Page 1

Hrvaška

Mediteran, kot je nekoč bil.

www.hrvatska.hr

gratis IMAGE KATALOG

slovensko


Hrvaška


P

red vami je zgodba o deželi s tisočerimi otoki, čudoviti naravi, bogati dediščini in njenih velikanih, ki so postavili Hrvaško na zemljevid sveta s svojimi deli. To je zgodba o deželi in njenih lepotah, o katerih se je pisalo že v starih časih, od Kasiodorja, ki je pisal o božanskem življenju patricijev na njenih obalah, do Danteja, ki je beležil svoje neminljive stihe, očaran nad epskimi prizori morske gladine, pa vse do Georgea Bernarda Shawa, ki je prav tukaj našel svoj raj na zemlji. Hrvaška je od nekdaj bila kraj za resničen navdih. S posnetki nepozabnih prizorov in z zapisano besedo, tkano v neverjetne zgodbe, smo se potrudili približati celovito posebnost vsakega magičnega kotička naše lepe dežele. Skratka, zgodba je sestavljena iz devetih pravljičnih poglavij, skozi katere smo razpršili prave bisere raznolikosti naše dežele. Ne bodite v dvomih, stopite na tisočletne stopnice bogate in slavne zgodovine, pojdite po poteh potopisov, ki so obarvani z doživetji razburkanega modrega Mediterana in se bohotijo s šarmom miru slikovitih zelenih gora na severu in rodovitnih zlatih ravnic na skrajnjem vzhodu. Vse, o čemer ste sanjali, vam je pravzaprav kakor na dlani. Pokukajte med strani te brošure in poiščite kraj za vaš popoln oddih. Dobrodošli na Hrvaškem!

Dežela raznolikosti.


Hrvaška. ISTRA.

16-21

DALMACIJA. ZADAR.

28-31

LIKA - KARLOVEC.

46-49

KVARNER.

22-27

DALMACIJA. ŠIBENIK.

32-35

OSREDNJA HRVAŠKA

50-55

DALMACIJA. SPLIT.

36-39

MESTO ZAGREB.

56-61

DALMACIJA. DUBROVNIK.

40-45

SLAVONIJA.

62-67

04

Izberite svojo destinacijo na Hrvaškem in raziščite prave različnosti.


HRVAŠKA. DEŽELA RAZNOLIKOSTI.

9 1

2

8

10

7 3

4

5 6

1. ISTRA. 2. KVARNER. 3. DALMACIJA. ZADAR. 4. DALMACIJA. ŠIBENIK. 5. DALMACIJA. SPLIT. 6. DALMACIJA. DUBROVNIK. 7. LIKA - KARLOVEC. 8. OSREDNJA HRVAŠKA. 9. MESTO ZAGREB. 10. SLAVONIJA.

05


1

H

rvaška je eden izmed ekološko najbolj ohranjenih prostorov v Evropi! Tukaj se barve sončnega, razburkanega Mediterana plemenitijo z mirom in s svežino gora ter z blagostjo zlatih žitorodnih ravnic Panonije. Dežela z resnično božanskim navdihom, o katerem so z navdušenjem govorila in z navdihom pisala svetovna peresa je ena redkih evropskih pokrajin, ki se na tako majhnem prostoru bohoti s celo osmimi narodnimi parki!

06

Narava v polni .

paleti barv.


2

3

HRVAŠKA. NARAVA, POKRAJINA.

N

e omahujte, zaplujte po azurno modrih barvah Jadrana in odkrijte otok, kjer se nahaja eno zadnjih bivališč beloglavega jastreba v Evropi. Za resnične ljubitelje narave pa zanimivost – Hrvaška je dežela, kjer lahko zaplavate proti odprtemu morju skupaj s posvojenim delfinom ali pač, če imate srečo, stopite na sled skrivnostni sredozemski medvedki. Tukaj je prostor, kjer narava živi v svoji polni barvi.

rvaška je s svojimi parki Risnjak, Paklenica, Plitviška jezera in Severni Velebit na gorskem področju ter z otočjem Kornati, otokom Mljet in Brijoni ter slapovi Krke na obalnem področju resničen biser naravne lepote že od pamtiveka. Ta dežela pomeni resnično zeleno neskončnost s celo 4.300 rastlinskimi in ravno toliko živalskimi vrstami v treh arboretumih v Trstenem pri Dubrovniku, Lisičinah pri Voćinu in Opeki pri Vinici ter s številnimi zgodovinskimi parki in zaščitenimi naravnimi parki.

H

4

[ 1.Lošinj 2.Biševo 3.Buzet 4.Velebit ]

07


1

08


2

3

HRVAŠKA. ZGODOVINA, KULTURA.

D

obrodošli na Hrvaškem! Dobrodošli v deželo z bogato kulturno dediščino, ki se vam razkriva prek številnih muzejev, galerij in cerkev. Slednje so danes spomeniki ničte kategorije in pomenijo neizogibno poglavje na Unescovem Seznamu svetovne dediščine. Dobrodošli v čarobno mesto na Mediteranu, kjer se tudi kratek sprehod spremeni v resničen izlet po tisočletnih stopnicah bogate in slavne zgodovine. Z vsakim korakom boste doživeli kaj novega, ne glede na to ali se vzpenjate po prepletenih belih, kamnitih ulicah in uličicah (kaleta) do veselih pristanišč obalnih mest v Istri, Kvarnerju in Dalmaciji ali se pač vzpenjate po zelenih vijugah na osrednjem Hrvaškem do pravljičnih trdnjav in dvorcev. Hrvaška je posebna tudi zaradi tega, ker se na tem prostoru plemenito dotikajo in dopolnjujejo celo štirje kulturni krogi – zahod in vzhod ter srednjevropski in južni, mediteranski duh. Hrvaška je dežela z urbano kulturo, ki ima več mest kot katerikoli drugi del na Mediteranu. Hrvaška je ena izmed držav z največ zaščitenimi nematerialnimi dobrinami na svetu, ki so vpisane na Unescov Reprezentativni seznam nematerialne kulturne dediščine človeštva, in sicer s celo devetimi kulturnimi fenomeni – s Festo svetega Vlaha, čipkarstvom v Lepoglavi, na Hvaru in Pagu, z zvončarji s področja Kastavštine, s hvarsko procesijo »Za križen«, z dvoglasnim petjem tesnih intervalov iz Istre in Hrvaškega primorja, s spomladansko procesijo Ljelje, tradicionalno izdelavo lesenih igrač iz Hrvaškega zagorja, sinjsko Alko in z medičarsko obrtjo na področju severne Hrvaške. Glasbena tehnika ojkanje, ki se nahaja na Seznamu nematerialne kulturne dediščine, potrebuje nujno zaščito.

V

kolikor vas zanima antika, se odpravite od veličastnih spomenikov rimske Pule (Pulja) prek največjega raziskanega foruma na vzhodni strani Jadrana v Zadru do božanske Dioklecijanove palače v Splitu. Na poti skozi čas od predromanskega zadrskega sv. Donata iz 9. st. vstopite v romanski svet Trogirja, čarobnega mesta in spomenika, ali otoka Krka in Raba. Po poglavju iz gotike v Zagrebu, Pazinu ali Stonu na otoku Pelješcu odkrijte renesančni Osor na Cresu, šibeniško katedralo, otoka Hvar in Korčulo, na koncu pa neponovljiv in edinstven Dubrovnik. Baročni sijaj boste našli v Varaždinu, Bjelovarju in Vukovarju, dediščino 19. st. pa na Rijeki (Reki), v Osijeku in neizogibnem Zagrebu.

V

Zakladnica impresivne zgodovine.

kolikor ste ljubitelj čari manj izpostavljenih spomenikov in eden tistih navdušencev, ki uživa v odkrivanju lepot skrivnostnih mest, ki na pristen način pripovedujejo svojo tisočletno zgodovino, vstopite v svet več kot stotih srednjeveških cerkvic s svojstvenimi cikli fresk in očarljivimi, prepletenimi reliefi. Od uglednega srednjeveškega filozofa Hermana Dalmatina, po rodu iz Istre, do svetovnega popotnika in raziskovalca Marka Pola, rojenega na Korčuli, do hrvaškega Michelangela – miniaturista Julija Klovića, do svojčas največjega fízika, matematika in astronoma Ruđerja Boškovića iz Dubrovnika pa vse do Nikole Tesle, enega največjih umov med izumitelji na svetu, po rodu iz Like… Ta prostor s ponosom uživa ugled dežele z ne samo veliko zgodovino, ampak tudi z velikimi ljudmi.

[ 1.Pula 2.Hvar 3.Osijek ]

09


1

Sijaj življenjskih raznolikosti. 10

2

[ 1.Rovinj 2.Đakovo 3.Dubrovnik 4.Završje 5.Osijek ]

3


HRVAŠKA. MESTA.

4

H

rvaška mesta so bila že od nekdaj zakladnica bogate zgodovine in kulture, pa najsi gre za razburkana antična mediteranska središča utripajočega življenja na obali, ali za tiha in skrivnostna srednjeveška mesta, zrasla v hladu zelenih gričev v zaledju in gorovju osrednje Hrvaške, ali pač za mesta, rojena iz zlate panonske hraniteljice Slavonije. 5

T

a mesta so videti, kot da so pravkar sestopila s kakšnega slikarskega platna, saj so ustvarjena z brezhibno vizijo prijetnega življenja, hranjena pa s pokrajino plemenitih vinogradov, oljčnih nasadov in žitnih ravnic. Ravno tako kot ljudje, iz bolj ali manj srečnih obdobij, so nekatera izmed njih ohranjena in živijo ponosno brez prekinitve že več kot tisoč let, zrasla pa so v resnične metropole, medtem ko so se druga, v vrtincu burne zgodovine, spremenila v romantične kulise, kjer še danes čustvene duše berejo zapise iz minulih časov.

V

kolikor želite spoznati mesta te dežele v polnem sijaju svoje raznolikosti, se odpravite iz strastnih središč na obali in se povzpnite proti miru in spokoju naselbin v zaledju. Najsi gre za slavno mesto Dubrovnik, Dioklecijanov Split, Krešimirjev Šibenik, Zadar, Rijeko, ali pač mitološko zatočišče argonavtov na severnem Jadranu – Pulo, ali za mesto Zagreb, baročni Varaždin, Osijek in ponosni Vukovar na skrajnjem vzhodu Hrvaške, se bo navaden sprehod po njihovih ulicah spremenil v čarobno potovanje skozi presunljiva zgodovinska obdobja.

11


1

H

rvaške obale, poplaknjene s plemenito jadransko soljo, prebujene z ostrim vonjem pinij, sivke in žajblja, božane s soncem in z nežnim maestralom, predstavljajo resnično skivnosten vrt mediteranske lepote. Z več kot tisočimi rajskimi otoki, ki krasijo nežne poteze obraza kakor biseri, so hrvaške obale ocenjene kot najbolj čiste in mirne plaže na Mediteranu. V kolikor plujete po morju in uživate v čudovitih vizurah, potopljeni v kristalno čiste vode romantičnih zalivov in toplih skal, ali morda počivate ob pogledu na obrise tisočerih otočij, povezanih v modro neskončnost, boste izvedeli odgovor na vprašanje, zakaj te obale s ponosom nosijo naziv vrhunske in božanske stvaritve.

12

aplujte po mirnih jadranskih vodah in spoznajte neponovljivo hrvaško obalo: od idiličnega zelenja brijonskega otočja na samem severu, do kvarnerskega epa z dišečim Cresom in Lošinjem, zlatim Krkom, s čarobnim Rabom, z majhnim, peščenim Suskom, z vetrovnim Pagom in bisernatimi Kornati, prek očarljive lepote, ki se je ne da opisati z besedami, veličastnih otokov Brač, Hvar, Vis, Korčula, pa vse do Mljeta in Elafitskega otočja ob vznožju slovitega Dubrovnika na skrajnjem jugu.

Z

2

Čar resničnega Mediterana. 3

[ 1.Bol(Brač) 2.Poreč 3.Split 4.Dugi otok 5.Kornati ]

4


HRVAŠKA. OBALA, OTOKI.

5

13


te ljubitelj aktivnega oddiha? Radi jadrate in se potapljate, pri srcu pa vam je bolj odkrivanje pokrajine s kolesom kakor ogledovanje znamenitosti? Radi hodite v hribe in dosegate vrhunce, ni pa vam tuje odriniti se z zmajem z osvojenih vrhov? Hrvaška je prava izbira za vas!

S

Edinstvena hrvaška morska pokrajina, čudovito razčlenjene obale, zalivi, plaže z borovim gozdom in popolna primorska mesteca, razsipana po kopnem,

14

1

ter več kot tisoč otokov navdušujejo s svojo posebnostjo. V kolikor plavate ob obali ali se potapljate v njenih modrih globinah, bogatih s floro in favno, boste odkrili tudi očarljiv svet minulih stoletij – od antičnih amfor do potopljenih galej in ladjevja, poškodovanih v viharjih dveh svetovnih vojn. Odkrili boste, da je hrvaška obala pravi raj za navtike in potapljače. Ohranjena narava je popoln kraj za vse tiste, ki imajo radi pohodništvo, hribolazništvo in kampiranje, ob tem pa se veselijo počitka in vrnitve v resnično naravo. Prav tako so tukaj na voljo še jezdenje, kolesarjenje, številne steze in poti, ki vas lahko popeljejo po

različnih smereh v ritmu, ki si ga sami želite in ki vam je pri srcu. V kolikor pa sodite med ljubitelje adrenalinskih aktivnosti, kot so rafting, padalstvo in prosto letenje (paragliding), hitre vode in reke, od osrednje Hrvaške do Dalmacije, ravno tako pa spust z višav Biokova in Vidove gore na Braču, boste spoznali Hrvaško kot deželo za izjemne izzive.

