Page 1

Horvátország Horvátország, Adria - Ahogy mi mindig is szerettük.

www.horvatorszag.hr

gratis IMÁZS KATALÓGUS

magyar


Horvรกtorszรกg


E

z az ezer sziget országának, a csodálatos természetnek, a gazdag örökségnek és azon személyiségeknek a története, kiknek művei mindörökre nagybetűkkel jegyezték fel Horvátországot a világ térképére. Annak az országnak a története, melynek szépségeit már az ősidők óta megénekelték: Cassiodorustól kezdve, aki a patríciusok itteni fenséges életéről írt, Dantén át, aki a tenger kékségének eposzi látképétől ihletetten írta halhatatlan strófáit, egészen George Bernard Shawig, aki éppen itt vélte megtalálni a földi mennyországot, Horvátország mindig is az isteni inspiráció földje volt. Feledhetetlen látképek fényképeivel és érdekfeszítő történetekkel igyekeztünk közelebb hozni Önökhöz szép országunk elbűvölő vidékeinek minden különlegességét. Sőt, ez az a történet, melynek kilenc mesés fejezetében csakis sokszínű országunk eltérő gyöngyszemeit szórtuk Önök elé. Ne habozzanak hát, ereszkedjenek alá országunk gazdag és dicső történelmének több ezer éves lépcsőin, és fedezzék fel az útvonalakat, melyeken az örökké nyüzsgő, azúrkék Mediterránium adta élményeket az északi részek festői zöld lankái és a legkeletibb részen fekvő aranyló rónaságok nemesítik. Lapozzanak hát bele kiadványunkba és találják meg álom-nyaralásuk helyszínét. Üdvözöljük Horvátországban!

A változatosságok országa.


Horvátország. ISZTRIA.

16-21

DALMÁCIA. ZADARI RÉGIÓ.

28-31

LIKA - KARLOVAC.

46-49

KVARNER.

22-27

DALMÁCIA. ŠIBENIKI RÉGIÓ.

32-35

KÖZÉP - HORVÁTORSZÁG.

50-55

DALMÁCIA. SPLITI RÉGIÓ.

36-39

ZÁGRÁB.

56-61

DALMÁCIA. DUBROVNIKI RÉGIÓ.

40-45

SZLAVÓNIA.

62-67

04

Válassza ki saját úticélját Horvátországban és fedezze fel a valódi változatosságokat.


HORVÁTORSZÁG. A VÁLTOZATOSSÁGOK ORSZÁGA.

9 1

2

8

10

7 3

4

5 6

1. ISZTRIA. 2. KVARNER. 3. DALMÁCIA. ZADARI RÉGIÓ. 4. DALMÁCIA. ŠIBENIKI RÉGIÓ. 5. DALMÁCIA. SPLITI RÉGIÓ. 6. DALMÁCIA. DUBROVNIKI RÉGIÓ. 7. LIKA - KARLOVAC. 8. KÖZÉP - HORVÁTORSZÁG. 9. ZÁGRÁB. 10. SZLAVÓNIA.

05


1

E

z Európa ökológiailag egyik legjobban megóvott területe! Ez az a vidék, ahol a napsütötte és nyüzsgő Mediterránium színeit a hegységek nyugalma és frissessége, valamint Pannónia aranyló gabonaföldjeinek szelídsége nemesíti. A valódi isteni inspiráció földje, amelyről a világ számos krónikása írt ihletetten és szólt lenyűgözve, páratlan európai vidék, amely kis területén nem kevesebb, mint 8 nemzeti parkot vonultat fel!

06

A természet teljes

pompájában.


2

3

HORVÁTORSZÁG. TERMÉSZET, LÁTKÉPEK.

N

e habozzon hát, hajózzon ki az Adria azúrkék vizein és fedezze fel a szigetet, amelyen Európa egyik utolsó fakókeselyű populációja él. Végezetül pedig egy megjegyzés a természet szerelmeseinek: Horvátország az az ország, ahol örökbefogadott delfinek kíséretében szelhetik a végtelen kékséget, ha pedig kivételesen szerencsés, akár a védett mediterrán barátfóka nyomába is eredhet. Ez az a terület, ahol a természet ezer színben pompázik.

A

hegyvidéki Risnjakkal, Paklenicával, Plitvicei-tavakkal és Észak-Velebittel, valamint a partvidéki Kornati-szigetekkel, Mljettel, Brijunival és Krka-vízeséssel Horvátország a szépséges „őstermészet” valódi gyöngyszeme. Három arborétumával - a Dubrovniknál lévő Trsteno, a Voćinnél lévő Lisičine és a Vinicénél lévő Opeci- valamint történelmi díszparkjainak és védett természetparkjainak sokaságával ez az ország maga a valódi zöld végtelen, 4300 növény- és ugyanennyi állatfajtával.

4

[ 1.Lošinj 2.Biševo 3.Buzet 4.Velebit ]

07


1

08


2

3

dvözöljük Horvátországban! Abban az országban, melynek gazdag kulturális örökségét nem csupán a különleges védettséget élvező műemlékekként az UNESCO Világörökség kihagyhatatlan fejezetét képező múzeumokban, galériákban és templomokban fedezhetjük fel, hanem akár egy rövidebb séta során is, amely felér a gazdag és dicsőséges múlt több ezer éves történetében megtett időutazással. Akár a vakítóan fehér utcácskák tengerparti kikötőkig lenyúló hálóján sétálunk végig Isztria, Kvarner, vagy Dalmácia partmenti kisvárosaiban, vagy KözépHorvátország zöldellő szerpentinjein kaptatunk fel a meseszerű erődítményekig és várkastélyokig - itt minden lépés egy újabb kalandot ígér. Horvátország, melynek egyik különlegessége abban rejlik, hogy területén nem kevesebb, mint négy - a nyugati és a keleti, a közép-európai és a déli mediterrán - kultúrkör találkozik és egészíti ki egymást, fejlett urbanisztikai kultúrájának köszönhetően a földközi-tengeri térség legtöbb várost számláló térsége. Nem kevesebb, mint kilenc kulturális kincsével - a Dubrovnik védőszentjeként tisztelt Szent Balázs Ünnepe; a Kastav környéki zvončarok (kolomposok) éves farsangi felvonulása; Horvátországi csipkekészítés (Pag, Hvar, Lepoglava); a „Za križen” (A kereszt nyomában) körmenet Hvar szigetén; Kétszólamú ének és hangszeres játék az isztriai skálán; Ljelje/”Kraljice” (Királynők) tavaszi felvonulás Gorjaniból; hagyományos fajáték készítés a horvát Zagorjéban; a Sinji Alka nevű vitézi torna Sinjből és az ÉszakHorvátországban honos mézeskalács szív készítés - az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján Horvátország a legtöbb védett kulturális hagyománnyal büszkélkedő országok között szerepel. Az ojkanje ének felkerült a sürgős védelemre szoruló szellemi örökség listájára.

HORVÁTORSZÁG. TÖRTÉNELEM, KULTÚRA.

Ü

H

a Önt az ókori kultúra érdekli, a római kori Pula lenyűgöző műemlékeitől kiindulva látogasson el az Adria keleti partvidékének Zadarban feltárt legnagyobb fórumáig, majd folytassa útját Diocletianus fenséges spliti palotájáig. Időutazása során a 9. században épült zadari Szt. Donát korai román világából sétáljon át az elbűvölő Trogir műemlékvárosának, vagy Krk- és Rabszigetének román kori világába. Zágráb, Pazin, illetve a pelješaci Ston gótikus fejezetei után következzen a cresi Osor, a šibeniki székesegyház, Hvar- és Korčulasziget, valamint az egyedülállóan páratlan Dubrovnik reneszánsz világa. A barokk pompát Varaždinban, Bjelovaron és Vukovaron csodálhatja meg, míg a 19. század kincseit Rijeka, Eszék városai, valamint az elkerülhetetlen Zágráb rejti.

H

A lenyűgöző történelem országa.

a a kevésbé exponált műemlékek vonzzák, és egyike azoknak, akik „menet közben” szeretik felfedezni a titokzatos, több ezer éves történelmüket meghitten elmesélő városkák szépségeit, sétáljon be a különleges freskóciklusokat és lenyűgöző domborműveket rejtő apró középkori templomok világába. A középkor híres filozófusától, az isztriai születésű Herman Dalmatinótól és Marco Polótól a korčulai születésű világutazótól és felfedezőtől a horvát Michelangelóként aposztrofált Julije Klović miniatűrfestőn és a kora legnagyobb fizikusának, matematikusának és csillagászának tartott dubrovniki születésű Ruđer Boškovićon át egészen az egyik legbriliánsabb felfedezőnek tartott Nikola Tesláig, aki Likában látta meg a napvilágot, ez az a vidék, melyet nem csak jelentős történelem, de jelentős személyiségek is jellemeznek. [ 1.Pula 2.Hvar 3.Osijek ]

09


1

A sokszínűség varázsa. 10

2

[ 1.Rovinj 2.Đakovo 3.Dubrovnik 4.Završje 5.Osijek ]

3


HORVÁTORSZÁG. HORVÁT VÁROSOK.

4

H

orvátország hátországában vagy hegyvidékén zöldellő dombok hűsében megtelepült csendes és titokzatos középkori kisvárosok, vagy Szlavónia aranyló gabonatermő rónaságainak szülöttei - a horvát települések ősidők óta a történelem és kultúra gazdag kincsestárai. A “jó élet” tökéletes víziója által ihletett és a nemes szőlőskertek, olívaültetvények és gabonaföldek tájképeiből táplálkozó városok mintha csak egy festővászonról kerültek volna elénk. 5

A

z emberekhez hasonlóan, akiket életük során több-kevesebb szerencse kísér, egyes városok a több ezer éves folytonosság révén megedződve és megdicsőülve fejlődtek valódi világvárossá, míg mások a viharos történelem útvesztőiben romantikus díszletté lényegültek, melyből az érzékeny lelkületű látogató napjainkban a letűnt idők krónikáját véli kiolvasni.

