Page 1

www.hrvatska.hr

MEDITERAN KOT JE NEKOČ BIL

2011

KOLEDAR

KULTURNO-TURISTIČNIH

DOGODKOV


Spoštovani gostje, dobrodošli na Hrvaškem! Veseli nas, da ste se odločili obiskati našo deželo in tako spoznati del naše bogate kulturne dediščine. Na Hrvaškem se skozi celo leto odvijajo številni raznovrstni kulturno-turistični dogodki, manifestacije in festivali. Nekateri od njih so sad dolgoletne tradicije in dragocenih posebnosti vsakega posameznega kraja, nekateri nastanejo kot rezultat oživljanja običajev in praznikov naših prednikov, spet drugi sledijo tudi sodobnim kulturološkim dogodkom. Mnogi od njih vključujejo tudi kreativne delavnice, v katerih boste, če boste v njih sodelovali, pridobili številne zanimive izkušnje, spoznali nove ljudi in se ob vsem tem dobro zabavali. Ker je Hrvaška stara evropska prebivalka, so i povezanost in sodelovanje ter gostovanja številnih uglednih tujih izvajalcev prisotni v veliki meri.

KAZALO IZBRANI DOGODKI NA HRVAŠKEM ISTRA

Upamo, da bo veselo in razburljivo vzdušje vsakega dogodka obogatilo vaše bivanje v naši deželi, gostoljubje hrvaških gostiteljev pa pripomoglo, da se boste počutili prijetno in sproščeno.

4.

Dobrodošli na Hrvaškem!

5. - 15.

KVARNER

16. - 29.

LIKA - KARLOVAC

30. - 36.

DALMACIJA - ZADAR

37. - 47.

DALMACIJA - ŠIBENIK

48. - 54.

DALMACIJA - SPLIT

55. - 63.

DALMACIJA - DUBROVNIK

64. - 72.

OSREDNJA HRVAŠKA

73. - 94.

SLAVONIJA

95. - 112.

MESTO ZAGREB

113. - 121.

INFORMACIJE

122. - 123.

Vaša Hrvaška turistična skupnost


NOČ MUZEJEV 28. 1.

Foto: Hrvaško muzejsko društvo

Sto hrvaških muzejev v več kot sedemdesetih mestih se udeležuje dogodka »Noč muzejev«, ko se vrata po končanem delovniku ne zapirajo, ampak ostanejo odprta dolgo v noč. Vrata muzejev se namreč zaprejo šele ob enih ponoči. Na tak način se muzeji (kot del nočne kulturne ponudbe) prilagajajo novim trendom, posodabljajo svoje delovanje in popularizirajo obisk muzejev. Poleg vsega tega je vstop v muzeje prost in tako postanejo razstave še bolj dostopne. www.hrmud.hr

I STR A 4

www.hrvatska.hr

IZBRANI DOGODKI NA HRVAŠKEM


MALA RIBIŠKA AKADEMIJA SARDELA Fažana 30. 4.−5. 9.

ASTROFEST

PULA SUPERIORUM

CASANOVAFEST

Tičan-Višnjan 21.−22. 6.

Pula 23.−25. 6.

Vrsar 23.−25. 6.

Foto: TS Istrske županije

Foto: TS Istrske županije

Foto: TS Istrske županije

Foto: Amer Kapetanović

Za vpis na Akademijo Sardela v Fažani ni potrebno opravljati sprejemnega izpita. Potrebujete samo dober apetit in željo po novih gastronomskih spoznanjih. Ob sprehodu po Cesti sardel boste v restavracijah in konobah Fažane spoznali več kot sto načinov priprave te plave ribe. V mesecu maju lahko sodelujete tudi v posebni Fažanski šoli soljenja sardele in se naučite vse o zlaganju rib v konzerve, o oljih in začimbah. Z vsemi temi znanji boste dobrodošel gost na kateri koli Sardeljadi vzdolž Jadranske obale.

21. junija, na dan poletnega solsticija, se vsi ljubitelji astronomije zberejo na hribu ob svetovno znanem višnjanskem observatoriju. Ta dan, ki je drugače najbolj znan kot dan najkrajše noči v letu, na katero se po raznih ustnih izročilih navezujejo številna skrivnostna verovanja, v Višnjanu zaznamujejo na prav poseben način. In sicer s celonočnim glasbeno-scenskim programom, ki se prične, ko se zvečer poslovimo od zadnjih sončnih žarkov, in konča zjutraj ob prihodu prvih sončnih žarkov ob spremljavi hipnotičnih ritmov bobnov. Astrofest predstavlja edinstven dogodek, ki privlači pozornost številnih ljubiteljev neba, zvezd in duhovne New age glasbe.

Prebivalci Pulja so upravičeno ponosni na svojo slavno rimsko zgodovino. Ohranjene antične zgradbe navdušujejo goste z vseh koncev sveta s svojo veličastnostjo. Je pa posebej zanimivo obiskati Pulj v obdobju, ko se na njegovih ulicah in pred našimi očmi odigrajo prizori iz daljne, daljne preteklosti. Ulice Pulja se namreč za nekaj dni spremenijo v oder slikovitega rimskega teatra - središča antičnih tragedij in komedij. Arena ponovno doživlja svoje veličastne dni, ko so znotraj njenega kamnitega obzidja potekale bitke pogumnih gladiatorjev. Lepotice nosijo antične frizure in obleke, na vsakem koraku nam jemljejo dih zgodovinski spektakli zvoka in luči, rimske gostije in istrske avtohtone specialitete pa vam bodo osvežile usta. V maju vse poti vodijo v Pulj.

Beneški zapeljivec Giacomo Casanova je dvakrat obiskal Vrsar, in sicer leta 1743 in 1744, mesto pa je bilo že takrat znano po dobri hrani, okusnem refošku in lepih ženskah: »Dobra ženska nam za kosilo postreže ribe, pripravljene na izvrstnem olju, ponudi pa še odlično istrsko vino refošk.« »Casanovafest« – festival ljubezni in erotike – proslavlja zgodovinsko povezanost med znanim zapeljivcem in Vrsarjem. Skozi različna umetniška področja – književne večere, razstave in predavanja, filmske projekcije erotičnih filmov, glasbene dogodke – bo vas prevzela vsečasovna tema o ljubezenskih odnosih, katere je tudi sam Casanova intenzivno preživel, zatem pa slikovito zabeležil v svojih Memoarjih.

www.istria-fazana.com

www.istria-visnjan.com

www.casanovafest.com www.pulasuperiorum.com

6

www.hrvatska.hr

ISTRA

ISTRA

www.hrvatska.hr

7


SREDOZEMSKO FOLKLORNO SREČANJE ZLATA SOPELA Poreč, 26. 6.−2. 7.

LABIN ART REPUBLIKA

VEČERI RIBIŠKE TRADICIJE

FESTIVAL IGRANEGA FILMA

Labin 1. 7.−15. 8.

Rovinj 8. 7. in 19. 8.

Pula 9.−23. 7.

Foto: TS Istrske županije

Foto: TS Istrske županije

Foto: Dalibor Talajić

Foto: TS Istrske županije

Poreč na začetku leta gosti folklorne skupine, tako iz celotne Hrvaške kot tudi iz drugih sredozemskih držav in tudi širše. Na glavnem mestnem trgu, Trgu svobode, poteka program, ki s svojo raznolikostjo navdušuje svoje obiskovalce. Veselo vzdušje in melodije, ki so prežete s tradicijo, vas bodo povlekle v nepregledna glasbena prostranstva tega dela sveta.

Od julija do avgusta se Labin spremeni v pravo malo umetniško republiko. Njegovo »Malo gledališče«, cerkev, stari trg, ulice in skaline prevzamejo vlogo odra. Na njegovih »deskah« nastopajo različne gledališke skupine in glasbeniki. Zvoki klap, orkestrov klasične in folklorne glasbe ter jazz bendov bodo odmevali po labinskih uličicah. V avgustu bodo glasbenike v času Festivala vizualnega gledališča zamenjali igralci. Ne zamudite ambienta mesta, ki daje gledališču popolnoma novo vizualno identiteto.

Rovinjčani se skozi dve tematske manifestacije spominjajo tradicije svojih starih. Namreč, življenja v Rovinju si nekoč ni bilo mogoče predstavljati brez batane, barke, katere sloves se je razširil po celem svetu. Z batano so ribiči ob zori izpluli na odprto morje in se zvečer vračali z ulovom, da bi preživljali svoje družine. Večeri ribiške tradicije so manifestacija, s katero se poleg nekdanjih običajev proslavlja tudi gradnja batane. Ob njeni splavitvi se v luki zbere celotno mesto. Tudi sami bodite priča oživljanju tradicije tega čudovitega istrskega mesta.

Zahvaljujoč projekcijam, ki se odvijajo v zgodovinskih objektih Kaštela in antične Arene, se Festival igranega filma v Pulju uvršča med svetovno atrakcijo kot svetovni filmski festival na odprtem. Namreč, le redkokateri svetovni filmski festival se lahko pohvali s takšnim ambientom, kot je projekcija filmov v objektu, ki je prežet z večtisočletno zgodovino. V nadaljevanju bogate dolgoletne tradicije bo tudi letošnji Festival svojim obiskovalcem in ljubiteljem sedme umetnosti ponudil raznovrsten program mednarodnih in domačih filmskih novitet, in sicer v več programih. Izpostavljamo projekcije na Kaštelu, kjer se bodo kot uvod v Festival prikazali filmi iz Mednarodnega programa, ter projekcije Nacionalnega programa, v okviru katerega bodo v Areni prikazani filmi aktualne hrvaške produkcije. Poleg tega pa bo tudi letos Pulj gostil celo vrsto atraktivnih filmskih hitov.

www.musicistra.org

www.istria-rabac.com www.istria-rovinj.com

www.pulafilmfestival.hr

8

www.hrvatska.hr

ISTRA

ISTRA

www.hrvatska.hr

9


FESTIVAL PLESA IN NEVERBALNEGA GLEDALIŠČA Svetvinčenat, 22.−26. 7.

MOTOVUNSKI FILMSKI FESTIVAL

STUDENA CROATIA OPEN

Motovun 25.−29. 7.

Umag 25.−31. 7.

LEGENDFEST Pićan 29.−31. 7.

Foto: TS Istrske županije

Foto: TS Istrske županije

Foto: TS Istrske županije

Foto: TS Istrske županije

Festival plesa in neverbalnega gledališča je edinstveno ter priljubljeno zbirališče strokovnjakov za ples in ljubiteljev plesne umetnosti, ki prihajajo, da bi si ogledali festivalski mednarodni program, sestavljen iz sodobnega plesa, fizičnega gledališča, mimike, cirkuških predstav, uličnega gledališča, vendar tudi izobraževalnih seminarjev in delavnic. Glavni program festivala združuje izvedbe plesnih in neverbalnih predstav, site-specific dela, nastope in postavitve inštalacij, medtem ko spremljevalna vsebina prinaša različne oblike izobraževalnih in predstavitvenih postopkov. Programi potekajo na velikem odru v gradu Kaštel Grimani, na sceni Kulturnega centra in na trgu ter drugih specifičnih lokacijah tega romantičnega renesančnega mesteca osrednje Istre.

Zadnjih nekaj let velja pravilo: vsak pravi ljubitelj filma se mora na začetku avgusta pojaviti v Motovunu, saj to istrsko mestece v tem obdobju postane hrvaška filmska Meka. Slikovito mestece na vrhu strmega hribčka je idilično okolje za Festival, ki se vztrajno bori proti vse pogosteje poudarjenemu komercialnemu značaju kinematografije in neguje neodvisno filmsko produkcijo, t.j. tisti spekter kinematografije, ki vztrajno premika raven inovativnosti in umetniškega izraza. V Motovunu si lahko poleti ogledate strokovno narejen izbor filmov iz aktualne svetovne produkcije, neodvisno od njihove žanrske usmerjenosti. Petdnevni maraton celodnevnih projekcij bo zadovoljil še tako velike filmske apetite, po nedvomno ponuja Motovunski filmski festival ponuja vrhunsko zabavo tudi v tistih trenutkih, ko vaš pogled ni usmerjen samo na projekcijsko platno.

Vrhunski športniki in njihovi napeti športni spopadi, morska obala in nepozaben istrski ambient, skrbno izbrani večerni zabavni program - vse to vas čaka v Umagu, gostitelju prestižnega teniškega turnirja Croatia Open. Najboljši svetovni teniški igralci se na koncu julija zberejo v Umagu in vsem obiskovalcem priredijo sedem dni prvovrstne in vznemirljive športne igre. Umag se je s svojim turnirjem že večkrat dokazal na mednarodni sceni, pa ne zgolj kot večkratni dobitnik nagrade Awards of Excellence za organizacijo, temveč tudi z vsako leto bolj impresivnim seznamom tekmovalcev kot so Ivan Ljubičić, Nikolaj Davidenko in Juan Carlos Ferrer. Pa vendar ponuja Umag mnogo več, kot zgolj šport. Gostje lahko poleg spremljanja popoldanskih tekem uživajo v čarih Sredozemlja, v morju in soncu, zvečer pa veselo vzdušje pričarajo glasbene in pevske zvezde s svojimi nastopi na odru na mestnem trgu.

Srednjeveške ulice mesteca Pićan prežema vzdušje, ki skorajda ni s tega sveta. Vzdušje spominja na zgodbe in pravljice, pri katerih sta neznana tako avtor kot tudi čas nastanka. Istra je polna takšnih zgodb, legend in mitov, v katerih se zgodbe odvijajo po barvitih istrskih gozdovih in hribih. Legendfest je priložnost, da se vse te zgodbe zberejo in pripovedujejo na enem mestu. Na Legendfest v Pićan prihajajo številne gledališke skupine in združenja, ki s svojimi predstavami odkrivajo ravno ta svet knjižnih in ljudskih zgodb Istre. V času trajanja Festivala se celo mestece posebej okrasi s starinskimi istrskimi tkaninami, po ulicah pa se sprehajajo velikani, strigalice, pirati, vile in drugi pravljični junaki.

www.svetvincenatfestival.com

www.legendfest.hr

www.motovunfilmfestival.com www.tenistra.com

10

www.hrvatska.hr

ISTRA

ISTRA

www.hrvatska.hr

11


ASTRO PARTY LUNASA Novigrad 31. 7.−1. 8.

SEPOMAIA VIVA

NOČ SV. LOVRA

POREŠKI DELFIN

Umag 1.−3. 8.

Rovinj 12. 8.

Poreč 3. 9.

Foto: TS Istrske županije

Foto: TS Istrske županije

Foto: Dalibor Talajić

Foto: TS Istrske županije

Predstavljajte si, kako mestni zvonik pred vašimi očmi izginja in se na njegovem mestu razprostre zvezdnato nebo. Približno tako bo videti novigradski zvonik, ko ga bodo v okviru manifestacije Astro Party Lunasa s projektorji okrasili v neskončno zvezdnato nebo. Lunas je starodavno keltsko ime za prvi dan leta, ki ga je v keltski kulturi označeval 1. avgust. S pridušeno razsvetljavo v enem izmed novigradskih parkov bo 1. avgust zaznamovan tako, kot so to počeli starodavni Kelti. Vsi tisti, ki uživate v mističnem in romantičnem, tega dogodka ne bi smeli zamuditi.

Blizu Umaga se nahaja arheološko najdišče antične Sepomaie z ostanki podeželske vile (ville rustice) iz obdobja med 1. in 4. stoletjem našega štetja. Sam pogled na starodavne antične ostanke v vsakem vzbuja strahospoštovanje do neprecenljive vrednosti takšne kulturne dediščine. In v čast temu v Umagu vsako leto priredijo manifestacijo Sepomaia viva, festival antike. V času festivala imajo vsi obiskovalci priložnost neposredno doživeti duh teh preteklih časov. Obiskovalci lahko oblečeni v antične obleke uživajo v antičnih okusih, spoznajo gladiatorje, legionarje, plešejo antične plese in se preizkusijo v antičnih obrteh in umetnostih. Avgusta pridite v Umag in obljubljamo vam, da boste za tri dni popolnoma pozabili na svoj vsakdan v 21. stoletju.

Na noč 12. avgusta nebo krasijo sledi številnih kometov. Ker je ta dan hkrati tudi praznik sv. Lovra, so v ljudskem izročilu ta nebesni pojav poimenovali solze svetega Lovra. Posebno vzdušje uživanja v nebu, popisanem s »padajočimi zvezdami«, lahko doživite v Rovinju, kjer se javna razsvetljava lampijonov vzdolž obale ugasne, da bi se kar najbolj poudaril ta nebesni pojav. Tudi rovinjski gostitelji v svojih lokalih ugasnejo razsvetljavo in na ta način ustvarijo romantično atmosfero, ki polni duha in sprosti prav vsakega.

Vsem tistim, ki imajo raje športno tekmovanje v naravnih pogojih, bi moral ta dogodek predstavljati večji užitek kot katerokoli plavalno tekmovanje v bazenu. V Poreču se plava v morju, tekmovalci pa ne glede na temperaturo, morske tokove ali valove prihajajo na to tekmovanje da bi preverili, kdo med njimi je hiter kot delfin. Poreški delfin je osrednji dogodek plavalnega festivala na morju, na katerem se zberejo plavalni rekreativci, ki svoje sposobnosti merijo v nekaj disciplinah. Sam maraton Poreški delfin se plava na 1500, 3000 in 5000 metrov, poleg tega pa so tu še plavalno sprint tekmovanje, turnir v vaterpolu, profesionalni in rekreativni ter jadralna regata in jet-ski prvenstvo Hrvaške. Porečani na ta način slavijo svojo povezanost z morjem, ki je vir njihovega življenja, pridružite se jim tudi vi.

www.istria-novigrad.com

www.istria-rovinj.com

www.istria-umag.com www.poreckidelfin.com

12

www.hrvatska.hr

ISTRA

ISTRA

www.hrvatska.hr

13


GIOSTRA

DNEVI TARTUFOV

Poreč 9.−11. 9.

10. 9.−6. 11.

SUBOTINA PO STAREM Buzet 11. 9.

OL ISTRIA MTB TARTUFI TOUR - PARENZANA CANNONDALE 23.−25. 9.

Foto: TS Istrske županije

Foto: Igor Zirojević

Foto: TS Istrske županije

Foto: TS Istrske županije

Zgodovinski festival Giostra obiskovalce tematsko vrača v davno zgodovino Poreča. Natančneje v leto 1672, ko se je, glede na zapise iz arhivskega gradiva Krajinskega muzeja Poreštine in Državnega arhiva v Pazinu, po poreških ulicah odvijala ljudska fešta Fiera franca triduana. Njeni takratni udeleženci so tekmovali v streljanju s samostrelom, raznih plesih in ljudskih igrah, medtem ko je bila glavna zanimivost konjska dirka Giostra. Obiščite Poreč in spremenite to večstoletno potovanje v svojo lastno izkušnjo.

Resnično pravi in svetovni gurman lahko postane le tisti, ki je v svojem življenju poskusil tartufe, gurmanske dragulje Istre. Tartufi, ki so gomoljike, nekakšne podzemne gobe, so zaščitni znak Istre, prebivalci Istre pa jim svojo hvaležnost izkazujejo tako, da na svojem polotoku strogo varujejo recepte za njihovo pripravo. Priložnost, da spoznate bogastvo tartufov vam ponujajo Dnevi tartufov, ki potekajo jeseni. Kakorkoli že, pridite in se prepričajte sami.

Če boste obiskali kraj Buzet na začetku septembra, si boste privoščili potovanje skozi čas, kakšnih sto let v preteklost. V Buzetu se že od nekdaj v začetku septembra odvija zabava, ki so jo poimenovali Subotina. Namen prireditve je oživljanje starih ulic Buzeta. Subotina se v svoji izvirni obliki praznuje še dandanes in nas uspešno vrne v čas in vzdušje, v katerem so živeli in delali stari prebivalci Buzeta. Na ta dan se po ulicah širijo vonji in zvoki tradicije, prebivalci Buzeta pa se oblečejo v svojo narodno nošnjo ter meščansko in kmečko obleko, ki izvira iz konca 19. stoletja. Z eno besedo, celotno staro jedro postane muzej običajev in tradicionalnih obrti, iger, muzikantov, ali kot jim oni rečejo mužikanata, ter starinskih jedi.

Parenzana je bila nekoč ozkotirna proga, ki je segala globoko v notranjost Istrskega polotoka, od Poreča do Trsta, in je povezovala 33 istrskih mest. Danes se na njeni nekdanji trasi odvija maratonska kolesarska dirka, ki se zaradi svoje lepote in barvitosti uvršča tudi v koledar Svetovne kolesarske zveze v 1. kategorijo. Ker sodelovanje v tej dirki kolesarjem prinaša svetovne točke, pričakujemo velik odziv najboljših svetovnih kolesarjev, kar dirko Parenzana uvršča med vrhunske športne dogodke, ki ga ljubitelji športa nikakor ne bi smeli zamuditi.

www.giostra.info

www.istria-gourmet.com

www.parenzana.com www.istria-bike.com

www.istria-buzet.com

14

www.hrvatska.hr

ISTRA

ISTRA

www.hrvatska.hr

15


REŠKI KARNEVAL

ŽABARSKA NOČ

Reka 17. 1.−9. 3.

Lokve 23.−24. 4.

Foto: St. Valter

Foto: Bojan Grgurić

Ob tradiciji, ki ima svoje začetke v davnini, ko so v skladu z ljudskim izročilom t.i. grde maske s hrupnim veseljem preganjale sile zla, se je Reka razvila v glavno karnevalsko mesto na Hrvaškem. V teh dneh so mestna vrata zaprta dosljednost koli resnosti in se odprejo pisanosti in brezskrbnemu veselju. Tako bo tudi letos, po primopredaji mestnega ključa bo karnevalska norost prevzela vse, ki se bodo znašli v mestu. Nepregledna množica mask, pod katerimi bo vsak v trenutku pozabil na žalost, bo dneve širila dobro razpoloženje po mestnih ulicah, vrhunec Karnevala pa bo njegov zaključek, ko se bo po mestu kot vihar razlila velika in po svetu znana Mednarodna karnevalska povorka.

Prebivalci okoliških vasi so prebivalstvo majhne vasice v Gorskem Kotarju, ki se nahaja na vlažnem področju z veliko mlak, zato šaljivo poimenovali Žabarji. Nekoč so se številni mladi fantje pretepali in obračunavali zaradi te zbadljivke, sčasoma pa so Lokvarci sprejeli to šalo na svoj račun in jo spremenili v nekaj drugega, v svoj zaščitni znak, in tako so začeli vsako pomlad organizirati praznovanje, s katerim slavijo ne le žabe, temveč tudi vse ljudi iz svojega kraja. Ob raznovrstni gastronomski ponudbi žabjih jedi je vrhunec večera sedaj že nedvomno znano tekmovanje v žabjih skokih. Lastniki žab sem pripeljejo svoje ljubljenčke in jih na vsesplošno veselje vseh zbranih nagovarjajo na čim daljši skok. Dogodek, ki ga ne boste nikoli pozabili.

www.ri-karneval.com.hr www.tz-lokve.hr

K VA R NE R KVARNER

www.hrvatska.hr

17


MEDNARODNI FESTIVAL MALIH SCEN

DNEVI APOKSIOMENA Mali Lošinj 24.−27. 4.

HARTERA 7

FIUMANKA

Reka 9.−11. 5.

Reka 9.−11. 5.

Reka, 3.−11. 5.

Foto: Sergio Gobbo

Foto: Petar Fabijan

Foto: Darko Vaupotić

Foto: Foto Flash

Na svetu je samo sedem ohranjenih kipov starogrškega atleta Apoksiomena in enega od teh so odkrili ravno na Hrvaškem, in sicer na globini 45 metrov. Leta 1999 so namreč v bližini otoka Mali Lošinj našli bronasti kip, ki se je zagozdil med dvema morskima stenama. Atleta, starega več kot dva tisoč let, so potegnili iz morskih globin in ga natančno restavrirali. Po tem, ko so mu strokovnjaki povrnili stari sijaj, bo Apoksiomen od konca leta 2011 stalno razstavljen v Malem Lošinju, v palači Kvarner. Ob tem pomembnem arheološkem odkritju Lošinjani pripravljajo Dneve Apoksiomena, med katerimi si lahko obiskovalci ogledajo različne prireditve na temo Apoksiomena: fotografske izložbe, izložbe keramike in antičnega nakita, arheološko potapljanje, antično gastronomijo, antične firzure, prezentacijo grško-rimske rokoborbe, v hotelih pa bo na voljo posebna ponudba – rimske kopeli in masaže... in se sami prepričajo, kako pomembno vlogo ima to odkritje v naši kulturni dediščini.

Ta reški festival je eno od priljubljenih zbirališč evropskih gledališčnikov, ki gojijo nekonvencionalen pristop do odrskega razmišljanja. Njegovo ime je na mednarodni sceni oznaka za provokativnost in spraševanje. Neodvisna gledališka produkcija je že vrsto let v svojem zamahu, kar je prepoznala tudi občinstvo, zato nipresenetljivo, da ravno iz kreativnih rok malih gledaliških scen danes izhajajo nekatere izmed najbolj impresivnih gledaliških predstav. Poleg gledaliških hiš iz vseh sosednjih držav so na Reki do sedaj gostovala tudi gledališča iz Velike Britanije, Švice, Belgije, Nemčije in drugih evropskih držav. Med slavnimi imeni, ki so do sedaj nastopala, je brez dvoma potrebno izpostaviti Italijanko Emmo Dante in dobitnika evropske nagrade za nove gledališke realnosti Alvisa Hermanisa. Verjamemo, da nas bo ravno tako kot doslej tudi letošnji Festival prijetno presenetil s svojimi gosti in raznovrstnimi predstavami.

Če vas zanimajo nove izkušnje in doživetja, ki brišejo mejo med glasbo in pustolovščino, potem je glasbeni festival Hartera kot nalašč za vas. S sprehodom po hodnikih in dvoranah nekdanje reške tovarne papirja, po kateri se Festival tudi imenuje, boste našli prav to, kar iščete – plesno glasbo, vpeto v mistični ambient tovarniške arhitekture, osveženo s kreacijami sodobnih umetnikov. Ob tem pa vas bodo obkrožali nasmejani obrazi ljudi, ki uživajo v plesu. Hartera suvereno pridobiva svoje mesto med evropskimi festivali s prisrčno dobrodošlico pa dočaka vse obiskovalce, ki si želijo dobre zabave.

