Page 1

www.croatia.hr

PROEF HET PURE MEDITERRANE LEVEN

2011

CULTUREELTOERISTISCHE EVENEMENTENKALENDER


INHOUD BIJZONDERE EVENEMENTEN IN KROATIË ISTRIË

4. 5. - 15.

KVARNER

16. - 29.

LIKA - KARLOVAC

30. - 36.

DALMATIË - REGIO ZADAR

37. - 47.

DALMATIË - REGIO ŠIBENIK

48. - 54.

DALMATIË - REGIO SPLIT

55. - 63.

DALMATIË - REGIO DUBROVNIK

64. - 72.

MIDDEN-KROATIË

73. - 94.

SLAVONIË

95. - 112.

ZAGREB

113. - 121.

INFORMATIE

122. - 123.


Geachte gasten, welkom in Kroatië! Wij zijn blij dat u besloten heeft ons land te bezoeken en zo een deel van ons rijke culturele erfgoed te leren kennen. Gedurende het hele jaar is er een overvloedig aanbod aan cultureel-toeristische evenementen en festivals in Kroatië. Sommige daarvan komen voort uit lange tradities en de unieke eigenschappen van de verschillende streken andere zijn ontstaan uit de wens om oude gewoontes en feestdagen nieuw leven in te blazen, en weer andere vinden hun basis in moderne culturele evenementen. Meestal worden er bij dergelijke evenementen ook creatieve workshops gehouden waaraan u kunt deelnemen. U kunt daar niet alleen een bijzondere ervaring opdoen, maar ook andere mensen leren kennen en gewoon plezier maken. Dat Kroatië al lang deel uitmaakt van Europa is te zien aan de vele bekende buitenlandse artiesten die hier regelmatig optreden en op bezoek komen. Wij hopen dat de vrolijke en opwindende sfeer van de verschillende evenementen uw verblijf in Kroatië zal verrijken en dat de gastvrijheid van de Kroaten ervoor zal zorgen dat u zich thuis voelt en lekker kan ontspannen. Welkom in Kroatië!

Het Kroatisch Verkeersbureau


MUSEUMNACHT 28/01

Archief: Kroatische Museumvereniging

Aan de viering van de Museumnacht doen honderd Kroatische musea in meer dan zeventig steden mee. In deze nacht sluiten de musea hun deuren niet op de normale sluitingstijd, maar blijven open tot laat in de nacht. Zo wordt het museum een onderdeel van het nachtelijk cultureel aanbod, waarmee museumbezoek weer een plaats inneemt in het moderne en populaire culturele leven. Daarnaast is de toegang gratis, waardoor de exposities toegankelijker zijn dan ooit. www.hrmud.hr

4

www.croatia.hr

BIJZONDERE EVENEMENTEN IN KROATIĂ‹


IS T RIË


KLEINE VISSERSACADEMIE “SARDELA”

ASTROFEST Tičan-Višnjan 21/06 - 22/06

Fažana, 30/04 - 15/09

Archief: VVV provincie Istrië

Archief: VVV provincie Istrië

Voor een inschrijving aan de Sardineacademie (Akademija sardela) in Fažana hoef je geen toelatingsexamen af te leggen. Je moet alleen lekkere trek hebben en openstaan voor nieuwe culinaire belevingen. Als je door de Sardinestraat (Cesta sardela) loopt, en de restaurants en eetcafés van Fažana bezoekt, maak je kennis met meer dan honderd verschillende bereidingswijzen van sardine. In mei kun je ook meedoen aan de Škola soljenja sardele (cursus sardine zouten) en alles leren over het inblikken van vis en het gebruik van olie en kruiden om vis te bewaren. Met al die kennis op zak zul je op iedere Srdelijada (sardinefeest) langs de Adriatische kust een geliefde gast zijn.

Op 21 juni, de dag van de zomerzonnewende, verzamelen astronomieliefhebbers zich op de heuvel bij de bekende sterrenwacht van Višnjan. Die dag staat bekend vanwege de kortste nacht van het jaar, waar weer allerlei mystieke overtuigingen mee samenhangen die van generatie op generatie mondeling worden doorgeven. In Višnjan wordt die nacht speciaal gevierd met een nachtvullend programma met muziek en andere optredens, dat begint met het afscheid nemen van de laatste zonnestralen ‘s avonds en eindigt met de begroeting van de eerste zonnestralen ‘s ochtends onder het hypnotiserende ritme van drums. Astrofest is een unieke gebeurtenis die de aandacht trekt van alle liefhebbers van hemel, sterren en spirituele New Age muziek.

www.istria-fazana.com

www.istria-visnjan.com

6

www.croatia.hr

ISTRIË


PULA SUPERIORUM

CASANOVAFEST

Pula 23/06 - 25/06

Vrsar 23/06 - 25/06

Archief: VVV provincie Istrië

Fotografie: Amer Kapetanović

Pula is met recht trots op haar beroemde Romeinse verleden. De goed bewaard gebleven imposante antieke bouwwerken brengen gasten uit alle delen van de wereld in verrukking. Maar een bezoek aan Pula is extra de moeite waard in de periode dat er op straat, voor onze ogen, toneelstukken worden opgevoerd over het verre, verre verleden. De straten van Pula veranderen dan voor een paar dagen in een podium van schilderachtig Romeins theater, het centrum van antieke tragedie en komedie. De Arena herbeleeft haar hoogtijdagen, toen er daar, tussen haar stenen muren, moedige gladiatoren elkaar bestreden. Mooie dames dragen antieke kapsels en jurken, op iedere hoek is er een historisch spektakel van geluid en licht dat je ademloos achterlaat, en de gigantische Romeinse feestmalen en de Istrische traditionele specialiteiten zorgen goed voor de inwendige mens. In juni leiden alle wegen naar Pula.

De Venetiaanse vrouwenversierder Giacomo Casanova heeft tot twee maal toe, in 1743 en 1744, Vrsar bezocht, dat ook toen al bekend stond om het goede eten, de lekkere wijn (Refošk) en de mooie vrouwen: “We kregen van een mooie vrouw voor het middageten vis bereid in olie, die in deze streek heerlijk is, en daarbij kregen we refošk te drinken, een verrukkelijke Istrische wijn...”. Het Casanovafest, een festival van liefde en erotiek, viert de historische band tussen deze bekende vrouwenversierder en Vrsar. Door middel van allerlei verschillende kunstvormen, literaire avonden, tentoonstellingen en presentaties, vertoningen van erotische films en muziekevenementen, zal er worden doorgedacht over het tijdloze thema van liefdesrelaties, die ook Casanova zelf zo intensief beleefde en beeldend verwoordde in zijn Memoires. www.casanovafest.com

www.pulasuperiorum.com

ISTRIË

www.croatia.hr

7


MEDITERRANE FOLKLOREBIJEENKOMSTEN “ZLATNA SOPELA”

LABIN ART REPUBLIKA

Poreč, 26/06 - 02/07

Labin 01/07 - 15/08

Archief: VVV provincie Istrië

Archief: VVV provincie Istrië

In Poreč zijn aan het begin van de zomer folkloregroepen te gast, niet alleen uit alle delen van Kroatië, maar ook uit andere mediterrane landen en van nog verder weg. Op het centrale plein, Trg slobode, is er een programma dat door zijn diversiteit iedere bezoeker enthousiast zal maken. De vrolijke atmosfeer en de melodieën die traditie ademen zullen u meevoeren in de ongekende rijkdom van de muziek van dit deel van de wereld.

Van juli tot augustus verandert Labin in een echte kleine kunstenaarsrepubliek. Het Kleine Theater, de kerk, het oude plein, de straatjes en de steegjes worden gebruikt als podium waar allerlei toneelgroepen en muzikanten optreden. Het geluid van klape (zanggroepjes), klassieke muziek, folkloremuziek en jazzbands klinkt dan door de straatjes van Labin. Tijdens het Festival van het visuele theater (Festival vizualnog kazališta) in augustus worden de muzikanten afgewisseld door acteurs. Mis de unieke sfeer van dit stadje niet. Hier krijgt theater een geheel nieuwe visuele identiteit!

www.musicistra.org

www.istria-rabac.com

8

www.croatia.hr

ISTRIË


AVONDEN VAN DE VISSERSTRADITIES Rovinj 08/07 en 19/08

FILMFESTIVAL Pula 9/07 - 23/07

Fotografie: Dalibor Talajić

Archief: VVV provincie Istrië

Met drie thematische evenementen gedenken de inwoners van Rovinj de tradities van vorige generaties. Het leven in dit havenstadje was vroeger namelijk ondenkbaar zonder de batana, een boot die wereldfaam veroverde. Voor zonsopgang kozen de vissers met de batana het ruime sop en ‘s avonds keerden ze terug met de vangst waarmee ze hun families voedden. Op de Avonden van de visserstradities worden niet alleen oude tradities herdacht, je kunt er ook zien hoe de batana gebouwd wordt en bij het spektakel van de tewaterlating is meestal de hele stad aanwezig. Beleef zelf hoe de tradities van de mensen uit dit prachtige Istrische stadje nieuw leven wordt ingeblazen.

Omdat de films vertoond worden in de historische ruimtes van het Kasteel (Kaštel) en de antieke Arena, wordt het Filmfestival (Festival igranog filma) in Pula gerekend tot de meest aantrekkelijke openlucht filmfestivals ter wereld. Weinig festivals ter wereld kunnen zich beroemen op een filmvertoning in een sfeer die zo vol is van eeuwenoude geschiedenis als dit festival. Het staat in een jarenlange traditie en ook dit jaar biedt het de liefhebbers van “de zevende kunst” een zeer gevarieerd programma met nieuwe internationale films en films van eigen bodem in enkele programma’s. Noemenswaardig zijn de films die, als inleiding op het Festival, in het Kasteel worden vertoond uit het internationale en nationale aanbod, waaronder ook de nieuwste Kroatische films die in de Arena zullen draaien. Natuurlijk zal Pula ook dit jaar weer een reeks attractieve filmhits vertonen.

www.istria-rovinj.com

www.pulafilmfestival.hr

ISTRIË

www.croatia.hr

9


FESTIVAL VAN DANS EN NON-VERBAAL THEATER Svetvinčenat, 22/06 - 26/07

MOTOVUN FILMFESTIVAL Motovun 25/07 - 29/07

Archief: VVV provincie Istrië

Archief: VVV provincie Istrië

Het festival van dans en non-verbaal theater is een unieke en favoriete verzamelplaats voor danskenners en liefhebbers van de danskunst die er komen voor het internationale programma van het festival, samengesteld uit moderne dans, fysiek theater, mime, circuskunst, straattheater, maar ook educatieve lezingen en workshops. Het hoofdprogramma van het festival bevat dansuitvoeringen en non-verbale voorstellingen, site specific art en uitvoeringen en opzetten van installaties. Het begeleidende programma brengt verschillende vormen van educatie en presentaties. Het programma wordt gehouden op het grote podium in Grimani-kasteel, op podia in het Cultuurcentrum, op het plein en op andere specifieke locaties in dit romantische renaissancestadje in Midden-Istrië.

De laatste jaren geldt de regel: iedere zichzelf respecterende filmliefhebber moet eind juli naar Motovun, want dan transformeert dit Istrische stadje zich in het Kroatische Film-mekka. Het pittoreske stadje op de top van een steile berg vormt een idyllische omgeving voor het festival, dat voorbijgaat aan het steeds sterker benadrukte commerciële karakter van de cinematografie en zorg draagt voor onafhankelijke filmproductie, d.w.z. een cinematografie die het niveau van vernieuwing van artistieke uitingen verhoogt. In Motovun kunt u in de zomer een zorgvuldig geselecteerde keuze aan films bekijken uit de huidige mondiale productie; alle genres zijn aanwezig. De vijfdaagse marathon met voorstellingen gedurende de hele dag zullen zelfs de grootste filmliefhebbers tevreden stellen. En bovendien biedt het Motovun filmfestival ook topamusement wanneer uw blik niet is gericht op het filmdoek.

www.svetvincenatfestival.com

www.motovunfilmfestival.com

10

www.croatia.hr

ISTRIË


STUDENA CROATIA OPEN Umag 25/07 - 31/07

LEGENDFEST Pićan 29/07 - 31/07

Archief: VVV provincie Istrië

Archief: VVV provincie Istrië

Topsporters, sportieve strijd, de kust en de onweerstaanbare sfeer van Istrië met een uitgekiend amusementsprogramma in de avond; dit alles wacht u in Umag, het stadje dat gastheer is van het prestigieuze tennistoernooi Croatia Open. De beste tennissers van de wereld komen eind juli in Umag en bieden de toeschouwers zeven dagen lang eersteklas sportspektakel. Umag heeft zich met zijn toernooi al meerdere keren bewezen op het internationale toneel en dat niet alleen als meervoudig winnaar van de Awards of Excellence voor de organisatie, maar ook vanwege de ieder jaar steeds indrukwekkender lijst van deelnemers, zoals Ivan Ljubičić, Nikolaj Davidenko en Juan Carlos Ferrero. Maar Umag biedt meer dan sport; de gasten kunnen behalve van de wedstrijden in de middag, ook genieten van de charmes van het Middellandse Zeegebied: de zon en de zee. ‘s Avonds zorgen sterren uit de muziekwereld met hun optredens op de stadspleinen voor een vrolijke atmosfeer.

De middeleeuwse straten van het stadje Pićan ademen een atmosfeer die doet denken aan een sprookje, waarvan noch de auteur noch het tijdstip waarop het is ontstaan bekend is. Istrië zit vol van dat soort verhalen, legendes en mythes, die zich afspelen in de schilderachtige bossen en bergen daar. Legendfest is een kans om al die verhalen te verzamelen en op één plaats te vertellen. In Pićan komen op het Legendfest vele toneelgroepen en andere verenigingen bijeen die met hun voorstellingen de wereld van de literaire en volksverhalen van Istrië onthullen. Tijdens het Festival wordt het hele stadje versierd met traditionele Istrische stoffen, en door de straten trekken reuzen, piraten, heksen, feeën en andere sprookjeshelden. www.legendfest.hr

www.tenistra.com

ISTRIË

www.croatia.hr

11


ASTRO PARTY LUNASA

SEPOMAIA VIVA Umag 01/08 - 03/08

Novigrad 31/07 - 01/08

Archief: VVV provincie Istrië

Archief: VVV provincie Istrië

Stel je voor dat de klokkentoren van de stad voor je ogen verdwijnt en dat er daarvoor in de plaats een sterrenhemel tevoorschijn komt. Zo zal de klokkentoren van Novigrad er ongeveer uit zien als er ter ere van de Astro Party Lunasa een eindeloze sterrenhemel op zal worden geprojecteerd. Lunas is de oude Keltische naam voor de eerste dag van de zomer, die in de Keltische cultuur werd gevierd op 1 augustus. Op die dag worden in één van de parken van Novigrad de lichten gedoofd en wordt 1 augustus net zo gevierd als de Kelten dat gedaan zouden hebben. Voor alle liefhebbers van mystiek en romantiek vormt dit een niet te missen gebeurtenis!

In de buurt van Umag ligt de antieke archeologische vindplaats Sepomaje met resten van een villa rustica uit de periode van de eerste tot de vierde eeuw na Christus. Slechts één blik op de overblijfselen uit de antieke tijd wekt in iedereen ontzag voor de onschatbare waarde van dergelijk cultureel erfgoed. Om die waarde te vieren organiseert Umag ieder jaar de Sepomaia viva, het festival van de Oudheid waar alle gasten direct de sfeer van het verre verleden kunnen beleven. Net zo gekleed als in de Oudheid kunnen gasten de smaken van die tijd proeven, gladiatoren en legionairs leren kennen en antieke dansen dansen en antieke ambachten uitproberen. Kom in augustus naar Umag en wij beloven dat u in drie dagen de 21ste eeuw volledig zult vergeten.

www.istria-novigrad.com

www.istria-umag.com

12

www.croatia.hr

ISTRIË


NACHT VAN ST. LAURENS

DOLFIJN VAN POREČ (POREČKI DELFIN)

Rovinj 12/08

Poreč 03/09

Fotografie: Dalibor Talajić

Archief: VVV provincie Istrië

In de nacht van 12 augustus wordt de hemel opgelicht door vele kometen. Die dag is tegelijkertijd de dag van St. Laurens en daarom is het volk gewoon de hemellichten de ‘tranen van St. Laurens’ te noemen. In Rovinj kan je extra genieten van de ‘vallende sterren’, omdat daar de verlichting langs de boulevard wordt gedoofd om deze prachtige hemelse lichtshow nog beter tot zijn recht te laten komen. Ook de horeca in het havenstadje dooft de lichten, waardoor er in de cafés en restaurants een romantische sfeer wordt gecreëerd die ieders hart verwarmt en zorgt voor heerlijke ontspanning.

Iedereen die van sportwedstrijden in de natuur houdt zou dit evenement meer moeten waarderen dan welke zwemwedstrijd in een zwembad dan ook. In Poreč wordt er in de zee gezwommen en de deelnemers trotseren de watertemperatuur, de stroming en de golven om te zien wie er van hen sneller is dan een dolfijn. Porečki delfin is het middelpunt van een zwemfestival op zee en brengt zwemliefhebbers bijeen die zich met elkaar meten in een aantal disciplines; de marathon Porečki delfin wordt gezwommen over 1500, 3000 en 5000 meter, maar er zijn ook sprintwedstrijden, een waterpolotoernooi (professioneel en recreatief), een zeilregatta en het jetski-kampioenschap van Kroatië. De inwoners van Poreč vieren op deze manier hun band met de zee, hun bron van leven, en u kunt het meevieren.

www.istria-rovinj.com

www.poreckidelfin.com

ISTRIË

www.croatia.hr

13


GIOSTRA

DAGEN VAN DE TRUFFEL

Poreč 09/09 - 11/09

10/09 - 6/11

Archief: VVV provincie Istrië

Fotografie: Igor Zirojević

Het historische festival Giostra voert zijn gasten terug naar het verre verleden van het stadje Poreč. Of eigenlijk naar het jaar 1672, toen, volgens de archieven van het Streekmuseum van Poreč en het Staatsarchief in Pazin, in de straten van Poreč het volksfeest Fiera franca triduana werd gehouden. De toenmalige deelnemers wedijverden in handboogschieten, diverse dansen en volksspelen en de hoofdattractie was de paardenrace. Tover je bezoek aan Poreč om in een reis door de tijd.

Niemand op deze wereld verdient de titel “lekkerbek” als hij niet tenminste één keer in zijn leven de truffel geproefd heeft, de culinaire parel van Istrië. De truffel is een paddenstoel die onder de grond groeit en het symbool van het schiereiland Istrië, waar hij wordt bereid volgens strikt toegepaste recepten. U heeft de kans de rijkdom van de truffel te leren kennen in al zijn smaakcombinaties tijdens de Dagen van de Truffel, die in het najaar worden gehouden. Kom maar proeven en oordeel zelf.

www.giostra.info www.istria-gourmet.com

14

www.croatia.hr

ISTRIË


SUBOTINA, HET BUZET VAN OOIT (SUBOTINA PO STARINSKI)

OL ISTRIË MTB TRUFFEL TOUR “PARENZANA CANNONDALE”

Buzet, 11/09

23/09 - 25/09

Archief: VVV provincie Istrië

Archief: VVV provincie Istrië

Met een bezoek aan Buzet kunt u honderd jaar terug in de tijd reizen. In Buzet wordt al tijden in september het festival Subotina gehouden. Om de oude straten van Buzet weer tot leven te roepen, tovert Subotina ons ook vandaag de dag nog met succes in de tijd en de sfeer van aloude dagen terug. Op de dag van het festival verspreiden de geuren en geluiden van traditie zich door de straten en dragen de inwoners van Buzet hun klederdracht uit het einde van de 19e eeuw. Kortom, de hele oude stad wordt een museum van oude gewoontes en ambachten, spellen, muzikanten en oude gerechten.

Parenzana was eens een smal spoor dat van Poreč dwars door Istrië naar Triëst liep waarbij het 33 Istrische plaatsen verbond. Nu wordt er over de route van het toenmalige spoor een wielerwedstrijd gehouden die vanwege de prachtige omgeving waarin hij gehouden wordt, op de Internationale Wielerkalender een plaatsje in de eerste categorie heeft gekregen. Aangezien er punten voor het wereldbekerklassement te verdienen zijn, is het de verwachting dat de beste rijders ter wereld er hun opwachting zullen maken. De Parenzana is echt een topevenement op sportgebied dat geen sportliefhebber mag missen.

www.istria-buzet.com www.parenzana.com www.istria-bike.com

ISTRIË

www.croatia.hr

15


K VA R NE R


CARNAVAL VAN RIJEKA Rijeka 17/01 - 09/03

NACHT VAN DE KIKKERETERS (ŽABARSKA NOĆ) Lokve, 23/04 - 24/04

Fotografie: St. Valter

Fotografie: Bojan Grgurić

Vanwege een oude traditie, waarbij met zogenaamde grde maske (afschrikwekkende maskers) en uitbundige vrolijkheid de kwade krachten werden verjaagd, werd Rijeka de carnavalshoofdstad van Kroatië. Tijdens het carnaval worden de stadspoorten gesloten voor iedere vorm van ernst, maar staan wijd open voor bonte, zorgeloze vrolijkheid. Zo zal ook dit jaar, nadat de overdracht van de stadssleutels is verricht, de carnavalsgekte de hele stad doortrekken. Een onoverzienbare hoeveelheid maskers, waaronder iedereen voor het moment zijn verdriet en zorgen zal vergeten, zal dagenlang een opgetogen stemming verspreiden door de straten van de stad. Het toppunt van het carnaval is de afsluiting met de grote, wereldberoemde internationale carnavalsoptocht (Međunarodna karnevalska povorka) door de stad.

De bewoners van een klein dorp in het berggebied Gorski Kotar, gelegen in een vochtig gebied vol met plassen, werden door de omliggende dorpen voor de grap “Kikkereters” genoemd. Vroeger vonden er onder jongeren veel vechtpartijen en wraakacties plaats naar aanleiding van die belediging, maar met de tijd zijn de inwoners van Lokve de naam als geuzennaam gaan gebruiken. Daarom zijn ze ook begonnen iedere lente een feest te organiseren waarmee zij niet alleen de kikkers maar ook de mensen uit dit gebied eren. Naast een uitgebreid culinair aanbod van gerechten met kikkers, is het hoogtepunt van de nacht de nu al beroemde wedstrijd kikkerspringen. Eigenaars van kikkers brengen hun huisdiertjes mee en spreken onder enthousiasme van de aanwezigen hun huisdier moed in om zo ver mogelijk te springen. Een onvergetelijke belevenis.

www.ri-karneval.com.hr www.tz-lokve.hr

KVARNER

www.croatia.hr

17


INTERNATIONAAL FESTIVAL VAN KAMERTONEEL

DAGEN VAN APOXYOMENOS Mali Lošinj 24/04 - 27/04

Rijeka, 03/05 - 11/05

Fotografie: Sergio Gobbo

Fotografie: Petar Fabijan

Er zijn op de wereld maar zeven beelden van de Oudgriekse atleet Apoxyomenos bewaard gebleven en één daarvan is in Kroatië gevonden, en wel op een diepte van 45 meter. In 1999 werd bij het eiland Lošinj een bronzen beeld gevonden dat vast zat tussen twee rotsen. Het beeld van de atleet, dat meer dan 2000 jaar oud is, werd uit de diepten naar boven gehesen en is nauwkeurig gerestaureerd. Nadat het helemaal in de oorspronkelijke staat is teruggebracht, zal het beeld van Apoxyomenos tegen het eind van 2011 permanent tentoongesteld worden in het Kvarnerpaleis op Mali Lošinj. Naar aanleiding van deze belangrijke archeologische vondst organiseren de inwoners van Lošinj de Dagen van Apoxyomenos. Bezoekers kunnen daar vele evenementen, geïnspireerd door de figuur van Apoxyomenos, bezoeken - fototentoonstellingen, tentoonstellingen van keramiek en antieke versieringen, duiken naar archeologisch lokaties, antieke gastronomie, antieke haardracht, presentatie van Grieks-Romeins worstelen, bijzondere hotelaanbiedingen zoals Romeinse baden en massages – en er op deze manier achter komen hoe belangrijk deze ontdekking was.

Dit festival in Rijeka is een van de meest geliefde verzamelplekken van Europese toneelmakers die houden van een onconventionele toneelopzet. Het staat internationaal bekend als provocatief en experimenteel. De onafhankelijke theaterproductie is al een reeks jaren op stoom en dat heeft ook het publiek inmiddels door. Juist van de kleinere theatergezelschappen komen vandaag de dag enkele van de meest indrukwekkende toneelvoorstellingen. Behalve uit alle buurlanden hebben er tot nu toe in Rijeka ook toneelgezelschappen uit Groot-Brittannië, Zwitserland, België, Duitsland en andere Europese landen opgetreden. Onder de beroemde namen die hier hebben opgetreden zijn in ieder geval de primadonna van het Italiaanse theater, Emma Dante, en de winnares van de Europese Prijs voor Theatervernieuwing, Alvis Hermanis. Wij geloven dat het festival ook dit jaar weer aangenaam zal verrassen met zijn gasten en diverse voorstellingen.

www.tz-malilosinj.hr

18

www.croatia.hr

KVARNER

www.theatrefestival-rijeka.hr


HARTERA 7

FIUMANKA

Rijeka 09/05 - 11/05

Rijeka 09/05 - 11/05

Fotografie: Darko Vaupotić

Fotografie: Foto Flash

Als je op zoek bent naar nieuwe ervaringen en belevenissen die de grenzen tussen muziek en avontuur doen vervagen, dan is het muziekfestival Hartera de juiste plaats voor jou. En dat is precies wat je hier vindt, dwalend door de gangen en hallen van de oude papierfabriek van Rijeka, waaraan het festival tijn naam te danken heeft - dansmuziek geïntegreerd in de mystieke omgeving van de industriële architectuur, getooid met het werk van moderne kunstenaars. En overal om je heen lachende, vrolijke gezichten van dansende mensen. Hartera is op de goede weg om haar plaats tussen de Europese festivals in te nemen en verwelkomt allen die goed vermaak zoeken.

