na to tekmovanje da bi preverili, kdo med njimi je hiter kot delfin. Poreški delfin je osrednji dogodek plavalnega festivala na morju, na katerem se zberejo plavalni rekreativci, ki svoje sposobnosti merijo v nekaj disciplinah. Sam maraton Poreški delfin se plava na 1500, 3000 in 5000 metrov, poleg tega pa so tu še plavalno sprint tekmovanje, turnir v vaterpolu, profesionalni in rekreativni ter jadralna regata in jet-ski prvenstvo Hrvaške. Porečani na ta način slavijo svojo povezanost z morjem, ki je vir njihovega življenja, pridružite se jim tudi vi.

Zgodovinski festival Giostra obiskovalce tematsko vrača v davno zgodovino Poreča. Natančneje v leto 1672, ko se je, glede na zapise iz arhivskega gradiva Krajinskega muzeja Poreštine in Državnega arhiva v Pazinu, po poreških ulicah odvijala ljudska fešta Fiera franca triduana. Njeni takratni udeleženci so tekmovali v streljanju s samostrelom, raznih plesih in ljudskih igrah, medtem ko je bila glavna zanimivost konjska dirka Giostra. Obiščite Poreč in spremenite to večstoletno potovanje v svojo lastno izkušnjo. www.giostra.info

www.poreckidelfin.com

ISTRA

www.hrvatska.hr

13


DNEVI TARTUFOV V ISTRI

SUBOTINA PO STAREM

8. 9.−4. 11.

Buzet 9. 9.

Foto: Igor Zirojević

Foto: TS Istrske županije

Resnično pravi in svetovni gurman lahko postane le tisti, ki je v svojem življenju poskusil tartufe, gurmanske dragulje Istre. Tartufi, ki so gomoljike, nekakšne podzemne gobe, so zaščitni znak Istre, prebivalci Istre pa jim svojo hvaležnost izkazujejo tako, da na svojem polotoku strogo varujejo recepte za njihovo pripravo. Priložnost, da spoznate bogastvo tartufov vam ponujajo Dnevi tartufov, ki potekajo jeseni. Kakorkoli že, pridite in se prepričajte sami.

Če boste obiskali kraj Buzet na začetku septembra, si boste privoščili potovanje skozi čas, kakšnih sto let v preteklost. V Buzetu se že od nekdaj v začetku septembra odvija zabava, ki so jo poimenovali Subotina. Namen prireditve je oživljanje starih ulic Buzeta. Subotina se v svoji izvirni obliki praznuje še dandanes in nas uspešno vrne v čas in vzdušje, v katerem so živeli in delali stari prebivalci Buzeta. Na ta dan se po ulicah širijo vonji in zvoki tradicije, prebivalci Buzeta pa se oblečejo v svojo narodno nošnjo ter meščansko in kmečko obleko, ki izvira iz konca 19. stoletja. Z eno besedo, celotno staro jedro postane muzej običajev in tradicionalnih obrti, iger, muzikantov, ali kot jim oni rečejo mužikanata, ter starinskih jedi.

www.istria-gourmet.com

www.istria-buzet.com

14

www.hrvatska.hr

ISTRA


OL ISTRIA MTB TOUR PARENZANA CANNONDALE 21.−23. 9.

Foto: TS Istrske županije

Parenzana je bila nekoč ozkotirna proga, ki je segala globoko v notranjost Istrskega polotoka, od Poreča do Trsta, in je povezovala 33 istrskih mest. Danes se na njeni nekdanji trasi odvija maratonska kolesarska dirka, ki se zaradi svoje lepote in barvitosti uvršča tudi v koledar Svetovne kolesarske zveze v 1. kategorijo. Ker sodelovanje v tej dirki kolesarjem prinaša svetovne točke, pričakujemo velik odziv najboljših svetovnih kolesarjev, kar dirko Parenzana uvršča med vrhunske športne dogodke, ki ga ljubitelji športa nikakor ne bi smeli zamuditi. www.parenzana.com www.istria-bike.com

ISTRA

www.hrvatska.hr

15


K VA R NE R


REŠKI KARNEVAL Reka 17. 1.−22. 2.

6. FEŠTA LOŠINJSKE KUHINJE Mali Lošinj 16.−28. 4.

Foto: St. Valter

Foto: Dalibor Cvitković

Ob tradiciji, ki ima svoje začetke v davnini, ko so v skladu z ljudskim izročilom t.i. grde maske s hrupnim veseljem preganjale sile zla, se je Reka razvila v glavno karnevalsko mesto na Hrvaškem. V teh dneh so mestna vrata zaprta dosljednost koli resnosti in se odprejo pisanosti in brezskrbnemu veselju. Tako bo tudi letos, po primopredaji mestnega ključa bo karnevalska norost prevzela vse, ki se bodo znašli v mestu. Nepregledna množica mask, pod katerimi bo vsak v trenutku pozabil na žalost, bo dneve širila dobro razpoloženje po mestnih ulicah, vrhunec Karnevala pa bo njegov zaključek, ko se bo po mestu kot vihar razlila velika in po svetu znana Mednarodna karnevalska povorka.

Prireditev »Fešta lošinjske kuhinje« pomeni predstavitev gastronomske ponudbe z otoka Lošinj, in sicer njegove izvirne, avtohtone kuhinje, in predstavitev jedi lošinjskih kapitanov z nazivom »Lošinjskim jedrima oko svijeta«, ki so ob čudovitih jedilnikih (t.i. »Miomirisni jelovnici«) del ponudbe tukajšnjih gostinskih objektov. Na tem dogodku sodeluje približno dvajset gostinskih objektov z otoka Lošinj, ki v času te prireditve, ponujajo dve specialiteti, pripravljeni na temo, ki povezuje dogodek »Lošinjskim jedrima oko svijeta«. Ob številnih dodatnih vsebinah (seminarjih omamne kuhinje, gastronomskih sprehodih, predstavitvah vin, tečajih in dr.) je največja pozornost usmerjena v zaključno zabavo na trgu na Malem Lošinju, kjer so predstavljene vse specialitete, potekajo pa še degustacije, tekmovalni del za izbor najboljše jedi in večerni, zabavni program.

www.ri-karneval.com.hr

www.tz-malilosinj.hr

KVARNER

www.hrvatska.hr

17


21. KASTAFSKO KULTURNO POLETJE Kastav 1. 5.−31. 8.

MEDNARODNI FESTIVAL MALIH SCEN Reka, 3.−11. 5.

Foto: Darko Trbović

Foto: Petar Fabijan

Na hribčku nad Reko se nahaja majhen grad Kastav, kraj kulture in izobraževanja. V želji nadaljevati to tradicijo se v Kastavu poleti odvija bogat in kakovosten kulturni program. Obiskovalci bodo imeli na voljo široko paleto dogodkov dramskega, glasbenega in likovnega značaja. Številne predstave, koncerti hrvaških in tujih glasbenikov ter raznovrstne razstave bodo dodale svoj čar romantičnemu vzdušju, s katerim Kastavsko kulturno poletje očara svoje goste.

Ta reški festival je eno od priljubljenih zbirališč evropskih gledališčnikov, ki gojijo nekonvencionalen pristop do odrskega razmišljanja. Njegovo ime je na mednarodni sceni oznaka za provokativnost in spraševanje. Neodvisna gledališka produkcija je že vrsto let v svojem zamahu, kar je prepoznala tudi občinstvo, zato nipresenetljivo, da ravno iz kreativnih rok malih gledaliških scen danes izhajajo nekatere izmed najbolj impresivnih gledaliških predstav. Poleg gledaliških hiš iz vseh sosednjih držav so na Reki do sedaj gostovala tudi gledališča iz Velike Britanije, Švice, Belgije, Nemčije in drugih evropskih držav. Med slavnimi imeni, ki so do sedaj nastopala, je brez dvoma potrebno izpostaviti Italijanko Emmo Dante in dobitnika evropske nagrade za nove gledališke realnosti Alvisa Hermanisa. Verjamemo, da nas bo ravno tako kot doslej tudi letošnji Festival prijetno presenetil s svojimi gosti in raznovrstnimi predstavami.

www.kkl.hr

www.theatrefestival-rijeka.hr

18

www.hrvatska.hr

KVARNER


POLETJE NA LUJZIJANI IN KAROLINI Ravna Gora, Lokve, Fužine, Delnice - Crni lug, 5. 5.−1. 9.

FIUMANKA Reka 7.−10. 6.

Foto: Ninoslav Pleše

Foto: Foto Flash

Čez Gorski kotar so nekoč potekale pomembne mednarodne karavanske poti. Na začetku 18. stoletja je bila zgrajena Karolinska cesta, pomembna pot, ki je povezovala Karlovec s krajem Bakar. Ker je potekala po neugodnem terenu, so na začetku 19. stoletja zgradili novo pot in jo poimenovali Lujzijana po Napoleonovi soprogi Mariji Louisi. T. i. Lujzijana je bila v tem času ena izmed najbolj sodobnih poti v Evropi in je pozitivno vplivala na življenje prebivalstva Gorskega kotarja. Danes ti dve poti nimata več takratnega ključnega pomena, se pa spomin na njihovo zlato obdobje še vedno ohranja na tej poletni manifestaciji. V teh dneh se po Lujzijani in Karolini valijo karavane potnikov, oblečenih v obleke iz tedanjega časa, glasba se razlega izza vsakega ovinka, domačini pa izkoristijo vsako priložnost, da vam lahko ponudijo domače jedi in peciva. Pridružite se jim tudi vi v povorki plemičev, knezov in njihovih razkošnih vpreg.

Pogled, ki vam bo vzel dih, bo brez dvoma pogled na reški zaliv, poln številnih belih jader. Jadralci z vseh krajev sveta se enkrat na leto zberejo na jadralski regati Velika Fiumanka, ki poteka na ruti od Reke do Omišlja in nazaj. Na njej morajo tudi najbolj izkušeni jadralci iz sebe iztisniti zadnje kapljice svoje moči. Letos se bo v okviru velike regate odvijala še ena regata za medije pod imenom Press Fiumanka. Doživetje za vse ljubitelje športnega adrenalina, ki ga ne smete zamuditi. www.fiumanka.hr

www.lujzijana.com

KVARNER

www.hrvatska.hr

19


KULTURNO POLETJE

MORAM U MORE Mali Lošinj 18.−30. 6.

Malinska 9. 6.−15. 9.

Foto: Sanjin Ilić

Foto: Marko Todorov

Malinska na Krku ponuja svojim gostom impresiven kulturni program, s katerim obogatijo poletne počitnice in jih naredijo veliko bolj posebne in pomembne. Namreč, v času junija, julija, avgusta in septembra se bodo iz samostana sv. Marije Magdalene širili zvoki klasične glasbe. Nekateri od najbolj nadarjenih hrvaških glasbenikov izberejo ravno Malinsko za mesto, na katerem bodo razkazali vso bogastvo svojega talenta. Poleg tega lahko v Galeriji sv. Nikole uživate v likovnim delih mnogih priznanih umetnikov, na primer Sanja Ipšić Randić, Ivan Mareković ali Beti Kranjčević. Ne dovolite si, da bi vaš dopust v Malinski minil, ne da bi postali bogatejši za ščepec kulture.

Festival »Moram u more« je posvečen morju, življenju ljudi z otoka, ljudem, ki so živeli od morja in za morje. V času trajanja festivala bodo organizirani številni dogodki, in sicer od razstav do predstavitev na obali (starega načina ribolova, pletenja ribiških mrež, mornarskega vozla, ladjedelcev, jadranja itn.). Potekale bodo tudi promocijske aktivnosti (potapljanje, trnkarjenje, jadranje na deski, smučanje na vodi itn.), tekmovanje v plavanju, številni koncerti, glasba na ladjah na obali ipd. Zadnji dan festivala je namenjen razglasitvi zmagovalca fotografskega natečaja »Moram u more«, v katerem sodeluje več kot 50 fotografov z več kot 250 fotografijami morja, podmorskega sveta, plaž, obale, ribičev, športnih aktivnosti na morju in dr.

www.tz-malinska.hr

www.tz-malilosinj.hr

20

www.hrvatska.hr

KVARNER


REŠKE POLETNE NOČI

POLETJE NA GRADINI

Reka 19. 6.−14. 7.

Reka 21. 6.−10. 9.

Foto: Dražen Šokčević

Foto: St. Valter

V poletnih mesecih se reški trgi, ulice in terase spremenijo v gledališki oder. Priljubljene mestne lokacije in tudi kraji, za katera si še sami Rečani težko predstavljajo, da bi se lahko spremenila v torišče igralcev in gledaliških rekvizitov, se za nekaj tednov predajo v roke umetnikom najrazličnejših glasbeno-odrskih izrazov. Program festivala se uključuje od izvedb klasičnih dram, praizvedb novejših dramskih tekstov in koncertov klasične glasbe, pa vse do nastopov uličnih gledališč in koncertov zabavnih zvezd. Neizogiben del festivala je tudi tisti, v katerem se sprašujejo o sodobnih odnosih industrijske arhitekture in gledališča, zato se nekatere od predstav prirejajo tudi na prostorih nekdanjih industrijskih območij.

V času vseh treh poletnih mesecev imajo obiskovalci Reke priložnost sodelovati v raznovrstnem kulturnem programu, ki se odvija na grajskih razvalinah na Trsatu. Grad je bil zgrajen za namene obrambe pred turško vojsko na mestu nekdanje rimske opazovalnice. Znotraj obzidja te zgodovinske zgradbe se odvija kulturno-zabavni program, ki gosti številna imena hrvaške igralske in zabavne scene. Udobno se namestite, ohladite med grajskimi zidovi od poletne vročine in uživajte v predstavah in koncertih. www.ljetonagradini.com

www.rijeckeljetnenoci.com

KVARNER

www.hrvatska.hr

21


MEDNARODNI POLETNI KARNEVAL

VINODOLSKI POLETNI VEČERI

Novi Vinodolski 29.−30. 6.

Bribir, Grižane, Tribalj in Drivenik, julij−avgust

Foto: Ivan Balažević

Foto: Dino Lovrić

V poletnih mesecih se skozi nekatere kraje na Kvarnerju vijejo povorke v maskah. Tudi Novi Vinodolski ni izjema. V mesecu juliju Novi odpre vrata svojega kraja maškaram in začasno prepusti oblast poletnemu karnevalu. V skladu s tradicijo v teh dneh v kraju ni prostora za resnost in turobne poglede, smeh pa se kot nalezljiva bolezen širi po celem kraju. Odmislite svoje skrbi, skrijte se pod masko in se spomnite, da je življenje zares lepo.

Gosti, ki poleti obiščejo Vinodolsko riviero, naj se kar pripravijo na počitnice, ki jim bodo poleg uživanja na soncu in uživanja v blagodejnem vplivu jadranske obale nudile tudi pravo glasbeno doživetje. Namreč, poleti se na zgodovinskih lokacijah v okolici Novega Vinodolskega, kot sta staro frankopansko obzidje gradov v Bribirju in Driveniku, odvijajo koncerti, ki s svojo raznovrstno ponudbo širijo naša glasbena obzorja. Tako kot si starodavne zgradbe, obsijane z mesečevo svetlobo, tudi zaslužijo, ponujajo Vinodolski poletni večeri vrhunske izvedbe klasičnih glasbenih del. Posamezni večeri so rezervirani za hrvaško etno glasbo, ki odkriva same korenine hrvaške kulture. In ne bodite presenečeni, če se bodo namesto glasbenikov pred vami pojavili igralci. Od letos dalje, namreč, prebivalci Vinodola pripravljajo tudi številna gledališka presenečenja, s čimer samo dopolnjujejo vaš pravi kulturni dopust.

www.tz-novi-vinodolski.hr

www.tz-vinodol.hr

22

www.hrvatska.hr

KVARNER


LIBURNIA JAZZ FESTIVAL Opatija 6.−8. 7.

HARTERA 8 Reka 12.−15. 7.

Foto: David Kurti – Foto Luigi

Foto: Darko Vaupotić

Če ste strastni ljubitelj jazza, bo Opatija poleti pravo mesto za vas. Če na jazz ne gledate kot na kompleksno in zaprto glasbeno obliko, ki je namenjena izključno glasbenikom in ne širši publiki, se Liburnia jazz festival nanaša na vas še bolj kot na najbolj zagrizene jazziste. Ideja je bila, namreč, ravno približati jazz glasbo širšemu krogu glasbenega občinstva. Zato lahko v sklopu tega festivala uživate v glasbenih stvaritvah nekaterih najbolj nadarjenih jazz virtuozov in tudi aktivno sodelujete v jazz delavnicah, ki vam bodo odkrile, da je prav jazz eden od glasbenih stilov, ki je odprt različnim ljudem in njihovim nagnjenjem. Pridite v Opatijo in postanite del mednarodne jazzovske skupnosti.

Če vas zanimajo nove izkušnje in doživetja, ki brišejo mejo med glasbo in pustolovščino, potem je glasbeni festival Hartera kot nalašč za vas. S sprehodom po hodnikih in dvoranah nekdanje reške tovarne papirja, po kateri se Festival tudi imenuje, boste našli prav to, kar iščete – plesno glasbo, vpeto v mistični ambient tovarniške arhitekture, osveženo s kreacijami sodobnih umetnikov. Ob tem pa vas bodo obkrožali nasmejani obrazi ljudi, ki uživajo v plesu. Hartera suvereno pridobiva svoje mesto med evropskimi festivali s prisrčno dobrodošlico pa dočaka vse obiskovalce, ki si želijo dobre zabave. www.hartera.com

www.liburniajazz.hr

KVARNER

www.hrvatska.hr

23


KAISERNACHT

OSORSKI GLASBENI VEČERI

Opatija 13.−15. 7.

Osor 20. 7.−26. 8.

Foto: David Kurti - Foto Luigi

Foto: OGV

Veličastna arhitektura in prekrasni parki Jadranskega biserja vas lahko popeljejo v nek drug svet, svet pripovedk, v katerem princi ne belih konjih še vedno snubijo svoje princese. Razlog je v tem, da je Opatija zapuščina Avstro-ogrske monarhije in da je bila njeno priljubljeno mesto za oddih. To kraljevsko letovišče je od nekdaj privlačilo številne kralje, cesarje, prince, grofe in baronice, pogosti pa so bili tudi umetniki v iskanju svojega navdiha. Vse skupaj jih lahko na začetku julija spet srečate na opatijskih ulicah, saj se tamkajšnji prebivalci – da bi oživeli starodavno vzdušje – vsako leto julija preoblečejo v dvorske obleke ter sodelujejo na prireditvi, ki mesto popelje za nekaj stoletij nazaj v preteklost.

Kot da je to nekaj najbolj naravnega na svetu, boste lahko med sprehodom po uličicah krajev na slikovitih otokih Cresu in Lošinju zaslišali glasbo, ki se razlega izza zaprtih okenskih polken. Med hišami v mestecu Osor se skriva starodavno antično gledališče, iz katerega veje posebno umetniško vzdušje. Če boste za trenutek postali pred Osorsko renesančno cerkvijo Marijinega vnebovzetja, boste slišali glasbo, ki se zdi, kot da so jo napisali ravno za ta kraj in ta trenutek. Vendar ta glasba ne bo sad vaše domišljije, saj v cerkvi zares poteka koncert in to le en iz celotne serije poletnih koncertov hrvaških vrhunskih instrumentalistov, ki sodelujejo v glasbenih večerih v Osorju. www.osorskeveceri.hr

www.opatija-tourism.hr

24

www.hrvatska.hr

KVARNER


KRČKI SEJEM − LOVREČEVA Krk 8.−10. 8.

VINODOLSKA ROŽICA Bribir 11. 8., Novi Vinodolski 16.−18. 8.

Foto: Ivica Brusić - Brujo

Foto: Ivan Balažević

V poletnem času nas na jadranskih otokih zgolj malo stvari lahko zares preseneti. Pripravljeni smo na vse, kar si lahko zamislimo. Toda krški vitezi in njihove dame presegajo tudi najpogumnejša pričakovanja. Prav tak, nevsakdanji prizor, vas bo pričakal na Krku – vitezi tekmujejo v raznih viteških veščinah, v mestnem pristanišču poteka prava pomorska bitka, gusarji pa iščejo že davno pozabljene zaklade. Strah je pri tem povsem odveč – treba se je samo sprostiti, opazovati živopisno dogajanje in uživati v dobrotah izvirne krške kuhinje. To je pač Lovrečeva!

Zahvaljujoč ustnemu izročilu se je ena zgodba med prebivalci Novega Vinodolskega ohranila vse do danes. Namreč, v obdobju vinske trgatve, na kateri so vsako leto sodelovali vsi mladi iz tega kraja, se je skrbno opazovalo, katero dekle je najbolj pridno. Po zaključku trgatve so med dekleti izbirali najlepšo in najbolj pridno, nato so jo okronali z vinsko trto. Slavje po uspešni trgatvi je bilo posvečeno prav temu dekletu. Vinodolci so se odločili obnoviti to tradicijo in za en dan na posodobljen način zaznamovati preteklost svojega kraja. Gosti lahko na svečanosti uživajo v avtohtonih vinodolskih specialitetah, ekoloških izdelkih, raznih ljudskih igrah in v glasi tamburic.

www.tz-krk.hr

www.tz-novi-vinodolski.hr

KVARNER

www.hrvatska.hr

25


ROMANJE NA PRAZNIK MARIJINEGA VNEBOVZETJA Reka, Trsat, 15. 8.

DNEVI VINA NA OTOKU KRK - VRBNIK 2012 Vrbnik 24.−25. 8.

Foto: TS Primorsko-goranske županije

Foto: TSO Vrbnik

Davnega leta 1291 so drvarji iz Trsata nekega jutra pred seboj zagledali hišico v gozdu, ki je prej ni bilo. Prestrašeni in začudeni so o tem odkritju obvestili župnika Jurjevića, ki jih je pomiril in povedal, da ve, o čem govorijo. Namreč, to je bila Nazareška hišica Blažene Device Marije, ki so jo angeli iz strahu pred Turki prestavili na Trsat, kjer je ostala polna tri leta in sedem mesecev. In po tolikem času je prišel trenutek, da hišica nadaljuje svojo pot do Lorreta, kamor je bila prvotno tudi namenjena. V tolažbo Trsatčanom je knez Martin Frankopan na istem mestu zgradil frančiškanski samostan. Danes se na Trsatu nahaja Marijino svetišče, ki je znano tudi po tem, da je bilo tu uslišanih veliko želja, pa tudi, da sem romajo številni verniki, še posebej pa na dan Marijinega vnebovzetja.

Poleg vin, na katera smo ponosni, ko predstavljamo celotno bogato tradicijo hrvaškega vinarstva, velja omeniti še v vina vinogradnikov iz Vrbnika, ki z dobrodošlico sprejemajo to čast. Vsako leto v mesecu avgustu se zberejo vsi ljubitelji vina, tako proizvajalci kot tisti posamezniki, ki uživajo v opojnosti vinske kapljice. Na Dnevih vina v Vrbniku lahko obiskovalci uživajo v celodnevnih predstavitvah in degustacijah, imajo pa priložnost kupiti kakovostna vina neposredno od proizvajalcev in hkrati poskusiti avtohtone gastronomske proizvode s Krka. Poleg veselja ob pokušanju in zadovoljstvu potešenih brbončic ne gre zamuditi tudi strokovna predavanja in razstave vinarske in vinogradniške opreme.

www.trsat-svetiste.com

26

www.hrvatska.hr

KVARNER

www.vrbnik.hr


LIBURNIA FILMSKI FESTIVAL Ičići 5.−8. 9.

DNEVI OLIV Punat 1.−9. 10.

Foto: Dino

Foto: Ernest Bonifačić

Udobno se namestite in uživajte pod jasnim zvezdnatim nebom nad Ičići v najnovejših produkcijah hrvaškega dokumentarnega filma. To vam bo omogočil program filmskega festivala Liburnia, ki poleg nekaj premiernih projekcij redno prikazuje tudi vse hrvaške dokumentarne filme, ki so bili nagrajeni na domačih in tujih filmskih festivalih v preteklem letu. S takšnim izborom ta filmski festival omogoči svojim obiskovalcem najbolj kakovosten izbor domačih dokumentarcev. Po projekciji pa delite svoje vtise z ostalimi prisotnimi, družite se in zabavajte ob nastopih vrhunskih glasbenih gostov festivala.

Težko si je predstavljati Jadransko morje, ne da bi si pri tem v spomin priklicali tudi vonj oliv in okus olivnega olja. Olive so zelo cenjene v hrvaški kuhinji, zato ni presenetljivo dejstvo, da se v Puntu na otoku Krku odvijajo tudi Dnevi oliv, manifestacija, na kateri se gostom otoka Krka predstavi vse razkošje tega zdravilnega sadeža. Imeli boste tudi edinstveno priložnost sodelovati v obiranju oliv in občutiti delček otoškega vsakdana. In medtem ko boste vi nabirali, vam bodo domačini ob zvokih sopila postregli s težaško malico. In res vam ne bo nič hudega, saj vas zvečer čaka razkošna gostija. Najboljši kuharji iz cele Hrvaške namreč tekmujejo v pripravi hrane iz oliv, ki jo boste lahko poskusili tudi vi.

www.liburniafilmfestival.com

www.tzpunat.hr

KVARNER

www.hrvatska.hr

27


MARONADA

SILVESTROVANJE NA ODPRTEM

Lovran 12.−14. 10. Dobreć 20.−21. 10. Liganj 27.−28. 10.

Fužine 31. 12.