Pogled, ki vam bo vzel dih, bo brez dvoma pogled na reški zaliv, poln številnih belih jader. Jadralci z vseh krajev sveta se enkrat na leto zberejo na jadralski regati Velika Fiumanka, ki poteka na ruti od Reke do Omišlja in nazaj. Na njej morajo tudi najbolj izkušeni jadralci iz sebe iztisniti zadnje kapljice svoje moči. Letos se bo v okviru velike regate odvijala še ena regata za medije pod imenom Press Fiumanka. Doživetje za vse ljubitelje športnega adrenalina, ki ga ne smete zamuditi. www.fiumanka.hr

www.hartera.com

www.theatrefestival-rijeka.hr www.tz-malilosinj.hr

18

www.hrvatska.hr

KVARNER

KVARNER

www.hrvatska.hr

19


KULTURNO POLETJE

POLETJE V FUŽINAH

POLETJE NA LUJZIJANI IN KAROLINI

POLETJE NA GRADINI

Malinska junij−september

Fužine 11. 6.−17. 9.

Delnice 12. 6.−11. 9.

Reka 15. 6.−15. 9.

Foto: Sanjin Ilić

Foto: Marinko Jakovljević

Foto: Ninoslav Pleše

Foto: St. Valter

Malinska na Krku ponuja svojim gostom impresiven kulturni program, s katerim obogatijo poletne počitnice in jih naredijo veliko bolj posebne in pomembne. Namreč, v času junija, julija, avgusta in septembra se bodo iz samostana sv. Marije Magdalene širili zvoki klasične glasbe. Nekateri od najbolj nadarjenih hrvaških glasbenikov izberejo ravno Malinsko za mesto, na katerem bodo razkazali vso bogastvo svojega talenta. Poleg tega lahko v Galeriji sv. Nikole uživate v likovnim delih mnogih priznanih umetnikov, na primer Sanja Ipšić Randić, Ivan Mareković ali Beti Kranjčević. Ne dovolite si, da bi vaš dopust v Malinski minil, ne da bi postali bogatejši za ščepec kulture.

Obala zanimivega jezera Bajer postane poleti prizorišče zabavnih dogodkov, kot so na primer glasbeni koncerti ali športna tekmovanja. To so dogodki, s katerimi domačini iz Fužin obogatijo bivanje svojih obiskovalcev v tem čudovitem gorskem kraju. Medtem ko vas ob sobotnih večerih nežno boža prijetna temperatura, glasbene zvezde z zvoki polnijo vaša ušesa, za želodec pa bo poskrbela gastro ponudba z nenavadnimi in skrivnostnimi jedmi z hrvaških gora.

Čez Gorski kotar so nekoč potekale pomembne mednarodne karavanske poti. Na začetku 18. stoletja je bila zgrajena Karolinska cesta, pomembna pot, ki je povezovala Karlovec s krajem Bakar. Ker je potekala po neugodnem terenu, so na začetku 19. stoletja zgradili novo pot in jo poimenovali Lujzijana po Napoleonovi soprogi Mariji Louisi. T. i. Lujzijana je bila v tem času ena izmed najbolj sodobnih poti v Evropi in je pozitivno vplivala na življenje prebivalstva Gorskega kotarja. Danes ti dve poti nimata več takratnega ključnega pomena, se pa spomin na njihovo zlato obdobje še vedno ohranja na tej poletni manifestaciji. V teh dneh se po Lujzijani in Karolini valijo karavane potnikov, oblečenih v obleke iz tedanjega časa, glasba se razlega izza vsakega ovinka, domačini pa izkoristijo vsako priložnost, da vam lahko ponudijo domače jedi in peciva. Pridružite se jim tudi vi v povorki plemičev, knezov in njihovih razkošnih vpreg.

V času vseh treh poletnih mesecev imajo obiskovalci Reke priložnost sodelovati v raznovrstnem kulturnem programu, ki se odvija na grajskih razvalinah na Trsatu. Grad je bil zgrajen za namene obrambe pred turško vojsko na mestu nekdanje rimske opazovalnice. Znotraj obzidja te zgodovinske zgradbe se odvija kulturno-zabavni program, ki gosti številna imena hrvaške igralske in zabavne scene. Udobno se namestite, ohladite med grajskimi zidovi od poletne vročine in uživajte v predstavah in koncertih.

www.tz-malinska.hr

www.tz-fuzine.hr

www.ljetonagradini.com

www.lujzijana.com

20

www.hrvatska.hr

KVARNER

KVARNER

www.hrvatska.hr

21


REŠKE POLETNE NOČI

VINODOLSKI POLETNI VEČERI

MEDNARODNI POLETNI KARNEVAL

LIBURNIA JAZZ FESTIVAL

Reka 28. 6.−23. 7.

Bribir, Grižane, Tribalj in Drivenik, julij−avgust

Novi Vinodolski 1.−2. 7.

Opatija 1.−3. 7.

Foto: Dražen Šokčević

Foto: Dino Lovrić

Foto: Ivan Balažević

Foto: David Kurti – Foto Luigi

V poletnih mesecih se reški trgi, ulice in terase spremenijo v gledališki oder. Priljubljene mestne lokacije in tudi kraji, za katera si še sami Rečani težko predstavljajo, da bi se lahko spremenila v torišče igralcev in gledaliških rekvizitov, se za nekaj tednov predajo v roke umetnikom najrazličnejših glasbeno-odrskih izrazov. Program festivala se uključuje od izvedb klasičnih dram, praizvedb novejših dramskih tekstov in koncertov klasične glasbe, pa vse do nastopov uličnih gledališč in koncertov zabavnih zvezd. Neizogiben del festivala je tudi tisti, v katerem se sprašujejo o sodobnih odnosih industrijske arhitekture in gledališča, zato se nekatere od predstav prirejajo tudi na prostorih nekdanjih industrijskih območij.

Gosti, ki poleti obiščejo Vinodolsko riviero, naj se kar pripravijo na počitnice, ki jim bodo poleg uživanja na soncu in uživanja v blagodejnem vplivu jadranske obale nudile tudi pravo glasbeno doživetje. Namreč, poleti se na zgodovinskih lokacijah v okolici Novega Vinodolskega, kot sta staro frankopansko obzidje gradov v Bribirju in Driveniku, odvijajo koncerti, ki s svojo raznovrstno ponudbo širijo naša glasbena obzorja. Tako kot si starodavne zgradbe, obsijane z mesečevo svetlobo, tudi zaslužijo, ponujajo Vinodolski poletni večeri vrhunske izvedbe klasičnih glasbenih del. Posamezni večeri so rezervirani za hrvaško etno glasbo, ki odkriva same korenine hrvaške kulture. In ne bodite presenečeni, če se bodo namesto glasbenikov pred vami pojavili igralci. Od letos dalje, namreč, prebivalci Vinodola pripravljajo tudi številna gledališka presenečenja, s čimer samo dopolnjujejo vaš pravi kulturni dopust.

V poletnih mesecih se skozi nekatere kraje na Kvarnerju vijejo povorke v maskah. Tudi Novi Vinodolski ni izjema. V mesecu juliju Novi odpre vrata svojega kraja maškaram in začasno prepusti oblast poletnemu karnevalu. V skladu s tradicijo v teh dneh v kraju ni prostora za resnost in turobne poglede, smeh pa se kot nalezljiva bolezen širi po celem kraju. Odmislite svoje skrbi, skrijte se pod masko in se spomnite, da je življenje zares lepo.

Če ste strastni ljubitelj jazza, bo Opatija poleti pravo mesto za vas. Če na jazz ne gledate kot na kompleksno in zaprto glasbeno obliko, ki je namenjena izključno glasbenikom in ne širši publiki, se Liburnia jazz festival nanaša na vas še bolj kot na najbolj zagrizene jazziste. Ideja je bila, namreč, ravno približati jazz glasbo širšemu krogu glasbenega občinstva. Zato lahko v sklopu tega festivala uživate v glasbenih stvaritvah nekaterih najbolj nadarjenih jazz virtuozov in tudi aktivno sodelujete v jazz delavnicah, ki vam bodo odkrile, da je prav jazz eden od glasbenih stilov, ki je odprt različnim ljudem in njihovim nagnjenjem. Pridite v Opatijo in postanite del mednarodne jazzovske skupnosti.

www.rijeckeljetnenoci.com

www.tz-novi-vinodolski.hr

www.liburniajazz.hr

www.tz-vinodol.hr

22

www.hrvatska.hr

KVARNER

KVARNER

www.hrvatska.hr

23


KASTAFSKO KULTURNO POLETJE Kastav 1. 7.−26. 8.

KAISERNACHT Opatija 15.−17. 7.

OSORSKI GLASBENI VEČERI Osor 19. 7.−28. 8.

RABSKA ZABAVA Rab 25.−27. 7.

Foto: Darko Trbović

Foto: David Kurti - Foto Luigi

Foto: OGV

Foto: Goran Novotny

Na hribčku nad Reko se nahaja majhen grad Kastav, kraj kulture in izobraževanja. V želji nadaljevati to tradicijo se v Kastavu poleti odvija bogat in kakovosten kulturni program. Obiskovalci bodo imeli na voljo široko paleto dogodkov dramskega, glasbenega in likovnega značaja. Številne predstave, koncerti hrvaških in tujih glasbenikov ter raznovrstne razstave bodo dodale svoj čar romantičnemu vzdušju, s katerim Kastavsko kulturno poletje očara svoje goste.

Veličastna arhitektura in prekrasni parki Jadranskega biserja vas lahko popeljejo v nek drug svet, svet pripovedk, v katerem princi ne belih konjih še vedno snubijo svoje princese. Razlog je v tem, da je Opatija zapuščina Avstro-ogrske monarhije in da je bila njeno priljubljeno mesto za oddih. To kraljevsko letovišče je od nekdaj privlačilo številne kralje, cesarje, prince, grofe in baronice, pogosti pa so bili tudi umetniki v iskanju svojega navdiha. Vse skupaj jih lahko na začetku julija spet srečate na opatijskih ulicah, saj se tamkajšnji prebivalci – da bi oživeli starodavno vzdušje – vsako leto julija preoblečejo v dvorske obleke ter sodelujejo na prireditvi, ki mesto popelje za nekaj stoletij nazaj v preteklost.

Kot da je to nekaj najbolj naravnega na svetu, boste lahko med sprehodom po uličicah krajev na slikovitih otokih Cresu in Lošinju zaslišali glasbo, ki se razlega izza zaprtih okenskih polken. Med hišami v mestecu Osor se skriva starodavno antično gledališče, iz katerega veje posebno umetniško vzdušje. Če boste za trenutek postali pred Osorsko renesančno cerkvijo Marijinega vnebovzetja, boste slišali glasbo, ki se zdi, kot da so jo napisali ravno za ta kraj in ta trenutek. Vendar ta glasba ne bo sad vaše domišljije, saj v cerkvi zares poteka koncert in to le en iz celotne serije poletnih koncertov hrvaških vrhunskih instrumentalistov, ki sodelujejo v glasbenih večerih v Osorju.

Sv. Jakov, Sv. Ante in Sv. Kristofor so trije svetniki, praznovanje teh treh pa popelje Rab daleč nazaj v njegovo srednjeveško preteklost. Tekmovanja v starodavnih viteških igrah so prikazana na veličastnem Turnirju rabskih lokostrelcev, na katerem vitezi tekmujejo in se borijo za nagrado, ki jim jo v skladu s tradicijo svečano izroči rabski knez. Vzdušje dvigujejo glasbeniki in zastavonosci, vsi zastavonosci in vsi udeleženci, ki so oblečeni v srednjeveške kostume, pa se lahko pridružijo velikemu mimohodu po rabskih ulicah. Z rabsko zabavo prebivalci Raba oživljajo spomin na nekdanjo podobo svojega kraja, ko je praznoval svojo svobodo in samostojno občino - municipij.

www.osorskeveceri.hr

www.tzg-rab.hr

www.kkl.hr

www.opatija-tourism.hr

24

www.hrvatska.hr

KVARNER

KVARNER

www.hrvatska.hr

25


KRČKI SEJEM − LOVREČEVA

VINODOLSKA ROŽICA Bribir 13. 8., Novi Vinodolski 18.−20. 8.

Krk 8.−10. 8.

ROMANJE NA PRAZNIK MARIJINEGA VNEBOVZETJA Reka, Trsat, 15. 8.

LIBURNIA FILMSKI FESTIVAL Ičići 24.−27. 8.

Foto: Ivica Brusić - Brujo

Foto: Ivan Balažević

Foto: TS Primorsko-goranske županije

Foto: Dino

V poletnem času nas na jadranskih otokih zgolj malo stvari lahko zares preseneti. Pripravljeni smo na vse, kar si lahko zamislimo. Toda krški vitezi in njihove dame presegajo tudi najpogumnejša pričakovanja. Prav tak, nevsakdanji prizor, vas bo pričakal na Krku – vitezi tekmujejo v raznih viteških veščinah, v mestnem pristanišču poteka prava pomorska bitka, gusarji pa iščejo že davno pozabljene zaklade. Strah je pri tem povsem odveč – treba se je samo sprostiti, opazovati živopisno dogajanje in uživati v dobrotah izvirne krške kuhinje. To je pač Lovrečeva!

Zahvaljujoč ustnemu izročilu se je ena zgodba med prebivalci Novega Vinodolskega ohranila vse do danes. Namreč, v obdobju vinske trgatve, na kateri so vsako leto sodelovali vsi mladi iz tega kraja, se je skrbno opazovalo, katero dekle je najbolj pridno. Po zaključku trgatve so med dekleti izbirali najlepšo in najbolj pridno, nato so jo okronali z vinsko trto. Slavje po uspešni trgatvi je bilo posvečeno prav temu dekletu. Vinodolci so se odločili obnoviti to tradicijo in za en dan na posodobljen način zaznamovati preteklost svojega kraja. Gosti lahko na svečanosti uživajo v avtohtonih vinodolskih specialitetah, ekoloških izdelkih, raznih ljudskih igrah in v glasi tamburic.

Davnega leta 1291 so drvarji iz Trsata nekega jutra pred seboj zagledali hišico v gozdu, ki je prej ni bilo. Prestrašeni in začudeni so o tem odkritju obvestili župnika Jurjevića, ki jih je pomiril in povedal, da ve, o čem govorijo. Namreč, to je bila Nazareška hišica Blažene Device Marije, ki so jo angeli iz strahu pred Turki prestavili na Trsat, kjer je ostala polna tri leta in sedem mesecev. In po tolikem času je prišel trenutek, da hišica nadaljuje svojo pot do Lorreta, kamor je bila prvotno tudi namenjena. V tolažbo Trsatčanom je knez Martin Frankopan na istem mestu zgradil frančiškanski samostan. Danes se na Trsatu nahaja Marijino svetišče, ki je znano tudi po tem, da je bilo tu uslišanih veliko želja, pa tudi, da sem romajo številni verniki, še posebej pa na dan Marijinega vnebovzetja.

Udobno se namestite in uživajte pod jasnim zvezdnatim nebom nad Ičići v najnovejših produkcijah hrvaškega dokumentarnega filma. To vam bo omogočil program filmskega festivala Liburnia, ki poleg nekaj premiernih projekcij redno prikazuje tudi vse hrvaške dokumentarne filme, ki so bili nagrajeni na domačih in tujih filmskih festivalih v preteklem letu. S takšnim izborom ta filmski festival omogoči svojim obiskovalcem najbolj kakovosten izbor domačih dokumentarcev. Po projekciji pa delite svoje vtise z ostalimi prisotnimi, družite se in zabavajte ob nastopih vrhunskih glasbenih gostov festivala.

www.tz-krk.hr

www.tz-novi-vinodolski.hr

www.liburniafilmfestival.com

www.trsat-svetiste.com

26

www.hrvatska.hr

KVARNER

KVARNER

www.hrvatska.hr

27


DNEVI VINA OTOKA KRKA Vrbnik 26.−27. 8.

DNEVI OLIV

MARONADA

Punat 1.−10. 10.

Lovran 14.−30. 10.

NOVOLETNI POKAL V PODVODNEM RIBOLOVU Mali Lošinj 29.−30. 12.

Foto: TSO Vrbnik

Foto: Ernest Bonifačić

Foto: Ana Slamek

Foto: Miro Andrić

Med vina, na katera smo ponosni, ko v svetu predstavljamo bogato tradicijo hrvaškega vinarstva, štejemo tudi vina vrbniških vinogradnikov. Vrbniški vinarji to čast sprejmejo z veseljem. Vsako leto se avgusta zberejo vsi ljubitelji vina, pridelovalci vin in pa tudi tisti, ki preprosto radi uživajo v čarih vinske kapljice. Na vrbniških Dnevih vina lahko gosti uživajo v celodnevnih predstavitvah in degustacijah in imajo priložnost iz prve roke kupiti steklenice njihovih kakovostnih vin od originalnih pridelovalcev ter preizkušati tudi ostale avtohtone krške gastronomske izdelke. Poleg veselja ob degustacijah in radostih za usta so impresivne tudi razstave, na katerih prebivalci Krka razstavljajo svojo vinarsko in vinogradniško opremo ter prikažejo čar priprave, ki jih ni moč najti v sodobnih industrijskih izdelkih.

Težko si je predstavljati Jadransko morje, ne da bi si pri tem v spomin priklicali tudi vonj oliv in okus olivnega olja. Olive so zelo cenjene v hrvaški kuhinji, zato ni presenetljivo dejstvo, da se v Puntu na otoku Krku odvijajo tudi Dnevi oliv, manifestacija, na kateri se gostom otoka Krka predstavi vse razkošje tega zdravilnega sadeža. Imeli boste tudi edinstveno priložnost sodelovati v obiranju oliv in občutiti delček otoškega vsakdana. In medtem ko boste vi nabirali, vam bodo domačini ob zvokih sopila postregli s težaško malico. In res vam ne bo nič hudega, saj vas zvečer čaka razkošna gostija. Najboljši kuharji iz cele Hrvaške namreč tekmujejo v pripravi hrane iz oliv, ki jo boste lahko poskusili tudi vi.

Lovranski maroni slovijo kot eni najbolj kakovostnih kostanjev na svetu. Gre za sorto, ki je endemična za kvarnerske kraje, saj je nastala s križanjem kostanjev z Daljnega vzhoda, ki so jih s potovanj prinašali lovranski pomorci, in tamkajšnjih domačih vrst. Lovranci so na svoje marone zelo ponosni in so jim posvetili tri vikende v oktobru, ko se, prvi vikend v samem Lovranu, druga dva vikenda pa v bližnjih vaseh Lignju in Dobreću, odvija veselica z imenom Maronada. Na veselici nudijo izdelke iz kostanja, tradicionalnih pečenih maronov in drugih jedi pripravljenih iz njih, vse do različnih slaščic, kolačev in tort. No, niso pa čisto vse jedi pripravljene iz kostanja, zato lahko obiskovalci uživajo tudi v domači medici, žganju narejenem iz medu, pa tudi v domačem mladem vinu.

Spomenik podvodnemu ribiču na enem od mestnih trgov je dokaz, kako prebivalci Lošinja cenijo ta šport. Zahvaljujoč blagemu sredozemskemu podnebju lahko prebivalci Lošinja iz leta v leto podvodnim ribičem nudijo nepozabno doživetje na tekmovanju tik pred novim letom. Zanimiv »Novoletni pokal« med mesti jemlje dih s svojimi potopi, hkrati pa boste doživeli goreče navijanje občinstva. To je priložnost, da v družbi izjemno pogumnih ljudi in v iskrenem športnem ozračju pričakate novo leto.

www.vrbnik.hr

28

www.hrvatska.hr

www.tzpunat.hr

www.udica.hr

www.tz-lovran.hr

KVARNER

KVARNER

www.hrvatska.hr

29


NOVALJSKO KULTURNO POLETJE

PLEMIŠKI SEJEM Dubovac 16. 5.−3. 6.

Novalja junij−september

Foto: Igor Čepurkovski

Foto: Eugen Rebernišak

Za cela dva tedna v letu postane Dubovac srednjeveško mestece. V čast dolgi in raznovrstni zgodovini mesta, ki je živelo burno trgovsko življenje, še preden je bil ustanovljen Karlovec, sedaj prebivalci tega kraja priredijo velik sejem. Ko se boste sprehajali po ulicah, na katerih se odvija sejem, se boste seznanili s srednjeveškimi običaji, obrtmi, orožjem, igrami in jedmi. Zabavali vas bodo igralci v kostumih in glasbeniki, trgovci in obrtniki, ki vas bodo kot srednjeveški dvorski norčki vabili k svojim stojnicam, vitezi v oklepih in vojaki iz zgodovinskih čet pa se bodo pogumno borili za vašo pozornost. In kdo ve, morda se vam posreči in boste zajezdili belega konja ter osvobodili svojo deklico, ki je zaprta v visokem stolpu.

Na dan svetega Antona, 13. junija, ko je tudi dan mesta Novalje, se tam začne dolgo, toplo poletje, bogato s kulturnoumetniško ponudbo in ponudbo zabavnih vsebin. V ponudbo novaljskega kulturnega poletja med drugim sodi še Novaljski tijatar, ki bo letos gostil številne gledališke predstave, koncerte resne glasbe, ki jo izvajajo tako domači kot tuji glasbeniki, likovne izložbe ter izložbe paških ovc in paškega sira. Velja omeniti še etno večere, v okviru katerih poteka še t.i. Festival pisme nakanat otoka Paga. S tako vsebino je poletje v Novalji še daljše! www.tz-novalja.hr

www.karlovac-touristinfo.hr

LIKA - K A R L O VA C LIKA - KARLOVAC

www.hrvatska.hr

31


OGULINSKI FESTIVAL PRAVLJIC Ogulin 10.−12. 6.

IVANJSKI KRES Banija in Gaza − obale reke Kolpe 23. 6.

KARLSTADT FESTIVAL

POLETJE V SLUNJU Slunj julij−avgust (med vikendi)

Karlovec 23. 6.−4. 9.

Foto: Ankica Puškarić

Foto: Vedran Skukan

Foto: TS Karlovaške županije

Foto: Ivančica Cindrić

Že ob sami omembi Ivane Brlić Mažuranić se otrokom oči kar zaiskrijo. Njeno ime jih spominja na številne pustolovščine junakov iz pravljice Striborjev gozd, na poredne Tintiliniče in radovednega Potjeha, ki išče resnico. Ivana Brlić Mažuranić je najbolj priljubljena hrvaška pisateljica in tudi najpogosteje prevajana pisateljica pravljic, ki navdušuje otroke, pa tudi odrasle s svojo domišljijo. Ogulinci zato vsako leto v čast svoji slavni someščanki priredijo festival, ki njihovo mesto spremeni v pravljični svet. V Ogulin prihajajo gledališke skupine, pisci in glasbeniki, odvijajo se predstave, projekcije risank in otroške delavnice, ki spodbujajo kreativnost in dajo krila domišljiji. Za nekaj dni pozabite na resničnost in pojdite na pot, na kateri vam bodo delale družbo vile, škrati, pa tudi hudobne in zle čarovnice.

Noč pred praznikom, s katerim praznujemo rojstvo Svetega Ivana Krstnika na obalah Kolpe, se odvija čarobna predstava luči. Kot da tekmujejo, kateri kres bo najlepši in najbolj mogočen. Prebivalci Banij in Gaze, vsak na svoji strani reke, prižigajo ognje, čigar svetloba osvetljuje nočno nebo in vse prisotne s polnim občutenjem Gospodove prisotnosti. Med gledalci se širijo vzdihi začudenja, kresovi pa svoje iskre pošiljajo visoko v noč s pomočjo blagega vetrca.

Karlstadt festival združuje vse kulturne dogodke, ki v Karlovcu potekajo v mesecu juniju in juliju. 13. julij je poseben datum, zato je ta dan določen kot osrednji dan festivala. Datum namreč označuje dan rojstva Karlovca. Letos Karlovčani slavijo natanko 432. rojstni dan svojega mesta. Ob tej priložnosti bo pripravljena prava rojstnodnevna zabava, obogatena s pestrim zabavnim in gastronomskim programom. Pridite tudi vi in čestitajte rojstni dan mestu, ki leži ob štirih rekah.

Prebivalci Slunja dolge poletne dneve preživljajo v zabavi. V mesecu juliju in avgustu se v Slunju odvija cela vrsta dogodkov športno-rekreativnega značaja. Poletje v Slunju se prične s tradicionalnimi igrami na reki Korani in se nadaljuje ob vikendih, ki sledijo, in to v vseh možnih smereh, od običajnih športov, kot so nogomet, odbojka na mivki ali kegljanje, pa vse do tistih manj običajnih, kot so paintball, dvigovanje uteži ali t.i. brđanijada, ki je priljublljena olimpijada starih športov. Med vsemi temi športnimi dogodki pa so prebivalci Slunja usmerjeni tudi v kulturo in zato prirejajo celo vrsto razstav, večerov mladih glasbenih skupin, predstavitve knjig in likovnih kolonij. Uživajte v poletju v Slunju.

www.karlovac-touristinfo.hr www.karlovac-touristinfo.hr

www.tz-slunj.hr

www.ogfb.hr

32

www.hrvatska.hr

LIKA - KARLOVAC

LIKA - KARLOVAC

www.hrvatska.hr

33


USKOŠKI DNEVI

KARLOBAŠKO POLETJE

Senj 1.−3. 7.

Karlobag 15. 7.−31. 8.

EKO-ETNO GACKA

MEDNARODNI SENJSKI POLETNI KARNEVAL

Otočac 23. 7.

Senj 8.−13. 8.

Foto: Dino Lovrić

Foto: TSO Karlobag

Foto: TSM Otočca

Foto: Dino Lovrić

Znamenito preteklost morskega mesta Senja, ki se nahaja ob severnem Velebitu, je obeležil pogum uskoških vitezov. Na znamenite zgodovinske dneve se prebivalci Senja spomnijo v času Uskoških dnevov. Gre za tridnevno manifestacijo oživljanja preteklosti. Med njo v Senju potekajo viteški turnirji, mimohod, mesto pa je nepretrgoma obkoljeno. Seveda pa taki razburljivi dogodki terjajo okrepčilo, ki ga obiskovalci najdejo v viteških taborih. Tam so jim na voljo srednjeveške specialitete, med uživanjem v njih pa obiskovalce zabavajo srenjeveški dvorni norčki in renesančni godci.