H

a az ország városait valóban különbözőségük teljes fényében szeretné megismerni, a tengerpart szenvedélyes központjaitól indulva haladjon felfelé a nyugalmas és békés hátországi települések mentén. Lett légyen Dubrovnik híres városa, Diocletianus Splitje, a Krešimir városának tartott Šibenik, Zadar, Rijeka, Pula, az argonauták mitikus észak-adriai menedékhelye, vagy Zágráb, az ország fővárosa, a barokk Varaždin, Eszék, vagy Vukovar büszke városa Horvátország legkeletibb részében - utcáikon sétálgatva egy lenyűgöző történelmi korszakokat felvonultató időutazásban lehet része.

11


1

12

A

z Adria nemes sójától permetezett, a pínia, levendula és a zsálya bódító illatától telített, a napsütés és a szelíd misztrál simogatta horvát partszakaszok - a mediterrán szépségek megannyi rejtett kertje. A horvát tengerparton, melyet az arc szelíd vonásait megszépítő gyöngysorhoz hasonlatosan koronáz meg a mint egy ezer paradicsomi sziget füzére, találhatóak a földközi-tengeri térség fürdőzésre alkalmas legtisztább és legszelídebb partszakaszai. Tengeri hajózásunk során a végtelen tenger csodálatos látképeiben gyönyörködve, a melengető szikláktól védett romantikus öblök kristálytiszta vizeiben megmártózva, vagy szemünket a végtelen kékségbe beleolvadó ezer sziget körvonalain pihentetve megértjük, hogy a horvát tengerpartot miért is tartják istentől való fenséges alkotásnak.

A

z ország legészakabbi részében fekvő Brijuni-szigetcsoport árkádiabéli zöldjétől, az illatozó Cres-szel és Lošinj-nyal, az aranyló Krkkel, a varázslatos Rabbal, a fövenyes Susakkal, a viharoktól edzett Paggal és a gyöngyszemekkel kirakott Kornatival büszkélkedő eposzi Kvarnertől Brač-, Hvar-, Vis- és Korčula- szigeteinek szavakkal aligha leírható szépségein át egészen az ország legdélebbi részében lévő fenséges Dubrovnik alatt sorjázó Mljetig és az Elafitiszigetcsoportig hajózzunk végig a kéklő Adrián, s utunk során fedezzük fel a horvát tengerpart megannyi csodáját. Isten hozta a hajdanvolt Mediterrán páratlan szépségű világában!

2

3

[ 1.Bol(Brač) 2.Poreč 3.Split 4.Dugi otok 5.Kornati ]

4

A rejtett mediterrán kert.


HORVÁTORSZÁG. SZIGETEK, TENGERPART.

5

13


n az aktív pihenés szerelmese? Szeret vitorlázni és búvárkodni, és a vidéket inkább biciklinyeregből szereti felfedezni, mint sem egy szervezett városnézés keretében? Szereti megmászni a hegycsúcsokat, hogy aztán siklóernyővel ereszkedjen alá? Akkor Horvátország az Ön igazi úticélja! A különleges horvát tengeri tájkép, a pompásan tagolt tengerparttal az öblökkel, a fenyvesekkel szegélyezett fövenyekkel, a tökéletes tengermelléki kisvárosok partvidéki füzérével, valamint több, mint ezer szigetével - a természet meg-

Ö

vényről és túralehetőségről sem, melyek mindegyike az Önnek legmegfelelőbb és leginkább tetsző ritmusban vezet el a különböző irányokba. Végezetül, ha Ön az a vadvízi evezés, az ejtőernyőzés vagy a siklóernyőzés, egyszóval az adrenalinnövelő sportok szerelmese, a zuhatagok és folyók Közép-Horvátországtól Dalmáciáig, vagy a Biokovo és a brač-i Vidova Gora csúcsairól történő „leereszkedés” a különleges kihívások földjeként tárják fel Horvátországot.

A természetes stresszoldó.

14

1

annyi lenyűgöző csodája. A part mentén hajózva vagy a tenger gazdag növény- és állatvilágú kék mélységébe alámerülve a letűnt évszázadok csodálatos világát is felfedezhetjük az ókori amforáktól és az elsüllyedt gályáktól egészen a világháborúk viharaiban szerencsétlenül járt csatahajókig. Bebizonyosodhat, hogy a horvát tengerpart a hajósok és a búvárok igazi paradicsoma. A megóvott természeti környezet a pihenésre és az érintetlen természethez való visszatérés után áhítozó, a gyaloglást, a hegymászást és a kempingezést kedvelő turisták ideális helyszíne. Természetesen nem szabad megfeledkeznünk a lovaglásról és a kerékpározásról, a számos gyalogös-

2

[ 1.Pula 2.Folyó Cetina 3.Pula 4.Istra ]


HORVÁTORSZÁG. AKTÍV PIHENÉS.

3

4

15


16

Ahol az รกlmok megelevenednek.

[ Porer (Pula) ]


Isztria.

ISZTRIA.

Isztria. A

z Adria azúrkék vizébe szívalakban mélyen beékelődő félsziget olyan, akár egy rejtett szépségekkel teli kert a napsütötte és lágymeleg Mediterrán kapujában. Tárjuk ki ezt a kaput és álomnyaralásunk valósággá válik! Ez a multikulturális és vendégszerető vidék a maga kis területén szerencsésen ötvözi a különbözőségek sokaságát. Míg kristálytiszta tengerével, gondozott partjaival és kikötőivel, vidám halászbárkáival, és nyüzsgő, kikövezett utcácskáival hamisítatlan délszaki hangulatot áraszt, ez a varázslatos földdarab a belső-isztriai dombokon megtelepült festői középkori városkákkal békességet és szelídséget sugárzó tájképével óhatatlanul Toscana és Provence legszebb vidékeire emlékeztet.

17


1

2

18


íg Pula, Rovinj, Vrsar, Poreč, Fedezze M Novigrad, vagy Umag partjainál az ókor emlékeit és Velence örökségét fel a valódi ismerhetjük fel, Belső-Isztria a Közép-euszellemiséget sugározza. Jegyezzük Különbözőségek rópai meg tehát - Isztria nem csupán a tengert, partokat, romantikus öblöországát, ahol aketnapsütötte és kikötőket kínál! Nos, induljunk el csábító tündérösvényeken, melyek a a kék és a zöld adimbes-dombos vidéket megkoronázó középkori városkákig vezetnek. Kaptasinspirálja a lelket sunk fel legalább egyikükhöz! Legyen az Motovun, Grožnjan, Završje, Oprtalj, vagy, a világ legkisebb városa, Hum, s a macskaköves utcácskákon tett séta egy egészen más történelmi időn át való utazássá válik. Kövessük ezt az impozáns városi kapuktól a városi loggiai padjáig vezető különleges utat, majd kaptassunk fel a főtéren lévő templomig és annak harangtornyáig, melyről letekintve Iszt4

5

Isztria.

3

ria egy szempillantás alatt teljesen más látképét mutatja. Bár úgy tűnhet, hogy nagyon is hasonlók, ám a középkori városkák mindegyike igazi különlegesség. Kíváncsiskodjunk hát! Kukkantsunk be az udvarokba, nézegessük a címereket és a palotákat, térjünk be a kis templomokba és pihenjünk meg a hűs kápolnákban. Itt nemcsak az éjjelente falakat építő és javítgató szorgos tündérekről szóló népi legendák elevenednek meg, hanem azok is, amelyek a bajkeverő manókról mesélnek. S ha éppen felbukkan egy helybéli, nyugodtan forduljunk hozzá és kérdezzük meg arról, amire kíváncsiak vagyunk. Itt kellemes és barátságos emberek élnek, akik szívesen elmesélik Isztria történetét- azét a földét, ahol a legnagyobb különbözőségek békességben és harmóniában férnek meg egymás mellett, nyitottságukkal büszkélkedve.

[ 1.2.Rovinj 3.6.Motovun 4.Novigrad 5.Grožnjan 7.Labin ]

UMAG

ISZTRIA.

GROŽNJAN

NOVIGRAD

MOTOVUN

POREČ PAZIN VRSAR

LABIN

ROVINJ RABAC BRIJUNI

FEDEZZE FEL

6

GROŽNJAN, MOTOVUN - építészet, galériák, filmes- és zenei események a meseszerű isztriai kisvárosokban LABIN - középkori kisváros, melynek utcái nyaranként különböző események díszleteivé lényegülnek át

PULA

TURIZMUS PLUSZ FALUSI TURIZMUS - a mint egy 250 falusi gazdaság a hagyományos életmód feledhetetlen élményét nyújtja VILLÁK - mint egy 100 luxusvilla KözépIsztria és a partvidék érintetlen természeti környezetében

Borutak és olívautak Biciklisutak - mint egy 80 rendezett biciklisút, melyek összhosszúsága meghaladja a 3.200 kilométert 7

19


1

20

2

5

6

7

3 4

9

10

11

NEMZETI PARKOK

TERMÉSZET

BRIJUNI NEMZETI PARK - a 14 szigetet számláló szigetcsoport különleges gazdag kulturális-történelmi örökséggel rendelkezik. Tito egykori nyaralóhelye csodálatos strandokat, ókori műemlékeket, ZOO szafárit, golfozást, lovaspólót és fenséges gasztronómiai élvezeteket kínál

DONJI KAMENJAK ÉS MEDULINI SZIGETVILÁG - jelentős tájkép GORNJI KAMENJAK - jelentős tájkép PALUD - különleges madártani rezervátum LIM-FJORD - különleges rezervátum rezervátum a tengerben MOTOVUNI ERDŐ - erdei vegetáció különleges rezervátuma ISZTRIAI VEGETÁCIÓK - jelentős tájkép

12

13

14

15


valóban “terra magica”: Fedezze fel I sztria szűziesen érintetlen természeti környezettel, melynek ékessége a a viharos messzeföldön híres Brijuni sziget- a földközi-tengeri térség történelem csoport egyik legszebb szigetvilága, ritka és állatfajokkal. Isztria hosszú rejtett kin- növényés gazdag történelmét alkotó rétegeit indenképpen kóstoljuk meg Isztriszinte egyedülállóan “olvashatjuk ki “ M át! A tenger gyümölcseitől az ízlecseit és az szó szerint a dinoszaurusz lábnyomok- tes szarvasgombáig, a tősgyökös malvázia kezdve. A bórától és a misztráltól aranyló cseppjeitől az aromás momjani érintetlen tól megedződött, a nyúlzanóttól, a zsá- muskotályosig vagy a rubinvörös teránig, és a levendulától illatozva, a amellyel egykoron Casanova is szívesen természetet lyától píniafenyőktől, a curry- és kakukkfűtől pezsdítette vágyait, ízlelőbimbóink ezeket kábultan, ideális éghajlatával, melynek fürdőszezonja akár öt hónapig is eltart - ez a föld egyszerűen ideális üdülőhely.

az isteni élvezeteket mindörökre beleírják a feledhetetlen isztriai élmények sorába. Éppen ezért ne csak álmodozzon az álomnyaralásról. Ébredjen fel Isztriában!