Foto: Ana Slamek

Foto: Marinko Jakovljević

Lovranski maroni slovijo kot eni najbolj kakovostnih kostanjev na svetu. Gre za sorto, ki je endemična za kvarnerske kraje, saj je nastala s križanjem kostanjev z Daljnega vzhoda, ki so jih s potovanj prinašali lovranski pomorci, in tamkajšnjih domačih vrst. Lovranci so na svoje marone zelo ponosni in so jim posvetili tri vikende v oktobru, ko se, prvi vikend v samem Lovranu, druga dva vikenda pa v bližnjih vaseh Lignju in Dobreću, odvija veselica z imenom Maronada. Na veselici nudijo izdelke iz kostanja, tradicionalnih pečenih maronov in drugih jedi pripravljenih iz njih, vse do različnih slaščic, kolačev in tort. No, niso pa čisto vse jedi pripravljene iz kostanja, zato lahko obiskovalci uživajo tudi v domači medici, žganju narejenem iz medu, pa tudi v domačem mladem vinu.

Gre za Izvirno in privlačno manifestacijo poslavljanja od starega in pričakovanja novega leta ob dvanajstih popoldan v središču mesta Fužine. Ne smete zamuditi kuhanega vina in klobas, glasba lokalnega orkestra in velik ognjemet pa zagotavljata nepozabno silvestrovanje ter lepo izkušnjo za vse obiskovalce. Dogodek, ki se ga udeleži tudi 5.000 gostov, spremljajo mednarodni mediji.

www.tz-lovran.hr

28

www.hrvatska.hr

KVARNER

www.tz-fuzine.hr


LIK A - K A R L O VA C


PLEMIŠKI SEJEM Dubovac 16. 5.−3. 6.

NOVALJSKO KULTURNO POLETJE Novalja junij−september

Foto: Igor Čepurkovski

Foto: Eugen Rebernišak

Za cela dva tedna v letu postane Dubovac srednjeveško mestece. V čast dolgi in raznovrstni zgodovini mesta, ki je živelo burno trgovsko življenje, še preden je bil ustanovljen Karlovec, sedaj prebivalci tega kraja priredijo velik sejem. Ko se boste sprehajali po ulicah, na katerih se odvija sejem, se boste seznanili s srednjeveškimi običaji, obrtmi, orožjem, igrami in jedmi. Zabavali vas bodo igralci v kostumih in glasbeniki, trgovci in obrtniki, ki vas bodo kot srednjeveški dvorski norčki vabili k svojim stojnicam, vitezi v oklepih in vojaki iz zgodovinskih čet pa se bodo pogumno borili za vašo pozornost. In kdo ve, morda se vam posreči in boste zajezdili belega konja ter osvobodili svojo deklico, ki je zaprta v visokem stolpu.

Na dan svetega Antona, 13. junija, ko je tudi dan mesta Novalje, se tam začne dolgo, toplo poletje, bogato s kulturnoumetniško ponudbo in ponudbo zabavnih vsebin. V ponudbo novaljskega kulturnega poletja med drugim sodi še Novaljski tijatar, ki bo letos gostil številne gledališke predstave, koncerte resne glasbe, ki jo izvajajo tako domači kot tuji glasbeniki, likovne izložbe ter izložbe paških ovc in paškega sira. Velja omeniti še etno večere, v okviru katerih poteka še t.i. Festival pisme nakanat otoka Paga. S tako vsebino je poletje v Novalji še daljše! www.tz-novalja.hr

www.karlovac-touristinfo.hr

30

www.hrvatska.hr

LIKA - KARLOVAC


OGULINSKI FESTIVAL PRAVLJIC

KARLSTADT FESTIVAL

Ogulin 10.−12. 6.

Karlovac 23. 6.−4. 9.

Foto: Ankica Puškarić

Foto: TS Karlovaške županije

Že ob sami omembi Ivane Brlić Mažuranić se otrokom oči kar zaiskrijo. Njeno ime jih spominja na številne pustolovščine junakov iz pravljice Striborjev gozd, na poredne Tintiliniče in radovednega Potjeha, ki išče resnico. Ivana Brlić Mažuranić je najbolj priljubljena hrvaška pisateljica in tudi najpogosteje prevajana pisateljica pravljic, ki navdušuje otroke, pa tudi odrasle s svojo domišljijo. Ogulinci zato vsako leto v čast svoji slavni someščanki priredijo festival, ki njihovo mesto spremeni v pravljični svet. V Ogulin prihajajo gledališke skupine, pisci in glasbeniki, odvijajo se predstave, projekcije risank in otroške delavnice, ki spodbujajo kreativnost in dajo krila domišljiji. Za nekaj dni pozabite na resničnost in pojdite na pot, na kateri vam bodo delale družbo vile, škrati, pa tudi hudobne in zle čarovnice.

Karlstadt festival združuje vse kulturne dogodke, ki v Karlovcu potekajo v mesecu juniju in juliju. 13. julij je poseben datum, zato je ta dan določen kot osrednji dan festivala. Datum namreč označuje dan rojstva Karlovca. Letos Karlovčani slavijo natanko 433. rojstni dan svojega mesta. Ob tej priložnosti bo pripravljena prava rojstnodnevna zabava, obogatena s pestrim zabavnim in gastronomskim programom. Pridite tudi vi in čestitajte rojstni dan mestu, ki leži ob štirih rekah. www.karlovac-touristinfo.hr

www.ogfb.hr

LIKA - KARLOVAC

www.hrvatska.hr

31


POLETJE V SLUNJU

USKOŠKI DNEVI

Slunj julij−avgust (med vikendi)

Senj 6.−8. 7.

Foto: Ivančica Cindrić

Foto: Dino Lovrić

Prebivalci Slunja dolge poletne dneve preživljajo v zabavi. V mesecu juliju in avgustu se v Slunju odvija cela vrsta dogodkov športno-rekreativnega značaja. Poletje v Slunju se prične s tradicionalnimi igrami na reki Korani in se nadaljuje ob vikendih, ki sledijo, in to v vseh možnih smereh, od običajnih športov, kot so nogomet, odbojka na mivki ali kegljanje, pa vse do tistih manj običajnih, kot so paintball, dvigovanje uteži ali t.i. brđanijada, ki je priljublljena olimpijada starih športov. Med vsemi temi športnimi dogodki pa so prebivalci Slunja usmerjeni tudi v kulturo in zato prirejajo celo vrsto razstav, večerov mladih glasbenih skupin, predstavitve knjig in likovnih kolonij. Uživajte v poletju v Slunju.

Znamenito preteklost morskega mesta Senja, ki se nahaja ob severnem Velebitu, je obeležil pogum uskoških vitezov. Na znamenite zgodovinske dneve se prebivalci Senja spomnijo v času Uskoških dnevov. Gre za tridnevno manifestacijo oživljanja preteklosti. Med njo v Senju potekajo viteški turnirji, mimohod, mesto pa je nepretrgoma obkoljeno. Seveda pa taki razburljivi dogodki terjajo okrepčilo, ki ga obiskovalci najdejo v viteških taborih. Tam so jim na voljo srednjeveške specialitete, med uživanjem v njih pa obiskovalce zabavajo srenjeveški dvorni norčki in renesančni godci. www.tz-senj.hr

www.tz-slunj.hr

32

www.hrvatska.hr

LIKA - KARLOVAC


POLETJE V KARLOBAGU

EKO-ETNO GACKA Otočac 28. 7.

Karlobag 15. 7.−1. 9.

Foto: TSO Karlobag

Foto: TSM Otočca

Mesto lepega življenja, kot se je Karlobag (Vegium) imenoval v preteklosti, prireja za svoje obiskovalce in tiste, ki se tukaj počutijo, kot da so doma, vsakoletno poletje s celo vrsto dogodkov. Za vsakogar se bo našlo kaj zanimivega, najsi gre za večere resne, klasične glasbe, ribiško fešto, gledališko predstavo ali večere Liško-senjske županije, vsaj eden večer v tednu bo vsekakor zapolnjen. Mednarodna likovna kolonija kot del Otroške likovne kolonije nas razveseljuje vsako leto in nauči marsikaj novega.

Na prireditvi »Eko-etno Gacka« se zbirajo razstavljalci avtohtonih proizvodov iz Gacke, Like in drugih županij na Hrvaškem. Ob razstavno-prodajnem sejmu poteka še tekmovanje v pripravljanju lovskega golaža, tukaj so še igralnice za otroke, nastopi kulturno-umetniških društev in glasbeno-zabavnih skupin. Vsako leto sodeluje mednarodni prostovoljni kamp, v sklopu katerega so organizirane izobraževalne delavnice in zabava za otroke. Prireditev je obiskana v izredno velikem številu in ima mednarodni značaj.

www.tz-karlobag.hr

www.tz-otocac.hr

LIKA - KARLOVAC

www.hrvatska.hr

33


MEDNARODNI SENJSKI POLETNI KARNEVAL Senj 6.−11. 8.

JESEN V LIKI Gospić 6.−7. 10.

Foto: Dino Lovrić

Foto: Mario Romulić

Za Senjčane je poletni karneval morda celo najpomembnejši dogodek v letu. Tedne pred samim začetkom karnevalsko vzdušje prežema in vznemirja najskrivnejše kotičke mesta. Ko pa se prične, karnevalsko veselje traja neprenehoma en teden – tekmovanje našemljenih skupin v karnevalskih igrah, našemljena moto-alka, plesni nastopi, ulični preformansi, slikanje po asfaltu, in podobno. Ob tem mu dejstvo, da se odvija sredi poletja, daje poseben čar. Ob vseh spremljevalnih dogajanjih je vrhunec karnevala zagotovo velika karnevalska povorka, v kateri sodeluje tudi do tri tisoč šem.

Lepota hribov v Liki nas lahko prisili, da pozabimo, od kod prihajamo in kam gremo, s svojo pravljično lepoto pa nas pogosto vrne v nek drug čas. Ravno takšno doživetje vam bo ponudila manifestacija Jesen v Liki, ki se odvija v Gospiću. Njen osrednji dogodek je razstava, na kateri se bodo obiskovalci lahko udeležili predstavitev malega gospodarstva Like in podjetnikov. Razstava pa poleg tega prikazuje tudi nekatere tradicionalne značilnosti tega kraja, kot so prehrambeni, uporabni in okrasni predmeti, ki jih prebivalci Like izdelujejo že od pamtiveka. Razstavo dopolnjujejo kulturno-umetniška društva, ki s svojo glasbo ustvarijo izvirno doživetje Like.

www.tz-senj.hr

www.lsz-lira.hr www.licko-senjska.hr

34

www.hrvatska.hr

LIKA - KARLOVAC


DALM AC I J A - Z A D A R


ROMANJE OB DNEVU MATERE BOŽJE OD ZEČEVA

DNEVI CVETJA Sv. Filip in Jakov 27.−29. 4.

Nin, 5. 5. in 5. 8.

Foto: TSO Sv. Filip in Jakov

Foto: Marija Dejanović

Že dvanajst leto zapored je april v znamenju cvetja. Za tri dni se prepustite opojnim vonjavam cvetnih polj in uživajte v razkošnem kolažu barv. Globoko vdihnite in pustite, naj vas prevzame neskromna lepota narave v človeškem aranžmaju. Festival cvetja Zadrske županije vam omogoča sodelovanje v eko-delavnicah, predstavitvah, priložnostnih svetovanjih in predavanjih, tekmovanju aranžerjev, izložbah in modnih revijah. Cvet je vedno bil in ostal duši najdražji dar.

Davnega leta 1516 se je na otočku Zečevu, v osrčju Ninske škofije, revni pastirici prikazala devica Marija. Številna pričevanja o tem dogodku so pripeljala do tega, da je škof Jurij Divnić razglasil 5. maj (dan prikazovanja device Marije) za dan Matere Božje od Zečeva. Ta dan v Ninski škofiji – zaradi številnih čudežnih dogajanj – obeležujejo že od davnega leta 1516, dandanes pa se romanja udeležujejo številni verniki, tudi tisti iz tujine. Na 5. maj tamkajšnji domačini z ladjico prepeljejo kip device Marije na kraj, kjer se je prikazala pastirici. Naj duhovna izkušnja tega romanja postane tudi del vašega življenja.

www.sv-filipjakov.hr

www.nin.hr

36

www.hrvatska.hr

DALMACIJA - ZADAR


FESTIVAL DOMAČE HRANE, PIJAČE, SUVENIRJEV IN FOLKLORE

PO SLEDEH WINNETOUJA

Biograd n/m, 1.−3. 6.

Starigrad−Paklenica 5.−9. 6.

Foto: TSM Biograd n/m

Foto: Dinko Denona

Miza, dolga šeststo metrov? Zveni nekoliko neresnično, toda v Biogradu na Morju tako mizo dejansko postavijo. Gre že za tradicijo, dobrote, pod katerimi se miza kar šibi, pa so res raznovrstne. Na voljo je dejansko vse, pijača in hrana, pripravljena po izvirnih receptih (pripravijo jo gostinci iz Zadrske županije), suvenirji iz cele Hrvaške ter tudi iz Slovenije, Madžarske in Italije. Tega dogodka se udeleži kar 232 razstavljalcev, vsi pa so za isto mizo! Enostavno: gre za prizor, ki ga morate videti!

Pogumni poglavar Winnetou je jahal tudi po našem narodnem parku Paklenici (ter Krki in Plitviških jezerih), toda samo na filmu – naravne lepote teh parkov so uporabljene kot scena za film, ki je bil posnet po literarni predlogi Karla Maya posneli pred več kot štirimi desetletji. Tako lahko še dandanes v živo doživite lokacije, kjer so snemali film, ob tem pa uživate v naravnih lepotah Hrvaške, ter si privoščite jahanje, streljanje z lokom, večerno gretje ob tabornem ognju, poskusite razne specialitete in uživate v country glasbi. Zato se le odpravite po sledeh Winnetouja!

www.biogradnamoru.hr

www.rivijera-paklenica.hr

DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr

37


FESTIVAL KRALJEVSKIH MEST

ZADRSKO GLEDALIŠKO POLETJE

Biograd 24.−25. 6.

Zadar 29. 6.−3. 8.

Foto: TSM Biograd na Morju

Foto: Nenad Marčev

Biograd je lansko leto prejel prestižno nagrado Srebrni cvet Evrope, s čimer se je uspešno predstavil kot ena od najprivlačnejših turističnih destinacij starega kontinenta. V izboru za to nagrado je Biograd sodeloval s svojim poletnim festivalom, ki se odvija po ulicah čudovitega biogradskega mestnega jedra. Namreč, Festival kraljevskih mest je edinstvena prezentacija stalnega razvoja. Udeleženci predstavljajo starinske obrti, ekološke proizvode in spominke, sam dogodek krasijo cvetni aranžmaji, razstavljeni na izložbi cvetja, in ureditev okolice.

V ozračju, ki ga ustvarjajo zadrske zgodovinske zgradbe, ki s svojo lepoto že stoletja navdušujejo goste na jadranski obali, se odvija program, ki bo dal vašemu dopustu v poletnih mesecih poseben kulturni značaj. Ta program je posvečen splošnim scenskim stvaritvam, kar pomeni, da lahko njegovi obiskovalci en večer v napetosti spremljajo kakšno gledališko dramo, že jutri pa uživajo v plesnih koreografijah. Je pa Zadrsko gledališko poletje v isti meri odprto tudi za glasbo, zato ste lahko prepričani, da boste imeli priložnost uživati v vrhunskih izvedbah hrvaških in tujih glasbenikov.

www.biogradnamoru.hr www.hnk-zadar.hr

38

www.hrvatska.hr

DALMACIJA - ZADAR


KULTURNO POLETJE NA OTOKU UGLJAN

GLASBENI VEČERI V SV. DONATU

Preko, Ugljan, Kali, Kukljica 1. 7.−31. 8.

Zadar 5. 7.−15. 8.

Foto: Ante Brižić

Foto: Vladimir Ivanov

Če se boste odločili svoj dopust preživeti na otoku Ugljanu, je ena stvar gotova, svoj dopust boste brez dvoma preživeli aktivno. V vseh mestih se odvijajo različni dogodki, ki vam bodo omogočili, da boste vsak dan obiskali nekaj novega. Med drugim so na Brižićevem dvoru organizirani večeri poezije, v Ugljanu se odvija jadralska regata, Čeprdljenska noč ribiških lantern, mimohod čolnov in sejem antikvitet, brodete in vse druge možne ribje specialitete iz teh krajev pa boste lahko pokušali na Kualjskih ribiških nočeh v Kaliju. V Kukljici se odvija zabava, ki ji domačini pravijo Fešta Gospe od sniga, na kateri v tradicionalni procesiji redno sodeluje tudi po sto čolnov, zabava, ki se odvija v Preku, pa se imenuje Priješka legrica in je zabava, o kateri boste marsikaj slišali že na trajektu, ki pluje iz Zadra. Zabavne skušnjave, v katere vas bo vabil otok Ugljan, niso za tiste, ki iščejo puščavniški dopust, temveč so raj za tiste, ki so željni spoznati kulturo domačinov.

Cerkev sv. Donata je najbolj prepoznaven zadrski spomenik kulture. Njena veličastnost in impresivna akustika sta osnovna razloga, zakaj so v njene prostore postavili ta festival resnega značaja. Namreč, v sklopu Glasbenih večerov v cerkvi sv. Donata se odvijajo koncerti glasbe iz srednjega veka, renesanse in zgodnjega baroka. S temi večeri osvečajo svoje obiskovalce o dragocenosti te glasbe. Koncerti v takšnem sakralnem vzdušju nudijo poslušalcem tudi duhovno doživetje. Melodije prodrejo globoko v nas in nam s svojo skladnostjo prikažejo nek popolnoma drugačen svet. Zaprite oči, globoko vdihnite, prepustite se glasbi in njeni sproščujoči energiji. www.donat-festival.com

www.preko.hr www.ugljan.hr www.kali.hr www.kukljica.hr

DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr

39


NINSKA ŠOKOLIADA

KAKO SO ŽIVELI IN DELALI NAŠI PREDNIKI

Nin 15. 7.

Sv. Filip in Jakov 27. 7.

Foto: Marija Dejanović

Foto: Klara Eškinja Glavan

Tradicija pripravljanja suhomesnate jedi šokol v ninski pokrajini seže daleč v 17. stoletje. In še dandanes trdijo, da vsaka družina skriva svoj recept za pripravo te okusne jedi iz svinjske vratovine. Šokol se razlikuje od hiše do hiše in ravno ta tradicija je povod za vsakoletno prireditev, ki poteka v Ninu in katere osrednja tema je tekmovanje v pripravi šokola. Priprave na tekmovanje se vsako leto začnejo že v mesecu januarju, ko tekmovalci začnejo s predelavo mesa. Samo tekmovanje spremlja napeto vzdušje, ki spominja na največje športne prireditve, vrhunec pa predstavlja razglasitev Najboljšega šokolarja leta in degustacija pripravljenih jedi. Ker je priprava jedi tako strogo skrita in hranjena skrivnost pred zunanjim svetom, imate na Šokoliadi edinstveno priložnost poskusiti to avtohtono jed.

Kulturno-umetniška društva, ki delujejo na področju Sv. Filipa in Jakoba predstavljajo obiskovalcem življenje in običaje ljudi tega kraja, in sicer s pesmijo in plesom. Vrhunsko doživetje zagotavljajo nastopi občinskih KUD-ov: sv. Roko iz Sv. Filipa in Jakoba, sv. Ivan Glavosijeka iz Raštanov Donjih in Maslina iz Turnja, moška klapa Cantus iz Sv. Filipa in Jakoba ter ženska klapa Karmel iz Turnja. Nadarjenost mlajše generacije med prebivalci Sv. Filipa in Jakoba vam bodo predstavili člani Dijaške zadruge Đardin, celoten dogodek pa bo začinjen s hrano in z dobrotami, ki so se pripravljale v preteklosti. www.sv-filipjakov.hr

www.nin.hr

40

www.hrvatska.hr

DALMACIJA - ZADAR


PAŠKI POLETNI KARNEVAL

PAŠKO KULTURNO POLETJE (PAG ART FESTIVAL)

Pag 27.−28. 7.

Pag, 1.−14. 8.

Foto: Josip Fabijanić

Foto: Josip Fabijanić

Zagotovo je potrebno poudariti, da je poletni karneval na otoku Pagu najstarejši karneval na Jadranu. Že sama tradicija zagotovlja, da bodo vsi obiskovalci s sodelovanjem doživeli nekaj nevsakdanjega. Karneval traja dva dni, pri čemer je prvi dan pričetek svečanega sprevoda, pa bodo najbolj zanimive maske tudi bogato nagrajene. Veselje bodo na visoki temperaturi ves čas vzdrževali KUD in otroški zbori, obiskovalci, ki jih bodo radosti Karnevala popolnoma prevzele, pa se lahko tudi pridružijo tradicionalnemu Paškemu kolu, ki se pleše ob spremljavi Mestnega pihalnega orkestra. Pa vendar je sam zaključek Karnevala hkrati tudi njegov najbolj zanimiv del. Na koncu seveda sledi sežig pusta Marka na mestnem trgu, s čimer se po starem verovanju ljudi odženejo mračne sile za celo naslednje leto.

Renesančno mestece Pag je v mesecu avgustu gostitelj Festivala resne glasbe pod dirigentsko palico hrvaškega pianista svetovne veljave, Lovra Pogorelića. Pogorelić je v želji, da s kar najbolj kakovostnimi vsebinami obogati in oplemeniti življenje prebivalcev in počitnice njihovih gostov, ustanovil festival, ki v Pag pripelje vrhunske glasbenike, in tako bo tudi letos paškim obiskovalcem priredil podoben dogodek. Že sedaj se najavljajo gostovanja Julliarda Quarteta iz Združenih držav Amerike, violončelistke Kajane Pačko, moskovskega Brahms tria in ansambla Capella Istropolitana. www.pag-tourism.hr

www.tzgpag.hr

DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr

41


NOČ POLNE LUNE

SALIJSKE UŽANCE

Zadar 2. 8.

Sali, Dugi otok 10.−12. 8.

Foto: TSM Zadra

Foto: German Grbin

Ob polni luni se ponoči na zadrski obali proslavlja srečno sobivanje kulture otočanov in prebivalcev obalnega območja. Na skladno življenje teh dveh kultur so prebivalci zadrskega območja izjemno ponosni. Namreč stoletja dolgo sta obalno in otoško prebivalstvo živeli v srečni in obojestranski simbiozi; in eni in drugi so živeli od medsebojne trgovine. Danes s tem praznikom vabijo vse obiskovalce, da začutijo, kako se je nekoč tukaj živelo. Na obali se ugasne javna razsvetljava, prižgejo se lanterne in sveče, pod polno luno pa se srečujejo ljudje in se pogovarjajo ter uživajo v okusih lokalnih specialitetah in kakovostnih vinih, ki se jim je težko upreti. Slikovita igra senc, ki spremlja vso dogajanje, pa vam daje občutek ugodja, ki ga ne boste nikoli pozabili.

Ko čolni s Salija priplujejo do zadrske luke in se z njih zasliši veselje in hrup t.i. tovareće mužike ali oslovske glasbe, je to znak, da se je začela Saljska zabava, ki je znana daleč po Jadranu. Tovareća mužika hodi po ulicah Zadra in uprizarja različne šaljive scene ter tako vabi na tri dni slavja in sproščenega vzdušja. Že naslednji večer vas bodo zapeljale vonjave Ribiške noči. Od tolikšnega števila različnih specialitet, brodetov, sardelic in jedi iz tune ne boste vedeli, katero bi poskusili najprej, blago vzdušje dalmatinske noči pa bo dopolnila klapska pesem. Obiskovalci, ki so bolj športnega duha in ki se želijo preizkusiti v kakšnem od nenavadnih športov, bodo dobili priložnost tretjega dne zabave, to je tudi dan, ki se zaključi s priljubljeno Salijsko nočjo in nastopi zvezd zabavne glasbe. Zabava se zaključi v nedeljo s tradicionalno prireditvijo Tek oslov, spektakularno tekmo oslov, ki vedno nudi nepozabno zabavo.

www.tzzadar.hr

www.dugiotok.hr

42

www.hrvatska.hr

DALMACIJA - ZADAR


ROMANJE NA DAN MARIJINEGA VNEBOVZETJA

DNEVI VRANSKIH VITEZOV Vrana 16.−19. 8.

Starigrad−Paklenica, 15. 8.

Foto: TSO Starigrad

Foto: Jakov Đinatić

Veličastna atmosfera, ki jo pričara Velebit, in neposreden stik z naravo bosta vsem vernikom na tem romanju nudila duhovno bogastvo, ki ga bo težko kasneje deliti z drugimi. Na praznik Marijinega vnebovzetja verniki romajo v cerkvico Matere Božje, zaobljubljeno svetišče prebivalcev pod Velebitom in planincev. Cerkvica Matere Božje je na varni oddaljenosti od civilizacije in se nahaja na Velikem Rujnu, največji velebitski visoki planoti. Ob vrnitvi z romanja pa bo vernike v Starigradu pričakala zabava, ki se sedaj že tradicionalno odvija na glavni obali. Po duhovni izpolnitvi je to izredna priložnost, da se z okusi domačih jedi in plesom do jutra nahrani tudi telo.

Manifestacija »Dnevi vranskih vitezov« je zgodovinski spektakel, ki oživlja bogato in burno zgodovino zaledja občine Pakoštane. Srednjeveški tabori, viteški turnirji, stare obrti, srednjeveška kuhinja, gledališke igre, vitezi, konjeniki, sokolarji, prosjaki, žonglerji itn. slikovito pričarajo turistom zgodovinska dogajanja tega kraja. www.pakostane.hr

www.rivijera-paklenica.hr

DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr

43


3. FESTIVAL - ZBOR MALIH GLAGOLJAŠEV »AJMO DICO GLAGOLATI«

FILM FORUM FESTIVAL Zadar 21.−28. 8.