Pobeg v naravo pred stresom.

2

[ 1.3.Pula 2.Reka Cetina 4.Istra ]


HRVAŠKA. AKTIVEN ODDIH.

3

4

15


16

Kjer sanje postanejo resniÄ?nost.

[ Porer (Pula) ]


Istra.

ISTRA.

Istra. olotok v obliki srca, potopljen v globine bistrega in modrega Jadranskega morja, je skrivnosten vrt lepote, ki odpira vrata sončnemu in toplemu Mediteranu. Odprite jih brez oklevanja in oddih iz vaših sanj bo postal resničnost. Ta večkulturna in gostoljubna dežela spretno povezuje številne različnosti na majhnem prostoru. S svojim kristalnim morjem, čistimi obalami in pristanišči, z veselimi ribiškimi ladjicami in razigranimi kamnitimi ulicami govori v jeziku izredne lepote Mediterana. Ta čarobna ped zemlje s slikovitimi srednjeveškimi mesteci, vzcvetelimi po gričih istrskega zaledja, izžarevajo mir in blagost celine, katere pokrajina močno spominja na najlepše predele Toskane ali Provanse.

P

17


1

2

18


Raziščite deželo z resnično raznolikostjo, kjer bosta modra in zelena barva vaš navdih

edtem ko boste na obalah v Puli, Rovinju, Vrsarju, Poreču, Novigradu ali Umagu spoznavali antične poteze in benečansko dediščino, boste v istrskem središču slišali močan duh srednje Evrope. Zapomnite si, da Istra ne ponuja samo morje, sončno obalo, romantične zalive in pristanišča! Istra vas preprosto vabi, da vstopite na vilinske steze, ki peljejo do srednjeveških mestec, ki kronajo istrsko gričevnato pokrajino. Povzpnite se vsaj na enega izmed njih. Najsi je to Motovun, Grožnjan, Završje, Oprtalj ali pač najmanjše mesto na svetu – Hum. Sprehod po njegovih majhnih, kamnitih ulicah se bo spremenil v čarobno potovanje skozi povsem drugačno zgodovino. Sledite to posebno pot od masivnih mestnih vrat do klopi v mestni loži, potem pa se povzpnite do majhne cerkve na tržnici in do zvonika, s katerega vam bo Istra na trenutek zasijala v povsem

M

4

5

Istra.

3

drugi luči. Čeprav je videti, kot da so si ta mesteca med seboj podobna, je vsako izmed njih unikat zase. Bodite radovedni! Pokukajte v veže, oglejte si grbe in palače, vstopite v cerkvice in si spočijte v senci kapelic. Tukaj vam bodo postale jasne ljudske legende o marljivih vilah, ki ponoči gradijo in obnavljajo obzidja, vendar tudi o čarovnicah (štrigah), ki jim ››mešajo štrene‹‹. V kolikor v bližini srečate kakšnega domačina, brez strahu ga ustavite in karkoli vprašajte, saj so tukajšnji domačini zelo ljubeznivi in usrežljivi. Z veseljem vam bodo povedali zgodbo o Istri – deželi, kjer tudi največje razlike živijo v miru in skladu, ponosne na svojo odprtost.

[ 1.2.Rovinj 3.6.Motovun 4.Novigrad 5.Grožnjan 7.Labin ]

UMAG

ISTRA.

GROŽNJAN

NOVIGRAD

MOTOVUN

POREČ PAZIN VRSAR

LABIN

ROVINJ RABAC BRIJONI

RAZIŠČITE

6

GROŽNJAN, MOTOVUN - arhitektura, galerije, filmski in glasbeni dogodki v pravljičnih istrskih mestecih LABIN - srednjeveško mesto, katerega ulice so scenografija poletnega dogajanja

TURIZEM PLUS AGROTURIZEM - več kot 250 gospodinjstev, ki se ukvarjajo s kmečkim turizmom, ponujajo nepozabno doživetje tradicionalnega načina življenja VILE - več kot 100 luksuznih vil za oddih v nedotaknjeni naravi osrednje Istre, ravno tako tudi na obali

Vinske ceste in Ceste oljčnega olja Kolesarske steze – več kot 80 urejenih stez s skupno dolžino več kot 3.200 km

7

PULA

19


1

20

2

5

6

7

3 4

9

10

11

NARODNI PARKI

NARAVA

NARODNI PARK BRIJONI - izjemno bogata kulturno-zgodovinska dediščina otočja s štirinajstimi otoki; nekdanja znamenita Titova rezidenca ponuja čudovite plaže, ostanke iz obdobja antike, ZOO-safari, golf, polo in vrhunsko gastronomsko ponudbo

SPODNJI KAMENJAK IN OTOČJE MEDULINA - znamenita pokrajina ZGORNJI KAMENJAK - znamenita pokrajina PALUD - poseben ornitološki rezervat LIMSKI ZALIV - rezervat posebne vrste – rezervat v morju MOTOVUNSKI GOZD - poseben rezervat z gozdno vegetacijo ISTRSKE VEGETACIJE - značilna pokrajina

12

13

14

15


Poiščite skrita bogastva nedotaknjene narave

I

stra je zares magična zemlja. Obdarjena je z deviško, nedotaknjeno naravo, okronano z znanim otočjem v bližini – z Brijoni, enim najlepših otočij na Mediteranu z redkimi rastlinskimi in živalskimi vrstami. Istra je dežela z edinstvenimi plastmi dolge in bogate zgodovine, začevši dobesedno s sledmi dinozavrovih stopinj. Ta dežela je popolna turistična destinacija, okrepljena z burjo in maestralom, odišavljena z žuko, žajbljem in s sivko, dremava zaradi pinij, smilja in timijana, s popolnim podnebjem, ki razvaja s celo petimi meseci sezone kopanja.

V

sekakor pa ne pozabite okusiti Istro! Poskusite morske specialitete, slasten tartuf, ravno tako pa zlato kapljico avtohtone malvazije, dišečega momjanskega muškata ali terana rubinaste barve, s katerim se je krepčal sam Casanova. Vaše brbončice bodo okusile božanske užitke in si jih zapomnile kot nepozabno istrsko doživejte. Ne sanjajte o sanjskem oddihu! Zbudite se v Istri!

ISTRA.

21

Istra.

8

S

topite na plemenito križišče civilizacij, kjer se je kulturni arboretum ponižno gojil že v časih Histrov, Keltov in Rimljanov, prek Bizantincev, Slovanov in Benečanov, pa vse do avstro-ogrskega cesarstva. Kmalu boste ugotovili, zakaj je Istra tako posebna. Za začetek je dovolj spomniti se legende o argonavtih. Kolhidi so brezuspešno sledili Jazonu, ki je ukradel zlato runo, in prispeli do obal Istre, nakar se niso več hoteli vrniti v svojo domovino. Obstaja nekaj zares magičnega v Istri kot nikjer drugje na Mediteranu. Tukaj boste našli

mesto, ki kot Rim počiva na sedmih gričih in se ponaša z znanim amfiteatrom. Na enem izmed sedmih gričev je utrujeni ogrski kralj hotel zamenjati svojo sijajno obleko s preprosto redovniško haljo in umreti v svetosti, medtem ko je nesmrtni Dante, navdihnjen z razgledom, pisal verze svoje Božanske komedije. Ime tega mesta je Pula. Največje urbano središče je utripajoče srce s tritisočletno zgodovino in edinstveno mediteransko mesto, ki se lahko pohvali z navdušujočo raznolikostjo kulturne dediščine. Tako kot ime polotoka tudi

naziv tega mesta, ki je tukaj zrasel, ni naključno ženskega spola. Istra in Pula, obe skromni in očarljivi, sta že od nekdaj znani kot čarodejki s stotimi obrazi, ki že več tisočletij zapeljujejo svoje obiskovalce. Tisti, ki samo enkrat zaidejo med njuno nedrje in poskusijo delček njunih radosti, se ne morejo upreti vnovičnemu obisku!

[ 1.8.11.16.Rovinj 2.Savudrija 3.Umag 4.Vrsar 5.6.7.10.Pula 9.Poreč 12.13.Brijoni 14.Rt Kamenjak 15.Lim 17.Beram ] ]

KULTURNA DEDIŠČINA

GASTRO

AMFITEATER (Pula) -veličasten antični spomenik iz 1. st., nekdanje rimsko prizorišče borb gladiatorjev in levov, danes pa edinstven koncertni in festivalski oder EVFRAZIJEVA BAZILIKA (Poreč) - kompleks zgodnje bizantinske umetnosti iz 6. st., ki je na Unescovem Seznamu svetovne kulturne dediščine CERKEV SV. EVFEMIJE (Rovinj) - impozantna stvaritev baročne umetnosti z bogato zbirko umetnin in s sarkofagom zaščitnice mesta PLES MRTVECEV (Beram) - cerkvica z unikatnimi freskami iz 14. st. DVIGRAD - ostanki srednjeveškega mesta DVOGLASNO PETJE TESNIH INTERVALOV ISTRE - Unescov Reprezentativni seznam nematerialne dediščine

Tartufi, istrski pršut, oljčno olje, ribje specialitete in jedi z morskimi plodovi, mesne in ribje jedi izpod peke, fritaja (omleta) s šparglji, fuži (testenine) z divjačinskim golažem, žganje biska, istrska supa, avtohtone vinske vrste teran, refošk, istrska malvazija

16

17


1

22

[ 1.Opatija 2.Lovran 3.Oraj ]

3

OPATIJA LOVRAN

RIJEKA

DELNICE

CRIKVENICA KRK

Kvarner.

2

CRES RAB LOŠINJ

NOVI VINODOLSKI


KVARNER.

23

Kjer se srečujejo prave raznolikosti.

Kvarner.

Z

amislite si popoln oddih, pri katerem odrinete z obale proti sončnim otokom, zatem pa plujete nazaj proti kopnem, v iskanju miru na vrhovih gora. Pri tem sanjate o sončni obali, ki jo, kadar si tako zaželite, lahko v zgolj desetih kilometrih zamenjate z asketskim mirom in s svežino gorskih vrhov, kjer vam delajo družbo pepelnato sivi jastrebi, volkovi in medvedi, pljuča pa se vam polnijo s čistim zrakom dišečih gozdov. Odkrijte Kvarner in Gorski kotar, dve zelo različni področji na zelo majhni oddaljenosti.


1

2

24

3


[ 1.2.3.Opatija 4.5.6.7.8.Rijeka ]

začetek se odpravite na božansko Začnite pri Z aopatijsko riviero in odkrijte 12-kilometrsko sprehajališče ob morju, katereopatijski ga turistični temelji so bili postavljeni davnega leta 1844, ko je vizionarski rivieri… žetrgovec z žitom postavil prvi opatijski hotel – danes znamenito vilo Angiolino. Opatijska riviera je zrasla v eno najbolj elitnih letovišč avstro-ogrske monarhije, v njeno knjigo gostov pa so se vpisala številna znana imena – od članov cesarskih družin do umetnikov, znanstvenikov in politikov. Imenitne opatijske vile, hoteli, razkošni vrtovi

in parki naj vas popeljejo proti Rijeki, primorski prestolnici, danes največjemu trgovskemu in pomorskemu središču na severnem Jadranu. Pod budnim očesom veličastne Trsatske utrdbe in najstarejšega marijanskega svetišča na Hrvaškem s frančiškanskim samostanom, katedralo sv. Vida in daleč znano kapelo zaobljubnih daril vas bo Rijeka očarala ne samo kot pomorsko središče, ampak tudi kot mesto z zavidljivim kulturno-umetniškim življenjem in največjo karnevalsko manifestacijo na Hrvaškem. 5

4

6 7

KVARNER.

KULTURNA DEDIŠČINA

OPATIJSKA RIVIERA - sprehajališče, dolgo 12 km, ob samem morju OTOK KOŠLJUN - duhovni in vegetacijski raj – park-gozd LUBENICE (island of Cres) - kamnito mestece, vzdignjeno na višini 378 m nad morjem OSOR - mesto z viharno zgodovino in glasbenimi večeri OPAZOVANJE DELFINO: creško-lošinjski vodni svet ADRENALINSKI ŠPORTI: deskanje na vetru, padalstvo, prosto letenje, avto-moto športi, wakebooarding deskanje, rafting, kajakaštvo, kolesarjenje, potapljanje, jadranje

SVETIŠČE MATERE BOŽJE - najstarejše marijansko svetišče na Hrvaškem s frančiščanskim samostanom MESTO RAB - srednjeveške cerkve in patricijske palače BAŠČANSKA PLOŠČA (otok Krk) - znamenit hrvaški pisani spomenik v staroslovanski pisavi glagolici iz 12. st. DVOREC ZRINSKI (Čabar) MUZEJ I. G. KOVAČIĆA in amfiteater (Lukovdol) VRBOVSKO - tradicionalna arhitektura DVOGLASNO PETJE TESNIH INTERVALOV HRVAŠKEGA PRIMORJA - Unescov Reprezentativni seznam nematerialne dediščine LETNI PUSTNI SPREVOD ZVONČARJEV S PODROČJA KASTVA - Unescov Reprezentativni seznam nematerialne dediščine

8

Kvarner.