Een blik op de Golf van Rijeka met haar veelheid aan witte zeilen laat niemand onverschillig. Zeilers uit alle delen van de wereld verzamelen zich eenmaal per jaar op de zeilregatta Velika Fiumanka, die wordt gehouden op de route RijekaOmišalj en terug. Zelfs de meest kundige zeilers moeten hier tot het uiterste gaan. Dit jaar zal er tijdens de grote regatta ook een regatta voor de media worden gehouden onder de naam Press Fiumanka. Een evenement dat je als liefhebber van sportieve spanning niet mag missen. www.fiumanka.hr

www.hartera.com

KVARNER

www.croatia.hr

19


CULTUURZOMER

ZOMER IN FUŽINE

Malinska juni - september

Fužine 11/06 - 17/09

Fotografie: Sanjin Ilić

Fotografie: Marinko Jakovljević

Malinska op Krk biedt zijn gasten een indrukwekkend cultureel programma, waardoor de zomervakantie nog interessanter wordt. In juni, juli, augustus en september klinken de klanken van klassieke instrumenten op uit het klooster Sv. Marija Magdalena. Sommige van de meest getalenteerde musici kiezen Malinska uit als de plaats om hun talent te demonstreren. In galerie “Sv. Nikola” kunt u genieten van de beeldende kunst van erkende artiesten als Sanja Ipšić Randić, Ivana Marekovića, of Beti Kranjčević. Als u op vakantie bent in Malinska, vergeet dan niet ook wat van de cultuur op te snuiven.

De oever van het prachtige meer Bajer verandert in de zomer in een locatie voor recreatieve evenementen, zoals concerten en sportwedstrijden. Daarmee maken de gastheren uit Fužine het verblijf voor de gasten in dit prachtige berggebied nog mooier. Terwijl de aangename temperatuur in de bergen de huid streelt, zorgen muzikale sterren voor luistergenot en wordt het gehemelte verwend door het culinaire aanbod, de ongewone, geheimzinnige gerechten van het Kroatische gebergte.

www.tz-malinska.hr

20

www.croatia.hr

KVARNER

www.tz-fuzine.hr


ZOMER OP DE LUJZIJANA EN KAROLINA

ZOMER OP DE STADSWAL GRADINA

Delnice 12/06 - 11/09

Rijeka 15/06 - 15/09

Fotografie: Ninoslav Pleše

Fotografie: St. Valter

Door het gebergte Gorski Kotar liepen ooit belangrijke internationale handelswegen. Begin 18e eeuw werd de Karolinska Cesta aangelegd, een belangrijke verkeersweg die Karlovac verbond met Bakar. Omdat echter het gebied waar het doorheen liep erg onherbergzaam was, werd er begin 19e eeuw een nieuwe verkeersweg aangelegd, de Lujzijana (Louisiana) vernoemd naar Napoleons echtgenote Marie-Louise. De Lujzijana was in die tijd een van de modernste verkeerswegen van Europa en leverde een aanzienlijke bijdrage aan de welvaart van de bewoners van het berggebied. Tegenwoordig hebben deze twee doorgangswegen niet meer het belang dat ze vroeger hadden, maar de herinnering aan hun gouden tijd wordt met deze zomermanifestatie in ere gehouden. Over de Lujzijana en de Karolina van die dagen trekken nu karavanen van reizigers gekleed in de kostuums van die tijd, uit iedere bocht klinkt er muziek en er zijn overal traditionele gerechten en gebak te krijgen. Doe mee aan de optocht van edelen, vorsten en hun weelderige koetsen.

Gedurende de drie zomermaanden kunnen bezoekers aan Rijeka deelnemen aan een gevarieerd cultureel programma, dat zich afspeelt in het kasteel van Trsat, gebouwd als verdedigingswerk tegen de Turken op de plaats waar ooit een oude Romeinse wachttoren stond. Binnen de muren van dit historische gebouw is er een programma boordevol cultuur en amusement, waarin vele bekende zangers en acteurs optreden. Vind een aangename plek in de luwte van de zomerhitte tussen de stadsmuren en geniet van de voorstellingen en concerten. www.ljetonagradini.com

www.lujzijana.com

KVARNER

www.croatia.hr

21


ZOMERNACHTEN VAN RIJEKA

ZOMERAVONDEN VAN VINODOL

Rijeka 28/06 - 23/07

Bribir, Grižane, Tribalj en Drivenik, juli - augustus

Fotografie: Dražen Šokčević

Fotografie: Dino Lovrić

Gedurende de zomermaanden veranderen de pleinen, straten en terrassen van Rijeka in toneelpodia. Op de populaire locaties, maar ook op plekken waar de inwoners van Rijeka zelf nooit theater of andere optredens zouden verwachten, nemen gedurende enkele weken kunstenaars het heft in handen met allerlei muzikale en theateroptredens. Het festivalprogramma omvat een breed scala aan optredens, van de uitvoering van klassieke drama’s en klassieke concerten tot de première van nieuwe drama’s, straattheater en concerten van bekende popsterren. Vast onderdeel van het festival is de zoektocht naar de verhouding tussen industriële architectuur en theater. Daarom zullen enkele voorstellingen zich afspelen in voormalige industriële complexen.

Zomergasten van de Vinodolska rivièra kunnen zich voorbereiden op een vakantie die niet alleen zon en andere Adriatische weldaden biedt, maar ook zorgt voor een muzikale ervaring. ‘s Zomers worden er namelijk op historische locaties in de omgeving van Novi Vinodolski, zoals de Frankopaner vestingen Bribir en Drivenik, concerten gehouden die in hun diversiteit grensverleggend zijn. De Zomeravonden van Vinodol bieden klassieke concerten van de hoogste kwaliteit, in een passende sfeer van maneschijn over de oude gebouwen. Sommige avonden zijn gereserveerd voor Kroatische etnomuziek, die iets van de wortels van de Kroatische cultuur laat zien. Maar er kunnen in plaats van musici ook plotseling acteurs voor uw neus staan; vanaf dit jaar worden er namelijk ook toneelstukken opgevoerd. Daarmee wordt uw culturele vakantie helemaal compleet.

www.rijeckeljetnenoci.com

www.tz-vinodol.hr

22

www.croatia.hr

KVARNER


INTERNATIONAAL ZOMERCARNAVAL

LIBURNIA JAZZ FESTIVAL

Novi Vinodolski 01/07 - 02/07

Opatija 01/07 - 03/07

Fotografie: Ivan Balažević

Fotografie: David Kurti – Foto Luigi

Gedurende de zomermaanden trekken er door sommige steden in Kvarner gemaskerde optochten. Novi Vinodolski doet hier ook aan mee en draagt in de maand juli het bestuur tijdelijk over aan de gemaskerden van het Zomercarnaval. In die dagen is er geen plaats voor ernstige gezichten en droevige blikken. Een glimlach trekt door alle straten van de stad. Laat je zorgen los, verberg je achter een masker en zie hoe mooi het leven is.

Als je een gepassioneerde jazzliefhebber bent, moet je in de zomer in Opatija zijn. Als je jazz ziet als een complexe en ontoegankelijke muziekvorm, die alleen bedoeld is voor musici en niet voor breed publiek, is het Liburnia jazz festival zelfs meer voor u dan voor de jazzfanaten. Het idee is namelijk om jazz bekender en geliefder te maken bij het grote publiek. U kunt op het festival genieten van optredens van de meest getalenteerde jazzvirtuozen, maar ook actief deelnemen aan jazzworkshops die u laten zien dat jazz een muziekstijl is die open staat voor allerlei muzikale voorkeuren. Kom naar Opatija en maak deel uit van de internationale jazzgemeenschap.

www.tz-novi-vinodolski.hr

www.liburniajazz.hr

KVARNER

www.croatia.hr

23


CULTUURZOMER VAN KASTAV Kastav 01/07 - 26/08

KAISERNACHT Opatija 15/07 - 17/07

Fotografie: Darko Trbović

Fotografie: David Kurti - Foto Luigi

Op een heuvel boven Rijeka ligt het plaatsje Kastav, een stad van cultuur en onderwijs. Kastav speelt met haar rijke en kwalitatieve cultuurprogramma in op die traditie. Bezoekers kunnen er een breed scala aan toneel, muziek en beeldende kunst vinden. Er zijn talloze voorstellingen, concerten van binnenen buitenlandse artiesten en diverse exposities die zorgen voor de romantische sfeer van het stadje waarmee de Cultuurzomer van Kastav haar bezoekers verleidt.

De grandioze architectuur en prachtige parken van de Parel van het Middellandse Zeegebied voeren u naar een andere wereld, een sprookjeswereld waarin prinsen op witte paarden nog altijd op hun knieĂŤn gaan voor hun prinsessen. De reden van dit onwerkelijke sprookjesgevoel ligt in het feit dat Opatija erfgoed is van de OostenrijksHongaarse monarchie en aan het hof het meest geliefde vakantieoord was. Er kwamen koningen, tsaren, prinsen, graven en baronessen, maar ook vaak kunstenaars op zoek naar inspiratie. Je kunt ze allemaal ontmoeten in de maand juli op de straten van Opatija. Om de oude atmosfeer weer tot leven te brengen, verkleden de bewoners van Opatija zich elk jaar in juli in hun hofkostuums en nemen ze deel aan een manifestatie die de hele stad enkele eeuwen terugplaatst in de tijd.

www.kkl.hr

www.opatija-tourism.hr

24

www.croatia.hr

KVARNER


MUZIEKAVONDEN VAN OSOR Osor 19/07 - 28/08

RABSKA FJERA (STADSFEEST VAN RAB) Rab, 25/07 - 27/07

Fotografie: OGV

Fotografie: Goran Novotny

Alsof het de meest natuurlijke zaak van de wereld is kun je, lopend door de straatjes van de pittoreske stadjes van de eilanden Lošinj en Cres, muziek horen die vanachter de gesloten luiken opklinkt. Het stadje Osor, waar zich tussen de huisjes ook een antiek theater bevindt, ademt een speciale artistieke sfeer. Als je even halt houdt bij de renaissancekerk Maria Hemelvaart, kun je muziek horen die speciaal voor die plaats en dat moment lijkt te zijn gecomponeerd. Maar die muziek klinkt niet alleen in uw fantasie, in de kerk wordt ook echt een concert gehouden. Het is er één in een hele serie zomerconcerten van topinstrumentalisten, die deelnemen aan de Muziekavonden in Osor.

Op de naamdagen van de drie heiligen St. Jacob, St. Anne en St. Christofoor keert Rab terug naar zijn verleden, tot diep in de middeleeuwen. Er worden ridderspelen gehouden onder de naam Het toernooi van de kruisboogschieters van Rab, waarbij de ridders strijden om de overwinning en de winnaar gelauwerd wordt door de vorst van Rab. Musici en vendelzwaaiers dragen bij aan de sfeer, en alle deelnemers, gekleed in middeleeuwse kostuums, kunnen meedoen aan de grote parade door de straten van het stadje. Met de Rabska fjera brengen de inwoners van Rab de oude glorie van hun stadje opnieuw tot leven. www.tzg-rab.hr

www.osorskeveceri.hr

KVARNER

www.croatia.hr

25


KRK BEURS LOVREČEVA

HET ROOSJE VAN VINODOL Bribir 13/08, Novi Vinodolski 18/08 - 20/08

Krk 08/08 - 10/08

Fotografie: Ivica Brusić - Brujo

Fotografie: Ivan Balažević

In de zomer kan ons op de Adriatische eilanden bijna niets meer verrassen. We zijn klaar voor alles wat onze verbeeldingskracht ons toelaat. Maar de ridders van Krk en hun dames overtreffen zelfs de stoutste verwachtingen. Juist deze niet-allerdaagse taferelen vind je op Krk: diverse ridderwedstrijden, zeeslagen in de stadshaven, piraten op zoek naar lang verloren schatten. En jij kunt dat alles, zonder enige angst, rustig aanschouwen en tegelijkertijd genieten van het authentieke gastronomische aanbod van het eiland Krk. Juist, dat is Lovrečeva!

Een van de verhalen die de inwoners van Novi Vinodolski elkaar tot op de dag van vandaag vertellen speelt zich af tijdens de druivenoogst. Daar waren vanouds veel jongens uit de streek aanwezig, die erop letten welk meisje het ijverigst was. Na de oogst kozen zij het mooiste en ijverigste meisje en kroonden haar met een wijnrank. Het hele oogstfeest draaide vervolgens om haar. De bewoners van Vinodolski hebben besloten die traditie nieuw leven in te blazen en op een moderne manier het verleden te gedenken. Dit keer staat de gast in het middelpunt, die kan genieten van autochtone delicatessen, ecologische producten, allerlei volksspelen en folkloremuziek.

www.tz-krk.hr

www.tz-novi-vinodolski.hr

26

www.croatia.hr

KVARNER


BEDEVAART OP MARIA HEMELVAART

LIBURNIA FILMFESTIVAL

Rijeka, Trsat 15/08

Ičići 24/08 - 27/08

Archief: VVV provincie Primorje-Gorje

Fotografie: Dino

Op een ochtend, lang geleden, in 1291, zagen houthakkers uit Trsat een huisje in het bos, dat ze daar niet eerder hadden gezien. Verbaasd, maar ook een beetje bang berichtten ze pastoor Jurjević daarover. Die bracht ze tot rust en zei dat hij wist waar het om ging. Het was het huisje van Nazareth van de Heilige Maagd Maria, dat de engelen uit angst voor de Turkse veroveraars naar Trsat hadden overgebracht. Het bleef daar drie jaar en zeven maanden staan. Na die tijd ging het huisje verder naar Lorreto, wat ook de oorspronkelijke eindbestemming was. Om de bewoners van Trsat te troosten, liet vorst Martin Frankopan op de plek waar het huisje stond een franciscanenklooster bouwen. Tegenwoordig staat er in Trsat een Mariaheiligdom dat bekend is vanwege de vele gebedsverhoringen en het grote aantal bedevaartgangers dat het bezoekt, vooral op 15 augustus, de dag van Maria Hemelvaart.

Ga er eens lekker voor zitten, onder de heldere sterrenhemel van Ičići, en geniet van de nieuwste Kroatische documentaires. Het Liburnia Filmfestival heeft premières, maar ook alle documentaires die het afgelopen jaar in binnen- en buitenland prijzen hebben gewonnen. Met een dergelijke keuze garandeert het filmfestival dat alleen de allerbeste documentaires worden vertoond. Na de filmvertoning is er gelegenheid uw indrukken te delen met de andere gasten en te genieten van optredens van topartiesten. www.liburniafilmfestival.com

www.trsat-svetiste.com

KVARNER

www.croatia.hr

27


WIJNDAGEN OP HET EILAND KRK

DAGEN VAN DE OLIJF

Vrbnik 26/08 - 27/08

Punat 01/10 - 10/10

Archief: VVV Vrbnik

Fotografie: Ernest Bonifačić

Tot de Kroatische wijnen die we met trots presenteren aan de rest van de wereld behoort ook zeker de wijn uit Vrbnik. De wijnbouwers uit dit plaatsje heten u dan ook van harte welkom. Ieder jaar in augustus verzamelen zich alle wijnliefhebbers, zowel de producenten als diegenen die gewoon willen genieten van de heerlijke wijn, op de Wijndagen van Vrbnik. Er worden de hele dag door presentaties gehouden en er kan geproefd worden. Je kunt hier uit de eerste hand kwaliteitswijn kopen en ook de overige culinaire delicatessen van Krk proberen. Naast dit proefplezier is er ook een tentoonstelling waar de wijnbouwers van de streek hun apparatuur en gereedschappen tentoonstellen en waar wijnbouwtechnieken worden getoond die in de huidige industriële productie niet meer in gebruik zijn.

Het is moeilijk je de Adriatische Zee voor te stellen zonder de geur van olijven en de smaak van olijfolie. Olijven worden in de Adriatische keuken zeer gewaardeerd en het is daarom ook niet vreemd dat in Punat op het eiland Krk de Dagen van de Olijf worden gehouden. Tijdens dit evenement worden alle kwaliteiten van deze geneeskrachtige vrucht gepresenteerd. Het is een unieke kans mee te doen aan de olijvenoogst en je een deel te voelen van het alledaagse leven op het eiland. Terwijl je plukt worden er tussendoortjes bereid en muziek gemaakt maar je hoeft niet bang te zijn dat je tekort komt; ‘s avonds volgt er een weelderige dis. De beste koks uit het hele land komen daar om maaltijden met olijven te bereiden, die ook u kunt proeven. www.tzpunat.hr

www.vrbnik.hr

28

www.croatia.hr

KVARNER


MARUNADA Lovran 14/10 - 30/10

NIEUWJAARS SPEERVISSEN Mali Lošinj 29/12 - 30/12

Fotografie: Ana Slamek

Fotografie: Miro Andrić

De maruni van Lovran behoren tot de meest kwalitatieve kastanjes ter wereld. De soort is endemisch in Kvarner. Hij ontstond door de kruising van kastanjes uit het Verre Oosten, die meegenomen waren door de plaatselijke zeevaarders, en de aanwezige autochtone soorten. De bewoners van Lovran zijn uiterst trots op hun kastanjes en hebben er drie weekenden in oktober aan gewijd. Het eerste weekend van de Marunada vindt plaats in Lovran, de andere twee in de omliggende dorpen Liganj en Dobreć. Op het feest worden allerlei producten gemaakt van kastanjes aangeboden, zoals de traditionele gebakken kastanje, diverse andere kastanjegerechten en allerlei soorten zoetigheden. Maar niet alle delicatessen zijn gemaakt van kastanjes: de bezoekers kunnen ook genieten van kruidenbitters en rakija op basis van honing en jonge wijn uit de streek.

Het monument voor de speervisser op een van de stadspleinen laat zien hoe belangrijk deze sport is voor de bewoners van Lošinj. Dankzij het milde mediterrane klimaat kan Lošinj elk jaar van het speervissen een onvergetelijke wedstrijd maken, die vlak voor het nieuwe jaar plaatsvindt. De Nieuwjaarscup bestaat eigenlijk uit twee wedstrijden: de Nieuwjaarscup voor steden en de Europacup voor landen. De attractieve competitie om de Nieuwjaarscup voor steden zorgt bij elke duik weer voor ingehouden adem en uitgelaten aanmoedigingen vanuit het publiek. Het is een kans om in het gezelschap van buitengewoon moedige mensen en in een ware sportsfeer het nieuwe jaar in te gaan. www.udica.hr

www.tz-lovran.hr

KVARNER

www.croatia.hr

29


LIKA - K A R L O VA C


DAG VAN DE ADEL

CULTURELE ZOMER VAN NOVALJA

Dubovac 16/05 - 03/06

Novalja juni - september

Fotografie: Igor Čepurkovski

Fotografie: Eugen Rebernišak

Twee weken per jaar verandert Dubovac in een middeleeuws stadje. Het viert dan de lange, bonte geschiedenis van de stad, met zijn rumoerige handelswezen. Al lang voordat Karlovac bestond organiseerden de bewoners van deze streek de “grote markt” (veliki sajam). Als je over die markt loopt maak je kennis met de middeleeuwse tradities, ambachten, spelen, gerechten en wapens. Verklede acteurs en muzikanten vermaken je, en handelaren en ambachtslieden lokken je als middeleeuwse narren naar hun kraam, terwijl ridders in harnas en soldaten in oude gevechtsformaties moedig strijden om je aandacht. Wie weet heb je geluk en galoppeer je op een schimmel naar de hoge toren om daar je prinses te bevrijden!

Nadat op 13 juni de Dag van de stad Novalja gevierd wordt, beginnen haar inwoners aan een lange, warme zomer verrijkt door verschillende culturele, kunstzinnige en vermakelijke evenementen. De culturele zomer van Novalja is onder andere samengesteld door: het Novaljski trijatar-evenement dat dit jaar een reeks van drama-voorstellingen laat zien, concerten van klassieke muziek vertolkt door Kroatische musici en gastvertolkers uit het buitenland, vele tentoonstellingen van beeldende kunst, een tentoonstelling over schapen en kaas afkomstig van het eiland Pag, alsook etno-avonden met o.a. het Festival pisme nakanat van het eiland Pag. Met deze evenementen duurt de zomer in Novalja nog langer! www.tz-novalja.hr

www.karlovac-touristinfo.hr

LIKA - KARLOVAC

www.croatia.hr

31


HET SPROOKJESFESTIVAL VAN OGULIN

MIDZOMERNACHTVUUR (IVANJSKI KRIJES)

Ogulin 10/06 - 12/06

Banija en Gaza obala Kupe, 23/06

Fotografie: Ankica Puškarić

Fotografie: Vedran Skukan

Alleen al het noemen van de naam Ivana Brlić Mažuranić doet het hart van kinderen sneller kloppen. Haar naam is verbonden met talloze avontuurlijke figuren uit Kroatische sprookjes. Stribors woud, de ongehoorzame Tintilinić en de nieuwsgierige Potjeh op zoek naar de waarheid etc. Ivana Brlić Mažuranić is Kroatisch populairste en meest vertaalde schrijfster. Haar verhalen brengen kinderen in verrukking en doen volwassenen zich verbazen over haar onuitputtelijke fantasie. De bewoners van Ogulin eren hun beroemde stadsgenote met het Festival dat de stad omtovert in een sprookjeswereld. Er komen allerlei toneelgroepen naar Ogulin en schrijvers en muzikanten, er worden voorstellingen gehouden, tekenfilms vertoond en workshops voor kinderen gehouden om de creativiteit te stimuleren en vleugels te geven aan de fantasie. Vergeet de realiteit voor een paar dagen en ga een weg waar u vergezeld zult worden door feeën, kabouters, elven en heksen.

De nacht voor de feestdag waarop de geboorte van de heilige Johannes de Doper wordt gevierd wordt een betoverende lichtvoorstelling gegeven. Alsof er een wedstrijd wordt gehouden wiens midzomervuur het imposantst is, ontsteken de bewoners van de plaatsjes Bamija en Gaza ieder aan hun kant van de rivier een vuur, waarvan het licht de nachtelijke hemel in brand zet en alle aanwezigen het gevoel geeft van goddelijke aanwezigheid. Uitroepen van verrukking klinken op uit de massa en de midzomervuren, geholpen door een milde bries, blazen de vonken hoog de lucht in. www.karlovac-touristinfo.hr

www.ogfb.hr

32

www.croatia.hr

LIKA - KARLOVAC


KARLSTADT FESTIVAL

ZOMER IN SLUNJ Slunj juli - augustus (weekeinden)

Karlovac 23/06 - 04/09

Archief: VVV provincie Karlovac

Fotografie: Ivančica Cindrić

Het Karlstadt festival verenigt alle culturele activiteiten die er zich in Karlovac afspelen in juni en juli. Maar 13 juli is toch wel heel speciaal en daarom vormt die dag ook het hart van het festival. Op die dag wordt namelijk de verjaardag van de stad gevierd. Karlovac bestaat dit jaar precies 432 jaar en voor die gelegenheid zal een waar verjaarsfeest vol amusement en culinaire verrassingen worden georganiseerd. Kom en feliciteer de stad aan de vier rivieren met haar verjaardag!

De bewoners van Slunj brengen de lange zomerdagen door met veel vermaak. In juli en augustus zijn er een reeks sportieve en recreatieve evenementen. Zomer in Slunj begint met de traditionele spelen aan de rivier de Korana en gaan in het volgende weekend door met allerlei andere sporten, van gewone sporten als voetbal, beachvolleybal en kegelen tot minder bekende sporten als paintball, gewichtheffen, of de brđanijada, de populaire Olympische Spelen van oude sporten. Maar daarnaast zet Slunj ook cultuur op het programma met een reeks tentoonstellingen, avonden met jonge muziekgroepen, boekpromoties en een kunstenaarskolonie. Geniet van de Zomer van Slunj!

www.karlovac-touristinfo.hr

www.tz-slunj.hr

LIKA - KARLOVAC

www.croatia.hr

33


DAGEN VAN USKOCI

ZOMER VAN KARLOBAG

Senj 01/07 - 03/07

Karlobag 15/07 - 31/08

Fotografie: Dino Lovrić

Archief: VVV Karlobag

De glorierijke geschiedenis van Senj, stad aan de Adriatische kust en aan de voet van het Velebit gebergte, is getekend door de dappere uskociridders. De meest glorieuze tijden van de geschiedenis van Senj worden op de Dagen van Uskoci (Uskočki dani), een driedaags evenement van herleefde geschiedenis, herdacht. Op deze dagen worden in Senj ridderstoernooien en defilés gehouden en de hele stad is dag en nacht onder belegering. Na al dit spannends kunnen de bezoekers vertier zoeken in riddertenten waar middeleeuwse specialiteiten opgedient worden of ze kunnen zich overgeven aan voordrachten van middeleeuwse hofnarren, entertainers en renaissance muzikanten.