ISZTRIA.

21

Isztria.

8

L

épjünk a civilizációk nemes találkozópontjára, melynek kulturális arborétumát a hisztriánoktól, a keltáktól és a rómaiaktól kezdve a bizánciakon, a szlávokon és a velenceieken át egészen az Osztrák-Magyar Monarchiáig gondosan ápoltak, és máris rájövünk, hogy Isztria mitől is olyan különleges. Kezdetnek említsük például az Argonauták kalandos történetét. A kolkhisiak Jason és az elrabolt aranygyapjú nyomába eredve, majd a sikertelen üldözés során az Isztria partjaihoz érve soha többé nem akartak

visszatérni szülőföldjükre. Varázserejéhez hasonlót más mediterrán vidéken nem találni. Itt van az a város, amely Rómához hasonlóan hét dombra épült, és híres amfiteátrummal büszkélkedik. A hét domb egyikén történt, hogy egy megfáradt magyar király fényes öltözékét szerzetesi csuhára kívánta cserélni, és szentként elhalálozni; míg a halhatatlan Dante egy kilátóhelytől ihletve írta Isteni Színjátékának sorait. A város neve Pula, a félsziget 3000 éves történelmet jegyző legnagyobb urbanisztikai központja - pá-

ratlan mediterrán település, amely lenyűgözően sokszínű kulturális örökséggel rendelkezik. Az sem véletlen, hogy neve a félsziget nevéhez hasonlóan - nőnemű, hiszen a titokzatos és varázslatos Pula és Isztria évezredek óta bűbájos boszorkákként ismertek. Aki akár csak egyszer is bűvkörükbe kerül, és részesül az általuk nyújtott örömökben, gyakran kívánkozik újból és újból visszatérni!

[ 1.8.11.16.Rovinj 2.Savudrija 3.Umag 4.Vrsar 5.6.7.10.Pula 9.Poreč 12.13.Brijuni 14.Rt Kamenjak 15.Lim 17.Beram ] ]

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG

GASZTRONÓMIA

AMFITEÁTRUM (Pula) - az 1. századból származó lenyűgöző ókori műemlék, a véres gladiátorküzdelmek egykori színhelye, ma egyedülálló koncert- és fesztivál helyszín EUPHRASIUS-BAZILIKA (Poreč) - a 6. századból származó korabizánci műemlékegyüttes UNESCO védettség alatt áll SZT. EUFÉMIA-TEMPLOM (Rovinj) - a barokk művészet impozáns példája, gazdag műgyűjteménnyel és a város védőszentjének szarkofágjával HALÁLTÁNC (Beram) - Kistemplom egyedülálló 14 sz.-i freskókkal DVIGRAD - középkori városka maradványai KÉTSZÓLAMÚ ÉNEK ÉS HANGSZERES JÁTÉK AZ ISZTRIAI SKÁLÁN - UNESCO Immateriális örökség reprezentatív lista

Szarvasgomba, isztriai pršut, olívaolaj, hal- és tenger gyümölcsei különlegességek, peka alatt készülő hús- és halételek, fritaja spárgás omlett, vadpörkölt fuži tésztával, biska pálinka, isztriai leves, Teran, Refošk, Istarska malvazija tájjellegű borok

16

17


1

22

[ 1.Opatija 2.Lovran 3.Oraj ]

3

OPATIJA LOVRAN

RIJEKA

DELNICE

CRIKVENICA KRK

Kvarner.

2

CRES RAB LOŠINJ

NOVI VINODOLSKI


KVARNER.

23

Ahol az igazi különbözőségek találkoznak.

Kvarner.

I

deális pihenésről álmodozik, mely közben a partról a napsütötte szigetek felé tart, majd a szárazföldre visszahajózva a hegycsúcsokon keres nyugalmat? Képzeletben napfényes riviérán sütkérezik, melyet - ha éppen úgy tartja kedve - az alig tíz kilométernyi távolságra magasodó hegycsúcsok aszketikus békéjével és frissességével válthat fel, ahol sasok, farkasok és medvék társaságában találja magát, tüdeje pedig az illatozó erdők tiszta levegőjével töltődik fel? Fedezze hát fel az egymáshoz igen közel fekvő és mégis oly eltérő három vidéket: Kvarnert és Gorski Kotart.


1

2

24

3


[ 1.2.3.Opatija 4.5.6.7.8.Rijeka ]

nduljunk el a 12 kilométer hosszú tenInduljon gerparti sétányon a fenséges Opatijai IRiviérán, melynek idegenforgalmi hagyoel az Opatijai mányai egészen 1844 -ig nyúlnak vissza, amikor egy jövőbe látó gabonakereskedő Riviérától... felépíttette az első opatijai szállodát - a napjainkban is nevezetes Angiolina Villát. Majd aztán a monarchia egyik legelőkelőbb üdülőhelyévé avanzsált Abbázia vendégkönyvébe császári családok tagjai, művészek, tudósok és politikusok jegyezték be nevüket. A pompás opatijai villák, szállodák, kertek és parkok mentén folytassuk

sétánkat Rijekáig, a tengermellék fővárosáig, amely az Észak-Adria legnagyobb kereskedelmi és tengerészeti központja. A Trsati vár vigyázó tekintetét és a legősibb horvát Mária-búcsújáró templom oltalmát élvező Rijeka, - építészeti emlékei közé sorolandó még a ferencrendi kolostor, a Szt. Vitus-székesegyház és a messzeföldön híres fogadalmi kápolna-nemcsak mint tengerészeti központ, hanem irigylésre méltó kulturális-művészeti élete és a legnagyobb horvátországi karneváli rendezvény házigazdájaként is figyelmet érdemel.

4

5

6 7

KVARNER.

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG

OPATIJAI RIVIÉRA - 12 km hosszan elnyúló tengerparti sétány/Lungo mare. KOŠLJUN -SZIGET - szellemi- és vegetációs paradicsom - parkerdő LUBENICE (Cres - sziget) - 378 méterrel a tenger felett magasodó kőből épült település. OSOR - a viharos történelem és a zenei estek városa DELFINLES: Cres-lošinji akvatórium KALANDSPORTOK: szörfölés, ejtőernyőzés, siklóernyőzés, autó-motor sportok, wake - boarding, vadvízi evezés, kajakozás, kerékpározás, búvárkodás, vitorlázás

CSODATÉVŐ SZŰZANYA KEGYHELY (Trsat) - a legrégebbi horvátországi Mária-kegyhely, ferences kolostorral RAB VÁROSA - középkori templomok és patríciuspaloták BAŠĆANSKA PLOČA (BASKAI KŐTÁBLA) (Krk - sziget) - a legjelentősebb , 12. sz.-i horvát írott nyelvemlék, óhorvát glagolica írással ZRÍNYI VÁRKASTÉLY (Čabar) I. G. KOVAČIĆ MÚZEUM ÉS AMFITEÁTRUM (Lukovdol) VRBOVSKO - hagyományos népi építészet KÉTSZÓLAMÚ ÉNEK ÉS HANGSZERES JÁTÉK A TENGERMELLÉKI SKÁLÁN - UNESCO Immateriális örökség reprezentatív lista A KASTAV KÖRNYÉKI ZVONČAROK (KOLOMPOSOK) ÉVES FARSANGI FELVONULÁSA - UNESCO Immateriális örökség reprezentatív lista

8

Kvarner.

FEDEZZE FEL

25


1

2

3

4

[ 1.7.9.11.13. Krk 2.Cres 3.Osor 4.5.12. Rab 6.Baška(Krk) 8.Brseč 10.Lošinj 14.Gorski kotar 15.Crikvenica ]

Eposzi látképek a tenger kékségében a különleges gyógyhatású és tiszta levegőre vágyunk, folytassuk utunkat a Crikvenicai-Vinodolski Riviéra irányában, amelyet már 1906-ban hivatalosan is klimatikus gyógyhellyé nyilvánítottak és melynek 1895-ben épült impozáns Therapia nevű szállodája a horvát tengerpart egyik legszebb hotelépületének számít. Ha azonban a végtelen tenger csendjére és a szigetvilág varázsára áhítozunk, keljünk útra az Argonauták legendájából ismert

H

TERMÉSZET UČKA - természetpark VELA DRAGA - geomorfológiai természeti tájemlék ANGIOLINA-PARK, SZT. JAKAB-PARK (Opatija) - parképítészeti emlékek LOPAR (Rab-sziget) - jelentős tájkép, 1.500 m hosszan elnyúló csodálatos homokos partszakasz DUNDO (Rab-sziget) - erdei vegetáció különleges rezervátuma FOJIŠKA-PODPREDOŠĆICA (Cres-sziget) - madártani rezervátum A KUPA-FOLYÓ FORRÁSA (Čabar) természeti emlékhely

26

Apsyrtus - szigetek - Rab, Krk, Cres és Lošinj - által övezett kvarneri „Nagy kékség” irányába. A metsző bóra által kifehérített sziklák, az Adria kékjébe beékelődő öblök és hasadékok eposzi látványa, a varázslatos kőházikókból álló napsütötte városkák, a levendula, zsálya, mirtusz és píniai aromatikus illata, valamint a 2700 fajt számláló növényvilág mellett a szigetek - igazi árkádiai menedékként - lenyűgöző számú állatfajt is magukénak mondhatnak. FUŽINE - hegyvidéki tavak és barlangok ZELENI VIR (Zöld örvény)- különleges felszínalaktani rezervátum JAPLENŠKI VRH (Japlenški csúcs) (Delnice) parkerdő BIJELE (FEHÉR) ÉS SAMARSKE (SAMARI) SZIKLÁK (Mrkopalj) - szigorúan védett rezervátum

NEMZETI PARKOK RISNJAK - gazdag növény- és állatvilág, karsztképződmények

Míg a szigeteken fekvő városkákban Lošinj, Osor, Baška vagy Vrbnik - lépten nyomon kultúrtörténeti kincsekbe botlunk, amelyek közül kiemelkedik a horvát írásbeliség 1100-ból származó kőbe vésett emléke, a híres Baškai kőtábla, addig a szirtekről a sziklacsúcsokon fészkelő védett szirtisasokat csodálhatjuk, miközben alattunk a tengervízben a delfinek és a földközi - tengeri barátfókák varázslatos játékában gyönyörködhetünk.