Če ste nameravali preživeti dopust v miru in brezdelju, potem Karlobag ne pride v poštev. Tamkajšnji prebivalci so za obiskovalce namreč pripravili aktivno poletje, polno raznih dogodkov in različne ponudbe. Zaljubljencem v kulinariko so tako na voljo avtohtone jedi in pijače, na glavnem trgu – tako imenovani stari Baški pjaci – pa lahko dvakrat tedensko uživate v plesnih večerih ali ribiški fešti. Obiskovalci, ki si želijo nekoliko resnejše zabave, pa bodo zagotovo navdušeni nad zvoki klasične glasbe, ki se razlega iz cerkve svetega Jožefa. Za vse ostalo pa bosta poskrbela morje in sonce.

Gacka dolina je pravo naravno zdravilišče. Čist planinski zrak, bistra voda in obilje zdravilnega rastlinja, ki ga lahko vidite kar ob poti, so vrednosti, ki jih tamkajšnje prebivalstvo goji že stoletja. Vsak obisk tega kraja je nagrada za duha in telo, tradicionalni sejem v Otočcu pa je priložnost, da nekatere od teh vrednosti odnesete s tudi seboj domov. Namreč, ljudje z obronkov Velebita, ki najbolje poznajo tradicionalne recepte pripravljajo izdelke iz medu, zdravilnih rastlin, različne paradižnikove mezge in žganja, izdelke iz volne in lesa, sejem Gačanski pa je priložnost, da vse to dobite na enem mestu.

Za Senjčane je poletni karneval morda celo najpomembnejši dogodek v letu. Tedne pred samim začetkom karnevalsko vzdušje prežema in vznemirja najskrivnejše kotičke mesta. Ko pa se prične, karnevalsko veselje traja neprenehoma en teden – tekmovanje našemljenih skupin v karnevalskih igrah, našemljena moto-alka, plesni nastopi, ulični preformansi, slikanje po asfaltu, in podobno. Ob tem mu dejstvo, da se odvija sredi poletja, daje poseben čar. Ob vseh spremljevalnih dogajanjih je vrhunec karnevala zagotovo velika karnevalska povorka, v kateri sodeluje tudi do tri tisoč šem.

www.tz-otocac.hr

www.tz-senj.hr

www.tz-karlobag.hr www.tz-senj.hr

34

www.hrvatska.hr

LIKA - KARLOVAC

LIKA - KARLOVAC

www.hrvatska.hr

35


JESEN V LIKI Gospić 1.−2. 10.

Foto: Mario Romulić

Lepota hribov v Liki nas lahko prisili, da pozabimo, od kod prihajamo in kam gremo, s svojo pravljično lepoto pa nas pogosto vrne v nek drug čas. Ravno takšno doživetje vam bo ponudila manifestacija Jesen v Liki, ki se odvija v Gospiću. Njen osrednji dogodek je razstava, na kateri se bodo obiskovalci lahko udeležili predstavitev malega gospodarstva Like in podjetnikov. Razstava pa poleg tega prikazuje tudi nekatere tradicionalne značilnosti tega kraja, kot so prehrambeni, uporabni in okrasni predmeti, ki jih prebivalci Like izdelujejo že od pamtiveka. Razstavo dopolnjujejo kulturno-umetniška društva, ki s svojo glasbo ustvarijo izvirno doživetje Like. www.lsz-lira.hr www.licko-senjska.hr

D ALM ACI JA - ZADAR 36

www.hrvatska.hr

LIKA - KARLOVAC


DNEVI CVETJA

PO SLEDEH WINNETOUJA

Sv. Filip in Jakov 22.−24. 4.

Starigrad−Paklenica 16.−24. 4.

ROMANJE OB DNEVU MATERE BOŽJE OD ZEČEVA

FESTIVAL DOMAČE HRANE, PIJAČE, SUVENIRJEV IN FOLKLORE

Nin, 5. in 30. 5., 5. 8.

Biograd n/m, 3.−5. 6.

Foto: TSO Sv. Filip in Jakov

Foto: Dinko Denona

Foto: Marija Dejanović

Foto: TSM Biograd n/m

Že enajst leto zapored je april v znamenju cvetja. Za tri dni se prepustite opojnim vonjavam cvetnih polj in uživajte v razkošnem kolažu barv. Globoko vdihnite in pustite, naj vas prevzame neskromna lepota narave v človeškem aranžmaju. Festival cvetja Zadrske županije vam omogoča sodelovanje v eko-delavnicah, predstavitvah, priložnostnih svetovanjih in predavanjih, tekmovanju aranžerjev, izložbah in modnih revijah. Cvet je vedno bil in ostal duši najdražji dar.

Pogumni poglavar Winnetou je jahal tudi po našem narodnem parku Paklenici (ter Krki in Plitviških jezerih), toda samo na filmu – naravne lepote teh parkov so uporabljene kot scena za film, ki je bil posnet po literarni predlogi Karla Maya posneli pred več kot štirimi desetletji. Tako lahko še dandanes v živo doživite lokacije, kjer so snemali film, ob tem pa uživate v naravnih lepotah Hrvaške, ter si privoščite jahanje, streljanje z lokom, večerno gretje ob tabornem ognju, poskusite razne specialitete in uživate v country glasbi. Zato se le odpravite po sledeh Winnetouja!

Davnega leta 1516 se je na otočku Zečevu, v osrčju Ninske škofije, revni pastirici prikazala devica Marija. Številna pričevanja o tem dogodku so pripeljala do tega, da je škof Jurij Divnić razglasil 5. maj (dan prikazovanja device Marije) za dan Matere Božje od Zečeva. Ta dan v Ninski škofiji – zaradi številnih čudežnih dogajanj – obeležujejo že od davnega leta 1516, dandanes pa se romanja udeležujejo številni verniki, tudi tisti iz tujine. Na 5. maj tamkajšnji domačini z ladjico prepeljejo kip device Marije na kraj, kjer se je prikazala pastirici. Naj duhovna izkušnja tega romanja postane tudi del vašega življenja.

Miza, dolga šeststo metrov? Zveni nekoliko neresnično, toda v Biogradu na Morju tako mizo dejansko postavijo. Gre že za tradicijo, dobrote, pod katerimi se miza kar šibi, pa so res raznovrstne. Na voljo je dejansko vse, pijača in hrana, pripravljena po izvirnih receptih (pripravijo jo gostinci iz Zadrske županije), suvenirji iz cele Hrvaške ter tudi iz Slovenije, Madžarske in Italije. Tega dogodka se udeleži kar 232 razstavljalcev, vsi pa so za isto mizo! Enostavno: gre za prizor, ki ga morate videti!

www.sv-filipjakov.hr

www.biogradnamoru.hr

www.rivijera-paklenica.hr www.nin.hr

38

www.hrvatska.hr

DALMACIJA - ZADAR

DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr

39


FESTIVAL KRALJEVSKIH MEST

ZADRSKO GLEDALIŠKO POLETJE

KULTURNO POLETJE NA OTOKU UGLJAN

GLASBENI VEČERI V SV. DONATU

Biograd 24.−25. 6.

Zadar 30. 6.−4. 8.

Preko, Ugljan, Kali, Kukljica 1. 7.−31. 8.

Zadar 7. 7.−10. 8.

Foto: TSM Biograd na Morju

Foto: Nenad Marčev

Foto: Ante Brižić

Foto: Vladimir Ivanov

Biograd je lansko leto prejel prestižno nagrado Srebrni cvet Evrope, s čimer se je uspešno predstavil kot ena od najprivlačnejših turističnih destinacij starega kontinenta. V izboru za to nagrado je Biograd sodeloval s svojim poletnim festivalom, ki se odvija po ulicah čudovitega biogradskega mestnega jedra. Namreč, Festival kraljevskih mest je edinstvena prezentacija stalnega razvoja. Udeleženci predstavljajo starinske obrti, ekološke proizvode in spominke, sam dogodek krasijo cvetni aranžmaji, razstavljeni na izložbi cvetja, in ureditev okolice.

V ozračju, ki ga ustvarjajo zadrske zgodovinske zgradbe, ki s svojo lepoto že stoletja navdušujejo goste na jadranski obali, se odvija program, ki bo dal vašemu dopustu v poletnih mesecih poseben kulturni značaj. Ta program je posvečen splošnim scenskim stvaritvam, kar pomeni, da lahko njegovi obiskovalci en večer v napetosti spremljajo kakšno gledališko dramo, že jutri pa uživajo v plesnih koreografijah. Je pa Zadrsko gledališko poletje v isti meri odprto tudi za glasbo, zato ste lahko prepričani, da boste imeli priložnost uživati v vrhunskih izvedbah hrvaških in tujih glasbenikov.

Če se boste odločili svoj dopust preživeti na otoku Ugljanu, je ena stvar gotova, svoj dopust boste brez dvoma preživeli aktivno. V vseh mestih se odvijajo različni dogodki, ki vam bodo omogočili, da boste vsak dan obiskali nekaj novega. Med drugim so na Brižićevem dvoru organizirani večeri poezije, v Ugljanu se odvija jadralska regata, Čeprdljenska noč ribiških lantern, mimohod čolnov in sejem antikvitet, brodete in vse druge možne ribje specialitete iz teh krajev pa boste lahko pokušali na Kualjskih ribiških nočeh v Kaliju. V Kukljici se odvija zabava, ki ji domačini pravijo Fešta Gospe od sniga, na kateri v tradicionalni procesiji redno sodeluje tudi po sto čolnov, zabava, ki se odvija v Preku, pa se imenuje Priješka legrica in je zabava, o kateri boste marsikaj slišali že na trajektu, ki pluje iz Zadra. Zabavne skušnjave, v katere vas bo vabil otok Ugljan, niso za tiste, ki iščejo puščavniški dopust, temveč so raj za tiste, ki so željni spoznati kulturo domačinov.

Cerkev sv. Donata je najbolj prepoznaven zadrski spomenik kulture. Njena veličastnost in impresivna akustika sta osnovna razloga, zakaj so v njene prostore postavili ta festival resnega značaja. Namreč, v sklopu Glasbenih večerov v cerkvi sv. Donata se odvijajo koncerti glasbe iz srednjega veka, renesanse in zgodnjega baroka. S temi večeri osvečajo svoje obiskovalce o dragocenosti te glasbe. Koncerti v takšnem sakralnem vzdušju nudijo poslušalcem tudi duhovno doživetje. Melodije prodrejo globoko v nas in nam s svojo skladnostjo prikažejo nek popolnoma drugačen svet. Zaprite oči, globoko vdihnite, prepustite se glasbi in njeni sproščujoči energiji.

www.biogradnamoru.hr www.hnk-zadar.hr

www.donat-festival.com

www.preko.hr www.ugljan.hr www.kali.hr www.kukljica.hr

40

www.hrvatska.hr

DALMACIJA - ZADAR

DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr

41


KALELARGART FESTIVAL ULIČNE UMETNOSTI

NINSKA ŠOKOLIADA Nin 17. 7.

Zadar, 27.−28. 7.

KAKO SO ŽIVELI IN DELALI NAŠI PREDNIKI

PAŠKI POLETNI KARNEVAL

Sv. Filip in Jakov 29. 7.

Pag 29.−30. 7.

Foto: Marija Dejanović

Foto: RMC

Foto: Klara Eškinja Glavan

Foto: Josip Fabijanić

Tradicija pripravljanja suhomesnate jedi šokol v ninski pokrajini seže daleč v 17. stoletje. In še dandanes trdijo, da vsaka družina skriva svoj recept za pripravo te okusne jedi iz svinjske vratovine. Šokol se razlikuje od hiše do hiše in ravno ta tradicija je povod za vsakoletno prireditev, ki poteka v Ninu in katere osrednja tema je tekmovanje v pripravi šokola. Priprave na tekmovanje se vsako leto začnejo že v mesecu januarju, ko tekmovalci začnejo s predelavo mesa. Samo tekmovanje spremlja napeto vzdušje, ki spominja na največje športne prireditve, vrhunec pa predstavlja razglasitev Najboljšega šokolarja leta in degustacija pripravljenih jedi. Ker je priprava jedi tako strogo skrita in hranjena skrivnost pred zunanjim svetom, imate na Šokoliadi edinstveno priložnost poskusiti to avtohtono jed.

Mestne ulice so kraj svobode in spontanega izražanja. Zato je na njih vedno lepo videti umetnike in kreativce, posebej ko je govora o starih mestnih jedrih, kot je na primer zadrska Kalelarga. Številni akrobati, žonglerji, požiralci ognja, čarovniki, plesalci na drogu, performerji, umetniki, oblikovalci in grafitarji za tri dni spremenijo zadrski polotok v svet na robu resničnosti. Neobremenjenost ulične kulture gotovo ne bo nikogar pustila hladnega, zato jo nagradite z iskrenim aplavzom.

Kulturno-umetniška društva, ki delujejo na področju Sv. Filipa in Jakoba predstavljajo obiskovalcem življenje in običaje ljudi tega kraja, in sicer s pesmijo in plesom. Vrhunsko doživetje zagotavljajo nastopi občinskih KUD-ov: sv. Roko iz Sv. Filipa in Jakoba, sv. Ivan Glavosijeka iz Raštanov Donjih in Maslina iz Turnja, moška klapa Cantus iz Sv. Filipa in Jakoba ter ženska klapa Karmel iz Turnja. Nadarjenost mlajše generacije med prebivalci Sv. Filipa in Jakoba vam bodo predstavili člani Dijaške zadruge Đardin, celoten dogodek pa bo začinjen s hrano in z dobrotami, ki so se pripravljale v preteklosti.

Zagotovo je potrebno poudariti, da je poletni karneval na otoku Pagu najstarejši karneval na Jadranu. Že sama tradicija zagotovlja, da bodo vsi obiskovalci s sodelovanjem doživeli nekaj nevsakdanjega. Karneval traja dva dni, pri čemer je prvi dan pričetek svečanega sprevoda, pa bodo najbolj zanimive maske tudi bogato nagrajene. Veselje bodo na visoki temperaturi ves čas vzdrževali KUD in otroški zbori, obiskovalci, ki jih bodo radosti Karnevala popolnoma prevzele, pa se lahko tudi pridružijo tradicionalnemu Paškemu kolu, ki se pleše ob spremljavi Mestnega pihalnega orkestra. Pa vendar je sam zaključek Karnevala hkrati tudi njegov najbolj zanimiv del. Na koncu seveda sledi sežig pusta Marka na mestnem trgu, s čimer se po starem verovanju ljudi odženejo mračne sile za celo naslednje leto.

www.057info.hr

www.nin.hr

42

www.hrvatska.hr

www.sv-filipjakov.hr

www.pag-tourism.hr

DALMACIJA - ZADAR

DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr

43


PAŠKO KULTURNO POLETJE (PAG ART FESTIVAL)

BIOGRADSKA NOČ

SALIJSKE UŽANCE

NOČ POLNE LUNE

Biograd 4. 8.

Sali, Dugi otok 12.−14. 8.

Zadar 13. 8.

Pag, 2.−14. 8.

Foto: Josip Fabijanić

Foto: TSM Biograd na Morju

Foto: German Grbin

Foto: TSM Zadra

Renesančno mestece Pag je v mesecu avgustu gostitelj Festivala resne glasbe pod dirigentsko palico hrvaškega pianista svetovne veljave, Lovra Pogorelića. Pogorelić je v želji, da s kar najbolj kakovostnimi vsebinami obogati in oplemeniti življenje prebivalcev in počitnice njihovih gostov, ustanovil festival, ki v Pag pripelje vrhunske glasbenike, in tako bo tudi letos paškim obiskovalcem priredil podoben dogodek. Že sedaj se najavljajo gostovanja Julliarda Quarteta iz Združenih držav Amerike, violončelistke Kajane Pačko, moskovskega Brahms tria in ansambla Capella Istropolitana.

Ne glede na to, kje se odvijajo, so poletne zabave vzdolž jadranske obale dogodki, ki jih nikakor ne smete zamuditi. Vzdušja na teh zabavah ne boste mogli doživeti nikjer drugje na svetu in ravno biogradska zabava je prava potrditev tega. Pridite v Biograd in do zore plešite ob glasbi, ki jo za vas izvajajo kulturno- umetniška društva, klape in skupine. Ponudili vam bodo tudi široko paleto različnih jedi, ki vam bodo približale izvirne okuse in vonjave dalmatinske kuhinje. Biogradska zabava vas bo nedvomno uspela sprostiti, nahraniti in brezskrbno zabavati.

Ko čolni s Salija priplujejo do zadrske luke in se z njih zasliši veselje in hrup t.i. tovareće mužike ali oslovske glasbe, je to znak, da se je začela Saljska zabava, ki je znana daleč po Jadranu. Tovareća mužika hodi po ulicah Zadra in uprizarja različne šaljive scene ter tako vabi na tri dni slavja in sproščenega vzdušja. Že naslednji večer vas bodo zapeljale vonjave Ribiške noči. Od tolikšnega števila različnih specialitet, brodetov, sardelic in jedi iz tune ne boste vedeli, katero bi poskusili najprej, blago vzdušje dalmatinske noči pa bo dopolnila klapska pesem. Obiskovalci, ki so bolj športnega duha in ki se želijo preizkusiti v kakšnem od nenavadnih športov, bodo dobili priložnost tretjega dne zabave, to je tudi dan, ki se zaključi s priljubljeno Salijsko nočjo in nastopi zvezd zabavne glasbe. Zabava se zaključi v nedeljo s tradicionalno prireditvijo Tek oslov, spektakularno tekmo oslov, ki vedno nudi nepozabno zabavo.

Ob polni luni se ponoči na zadrski obali proslavlja srečno sobivanje kulture otočanov in prebivalcev obalnega območja. Na skladno življenje teh dveh kultur so prebivalci zadrskega območja izjemno ponosni. Namreč stoletja dolgo sta obalno in otoško prebivalstvo živeli v srečni in obojestranski simbiozi; in eni in drugi so živeli od medsebojne trgovine. Danes s tem praznikom vabijo vse obiskovalce, da začutijo, kako se je nekoč tukaj živelo. Na obali se ugasne javna razsvetljava, prižgejo se lanterne in sveče, pod polno luno pa se srečujejo ljudje in se pogovarjajo ter uživajo v okusih lokalnih specialitetah in kakovostnih vinih, ki se jim je težko upreti. Slikovita igra senc, ki spremlja vso dogajanje, pa vam daje občutek ugodja, ki ga ne boste nikoli pozabili.

www.biogradnamoru.hr www.pag-tourism.hr

www.tzzadar.hr

www.dugiotok.hr

44

www.hrvatska.hr

DALMACIJA - ZADAR

DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr

45


ROMANJE NA DAN MARIJINEGA VNEBOVZETJA

DNEVI VRANSKIH VITEZOV

Starigrad−Paklenica, 15. 8.

Vrana 26.−28. 8.

ZADRSKO MORJE

BIOGRAD BOAT AND CHARTER SHOW

Zadar oktober

Biograd 20.−23. 10.

Foto: TSO Starigrad

Foto: Jakov Đinatić

Foto: Adam Vidas

Foto: TSM Biograd na Morju

Veličastna atmosfera, ki jo pričara Velebit, in neposreden stik z naravo bosta vsem vernikom na tem romanju nudila duhovno bogastvo, ki ga bo težko kasneje deliti z drugimi. Na praznik Marijinega vnebovzetja verniki romajo v cerkvico Matere Božje, zaobljubljeno svetišče prebivalcev pod Velebitom in planincev. Cerkvica Matere Božje je na varni oddaljenosti od civilizacije in se nahaja na Velikem Rujnu, največji velebitski visoki planoti. Ob vrnitvi z romanja pa bo vernike v Starigradu pričakala zabava, ki se sedaj že tradicionalno odvija na glavni obali. Po duhovni izpolnitvi je to izredna priložnost, da se z okusi domačih jedi in plesom do jutra nahrani tudi telo.

Manifestacija »Dnevi vranskih vitezov« je zgodovinski spektakel, ki oživlja bogato in burno zgodovino zaledja občine Pakoštane. Srednjeveški tabori, viteški turnirji, stare obrti, srednjeveška kuhinja, gledališke igre, vitezi, konjeniki, sokolarji, prosjaki, žonglerji itn. slikovito pričarajo turistom zgodovinska dogajanja tega kraja.

Kakšno je življenje ob morju, življenje v ciklih plim in osek ter v odvisnosti od smeri, v katerih piha veter? Morda zveni nehvaležno, vendar ljudje, ki živijo ob morju, ne zahtevajo nič več kot to. Morje je njihovo življenje, njihova največja ljubezen in najboljši prijatelj. Vse to nam skuša približati ta manifestacija, s katero se proslavlja tradicija življenja ob morju. Tradicijo se proslavlja s slikami - razstavami maket starih ladij; z verzi in glasbo - pesniškimi in klapskimi večeri. Tradicijo se proslavlja z vonji in okusi - pripravljanjem ribjih specialitet na osrednjem mestnem trgu ter s starimi obrtmi in pozabljenimi veščinami kalafatanje (zasmoljevanje rež med deskami ladijskega trupa), pletenje mrež, t.i. pjumbivanje vrvi, izdelava prediva in izdelava vozlov. Poleg tega pa tudi osvajanje morskih širjav, kar lahko doživite, če se boste vključili v regato Zadrska kokoš, v kateri je dobrodošel vsak, ki je dovolj pogumen.

Biogradski jesenski navtični sejem je kraj, kjer lahko pridobite veliko pomembnih informacij glede plovbe, sklenete dober in donosen poslovni dogovor ter se ob vsem tem tudi dobro zabavate. Urnik dogodkov na sejmu je namreč takšen, da obstaja čas za posel in tudi čas za zabavo. Čez dan je sejem usmerjen v strokovna srečanja in sestanke navtičnih združenj. Ko pa razstavljavci zaprejo svoje šotore, se na vseh razpoložljivih prostorih v mestu pričnejo odvijati koncerti in podobni dogodki, ki zagotovijo, da se na koncu tako resnega poslovnega dne obiskovalci lahko tudi sprostijo.

www.pakostane.hr

www.rivijera-paklenica.hr

www.marinakornati.com

www.tzzadar.hr

46

www.hrvatska.hr

DALMACIJA - ZADAR

DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr

47


EKO-ETNO SEJEM

MEDNARODNI OTROŠKI FESTIVAL

Skradin 1.−2. 5.

Šibenik 18. 6.−2. 7.

Foto: Duško Jaramaz

Foto: Ante Baranić

Na mestu, kjer se reka Krka zlije z Jadranskim morjem, se je nastanilo mestece Skradin, posebno in romantično dalmatinsko mestece, v katerem so ljudje dostopni in odprti. V njihovo gostoljubje se lahko prepričate kar sami, če obiščete skradinski eko-etno sejem, na katerem se boste lahko naučili vsega, kar ste vedno želeli vedeti o kulturi in zgodovini tega kraja. Na sejmu se bodo predstavile skradinske tradicionalne obrti, izdelava nakita in narodnih noš ter ročnih del in prehrambnih ekoizdelkov.

V mesecih juniju in juliju postane Šibenik mesto otrok, mesto, ki proslavlja otroško domišljijo in ustvarjalnost. Tudi letos bo, kar 51. leto zapored, mesto gostilo otroke iz celega sveta, in bo svoje ulice prepustilo otroškemu ustvarjanju. S tem bo spomnilo obiskovalce, kako dragocen je otroški svet, ki je svet dobrote, radosti in igre. V času trajanja festivala se mestni trgi prepustijo otroškemu ustvarjanju in se posvetijo razvoju vseh umetniških oblik otroške ustvarjalnosti. Festival je sestavljen iz treh osnovnih vsebin: revije domačih in tujih otroških ansamblov; del programa so tudi delavnice, na katerih otroke neposredno in javno vključijo v ustvarjalno dejavnost; in tretji, izobraževalni del, na katerem se v obliki simpozija problematizirajo vprašanja kot so estetska vzgoja otrok. Za tiste, ki so ostali razigrani in v stiku z otrokom v sebi, še bolj pa za tiste, ki so na to popolnoma pozabili, pa bi Šibenik v teh dveh tednih moral biti obvezna destinacija.

www.skradin.hr

www.mdf-si.org

D AL M ACIJ A - Š I B ENI K DALMACIJA - ŠIBENIK DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

49 49


JAZZ FESTIVAL

TRADICIONALNE OSLOVSKE DIRKE

Vodice 29.−30. 7.

Tribunj 1. 8.

VODIČKA FEŠTA

PRIMOŠTENSKE UŽANCE

Vodice 4. 8.

Primošten 5.−7. 8.

Foto: Šime Strikoman

Foto: Šime Strikoman

Fotografija: Šime Strikoman

Foto: Josip Matošin

Kraj Vodice je znan po živahnem nočnem življenju. Obiskovalci, ki si želijo pestre zabave, si čedalje pogosteje izberejo prav Vodice za kraj svojih počitnic. Toda Vodice ponujajo zanimivo vsebino tudi tistim gostom, ki si želijo nekoliko drugačnih počitnic. Med tovrstno ponudbo je tudi vodiški Jazz festival, v okviru katerega se vrstijo nastopi znanih hrvaških in tujih jazzovskih glasbenikov. Ljubitelji tovrstne glasbe bodo uživali ob klasičnih zvokih swinga in dixilelanda ter v sodobnejših žanrih, kot sta fusion in free jazz. Takšna raznovrstnost glasbenih stilov in udeležba znanih glasbenikov so vzroki za čedalje večji obisk ljubiteljev jazza v Vodicah.

Vsak kraj ima svojo zabavo. Poleg tega ima vsaka zabava nekaj posebnega, nekaj, kar vsak hrvaški kraj naredi drugačnega. Za prebivalce Tribunja in njihove goste je to oslovska tekma, ki je vir vsesplošnega smeha in veselja. Ravno tekma oslov je tisto, kar v prvih dneh meseca avgusta v Tribunj privabi toliko ljudi. Na prvi pogled sama naloga niti ni zahtevna, saj je vse, kar je potrebno, zajahati osla in prvi prispeti do cilja. Vendar boste za začetek uspešni že samo, če boste osla sploh pripravili do tega, da se bo premaknil, sama pot do cilja pa je vedno izjemna zabava za vse obiskovalce.

Vodiško fešto bi lahko primerjali s češnjo na vrhu torte. Medtem ko mislite, da ste naleteli na najboljšo zabavo v življenju, se boste zavedeli, da ste se šele pričeli zabavati. Povedano drugače: težko je preseči ponudbo vodiškega nočnega življenja v poletnem času, toda Vodiška fešta naredi prav to! Četrta avgustovska noč je najbolj nora poletna noč! Glasba odmeva iz vseh trgovin in rive, pesem se razlega iz lokalov, ognjemet pa razsvetli vroče poletno nebo. Zgolj redko kateri dogodek se lahko primerja s to fešto!