Wanneer je de zomervakantie in absolute rust wilt door brengen en helemaal niets wilt doen, ga dan in geen geval naar Karlobag, omdat de inwoners van Karlobag voor hun gasten een actieve zomer vol evenementen en talrijke mogelijkheden in petto hebben. Naast het genieten van de lokale smaakvolle gerechten en dranken, kunt u op het hoofdplein van Karlobag – het oude Baška placa, twee avonden in de week aan een dansavond of aan een vissersfeest deelnemen, terwijl degenen die wat ‘serieuzer’ vermaak zoeken naar de kerk van St.Josip kunnen gaan om klassieke muziek te beluisteren. Voor het overige zal de zee en de zon zorg dragen. www.tz-karlobag.hr

www.tz-senj.hr

34

www.croatia.hr

LIKA - KARLOVAC


EKO-ETNO GACKA

INTERNATIONAAL ZOMERCARNAVAL VAN SENJ

Otočac 23/07

Senj, 08/08 - 13/08

Archief: VVV Otočac

Fotografie: Dino Lovrić

Het Gacka-dal is een waar natuurlijk kuuroord. Pure berglucht, helder water en een overvloed aan geneeskrachtige kruiden, die letterlijk zó langs de weg kunnen worden geplukt. Dingen die de bevolking daar al eeuwenlang koestert. Ieder bezoek aan deze streek is een beloning voor lichaam en geest. De traditionele beurs in Otočac is een kans om iets van die waarden mee naar huis te nemen. Bijvoorbeeld de recepten van de streek, met veel honing, geneeskrachtige kruiden, allerlei soorten jam en rakija (brandewijn) en producten van wol en hout. En op deze beurs, de Gačanski sajam, komt u al die dingen tegen.

De bewoners van Senj leven zo’n beetje voor hun carnaval. Maanden van tevoren beginnen de voorbereidingen voor de grote optocht door het centrum van het stadje. En als het eenmaal begint, duurt deze carnavalsvreugde ononderbroken de hele week door met: wedstrijden in carnavalspelen tussenverschillende carnavalsgroepen, carnaval moto-alka (rijdend op een motor een ring steken), dansvoorstellingen, straattheater, straatschilderingen, enz. Het enige dat van belang is, is dat het een zo bont en vrolijk mogelijke stoet wordt. De dagen voor het carnaval of “het bal”, zoals de mensen het hier noemen, wachten de bewoners van Senj gespannen op het moment van de opening, wanneer die spanning zich zal ontladen als vuurwerk in de lucht.

www.tz-otocac.hr

www.tz-senj.hr

LIKA - KARLOVAC

www.croatia.hr

35


HERFST IN LIKA Gospić 01/10 - 02/10

Fotografie: Mario Romulić

De schoonheid van het gebergte van Lika doet ons vergeten waar we vandaan komen en waar we naartoe gingen. De sprookjesachtige sfeer doet je terugkeren naar andere tijden. Die belevenis biedt ons ook de manifestatie Herfst in Lika, die gehouden wordt in Gospić. De centrale gebeurtenis is de expositie waar bezoekers zich een beeld kunnen vormen van het potentieel van de kleine bedrijven en ondernemers van Lika. De expositie laat ook de traditionele kenmerken van de streek zien, zoals de voedingswaren, de gebruiksvoorwerpen en de decoraties die de bewoners van Lika sinds mensenheugenis maken. Muziekverenigingen maken de expositie compleet met muziek die de oorspronkelijke sfeer van Lika oproept. www.lsz-lira.hr www.licko-senjska.hr

36

www.croatia.hr

LIKA - KARLOVAC


DALM AT I Ë RE GIO Z A D A R


DAGEN VAN DE BLOEMEN

IN DE VOETSPOREN VAN WINNETOU

Sv. Filip i Jakov 22/04 - 24/04

Starigrad - Paklenica 16/04 - 24/04

Archief: VVV Sv.Filip i Jakov

Fotografie: Dinko Denona

Al elf jaar lang staat de maand april in het plaatsje Sv. Filip i Jakov in het teken van bloemen. Je kunt er drie dagen lang opgaan in de bedwelmende geuren van bloemen en versteld staan van weelderige kleurencollages. Adem diep in en laat je vervoeren door de uitgesproken schoonheid van de natuur die door mensenhanden is geordend. Op het Bloemenfestival van de regio Zadar kan je meedoen aan ecoworkshops, presentaties en bloemschikwedstrijden, er is verder ruimte voor het inwinnen van adviezen en mogelijkheid tot het bezoeken van tentoonstellingen, lezingen of modeshows. De bloem is altijd al het mooiste geschenk geweest en zal dat ook altijd blijven.

Het dappere Indiaanse opperhoofd Winnetou reed te paard door ons nationale park Paklenica (evenals langs de Krkarivier en de Plitvice-meren), maar wel alleen in de film. Het natuurschoon van deze parken is gebruikt voor de productie van de film die meer dan veertig jaar geleden opgenomen is, naar de beroemde boeken van Karl May. Nu kun je, dankzij die gebeurtenis, de locaties bezoeken waar de film opgenomen is, genieten van het natuurschoon van ons mooie land, paardrijden en handboogschieten en ‘s avonds bij het kampvuur zitten, verschillende specialiteiten proeven en genieten van country-muziek. En dit alles in de voetsporen van Winnetou!

www.sv-filipjakov.hr

www.rivijera-paklenica.hr

38

www.croatia.hr

DALMATIĂ‹ - REGIO ZADAR


BEDEVAART OP DE FEESTDAG VAN ONZE-LIEVEVROUW VAN ZEČEVO

FESTIVAL VAN AUTHENTIEKE GERECHTEN, DRANKEN, SOUVENIERS EN FOLKLORE

Nin, 05/05 en 30/05, 05/08

Biograd n/m, 03/06 - 05/06

Fotografie: Marija Dejanović

Archief: VVV Biograd n/m

In het verre 1516 verscheen de Heilige Maagd Maria aan een schapenhoedster op het eilandje Zečevo, in het hart van het bisdom van Nin. De vele getuigenissen van deze verschijning hebben bisschop Juraj Divinić bewogen om de datum van haar verschijning, 5 mei, tot feestdag ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Zečevo uit te roepen. Deze feestdag wordt tot op heden in de omgeving van Nin gevierd. Gelovigen komen uit alle windstreken en houden een bedevaart voor de Gezegende Maagd Maria, vanwege de wonderen die in de afgelopen 500 jaar plaats hebben gevonden en bevestigd zijn. Op 5 augustus wordt het beeld van de Heilige Maagd op een boot naar de verschijningsplaats vervoerd. Laat de spirituele ervaring van deze bedevaart ook een deel van uw leven worden!

Een tafel die 600 meter lang is? Het klinkt onwerkelijk maar in Biograd na Moru bestaat zo’n tafel. Hij wordt traditioneel gedekt met een onvoorstelbaar grote keuze: eten en drinken tot waar het oog reikt, vooral authentieke producten die, voor de bezoekers, volgens de originele recepten door horecaondernemers uit de provincie Zadar bereid zijn. Er zijn hier souvenirs te vinden uit heel Kroatië, maar ook uit aangrenzende landen als Slovenië, Hongarije en Italië. In totaal wel 232 exposanten samen aan dezelfde tafel! Een niet te missen tafereel! www.biogradnamoru.hr

www.nin.hr

DALMATIË - REGIO ZADAR

www.croatia.hr

39


FESTIVAL VAN KONINKLIJKE STEDEN

THEATERZOMER VAN ZADAR

Biograd 24/06 - 25/06

Zadar 30/06 - 04/08

Archief: VVV Biograd n/m

Fotografie: Nenad Marčev

Biograd won vorig jaar de prestigieuze prijs “Srebrni cvijet Europe” (Zilveren Bloem van Europa), waarmee het zich presenteert als een van de meest aantrekkelijke toeristische bestemmingen op het “Oude continent”. Biograd streed mee met zijn zomerfestival, dat wordt gehouden op de straten van het oude stadscentrum. Dit Festival van de koninklijke steden is een unieke presentatie van duurzame ontwikkeling. Deelnemers presenteren oude ambachten, ecologische producten en souvenirs en het evenement wordt met prachtige bloemenarrangementen gedecoreerd op een speciale tentoonstelling van bloemen en landschapsinrichting.

In de ambiance van oude Zadarse bouwwerken die bezoekers van de Adriatische kust al eeuwenlang in verrukking brengen, vindt een programma plaats dat uw vakantie tijdens de zomermaanden een speciaal cultureel karakter zal geven. Het programma is gewijd aan theater in het algemeen, wat betekent dat u bijvoorbeeld de ene avond van een toneelvoorstelling kunt genieten en de volgende dag van een danschoreografie. Maar de Theaterzomer van Zadar staat net zo goed open voor muziek, waardoor u er zeker van kunt zijn dat er topmuzikanten uit binnen- en buitenland hun opwachting zullen maken.

www.biogradnamoru.hr

www.hnk-zadar.hr

40

www.croatia.hr

DALMATIË - REGIO ZADAR


CULTUURZOMER VAN HET EILAND UGLJAN

DE MUZIEKAVONDEN IN ST. DONATUS

Preko, Ugljan, Kali, Kukljica 01/07 - 31/08

Zadar 07/07 - 10/08

Fotografie: Ante Brižić

Fotografie: Vladimir Ivanov

Als u beslist uw vakantie door te brengen op het eiland Ugljan, is er één ding zeker: het wordt niet saai. In alle plaatsen worden evenementen georganiseerd, waardoor u iedere dag een ander plaatsje kunt bezoeken. Zo kunt u in Brižićev dvor poëzieavonden bezoeken en worden er in Ugljan een zeilregatta, de nacht van de visserslampen (Čeprdljenska noć ribarskih ferala), een bootjesdefilé en een antiekbeurs gehouden. Alle mogelijke visspecialiteiten van de streek kunnen geproefd worden tijdens de Vissersnachten van Kali (Kualjske ribarske noći). In Kukljica wordt het Feest van onze lieve Vrouwe van de Sneeuw gehouden, waaraan wel honderd scheepjes in een traditionele processie deelnemen, en de lovende commentaren op het feest Priješka legrica in Preko kunnen al op de veerboot uit Zadar gehoord worden. De evenementen die op het eiland Ugljan worden georganiseerd zijn niet echt voor de avontuurlijke vakantiegangers onder ons, maar vormen wel een paradijs voor hen die nieuwsgierig zijn naar de cultuur van het eiland dat hun gastvrijheid verleent.

De kerk van St. Donatus is het bekendste monument van Zadar. Haar grootsheid en imposante akoestiek zijn de redenen dat er juist hier een klassiek muziekfestival wordt gehouden. In het kader van de Muzikale avonden in de kerk van St. Donatus zullen er concerten worden gehouden met muziek uit de middeleeuwen, renaissance en vroege barok. Op die manier geeft het festival zijn gasten gevoel voor de waarde die deze muziek heeft. Concerten in een dergelijke sacrale sfeer bieden de luisteraars bovendien ook een spirituele ervaring. De melodieën dringen diep door in geest en hun harmonie zorgt voor contact met een andere wereld. Sluit je ogen, adem diep in en geef je over aan de muziek en haar krachtige,ontspannende werking. www.donat-festival.com

www.preko.hr www.ugljan.hr www.kali.hr www.kukljica.hr

DALMATIË - REGIO ZADAR

www.croatia.hr

41


KOOKWEDSTRIJD “NINSKA ŠOKOLIJADA”

KALELARGART STRAATKUNSTFESTIVAL

Nin 17/07

Zadar 27/07 - 28/07

Fotografie: Marija Dejanović

Archief: RMC

De traditie van het bereiden van šokol (een gerecht met droog vlees) in de gebieden rondom Nin dateert nog uit de 17e eeuw. Ook vandaag de dag bewaart ieder gezin nog zorgvuldig zijn geheime recept voor de bereiding van die heerlijke gerechten met varkensvlees. De gerechten verschillen van huis tot huis en juist die traditie vormt de aanleiding voor het jaarlijkse evenement in Nin, waarbij de kookwedstrijd centraal staat. De voorbereidingen beginnen al in januari met de bewerking van het vlees. Op de wedstrijd zelf hangt een vrolijke sfeer, die doet denken aan een heuse sportwedstrijd en die culmineert in het uitroepen van de winnaar en het proeven van de bereide gerechten. Omdat het recept strikt geheim is, is deze Šokolijada de enige kans voor de buitenwereld om dit unieke traditionele gerecht te proeven.

De straten van de stad vormen een zone van vrijheid en onbelemmerde expressie. Daarom is het altijd goed om er kunstenaars en creatievelingen te zien, vooral als het gaat om een oud stadscentrum zoals de Kalelarga van Zadar. De talloze acrobaten, jongleurs, vuurspuwers, goochelaars, koorddansers, performers, schilders, designers en graffitikunstenaars veranderen de stad drie dagen lang in een wereld op de grens van de werkelijkheid. De ontspannen sfeer van de straatcultuur zal niemand ontgaan en verdient uw oprechte aanmoediging. www.057info.hr

www.nin.hr

42

www.croatia.hr

DALMATIË - REGIO ZADAR


HOE LEEFDEN EN WERKTEN ONZE VOOROUDERS

HET ZOMERCARNAVAL VAN PAG

Sv. Filip i Jakov 29/07

Pag 29/07 - 30/07

Fotografie: Klara Eškinja Glavan

Fotografie: Josip Fabijanić

De cultuurverenigingen die actief zijn in de streek rond Sveti Filip i Jakov, laten het leven en de gewoontes van de mensen uit deze streek zien door middel van dans en zang. De plaatselijke cultuurverenigingen, zoals Sv. Roko uit Sv. Filip i Jakov, Sv. Ivan Glavosijek uit Raštane Donje en Maslina uit Turanj, het mannenkoor Cantus uit Sv. Filip i Jakov en het vrouwenkoor Karmel uit Turanj, bieden een unieke culturele belevenis. De leden van leerlingenvereniging Đardin laten het talent van de jongere generatie zien, en het hele evenement wordt verrijkt met op traditionele wijze bereide gerechten en delicatessen.

Het is de moeite van het vermelden waard dat het zomercarnaval op het eiland Pag het oudste carnaval van het Adriatisch gebied is. Alleen die traditie al vormt een garantie dat de bezoekers hier iets onalledaags zullen beleven. Het carnaval duurt drie dagen. Op de eerste dag vindt de feestelijke optocht plaats en op de laatste dag, worden er grote prijzen uitgereikt voor de mooiste maskers. De sfeer blijft de hele tijd goed door optredens van kinderkoren en muziekverenigingen en de liefhebbers kunnen meedoen aan de traditionele reidans, de Paško kolo, begeleid door het koperblaasorkest van de stad. Het einde van het carnaval is meteen ook het meest interessante deel ervan: de verbranding van mesopust (carnavalspop) Marko op het stadsplein, waarmee, zo gelooft het volk, het kwaad voor het hele volgende jaar wordt weggejaagd.

www.sv-filipjakov.hr

www.pag-tourism.hr

DALMATIË - REGIO ZADAR

www.croatia.hr

43


CULTUURZOMER VAN PAG (PAG ART FESTIVAL)

NACHT VAN BIOGRAD Biograd 04/08

Pag, 02/08 - 14/08

Fotografie: Josip Fabijanić

Archief: VVV Biograd n/m

Het renaissancestadje Pag is in augustus gastheer van het Festival van de Klassieke Muziek (Festival ozbiljne glazbe) onder leiding van de wereldberoemde Kroatische pianist Lovro Pogorelić. Hij streeft naar een kwalitatief hoogstaand festival om het leven van de inwoners van Pag en hun gasten te verrijken. Pogorelić haalde daarom al vele topmusici naar het festival op Pag en zal dat dit jaar weer doen. De komst van het Julliard Quartet uit de Verenigde Staten is al aangekondigd, evenals de komst van celliste Kajana Pačko, het Moskous Brahms Trio en het ensemble Capella Istropolitana.

Waar ze ook worden gehouden, de zomerfeesten aan de Adriatische kust zijn evenementen die niet gemist mogen worden. De atmosfeer die er heerst kan nergens anders ter wereld worden geëvenaard, zoals het feest van Biograd ook laat zien. Kom naar Biograd en dans tot de ochtend op muziek die door verschillende culturele verenigingen, muziekgroepjes en bands wordt uitgevoerd. Er wordt een heel scala aan gerechten aangeboden die u terugvoeren naar de oorspronkelijke smaken en geuren van de Dalmatische keuken. Dit feest van Biograd zal er zeker voor zorgen dat u zich ontspant, goed eet en zich laat meeslepen in zorgeloos amusement.

www.pag-tourism.hr

www.biogradnamoru.hr

44

www.croatia.hr

DALMATIË - REGIO ZADAR


TRADITIES VAN SALI (SALJSKE UŽANCE)

NACHT VAN DE VOLLE MAAN

Sali, Dugi otok 12/08 - 14/08

Zadar 13/08

Fotografie: German Grbin

Archief: VVV Zadar

Als de schepen van Sali de haven van Zadar binnenvaren en er van het dek vrolijke muziek van Tovareća mužika (boerengezelschap “Ezelsorkest”) klinkt, is dat het teken dat het Feest van Sali is begonnen, een feest dat bekend is langs de gehele Adriatische kust. In vrolijke sfeer wordt iedereen in de straten van Zadar opgeroepen mee te doen met drie dagen feest en ontspanning. De volgende avond al wekken de geuren van de Vissersnacht een onweerstaanbare eetlust op. Er zijn zoveel visspecialiteiten dat je niet weet waar je moet beginnen. De milde atmosfeer van de Dalmatische nachten wordt opgeluisterd door muziek van traditionele zangkoortjes. Sportliefhebbers kunnen onalledaagse sporten uitproberen, die op de derde dag van het Feest aan de beurt komen. Het evenement eindigt met de populaire Nacht van Sali met optredens van bekende artiesten. Als toegift zal op zondag de traditionele Ezelsrace plaatsvinden, een spectaculaire race met ezels, die gegarandeerd onvergetelijk amusement biedt.

Tijdens de Nacht van de volle maan wordt op de boulevard van Zadar het vreedzaam samenleven van eilandbewoners en bewoners van het vaste land gevierd. Bewoners van deze streek zijn trots op het harmonisch samenleven van de twee culturen. Ze leven al eeuwenlang tot wederzijdse tevredenheid in symbiose, profiterend van elkaars handel. Met dit feest worden alle bezoekers opgeroepen te voelen hoe dit leven eens was. Op de boulevard gaan de lichten uit, lampionnen en kaarsjes worden ontstoken en de mensen ontmoeten elkaar bij volle maan. Er wordt gepraat en genoten van de onweerstaanbare lokale specialiteiten en kwaliteitswijnen. Het prachtige schaduwspel dat hierbij ontstaat, zorgt voor een sfeer die niet snel zal worden vergeten. www.tzzadar.hr

www.dugiotok.hr

DALMATIË - REGIO ZADAR

www.croatia.hr

45


BEDEVAART OP MARIA HEMELVAART

DE DAGEN VAN DE RIDDERS VAN VRANA

Starigrad-Paklenica 15/08

Vrana 26/08 - 28/08

Archief: VVV Starigrad

Fotografie: Jakov Đinđić

De grootse ambiance van het Velebitgebergte en het onmiddellijke contact met de natuur vormen voor gelovigen op deze bedevaart een spirituele ervaring die later maar moeilijk na te vertellen is. Op de dag van Maria Hemelvaart, 15 augustus, trekken gelovigen op bedevaart naar het kerkje van de Moeder Gods (crkvica Majke Božje), een heiligdom voor de bevolking aan de voet van de Velebit en voor bergbeklimmers. Het kerkje ligt op veilige afstand van de beschaving op de grootste hoogvlakte van Velebit, Veliki Rujan. Bij terugkeer van de bedevaart wacht de pelgrims in Starigrad een feest op de promenade. Na de spirituele beleving is dit een ideale gelegenheid om ook aan het lichaam te denken met het voedsel van de streek, en te dansen tot de ochtendstond.

Het evenement “DE DAGEN VAN DE RIDDERS VAN VRANA” is een historisch spektakel die het rijke en woelige verleden van het achterland van de gemeente Pakoštane nieuw leven inblaast. Middeleeuwse kampementen, riddertoernooien, oude ambachten, de middeleeuwse keuken, voorstellingen, ridders, ruiters, valkeniers, bedelaars, jongleurs... ze zorgen er allemaal voor dat de toeristen prachtige beelden vanuit een verleden voorgeschoteld krijgen. www.pakostane.hr

www.rivijera-paklenica.hr

46

www.croatia.hr

DALMATIË - REGIO ZADAR


ZADAR MORE

BIOGRAD BOAT AND CHARTER SHOW

Zadar oktober

Biograd 20/10 - 23/10

Fotografie: Adam Vidas

Archief: VVV Biograd n/m

Hoe is het om te leven aan zee, met de cycli van eb en vloed en afhankelijk te zijn van de windrichting? Misschien klinkt het een beetje vreemd, maar de mensen die aan zee wonen, willen niet anders. De zee is hun leven, hun grootste liefde en hun beste vriend. Dit alles wil deze manifestatie laten zien. Hier wordt de traditie van het leven aan zee gevierd met maquettes van schepen, met poĂŤzie en muziek op de dichtersen kooravonden. Ze wordt ook gevierd in geur en smaak met de bereiding van visspecialiteiten op het centrale plein en met oude ambachten en vergeten vaardigheden als kalfaten, het knopen van vissersnetten, touwslaan en het leggen van knopen. Natuurlijk wordt er ook gestreden om de dominantie op zee met de regatta Zadarska koka, waaraan iedereen die moedig genoeg is mag meedoen.

De Nautische Herfstbeurs van Biograd is de aangewezen plaats om alle mogelijke informatie te verzamelen die te maken heeft met de recreatieve zeevaart. Je kunt er contracten sluiten, maar je kan je ook gewoon goed vermaken. Het rooster van de Beurs is zo opgesteld dat er tijd voor werk is, maar ook voor plezier. Overdag biedt de Beurs seminars voor experts en bijeenkomsten van allerlei zeevaartclubs. Maar als al het serieuze werk gedaan is, beginnen overal in de stad de concerten en andere evenementen, waardoor iedere bezoeker na een dag vol serieuze zaken volledig tot ontspanning kan komen. www.marinakornati.com

www.tzzadar.hr

DALMATIĂ‹ - REGIO ZADAR

www.croatia.hr

47


DALMATIË RE G I O Š I B EN I K


ECO-ETNO BEURS Skradin 01/05 - 02/05

INTERNATIONAAL KINDERFESTIVAL Šibenik 18/06 - 02/07

Fotografie: Duško Jaramaz

Fotografie: Ante Baranić

Op de plaats waar de rivier de Krka in de Adriatische Zee stroomt, ligt het stadje Skradin, een romantisch en bijzonder Dalmatisch stadje, waar de mensen open en gastvrij zijn. Dat kunt u zelf meemaken op de eco-etno beurs, waar je alles te weten kunt komen over de cultuur en de geschiedenis van de streek. Op de beurs worden traditionele ambachten, sieraden, klederdracht, handwerk en ecologische voedingswaren gepresenteerd.

In juni en juli wordt Šibenik een kinderstad, waar kinderlijke fantasie en creativiteit het voor het zeggen hebben. Ook dit jaar is de stad weer de gastheer van de ”kinderwereld” en dat voor de vijftigste keer op rij; de straten zijn voor de kinderen en de bezoekers zullen worden herinnerd aan de waarde van kinderspel, vrolijkheid en goedheid. Naast alle oude tradities waar Šibenik om bekend staat, is ook het Internationale Kinderfestival een unieke culturele manifestatie van wereldformaat, waarbij de stadspleinen aan de creativiteit van kinderen worden overgelaten en in het teken staan van alle soorten van kinderkunst. Het Festival rust op drie peilers: shows van binnen- en buitenlandse kindergroepen, allerlei workshops waarin kinderen hun creativiteit kunnen uiten en ten slotte een educatief deel met debatten over vraagstukken als de esthetische opvoeding van kinderen. Šibenik zou gedurende deze twee weken een niet te missen reisdoel moeten zijn voor iedereen die zijn kinderlijke kant nog niet vergeten is, en misschien nog wel meer voor diegenen die hun speelse kindertijd wel vergeten zijn.

www.skradin.hr

www.mdf-si.org

DALMATIË - REGIO ŠIBENIK www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

49 49


JAZZFESTIVAL Vodice 29/07 - 30/07

TRADITIONELE EZELSRACE Tribunj 01/08

Fotografie: Šime Strikoman

Fotografie: Šime Strikoman

Vodice is beroemd om haar bruisende nachtleven. Vakantiegangers die uitbundig vermaak en vertier zoeken kiezen steeds vaker Vodice als hun bestemming. Maar Vodice biedt ook interessante programma’s voor de meer serieuze vakantiegast. Zo’n programma is het Vodice Jazzfestival waar bekende Kroatische en internationale musici optreden. Het programma van het festival biedt verschillende muziekstijlen, van klassieke swing en dixieland tot modernere fusion en free jazz. De verscheidenheid aan stijlen en optredens van gevestigde muzikanten zijn de reden dat het Vodice Jazz Festival steeds meer jazzliefhebbers trekt.

Iedere plaats heeft z’n eigen feest. En ieder feest heeft z’n eigen sfeer. Voor Tribunj en z’n gasten is dat de ezelsrace, een bron van uitbundige vrolijkheid en plezier. De race, die begin augustus plaatsvindt, trekt veel publiek. Het lijkt op het eerste gezicht niet zo moeilijk: wie het eerst op zijn ezel over de streep komt, wint. Maar het is al een hele opgave om de ezel überhaupt in beweging te krijgen en de weg naar de finish is altijd een hilarische komedie voor alle bezoekers. www.tz-tribunj.hr

www.vodice.hr

50 50

www.croatia.hr DALMATIË - REGIO ŠIBENIK www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


VODICE FEEST

VOLKSFEEST VAN PRIMOŠTEN

Vodice 04/08

Primošten 05/08 - 07/08

Fotografie: Šime Strikoman

Fotografie: Josip Matošin

Het Vodice Feest is als de slagroom op de taart. Terwijl je je al uitstekend vermaakt besef je dat het echte feest pas begint. Met andere woorden, het is moeilijk om het nachtleven van Vodice tijdens de zomermaanden te overtreffen, maar het Vodice Feest slaagt hierin. De vierde nacht van augustus is de gekste nacht van de zomer. De muziek weerklinkt op alle pleinen en in de haven, uit alle cafés komt muziek, terwijl de zomernacht door vuurwerk verlicht wordt. Niet veel evenementen kunnen dit evenaren.