Kvarner.

5

6 8

9

7 10

11

13

12

KVARNER.

A béke és nyugalom oázisai karnyújtásnyira a tengertől

E

gészen különleges élmény vár ránk az Isztriát és a Kvarner nyugati részét lefedő Učka-hegy meredek emelkedőin, s főleg természetparkjában. A tengerparttól csupán tízegynéhány kilométerre emelkedő csodálatos zöldellő tájak különleges ökológiai értékeik és a védett fajok koncentrációja révén a béke és a csend igazi oázisai, egyben a horvát téli turizmus egyre látogatottabb

helyszínei. Ha a régió északabbi része felé tartunk, olyan kincsek tárulnak a szemünk elé, mint a Delnicéhez közeli Risnjak Nemzeti Park, valamint a gazdag tősgyökös növényvilág és a veszélyeztetett állatok rezervátumai, az elbűvölő zöld dombvidéken szétszórva. Egytőlegyig ideális pihenőhelyül szolgálnak azoknak, akik a természettel való meghitt együttlétre vágynak.

GASZTRONÓMIA Kvarneri scampi, šurlice házitészta (Krk), cresi bárány, cseresznyéből készült különlegességek, spárga és gesztenye (Lovran), Vrbnička žlahtina (Krk) és Trojišćina (Susak- sziget) tájjellegű borok, Rabi torta, Vadhúsok, béka, gombák, édesvízi halak, gorani likőrök, szilva- és körtepálinka

TURIZMUS PLUSZ

15

Gyógyturizmus: Opatija, Crikvenica (Thalassoterápia), Lovran (Csontbetegségek gyógyítása) Wellness, Kongresszusi turizmus Síelés: Platak, vadászat, horgászat, rafting, kenuzás, siklóernyőzés, lovaglás

16

27


28

Ahol a horvát kultúra bölcsője ring.

1


[ 1.Zadar 2.Pag ]

DALMÁCIA. ZADARI RÉGIÓ.

29

Dalmácia.Zadari régió.

2

Dalmácia. Zadari régió. A

régió a székhelyeként szolgáló háromezer éves Zadar városával, amely olyan kulturális-építészeti örökséggel dicsekedhet, mint az Adria ezen oldalának legnagyobb feltárt római fóruma, a lenyűgöző románkori Szt. Donát-, Szt. Anasztázia és a Szt. Krševan- templomok, valamint a világ legkisebb székesegyházának tartott - a mindössze 36 lépés hosszú - Szt. Kereszt-templom a legősibb horvát királyi városnak számító Ninben, bármely könyvnél élvezetesebben mesél a horvát kulturális örökség forrásairól.


30

z illír liburok több százéves közFedezze fel pontjaként és Dalmácia több A e-zeréves székhelyeként is szolgáló Zadar gazdag szellemi és materiális Zadar háromezer városának kultúrájáról legjobban fennmaradt váés számos szakrális objektuma éves lenyűgöző rosfalai tanúskodik, melyeket a város jelképének tartott 9. sz.-i Szt. Donát-templom, a legtörténelmét monumentálisabb horvát kora-középkori

óvott gazdag régészeti és műemléki kincsein felül azzal is büszkélkedhet, hogy 1396-ban itt helyezték el a legrégebbi horvát egyetem alapjait. A gazdag és egyedülálló levéltárakkal, könyvtárakkal és jelentős egyházzenei tárházakkal büszkélkedő Zadarban született meg az első horvát regény és itt nyomtatták ki az első horvát nyelvű újságot.

építmény koronáz meg. A nem kevesebb, mint négy védőszent - Zoil, Simon, Krševan és Anasztázia-oltalmát élvező Zadar az elmúlt évszázadok alatt féltőn

NEMZETI PARKOK

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG

PAKLENICA NEMZETI PARK - lenyűgöző szurdokok, gazdag növény-és állatvilág

SZT. DONÁT-TEMPLOM (Zadar)Zadar városának jelképe SZT. KERESZT-TEMPLOM (Nin) a világ legkisebb székesegyháza CSIPKEKÉSZÍTÉS-Pag – UNESCO Immateriális örökség reprezentatív lista

TERMÉSZET SALJSKO POLJE (Dugi otok) - jelentős tájkép ZRMANJA-FOLYÓ SZURDOKA jelentős tájkép TELAŠĆICA - természetpark az Adria legbiztonságosabb, legszebb és legnagyobb természetes öblével VRANAI-TÓ - természetpark VELEBIT-nemzeti park

5 6

7

FEDEZZE FEL PAG - a város építészete, a pagi csipke készítése UGLJAN- ÉS PAŠMAN-SZIGET - a 6 sziget kőből épült házai

8


Az igazi isteni inspiráció vidéke

A

talán kissé szerénytelenül az igazi isteni inspiráció vidékének nevezett Zadari Régió valóban a természet páratlan szépségeinek a földje, amit az is bizonyít, hogy területén több nemzeti park is található. A hegyektől, tavaktól és vízesésektől a szurdokokon, a sziklafalakon, hasadékokon és sziklákon át egészen a szelíd kikötőhelyekkel és romantikus fövenyekkel teli legszebb szigetek füzérétől övezett azúrkék ten-

2 3

4

Dalmácia.Zadari régió.

1

gerig - ezt a vidéket mindig is könynyebb volt megörökíteni ecsettel, mint szavakkal. A zadari riva - amelyről Alfred Hitchock, a híres rendező szerint a világ legszebb naplementéjét látni - egy építészeti csodaszámba menő tengeri orgonának hangjait hallgatva, egy szelet pagi juhsajt és egy pohárka Maraschino mellett bizonyára élvezni fogják a vidék jótéteményeit és a sajátos isteni inspiráció földjének adományait. DALMÁCIA. ZADARI RÉGIÓ.

GASZTRONÓMIA Pagi sajt és bárány, pagi és nini só, posedarjei pršut, Ninski šokol, Maraschino likőr, benkovaci Rose vörösbor

PAG

NIN ZADAR DUGI OTOK

[ 1.3.Zadar 2.4.5.Pag 6.Nin 7.8.9.Ugljan 10.Dugi otok ]

9 10

TURIZMUS PLUSZ Bicikliutak, vadászat, lovaglás

31


Ahol könnyű igazgyöngyökre lelni.

32

1

Dalmácia. Šibeniki régió. A

[ 1.Kornati 2.Šibenik ]

vakítóan fehér karsztsziklák szépségében és az áttetsző tenger kékségében a šibeniki akvatórium igazi tengeri paradicsomként büszkélkedik 241 szigeté-vel és szirtjével, melyek mindegyike rejt magában valami érdekességet. Ha meg akar ismerkedni az Adriai-tenger legismertebb korall lelőhelyével, hajózzon el Zlarinba, ha pedig a tengeri szivacsvadászatáról ismert hely iránt érdeklődik, hajózzon el Krapanjba. Ha azonban valami igazán egyedülálló élményre vágyik, fedezze fel a Kornati-szigeteket !


2

33

Dalmácia.Šibeniki régió.

DALMÁCIA. ŠIBENIKI RÉGIÓ.

z istenek művük megkoronázásaként a teremtés utolsó napján könnyekből, csillagokból és a tenger leheletéből teremtették meg a Kornatit” írta egyszer George Bernard Shaw a lenyűgöző zadari szigetvilágról elmélkedve. A természetnek e páratlan teremtményéről, a földközi-tengeri térség legdúsabb szigetfüzéréről elég, ha csak annyit mondunk, hogy a tengerben megkövesedett isteni csillagkönnycseppekből éppen annyi van, ahány nap egy évben. Itt valóban érvényes a mondás : “Minden napra egy sziget”, míg a 365 szépség közül 150 ráadásul még egy különleges képződmény, a Kornati Nemzeti Park alkotórésze. Míg a nemes adriai só által kivájt és az illatos bóra által formált meredek sziklafalak csipkézett hálója páratlan eposzi látványt nyújtva ékelődik a tenger kékjébe, a szelíd kikötőhelyek, a romantikus öblök és a sziklák közt megbúvó fövenyek igazi tengeri paradicsomként vonzzák az érintetlen természet után áhítozó mai Robinsonokat.

“A


2 3

34

1 5

A Krka varázslatos zuhatagaitól Šibenikig, Krešimir király városáig

A

Krka-folyó csodálatos karsztbirodalmának a tengerig vezető mesés ösvényeit követve jó úton járunk ahhoz, hogy feltárjuk a Közép-Adria legvédettebb természetes kikötőjének kapuit és megismerkedjünk Šibenikkel, Krešimir király büszke városával. E smaragdzöld út mentén megannyi ókori település maradványaival találkozhatunk, a természet varázslatos környezete több mint 222 madárfajjal és Horvátország egyetlen sólyomközpontjával büszkélkedik, ráadásul a Krka nem kevesebb, mint hét NEMZETI PARKOK KORNATI NEMZETI PARK - a Földközitengeri térség legtagoltabb szigetcsoportja KRKA NEMZETI PARK - természetiés karsztképződmény

TERMÉSZET KRAPANJ-SZIGET - Horvátország legalacsonyabb szigete

vízlépcsőn ontja zuhatagait. A Roški slap és a Skradinski Buk, e két legszebb vízesés között koronázta meg az emberi kéz a természetet két messzeföldön ismert építménnyel: a pravoszláv Szt. Arkangyal -monostorral és a Visovackolostorral. A mitológiai Avalonhoz hasonlítható mesés fekvésével, a folyó formálta smaragd tó közepén lévő szigeten a Visovac ferencesrendi kolostor értékes könyvtárat, műalkotásokat és tárgyi emlékeket - többek között egy híres hős kardját - őriz. 6

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG SZT-JAKAB-KATEDRÁLIS (Šibenik) 15. és 16. sz.-i reneszánsz katedrális (az UNESCO Világörökség része) BRIBIRSKA GLAVICA RÉGÉSZETI LELŐHELY - régészeti lelőhely-16. és 17 sz.-i leletek ERŐD A SPAS-HEGYEN (Knin) - Katonai erőd a 9. sz.-ból OJKANJE ÉNEK - a sürgős védelemre szoruló szellemi örökség listája