RAZIŠČITE

25


hBr

1

2

3

4

[ 1.7.9.11.13. Krk 2.Cres 3.Osor 4.5.12. Rab 6.Baška(Krk) 8.Brseč 10.Lošinj 14.Gorski kotar 15.Crikvenica ]

Epski prizori v morski modrini

V

kolikor hrepenite po tišini morskih brezpotij in otoških čareh, odrinite proti kvarnerski modrini, obkroženi z mitološkimi Apsirtovimi otoki iz legende o argonavtih – proti otokom Rab, Krk, Cres in Lošinj. Uživali boste ob epskih prizorih od burje obledelih skal, zalivov in ožin, ki so potopljeni v modrino Jadrana, sončnih mestecih s čarobnimi, kamnitimi hišami, aromatičnih dišavah sivke, žajblja, mirte in pinij ter v edinstveni flori z več kot

2.700 rastlinskimi vrstami. Poleg tega vam bodo ti otoki, kot pravo arkadijsko zavetišče, razkrili tudi zavidanja vredno število živalskih vrst. Medtem ko boste v vsakem kotičku v mestecih na Lošinju, Osorju na Cresu in Baški ali Vrbniku na Krku odkrivali številne ostanke bogate dediščine, kot je znamenita Baščanska plošča – klesan kamniti spomenik v hrvaškem jeziku iz leta 1100, boste na skalnih pečinah opazovali bivališča za-

26 NARAVA UČKA - naravni park VELA DRAGA - geomorfološki naravni spomenik PARK ANGIOLINA IN SV. JAKOB (Opatija) - spomeniki parkovne arhitekture LOPAR (otok Rab) - znamenita pokrajina, čudovita peščena plaža, dolga 1.500 m DUNDO (otok Rab) - poseben rezervat z gozdno vegetacijo FOJIŠKA-PODPREDOŠĆICA (otok Cres) poseben ornitološki rezervat IZVIR REKE KOLPE (Čabar) - naravni spomenik FUŽINE - goranska jezera in jame

ZELENI VIR - poseben geomorfološki rezervat JAPLENŠKI VRH (Delnice) - park-gozd BELE IN SAMARSKE STENE (Mrkopalj) strogi rezervat Kolesarske steze, peš poti, gorske poti

NARODNI PARKI RISNJAK - bogat rastlinski in živalski svet, kraški fenomeni

ščitenih beloglavih jastrebov, v vodah pod njimi pa boste uživali v čarobni igri delfinov in sredozemske medvedke. Vsi tisti, ki iščejo izjemno zdravilen in čist zrak, naj nadaljujejo svojo pot v smeri proti crikveniško-vinodolski rivieri, ki je že od leta 1906 uradno razglašena za podnebno zdravilišče. Tukajšnji veličasten Hotel Therapia je že od leta 1895 eno najlepših hotelskih poslopij na celotni hrvaški obali.


Kvarner.

5

6 8

9

7 10

11

13

12

KVARNER.

Oaze miru in tišine tik ob morju

P

ovsem posebno doživetje vas čaka na strmih višavah planine Učke, ki se dviga nad Istro in zahodnim delom Kvarnerja, še posebej v njenem naravnem parku. Čudoviti zeleni predeli, dvignjeni komaj deset kilometrov nad morjem v zaledju, so prave oaze miru in tišine zaradi svoje izjemne ekološke vrednosti in koncentracije zaščitenih vrst, hkrati pa

so vse bolj obiskana točka zimskega turizma na Hrvaškem. Če se odpravite proti severu v regijo, se bodo pred vami odprli Narodni park Risnjak pri Delnicah in številni rezervati z bogato avtohtono floro in ogroženimi živalskimi vrstami, razpršeni vzdolž zelenega gorovja. Vsi po vrsti so popoln kraj za oddih za vse tiste, ki hrepenijo po resnični povezanosti z naravo.

GASTRO Kvarnerski škamp, domača testenina šurlice (Krk), creška jagnjetina, specialiteta iz češenj, špargljev in kostanjev (Lovran), avtohtone vinske sorte vrbniška žlahtina (Krk) in trojišćina (otok Susak), rabska torta, divjačinsko meso, žabe, gobe, sladkovodna riba, gorski likerji, žganje iz sliv in hrušek

TURIZEM PLUS

15

Zdraviliški turizem – Opatija, Crikvenica (talasoterapija), Lovran (zdravljenje kostnih bolezni), wellness, kongresni turizem Smučanje – Platak Lov, ribolov, rafting, spust s kanuji, prosto letenje, jezdenje

16

27


28

Kjer se zaÄ?enja hrvaĹĄka kultura. 1


[ 1.Zadar 2.Pag ]

Dalmacija. Zadar.

DALMACIJA. ZADAR.

Dalmacija.Zadar.

2

Dalmacija. Zadar. godbo o zadrski regiji in bogato zgodovino izhodišča hrvaške kulturne identitete boste, bolje kakor iz kakšne knjige, spoznali skozi njene znamenitosti – njeno središče v tisočletnem Zadru, mestu z največjim raziskanim rimskim forumom na vzhodni strani Jadrana in nepozabnimi romantičnimi cerkvami, kot sta sv. Stošija in sv. Krševan, z najstarejšim hrvaškim kraljevskim mestom Ninom, ki se ponaša z najmanjšo katedralo na svetu – s cerkvijo sv. Križa, ki meri zgolj 36 korakov!

Z

29


30

ot večstoletno središče ilirskih LiOdkrijte burnov in tisočletno glavno meK sto Dalmacije je Zadar mesto, o čigavi tritisočletno, bogati duhovni in materialni kulturi pričajo njegovo ohranjeno impresivno najbolje mestno obzidje in številni verski spomeniki, ki so poimenovani za simbol zadrsko mesta. To je cerkev sv. Donata iz 9. st. – najbolj veličastna hr vaška zgradzgodovino ba iz zgodnjega srednjega veka. Pod nebeško zaščito celo štirih svetnikov – Zoila, Šimuna, Krševana in Stošije (Anastazije) – je Zadar ponosen ne

samo zaradi svoje bogate arheološke in spomeniške dediščine, ki je bila skrbno varovana skozi minula stoletja, ampak tudi zaradi dejstva, da so tukaj postavljeni temelji najstarejše univerze na Hrvaškem, in sicer že leta 1396. Zadar je mesto, kjer je nastal prvi hrvaški roman in kjer je bil tiskan prvi časopis v hrvaškem jeziku, ponaša pa se tudi z bogatimi in edinstvenimi arhivi, knjižnicami in pomembnimi bogoslužnimi glasbenimi zakladnicami.

NARODNI PARKI

KULTURNA DEDIŠČINA

NARODNI PARK PAKLENICA - edinstveni kanjoni ter bogastvo flore in favne

CERKEV SV. DONATA (Zadar) - simbol mesta Zadra CERKEV SV. KRIŽA (Nin) najmanjša katedrala na svetu ČIPKARSKA TRADICIJA NA PAGU - nescov Reprezentativni seznam nematerialne dediščine

NARAVA SALJSKO POLJE (Dugi otok) - znamenita pokrajina KANJON REKE ZRMANJE - znamenita pokrajina TELAŠĆICA - naravni park z najbolj varnim, najlepšim in največjim naravnim pristaniščem na Jadranu VRANSKO JEZERO - naravni park VELEBIT - naravni park

5

7

6

8


Prostor za resnično božanski navdih

Č

etudi je povsem neskromno poimenovana kot prostor za resnično božanski navdih, je zadrska regija zares dežela z neponovljivimi prizori, o čemer najbolje pričajo njeni narodni parki. Od gora, jezer in slapov prek kanjonov, strmih pečin, jam ter votlin pa vse do modrine odprtega morja, objetega z nizom čudovitih otokov, obdarjenimi z mirnimi pristanišči, zalivi in romantičnimi plažami… Ta prostor je lažje narisati s peresom kot opisati z besedami. Sprostite se

2 3

4

Dalmacija.Zadar.

1

in uživajte v blagoslovih tega prostora in sadežih tukajšnje prsti ob zvokih morskih orgel – arhitektonskega čudesa zadrskega sprehajališla, s katere lahko, po besedah znanega Alfreda Hitchcocka, opazujete najlepši sončni zahod. Uživajte ob koščku paškega ovčjega sira in kozarčku znamenitega maraschina, domačega desertnega likerja iz avtohtone višnje maraske.

DALMACIJA. ZADAR.

RAZIŠČITE PAG - mestna arhitektura, izdelava paške čipke OTOKA UGLJAN IN PAŠMAN - arhitektura kamnitih hiš na otokih

PAG

GASTRO NIN ZADAR DUGI OTOK

9 10

Paški sir in jagnjetina, paška in ninska sol, pršut s Posedarja, ninski šokol (prekajena svinjska vratovina), liker maraschino, črno vino Benkovački Rose

TURIZEM PLUS [ 1.3.Zadar 2.4.5.Pag 6.Nin 7.8.9.Ugljan 10.Dugi otok ]

Kolesarske steze, lov, jezdenje

31


Kjer zlahka najdete bisere.

32

1

Dalmacija. Šibenik.

[ 1.Kornati 2.Šibenik ]

ed divjo lepoto belega kraškega kamna in modrino bistrega morja se šibeniški vodni svet, kot resničen raj za navtike, ponaša s celo 240 otoki in čermi, vsak izmed njih pa skrbno hrani kakšno zanimivost. V kolikor želite poiskati najbolj znane lovce na korale na Jadranu, odplujte na Zlarin, če pa vas zanima mesto, znano po lovcih na morske spužve, pojdite na Krapanj. V kolikor želite doživeti nekaj povsem edinstvenega, pa odrinite proti odprtemu morju in Kornatih.

M


2

“B KNIN

KORNATI

VODICE

PRIMOŠTEN

ŠIBENIK

33

Dalmacija.Šibenik.

DALMACIJA. ŠIBENIK.

ogovi so hoteli okronati svoje stvarstvo, zato so zadnji dan iz solza zvezd in morske sape ustvarili Kornate«, je zapisal George Bernard Shaw, ko je razmišljal o tem izjemnem otočju. Dovolj je že podatek, da ta neponovljiva naravna stvaritev, najštevilčnejši sredozemski niz otokov, šteje točno toliko božanskih zvezdnih solza, okamnelih v morju, koliko je dni v letu. Tukaj zares velja izjava »En otok za en dan v letu«, med 365 krasotami pa jih 150 sestavlja eno izjemno celino – Narodni park Kornate. Čipkasta mreža pokončnih skal, ki se, zbledele od plemenite jadranske soli in izšibane od morske burje, vrtoglavo potapljajo v modrino morja, je resničen epski prizor brez primerjave. Mirna, majhna pristanišča, romantični zalivi in skrite plaže pa so pravi raj za navtike, sodobne Robinzone, željne deviško nedotaknjene narave.


2 3

34

1 5

Od očarljivih slapov reke Krke do Krešimirjevega mesta Šibenika

V

kolikor greste po pravljičnih poteh očarljivega kraškega cesarstva reke Krke do morja, ste na pravi poti, da pokukate skozi vrata najbolj zaščitenega naravnega pristanišča na srednjem Jadranu in da spoznate ponosno mesto kralja Krešimirja – Šibenik. Na tej zeleni poti, na čudovitem prostoru, kjer živi več kot 222 vrst ptic in ki se ponaša z edinim sokolarskim centrom na Hrvaškem, lepotica Krka preliva svoje plemenite vode čez celo sedem slapov. Prav med dvema najlepšima, med Roškim slapom NARODNI PARKI NARODNI PARK KORNATI - najbolj razčlenjena otoška skupina na Sredozemlju NARODNI PARK KRKA - naravni in kraški fenomen

in Skradinskim bukom, je človeška roka okronala naravo z dvema daleč znanima zgradbama – s pravoslavnim samostanom sv. Nadangela in samostanom Visovac. Kakor mitološki Avalon, edinstven zaradi svojega pravljičnega bivališča na otočku sredi smaragdnega jezera, ki ga je oblikovala reka Krka, je frančiškanski samostan Visovac kraj, ki skrbno varuje dragoceno knjižnico, umetnine in številne dragocenosti, med katerimi je tudi meč nekega znanega junaka.

6

KULTURNA DEDIŠČINA KATEDRALA SV. JAKOBA (Šibenik) - renesančna katedrala iz 15. in 16. st., uvrščena med Unescovo svetovno dediščino

NARAVA

ARHEOLOŠKO NAJDIŠČE BRIBIRSKA GLAVICA - arheološko najdišče iz 16. in 17. st.