In het midden van het toeristische seizoen, wanneer alle hotels en stranden gevuld zijn, laten de inwoners van Primošten hun gasten de gebruiken en het leven van vroeger zien. Primoštenske užance, een beroemd feest, is een traditioneel volksfeest waar oud etno-erfgoed van Primošten in ere wordt gehouden. Zo kunnen de bezoekers genieten van de voorstelling van een Primoštense huwelijksinzegening, jeu-de-boule wedstrijden, ezelraces, zeilwedstrijden en van lekkernijen die een vissersavond zo leuk maken: vis en topwijnen. Je hebt geluk wanneer je juist rond deze tijd in de omgeving van Primošten bent.

www.vodice.hr

www.tz-primosten.hr

DALMATIË - REGIO ŠIBENIK www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

51 51


FESTIVAL VAN DE PLATTELANDSCULTUUR

AVONDEN VAN DE DALMATISCHE CHANSONS

Knin, Rape 19/08 - 20/08

Šibenik 19/08 - 20/08

Fotografie: Damir Mijakovac

Fotografie: Jozica Krnić

Dit festival is ideaal voor iedereen die genoeg heeft van de stad en die in een natuurlijke omgeving de traditionele dorpscultuur wilt beleven. Het festival is volledig open en het accent ligt op een leven zonder stress en knellende tijdsschema’s. Je leert wat voor werk er allemaal in een dorp te doen is, je leert de vruchten kennen waarmee de natuur de menselijke arbeid beloont, je kunt meedoen aan workshops en bijvoorbeeld traditionele muziek, zang en dans leren, of meedoen met de alledaagse activiteiten van de inwoners van Rape. Maar als je wilt kan je ook lekker uitrusten onder een oude eik of lange wandelingen maken over de weidse bloemenvelden. Het enige wat telt is dat de natuur je raakt en tot rust brengt.

Nergens anders op de wereld kun je muziek horen die ook maar een beetje lijkt op de Dalmatische liederen. Dat is één van de redenen waarom ze zo worden gewaardeerd, niet alleen door musici, maar ook door andere muziekliefhebbers. De Dalmatische melodieën zijn kenmerkend voor het Adriatische gebied. Ze doen denken aan golven die op de rotsen slaan, de zon die op de huid brandt en krekels die onvermoeibaar hun symfonie tsjirpen. Het Dalmatische lied symboliseert het leven, geschiedenis en traditie. De muziek van de zangkoren is het lied van hun alledaagse leven. Maar de Dalmatiërs deinzen er ook niet voor terug hun liederen om te bouwen tot moderne popsongs. Hoe ze dat doen kun je horen op de Avonden van de Dalmatische chanson, die in Šibenik zijn ontstaan ter ere van het 700-jarig bestaan van het bisdom Šibenik en het verkrijgen van stadsrechten.

www.eu-krka-knin.hr

www.sansona-sibenik.hr

52 52

www.croatia.hr DALMATIË - REGIO ŠIBENIK www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


ADRIATIC BOAT SHOW

INTERNATIONALE BRADERIE IN HET MIDDELEEUWSE ŠIBENIK

Šibenik 15/09 - 18/09

Šibenik 16/09 - 18/09

Fotografie: Ante Baranić

Fotografie: Ante Baranić

Als je de Adriatische Zee op zijn mooist wilt meemaken dan heb je een bootje (barka) nodig. Boten zijn hier heel belangrijk omdat men alleen met een boot de vele verborgen baaien en kustgebieden kan ontdekken, die men niet te voet of met een ander vervoersmiddel kan bereiken. Alles betreffende de scheepsbouw en de zeevaart kunt u hier sinds kort op één plaats vinden: de Šibenik Boat Show, die steeds meer bootliefhebbers trekt en een nieuwe impuls aan ons zeevaarttoerisme geeft.

Opnieuw knallen de beroemde kanonnen op de boulevard van Šibenik, opnieuw zal er rook opstijgen, maar dit keer niet om de stad te verdedigen tegen een vijand op zee, maar als onderdeel van het evenement Braderie in het middeleeuwse Šibenik, waarin het cultuurhistorische erfgoed van de stad op de straten en de pleinen van het oude centrum wordt getoond in haar volle middeleeuwse glorie. Met het programma toont de beurs het leven, werk en de culinaire hoogtepunten uit de tijd dat Šibenik de grootste Kroatische stad was. Speciale aandacht gaat uit naar oude ambachten en andere kenmerken van de traditionele cultuur. Er vinden toneelopvoeringen plaats op basis van verhalen over het middeleeuwse Šibenik; traditionele zangkoortjes en dansgroepen begeleiden in traditionele kostuums de wandelaars. Jongleurs, clowns, fanfares, boogschutters en ridders verhogen de feestvreugde op deze middeleeuwse straatbeurs.

www.adriaticboatshow.com

www.sibenik.hr

DALMATIË - REGIO ŠIBENIK www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

53 53


BIG GAME FISHING Jezera 18/09 - 24/09

REGATTA LATINSKO IDRO Murter 26/09 - 02/10

Fotografie: Mladen Šćerbe

Fotografie: Boris Kragić

Op het Big Game Fishing komen ‘grote jongens’ grote vissen vangen. Dit is geen spel meer maar een serieuze zaak, en het aanschouwen van dit spel is onvergetelijk. De beste vissers van de hele wereld komen naar Jezera om te sportvissen op grote vissen. Het vissen duurt een hele week en alles staat in het teken van de vissport. Natuurlijk wordt alles wat gevangen wordt, ook ter plekke bereid.

Het Latijnzeil - een zeil dat in de omgeving van Murter eeuwenlang gebruikt werd - is nog steeds het symbool van Murter. Ter ere van ‘idro’ (het zeil) wordt op de Dag van St. Mihovil, beschermheilige van Murter, een regatta van verschillende traditionele boten zoals de Leut, Gajet en Kaić georganiseerd. Deze regatta leidt via de oude vaarroutes waarlangs de inwoners van Murter dagelijks voeren naar hun landbouwgronden op de Kornati-eilanden. De aanblik van de volle ‘idra’ (zeilen) op de open zee verblijdt elke bezoeker, en de regatta zelf kent, natuurlijk, vele evenementen zoals: de zeevaartworkshops, lezingen, tentoonstellingen en een traditionele lunch van gebakken sardientjes.

www.summernet.hr/jezera

www.latinskoidro.hr

54 54

www.croatia.hr DALMATIË - REGIO ŠIBENIK www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


DALM AT I Ë RE GIO S P L I T


CROATIA BOAT SHOW

PROCESSIE “HET KRUIS VOLGEN”

Split 12/04 - 17/04

Jelsa 21/04

Fotografie: Robert Matić

Fotografie: Paulo Bunčuga

Voor iedereen voor wie schepen een geliefd vervoermiddel zijn en varen een passie is, is de Croatia Boat Show een niet te missen evenement. Ieder jaar komen er meer binnen- en buitenlandse ondernemingen en scheepsbouwers die er hun producten tentoonstellen: vaartuigen in alle soorten en maten en alle voorzieningen voor een verblijf op zee. Maar op de beurs krijg je niet alleen inzicht in alles omtrent varen en vaartuigen, er worden ook nautische arrangementen voor toeristen aangeboden. De beurs zal ongetwijfeld het interessantste nautische evenement worden in het Middellandse Zeegebied.

Als u Pasen wilt vieren op het eiland Hvar, kunt u deelnemen aan een paasviering zoals die al vijf eeuwen wordt gehouden. De processie op Witte Donderdag en Goede Vrijdag met de naam Het kruis volgen, waar de inwoners van het eiland elk jaar op afkomen, wordt al 500 jaar gehouden en vervult iedereen die eraan meedoet met een onbeschrijfelijke spirituele ervaring. Daarom hoeft het niet te verwonderen dat de processie behalve de traditionele deelnemers, de bewoners van Jelsa, Pitva, Krisnik, Svirče, Vrbanj en Vrboska, ook gelovigen van heinde en verre aantrekt. De processie begint in alle zes de plaatsjes op het eiland tegelijkertijd en gaat in dezelfde richting, zodat de processies elkaar nooit tegen komen. Op geen enkel moment zie je dat je eigenlijk deel uitmaakt van een veel groter geheel, maar in je hart voel je dat onmiskenbaar.

www.croatiaboatshow.com

www.tzjelsa.hr

56 56

www.croatia.hr DALMATIË - REGIO SPLIT www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


FESTIVAL VAN HET EILAND VIS

DAGEN VAN HET THEATER OP HVAR

Vis 23/04

Hvar 06/05 - 08/05

Fotografie: Fjodor Matoković

Fotografie: Ivan Lepen - Lupino

Het eiland Vis ademt een speciale mediterrane sfeer. Door zijn speciale ligging in de Adriatische Zee heeft het eiland ook een interessante geschiedenis en traditie. Als één van de verst verwijderde eilanden in de Adriatische Zee is Vis in het verleden vaak de locatie geweest waar zich zeeslagen afspeelden. De gunstige strategische ligging maakte het eiland een doelwit in vele oorlogen. Naast deze rijke geschiedenis mag Vis trots zijn op zijn ongerepte natuur en de heldere zee, een trekpleister voor vele toeristen. De Cultuurzomer van Vis brengt dit alles samen: muziek, theater, geschiedenis en architectuur. Het vindt plaats op allerlei aantrekkelijke locaties, zoals Kut, Baterija en de St. Nicolaaskerk. Eeuwen van cultuur doorweven de ambiance van het eiland en bieden een unieke vakantie.

De Kroatische literatuur heeft mede onderdak gevonden op het eiland Hvar. In het gelijknamige stadje Hvar worden namelijk jaarlijks de Dagen van het Kroatische Theater gehouden, die uitsluitend aan het geschreven woord zijn gewijd. In enkele dagen laat Hvar op de planken zien wat het leven betekent. Tal van toneelstukken worden gespeeld in het oude stadstheater, maar ook op andere locaties in de stad. Ze hebben gemeen dat het in alle gevallen om bewerkingen van Kroatische literaire teksten gaat. De Dagen van het Kroatisch Theater op Hvar zijn niet alleen van artistiek, maar ook van wetenschappelijk belang, want de centrale gebeurtenis van het evenement is het wetenschappelijk congres waar literaire thema’s worden besproken. De bevindingen van het congres worden later in een speciale bundel gepresenteerd. Aan de debatten nemen deskundigen uit de hele wereld deel. De zon en het milde klimaat vormen nog een extra stimulans om meer te leren over de literatuur van dit volk dat genoeg heeft om over te schrijven.

www.tz-vis.hr

www.tzhvar.hr

DALMATIË - REGIO SPLIT www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

57 57


ZOMERVOORSTELLINGEN OP HVAR

CULTUURZOMER VAN TROGIR

Hvar 15/05 - 15/10

Trogir 21/06 - 03/09

Fotografie: Marin Kukić

Fotografie: Nina Mišić

De stad Hvar is trots op haar artistieke erfgoed. De schilderachtige sfeer van dit eilandstadje, met een duizenden jaren oude geschiedenis en een rijke cultuur, zorgen voor een speciale charme die voor vele kunstenaars onweerstaanbaar is. Dit is de reden dat Hvar in de zomermaanden vele toneelgroepen, muzikanten en folkloregroepen uit binnen- en buitenland ontvangt Het gevarieerde culturele programma Zomervoorstellingen op Hvar verrijkt de vele gasten van het zonne-eiland met cultuur onder een strakblauwe hemel.

De hele zomer door barsten de straten van Trogir van de culturele activiteiten. Alle bezoekers van Trogir kunnen iets vinden wat ze bevalt. Zo zijn er voor de liefhebbers van wat serieuzere kunst klassieke concerten, uitvoeringen van kamerorkesten, tentoonstellingen en toneeluitvoeringen op diverse locaties in het oude stadscentrum. Maar er is ook voor de liefhebbers van entertainment genoeg te doen gedurende de hele zomer met optredens van binnen- en buitenlandse sterren. Een echt volksfeest zet de puntjes op de i. Denk aan de Vissersnachten, waar visspecialiteiten op de straten worden bereid, en het feest van de Dag van Trogir.

www.tzhvar.hr

www.tztrogir.hr www.trogir.hr

58 58

www.croatia.hr DALMATIË - REGIO SPLIT www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


CULTUUR- EN AMUSEMENTSZOMER IN KAŠTELA

FESTIVAL VAN DE DALMATISCHE ZANGGROEPEN (KLAPE)

Kaštela, 01/07 - 31/08

Omiš, 03/07 - 26/07

Fotografie: Ana Perdić

Fotografie: Vlado Zemunik

Het zomerprogramma van Kaštela staat open voor alle culturele smaken. Wie van klassieke muziek houdt, kan terecht in kasteel Vitturi, waar de hele zomer klassieke concerten en exposities plaatsvinden. Wie meer houdt van de traditionele Dalmatische cultuur kan een plekje vinden in het oude stadscentrum en tijdens de Avonden van het Dalmatische lied (Večeri dalmatinske pisme) genieten van klapa-muziek. En voor wie geen genoeg kan krijgen van feesten, zijn er in juli en augustus concerten van de grootste Kroatische popsterren. Voor elk wat wils!

Klapa-liederen hebben de laatste jaren een ware renaissance beleefd. Dankzij de vele festivals voor traditionele Dalmatische muziek is haar populariteit tot ver buiten Dalmatische proporties gegroeid. Een van de manifestaties die daaraan hebben bijgedragen is het Festival van de Dalmatische Zanggroepen (Festival dalmatinskih klapa) in Omiš, dat al dertig jaar lang haar liefde betuigt voor het traditionele geluid van de eilanden en de kust. Omiš verzamelt ieder jaar de beste zanggroepen, niet alleen om de Dalmatische zang te koesteren en te promoveren, maar ook om het te moderniseren. Deze muziekstijl trekt namelijk steeds meer jonge getalenteerde muzikanten aan, die er hun verfrissende, jeugdige energie in leggen.

www.kastela-info.hr

www.fdk.hr

DALMATIË - REGIO SPLIT www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

59 59


CULTUURZOMER VAN OMIŠ Omiš 10/07 - 28/08

ZOMER VAN SPLIT Split 14/07 - 14/08

Fotografie: Vlado Zemunik

Fotografie: Matko Biljko

Omiš barst in de zomer van de culturele evenementen. Van serieuzere programma’s, zoals concerten en recitals in de kerken van Omiš en het franciscanenklooster, toneelopvoeringen op de stadspleinen en verschillende exposities en literaire avonden tot aan volksfeesten en amusementsprogramma’s zoals de Piratenavonden (Gusarske večeri), Idiote sprongen (Ludi skokovi), een zwemmarathon, carnaval en de Internationale Dag van de Arbeid - Omiš biedt werkelijk een breed scala aan interessante evenementen. Maar het bekendst en meest geliefd is misschien toch het Festival van de Dalmatische Klapa’s (zanggroepen), dat langs de hele Dalmatische kust een geweldige reputatie heeft. Het winnen van het festival is voor veel artiesten een opstap naar een topcarrière in binnen- en buitenland. Als u de crème de la crème van de klapa-muziek wilt zien en horen, is het festival van Omiš de juiste plaats voor u.

Split verandert ‘s zomers in een stad van theaterkunst. Traditioneel concentreert de Zomer van Split zich zich op opera. Een selectief gezelschap van operagroepen uit de hele wereld voert de prominentste opera’s op. Beroemde vocalisten vinden extra inspiratie in de antieke ambiance van het oude stadscentrum, waar de straten van het paleis van Diocletianus de perfecte akoestische setting verzorgen. Naast opera valt er op de Zomer van Split ook veel te genieten op het gebied van toneelvoorstellingen, ballet en exposities. De laatste jaren doen de organisatoren ook steeds meer aan promotie van moderne kunstvormen als jazzconcerten, filmvertoningen, straattheater en performances. De ideale keuze voor iedereen die net zoveel geniet van de zee als van topkunst. www.splitsko-ljeto.hr

www.tz-omis.hr

60 60

www.croatia.hr DALMATIË - REGIO SPLIT www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


ZOMERCARNAVAL Makarska 30/07

DE ALKA VAN SINJ Sinj 07/08

Fotografie: Joško Lopar

Archief: VVV Sinj

De rivièra van Makarska is een deel van de Kroatische kust dat niet mag worden overgeslagen door iemand die de betovering van de kust volkomen wil beleven. Die betovering wordt niet alleen veroorzaakt door de prachtige stranden en de heldere zee. Vakantie in Makarska betekent actief genieten van culturele programma’s. Ontspan en geniet op een van de vele festivals van Makarska zoals het Zomercarnaval. Dit is zonder twijfel het grootste festival van de stad en een evenement met al een lange traditie. Iedereen die heeft meegedaan is enthousiast over de sfeer en het programma dat wordt aangeboden en komt ook weer terug voor dit carnaval.

Het traditionele ridderspel Sinjska alka is een levend monument, dat al in 1715 werd gehouden om de overwinning van de bevolking van het gebied rondom de river de Cetina op het Turkse leger te gedenken. De bevolking van Sinj eerde toentertijd de heldendaden met een spel, waarin de ridders die zelf ook aan de strijd hadden deelgenomen met elkaar wedijverden. Later namen aan de “Alka” hun nakomelingen deel, de erfgenamen van de heldendaden, en die traditie loopt door tot op de dag van vandaag. Op authentieke locaties, zoals de vesting Grad, het fort Kamičak, het Alka-kasteel en de Alka-renbaan wordt door de huidige bevolking een driehonderd jaar oude traditie in stand gehouden, die symbool staat voor heldendom en vrijheidsdrang. De driedaagse manifestatie culmineert in de bekende strijd van de ridders om de alka (de ring). De ridders nemen het natuurlijk niet letterlijk tegen elkaar op, maar doen mee in een competitie ringsteken vanaf een paard in galop. Wie de meeste punten verzamelt is de winnaar en krijgt alle eer van zijn heldhaftige voorvaders. Als herinnering aan een van de meest bekende momenten in de Kroatische geschiedenis, neemt de Alka van Sinj in het culturele aanbod een speciale plaats in.

www.makarska-info.hr

www.alka.hr

DALMATIË - REGIO SPLIT www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

61 61


MARIA HEMELVAART

PIRATENSTRIJD

Sinj 15/08

Omiš 18/08

Archief: VVV Sinj

Fotografie: Boris Kragić

Honderdduizenden gelovigen verzamelen zich ieder jaar op 15 augustus, de gedenkdag Maria Hemelvaart, in Sinj waar het grootste Mariaheiligdom staat, het heiligdom van de Heilige Maagd van Sinj. Dit heiligdom is het centrum geworden voor alle gelovigen in Dalmatië, die vanuit hun woonplaats urenlang lopen naar Sinj, de stad die geschiedenis schreef in haar verdediging tegen de Turken. Ook u kunt meedoen aan de nachtwake, de ochtendmis en de massale processie door de straten van Sinj. Luister samen naar de Heilige Mis en neem de spirituele rijkdom mee die hier al drie eeuwen in ere wordt gehouden.

De piraten van Omiš heersten eens over de hele Adriatische Zee. Iedere vloot vreesde hun aanvallen. Vooral Venetiaanse schepen waren een geliefd doelwit en troffen de piraten vaak op hun handelsreizen. Omiš was een lastige sta-in-de-weg voor de door Venetië gewenste mondiale dominantie. Historische documenten laten zien dat de piraten van Omiš schepen bouwden die ook vandaag de dag nog uniek zijn in de scheepsbouw. Omiš is daarop bijzonder trots. Met deze voorstelling waaraan ook de verenigingen Sv. Cecilija „Moreška” uit Korčula en „Uskoci” uit Klis meedoen, bewijzen ze eer aan hun geschiedenis en doen dat op adembenemende wijze.

www.gospa-sinjska.hr

www.tz-omis.hr

62 62

www.croatia.hr DALMATIË - REGIO SPLIT www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


DIOCLETIANUSDAGEN Split 19/08 - 22/08

FAROS ZWEMMARATHON Stari Grad 27/08

Fotografie: Ante Verzotti

Archief: VVV Stari Grad

Hoewel het paleis van Diocletianus al iets laat zien van de indrukwekkende geschiedenis van Split, wil de stad haar gasten op nog indrukwekkender wijze laten kennismaken met haar 1700 jaar geschiedenis door een terugkeer naar het antieke verleden. Tien dagen lang keert de stad terug naar haar antieke verleden. Door de straten van het voormalige paleis paraderen voorbijgangers in toga en tunica en over de boulevard gaat een optocht van oude koetsen die keizer Diocletianus naar Peristil brengt, waar hij, net als toen, zijn burgers zal toespreken. Door de smalle steegjes verspreidt zich de verleidelijke geur van de mediterrane keuken, alsof u nooit de 21ste eeuw bent ingestapt.

Alle marathonzwemmers van de wereld zijn bekend met Stari Grad. De zestien kilometer lange Faros – zwemmarathon, die in de Baai van Starigrad wordt gehouden, trekt al jaren de beste zwemmers van de wereld. Er zijn talloze redenen waarom zij komen: de route is prachtig en de omliggende natuur en de gastvrijheid zijn nauwelijks te vergelijken met elders. Maar een van de redenen is zeker ook het enthousiasme waarmee de in groten getale verzamelde fans de deelnemers aanmoedigen waardoor er een grandioze sportsfeer ontstaat. www.hsdp.hr www.farosmaraton.hr

www.visitsplit.com

DALMATIĂ‹ - REGIO SPLIT www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

63 63


DALMATIË RE GIO D U B R O VNI K


FEEST VAN ST. BLASIUS (SV. VLAHO) Dubrovnik 03/02

FOLKLORE-OPTREDENS “MANESCHIJN OP DE NERETVA” Metković, 19/05 - 22/05

Archief: VVV Dubrovnik

Fotografie: Ivica Puljan

De heilige Blasius (Vlaho) is schutspatroon van de stad Dubrovnik. Ter ere van heilige Blasius en op de Dag van Dubrovnik worden vele culturele, amusement-, muziek- en sportevenementen georganiseerd. De stad is voor deze gelegenheid feestelijk verlicht en versierd en inwoners van de omliggende dorpen bezoeken Dubrovnik, gekleed in de rijke lokale volksklederdracht. Op zijn feestdag organiseren de bewoners van Dubrovnik al meer dan duizend jaar een groot feest door alle straten van de stad. De poorten van Dubrovnik gaan wijd open en iedereen wordt uitgenodigd om mee te doen. De nacht ervoor komt men al bijeen op de dag van Gospa Kandelora (Maria-Lichtmis), als er onder gebed witte duiven worden losgelaten. In de ochtend volgt dan de Heilige Mis in de St.Blasius kerk, waarna er een processie door de straten trekt. De vele concerten en culinaire specialiteiten zijn nog een extra reden waarom het Feest van Dubrovnik niet zou mogen worden overgeslagen. Kom en proef de vrolijke sfeer die zich verspreidt binnen de stadsmuren van Dubrovnik!

Als de maneschijn de delta van de rivier de Neretva belicht, ontwikkelt er zich onder de heldere hemel een spel van licht en schaduw dat geen vergelijking kent, zelfs niet met het meest verbazingwekkende toneeldecor. Het is alsof de natuur met onze gevoelens speelt en laat zien hoe weinig er nodig is voor een perfecte harmonie. De inwoners van de streek weten dat zelf het best. Zij hebben die natuurlijke verlichting genomen als uitgangspunt van het Festival, die de schoonheid van de natuur nog mooier laat uitkomen door de schoonheid van de muziek. In Metković verzamelen zich namelijk folkloregroepen uit binnen- en buitenland die met zang en dans een ode brengen aan de maan boven de geliefde Neretva. www.metkovic.hr www.neretva.info

www.dubrovnik.hr

DALMATIË - REGIO DUBROVNIK www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

65 65


DE TRADITIE VAN RIDDERSPELEN

LIBERTAS FILMFESTIVAL

Korčula juni - oktober

Dubrovnik 02/07 - 06/07

Fotografie: Sergio Gobbo

Fotografie: Ozren Drobnjak

Al vier eeuwen houdt Korčula een traditie van ridderdansen in stand. Een daarvan is de Moreška, een strijddans met zwaarden die vroeger gebruikelijk was in het hele Middellandse Zeegebied. Vandaag de dag wordt hij alleen nog maar opgevoerd in de stad Korčula. Daarom is de Moreška het bekendste symbool van Korčula geworden. Geholpen door de middeleeuwse sfeer in de straten van Korčula, voert deze dans u terug naar de legendarische tijden van de ridderverhalen. Maar de Moreška is niet het enige ridderspel dat als traditie op het eiland wordt gekoesterd. Op andere plaatsen op het eiland zoals Vela Luka, Smokvice, Čara, Pupnat, Žrnovo en Blato kunt u de aantrekkelijke dansen Kumpanija en Moštra bekijken, dansen die ons doen kennismaken met het eergevoel en de moed die vroegen boven alles gewaardeerd werden.