7


[ 1.3.7.8.Šibenik 2.Krka 4.Primošten 5.Visovac 6.Kornati ]

Š

ibeniket, melyről először 1066-ban Petar Krešimir horvát király irataiban esik említés, minek utána ma is Krešimir városának nevezik, jó egyezer évvel ezelőtt alapították a horvátok. Városi sétánk során kukkantsunk be utcáiba, sikátoraiba és tereire, és Dalmácia művészetének legértékesebb alkotásaival találjuk magunkat szemben. Egyébként, ha nyáron a megfelelő időben járnánk erre, ugyanezeken az utcákon, sikátorokban és tereken zajlik a

világ egyetlen Nemzetközi Gyermekfesztiválja, a Dalmát Sanzonest, valamint a nyüzsgő Šibeniki Középkori Vásár. Az erődei és bástyái által méltóságot sugárzó Šibenik, mellesleg az ejtőernyő feltalálójának, Faust Vrančićnak a szülővárosa mégis csak legnagyobb és egyben legértékesebb szakrális műemlékéről, a 15-16. században gótikus-reneszánsz stílusban épült Szt. Jakab-székesegyházról híres, melynek fehér kupolája koronaként uralja a várost. A több mint száz évig kizárólag brači és korčulai kőből mesteremberek keze által épült katedrális a hatalmas kőlapokat használó kötőanyag nélküli építészetének köszönhetően az UNESCO Világörökség listáján szerepel. Emeljük fel tekintetünket az európai építészetben akkoriban egyedülállóan merész konstrukcióra s el-

képedve a helybéli Juraj Dalmatinac mester lélegzetelállító újításától, gondoljuk el: a 15. században vagyunk, szofisztikált technikai megoldások nélkül, - modern darukról nem is szólva, ám felettünk ott a monumentális dongaboltozat és kupola, fa és tégla nélkül, pusztán a többtonnás kőtömbök a boltozatba illesztve. Vallják be, csakugyan lenyűgöző! Közben betekintve a templom alatt kriptaként nyugvó keresztelőkápolnába, majd megtekintve a hármas osztású pompás homlokzatot, valamint a katedrális apszisának külső falain elhelyezett 88 kifaragott emberfejet-világossá válik, hogy a Szt. Jakabszékesegyház miért ilyen különleges és miért is viseli jogosan a legszebb dalmát katedrális, valamint Horvátország legszebb szakrális építményének címét.

Dalmácia.Šibeniki régió.

Az ezeréves város lenyűgöző kulturális öröksége

4

Fedezze fel a hamisítatlan dalmát konyha remekeit

V

égül kóstolja meg a šibeniki konyhát, a messzeföldön híres šibeniki kagylót, amelyet a smaragdzöld Krka Adria-tengeri torkolatánál halásznak, ízlelje meg a tájjellegű Babić-ot, amely a közeli primošteni szőlőkből készül. Valójában szépségük, földrajzi fekvésük különlegessége és a sovány föld okán, amelyben teremnek, a bórával dacolva, ezek a szőlőskertek a szorgos földművelő kezek emlékeivé váltak. Az ENSZ épületének előcsarnokában ezen szőlőskertek képe száz és száz nyelven regél történetéről! FEDEZZE FEL

8

DALMÁCIA. ŠIBENIKI RÉGIÓ.

ŠIBENIK - Szt. Mihály-, Szt. János-, Šubićevac-, Szt. Mihály-erődök VISOVAC-SZIGET - ferencrendi kolostor

TURIZMUS PLUSZ Rafting (Krka); bungie jumping (Šibeniki-híd), horgászat, vitorlázás

KNIN

KORNATI

VODICE

GASZTRONÓMIA Drniši pršut, primošteni Babić vörösbor, Skradini torta

PRIMOŠTEN

ŠIBENIK

35


1

Ahol a szót nem csupán a természetre használják. 36 2

3

Dalmácia. Spliti régió. M

időn Diocletianus római császár 305-ben, amikor majdnem az egész világ a lábai előtt hevert, úgy határozott, hogy nyaralót építtet magának és ott éli le élete hátralévő részét, nem sokáig habozott a majdani villa helyszínét illetően. Dalmácia szívében, szülőhelyének, Aspalathos-nak jól védett öblében, amelyet a tenger felöl a spliti szigetcsoport, a szárazföld felöl pedig magas hegyek vigyáznak, Diocletianus látnoki módon jelölte meg az Adria térképén Split városának jövőbeli helyét.


4

5

37

6

[ 1.Bol(Brač) 2.3.4.Split 5.Dubovica(Hvar) 6.Sinj ]

M

A római császár fenséges városa

indössze 6 kilométernyire az akkoriban kozmopolita Salonától, a 60.000 lakosú Dalmáciai nevű provincia központjától, az erős védfalakkal, szentélyekkel, palotákkal és termákkal rendelkező palota-ma Horvátország legnagyobb ókori műemléki együttesét alkotja. A palota korának egyedülálló építménye volt. Noha fennállásának tizenhét évszázada során számos elsődleges alakzatát elvesztette, a későbbiekben számtalan építészeti és mű-

vészeti elemmel gazdagodott. Közülük - a sors iróniája folytán - az utolsó pogány római császár nagystílű mauzóleuma azon katolikus székesegyháznak adott teret, melynek névadója az éppen a Diocletiánus által halálra kínoztatott vértanú, Szent Doimus, és melynek remekbeszabott diófakapuját 1214-ben faragta Andrija Buvina mester. Diocletianus egykori rezidenciája, amely szerencsésen állt ellen a történelmi változásoknak, és amely Split sűrűn lakott, varázslatos palotákat felvonultató történelmi

városmagjaként él szimbiózisban a várossal, napjainkban a nyüzsgő konobáknakvendéglőknek ad otthont, amelyekben - a tengeri herkentyűktől a báránysültig és a sinji „arambašići”-ig - finom helyi ételkülönlegességeket szolgálnak fel, melyeket jófajta vörösborral öntöznek meg. Ez a csodálatos és egyedülálló spliti városmag, amely magában foglalja a világ legkisebb utcáját, amelyen csak oldalazva lehet áthaladni, joggal élvez különleges műemléki védettséget és nem véletlenül szerepel az UNESCO Világörökség listáján.

Dalmácia.Spliti régió.

DALMÁCIA. SPLITI RÉGIÓ.


[ 1.3.4.7.Split 2.10.Vis 5.Trogir 6.8.9.Hvar ]

1

2

3

38

A mediterrán délvidék hamisítatlan bája

A

délszaki csáberőtől fűtött Split az a város, melynek gazdag történelméről nem csupán múzeumain és a templomain belül mesél múltjáról, hanem az ókor-tól a napjainkig terjedő hagya-téka a Peristil és a kőből emelt házaiból szól a leghangosabban, míg a hamisítatlan mediterrán életérzés a vidám vendéglőkből, az udvarokról kiszűrődő zsivajból, de leginkább a tengerparti sétány megannyi szépségéből árad. A kikövezett fehér utcácskákat bejárva, melyek a békésen ringatózó kis bárkák látványával fogadó tengerpartra vezetnek,

elénk tárul egy város, melynek egykori híres római uralkodója minden egyes szegletébe belevéste császári jelenlétét azzal a szenttel együtt, akit ő maga öletett meg. A csodálatos melódiák, a nemzetközi hírű kiváló sportolók, a wimbledoni teniszbajnokok, az olimpikonok, az NBA liga sztárkosarasai városának egyedülálló különlegességei a világ legszebb asszonyai. Ha ez utóbbiban kételkedne, elég ha figyelmesen végigsétál a tengerparti sétányon...

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG VÁROSMAG (Trogir) - a régi óváros (UNESCO védettséget élvez) DIOCLETIANUSPALOTA (Split) - Diocletianus római császár palotája (UNESCO védettséget élvez) SALONA ANTIK VÁROSA (Solin) - a római Dalmácia provincia székhelye. RENESZÁNSZ VÁROSMAG (Hvar) - Szt. István-székesegyház, az óratoronnyal díszített városi loggia és az Arzenál az 1612-ban épült színházzal SINJI SZŰZANYA KEGYHELY - Dalmácia legjelentősebb Mária-kegyhelye STARIGRADIMEZŐ HVARON (UNESCO Világörökség) A “ZA KRIŽEN” ( A kereszt nyomában) körmenet Hvar szigetén - UNESCO Immateriális örökség reprezentatív lista CSIPKEKÉSZÍTÉS-Hvar - UNESCO Immateriális örökség reprezentatív lista SINJI ALKA - UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listája OJKANJE ÉNEK  - a sürgős védelemre szoruló szellemi örökség listája

7

8


DALMÁCIA. SPLITI RÉGIÓ.

Fedezze fel a múzeum -város kulturális kincseit oha városmagja alig 750 lépéssel bejárható, amint azt több száz évvel ezelőtt egy akkurátus történész kimérte, majd lejegyezte, Trogir egy harmonikus, gazdag történelmi örökséggel büszkélkedő kőből épült kisváros, mely-nek jelentősségét az is igazolja,

hogy Splithez hasonlóan óvárosa felkerült az UNESCO Világörökség listájára. A múzeumvárosként is emlegetett Trogir a műemlékek gazdag kincsestára: székes-egyházának Radovan mester által 1240-ben faragott kapuja, reneszánsz városi loggiája, a jószerencse ókori is-

4

5

teneként tisztelt Kairost ábrázoló, több ezer éves domborművet is őrző Szt. Miklós-kolostora látogatók sokaságát vonzza, akik nyaranta a fiatal tenoristák nemes vetélkedőjét élvezhetik…

Dalmácia.Spliti régió.