OTOK KRAPANJ - najnižji otok na Hrvaškem

TRDNJAVA NA HRIBU SPAS (Knin) - vojaška utrdba iz 9. st. GLASBENA TEHNIKA OJKANJE - Seznam nematerialne kulturne dediščine, ki nujno potrebuje zaščito

7


[ 1.3.7.8.Šibenik 2.Krka 4.Primošten 5.Visovac 6.Kornati ]

Š

ibenik je mesto, ki so ga pred več kot tisočletjem ustanovili Hrvatje, prvič pa se omenja leta 1066 v dokumentih hrvaškega kralja Petra Krešimirja IV, zaradi česar ga še danes imenujejo Krešimirjevo mesto. Sprehodite se in pokukajte po njegovih ulicah, stopniščih in trgih. Pred vami se bodo odprle najbolj dragocene stvaritve dalmatinske umetnosti. V kolikor se boste znašli v Šibeniku med poletnim časom,

boste počaščeni z bogatim repertoarjem edinega svetovnega Mednarodnega otroškega festivala, festivala Večerov dalmatinskih šansonov in slikovitega Šibeniškega srednjeveškega sejma. Ponaša se s svojimi trdnjavami in stolpi, je kraj rojstva izumitelja padala Fausta Vrančića, najbolj pa je znan po svojem največjem in najbolj dragocenem sakralnem spomeniku – gotsko-renesančni katedrali sv. Jakoba (15. in 16. st.). Njena kupola iz belega kamna dominira nad celim mestom, gradile pa so jo delovne mojstrske roke več kot stoletje, izključno iz kamna z otokov Brač in Korčula. Zaradi svoje izvirne montažne gradnje z velikimi kamnitimi ploščami je ta katedrala uvršče-

na na Unescov Seznam zaščitene svetovne dediščine. Dvignite pogled na smelo konstrukcijo, edinstveno v zgodovini evropske arhitekture. Medtem ko vam zastaja dih nad inovacijo lokalnega mojstra Jurja Dalmatinca, si zamislite – ste v 15. st., brez sodobne tehnike, nad vami pa veličasten obok, sodaste oblike, in kupola brez lesa in brez strešne opeke, zgolj iz večtonskih kamnitih blokov, užlebljenih v kamnita rebra! Zares impresivno! Oglejte si že krstilnico, imenitno trilistno renesančno pročelje in veličasten venec iz 88 glav, postavljen okrog zunanjih sten apside katedrale. Sedaj vam bo popolnoma jasno, zakaj je sv. Jakob tako poseben in zakaj si zasluži naziv najlepše dalmatinske katedrale in najlepše cerkvene zgradbe na Hrvaškem.

Dalmacija.Šibenik.

Očarljiva kulturna dediščina tisočletnega mesta

4

Odkrijte čari prave dalmatinske kuhinje

Z

a konec, poskusite jedi šibeniškega kraja, še posebej pa daleč znane šibeniške dagnje, pobrane na mestu, kjer se zelena lepotica Krka zliva v Jadran, zraven pa srknite požirek vina babić iz bližnjega primoštenskega vinograda. Prav zaradi svoje lepote, nenavadnega geografskega položaja in škrte prsti, na kateri rastejo kljub burji, so ti vinogradi spomenik marljivim rokam težakov. V preddverju stavbe Zedinjenih narodov se nahaja slika teh vinogradov, ki predstavlja svojo zgodbo v več kot stotih jezikih! RAZIŠČITE ŠIBENIK - trdnjave sv. Mihovil, sv. Ivan, Šubićevac in sv. Nikola OTOK VISOVAC - frančiškanski samostan

TURIZEM PLUS RAFTING (Krka), SKOK Z VRVJO (Šibeniški most), ribolov, jadranje

GASTRO Drniški pršut, črno vino, Primoštenski babić, Skradinska torta

8

DALMACIJA. ŠIBENIK.

35


1

Kjer cesarstvo ni zgolj beseda za naravo. 36 2

3

Dalmacija. Split. K

o se je rimski cesar Dioklecijan leta 305 s celim svetom pod svojimi nogami odločil postaviti podeželsko vilo in tukaj preživeti vse svoje dni, ni dvomil, kje bo le-ta zgrajena. V srcu Dalmacije, v skrbno zakritem zalivu rojstnega Aspalathosa (Splita), zaščitenem z morske strani z otoki splitskega otočja, s kopenske pa z visokimi gorami, je Dioklecijan vizionarski zarisal točko na zemljevidu Jadrana za bodoče mesto Split.


DALMACIJA. SPLIT.

5

6

Dalmacija.Split.

4

37

[ 1.Bol(Brač) 2.3.4.Split 5.Dubovica(Hvar) 6.Sinj ]

K

šimi arhitektonskiVeličastno mi in umetniškimi Eden mesto rimske- stvaritvami. izmed njih je, kot ironična igra usode, ga cesarja veličasten mavzolej

omaj šest kilometrov oddaljen od takratne svetovljanske Salone, znanega središča rimske province Dalmacije, ki je v tem času štela tudi do 60.000 prebivalcev, z močnim obzidjem, s številnimi stolpi, templji, palačami in termami, je danes največji kompleks antičnih spomenikov na Hr vaškem. To je bila rezidenca brez primerjave v dotedanjem gradbeništvu. Čeprav je sedemnajst stoletij obstoja in neprekinjenega življenja botrovalo k izgubi številnih prvotnih oblik, je temu v zameno bila počaščena z drugimi kasnej-

zadnjega rimskega cesarja, pogana, na mestu katerega je bil postavljen tudi del katoliške katedrale, posvečene sv. Duju, mučeniku, ki ga je dal usmrtiti sam Dioklecijan, z znamenitimi lesenimi vratnicami iz orehovega lesa, delom mojstra Andrije Buvine iz leta 1214. Dioklecijanova rezidenca se je spretno upirala zgodovinskim spremembam, živela pa je tesno po-

vezana z mestom kot njegovo gosto naseljeno zgodovinsko jedro, polno čarobnih, kamnitih palač. Danes je kraj z uglašenimi konobami, kjer lahko poskusite domače specialitete iz morskih plodov, jagnjetine in sinjskih arambašićev ( jed, podobna sarmi), prelitih z najboljšimi vrstami črnega vina. V svojem nedrju skriva najmanjšo ulico na svetu s svojstvenim imenom Pusti me proći (Spusti me mimo). Očarljivo in neponovljivo splitsko jedro je z razlogom označeno za spomenik ničte kategorije in uvrščeno na Unescov Seznam zaščitene svetovne kulturne dediščine.


[ 1.3.4.7.Split 2.10.Vis 5.Trogir 6.8.9.Hvar ]

1

2

3

38

Resnična očarljivost mediteranskega juga

S

plit, razvajan s toplimi čari mediteranskega juga, je mesto, ki svojo bogato zgodovino ne pripoveduje samo znotraj muzejev in cekva, ampak njegova dediščina od antike do danes govori s Peristila in kamnitih hiš, medtem ko pravi mediteranski duh opreza iz veselih in živahnih konob, za vogali razigranih ulic in uličic ter lepot na sprehajališču. Če sledite preplet belih, kamnitih ulic do obale, kjer morje ziba

ladjice, boste odkrili mesto, kjer je znan rimski vladar na vsakem vogalu globoko vtisnil svojo cesarsko prisotnost skupaj s svetnikom, ki ga je dal usmrtiti. Posebna redkost tega mesta so pesmi in vrhunski svetovni športniki, zmagovalci na Wimbledonu, številni olimpijci in vrhunski športniki NBA lige ter najlepše ženske na svetu. V kolikor dvomite, se pogumno sprehodite po splitskem sprehajališču!

KULTURNA DEDIŠČINA DIOKLECIJANOVA PALAČA (Split) - palača rimskega cesarja Dioklecijana (Unescov Seznam svetovne dediščine) MESTNO JEDRO (Trogir) - staro mestno jedro (Unescov Seznam svetovne dediščine) ANTIČNO MESTO SALONA (Solin) - glavno mesto rimske province Dalmacije RENESENAČNO MESTNO JEDRO (Hvar) - katedrala sv. Štefana, mestna loža s stolpom in Arsenal z gledališčem iz leta 1612. SVETIŠČE MATERE BOŽJE SINJSKE - največje marijansko svetišče v Dalmaciji STARIGRADSKO POLJE NA HVARU (Unescov Seznam svetovne dediščine) PROCESIJA ZA KRIŽEN NA HVARU  Unescov Reprezentativni seznam nematerialne dediščine ČIPKARSKA TRADICIJA NA HVARU - Unescov Reprezentativni seznam nematerialne dediščine SINJSKA ALKA - Unescov Reprezentativni seznam nematerialne kulturne dediščine človeštva GLASBENA TEHNIKA OJKANJE - Seznam nematerialne kulturne dediščine, ki nujno potrebuje zaščito

7

8


Odkrijte umetniško zakladnico mesta-muzeja ne svetovne kulturne dediščine. Poimenovan je kot mesto-muzej zaradi znanega portala trogirske katedrale, ki je delo mojstra Radovana iz leta 1240, zaradi renesančne mestne lože in tisočletnega samostana sv. Nikole, kjer se hrani znameniti relief antičnega boga Kairosa, boga srečnega trenutka,

4

5

iz 4. st. pred Kristusom. Trogir je zares prava umetniška zakladnica, kjer vsako poletje odmevajo arije na tekmovanjih mladih svetovnih tenorjev.

Dalmacija.Split.

eprav njegov osrednji del meri zgolj 750 korakov, kot je izmeril in zapisal nek predan zgodovinar pred nekaj stotimi leti, je Trogir skladno urejeno, kamnito mestece z bogato zgodovino, o čemer priča dejstvo, da je mestno jedro, tako kot splitsko, uvrščeno na Unescov Seznam zaščite-

Č

6

Modrina in popolna skladnost narave

N

arava je bila zares nesebična do srednje Dalmacije, ko je njeno obalo in dolge prodnate plaže, oplemenitene s hladom dišečih zelenih borov, okrasila z nizom čudovitih otokov. Dočakajte nepozaben sončni vzhod v poletni zarji neposredno nad plažo slavne Makarske riviere, z masiva Naravnega parka Biokovo, kjer se še danes potepajo gamsi, pogled pa vam naj seže vse do skrajnjih otokov na odprtem morju Jadrana. Eden izmed njih je največji otok splitskega otočja Brač, daleč znan kot otok kamna in vetra. Otok kamna je zaradi marljivih rok kamnosekov, ki že več stoletij »nabirajo« najboljši kamen, o čemer priča tudi dejstvo, da so prav iz tega kamna zgrajene ne samo lokalne katedrale, ampak tudi številne svetovne zgradbe. Otok

vetra pa je zaradi božanskega maestrala, kakor sami deskarji poznavalski povedo, v kanalu med Bračom in Hvarom, še posebej pa na plaži Zlatni rat, katerega videz se izmenjuje, odvisno od smeri vetra in valov. Sončni Hvar je bil pred kratkim uvrščen na seznam desetih najlepših otokov na svetu, je pa vsekakor eden najbolj zapeljivih dalmatinskih otokov brez primerjave. Na Hvaru – z največjim otoškim trgom na obeh straneh Jadrana, z Arsenalom – prvim gledališčem v Evropi, zgrajenim že davnega leta 1612, z znano palačo Tvrdalj Petra Hektorovića in zlizanimi kamnitimi uličicami, ki se lesketajo na soncu – ne boste vedeli ali vas je očarala skladnost zgodovine in umetnosti ali lepota narave, začinjene z omamnim vonjem sivke.

DALMACIJA. SPLIT.

SINJ TROGIR SPLIT

BOL VIS

NARAVA REKA CETINA - znamenita pokrajina, 105-kilometrski rečni tok in kanjon (Omiš) bo navdušil ljubitelje raftinga in spustov s kanuji NARAVNI PARK BIOKOVO - najvišja gora ob hrvaški obali, bogastvo flore in favne ZLATNI RAT - znamenita pokrajina OTOKI RAVNIK, DONJA BRELA, PAKLENI OTOKI (otok Hvar) - znamenita pokrajina JAMI MODRA IN MEDVIDINA ŠPILJA - geomorfološka naravna spomenika JAMA VRANJAČA (gora Mosor) - geomorfološki naravni spomenik RDEČE IN MODRO JEZERO (Imotski) - geomorfološka naravna spomenika

GASTRO Dalmatinska pašticada (jed iz dušenega govejega mesa), klobase luganige, goveje meso v zelju arambašići (Sinj), viška pogača (s slanimi sardelami), hvarski paprenjaki (kolač s poprom), vino z mlekom smutica (otok Brač), vini vugava in plančić (otok Hvar)

TURIZEM PLUS Vinske ceste, kolesarske steze, jezdenje, rafting, prosto letenje, ribolov

MAKARSKA

BRAČ

9 10

HVAR

39


40

Kjer besede niso dovolj.


41

Dalmacija.Dubrovnik.

DALMACIJA. DUBROVNIK.

Dalmacija. Dubrovnik.

[ Dubrovnik ]

“T

isti, ki iščejo raj na zemlji, morajo priti v Dubrovnik,« je zapisal George Bernard Shaw, očaran nad mestom, katerega nedotaknjeno mestno obzidje, danes pod Unescovo zaščito, v neprekinjenem nizu 1.940 metrov, obdaja mesto. Takšnega ni moč najti nikjer drugje doma ali na svetu, s tehtnim razlogom pa nosi naziv »biser Jadrana«. Nahaja se na skrajnjem jugu Hrvaške, skozi dolga stoletja pa je podedoval plemenite stvaritve najboljših arhitektov in umetnikov v toplem mediteranskem podnebju, kjer poleg sredozemske vegetacije uspeva še subtropska z nasadi dišečih limon, pomaranč in mandarin, razkošnih palm ter agav, ki krasijo renesančne parke in razcvetele vrtove srednjeveških kamnitih palač in skrivnostnih samostanov.