Sredi poletne turistične sezone, ko so vse plaže in hoteli polni turistov, Primoštenci izkoristijo priložnost ter svojim gostom pokažejo, kako in od česa so včasih živeli ter kakšni so bili stari običaji. Tako pripravijo znano fešto, ki se imenuje Primoštenske užance. Gre za tradicionalno prireditev, ki je namenjena ohranjanju avtohtone primoštenske etnične dediščine. Obiskovalci lahko uživajo v uprizoritvi primoštenske poroke, turnirju v balotah, oslovski dirki, regatah ter nenazadnje v vseh kulinaričnih užitkih, ki jih ponuja ribiški večer: raznih ribah in vrhunskem vinu. Naj vas na počitnicah spremlja sreča, tako da boste prav v času Primoštenske užance obiskali ta lepi kraj.

www.tz-tribunj.hr

www.vodice.hr

www.vodice.hr www.tz-primosten.hr

50 50

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

DALMACIJA - ŠIBENIK DALMACIJA - ZADAR

DALMACIJA - ŠIBENIK DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

51 51


FESTIVAL RURALNE KULTURE

VEČER DALMATINSKIH ŠANSONOV

ADRIATIC BOAT SHOW

Knin, Rape 19.−20. 8.

Šibenik 19.−20. 8.

Šibenik 15.−18. 9.

Foto: Damir Mijakovac

Foto: Jozica Krnić

Foto: Ante Baranić

Foto: Ante Baranić

Ta festival bo idealen za vse, ki so zasičeni z mestnim načinom življenja, za vse, ki imajo radi, da jih obdaja narava, in ki cenijo tradicionalno vaško kulturo. Festival je popolnoma odprte vrste, posvečen je življenju brez stresa in neusmiljenih časovnih urnikov. Na njem se lahko seznanite z vaškimi deli in običaji ter plodovi, s katerimi narava nagradi človeško delo, lahko sodelujete na delavnicah in se naučite tradicionalnega ljudskega petja, igranja in plesanja ali pa se lahko pridružite kmetom iz Rape pri njihovih vsakdanjih kmečkih opravilih. Če pa vam bolj ustreza, lahko ves čas preživite v počitku pod starimi hrasti ali pa v sprehodih po prostranih cvetličnih poljih, pomembno je le, da se vas narava dotakne in umiri vašo dušo.

Nikjer drugje na svetu ne morete slišati glasbe, ki bi bila vsaj malo podobna naši dalmatinski. To je eden od razlogov, zakaj je le-ta tako cenjena, ne zgolj med glasbeniki, tudi širše. Melodije Dalmacije so eden zaščitnih znakov Jadrana, spominjajo nas na valove, ki pljuskajo ob skalo, sonce, ki nam greje kožo, in škržati, ki nautrudno godejo svojo simfonijo sproščenosti. Dalmatincem pesem ali pisma, kot sami rečejo, simbolizira življenje, zgodovino in tradicijo. Klapska pesem je zvok njihovega vsakdana, pa vendar Dalmatinci radi posodabljajo svoje napeve in jih prilagodijo sodobnemu pop izrazu. In kako to naredijo, lahko slišite na Večerih dalmatinskih šansonov, ki so jih v Šibeniku začeli organizirati v čast 700. obletnici Šibenske škofije in ob uradni razglasitvi Šibenika kot mesta.

Samo s pomočjo barke je mogoče doživeti vse lepote Jadranskega morja. Na ta način obiskovalci odkrivajo skrite zalive in predele, kamor enostavno ne morejo peš ali s kakim kopenskim prevoznim sredstvom. Zato so mali ladjarji zelo pomembni. Vse, kar zadeva navtiko in ladjedelništvo najdete na enem mestu - na sejmu plovil v Šibeniku. Ta dogodek vabi vse več ljubiteljev plovbe in ustvarja nov pomen hrvaškega navtičnega turizma.

Spet se strelja iz slavnih topov na šibenski obali, spet se kadi iz njihovih cevi, vendar se to ne dogaja zato, da bi se mesto obranilo pred sovražnikom, ki napada z morja, temveč gre za manifestacijo Sejem v srednjeveškem Šibeniku, s katero prebivalci Šibenika svojim gostom na ulicah in trgih starega mestnega jedra prikažejo vse razkošje kulturno-zgodovinske dediščine svojega mesta. Sejem vam s svojim programom nudi edinstven prikaz življenja, dela in gastronomskih dosežkov iz časa, ko je bil Šibenik največje hrvaško mesto. Ravno zaradi tega posebno pozornost namenjajo značilnostim tradicionalne šibenske kulture in proizvodnji starih obrti. Številni domači in gostujoči igralci s svojimi scenskimi nastopi pripovedujejo zgodbe o srednjeveškem Šibeniku; klape in plesne skupine s pesmijo in plesom spremljajo sprehajalce v tradicionalnih nošah in oblekah, žonglerji, klovni, fanfare, lokostrelci in vitezi pa s svojim norčijami oživljajo vzdušje sejmov iz takratnih časov.

www.eu-krka-knin.hr

www.sansona-sibenik.hr

www.adriaticboatshow.com

MEDNARODNI SEJEM V SREDNJEVEŠKEM ŠIBENIKU Šibenik, 16.−18. 9.

www.sibenik.hr

52 52

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

DALMACIJA - ŠIBENIK DALMACIJA - ZADAR

DALMACIJA - ŠIBENIK DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

53 53


BIG GAME FISHING

REGATA »LATINSKO IDRO«

Jezera 18.−24. 9.

Murter 26. 9.−2. 10.

Foto: Mladen Šćerbe

Foto: Boris Kragić

Na Big Game Fishing prihajajo »veliki fantje«, da bi ujeli veliko ribo. To ni več zgolj igra, temveč zadeve postajajo resne, izkušnja opazovanja pa je nepozabna. Najboljši svetovni ribolovci se zberejo v Jezerih, da bi se pomerili v športnem ribolovu na velike ribe. Lov traja teden dni, v tem času pa je vse v znamenju rib. Ulovljene ribe se – seveda – tudi pripravijo in pojedo.

Latinsko jadro je jadro, ki se je na območju Murterja uporabljalo skozi stoletja. Tamkajšnjim prebivalcem je to jadro, imenovano idro, še dandanes zaščitni znak. Zaradi hvaležnosti svojemu jadru tako na dan Svetega Mihovila, zaščitnika murterske župnije, pripravijo regato tradicionalnih ladij – t.i. leutov, gajet in kaićev. Proga regate poteka po poteh starih Murteranov, ki so vsak dan jadrali do svojih čezmorskih postesti na Kornatih. Pogled na novo razpeta jadra na morju napolni srca obiskovalcev z radostjo. Regato spremlja še dodatna ponudba, kot so delavnica pomorskih veščin, razna predavanja, razstave in nenazadnje – tradicionalna malica s pečenimi sardelami.

www.summernet.hr/jezera

www.latinskoidro.hr

D ALM ACI JA - S PL IT 54 54

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

DALMACIJA - ŠIBENIK DALMACIJA - ZADAR


CROATIA BOAT SHOW

PROCESIJA »ZA KRIŽEN«

FESTIVAL OTOKA VISA

DNEVI HVARSKEGA GLEDALIŠČA

Split 12.−17. 4.

Jelsa 21. 4.

Vis 23. 4.

Hvar 6. 5.−8. 5.

Foto: Robert Matić

Foto: Paulo Bunčuga

Foto: Fjodor Matoković

Foto: Ivan Lepen - Lupino

Za vse tiste, ki so jim ladje najbolj priljubljeno prevozno sredstvo, plovba pa odkrita strast, bo Croatia Boat Show nespregledljiv dogodek. Iz leta v leto privablja vsa domača in tuja podjetja ter ladjedelce, ki na njem razstavljajo svoje izdelke - plovila vseh vrst in velikosti ter opremo za bivanje na morju. Na samem sejmu pa se, poleg tega, da dobite vpogled v vse podrobnosti glede plovil in plovbe, lahko seznanite tudi z aranžmaji in navtično-turistično ponudbo. Zagotovo bo najbolj zanimiv navtični dogodek v Sredozemlju.

Če se odločite, da boste velikonočne praznike preživeli na otoku Hvaru, boste sodelovali v velikonočnem slavju na način, ki tod poteka že polnih pet stoletij. In res, procesijo velikega četrtka in petka Za Križem, ki se je vsako leto udeležijo prebivalci krajev iz notranjosti otoka, prirejajo nepretrgoma že več kot petsto let. Ta verski običaj z dolgo tradicijo navduši vsakogar, ki se mu pridruži, z nepopisno duhovno izkušnjo. Zato ne preseneča, da se je dober glas o procesiji prebivalcev Jelse, Pitve, Vrisnika, Svirča, Vrbanja in Vrboske razširil daleč naokoli in da priva blja številne vernike. Povorke odrinejo hkrati iz vseh šestih otoških krajev v istem trenutku in v isto smer, tako da se v resnici sploh ne srečajo. Če se boste pridružili povorki, ne boste niti v enem trenutku opazili, da ste del mnogo številčnejše celote, boste pa to začutili v svojih srcih.

Otok Vis diha v prav posebnem mediteranskem ozračju. Zaradi svojega specifičnega položaja v Jadranskem morju ima ta otok zanimivo zgodovino in tradicijo. Kot eden najbolj oddaljenih otokov na Jadranu je bil Vis v preteklosti področje, kjer so se odvijale številne zgodovinske bitke. Dober strateški položaj je bil razlog, da je bil Vis zanimivo območje v številnih vojnah. Poleg bogate zgodovine pa se je tukaj razvila tudi edinstvena kultura, ki je poleg nedotaknjene narave in čistega morja pravi izziv za današnjega turista. Kulturno poletje na Visu je spoj vsega tega; glasbe, gledališča, zgodovine in arhitekture. Odvija se na različnih zanimivih mestih; Kut, Baterija, cerkev sv. Nikole... Otoško vzdušje je prepleteno s stoletno kulturo in nudi res edinstven dopust.

Hrvaška književnost je eno od svojih zatočišč našla tudi na otoku Hvaru. Namreč, v samem mestu Hvar se vsako leto odvijajo Dnevi hvarskega gledališča, ki so namenjeni izključno hrvaški pisani besedi. V teh nekaj dneh se Hvar posveti gledališkim deskam, ki pomenijo življenje. Številne predstave se odvijajo na odru starega Hvarskega gledališča in številnih drugih lokacijah v mestu, vsem pa je skupno to, da so to pravzaprav priredbe tekstov hrvaških književnikov. In še več, Dnevi hvarskega gledališča imajo poleg umetniške tudi znanstveno naravo, saj je ravno znanstveno zborovanje, na katerem udeleženci problematizirajo teme iz naše književnosti, osrednji dogodek cele manifestacije. Rezultati tega zborovanja se kasneje objavijo v posebej urejenem zborniku, na razpravah pa sodelujejo tudi številni strokovnjaki iz celega sveta. Sonce in blago podnebje so le dodatna spodbuda, da se naučite kaj več o književnosti ljudstva, ki ima o čem pisati.

www.croatiaboatshow.com

www.tzjelsa.hr

www.tz-vis.hr

www.tzhvar.hr

56 56

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

DALMACIJA - SPLIT DALMACIJA - ZADAR

DALMACIJA - SPLIT DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

57 57


HVARSKE POLETNE PRIREDITVE

TROGIRSKO KULTURNO POLETJE

Hvar 15. 5.−15. 10.

Trogir 21. 6.−3. 9.

KAŠTELANSKO KULTURNO-ZABAVNO POLETJE

FESTIVAL DALMATINSKIH KLAP

Kaštela, 1. 7.−31. 8.

Omiš, 3.−26. 7.

Foto: Marin Kukić

Foto: Nina Mišić

Foto: Ana Perdić

Foto: Vlado Zemunik

Mesto Hvar je ponosno na svojo umetniško dediščino. Slikovito ozračje tega otoškega mesta s tisočletno zgodovino in bogato kulturo ima poseben čar, zato se vsi umetniki z veseljem odzovejo povabilu. To je razlog, zakaj Hvar med poletnimi meseci gosti številne gledališke skupine, glasbenike in folklorne skupine iz Hrvaške in tujine. Raznovrsten kulturni program Hvarskih poletnih prireditev številnim hvarskim gostom obogati njihove dneve, preživete pod vedrim nebom sončnega otoka.

Skozi celo poletje se trogirske ulice tresejo od množice kulturnih dogodkov. Vsak obiskovalec Trogirja lahko najde kaj zase. Ljubitelji resne umetnosti lahko uživajo v koncertih klasičnih in komornih ansamblov, razstavah, gledaliških predstavah, ki se odvijajo znotraj starega mestnega jedra. Goste, ki so željni zabavnega programa, bodo celotno poletje razveseljevale zvezde zabavne glasbe iz Hrvaške in tujine, za popolno veselje pa so zadolžene ljudske veselice; ena izmed njih so, na primer, Ribiške noči, ko se na mestnih ulicah pripravljajo ribje specialitete in se odvija zabava na Dan Trogirja.

S svojo poletno ponudbo je mesto Kaštela odprto za vse kulturne okuse. Za tiste, ki imajo radi resno glasbo, se na gradu Vitturi celotno poletje odvijajo koncerti klasične glasbe in razstave; zaljubljenci v tradicionalno dalmatinsko kulturo bodo svoje mesto našli v starih mestnih jedrih in Večerih dalmatinskih pesmi, kjer bodo uživali v pesmih klap, poleg tega pa bo za tiste, nenasitne zabave, Kaštel v mesecu juliju in avgustu gostil največje zvezde hrvaške estrade. Nekaj prav za vsakega.

Klapska pesem je v zadnjih nekaj letih doživela pravi mali preporod. Zahvaljujoč številnim festivalom, ki negujejo avtohtono dalmatinsko glasbo, se je njena priljubljenost uspela razširiti tudi daleč izven dalmatinskih meja. Za to je med drugim zaslužen tudi omiški Festival dalmatinskih klap, ki že tri desetletja goji tradicionalni zvok hrvaške obale in otokov. V Omišu se vsako leto zberejo najboljše klapske skupine z namenom ohraniti in spodbujati dalmatinske napeve in jih tudi posodobiti, saj klapske pesmi privlačijo vse več mladih nadarjenih glasbenikov, ki v njih vnašajo svežo, mladostno energijo.

www.tzhvar.hr

www.tztrogir.hr www.trogir.hr

58 58

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

DALMACIJA - SPLIT DALMACIJA - ZADAR

www.kastela-info.hr

www.fdk.hr

DALMACIJA - SPLIT DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

59 59


OMIŠKO KULTURNO POLETJE

SPLITSKO POLETJE

Omiš 10. 7.−28. 8.

Split 14. 7.−14. 8.

POLETNI KARNEVAL

SINJSKA ALKA

Makarska 30. 7.

Sinj 7. 8.

Foto: Vlado Zemunik

Foto: Matko Biljko

Foto: Željko Fistanić

Foto: TSM Sinj

V Omišu je poleti ogromno kulturnih vsebin. Od programov resnega značaja, kot so koncerti in recitali v omiških cerkvah in dvorišču frančiškanskega samostana, dramske predstave na mestnih trgih ter raznovrstne razstave in književni večeri, pa vse do ljudskih dogodkov in zabavnih prireditev, kot so Piratski večeri, Nori skoki, plavalni maraton, omiški karneval in Mednarodni praznik dela, Omiš poleti svojim gostom nudi zares široko poleto zanimivih dogodkov. Najbolj znan med njimi pa je vendarle Festival dalmatinskih klap. Omiško srečanje klap je cenjeno vzdolž jadranske obale, njegovi zmagovalci pa si eden za drugim ustvarijo vrhunske kariere tudi izven Hrvaških meja. Če želite videti in slišati tisto najboljše, kar zadeva klapsko glasbo, je omiški festival pravo mesto za to.

Split postane poleti mesto scenskih umetnosti. Že tradicionalno Splitsko poletje se v največji meri osredotoča na operne produkcije, saj splitskemu občinstvu predstavljajo odlične operne izvedbe izbranih gledaliških hiš iz celega sveta. Slavni vokalisti prihajajo pred avditorij, polni navdiha iz antičnega vzdušja starega splitskega jedra, ulice Dioklecijanove palače pa predstavljajo popolno zvočno kuliso. Poleg opere si lahko obiskovalci Splitskega poletja ogledajo tudi številne dramske in baletne predstave in razstave, v zadnjih nekaj letih pa so se organizatorji odločili promovirati določene oblike sodobne umetnosti, kot so jazz koncerti, filmske projekcije in ulično gledališče ter uprizoritve. Popoln izbor za vse tiste, ki v enaki meri uživajo v morju in vrhunski umetnosti.

Makarska obala je del hrvaške obale, ki ga mora obiskati vsak, ki želi v celoti doživeti njene čare. Vendar prečudovite plaže in čisto morje niso vse, kar prebivalci Makarske lahko ponudijo svojim gostom. Preživite svoj oddih v Makarski aktivno, ob uživanju v kulturnih programih, sprostite se in zabavajte se na eni izmed številnih makarskih fešt, kot je »Makarski poletni karneval«. Zagotovo je to največja zabava in dogodek v našem kraju, njegova tradicija pa traja že dolgo časa. Vsi tisti, ki so se ga udeležili, so bili navdušeni nad ambientom in programom, ki je na voljo, ter se še vedno vračajo.

www.tz-omis.hr

www.splitsko-ljeto.hr

Sinjska alka je kot tradicionalno viteško tekmovanje sinjskih alkarjev živi spomenik, s katerim prebivalci Sinja že od leta 1715 ohranjajo spomin na zmago ljudstva iz Cetinske krajine nad turško vojsko. Prebivalci Sinja so, namreč, v čast tega junaškega dogodka iz svoje zgodovine ustvarili igro, v kateri so vsako leto na obletnico zmage tekmovali vitezi, ki so se tudi sami borili v tej bitki. Kasneje so v Alki sodelovali njihovi potomci in nasledniki, predvsem kar se tiče njihovega junaštva, sama svečanost pa se je ohranila vse do danes. Na avtentičnih lokacijah - starodavna sinjska trdnjava Grad, pomožna trdnjava Kamičak, Alkarski dvori in Alkarsko tekmovališče - številni alkarji in alkarski fantje s ponosom gojijo tristoletno tradicijo, ki simbolizira junaštvo in željo po svobodi. Vrhunec te tridnevne manifestacije je znana borba vitezov v ciljanju alke. Seveda vitezi ne obračunavajo drug z drugim, temveč poskušajo na galopirajočem konju s kopjem zadeti center alke. Kdor zbere največ točk, je zmagovalec in mu pripade čast junaških prednikov. Kot spomin na enega najslavnejših trenutkov v hrvaški zgodovini, Sinjska alka zavzema prav posebno mesto v hrvaški kulturni ponudbi.

www.makarska-info.hr

www.alka.hr

60 60

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

DALMACIJA - SPLIT DALMACIJA - ZADAR

DALMACIJA - SPLIT DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

61 61


PRAZNIK MARIJINEGA VNEBOVZETJA Sinj, 15. 8.

PIRATSKA BITKA

DNEVI DIOKLECIJANA

Omiš 18. 8.

Split 19.−22. 8.

FAROS − PLAVALNI MARATON Stari Grad 27. 8.

Foto: TSM Sinja

Foto: Boris Kragić

Foto: Ante Verzotti

Foto: TSM Stari Grad

Kakšnih sto tisoč vernikov se vsako leto zbere na praznik Marijinega vnebovzetja v Sinju, kjer se nahaja največje marijansko svetišče, svetišče Matere Božje Sinjske. To svetišče je postalo središče vseh vernikov Dalmacije, ki hodijo ure in ure od svojih domov do Sinja, mesta, ki je pisalo hrvaško zgodovino pri obrambi pred turškimi vpadi. Pridružite se jim tudi vi pri celonočnem bedenju, jutranji maši in veličastni procesiji po sinjskih ulicah. Skupaj z njimi poslušajte besede Svete maše in jih odnesite s seboj kot duhovno bogastvo, ki tukaj počiva že tri stoletja.

Omiški pirati so nekoč v zgodovini vladali Jadranskemu morju. Njihovih napadov se je balo vsako ladjevje. Še posebej »radi« so imeli beneške ladje, katerim so pogosto prekrižali pot do njihovih trgovskih ciljev. Omiš je bil edini trn v očesu svetovne dominacije Benetk. Dokumenti dokazujejo, da so omiški pirati gradili ladje, ki še danes veljajo za edinstvene v ladjedelništvu. Na njih so Omišani še posebej ponosni. S to predstavo, v kateri gostujejo korčulansko društvo Sv. Cecilija »Moreška« in kliški »Uskoki«, izkazujejo posebno čast svoji zgodovini ter jemljejo dih vsem prisotnim.

Čeprav je Dioklecijanova palača že sama po sebi znak veličastne splitske zgodovine, želijo Splitčani še bolj poudariti 1700 let svojega mesta s to razkošno manifestacijo – z vrnitivijo v svojo antično preteklost. Po ulicah nekdanje palače se mimoidoči sprehajajo v togah in tunikah, na obali je sprevod starinskih kočij, ki cesarja Dioklecijana in njegovo spremstvo prevaža do Peristila, kjer cesar kot nekoč nagovarja svoje meščane. V ozkih prehodih se širijo mamljive vonjave mediteranske kuhinje, kot da nikoli niste zakorakali v 21. stoletje.

Vsi plavalni maratonci širom sveta zagotovo poznajo hvarski Stari Grad. Faros - plavalni maraton, ki je dolg šestnajst kilometrov, se namreč odvija v zalivu ob starem mestnem jedru. Maraton je mednarodno uveljavljena prireditev, ki že leta privablja najboljše plavalce iz celega sveta. Razlogov, zakaj vsi ti vrhunski športniki prihajajo v Stari Grad, je veliko - zaradi lepe proge in čudovite narave, ki obkroža mesto, ter zaradi ljubezni domačega prebivalstva, čigar gostoljubje je edinstveno. Je pa eden od razlogov prav gotovo tudi navdušenje navijačev, ki se vedno zberejo v velikem številu in energično spodbujajo vse tekmovalce ter tako ustvarijo veličastno športno vzdušje.

www.gospa-sinjska.hr

www.visitsplit.com www.tz-omis.hr

www.hsdp.hr www.farosmaraton.hr

62 62

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

DALMACIJA - SPLIT DALMACIJA - ZADAR

DALMACIJA - SPLIT DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

63 63


FEŠTA SV. VLAHA Dubrovnik 3. 2.

REVIJA FOLKLORE »NA NERETVO SE JE SPUSTILA MESEČINA« Metković, 19.−22. 5.

Foto: TSM Dubrovnik

Foto: Ivica Puljan

Dubrovčani že več kot tisoč let slavijo praznik svojega zaščitnika sv. Vlaha, ko na njegov dan na široko odprejo vrata svojega mesta. V čast svetega Vlaha in Dneva mesta Dubrovnika potekajo številni kulturni, zabavni, glasbeni in športni dogodki. Mesto je slavnostno osvetljeno in okrašeno, obiskujejo pa ga prebivalci bližnjih krajev, ki pritegnejo pozornost z bogatimi in izvirnimi narodnimi nošami. Let belih golobic dvigne naš pogled pot nebesnih višav in nas spomni na vrednote svobode. Na sam praznik se v cerkvi sv. Vlaha odvija svečana maša, od koder se verska procesija napoti po ulicah starega mesta. Praznik dubrovniškega zaščitnika, dan, ki spominja, da svetnik, ki varuje Dubrovnik na svoji dlani, večno bdi nad njegovo svobodo. Leta 2009 je bil ta praznik uvrščen v register Unescove nematerialne dediščine.

Ko mesečina posveti na delto reke Neretve, se igra senc in svetlobe, ki se odvija pod vedrim nebom, ne more primerjati z nobeno še tako spektakularno gledališko scenografijo. Narava, kot da se poigrava z našimi čustvi in kot da nam kaže, kako malo je potrebno za popoln sklad in harmonijo. Najboljše pa to vedo prebivalci tega kraja, ki so za izhodiščno točko Festivala, ki lepoto hrvaške narave krasi z lepoto hrvaške glasbe, vzeli naravno razsvetljavo. V Metkoviču se, namreč, zberejo folklorne skupine iz cele Hrvaške pa tudi iz tujine in nato s pesmijo ter plesom pojejo odo luni nad ljubljeno Neretvo. www.metkovic.hr www.neretva.info

www.dubrovnik.hr

DA L M A C I J A D U B R O VN I K DALMACIJA - DUBROVNIK DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

65 65


TRADICIJA VITEŠKIH IGER

FILMSKI FESTIVAL LIBERTAS

FESTIVAL »GLASBA IN BESEDA«

Korčula junij−oktober

Dubrovnik 2.−6. 7.

Konavle 18. 6.−3. 7.

LUŠKO POLETJE Vela Luka 24. 6.−31. 8.

Foto: Sergio Gobbo

Foto: Ozren Drobnjak

Foto: TSO Konavle

Foto: TSO Vela Luka

Korčulani že štiri stoletja vzdržujejo tradicijo viteških plesov. Eden izmed njih je tudi Moreška, bojni ples z meči, ki je bil nekoč značilen za področje Sredozemlja in se je ohranil vse do danes ter ga redno prirejajo samo še na enem samem mestu na svetu - v mestu Korčuli. In ravno to je razlog, da je Moreška postala najbolj prepoznaven simbol Korčule v svetu. Obogaten s srednjeveškim pridihom korčulanskih ulic vas bo ta ples vrnil v slavne čase epskih viteških zgodb. Vendar pa Moreška ni edina viteška igra, ki se je ohranila na otoku. V drugih mestih na Korčuli – v Veli Luki, Smokvici, Čari, Pupnatu, Žrnovu ali Blatu – lahko sodelujete v ravno tako atraktivnih plesih kumpaniji in moštri, ki nas spominjata, da sta bili čast in hrabrost nekoč nadvsem cenjeni lastnosti.

Kulturna ponudba Dubrovnika je izredno široka. Tako je v njej našla svoje mesto tudi filmska umetnost pod naslovom filmski festival Libertas, festival, ki pred dubrovniškim občintvo in njihove goste pripelje nekatere izmed najbolj zanimivih filmskih stvaritev neodvisne produkcije. Občutku humanosti pri spremljanju teh filmov pa prispeva tudi vzdušje dubrovniškega obzidja, saj se filmske projekcije odvijajo na odprtem. Navdihujoče druženje med projekcijami pa lahko začnete že z razgovorom s katerim od priznanih gostov festivala ali filmskimi strokovnjaki, ki se redno odzivajo na povabila iz Dubrovnika.