Het culturele programma van Dubrovnik is buitengewoon breed. Ook het Libertas filmfestival, dat de interessantste onafhankelijke filmproducties vertoont, heeft er zijn plaats gevonden. De sfeer van de stadsmuren van Dubrovnik dragen bij aan de menselijke uitstraling van het festival. Alle films worden in de open lucht getoond en tussen de filmvertoningen door kunt u spreken met allerlei gasten van het festival, zoals filmcritici, die er regelmatig aanwezig zijn. www.libertasfilmfestival.com

www.korcula.net

66 66

www.croatia.hr DALMATIË - REGIO DUBROVNIK www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


“MUZIEK EN WOORD” FESTIVAL Konavle 18/06 - 03/07

VELA LUKA ZOMER Vela Luka 24/06 - 31/08

Archief: VVV Konavle

Archief: VVV Vela Luka

Een lange, roemrijke geschiedenis laat onuitwisbare sporen na van wel duizend verhalen in de straten van steden en gehuchten. Deze verhalen hebben slechts een kleine aansporing nodig om opnieuw tot leven te komen. Juist dat doet de Kunstzinnige Vereniging Konavle – Art, met haar festival Muziek en Woord. Dit festival blaast nieuw leven in de haast vergeten plekken, door het houden van muziek-, toneel- en dansvoorstellingen op vele schilderachtige locaties in Konavle zoals de dorpen Močići, Čilipi, Molunat, Pridvorje en Gruda. Op deze wijze worden vele locaties herbestemd ten dienste van de kunst.

Jedereen die Vela Luka bezoekt zal de vele liederen en films begrijpen die over deze plek gemaakt zijn. Vela Luka is gewoon indrukwekkend met haar authentieke mediterrane sfeer. Alsof dit op zich al niet voldoende is, biedt een zomervakantie in Vela Luka, rijk aan diverse culturele evenementen, een niet eindigend avontuur aan haar gasten. Beginnend met de feestdag van de heilige Johannes (Sveti Ivan) en de hernieuwde roeiregatta, biedt het Luško Lito zelfs veertig avonden lang culturele programma’s: dansen en ridderspelen van Vela Luka, klapa-avonden, klassieke muziekconcerten, vissersfeesten, tentoonstellingen, dramavoorstellingen en popconcerten. Een actieve vakantie te midden van een mediterraan paradijs.

www.konavle-art.hr

www.tzvelaluka.hr

DALMATIË - REGIO DUBROVNIK www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

67 67


ZOMER VAN STON

ZOMER VAN CAVTAT

Ston 23/06 - 19/09

Cavtat 25/06 - 04/09

Archief: VVV Ston

Archief: VVV Vela Luka

Het bisdom Ston is het oudste Kroatische bisdom. Daarom is ieder bezoek aan het stadje onvermijdelijk een contact met oude tijden tijden en gebeurtenissen. Het ligt op het prachtige schiereiland Pelješac dat vaak een doelwit was van veroveraars. Op de stadsmuren van Ston zijn de sporen van de eeuwenlange strijd om het behoud van de eigen cultuur te zien. En wat Ston dan precies verdedigde, is het best te zien op het evenement Zomer van Ston. In het hoogseizoen treden er op straat zangkoortjes op en worden er concerten en modeshows gehouden. Ston heeft verder een traditie in de mosselkweek en de zoutwinning; een goede reden voor een bezoek aan de plaatselijke restaurants. Daar kunt u de exotische gerechten van het Kroatische Middellandse Zeegebied proeven!

Genieten van de rust van verborgen baaien, lange wandelingen langs de zee, het beleven van de eeuwenoude geschiedenis, dat alles maakt het verblijf in Cavtat rustig, bijna meditatief. Maar op het moment dat uw geest genoeg gevoed is wordt het tijd om aan de cultuur te snuiven. U kunt kiezen uit: klassieke muziek- of jazzmuziekconcerten, traditioneel a capella (klapa) gezang of dans van folklore groepen. Eind juni wordt in Cavtat een zomercarnaval gehouden en de stad wordt dan belegerd door straatartiesten, jongleurs en performers. De lange, warme zomer van Cavtat wordt traditioneel beëindigd met een ontmoeting van klapa gezelschappen Na me pogled svoj obrati (Kijk naar mij) waar de beste klapa gezelschappen van Kroatië optreden. www.tzcavtat-konavle.hr

www.ston.hr

68 68

www.croatia.hr DALMATIË - REGIO DUBROVNIK www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


DE CULTUURZOMER VAN LASTOVO

CULTUURZOMER VAN MLJET

Lastovo 01/07 - 31/08

eiland Mljet 08/07 - 16/08

Fotografie: Andrija Carli

Fotografie: Đelo Jusić jr.

Lastovo is het jongste natuurpark in Kroatië en vorm een nog altijd onontdekte parel van het Adriatisch gebied. Behalve ontspannen in de prachtige natuur en genieten van de rijke keuken, kunnen de bezoekers die er gedurende de zomermaanden komen ook deelnemen aan een rijk cultuur- en amusementsprogramma. Tijdens de Cultuurzomer van Lastovo kunnen gasten diverse tentoonstellingen bezoeken, maar ook klassieke concerten, de vissersnachten (ribarske večeri) en de Nacht van Lastovo (Lastovska noć).

Het Nationaal Park van het eiland Mljet is de reden dat dit eiland een van de mooiste van het hele Adriatische gebied is. Maar behalve van de schoonheid van de natuur kan er ook worden genoten van de Cultuurzomer van Mljet. Gedurende veertig dagen in het hoogseizoen vormt dit evenement een verrijking van het verblijf op het eiland. Er komen talrijke musici, er zijn exposities, toneelopvoeringen en folklore-optredens. De gehele opbrengst van het programma gaat naar de Stichting Sv. Marija voor het onderhoud van het benedictijnenklooster Sv. Marija. Dit klooster is een monument dat aan het Veliko jezero (Grote meer) ligt. op het eiland Mljet. Met een bezoek aan een van de evenementen steunt u dus ook nog eens het onderhoud van ons cultureel erfgoed.

www.lastovo.hr

www.mklj.net

DALMATIË - REGIO DUBROVNIK www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

69 69


DE ZOMERSPELEN VAN DUBROVNIK Dubrovnik 10/07 - 25/08

Fotografie: Damil Kalogjera

De Zomerspelen van Dubrovnik voren het oudste en meest gereputeerde festival in Kroatië. Al vanaf 1956 bouwt het festival aan aantrekkingskracht en doordat het lid is van de prestigieuze Europese Festivalvereniging, vormt het ook een onderdeel van de Kroatische integratie in Europa. Stel je voor dat je kan genieten van de mooiste klassieke muziek en het beste toneel, opgevoerd tussen oude stadsmuren. Dat is precies wat Dubrovnik biedt. Tijdens de Zomerspelen van Dubrovnik wordt er op de straten en pleinen van deze trotse renaissance-barokstad klassiek drama en ballet uitgevoerd. Alleen de beste kunst verbleekt niet bij schoonheid van de stad zelf, de stad zelf, die is gebouwd uit steen en licht. Hierin vinden ‘s zomers talloze acteurs, dansers en musici hun inspiratie en zij inspireren op hun beurt weer het publiek. Jaar in jaar uit komt de mondiale crème de la crème naar de Zomerspelen van Dubrovnik: componisten, solisten en orkesten. De uitvoeringen in de oude gebouwen met hun geweldige akoestiek, zoals het Atrium van het Regeringspaleis (Atrij Kneževa dvora), geven extra allure aan deze spelen. Natuurlijk zullen ook dit jaar de muren van Du70 70

brovnik weerklinken van de klanken uit haar roemruchte verleden.Het festival wordt voor de 62ste keer gehouden in wat zonder twijfel een van de mooiste steden ter wereld is. Van 10 juli tot 25 augustus 2011 komt hier de elite van de mondiale kunstwereld bijeen en zullen de prachtige straatjes, pleinen, parken, paleizen, eilandjes en kastelen van Dubrovnik wederom een podium vormen voor de grootste kunstenaars ter wereld. www.dubrovnik-festival.hr

www.croatia.hr DALMATIË - REGIO DUBROVNIK www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


MARATHONRACE MET KLEINE BOOTJES

FESTIVAL JULIAN RACHLIN & FRIENDS

Metković 13/08

Dubrovnik 27/08 - 08/09

Fotografie: Ivica Puljan

Fotografie: Željko Tutnjević

De “Neretljanska lađa” (het rivierbootje van Neretva) was een vaartuig dat vroeger een sleutelrol had in het handelsverkeer van de bewoners van deze streek. Eeuwenlang was het het belangrijkste vervoermiddel. Daarom wordt er nu ieder jaar een race gehouden met deze traditionele bootjes. De deelnemers wedijveren met elkaar op de rivier de Neretva over een afstand van 22,5 kilometer, van de start bij de stadsbrug tot de finish in Ploče. Er doen in totaal driehonderd roeiers verdeeld over meerdere teams mee, die alles geven wat ze in zich hebben. Hoewel het prestige belangrijk is, is er bij deze race toch iets belangrijkers dan winnen: het gaat om moed, de wens de oude tradities nieuw leven in te blazen en voor een moment het leven en de inspanningen van onze voorouders herdenken.

Kunt u zich voorstellen wat een eer het is voor de inwoners van Dubrovnik dat de beroemde violist Julian Rachlin bij zijn deelname aan de Zomerspelen van Dubrovnik in 2000, voorstelde om juist hier het Festival van de Kamermuziek te organiseren? En het is niet bij een idee alleen gebleven. Maestro Rachlin haalde vanaf dat moment veel van zijn muzikale vrienden, waaronder enkele van de meest bekende namen uit de klassieke muziek, zoals de cellist Mischa Maiski, de violiste Janine Jansen, de pianist Itamar Golan en de hoornist Radovan Vlatković naar Dubrovnik. Geïnspireerd door het best denkbare muziekpodium, het oude centrum van Dubrovnik, treden Rachlin en zijn vrienden jaarlijks op voor het publiek van Dubrovnik. In een vriendelijke atmosfeer krijgen de gasten een kwalitatief hoogstaande muzikale ervaring, die nauwelijks kan worden vergeleken met enige andere muzikale gebeurtenis ter wereld.

www.metkovic.hr www.maraton-ladja.hr www.neretva.info

www.rachlinandfriends.com

DALMATIË - REGIO DUBROVNIK www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

71 71


EPIDAURUS FESTIVAL Cavtat 28/08 - 10/09

Archief: Epidaurus Festival

Muzikanten uit alle delen van de wereld verzamelen zich in september in Cavtat om deel te nemen aan het Epidaurus Festival, een internationaal festival van muziek en kunst. Dit festival biedt vele programma’s: klassieke muziekconcerten, jazzconcerten, cursussen voor jonge kunstenaars, tentoonstellingen, toneelvoorstellingen en lezingen. Er treden gerenommeerde musici op, maar er wordt ook een kans gegeven aan jonge nog onbekende artiesten, die hier hun eerste zelfstandige concert kunnen geven. Zij perfectioneren hun spel tijdens speciale workshops onder de naam Scuola Epidaurus, die door hun oudere en meer ervaren collega’s worden gegeven. Wanneer de felle zomerzon van augustus wat milder wordt, verandert Cavtat in een muziekparadijs op aarde. www.epidaurusfestival.com

72 72

www.croatia.hr DALMATIË - REGIO DUBROVNIK www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


MID D E N -K R O A T I Ë


DE INTERNATIONALE DRUMWEEK Bjelovar 10/01 - 16/01

VINCEKOVO De wijnroute van Međimurje 22/01

Archief: VVV provincie Bjelovar-Bilogora

Fotografie: Rudi Grula

Ritme is de basis van alle muziek. Slaginstrumenten geven de solist ritmisch houvast, maar soms treden ze ook zelfstandig op. Slagwerkensembles zijn uiterst aantrekkelijk en dynamisch en daarom hoeft het niet te verbazen dat er steeds meer slagwerkshows komen die ook steeds beter worden bezocht. Een daarvan is de Internationale Drumweek in Bjelovar, waar de bekendste slagwerkers uit binnen- en buitenland optreden. Met hulp van de beste ritmekunstenaars wordt ook u tot het hart van de muziek, het ritme, toegelaten.

Ook de streek Međimurje heeft zijn gewoontes en ceremonieën die betrekking hebben op de wijncultuur. Sommige daarvan gaan terug tot voorchristelijke tijden, zoals Vincekovo dat plaatsvindt in de periode dat het nieuwe wijnjaar in Međimurje begint, eind januari. Traditioneel wordt Vincekovo door het volk gevierd omdat het geloofde dat het feest een goede vruchtbaarheid van de wijnranken in het komende jaar bewerkstelligde. Nu is de manifestatie Vincekovo er vooral voor de talrijke bezoekers, liefhebbers van wijn en natuur. De met sneeuw bedekte heuvels van Međimurje scheppen een idyllische sfeer voor een lange wandeling waar u van alle kanten uigelezen wijnen en traditionele gerechten van de streek worden aangeboden om te proeven, dit alles omgeven door altijd vrolijke en luidruchtige muzikanten.

www.tzbbz.hr

www.tic-strigova.hr

74 74

www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


HERDENKING VAN DE BOERENOPSTAND

SAMOBORSCARNAVAL “FAŠNIK”

Gornja Stubica 28/01 en 13/02

Samobor 26/02 - 08/03

Fotografie: Sven Šams

Fotografie: Goran Ternjej

Lang geleden, in 1573, kwamen de boeren van Kroatisch Zagorje met de charismatische Matija Gubec aan het hoofd, in opstand tegen het hen onderdrukkende bewind. Het geldt als een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van de streek en wordt daarom met tal van evenementen herdacht. Een daarvan vindt plaats in het Museum van Kroatisch Zagorje in het kasteel van de adelijke familie Oršić, dat in 1756 werd gebouwd. Deze ruimte, waar het verleden tastbaar is, vormt het ideale decor voor de enscenering van deze beroemde strijd. Je ziet de kostuums van die tijd en kunt presentaties bijwonen waar getoond wordt hoe de wapens uit die tijd werden gehanteerd, zoals een goedendag of pijl en boog.

De gebeurtenis waar Samobor het hele jaar op wacht is de zogenaamde fašnik, het weelderige carnaval waarmee de bewoners van Samobor de kwade krachten van het vorige jaar wegjagen, afscheid nemen van de winter en hun hart openen voor de komende lente. Samobor is sinds 1885 het belangrijkste carnavalscentrum in dit deel van Kroatië. Gedurende die 10 dagen heerst er op de straat een zorgeloze vrolijkheid en de duizenden deelnemers verbergen een lach onder hun maskers, terwijl met vrolijke liedjes en dans het begin van nieuw leven wordt aangekondigd. Maar zo makkelijk gaat dat nu ook weer niet. De onzekerheid duurt tot het einde van het festival, als de veroordeling van Fašnik plaatsvindt, op het centrale plein, en hij als schuldige wordt aangewezen voor alles wat vorig jaar fout ging. Op hem richt zich alle woede en verdriet van het publiek. De pop wordt spectaculair in brand gestoken op carnavalsdinsdag, waarmee volgens het oude bijgeloof alle negatieve invloeden van het vorige jaar worden uitgebannen. Nadat Fašnik is gestraft, begint de algemene vrolijkheid, die het hele jaar moet duren.

www.mhz.hr www.druzba-vitezova.hr

www.samoborski-fasnik.com www.tz-samobor.hr

MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

75 75


VAN KATHEDRAAL TOT KATHEDRAAL

DAG VAN HET CENTRUM VAN DE WERELD

Zagreb - Čazma 20/03

Ludbreg 01/04

Fotografie: Davor Kirin

Fotografie: Darko Gorenak

De eerste zondag van de lente kun je naar buiten gaan om de onvermoeibare hardlopers aan te moedigen op hun wedstrijd tussen de twee kathedralen. Deze internationale marathon over een afstand van 61 kilometer start bij het Kaptol in Zagreb en alleen de allersterksten bereiken de finish bij de kathedraal van Čazma. Wegens de uitzonderlijke lengte is deze wedstrijd zeer veeleisend en de toeschouwers zien ware topsporters aan het werk. Kom de deelnemers aanmoedigen en geniet van het prachtige landschap tussen Zagreb en Čazma.

Als je de kaart van de wereld op tafel openvouwd, welke stad is dan het centrum van de wereld? Nee, het is geen 1-aprilgrap! In Ludbreg in de streek Podravina geloven ze al sinds lang vervlogen tijden dat juist vanuit dit Kroatische stadje de concentrische cirkels om de wereld worden getrokken waarop daarna alle grote steden van de wereld zijn gebouwd. Ook geloven ze dat precies aan de andere kant van de wereld zich de tegenpool van Ludbreg bevindt – een eilandje in de zuidelijke Stille Oceaan met de naam Antipodes, een overblijfsel van het oude Antipodravina. Als deel van deze folklore plaatsen de bewoners van Ludbreg ieder jaar een tegeltje op het centrale plein met daarop de naam van een wereldstad. Dat gebeurt ieder jaar als de verjaardag van Ludbreg, de Dag van de stad, wordt gevierd. De verjaardagstaart wordt aan alle bezoekers uitgedeeld en de streekwijn wordt direct uit de stadsfontein geschonken. Iedereen die zich kosmopoliet noemt, kan niet om een bezoek aan het centrum van de wereld heen.

www.cazma.hr www.tzbbz.hr

www.tz-ludbreg.hr

76 76

www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


HENGELAARS OVER HUN STAD

ST. JORISDAG (JURJEVO) IN TUROPOLJE

Koprivnica 16/04 - 17/04

Velika Gorica 23/04

Fotografie: Mario Borštnar

Fotografie: Drago Kolarec

Zoetwatervis is een puur culinair genot. Daarnaast hangen er altijd romantische verhalen rondom de visvangst op de rivier. Het is heerlijk om aan de oever te zitten en te wachten op het moment dat er gebeten wordt. Veel mensen uit de streek rond Koprivnica en Križevac houden van deze vorm van ontspanning. Daarom zijn de gerechten die bereid worden van hun vangst extra lekker. Je krijgt de kans het lekkerste van het lekkerste te proeven op de manifestatie Vissers over hun stad. Er wordt namelijk zo’n 600 liter fiš-paprikaš (soort vispot) gemaakt in enorme ketels. Alle koks proberen de beste fiš-paprikaš te bereiden en het resultaat van hun kunsten kan door u worden geproefd. Maar eet niet alleen wat anderen hebben gevangen, pak ook zelf een hengel en vang in een speciaal bassin uw eigen diner.

De Dag van Sint Joris (schutspatroon van het land, de oogst, het groen en het vee) kenmerkt volgens velen het ware begin van de lente. Door heel het binnenland van Kroatië worden op 23 april evenementen georganiseerd op basis van oude volkstradities. Indrukwekkend zijn vooral de traditionele Jurjevski krijesovi (St. Joris vreugdevuren), grote brandstapels, waarvan het licht de nachtelijke hemel boven velden en bergen in brand zet. Rond het vuur verzamelt zich de jeugd. Meisjes en jongens dansen en zingen, en de moedigsten wagen zich aan een sprong over het vuur. Kom en voel de blijdschap over het begin van de lente. www.tzvg.hr

www.koprivnicatourism.com

MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

77 77


DAGEN VAN DE KREMŠNITA VAN SAMOBOR

INTERNATIONAAL RIDDERTOERNOOI ST. HELENA

Samobor, mei

Sveti Ivan Zelina, 16/05 - 17/05

Fotografie: Petra Zrinka, Foto Juranček

Fotografie: Mario Dukarić

Samobor is niet alleen bekend om zijn carnaval, maar ook vanwege zijn eigen tompoes, de zogenoemde kremšnita. Dit smakelijke gebak van schuimachtig crème wordt in Samobor warm gegeten, terwijl het elders een koude spijs is. Bij de viering van de Dagen van de kremšnita gaan bij de beste banketzaken van Samobor alle deuren wijd open. De inwoners van Samobor geloven namelijk dat als er problemen zijn, of een meningsverschil, het nuttigen van een kremšnita ervoor zorgt dat alles wordt vergeven. Kom en proef de kremšnita en geniet ondertussen van een onderhoudend evenement op het centrale plein van dit charmante stadje.

Moedige ridders strijden om uw aandacht. Maar hun strijd is slechts een deel van de ridderspelen en niemand hoeft bang te zijn gewond te raken. Toch slagen ze er ook zo in de middeleeuwse sfeer van riddertoernooien op te roepen. De vonken van de zwaardslagen vliegen in het rond en de dames volgen iedere slag zedig, maar met ingehouden adem. In de ridderkampen kunt u hun hele arsenaal aan middeleeuwse wapens, bonte schilden en harnassen bewonderen. De honger wordt gestild met hete pap, gemaakt van vergeten graansoorten of gans met honing, bereid naar middeleeuws recept. Voor uw ogen speelt zich de belegering van een stad af, de rotsstenen vliegen uit de katapulten en dan volgt er opnieuw een aanval, waarin gepoogd wordt de stadspoort te slechten. In het riddertoernooi St. Helena (viteški turniri Sveta Helena) hoeft u niet alleen toeschouwer te zijn, u kunt ook meedoen en gaan boogschieten, paardrijden of rondrijden in een koets.

www.samoborske-kremsnite.com www.tz-samobor.hr

www.tz-zelina.hr www.vitezovi-zelingradski.hr

78 78

www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


HET FEEST VAN DE IRIS

URBANOVO DE WIJNDAGEN IN DE OUDE ZRINSKI PROVINCIE

Donja Stubica 21/05

De wijnroute van Međimurje 27/05 - 05/06

Fotografie: Nikola Sinković

Fotografie: Denis Perčić

De iris bracht al in de antieke tijd door haar schoonheid de mensen in verrukking. De mythes waarin ze voorkomt werden al door de oude Grieken verteld, maar ook in Kroatië komt ze veel voor in sprookjes en volksverhalen. In Kroatië is de iris zelfs de nationale plant en het Feest van de Iris geeft aan hoeveel de Kroaten geven om de rijkdom van de natuur. Bewonder de verschillende soorten van deze plant, bewonder al haar verschillende kleuren en natuurlijk haar betoverende geur. Deze manifestatie, een trekpleister voor alle bloemenliefhebbers, wordt verder opgeluisterd door klassieke concerten, romantische bloemendansen, traditionele gerechten en natuurlijke vruchtensappen.

Urbanovo is een traditioneel internationaal evenement ter promotie van wijnconsumptie. Doorvoor worden erkende topwijnen en traditionele culinaire specialiteiten uit de omgeving van Međimurje ingezet. De activiteiten spelen zich af langs de overbekende wijnroutes van Međimurje en in de wijnproeverijen die daaraan liggen. Gedurende de tien dagen dat het evenement duurt, kunt u genieten van een beurs, het Pušipelfestival, de Wijnspelen, de Open-wijnkelderdagen etc. www.tic-strigova.hr

www.tzdonjastubica.hr

MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

79 79


CULTUURDAGEN VAN LOVRAK Veliki Grđevac 29/05 - 05/06

TEREZIJANA Bjelovar 10/06 - 12/06

Archief: VVV provincie Bjelovar-Bilogora

Archief: VVV provincie Bjelovar-Bilogora

Met de verhalen van de geliefde Kroatische kinderschrijver Mato Lovrak zijn hele generaties kleintjes opgegroeid. Daarom verdient deze schrijver zijn eigen evenement. Een dergelijk geschenk gunnen de bewoners van Veliki Grđevac hem en daarom hebben zij in hun stadje een cultureel programma samengesteld. Het evenement is natuurlijk vooral op kinderen gericht en daarom wordt Veliki Grđevac een paar dagen een heuse kinderstad, die wordt ingericht naar de tekeningen uit de boeken van de schrijver. In het centrum Kukavica worden sportwedstrijden voor basisschoolkinderen gehouden en prijzen uitgedeeld in het kader van de actie Ik houd van mijn land (Volim Hrvatsku); er zijn creatieve workshops voor het maken van traditionele souvenirs en voorwerpen die in Lovraks verhalen voorkomen. Kom met de kleintjes en laat ze kennis maken met de verhalen van deze geliefde kinderboekenschrijver.

De Terezijana is een meerdaagse culturele manifestatie over oude tijden, of preciezer, over de achttiende eeuw, toen de Habsburgse monarchie heerste over de Kroatische gebieden. De keizerin van de Habsburgse monarchie, Maria Theresia, heeft in haar leven vele belangrijke veranderingen en hervormingen doorgevoerd. Ze verbood de heksenjacht, voerde de leerplicht in en legde per decreet in 1756 de fundamenten voor de stad Bjelovar. Dat viert Bjelovar met een meerdaagse manifestatie, met op straat tal van muzikale, toneel- en sportattracties. Maar het bijzonderste deel van de Terezijana is toch de uitbeelding van de binnenkomst van de keizerin in de stad. Dit spel toont de geschiedenis van Kroatië in de tijd dat het onder het bewind stond van de grootste koninklijke familie van Europa. www.tzbbz.hr

www.tzbbz.hr

80 80

www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


RIDDERTOERNOOI DE MIDDELEEUWEN IN KROATISCH ZAGORJE

VINODAR WIJNTENTOONSTELLING Daruvar 13/06 - 19/06

Gornja Stubica, 11/06

Fotografie: Miljenko Hegedić

Fotografie: Ivica Ives

Meedoen aan een riddertoernooi was in de middeleeuwen een bijzondere erezaak. Alleen de dapperste en bekwaamste ridders konden hun rivalen uitdagen, en alleen de meest heldhaftige onder hen konden als winnaars het toernooi verlaten. Natuurlijk, die tijden zijn al lang vervlogen, maar het lijkt alsof dit riddertoernooi de ridderlijke eer uit haar eeuwenlange slaap gewekt heeft. De uitkomst van huidige ridderwedstrijden is misschien minder onzeker dan vroeger, maar het toernooi blijft even spannend. Bezoek het Museum van de Boerenopstand in Gornja Stubica en vergroot je kennis over de heroïsche middeleeuwen.