N

6

SINJ TROGIR SPLIT

A nagy kékség és a természet teljes harmóniája

A

természet igazán bőkezűen bánt Közép-Dalmáciával, amikor az ár-nyat adó, illatozó zöldfenyőkkel szegé-lyezett tengerpartját és hosszú aprókavi-csos plázsát különleges szépségű szigetek füzérével díszítette. Közvetlenül a híres Makarskai Riviéra strandjai felett, a Biokovo Természetpark hegyvonulatain, ott ahol még hegyi kecskéket is látni, nyári hajnalokon feledhetetlen napfelkeltékben gyönyörködhetünk, miközben a végtelen tengerbe beleolvadó szigetek látványa tárul elénk. Közülük is a spliti

BOL VIS

GASZTRONÓMIA

TURIZMUS PLUSZ Borutak, bicikliutak, lovaglás, rafting, siklóernyőzés, vadászat, horgászat

HVAR

alakját. Nemrégiben a világ tíz legszebb szigete közé sorolt napsütéses Hvar minden bizonnyal az egyik legelragadóbb dalmát sziget. Itt található az Adriai-tenger valamennyi szigetének legnagyobb városi tere, az Európa első, 1612-ben épült közszínháza, az Arzenál, Petar Hektorović költő híres Tvrdalj palotája és persze körülöttük a napfényben fényesre koptatott utcakövek. Hvaron épp oly lenyűgöző a történelem és a művészet harmóniája, akár a levendula bódító illatától átitatott természeti szépségek.

TERMÉSZET CETINA-FOLYÓ - jelentős tájkép, a 105 km hosszú folyam és szurdok (Omiš) lenyűgözi a rafting és a kenuzás szerelmeseit BIOKOVO TERMÉSZETPARK - a horvát tengerpart legmagasabb hegysége, gazdag növény-és állatvilág ZLATNI RAT (ARANY-FOK) - jelentős tájkép RAVNIK-, DONJA BRELA-SZIGET, PAKLENI-SZIGETEK (Hvar-sziget) - jelentős tájkép MODRA-, MEDVIDINA-BARLANG (Biševo-sziget) geomorfológiai természeti tájemlék VRANJAČA-BARLANG (Mosor-hegy) - geomorfológiai természeti tájemlék CRVENO (VÖRÖS) ÉS MODRO (KÉK) TÓ (Imotski) geomorfológiai természeti tájemlék

Dalmát pašticada, luganige aprókolbász, arambašići káposztában főtt marhahús (Sinj); visi lepény, hvari paprenjaci, smutica tejjel ízesített bor (Brač-sziget); Vugava és Plančić borok (Hvar-sziget)

MAKARSKA

BRAČ

szigetvilág legnagyobbika a kő és a szél messze földön híres szigete - Brač. A kő szigete, mert már évszázadok óta ügyes kezű kőfaragók „fejtik“ a legjobb minőségű követ, melynek dicsőségét a belőle épült itteni székesegyházakon kívül a világ számos építménye hirdeti. A szél szigete pedig azért mert gyakorlott szörfözők szerint az Adrián sehol nem fúj olyan pompás misztrál, mint a Brač és Hvar közötti csatornában s főként a Zlatni rat (Arany-fok) strandjainál, amely a szél irányától és a hullámok mozgásától függően változtatja

39

9 10


40

Ahol a szavak nem elegendőek.


41

Dalmácia.Dubrovniki régió.

DALMÁCIA. DUBROVNIKI RÉGIÓ.

Dalmácia. Dubrovniki régió.

“A

zoknak, akik a földi mennyországot keresik, el kell jönniük Dubrovnikba” írta elragadtatva egy helyütt G. B. Shaw a városról, melynek az UNESCO védettséget élvező érintetlen városfala 1940 méter hosszan öleli körbe a hazájában és a világban egyaránt az „Adria gyöngyszeme” -ként aposztrofált Dubrovnikot. Horvátország e legdélebben fekvő városában, amelyet évszázadokon át nemesítettek alkotásaikkal a legkiválóbb építészek és művészek, a kellemes éghajlat áldásaként a mediterrán vegetáción kívül olyan szubtrópusi növényzet is megterem, mint az illatozó citrom, narancs és mandarin, vagy a középkori kőből emelt paloták és zárkózott kolostorok reneszánsz parkjait és virágzó kertjeit díszítő pálmafák és agavék.

[ Dubrovnik ]


A város, amely iránt senki sem maradhat közömbös

D

ubrovnik egykoron a Földközi-tenger térségének egyik legkisebb, de annál jelentősebb tengerész - kereskedő állama volt, amiről az a tény is tanúskodik, hogy fénykorában több mint 80 városban működtetett konzuli képviseletet, a mintegy 700 vitorláshajót számláló flottája pedig a velenceiekével vetekedett. A Szent Balázs égi oltalma alatt álló Dubrovnik, ahol a legendás Orlando vitéz magas kőoszlopán mintegy a várost megkoronázva, a híres Libertas-zászló lobog, az a város, melynek gazdag történelmét akkor ismerhetjük meg, ha végigsétálunk a tükörsima kőlapokból kirakott főutcáján, a Stradunon. A város fenséges bástyák és tornyok által uralt híres vá-

rosfaláról pazar kilátás nyílik az azúrkék tengerben gyöngyszemekként szétszórt varázslatos Elafiti szigetekre: Šipanra, Lopudra és Koločepre. A szarvast jelentő görög „elaphos“ -ról „Szarvas-szigetek“nek elnevezett kisebb-nagyobb szigetek fűzére, melyeken egykoron ezen nemes vadak tanyáztak, valóban magában foglalja az érintetlen mediteránnium összes jegyét, melyek közül egy helyen található meg itt a buja szubtrópusi vegetáció, a kiterjedt fenyvesek és olajfaligetek, melyek összességét gyönyörű homokos strandok szegélyezik. Az Onofrió-kúttól a városi harangtoronyig, a választékos műgonddal épült gótikus-reneszánsz stílusú Sponza-palotáig és a Rektorpalotáig, a

barokk Szt. Balázs-templom és Mária Mennybemenetele-székesegyház vagy a híres jezsuita papneveldét is magában foglaló Szent Ignác-katedrális barokk épületeiig - városi sétánk minden egyes lépése magáért beszélő élménnyel ér fel. Mellesleg, ha éppen nyáron járunk erre, amikor Dubrovnik különleges fényben ragyog és a tradicionális Dubrovniki Nyári Játékok kedvéért az egész óváros pillanatok alatt a világ egyedülálló színpadjának varázslatos díszletévé változik, a tenger felett 37 méterre magasodó közeli sziklaszirten trónoló Szt. Lőrinc-erődről felhangzó halhatatlan „Lenni vagy nem lenni…” kezdetű hamleti monológ itt csakugyan különös súlyt kap...

42

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ÓVÁROS (DUBROVNIK) - páratlan történelmű város az UNESCO védettség alatt. A földközi-tengeri térség egyik legvonzóbb és legismertebb városa NARONA - Narona ókori városa a Metkovićhoz közeli Vid falucskában VÁROSI FALAK (Ston) - a 14. században épült védelmi egység, amely 5,5 km hosszúsága okán egyedülálló MARCO POLO VÁROSA (Korčula) - a földközi-tengeri térség egyik legjobban megőrzött középkori városa

ÓVÁROS (Cavtat) - a Konavle-vidék idegenforgalmi és kulturális központja, látnivalók: a Račić-család mauzóleuma, Vlaho Bukovac festő szülőháza, Hercegi Palota és a Sokol-erőd SZENT BALÁZS ÜNNEPE - UNESCO Immateriális örökség reprezentatív lista


DALMÁCIA. DUBROVNIKI RÉGIÓ.

Dalmácia.Dubrovniki régió.

[ Dubrovnik ]

KORČULA PELJEŠAC LASTOVO

MLJET DUBROVNIK CAVTAT

FEDEZZE FEL Minčeta-bástya, Lovrijenac-erőd és Sponza-palota (Dubrovnik) Gótikus és gótikus - reneszánsz nyári rezidenciák (Pelješactól Konavléig) Ferencrendi kolostor (Orebić) Hercegi Palota (Luka Šipanska) Ferencrendi kolostor (Rožat)

43


1

2 6

3 7

44

10

NEMZETI PARKOK

TERMÉSZET

MLJET NEMZETI PARK - buja és változatos délszaki növényzet, gazdag kulturális örökség (12. századi benedekrendi kolostor a Nagy-tó szigetecskéjén)

TRSTENÓI ARBORÉTUM - parképítészeti emlék A NERETVA TORKOLATA - különleges hal- és madártani rezervátum MALOSTONI-ÖBÖL - különleges 12 rezervátum - rezervátum a tengerben LOKRUM-SZIGET - az erdei vegetáció különleges rezervátuma VELA SPILJA - BARLANG (Vela Luka) - geomorfológiai természeti tájemlék KOČJE (Žrnovo falucska Korčulán) - az erdei vegetáció különleges rezervátuma KONAVOSKI DVORI (Konavle) - jelentős tájkép LASTOVO-SZIGETCSOPORT - természetpark

TURIZMUS PLUSZ Borutak, gyalogutak, biciklisutak, wellness

11

4


5 8

A

ttól az időtől fogva, hogy Marco Polo tengerész-hajós dagadó vitorlákkal indult el felfedező útjára szülőhelyéről Korčula-szigetéről, a világutazó vitézi városkája, az egykori görög kolónia maradványain épült Korčula lassacskán formálódott sajátos alakzatú szabályos vonalvezetésű máig fennmaradt urbánus kőszoborrá. A hazai építész és egyben bölcs várostervező géniusza által elrendezett korčulai utcák igazi kuriozitást képeznek. A halcsont modellje szerint épült utcák különösen nyáridőben áldásosak, mert bár reggel és délután a nap különlegesen aranyló fényében fürdenek, a délutáni forróság szerencsésen elkerüli

9

őket. Ha a különleges korčulai hangulatra vágyunk, legjobb, ha júliusban látogatunk el ide, amikor a híres világutazó tiszteletére megrendezett Nemzetközi Dal- és Borfesztivált, valamint a fehér és fekete király küzdelmét felelevenítő, eredeti 16. sz.-i kosztümökben előadott hagyományos kardtáncokat csodálhatjuk meg a Vitézi Játékok Fesztiválján.

A

z egykori Dubrovniki Köztársaság részét képező Pelješac-félsziget a kőből épült Ston városának máig fennmaradt 5,5 km hosszú városfalával jelentős stratégiai pontként szolgált a híres köztársaság védelmében. A langyos déli fuvallatok simogatását élvező Pelješac a borkedvelők számára a legrangosabb horvát bornak tartott dingač hazája, míg a 18. sz.-i tengerészet egykori központjának számító Orebić a művészettörténészek kedvelt célpontja. A módos tengerészcsaládok pazar életéről regélő kőből épült csodálatos paloták és villák

eleganciáját őrző és különösképpen a világ minden szegletéből ideszállított legegzotikusabb növényekkel beültetett mennyei kertjeivel csalogató Orebićre sokáig emlékezni fognak.