Sv.Filip i Jakov - Turanj 14.−15. 9.

Foto: TSM Zadar

Foto: Klara Eškinja Glavan

Prvi mednarodni filmski festival s poudarkom na evropski koprodukciji je potekal že leta 2010 v Zadru. Mesto, ki so ga obiskali že številni znani glasbeniki, kot so diva soula Natalie Cole, Seal, Lenny Kravitz, Jose Carreras, Paco de Lucia in dr., se sedaj vpisuje na svetovni, kulturni, kreativni zemljevid tudi s filmom oz. z uglednimi gosti iz sveta sedme umetnosti, ki prihajajo na manifestacijo »Film Forum Zadar«. Konec koncev je bil že čas, da mesto z najlepšim sončnim zahodom na svetu, kot ga je opisal slavni Alfred Hitchcock, dobi tudi svoj filmski sloves! Ustanovitelj in umetniški vodja tega zahtevnega kulturnega projekta, ki si poleg prikazovanja vrhunskih filmov postavlja za cilj tudi zbiranje stroke in izkoriščanje vseh potencialov mesta Zadar in njegove okolice, in sicer z namenom, da bi se okrepila filmska in kreativna industrija, je evropski režiser in producent Sergej Stanojkovski. Številčno občinstvo, ki obiskuje filmske projekcije in programe tega festivala, ima edinstveno priložnost, da uživa v filmski umetnosti in druženju na več različnih lokacijah v zgodovinskem mestnem jedru Zadra, ki se v času trajanja festivala prelevi v veliko kino na odprtem.

Glagolica, stara hrvaška pisava, se že nekaj let v času turistične sezone ohranja v spominu in predstavlja turistom kot zanimiv kulturni izdelek, zahvaljujoč uspešnemu sodelovanju Male šole glagoljašev OŠ Sv. Filip i Jakov ter Turistične skupnosti občine Sv. Filip i Jakov. Tretje leto zapored, drugi konec tedna v mesecu septembru je načrtovan festival Zbor malih glagoljašev »Ajmo dico glagolati« na prostoru Rogovske opatije ob cerkvi sv. Roka iz 11. stoletja in ob obali v Turnju ter kraju Sv. Filip i Jakov. Na prostoru nekdanje benediktinske opatije, ki jo je kralj Krešimir IV. daroval benediktincem, se zbirajo glagoljaši z različnih koncev Hrvaške, da bi ohranili glagolico in jo predstavili turistom kot zanimiv proizvod. Poleg glagolskega petja potekajo še različna predavanja, okrogle mize, delavnice, razstave, stojnice z izvirnimi spominki, predstavitve, scenski dogodki in koncerti v sodelovanju s številnimi razstavljalci od majhnih otrok do akademikov iz različnih hrvaških krajev, kar se je izkazalo kot zelo zanimiv pristop, saj se turisti na takšen način spoznajo s hrvaško kulturno dediščino. Organizatorji prireditve so Mala šola glagolice, Turistična skupnost občine Sv. Filip i Jakov ter Pokrajinski muzej Biograd na morju.

www.filmforumzadar.com

www.sv-filipjakov.hr

44

www.hrvatska.hr

DALMACIJA - ZADAR


ZADRSKO MORJE

BIOGRAD BOAT AND CHARTER SHOW

Zadar oktober

Biograd 25.−28. 10.

Foto: Adam Vidas

Foto: TSM Biograd na Morju

Kakšno je življenje ob morju, življenje v ciklih plim in osek ter v odvisnosti od smeri, v katerih piha veter? Morda zveni nehvaležno, vendar ljudje, ki živijo ob morju, ne zahtevajo nič več kot to. Morje je njihovo življenje, njihova največja ljubezen in najboljši prijatelj. Vse to nam skuša približati ta manifestacija, s katero se proslavlja tradicija življenja ob morju. Tradicijo se proslavlja s slikami - razstavami maket starih ladij; z verzi in glasbo - pesniškimi in klapskimi večeri. Tradicijo se proslavlja z vonji in okusi - pripravljanjem ribjih specialitet na osrednjem mestnem trgu ter s starimi obrtmi in pozabljenimi veščinami kalafatanje (zasmoljevanje rež med deskami ladijskega trupa), pletenje mrež, t.i. pjumbivanje vrvi, izdelava prediva in izdelava vozlov. Poleg tega pa tudi osvajanje morskih širjav, kar lahko doživite, če se boste vključili v regato Zadrska kokoš, v kateri je dobrodošel vsak, ki je dovolj pogumen.

Biogradski jesenski navtični sejem je kraj, kjer lahko pridobite veliko pomembnih informacij glede plovbe, sklenete dober in donosen poslovni dogovor ter se ob vsem tem tudi dobro zabavate. Urnik dogodkov na sejmu je namreč takšen, da obstaja čas za posel in tudi čas za zabavo. Čez dan je sejem usmerjen v strokovna srečanja in sestanke navtičnih združenj. Ko pa razstavljavci zaprejo svoje šotore, se na vseh razpoložljivih prostorih v mestu pričnejo odvijati koncerti in podobni dogodki, ki zagotovijo, da se na koncu tako resnega poslovnega dne obiskovalci lahko tudi sprostijo. www.marinakornati.com

www.tzzadar.hr

DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr

45


D AL M ACIJ A - Š I B ENI K


EKO-ETNO SEJEM

MEDNARODNI OTROŠKI FESTIVAL

Skradin 1.−2. 5.

Šibenik 18. 6.−2. 7.

Foto: Duško Jaramaz

Foto: Ante Baranić

Na mestu, kjer se reka Krka zlije z Jadranskim morjem, se je nastanilo mestece Skradin, posebno in romantično dalmatinsko mestece, v katerem so ljudje dostopni in odprti. V njihovo gostoljubje se lahko prepričate kar sami, če obiščete skradinski eko-etno sejem, na katerem se boste lahko naučili vsega, kar ste vedno želeli vedeti o kulturi in zgodovini tega kraja. Na sejmu se bodo predstavile skradinske tradicionalne obrti, izdelava nakita in narodnih noš ter ročnih del in prehrambnih ekoizdelkov.

V mesecih juniju in juliju postane Šibenik mesto otrok, mesto, ki proslavlja otroško domišljijo in ustvarjalnost. Tudi letos bo, kar 52. leto zapored, mesto gostilo otroke iz celega sveta, in bo svoje ulice prepustilo otroškemu ustvarjanju. S tem bo spomnilo obiskovalce, kako dragocen je otroški svet, ki je svet dobrote, radosti in igre. V času trajanja festivala se mestni trgi prepustijo otroškemu ustvarjanju in se posvetijo razvoju vseh umetniških oblik otroške ustvarjalnosti. Festival je sestavljen iz treh osnovnih vsebin: revije domačih in tujih otroških ansamblov; del programa so tudi delavnice, na katerih otroke neposredno in javno vključijo v ustvarjalno dejavnost; in tretji, izobraževalni del, na katerem se v obliki simpozija problematizirajo vprašanja kot so estetska vzgoja otrok. Za tiste, ki so ostali razigrani in v stiku z otrokom v sebi, še bolj pa za tiste, ki so na to popolnoma pozabili, pa bi Šibenik v teh dveh tednih moral biti obvezna destinacija.

www.skradin.hr

www.mdf-sibenik.com

DALMACIJA - ŠIBENIK DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

47 47


JAZZ FESTIVAL

TRADICIONALNE OSLOVSKE DIRKE

Vodice 29.−30. 7.

Tribunj 1. 8.

Foto: Šime Strikoman

Foto: Šime Strikoman

Kraj Vodice je znan po živahnem nočnem življenju. Obiskovalci, ki si želijo pestre zabave, si čedalje pogosteje izberejo prav Vodice za kraj svojih počitnic. Toda Vodice ponujajo zanimivo vsebino tudi tistim gostom, ki si želijo nekoliko drugačnih počitnic. Med tovrstno ponudbo je tudi vodiški Jazz festival, v okviru katerega se vrstijo nastopi znanih hrvaških in tujih jazzovskih glasbenikov. Ljubitelji tovrstne glasbe bodo uživali ob klasičnih zvokih swinga in dixilelanda ter v sodobnejših žanrih, kot sta fusion in free jazz. Takšna raznovrstnost glasbenih stilov in udeležba znanih glasbenikov so vzroki za čedalje večji obisk ljubiteljev jazza v Vodicah.

Vsak kraj ima svojo zabavo. Poleg tega ima vsaka zabava nekaj posebnega, nekaj, kar vsak hrvaški kraj naredi drugačnega. Za prebivalce Tribunja in njihove goste je to oslovska tekma, ki je vir vsesplošnega smeha in veselja. Ravno tekma oslov je tisto, kar v prvih dneh meseca avgusta v Tribunj privabi toliko ljudi. Na prvi pogled sama naloga niti ni zahtevna, saj je vse, kar je potrebno, zajahati osla in prvi prispeti do cilja. Vendar boste za začetek uspešni že samo, če boste osla sploh pripravili do tega, da se bo premaknil, sama pot do cilja pa je vedno izjemna zabava za vse obiskovalce. www.adriatica.biz

www.vodice.hr

48 48

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

DALMACIJA - ŠIBENIK DALMACIJA - ZADAR


VODIČKA FEŠTA

PRIMOŠTENSKE UŽANCE

Vodice 4. 8.

Primošten 5.−7. 8.

Foto: Šime Strikoman

Foto: Josip Matošin

Vodiško fešto bi lahko primerjali s češnjo na vrhu torte. Medtem ko mislite, da ste naleteli na najboljšo zabavo v življenju, se boste zavedeli, da ste se šele pričeli zabavati. Povedano drugače: težko je preseči ponudbo vodiškega nočnega življenja v poletnem času, toda Vodiška fešta naredi prav to! Četrta avgustovska noč je najbolj nora poletna noč! Glasba odmeva iz vseh trgovin in rive, pesem se razlega iz lokalov, ognjemet pa razsvetli vroče poletno nebo. Zgolj redko kateri dogodek se lahko primerja s to fešto!

Sredi poletne turistične sezone, ko so vse plaže in hoteli polni turistov, Primoštenci izkoristijo priložnost ter svojim gostom pokažejo, kako in od česa so včasih živeli ter kakšni so bili stari običaji. Tako pripravijo znano fešto, ki se imenuje Primoštenske užance. Gre za tradicionalno prireditev, ki je namenjena ohranjanju avtohtone primoštenske etnične dediščine. Obiskovalci lahko uživajo v uprizoritvi primoštenske poroke, turnirju v balotah, oslovski dirki, regatah ter nenazadnje v vseh kulinaričnih užitkih, ki jih ponuja ribiški večer: raznih ribah in vrhunskem vinu. Naj vas na počitnicah spremlja sreča, tako da boste prav v času Primoštenske užance obiskali ta lepi kraj.

www.vodice.hr

www.tz-primosten.hr

DALMACIJA - ŠIBENIK DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

49 49


FESTIVAL RURALNE KULTURE

VEČER DALMATINSKIH ŠANSONOV

Knin, Rape 16.−18. 8.

Šibenik 16.−18. 8.

Foto: Damir Mijakovac

Foto: Jozica Krnić

Ta festival bo idealen za vse, ki so zasičeni z mestnim načinom življenja, za vse, ki imajo radi, da jih obdaja narava, in ki cenijo tradicionalno vaško kulturo. Festival je popolnoma odprte vrste, posvečen je življenju brez stresa in neusmiljenih časovnih urnikov. Na njem se lahko seznanite z vaškimi deli in običaji ter plodovi, s katerimi narava nagradi človeško delo, lahko sodelujete na delavnicah in se naučite tradicionalnega ljudskega petja, igranja in plesanja ali pa se lahko pridružite kmetom iz Rape pri njihovih vsakdanjih kmečkih opravilih. Če pa vam bolj ustreza, lahko ves čas preživite v počitku pod starimi hrasti ali pa v sprehodih po prostranih cvetličnih poljih, pomembno je le, da se vas narava dotakne in umiri vašo dušo.

Nikjer drugje na svetu ne morete slišati glasbe, ki bi bila vsaj malo podobna naši dalmatinski. To je eden od razlogov, zakaj je le-ta tako cenjena, ne zgolj med glasbeniki, tudi širše. Melodije Dalmacije so eden zaščitnih znakov Jadrana, spominjajo nas na valove, ki pljuskajo ob skalo, sonce, ki nam greje kožo, in škržati, ki nautrudno godejo svojo simfonijo sproščenosti. Dalmatincem pesem ali pisma, kot sami rečejo, simbolizira življenje, zgodovino in tradicijo. Klapska pesem je zvok njihovega vsakdana, pa vendar Dalmatinci radi posodabljajo svoje napeve in jih prilagodijo sodobnemu pop izrazu. In kako to naredijo, lahko slišite na Večerih dalmatinskih šansonov, ki so jih v Šibeniku začeli organizirati v čast 700. obletnici Šibenske škofije in ob uradni razglasitvi Šibenika kot mesta.

www.eu-krka-knin.hr

www.sansona-sibenik.com

50 50

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

DALMACIJA - ŠIBENIK DALMACIJA - ZADAR


MEDNARODNI SEJEM V SREDNJEVEŠKEM ŠIBENIKU

ADRIATIC BOAT SHOW Šibenik 15.−18. 9.

Šibenik, 16.−18. 9.

Foto: Ante Baranić

Foto: Ante Baranić

Samo s pomočjo barke je mogoče doživeti vse lepote Jadranskega morja. Na ta način obiskovalci odkrivajo skrite zalive in predele, kamor enostavno ne morejo peš ali s kakim kopenskim prevoznim sredstvom. Zato so mali ladjarji zelo pomembni. Vse, kar zadeva navtiko in ladjedelništvo najdete na enem mestu - na sejmu plovil v Šibeniku. Ta dogodek vabi vse več ljubiteljev plovbe in ustvarja nov pomen hrvaškega navtičnega turizma.

Spet se strelja iz slavnih topov na šibenski obali, spet se kadi iz njihovih cevi, vendar se to ne dogaja zato, da bi se mesto obranilo pred sovražnikom, ki napada z morja, temveč gre za manifestacijo Sejem v srednjeveškem Šibeniku, s katero prebivalci Šibenika svojim gostom na ulicah in trgih starega mestnega jedra prikažejo vse razkošje kulturno-zgodovinske dediščine svojega mesta. Sejem vam s svojim programom nudi edinstven prikaz življenja, dela in gastronomskih dosežkov iz časa, ko je bil Šibenik največje hrvaško mesto. Ravno zaradi tega posebno pozornost namenjajo značilnostim tradicionalne šibenske kulture in proizvodnji starih obrti. Številni domači in gostujoči igralci s svojimi scenskimi nastopi pripovedujejo zgodbe o srednjeveškem Šibeniku; klape in plesne skupine s pesmijo in plesom spremljajo sprehajalce v tradicionalnih nošah in oblekah, žonglerji, klovni, fanfare, lokostrelci in vitezi pa s svojim norčijami oživljajo vzdušje sejmov iz takratnih časov.

www.adriaticboatshow.com

www.sibenik.hr

DALMACIJA - ŠIBENIK DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

51 51


BIG GAME FISHING

REGATA »LATINSKO IDRO«

Jezera 18.−25. 9.

Murter 24. 9.−2. 10.

Foto: Mladen Šćerbe

Foto: Boris Kragić

Na Big Game Fishing prihajajo »veliki fantje«, da bi ujeli veliko ribo. To ni več zgolj igra, temveč zadeve postajajo resne, izkušnja opazovanja pa je nepozabna. Najboljši svetovni ribolovci se zberejo v Jezerih, da bi se pomerili v športnem ribolovu na velike ribe. Lov traja teden dni, v tem času pa je vse v znamenju rib. Ulovljene ribe se – seveda – tudi pripravijo in pojedo.

Latinsko jadro je jadro, ki se je na območju Murterja uporabljalo skozi stoletja. Tamkajšnjim prebivalcem je to jadro, imenovano idro, še dandanes zaščitni znak. Zaradi hvaležnosti svojemu jadru tako na dan Svetega Mihovila, zaščitnika murterske župnije, pripravijo regato tradicionalnih ladij – t.i. leutov, gajet in kaićev. Proga regate poteka po poteh starih Murteranov, ki so vsak dan jadrali do svojih čezmorskih postesti na Kornatih. Pogled na novo razpeta jadra na morju napolni srca obiskovalcev z radostjo. Regato spremlja še dodatna ponudba, kot so delavnica pomorskih veščin, razna predavanja, razstave in nenazadnje – tradicionalna malica s pečenimi sardelami.

www.summernet.hr/jezera

www.latinskoidro.hr

52 52

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

DALMACIJA - ŠIBENIK DALMACIJA - ZADAR


DALM AC I J A - S P L I T


»SUDAMJA 2012 NEKA RIVA U CVIĆU PLIVA«

PROCESIJA »ZA KRIŽEN« Jelsa 5. 4.

Split, 25. 4.−15. 5.

Foto: Paulo Bunčuga

Foto: TSM Splita

Če se odločite, da boste velikonočne praznike preživeli na otoku Hvaru, boste sodelovali v velikonočnem slavju na način, ki tod poteka že polnih pet stoletij. In res, procesijo velikega četrtka in petka Za Križem, ki se je vsako leto udeležijo prebivalci krajev iz notranjosti otoka, prirejajo nepretrgoma že več kot petsto let. Ta verski običaj z dolgo tradicijo navduši vsakogar, ki se mu pridruži, z nepopisno duhovno izkušnjo. Zato ne preseneča, da se je dober glas o procesiji prebivalcev Jelse, Pitve, Vrisnika, Svirča, Vrbanja in Vrboske razširil daleč naokoli in da priva blja številne vernike. Povorke odrinejo hkrati iz vseh šestih otoških krajev v istem trenutku in v isto smer, tako da se v resnici sploh ne srečajo. Če se boste pridružili povorki, ne boste niti v enem trenutku opazili, da ste del mnogo številčnejše celote, boste pa to začutili v svojih srcih.

Sudamja, praznik zaščitnika mesta sv. Dujma, se praznuje že celo vrsto let, hkrati pa pomeni dan mesta, in sicer 7. maja. V času kakšnih dvajset dni poteka v mestu Split cela vrsta prireditev s kulturno-zabavnimi vsebinami na petih prizoriščih. Ena izmed teh manifestacij je prireditev »Neka Riva u cviću pliva« (naj obala v cvetju plava). Prireditev poteka že 12 let, zbere pa se več kot 2200 najmlajših splitskih prebivalcev, predšolskih in šolskih otrok oz. malčkov iz vrtca in šolarjev, ki v svečani povorki pozdravljajo mesto in njegovega zavetnika. Vsi otroci prejmejo darilo, in sicer sadiko s strani TS mesta Split. Dogodek ima izobraževalno-zabavni značaj, namenjen pa je najmlajši populaciji. Že samo obdarovanje otrok s sadikami, kakor tudi celoten program na odru in način komuniciranja z izvajalci, sporoča obiskovalcem, naj skrbijo za naravo okrog sebe. Na ta način odraščajo kot pomembni udeleženci v mestnem okolju, kjer lahko na pravi način predstavijo svoj kraj. Vodilo in sporočilo prireditve sta, da mi ne moremo vplivati na celotno vzgojo mlade osebe, vendar lahko vplivamo na njegovo zavest. Število malih udeležencev nam pove, da gre za več kot tradicionalno prireditev, ki je vse bolj obiskana, da gre za dogodek, ki je uvrščen v šolske programe in delovne programe vrtcev.

www.tzjelsa.hr

www.visitsplit.com

54 54

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

DALMACIJA - SPLIT DALMACIJA - ZADAR


DNEVI HVARSKEGA GLEDALIŠČA

HVARSKE POLETNE PRIREDITVE

Hvar 3.−7. 5.

Hvar 15. 5.−15. 10.

Foto: Ivan Lepen - Lupino

Foto: Marin Kukić

Hrvaška književnost je eno od svojih zatočišč našla tudi na otoku Hvaru. Namreč, v samem mestu Hvar se vsako leto odvijajo Dnevi hvarskega gledališča, ki so namenjeni izključno hrvaški pisani besedi. V teh nekaj dneh se Hvar posveti gledališkim deskam, ki pomenijo življenje. Številne predstave se odvijajo na odru starega Hvarskega gledališča in številnih drugih lokacijah v mestu, vsem pa je skupno to, da so to pravzaprav priredbe tekstov hrvaških književnikov. In še več, Dnevi hvarskega gledališča imajo poleg umetniške tudi znanstveno naravo, saj je ravno znanstveno zborovanje, na katerem udeleženci problematizirajo teme iz naše književnosti, osrednji dogodek cele manifestacije. Rezultati tega zborovanja se kasneje objavijo v posebej urejenem zborniku, na razpravah pa sodelujejo tudi številni strokovnjaki iz celega sveta. Sonce in blago podnebje so le dodatna spodbuda, da se naučite kaj več o književnosti ljudstva, ki ima o čem pisati.

Mesto Hvar je ponosno na svojo umetniško dediščino. Slikovito ozračje tega otoškega mesta s tisočletno zgodovino in bogato kulturo ima poseben čar, zato se vsi umetniki z veseljem odzovejo povabilu. To je razlog, zakaj Hvar med poletnimi meseci gosti številne gledališke skupine, glasbenike in folklorne skupine iz Hrvaške in tujine. Raznovrsten kulturni program Hvarskih poletnih prireditev številnim hvarskim gostom obogati njihove dneve, preživete pod vedrim nebom sončnega otoka. www.tzhvar.hr

www.tzhvar.hr

DALMACIJA - SPLIT DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

55 55


MAFEST 2012

FESTIVAL ULIČNIH ZABAVLJAČEV

Makarska 21.−27. 5.

Split 15.−30. 6.

Foto: Davor Đurinić

Foto: TSM Splita

»MaFest«, mednarodni festival stripa v Makarski, poteka že od leta 2006, ko se je začel kot vikend dogodek, od letos pa je prerasel v teden stripa. Festival je glede na vsa merila najbolj pomemben kulturni dogodek v mestu Makarska, še posebej pa smo ponosni na dejstvo, da je postal značilen festival evropskih razsežnosti. Poleg gostovanja največjih risarskih in scenarističnih zvezdnikov iz sveta stripa se organizirajo tudi številne delavnice za otroke in odrasle, razstave, tribune, podpisovanja, borza stripov, koncerti, humanitarne avkcije izvirnih del itn. Glavni pokrovitelji festivala so mesto Makarska, Ministrstvo za kulturo ter predsednik Republike Hrvaške.

Mednarodni festival uličnih zabavljačev traja 15 dni, zajema pa tri večerne predstave in nastope. Festival poteka že sedem let v Splitu. Umetniki, ulični zabavljači, performerji neformalnega umetniškega izražanja iz 16 držav razveseljujejo goste in krajane na šestih lokacijah v Splitu. Mestni trgi in t.i. kalete (uličice) oživijo ob prijetnih zvokih nenavadnih glasbil, ob akrobacijah, ki spominjajo na nadnaravne veščine, ob zabavljačih, ki nasmejijo mimoidoče skoraj do nezavesti. Kontakt med izvajalcem in obiskovalcem je razviden tudi v neposrednem stiku, animaciji in zabavi samih opazovalcev in sodelujočih gledalcev v programih. Namen širjenja festivala je opazen v velikem številu sodelujočih držav, ki se nahajajo znotraj Evrope, od letošnjega leta tudi z drugih celin, poleg tega pa je moč festivala v povezovanju, spoznavanju in multikulturnosti, kar je značilno za mesto Split, ki izpolnjuje vsaj eno izmed osnovnih zahtev, da pridobi status pravega mesta gostitelja.

www.mastripfest.com

www.visitsplit.com

56 56

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

DALMACIJA - SPLIT DALMACIJA - ZADAR


FESTIVAL SIVKE

FESTIVAL OTOKA - VIS 2012

Hvar 23.−24. 6.

Vis 25. 6.−8. 9.

Foto: Nela Zaninović

Foto: Fjodor Matoković

Steklenička eteričnega olja in dišeča vrečka sivke s Hvara sta že desetletja simbol otoka in popoln spominek, ki s svojim vonjem prikliče spomine na slikovito pokrajino in sončne dni, preživete na Hvaru. Zgodba o hvarski sivki se je začela v Velikem Grablju, čudoviti majhni vasici v bližini mesta Hvar, kjer ohranjena podeželska arhitektura ustvarja specifično vzdušje. V tej vasi že tradicionalno poteka Festival sivke konec junija vsako leto. Gre za pravo doživetje za dušo, sprehod skozi oživljeno tradicijo, skozi čas, dišave, barve. Na tej turistično-gospodarski manifestaciji lahko uživate v ponudbi raznovrstnih proizvodov iz sivke, predstavitvi tradicionalnega destiliranja sivke, domači hrani, razstavah, delavnicah, koncertih in številnih drugih dogodkih. Domačini bodo zagotovo poskrbeli, da bo Vaš obisk postal nepozabno doživetje.