Dit evenement duurt zeven dagen en het eerste deel van de week is gevuld met verschillende lezingen van wijnkenners, deskundige beoordeling van wijnen en rondetafelgesprekken gewijd aan druiventeelt, wijnmaken en het bewaren van wijn. De laatste drie dagen van het evenement (vrijdag, zaterdag en zondag) verandert het centrale plein van de stad van stadcentrum in een beurscentrum, waar bezoekers ondermeer kunnen genieten van een rijk aanbod aan eten en drinken en een beurs voor oude ambachten. Folkloristische groepen uit alle hoeken van Kroatië, aero-picknick, live tamburica-muziek, karpers van het spit, gratis concerten van bekende Kroatische musici... al die dingen garanderen een waar feest in het centrum van de stad.

www.viteski-turnir.com www.mhz.hr

www.daruvar.hr

MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

81 81


GROTE DAG VAN KRIŽEVCI

HET RIDDERTOERNOOI VAN SISAK

Križevci 17/06 - 19/06

Sisak 19/06

Fotografie: Zdenko Balog

Fotografie: Željko Rakarić

Lang geleden, in 1242, verborg koning Bela IV zich met zijn leger voor de Tartaarse veroveraars binnen de stadsmuren van Kalnik, een stad gelegen op de hellingen van de berg Kalnik. De boeren in de omgeving voelden mee met de moedige soldaten, die onder zware druk van de Tartaren stonden en zij voedden ze met pruimen. De frisse vruchten gaven de koninklijke soldaten zoveel kracht dat zij de voortdurende druk konden weerstaan en de Tartaarse aanval uiteindelijk afslaan. Daarom verleende Bela IV alle boeren die hem geholpen hadden een adellijke titel. Dat besluit maakte de burgerij van het nabijgelegen Križevci woedend en die woede duurde jarenlang, tot er een bruiloft plaatsvond tussen een van de pruimenboeren en een inwoonster van Križevci. Hun bruiloft was het beslissende moment: de vrede werd gesloten. De bewoners van Križevci voeren ook vandaag nog een toneeluitvoering op van die gebeurtenissen. Met het overhandigen van de sleutels van de stad aan de dorpsrechter begint een drie dagen durend feest.

De inwoners van Sisak herdenken vaak gebeurtenissen uit hun lange geschiedenis, die teruggaat tot op de vierde eeuw voor Christus toen hier KeltischIllyrische stammen leefden. Met het riddertoernooi aan de voet van de oude vesting, wordt slechts één van die momenten herdacht, een zeer beslissend moment. Het gaat om het moment dat de moedige ridders van Sisak een overmacht aan Turken weerstond op hun zegetocht naar het westen. Moderne ridders strijden tegenwoordig om de gunst van het publiek. De stadsmuren dragen bij aan de middeleeuwse sfeer van het toernooi. Bij de ingang in het fort spelen muzikanten renaissancemuziek en voor de jongste strijders is er ook een kindertoernooi. Vergeet voor een moment de voordelen van de moderne tijd en doe mee in een wereld waar ridderschap en eer de hoogste waarden vormen. www.sisakturist.com

www.krizevci.net

82 82

www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


DAG VAN HET EUROPESE OOIEVAARSDORP

PICOKIJADA Đurđevac 24/06 - 26/06

Čigoć 26/06

Fotografie: Siniša Milašinović

Fotografie: Edvard Bogović

Na een mislukte poging van de Turkse vorst (Ulam-beg) om het fort van Đurđevac in een keer in te nemen, begon hij een uitputtende belegering, om de bewoners uit te hongeren en zo tot overgave te dwingen. Toen er binnen de stadsmuren niets meer te eten was behalve een enkele haan, kwamen de bewoners met een wanhoopsplan. Ze stopten deze laatste hap eten in een kanon en schoten hem af naar het Turkse leger. De Ulam-beg trapte er in en geloofde dat Đurđevac meer dan genoeg te eten had, als ze zo verkwistend omsprongen met hun eten. Hij trok zijn leger terug en vervloekte de inwoners van de stad die hij ‘haantjes’ noemde. In een unieke toneelopvoering in de open lucht wordt deze beroemde legende eind juni nagespeeld. Het speelt zich op de historische locatie af, waar de legende zich ook afspeelt. Er doen honderden amateurtoneelspelers mee, en verder een equipe ruiters en professionele acteurs. Dit evenement heeft de status van niet-materieel cultureel erfgoed van Kroatië verworven.

Misschien is het moeilijk te geloven, maar het gehucht Čigoć telt meer gevleugelde inwoners dan mensen. Er wonen namelijk slechts ongeveer 120 mensen en wel tweehonderd ooievaars, die beschouwd worden als mede-inwoners. Vanwege dit harmonische samenleven is Čigoć uitgeroepen tot het Eerste Europese Ooievaarsdorp. Ter ere daarvan wordt er een evenement georganiseerd, waar bezoekers met een rondvaartboot of paardenkoets worden rondgeleid. Er is ook een fietstocht uitgezet en je kunt het unieke moerasgebied Lonjsko polje bekijken. Voor diegenen die niet zoveel activiteit willen, zijn er ook concerten en is er een uitgelezen menu met streekgerechten. Leef mee met het dorp dat de ooievaars hebben uitverkoren als hun thuis. www.pp-lonjsko-polje.hr

www.tz-djurdjevac.hr

MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

83 83


ZOMER IN DE STAD VAN DE FAMILIE ZRINSKI

ZOMER IN MARIJA BISTRICA

Čakovec 25/06 - 02/08

Marija Bistrica 25/06 - 05/08

Fotografie: Rudi Grula

Archief: VVV Marija Bistrica

Het stadje Čakovec is de adellijke familie Zrinski dankbaar, omdat hun bewind in deze streken een aanzienlijke economische en culturele bloei inhield. Daarom wordt in Čakovec een cultureel zomerprogramma gehouden ter ere van de familie Zrinski. Behalve concerten, toneelvoorstellingen en exposities die in de zomer kunnen worden bezocht, is misschien wel de grootste publiekstrekker de wisseling van de wacht van de Zrinski garde, die zich iedere zaterdag afspeelt voor de “adelaar”, een standbeeld van Nikola Zrinski. De cultuurzomer eindigt op de feestdag van de Maagd van de Engelen, ofwel Porcijunkula, de belangrijkste kermis van de streek, wanneer het volk samenkomt voor concerten, presentaties van oude ambachten, kunstenaarskolonies, wedstrijden boogschieten en paardenrennen.

Deze al twintig jaar ononderbroken traditie staat in direct verband met de feestdag van Maria van Bistrica, wanneer er concerten worden gehouden door culturele en kerkelijke muziekverenigingen uit Bistrica, er houtbewerkers aanwezig zijn en er allerlei optredens worden gehouden en tentoonstellingen worden geopend. Op hetzelfde moment worden ook de beursdagen gehouden en zijn er evenementen zoals de presentatie van oude gebruiken “Sporen van oude gebruiken” (Tragom starih običaja), de feestavond “De nacht van Bistrica” (Bistrička noć) en de wijd en zijd bekende nachtelijke processie met kaarsen. Gedurende de “Zomer” zijn er samenkomsten van culturele verenigingen, samenkomsten van bergwandelaars en wordt er van alles georganiseerd: een wandeling langs de bergwandelroute, competities tussen allerlei sportverenigingen, een fietstocht, brandoefeningen, workshops en theatervoorstellingen voor kinderen en feestavonden.

www.tourism-cakovec.hr

www.info-marija-bistrica.hr

84 84

www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


DE MOTIEVEN VAN PODRAVINA

INTERNATIONALE BOOTTOCHT MET BOTEN UIT HET MURAGEBIED

Koprivnica 01/07 - 03/07

Sv. Martin na Muri 07/07 - 09/07

Fotografie: Marijan Sušenj

Fotografie: Rudi Grula

De naïeve schilderkunst is een oorspronkelijke Kroatische stijl, die zich bezig houdt met motieven uit het dorpsleven en al zijn schoonheid. Dat is het leven in de dorpen van Podravina met zijn wijdse velden, bossen en akkers. Vanwege dit alles verandert Koprivnica in het eerste weekend van juli in een enorm grote expositieruimte, die geheel aan de naïeve kunst gewijd is. Honderd bekende schilders zullen in de openlucht schilderijen maken en zo wat van de schoonheid en het artistieke bereik laten zien waar deze schilderstroming bekend staat.

Begin juli vertrekken er ongeveer vijftig traditionele houten boten vanuit Bad Rad4ersburg in Oostenrijk. Ze varen vervolgens door door Slovenië richting Sv. Martin na Muri. Deze driedaagse ecologische en toeristische manifestatie is een ware attractie voor iedereen die wel een beetje van adrenaline, beschermde natuur en traditionele cultuur houdt. Door een veelheid aan entertainmentprogramma’s kunt u de Mura op een unieke manier beleven als vormer en schepper van een weelderige flora en fauna met bedreigde en zelfs uitgestorven soorten.

www.koprivnicatourism.com

www.svetimartin.hr

MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

85 85


BEVELEN ONDER DE LINDE Čazma/Miklouš 08/07 - 10/07

ZOMER BIJ DE PREHISTORISCHE MENS VAN KRAPINA Krapina, 07/08 - 28/08 (elke zondag)

Fotografie: Davor Kirin, Franjo Jagatić

Fotografie: Željko Kovačić, Jakov Radovčić

In juli vieren de inwoners van het plaatsje Miklouš en omgeving hun culturele tradities en oude gewoontes. Ze halen hun zorgvuldig bewaarde oude voorwerpen en klederdracht tevoorschijn, versieren de huizen en straten met traditionele versieringen en ontvangen hun gasten in een vrolijke stemming. De mannen tonen hun handigheid in de omgang met oude gereedschappen en de vrouwen bieden stroedels en ander gebak aan. Een feestelijke optocht voert iedereen naar de eeuwenoude linde, waaronder de dorpsoudste grappige bevelen uitdeelt. Die bevelen vormen vaak een commentaar op actuele gebeurtenissen, maar op een traditionele manier, om te laten zien hoe de mensen vroeger met hun problemen omgingen. Het bevel eindigt altijd met de oproep aan de jongeren om vrolijk te zijn en met zang en dans donkere gedachten te verjagen. De vrolijke stemming werkt aanstekelijk en doortrekt alle aanwezigen op die feestelijke dag.

Een van de meest indrukwekkende symbolen van het stadje Krapina is de prehistorische mens die hier is gevonden. Het is de trots van het stadje omdat het een bewijs vormt van de oude en rijke geschiedenis van de streek. Een bezoek aan Krapina is daarom tegelijk een bezoek aan een beroemde archeologische vindplaats, de wieg van de mensheid in deze regio. In augustus vindt op de straten van Krapina een gevarieerd programma plaats onder de naam Zomer bij de prehistorische mens van Krapina. Voor alle bezoekers is er vervoer met het populaire treintje vanuit Zagreb. Als ze in Krapina aankomen kunnen de gasten onder leiding van een gids de stad bekijken, op bedevaart gaan naar Trški vrh of een dagtrip maken naar de berg Strahinjčica. Op de vijf zondagen in augustus worden op de vindplaats Hušnjakovo thematische programma’s georganiseerd: Purgerska nedelja (Burgerzondag), Negda i denes (toen en nu), Nedelja krapinskog pračovjeka (Zondag van de prehistorische Krapina-mens), Etno nedelja (Etnozondag) en Festivalska nedelja (Festivalszondag).

www.tzbbz.hr www.cazma.hr

www.tzg-krapina.hr 86 86

www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


DAGEN VAN DE ADEL

ŠPANCIRFEST Varaždin 19/08 - 28/08

Gornja Rijeka 13/08 - 14/08

Archief: Vereniging Potkalnički plemenitaši

Fotografie: Siniša Sović

De adel, eens de hoogste maatschappelijke laag, wordt altijd in verband gebracht met een verfijnde smaak en goede manieren. Het leven van de adel van Gornja Rijeka werd gekenmerkt door waardigheid en een duidelijk gevoel voor schoonheid en rechtvaardigheid. Kom eens kijken of Gornja Rijeka aan de voet van de Kalnik nog altijd getooid is met een adellijk aureool. Weelderige jurken dansen op de geluiden van een wals op het adellijke bal en jongens en meisjes wedijveren erom wie het meest elegant is, want op het kasteel van Gornja Rijeka worden de meest adellijke man en vrouw gekozen. Ervaar de betovering van de toenmalige hoven, recht je rug en leef je in in de tijd toen blauw bloed alle deuren opende.

Ieder jaar komen er meer gasten naar Varaždin om daar met de bewoners op een “traditionele” manier hun vrije tijd te besteden: nonchalant slenteren door de straten van de stad, wat de bewoners van Varaždin španciranje noemen. Gedurende tien dagen verandert het stadje in een bont straatfeest, een stad vol lach en vrolijkheid. Op straat wemelt het van de musici, performers, acteurs en andere entertainers. Verder staat de hele stad in het teken van Kroatische tradities. Er zijn kramen vol producten van traditionele ambachten, toegepaste kunst, voedsel en drank gemaakt naar traditionele recepten en allerlei souvenirs. Tijdens het Špancirfest kun je in Varaždin makkelijk verdwalen. Je aandacht wordt in deze zee van creativiteit en fantasie steeds weer door iets anders getrokken en de tijd verstrijkt zonder dat je het door hebt. Je kunt de hele dag slenteren en er ineens achter komen dat het al avond is en dat je alweer naar bed moet.

www.plemenitasi.hr

www.spancirfest.com

MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

87 87


WAT ATEN ONZE VOOROUDERS (KAJ SU JELI NAŠI STARI)

RENAISSANCEFESTIVAL Koprivnica 03/09 - 05/09

Vrbovec, 26/08 - 28/08

Fotografie: Dražen Breitenfeld

Fotografie: Marijan Sušenj

Het binnenland van Kroatië staat bekend om zijn keuken. Ieder stadje heeft zijn eigen traditionele recepten en speciale bereidingswijzen. Het stadje Vrbovec presenteert eind augustus zijn traditionele culinaire aanbod in het kader van het evenement Wat aten onze voorouders. De hele stad ruikt die dag naar traditionele gerechten die met liefde zijn bereid en die de bezoeker voor altijd zullen bijblijven. De bewoners van Vrbovec wedijveren onderling in het bereiden van de beste traditionele maaltijd. Een en ander wordt natuurlijk opgeluisterd met sportwedstrijden en een muzikaal programma.

Aan de stadsmuren van het oude stadje Koprivnica speelt zich in september een waar historisch spektakel af. Ridders slijpen hun zwaarden in hun tenten en strijden om de hand van een maagd, jagersvalken doorkruisen het luchtruim en voeren de bevelen van de valkenier uit, handelaars en ambachtslieden prijzen uit volle borst hun waar aan die bestaat uit allerlei handwerk en voorwerpen die typisch zijn voor het verre verleden. Door de straten trekken de onweerstaanbare geuren van de renaissancekeuken, exotische specerijen die eens werden genuttigd. De enige regel die geldt op dit Renaissancefestival, is dat niets mag verraden dat we ons eigenlijk in de 21ste eeuw bevinden.

www.vrbovec.hr

www.koprivnicatourism.com

88 88

www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


WEEK VAN DE KAJKAVISCHE CULTUUR

KELTISCHE NACHT Sisak 04/09

Krapina, 04/09 - 11/09

Fotografie: Igor Palotay

Fotografie: Željko Frankol

Als de septembermaan aan zijn nieuwe cyclus begint en de nacht over Sisak valt, zou een toevallige bezoeker kunnen denken dat hij in een gat in de tijd is gevallen, vele eeuwen terug. Het verre verleden waarin vlotten over de rivier Kupa voeren en ridders en feeën door de straatjes van Sisak trokken. Wees niet bang, het is slechts een voorstelling. De rivier vormt het podium voor een één uur durende voorstelling, waarin Sisak zijn verleden weer tot leven brengt. Over de Kupa vaart een vloot van vijf vlotten, twintig bootjes en driehonderd drijvende fakkels. Vanaf de vaartuigen worden beelden uit het leven van de Kelten en de Romeinen getoond. Alle vaartuigen zijn versierd met fakkels en andere decoraties en de kijker wordt door de voorstelling geleid door een stem uit een speaker die staat opgesteld op de oever van de Kupa, waar ooit de Kelten leefden.

Gedurende deze zeven dagen kunnen bezoekers van Krapina zelf nagaan hoe levend en actueel de cultuur van het kajkavische dialect vandaag de dag nog is. Je kunt een exposities bezoeken met de naam Kaj u riječi,slici, pjesmi i plesu (Kajkavisch in woord, beeld, zang en dans)en Kaj najmlajši je najslajši (Het jongst Kajkavisch is het best). De exposities laten zien dat de kajkavische cultuur een wezenlijk onderdeel is van de geschreven cultuur van Kroatië, van beeldende poëzie en talloze verhalen. Krapina zal die dagen ook gastheer zijn van de beurs Gde se još to kupiti more (Waar je dat nog kan kopen), en de sfeer zal worden opgeluisterd door een concert met twintig nieuwe kajkavische liederen. Dit is slechts een klein deel van het programma dat zal worden gehouden op het plein Trg Ljudevita Gaja, in de stadsgalerie van Krapina, in het evolutiemuseum Hušnjakovo en in de festivalzalen. Maar alleen al een wandeling door de stad dompelt je onder in de bekende gastvrijheid van Zagorje.

www.sisakturist.com

www.tzg-krapina.hr

MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

89 89


HERFST VAN VOLODER

INTERNATIONAAL KANTFESTIVAL

Popovača 11/09 - 12/09

Lepoglava 22/09 - 25/09

Fotografie: Zdenko Cvetko

Fotografie: B. Težak

Als de eerste druiventrossen worden geoogst in de wijngaarden, begint de Herfst van Voloder. Al 41 jaar lang viert men hier het begin van de druivenoogst op dezelfde manier. Ook dit jaar is er een wijnbeurs, waar folkloregroepen uit heel Kroatië optreden. Er wordt een expositie ingericht met foto’s, gereedschappen voor wijnbouw en fruitteelt, klederdracht en allerlei handgemaakte producten. In het avondprogramma is ook gedacht aan de jeugd. Er zullen populaire sterren optreden en een groot vuurwerk markeert het einde van het evenement. Wij bevelen alle ware wijnliefhebbers een bezoek aan Voloder van harte aan. Kom in september en doe mee aan de viering van de geneugten van de wijn.

Men neemt aan dat de Paulinisten, de witte broeders, enkele eeuwen geleden het kant naar de Kroatische gebieden brachten. De inwoners van de dorpen herkenden de kwaliteit en schoonheid van deze stof meteen en begonnen met kant te werken. Daarmee startten ze een traditie die tot op de dag van vandaag voortduurt. Ze zijn trots op hun vaardigheden met kant en op het feit dat het door UNESCO op de lijst van immaterieel wereldcultuurerfgoed is gezet, en willen dat tonen op het Internationaal Kantfestival, dat in september wordt gehouden. Op dit festival wordt de etnografische waarde van kant belicht. Hoewel de bezoekers kant uit heel Europa kunnen bewonderen, bijvoorbeeld uit Hongarije, Slovenië, België, Estland en Spanje, blijken de oorspronkelijk Kroatische producten, zoals het kant uit Lepoglava en van Pag, Sv. Marija en Hvar, extra in de smaak te vallen.

www.popovaca.hr

www.lepoglava-info.hr

90 90

www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


BAROKAVONDEN VAN VARAŽDIN

DAGEN VAN JELAČIĆ

Varaždin 23/09 - 03/10

Zaprešić 02/10 - 17/10

Fotografie: Helena Huet

Fotografie: Dražen Breitenfeld

De concerten in het kader van de Barokavonden van Varaždin nemen ons mee naar een verleden van enkele eeuwen terug, toen deze muziek een zeer esthetische kunstvorm was. De vele concerten van gerenommeerde binnen- en buitenlandse ensembles brengen een moderne interpretatie van barokmuziek ten gehore en geven een romantische sfeer aan deze barokstad. De avonden hebben ook een belangwekkend karakter vanuit musicologisch perspectief; er wordt vaak een recent ontdekt werk gespeeld of een stuk dat niet eerder is uitgevoerd, waarvan de ware glans nu pas ontdekt wordt. De Barokavonden hebben door de moderne interpretatie van reeds bekende werken een solide reputatie opgebouwd in de wereld van de barokmuziek. Wanneer de snaren van de viool en de cello worden beroerd door de strijkstok, wordt de fantasie elke keer weer geprikkeld en begint er een lange muzikale reis.

Josip Jelačić was een Kroatische ban (onderkoning) wiens naam symbool staat voor het Kroatische verlangen naar vrijheid en onafhankelijkheid van de imperialistische veroveraars. Na een turbulent leven, gewijd aan de landsbelangen, werd hij na zijn dood in 1859 opgebaard in de kapel Sv. Josip in Zaprešić. Daarom viert Zaprešić op de Dag van de Stad het leven en werk van deze gigant. Als onderdeel van de manifestatie gedenkt men in mei zijn sterfdag en in oktober zijn geboortedag. Er worden dan een reeks culturele en sportieve evenementen gehouden, naast ander amusement en de traditionele ondernemersbeurs. Bezoekers kunnen ook het Nieuwe Hof van Jelačić (Novi dvori Jelačićevi) bezoeken, een goed voorbeeld van de manier waarop cultureel erfgoed kan worden gerestaureerd. www.zapresic.hr

www.vbv.hr

MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

91 91


KASTANJEFEEST “KESTENIJADA” Hrvatska Kostajnica 08/10 - 10/10

ASSITEJ Čakovec 10/10 - 14/10

Fotografie: Antun Pavičić

Fotografie: Mario Jakšić

Er is geen kastanjegerecht dat ontbreekt op het kastanjefeest kostajnička kestenijada. Maar behalve dat je er van alles kunt proeven, zoals gebakken en gekookte kastanjes of toetjes van kastanjepuree, kun je ook meedoen aan het kastanjerapen. Hier kun je samen met anderen door kastanjebossen lopen onder gezang; alles wat bijdraagt aan een goede stemming is aanwezig.

Eens per jaar is het stadje Čakovec de gastheer van toneelspelers die hun leven hebben gewijd aan het meest dankbare, maar ook meest veeleisende publiek: kinderen. Kinderen vergeten alles wat hun hoofdjes vermoeit voor een uur of twee wanneer de beste ‘kinderacteurs’ een voorstelling uitvoeren. In de vijf dagen die alleen voor hen bedoeld zijn, heerst in Čakovec een uiterst vrolijke sfeer vol speelsheid en gelach, die ook aanstekelijk werkt op de volwassenen. Neem de kinderen mee uit en geniet van toptheater samen met de vele kinderen van Međimurje.

www.hrvatska-kostajnica.hr

www.assitej.hr www.czk-cakovec.hr

92 92

www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


PADDENSTOELEN ZOEKEN IN STUBAKI Stubičke Toplice, 15/10

ST. MAARTENS WIJNFEEST REGIO ZAGREB Dugo Selo, Samobor, Sv. Ivan Zelina, V. Gorica, Jastrebarsko 11/11

Fotografie: Zrinka Košić

Fotografie: Nada Kozić

De traditionele bijeenkomst van paddenstoelenzoekers op de Gljivarijada in Stubaki is een niet te missen evenement geworden voor alle liefhebbers van paddenstoelen. Bezoekers kunnen genieten van een verblijf in de vrije natuur en een ontspannen gezelschap met gezang. Met een speciaal toeristisch treintje komen mensen voor de dagtrip aan in Pila, waar men er in een vrolijke stemming op uit gaat om paddenstoelen te zoeken. De resultaten van een dag lang zoeken en plukken worden tegen de avond gedetermineerd en de hele manifestatie eindigt met een lezing van expert Mladen Strižak en een vrolijk paddenstoelenetentje.

In november verandert op St. Maarten de most in wijn. De populaire Martinje is de feestdag van de wijn. Het is een gewoonte die diep geworteld is in de tradities van het noordwestelijke deel van Kroatië en die ook vandaag de dag nog op speciale wijze wordt gevierd. In de regio Zagreb viert men Martinje in veel van de dorpen en steden. Onder hen onderscheiden zich vooral Dugo Selo, waarvan St. Maarten de schutspatroon is, Samobor, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica en Jastrebarsko.

www.stubicketoplice.hr

www.tz-samobor.hr www.tzvg.hr www.dugoselo.hr www.tz-zelina.hr www.tzgj.hr

MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

93 93


MIJNWERKERSDAGEN VAN IVANEC

KERSTVERHAAL IN ČAZMA

Ivanec 02/12 - 04/12

Grabovnica 19/12/2011 - 15/01/2012

Fotografie: Branko Težak

Archief: VVV provincie Bjelovar-Bilogora

De Mijnwerkersdagen van Ivanec wijzen met hun programma op het belang van het bewaren van het culturele erfgoed van Ivanec en de educatie van jongere generaties daarin. De tentoonstelling waar oude mijnwerkersvoorwerpen worden getoond biedt daarvoor een mooie kans. Zo kan iedereen zich ervan overtuigen dat onze voorouders een zwaar leven hadden. De tentoonstelling wordt aangevuld met werken van kinderen over het thema mijnwerkers en met mijnwerkersbeelden. Toch is het aantrekkelijkste deel van het evenement de optocht van de historische legereenheid het Mijnwerkersbataljon van Ivanec, dat de gasten onthaalt en ervoor zorgt dat iedereen plezier heeft.