Mesto, ki ne pušča nikogar ravnodušnega

D

ubrovnik je nekoč bil ena izmed najmanjših vendar zelo pomembnih sredozemskih pomorsko-trgovskih držav, o čemer priča dejstvo, da je za časa svojih najbolj slavnih dni imel konzularna predstavništva v več kot 80 mestih. Njegovo ladjevje je štelo skoraj 700 jadrnic, s čimer se je lahko meril z benečanskim ladjevjem. Pod nebeškim patronatom sv. Vlaha, kronan s slovito zastavo Libertas, ki plapola na visokem kamnitem stolpu, nad katerim bdi legendarni vitez Orlando, je Dubrovnik mesto z bogato zgodovino, ki jo boste najbolje spoznali s sprehodom po njegovi glavni ulici – »zdrgnjenem« ka-

mnitem Stradunu. Slavno obzidje tega mesta z veličastnimi stolpi in bastioni vas bo počastilo s pogledom na čarobne Elafitske otoke Šipan, Lopud in Koločep, ki so razporejeni kakor biseri v morski modrini. Ta otoška skupina je imenovana jelenje otočje po jelenih (grško: elaphos – jelen), plemenitih živalih, ki so nekoč prebivale tukaj, kar dobesedno povzema kakovost nedotaknjenega Mediterana, kjer v isti meri rastejo subtropska vegetacija, širni borov gozd in oljčni nasadi, vse skupaj pa objemajo čudovite peščene plaže. V tem mestu bo vsak vaš korak postal doživetje par excellence – od fontane Onofrijeva če-

sma do Mestnega zvonika, filigransko prefinjenih gotsko-renesančnih poslopij palače Sponza in znamenitega Knežjega dvora, kot tudi baročnih cerkev sv. Vlaha, katedrale Marijinega Vnebovzetja ali pač sv. Ignaca s slavnim jezuitskim učiliščem. Dubrovnik v poletnem času blesti v posebnem sijaju, ko se v času tradicionalnih Dubrovniških poletnih iger celotno staro mestno jedro prelevi v čarobne kulise edinstvenega odra na svetu. Z utrdbe Lovrijenac v sami bližini, izrasle na skali, visoki 37 metrov nad morjem, boste slišali, kako nesmrten Hamletov monolog »Biti ali ne biti« odmeva z zares posebno močjo.

42

KULTURNA DEDIŠČINA STARO MESTNO JEDRO (Dubrovnik) - mesto z edinstveno zgodovino pod Unescovo zaščito, eno najbolj atraktivnih in najbolj znanih mest Sredozemlja NARONA - antično mesto Narona v vasi Vid pri Metkoviću MESTNO OBZIDJE (Ston) - fortifikacijska celota iz 14. st., edinstvena zaradi svoje velikosti 5,5 km MESTO MARKA POLA - eno najbolj ohranjenih srednjeveških mest Sredozemlja

STARO MESTNO JEDRO (Cavtat) – turistično in kulturno središče Konavel; mavzolej družine Račić, rojstna hiša slikarja Vlaha Bukovca, Knežji dvor, trdnjava Sokol FESTA SV. VLAHA - Unescov Reprezentativni seznam nematerialne dediščine


DALMACIJA. DUBROVNIK.

Dalmacija.Dubrovnik.

[ Dubrovnik ]

KORČULA PELJEŠAC LASTOVO

MLJET DUBROVNIK CAVTAT

RAZIŠČITE Stolp Minčeta, trdnjava Lovrijenac in palača Sponza (Dubrovnik) Gotske in gotsko-renesančne poletne rezidence (od Pelješca do Konavel) Frančiškanski samostan (Orebić) Knežji dvor (Luka Šipanska) Frančiškanski samostan (Rožat)

43


9

1

2 6

3 7

44

10

NARODNI PARKI

NARAVA

NARODNI PARK MLJET - bogat s sredozemsko vegetacijo in kulturno dediščino (benediktinski samostan iz 12. st. na otočku v Velikem jezeru)

ARBORETUM TRSTENO - spomenik parkovne arhitekture USTJE REKE NERETVE - poseben ihtiološko-ornitološki rezervat MALOSTONSKI ZALIV - poseben rezervat v morju 12 OTOČEK LOKRUM - poseben rezervat z gozdno vegetacijo VELA SPILJA (Vela Luka) - geomorfološki naravni spomenik KOČJE (vas Žrnovo na Korčuli) - poseben rezervat z gozdno vegetacijo KONAVOSKI DVORI (Konavle) - znamenita pokrajina LASTOVSKO OTOČJE - naravni park

TURIZEM PLUS Vinske ceste, peš poti, kolesarske steze, wellness

11

4


5 8

Ž

e iz časov, ko je svetovni pomorščak Marko Polo s polnimi jadri odrinil proti neznani zemlji s svojega rojstnega otoka Korčule, je njegovo viteško mestece, postavljeno na ostankih grške kolonije, počasi naraščalo v svojevrstno kamnito, urbano skulpturo pravilnih potez, ki je dobro ohranjena še do današnjih dni. Ulice na Korčuli so prava redkost, saj jih je nek domači arhitekt nanizal s svojo genialnostjo in znanjem modrega urbanista. Grajene so po modelu ribje kosti, še posebej čutne pa v poletnih dneh, ker kljub jutranjemu in dopoldanskemu soncu, ki jih boža s posebnim, zlatim sijajem, v največji popoldanski pripeki ostanejo prijetno

9

ohlajene. V kolikor želite doživeti edinstveno vzdušje Korčule, naj vas dober veter semkaj nanese v mesecu juliju, ko poteka Mednarodni festival pesmi in vina v čast znanemu pomorščaku ali Festival viteških iger s tradicionalnimi mečevalskimi plesi v izvirnih nošah iz 16. st. s slovito uprizoritvijo borbe med belim in črnim kraljem.

zaradi čudovitih kamnitih palač in vil, na katerih pročeljih se odraža bogastvo in razkošje življenja družin pomorščakov, še posebej pa je prepoznaven zaradi svojih božanskih vrtov, kjer rastejo najbolj eksotične rastline, ki so jih skozi stoletja prinašali z vseh koncev sveta, se vam bo z gotovostjo vtisnil globoko v spomin.

olotok Pelješac, del nekdanje Dubrovniške republike, je s svojim še danes ohranjenim 5,5 km dolgim obzidjem kamnitega mesteca Stona, ki je varoval dostop do slavne Republike, bil pomembna stateška točka. Pelješac se je krepil z milostjo toplih južnih vetrov, poznavalcem vin pa je dobro znan kot kraljestvo vina dingač, nabolj cenjenega hrvaškega vina, medtem ko mesto Orebić, znano kot pomorsko središče v 18. st., danes z veseljem obiskujejo umetnostni zgodovinarji. Orebić, ponosen

Č

P

e ste kdarkoli razmišljali o tem zatočišču, očarani nad zgodbo o Odiseju, katerega je na otoku ujela nimfa Kalipso, in se spraševali, kakšna je bila znamenita Ogigija, se odpravite na Mljet na skrajnjem jugu Hrvaške. Tukaj boste odkrili prizor, podoben tistemu iz slikanic z najlepšimi pravljicami. Pred vami se bo prikazalo jezero sredi otoka, v jezeru pa otoček s samostanom iz 12. st. Četudi Kalipse ne bo v bližini, bo ta prizor dovolj očarljiv, da za vekomaj prevzame vaše srce. Morda se sploh ne boste hoteli vrniti domov.

DALMACIJA. DUBROVNIK.

45

[ 1.Ston 2.8.11.Mljet 3.4.6.7.Korčula 5.Pelješac 9.Plat 10.Elafitsko otočje 12.Lopud ]

GASTRO Jagnjetina in teletina izpod peke, brodet iz jegulj ali žab (dolina reke Neretve), stonske ostrige, klapavice in sol, kolači kontonjata (sladica iz kutin in sladkorja) in mantala (sladica iz mošta, moke in začimb) ter arancini (kandirana pomarančna lupina), mandarine in limone, vina dingač ter postup (Pelješac), pošip in grk (Korčula) ter dubrovniška malvazija (Konavle)

Dalmacija.Dubrovnik.

4

Raziščite otoke z očarljivo zgodovino


46

1

[ 1.2.Plitvice ]

Lika - Karlovec. KARLOVEC

OGULIN SENJ PAG GOSPIĆ NOVALJA

D

obrodošli v sanjsko pokrajino! Pred vami so čudoviti zeleni predeli, dvignjeni komaj deset kilometrov nad morjem v zaledju. Zaradi svoje izjemne ekološke vrednosti in koncentracije zaščitenih naravnih parkov so resnična oaza miru in tišine, ki je sve bolj obiskana destinacija hrvaškega turizma.

2


47

Lika - Karlovec.

LIKA - KARLOVEC.

Romantična zveza z naravo. Slapovi preteklosti in sedanjosti

T

ako v predzgodovinskem in antičnem obdobju kot v današnjih časih je bila dežela krepkih Ilirov, Japodov, zelena, tiha, neokrnjena in skoraj mitološka narava današnje Like, zavetišče ogroženim in redkim vrstam ptic, volkovom, medvedom in endemičnim vrstam, kot je Degenia velebitica – velebitska degenija. Epska narava Like je tudi rojstno mesto enega največjih svetovnih genijev med izumitelji – Nikole Tesle. Muzej, odprt ob 150. obletnici njegovega rojstva, lahko obiščete v njegovem rojstnem kraju Smiljanu.

Na tem čarobnem koščku zemlje se je namestil najbolj slovit, najstarejši in najbolj obiskan park med osmimi narodnimi parki na Hrvaškem – Plitviška jezera. Znan je po svojih lehnjakovih slapovih in šesnajstih kaskadnih jezerih, ob katerih vam zastane dih. Poleg tega vam Plitvice ponujajo še številne druge zanimivosti, kot so različne, zanimive geomorfološke oblike, življenjski prostor različnih vrst flore in favne, gozdove, travnike ter še veliko zanimivih turističnih programov. Narodni park Plitviška jezera je vrhunska stvaritev same narave brez primerjave, hkrati pa edina naravna znamenitost med kulturnimi dobrinami na Hrvaškem, ki je bila, med prvimi na svetu, uvrščena na Unescov Seznam svetovne dediščine že davnega leta 1979.

V kolikor želite spoznati zgodovino o legendarnih hajdukih, se odpravite v mesto Senj in odkrijte stolp Nehaj – renesančno trdnjavo iz 16. st., ki je danes edinstven muzej, posvečen piratom – »senjskim uskokom«. Ne pozabite spoznati tudi otok Pag, ki s svojim severnim delom, kjer se nahajata slovito letovišče Novalja in priljubljena plaža za celonočno zabavo Zrće, spada v prostor Liško-senjske županije, z južnim delom pa spada v regijo Dalmacije oz. Zadrsko županijo. Pag je pogostokrat imenovan kot otok kamna in soli, s svojimi dvajsetimi kilometri prodnatih plaž pa bo z gotovostjo okronal vaše doživetje prostora številnih raznolikosti.


1

2

3

48 [ 1.Velika Kapela 2.Reka Dobra 3.Reka Kupa 4.Senj 5.Zrće 6.Pag 7.Karlovec 8.Velebit ]

NARAVA

KULTURNA DEDIŠČINA

GOZDOVI DRAGANIĆA (Kleka in Modruša) Velike in Male Kapele JASIKOVAC (Gospić) - park-gozd CEROVAČKE PEČINE (Gračac) - geomorfološki naravni spomenik BARAĆEVE JAME v Rakovici JAMA VRLOVKA v Kamanju RASTOKE v Slunju – mlinsko naselje, ki se nahaja na mestu, kjer se modrozelena reka Slunjčica zliva v Korano KLEK - znamenita pokrajina ŠTIROVAČA - rezervat gozdne vegetacije z najlepšimi in najbolj ohranjenimi smrekovimi gozdovi PARK S PEČINAMI GRABOVAČA pri Perušiću KANJON REKE LIKE LUN - najstarejši oljčni nasadi na tem področju

SVETIŠČE MATERE BOŽJE S KRASNEGA (Krasno) – največje marijansko svetišče v Liki SVETIŠČE MATERE BOŽJE ČUDEŽNE v Oštarijah STARI DREŽNIK - mesto pri Rakovici PAVLINSKI SAMOSTAN v Sveticah PAVLINSKI SAMOSTAN Kamensko ETNOLOŠKA GALERIJA v Rečici pri Karlovcu ROJSTNA HIŠA NIKOLE TESLE (Smiljan) – sodoben muzej v čast enemu najbolj znanih svetovnih izumiteljev TURŠKI STOLP v Perušiću – edini preostali turški stolp v Liki iz 15. st. GRADOVI IN DVORCI, kot so Dubovac, Ozalj, Bosiljevo, in frančiškanski, pavlinski ter dominikanski samostani, zrasli v zeleni pokrajini TRDNJAVA NEHAJ (Senj) renesančna trdnjava, postavljena v 16. st., danes edinstven muzej, posvečen piratom »senjskim uskokom« FRANKOPANSKI KAŠTEL v Ogulinu STARO JEDRO MESTA KARLOVCA v obliki šesterokrake zvezde ČIPKARSKA TRADICIJA NA PAGU - Unescov Reprezentativni seznam nematerialne dediščine

NARODNI PARKI PLITVIŠKA JEZERA - ne pozabite obiskati narodni park z Unescovega Seznama svetovne naravne dediščine SEVERNI VELEBIT - razglašen za svetovni rezervat biosfere z Unescovo listino

4 5


LIKA - KARLOVEC.