FESTIVAL OTOKA želi poudariti posebnosti otoka Vis kakor tudi odnose kateregakoli otoka, ne samo Visa, do naravnega in kulturnega okolja. Tisočletni vplivi omogočajo nenehno raziskovanje, zaradi česar je Festival otoka, kjer slednje pomeni tako ednino kot množino, univerzalna oblika, ki lahko predstavlja najrazličnejše segmente ljudske, tradicionalne kulture kot tudi glasbenoscenske umetnosti in arhitekture. Želja organizatorja je predstaviti otok Vis kot celovitost cele vrste razlik, ki zajemajo ne samo otoško tradicijo in posebnost (zgodovinsko, kulturno in naravno), ampak tudi povezavo s svetom in z njegovimi vplivi na otok. Festival se prireja vsako leto že od leta 1995, poteka ob atraktivnih mestih, kot so Kut, Baterija, cerkev sv. Nikole, sestavljajo pa ga jazz koncerti, orgelski festival resne glasbe, gledališke predstave, koncerti klap itn.

www.pjover.com

www.tz-vis.hr

DALMACIJA - SPLIT DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

57 57


3. REVIJA TRADICIONALNE NOŠE IN OBRTNIŠTA »NOSTALGIJA« Kaštela, 29.−30. 6.

POLETNI NASTOPI V MESTU STARI GRAD Stari Grad 1. 7.−31. 8.

Foto: Mirjana Jurić

Foto: Pawel Jakoszewski

Tretja revija tradicionalnih noš in obrtništva Nostalgija je zasnovana kot dvodnevna prireditev, na katerih bodo prvi večer predstavljene tradicionalne narodne noše v lasti posameznikov, ustanov in kulturno-umetniških društev, drugi večer pa so na vrsti unikatne modne stvaritve kot povezava tradicije in vrhunske mode znanih in priznanih oblikovalcev. Nastopi vseh naših manekenov potekajo ob spremljavi plesnih nastopov kulturno-umetniških društev in ob zvoku klapskih pesmi. Hkrati bo v dveh dneh predstavljena gastronomska ponudba, spominki in ročno izdelane mojstrovine, vino, oljčno olje, tradicionalne dalmatinske jedi, in sicer s Sejmom obrtništva in rokodelstva na razstavno-prodajnih stojnicah. Cilj projekta je podaljševanje sezone, predstavitev tradicionalnih noš in načina življenja mest Kaštel, Zagora, Split, Trogir, Solin in okolice, predstavitev obrtništva oz. tistih posameznikov, ki še danes izdelujejo tradicionalne noše, in tistih, ki izdelujejo sodobna oblačila, povezana s tradicionalnimi motivi, kar je danes absolutni modni trend.

V Starem Gradu, starodavnem Farosu, ki je skupaj s pokrajino Starogradsko polje uvrščen na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, od 1. julija do 31. avgusta poteka festival »Ljetne priredbe« (poletni nastopi). Stari Grad neguje tradicijo kulturno-umetniških društev, zato lahko v sklopu festivala vidite in slišite nastop orkestra Hrvatska gradska glazba, utemeljenega pred 140 leti, skupine Faroski kantaduri, gledališke skupine Pikolo teatar in kulturno-umetniškega društva Petar Hektorović, tudi Festival Mali grad Faros, tekmovanje v plavanju Faros Maraton in praznik sv. Roka, in sicer 16. avgusta, ter številne gostujoče gledališke, folklorne in glasbene skupine. Poletni nastopi potekajo po starih, mestnih trgih, dvoriščih, uličicah, na ribniku Petra Hektorovića, v vrtu palače Binakini z željo, da se predstavi avtentično vzdušje in lokalni, kulturni izraz. www.stari-grad.hr www.stari-grad-faros.hr

www.kastela-info.hr

58 58

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

DALMACIJA - SPLIT DALMACIJA - ZADAR


KULTURNO-ZABAVNO POLETJE V KAŠTELI

TROGIRSKO KULTURNO POLETJE

Kaštela 1. 7.−31. 8.

Trogir 1. 7.−1. 9.

Foto: Mirjana Jurić

Foto: Nina Mišić

Mesto Kaštela je odprto vsem kulturnim okusom s svojo poletno ponudbo. Za tiste, ki jim je všeč resna glasba, je na voljo grad Vitturi, kjer skozi celo poletje potekajo koncerti s klasično glasbo in razstave, ljubitelji tradicionalne dalmatinske kulture pa bodo našli svoje mesto v starem mestnem jedru in na ljudskih feštah. Prireditev »Večeri dalmatinske pisme« vas bo postregla z uživanjem v klapskih pesmih. Za tiste, ki se radi zabavajo, pa je Kaštela v juliju in avgustu gostitelj največjih zvezdnikov hrvaške estrade. Za vsakogar nekaj!

Skozi celo poletje se trogirske ulice tresejo od množice kulturnih dogodkov. Vsak obiskovalec Trogirja lahko najde kaj zase. Ljubitelji resne umetnosti lahko uživajo v koncertih klasičnih in komornih ansamblov, razstavah, gledaliških predstavah, ki se odvijajo znotraj starega mestnega jedra. Goste, ki so željni zabavnega programa, bodo celotno poletje razveseljevale zvezde zabavne glasbe iz Hrvaške in tujine, za popolno veselje pa so zadolžene ljudske veselice; ena izmed njih so, na primer, Ribiške noči, ko se na mestnih ulicah pripravljajo ribje specialitete in se odvija zabava na Dan Trogirja.

www.kastela-info.hr

www.tztrogir.hr www.trogir.hr

DALMACIJA - SPLIT DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

59 59


46. FESTIVAL DALMATINSKIH KLAP

OMIŠKO KULTURNO POLETJE Omiš 10. 7.−28. 8.

Omiš, 4.−30. 7.

Foto: Vlado Zemunik

Foto: Vlado Zemunik

Klapska pesem je v zadnjih nekaj letih doživela pravi mali preporod. Zahvaljujoč številnim festivalom, ki negujejo avtohtono dalmatinsko glasbo, se je njena priljubljenost uspela razširiti tudi daleč izven dalmatinskih meja. Za to je med drugim zaslužen tudi omiški Festival dalmatinskih klap, ki že tri desetletja goji tradicionalni zvok hrvaške obale in otokov. V Omišu se vsako leto zberejo najboljše klapske skupine z namenom ohraniti in spodbujati dalmatinske napeve in jih tudi posodobiti, saj klapske pesmi privlačijo vse več mladih nadarjenih glasbenikov, ki v njih vnašajo svežo, mladostno energijo.

V Omišu je poleti ogromno kulturnih vsebin. Od programov resnega značaja, kot so koncerti in recitali v omiških cerkvah in dvorišču frančiškanskega samostana, dramske predstave na mestnih trgih ter raznovrstne razstave in književni večeri, pa vse do ljudskih dogodkov in zabavnih prireditev, kot so Piratski večeri, Nori skoki, plavalni maraton, omiški karneval in Mednarodni praznik dela, Omiš poleti svojim gostom nudi zares široko poleto zanimivih dogodkov. Najbolj znan med njimi pa je vendarle Festival dalmatinskih klap. Omiško srečanje klap je cenjeno vzdolž jadranske obale, njegovi zmagovalci pa si eden za drugim ustvarijo vrhunske kariere tudi izven Hrvaških meja. Če želite videti in slišati tisto najboljše, kar zadeva klapsko glasbo, je omiški festival pravo mesto za to.

www.fdk.hr

www.tz-omis.hr

60 60

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

DALMACIJA - SPLIT DALMACIJA - ZADAR


SPLITSKO POLETJE

POLETNI KARNEVAL Makarska 4. 8.

Split 14. 7.−14. 8.

Foto: Matko Biljko

Foto: Joško Lopar

Split postane poleti mesto scenskih umetnosti. Že tradicionalno Splitsko poletje se v največji meri osredotoča na operne produkcije, saj splitskemu občinstvu predstavljajo odlične operne izvedbe izbranih gledaliških hiš iz celega sveta. Slavni vokalisti prihajajo pred avditorij, polni navdiha iz antičnega vzdušja starega splitskega jedra, ulice Dioklecijanove palače pa predstavljajo popolno zvočno kuliso. Poleg opere si lahko obiskovalci Splitskega poletja ogledajo tudi številne dramske in baletne predstave in razstave, v zadnjih nekaj letih pa so se organizatorji odločili promovirati določene oblike sodobne umetnosti, kot so jazz koncerti, filmske projekcije in ulično gledališče ter uprizoritve. Popoln izbor za vse tiste, ki v enaki meri uživajo v morju in vrhunski umetnosti.

Makarska obala je del hrvaške obale, ki ga mora obiskati vsak, ki želi v celoti doživeti njene čare. Vendar prečudovite plaže in čisto morje niso vse, kar prebivalci Makarske lahko ponudijo svojim gostom. Preživite svoj oddih v Makarski aktivno, ob uživanju v kulturnih programih, sprostite se in zabavajte se na eni izmed številnih makarskih fešt, kot je »Makarski poletni karneval«. Zagotovo je to največja zabava in dogodek v našem kraju, njegova tradicija pa traja že dolgo časa. Vsi tisti, ki so se ga udeležili, so bili navdušeni nad ambientom in programom, ki je na voljo, ter se še vedno vračajo. www.makarska-info.hr

www.splitsko-ljeto.hr

DALMACIJA - SPLIT DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

61 61


PRAZNIK MARIJINEGA VNEBOVZETJA

SINJSKA ALKA Sinj 5. 8.

Sinj 15. 8.

Foto: TSM Sinj

Foto: TSM Sinj

Sinjska alka je kot tradicionalno viteško tekmovanje sinjskih alkarjev živi spomenik, s katerim prebivalci Sinja že od leta 1715 ohranjajo spomin na zmago ljudstva iz Cetinske krajine nad turško vojsko. Prebivalci Sinja so, namreč, v čast tega junaškega dogodka iz svoje zgodovine ustvarili igro, v kateri so vsako leto na obletnico zmage tekmovali vitezi, ki so se tudi sami borili v tej bitki. Kasneje so v Alki sodelovali njihovi potomci in nasledniki, predvsem kar se tiče njihovega junaštva, sama svečanost pa se je ohranila vse do danes. Na avtentičnih lokacijah - starodavna sinjska trdnjava Grad, pomožna trdnjava Kamičak, Alkarski dvori in Alkarsko tekmovališče - številni alkarji in alkarski fantje s ponosom gojijo tristoletno tradicijo, ki simbolizira junaštvo in željo po svobodi. Vrhunec te tridnevne manifestacije je znana borba vitezov v ciljanju alke. Seveda vitezi ne obračunavajo drug z drugim, temveč poskušajo na galopirajočem konju s kopjem zadeti center alke. Kdor zbere največ točk, je zmagovalec in mu pripade čast junaških prednikov. Kot spomin na enega najslavnejših trenutkov v hrvaški zgodovini, Sinjska alka zavzema prav posebno mesto v hrvaški kulturni ponudbi.

Kakšnih sto tisoč vernikov se vsako leto zbere na praznik Marijinega vnebovzetja v Sinju, kjer se nahaja največje marijansko svetišče, svetišče Matere Božje Sinjske. To svetišče je postalo središče vseh vernikov Dalmacije, ki hodijo ure in ure od svojih domov do Sinja, mesta, ki je pisalo hrvaško zgodovino pri obrambi pred turškimi vpadi. Pridružite se jim tudi vi pri celonočnem bedenju, jutranji maši in veličastni procesiji po sinjskih ulicah. Skupaj z njimi poslušajte besede Svete maše in jih odnesite s seboj kot duhovno bogastvo, ki tukaj počiva že tri stoletja. www.gospa-sinjska.hr

www.alka.hr

62 62

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

DALMACIJA - SPLIT DALMACIJA - ZADAR


PIRATSKA BITKA

DIOKLECIJANOVI DNEVI

Omiš 18. 8.

Split 17.−23. 8.

Foto: Boris Kragić

Foto: Ante Verzotti

Omiški pirati so nekoč v zgodovini vladali Jadranskemu morju. Njihovih napadov se je balo vsako ladjevje. Še posebej »radi« so imeli beneške ladje, katerim so pogosto prekrižali pot do njihovih trgovskih ciljev. Omiš je bil edini trn v očesu svetovne dominacije Benetk. Dokumenti dokazujejo, da so omiški pirati gradili ladje, ki še danes veljajo za edinstvene v ladjedelništvu. Na njih so Omišani še posebej ponosni. S to predstavo, v kateri gostujejo korčulansko društvo Sv. Cecilija »Moreška« in kliški »Uskoki«, izkazujejo posebno čast svoji zgodovini ter jemljejo dih vsem prisotnim.

Čeprav je že sama Dioklecijanova palača znamenje veličastne zgodovine mesta Split, pa želijo njegovi prebivalci še bolj poudariti 1700 let svojega mesta s to razkošno prireditvijo, in sicer z vrnitvijo v svojo antično preteklost. Po ulicah nekdanje palače se mimoidoči sprehajajo v togah in tunikah, ob morskem sprehajališču pa poteka povorka starinskih kočij, ki prevaža cesarja Dioklecijana in njegovo spremstvo do Peristila, kjer ima cesar svoj nagovor meščanom, kot je bilo nekoč. Po ozkih prehodih se širi omamen vonj po mediteranski kuhinji, kakor da nikoli niste vstopili v 21. stoletje, istočasno pa vas pisane stojnice vabijo s specialitetami, z rokodelskimi izdelki, s svojo preteklostjo in sedanjostjo (na lokaciji Obala hrvatskog narodnog preporoda).

www.tz-omis.hr

www.visitsplit.com

DALMACIJA - SPLIT DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

63 63


DA L M A C I J A D U B R O VN I K


FEŠTA SV. VLAHA Dubrovnik 2.−3. 2.

FILMSKI FESTIVAL LIBERTAS Dubrovnik 10.−14. 4.

Foto: Grga Jelavić

Foto: Tina Remiz

Dubrovčani že več kot tisoč let slavijo praznik svojega zaščitnika sv. Vlaha, ko na njegov dan na široko odprejo vrata svojega mesta. V čast svetega Vlaha in Dneva mesta Dubrovnika potekajo številni kulturni, zabavni, glasbeni in športni dogodki. Mesto je slavnostno osvetljeno in okrašeno, obiskujejo pa ga prebivalci bližnjih krajev, ki pritegnejo pozornost z bogatimi in izvirnimi narodnimi nošami. Let belih golobic dvigne naš pogled pot nebesnih višav in nas spomni na vrednote svobode. Na sam praznik se v cerkvi sv. Vlaha odvija svečana maša, od koder se verska procesija napoti po ulicah starega mesta. Praznik dubrovniškega zaščitnika, dan, ki spominja, da svetnik, ki varuje Dubrovnik na svoji dlani, večno bdi nad njegovo svobodo. Leta 2009 je bil ta praznik uvrščen v register Unescove nematerialne dediščine.

Kulturna ponudba mesta Dubrovnik je izredno pisana in absolutno nujna za takšno mesto. Svoje mesto je tukaj poiskala tudi filmska umetnost. »Libertas film festival« že osmo leto zapored pred dubrovniško občinstvo in goste prinaša nekatere izmed najzanimivejših filmov svetovne neodvisne produkcije, od lanskega leta pa tudi najboljše, z Oskarjem nagrajene stvaritve. Poleg filmov je Libertas že nekaj let tudi center filmskega izobraževanja prek delavnic, predavanj in panelnih razprav, vsi ljubitelji filma pa lahko začnejo inspiracijsko druženje med projekcijami z nekaterim izmed cenjenih gostov festivala, filmskih strokovnjakov in igralcev, ki se redno odzovejo vabilu v Dubrovnik. www.libertasfilmfestival.com

www.dubrovnik.hr

DALMACIJA - DUBROVNIK DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

65 65


REVIJA FOLKLORE »NA NERETVO SE JE SPUSTILA MESEČINA«

LUŠKO LITO Vela Luka junij−avgust

Metković, 17.−20. 5.

Foto: Ivica Puljan

Foto: TSO Vela Luka

Ko mesečina posveti na delto reke Neretve, se igra senc in svetlobe, ki se odvija pod vedrim nebom, ne more primerjati z nobeno še tako spektakularno gledališko scenografijo. Narava, kot da se poigrava z našimi čustvi in kot da nam kaže, kako malo je potrebno za popoln sklad in harmonijo. Najboljše pa to vedo prebivalci tega kraja, ki so za izhodiščno točko Festivala, ki lepoto hrvaške narave krasi z lepoto hrvaške glasbe, vzeli naravno razsvetljavo. V Metkoviču se, namreč, zberejo folklorne skupine iz cele Hrvaške pa tudi iz tujine in nato s pesmijo ter plesom pojejo odo luni nad ljubljeno Neretvo.

V svojem programu, ki zajema več kot 50 večerov s kulturno-zabavnimi dogodki, moramo izpostaviti nastope Folklornega društva Kumpanija s plesi, značilnimi za Velo Luko, in z viteškimi igrami, ki potekajo ob torkih, ob sredah so v Atriju Centra za kulturo klapski večeri in večeri klasične glasbe, ob četrtkih so ribiški večeri v mestnem središču, konec tedna pa potekajo razstave priznanih umetnikov, dramski večeri in koncerti zabavne glasbe znanih hrvaških izvajalcev. www.tzvelaluka.hr

www.metkovic.hr

66 66

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

DALMACIJA - DUBROVNIK DALMACIJA - ZADAR


FESTIVAL »GLAZBA I RIJEČ« - KONAVLE 2012

TRADICIJA VITEŠKIH IGER Korčula junij−oktober

Konavle, 22. 6.−4. 7.

Foto: Sergio Gobbo

Foto: TSO Konavle

Gre za redne in svečane nastope viteških društev v mestu ali na otoku Korčula. Ti mečevalski plesi oz. borilni plesi imajo štiristoletno tradicijo, ki je globoko ukoreninjena na Korčuli. Nekateri izmed borilnih plesov simbolizirajo obrambo otoka pred napadalci, medtem ko moreška predstavlja sedem dinamičnih plesov z mečem, simbol borbe med dobrim in zlom oz. gre za borbo med vojsko belega in črnega kralja za lepo dekle, ki je zaročenka belega kralja.

Festival glasbe in besede je bil ustanovljen s strani Umetniškega društva »Konavle – Art« leta 2007. Festival ponuja glasbene, scenske, plesne in druge vsebine, ki se prirejajo v Cavtatu in različnih ambientalnih prizoriščih v mestu Konavle, s čimer oživljajo in odkrivajo umetnosti že skoraj pozabljene lokacije. Vse prireditve so brezplačne za obiskovalce. www.konavle-art.hr

www.korcula.net

DALMACIJA - DUBROVNIK DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

67 67


POLETJE V CAVTATU

STONSKO POLETJE

Cavtat 23. 6.−9. 9.

Ston 23. 6.−19. 9.

Foto: TSO Konavle

Foto: TSO Ston

Cavtat se naslanja na magični Dubrovnik in prelepe Konavle, kjer se še danes čuti duh preteklih časov in doživlja stoletna tradicija naših prednikov, zaradi česar je popoln kraj za oddih, kjer lahko vsakdo najde tisto, kar si želi – uživanje v miru skrivnostnih zalivov in dolgih sprehodov ob morju ali preživljanje aktivnega oddiha ob številnih športno-rekreativnih vsebinah, izletniških, zabavnih in kulturnih programih, ki so tukaj na voljo. Festival »Cavtatsko ljeto« je kulturno-zabavna prireditev, ki ponuja koncerte klasične glasbe, jazza, dalmatinskih klap ter nastope plesnih in folklornih skupin. Posebno mesto zavzema Poletni karneval v Cavtatu, ki poteka zadnji konec tedna v mesecu juliju, zajema pa nastope številnih skupin uličnih zabavljačev, žonglerjev in performerjev. Zaključek festivala pripada srečanju klap »Na me pogled tvoj obrati«, ki prvi konec tedna v mesecu septembru zvabi v Cavtat ne samo dubrovniške, ampak tudi ene najboljših klap iz drugih mest na Hrvaškem. Vse prireditve potekajo na poletnih odrih v Cavtatu in so brezplačne za vse obiskovalce.

Stonska škofija je najstarejša hrvaška škofija, zaradi česar vsak obisk tega mesta pomeni neposreden stik s starodavnimi časi in dogodki. Ston se nahaja na čudovitem polotoku Pelješac, ki je pogostokrat bil tarča osvajalcev. Njegovo obzidje, dolgo 5,5 kilometra, namenjeno obrambi stonskih solin, je znamenje stoletne borbe za ohranitev avtohtone kulture, izid te borbe pa je najbolj opazen v času prireditev, ki so del manifestacije »Stonsko ljeto«. V času poletnih mesecev nastopajo klape na stonskih ulicah ter potekajo koncerti in modne revije. Tradicija gojenja školjk in pridelava soli sta posebna priložnost za obisk stonskih restavracij in kleti t.i. konob, kjer lahko poskusite eksotične jedi hrvaškega Jadrana. www.ston.hr

www.tzcavtat-konavle.hr 68 68

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

DALMACIJA - DUBROVNIK DALMACIJA - ZADAR


MLJETSKO KULTURNO POLETJE

KULTURNO POLETJE V LASTOVU

Otok Mljet julij−avgust

Lastovo julij−avgust

Foto: Anko Dabelić

Foto: Andrija Carli

Narodni park otoka Mljeta je razlog, da je ta otok eden najlepših na Jadranu. No, poleg naravnih lepot pa lahko njegovi gosti uživajo tudi v Mljetskem kulturnem poletju. V teh 40 dneh sredi turistične sezone, ko se odvija Mljetsko kulturno poletje, se na tem dogodku zvrstijo številna gostovanja priznanih glasbenikov, razstave akademskih umetnikov, gledališke predstave in folklorni nastopi, ki gostom obogatijo bivanje na otoku, hkrati pa uspešno delujejo tudi na humanitarnem področju. Ves dobiček od programa namreč podarijo Fundaciji sv. Marije za vzdrževanje starodavnega benediktinskega samostana sv. Marija, kulturnega spomenika kategorije ‘0’, ki se nahaja na velikem jezeru na otoku Mljetu. Zato boste z obiskom katerega od dogodkov neposredno pomagali vzdrževati našo kulturno dediščino.

Lastovo je najmlajši hrvaški naravni park, še zmeraj neodkrit jadranski biser. Razen uživanja v čudoviti naravi in bogati gastronomiji je obiskovalcem v poletnih mesecih na voljo tudi bogat kulturno-zabavni program. V času Lastovskega kulturnega poletja lahko obiskovalci uživajo v različnih razstavah, koncertih resne glasbe, ribiških večerih in Lastovski noči. Drugič po vrsti se na otoku in v mestu Lastovo pred cerkvijo sv. Kuzme in Damjana organizira Festival novih skladb, ki bo potekal zadnji konec tedna v mesecu juliju (27. in 28. julija 2012). Najboljši izvajalci bodo prejeli nagrade po ocenah strokovnjakov, izvajalcev in občinstva. V obdobju med 23. in 26. avgustom 2012 bo Lastovo gostitelj za več tisoč obiskovalcev, ki so ljubitelji takšne povezave alternativne, urbane glasbe v kombinaciji z naravnimi lepotami Naravnega parka Lastovsko otočje. Vrhunsko doživetje za vse tiste, ki želijo brezplačne koncerte, avanturizem in adrenalinski turizem, je festival »Lastovo otok glazbe«, ki bo potekal štiri dni v mestu Uvala Mihajla.

www.mljet.hr

www.lastovo.hr www.lmi.hr

DALMACIJA - DUBROVNIK DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

69 69


DUBROVNIŠKE POLETNE IGRE Dubrovnik 10. 7.−25. 8.

Foto: Damil Kalogjera

Dubrovniške poletne igre so najstarejši in najuglednejši hrvaški festival. Že od leta 1956 igre gradijo svojo karizmo in s sodelovanjem prestižnega Evropskega združenja festivalov postajajo del evropskih integracij. Predstavljajte si, da uživate v najlepših delih klasične glasbe in vrhunskih dramskih izvedbah, udobno nameščeni znotraj starodavnega mestnega obzidja. Prav to omogoča Dubrovnik poleti. V sklopu Dubrovniških poletnih iger se klasični dramski teksti in balet prikazujejo na ulicah in trgih tega ponosnega renesančno-baročnega mesta. Samo visoka umetnost je sposobna držati skupaj tolikšno lepoto mesta, sezidanega iz kamna in svetlobe. V tej umetnosti bodo številni igralci, plesalci in glasbeniki celotno poletje navdihovali sebe in gledalce. Dubrovniške poletne igre iz leta v leto gostijo znana imena svetovne smetane skladateljev, solistov in orkestrov, ki z izvedbo v starih mestnih zgradbah z izjemno akustiko, kot je na primer atrij Knežjega dvora, dajejo poseben čar tem igram. Seveda bodo tudi letos zidovi Dubrovnika doneli z zvoki svoje dolge in zanimive zgodovine. Tudi letos se bodo Dubrovniške poletne igre, 63. po vrsti, odvijale od 10. julija do 25. av70 70

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

gusta 2012, v enem izmed nedvomno najlepših svetovnih mest, kamor bodo znova privabile elito svetovne umetnosti. Neponovljiva lepota dubrovniških ulic, trgov, parkov, palač, otokov ali srednjeveških utrdb bo znova postala ponosen in enakovreden soustvarjalec največjih svetovnih umetnikov. www.dubrovnik-festival.hr

DALMACIJA - DUBROVNIK DALMACIJA - ZADAR


MARATON LADIJ Metković 11. 8.

EPIDAURUS FESTIVAL Cavtat 31. 8.−22. 9.