Dolga in pestra zgodovina pušča na ulicah mest ter mestec sledove raznih zgodb. Ti sledovi potrebujejo samo vzpodbudo, da oživijo in pričnejo z novim življenjem. Prav to pa počne Umetniško združenje Konavle – Art, in sicer s festivalom Glasba in beseda. Na odrih, ki so postavljeni po različnih konavalskih lokacijah, kot so vasi Močići, Čilipi, Molunat, Pridvorje in Gruda, potekajo glasbene, scenske ter plesne prireditve. Festival oživlja davno pozabljene odre in odkriva novo namembnost lokacij za potrebe umetnosti.

O kraju Vela Luka se pojejo pesmi, posneti pa so tudi filmi. Vsak, ki ga obišče, se lahko sam prepriča, zakaj je tako. Vela Luka preseneti obiskovalca s svojim nedotaknjenim mediteranskim duhom. Vendar to samo po sebi ni dovolj – poletno bivanje v Veli Luki se zdi gostom kot neskončna avantura po mediteranskih kulturnih dogodkih. Luško lito, ki se prične s praznikom svetega Ivana in obnovljeno regato ladjic na vesla, ponuja kar štirideset večerov kulturnega programa – velaluške plese in viteške igre, večere dalmatinskih klap, koncerte klasične glasbe, ribiške fešte, razstave, gledališke predstave in koncerte zabavne glasbe. Enostavno: gre za aktivne počitnice sredi mediteranskega raja.

www.libertasfilmfestival.com

www.konavle-art.hr

www.tzvelaluka.hr

www.korcula.net

66 66

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

DALMACIJA - DUBROVNIK DALMACIJA - ZADAR

DALMACIJA - DUBROVNIK DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

67 67


STONSKO POLETJE Ston 23. 6.−19. 9.

CAVTATSKO POLETJE

LASTOVSKO KULTURNO POLETJE

MLJETSKO KULTURNO POLETJE

Cavtat 25. 6.−4. 9.

Lastovo 1. 7.−31. 8.

Otok Mljet 8. 7.−16. 8.

Foto: TSO Ston

Foto: TSO Konavle

Foto: Andrija Carli

Foto: Đelo Jusić ml.

Stonska škofija je najstarejša hrvaška škofija. Zato vsak obisk Stona predstavlja neposreden kontakt s prastarimi časi in dogodki. Nahaja se na čudovitem polotoku Pelješcu, ki je bil pogosto tarča osvajalcev. Ston na svojem obzidju nosi znamenja stoletnega boja za vzdrževanje avtohtone kulture, rezultati tega boja pa so najbolj vidni v času prireditev, ki potekajo v sklopu Stonskega poletja. V poletnih mesecih na stonskih ulicah nastopajo klape, prirejajo se koncerti in modne revije. Glede na tukajšnjo tradicijo gojišč školjk in proizvodnje soli je to hkrati posebna priložnost za obisk stonskih restavracij in gostiln. Tu boste lahko okušali eksotične jedi hrvaškega Jadrana.

Uživanje v miru, ki ga ponujajo skriti zalivčki, dolgi sprehodi ob morju, doživljanje stoletne zgodovine...Vse našteto vpliva na to, da se počitnice v Cavtatu zdijo skorajda meditativne. Ko pa začutite, da ste izpolnili svoj duh s poglabljanjem vase, je čas, da si privoščite še kulturno ponudbo. Na voljo so vam različne prireditve: koncerti klasične glasbe, koncerti jazz klasbe, folklorni plesi, koncerti dalmatinskih klap...Konec junija v Cavtatu poteka poletni festival. Mesto obiščejo ulični zabavljači, žonglerji in performerji. Dolgo poletje pa se v Cavtatu že tradicionalno zaključuje s srečanjem dalmatinskih klap, ki poteka pod nazivom Na me pogled svoj obrati. V okviru srečanja se zvrstijo nastopi najboljših klap iz cele Hrvaške.

Lastovo je najmlajši hrvaški naravni park, še vedno nerazkrit jadranski biser. Svojim obiskovalcem ponuja bogat kulturno-zabavni program, poleg uživanja v čudoviti naravi in bogati gastronomski ponudbi v poletnih mesecih. V času »Lastovskega kulturnega poletja« lahko obiskovalci uživajo v različnih razstavah, koncertih resne glasbe, ribarskih večerih in »Lastovski noči«.

Narodni park otoka Mljeta je razlog, da je ta otok eden najlepših na Jadranu. No, poleg naravnih lepot pa lahko njegovi gosti uživajo tudi v Mljetskem kulturnem poletju. V teh 40 dneh sredi turistične sezone, ko se odvija Mljetsko kulturno poletje, se na tem dogodku zvrstijo številna gostovanja priznanih glasbenikov, razstave akademskih umetnikov, gledališke predstave in folklorni nastopi, ki gostom obogatijo bivanje na otoku, hkrati pa uspešno delujejo tudi na humanitarnem področju. Ves dobiček od programa namreč podarijo Fundaciji sv. Marije za vzdrževanje starodavnega benediktinskega samostana sv. Marija, kulturnega spomenika kategorije ‘0’, ki se nahaja na velikem jezeru na otoku Mljetu. Zato boste z obiskom katerega od dogodkov neposredno pomagali vzdrževati našo kulturno dediščino.

www.ston.hr www.tzcavtat-konavle.hr

www.lastovo.hr

www.mklj.net

68 68

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

DALMACIJA - DUBROVNIK DALMACIJA - ZADAR

DALMACIJA - DUBROVNIK DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

69 69


DUBROVNIŠKE POLETNE IGRE

MARATON LADIJ Metković 13. 8.

Dubrovnik 10. 7.−25. 8.

Foto: Damil Kalogjera

Dubrovniške poletne igre so najstarejši in najuglednejši hrvaški festival. Že od leta 1956 igre gradijo svojo karizmo in s sodelovanjem prestižnega Evropskega združenja festivalov postajajo del evropskih integracij. Predstavljajte si, da uživate v najlepših delih klasične glasbe in vrhunskih dramskih izvedbah, udobno nameščeni znotraj starodavnega mestnega obzidja. Prav to omogoča Dubrovnik poleti. V sklopu Dubrovniških poletnih iger se klasični dramski teksti in balet prikazujejo na ulicah in trgih tega ponosnega renesančno-baročnega mesta. Samo visoka umetnost je sposobna držati skupaj tolikšno lepoto mesta, sezidanega iz kamna in svetlobe. V tej umetnosti bodo številni igralci, plesalci in glasbeniki celotno poletje navdihovali sebe in gledalce. Dubrovniške poletne igre iz leta v leto gostijo znana imena svetovne smetane skladateljev, solistov in orkestrov, ki z izvedbo v starih mestnih zgradbah z izjemno akustiko, kot je na primer atrij Knežjega dvora, dajejo poseben čar tem igram. Seveda bodo tudi letos zidovi Dubrovnika doneli z zvoki svoje dolge in zanimive zgodovine. Tudi letos se bodo Dubrovniške poletne igre, 62. po vrsti, odvijale od 10. julija do 25. av70 70

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

gusta 2011, v enem izmed nedvomno najlepših svetovnih mest, kamor bodo znova privabile elito svetovne umetnosti. Neponovljiva lepota dubrovniških ulic, trgov, parkov, palač, otokov ali srednjeveških utrdb bo znova postala ponosen in enakovreden soustvarjalec največjih svetovnih umetnikov. www.dubrovnik-festival.hr

DALMACIJA - DUBROVNIK DALMACIJA - ZADAR

FESTIVAL JULIAN RACHLIN & FRIENDS Dubrovnik 27. 8.−8. 9.

Foto: Ivica Puljan

Foto: Željko Tutnjević

Neretvanska ladja je plovilo, ki je imelo v preteklosti ključno prometno-ekonomsko vlogo za prebivalstvo tega kraja. Stoletja je bila njihovo glavno prevozno sredstvo, zato vsako leto prirejajo amatersko tekmovanje teh tradicionalnih ladij. Udeleženci tekmujejo z ladjami po reki Neretvi, in sicer od Metkoviča, kjer je start pri mestnem mostu, pa vse do 22,5 kilometrov oddaljenega cilja v Pločah. V tekmi sodeluje nekaj ekip in kakšnih tristo veslačev, ki dajo vse od sebe. Ker je sama tekma bolj ali manj stvar prestiža, zmaga pač ni tisto najpomembnejše. Najpomembnejša sta pogum in želja po vzdrževanju tradicije ter spomin na življenje in prizadevanje naših prednikov.

Si lahko predstavljate, kakšno čast je prebivalcem Dubrovnika izkazal eden svetovno priznanih violinistov Julian Rachlin, ko je na gostovanju na Dubrovniških poletnih igrah leta 2000 izrazil željo, da bi ravno v njihovem mestu želel realizirati festival komorne glasbe? In vse to ni ostalo samo na ideji, od tedaj je maestro Rachlin v Dubrovnik pripeljal številne prijatelje glasbenike, ene najbolj cenjenih imen klasične glasbe nasploh, kot na primer violončelist Mischa Maisky ali violinistka Janine Jansen, pianist Itmar Golan, hornist Radovan Vlatković. Navdušeni nad vzdušjem Zgodovinskega mestnega jedra, najlepšega glasbenega odra, Rachlin in njegovi prijatelji nastopajo pred dubrovniškim občinstvom iz leta v leto in tako je nastal Festival, ki poleg prijateljskega vzdušja, gostom nudi vrhunsko glasbeno doživetje, ki ga težko primerjamo s katerimkoli glasbenim dogodkom na svetu.

www.metkovic.hr www.maraton-ladja.hr www.neretva.info

www.rachlinandfriends.com

DALMACIJA - DUBROVNIK DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

71 71


EPIDAURUS FESTIVAL Cavtat 28. 8.−10. 9.

Foto: Epidaurus festival

Glasbeniki iz celega sveta se julija zbirajo v Cavtatu, da bi sodelovali na mednarodnem Festivalu glasbe in umetnosti Epidaurus. Festival ponuja različne umetniške vsebine: koncerte klasične glasbe, jazza, tečaje za mlade umetnike, razstave, gledališke predstave, predavanja. Ob koncertih priznanih glasbenikov Epidaurus ponuja priložnost tudi mladim, še neuveljavljenim, glasbenikom, ki tukaj odigrajo svoje prve samostojne koncerte, svoje znanje pa izpopolnjujejo na tečajih, ki jih pod naslovom Scuola Epidaurus vodijo starejši in izkušenejši kolegi. Ko močno avgustovsko sonce nekoliko popusti, se Cavtat spremeni v glasbeni raj na zemlji. www.epidaurusfestival.com

O SR E DNJA H R V AŠKA 72 72

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

DALMACIJA - DUBROVNIK DALMACIJA - ZADAR


MEDNARODNI TEDEN TOLKALCEV Bjelovar 10.−16. 1.

VINCEKOVO Međimurska vinska cesta 22. 1.

OBLETNICA KMEČKEGA UPORA

SAMOBORSKI PUST

Gornja Stubica 28. 1. in 13. 2.

Samobor 26. 2.−8. 3.

Foto: TS Bjelovarsko-bilogorske županije

Foto: Rudi Grula

Foto: Sven Šams

Foto: Goran Ternjej

Ritem je osnova vsakega glasbenega dela. V skladu s tem so tolkala najpogosteje in največkrat uporabljena kot skupina instrumentov, ki daje solistom ritmično spremljavo, včasih pa jih uporabijo tako, da samostojno tvorijo celoto glasbenega dela. Ansambli tolkalcev so izjemno zanimivi in dinamični, zato ne preseneča dejstvo, da postajajo srečanja tolkalcev vedno bolj običajna in obiskana. Eno takšnih revij je tudi bjelovarski Mednarodni teden tolkalcev, ki gosti najpomembnejša imena svetovne glasbe tolkal iz Hrvaške in sveta. Ob pomoči vrhunskih umetnikov ritma se tudi sami poglobite v samo bistvo glasbe - ritem.

Tudi Međimurci imajo svoje običaje in ceremonije, ki se nanašajo na letino vinske trte, nekateri od teh pa sežejo tudi v davne predkrščanske čase. Eden izmed takih je tudi Vincekovo, ki ga prirejajo konec meseca januarja, v letnem času, ki v Međimurju zaznamuje pričetek vinogradniškega leta. Tradicionalno se je Vincekovo med ljudstvom slavilo zaradi verovanja, da se bo na ta način omogočilo, da bo vinska trta dobro rodila v letu, ki prihaja, vendar je manifestacija Vincekovo danes prilagojena številnim obiskovalcem, oboževalcem vina in narave. S snegom pokriti međimurski hribčki so kot naročeni za ustvarjanje idilične atmosfere za celodneven sprehod, med katerim vam bodo z vseh strani v degustacijo ponujali izbrana vina, tradicionalne međimurske jedi, zabavali pa vas bodo vedno glasni in veseli domači muzikantje ali t.i. mužikaši.

Daljnega leta 1573 so se kmetje iz hrvaškega Zagorja na čelu z junakom Matijo Gubcem uprli proti fevdalnemu izkoriščanju. Glede na to, da se ta upor obravnava kot eden najpomembnejših dogodkov v zgodovini tega kraja, ga še danes proslavljamo s številnimi manifestacijami. Ena takih se odvija v Muzeju hrvaškega Zagorja, ki uporablja prostore gradu Oršićevih, ki je bil zgrajen leta 1756. To je prostor, iz katerega veje duh starih časov in ravno zato idealen kraj za uprizoritev slavne bitke. Obiskovalci lahko uživajo v avtentičnih kostumih, delavnicah in igralnicah ter sodelujejo v predstavitvah rokovanja z orožjem, ki je bilo značilno za ta čas, kot sta na primer buzdovan ali lok in puščica.

Najbolj nestrpno pričakovan dogodek v Samoborju je nedvomno tamkajšnji fašnik, razkošen karneval, s katerim prebivalci Samoborja odganjajo mračne sile iz prejšnjega leta, se z njim poslovijo od zime in odprejo svoja srca ter upe prihajajoči pomladi. Samobor je od davnega leta 1885 karnevalska metropola tega dela Hrvaške. Teh dvajset dni njegove ulice prevzame popolnoma brezbrižno veselje, pod tisočimi maskami se skrivajo smeh in vesela pesem, s plesom, pa se pričakuje novo življenje. Pa vendarle ni vse tako brezbrižno, saj traja negotovost vse do sojenja Fašniku, ki je osrednji dogodek karnevala. Takrat se na glavnem mestnem trgu odigra predstava, v kateri Fašnika obsodijo za krivca za vse težave preteklega leta. Nanj usmerijo vso jezo, žalost in nesrečo ljudi. Lutko Fašnika spektakularno sežgejo na pustni torek, s čimer se po prastarem verovanju osvobodimo vseh negativnih vplivov v naslednjem letu. Potem ko je Fašnik kaznovan, se prične vsesplošno veselje, ki bi moralo zaznamovati celo leto.

www.tzbbz.hr

www.tic-strigova.hr

www.mhz.hr www.druzba-vitezova.hr

www.samoborski-fasnik.com www.tz-samobor.hr

74 74

www.hrvatska.hr OSREDNJA HRVAŠKA www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR

OSREDNJA HRVAŠKA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

75 75


OD KAPTOLA DO KAPTOLA

DAN CENTRA SVETA

RIBIČI SVOJEMU MESTU

TUROPOLJSKO JURJEVO

Zagreb−Čazma 20. 3.

Ludbreg 1. 4.

Koprivnica 16.−17. 4.

Velika Gorica 23. 4.

Foto: Davor Kirin

Foto: Darko Gorenak

Foto: Mario Borštnar

Foto: Drago Kolarec

Na prvo pomladno nedeljo pojdite ven na sonce in podprite neutrudne tekače, ki s svojim tekom povezujejo dve katedrali. Namreč, udeleženci tega medunarodnega atletskega maratona preverjajo svojo uzdržljivost na stezi, ki je daljša od 61 kilometrov, z začetkom pred katedralo na zagrepškem Kaptolu. Za tiste najbolj vzdržljive se ciljna ravnina nahaja pred katedralo v Čazmi. Zaradi svoje dolžine je ta tekma izredno zahtevna in zato tudi gledalcem predstavlja izjemno priložnost, da so priče dosežkov vrhunskih športnikov. Spodbujajte tekmovalce in uživajte v prečudoviti pokrajini ob poti od Zagreba do Čazme.

Ko na mizi razgrnete zemljevid sveta, kaj mislite, katero mesto je najbližje njegovemu središču? Ne, to ni prvoaprilska šala! V Ludbregu že od nekdaj verjamejo, da so ravno iz tega hrvaškega mesta opisani starodavni zemeljski krogi, na čigar obodih se nahajajo tudi vse večje evropske metropole. Ravno tako naj bi se v skladu s tem verovanjem na nasprotni strani zemeljske krogle nahajal ludbreški antipod - južnopacifiški otoček Antpodes, ostanek starodavne Antipodravine. V skladu s to zgodbo Ludbrežani vsako leto na tla glavnega mestnega trga dodajo po eno ploščico, ki nosi ime katerega od svetovnih mest. Ta navada se je uveljavila na dan, ko se slavi tudi Ludbergov rojstni dan, Dan mesta, zato se torta slavljenca razdeli med vse obiskovalce, ki so rojeni ravno na ta dan, domače podravsko vino pa se toči neposredno iz mestne fontane. Vsi, ki se imajo za svetovljane, enostavno morajo obiskati center sveta.

Sladkovodna riba je pravi gurmanski užitek, z ribolovom v reki pa je povezano tudi romantično vzdušje. Prebivalci Koprivniško-križevske županije gojijo to obliko sprostitve in zabave, saj je zelo sproščujoče sedeti udobno nameščen ob obali reke in čakati tisto pravo ribo, da bo zagrizla. Ravno zato so jedi, ki so pripravljene iz njihovega ulova, še posebej okusne, na manifestaciji Ribiči svojemu mestu pa boste imeli priložnost poskusiti najboljše od najboljših. Na tej manifestaciji se namreč v ogromnih loncih skuha tudi do šeststo litrov tradicionalnega ribjega paprikaša. Najbolj vešči kuharji tekmujejo v pripravljanju najbolj okusnega ribjega paprikaša, rezultate njihovih sposobnosti pa lahko preizkusite tudi vi. Da pa ne boste jedli zgplj tistega, kar vam bodo ulovili drugi, sami poprimite za ribiško palico in si nad posebnim bazenom za ribolov tudi vi ulovite svojo večerjo.

Dan svetega Jurja, zaščitnika zemlje, setve, zelenja in živine, po mnenju mnogih označuje pravi začetek pomladi. Vzdolž kontinentalne Hrvaške 23. aprila prirejajo slovesnosti, ki so osnovane na starodavnih ljudskih običajih. Prav posebej so impresivni tradicionalni Jurjevski kresi, velike grmade, čigar svetloba reže nočno nebo nad poljanami in hribi. Mladina se zbira okoli ognja. Dekleta in fantje plešejo in pojejo praznične pesmi, najpogumnejši pa se jim celo pridružijo pri preskakovanju ognja. Občutite tudi vi radost začetka pomladi.

www.cazma.hr www.tzbbz.hr

www.tzvg.hr

www.koprivnicatourism.com

www.tz-ludbreg.hr

76 76

www.hrvatska.hr OSREDNJA HRVAŠKA www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR

OSREDNJA HRVAŠKA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

77 77


DNEVI SAMOBORSKIH KREMNIH REZIN

MEDNARODNI VITEŠKI TURNIR »SVETA HELENA«

Samobor maj

Sveti Ivan Zelina 16.−17. 5.

URBANOVO - DNEVI VINA V ŽUPANIJI ZRINSKIH

PRAZNIK PERUNIK Donja Stubica 21. 5.

Medžimurska vinska cesta, 27. 5.−5. 6.

Foto: Petra Zrinka, Foto Juranček

Foto: Mario Dukarić

Foto: Nikola Sinković

Foto: Denis Perčić

Samobor ni znan samo zaradi Fašnika, poznajo ga tudi sladokusci zaradi njegovih domačih kremnih rezin, slastnih slaščic iz penaste kreme. Samoborske kremne rezine so posebne tudi zato, ker jih jejemo še tople, medtem ko jih drugje vedno ponudijo samo kot že ohlajeno slaščico. Ob praznovanju Dneva kremnih rezin vam bodo v najbolj znanih samoborskih slaščičarnah ponudili to slaščico, ki po tamkajšnjem običaju odpira vsa vrata. Namreč, če imate kakšno težavo, podarite kremno rezino, kot pravijo Samoborci in verjemite, vse vam bo odpuščeno. Vrata Samoborja so vam zato na stežaj odprta. Pridite in poskusite kremne rezine ter se zabavajte ob kulturno-zabavnih dogodkih, ki se bodo odvijali na glavnem mestnem trgu.

Pogumni vitezi se borijo za vašo pozornost. Njihova borba je le del viteških iger, zato naj vas ne bo strah, da bi se kdo poškodoval. Bodo pa uspeli pričarati vzdušje srednjeveških viteških turnirjev. Iskre letijo pod udarci mečev, dame, ščtitonosci in paži pa jemljejo dih z vsakim zamahom. V viteških taborih si lahko ogledate celo skladišče srednjeveškega orožja, pisanih ščitov in pločevinastih kostumov. Če vas bo premagala lakota, pa vas bo okrepila vroča kaša, pripravljena iz že pozabljenih žitaric ali goska pripravljena po srednjeveških recepturah, začinjena z medom. Pred vašimi očmi se odvija obleganje mesta, iz katapulta bo letelo kamenje, ovni pa bodo poskušali prebiti močna mestna vrata. Na viteškem turnirju Svete Helene pa ne boste samo opazovalec, saj se lahko tudi vi pridružite viteškim igram, se preizkusite v streljanju z lokom in popeljete s kočijo ali zajezdite konja.

Perunika je s svojo lepoto navduševala že ljudstva iz davne antike. Mite o peruniki so pripovedovali že stari Grki, v naših krajih pa so se skozi stoletja nanjo nanašale številne pravljice. Perunika (iris) se na Hrvaškem obravnava kot narodna rastlina, ta njen status in odnos Hrvatov do svojih naravnih lepot potrjuje ravno Praznik perunik, ki poteka na Hrvaškem v Hrvaškem vrtu perunik. Uživajte v raznih vrstah tega čudovitega cvetja, v vseh njegovih možnih barvnih kombinacijah, s katerimi nas razveseljuje, in v čarobnih vonjih, s katerimi nas očara. Ta zabavni dogodek, na katerem se zberejo vsi ljubitelji cvetja, bodo obogatili tudi koncerti klasične glasbe, romantični cvetlični plesi, tradicionalne jedi in naravni sadni sokovi.

»Urbanovo« je mednarodna tradicionalna manifestacija, s katero se promovira kultura pitja vin s priznanimi vrhunskimi vini in tradicionalnimi kulinaričnimi specialitetami iz Medžimurja. Dogodek poteka na znani Medžimurski vinski cesti in v njenih vinotekah. Uživajte v desetdnevnem programu s sejmi, v festivalu »Pušipela«, »Vinskih igrah«, »Dnevih odprtih kleti« itn.

www.samoborske-kremsnite.com www.tz-samobor.hr

www.tic-strigova.hr

www.tzdonjastubica.hr

www.tz-zelina.hr www.vitezovi-zelingradski.hr

78 78

www.hrvatska.hr OSREDNJA HRVAŠKA www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR

OSREDNJA HRVAŠKA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

79 79


LOVRAKOVI DNEVI KULTURE Veliki Grđevac 29. 5.−5. 6.

TEREZIJANA Bjelovar 10. 6.−12. 6.

VITEŠKI TURNIR SREDNJI VEK V HRVAŠKEM ZAGORJU Gornja Stubica, 11. 6.

VINODAR RAZSTAVA VIN Daruvar 13.−19. 6.

Foto: TS Bjelovarsko-bilogorske županije

Foto: TS Bjelovarsko-bilogorske županije

Foto: Miljenko Hegedić

Fotografija: Ivica Ives

Mate Lovrak si je kot priljubljeni hrvaški otroški pisec, ob čigar zgodbah so odraščale številne generacije najmlajših hrvaških bralcev, zaslužil svojo manifestacijo. Takšno darilo so mu pripravili prebivalci Velikega Grđevca, ki njemu v čast pripravljajo kulturni program v svojem mestu. Ta manifestacija je v glavnem posvečena otrokom, zato postane Veliki Grđevac za nekaj dni mesto otrok, ki se zbirajo v Lovrakovem centru, zasnovanem na črticah iz piščevih del. V centru Kukavica se odvijajo razna športna srečanja otrok iz osnovnih šol, podelitve nagrad in priznanja osnovnošolcem za sodelovanje pri akciji Rad imam Hrvaško ter kreativne delavnice izdelave tradicionalnih spominkov in predmetov, ki so jih navdihnile Lovrakove zgodbe. Pridite in pripeljite svoje malčke, da se seznanijo z zgodbami priljubljenega hrvaškega otroškega avtorja.

Terezijana je večdnevna kulturna manifestacija, ki priča o davnih časih 18. stoletja, ko je na hrvaškem ozemlju vladala Habsburška monarhija. Cesarica Habsburške monarhije Marija Terezija je za časa svojega življenja uvedla številne pomembne spremembe in reforme. Ukinila je čarovniške procese, uvedla je šolsko obveznost, z dekretom iz leta 1756 pa je osnovala tudi mesto Bjelovar. Prebivalci Bjelovarja še danes proslavljajo svoj nastanek z večdnevno slovesnostjo, ki na ulice mesta privabi številne glasbene, gledališke in športne goste. Pa vendar je najbolj zanimiv dogodek v sklopu Terezijane brez dvoma uprizoritev cesaričinega vstopa v mesto. V tej igri je prikazana zgodovina tega kraja iz časov, ko so na Hrvaškem vladale največje evropske kraljevske družine.

V srednjem veku je bilo sodelovanje na viteškem turnirju vprašanje časti. Samo najpogumnejši in najsposobnejši vitezi so se lahko soočili s svojimi izzivalci. Najboljši pa so na turnirjih zmagovali. Srednjeveški viteški dnevi so sicer že davno za nami, vendar Viteški turnir v Stubici oživi takratni duh in obudi spomine na viteško čast. Rezultat današnjih viteških bojev verjetno ni več tako negotov kot je bil včasih, toda razburjenj ob tem zagotovo ne manjka. Obiščite še muzej kmečkih uporov v Gornji Stubici in se poglobite v junaško srednjeveško dogajanje.