Popolno renesančno mesto Karlovec Karlovec z okolico popoln kraj za kopanje v čistih, sladkih vodah, za veslanje, splavarjenje, ribolov, rafting, vožnjo s kanuji ali štirikolesniki po čudovitih gozdnih poteh, ali pač za vožnjo s kolesom po enajstih kolesarko-turističnih rutah in jezdenje. Čudovit celinski biser, ki se je razvil iz srednjeveške utrdbe, nekoč namenjene za obrambo pred turškimi vpadi v srednjo Evropo, je danes eno največjih prometnih križišč na Hrvaškem. Kljub svojemu prehodnemu položaju, je vse bolj priljubljena destinacija velikega števila turistov, ki iščejo najbolj raznovrstne oblike rekreacije. Poleg tega je daleč znana destinacija za lov po gozdovih od Draganića do Kleka in Modruša, za ljubitelje zimskih športov pa so primerna pobočja Bjelolasice. Karlovška županija razpolaga s številnimi spomeniki kulturne dediščine: od šarmantnih starih gradov in dvorcev, kot so Dubovac, Ozalj, Ogulin, Bosiljevo, do frančiškanskih, pavlinskih in dominikanskih samostanov, zraslih iz zelene pokrajine. Ogulin z okolico je resnično pravljična pokrajina, okronana z dolinami rek Zagorske Mrežnice in Dobre, s trdnjavo Frankopanski kaštel, postavljeno med Đulinim ponorom in

Klekom – gorskim masivom, zibelko hrvaškega gorništva in alpinizma. Bogata zakladnica legend o čarovnicah s Kleka, o nazivu Đulin ponor, o Kleku in jami Klečka špilja, o vilinski vodi je dokaz moči, ki jo ima domači kraj na svoje prebivalce. Med slednjimi je tudi najbolj znana prebivalka Ogulina Ivana Brlić-Mažuranić, najbolj prevajana hrvaška pisateljica za otroke. Doživite magičnost na poti, ki združuje lepoto narave, bogastvo zgodovine in pravljico, vtis pa je lahko še močnejši, če ste v družbi oseb iz Zgodb iz davnine (I. Brlić-Mažuranić: Priče iz davnine).

Lika - Karlovec.

grajen je po konceptu pravega renesančnega, popolnega mesta v obliki šesterokrake zvezde kot slovit bastion, ki se je z vsemi svojimi močmi upiral turškim napadom. Z bogato zgodovinsko dediščino, zaznamovan z vodami štirih rek in gozdnatim gorovjem Velike in Male Kapele, je mesto

Z

6

7

RAZIŠČITE Adrenalinski športi – rafting, vožnja s kajaki, kolesarjenje, planinarjenje, alpinizem, fotolov, lov, smučanje, jezdenje Smučanje – HOC Bjelolasica Turistični center Petrova gora, Lovski dom Muljava (blizu Vojnića)

GASTRO Liški krompir in jagnjetina izpod peke, ogulinsko kislo zelje in repa, ogulinska masnica (vzhajano testo, polnjeno s čebulo in z jajci), sir škripavac, žganje iz sliv in hrušek

49

8


Osrednja Hrvaška.

A

li že od nekdaj hrepenite po oddihu daleč stran od poletne vročine in mediteranske gneče, v idilični in mirni, zeleni, hriboviti pokrajini, bogati s stoletnimi gozdovi, vinogradi in rekami? Ste ljubitelj tihega in prijetnega vzdušja celine, ki se razteza od romantičnih srednjeveških utrjenih graščin, podeželskih dvorcev in fevdalnih posesti vse do termalnih izvirov, zdravilišč in božjepotnih svetišč? Napotite se severno od Zagreba in uživajte v blaginjah osrednje Hrvaške.

[ 1.Žumberak 2.Varaždin ]

50 1

Kjer je barva romance zelena.


2

51

Osrednja Hrvaška.

OSREDNJA HRVAŠKA.


1

2 3

52

Uživajte v idiličnih trenutkih v mestih osrednje Hrvaške KULTURNA DEDIŠČINA DVOREC TRAKOŠĆAN - najbolj romantičen in, kot mnogi pravijo, najlepši dvorec na Hrvaškem MESTO VARAŽDIN - očarljivo mesto kulture z razkošnimi cerkvami, mestnimi palačami in varaždinskim pokopališčem DVOREC ZRINSKIH (Čakovec) - nahaja se v sklopu Starega gradu Zrinski, kulturno-zgodovinskega spomenika ničte kategorije, v njegovi palači pa je Muzej Međimurja STARI GRAD (Kalnik) - veličastni ostanki srednjeveškega gradu STARI GRAD (Đurđevac) - dragocen spomenik kulture s srednjeveško utrdbo

Z

a začetek pričnite pri Hrvaškem zagorju, idilični hriboviti pokrajini, prepleteni z gorovjem in rekami, in poiščite Krapino, slovito najdišče krapinskega pračloveka. Mesto se nahaja na prostoru, ki je že od nekdaj znan po številnih termalnih izvirih, kot so bližnje Tuheljske in Stubiške toplice. Prof. Dragutin Gorjanović-Kramberger je poskrbel za to, da je Krapina zaslovela po celem svetu, in sicer leta 1899, ko je na Hušnja-

7

govem bregu odkril ostanke diluvialnega človeka, znanosti poznanega pod nazivom Homo sapiens neanderthalensis. V kraju, ki se ponaša z največjim številom dvorcev za dolino reke Loire v Franciji, odkrijte slikovite srednjeveške utrjene graščine in čudovite baročne dvorce. To doživetje še dodatno obogatite z razkošno gastronomsko ponudbo in vsekakor s plemenito kapljico tukajšnjih vrhunskih vin. Odpravite se v Marijo Bistrico,

DVOREC GROFA JANKOVIĆA (Daruvar) baročni dvorec, zgrajen med letoma 1771 in 1777 TRDNJAVA (Sisak) - dobro ohranjena srednjeveška utrdba UMETNOST IZDELAVE TRADICIONALNIH LESENIH IGRAČ ZA OTROKE S PODROČJA HRVAŠKEGA ZAGORJA - Unescov Reprezentativni seznam nematerialne dediščine ČIPKARSKA TRADICIJA V LEPOGLAVI Unescov Reprezentativni seznam nematerialne dediščine MEDIČARSKA OBRT - Unescov Reprezentativni seznam nematerialne kulturne dediščine človeštva

8

9


4

5

6

v kolikor vas zanimata verski turizem in duhovna krepitev v največjem marijanskem svetišču na Hrvaškem, kamor se na božjo pot odpravlja okrog 800.000 vernikov s celega sveta že več kot 300 let. Leta 1998 ga je obiskal tudi sam papež Janez Pavel II. OSREDNJA HRVAŠKA. [ 1.Hrvatska Kostajnica 2.Sisak 3.4.Veliki Tabor 5.6.Marija Bistrica 7.Varaždin 8.Daruvar 9.Čakovec 10.Ludbreg ]

Osrednja Hrvaška.

NARAVA KALNIK - znamenita pokrajina NARAVNI PARK LONJSKO POLJE - redka zveza ohranjene narave in tradicionalne graditeljske dediščine CRET DUBRAVICA (Dubravica) - poseben botanični rezervat JAMA VINDIJA (Varaždin) - naravni spomenik REKA MURA - znamenita pokrajina VELIKI PAŽUT (Legrad) - poseben živalski rezervat RAKITA (Sisak) - ornitološki rezervat ĐURĐEVAČKI PIJESCI - poseben botanični rezervat

LIPIK, BJELOVAR IN DARUVAR - spomeniki parkovne arhitekture KLEK - znamenita pokrajina CRNA MLAKA - poseben ornitološki rezervat ŽUMBERAK - SAMOBORSKO GOROVJE naravni park SLUŠNICA PRI SLUNJU - znamenita pokrajiina ARBORETUM OPEKA (Vinica) - spomenik parkovne arhitekture

10

53


[ 1.2.Varaždin 3.Trakošćan 4.Samobor 5.Kumrovec 6.Krapina 7.Stubica 8.Marija Bistrica ] 2

1

V

araždin, najbolj baročno mesto na Hrvaškem, je resnično zeleno mesto, in sicer zaradi urejenih parkov in znamenitega spomenika vrtne arhitekture – pokopališča, katerega klek je oblikovan v paravane in arkade po vzoru na francoski Versailles. Varaždin je mesto glasbe, umetnosti, obrti in trgovine ter dveh znamenitih festivalov, ki potekajo v mesecu septembru – Festival baročne glasbe in izvirni Špancirfest – festival uličnih sprehajalcev. Razen tega, da je znana po svoji kulturni ponudbi in celo 354 registriranih spomenikih kulture, varaždinska regija slovi tudi po parku-gozdu Trakošćanu z znamenitim dvorcem, spremenjenim v muzej. Temu se pridružujejo še trije geološko-paleontološki naravni spomeniki s tremi jamami, ki pričajo o neprekinjeni tisočletni prisotnosti človeka na teh prostorih. Nedaleč od Varaždina se nahaja Ludbreg, znamenit evharističen kraj čaščenja Dragocene Kristusove krvi, edini romarski kraj na Hrvaškem in eden redkih na svetu, ki ga je z bulo ustanovil sam papež. Odobril je javno čaščenje svete relikvije, ko se je leta 1512 v kapelici dvorca Batthyany zgodilo čudežno spreminjanje vina v presveto Jezusovo kri. Lepoglava je mestece, v katerega bogato kulturno zgodovino se je vpisal pavlinski red s postavitvijo cerkve in samostana, hkrati pa kraj, od koder izvira znana čipka, ki je zaradi svoje izvirnosti in veščine izdelave dobila zlato nagrado na svetovni razstavi v Parizu leta 1937.

54

MUZEJ STARO SELO (Kumrovec) - edinstven muzej na odprtem z ohranjenimi izvirnimi vaškimi hišami s prehoda iz 19. v 20. st. MUZEJ KRAPINSKIH NEANDERTALCEV eden najsodobnejših muzejev na Hrvaškem NAJDIŠČE KRAPINSKEGA NEANDERTALCA - eno najbogatejših najdišč neandertalskega človeka na svetu MUZEJ TUROPOLJA (Velika Gorica) eksponati iz prazgodovinskega obdobja do danes (mamutov okel iz obdobja do 10. tisočletja pred Kristusom, ohranjene lesene kapelice in plemiška posestva)

5

6

Osrednja Hrvaška.

RAZIŠČITE


V

kolikor si želite poiskati eno redkih mest, kjer se lahko preizskusite v izpiranju zlata na reki, uživati v zdravilišču Toplice Sveti Martin, brezskrbno se peljati po kolesarskih stezah in poskušati odlična vina, se odpravite na skrajnji sever, na tromejo Slovenije, Madžarske in Hrvaške. Spoznajte Međimurje in njegovo glavno mesto Čakovec. Če pa ste ljubitelj naivne umetnosti, tradicije in folklore, starih obrti in običajev, naj vas pot popelje vzhodno od Zagreba, na prostor Podravine v mesecu juniju, ko potekajo tri velike etnološke manifestacije – v Koprivnici, Đurđevcu in Križevcih. Podravina, omejena z reko Dravo ter gorovjem Bilogore in Kalnika, je bogato lovno in ribolovno področje z urejenimi kolesarskimi stezami, ki vas peljejo skozi čudovito pokrajino mimo jezera Šoderice in zibelke naivnega slikarstva – mesta Hlebine.

3

ČAKOVEC VARAŽDIN LUDBREG LEPOGLAVA KRAPINA KOPRIVNICA MARIJA BISTRICA KRIŽEVCI BJELOVAR DARUVAR SISAK

OSREDNJA HRVAŠKA. 4

GASTRO

TURIZEM PLUS

Pikantna omaka samoborska muštarda, samoborska salama, samoborska kremšnita, liker samoborski bermet, puran z mlinci, ajdova kaša, kravji sir prga, bučno olje, sladice zagorski štrukli, kukuruzna zlevka (puding iz koruznega zdroba), vrbovečka pera (sladka ali slana pita s svežim sirom), varaždinski klipići (pekovsko pecivo), penina šenpjen, mlečni izdelki, specialitete s sladkovodnimi ribami in z divjačino, vini graševina in beli pinot, medica ter sadna vina

Lov, ribolov, prosto letenje, kolesarske steze, peš poti in gorske poti, dirkalne steze (speedway), vinske ceste ZDRAVILIŠČA – številna znana zdravilišča središča s termalnimi izviri (Stubičke toplice)

7

8

55


[ Zagreb ]

56

Kjer navdih prihaja iz srca.


MESTO ZAGREB.

57

Mesto Zagreb.

Mesto Zagreb.

Spoznajte šarmantno srce Hrvaške

Z

rasel je iz dveh sednjeveških naselij, ki sta več stoletij cveteli na dveh sosednih gričih, s pisano zgodovino že iz leta 1094, ko je bila ustanovljena škofija. Glavno in največje mesto Hrvaške, Zagreb, je tipično srednjeevropsko mesto, na njegovih klasicističnih in secesijskih pročeljih zgodovinskega jedra pa se tu in tam prepoznajo poteze praških vedut, poleg ponosnega duha avstro-ogrske monarhije. Zagreb je zares mesto po meri človeka, kar potrjujejo njegove glavne mestne in kulturne znamenitosti, ki se nahajajo v samem središču, številne šarmantne kavarne, prijetne restavracije, vrtne terase, še posebej pa skrbno urejeni parki, kot sta Ribnjak, prislonjen ob vznožju mestnega obzidja Kaptola s filigranskimi stolpi veličastne novogotske katedrale, ali pač Lenuccijeva zelena podkev s parkom Zrinjevac.