Foto: Ivica Puljan

Foto: Epidaurus festival

Neretvanska ladja je plovilo, ki je imelo v preteklosti ključno prometno-ekonomsko vlogo za prebivalstvo tega kraja. Stoletja je bila njihovo glavno prevozno sredstvo, zato vsako leto prirejajo amatersko tekmovanje teh tradicionalnih ladij. Udeleženci tekmujejo z ladjami po reki Neretvi, in sicer od Metkoviča, kjer je start pri mestnem mostu, pa vse do 22,5 kilometrov oddaljenega cilja v Pločah. V tekmi sodeluje nekaj ekip in kakšnih tristo veslačev, ki dajo vse od sebe. Ker je sama tekma bolj ali manj stvar prestiža, zmaga pač ni tisto najpomembnejše. Najpomembnejša sta pogum in želja po vzdrževanju tradicije ter spomin na življenje in prizadevanje naših prednikov.

»Epidaurus Festival« je mednarodni festival glasbe in umetnosti, njegova začetnica in vodja pa je dubrovniška pianistka Ivana Marija Vidović, ki prihaja iz Cavtata. Festival ponuja različne umetniške vsebine: koncerte resne glasbe, jazza, tečaje za mlade umetnike, razstave, gledališke predstave, predavanja. Poleg nastopov mednarodno uveljavljenih domačih in tujih umetnikov, festival usmerja svojo pozornost na mlade umetnike in jim omogoča samostojne nastope, vendar tudi usposabljanja ob priznanih domačih in tujih umetnikih na tečajih, ki potekajo v času festivala pod nazivom »Scuola Epidaurus«. Ta festival je razlog več za obisk Cavtata v mesecu septembru.

www.metkovic.hr www.maraton-ladja.hr

www.epidaurusfestival.com

DALMACIJA - DUBROVNIK DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

71 71


FESTIVAL JULIAN RACHLIN & FRIENDS Dubrovnik 6.−22. 9.

Foto: Željko Tutnjević

Mednarodni festival komorne glasbe Julian Rachlin in prijatelji je glasbeno-scenska prireditev, ki je z izbiro izvajalcev in s skrbno zasnovanim repertoarjem postala neizogiben del dubrovniškega kulturnega poletja. Od leta 2001 in prvega srečanja virtuoza na violini Juliana Rachlina z Dubrovnikom je festival zaživel kot prepoznavna kulturna blagovna znamka, ki ponuja edinstveno povezavo vrhunske glasbene in scenske umetnosti in turizma kot dveh temeljnih gesel Dubrovnika, svetovne destinacije izvrstnosti. Festival bo tudi naslednje leto glede na čas trajanja od 6. do 22. septembra 2012 podaljšal vrh turistične sezone, hkrati pa je izvrstna priložnost za predstavitev gospodarstvenikov, podjetnikov, gostov – ljubiteljev klasične glasbe. www.rachlinandfriends.com

72 72

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

DALMACIJA - DUBROVNIK DALMACIJA - ZADAR


OSRE D N J A HRV AŠK A


MEDNARODNI TEDEN TOLKALCEV Bjelovar 19.−21. 1.

VINCEKOVO Međimurska vinska cesta 21. 1.

Foto: TS Bjelovarsko-bilogorske županije

Foto: Rudi Grula

Ritem je osnova vsakega glasbenega dela. V skladu s tem so tolkala najpogosteje in največkrat uporabljena kot skupina instrumentov, ki daje solistom ritmično spremljavo, včasih pa jih uporabijo tako, da samostojno tvorijo celoto glasbenega dela. Ansambli tolkalcev so izjemno zanimivi in dinamični, zato ne preseneča dejstvo, da postajajo srečanja tolkalcev vedno bolj običajna in obiskana. Eno takšnih revij je tudi bjelovarski Mednarodni teden tolkalcev, ki gosti najpomembnejša imena svetovne glasbe tolkal iz Hrvaške in sveta. Ob pomoči vrhunskih umetnikov ritma se tudi sami poglobite v samo bistvo glasbe - ritem.

Tudi Međimurci imajo svoje običaje in ceremonije, ki se nanašajo na letino vinske trte, nekateri od teh pa sežejo tudi v davne predkrščanske čase. Eden izmed takih je tudi Vincekovo, ki ga prirejajo konec meseca januarja, v letnem času, ki v Međimurju zaznamuje pričetek vinogradniškega leta. Tradicionalno se je Vincekovo med ljudstvom slavilo zaradi verovanja, da se bo na ta način omogočilo, da bo vinska trta dobro rodila v letu, ki prihaja, vendar je manifestacija Vincekovo danes prilagojena številnim obiskovalcem, oboževalcem vina in narave. S snegom pokriti međimurski hribčki so kot naročeni za ustvarjanje idilične atmosfere za celodneven sprehod, med katerim vam bodo z vseh strani v degustacijo ponujali izbrana vina, tradicionalne međimurske jedi, zabavali pa vas bodo vedno glasni in veseli domači muzikantje ali t.i. mužikaši.

www.tzbbz.hr www.ipewfestival.com

www.tic-strigova.hr

74 74

www.hrvatska.hr OSREDNJA HRVAŠKA www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


KMEČKI UPOR BITKA PRI STUBICI

SAMOBORSKI PUST

Gornja Stubica 11. 2.

Samobor 11.−21. 2.

Foto: Sven Šams

Foto: Goran Ternjej

Prireditev združuje dogodke, ki so povezani s kmečkim uporom Matije Gubca, in uprizoritev zaključne bitke s topovi, puškami, z legendarnim orožjem kmetov, lokostrelcev, veleposestnikov in kmečke vojske, v kateri sodeluje več kot 100 statistov in 150 članov združenja partnerjev za realizacijo programa. Sijajna uprizoritev zajema potek bitke, neuspešne pregovore in tragični zaključek poraženih kmetov, prijetje Matije Gubca in njegov konec v Zagrebu. Organizirajo se zanimive interaktivne delavnice, ki vabijo in spodbujajo k sodelovanju tako starše kot njihove otroke, ki so preoblečeni v upornike ali veleposestnike, s čimer želijo biti del tega dogodka (največ iz Zagreba).

Najbolj nestrpno pričakovan dogodek v Samoborju je nedvomno tamkajšnji fašnik, razkošen karneval, s katerim prebivalci Samoborja odganjajo mračne sile iz prejšnjega leta, se z njim poslovijo od zime in odprejo svoja srca ter upe prihajajoči pomladi. Samobor je od davnega leta 1885 karnevalska metropola tega dela Hrvaške. Teh dvajset dni njegove ulice prevzame popolnoma brezbrižno veselje, pod tisočimi maskami se skrivajo smeh in vesela pesem, s plesom, pa se pričakuje novo življenje. Pa vendarle ni vse tako brezbrižno, saj traja negotovost vse do sojenja Fašniku, ki je osrednji dogodek karnevala. Takrat se na glavnem mestnem trgu odigra predstava, v kateri Fašnika obsodijo za krivca za vse težave preteklega leta. Nanj usmerijo vso jezo, žalost in nesrečo ljudi. Lutko Fašnika spektakularno sežgejo na pustni torek, s čimer se po prastarem verovanju osvobodimo vseh negativnih vplivov v naslednjem letu. Potem ko je Fašnik kaznovan, se prične vsesplošno veselje, ki bi moralo zaznamovati celo leto.

www.tzdonjastubica.hr www.druzba-vitezova.hr

www.fasnik.com www.tz-samobor.hr

OSREDNJA HRVAŠKA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

75 75


PICOKIADA Đurđevac 22. 2.−24. 6.

RIBIČI SVOJEMU MESTU Koprivnica 31. 3.−1. 4.

Foto: Siniša Milašinović

Foto: Mario Borštnar

Po neuspehu vojske Ulama-bega, da bi z enim samim napadom osvojil đurđevaško utrdbo, se je vojskovodja odločil spremeniti strateški načrt v potrpežljivo obleganje mesta, in sicer da bi s prebivalce stradanjem prisilil k predaji. V trenutkih, ko ni znotraj obzidja utrdbe ostalo nič hrane, razen enega samega petelina, so Đurđevčani v svojem obupu začeli pripravljati načrt. Svoj zadnji zalogaj so s topom izstrelili na turško vojsko. Ulama-beg je nasedel njihovemu načrtu in je, glede na to, da so iz topov streljali s petelini, kar očitno pomeni, da imajo Đurđevčani še dovolj zalog hrane, umaknil svojo vojsko. Pri umiku pa so Đurđevčane uročili in jih poimenovali Picoki. Đurđevčani to legendo praznujejo konec meseca junija z edinstveno scensko predstavo na odprtem. Odvija se na avtentični lokaciji, na mestu, na katerem se je legenda zares dogajala, v predstavi pa sodeluje na stotine statistov, kulturnih amaterjev, konjenikov in profesionalnih igralcev. Ta prireditev je pridobila status nematerialnega kulturnega zaklada Hrvaške.

Sladkovodna riba je pravi gurmanski užitek, z ribolovom v reki pa je povezano tudi romantično vzdušje. Prebivalci Koprivniško-križevske županije gojijo to obliko sprostitve in zabave, saj je zelo sproščujoče sedeti udobno nameščen ob obali reke in čakati tisto pravo ribo, da bo zagrizla. Ravno zato so jedi, ki so pripravljene iz njihovega ulova, še posebej okusne, na manifestaciji Ribiči svojemu mestu pa boste imeli priložnost poskusiti najboljše od najboljših. Na tej manifestaciji se namreč v ogromnih loncih skuha tudi do šeststo litrov tradicionalnega ribjega paprikaša. Najbolj vešči kuharji tekmujejo v pripravljanju najbolj okusnega ribjega paprikaša, rezultate njihovih sposobnosti pa lahko preizkusite tudi vi. Da pa ne boste jedli zgplj tistega, kar vam bodo ulovili drugi, sami poprimite za ribiško palico in si nad posebnim bazenom za ribolov tudi vi ulovite svojo večerjo. www.koprivnicatourism.com

www.tz-djurdjevac.hr

76 76

www.hrvatska.hr OSREDNJA HRVAŠKA www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


DAN CENTRA SVETA

MEDNARODNI VITEŠKI TURNIR »SVETA HELENA«

Ludbreg 1. 4.

Sveti Ivan Zelina 18.−20. 5.

Foto: Darko Gorenak

Foto: Branko Houška

Ko na mizi razgrnete zemljevid sveta, kaj mislite, katero mesto je najbližje njegovemu središču? Ne, to ni prvoaprilska šala! V Ludbregu že od nekdaj verjamejo, da so ravno iz tega hrvaškega mesta opisani starodavni zemeljski krogi, na čigar obodih se nahajajo tudi vse večje evropske metropole. Ravno tako naj bi se v skladu s tem verovanjem na nasprotni strani zemeljske krogle nahajal ludbreški antipod - južnopacifiški otoček Antpodes, ostanek starodavne Antipodravine. V skladu s to zgodbo Ludbrežani vsako leto na tla glavnega mestnega trga dodajo po eno ploščico, ki nosi ime katerega od svetovnih mest. Ta navada se je uveljavila na dan, ko se slavi tudi Ludbergov rojstni dan, Dan mesta, zato se torta slavljenca razdeli med vse obiskovalce, ki so rojeni ravno na ta dan, domače podravsko vino pa se toči neposredno iz mestne fontane. Vsi, ki se imajo za svetovljane, enostavno morajo obiskati center sveta.

Pogumni vitezi se borijo za vašo pozornost. Njihova borba je le del viteških iger, zato naj vas ne bo strah, da bi se kdo poškodoval. Bodo pa uspeli pričarati vzdušje srednjeveških viteških turnirjev. Iskre letijo pod udarci mečev, dame, ščtitonosci in paži pa jemljejo dih z vsakim zamahom. V viteških taborih si lahko ogledate celo skladišče srednjeveškega orožja, pisanih ščitov in pločevinastih kostumov. Če vas bo premagala lakota, pa vas bo okrepila vroča kaša, pripravljena iz že pozabljenih žitaric ali goska pripravljena po srednjeveških recepturah, začinjena z medom. Pred vašimi očmi se odvija obleganje mesta, iz katapulta bo letelo kamenje, ovni pa bodo poskušali prebiti močna mestna vrata. Na viteškem turnirju Svete Helene pa ne boste samo opazovalec, saj se lahko tudi vi pridružite viteškim igram, se preizkusite v streljanju z lokom in popeljete s kočijo ali zajezdite konja. www.tz-zelina.hr www.vitezovi-zelingradski.hr

www.ludbreg.hr

OSREDNJA HRVAŠKA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

77 77


PRAZNIK PERUNIK Donja Stubica 19. 5.

LOVRAKOVI DNEVI KULTURE Veliki Grđevac 25. 5. in 1.−2. 6.

Foto: Nikola Sinković

Foto: TS Bjelovarsko-bilogorske županije

Perunika je s svojo lepoto navduševala že ljudstva iz davne antike. Mite o peruniki so pripovedovali že stari Grki, v naših krajih pa so se skozi stoletja nanjo nanašale številne pravljice. Perunika (iris) se na Hrvaškem obravnava kot narodna rastlina, ta njen status in odnos Hrvatov do svojih naravnih lepot potrjuje ravno Praznik perunik, ki poteka na Hrvaškem v Hrvaškem vrtu perunik. Uživajte v raznih vrstah tega čudovitega cvetja, v vseh njegovih možnih barvnih kombinacijah, s katerimi nas razveseljuje, in v čarobnih vonjih, s katerimi nas očara. Ta zabavni dogodek, na katerem se zberejo vsi ljubitelji cvetja, bodo obogatili tudi koncerti klasične glasbe, romantični cvetlični plesi, tradicionalne jedi in naravni sadni sokovi.

Mate Lovrak si je kot priljubljeni hrvaški otroški pisec, ob čigar zgodbah so odraščale številne generacije najmlajših hrvaških bralcev, zaslužil svojo manifestacijo. Takšno darilo so mu pripravili prebivalci Velikega Grđevca, ki njemu v čast pripravljajo kulturni program v svojem mestu. Ta manifestacija je v glavnem posvečena otrokom, zato postane Veliki Grđevac za nekaj dni mesto otrok, ki se zbirajo v Lovrakovem centru, zasnovanem na črticah iz piščevih del. V centru Kukavica se odvijajo razna športna srečanja otrok iz osnovnih šol, podelitve nagrad in priznanja osnovnošolcem za sodelovanje pri akciji Rad imam Hrvaško ter kreativne delavnice izdelave tradicionalnih spominkov in predmetov, ki so jih navdihnile Lovrakove zgodbe. Pridite in pripeljite svoje malčke, da se seznanijo z zgodbami priljubljenega hrvaškega otroškega avtorja.

www.tzdonjastubica.hr

www.turizam-bilogorabjelovar.com.hr www.tzbbz.hr

78 78

www.hrvatska.hr OSREDNJA HRVAŠKA www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


URBANOVO - DNEVI VINA V ŽUPANIJI ZRINSKIH Medžimurska vinska cesta, 25. 5.−3. 6.

LOREKO sejemski prostor Gudovac 26.−27. 5.

Foto: Denis Perčić

Foto: TZŽ Bjelovarsko-bilogorske

»Urbanovo« je mednarodna tradicionalna manifestacija, s katero se promovira kultura pitja vin s priznanimi vrhunskimi vini in tradicionalnimi kulinaričnimi specialitetami iz Medžimurja. Dogodek poteka na znani Medžimurski vinski cesti in v njenih vinotekah. Uživajte v desetdnevnem programu s sejmi, v festivalu »Pušipela«, »Vinskih igrah«, »Dnevih odprtih kleti« itn.

»Loreko« je sejem lova, ribolova, ekologije in podeželskega turizma, združuje pa celo vrsto privlačnih vsebin, ki so na različne načine povezane z lovom, ribolovom, naravo, ekologijo in s turizmom. V času sejemskih dogodkov je organiziranih veliko razstav in tekmovanj, kot je razstava živih divjih živali, konj in opreme za konje. Sejem poteka že od leta 2009 na sejemskem prostoru podjetja »Bjelovarski sajam« v Gudovcu, tukaj pa so prisotni ponudniki turističnih storitev ter številne domače in tuje turistične agencije.

www.tic-strigova.hr

www.bj-sajam.hr www.tzbbz.hr

OSREDNJA HRVAŠKA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

79 79


»DRAGI NAŠ KAJ« Sveta Nedelja jezero Orešje 27. 5.

VINODAR RAZSTAVA VIN Daruvar 27. 5.−3. 6.

Foto: Edi Kirschenheuter

Foto: Ivica Ives

V stari vasi Cirkveno selo v improviziranih starih podeželskih dvoriščih, na nekaj sto kvadratnih metrih, v naravni okolici se obiskovalcem te gastronomske, etnološke in glasbene manifestacije prikazuje življenje na vasi v svoji izvirni obliki z vsemi lepotami, s čari in privlačnostjo nekdanjega, celo nekoliko pozabljenega, načina življenja. Tukaj se neguje domača, kajkavska beseda, lahko pa tudi vidite, doživite in se s svojimi rokami preizkusite v pranju perila v koritu, sekanju drv, košenju trave, delu na vrtu, hranjenju domačih živali, pripravljanju detelje, zlaganju sena v kopice, delu s starimi orodji – klepanju kose, delu na statvah, cofanju perja, pripravljanju tradicionalnih jedi in pijače – kuhanju žganja, tlačenju zelja, stiskanju grozdja, peki kruha, pripravi ocvirkov, peki odojka ipd. Poleg tega lahko še zapojete in zaplešete, kot je bila nekoč navada ob različnih priložnostih. Takšna prireditev je edinstvena za celotno regijo, zaključek manifestacije pa je v znamenju Festivala glasbene kaj scene.

Manifestacija traja sedem dni, prvi del tedna pa združuje različna strokovna predavanja, strokovna ocenjevanja vin in okrogle mize, ki so posvečene gojenju vinske trte, proizvodnji in ohranjanju vin. Mesto se v zadnjih treh dneh manifestacije (petek, sobota in nedelja) na osrednjem mestnem trgu spremeni iz urbanega v sejemsko središče, ki med ostalim vabi obiskovalce z bogato gastronomsko ponudbo in s sejmom tradicionalnih obrti. Folklorna društva iz cele Hrvaške, letalski piknik, tamburaška glasba v živo, priprava krapov na rašljah (lesenih osteh) in brezplačni koncerti hrvaških glasbenikov vam zagotavljajo zabavo v samem središču mesta. www.daruvar.hr www.tzbbz.hr

www.radiosvn.com www.svetanedelja.hr

80 80

www.hrvatska.hr OSREDNJA HRVAŠKA www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


VITEŠKI TURNIR SREDNJI VEK V HRVAŠKEM ZAGORJU

KELTSKA NOĆ Sisak junij

Gornja Stubica, 11. 6.

Foto: Igor Palotay

Foto: Miljenko Hegedić

Ko meseca septembra nastopi mlaj in se nad mesto Sisak spusti noč, bi si lahko kakšen gost, ki ni seznanjen z dogodki, mislil, da je padel v časovno luknjo in se vrnil v preteklost. Daleč v preteklost, v kateri so s splavi potovali po reki Kolpi, po ulicah Siska pa so se sprehajali vitezi in vile. Nikar se ne prestrašite, to je samo predstava. Prebivalci Siska se s to enourno predstavo, ki poteka na reki Kolpi, spominjajo, kako je nekoč izgledalo njihovo mesto. Po Kolpi pluje povorka, ki jo sestavlja pet splavov, dvajset kolpskih čolnov in kakšnih tristo plavajočih bakel. Na plovilih se bodo neposredno pred pogledi obiskovalcev odigrali prizori iz življenja Keltov in Rimljanov. Vsa plovila bodo bogato okrašena z baklami in podobnimi okrasi, gledalce pa bo po prikazanih dogodkih vodil glas iz zvočnika, ki je postavljen na pogorelski strani Kolpe, na območju, na katerem so nekoč živeli Kelti.

V srednjem veku je bilo sodelovanje na viteškem turnirju vprašanje časti. Samo najpogumnejši in najsposobnejši vitezi so se lahko soočili s svojimi izzivalci. Najboljši pa so na turnirjih zmagovali. Srednjeveški viteški dnevi so sicer že davno za nami, vendar Viteški turnir v Stubici oživi takratni duh in obudi spomine na viteško čast. Rezultat današnjih viteških bojev verjetno ni več tako negotov kot je bil včasih, toda razburjenj ob tem zagotovo ne manjka. Obiščite še muzej kmečkih uporov v Gornji Stubici in se poglobite v junaško srednjeveško dogajanje. www.viteski-turnir.com www.mhz.hr

www.sisakturist.com

OSREDNJA HRVAŠKA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

81 81


KRIŽEVSKO VELIKO SREČANJE Križevci 15.−17. 6.

TEREZIJANA Bjelovar 15.−17. 6.

Foto: Dalibor Brlek

Foto: TS Bjelovarsko-bilogorske županije

Davnega leta 1241 je kralj Bela IV. pred tatarskim navalom skupaj s svojo vojsko zaklonišče našel pod okriljem kalničkih zidov v mestu, ki se je nahajalo ob robu Kalnika. Vztrajnost tatarske vojske pri prodoru v notranjost obzidja in njihovo željo poraziti kraljevo vojsko so onemogočili kalniški kmetje, ki so pogumne vojake hranili z domačimi slivami. Krepčilno sadje je dalo kraljevim vojakom moč, da so lahko zdržali do konca in odbili tatarski napad. Zaradi tega je Bela IV. vsem kmetom, ki so mu pomagali, podelil plemiške nazive. Kraljeva poteza je razjezila Križevske meščane in njihov bes je trajal leta dolgo, vse dokler ni prišlo do naključne poroke nekega kalniškega slivarja in meščanskega dekleta. Njuna poroka je bila ključni trenutek pomiritve. Zato Križevčani dandanes pripravljajo odrske uprizoritve tega dogodka. S predstavo se mestni ključi predajo v roke mestnega sodnika in začnejo se trije dnevi splošnega slavja.

Terezijana je večdnevna kulturna manifestacija, ki priča o davnih časih 18. stoletja, ko je na hrvaškem ozemlju vladala Habsburška monarhija. Cesarica Habsburške monarhije Marija Terezija je za časa svojega življenja uvedla številne pomembne spremembe in reforme. Ukinila je čarovniške procese, uvedla je šolsko obveznost, z dekretom iz leta 1756 pa je osnovala tudi mesto Bjelovar. Prebivalci Bjelovarja še danes proslavljajo svoj nastanek z večdnevno slovesnostjo, ki na ulice mesta privabi številne glasbene, gledališke in športne goste. Pa vendar je najbolj zanimiv dogodek v sklopu Terezijane brez dvoma uprizoritev cesaričinega vstopa v mesto. V tej igri je prikazana zgodovina tega kraja iz časov, ko so na Hrvaškem vladale največje evropske kraljevske družine. www.turizam-bilogorabjelovar.com.hr www.tzbbz.hr

www.krizevci.hr www.spravisce.com

82 82

www.hrvatska.hr OSREDNJA HRVAŠKA www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


POLETJE V MESTU ZRINSKIH

POLETJE V MARIJI BISTRICI

Čakovec 25. 6.−2. 8.

Marija Bistrica 25. 6.−4. 8.

Foto: Rudi Grula

Foto: TSO Marija Bistrica

Čakovčani so hvaležni družini Zrinski, katerih vladavina je v teh krajih prinesla močan ekonomski in kulturni vzpon Čakovca. Zato se v Čakovcu odvija poletni kulturni program v čast družine Zrinski. Poleg predstav, koncertov in razstav, ki jih lahko poleti obiščete v Čakovcu, pa je najbolj zanimiv dogodek menjava straže Zrinskega garda, ki se odvija vsako soboto pred orlom - spomenikom Nikoli Zrinskemu. Po dolgem poletnem kulturnem življenju se čakovsko kulturno poletje zaključi na praznik Marije angelske ali Porcjunkule, glavnega čakovskega praznika, ko se celotno ljudstvo zbere in veseli na koncertih, predstavitvah, starih obrteh, likovnih kolonijah ter lokostrelskih in konjeniških tekmovanjih.

Dvajsetletna tradicija dogodka je povezana s praznikom Matere božje bistriške, ko potekajo koncerti kulturnih in cerkvenih društev iz Marije Bistrice, rezbarske kolonije, različni scenski nastopi, otvoritve razstav, sejemski dnevi ter predstavitve starih običajev »Tragom starih običaja« (Po sledeh starih običajev), zabavni večer »Bistriška noč« in daleč znane nočne procesije s svečami. V času dogodka potekajo srečanja KUD-ov, planincev in pohod po gorski poti, srečanja ter tekmovanja različnih športnih društev, kolesarsko srečanje, gasilske vaje, delavnice in gledališče za otroke ter zabavni večeri. www.info-marija-bistrica.hr

www.tourism-cakovec.hr

OSREDNJA HRVAŠKA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

83 83


DAN EVROPSKE VASI ŠTORKELJ

PODRAVSKI MOTIVI

Čigoć 26. 6.

Koprivnica 29. 6.−1. 7.

Foto: Edvard Bogović

Foto: Marijan Sušenj

Morda bo težko verjeti, vendar je v vasici Čigoć več krilatih prebivalcev kot človeških. V Čigoću namreč živi kakšnih 120 krajanov in poleg njih še kakšnih dvesto štorkelj, ki jih obravnavajo kot stalne prebivalce vasi. Glede na njihovo sožitje je bilo Čigoć razglašeno za prvo evropsko vas štorkelj. V čast temu se organizira manifestacija, v sklopu katere se lahko obiskovalci vozijo s turistično ladjico ali konjsko vprego, sodelujejo v kolesariadi ali odidejo na izlet do Lonjskega polja. Tisti, ki niso navdušeni nad takšnimi aktivnostmi, pa imajo na voljo koncerte in gastronomsko ponudbo avtohtonih jedi iz tega kraja. Bodite tudi vi v sožitju s to vasico, ki so jo štorklje izbrale za svoj dom.