Manifestacija traja sedem dni, prvi del tedna pa združuje različna strokovna predavanja, strokovna ocenjevanja vin in okrogle mize, ki so posvečene gojenju vinske trte, proizvodnji in ohranjanju vin. Mesto se v zadnjih treh dneh manifestacije (petek, sobota in nedelja) na osrednjem mestnem trgu spremeni iz urbanega v sejemsko središče, ki med ostalim vabi obiskovalce z bogato gastronomsko ponudbo in s sejmom tradicionalnih obrti. Folklorna društva iz cele Hrvaške, letalski piknik, tamburaška glasba v živo, priprava krapov na rašljah (lesenih osteh) in brezplačni koncerti hrvaških glasbenikov vam zagotavljajo zabavo v samem središču mesta.

www.viteski-turnir.com www.mhz.hr

www.daruvar.hr

www.tzbbz.hr

www.tzbbz.hr

80 80

www.hrvatska.hr OSREDNJA HRVAŠKA www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR

OSREDNJA HRVAŠKA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

81 81


KRIŽEVSKO VELIKO SREČANJE

SISAČKI VITEŠKI TURNIR

Križevci 17.−19. 6.

Sisak 19. 6.

DAN EVROPSKE VASI ŠTORKELJ

PICOKIADA Đurđevac 24.−26. 6.

Čigoć 26. 6.

Foto: Zdenko Balog

Foto: Željko Rakarić

Foto: Siniša Milašinović

Foto: Edvard Bogović

Davnega leta 1241 je kralj Bela IV. pred tatarskim navalom skupaj s svojo vojsko zaklonišče našel pod okriljem kalničkih zidov v mestu, ki se je nahajalo ob robu Kalnika. Vztrajnost tatarske vojske pri prodoru v notranjost obzidja in njihovo željo poraziti kraljevo vojsko so onemogočili kalniški kmetje, ki so pogumne vojake hranili z domačimi slivami. Krepčilno sadje je dalo kraljevim vojakom moč, da so lahko zdržali do konca in odbili tatarski napad. Zaradi tega je Bela IV. vsem kmetom, ki so mu pomagali, podelil plemiške nazive. Kraljeva poteza je razjezila Križevske meščane in njihov bes je trajal leta dolgo, vse dokler ni prišlo do naključne poroke nekega kalniškega slivarja in meščanskega dekleta. Njuna poroka je bila ključni trenutek pomiritve. Zato Križevčani dandanes pripravljajo odrske uprizoritve tega dogodka. S predstavo se mestni ključi predajo v roke mestnega sodnika in začnejo se trije dnevi splošnega slavja.

Prebivalci Siska se pogosto spominjajo dogodkov iz svoje dolge zgodovine, ki seže vse do 4. stoletja pred našim štetjem, ko so v teh krajih živela keltsko-ilirska plemena. S tem viteškim turnirjem se pod staro utrdbo v Sisku praznuje samo en, pa vendar ključen trenutek iz zgodovine Siska. To je trenutek, ko so pogumni vitezi iz Siska ustavili močnejšo turško vojsko na njenem pohodu na zahod. Sodobni vitezi se pred publiko borijo za naklonjenost svojih deklet, obzidje utrdbe pa doda tem tekmovanjem avtohtono srednjeveško ozračje. Po prehodih znotraj utrdbe pevci renesančne glasbe zabavajo obiskovalce, za najmlajše bojevnike pa je tu na voljo tudi otroški turnir. Pozabite tudi vi na vse prednosti sodobnosti in se nam pridružite v svetu, v katerem sta bili viteštvo in čast najbolj cenjeni dobrini.

Po neuspehu vojske Ulama-bega, da bi z enim samim napadom osvojil đurđevaško utrdbo, se je vojskovodja odločil spremeniti strateški načrt v potrpežljivo obleganje mesta, in sicer da bi s prebivalce stradanjem prisilil k predaji. V trenutkih, ko ni znotraj obzidja utrdbe ostalo nič hrane, razen enega samega petelina, so Đurđevčani v svojem obupu začeli pripravljati načrt. Svoj zadnji zalogaj so s topom izstrelili na turško vojsko. Ulama-beg je nasedel njihovemu načrtu in je, glede na to, da so iz topov streljali s petelini, kar očitno pomeni, da imajo Đurđevčani še dovolj zalog hrane, umaknil svojo vojsko. Pri umiku pa so Đurđevčane uročili in jih poimenovali Picoki. Đurđevčani to legendo praznujejo konec meseca junija z edinstveno scensko predstavo na odprtem. Odvija se na avtentični lokaciji, na mestu, na katerem se je legenda zares dogajala, v predstavi pa sodeluje na stotine statistov, kulturnih amaterjev, konjenikov in profesionalnih igralcev. Ta prireditev je pridobila status nematerialnega kulturnega zaklada Hrvaške.

Morda bo težko verjeti, vendar je v vasici Čigoć več krilatih prebivalcev kot človeških. V Čigoću namreč živi kakšnih 120 krajanov in poleg njih še kakšnih dvesto štorkelj, ki jih obravnavajo kot stalne prebivalce vasi. Glede na njihovo sožitje je bilo Čigoć razglašeno za prvo evropsko vas štorkelj. V čast temu se organizira manifestacija, v sklopu katere se lahko obiskovalci vozijo s turistično ladjico ali konjsko vprego, sodelujejo v kolesariadi ali odidejo na izlet do Lonjskega polja. Tisti, ki niso navdušeni nad takšnimi aktivnostmi, pa imajo na voljo koncerte in gastronomsko ponudbo avtohtonih jedi iz tega kraja. Bodite tudi vi v sožitju s to vasico, ki so jo štorklje izbrale za svoj dom.

www.sisakturist.com

www.krizevci.net

www.pp-lonjsko-polje.hr

www.tz-djurdjevac.hr

82 82

www.hrvatska.hr OSREDNJA HRVAŠKA www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR

OSREDNJA HRVAŠKA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

83 83


POLETJE V MESTU ZRINSKIH

POLETJE V MARIJI BISTRICI

PODRAVSKI MOTIVI

MEDNARODNI SPUST MURSKIH LADIJ

Čakovec 25. 6.−2. 8.

Marija Bistrica 25. 6.−5. 8.

Koprivnica 1.−3. 7.

Sv. Martin na Muri 7.−9. 7.

Foto: Rudi Grula

Foto: TSO Marija Bistrica

Foto: Marijan Sušenj

Foto: Rudi Grula

Čakovčani so hvaležni družini Zrinski, katerih vladavina je v teh krajih prinesla močan ekonomski in kulturni vzpon Čakovca. Zato se v Čakovcu odvija poletni kulturni program v čast družine Zrinski. Poleg predstav, koncertov in razstav, ki jih lahko poleti obiščete v Čakovcu, pa je najbolj zanimiv dogodek menjava straže Zrinskega garda, ki se odvija vsako soboto pred orlom - spomenikom Nikoli Zrinskemu. Po dolgem poletnem kulturnem življenju se čakovsko kulturno poletje zaključi na praznik Marije angelske ali Porcjunkule, glavnega čakovskega praznika, ko se celotno ljudstvo zbere in veseli na koncertih, predstavitvah, starih obrteh, likovnih kolonijah ter lokostrelskih in konjeniških tekmovanjih.

Dvajsetletna tradicija dogodka je povezana s praznikom Matere božje bistriške, ko potekajo koncerti kulturnih in cerkvenih društev iz Marije Bistrice, rezbarske kolonije, različni scenski nastopi, otvoritve razstav, sejemski dnevi ter predstavitve starih običajev »Tragom starih običaja« (Po sledeh starih običajev), zabavni večer »Bistriška noč« in daleč znane nočne procesije s svečami. V času dogodka potekajo srečanja KUD-ov, planincev in pohod po gorski poti, srečanja ter tekmovanja različnih športnih društev, kolesarsko srečanje, gasilske vaje, delavnice in gledališče za otroke ter zabavni večeri.

Naivno slikarstvo je avtohtoni hrvaški stil, ki se ukvarja z motivi življenja na vasi v skladu z naravo in vsemi njenimi lepotami. To je življenje podravskih vasi, prostranih polj, gozdov in orne zemlje, kar je glavni razlog, da se v prvem vikendu meseca julija Koprivnica spremeni v ogromen razstavni prostor, ki je posvečen izključno naivni umetnosti. Kakšnih sto priznanih slikarjev razstavlja in na samem kraju ustvarja svoje slike pod jasnim podravskim nebom ter tako proslavlja razkošje in umetniške dosežke t.i. Hlebinske slikarske šole.

V začetku julija se okrog petdeset lesenih tradicionalnih čolnov odpravi od Bad Radkersburga v Avstriji čez Slovenijo do Svetega Martina na Muri. Ta tridnevna ekološka, rekreativna in turistična manifestacija je resnična atrakcija za vse, ki so jim pri srcu adrenalin, ohranjena narava in tradicionalna kultura. Ob številnih zabavnih programih lahko doživite Muro na edinstven način kot oblikovalko in stvarnico bujnega življenja redkih ali celo izginulih vrst flore in favne. www.svetimartin.hr

www.koprivnicatourism.com

www.info-marija-bistrica.hr

www.tourism-cakovec.hr

84 84

www.hrvatska.hr OSREDNJA HRVAŠKA www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR

OSREDNJA HRVAŠKA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

85 85


ZAPOVED POD LIPO

POLETJE PRI KRAPINSKEM PRAČLOVEKU

Čazma/Miklouš 8.−10. 7.

Krapina, 7.−28. 8. (vsako nedeljo)

DNEVI PLEMSTVA

ŠPANCIRFEST

Gornja Reka 13.−14. 8.

Varaždin 19.−28. 8.

Foto: Davor Kirin, Franjo Jagatić

Foto: Željko Kovačić, Jakov Radovčić

Foto: Združenje potkalniških plemenitašev

Foto: Siniša Sović

Julij je mesec, ko prebivalci Miklouša in okoliških vasi slavijo svoje starinske običaje in kulturno tradicijo. Izvlečejo skrbno ohranjene starinske predmete in obleke, hiše in ulice okrasijo s tradicionalnimi okraski in v vasi z veseljem pričakajo goste, ki prihajajo na celodnevno druženje. Moški pokažejo, kako se rokuje s starimi orodji, ženske pa ponudijo gibanice ter ostale slane in sladke kolače. Ob svečanem mimohodu se vsi zberejo pod stoletno lipo, kjer vaški starešina prebere šaljivo zapoved. Z različnimi domislicami v zapovedi komentirajo vse aktualne probleme, vendar na tradicionalen način, in pokažejo, kako so se ljudje nekoč spoprijeli s zadevami, ki so jih težile. Zapoved se vedno zaključi s pozivom mladim, naj se veselijo in naj s pesmijo ter plesom odženejo mračne misli. Takšnega razpoloženja se nalezejo vsi obiskovalci slovesnosti.

Ena od impozantnih znamenitosti Krapine je brez dvoma krapinski pračlovek, edinstven vir ponosa ter dokaz krapinske daljne in bogate zgodovine. Obisk Krapine zato ni samo običajen obisk nekega mesta, temveč je tudi obisk slavnega arheološkega najdišča, ene od zibelk človeštva na tem prostoru. V čast te mestne znamenitosti se meseca avgusta na krapinskih ulicah odvijajo raznovrstni programi, združeni pod naslovom Poletje pri krapinskem pračloveku. Za vse obiskovalce dogodkov v sklopu Poletja bo namreč organiziran prevoz s priljubljenim vlakom iz Zagreba. Ko bodo prispeli v Krapino, bo gostom omogočen ogled mesta ob strokovnem vodstvu, sprehodi do Trškega vrha ali izlet na bližnji hrib Strahinjčico. Ravno tako bodo v petih avgustovskih nedeljah na Hušnjakovem organizirani tematski programi: Purgerska nedelja, Nekoč in danes, Nedelja krapinskega pračloveka, Etno nedelja in Festivalska nedelja.

S pojmom plemstva, ki je bilo nekoč najvišji družbeni sloj, so se vedno povezovali pridevniki kot so uglajenost in prefinjenost okusa. Življenje plemičev in plemkinj iz Gornje Rijeke je krasila vzvišenost, njihov ugled je spremljal izostren občutek za lepoto in pravico. V to se lahko prepričate tudi sami, če obiščete Gornjo Rijeko na obronkih Kalnika, ki še dandanes odseva nekdanji plemiški sijaj. Razkošne dvorne obleke valovijo ob zvokih valčka na plemiškem plesu, fantje in dekleta privlačijo poglede v tekmovanju v eleganci, saj znotraj gornjeriješkega dvorca izbirajo najplemiča in najplemkinjo potkalniškega območja. Občutite čare nekdanjih dvorov, popravite držo in se vživite v čas, ko je modra kri odpirala vsa vrata.

Iz leta v leto je vse več gostov, ki se želijo pridružiti Varaždincem v proslavi, lahko bi rekli, za njih tradicionalnega načina preživljanja prostega časa - ležernih sprehodov po mestnih ulicah, ali kot to Varaždinci popularno imenujejo, španciranja. Za teh deset dni v letu se Varaždin spremeni v pisano ulično zabavišče, mesto smeha in radosti. Na mestnih ulicah nastopajo številni izvajalci, glasbeniki, nastopači, igralci in zabavljači, celotno mesto pa služi tudi kot javni prostor za predstavitev hrvaške tradicije. Stojnice se šibijo pod izdelki tradicionalnih obrti, artefaktov, različnih umetnikov, pod hrano in pijačo, pripravljenijo v skladu s tradicionalnimi običaji ter različnimi spominki. V času Špancirfesta se v Varaždinu lahko izgubite, saj boste pluli po nepreglednem morju domišljije, vaša pozornost se bo vsake toliko usmerila na nek drug dogodek, ne da bi ob tem sploh čutili, kako hitro vam teče čas. Cele dneve se lahko samo sprehajate in na koncu dneva se boste čudili, zakaj je že noč in zakaj je že čas za počitek.

www..tzbbz.hr www.cazma.hr

www.tzg-krapina.hr

www.plemenitasi.hr

www.spancirfest.com

86 86

www.hrvatska.hr OSREDNJA HRVAŠKA www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR

OSREDNJA HRVAŠKA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

87 87


KAJ SO JEDLI NAŠI PREDNIKI

RENESANČNI FESTIVAL

Vrbovec 26.−28. 8.

Koprivnica 3.−5. 9.

KELTSKA NOĆ

TEDEN KAJKAVSKE KULTURE

Sisak 4. 9.

Krapina 4.−11. 9.

Foto: Dražen Breitenfeld

Foto: Marijan Sušenj

Foto: Igor Palotay

Foto: Željko Frankol

Kontinentalni del Hrvaške je znan po razkošni kuhinji. Vsako mestece ima svoje tradicionalne recepte in posebne načine priprave posameznih jedi. Vrbovčani predstavijo svojo tradicionalno gastronomsko ponudbo konec avgusta v okviru manifestacije Kaj so jedli naši predniki. Celotno mesto v tem času diši po starinskih jedeh, ki jih pripravljajo z veliko ljubezni, tako da bodo njihovi okusi za vedno ostali v spominu obiskovalcev. Še več, Vrbovčani tudi medsebojno tekmujejo v pripravi tradicionalnih jedi, celotno gostijo pa seveda spremljajo tudi športna tekmovanja in glasbeni program.

Na obzidju starega koprivniškega mesta se v mesecu septembru odvija pravi zgodovinski spektakel. Pod viteškimi šotori vitezi brusijo svoje meče, da bodo nato lahko v dvoboju osvojili roku svoje deklice, lovski sokoli krožijo po zraku in izvršujejo ukaze svojih lastnikov, trgovci in obrtniki pa na ves glas vabijo kupce k svojim stojnicam, ki se šibijo pod težo raznoraznih ročnih del in izdelkov, ki so tipični za daljno preteklost. Po ulicah se širijo mamljive vonjave renesančne kuhinje, eksotičnih živil, ki so jih nekoč uporabljali. Edino pravilo, ki velja na Renesančnem festivalu, je to, da se ne sme z ničimer pokazati, da se dejansko nahajamo v 21. stoletju.

Ko meseca septembra nastopi mlaj in se nad mesto Sisak spusti noč, bi si lahko kakšen gost, ki ni seznanjen z dogodki, mislil, da je padel v časovno luknjo in se vrnil v preteklost. Daleč v preteklost, v kateri so s splavi potovali po reki Kolpi, po ulicah Siska pa so se sprehajali vitezi in vile. Nikar se ne prestrašite, to je samo predstava. Prebivalci Siska se s to enourno predstavo, ki poteka na reki Kolpi, spominjajo, kako je nekoč izgledalo njihovo mesto. Po Kolpi pluje povorka, ki jo sestavlja pet splavov, dvajset kolpskih čolnov in kakšnih tristo plavajočih bakel. Na plovilih se bodo neposredno pred pogledi obiskovalcev odigrali prizori iz življenja Keltov in Rimljanov. Vsa plovila bodo bogato okrašena z baklami in podobnimi okrasi, gledalce pa bo po prikazanih dogodkih vodil glas iz zvočnika, ki je postavljen na pogorelski strani Kolpe, na območju, na katerem so nekoč živeli Kelti.

V teh sedmih dneh se bodo obiskovalci Krapine lahko prepričali o tem, v kakšni meri je kajkavska kultura še danes živa in aktualna. O tem bodo lahko pričali vsi, ki bodo obiskali razstavi Kaj v besedi, sliki, pesmi in plesu in Kaj najmlajši je najslajši. Ti dve razstavi sta nazoren primer tega, da je kajkavščina še kako pomemben del hrvaške pisane kulture, jezik slikovitega pesništva in številnih poučnih zgodb. Krapina bo v teh dneh gostila tudi sejem Kje se to še lahko kupi, svečano vzdušje pa bo zvočno obogatil koncert Dvajset novih kajkavskih popevk. To je samo en majhen del programa, ki bo potekal na Trgu Ljudevita Gaja, v Galeriji mesta Krapina, v Muzeju evolucije Hušnjakove in v festivalni dvorani. No, že sam sprehod po mestnih ulicah vas bo ponesel v vzdušju znanega zagorskega gostoljubja.

www.vrbovec.hr www.koprivnicatourism.com

www.tzg-krapina.hr

www.sisakturist.com

88 88

www.hrvatska.hr OSREDNJA HRVAŠKA www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR

OSREDNJA HRVAŠKA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

89 89


VOLODERSKE JESENI

MEDNARODNI FESTIVAL ČIPKE

VARAŽDINSKI BAROČNI VEČERI

Popovača 11.−12. 9.

Lepoglava 22.−25. 9.

Varaždin 23. 9.−3. 10.

JELAČIĆEVI DNEVI Zaprešić 2.−17. 10.

Foto: Zdenko Cvetko

Foto: B. Težak

Foto: Helena Huet

Foto: Dražen Breitenfeld

Ko odrežejo prve grozde trte v voloderskih vinogradih, je znak za pričetek Voloderskih jeseni. Prebivalci Sisačkomoslavačke županije že 41 leto zapored pripravljajo manifestacijo, s katero obeležijo začetek trgatve. Tako bo tudi letos, saj bodo ob bogatem sejmu vina in mošta na manifestaciji nastopile tudi številne folklorne skupine iz cele Hrvaške, na ogled bodo razstave slik, pribora in orodja za vinogradništvo ter sadjarstvo in različna ročna dela, narodne noše ter tradicionalne obrti. V večernih urah se bo program z nastopi številnih pevcev zabavne glasbe prilagodil tudi mladim, zaključek manifestacije pa bo zaznamoval velik ognjemet. Vsem pravim ljubiteljem vina toplo priporočamo, da sredi septembra obiščejo Voloder in sodelujejo v pravem prazniku za njihove brbončice.

Obstaja prepričanje, da so pavlini, beli patri, že pred nekaj stoletji prinesli čipko v hrvaške kraje. Prebivalstvo je takoj prepoznalo lepoto čipke in jo sprejelo kot del svoje tradicije, zato jo negujejo še dandanes. Mesto Lepoglava je še posebej znano poradi svoji čipkarski tradiciji. Prebivalci Lepoglave, ponosni na svojo veščino izdelave čipke in Unescovo uvrstitev lepoglavske čipke na seznam svetovne nematerialne dediščine, v mesecu septembru organizirajo »Mednarodni festival čipke«, s čimer uspešno promovirajo vrednost čipke kot lastne etnografske dobrine. Čeprav je na festivalu mogoče videti tudi bogata čipkarska dela iz raznih evropskih držav, kot so Madžarska, Slovenija, Belgija, Estonija in Španija, so obiskovalcem vedno posebej zanimiva ravno domača dela iz izvirnih hrvaških čipkarskih središč, kot so poleg same Lepoglave tudi Pag, sv. Marija in Hvar.

Koncerti v sklopu Varaždinskih baročnih večerov vas ponesejo v preteklost, nazaj za nekaj stoletij, v obdobje, v katerem je bila glasba visoko estetizirana umetnost, razdelana do najmanjših podrobnosti. Številni koncerti, na katerih nam priznani hrvaški in tuji ansambli predstavljajo sodobne interpretacije baročnih del, ustvarijo romantično vzdušje baročnega mesta. Večeri so poleg tega tudi skrajno resnega značaja, če jih pogledamo z muzikološkega vidika, saj se v njihovem programu pogosto najdejo šele nedavno odkrita dela ali dela, ki se še niso izvajala in ki so svoj pravi sijaj uspela pokazati šele danes. S predstavitvami teh del in sodobnih interpretacij že znanih del dosegajo baročni večeri zavidljive rezultate v profesionalnem pristopu baročni glasbi. Naj se žice violin in violončel zatresejo ter naj ponesejo vas in vašo domišljijo na to dolgo glasbeno pot.

Josip Jelačić je hrvaški ban, njegovo ime pa simbolizira težnjo hrvaškega naroda po samostojnosti in neodvisnosti. Svoje burno življenje je preživel v boju za hrvaške narodne interese, pokopan pa je bil leta 1859 v kapeli sv. Josipa v Zaprešiću. Zato Zaprešićani na dan svojega kraja hkrati slavijo življenje in delo tega velikana hrvaške zgodovine. V sklopu manifestacije je v mesecu maju obeležena obletnica smrti, oktobra pa obletnica rojstva bana Josipa Jelačića, poteka pa vrsta kulturnih, športnih in zabavnih dogodkov ob tradicionalnem gospodarskem sejmu. Obiskovalci lahko obiščejo tudi Nove dvore Jelačićeve in si ogledajo lep primer ohranjanja kulturno-zgodovinske dediščine.

www.lepoglava-info.hr

www.vbv.hr

www.popovaca.hr

90 90

www.hrvatska.hr OSREDNJA HRVAŠKA www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR

www.zapresic.hr

OSREDNJA HRVAŠKA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

91 91


KOSTANJADA

ASSITEJ

Hrvatska Kostajnica 8.−10. 10.

Čakovec 10.−14. 10.

GOBARJENJE V STUBAKIH

MARTINOVANJE V ZAGREBŠKI ŽUPANIJI

Stubičke Toplice 15. 10.

Dugo Selo, Samobor, Sv. Ivan Zelina, V. Gorica, Jastrebarsko 11. 11.

Foto: Antun Pavičić

Foto: Mario Jakšić

Foto: Zrinka Košić

Foto: Nada Kozić

Ni je jedi iz kostanja, ki je ne bi mogli najti na kostanjadi v Kostajnici. Poleg tega, da boste poskusili različne jedi iz pečenih in kuhanih kostanjev ter slaščice iz okusnega kostanjevega pireja, bodo lahko vsi obiskovalci sodelovali pri nabiranju kostanja. To je priložnost za sprehod po kostanjevem gozdu, zadruženje, pesem in vse ostale stvari, ki zagotavljajo dobro razpoloženje.

Enkrat letno je Čakovec gostitelj gledaliških igralcev, ki so svoje profesionalno življenje posvetili najbolj hvaležni in obenem tudi najbolj zahtevni publiki - otrokom. Ob spremljanju predstave v izvedbi nekaterih najbolj nadarjenih hrvaških igralcev za otroke bodo otroci za uro ali dve enostavno pozabili na vse skrbi, ki obremenjujejo njihove majhne glavice. Zato je v teh petih dneh, ki so namenjeni zgolj otrokom, v Čakovcu izredno veselo vzdušje, polno otroškega smeha in igrivosti, razpoloženja, ki pogosto okuži tudi odrasle. Pripeljite svojega otroka, naj uživa v vrhunskem gledališkem dogodku skupaj s številnimi otroki Međimurja.

Sedaj že tradicionalni zbor gobarjev, Gobariada v Stubakih, je nespregledljivo hrvaško srečanje gobarjev. Obiskovalcem je zagotovljena zabava v naravi na svežem zraku in sproščeno druženje ob pesmi. Izletniki prihajajo na zbirno mesto v Pili s posebej organiziranim turističnim vlakom in se nato v veselem vzdušju odpravijo gobarit. Rezultati celodnevnega gobarjenja se pred večerom ocenjujejo, celoten dogodek pa se zaključi s strokovnim predavanjem Mladena Strižaka in veselim druženjem ob degustaciji gobarskega kotlička.

Novembra se na dan sv. Martina mošt spremeni v vino. Priljubljeno martinovo, praznik vina, je običaj, ki je globoko zakoreninjen v tradiciji severozahodnih krajev Hrvaške in ga zato še danes praznujemo. V Zagrebški županiji se martinovo proslavlja po številnih mestih in krajih. Med njimi imajo glede tradicije in bogatega programa posebno mesto Dugo Selo, čigar zaščitnik je sveti Martin, ter Samobor, Sveti Ivan Zelina in Velika Gorica.

www.hrvatska-kostajnica.hr

www.stubicketoplice.hr

www.tz-samobor.hr www.tzvg.hr www.dugoselo.hr www.tz-zelina.hr www.tzgj.hr

www.assitej.hr www.czk-cakovec.hr

92 92

www.hrvatska.hr OSREDNJA HRVAŠKA www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR

OSREDNJA HRVAŠKA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

93 93


IVANEŠKI RUDARSKI DNEVI

BOŽIČNA ZGODBA V ČAZMI

Ivanec 2.−4. 12.