Alle kerstverhalen zijn romantisch en leerzaam, vooral als je gast bent van de familie Salaj in Grabovnica. De familie Salaj bereidt namelijk in de kersttijd een speciale lekkernij voor alle liefhebbers van de echte kerstsfeer! In die tijd is hun erf verlicht met honderdduizenden veelkleurige lichtjes, die met elkaar een fantastische kleurenspel vormen voor iedere bezoeker. De kerststal, de kribbe en de kerstverlichting over het hele erf bieden u ‘s nachts het onvergetelijke gevoel in een sprookjeswereld te zijn beland, de wereld van een echt Kroatisch kerstverhaal. www.tzbbz.hr www.cazma.hr www.salaj.net

www.ivanec-turizam.hr

94 94

www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


SL AV O N I Ë


ŠOKAČKO SIJELO Županja 25/02 - 08/03

FESTIVAL VAN DE DOCUMENTAIRE ROCKFILM „DORF” Vinkovci, 04/03 - 07/03

Fotografie: Franjo Andrašević

Archief: VVV provincie Vukovar-Srijem

Alle inspanningen van het stadje Županja om het onschatbare culturele erfgoed van de Šokci (inheemse bevolking) te behouden, staan centraal tijdens dit evenement, gebaseerd op de rijkdom en weelde van de Slavonische traditie. Op straat vindt je prachtig gedecoreerde koetsen, alsof ze zo uit het museum zijn gestolen. Trotse koetsiers, gekleed in de mooiste Slavonische klederdracht, mennen de paarden. De speciale optocht, die altijd een attractie is voor de gasten, waar ze ook vandaan komen, houdt zich nauwkeurig aan de passende tradities en gewoonten. Er is rakija (brandewijn) en Slavoons varkensvlees. Folkloregroepen uit binnen- en buitenland vullen het bonte programma aan tot een geheel dat niemand wil missen.

Net zoals muzikale documentaires beeld en geluid op een ideale manier verbinden, verbindt DORF de liefhebbers van film en van muziek. In de inspirerende setting van het stadje Vinkovci vindt het onconventionele Festival van de documentaire rockfilm plaats. Er zijn films uit binnen- en buitenland en een bonte verzameling van genres en innovatieve films over muzikale idolen, die niet alleen de kenners, maar ook gewone liefhebbers in verrukking zullen brengen. Er zijn ook dit jaar weer tal van workshops, exposities, boekpromoties en natuurlijk concerten. www.dorf-vk.com

www.tz-zupanja.hr

96 96

www.croatia.hr SLAVONIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


IN DE SPROOKJESWERELD VAN IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ

IN DE VOETSPOREN VAN DE PANDOEREN VAN VON DER TRENCK

Slavonski Brod, 18/04 - 24/04

Kutjevo, mei

Fotografie: Josip Perčević

Fotografie: Zlatko Burivoda

Ivana Brlić Mažuranić, Kroatisch schrijfster van de prachtigste kindersprookjes, woonde een deel van haar leven in Slavonski Brod. Daarom viert men hier ieder jaar haar geboortedag in een feest van speelse fantasie. Een week lang, zolang als het evenement duurt, is de hele stad het brandpunt van de kinderwereld en workshops op het gebied van literatuur, beeldende kunst en fotografie. Dit kinderevenement begint met een voorstelling op het Plein van Ivana (Ivanin trg), voor het huis waar de schrijfster woonde. Het eindigt met het teruggeven van de sleutels van de stad aan de burgemeester en een toneelopvoering in basisschool Ivana Brlić Mažuranić, de school die door het hele land bekend is als de bonte school, want zowel op de binnenmuren als de buitenmuren zijn er personages uit Ivana’s sprookjes geschilderd.

De bewoners van het stadje Kutjevo laten geen kans onbenut om te feesten met hun gasten. In dat licht dient ook de herdenking van het bezoek van keizerin Maria Theresia in 1741 te worden gezien. De eer die zij daarmee aan het stadje gaf zijn de bewoners nog niet vergeten en ze herdenken dat met een grote voorstelling die ons drie eeuwen in de tijd mee terug neemt. Er gaat een feestelijke optocht van historische bataljons door het stadje, begeleid door een blaasorkest en met deelname van allerlei culturele verenigingen. Voor het kasteel wordt een toneelspel opgevoerd dat een nog betere kijk geeft op hoe het er in die tijd toeging. www.tz-kutjevo.com

www.slavonski-brod.hr

SLAVONIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

97 97


DE JAARLIJKSE LENTEPROCESSIE „KRALJICE” (LJELJE) Gorjani, 23/05

KROATISCH FESTIVAL VAN DE EENMINUUTSFILM Požega 28/05 - 29/05

Archief: VVV provincie Osijek-Baranja

Fotografie: D. Mirković

De traditie van ljelje, dat in Gorjani op Pinksteren gehouden wordt, dateert al van het begin van de vorige eeuw. Een gezelschap van dorpsmeisjes verkleed in kostuums van koningen en koninginnen gaan naar de de heilige mis, waarna ze voor de kerk de kolo-dans onder begeleiding van tambura-spelers opvoeren. Van de kerk gaan ze in optocht door het dorp en bezoeken de huizen waar ze uitgenodigd worden. De Ljelje verspreiden een goed humeur, gelach en gezang door het dorp. Gewoonlijk worden ze begeleid door een muzikant, een doedelzakspeler, en twee mannelijke “bedelaars”. Als we de hedendaagse ljelje vergelijken met die uit het begin van de 20ste eeuw, is er geen noemenswaardig verschil te bemerken.

Een speciale uitdaging voor filmmakers is het formaat eenminuutsfilm. Een dergelijk formaat vereist een aanzienlijke inspanning in het uitdenken en de uitvoering van een idee. In niet meer dan een minuut moet een film alle elementen hebben die een verhaal kenmerken: een plot, een climax en een ontknoping. Ook amateurs die niet de middelen hebben een grotere film te maken, maar misschien wel het talent daarvoor, voelen zich vaak aangetrokken tot de eenminuutsfilm. Een verzameling films van alle soorten genres, thematieken en boodschappen, die slechts gemeen hebben dat ze een minuut duren, kunt u bekijken in Požega op het Festival van de eenminuutsfilm, een festival dat de laatste jaren buitengewone waardering in de rest van de wereld heeft verkregen.

www.tzosbarzup.hr www.crominute.hr

98 98

www.croatia.hr SLAVONIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


REIDANS VAN SLAVONSKI BROD (BRODSKO KOLO)

LENTE VAN ORAHOVAC

Slavonski Brod, 28/05 - 12/06

Orahovica 30/05 - 05/06

Fotografie: Darko Janković

Fotografie: Kristijan Toplak

Slavonski Brod staat bekend om zijn tradities, waaronder de bekendste zeker de Brodsko kolo is. Vroeger werd tijdens de Dag van de heilige Stipan Brođan op het centrale plein de grote Brodsko kolo gedanst, een reidans die niet zelden werd gevormd door honderden met elkaar verbonden handen van prachtig geklede jongens en meisjes. Ook vandaag de dag leeft de stad voor deze kolo, maar het programma dat naar aanleiding van deze traditie is opgesteld, is een beetje anders. Bezoekers kunnen diverse etnografische en kunsttentoonstellingen, kindershows, een taart- en gebakbeurs, een koetsenschouw bezoeken en/of de paardenrennen bekijken. Door de hele stad klinkt muziek van de diverse podia waar koren en folkloregroepen optreden. Een echte publiekstrekker is de verkiezing van de Miss Kroatië in Klederdracht. Bied een ander je hand, houd stevig vast en laat niet toe dat de Brodsko kolo wordt doorbroken.

Op het meerdaagse evenement Lente van Orahovac opent het stadje Orahovac zijn deuren voor bezoekers uit de hele wereld. Deze gelegenheid markeert het begin van het toeristische seizoen in Orahovac. Het programma is divers, er is voor elk wat wils. Sportliefhebbers kunnen zich verheugen op een zaalvoetbaltoernooi en een kegeltoernooi. Cultuurliefhebbers kunnen hun plekje vinden bij een van de toneelvoorstellingen. Publiek dat voor de muziek komt kan terecht bij optredens van folkloregroepen en concerten van Kroatische pop- en rocksterren. www.orahovica.hr

www.brodsko-kolo.com

SLAVONIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

99 99


GRAND PRIX KUTJEVO Kutjevo juni

MEEZINGER VAN BARANJA (BARANJSKI BEĆARAC) Draž, 05/06 - 06/06

Fotografie: Zlatko Burivoda

Fotografie: Antonio Sobol

De Grand Prix Kutjevo is een internationaal springtoernooi. De lange traditie in het fokken van raspaarden, gevoegd bij de topruiters die aantreden, maken dit toernooi uiterst populair en zeer goed bezocht. Ruiters uit Hongarije, Oostenrijk, Slowakije, Slovenië en Duitsland zeggen dat ze zich altijd speciaal verheugen op hun komst naar het toernooi in Kutjevo. Daarom proberen ook de buitenlandse deelnemers de gunst van de jury en het publiek te veroveren en de hoogste waarderingscijfers te krijgen. Wegens de gracieuze bewegingen en de harmonie tussen paard en ruiter grenst deze tak van paardensport aan kunst en de Grand Prix van Kutjevo vormt een ideale gelegenheid om dat zelf eens te komen bekijken!

De mensen uit de streek Baranja staan erom bekend dat elke bijeenkomst bij hen een feest is. Geen enkel feest in Baranja is saai. Een bewijs daarvoor is de Baranjski bećarac in het plaatsje Draž. Naast optredens van talrijke folkloregroepen, de gezamenlijke uitvoering van een volksdans en een overvloedige dis vol voedsel en drank, worden in Draž ook Miss- en Misterverkiezingen gehouden en kun je modeshows bijwonen of exposities bezoeken met handgemaakte producten, antiek meubilair, oude gereedschappen en raadselachtige voorwerpen van grootmoeders zolder. Een pure voltreffer als je je interesseert voor de tradities van de streek Baranja. Maar ook een groot feest natuurlijk!

www.tz-kutjevo.com

www.draz.hr

100 100

www.croatia.hr SLAVONIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


CULTUURZOMER VAN SLATINA

ZOMER VAN PAKRAC

Slatina, 05/06 - 28/08 (elke zondag)

Pakrac 14/06 - 01/07

Fotografie: Robert Turkalj

Archief: VVV Pakrac

De zomergasten van het stadje Slatina zullen versteld staan van de diversiteit van de culturele evenementen, die Slatina gedurende de zomer veranderen in een ware schatkist van cultuur. Op de straten en in de parken spelen zich programma’s af, die de stad een nieuw uiterlijk verschaffen en iedereen die het bijwoont zal een nieuw gevoel krijgen voor de verhouding tussen kunst en cultuur. Het geheim van dit succes is diversiteit. Slatina biedt voor elk wat wils: er zijn toneelvoorstellingen, concerten, filmvertoningen, exposities, demonstraties van oude ambachten en culinaire specialiteiten. De onlangs gepubliceerde cultuurtoeristische gids maakt je wegwijs in al deze activiteiten.

Pakrac viert zijn middeleeuwse erfgoed met de multimediale manifestatie Zomer in Pakrac. Behalve toneelvoorstellingen en allerlei soorten concerten zijn er sportevenementen, zoals fietstochten, zaalvoetbalwedstrijden, een mountainbikemarathon door de bergen of een seminar in de vechtsporten. Het staat allemaal in het teken van de middeleeuwen, toen in Pakrac de tempeliers en de Johannieten verbleven. De stad heeft ook een belangrijke economische rol vervuld, omdat het als eerste en enige in het Kroatië van die tijd munten mocht slaan. www.pakrac.hr www.tz-pakrac.hr

www.slatina.hr

SLAVONIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

101 101


DE LIEDEREN VAN PODRAVINA EN DRAVA-GEBIED

FESTIVAL “ĐAKOVAČKI VEZOVI” (BORDUURWERK VAN ĐAKOVO)

Pitomača, 17/06 - 18/06

Đakovo, 18/06 - 03/07

Fotografie: Kristijan Toplak

Fotografie: Željko Brzica

Het prachtige landschap van Podravina en de liefde van de mensen aldaar voor hun streek zijn vaak bezongen in de verzen van de plaatselijke dichters. En ook componisten uit die streek hebben de mooiste volksmelodieën voor ons achtergelaten. Dit Muziekfestival vormt een niet te missen kans om het rijke muzikale en poëtische erfgoed van de streek te leren kennen. Gedurende twee avonden in juni betreden de grootste muzikale talenten van de streek het podium in Pitomača. De eerste avond treden de wat minder bekende artiesten op en de tweede avond zullen groepen en solisten optreden die al een grote reputatie genieten.

Đakovo viert ‘s zomers een lange en rijke traditie. Tijdens de unieke julimanifestatie worden in Đakovo drie verschillende soorten culturele traditie van Slavonië gepresenteerd. Ten eerste folklore, waar bezoekers kunnen genieten van vele muzikale programma’s. Ten tweede gastronomie, waar de hoogtepunten worden gevormd door de beroemde fiš-paprikaš (een soort vispot) en de heerlijke Slavonische vleesgerechten čobanac (vleespot) en đakovački kulen (pittige worst). En ten derde de paardenfoktraditie, die in alle pracht wordt gepresenteerd op de paardenrenbaan van Đakovo. Ook dit jaar zullen de liefhebbers van de cultuur en historie van Slavonië en Baranja met duizenden tegelijkertijd kunnen genieten van de klederdracht, muziek, dans en tradities waar men in deze streek bijzonder trots op is. En iedereen kan meedoen aan de bonte en feestelijke optocht.

www.pitomacafestival.hr

www.tz-djakovo.hr

102 102

www.croatia.hr SLAVONIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


ZOMER VAN VALPOVO

DE ZOMERNACHTEN VAN OSIJEK

Valpovo 19/06 - 25/06

Osijek 25/06; 30/07 en 27/08

Fotografie: Predrag Matijanić

Archief: VVV Osijek

In de zomer barst heel Slavonië van het plezier en van de feesten. In de laatste week van juni doet ook Valpovo hier volop aan mee. Gedurende deze zeven dagen biedt Valpovo al 42 jaar lang een podium aan verschillende verenigingen van amateurkunstenaars. Zo zal er door de straten een schouw van folkloristische paardenkoetsen worden gehouden en zullen er zangkoren en amateur-zangers optreden. Maar een feest is geen feest in Slavonië als er geen overvloedig banket is met traditionele gerechten en drankjes. Dit alles garandeert een euforische stemming bij alle bezoekers die met een open hart naar Valpovo komen om er te genieten van de rijke tradities van dit bijzondere stadje.

De Zomernachten van Osijek eindigen met een feest voor alle leeftijden en smaken. Door de hele stad zijn er tal van opvoeringen, van muziek tot toneel, voor zowel jong als oud. In de restaurants worden de bekende Slavonische gerechten bereid. Vergeet ook vooral niet om een heerlijke wandeling langs de rivier de Drava te maken. Kom langs en overtuig je ervan dat de spreekwoordelijke Slavonische gastvrijheid ook vandaag de dag nog bestaat! www.tzosijek.hr

www.valpovo.hr www.tz-valpovo.com

SLAVONIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

103 103


CULTUURZOMER VAN OSIJEK

OOGST EN DORSEN IN HET VERLEDEN

Osijek 29/06 - 21/07

Županja juli

Fotografie: Marin Franov

Fotografie: Zvonimir Tanocki

Het Fort van Osijek, dat eens het toneel vormde van roerige historische gebeurtenissen, verandert deze zomer in een podium met een kwalitatief hoogstaand artistiek programma. De manifestatie Cultuurzomer van Osijek speelt zich af op de straten en de pleinen. Zo zal de barokke stad opgeluisterd worden door talloze toneelvoorstellingen, performances, tentoonstellingen, concerten en film- en literatuuravonden. Natuurlijk wordt er een speciaal accent gelegd op het voorstellen van kunstenaars uit Osijek zelf. Maar er zijn ook optredens aangekondigd van gasten uit binnenen buitenland.

De oogst en alles wat daarmee samenhangt greep altijd al diep in in het culturele leven van Slavonië. Zo diep, dat het zelfs een symbool is geworden voor het werkende leven van de mensen van deze streek. Daarom is het altijd mooi evenementen bij te wonen die niet alleen het zware leven benadrukken, maar ook de schoonheid van de oogsttradities. Zo kunnen bezoekers van Županja in juli de klederdracht bewonderen die voor dat werk bedoeld is en het voedsel en de drank proeven die bij die tijd van het jaar horen. Naast een presentatie van de oogsttradities, worden er tijdens het evenement allerlei soorten handwerk tentoongesteld, afkomstig uit verschillende regio’s. Bezoekers kunnen zich ook laten rondrijden met paard en wagen. Bezoek Županja en laat je inspireren door de geest van deze hardwerkende mensen.

http://ljetokulture.osijek.hr/

www.tz-zupanja.hr

104 104

www.croatia.hr SLAVONIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


FEEST VAN DE VIS

HET DORP MILHOLJAC

Slavonski Brod 01/07

Donji Miholjac 09/07 - 12/07

Fotografie: Danko Dorić

Fotografie: Melia Vidaković

De Fiš, een pikante vissoep, is één van de gastronomische symbolen van Slavonië. Het is één van die gerechten je tijdens een bezoek aan Slavonië gewoon moet hebben geproefd. Indien je juist begin juli in Slavonski Brod bent, kun je de geuren langs de ooevers van de rivier de Sava opsnuiven. Deze onweerstaanbare geuren leiden naar de plaats waar de grootste meesters in het maken van de Fiš bij elkaar komen om ter plekke te bewijzen wiens Fiš-recept beter is. Op de Fišijada van Slavonski Brod verzamelen zich tot wel 150 deelnemers, maar de bezoekers genieten eigenlijk nog het meest van deze vriendelijke culinaire wedstrijd. De sfeer wordt verder vervolmaakt door de wijn uit Slavonië en vrolijke tamburamuziek.

Donji Miholjac is gedurende vier dagen de thuishaven van de traditionele Schouw van de Slavonische Folklore. Op de straten van dit stadje verzamelen zich culturele verenigingen uit Slavonië en andere delen van het land. Het is een zeldzame kans om zoveel verschillende folkloregroepen bijeen te zien. De optocht en de optredens van deze verenigingen lokken u met hun vrolijkheid, plezier, zang en dans en exposities van schilderijen en etno-tentoonstellingen. En dat alles om wat te laten zien van het eenvoudige en mooie leven zoals dat eens was. En natuurlijk ontbreken ook de bekende culinaire lekkernijen niet waar Slavonië bekend om staat. www.tz-donjimiholjac.hr

www.tzgsb.hr

SLAVONIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

105 105


CULTUURZOMER VAN POŽEGA Požega 15/07 - 15/08

ROKOVO Virovitica 05/08 - 16/08

Fotografie: D. Mirković

Fotografie: Boris Kozjak

De promenade van de Oude Stad is zeer geliefd bij de wandelaars van het stadje. Vooral in juli en augustus, wanneer deze zone een veelheid aan culturele evenementen biedt, zoals concerten en toneeluitvoeringen. Tijdens de wandeling kun je genieten van de geluiden van de klassieke muziek, even bij een popconcert blijven hangen, een tentoonstelling bezoeken of een toneeluitvoering bekijken. De climax van de Cultuurzomer van Požega is het Festival van de moderne Kroatische literatuur, waarbij een tiental gerenommeerde auteurs hun werk presenteren en een bloemlezing maken met behulp van het publiek.

De heilige Rochus (Sveti Rok) is schutspatroon van de stad Virovitica. Daarom hoeft het niet te verwonderen dat dit stadje op zijn naamdag, 16 augustus, de Dag van de Stad viert en die dag als het middelpunt van een meerdaagse manifestatie viert, die ze Rokovo noemen. De bewoners van Virovitica zeggen dat Rokovo van jaar tot jaar groeit. Eens was het evenement niet meer dan een bescheiden beurs, vandaag de dag is het programma uitgegroeid in een waar marathonfeest. Hier heerst die dagen puur plezier en het culturele programma en de sportwedstrijden rechtvaardigen die atmosfeer volkomen. Rokovo verenigt op een aanstekelijke manier oud en nieuw. Maak kennis met de rijkdom van de tradities van Virovitica, maar vergeet ook de lol niet en vermaak je bij de optredens van de popsterren.

www.pozega-tz.hr

www.virovitica.hr

106 106

www.croatia.hr SLAVONIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


BEDEVAART OP DE DAG VAN MARIA HEMELVAART

VUKOVAR FILMFESTIVAL Vukovar 25/08 - 29/08

Aljmaš, 14/08 - 15/08

Fotografie: Antonio Sobol

Archief: Vukovar filmfestival

Duizenden en duizenden gelovigen gaan op 15 augustus, de feestdag van Maria Hemelvaart, op bedevaart naar Aljmaš, het bekendste Mariaheiligdom in de provincie Osijek-Baranja. De laatste jaren beleeft het de mooiste momenten in de vier eeuwen lange geschiedenis. De nieuwe kerk van MariaVisitatie (crkva Pohođenja Marijina), met het beeld van de Moeder Gods, die is gebouwd op de plaats waar eens de oude kerk stond, is, zo zeggen vele gelovigen, nog mooier dan de oude. Loop de onbeschrijfelijke spirituele ervaring niet mis die dit heiligdom biedt.

Er komt opnieuw een rivier van films aanstromen! De Donau verbindt op een symbolische manier alle landen waardoor zij stroomt en waarop zij invloed heeft. Het Vukovar filmfestival vertoont werken van een van de meest vitale filmculturen ter wereld, die van de landen aan de Donau. De films worden vertoond aan de oever van de Donau, of in de tuin van het huis van Nobelprijswinnaar Ružička. De aangename sfeer, de traditionele culinaire lekkernijen en de gastvrijheid van de gastheren nodigen uit tot vriendschap. Ze laten zien dat Vukovar en de Donau ‘iets’ hebben wat niet kan worden uitgedrukt in woorden. Het kan alleen worden beleefd.

www.svetiste-aljmas.hr

www.vukovarfilmfestival.com

SLAVONIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

107 107


INTERNATIONALE NACHT VAN DE VLEERMUIS

OLYMPIADE VAN OUDE SPORTEN

Papuk 27/08

Brođanci 30/08

Fotografie: Vlatka Dumbović

Fotografie: Marin Janković

Vleermuizen, zoogdieren die ‘s nachts boven onze hoofden cirkelen op zoek naar voedsel, zijn ook de hoofdrolspelers in veel horrorverhalen. We vergeten daarbij echter vaak dat ze ook ecologisch van groot belang zijn. Ze zijn namelijk een belangrijke indicator van hoe schoon het milieu is. In Kroatië leven er maar liefst 35 van de in totaal 45 in Europa voorkomende soorten, wat erop wijst dat de Kroatische lucht nog altijd tot de schoonste van Europa behoort. Een bijzonder groot aantal vleermuizen leeft in het natuurgebied Papuk waar ook de Internationale nacht van de vleermuis wordt gevierd. Bezoek Papuk, raak overtuigd van zijn schoonheid en bezoek een van de lezingen van de beste vleermuisdeskundigen over het intrigerende leven van de vleermuis.

Met welke sporten maten onze voorouders hun krachten? Dat staat niet in de geschiedenisboeken. Daarvoor moet je luisteren naar de verhalen van opa en oma. Of je bezoekt de Olympiade van Oude Sporten. De bewoners van Brođanci houden namelijk wedstrijden in allerlei sporten, die de herders beoefenden als ze op hun kudde moesten passen, of landbouwers in hun pauzes, of kinderen in hun spel. Het zijn sporten waarmee de jongens hun liefje probeerden te imponeren en de jongens uit het buurdorp probeerden af te troeven. Touwtrekken, steengooien vanuit de schouder, hoefijzerwerpen en zaklopen mogen vandaag de dag dan geen serieus karakter meer hebben, ze garanderen nog altijd een overvloed aan lol bij zowel deelnemers als toeschouwers.

www.pp-papuk.hr

www.tzobizovac.hr

108 108

www.croatia.hr SLAVONIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


HERFST IN BARANJA

FESTIVAL “DE GOUDEN SNAREN VAN SLAVONIË”

Beli Manastir september

Požega, 01/09 - 04/09

Fotografie: Ivica Bela

Fotografie: Foto Knajs

Baranja is in de herfst getooid in bonte herfstkleuren. Waar je ook naar toe gaat, rode, gele en bruine nuances beheersen het beeld. Dit is ook de tijd dat er zich uit de schoorstenen van de huizen in Baranja een verrukkelijk bedwelmende lucht verspreidt die uit de keuken komt. Er wordt ambachtelijke rakija (brandewijn) gestookt en de wintervoorraad wordt gebakken, gekookt en geconserveerd. Maar de volle weelde van de traditionele gerechten van Baranja kun je slechts op een plaats vinden – in Beli Manastir. Bekijk de kramen waar oude ambachten worden gepresenteerd en kies de ketel waaruit je wilt proeven. De aangename sfeer wordt vervolmaakt door tal van folkloregroepen die authentieke muziek van de streek ten gehore brengen.