Naivno slikarstvo je avtohtoni hrvaški stil, ki se ukvarja z motivi življenja na vasi v skladu z naravo in vsemi njenimi lepotami. To je življenje podravskih vasi, prostranih polj, gozdov in orne zemlje, kar je glavni razlog, da se v prvem vikendu meseca julija Koprivnica spremeni v ogromen razstavni prostor, ki je posvečen izključno naivni umetnosti. Kakšnih sto priznanih slikarjev razstavlja in na samem kraju ustvarja svoje slike pod jasnim podravskim nebom ter tako proslavlja razkošje in umetniške dosežke t.i. Hlebinske slikarske šole. www.koprivnicatourism.com

www.pp-lonjsko-polje.hr

84 84

www.hrvatska.hr OSREDNJA HRVAŠKA www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


MEDNARODNI SPUST MURSKIH LADIJ

ZAPOVED POD LIPO

Sv. Martin na Muri 7.−8. 7.

Čazma/Miklouš 8. 7.

Foto: Rudi Grula

Foto: Davor Kirin, Franjo Jagatić

V začetku julija se okrog petdeset lesenih tradicionalnih čolnov odpravi od Bad Radkersburga v Avstriji čez Slovenijo do Svetega Martina na Muri. Ta tridnevna ekološka, rekreativna in turistična manifestacija je resnična atrakcija za vse, ki so jim pri srcu adrenalin, ohranjena narava in tradicionalna kultura. Ob številnih zabavnih programih lahko doživite Muro na edinstven način kot oblikovalko in stvarnico bujnega življenja redkih ali celo izginulih vrst flore in favne.

Julij je mesec, ko prebivalci Miklouša in okoliških vasi slavijo svoje starinske običaje in kulturno tradicijo. Izvlečejo skrbno ohranjene starinske predmete in obleke, hiše in ulice okrasijo s tradicionalnimi okraski in v vasi z veseljem pričakajo goste, ki prihajajo na celodnevno druženje. Moški pokažejo, kako se rokuje s starimi orodji, ženske pa ponudijo gibanice ter ostale slane in sladke kolače. Ob svečanem mimohodu se vsi zberejo pod stoletno lipo, kjer vaški starešina prebere šaljivo zapoved. Z različnimi domislicami v zapovedi komentirajo vse aktualne probleme, vendar na tradicionalen način, in pokažejo, kako so se ljudje nekoč spoprijeli s zadevami, ki so jih težile. Zapoved se vedno zaključi s pozivom mladim, naj se veselijo in naj s pesmijo ter plesom odženejo mračne misli. Takšnega razpoloženja se nalezejo vsi obiskovalci slovesnosti.

www.svetimartin.hr

www.turizam-cazmamoslavina.com.hr www.cazma.hr www.tzbbz.hr

OSREDNJA HRVAŠKA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

85 85


POLETJE PRI KRAPINSKEM PRAČLOVEKU Krapina, avgust (vsako nedeljo)

13. DNEVI PLEMSTVA Gornja Reka 13.−15. 8.

Foto: Željko Kovačić, Jakov Radovčić

Foto: Združenje Udruga potkalnički plemenitaši

Ena od impozantnih znamenitosti Krapine je brez dvoma krapinski pračlovek, edinstven vir ponosa ter dokaz krapinske daljne in bogate zgodovine. Obisk Krapine zato ni samo običajen obisk nekega mesta, temveč je tudi obisk slavnega arheološkega najdišča, ene od zibelk človeštva na tem prostoru. V čast te mestne znamenitosti se meseca avgusta na krapinskih ulicah odvijajo raznovrstni programi, združeni pod naslovom Poletje pri krapinskem pračloveku. Za vse obiskovalce dogodkov v sklopu Poletja bo namreč organiziran prevoz s priljubljenim vlakom iz Zagreba. Ko bodo prispeli v Krapino, bo gostom omogočen ogled mesta ob strokovnem vodstvu, sprehodi do Trškega vrha ali izlet na bližnji hrib Strahinjčico. Ravno tako bodo v petih avgustovskih nedeljah na Hušnjakovem organizirani tematski programi: Purgerska nedelja, Nekoč in danes, Nedelja krapinskega pračloveka, Etno nedelja in Festivalska nedelja.

Konec tedna v času praznika Marijinega vnebovzetja v mestu Gornja Rijeka poteka prireditev Dnevi plemstva. Trinajstič zapored organiziramo v bližini dvorca prve hrvaške primadone – grofice Sidonije Rubido Erdody v Gornji Rijeki izbor najboljše plemkinje in najboljšega plemiča ter najboljše princese in najboljšega princa ob zelo bogatem kulturno-zabavnem programu. Manifestacija traja tri dni, na enem mestu pa združuje zelo različne kulturne, športne, duhovne, zabavne, gospodarske in druge vsebine. Prireditev je pomembna zaradi zelo velike obiskanosti, in sicer ljudi z vseh koncev Hrvaške. http://free-kc.t-com.hr/upp/

www.tzg-krapina.hr

86 86

www.hrvatska.hr OSREDNJA HRVAŠKA www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


ŠPANCIRFEST

KAJ SO JEDLI NAŠI PREDNIKI

Varaždin 19.−28. 8.

Vrbovec 24.−26. 8.

Foto: Siniša Sović

Foto: Dražen Breitenfeld

Iz leta v leto je vse več gostov, ki se želijo pridružiti Varaždincem v proslavi, lahko bi rekli, za njih tradicionalnega načina preživljanja prostega časa - ležernih sprehodov po mestnih ulicah, ali kot to Varaždinci popularno imenujejo, španciranja. Za teh deset dni v letu se Varaždin spremeni v pisano ulično zabavišče, mesto smeha in radosti. Na mestnih ulicah nastopajo številni izvajalci, glasbeniki, nastopači, igralci in zabavljači, celotno mesto pa služi tudi kot javni prostor za predstavitev hrvaške tradicije. Stojnice se šibijo pod izdelki tradicionalnih obrti, artefaktov, različnih umetnikov, pod hrano in pijačo, pripravljenijo v skladu s tradicionalnimi običaji ter različnimi spominki. V času Špancirfesta se v Varaždinu lahko izgubite, saj boste pluli po nepreglednem morju domišljije, vaša pozornost se bo vsake toliko usmerila na nek drug dogodek, ne da bi ob tem sploh čutili, kako hitro vam teče čas. Cele dneve se lahko samo sprehajate in na koncu dneva se boste čudili, zakaj je že noč in zakaj je že čas za počitek.

Kontinentalni del Hrvaške je znan po razkošni kuhinji. Vsako mestece ima svoje tradicionalne recepte in posebne načine priprave posameznih jedi. Vrbovčani predstavijo svojo tradicionalno gastronomsko ponudbo konec avgusta v okviru manifestacije Kaj so jedli naši predniki. Celotno mesto v tem času diši po starinskih jedeh, ki jih pripravljajo z veliko ljubezni, tako da bodo njihovi okusi za vedno ostali v spominu obiskovalcev. Še več, Vrbovčani tudi medsebojno tekmujejo v pripravi tradicionalnih jedi, celotno gostijo pa seveda spremljajo tudi športna tekmovanja in glasbeni program. www.vrbovec.hr

www.spancirfest.com

OSREDNJA HRVAŠKA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

87 87


RENESANČNI FESTIVAL

JASKANSKE VINSKE SVEČANOSTI

Koprivnica 30. 8.−3. 9.

Jastrebarsko september

Foto: Ivan Brkić

Foto: TSM Jastrebarsko

Na obzidju starega koprivniškega mesta se v mesecu septembru odvija pravi zgodovinski spektakel. Pod viteškimi šotori vitezi brusijo svoje meče, da bodo nato lahko v dvoboju osvojili roku svoje deklice, lovski sokoli krožijo po zraku in izvršujejo ukaze svojih lastnikov, trgovci in obrtniki pa na ves glas vabijo kupce k svojim stojnicam, ki se šibijo pod težo raznoraznih ročnih del in izdelkov, ki so tipični za daljno preteklost. Po ulicah se širijo mamljive vonjave renesančne kuhinje, eksotičnih živil, ki so jih nekoč uporabljali. Edino pravilo, ki velja na Renesančnem festivalu, je to, da se ne sme z ničimer pokazati, da se dejansko nahajamo v 21. stoletju.

Tradicionalno septembrsko vinsko praznovanje, ki že šestnajst let zapored, in sicer vsako jesen, oglašuje vina in vinarje tega kraja ter napoveduje novo trgatev, je najpomembnejša manifestacija in družbeni dogodek v mestu Jastrebarsko in njegovi okolici. Dogodki pod šotorom na sejmišču se začnejo s tradicionalno povorko od Strossmayerjevega trga do šotora, kjer ognjemet označuje otvoritev svečanosti. Bogat dnevni kulturno-umetniški program in prodajno-degustacijska razstava vina ob kulinarični ponudbi ter večerne zabavne vsebine ustvarijo sloves ne samo dogodka pod šotorom, ampak dogodka, ki ga ne smete zamuditi. Razen dogodkov na vinski cesti v Plešivici in pod sejemskim šotorom so Vinske svečanosti v Jastrebarskem izpopolnjene še z otvoritvijo razstav na temo vin, s konjeniškim in kolesarskim maratonom po vinskih cestah Plešivice, teniškim turnirjem, z vinskim trekingom in s številnimi drugimi dogodki. »Jaskanske vinske svečanosti« so tradicionalni prostor, kjer je predstavljena kandidatka za vinsko kraljico Zagrebške županije.

www.renesansnifestival.hr

www.jastrebarsko.hr

88 88

www.hrvatska.hr OSREDNJA HRVAŠKA www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


VOLODERSKE JESENI

TEDEN KAJKAVSKE KULTURE

Popovača september

Krapina 2.−9. 9.

Foto: Zdenko Cvetko

Foto: Željko Frankol

Ko odrežejo prve grozde trte v voloderskih vinogradih, je znak za pričetek Voloderskih jeseni. Prebivalci Sisačkomoslavačke županije že 41 leto zapored pripravljajo manifestacijo, s katero obeležijo začetek trgatve. Tako bo tudi letos, saj bodo ob bogatem sejmu vina in mošta na manifestaciji nastopile tudi številne folklorne skupine iz cele Hrvaške, na ogled bodo razstave slik, pribora in orodja za vinogradništvo ter sadjarstvo in različna ročna dela, narodne noše ter tradicionalne obrti. V večernih urah se bo program z nastopi številnih pevcev zabavne glasbe prilagodil tudi mladim, zaključek manifestacije pa bo zaznamoval velik ognjemet. Vsem pravim ljubiteljem vina toplo priporočamo, da sredi septembra obiščejo Voloder in sodelujejo v pravem prazniku za njihove brbončice.

V teh sedmih dneh se bodo obiskovalci Krapine lahko prepričali o tem, v kakšni meri je kajkavska kultura še danes živa in aktualna. O tem bodo lahko pričali vsi, ki bodo obiskali razstavi Kaj v besedi, sliki, pesmi in plesu in Kaj najmlajši je najslajši. Ti dve razstavi sta nazoren primer tega, da je kajkavščina še kako pomemben del hrvaške pisane kulture, jezik slikovitega pesništva in številnih poučnih zgodb. Krapina bo v teh dneh gostila tudi sejem Kje se to še lahko kupi, svečano vzdušje pa bo zvočno obogatil koncert Dvajset novih kajkavskih popevk. To je samo en majhen del programa, ki bo potekal na Trgu Ljudevita Gaja, v Galeriji mesta Krapina, v Muzeju evolucije Hušnjakove in v festivalni dvorani. No, že sam sprehod po mestnih ulicah vas bo ponesel v vzdušju znanega zagorskega gostoljubja.

www.popovaca.hr

www.tzg-krapina.hr

OSREDNJA HRVAŠKA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

89 89


PRAZNIK SV. MARKA KRIŽEVČANA Križevci, 7. 9.

MEDNARODNI FESTIVAL ČIPKE Lepoglava 22.−25. 9.

Foto: TSM Križevci

Foto: B. Težak

Razglašen za svetnika tretji po vrsti, rojen na Hrvaškem v Križevcih, s pravim imenom Marko Krizin se je odločil za duhovniški poklic, vpisal je teologijo in filozofijo na Dunaju in v Gradcu, kasneje pa je živel v Rimu. V času tridesetletne vojne je bil v Košicah, kjer je bil skupaj s Melchiorjem Grodzieckim in Istvanom Pongrazcom prijet in mučen, in sicer 7. septembra 1619 (košiški mučeniki). Od leta 1904 se praznuje sveti Marko Križevčan, kanoniziran v Košicah 1. julija 1995. Program proslave dneva svetega Marka Križevčana, zaščitnika mesta Križevci, Koprivniško-križevske županije in Bjelovarsko-križevske škofije poteka v Križevcih od 28. avgusta do 15. septembra, združuje pa številne duhovne vsebine.

Obstaja prepričanje, da so pavlini, beli patri, že pred nekaj stoletji prinesli čipko v hrvaške kraje. Prebivalstvo je takoj prepoznalo lepoto čipke in jo sprejelo kot del svoje tradicije, zato jo negujejo še dandanes. Mesto Lepoglava je še posebej znano poradi svoji čipkarski tradiciji. Prebivalci Lepoglave, ponosni na svojo veščino izdelave čipke in Unescovo uvrstitev lepoglavske čipke na seznam svetovne nematerialne dediščine, v mesecu septembru organizirajo »Mednarodni festival čipke«, s čimer uspešno promovirajo vrednost čipke kot lastne etnografske dobrine. Čeprav je na festivalu mogoče videti tudi bogata čipkarska dela iz raznih evropskih držav, kot so Madžarska, Slovenija, Belgija, Estonija in Španija, so obiskovalcem vedno posebej zanimiva ravno domača dela iz izvirnih hrvaških čipkarskih središč, kot so poleg same Lepoglave tudi Pag, sv. Marija in Hvar.

www.svanakrizevci.info

www.lepoglava-info.hr

90 90

www.hrvatska.hr OSREDNJA HRVAŠKA www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


VARAŽDINSKI BAROČNI VEČERI

JELAČIĆEVI DNEVI Zaprešić 29. 9.−14. 10.

Varaždin 23. 9.−3. 10.

Foto: Helena Huet

Foto: Dražen Breitenfeld

Koncerti v sklopu Varaždinskih baročnih večerov vas ponesejo v preteklost, nazaj za nekaj stoletij, v obdobje, v katerem je bila glasba visoko estetizirana umetnost, razdelana do najmanjših podrobnosti. Številni koncerti, na katerih nam priznani hrvaški in tuji ansambli predstavljajo sodobne interpretacije baročnih del, ustvarijo romantično vzdušje baročnega mesta. Večeri so poleg tega tudi skrajno resnega značaja, če jih pogledamo z muzikološkega vidika, saj se v njihovem programu pogosto najdejo šele nedavno odkrita dela ali dela, ki se še niso izvajala in ki so svoj pravi sijaj uspela pokazati šele danes. S predstavitvami teh del in sodobnih interpretacij že znanih del dosegajo baročni večeri zavidljive rezultate v profesionalnem pristopu baročni glasbi. Naj se žice violin in violončel zatresejo ter naj ponesejo vas in vašo domišljijo na to dolgo glasbeno pot.

Josip Jelačić je hrvaški ban, njegovo ime pa simbolizira težnjo hrvaškega naroda po samostojnosti in neodvisnosti. Svoje burno življenje je preživel v boju za hrvaške narodne interese, pokopan pa je bil leta 1859 v kapeli sv. Josipa v Zaprešiću. Zato Zaprešićani na dan svojega kraja hkrati slavijo življenje in delo tega velikana hrvaške zgodovine. V sklopu manifestacije je v mesecu maju obeležena obletnica smrti, oktobra pa obletnica rojstva bana Josipa Jelačića, poteka pa vrsta kulturnih, športnih in zabavnih dogodkov ob tradicionalnem gospodarskem sejmu. Obiskovalci lahko obiščejo tudi Nove dvore Jelačićeve in si ogledajo lep primer ohranjanja kulturno-zgodovinske dediščine. www.zapresic.hr

www.vbv.hr

OSREDNJA HRVAŠKA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

91 91


KOSTANJADA

ASSITEJ

Hrvatska Kostajnica oktober

Čakovec 15.−19. 10.

Foto: Antun Pavičić

Foto: Mario Jakšić

Ni je jedi iz kostanja, ki je ne bi mogli najti na kostanjadi v Kostajnici. Poleg tega, da boste poskusili različne jedi iz pečenih in kuhanih kostanjev ter slaščice iz okusnega kostanjevega pireja, bodo lahko vsi obiskovalci sodelovali pri nabiranju kostanja. To je priložnost za sprehod po kostanjevem gozdu, zadruženje, pesem in vse ostale stvari, ki zagotavljajo dobro razpoloženje.

Enkrat letno je Čakovec gostitelj gledaliških igralcev, ki so svoje profesionalno življenje posvetili najbolj hvaležni in obenem tudi najbolj zahtevni publiki - otrokom. Ob spremljanju predstave v izvedbi nekaterih najbolj nadarjenih hrvaških igralcev za otroke bodo otroci za uro ali dve enostavno pozabili na vse skrbi, ki obremenjujejo njihove majhne glavice. Zato je v teh petih dneh, ki so namenjeni zgolj otrokom, v Čakovcu izredno veselo vzdušje, polno otroškega smeha in igrivosti, razpoloženja, ki pogosto okuži tudi odrasle. Pripeljite svojega otroka, naj uživa v vrhunskem gledališkem dogodku skupaj s številnimi otroki Međimurja.

www.hrvatska-kostajnica.hr

www.assitej.hr www.czk-cakovec.hr

92 92

www.hrvatska.hr OSREDNJA HRVAŠKA www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


OBRTNIŠKI IN GOSPODARSKI SEJEM KOPRIVNIŠKOKRIŽEVSKE ŽUPANIJE Križevci, začetek novembra

MARTINOVANJE V ZAGREBŠKI ŽUPANIJI Dugo Selo, Samobor, Sv. Ivan Zelina, V. Gorica, Jastrebarsko 11. 11.

Foto: TSM Križevci

Foto: Nada Kozić

Začetki Obrtniškega in gospodarskega sejma segajo v leto 1996, ko je Združenje obrtnikov v Križevcih organiziralo prvo razstavo, na kateri je sodelovalo 30 razstavljalcev in proizvajalcev s tega področja. Od takrat pa do danes je sejem zrasel tako prostorno kot številčno, s skupnimi močmi vseh organizatorjev pa se je izoblikoval v najpomembnejšo gospodarsko manifestacijo v tej županiji. Leta 2008 je sejem še službeno prejel regionalni naziv in je uvrščen na koledar najpomembnejših sejmov v Republiki Hrvaški. Glede na to, da poteka že tradicionalno v mesecu vina oz. okrog martinovega, je eden najbolj priljubljenih dogodkov tudi »Velika martinjska spelancija«, tj. krst mošta po križevskih pravilih. Sejem uspešno povezuje gospodarstvo in turizem z delom programa, ki je namenjen obiskovalcem, kot so modna revija in revija frizerjev obrtnikov, športna tekmovanja, različne izobraževalne delavnice in zabaviščni parki za otroke, degustacije hrane in pijače tega kraja ipd.

Novembra se na dan sv. Martina mošt spremeni v vino. Priljubljeno martinovo, praznik vina, je običaj, ki je globoko zakoreninjen v tradiciji severozahodnih krajev Hrvaške in ga zato še danes praznujemo. V Zagrebški županiji se martinovo proslavlja po številnih mestih in krajih. Med njimi imajo glede tradicije in bogatega programa posebno mesto Dugo Selo, čigar zaščitnik je sveti Martin, ter Samobor, Sveti Ivan Zelina in Velika Gorica. www.tz-samobor.hr www.tzvg.hr www.tzds.hr www.tz-zelina.hr www.tzgj.hr

www.kpc.hr

OSREDNJA HRVAŠKA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

93 93


IVANEŠKI RUDARSKI DNEVI

BOŽIČNA ZGODBA V ČAZMI

Ivanec 2.−4. 12.

Grabovnica 19. 12. 2012−15. 1. 2013

Foto: Branko Težak

Foto: TS Bjelovarsko-bilogorske županije

Ivaneški rudarski dnevi s svojim programom kažejo na pomembnost ohranjanja spomina na tradicionalne oblike družabnega in kulturnega življenja, pa tudi na pomembnost izobraževanja mladega naraščaja o kulturno-zgodovinski dediščini Ivanca. V tem smislu imajo vsi obiskovalci izjemno priložnost, da si lahko ogledajo razstavo starinskih rudarskih predmetov in se tako prepričajo, da je bilo življenje naših prednikov zares težko. Razstavo bodo dopolnila otroška dela na temo rudarstva in rudarske skulpture. Najbolj zanimiv del manifestacije pa bo nedvomno mimohod zgodovinske Ivaneške rudarske čete, ki je zadolžena za sprejem gostov in za to, da se vsi dobro počutijo.

Vse božične zgodbe so romantične in poučne, še posebej, kadar ste gost družine Salaj v Grabovnici. Družina Salaj namreč v božičnem času pripravlja posebno slaščico za vse ljubitelje pravega prazničnega vzdušja. V tem času se na njihovi zemlji razprostira na sto tisoč raznobarvnih žarnic, ki ustvarijo razkošno svetlobno vzdušje in idilo za vsakega obiskovalca. Božični hlevček in jaslice ter okrašenost posesti z raznobarvnimi božičnimi žarnicami in okrasi vam v noči nudijo nepozaben občutek globokega spanca in prebujanja v pravljičen svetu, svetu prave hrvaške božične pravljice.

www.ivanec-turizam.hr

94 94

www.tzbbz.hr www.cazma.hr www.salaj.net www.turizam-cazmamoslavina.com.hr

www.hrvatska.hr OSREDNJA HRVAŠKA www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


SL AV O N I J A


FESTIVAL DOKUMENTARNEGA ROCK FILMA »DORF«

ŠOKAŠKO VASOVANJE Županja 25. 2.−8. 3.

Vinkovci, 4.−7. 3.

Foto: Franjo Andrašević

Foto: TS Vukovarsko-srijemske županije

Ves trud prebivalcev Županje pri ohranjanju neprecenljive kulturne dediščine Šokcev se pokaže med to proslavo, ki je utemeljena na razkošju in bogastvu slavonske tradicije. Kot da bi bile ugrabljene iz muzeja, se po mestnih ulicah sprehajajo razkošno okrašene kočije in konji, ki jih vodijo ponosni kočijaži, oblečeni v najlepše slavonske noše. Pustno povorko, vedno zelo zanimivo za goste ne glede na to, od kod prihajajo, pa vedno spremljajo primerni običaji - žganjekuha in slavonske koline. Tudi letos se bo vsa ta pisanost dogodkov še obogatila z gostujočimi folklornimi skupinami iz ostalih delov Hrvaške in tujine.

Če glasbeni dokumentarci povezujejo sliko in zvok v popolni obliki, potem DORF povezuje ljubitelje filma in glasbe na zagotovo najboljši način. V navdihujočem okolju mesta Vinkovci uživajte v nekonvencionalnem Festivalu dokumentarnega rock filma iz Hrvaške in drugih držav. Žanri raznovrstnih inovativnih filmskih zgodb o glasbenih idolih ne bodo navdušili samo zaljubljencev v dokumentarni film, temveč tudi filmske laike, ki bodo letos lahko uživali v številnih delavnicah, izložbah, promocijah knjig in, seveda, koncertih. www.dorf-vk.com

www.tz-zupanja.hr

96 96

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR


V SVETU PRAVLJIC IVANE BRLIĆ MAŽURANIĆ

PO POTEH TRENKOVIH BIRIČEV

Slavonski Brod 15.−20. 4.

Kutjevo maj

Foto: Josip Perčević

Foto: Zlatko Burivoda

Ivana Brlić Mažuranić je hrvaška pisateljica nekaterih najlepših zgodb za otroke, ki je del svojega življenja preživela v Slavonskem Brodu. Zato prebivalci Broda vsako leto proslavljajo njen rojstni dan in se predajo razigrani domišljiji. Teden dni, kolikor traja manifestacija, je celo mesto prizorišče otroških srečanj in dogodkov, kot so literarne, gledališke, likovne in foto delavnice. Srečanje otrok se prične s predstavo, ki se odvija na Ivaninem trgu, in sicer pred hišo, v kateri je živela slavna pisateljica. Zaključi pa se z vrnitvijo mestnega ključa županu in svečano predstavo v Osnovni šoli Ivane Brlić Mažuranić, ki je po vsej Hrvaški znana kot “pisana šola”, saj je od zunaj in znotraj poslikana z junaki iz Ivaninih zgodb.

Prebivalci Kutjeva ne zamudijo nobene priložnosti za zabavo s svojimi gosti. Tako proslavljajo tudi obisk Marije Terezije, ki je v Kutjevu bivala davnega leta 1741. Prebivalci Kutjeva niso pozabili na čast, ki jim jo je s tem izkazala in zato ta dogodek proslavljajo z veliko predstavo, ki nas brez težav zapelje in odpelje tri stoletja nazaj v preteklost. V mestu poteka svečani mimohod zgodovinskih likov, pihalne glasbe in različnih združenj, pred Dvorcem Kutjevo pa pripravijo gledališko predstavo, ki bo bolj podrobno opisala, kako je to izgledalo v tistih časih. www.tz-kutjevo.hr

www.slavonski-brod.hr www.usvijetubajki.org

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

97 97


FESTIVAL DUHOVNE GLASBE »BONOFEST« Vukovar 11.−12. 5.