Grabovnica 19. 12. 2011−15. 1. 2012

Foto: Branko Težak

Foto: TS Bjelovarsko-bilogorske županije

Ivaneški rudarski dnevi s svojim programom kažejo na pomembnost ohranjanja spomina na tradicionalne oblike družabnega in kulturnega življenja, pa tudi na pomembnost izobraževanja mladega naraščaja o kulturno-zgodovinski dediščini Ivanca. V tem smislu imajo vsi obiskovalci izjemno priložnost, da si lahko ogledajo razstavo starinskih rudarskih predmetov in se tako prepričajo, da je bilo življenje naših prednikov zares težko. Razstavo bodo dopolnila otroška dela na temo rudarstva in rudarske skulpture. Najbolj zanimiv del manifestacije pa bo nedvomno mimohod zgodovinske Ivaneške rudarske čete, ki je zadolžena za sprejem gostov in za to, da se vsi dobro počutijo.

Vse božične zgodbe so romantične in poučne, še posebej, kadar ste gost družine Salaj v Grabovnici. Družina Salaj namreč v božičnem času pripravlja posebno slaščico za vse ljubitelje pravega prazničnega vzdušja. V tem času se na njihovi zemlji razprostira na sto tisoč raznobarvnih žarnic, ki ustvarijo razkošno svetlobno vzdušje in idilo za vsakega obiskovalca. Božični hlevček in jaslice ter okrašenost posesti z raznobarvnimi božičnimi žarnicami in okrasi vam v noči nudijo nepozaben občutek globokega spanca in prebujanja v pravljičen svetu, svetu prave hrvaške božične pravljice.

www.ivanec-turizam.hr

www.tzbbz.hr www.cazma.hr www.salaj.net

SLAV O NI JA 94 94

www.hrvatska.hr OSREDNJA HRVAŠKA www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


FESTIVAL DOKUMENTARNEGA ROCK FILMA »DORF«

ŠOKAŠKO VASOVANJE Županja 25. 2.−8. 3.

Vinkovci, 4.−7. 3.

V SVETU PRAVLJIC IVANE BRLIĆ MAŽURANIĆ

PO POTEH TRENKOVIH BIRIČEV

Slavonski Brod 18.−24. 4.

Kutjevo maj

Foto: Franjo Andrašević

Foto: TS Vukovarsko-srijemske županije

Foto: Josip Perčević

Foto: Zlatko Burivoda

Ves trud prebivalcev Županje pri ohranjanju neprecenljive kulturne dediščine Šokcev se pokaže med to proslavo, ki je utemeljena na razkošju in bogastvu slavonske tradicije. Kot da bi bile ugrabljene iz muzeja, se po mestnih ulicah sprehajajo razkošno okrašene kočije in konji, ki jih vodijo ponosni kočijaži, oblečeni v najlepše slavonske noše. Pustno povorko, vedno zelo zanimivo za goste ne glede na to, od kod prihajajo, pa vedno spremljajo primerni običaji - žganjekuha in slavonske koline. Tudi letos se bo vsa ta pisanost dogodkov še obogatila z gostujočimi folklornimi skupinami iz ostalih delov Hrvaške in tujine.

Če glasbeni dokumentarci povezujejo sliko in zvok v popolni obliki, potem DORF povezuje ljubitelje filma in glasbe na zagotovo najboljši način. V navdihujočem okolju mesta Vinkovci uživajte v nekonvencionalnem Festivalu dokumentarnega rock filma iz Hrvaške in drugih držav. Žanri raznovrstnih inovativnih filmskih zgodb o glasbenih idolih ne bodo navdušili samo zaljubljencev v dokumentarni film, temveč tudi filmske laike, ki bodo letos lahko uživali v številnih delavnicah, izložbah, promocijah knjig in, seveda, koncertih.

Ivana Brlić Mažuranić je hrvaška pisateljica nekaterih najlepših zgodb za otroke, ki je del svojega življenja preživela v Slavonskem Brodu. Zato prebivalci Broda vsako leto proslavljajo njen rojstni dan in se predajo razigrani domišljiji. Teden dni, kolikor traja manifestacija, je celo mesto prizorišče otroških srečanj in dogodkov, kot so literarne, gledališke, likovne in foto delavnice. Srečanje otrok se prične s predstavo, ki se odvija na Ivaninem trgu, in sicer pred hišo, v kateri je živela slavna pisateljica. Zaključi pa se z vrnitvijo mestnega ključa županu in svečano predstavo v Osnovni šoli Ivane Brlić Mažuranić, ki je po vsej Hrvaški znana kot “pisana šola”, saj je od zunaj in znotraj poslikana z junaki iz Ivaninih zgodb.

Prebivalci Kutjeva ne zamudijo nobene priložnosti za zabavo s svojimi gosti. Tako proslavljajo tudi obisk Marije Terezije, ki je v Kutjevu bivala davnega leta 1741. Prebivalci Kutjeva niso pozabili na čast, ki jim jo je s tem izkazala in zato ta dogodek proslavljajo z veliko predstavo, ki nas brez težav zapelje in odpelje tri stoletja nazaj v preteklost. V mestu poteka svečani mimohod zgodovinskih likov, pihalne glasbe in različnih združenj, pred Dvorcem Kutjevo pa pripravijo gledališko predstavo, ki bo bolj podrobno opisala, kako je to izgledalo v tistih časih.

www.dorf-vk.com

www.tz-zupanja.hr

www.tz-kutjevo.com

www.slavonski-brod.hr

96 96

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

97 97


LETNI SPOMLADANSKI OBHOD KRALJICE ALI LJELJE Gorjani, 23. 5.

HRVAŠKI FESTIVAL ENOMINUTNIH FILMOV

BRODSKO KOLO

POMLAD V ORAHOVICI

Slavonski Brod 28. 5.−12. 6.

Orahovica 30. 5.−5. 6.

Požega, 28.−29. 5.

Foto: TS Osječko-baranjske županije

Foto: D. Mirković

Foto: Darko Janković

Foto: Kristijan Toplak

Običaj ljelje, ki v Gorjanih poteka na dan duhov, poteka že od začetka minulega stoletja. Skupina deklet iz vasi, oblečenih v kostume kraljev in kraljic, se zbere na maši. Po maši pred cerkvijo zaplešejo kolo, pri tem jih pa spremlja glasba tamburašev. Iz cerkvenega dvorišča se nato napotijo na obhod po vasi in obiščejo domove tistih vaščanov, ki si to želijo. Ljelje širijo dobro razpoloženje, smeh in pesem. Običajno jih pri tem spremljajo en godec – gajdaš – in dva moška berača. Če primerjamo današnje fotografije ljelj s tistimi iz začetka 20. stoletja, lahko opazimo, da se bistveno ne razlikujejo.

Za filmske ustvarjalce format enominutnega filma je prav poseben izziv. Takšen format zahteva precejšnje prilagoditve v izoblikovanju in realizaciji idej. V zgolj eni minuti mora film vsebovati vse sestavne elemente zgodbe; zaplet, vrhunec in razplet dejanja. Poleg tega enominutni filmi pogosto privlačijo tudi filmske amaterje, ki nimajo možnosti ustvarjanja velikih projektov, kar pa ne pomeni, da nimajo za to potrebnih kakovosti in sposobnosti. Zbirko filmov vseh žanrov, tem in sporočil, katerih edina skupna vodilna nit je enominutno trajanje, pa si poglejte na požeškem festivalu enominutnih filmov, ugled katerega v zadnjih letih beleži precejšnjo rast.

Slavonski Brod je znan po svojih tradicionalnih manifestacijah, med katerimi je najbolj slavno ravno Brodsko kolo. Nekoč so se ob praznovanju Dneva sv. Stipana prebivalci Broda zbirali na glavnem mestnem trgu in plesali veliko Brodsko kolo, ki je pogosto povezalo tudi na stotine prepletenih rok razkošno napravljenih šokaških fantov in mladih žena. Še danes celo mesto živi za kolo, vendar je program, ki ga prirejajo ob tej priložnost, vendarle malo drugačen. Obiskovalci lahko dandanes obiščejo različne etnografske in likovne razstave, se udeležijo otroških srečanj, sejma tort, srečanja konjskih vpreg in tekmovanja v preskakovanju ovir na konjih in dvovpregi. Poleg tega pa se po celem mestu razlega glasba, ki jo izvajajo na srečanjih izvirnih pesmi in folklornih skupin, največ pozornosti pa vedno vzbudi izbor za najlepšo Hrvatico v narodni noši. Sprostite se in ponudite roko, dobro se primite in ne dovolite, da se Brodsko kolo prekine.

Z večdnevno manifestacijo Pomlad v Orahovici se vrata Orahovice odprejo obiskovalcem iz celega sveta. Ta prireditev uradno označuje začetek poletne turistične sezone v Orahovici. Program je raznovrsten in vsebuje nekaj za vsak okus. Tiste, ki imajo radi šport, bodo brez dvoma razveselila športna tekmovanja v malem nogometu ali turnir v kegljanju, medtem ko bodo obiskovalci, ki so željni kulturnega programa, našli miren kotiček v kateri do gledaliških predstav. Glasbeno občinstvo bo lahko uživalo v nastopih folklornih skupin in na koncertih domačih pop in rock zvezd.

www.tzosbarzup.hr

www.crominute.hr

www.orahovica.hr

www.brodsko-kolo.com

98 98

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

99 99


BARANJSKO FANTOVSKO KOLO − BEĆARAC

GRAND PRIX KUTJEVO Kutjevo junij

Draž, 5.−6. 6.

SLATINSKO KULTURNO POLETJE

POLETJE V PAKRACU

Slatina, 5. 6.−28. 8. (vsako nedeljo)

Pakrac 14. 6.−1. 7.

Foto: Zlatko Burivoda

Foto: Antonio Sobol

Foto: Robert Turkalj

Foto: TSM Pakrac

Grand Prix Kutjevo je mednarodni konjeniški turnir v preskakovanju ovir. Večletna tradicija vzreje rasnih konj in vrhunski jezdeci naredijo ta turnir tako priljubljen in izjemno obiskan. Jezdeci iz Avstrije, Madžarske, Slovaške, Slovenije in Nemčije govorijo o Kutjevskem turnirju da ga imajo še posebej radi in da ga vedno radi obiščejo. Ravno zaradi tega skušajo poleg domačih tekmovalcev tudi tuji osvojiti naklonjenost žirije in občinstva ter se trudijo, da bi si ravno njihovo znanje v preskakovanju ovir zaslužilo najvišjo oceno. Zaradi gracioznih gibov in skladnega odnosa med konjem in jezdecem to tekmovanje v bistvu v marsičem meji na umetnost, kutjevski Grand Prix pa je idealna priložnost, da se o tem prepričate tudi sami.

Baranjci so znani tudi po tem, da vsako njihovo srečanje spremlja vsesplošno veselje. Na kakršnemkoli praznovanju v Baranji vam nikoli ne bo dolgčas. Dokaz za to je tudi baranjski bećarac v Dražu. Poleg nastopov številnih folklornih skupin, narodnega kola in razkošnih gostij jedi in pijač, boste lahko v Dražu izbrali najlepše dekle in mlado ženo, sodelovali pri revijah zanimivih delovnih oblek in razstavah ročnih del, starega pohištva, orodij ter skrivnostnih predmetov iz babičine skrinje. Zadetek v polno, če vas zanima tradicija baranjskega kraja. Pa tudi vesela zabava, seveda!

Poletni gosti mesta Slatina bodo prijetno presenečeni ob raznovrsnosti kulturnih dogodkov, ki bodo Slatino med poletjem spremenili v pravo zibelko kulture. Na ulicah in v mestnih parkih se bodo odvijali programi, ki bodo mestu dali popolnoma nov izgled, vsem, ki bodo sodelovali, pa bodo podarili neko popolnoma novo občutljivost glede odnosa do kulture in umetnosti. Ključ do takšnega uspeha leži v raznolikosti. Natančneje, v Slatini boste lahko v teh dneh našli katerikoli način kulturnega izražanja, ki vam ustreza - gledališke predstave, glasbene koncerte, projekcije filmov, razstave, predstavitve starih obrti, kulinaričnih specialitet, skozi vse te dogodke pa vas bo spremljal pravkar objavljen kulturno-turistični vodič.

Prebivalci Pakraca proslavljajo svojo srednjeveško zapuščino z manifestacijo Poletje v Pakracu, ki je multimedialna tako po vsebini kot po značaju. Poleg gledaliških predstav in koncertov različnih žanrov lahko obiskovalci spremljajo tudi številna športna srečanja, kot so kolesariada, turnir v malem nogometu, gorski kolesarski maraton ali seminar borilnih veščin. Vsi ti dogodki so v znamenju srednjega veka, časa, ko so v Pakracu bivali templarji in ivanovci, mesto pa je imelo pomembno ekonomsko vlogo zaradi svoje kovnice denarja, ki je bila v tem času tudi prva in edina v celotni Hrvaški.

www.draz.hr

www.tz-kutjevo.com

100 100

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

www.pakrac.hr www.tz-pakrac.hr

www.slatina.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

101 101


PJESMI PODRAVINE IN PODRAVJA

ĐAKOVŠKE VEZENINE

POLETJE V VALPOVU

OSIJEŠKE POLETNE NOČI

Pitomača 17.−18. 6.

Đakovo 18. 6.−3. 7.

Valpovo 19.−25. 6.

Osijek 25. 6., 30. 7. in 27. 8.

Foto: Kristijan Toplak

Foto: Željko Brzica

Foto: Predrag Matijanić

Foto: TSM Osijek

Čudovita podravska pokrajina in ljubezen tamkajšnjih ljudi do svoje zemlje so pogosto opevani v stihih podravskih pesnikov. Poleg tega so nam ene izmed naših najlepših ljudskih melodij zapustili ravno podravski avtorji. Ravno zato ta glasbeni festival predstavlja izjemno priložnost, da se seznanite z bogato glasbeno in poetično dediščino podravskih krajev. Dva večera v juniju pridejo na oder v Pitomači največji glasbeni talenti tega kraja. Prvi večer lahko uživate v izvedbah manj uveljavljenih izvajalcev, medtem ko bodo naslednji večer, v sedaj že preverjenem zaporedju, goste zabavale številne glasbene skupine in solisti, ki so dosegli zavidljive kariere.

Đakovo poleti praznuje svojo dolgo in bogato tradicijo. Združeni v edinstveni julijski manifestaciji se namreč v Đakovu predstavljajo trije različni vidiki kulturne tradicije Slavonije: folklora, v okviru katere lahko obiskovalci uživajo v sklopu številnih glasbenih programov, gastronomija, pri kateri v svoji raznovrstnosti prednjačijo slavni ribji paprikaš, čobanac in đakovački kulen ter tradicija vzreje konj, katere razkošje se predstavi na konjeniških tekmah na đakovškem hipodromu. Tudi letos bodo vsi ljubitelji kulturne dediščine Slavonije in Baranje uživali v tisočih narodnih nošah, glasbi, plesih in običajih, na katere so v teh krajih še posebej ponosni. Vsi ti bodo sodelovali tudi v pisanem in veselem svečanem mimohodu.

Poleti v celi Slavoniji kar doni od veselja in slavnostnih prireditev. In tudi Valpovo v zadnjem tednu junija ni izjema. V Valpovu se namreč skozi sedem junijskih dni obiskovalcem že 42 let predstavljajo različna amaterska umetniška združenja. Tako se bo tudi na to jubilejno leto na ulicah odvijala srečanja izvirne folklore konjskih vpreg, pevskih zborov in amaterskih pevcev. Vendar pa slavonsko slavje ne bi bilo popolno, če prebivalci Valpova ne bi poskrbeli tudi za bogato ponudbo tradicionalnih jedi in pijač. Vse to zagotavlja evforično vzdušje vsem obiskovalcem, ki v teh dneh odprtega duha obiščejo Valpovo, v želji, da bi se razveselil in užival v bogati tradiciji Valpova.

Poletni meseci se v Osijeku končujejo z veseljem za vse starosti in okuse. Po vsem mestu se odvija vrsta predstav, tako scenskih kot glasbenih, namenjenih zabavi otrok in odraslih. V gostinskih objektih se pripravljajo daleč naokrog znane slavonske jedi. Posebno doživetje v teh dnevih je sprehod vzdolž obale reke Drave. Obiščite Osijek in se tudi sami prepričajte o slavonski gostoljubnosti, o kateri se toliko govori.

www.pitomacafestival.hr

www.tz-djakovo.hr

102 102

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

www.tzosijek.hr

www.valpovo.hr www.tz-valpovo.com

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

103 103


OSIJEŠKO KULTURNO POLETJE

ŽETEV IN MLATEV V PRETEKLOSTI

Osijek 29. 6.−21. 7.

Županja julij

FIŠIADA

MIHOLJAŠKO VASOVANJE

Slavonski Brod 1. 7.

Donji Miholjac 9.−12. 7.

Foto: Marin Franov

Foto: Zvonimir Tanocki

Foto: Danko Dorić

Foto: Melia Vidaković

Osiješka Tvrđa, nekoč prizorišče burnih zgodovinskih dogodkov, se poleti spremeni v prizorišče vrhunskih umetniških programov. Manifestacija Osiješko kulturno poletje se namreč odvija ravno na osijeških trgih in ulicah. Tako njegovo baročno vzdušje krasi številne gledališke predstave, umetniške uprizoritve, razstave, koncerte in književne ter filmske večere. Seveda je potrebno posebej izpostaviti predstavitve domačih osijeških umetnikov. Najavljeni pa so tudi nastopi gostov iz vseh krajev Hrvaške in tujine.

Opravila, ki so povezana z letno žetvijo, so se vtkala v družabno in tudi kulturno življenje Slavoncev u taki meri, da so sčasoma postala, ne samo eksistencialna nuja, temveč tudi simbol delavnosti ljudi iz tega kraja. Zato se je vedno prava atrakcija udeležiti manifestacij, ki poleg težkega dela poudarjajo tudi lepoto žetvenih običajev. Tako lahko, na primer, obiskovalci Županje v mesecu juliju uživajo v nošah, ki so bile namenjene samo za te vrste opravil, in tudi v jedeh in pijačah, ki so bile značilne za ta letni čas. Poleg običajev, ki spremljajo samo žetev, se v času manifestacije razstavljajo tudi ročna dela bošnjaške šlinge do gradiščanskih bučk, obiskovalce pa razveseli tudi vožnja z vprežnim vozom. Obiščite Županjo in si dovolite, da vas prevzame duh tukajšnjih delovnih ljudi.

Fiš, pikantna ribja juha, je en izmed zaščitnih znakov slavonske kulinarike ter ena izmed tistih jedi, ki jih ob obisku Slavonije enostavno morate poskusiti. Če se boste v začetku julija mudili v Slavonskem Brodu, se ne boste mogli izogniti prijetnim vonjavam, ki se širijo ob obali reke Save. Takrat se namreč zberejo kuharski mojstri fiša na tekmovanju, kjer skušajo dokazati, da je ravno njihov fiš najboljši. Na ladijski Fišijadi se tako zbere tudi do 150 tekmovalcev, vzdušje pa dodatno popestrita slavonsko vino in vesela tamburaška pesem.

Donji Miholjac je štiri dni prizorišče tradicionalne revije slavonske folklore. Na ulicah Donjega Miholjca se zbirajo kulturno-umetniška društva Slavonije, pa tudi iz ostalih hrvaških krajev. To je redka priložnost, da se na enem mestu zbere takšno število različnih folklornih skupin. Mimohod in nastopi KUD vas privabljajo z veseljem, pesmijo in plesom, razstave slik in etno-razstave prikazujejo lepote nekdanjega vsakdana, vonjave v zraku pa vas bodo prepričale, da boste poskusili tudi znane gastronomske specialitete Slavonije.

www.tzgsb.hr

www.tz-donjimiholjac.hr

http://ljetokulture.osijek.hr/

www.tz-zupanja.hr

104 104

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

105 105


KULTURNO POLETJE V POŽEGI Požega 15. 7.−15. 8.

ROKOVO Virovitica 5.−16. 8.

ROMANJE NA PRAZNIK MARIJINEGA VNEBOVZETJA Aljmaš, 14.−15. 8.

VUKOVAR FILM FESTIVAL Vukovar 25.−29. 8.

Foto: D. Mirković

Foto: Boris Kozjak

Foto: Antonio Sobol

Foto: Vukovar film festival

Sprehajališče Stari grad je priljubljena točka sprehajalcev iz Požege. Predvsem v mesecih juliju in avgustu so na območju sprehajališča na voljo številni kulturni dogodki, kot so koncerti in gledališke predstave. Med sprehodom lahko uživate v zvokih klasične glasbe, sodelujete na koncertih domačih pop izvajalcev, obiščete kakšno razstavo ali si pogledate gledališko predstavo. Vrhunec Kulturnega poletja v Požegi predstavlja Festival sodobne hrvaške književnosti, na katerem kakšnih deset najpomembnejših hrvaških književnikov predstavlja svoja dela in na samem mestu pripravlja zbirko del, pri čemer sodeluje tudi občinstvo.

Sveti Roko je zaščitnik mesta Virovitica, zato naj vas ne preseneti, da so se Virovitičani odločili, da bodo ravno 16. avgusta, na Dan sv. Roka, slavili tudi dan svojega mesta in ga označili za osrednji dogodak večdnevne manifestacije, ki se imenuje Rokovo. Sami Virovitičani pravijo, da proslavljanje Rokova raste iz leta v leto. Nekoč je bila ta manifestacija nič več kot preprost sejem, danes pa je s svojim programom prerasla v pravu maratonsko slovesnost. V teh dneh prav vsa Virovitica živi v znamenju vsesplošnega veselja, kulturni program in neizogibna športna srečanja pa to vzdušje v celoti upravičijo. Rokovo na privlačen način združuje novo in staro. Spoznajte bogastvo virovitiške tradicije in se hkrati zabavajte ob nastopih zvezd zabavne glasbe.

Na tisoče vernikov roma na praznik Marijinega vnebovzetja v svetišče Aljmaš, ki je najbolj znano marijansko svetišče v Osiješko-baranjski županiji. V zadnjih letih je to svetišče doživelo enega najsijajnejših trenutkov v svoji štiri stoletja dolgi zgodovini. Nova cerkev Marijinega obiska s kipom Matere Božje je namreč zgrajena na istem mestu, kjer je nekoč stala stara cerkev in mnogi verniki se strinjajo, da je ta še veličastnejša od nekdanje. Zato ne zamudite izjemne duhovne izkušnje, ki vam jo nudi to svetišče.

Znova prihaja reka filmov! Reka Donava simbolično povezuje vse države, skozi katere teče ali na katere vpliva zaradi svoje bližine. Tako tudi Vukovar film festival postaja vpliven prikaz ene izmed najvitalnejših svetovnih kinematografij – filmov podonavskih držav. Projekcije filmov na obali reke na t.i. donavskem šlepu (rečnem splavu) ali v dvorani hiše nobelovca Ružićke, gostoljubnost domačinov v duhu prijetnega vzdušja in avtohtonih gurmanskih specialitet pozivajo k druženju in pričajo, da Vukovar in Donava imata tisto »nekaj«, kar se ne more opisati z besedami. Lahko se samo doživi.

www.pozega-tz.hr

www.svetiste-aljmas.hr

www.vukovarfilmfestival.com

www.virovitica.hr

106 106

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

107 107


MEDNARODNA NOČ NETOPIRJEV

OLIMPIADA STARIH ŠPORTOV

Papuk 27. 8.

Brođanci 30. 8.

JESEN V BARANJI

FESTIVAL »ZLATNE ŽICE SLAVONIJE«

Beli Manastir september

Požega 1.−4. 9.

Foto: Vlatka Dumbović

Foto: Marin Janković

Foto: Ivica Bela

Foto: Foto Knajs

Netopirji, sesalci, ki krožijo po nočnem nebu nad našimi glavami in iščejo hrano, so glavni junaki številnih grozljivih zgodb. Vendar so netopirji tudi zelo ekološko pomembni. Oni so namreč najboljši pokazatelj čistega okolja. Glede na dejstvo, da na hrvaškem živi kar 35 vrst netopirjev od vseh 45 znanih vrst na evropskem območju, s tem dokazujejo, da je hrvaški zrak še vedno med najbolj čistimi v Evropi. Še posebej veliko število netopirjev živi v naravnem parku Papuk, ki je tudi kraj praznovanja mednarodne noči netopirjev. Obiščite Papuk in se prepričajte o njegovi lepoti ter sodelujte na katerem od predavanj priznanih hrvaških strokovnjakov na temo zanimivega živalskega sveta netopirjev.

V kakšnih športih so naši predniki merili moči in sposobnosti? S tem podatkom se ne ukvarja pisana zgodovina. Njihovih opisov ne boste našli v zgodovinskih knjigah. To boste odkrili, če boste poslušali zgodbe svojih dedkov in babic. Ali pa če boste obiskali olimpiado starih športov. V Brođancih se namreč odvija tekmovanje v raznovrstnih starinskih športih, s katerimi so se kratkočasili pastirji na paši, poljedelci med predahom od dela in otroci pri igri. To so športi, s katerimi so nekoč mladeniči poskušali narediti vtis na svoje izbranke ali pa so v njih tekmovali z mladeniči iz sosednjih vasi. Danes pa športne discipline, kot so vlečenje vrvi, metanje kamenja, metanje podkev ali tek v vrečah, niso resnega tekmovalnega značaja, poskrbijo pa, da se dobro zabavajo tako tisti, ki v igrah sodelujejo, kot tudi navijači.

Baranja se jeseni odene v kolaž barv jesenskih plodov. Kamorkoli vam bo segel pogled, se bodo na sliki mešali odtenki rdeče, rumene in rjave. To je čas, ko se iz baranjskih dimnikov širijo opojne vonjave domače kuhinje, ko se kuha žganje in pripravlja ozimnica. Celotno razkošje tradicionalnih baranjskih jedi pa se lahko v teh dneh najde na enem samem mestu - v Belem Manastirju. Preden pa se odločite, iz čigavega lonca boste najprej poskusili hrano, si poglejte katero od stojnic, na katerih domačini predstavljajo stare obrti in rokodelstvo. Prijetno vzdušje bodo dopolnile številne folklorne skupine z izvedbami pristnih baranjskih pesmi.