58

Odpravite se po ulicah glavnega mesta v edinstven sprehod skozi zgodovino

N

ajlepše ga je spoznati počasi, skozi sprehod z ene noge na drugo, ko načenjate plasti njegove bogate zgodbe po ulicah, ki se vzpenjajo z glavnega mestnega trga bana Jelačića ter ene največjih in najbolj slikovitih mestnih zelenih tržnic v tem delu Evrope – tržnice Dolac, prek Opatovine do Kaptola ali pač po Radićevi ulici do Kamnitih vrat, Banskih dvorov in prepoznavnega pisanega ostrešja cerkve sv. Marka. Vsekakor pa morate spoznati Zagreb tudi skozi vožnjo z njegovim modrim tramvajem. Okna dobrih mestnih duš, ki se nizajo v vseh smereh in stalno bijejo v ritmu utripa mestnega tkiva, neredko ponujajo najbolj izviren okvir za prizor, vreden dolgega spomina. Zagreb je pravo hrvaško velemesto, ki privlači najbolj različne obiskovalce kakor magnet in to s svojimi dvajsetimi gledališči, tridesetimi muzeji, štirinajstimi galerijami in dvanajstimi umetniškimi zbirkami.

KULTURNA DEDIŠČINA

RAZIŠČITE

KATEDRALA MARIJINEGA VNEBOVZETJA - gotska katedrala iz 11. st. CERKEV SV. MARKA - romansko-gotska cerkev iz 14./15. st. KAMNITA VRATA IN STOLP LOTRŠČAK - del mestnega obzidja iz 13. st. HRVAŠKO NARODNO GLEDALIŠČE novobaročna stavba iz leta 1895, arhitekta Fellner in Helmer

ELEKTRIČNA VZPENJAČA - povezuje Zgornji in Spodnji grad MIMARA - muzej, imenovan po zbiratelju Anteju Topiću Mimari, ki je muzeju podaril ogromno zbirko umetnin NARAVNI PARK MEDVEDNICA - gorske steze in smučarski center Sljeme, privlačne strmine, jame, slapovi ter kraški fenomeni MUZEJ SODOBNE UMETNOSTI ZAGREB – vznemirljiva zgodba o sodobni umetnosti brez začetka in konca v dinamičnem ambientu, ki s svojo postavitvijo izpostavlja gibanje, spremembo, nestalnost, nedoločnost itn.


MESTO ZAGREB.

59

Mesto Zagreb.

[ Mesto Zagreb ]


MESTO ZAGREB

60

N

ahaja se tik pod Naravnim parkom Medvednica, njegov najvišji vrh Sljeme pa se od leta 2005 ponaša z naslovom gostitelja smučarskega pokala FIS Snow Gueen Trophy in velikim športno-rekreacijskim središčem na jezeru Jarun, ki razpolaga z urejenimi regatnimi stezami za različna tekmovanja. Poleg tega je znan po uveljavljenem teniškem turnirju Zagreb Indoors, kar dokazuje da Zagreb ni samo mesto z bogato kulturno dediščino, opero, baletom, gledališčem in s kocerti, ampak se njegovo ime zapisuje

tudi na zemljevid priznanih svetovnih športnih dogodkov. Za konec, v kolikor ste eden tistih, ki radi pišejo razglednice ali zapisujejo vtise potovanja v beležko, se spomnite, da se je prav iz tega mesta na svojo zmagoslavno pot odpravilo prvo nalivno pero (penkala). Izumitelj Slavoljub Penkala se morda lahko zahvali prav dolgim sprehodom po Zagrebu za svoj navdih.


Mesto Zagreb. TURIZEM PLUS Smučanje, pohodništvo, planinarjenje, kongresni turizem

GASTRO Puran z mlinci, štrukli, špek fileki (vampi s slanino), krpice z zeljem, sveži sir in smetana, krofi

[ Mesto Zagreb ]

MESTO ZAGREB.

61


Kjer je zlata barva vedno na obzorju.

62

Slavonija.


63

Slavonija.

SLAVONIJA.

S

lavonija, oblikovana z ustvarjalno močjo krepkih rek Drave, Donave, Save in Ilove, je resnično mitološka dežela, ki že stoletja skrivnostno hrani svoja bogastva. Slavonija je rodovitna ped zemlje, obdelovana s človeško roko že več kot osem tisočletij, s širokimi in nepreglednimi zlatimi

ravnicami, vzniklimi iz rodovitne Panonije, z močnimi rečnimi tokovi in naplavljenimi področji. Tukaj rastejo stoletni gozdovi krepkega doba (Quercus robur), ki so mirno bivališče več kot dvem tisočim biološkim vrstam. Pred 370 milijoni let se je iz nekdanjega Panonskega morja vzdignilo

najstarejše kopno tega dela celine, okronano z masivnim gorovjem Papuk. Njegovo vulkansko skalovje iz obdobja paleozoika z okamnelimi pričami danes dokazuje geološko zgodovino dežele. Rodovitna slavonska ravnica je vzniknila iz teme prazačetka in zaživela skoraj kot obljubljena dežela.


1

64

Zlata dolina, kakor je slavljena skozi zgodovino

S

lavonija je bila v prvih stoletjih našega veka vključena v sistem Rimskega cesarstva z dvemi cestami – ena je peljala do Osijeka in vzhodnih provinc, druga pa je povezovala zdravilišče Aquae Balissae, današnji Daruvar, z vinorodnimi kraji Požega, Đakovo in Vinkovci. Ponosna je tudi zaradi svojih dveh rimskih cesarjev – sposobnega, hrabrega in odločnega Valentijana I ter njegovega brata Valensa. Rimljani so jo

poimovali Zlata dolina (Vallis Aurea) zaradi žitorodnih in vinorodnih krajev, izmed katerih je potrebno izpostaviti Kutjevo z eno najstarejših evropskih vinskih kleti. V kolikor si želite doživeti blagoslovljene trenutke miru, posebne in veličastne prizore ob prvem svitu, ko se pokrajina neopazno prebuja iz teme, prekrita z megleno tančico, spoznajte Slavonijo.

5

[ 1.2.3.5.7.Kopački rit 4.Osijek 6.Papuk 8.Đakovo 9.Vukovar ]

NARAVA

RAZIŠČITE

NARAVNI PARK PAPUK - park z izvirno biološko, geološko in kulturno avtentičnostjo NARAVNI PARK KOPAČKI RIT - edinstven močvirni rezervat, bivališče znanih kapitalnih jelenov in ostale divjačine, ornitološki rezervat, drstišče rib GAJNA (Slavonski Brod) - znamenita pokrajina RADIŠEVO (Županja) - poseben rezervat z gozdno vegetacijo ERDUT - zaščitena pokrajina BIJELA TOPOLA (Valpovo) - naravni spomenik VIROVITICA - spomeniki parkovne arhitekture SPAČVA - spomeniki parkovne arhitekture LISIČINE (Voćin) – arboretum

DRŽAVNA KOBILARNA LIPICANCEV (Đakovo) - utemeljena že v 16. st., danes čreda konj z neprecenljivim genetskim materialom VUKOVAR - baročni frančiškanski samostan ter cerkev sv. Filipa in Jakoba, dvorec Eltz ĐAKOVO - baročna katedrala in škofijski dvor VALPOVO, DONJI MIHOLJAC - baročna dvorca Prandau Malath in Prandau Normann POŽEGA - cerkev sv. Lovra iz 14. st.

6 7

8 9


Slavonija.

2

3

4

SLAVONIJA.

65


2

1

66

kraj, kjer ljudje gojijo globoEdinstveni trenutki T okojespoštovanje do dežele, ki jih hrani, in na čigavih obrazih se odraža v mestih Slavonije poseben slavonski ponos. Ne dvomite, odpravite se po poteh, kjer med poin Baranje nosnimi gradovi srednjeveških utrdb, samostani in baročnimi dvorci v Osijeku, Vinkovcih, Požegi in Slavonskem Brodu pa vse do Vukovarja in Iloka v kasu tečejo plemeniti avtohtoni lipiKULTURNA DEDIŠČINA TRDNJAVA BROD IN SAMOSTAN (Slavonski Brod) - trdnjava iz 18. st., ki sodi med največje fortifikacijske objekte na Hrvaškem, in baročni frančiškanski samostan TVRĐA (Osijek) – romantično staro mestno jedro DVOREC ODESHALCHI IN SREDNJEVEŠKO OBZIDJE (Ilok) - renesančna parkovna arhitektura, cerkev in samostan sv. Janeza Kapistrana DVOREC PEJAČEVIĆ (Našice) - dvorec z baročno-klasicističnimi značilnostmi iz leta 1804, s parkom, ki je zaščiten naravni spomenik

6

7

canci iz mesta Đakovo. Tukaj gnezdijo redke ptice, medtem ko po obzorju letajo jate divjih gosi iz znamenitega Naravnega parka Kopački rit. Odkrijte frančiškanski samostan v Iloku, kjer je pokopan znan italijanskih franjevec Janez Kapistran, ter baročne trdnjave Slavonskega Broda in Osijeka, pravi urbani in kulturni velemesti. Tukajšnje univerzitetno in znanstveno LETNA SPOMLADANSKA PROCESIJA KRALJICE (Ljelje) iz Gorjanov – Unescov Reprezentativni seznam nematerialne dediščine

TURIZEM PLUS Lov, ribolov, vinske ceste, peš poti, kolesarske steze, jezdenje


3 4

5

SLAVONIJA.

ozračje je vzgojilo tudi dva hr vaška nobelovca. Za konec se sprehodite po slikovitih nizih slavonskih vasi, kjer se noše okrašujejo z izjemno razkošnim, tradicionalnim tkanjem in zlatimi vezeninami, medtem ko iz kuhinje diši po slastni šunki in božanskem kulenu, v loncu pa počasi vreje fiš paprikaš (ribji paprikaš). Dobrodošli v Slavonijo!

67

[ 1.3.5.Đakovo 2.Kutjevo 4.6.7.Osijek ]

GASTRO

POŽEGA SLAVONSKI BROD

OSIJEK ĐAKOVO

VUKOVAR

VINKOVCI

Čobanac (pikantna obara, pripravljena v bakrenem kotličku), fiš paprikaš, slavonski kulen in kulenova seka (vrsta salame), vino iloški traminec, žganje slivovka

ILOK

Slavonija.

VIROVITICA


[ 1.2.Istra 3.Nin ]

1

68

2

A

li veste, da so se v časih, ko je prihod na Jadran pomenil resničen podvig in ko se je iz Zahodne Evrope potovalo skoraj 24 ur do prve obale, otokov in morja, kampisti vedno nagibali k Hrvaški? In to vsako leto v vse večjem številu! Vas zanima, zakaj je Hrvaška država z najdaljšo naturistično tradicijo v Evropi in se kot edinstvena destinacija za prave kampiste, od Rta Savudrija na severu Istre do Prevlake na jugu Hrvaške, pona-

Vrnitev v naravo

ša s 520 kampi? Tukaj je nekaj razlogov temu v potrditev. Nedotaknjena hrvaška narava razpolaga z razkošnim številom celo osmih narodnih parkov, sem sodijo tudi številna zaščitena področja, pokrajine in rezervati, najbolj razčlenjena mediteranska obala s številnimi otočki in čermi ter z romantičnimi zalivi in plažami pa je popoln kraj za resnično sobivanje z naravo.

3


HRVAŠKA. KAMPIRANJE.

Hrvaška je dežela z blagim mediteranskim podnebjem, vendar tudi z bogastvom in raznolikostjo celinskega dela – od zelenih hribov in epskih gorskih višav do hitrih rek, jezer in zlate panonske ravnice Slavonije, neponovljivih naravnih stvaritev, ki so ustvarjene za vsakega resničnega kampista. Če dodamo še sedem najdišč z Unescovega Seznama zaščitene svetovne kulturne

in naravne dediščine, številne ohranjene antične spomenike, muzeje in zbirke ter gastronomsko ponudbo domačih morskih specialitet v simfoniji okusa in vonja prefinjenega oljčnega olja in božanske kapljice avtohtonega vina, boste dobili neskončen seznam z motivi za prihod.

69


70

Zgodba o veliki modrini adransko morje je resnično utelešenje Mediterana ter pravi raj za vse vodne in podvodne športe, še posebej zaradi tega, ker prodira globoko v evropsko kopno med dolgimi obalami Italije in Hrvaške. Povpreč-

J

[ Odisejeva jama (Mljet) ]

ne temperature morja na površju v poletnih mesecih so od 21 do 26 °C, skoraj stalne pa so skozi celo leto za povprečne globine potapljanja med 20 in 30 metri, in sicer od 16 do 17 °C. Hrvaški Jadran skriva ne samo

specifične rastlinske in živalske vrste, ki živijo samo tukaj in ki so pisane na kožo ljubiteljem podvodnega foto in video safarija, ampak tudi ohranja zanimiva arheološka najdišča od ostankov antičnih kolonij do podvodnih razbitin. Svojo raznolikost dokazuje z izjemno


HRVAŠKA. POTAPLJANJE.

atraktivnimi potapljaškimi točkami – od podvodnih zidov, čeri, podmorskih jam do razbitin srednjeveških galej in novodobnega, potopljenega ladjevja, ponekod celo letal. Jadransko morje je edinstven primer združenega bogastva Mediterana ne samo zaradi naravne lepote, ampak tudi zaradi plasti bogate in burne zgodovine.