LETNI SPOMLADANSKI OBHOD KRALJICE ALI LJELJE Gorjani, 23. 5.

Foto: Design Studio D

Foto: TS Osječko-baranjske županije

V dveh večerih se bodo na Festivalu duhovne glasbe »Bonofest« v Vukovarju predstavili številni tako znani kot manj znani mladi glasbeniki, njihove skladbe pa bo izbrala strokovna žirija. Razen tega, da je namen festivala pokazati lepoto in bogastvo duhovne glasbe, gre za spodbudo, naj tekstopisci in skladatelji sestavljajo nove duhovne skladbe, poleg tega pa se prenaša sporočilo o lepoti vere in človekovi potrebi po duhovnosti. Festival ima tudi simboličen pomen, saj ta glasbena in duhovna obnova poteka v Vukovarju, ki se je moral spoprijeti z materialno in duhovno obnovo po domovinski vojni.

Običaj ljelje, ki v Gorjanih poteka na dan duhov, poteka že od začetka minulega stoletja. Skupina deklet iz vasi, oblečenih v kostume kraljev in kraljic, se zbere na maši. Po maši pred cerkvijo zaplešejo kolo, pri tem jih pa spremlja glasba tamburašev. Iz cerkvenega dvorišča se nato napotijo na obhod po vasi in obiščejo domove tistih vaščanov, ki si to želijo. Ljelje širijo dobro razpoloženje, smeh in pesem. Običajno jih pri tem spremljajo en godec – gajdaš – in dva moška berača. Če primerjamo današnje fotografije ljelj s tistimi iz začetka 20. stoletja, lahko opazimo, da se bistveno ne razlikujejo.

www.filipjakov-vu.com

www.tzosbarzup.hr

98 98

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR


POMLAD V ORAHOVICI

HRVAŠKI FESTIVAL ENOMINUTNIH FILMOV

Orahovica 27. 5.−3. 6.

Požega, 28.−29. 5.

Foto: Josip Nemec

Foto: D. Mirković

Z večdnevno manifestacijo Pomlad v Orahovici se vrata Orahovice odprejo obiskovalcem iz celega sveta. Ta prireditev uradno označuje začetek poletne turistične sezone v Orahovici. Program je raznovrsten in vsebuje nekaj za vsak okus. Tiste, ki imajo radi šport, bodo brez dvoma razveselila športna tekmovanja v malem nogometu ali turnir v kegljanju, medtem ko bodo obiskovalci, ki so željni kulturnega programa, našli miren kotiček v kateri do gledaliških predstav. Glasbeno občinstvo bo lahko uživalo v nastopih folklornih skupin in na koncertih domačih pop in rock zvezd.

Za filmske ustvarjalce format enominutnega filma je prav poseben izziv. Takšen format zahteva precejšnje prilagoditve v izoblikovanju in realizaciji idej. V zgolj eni minuti mora film vsebovati vse sestavne elemente zgodbe; zaplet, vrhunec in razplet dejanja. Poleg tega enominutni filmi pogosto privlačijo tudi filmske amaterje, ki nimajo možnosti ustvarjanja velikih projektov, kar pa ne pomeni, da nimajo za to potrebnih kakovosti in sposobnosti. Zbirko filmov vseh žanrov, tem in sporočil, katerih edina skupna vodilna nit je enominutno trajanje, pa si poglejte na požeškem festivalu enominutnih filmov, ugled katerega v zadnjih letih beleži precejšnjo rast.

www.orahovica.hr

www.crominute.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

99 99


GRAND PRIX KUTJEVO

SLATINSKO KULTURNO POLETJE

Kutjevo junij

Slatina junij−avgust

Foto: Zlatko Burivoda

Foto: Robert Turkalj

Grand Prix Kutjevo je mednarodni konjeniški turnir v preskakovanju ovir. Večletna tradicija vzreje rasnih konj in vrhunski jezdeci naredijo ta turnir tako priljubljen in izjemno obiskan. Jezdeci iz Avstrije, Madžarske, Slovaške, Slovenije in Nemčije govorijo o Kutjevskem turnirju da ga imajo še posebej radi in da ga vedno radi obiščejo. Ravno zaradi tega skušajo poleg domačih tekmovalcev tudi tuji osvojiti naklonjenost žirije in občinstva ter se trudijo, da bi si ravno njihovo znanje v preskakovanju ovir zaslužilo najvišjo oceno. Zaradi gracioznih gibov in skladnega odnosa med konjem in jezdecem to tekmovanje v bistvu v marsičem meji na umetnost, kutjevski Grand Prix pa je idealna priložnost, da se o tem prepričate tudi sami.

Poletni gosti mesta Slatina bodo prijetno presenečeni ob raznovrsnosti kulturnih dogodkov, ki bodo Slatino med poletjem spremenili v pravo zibelko kulture. Na ulicah in v mestnih parkih se bodo odvijali programi, ki bodo mestu dali popolnoma nov izgled, vsem, ki bodo sodelovali, pa bodo podarili neko popolnoma novo občutljivost glede odnosa do kulture in umetnosti. Ključ do takšnega uspeha leži v raznolikosti. Natančneje, v Slatini boste lahko v teh dneh našli katerikoli način kulturnega izražanja, ki vam ustreza - gledališke predstave, glasbene koncerte, projekcije filmov, razstave, predstavitve starih obrti, kulinaričnih specialitet, skozi vse te dogodke pa vas bo spremljal pravkar objavljen kulturno-turistični vodič.

www.tz-kutjevo.hr

www.tz-slatina.hr

100 100

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR


BARANJSKO FANTOVSKO KOLO−BEĆARAC

BRODSKO KOLO Slavonski Brod 2.−17. 6.

Draž, 5.−6. 6.

Foto: Darko Janković

Foto: Antonio Sobol

Slavonski Brod je znan po svojih tradicionalnih manifestacijah, med katerimi je najbolj slavno ravno Brodsko kolo. Nekoč so se ob praznovanju Dneva sv. Stipana prebivalci Broda zbirali na glavnem mestnem trgu in plesali veliko Brodsko kolo, ki je pogosto povezalo tudi na stotine prepletenih rok razkošno napravljenih šokaških fantov in mladih žena. Še danes celo mesto živi za kolo, vendar je program, ki ga prirejajo ob tej priložnost, vendarle malo drugačen. Obiskovalci lahko dandanes obiščejo različne etnografske in likovne razstave, se udeležijo otroških srečanj, sejma tort, srečanja konjskih vpreg in tekmovanja v preskakovanju ovir na konjih in dvovpregi. Poleg tega pa se po celem mestu razlega glasba, ki jo izvajajo na srečanjih izvirnih pesmi in folklornih skupin, največ pozornosti pa vedno vzbudi izbor za najlepšo Hrvatico v narodni noši. Sprostite se in ponudite roko, dobro se primite in ne dovolite, da se Brodsko kolo prekine.

Baranjci so znani tudi po tem, da vsako njihovo srečanje spremlja vsesplošno veselje. Na kakršnemkoli praznovanju v Baranji vam nikoli ne bo dolgčas. Dokaz za to je tudi baranjski bećarac v Dražu. Poleg nastopov številnih folklornih skupin, narodnega kola in razkošnih gostij jedi in pijač, boste lahko v Dražu izbrali najlepše dekle in mlado ženo, sodelovali pri revijah zanimivih delovnih oblek in razstavah ročnih del, starega pohištva, orodij ter skrivnostnih predmetov iz babičine skrinje. Zadetek v polno, če vas zanima tradicija baranjskega kraja. Pa tudi vesela zabava, seveda! www.draz.hr

www.brodsko-kolo.com www.fa-broda.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

101 101


POLETJE V PAKRACU

PESMI IZ PODRAVINE IN PODRAVJA

Pakrac 14. 6.−1. 7.

Pitomača 15.−16. 6.

Foto: TSM Pakrac

Foto: Marijan Begović

Prebivalci Pakraca proslavljajo svojo srednjeveško zapuščino z manifestacijo Poletje v Pakracu, ki je multimedialna tako po vsebini kot po značaju. Poleg gledaliških predstav in koncertov različnih žanrov lahko obiskovalci spremljajo tudi številna športna srečanja, kot so kolesariada, turnir v malem nogometu, gorski kolesarski maraton ali seminar borilnih veščin. Vsi ti dogodki so v znamenju srednjega veka, časa, ko so v Pakracu bivali templarji in ivanovci, mesto pa je imelo pomembno ekonomsko vlogo zaradi svoje kovnice denarja, ki je bila v tem času tudi prva in edina v celotni Hrvaški.

Prepoznavnost tega področja so pesmi iz krajev ob Dravi, ki jih označujejo skupne posebnosti v glasbi in verzu, raznovrsten razpon značilnosti – od široke melodične elegičnosti tukajšnjih ravnic do podeželske igrivosti ljudskih plesov, priložnostnih napevov in šaljivih zgodb. Glasbeni festival »Pjesme Podravine i Podravlja«, na katerem vsako leto nastopajo znani izvajalci hrvaške tradicionalne glasbe, je posvečen ohranjanju ljudske, sodobne pesmi, ki se opira na glasbeno in pesniško tradicijo hrvaških krajev ob reki Dravi. Prvi petkov večer je rezerviran za pesmi iz Podravine, sobota pa je v znamenju glasbenikov iz Podravja, tj. prostora, ki v precejšnji meri zajema Slavonijo in Baranjo ter številne tamburaške skupine in soliste.

www.pakrac.hr www.tz-pakrac.hr

www.pitomacafestival.hr

102 102

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR


ĐAKOVŠKE VEZENINE

POLETJE V VALPOVU

Đakovo 15. 6.−8. 7.

Valpovo 19.−25. 6.

Foto: Željko Brzica

Foto: Predrag Matijanić

Đakovo poleti praznuje svojo dolgo in bogato tradicijo. Združeni v edinstveni julijski manifestaciji se namreč v Đakovu predstavljajo trije različni vidiki kulturne tradicije Slavonije: folklora, v okviru katere lahko obiskovalci uživajo v sklopu številnih glasbenih programov, gastronomija, pri kateri v svoji raznovrstnosti prednjačijo slavni ribji paprikaš, čobanac in đakovački kulen ter tradicija vzreje konj, katere razkošje se predstavi na konjeniških tekmah na đakovškem hipodromu. Tudi letos bodo vsi ljubitelji kulturne dediščine Slavonije in Baranje uživali v tisočih narodnih nošah, glasbi, plesih in običajih, na katere so v teh krajih še posebej ponosni. Vsi ti bodo sodelovali tudi v pisanem in veselem svečanem mimohodu.

Poleti v celi Slavoniji kar doni od veselja in slavnostnih prireditev. In tudi Valpovo v zadnjem tednu junija ni izjema. V Valpovu se namreč skozi sedem junijskih dni obiskovalcem že 42 let predstavljajo različna amaterska umetniška združenja. Tako se bo tudi na to jubilejno leto na ulicah odvijala srečanja izvirne folklore konjskih vpreg, pevskih zborov in amaterskih pevcev. Vendar pa slavonsko slavje ne bi bilo popolno, če prebivalci Valpova ne bi poskrbeli tudi za bogato ponudbo tradicionalnih jedi in pijač. Vse to zagotavlja evforično vzdušje vsem obiskovalcem, ki v teh dneh odprtega duha obiščejo Valpovo, v želji, da bi se razveselil in užival v bogati tradiciji Valpova. www.valpovo.hr

www.tz-djakovo.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

103 103


OSIJEŠKO KULTURNO POLETJE

OSIJEŠKE POLETNE NOČI

Osijek 29. 6.−21. 7.

Osijek 29. 6., 27. 7. in 31. 8.

Foto: Marin Franov

Foto: TSM Osijek

Osiješka Tvrđa, nekoč prizorišče burnih zgodovinskih dogodkov, se poleti spremeni v prizorišče vrhunskih umetniških programov. Manifestacija Osiješko kulturno poletje se namreč odvija ravno na osijeških trgih in ulicah. Tako njegovo baročno vzdušje krasi številne gledališke predstave, umetniške uprizoritve, razstave, koncerte in književne ter filmske večere. Seveda je potrebno posebej izpostaviti predstavitve domačih osijeških umetnikov. Najavljeni pa so tudi nastopi gostov iz vseh krajev Hrvaške in tujine.

Poletni meseci se v Osijeku končujejo z veseljem za vse starosti in okuse. Po vsem mestu se odvija vrsta predstav, tako scenskih kot glasbenih, namenjenih zabavi otrok in odraslih. V gostinskih objektih se pripravljajo daleč naokrog znane slavonske jedi. Posebno doživetje v teh dnevih je sprehod vzdolž obale reke Drave. Obiščite Osijek in se tudi sami prepričajte o slavonski gostoljubnosti, o kateri se toliko govori. www.tzosijek.hr

http://ljetokulture.osijek.hr/

104 104

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR


ŽETEV IN MLATEV V PRETEKLOSTI

FIŠIADA Slavonski Brod 6. 7.

Županja julij

Foto: Zvonimir Tanocki

Foto: Danko Dorić

Opravila, ki so povezana z letno žetvijo, so se vtkala v družabno in tudi kulturno življenje Slavoncev u taki meri, da so sčasoma postala, ne samo eksistencialna nuja, temveč tudi simbol delavnosti ljudi iz tega kraja. Zato se je vedno prava atrakcija udeležiti manifestacij, ki poleg težkega dela poudarjajo tudi lepoto žetvenih običajev. Tako lahko, na primer, obiskovalci Županje v mesecu juliju uživajo v nošah, ki so bile namenjene samo za te vrste opravil, in tudi v jedeh in pijačah, ki so bile značilne za ta letni čas. Poleg običajev, ki spremljajo samo žetev, se v času manifestacije razstavljajo tudi ročna dela bošnjaške šlinge do gradiščanskih bučk, obiskovalce pa razveseli tudi vožnja z vprežnim vozom. Obiščite Županjo in si dovolite, da vas prevzame duh tukajšnjih delovnih ljudi.

Fiš, pikantna ribja juha, je en izmed zaščitnih znakov slavonske kulinarike ter ena izmed tistih jedi, ki jih ob obisku Slavonije enostavno morate poskusiti. Če se boste v začetku julija mudili v Slavonskem Brodu, se ne boste mogli izogniti prijetnim vonjavam, ki se širijo ob obali reke Save. Takrat se namreč zberejo kuharski mojstri fiša na tekmovanju, kjer skušajo dokazati, da je ravno njihov fiš najboljši. Na ladijski Fišijadi se tako zbere tudi do 150 tekmovalcev, vzdušje pa dodatno popestrita slavonsko vino in vesela tamburaška pesem. www.tzgsb.hr

www.tz-zupanja.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

105 105


MIHOLJAŠKO VASOVANJE

KULTURNO POLETJE V POŽEGI

Donji Miholjac 9.−12. 7.

Požega 15. 7.−15. 8.

Foto: Melia Vidaković

Foto: D. Mirković

Donji Miholjac je štiri dni prizorišče tradicionalne revije slavonske folklore. Na ulicah Donjega Miholjca se zbirajo kulturno-umetniška društva Slavonije, pa tudi iz ostalih hrvaških krajev. To je redka priložnost, da se na enem mestu zbere takšno število različnih folklornih skupin. Mimohod in nastopi KUD vas privabljajo z veseljem, pesmijo in plesom, razstave slik in etno-razstave prikazujejo lepote nekdanjega vsakdana, vonjave v zraku pa vas bodo prepričale, da boste poskusili tudi znane gastronomske specialitete Slavonije.

Sprehajališče Stari grad je priljubljena točka sprehajalcev iz Požege. Predvsem v mesecih juliju in avgustu so na območju sprehajališča na voljo številni kulturni dogodki, kot so koncerti in gledališke predstave. Med sprehodom lahko uživate v zvokih klasične glasbe, sodelujete na koncertih domačih pop izvajalcev, obiščete kakšno razstavo ali si pogledate gledališko predstavo. Vrhunec Kulturnega poletja v Požegi predstavlja Festival sodobne hrvaške književnosti, na katerem kakšnih deset najpomembnejših hrvaških književnikov predstavlja svoja dela in na samem mestu pripravlja zbirko del, pri čemer sodeluje tudi občinstvo.

www.tz-donjimiholjac.hr

www.pozega-tz.hr

106 106

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR


ROMANJE NA PRAZNIK MARIJINEGA VNEBOVZETJA

ROKOVO Virovitica 5.−16. 8.

Aljmaš, 14.−15. 8.

Foto: Dario Vranek

Foto: Antonio Sobol

Sveti Roko je zaščitnik mesta Virovitica, zato naj vas ne preseneti, da so se Virovitičani odločili, da bodo ravno 16. avgusta, na Dan sv. Roka, slavili tudi dan svojega mesta in ga označili za osrednji dogodak večdnevne manifestacije, ki se imenuje Rokovo. Sami Virovitičani pravijo, da proslavljanje Rokova raste iz leta v leto. Nekoč je bila ta manifestacija nič več kot preprost sejem, danes pa je s svojim programom prerasla v pravu maratonsko slovesnost. V teh dneh prav vsa Virovitica živi v znamenju vsesplošnega veselja, kulturni program in neizogibna športna srečanja pa to vzdušje v celoti upravičijo. Rokovo na privlačen način združuje novo in staro. Spoznajte bogastvo virovitiške tradicije in se hkrati zabavajte ob nastopih zvezd zabavne glasbe.

Na tisoče vernikov roma na praznik Marijinega vnebovzetja v svetišče Aljmaš, ki je najbolj znano marijansko svetišče v Osiješko-baranjski županiji. V zadnjih letih je to svetišče doživelo enega najsijajnejših trenutkov v svoji štiri stoletja dolgi zgodovini. Nova cerkev Marijinega obiska s kipom Matere Božje je namreč zgrajena na istem mestu, kjer je nekoč stala stara cerkev in mnogi verniki se strinjajo, da je ta še veličastnejša od nekdanje. Zato ne zamudite izjemne duhovne izkušnje, ki vam jo nudi to svetišče. www.svetiste-aljmas.hr

www.rokovo.com

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

107 107


GLASBENO POLETJE V NOVI GRADIŠKI

VUKOVAR FILM FESTIVAL

Nova Gradiška 18.−19. 8.

Vukovar 25.−29. 8.

Foto: Željka Idžotić

Foto: Vukovar film festival

Kulturno-glasbena prireditev poteka na odprtem prizorišču, na mestnih ulicah in prostorih, ki ponujajo obilico kulturnih dogodkov – razstave, koncerte resne glasbe, rock, zabavne in tamburaške glasbe, folkloro, za vse to pa poskrbijo znani umetniki s hrvaške glasbene scene. Manifestacija ima že 16-letno tradicijo.

Znova prihaja reka filmov! Reka Donava simbolično povezuje vse države, skozi katere teče ali na katere vpliva zaradi svoje bližine. Tako tudi Vukovar film festival postaja vpliven prikaz ene izmed najvitalnejših svetovnih kinematografij – filmov podonavskih držav. Projekcije filmov na obali reke na t.i. donavskem šlepu (rečnem splavu) ali v dvorani hiše nobelovca Ružićke, gostoljubnost domačinov v duhu prijetnega vzdušja in avtohtonih gurmanskih specialitet pozivajo k druženju in pričajo, da Vukovar in Donava imata tisto »nekaj«, kar se ne more opisati z besedami. Lahko se samo doživi.

www.ngljeto.com

www.vukovarfilmfestival.com

108 108

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR


MEDNARODNA NOČ NETOPIRJEV

OLIMPIADA STARIH ŠPORTOV

Papuk 27. 8.

Brođanci 30. 8.

Foto: Vlatka Dumbović

Foto: Marin Janković

Netopirji, sesalci, ki krožijo po nočnem nebu nad našimi glavami in iščejo hrano, so glavni junaki številnih grozljivih zgodb. Vendar so netopirji tudi zelo ekološko pomembni. Oni so namreč najboljši pokazatelj čistega okolja. Glede na dejstvo, da na hrvaškem živi kar 35 vrst netopirjev od vseh 45 znanih vrst na evropskem območju, s tem dokazujejo, da je hrvaški zrak še vedno med najbolj čistimi v Evropi. Še posebej veliko število netopirjev živi v naravnem parku Papuk, ki je tudi kraj praznovanja mednarodne noči netopirjev. Obiščite Papuk in se prepričajte o njegovi lepoti ter sodelujte na katerem od predavanj priznanih hrvaških strokovnjakov na temo zanimivega živalskega sveta netopirjev.

V kakšnih športih so naši predniki merili moči in sposobnosti? S tem podatkom se ne ukvarja pisana zgodovina. Njihovih opisov ne boste našli v zgodovinskih knjigah. To boste odkrili, če boste poslušali zgodbe svojih dedkov in babic. Ali pa če boste obiskali olimpiado starih športov. V Brođancih se namreč odvija tekmovanje v raznovrstnih starinskih športih, s katerimi so se kratkočasili pastirji na paši, poljedelci med predahom od dela in otroci pri igri. To so športi, s katerimi so nekoč mladeniči poskušali narediti vtis na svoje izbranke ali pa so v njih tekmovali z mladeniči iz sosednjih vasi. Danes pa športne discipline, kot so vlečenje vrvi, metanje kamenja, metanje podkev ali tek v vrečah, niso resnega tekmovalnega značaja, poskrbijo pa, da se dobro zabavajo tako tisti, ki v igrah sodelujejo, kot tudi navijači.

www.pp-papuk.hr

www.opcina-bizovac.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

109 109


JESEN V BARANJI Beli Manastir september

NA OBISKU PRI STARIH ČASIH Otrovanec september

Foto: Ivica Bela

Foto: Josip Mikolčić

Baranja se jeseni odene v kolaž barv jesenskih plodov. Kamorkoli vam bo segel pogled, se bodo na sliki mešali odtenki rdeče, rumene in rjave. To je čas, ko se iz baranjskih dimnikov širijo opojne vonjave domače kuhinje, ko se kuha žganje in pripravlja ozimnica. Celotno razkošje tradicionalnih baranjskih jedi pa se lahko v teh dneh najde na enem samem mestu - v Belem Manastirju. Preden pa se odločite, iz čigavega lonca boste najprej poskusili hrano, si poglejte katero od stojnic, na katerih domačini predstavljajo stare obrti in rokodelstvo. Prijetno vzdušje bodo dopolnile številne folklorne skupine z izvedbami pristnih baranjskih pesmi.

Prireditev lahko opišemo kot ogled vaške posesti s predstavitvijo številnih etnoloških znamenitosti tega dela Podravine. Tukaj lahko vidite, kako so živeli naši pradedki in prababice, lahko si ogledate predstavitev starih obrti in poklicev – izdelavo lesenih skled strugank, izdelavo sodov, tkanje, kovanje, struženje lesa, kuhanje žganja, bučnega olja, prikazovanje starih družbenih običajev, folklore in noš, ustvarjanje umetniških del – slik s tehniko olja na steklu. Ta del Podravine je specifičen tudi v narodni glasbi, kjer prevladujejo cimbale in violine, ki se tukaj igrajo. Ko govorimo o starih časih in posestvu »Zlatni klas«, so konji obvezen del zgodbe tudi na tej prireditvi, kjer imajo obiskovalci možnost jezdenja in vožnje na vozu s konjsko vprego in v kočiji.

www.tzbaranje.hr

www.pitomaca.hr

110 110

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR


FESTIVAL »ZLATNE ŽICE SLAVONIJE« Požega 1.−4. 9.

TRGATEV V ILOKU Ilok 9.−11. 9.

Foto: Foto Knajs

Foto: Sergio Gobbo

Če želite spoznati pravo slavonsko glasbo, je to festival, ki ste ga iskali. Zlate žice slavonije je namreč festival, ki predstavlja izključno glasbo nepreglednih slavonskih ravnin, zvok tamburice in ljubezenske verze do družine, ljubljenih oseb in domovine. S programom festivala si boste privoščili nepozabno potovanje po dolgi glasbeni tradiciji Slavonije, poleg tega pa boste imeli priložnost, da se seznanite tudi s sodobno glasbo, s pesmimi, ki kraljujejo na radijskih glasbenih lestvicah. Glede na to, da Zlate žice Slavonije uspešno združujejo tradicijo in glasbo, bo svojo zabavo našel prav vsak obiskovalec.

V najvzhodnejšem delu Republike Hrvaške – v mestecu Iloku – poteka iloška trgatev že od leta 1962. Nastala je iz starega običaja, vezanega na Srijem, ko so se zbirali vaščani v času začetka trgatve z namenom, da bi pazili na vinograde (pudarine), se pripravili na delo in proslavo ob dobri letini ter se vsekakor družili. Na manifestacijo lahko pridete prek posebnega izletniškega programa »Traminac express« ter uživate v dnevnih in večernih kulturno-zabavnih vsebinah – od ohranjanja običajev v vinogradih, strokovnih in zabavnih delavnic ter predstavitev, razstav, športnih dogodkov do folklornih in koncertnih vsebin ter vsekakor spremljevalne enološke in gastronomske ponudbe, ki se povečini ponuja v starem jedru – trdnjavi.

www.pozeskifestival.hr

www.turizamilok.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

111 111


VINKOVŠKE JESENI

ROMBERGOVI GLASBENI VEČERI

Vinkovci 17.−19. 9.

Belišće, 5., 12., 19. in 26. 11., 3. 12.