Als u de ware Slavonische muziek wilt leren kennen, is dit festival het einddoel van uw zoektocht. De Gouden Snaren van Slavonië is namelijk een festival dat al zijn aandacht besteedt aan de muziek van de onafzienbare vlaktes, het geluid van tambura’s (soort tokkelinstrumenten) en liederen over geliefden, familie en vaderland. Met het festivalprogramma maak je een onvergetelijke reis door de lange muzikale traditie van Slavonië. Maar je komt ook in contact met de moderne muziek, die niet weg is te denken uit de hitlijsten op de radio. De Gouden Snaren van Slavonië combineert traditie en populaire muziek op een succesvolle manier en garandeert zo dat iedereen aan zijn trekken komt. www.pozeskifestival.hr

www.tzbaranje.hr

SLAVONIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

109 109


ZIJDE RUIST, DE NAAIMACHINES ZINGEN Podvinje, 03/09

DRUIVENPLUK IN ILOK Ilok 09/09 - 11/09

Fotografie: Josip Perčević

Fotografie: Sergio Gobbo

Zijde beleefde in Podvinje in de 19e eeuw gouden tijden. Ter ere van de toenmalige traditie van het weven van zijde, wat in Podvinje nog steeds aan de orde van de dag is, wordt er een volksfeest gehouden waar bezoekers kunnen zien hoe zijde vroeger werd behandeld. Meisjes met hoofddoeken, gekleed in zijden jurken verblinden door hun schoonheid en wie zou er niet willen meedoen aan de reidans waarmee de bewoners van Podvinje hun oprechte vrolijkheid uitdrukken? Behalve aan zijde is dit evenement ook gewijd aan andere gebruiken die het leven in Podvinje mooier maken. Uit een grote ketel stroomt onophoudelijk šljivovica (pruimenjenever) en er wordt voor de zoetekauwen ook jam gemaakt naar een oud recept van de streek. Podvinje weet echt het nuttige en het aangename te verenigen.

In het meest oostelijke deel van de Republiek Kroatië, het stadje Ilok, wordt vanaf 1962 traditioneel de Druivenpluk van Ilok gehouden, voortkomend uit het oude provinciale gebruik dat de boeren zich aan het begin van de oogst verzamelen om de wijngaard te bewaken (pudarina), het werk en de viering van een goed jaar en een goede oogst voor te bereiden en natuurlijk de onvermijdelijke samenkomsten in de wijngaarden te houden. Je kan naar het evenement reizen met een speciaal excursieprogramma “Traminac express” en genieten van culturele evenementen en entertainment, zowel overdag als ‘s avonds. Er zijn allerlei activiteiten, van oude gebruiken in de wijngaard, workshops met deskundigen, entertainment en promotie, tentoonstellingen en sportevenementen, tot folkloristische muziek en concertpodia; dit alles natuurlijk met bijbehorend eet- en wijnaanbod. De activiteiten spelen zich voor het grootste deel af in de oude stadskern en het kasteel.

www.tzgsb.hr

www.turizamilok.hr

110 110

www.croatia.hr SLAVONIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


HERFST IN VINKOVCI

OP BEZOEK IN OUDE TIJDEN

Vinkovci 17/09 - 19/09

Otrovanec 25/09

Fotografie: Darko Puharić

Fotografie: Kristijan Toplak

De bewoners van Vinkovci zeggen vaak: Wie eens de sfeer heeft geproefd van de Herfst van Vinkovci zal zeker weer terugkeren! En zo is het. Je kunt je moeilijk ontworstelen aan de sfeer van dit tiendaagse festival in Vinkovci. De hele stad viert feest met haar bezoekers en is ondergedompeld in zang en dans. De Herfst in Vinkovci is een presentatie van folklore, die niet alleen de Slavonische tradities koestert, maar ook de gewoontes en gebruiken van de andere delen van Kroatië. Zo wordt het gevierd dat de natuur ons in dit seizoen beloont voor het werk van een heel jaar. Hoe doordringender de lach en hoe luider het lied, des te groter is de dankbaarheid voor een geslaagde oogst. U kunt meedoen en de sfeer van het verleden in het heden beleven.

Hoewel er oude ambachten en tradities worden herdacht, viert de streek Podravina dit op een zeer moderne manier. Het evenement Op bezoek in oude tijden, waarmee de bewoners van de streek hun tradities vieren, lijkt namelijk meer op een interactief museum onder de heldere hemel. Er worden oude verhalen uitgebeeld waaraan het publiek actief kan deelnemen. Iedereen kan ervaren hoe men vroeger deeg kneedde, hoe de broodoven werd ontstoken of hoe pompoenpitten werden geperst. De schilders van de naïeve kunststroming van Podravina schilderen ter plaatse de landschappen van hun streek op glas, koetsen rijden af en aan en nodigen je uit voor een ritje, terwijl de tambura’s (soort tokkelinstrumenten) en cimbalen je voorbereiden op de onweerstaanbare reidans. Er zijn ook imkers, hoefijzerslagers, pottenbakkers... en nog veel meer: kom zelf kijken en laat je verrassen!

www.vk-jeseni.hr

www.pitomaca.hr

SLAVONIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

111 111


ROMBERGS MUZIKALE AVONDEN Belišće, 05/11; 12/11; 19/11 en 26/11; 03/12

Fotografie: Darko Jančikić

Sigmund Romberg is een van de belangrijkste componisten van het begin van de twintigste eeuw. Tijdens zijn verblijf in Amerika componeerde hij vele operettes en filmmuziek. Sommige daarvan werden mondiaal populair, zoals de film Witte sering (Bijeli jorgovan). Een van zijn muzikale medewerkers was George Gershwin. Een deel van zijn jeugd bracht Romberg door in Belišće en dat herdenken zijn medeburgers graag. Hoe ze hem eren kun je te weten komen door het evenement Rombergs muzikale avonden, dat geheel gewijd is aan de promotie van amateurtheater, te bezoeken. www.belisce.net

112 112

www.croatia.hr SLAVONIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


ZAGRE B


FIS AUDI WERELDBEKER „VIP SNOW QUEEN TROPHY” Zagreb, 04/01 en 06/01

REIS DOOR DE TIJD IN ZAGREB Zagreb 23/04 - 24/09

Fotografie: Studio Hrg

Fotografie: Ivan Vinković

De skiërs en skisters die strijden om de Worldcup noemen de wedstrijd in Zagreb vaak hun lievelingswedstrijd, deels vanwege de kwaliteit van de piste en deels vanwege de onvergetelijke atmosfeer. Die paar dagen van de Worldcup leeft heel Zagreb voor het skiën. Eromheen vindt een meerdaags feest plaats op het centrale plein, Trg bana Jelačića, en op enkele punten op de berg boven Zagreb. Dit alles maakt van de Worldcup in Zagreb een opwindend spektakel vol amusement. Toch is alle aandacht gericht op de wedstrijd zelf, zowel die van de mannen als de vrouwen, waar hard maar sportief wordt gestreden om de overwinning.

Zodra het aprilzonnetje door de laatste winterwolken breekt, begint er op de straten van Zagreb een reeks festivals, waarin je tot aan de herfst kennis kan maken met het verleden van de stad. In de straatjes van de bovenstad ontmoet je personages waardoor Zagreb beroemd is geworden – zangers van oude stadsliedjes, bohémiens, marktvrouwtjes uit de omgeving en vanaf het Zrinjevac-paviljoen klinken opnieuw de wals en de tango. Net zoals in oude films en foto’s uit de goede oude tijd! www.zagreb-touristinfo.hr myspace.com/zagrebackivremeplov

www.vipsnowqueentrophy.com

114 114

www.croatia.hr ZAGREB www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


FESTIVAL VAN ST. MARCUS

DE GEHEIMEN VAN GRIČ

Zagreb 25/04 - 20/05

Zagreb mei - juni, augustus - september

Fotografie: Luka Gusić

Fotografie: Nina Đurđević

De bovenstad van Zagreb vormt het politieke en administratieve centrum van het land. Er zijn daar, net als in het stadscentrum beneden, veel eeuwenoude locaties, die de hartslag van het culturele leven vormen. Talloos zijn de ruimten die bestemd zijn voor de hoge kunsten, vooral voor de muziek. Daarom hebben de organisatoren van het Festival van St. Marcus (Sveti Marko) besloten niet alleen al die concertruimten, maar ook de kerken te gebruiken om Zagreb en zijn gasten enkele dagen gevuld met virtuoze muziek te bieden. Zo zijn er ook voor dit jaar optredens aangekondigd van binnen- en buitenlandse solisten en ensembles, wiens uitvoeringen u ademloos zullen laten toehoren.

Het toeristisch aanbod in de stad Zagreb is verrijkt met een interessante nachtelijke tour door de Bovenstad Grič. De rondgang door de Bovenstad, die laat in de avond gehouden wordt, is bedoeld voor zowel bezoekers als inwoners van de stad Zagreb die de historische en mysterieuze kant van de hoofdstad van Kroatië willen leren kennen. De bezoekers doen actief mee aan verschillende toneelstukjes waarin gebeurtenissen uit het de geschiedenis van Zagreb worden nagespeeld. Sommige daarvan zullen de bezoekers kippenvel bezorgen en andere zullen de harten doen smelten. De tour is gebaseerd op historische gebeurtenissen, op gedeeltes uit romans van Marija Jurić Zagroka en op bekende stadslegendes. Het late tijdstip, de gekostumeerde gidsen en de acteurs die op een beeldende en interactieve manier gebeurtenissen uit het verleden van Zagreb toegankelijk maken, zorgen ervoor dat dit een heel speciale rondgang is.

www.festivalsvmarka.hr

www.katapult.hr www.zagreb-touristinfo.hr

ZAGREB www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

115 115


FESTIVAL VAN DE HOODSE FILM

ZOMER OP DE STROSS

Zagreb 22/05 - 28/05

Zagreb 25/05 - 05/09

Fotografie: archief JFF

Fotografie: Proglas

Zagreb is gastheer van een uniek filmfestival, het enige ter wereld dat met een rijk programma, filmprojecties, muziekevenementen en kennismaking met wereldberoemde redacteurs, producenten en acteurs de Joodse cultuur promoveert en de dialoog tussen volkeren stimuleert. Het festival wordt gehouden in de sfeervolle bioscoop „Europa“, een van de mooiste en oudste art bioscopen in de wijde regio. Liefhebbers van de Joodse film en cultuur kunnen de hele dag genieten van gratis vertoningen van de beste films, ‘s avonds ook met heerlijke muziek. Een veertigtal korte films, speelfilms en documentaires van hoge artistieke waarde staat op het programma. Alle filmvertoningen zijn voor de buitenlandse gasten voorzien van ondertitels. Erevoorzitter van het Festival van de Joodse film is Branko Lustig, producent van de twee met Oscars beloonde films ‘Schindler’s list’ en ‘Gladiator’.

In een van de meest romantische delen van de Bovenstad van Zagreb, de Strossmayerpromenade (Strossmayerovo šetalište), wordt een evenement gehouden in het kader waarvan de bezoekers elke dag gratis concerten van etno, jazz, soul, rock en andere muziekstijlen krijgen aangeboden en van harte welkom zijn in een comfortabele ruimte waarin zich een kunstenaarskolonie en andere bezienswaardigheden bevinden. Verder worden er in het kader van de Zomer op de Stross ook een aantal inmiddels traditionele activiteiten georganiseerd, zoals de viering van de halfjaarwisseling met vuurwerk, de Verkiezing van de mooiste bastaardhond en een modeshow door leerlingen van de Zagrebse school voor textiel en design. www.ljetonastrosu.com

www.jff-zagreb.hr

116 116

www.croatia.hr ZAGREB www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


FLORAART

CEST IS D’BEST

Zagreb 31/05 - 05/06

Zagreb 02/06 - 12/06

Archief: Floraart

Fotografie: Proglas

Langs de zuidoever van de rivier de Sava strekt zich een deel van Zagreb uit dat Novi (Nieuw) Zagreb wordt genoemd. Hele delen van Novi Zagreb worden verrijkt met zogenoemde “groene oases”. Een van die oases is Bundek, een meer omgeven door wandelpaden en een speeltuin voor de kinderen. Vanwege haar schoonheid is Bundek de perfecte locatie voor de internationale bloemententoonstelling FloraArt, waar een bonte verzameling aan kleuren en bedwelmende geuren is te vinden en een grote keuze aan sierbloemen te zien is.

Er is geen meter stadscentrum te vinden die niet gebruikt kan worden door straatartiesten. Deze vrolijke, prachtige mensen grijpen iedere gelegenheid om de voorbijgangers op te vrolijken. Sta even stil en lach je de tranen in de ogen om die maffe clown. Beloon hem met een v hij wijdt zijn leven aan het verspreiden van vrolijkheid. Of sluit je ogen en geniet van de muziek van straatmuzikanten. Of sta versteld van de buigzaamheid van het menselijke lichaam waarmee de acrobaat je overrompelt. Laat de jongleurs en vuurspuwers je met hun spektakels hypnotiseren of laat mimespelers en goochelaars de grenzen van je fantasie verplaatsen en wees niet karig met een oprecht applaus, en werp een muntje in de hoed. Al die straatartiesten zijn bij elkaar op Cest is d’best, het festival dat het centrum van Zagreb tien dagen lang omtovert in een vrolijke wereld van circus en straattheater. Nooit is de stad bonter en nooit hangt er een vrolijker sfeer dan wanneer de clowns en hun metgezellen uit alle delen van de wereld het bewind voeren over de straten.

www.floraart.net

www.cestisdbest.com

ZAGREB www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

117 117


EUROKAZ FESTIVAL Zagreb 15/06 - 25/06

T-MOBILE INMUSIC FESTIVAL Zagreb 20/06 - 22/06

Fotografie: Aglae Bory

Archief: T-Mobile INmusic festival

Theatergezelschappen uit de hele wereld komen al jaren naar het populaire Zagrebse theaterfestival Eurokaz. Je kunt er kennis maken met de nieuwste ontwikkelingen in het moderne internationale theater. Uitbundige producties, grandioze uitvoeringen en veel internationale samenwerkingsprojecten vormen de belangrijkste bestanddelen van dit internationaal gewaardeerde festival. Maar twijfel niet te lang over de voorstelling die je wilt zien, want er is geen tijd om te kiezen. Voor de meeste voorstellingen van Eurokaz worden er meer kaarten gevraagd dan er aanwezig zijn.

Het eiland van de Kroatische jongeren in het Jarun-meer in Zagreb, heeft zijn naam eer aangedaan. Gedurende drie dagen in juni wordt dit eiland bezocht door een leger jongeren dat goed vermaak en kwaliteitsmuziek zoekt en juist dit wordt door het T-Mobile INmusic Festival aangeboden. Dankzij de vele optredens van gerenommeerde artiesten uit de gehele wereld en zijn geweldige sfeer is het Jarun-festival gedurende de afgelopen vijf jaar tot de top van de sfeer Europese zomerfestivals doorgedrongen. www.inmusicfestival.com

www.eurokaz.hr

118 118

www.croatia.hr ZAGREB www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


ZOMERAVONDEN VAN ZAGREB

INTERNATIONALE FOLKLORESHOW

Zagreb 01/07 - 30/07

Zagreb 20/07 - 24/07

Archief: Concert Management

Fotografie: Davor Šiftar

Van klassieke muziek en jazz tot folklore; liefhebbers van de serieuzere muziekgenres komen in de zomer in Zagreb volop aan hun trekken. Wandelend door de straten van de bovenstad en de benedenstad word je op iedere hoek verrast door romantische klanken. De Zomeravonden van Zagreb bestaan al 25 jaar en in die tijd hebben er tal van bekende artiesten opgetreden en zijn er vele jonge enthousiaste talenten geïntroduceerd die met hun frisse invalhoek bijdragen aan de actualiteit van het programma.

Ook Zagreb heeft zijn folkloreshow. Het is een traditie die in Kroatië buitengewoon gewaardeerd wordt. Geïnspireerd op soortgelijke evenementen uit de dertiger jaren van de vorige eeuw, weet de Folkloreshow van Zagreb elke generatie opnieuw enthousiast te krijgen. Je leert er tradities kennen die verbonden zijn met bepaalde rituelen, zoals bruiloften, oogstfeesten en carnavalsrituelen in bepaalde streken. Zo kunnen de bezoekers van Zagreb veel te weten komen over al die regionaal verschillende tradities in Kroatië.

www.kdz.hr

www.msf.hr

ZAGREB www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

119 119


I.A.A.F. - INTERNATIONALE ATLETIEKMEETING

MIDDELEEUWSE DAGEN OP DE MEDVEDNICA

Zagreb 13/09

P.P. Medvednica 24/09 - 25/09

Archief: VVV Zagreb

Archief: JUPP Medvednica

Er komen dit jaar naar Zagreb vele topatleten, winnaars van een Olympische medaille, wereldkampioenen en wereldrecordhouders. De Atletiekmeeting van Zagreb bestaat al langer dan een halve eeuw en heeft een hoge rating in de atletiekwereld. Dat zijn redenen te meer waarom sportliefhebbers deze wedstrijd niet zouden moeten missen. De andere redenen leveren de sporters zelf met hun topprestaties.

Het leven van mijnwerkers wordt vaak als metafoor genomen voor een zwaar leven vol moeilijkheden en ontberingen. Daarom stelt een bezoek aan de oude mijnen meer voor dan alleen een tochtje door donkere diepten. Het is een ode aan de mensen die dagelijks loodzware inspanningen moesten leveren. In de middeleeuwen groeven mijnwerkers op 830 meter boven de zeespiegel een mijn voor lood en zinkertsen. De overblijfselen van deze mijnen zijn vandaag de dag ingericht als aantrekkelijke toeristische locatie. Bezoek de oude mijn en beleef het mijnwerkersleven van toen. Ontspan je daarna en geniet van de natuurpracht van de berg Medvednica en van de keuken van de bergherberg GrafiÄ?ar.

www.zagreb-meeting.com

www.pp-medvednica.hr

120 120

www.croatia.hr ZAGREB www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


ADVENT IN HET HART VAN ZAGREB

ZAGREB FILMFESTIVAL

Zagreb 27/11 - 08/12

Zagreb 16/10 - 22/10

Archief: Zagreb Filmfestival

Archief: Concert Management

Het Zagreb Filmfestival is de plaats waar alle filmliefhebbers zich verzamelen die openstaan voor nieuwe perspectieven op de moderne filmkunst. Tijdens het festivalprogramma kun je films zien die misschien niet het meest commercieel zijn, maar artistiek des te interessanter. De films die op het Zagreb Filmfestival worden getoond, komen later vaak terug op andere filmfestivals en worden op die manier populair bij het serieuzere filmpubliek. Deze films gaan meestal niet om in de reguliere distributiekanalen. Daarom is dit festival vaak de enige kans om deze films 端berhaupt een keer te kunnen zien. Rondom de filmvoorstellingen zijn er uitstekende concerten, zodat je niet alleen een bijzondere filmervaring opdoet, maar ook kan genieten van topamusement.

Advent in het hart van Zagreb is een traditionele manifestatie in de tijd voor de Kerst. De manifestatie wordt gehouden op het centrale plein van Zagreb en brengt gasten en inwoners van de stad Zagreb in kerstsfeer door een rijk muziek- en kunstprogramma. Ge誰nteresseerde stadsbewoners, bezoekers van de stad of toevallige voorbijgangers kunnen voor de duur van het evenement genieten van optredens van vele culturele en artistieke gezelschappen, kinderkoren, dramagroepen, dansgroepen, goochelaars en zang- en muziekgezelschappen. Alles natuurlijk onder leiding van de onvermijdelijke Kerstman, tot groot vermaak van de allerkleinsten. www.adventzagreb.com

www.zagrebfilmfestival.com

ZAGREB www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

121 121


FILIALEN VAN HET KROATISCH VERKEERSBUREAU IN HET BUITENLAND

Kroatische Zentrale für Tourismus, 1010 Wien, Am Hof 13, Österreich, Telefoon: +43 1 585 38 84 Fax: +43 1 585 38 84 20 E-mail: office@kroatien.at Kroatische Zentrale für Tourismus, 60313 Frankfurt/M, Hochstrasse 43, Deutschland Telefoon: +49 69 23 85 350 Fax: +49 69 23 85 35 20 E-mail: info@visitkroatien.de Kroatische Zentrale für Tourismus, 80469 München, Rumfordstrasse 7, Deutschland Telefoon: +49 89 22 33 44 Fax: +49 89 22 33 77 E-mail: kroatien-tourismus@tonline.de

Horvát Idegenforgalmi Közösség, 1054 Budapest, Akademia u. 1, Magyarország Telefoon: +36 1 267 55 88 Fax: +36 1 267 55 99 E-mail: info@htz.hu

Office National Croate du Tourisme, 1000 Bruxelles, Vieille Halle aux Blés 38, Belgique Telefoon: +32 2 55 018 88 Fax: +32 2 51 381 60 E-mail: info-croatia@scarlet.be

Office National Croate de Tourisme, 75116 Paris, 48, avenue Victor Hugo, France Telefoon: +33 1 45 00 99 55, +33 1 45 00 99 57 Fax: +33 1 45 00 99 56 E-mail: infos.croatie@wanadoo.fr

Хорватскоетуристическоесообщество,, 123610 Moscow, Krasnopresnenskaya nab. 12, office 1502, Russia Telefoon: +7 495 258 15 07 Fax: +7 495 258 15 07 E-mail: HTZ@wtt.ru

Croatian National Tourist Office, London W6 9ER, 2 Lanchesters, 162-164 Fulham Palace Road, United Kingdom Telefoon: +44 208 563 79 79 Fax: +44 208 563 26 16 Ente Nazionale Croato per il Turismo, E-mail: info@croatia-london.co.uk 20122 Milano, Piazzetta Pattari Croatian National Tourist Office, 1/3, Italia New York 10118, 350 Fifth Avenue, Telefoon: +39 02 86 45 44 97 Suite 4003, U.S.A. Fax: +39 02 86 45 45 74 Telefoon: +1 212 279 8672 E-mail: info@enteturismocroato.it Fax: + 1 212 279 8683 Ente Nazionale Croato per il Turismo, E-mail: cntony@earthlink.net 00186 Roma, Via dell’ Oca 48, Italia Narodowy Ośrodek Informacji Telefoon: +39 06 32 11 0396 Turystycznej Republiki Chorwacji, Fax: +39 06 32 11 1462 00-675 Warszawa, IPC Business E-mail: officeroma@enteturismoCenter, ul. Koszykowa 54, Polska croato.it Telefoon: +48 22 828 51 93 Fax: +48 22 828 51 90 Chorvatské Turistické Sdružení, E-mail: info@chorwacja.home.pl 110 00 Praha 1, Krakovská 25, Česká Republika Kroatiska turistbyrån, Telefoon: +420 2 2221 1812 11135 Stockholm, Kungsgatan 24, Fax: +420 2 2221 0793 Sverige E-mail: infohtz@iol.cz, info@htz.cz Telefoon: +46 8 53 482 080 Fax: +46 8 20 24 60 Chorvátske Turistické Združenie, E-mail: croinfo@telia.com 821 09 Bratislava, Trenčianska 5, Slovenská Republika, Kroatisch Nationaal Bureau voor Telefoon: +421 2 55 562 054, Toerisme, +421 2 55 415 415 1081 GG Amsterdam, Nijenburg 2F, Fax: +421 2 55 422 619 Nederland E-mail: infohtz@chello.sk Telefoon: +31 20 661 64 22 Fax: +31 20 661 64 27 E-mail: kroatie-info@planet.nl

122 122

www.croatia.hr INFORMATIE www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR

Hrvaška turistična skupnost, 1000 Ljubljana, Gosposvetska 2, Slovenija Telefoon: 386 1 23 07 400 Fax: 386 1 23 07 404 E-mail: hrinfo@siol.net Kroatische Zentrale für Tourismus, 8004 Zürich, Badenerstr. 332, Switzerland Telefoon: +41 43 336 2030 Fax: +41 43 336 2039, E-mail: info@kroatien-tourismus.ch Oficina de Turismo de Croacia, 28001 Madrid, Calle Claudio Coello 22, esc.B,1°C, España Telefoon: +3491 781 5514 Fax: +3491 431 8443 E-mail: info@visitacroacia.es Kroatiens Turistkontor, Bjørnholms Allé 20; 8260 Viby J; Danmark Telefoon: +45 70 266 860 Fax: +45 70 239 500 E-mail: info@altomkroatien.dk クロアチア政府観光局 Ark Hills Executive Tower N613, Akasaka 1-14-5, Minato-ku, Tokyo 107-0052 Telefoon: +81 03 6234 0711 Fax: +81 03 6234 0712 E-mail: info@visitcroatia.jp


UITGEVER: Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme VOOR DE UITGEVER: mr. sc. Niko Bulić, directeur REDACTEUREN: Milo Sršen, Mihaela Kadija PROJECTADVISEURS: Stipe Maleš, Slavija Jačan-Obratov CONCEPT EN TEKST: K&K Promotion VERTALING: Abis, Lutz Taalbeheersing CORRECTIE: Lutz Taalbeheersing PROEFLEZEN: Lutz Taalbeheersing FOTO’S: Wij danken alle culturele en toeristische instituten alsmede het Kroatisch nationaal Bureau voor Toerisme voor de samenwerking en het afstaan van fotomateriaal. DESIGN EN GRAFISCH ONTWERP: K&K Promotion DRUK: Tiskara Velika Gorica JAAR: 2011 De uitgever kan niet met absolute zekerheid instaan voor de hier gepubliceerde informatie en draagt geen verantwoordelijkheid voor eventuele fouten of veranderingen van de gegevens. Deze publicatie wordt gratis gedistribueerd.

INFORMATIE

www.croatia.hr

123


GRATIS

Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme Iblerov trg 10/4, 10000 Zagreb KroatiĂŤ Telefoon: +385 1 4699 333 Fax: +385 1 4557 827 E-mail: info@htz.hr www.croatia.hr

Cultureeltoeristische evenementenkalender 2011  

CULTUREEL- TOERISTISCHE EVENEMENTENKALENDER PROEF HET PURE MEDITERRANE LEVEN www.croatia.hr ISTRIË 5. - 15. KVARNER 16. - 29. LIKA - KARLOVA...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you