Že v davnini je veljal za najbližjo morsko pot od osrednjega Mediterana in sedeža velikih antičnih civilizacij do severnih krajev in osrednjega evropskega kopnega. Pod svojim modrim površjem vam bo razkril očarljive sledi mnogih obdobij evropske in svetovne civilizacije. Zato ne oklevajte, potopite se v modro neskončnost Pozejdonovega cesarstva in uživajte v tišini okolja, ki ga redkokje srečujete.

71


Dežela sodobnih Odisejev

C

elo 1.244 otokov, otočkov in čeri, ki so kakor perle nanizani v kristalno čisti morski modrini, pomeni ravno toliko neponovljivih in edinstvenih razlogov za navtično pustolovščino iz sanj. Hrvaški otoki so resničen izziv za vsakega pravega navtičnega Odiseja, saj so skoraj popolno razporejeni v nizu od Istre do Dubrovnika na oddaljenostih, ki niso daljše od desetih navtičnih milj, vzdolž obale, dolge celo 6.278 kilometrov. Lahko se usidrite in privežete ter prenočite na več kot tisoč in pol zalivih in pristaniščih na otokih ter kopnem. Hrvaški Jadran je popoln kraj tako za plovbo pod polnimi jadri kot za križarjenje z motornimi ladjami ali morske užitke s plovili za športni ribolov.

72

Približno petdeset sodobnih hrvaških marin, namenjenih stalnemu in tranzitnemu komercialnemu privezu, razpolaga s skupnim številom 16.848 privezov v morju in 5.209 na kopnem. Hrvaške marine se nahajajo na izjemno zaščitenih področjih v večjih mestih in manjših otoški zalivih, pomenijo pa varno zavetje in kraj, kjer so poleg servisnih storitev in vzdrževanja na voljo še druge vsebine, kot so nespregledljiva in božanska gastronomska doživetja v številnih restavracijah in domačih konobah. Za tiste, ki so jim bolj pri srcu šarmantna pristanišča v samem središču primorskih mestec, ki s ponosom negujejo stare običaje in tradicijo mediteranskega prostega časa, so na voljo številna sprehajališča vzdolž Jadrana, od Cavtata, Gruža v Dubrovniku, Vele Luke na Korčuli, Hvara in Visa vse do Lošinja in Istre. Jadransko morje je eno najbolj bistvenih plovnih poti starih kultur že iz antičnih časov. Hrvaški Jadran je eno mirnejših morij, brez visokih valov in močnega morskega toka, z največjo globino 1.330 metrov in to na samem jugu. Njegova atraktivna obala meri 138.595 km2, prozornost morja je izredna, do celo fascinatnih 50 metrov, povprečna toplota morja pa je od 16 do 21 °C, kar dokazuje, da je to popoln kraj za vašo navtično pustolovščino iz sanj.


HRVAŠKA. NAVTIKA.

73


N

e pozabite privoščiti si vsaj enega izmed številnih wellness tretmajev med iskanjem vašega popolnega oddiha. Ne bo samo negoval vaše telo, ampak tudi navdihnil vsa čutila in okrepčal vašega duha z dišavami aromatičnih rastlin. Hrvaška je dežela z zavidljivim številom vrhunskih wellness središč, ki so razpršena povsod v državi – od čarobne jadranske obale in njenega meditativnega zaledja, prek miru in hladu gorovja, do zlatih slavonskih ravnic. O hrvaških naravnih bogastvih in dolgi tradiciji najbolje priča dejstvo, da so na teh prostorih nastale terme in kopeli že v antičnih časih, prav v namen negovanja popolnosti ravnotežja telesa in duha. Wellness tretmaji so zamišljeni na osnovi izvirnosti, pri

74

čemer se uporabljajo naravni resursi in kozmetika, ki temelji na osnovi avtohtonih mediteranskih rastlin, kot so sivka, lovor, mirta in žajbelj, ki na Hrvaškem rastejo v izobilju. Ob tem so na voljo še dodatne vsebine – bazeni, savne, solariji, različne masaže, beauty in spa programi, ki popolnoma zadovoljujejo najvišje svetovne

Živeti brez stresa

standarde. Wellness tretmaji so neizogibno poglavje za popoln oddih! Osebje, ki vas bo razvajalo v izjemno prijetnih prostorih, sestavljajo vrhunski profesionalci fizioterapevti, aromaterapevti in kozmetičarji, wellness programe pa bodo prilagodili vašim željam. Za vas si bodo zamislili povsem oseben in edinstven tretma – od aromaterapije z dišečimi, mediteranskimi pripravki, kot so oljčno olje z različnimi esencialnimi olji sivke, rožmarina ali pinije, do masaže z medom, s čokolado ali z zlatom. Vi zgolj izberite, se sprostite in uživajte. Hrvaška je popolna destinacija za vse ljubitelje wellnessa.


HRVAŠKA. WELLNESS TURIZEM.

75


76

1

V iskanju sanjskega oddiha


HRVAŠKA. DESTINACIJA VISOKEGA RAZREDA.

H

rvaška je od samih začetkov turističnega razvoja privlačila najvišje razrede evropske in svetovne elite. Že v 19. st. je bila uveljavljena kot dežela z izjemnimi turističnimi potenciali, zaradi blagega podnebja pa je veljala kot popoln kraj za počitnikovanje in zdraviliška destinacija evropske aristokracije. V hrvaško zgodovinsko knjigo so vpisane številne znane zvezde: od Kupelweiserja in njegove nezgrešljive vizije slovite elitne destinacije na otočju Brijoni, do prvih hotelov in luksuznih vil v Opatiji in bližnjem Lovranu, kjer je počitnikovala svetovljanska aristokracija avstro-ogrske monarhije, do dubrovniških poletnih rezidenc in skritih zavetij dalmatinskih rajskih otokov, kjer 2

3

je ljubezen med britanskim kraljem Edwardom VIII in ločeno Američanko Wallis Simpson eskalirala do skrajne meje, ko je kralj odstopil od svojega naslova v imenu ljubezni. Zato odklenite skrivnostne vrtove dubrovniških luksuznih hotelov ali čudovite vile Šeherezade, ki vas zagotovo ne bo pustila ravnodušne. Brijonska igrišča, oglaševana že v daljnjih tridesetih letih kot najlepši prostor, kjer je evropska in svetovna elita uživala v golfu, tenisu in polu skozi celo leto, v družbi jelenov in bahatih pavov, ostajajo simbol elitnega športnega turizma na Mediteranu tudi do današnjih dni. Natančno so jih oblikovali vrhunski angleški in ameriški arhitekti za golf igrišča, prenovljena pa so po vzoru na nekdanja. Hrvaška je danes dežela z zgodovinskimi epizodami, v katere se znova vpisujejo znana imena v iskanju sanjskega oddiha. 4

[ 1. 2.3.Dubrovnik 4.Brijoni ]

77


HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA Iblerov trg 10/IV, p.p. 251 10000 ZAGREB, HRVATSKA Tel: +385 1 4699 333 Fax: +3851 4557 827 E-mail: info@htz.hr www.hrvatska.hr

Kroatische Zentrale für Tourismus 1010 Wien, Am Hof 13, ÖSTERREICH Tel.: +43 1 585 38 84 Fax: +43 1 585 38 84 20 E-mail: office@kroatien.at Kroatische Zentrale für Tourismus Hochstraße 43, 60313 Frankfurt/M, DEUTSCHLAND Tel.: +49 69 23 85 350 Fax: +49 69 23 85 35 20 E-mail: info@visitkroatien.de Kroatische Zentrale für Tourismus 80469 München, Rumfordstraße 7, DEUTSCHLAND Tel.: +49 89 22 33 44 Fax: +49 89 22 33 77 E-mail: kroatien-tourismus@t-online.de Ente Nazionale Croato per il Turismo 20122 Milano, Piazzetta Pattari 1/3, ITALIA Tel.: +39 02 86 45 44 97 Fax: +39 02 86 45 45 74 E-mail: info@enteturismocroato.it

Chorvátske Turistické Združenie 821 09 Bratislava, Trenčianska 5, SLOVENSKÁ REPUBLIKA Tel.: +421 2 55 562 054, +421 2 55 415 415 Fax: +421 2 55 422 619 E-mail: infohtz@chello.sk Horvát Idegenforgalmi Közösség 1054 Budapest, Akademia u. 1, MAGYARORSZÁG Tel.: +36 1 267 55 88 Fax: +36 1 267 55 99 E-mail: info@htz.hu Office National Croate de Tourisme 75116 Paris, 48, avenue Victor Hugo, FRANCE Tel.: +33 1 45 00 99 55, +33 1 45 00 99 57 Fax: +33 1 45 00 99 56 E-mail: infos.croatie@wanadoo.fr Croatian National Tourist Office London W6 9ER, 2 Lanchesters, 162-164 Fulham Palace Road, UNITED KINGDOM Tel.: +44 208 563 79 79 Fax: +44 208 563 26 16 E-mail: info@croatia-london.co.uk Croatian National Tourist Office New York 10118, 350 Fifth Avenue, Suite 4003, U.S.A. Tel.: +1 212 279 8672 Fax: +1 212 279 8683 E-mail: cntony@earthlink.net

Ente Nazionale Croato per il Turismo 00186 Roma, Via dell’ Oca 48, ITALIA Tel.: +39 06 32 11 0396 Fax: +39 06 32 11 1462 E-mail: officeroma@enteturismocroato.it

Narodowy Ośrodek Informacji Turystycznej Republiki Chorwacji 00-675 Warszawa, IPC Business Center, ul. Koszykowa 54, POLSKA Tel.: +48 22 828 51 93 Fax: +48 22 828 51 90 E-mail: info@chorwacja.home.pl

Chorvatské Turistické Sdružení 110 00 Praha 1, Krakovská 25, ČESKÁ REPUBLIKA Tel.: +420 2 2221 1812 Fax: +420 2 2221 0793 E-mail: infohtz@iol.cz, info@htz.cz

Kroatiska turistbyrån 11135 Stockholm, Kungsgatan 24, SVERIGE Tel.: +46 8 53 482 080 Fax: +46 8 20 24 60 E-mail: croinfo@telia.com

78

Kroatisch Nationaal Bureau Voor Toerisme 1081 GG Amsterdam, Nijenburg 2F, NETHERLANDS Tel.: +31 20 661 64 22 Fax: +31 20 661 64 27 E-mail: kroatie-info@planet.nl Office National Croate du Tourisme 1000 Bruxelles, Vieille Halle aux Blés 38, BELGIQUE Tel.: +32 2 55 018 88 Fax: +32 2 51 381 60 E-mail: info-croatia@scarlet.be Хорватское туристическое сообщество 123610 Moscow, Krasnopresnenskaya nab. 12, office 1502, RUSSIA Tel.: +7 495 258 15 07 Fax: +7 495 258 15 07 E-mail: HTZ@wtt.ru Hrvaška turistična skupnost 1000 Ljubljana, Gosposvetska 2, SLOVENIJA Tel.: +386 1 23 07 400 Fax: +386 1 23 07 404 E-mail: hrinfo@siol.net Kroatische Zentrale für Tourismus 8004 Zürich, Badenerstr. 332, SWITZERLAND Tel.: +41 43 336 2030 Fax: +41 43 336 2039, E-mail: info@kroatien-tourismus.ch Oficina Nacional de Turismo de Croacia 28001 Madrid, Calle Claudio Coello 22, esc.B,1°C, ESPAÑA Tel.: +3491 781 5514 Fax: +3491 431 8443 E-mail: info@visitacroacia.es Kroatiens Turistkontor, Bjørnholms Allé 20; 8260 Viby J; DENMARK Tel.: +45 70 266 860 Fax: +45 70 239 500 E-mail: info@altomkroatien.dk JAPAN Ark Hills Executive Tower N613, Akasaka 1-14-5, Minato-ku, Tokyo 107-0052 Tel.: +81 03 6234 0711 Fax: +81 03 6234 0712 E-mail: info@visitcroatia.jp


Seznam predstavništev Hrvaške turistične skupnosti Impressum Založnik: Hrvaška turistična skupnost Za založnika: mag. sc. Niko Bulić Koordinator: Slavija Jačan Obratov Suradnica: Katja Knežević

Zasnova in dizajn: Velimir Miljković Organizacija, Pulj Besedilo: Paola Orlić Prevod in lektura: Tihana Šurbek Fotografije: Đani Celija Petar Fabijan Damir Fabijanić Sergio Gobbo Saša Halambek Romeo Ibrišević Jasminka Jug Renco Kosinožić Josip Madračević Velimir Miljković Ivo Pervan Saša Pjanić Zlatko Ramničer Mario Romulić & Dražen Stojčić Goran Šebelić Petar Trinajstić Ante Verzotti Marko Vrdoljak Igor Zirojević Ante Zubović Arhiv HTS Arhiv TS Istrske županije Grand Villa Argentina, Dubrovnik Lovranske vile, Lovran Realizacija: Organizacija, Pulj Tisk: RADIN PRINT Leto: 2010

Hrvaška www.hrvatska.hr

Založnik ne zagotavlja popolne točnosti objavljenih informacij in ne sprejema odgovornosti za morebitne netočnosti ali spremembe informacij.


Hrvaška

slovensko

Mediteran, kot je nekoč bil. www.hrvatska.hr

gratis IMAGE KATALOG

/Croatia-Image-2010-SLO  

http://business.croatia.hr/Documents/1341/Croatia-Image-2010-SLO.pdf

/Croatia-Image-2010-SLO  

http://business.croatia.hr/Documents/1341/Croatia-Image-2010-SLO.pdf

Advertisement