H

a Kalüpszó nimfa által a szigeten rabul ejtett Odüsszeusz történetének hatása alatt felmerülne Önökben a kérdés, hogyan is nézhetett ki Ogügia szigete, akkor keressék fel a Horvátország legdélibb csücskében található Mljetszigetet, ahol a legszebb tündérmesék képei elevenednek meg. Előtűnik a sziget közepén fekvő tó, benne pedig egy újabb parányi sziget a 12. sz.-i kolostorral. Bár Kalüpszót nem találjuk a közelben, ez a látkép bizonyosan rabul ejti a szívüket, és talán már nem akarnak majd elmenni innen.

DALMÁCIA. DUBROVNIKI RÉGIÓ.

45

[ 1.Ston 2.8.11.Mljet 3.4.6.7.Korčula 5.Pelješac 9.Plat 10.Elafiti 12.Lopud ]

GASZTRONÓMIA Peka alatt készült bárány és borjúhús, angolna vagy béka-halleves (Neretva-völgye), stoni osztriga és kagyló, kontonjata, mantala és arancina sütemények (Konavle), mandarin és citrom, Dingač és Postup (Pelješac), Pošip és Grk (Korčula), Dubrovniki malvázia (Konavle) borok

Dalmácia.Dubrovniki régió.

4

Fedezze fel a lenyűgöző történelmű szigeteket


46

1

[ 1.2.Plitvice ]

Lika - Karlovac. KARLOVAC

OGULIN SENJ PAG GOSPIĆ NOVALJA

Ü

dvözöljük az álmok vidékén! Csodálatos zöldellő tájak a tengertől alig tíz kilométernyire lévő „hátországban“, melyek kivételes ökológiai értékeik és a védett természetparkok koncentrációja okán a béke és nyugalom igazi oázisai egyben a horvát turizmus egyre népszerűbb desztinációi.

2


47

Lika - Karlovac.

LIKA - KARLOVAC.

Romantikus találkozás a természettel. A múlt és jelen forrásai

A

történelem előtti időkben és az ókorban Japoda, a hegylakó illírek egykori földje, a mai Lika zöldellő és békés, háborítatlan és mintegy eposzi vidéke még ma is számos veszélyeztetett és ritka madár- farkas- és medve, illetve növény(mint például a Degenia velebitica) fajta menedékhelye. Lika eposzi földjének szülötte egyébként Nikola Tesla, a világ egyik legnagyobb feltalálója is, kinek születésének 150. évfordulója alkalmából megnyitott múzeumát szülőfalujában, Smiljanban kereshetjük fel.

Ez a varázslatos vidék ad otthont Horvátország nyolc nemzeti parkja közül a leghíresebbnek, legrégebbinek és leglátogatottabbnak számító Plitvicei-tavaknak. A szedragátakon átfolyó vízeséseiről és tizenhat lépcsőzetesen elhelyezkedő tavának lélekzetelállító látványáról ismert Plitvice számos más attrakciót is kínál, úgy mint: különféle érdekes geomorfológiai képződmények, erdős és füves területek, növény- és állatvilág, valamint egy sor vonzó turisztikai program. Ugyanakkor Horvátország kulturális értékeinek társaságában az egyetlen természeti kincs, amely a régmúlt 1979-es esztendőben a világon az elsők között (!) került fel az UNESCO Világörökség listájára, a Plitvicei-tavak Nemzeti Park a természet példa nélkül álló remekműve.

Ha szeretne többet megtudni a legendás hajdúkról, keresse fel Senj városát és fedezze fel Nehaj - várát, ezt a 16. sz.-i reneszánsz erődítményt, amely napjainkban a kalózokat, a senji uszkókat bemutató kiállításnak ad otthont. Ne szalassza el a találkozást Pag szigetével sem, melynek északi része - a híres Novalja üdülőhellyel és a felkapott Zrće partihelyszÍnnel - Lika-Senj megyéhez tartozik, míg déli része már Dalmácia, illetve Zadar megye fennhatósága alatt áll. A gyakran a kő és só szigeteként aposztrofált Pag az a hely, amely 20km hosszúságú aprókavicsos strandjaival határozottan beteljesíti az oly annyira változatos területről nyert benyomásainkat.


1

2

3

48 [ 1.Velika Kapela 2.Folyó Dobra 3.Folyó Kupa 4.Senj 5.Zrće 6.Pag 7.Karlovac 8.Velebit ]

TERMÉSZET

KULTURÁLISÖRÖKSÉG

DRAGANIĆ (Klek és Modruš) Velika és Mala Kapela erdei JASIKOVAC (Gospić) - parkerdő CEROVAČKE PEĆINE (Cerovaci barlangok) (Gračac) - felszínalaktani természeti emlék BARAĆEVE SPILJE - barlangok Rakovicában VRLOVKA-BARLANG KAMANJBAN RASTOKE SLUNJBAN - vízitelepülés ott, ahol a Slunjčica türkizkék vize belefolyik a Koranafolyóba. A házikók nagyobb részt a 19. sz. végén, 20. sz. elején épültek KLEK - jelentős táj ŠTIROVAČA- erdei vegetáció rezervátuma, a legszebb és legjobb állapotú lucfenyvesekkel GRABOVAČA BARLANGPARK PERUŠIĆ MELLETT LIKA-FOLYÓ KANYONJA LUN- a terület legrégebbi olajfái

KRASNOI CSODATÉVŐ SZŰZANYA KEGYHELY (Krasno) - Lika legnagyobb Máriakegyhelye OŠTARIJEI CSODATÉVŐ SZŰZANYA KEGYHELY ŐSI DREŽNIK grad Rakov mellett PÁLOS KOLOSTOR SVETICÉBEN KAMENSKO PÁLOS KOLOSTOR REČICAI ETNOGALÉRIA, Karlovac mellett NIKOLA TESLA SZÜLŐHÁZA (Smiljan) -a világ egyik legnagyobb felfedezőjének tiszteletére kialakított múzeum TÖRÖK TORONY PERUŠIĆBAN - az egyetlen fennmaradt török torony Likában a 15. sz.-ból RÉGI VÁROSOK és a Dubovac, Ozalj, Ogulin, Bosiljevo szerű várkastélyok és a zöldellő vidékeken megbúvó ferences, pálos és domokos-rendi kolostorok NEHAJ-ERŐD (Senj) - 16. sz.-ban épült reneszánsz erőd, jelenleg a Senjski uskok kalózokat bemutató egyedülálló múzeumnak ad otthont FRANGEPÁN-KASTÉLY OGULINBAN KARLOVAC HATÁGÚ CSILLAG ALAPRAJZÚ ÓVÁROSA CSIPKEKÉSZÍTÉS-Pag – UNESCO Immateriális örökség reprezentatív lista

NEMZETI PARKOK PLITVICEI-TAVAK - Ne mulassza el meglátogatni a nemzeti parkot, amely az UNESCO Világörökség részét képezi ÉSZAK- VELEBIT - Az UNESCO bioszféra rezervátumai közé tartozik

4 5


Karlovac, az ideális reneszánsz város z ideális reneszánsz város hatágú csillag alaprajzát formáló, a legendás törökverő végvár, a gazdag történelmi örökségű, a négy folyó és a Velika és Mala Kapela erdős hegységeivel fémjelzett Karlovac városa és annak környéke ideális hely a tiszta édesvizekben történő fürdőzéshez, evezéshez, tutajozáshoz, horgászathoz, vadvízi evezéshez, kenuzáshoz, az erdei utakon történő kvadozáshoz, a kerékpározáshoz a me-

gye 11 kerékpárútján, valamint a lovagláshoz. A szárazföld szépséges gyöngyszeme, amely a törökök Közép-Európát fenyegető rohamait visszaverni hivatott középkori erődvárosból fejlődött ki, napjainkban Horvátország egyik legnagyobb közlekedési csomópontja, amely tranzit státuszának ellenére egyre kedveltebb célpontja a mind nagyobb számban érkező turistáknak, akik a változatos rekreációs lehetőségeket keresik.

49

Kleki-hasadékról, a tündérforrásról szóló legendák gazdag tárháza a helyiek - köztük Ogulin leghíresebb szülötte, Ivana Brlić - Mažuranić, a legtöbb nyelvre lefordított horvát gyermekírónő - szülőföldjük iránti csodálatának méltó bizonyítéka. A csodák birodalmát a mesék azon útvonalán is átélheti, amely ötvözi a természet szépségét, a történelem gazdagságát és a meséket. Az élmény még mélyrehatóbb, ha mind ezt a „Régi idők történetei“ szereplőinek társaságában teszi.

Azon felül, hogy a Draganićtól egészen Klekig és Modrušig terjedő erdős területeknek köszönhetően kiváló vadászterep, valamint a Bjelolasica lejtőinek okán a téli sportok szerelmeseinek kedvelt célpontja, Karlovac megye egy sor, a bájos régi városoktól és a Dubovac, Ozalj, Ogulin, Bosiljevo szerű várkastélyoktól egészen a zöldellő vidékeken megbúvó ferences, pálos és domokos-rendi kolostorokig terjedő titokzatos kulturális kinccsel is büszkélkedhet. Ogulin és környékének valódi mesebeli vidékét a Zagorska Mrežnica és a Dobra folyók völgyei valamint a Đula-szakadék és a horvát hegymászás és alpinizmus bölcsőjeként tisztelt Klek hegymeredély között megtelepedett Frangepán-vár koronázza meg. A kleki boszorkányokról, a Đula-szakadék eredetéről, a Klekről és a

Lika - Karlovac.

A

LIKA - KARLOVAC.

6

7

GASZTRONÓMIA Peka alatt sült likai krumpli és báránysült, ogulini savanyúkáposzta és cékla, ogulini , škripavac olajossajt, szilva- és körtepálinka

FEDEZZE FEL Kalandsportok: rafting, kajakozás, kerékpározás, hegymászás, alpinizmus, fotóvadászat, vadászat, síelés, lovaglás Síelés: Bjelolasica Horvát Olimpiai Központ Petrova gora Turistaközpont, Muljava Vadászház (Vojnić közelében)

8


Közép-Horvátország.