Če želite spoznati pravo slavonsko glasbo, je to festival, ki ste ga iskali. Zlate žice slavonije je namreč festival, ki predstavlja izključno glasbo nepreglednih slavonskih ravnin, zvok tamburice in ljubezenske verze do družine, ljubljenih oseb in domovine. S programom festivala si boste privoščili nepozabno potovanje po dolgi glasbeni tradiciji Slavonije, poleg tega pa boste imeli priložnost, da se seznanite tudi s sodobno glasbo, s pesmimi, ki kraljujejo na radijskih glasbenih lestvicah. Glede na to, da Zlate žice Slavonije uspešno združujejo tradicijo in glasbo, bo svojo zabavo našel prav vsak obiskovalec.

www.pp-papuk.hr

www.pozeskifestival.hr www.tzbaranje.hr

www.tzobizovac.hr

108 108

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

109 109


SVILA ŠELESTI, ŠLINGERAJ SE ŠIRI Podvinje 3. 9.

TRGATEV V ILOKU Ilok 9.−11. 9.

VINKOVŠKE JESENI

NA OBISKU PRI STARIH ČASIH

Vinkovci 17.−19. 9.

Otrovanec 25. 9.

Foto: Josip Perčević

Foto: Sergio Gobbo

Foto: Darko Puharić

Foto: Kristijan Toplak

Svilarna v Podvinju je bila v 19. stoletju v svojem zlatem obdobju. V spomin na tedanji običaj tkanja svile, na katerega so prebivalci Podvinja navezani še danes, se odvija ljudska slovesnost, na kateri si lahko obiskovalci ogledajo, kako se je nekoč obdelovalo svilo. Mlade žene oblečene v svilene obleke z rutami na glavi vas bodo navdušile s svojo lepoto, kdor pa se ne bo pridružil kolu, v katerega prebivalci Podvinja veselo sprejmejo vsakogar, bo zamudil edinstveno priložnost, da občuti iskreno veselje ljudi iz tega kraja. Ta manifestacija je posvečena tako svili, kot tudi drugim običajem, ki polepšajo življenje prebivalcev Podvinja. Iz velikega kotla neprestano točijo ravnokar kuhano slivovo žganje, za tiste, ki se želijo posladkati pa se peče tudi domača mezga po starih receptih. Podvinjci zares znajo združiti zabavo in zdravje.

V najvzhodnejšem delu Republike Hrvaške – v mestecu Iloku – poteka iloška trgatev že od leta 1962. Nastala je iz starega običaja, vezanega na Srijem, ko so se zbirali vaščani v času začetka trgatve z namenom, da bi pazili na vinograde (pudarine), se pripravili na delo in proslavo ob dobri letini ter se vsekakor družili. Na manifestacijo lahko pridete prek posebnega izletniškega programa »Traminac express« ter uživate v dnevnih in večernih kulturno-zabavnih vsebinah – od ohranjanja običajev v vinogradih, strokovnih in zabavnih delavnic ter predstavitev, razstav, športnih dogodkov do folklornih in koncertnih vsebin ter vsekakor spremljevalne enološke in gastronomske ponudbe, ki se povečini ponuja v starem jedru – trdnjavi.

Vinkovčani znajo pogosto reči: Kdor je enkrat doživel prijetne Vinkovške jeseni, se bo brez dvoma še vračal! In res, težko se je ubraniti čarom, ki jih boste s strani Vinkovčanov deležni v teh desetih jesenskih dneh, saj vas bodo z njimi netrudni domačini zasipali z vseh strani. Celo mesto skupaj s svojimi obiskovalci živi na krilih pesmi in plesa. Vinkovške jeseni so namreč srečanje folklor, ki ne neguje samo slavonskoe tradicije, temveč tudi običaje iz vseh krajev na Hrvaškem, in na ta način proslavljajo letni čas, ko narava nagradi naše celoletno delo. Bolj ko je pesem gromka in smeh prodoren, večja je hvaležnost Vinkovčanov za dobro letino, pa se jim pridružite tudi vi in doživite vzdušje preteklih časov v sedanjosti.

Čeprav prebivalci Pitomače slavijo starinske obrti in običaje, s to manifestacijo to naredijo na zelo sodoben način. Manifestacija Obisk starih časov, s katero tamkajšnji prebivalci nepretrgano negujejo svoje podravske tradicije, je vseeno bolj podobna kakšnemu interaktivnemu muzeju pod vedrim nebom. Pred obiskovalci se odvijajo stare zgodbe, v katerih lahko tudi aktivno sodelujejo. Vsakemu je dovoljeno poskusiti, kako se je nekoč mesilo testo za kruh, kako so se zakurile krušne peči ali kako so se v možnarju drobila bučna semena. Podravski naivni slikarji na samem kraju slikajo podobe pokrajine na steklo, fijakarji krožijo in vas vabijo na vožnjo, zvoki tamburic in cimbal pa samo čakajo, da vas ponesejo v zanosno kolo. Tu so tudi številni pridelovalci medu, krovci, lončarji - no, pa da ne bomo odkrili prav vsega, kar vas pričakuje v Pitomači, pridite in se prepričajte sami.

www.vk-jeseni.hr www.turizamilok.hr

www.tzgsb.hr www.pitomaca.hr

110 110

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

111 111


ROMBERGOVI GLASBENI VEČERI Belišće, 5., 12., 19. in 26. 11., 3. 12.

Foto: Darko Jančikić

Sigmund Romberg je eden pomembnejših skladateljev z začetka 20. stoletja. V času njegovega bivanja v Ameriki je napisal številne operete in glasbo za filme, od katerih so nekateri dosegli izjemen svetovni uspeh, kot na primer film The White Lilac. Na seznamu njegovih glasbenih sodelavcev se je nahajal tudi George Gershwin. Del svojega otroštva je Romberg preživel v Belišću, zato se prebivalci Belišća še danes radi spomnijo svojega najbolj znanega sokrajana. In kako to naredijo, si lahko ogledate kar sami, če obiščete manifestacijo Rombergovi glasbeni večeri, ki je posvečena promociji amaterskega gledališča. www.belisce.net

M E STO ZAG R EB 112 112

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

SLAVONIJA DALMACIJA - ZADAR


FIS AUDI SVETOVNI POKAL »VIP SNOW QUEEN TROPHY« Zagreb, 4. in 6. 1.

ZAGREBŠKI ČASOVNI STROJ

FESTIVAL SV. MARKA

SKRIVNOSTI HRIBČKA

Zagreb 23. 4.−24. 9.

Zagreb 25. 4.−20. 5.

Zagreb, maj−junij, avgust−september

Foto: Studio Hrg

Foto: Ivan Vinković

Foto: Luka Gusić

Foto: Nina Đurđević

Smučarke in smučarji svetovnega pokala pogosto navajajo prav zagrebške tekme kot tiste najbolj priljubljene, deloma zaradi kakovosti prog na Slemenu, deloma pa zaradi nepozabnega vzdušja. Teh nekaj dni celoten Zagreb živi za smučanje. Večdnevna zabavna dogajanja, ki se odvijajo na Trgu bana Jelačića in na nekaj točkah Zagrebške gore, naredijo Svetovni smučarski pokal razburljiv in zabaven. Vseeno je vsa pozornost usmerjena na tekmovanja, tako ženska kakor tudi moška, kjer se vodijo prave bitke srčnosti in športnega duha.

Ko se aprilsko sonce prebije skozi ostanke zimskih oblakov, se na zagrebških ulicah začenja vrsta dogodkov, ki nas vse do vnovične jesenske ohladitve vrnejo v preteklost mesta. Po uličicah Gornjega grada (zgornjega mesta) se boste srečevali z liki, po katerih je Zagreb znan – pevci starograjskih pesmi, boemi, šestinske kumice – medtem ko se bodo z Zrinjevškega paviljona znova širili zvoki valčka in tanga. Tako kot v starih filmih in na sentimentalnih fotografijah.

Na zagrebškem Gornjem gradu, njegovem starem mestnem jedru in političnem ter administrativnem centru Hrvaške, pa tudi v Donjem gradu, ki predstavlja širši center Zagreba, se nahajajo številne večstoletne lokacije, ki jim utrip daje ravno kulturno življenje. Tu je množica prostorov, ki delujejo, kot da bi bili zgrajeni zato, da bi se v njih odvijala visoka umetnost, še posebej glasbena. Glede na vse to so se organizatorji Festivala sv. Marka odločili, da bodo vse koncertne pa tudi cerkvene prostore izkoristili in tako Zagrebčanom ter njihovim gostom ponudili nekaj dni virtuoznega muziciranja. In tako tudi za letos napovednjujejo nastope domačih in gostujučih solistov in ansamblov, izvedbe katerih vas bodo navdušile.

Turistična ponudba mesta Zagreba je obogatena z zanimivo nočno turo po Gornjem gradu. Obisk Gornjega gradu v poznih večernih urah je namenjen obiskovalcem in meščanom Zagreba, ki želijo spoznati zgodovinsko in skrivnostno plat glavnega mesta. Obiskovalci aktivno sodelujejo v različnih igranih dogodkih iz zagrebške zgodovine, izmed katerih vas bodo eni prestrašili, drugi pa omehčali. Tura temelji na zgodovinskih dejstvih – na delih iz romana Marije Jurić Zagorke in na znanih mestnih legendah, posebna pa je še zaradi svojega večernega termina in kostumiranih vodičev ter oseb, ki na slikovit in interaktiven način predstavljajo dogodke iz zgodovine Zagreba.

www.zagreb-touristinfo.hr myspace.com/zagrebackivremeplov

www.vipsnowqueentrophy.com

www.festivalsvmarka.hr

114 114

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

MESTO ZAGREB DALMACIJA - ZADAR

www.katapult.hr www.zagreb-touristinfo.hr

MESTO ZAGREB DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

115 115


FESTIVAL ŽIDOVSKEGA FILMA

POLETJE NA STROSSU

Zagreb 22.−8. 5.

Zagreb 25. 5.−5. 9.

FLORAART

CEST IS D’BEST

Zagreb 31. 5.−5. 6.

Zagreb 2.−12. 6.

Foto: arhiv JFF

Foto: Proglas

Foto: Floraart

Foto: Proglas

Zagreb je gostitelj edinstvenega filmskega festivala na svetu – edinega festivala, ki s svojim bogatim programom skozi filmske projekcije, glasbene dogodke, druženja s svetovno priznanimi režiserji, producenti in igralci promovira židovsko kulturo, vendar tudi dialog med narodi. Festival poteka v ambientih enega najlepših in najstarejših art kinematografov na teh področjih – v kinu »Evropa«. Ljubitelji židovskega filma in kulture imajo priložnost uživati v brezplačnih projekcijah enih izmed najboljših filmskih del tekom celega dne, zvečer pa lahko uživajo v glasbenih poslasticah. Pričakuje nas okrog 40 filmov v kategorijah kratkometražni, dokumentarni in igrani film z visoko umetniško vrednostjo. Vse projekcije so prilagojene tudi za obiskovalce iz tujine s prevodi v angleškem jeziku. Častni predsednik Festivala židovskega filma je g. Branko Lustig – producent, počaščen z dvema oskarjema za filma »Šindlerjev seznam« in »Gladiator«.

Na enem najbolj romantičnih delov zagrebškega Gornjega gradu – Strossmayerjevem sprehajališču – poteka manifestacija, ki združuje vsakodnevne brezplačne koncerte etno, soul, rock in drugih glasbenikov ter prijetno vzdušje, kjer se nahajajo likovna kolonija in druge zanimivosti. V sklopu dogodka se organizirajo tudi že tradicionalni dogodki, kot so »polletno silvestrovanje« ob ognjemetu, Izbor za najlepšega psa mešanca in modne revije dijakov zagrebših šol za tekstil in dizajn.

Vzdolž južne obale reke Save se razteza del mesta, ki mu zagrebčani pravijo Novi Zagreb. Deli Novega Zagreba so obarvani z oazami zelenja. Ena takšnih oaz je tudi Bundek, jezero okrog katerega se nahaja sprehajališče in posebej urejeno otroško igrišče. Zaradi svoje lepote je Bundek idealna lokacija za mednarodno vrtno razstavo Floraart, razstavo cvetja, na kateri se raztezajo številne barvne kombinacije in mamljive vonjave raznovrstnega ter zanimivo dekoriranega cvetja.

www.ljetonastrosu.com

www.floraart.net

V centru ni niti enega metra prostora, ki ga ulični zabavljači, ti veseli in čudoviti ljudje, ne bi mogli izkoristiti za razvedritev vsakdana ljudi, ki hodijo mimo in v naglici opravljajo svoje dnevne obveznosti. Postojte še sami in si dovolite, da vas do solz nasmeje norčavi klovn, podarite nasmešek človeku, ki je svoje življenje posvetil širjenju dobrih vibracij. Ali pa zaprite oči in se vživite v glasbo uličnih glasbenikov, ali pa dovolite, da vas akrobat prepriča, da je človeško telo veliko bolj gibčno kot ste si kdaj koli predstavljali. Naj vas žonglerji in požiralci ognja hipnotizirajo s svojimi uličnimi spektakli, naj vam pantomimiki in čarovniki širijo meje domišljije in naj vam jih ne bo težko nagraditi z iskrenim aplavzom ter kakšnim bankovcem v klobuku. Vsi ti so tukaj v času festivala Cest is d’best, ki zagrebške ulice za kakšnih deset dni spremeni v vesel svet cirkusa in uličnega teatra. Nikoli prej mesto ni tako pisano in nikoli se po njem ne širi bolj vesela energija brezskrbnosti kot takrat, ko po njem hodijo klovni in zabavljači, in verjemite nam, da le-ti prihajajo na zagrebški festival tudi iz najbolj oddaljenih delov sveta.

www.jff-zagreb.hr

www.cestisdbest.com 116 116

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

MESTO ZAGREB DALMACIJA - ZADAR

MESTO ZAGREB DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

117 117


EUROKAZ FESTIVAL Zagreb 15.−25. 6.

T-MOBILE INMUSIC FESTIVAL

ZAGREBŠKI POLETNI VEČERI

Zagreb 20.−22. 6.

Zagreb 1.−30. 7.

MEDNARODNO FOLKLORNO SREČANJE Zagreb 20.−24. 7.

Foto: Aglae Bory

Foto: T-Mobile INmusic festival

Foto: Koncertna direkcija Zagreb

Foto: Davor Šiftar

Gledališke hiše iz vseh delov sveta že leta sodelujejo na zagrebškem festivalu gledališč - priljubljenem Eurokazu. Zagrebškim gostom festival omogoča vpogled v najnovejše usmeritve v sodobni gledališki umetnosti. Razkošna produkcija, vrhunske izvedbe in mednarodno sodelovanje so samo nekateri izmed dejavnikov, ki so razlog, da je ta festival postal mednarodno pomemben dogodek. Vendar ne izbirajte predolgo katero predstavo bi si želeli ogledati, časa za izbiro ni, saj se za vse predstave iz programa Eurokaza vedno iščejo dodatne karte.

Otok hrvaških mladostnikov na zagrebškem jezeru Jarunu je v zadnjih nekaj letih potrdil svojo priljubljenost. V času treh junijskih dni se tja vali množica mladih, ki si želi dobre zabave in kakovostne glasbe, ravno to pa jim zagotavlja T-Mobile INmusic Festival. Jarunski festival je v zadnjih petih letih postal eden pomembnejših evropskih festivalov in to po zaslugi seznama nastopajočih, na katerem so številna znana imena priljubljene glasbene scene. K priljubljenosti festivala pa je pripomoglo tudi vrhunsko vzdušje.

Od klasične glasbe, prek jazza do folklore – ljubitelji resnih glasbenih žanrov pridejo na svoj račun poleti v Zagrebu. Sprehajajoč se po ulicah Gornjega in Donjega grada (zgornjega in spodnjega mesta), se za vsakim vogalom slišijo zvoki romantike. Večeri se v svoji tradiciji, stari četrt stoletja, ponašajo ne samo z nastopi uveljavljenih glasbenikov, temveč tudi s predstavitvijo mladih nadobudnih glasbenikov, ki s svojo svežino prispevajo k aktualnosti programa.

Tudi Zagreb ima svoje folklorno srečanje, tradicionalno kulturo, vrednosti katere so na Hrvaškem izjemno cenjene in se prenašajo iz roda v rod. Navdihnjeno s podobnimi srečanji iz 30 let prejšnjega stoletja, je zagrebško folklorno srečanje tudi tematsko narejeno po tem vzorcu. Na njem lahko spoznate posamezne tradicije, ki so povezane z določenimi datumi in običaji, kot so poroke, maškare in žetvene svečanosti, ter tradicije, ki so tipične za nek kraj na Hrvaškem. Na ta način imajo obiskovalci Zagreba priložnost videti in se naučiti o številnih dragocenih običajih iz ostalih krajev na Hrvaškem.

www.inmusicfestival.com

www.kdz.hr

www.eurokaz.hr www.msf.hr

118 118

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

MESTO ZAGREB DALMACIJA - ZADAR

MESTO ZAGREB DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

119 119


I.A.A.F. − MEDNARODNI ATLETSKI MITING

SREDNJEVEŠKI DNEVI NA MEDVEDNICI

Zagreb 13. 9.

P. N. Medvednica 24.−25. 9.

ZAGREB FILM FESTIVAL

ADVENT V SRCU ZAGREBA

Zagreb 16.−22. 10.

Zagreb 27. 11.−18. 12.

Foto: TSM Zagreba

Foto: Park narave Medvednica

Foto: Zagreb Film Festival

Foto: Koncertna direkcija Zagreb

Zagreb bo tudi letos gostil številne vrhunske športnike – nosilce olimpijskih medalj, svetovne prvake in rušilce rekordov. Zagrebški miting se ponaša s tradicijo, daljšo od pol stoletja, in visoko uvrščenostjo v svetu atletike. To so samo dodatni razlogi, zaradi katerih ga ljubitelji športnih dogodkov nikakor ne bi smeli zamuditi. Ostale razloge bodo upravičili sami športniki s svojim duhom in veščino.

Vitezi, ki z meči in ognjem branijo rudnik pred gozdnimi razbojniki, sejem srednjeveških eko-izdelovalcev in starih zagrebških obrti ter prizori iz življenj rudarjev, ki vsak dan garajo za svoje preživetje, da preskrbijo svoje družine, vse to si lahko ogledate na Srednjeveških dneh na Medvednici. V srednjem veku so namreč rudarji na 830 metrih nadmorske višine na Medvednici izkopavali svinčevo-cinkovo rudo. Ostanki tega rudnika so se ohranili vse do danes, ko so jih uredili in spremenili v zanimivo turistično lokacijo. Obiščite stari rudnik, občutite, kako se je nekoč živelo, in se ob tem sprostite ter uživajte v naravnih lepotah Medvednice in v kuhinji planinskega doma Grafičar ter tudi v jedeh, ki so pripravljene po srednjeveških receptih.

Zagreb Film Festival je kraj, kjer se zbirajo ne samo ljubitelji filma, temveč tudi številni drugi obiskovalci, ki jim festivalski program uspešno odkriva nove vidike na področju filmske umetnosti. V programu festivala lahko najdete filme, ki niso nujno komercialnega značaja, temveč se bolj nagibajo k umetniškim stvaritvam. Vendar pa filmi, ki so prikazani na Zagreb Film Festivalu, zelo pogosto doživijo bogato festivalsko življenje in postanejo hit med resnim filmskim občinstvom. Ker gre pogosto za filme, ki se ne uvrstijo v redno distribucijo, je namen tega festivala med drugim tudi edinstvena priložnost, da si lahko te filme sploh ogledate. Projekcije filmov spremljajo odlični koncerti, tako da vam poleg širjenja filmske zbirke ta festival ponuja tudi vrhunsko zabavo.

»Advent v srcu Zagreba« je tradicionalna predpraznična manifestacija na osrednjem zagrebškem trgu, ki prinaša obiskovalcem mesta adventno in božično vzdušje s svojim bogatim glasbenim ter umetniškim programom. Tako prebivalci našega mesta kot obiskovalci in naključni sprehajalci lahko v času trajanja dogodka uživajo v programih številnih kulturno-umetniških društev, otroških zborov, dramskih ansamblov, plesnih skupin, čarovnikov ter vokalnih in instrumentalnih skupin pod vodstvom Božička v veselje najmlašim obiskovalcem.

www.pp-medvednica.hr

www.zagrebfilmfestival.com

www.zagreb-meeting.com

120 120

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

MESTO ZAGREB DALMACIJA - ZADAR

www.adventzagreb.com

MESTO ZAGREB DALMACIJA - ZADAR

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

121 121


SEZNAM PREDSTAVNIŠTEV IN IZPOSTAV HRVAŠKE TURISTIČNE SKUPNOSTI V TUJINI

Kroatische Zentrale für Tourismus, 1010 Wien, Am Hof 13, Österreich, Telefon: +43 1 585 38 84 Fax: +43 1 585 38 84 20 E-mail: office@kroatien.at Kroatische Zentrale für Tourismus, 60313 Frankfurt/M, Hochstrasse 43, Deutschland Telefon: +49 69 23 85 350 Fax: +49 69 23 85 35 20 E-mail: info@visitkroatien.de Kroatische Zentrale für Tourismus, 80469 München, Rumfordstrasse 7, Deutschland Telefon: +49 89 22 33 44 Fax: +49 89 22 33 77 E-mail: kroatien-tourismus@tonline.de

Horvát Idegenforgalmi Közösség, 1054 Budapest, Akademia u. 1, Magyarország Telefon: +36 1 267 55 88 Fax: +36 1 267 55 99 E-mail: info@htz.hu

Office National Croate du Tourisme, 1000 Bruxelles, Vieille Halle aux Blés 38, Belgique Telefon: +32 2 55 018 88 Fax: +32 2 51 381 60 E-mail: info-croatia@scarlet.be

Office National Croate de Tourisme, 75116 Paris, 48, avenue Victor Hugo, France Telefon: +33 1 45 00 99 55, +33 1 45 00 99 57 Fax: +33 1 45 00 99 56 E-mail: infos.croatie@wanadoo.fr

Хорватскоетуристическоесообщество,, 123610 Moscow, Krasnopresnenskaya nab. 12, office 1502, Russia Telefon: +7 495 258 15 07 Fax: +7 495 258 15 07 E-mail: HTZ@wtt.ru

Croatian National Tourist Office, London W6 9ER, 2 Lanchesters, 162-164 Fulham Palace Road, United Kingdom Telefon: +44 208 563 79 79 Fax: +44 208 563 26 16 Ente Nazionale Croato per il Turismo, E-mail: info@croatia-london.co.uk 20122 Milano, Piazzetta Pattari Croatian National Tourist Office, 1/3, Italia New York 10118, 350 Fifth Avenue, Telefon: +39 02 86 45 44 97 Suite 4003, U.S.A. Fax: +39 02 86 45 45 74 Telefon: +1 212 279 8672 E-mail: info@enteturismocroato.it Fax: + 1 212 279 8683 Ente Nazionale Croato per il Turismo, E-mail: cntony@earthlink.net 00186 Roma, Via dell’ Oca 48, Italia Narodowy Ośrodek Informacji Telefon: +39 06 32 11 0396 Turystycznej Republiki Chorwacji, Fax: +39 06 32 11 1462 00-675 Warszawa, IPC Business E-mail: officeroma@enteturismoCenter, ul. Koszykowa 54, Polska croato.it Telefon: +48 22 828 51 93 Fax: +48 22 828 51 90 Chorvatské Turistické Sdružení, E-mail: info@chorwacja.home.pl 110 00 Praha 1, Krakovská 25, Česká Republika Kroatiska turistbyrån, Telefon: +420 2 2221 1812 11135 Stockholm, Kungsgatan 24, Fax: +420 2 2221 0793 E-mail: infohtz@iol.cz, info@htz.cz Sverige Telefon: +46 8 53 482 080 Fax: +46 8 20 24 60 Chorvátske Turistické Združenie, E-mail: croinfo@telia.com 821 09 Bratislava, Trenčianska 5, Slovenská Republika, Kroatisch Nationaal Bureau voor Telefon: +421 2 55 562 054, Toerisme, +421 2 55 415 415 1081 GG Amsterdam, Nijenburg 2F, Fax: +421 2 55 422 619 Nederland E-mail: infohtz@chello.sk Telefon: +31 20 661 64 22 Fax: +31 20 661 64 27 E-mail: kroatie-info@planet.nl

122 122

www.hrvatska.hr www.hrvatska.hr

INFORMACIJE DALMACIJA - ZADAR

Hrvaška turistična skupnost, 1000 Ljubljana, Gosposvetska 2, Slovenija Telefon: 386 1 23 07 400 Fax: 386 1 23 07 404 E-mail: hrinfo@siol.net Kroatische Zentrale für Tourismus, 8004 Zürich, Badenerstr. 332, Switzerland Telefon: +41 43 336 2030 Fax: +41 43 336 2039, E-mail: info@kroatien-tourismus.ch

ZALOŽNIK: Hrvaška turistična skupnost ZA ZALOŽNIKA: mag. Niko Bulić, direktor UREDNIKI: Milo Sršen, Mihaela Kadija SVETOVALCI PROJEKTA: Stipe Maleš, Slavija Jačan-Obratov BESEDILO: K&K Promotion PREVOD: Abis LEKTURA - KOREKTURA: Tihana Šurbek, Phoenix FOTOGRAFIJE: Zahvaljujemo se vsem kulturnim in turističnim institucijam in sistemu HTS-ja za sodelovanje in izpovojo slikovnega materjala. DIZAJN - GRAFIČNA PRIPRAVA: K&K Promotion TISK: Tiskara Velika Gorica LETO: 2011 Založnik ne odgovarja za točnost vseh objavljenih informacij in ne odgovarja za posledice, ki bi nastale zaradi morebitnih netočnosti, ali spremembe teh informacij. Publikacija je brezplačna.

Oficina de Turismo de Croacia, 28001 Madrid, Calle Claudio Coello 22, esc.B,1°C, España Telefon: +3491 781 5514 Fax: +3491 431 8443 E-mail: info@visitacroacia.es Kroatiens Turistkontor, Bjørnholms Allé 20; 8260 Viby J; Danmark Telefon: +45 70 266 860 Fax: +45 70 239 500 E-mail: info@altomkroatien.dk クロアチア政府観光局 Ark Hills Executive Tower N613, Akasaka 1-14-5, Minato-ku, Tokyo 107-0052 Telefon: +81 03 6234 0711 Fax: +81 03 6234 0712 E-mail: info@visitcroatia.jp

INFORMACIJE

www.hrvatska.hr

123


GRATIS

Hrvaška turistična skupnost Iblerov trg 10/4, 10000 Zagreb Hrvaška tel.: +385 1 4699 333 fax: +385 1 4557 827 e-mail: info@htz.hr www.hrvatska.hr

/Koledar-kulturno-turisticnih-dogodkov-2011  

http://business.croatia.hr/Documents/1286/Koledar-kulturno-turisticnih-dogodkov-2011.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you