Foto: Darko Puharić

Foto: Darko Jančikić

Vinkovčani znajo pogosto reči: Kdor je enkrat doživel prijetne Vinkovške jeseni, se bo brez dvoma še vračal! In res, težko se je ubraniti čarom, ki jih boste s strani Vinkovčanov deležni v teh desetih jesenskih dneh, saj vas bodo z njimi netrudni domačini zasipali z vseh strani. Celo mesto skupaj s svojimi obiskovalci živi na krilih pesmi in plesa. Vinkovške jeseni so namreč srečanje folklor, ki ne neguje samo slavonskoe tradicije, temveč tudi običaje iz vseh krajev na Hrvaškem, in na ta način proslavljajo letni čas, ko narava nagradi naše celoletno delo. Bolj ko je pesem gromka in smeh prodoren, večja je hvaležnost Vinkovčanov za dobro letino, pa se jim pridružite tudi vi in doživite vzdušje preteklih časov v sedanjosti.

Sigmund Romberg je eden pomembnejših skladateljev z začetka 20. stoletja. V času njegovega bivanja v Ameriki je napisal številne operete in glasbo za filme, od katerih so nekateri dosegli izjemen svetovni uspeh, kot na primer film The White Lilac. Na seznamu njegovih glasbenih sodelavcev se je nahajal tudi George Gershwin. Del svojega otroštva je Romberg preživel v Belišću, zato se prebivalci Belišća še danes radi spomnijo svojega najbolj znanega sokrajana. In kako to naredijo, si lahko ogledate kar sami, če obiščete manifestacijo Rombergovi glasbeni večeri, ki je posvečena promociji amaterskega gledališča. www.belisce.net

www.vk-jeseni.hr

112 112

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR


ME ST O Z A G R EB


MENJAVA STRAŽE POLKA KRAVAT Zagreb januar−december

SVETOVNI POKAL SNEŽNA KRALJICA 2012 Zagreb, 3. in 5. 1.

Foto: Vladimir Superina

Foto: Studio Hrg

»Kravat pukovnija« je hrvaški polk lahke konjenice iz 17. st., ki je poleg izjemnega junaštva vojakov prepoznaven po svoji uniformi oz. pisanih rutah, ki so jih vojaki nosili okrog vratu in po katerih je kravata dobila svoje ime. Ruta, zvezana v vozel, je postala modni detajl in je že takrat bila znana po etničnem imenu Hrvatov. V Nemčiji se imenujejo Krobatten, v Franciji pa Cravates. Leta 1664 je kravata prejela še službeno potrdilo o izvirnosti z ustanovitvijo hrvaškega polka »Royal Cravattes« v sklopu francoske kraljeve vojske. Turisti se lahko spoznajo ne samo s to zgodbo, ampak tudi z drugimi zanimivostmi, če se kakšnih dvajset minut pred poldnevom odpravijo do Gornjega gradu. Vsaka menjava straže se prične z atraktivno ceremonijo pripravljanja straže in pregledovanja orožja, pri čemer sodeluje 12 vojakov in konjenikov, ki se razporedijo na določene položaje: Markov trg (bočni vhod v Markovo cerkev), Trg bana Jelačića in Kip Matere božje na Kaptolu. Družbo jim delajo orožarji, trobentači, bobnarji, zastavonoše in poveljnik, s celotnim programom pa turisti doživijo pozabljeno tradicijo vojakov iz slavne zgodovine.

Naslednja sezona Svetovnega pokala Audi FIS »Vip Snow Gueen Trophy« oz. Snežna kraljica bo potekala v torek 3. januarja 2012 v nočnem slalomu za ženske in v četrtek 5. januarja 2012 v nočnem slalomu za moške. Tekmovanja na Sljemenu se bo udeležilo okrog 75 smučark in 75 smučarjev, ki predstavljajo najboljše svetovne posameznike v slalomu iz približno 28 držav s štirih celin, poleg tega pa je še 400 članov iz njihovih ekip in službenega osebja. Snežna kraljica je že tradicionalno organizirana kot večdnevni dogodek, v katerega je vključeno še samo mestno središče. Zato na Trgu bana Jelačića v času tekmovanja poteka javno žrebanje številk ter koncerti domačih in/ali mednarodnih izvajalcev, in sicer 2. in 4. januarja. Poleg tega potekajo še zabave za predstavnike sponzorjev in VIP goste v Klubu književnikov ter za tekmovalna moštva, novinarje, pokrovitelje in goste v baru Hemingway. Vse skupaj ustvarja sloves in veljavo celotnega tekmovanja kot športnega in zabavnega dogodka. Oglaševanje pokala se izvaja z objavami novičk v času decembra, lansko leto pa so bila prvič uporabljena še družbena omrežja Facebook, Twitter in You Tube.

www.academia-cravatica.hr www.zagreb-touristinfo.hr

114 114

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

www.vipsnowqueentrophy.com

MESTO ZAGREB DALMACIJA - ZADAR


ZAGREBŠKI ČASOVNI STROJ

FESTIVAL SV. MARKA

Zagreb 14. 4.−29. 9.

Zagreb 25. 4.−16. 5.

Foto: TSM Zagreba

Foto: Luka Gusić

Ko se aprilsko sonce prebije skozi ostanke zimskih oblakov, se na zagrebških ulicah začenja vrsta dogodkov, ki nas vse do vnovične jesenske ohladitve vrnejo v preteklost mesta. Po uličicah Gornjega grada (zgornjega mesta) se boste srečevali z liki, po katerih je Zagreb znan – pevci starograjskih pesmi, boemi, šestinske kumice – medtem ko se bodo z Zrinjevškega paviljona znova širili zvoki valčka in tanga. Tako kot v starih filmih in na sentimentalnih fotografijah.

Na zagrebškem Gornjem gradu, njegovem starem mestnem jedru in političnem ter administrativnem centru Hrvaške, pa tudi v Donjem gradu, ki predstavlja širši center Zagreba, se nahajajo številne večstoletne lokacije, ki jim utrip daje ravno kulturno življenje. Tu je množica prostorov, ki delujejo, kot da bi bili zgrajeni zato, da bi se v njih odvijala visoka umetnost, še posebej glasbena. Glede na vse to so se organizatorji Festivala sv. Marka odločili, da bodo vse koncertne pa tudi cerkvene prostore izkoristili in tako Zagrebčanom ter njihovim gostom ponudili nekaj dni virtuoznega muziciranja. In tako tudi za letos napovednjujejo nastope domačih in gostujučih solistov in ansamblov, izvedbe katerih vas bodo navdušile.

www.zagreb-touristinfo.hr facebook.com/zagrebackivremeplov

www.festivalsvmarka.hr

MESTO ZAGREB DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

115 115


POLETJE NA STROSSU

FLORAART Zagreb 30. 5.−3. 6.

Zagreb 25. 5.−2. 9.

Foto: Proglas

Foto: Floraart

Na enem najbolj romantičnih delov zagrebškega Gornjega gradu – Strossmayerjevem sprehajališču – poteka manifestacija, ki združuje vsakodnevne brezplačne koncerte etno, soul, rock in drugih glasbenikov ter prijetno vzdušje, kjer se nahajajo likovna kolonija in druge zanimivosti. V sklopu dogodka se organizirajo tudi že tradicionalni dogodki, kot so »polletno silvestrovanje« ob ognjemetu, Izbor za najlepšega psa mešanca in modne revije dijakov zagrebših šol za tekstil in dizajn.

Vzdolž južne obale reke Save se razteza del mesta, ki mu zagrebčani pravijo Novi Zagreb. Deli Novega Zagreba so obarvani z oazami zelenja. Ena takšnih oaz je tudi Bundek, jezero okrog katerega se nahaja sprehajališče in posebej urejeno otroško igrišče. Zaradi svoje lepote je Bundek idealna lokacija za mednarodno vrtno razstavo Floraart, razstavo cvetja, na kateri se raztezajo številne barvne kombinacije in mamljive vonjave raznovrstnega ter zanimivo dekoriranega cvetja.

www.ljetonastrosu.com

www.floraart.net

116 116

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

MESTO ZAGREB DALMACIJA - ZADAR


CEST IS D’BEST

MARS FESTIVAL

Zagreb 31. 5.−10. 6.

Zagreb, zadnji konec tedna v mesecu maju ali prvi konec tedna v mesecu juniju

Foto: Proglas

Foto: Dinko Bažulić

V centru ni niti enega metra prostora, ki ga ulični zabavljači, ti veseli in čudoviti ljudje, ne bi mogli izkoristiti za razvedritev vsakdana ljudi, ki hodijo mimo in v naglici opravljajo svoje dnevne obveznosti. Postojte še sami in si dovolite, da vas do solz nasmeje norčavi klovn, podarite nasmešek človeku, ki je svoje življenje posvetil širjenju dobrih vibracij. Ali pa zaprite oči in se vživite v glasbo uličnih glasbenikov, ali pa dovolite, da vas akrobat prepriča, da je človeško telo veliko bolj gibčno kot ste si kdaj koli predstavljali. Naj vas žonglerji in požiralci ognja hipnotizirajo s svojimi uličnimi spektakli, naj vam pantomimiki in čarovniki širijo meje domišljije in naj vam jih ne bo težko nagraditi z iskrenim aplavzom ter kakšnim bankovcem v klobuku. Vsi ti so tukaj v času festivala Cest is d’best, ki zagrebške ulice za kakšnih deset dni spremeni v vesel svet cirkusa in uličnega teatra. Nikoli prej mesto ni tako pisano in nikoli se po njem ne širi bolj vesela energija brezskrbnosti kot takrat, ko po njem hodijo klovni in zabavljači, in verjemite nam, da le-ti prihajajo na zagrebški festival tudi iz najbolj oddaljenih delov sveta.

»Mars festival« je prvi festival dveh mest na tem prostoru po zgledu na legendarne festivale, kot so »Reading/Leeds« in »Rock am Ring/Rock im Park« z idejo, da skozi leta preraste v večdnevno dogajanje, kjer bosta obe mesti imeli isto ali podobno zaporedje izvajalcev, vendar v različnih dnevih. Cilj je skozi več let ustvariti veliki, večdnevni festival na odprtem, ki bi se konec tedna dogajal vzporedno v Zagrebu in Ljubljani, z leti pa se celo razširil na nekatera druga mesta v regiji (Sarajevo in/ali Beograd sta že v igri v prihajajočih letih). Zagreb kot glavno mesto festivala, v katerem se dogaja večina programa, bo najverjetneje doživel četrto izdajo festivala, in sicer še enkrat na Trnjanskem nasipu, vendar tokrat skozi dvodnevni program in z dnevno kapaciteto, povečano na 4.500 ljudi. Organizatorji niso še začeli z dogovori glede izvajalcev za naslednjo izdajo festivala leta 2012, načrtujejo pa isto raven mednarodno priznanih izvajalcev. Na 3. Mars festivalu leta 2011 so v Zagrebu nastopale skupine Thirty Second to Mars (ZDA), Dredg (ZDA), Električni orgazam (Srbija) v spremstvu s hrvaškimi izvajalci, kot so Vatra, Nina Romić in Diskurz. Na festivalu v Ljubljani so nastopali Moby (Velika Britanija), Darkwood Dub (Srbija) in TBF (Hrvaška).

www.cestisdbest.com

www.marsfestival.net

MESTO ZAGREB DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

117 117


SKRIVNOSTI HRIBČKA

INMUSIC FESTIVAL Zagreb 21.−22. 6.

Zagreb, junij−avgust

Foto: Nina Đurđević

Foto: Vanja Bertalan

Turistična ponudba mesta Zagreba je obogatena z zanimivo nočno turo po Gornjem gradu. Obisk Gornjega gradu v poznih večernih urah je namenjen obiskovalcem in meščanom Zagreba, ki želijo spoznati zgodovinsko in skrivnostno plat glavnega mesta. Obiskovalci aktivno sodelujejo v različnih igranih dogodkih iz zagrebške zgodovine, izmed katerih vas bodo eni prestrašili, drugi pa omehčali. Tura temelji na zgodovinskih dejstvih – na delih iz romana Marije Jurić Zagorke in na znanih mestnih legendah, posebna pa je še zaradi svojega večernega termina in kostumiranih vodičev ter oseb, ki na slikovit in interaktiven način predstavljajo dogodke iz zgodovine Zagreba.

»Inmusic festival« je največji festival na odprtem na Hrvaškem, poteka pa enkrat letno na Jarunu t.i. otoku hrvaške mladine v Zagrebu. V šestih letih svojega obstoja je »T-Mobile INmusic festival« prerasel v vrhunski glasbeni dogodek in se je vpisal na zemljevid najboljših evropskih glasbenih festivalov na odprtem. Postal je tudi mednarodno priznan festival, ko ga je britanski dnevnik The Times uvrstil na seznam 20 najboljših evropskih poletnih festivalov leta 2008 in 2009. Takrat je bil tudi nominiran za nagrado »The European Festival Award« v konkurenci z najpomembnejšimi evropskimi festivali. Poleg glasbenega programa festival ponuja tudi kamp za obiskovalce in organizirane izlete v atraktivne destinacije na Hrvaškem. Festival še nadaljuje širitev gastronomske ponudbe ter vključuje tudi različne izobraževalne in zabavne vsebine ter predstavitve nevladnih organizacij. Med znanimi glasbeniki, ki so do sedaj nastopali na festivalu, so Franz Ferdinand, Morrissey, Billy Idol, Iggy & the Stooges, The Flaming Lips, Morcheeba, Lily Allen in številni drugi izvajalci.

www.katapult.hr www.zagreb-touristinfo.hr

www.inmusicfestival.com 118 118

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

MESTO ZAGREB DALMACIJA - ZADAR


MEDNARODNO SREČANJE FOLKLORE

ZAGREBŠKI POLETNI VEČERI

Zagreb 18.−22. 7.

Zagreb 1.−30. 7.

Foto: Koncertna direkcija Zagreb

Foto: Davor Šiftar

Od klasične glasbe, prek jazza do folklore – ljubitelji resnih glasbenih žanrov pridejo na svoj račun poleti v Zagrebu. Sprehajajoč se po ulicah Gornjega in Donjega grada (zgornjega in spodnjega mesta), se za vsakim vogalom slišijo zvoki romantike. Večeri se v svoji tradiciji, stari četrt stoletja, ponašajo ne samo z nastopi uveljavljenih glasbenikov, temveč tudi s predstavitvijo mladih nadobudnih glasbenikov, ki s svojo svežino prispevajo k aktualnosti programa.

46. mednarodno srečanje folklore bo s svojo osrednjo temo opozorilo na vsebine, ki jih prikazujejo otroci na folklorni sceni, zato bo potekala pod nazivom OTROCI IN FOLKLORA. Poleg te osrednje teme bo festival zbral odrasle folklorne skupine iz Hrvaške in drugih držav. Med njimi bodo tudi nekatera folklorna društva hrvaških izseljencev. Kot do sedaj bo festival imel bogate dodatne vsebine: razstave (na temo otrok), koncerte tradicionalne cerkvene in etno glasbe ter številne plesne in glasbene delavnice. Programi bodo potekali na dveh odrih (Gradec, Trg bana Jelačića), sodelovali bodo gostje na srečanjih in poletnih nastopih zunaj Zagreba, del njihovega programa pa bo posnet v televizijskem studiu.

www.kdz.hr

www.msf.hr

MESTO ZAGREB DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

119 119


»IAAF WORLD CHALLENGE« ZAGREB-HANŽEKOVIĆEV MEMORIAL Zagreb, 4. 9.

PARTY UNITED ZAGREB Zagreb oktober

Foto: Renato Branđolica

Foto: Vedran Metelko

Gre za najstarejše športno tekmovanje na Hrvaškem, na katerem redno nastopajo najboljši hrvaški atleti in atletinje, na vrhu z Blanko Vlašić in s Sandro Perković ter ostalimi hrvaškimi upi. Spominsko tekmovanje v preskakovanju ovir na 110 metrov je že od prvih dni dobilo naziv po predvojnemu zagrebškemu športniku Borisu Hanžekoviću. V šestih desetletjih je po atletskih stezah v Zagrebu teklo več kot sto olimpijskih, svetovnih in evropskih prejemnikov in prejemnic nagrad poleg svetovnih rekorderjev.

V eni noči pod geslom »Noč pripada vam« je Zagreb gostitelj velikih imen elektronske glasbe in svetovne klubske scene, potekajo pa tudi zanimivi koncerti. V projekt so vključeni najboljši in najbolj znani klubi, posebnost festivala pa je, da z nakupom ene vstopnice lahko vstopite v vse klube, in sicer večkrat, vstopnica pa velja tudi kot vozovnica za avtobus party shuttle, ki vas bo peljal od klub do kluba vse do zgodnjih jutranjih ur. Če ste ljubitelj kakovostne elektronske glasbe, ki vam jo predstavljajo najbolj znani didžeji v današnjem času ali ste ljubitelj kakovostnega undergrounda, vam »Party United« obljublja vse to in še več. To je zabava, ki je ne smete zamuditi, kajti samo na tem festivalu pleše celo mesto.

www.zagreb-meeting.com

www.partyunited-zagreb.com

120 120

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

MESTO ZAGREB DALMACIJA - ZADAR


ZAGREB FILM FESTIVAL

ADVENT V ZAGREBU Zagreb 3.−24. 12.

Zagreb 14.−21. 10.

Foto: Zagreb Film Festival

Foto: Unex grupa d.o.o.

Zagreb Film Festival je kraj, kjer se zbirajo ne samo ljubitelji filma, temveč tudi številni drugi obiskovalci, ki jim festivalski program uspešno odkriva nove vidike na področju filmske umetnosti. V programu festivala lahko najdete filme, ki niso nujno komercialnega značaja, temveč se bolj nagibajo k umetniškim stvaritvam. Vendar pa filmi, ki so prikazani na Zagreb Film Festivalu, zelo pogosto doživijo bogato festivalsko življenje in postanejo hit med resnim filmskim občinstvom. Ker gre pogosto za filme, ki se ne uvrstijo v redno distribucijo, je namen tega festivala med drugim tudi edinstvena priložnost, da si lahko te filme sploh ogledate. Projekcije filmov spremljajo odlični koncerti, tako da vam poleg širjenja filmske zbirke ta festival ponuja tudi vrhunsko zabavo.

Advent v srcu Zagreba zajema celo vrsto predprazničnih dogodkov na zagrebških trgih, ki s svojimi bogatimi glasbenimi in umetniškimi programi ter številnimi vsebinami prinašajo gostom in prebivalcem Zagreba vzdušje adventa in božiča. Vsi zainteresirani prebivalci in obiskovalci našega mesta tako kot naključni mimoidoči lahko v adventnem času uživajo v raznovrstnih programih številnih kulturno-umetniških društev, otroških zborov, dramskih ansamblov, plesnih in glasbenih skupin različnih zvrsti, kakor tudi v priložnostnih prodajnih sejmih. www.kdz.hr www.adventzagreb.com

www.zagrebfilmfestival.com

MESTO ZAGREB DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

121 121


SEZNAM PREDSTAVNIŠTEV IN IZPOSTAV HRVAŠKE TURISTIČNE SKUPNOSTI V TUJINI

Kroatische Zentrale für Tourismus, Liechtensteinstraße 22 a, 1/1/7 A- 1090 Wien, Österreich, Telefon: +43 1 585 38 84 Fax: +43 1 585 38 84 20 E-mail: office@kroatien.at

Horvát Idegenforgalmi Közösség, 1054 Budapest, Akademia u. 1, Magyarország Telefon: +36 1 267 55 88 Fax: +36 1 267 55 99 E-mail: info@htz.hu

Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme, 1081 GG Amsterdam, Nijenburg 2F, Nederland Telefon: +31 20 661 64 22 Fax: +31 20 661 64 27 E-mail: kroatie-info@planet.nl

Kroatische Zentrale für Tourismus, 60313 Frankfurt/M, Hochstrasse 43, Deutschland Telefon: +49 69 23 85 350 Fax: +49 69 23 85 35 20 E-mail: info@visitkroatien.de

Office National Croate de Tourisme, 75116 Paris, 48, avenue Victor Hugo, France Telefon: +33 1 45 00 99 55, +33 1 45 00 99 57 Fax: +33 1 45 00 99 56 E-mail: croatie.ot@wanadoo.fr

Office National Croate du Tourisme, 1000 Bruxelles, Vieille Halle aux Blés 38, Belgique Telefon: +32 2 55 018 88 Fax: +32 2 51 381 60 E-mail: info@visitcroatia.be

Kroatische Zentrale für Tourismus, 80469 München, Rumfordstrasse 7, Deutschland Telefon: +49 89 22 33 44 Fax: +49 89 22 33 77 E-mail: kroatien-tourismus@tonline.de

Croatian National Tourist Office, London W6 9ER, 2 Lanchesters, 162-164 Fulham Palace Road, United Kingdom Telefon: +44 208 563 79 79 Fax: +44 208 563 26 16 E-mail: info@croatia-london.co.uk

Ente Nazionale Croato per il Turismo, 20122 Milano, Piazzetta Pattari 1/3, Italia Telefon: +39 02 86 45 44 97 Fax: +39 02 86 45 45 74 E-mail: info@enteturismocroato.it

Croatian National Tourist Office, New York 10118, 350 Fifth Avenue, Suite 4003, U.S.A. Telefon: +1 212 279 8672 +1 212 279 8674 toll-free: 800 829 4416 Ente Nazionale Croato per il Turismo, Fax: + 1 212 279 8683 E-mail: cntony@earthlink.net Via Lucullo 3, 00187 Roma, Italia Telefon: +39 06 32 11 0396 Narodowy Ośrodek Informacji Fax: +39 06 32 11 1462 E-mail: officeroma@enteturismocro- Turystycznej Republiki Chorwacji, 00-675 Warszawa, IPC Business ato.it Center, ul. Koszykowa 54, Polska Telefon: +48 22 828 51 93 Chorvatské Turistické Sdružení, Fax: +48 22 828 51 90 110 00 Praha 1, Krakovská 25, E-mail: info@chorwacja.home.pl Česká Republika Telefon: +420 2 2221 1812 Kroatiska turistbyrån, Fax: +420 2 2221 0793 11135 Stockholm, Kungsgatan 24, E-mail: infohtz@iol.cz, info@htz.cz Sverige Web: cz.croatia.hr Telefon: +46 8 53 482 080 +46 8 5348 2081 Chorvátske Turistické Združenie, Fax: +46 8 20 24 60 821 09 Bratislava, Trenčianska 5, E-mail: croinfo@telia.com Slovenská Republika, Telefon: +421 2 55 562 054, +421 2 55 415 415 Fax: +421 2 55 422 619 E-mail: infohtz@chello.sk

122 122

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

INFORMACIJE DALMACIJA - ZADAR

Хорватскоетуристическоесообщество,, 123610 Moscow, Krasnopresnenskaya nab. 12, office 1502, Russia Telefon: +7 495 258 15 07 Fax: +7 495 258 15 93 E-mail: htzmoskva@mail.ru Hrvaška turistična skupnost, 1000 Ljubljana, Gosposvetska 2, Slovenija Telefon: 386 1 23 07 400 Fax: 386 1 23 07 404 E-mail: hrinfo@siol.net Kroatische Zentrale für Tourismus, 8004 Zürich, Badenerstr. 332, Switzerland Telefon: +41 43 336 2030 +41 43 336 2031 +41 43 336 2032 +41 43 336 2034 Fax: +41 43 336 2039, E-mail: info@visitkroatien.ch Oficina Nacional de Turismo de Croacia, 28001 Madrid, Calle Claudio Coello 22, esc.B,1°C, España Telefon: +3491 781 5514 Fax: +3491 431 8443 E-mail: info@visitacroacia.es クロアチア政府観光局 Ark Hills Executive Tower N613, Akasaka 1-14-5, Minato-ku, Tokyo 107-0052 Telefon: +81 03 6234 0711 Fax: +81 03 6234 0712 E-mail: info@visitcroatia.jp


ZALOŽNIK: Hrvaška turistična skupnost ZA ZALOŽNIKA: mag. Niko Bulić, direktor UREDNIKI: Milo Sršen, Inot Bauman SVETOVALCI PROJEKTA: Slavija Jačan-Obratov BESEDILO: K&K Promotion, Hrvaška turistična skupnost PREVOD: Abis, Tihana Šurbek LEKTURA - KOREKTURA: Phoenix, Tihana Šurbek FOTOGRAFIJE: Zahvaljujemo se vsem kulturnim in turističnim institucijam in sistemu HTS-ja za sodelovanje in izpovojo slikovnega materjala. DIZAJN - GRAFIČNA PRIPRAVA: K&K Promotion TISK: Kerschoffset Zagreb d.o.o. LETO: 2012 Založnik ne odgovarja za točnost vseh objavljenih informacij in ne odgovarja za posledice, ki bi nastale zaradi morebitnih netočnosti, ali spremembe teh informacij. Publikacija je brezplačna.

INFORMACIJE

www.hrvatska.hr

123


Hrvaška turistična skupnost Iblerov trg 10/4, 10000 Zagreb Hrvaška tel.: +385 1 4699 333 fax: +385 1 4557 827 e-mail: info@htz.hr www.hrvatska.hr

GRATIS

www.facebook.com/croatia.hr www.youtube.com/croatia issuu.com/croatia.hr

Koledar kulturno-turističnih dogodkov 2012  

HRVAŠKA - MEDITERAN KOT JE NEKOČ BIL ISTRA 5. - 15. KVARNER 16. - 28. LIKA - KARLOVAC 29. - 34. DALMACIJA - ZADAR 35. - 45. DALMACIJA - ŠIBE...

Koledar kulturno-turističnih dogodkov 2012  

HRVAŠKA - MEDITERAN KOT JE NEKOČ BIL ISTRA 5. - 15. KVARNER 16. - 28. LIKA - KARLOVAC 29. - 34. DALMACIJA - ZADAR 35. - 45. DALMACIJA - ŠIBE...

Advertisement