M

indig is a nyári hőségtől és a mediterrán nyüzsgéstől távoleső pihenésre vágyott egy nyugalmas, zöldellő lankás, több százéves erdőkben, szőlőskertekben és folyókban bővelkedő vidéken? A csendes és kellemes hangulatú kontinentális vidék híve, ahol romantikus középkori várkastélyok, nyári rezidenciák és kúriák, termálforrások, gyógyfürdők és zarándokhelyek várják? Akkor induljon el Zágrábtól északra, és élvezze Közép-Horvátország jótéteményeit.

[ 1.Žumberak 2.Varaždin ]

50 1

Ahol a romantika színe a zöld.


2

51

Közép-Horvátország.

KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG.


1

2 3

52

induljon útnak a horvát Élvezze az idillikus E lsőként Zagorje hegyek és folyók által tarkított idillikus dimbes-dombos vidékéről pillanatokat a krapinai ősember lelőhelyeként elhíreKrapina felé. A számos gyógyhatású Közép-Horvátország sült forrásáról - a közeli Tuheljske és Stubičke toplice - ismert vidéken fekvő Krapinát városaiban prof. Dragutin Gorjanović-Kramberger

sapiens neanderthalensis csontvázát. A franciaországi Loire menti kastélyok után a világ legsűrűbb kastélyállományával büszkélkedő vidéken fedezze fel a képeslapra illő középkori várkastélyokat és elbűvölő barokk kastélyokat, melyek megtekintését tovább gazdagíthatja egy fenséges kulináris kínálattal, tertette híressé, amikor 1899-ben a Hušnjak mészetesen az itt termő minőségi borok domboldalában felfedezte a csiszolatlan kíséretében. Ha pedig inkább a vallási kőkörszakból származó ember, a Homo turizmust választja, és áhítatos békes-

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG KARLOVACI CSILLAG (Karlovac) - hatágú csillag alakzatú reneszánsz városközpont TRAKOŠĆAN KASTÉLY - Horvátország legromantikusabb és sokak szerint legszebb kastélya VARAŽDIN VÁROSA - a kultúra városa pompás templomaival, városi palotáival, és sírkertjével csábít ZRÍNYI-KASTÉLY (Čakovec) - az öregnek (Stari grad) nevezett vár Zrínyi-kastélya a Muraköz Múzeumának ad otthont ÓVÁROS (Kalnik) - a középkori város fenséges maradványai

7

ÓVÁROS (Đurđevac) - értékes kulturális műemlék középkori erőddel JANKOVIĆ GRÓF KASTÉLYA (Daruvar) 1771-1777 között épült barokk kastély ERŐD (Sisak) - jó állapotban fennmaradt középkori erőd HAGYOMÁNYOS FAJÁTÉK KÉSZÍTÉS A HORVÁT ZAGORJÉBAN - UNESCO Immateriális örökség reprezentatív lista CSIPKEKÉSZÍTÉS - Lepoglava - UNESCO Immateriális örökség reprezentatív lista MÉZESKALÁCS KÉSZÍTÉS -  UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listája

8

9


4

5

6

KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG.

ségre vágyik Horvátország legnagyobb Mária búcsújáróhelyén, ahová már 300 esztendeje mintegy 800.000 hívő látogat el évente, és ahová 1998-ban maga János Pál pápa is elzarándokolt, látogasson el Marija Bistricába.

[ 1.Hrvatska Kostajnica 2.Sisak 3.4.Veliki Tabor 5.6.Marija Bistrica 7.Varaždin 8.Daruvar 9.Čakovec 10.Ludbreg ]

Közép-Horvátország.

TERMÉSZET KALNIK - védett táj LONJSKO POLJE TERMÉSZETPARK - a megóvott természet és a hagyományos népi építészet páratlan ötvözete ČRET DUBRAVICA (Dubravica) - különleges botanikai rezervátum VINDIJA BARLANG (Varaždin) - természeti emlék MURA-FOLYÓ- jelentős tájkép VELIKI PAŽUT (Legrad) - különleges állattani rezervátum RAKITA (Sisak) - madártani rezervátum

ĐURĐEVAČKI PIJESCI - különleges botanikai rezervátum LIPIK, BJELOVAR ÉS DARUVAR parképítészeti emlékek KLEK - jelentős tájkép CRNA MLAKA - különleges madártani rezervátum ŽUMBERAK - Samobori hegység természetpark SLUŠNICA SLUNJNÁL - jelentős tájkép OPEKA ARBORÉTUM (Vinica) parképítészeti emlékek 10

53


2

1

A

legbarokkabb horvátországi városnak tartott Varaždin egy igazán zöld település, rendezett parkokkal és a kertépítészet kiemelkedő emlékének számító sírkertjével, melynek tujafáit a francia Versailles példájára paraván és árkád alakúra nyírták. Varaždin egyben a zene, a művészetek, az ipar és a kereskedelem városa is, valamint két jelentős szeptemberi fesztivál - a Barokk Zene Fesztiválja és az utcai sétálók Špancirfest Fesztiválja - házigazdája. Kulturális kínálatán, összesen 354 bejegyzett műemlékén kívül a varaždini régió a jelenleg múzeumnak otthont adó várkastélyáról híres Trakošćani Parkerdőről, valamint arról a három barlangot is magában foglaló három geológiai-palentológiai természeti emlékről is nevezetes, amelyek az embernek ezen a vidéken való több ezeréves folyamatos jelenlétéről tanúskodnak. A Varaždinhoz közeli Ludbreg Krisztus szent vérének kegyhelye, Horvátország egyetlen Szentháromság szentélye, és a világ azon ritka búcsúhelyeinek egyike, melyet írásos dokumentummal maga a pápa alapított, jóváhagyva a Szt. Ereklye nyilvános tiszteletét, miután 1512ben a Batthyány-kastély kápolnájában csodálatos módon megjelent Krisztus szent vére. Lepoglavából, ebből a kisvárosból, melynek kultúrtörténetét leginkább a templomot és kolostort is építtető pálos rend határozta meg, ered a jellegzetes lepoglavai csipke, amelynek eredetiségét és míves kidolgozását az 1937-es Párizsi Világkiállításon aranyéremmel jutalmazták.

54

FEDEZZE FEL

5

ÖREGFALU MÚZEUM (Kumrovec) egyedülálló szabadtéri múzeum 19.-20. századi hagyományos parasztházakkal KRAPINAI NEANDER - völgyi ősember Múzeuma – Horvátország egyik legmodernebb múzeuma KRAPINAI NEANDER - völgyi ősember lelőhelye – a világ egyik leggazdagabb Neander-völgyi lelőhelye TUROPOLJE MÚZEUMA (Velika Gorica) - a Turopolje Múzeum legrégebbi kiállítási darabja az i.e. 10. ezer évre datálható mamutagyar. Jó állapotban fennmaradt fakápolnák és nemesi kúriák

6

Közép-Horvátország.

[ 1.2.Varaždin 3.Trakošćan 4.Samobor 5.Kumrovec 6.Krapina 7.Stubica 8.Marija Bistrica ]


a egy olyan, ma már ritkaságszámba menő helyek egyikét szeretné megtalálni, ahol még kipróbálhatja a folyóban való aranymosás hagyománya, ha élvezni szeretné a Sv. Martin gyógyfürdő áldásos hatásait, gondtalanul szeretne kerékpároz-ni, és kiváló borokat kóstolni, induljon egészen északra, Szlovénia, Magyarország és Horvátország hármas határa felé, ismerkedjen meg a Muraközzel, és annak fővárosával, Čakovec-el. Ha viszont a naiv művészet, a hagyományok és a folklór, az ősi mesterségek és szokások szerelmese, akkor induljon a Zágrábtól kelet felé fekvő Drávamente vidékére júniusban, amikor arrafelé három jelentős etnorendezvényt is tartanak Koprivniciában Đurđevácban és Križevciben. A Drávafolyó, valamint a Bilogora-, és a Kalnikhegyek által határolt Drávamente gazdag halász - és vadászterület, rendezett kerékpárutakkal, melyek mesés tájakon kanyarognak a Šoderica-tó és a naiv festészet bölcsőjeként tisztelt Hlebine falucska mellett.

H

3

ČAKOVEC VARAŽDIN LUDBREG LEPOGLAVA KRAPINA KOPRIVNICA MARIJA BISTRICA KRIŽEVCI BJELOVAR DARUVAR SISAK

KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG. 4

GASZTRONÓMIA

TURIZMUS PLUSZ

Samoborska muštarda pikáns mártás, samobori szalámi, samobori krémes, Samoborski bermet likőr, pulyka mlinci tésztával, hajdinakása, prga tehéntúró, tökmagolaj, zagorski štrukli sütemény, kukoricakása, vrboveci lángos, varaždinski klipići sós kifli, Šenpjen habzóbor, tejtermékek, édesvízi halból és vadhúsból készült különlegességek, Graševina és Bijeli pinot borok, mézespálinka, gyümölcsborok

Vadászat, horgászat, siklóernyőzés, biciklisutak, gyalogos- és hegymászó utak, speedway, borutak

7

GYÓGYHELYEK: számos gyógyhatású termálfürdő (Stubičke Toplice) 8

55


[ Zágráb ]

56

És ahol az inspiráció a szívből jön.


ZÁGRÁB.

57

Zágráb.

Zágráb.

Ismerkedjen meg Horvátország elbűvölő szívével

A

két szomszédos dombon századokon át sarjadó két középkori településből kinőtt Zágráb, melynek írott története 1094-től, az érsekség megalapításától datálódik, tipikusan közép-európai város, melynek a történelmi városmagot alkotó klasszicista és szeceszsziós épülethomlokzatai nemcsak az osztrák-magyar monarchia büszke szellemét idézik, hanem egyes részleteiben Prága látképének körvonalai is felismerhetők. Horvátország fő- és legnagyobb városa, amelynek valamennyi városi és kulturális nevezetessége magában a központban található, bővelkedik vonzó kávéházakban, előkelő éttermekben, nyári teraszokban és mindenek előtt gondosan megművelt parkokban, amilyen például a neogótikus katedrális filigrán tornyai által uralt Kaptol domb lábainál található Ribnjak, vagy a zöldellő Lenucci-patkó a Zrinjeváccal, így Zágráb igazán egy emberléptékű városnak számít.


Induljon egy különleges történelmi sétára a metropolisz utcáin 58

B

ár a város felfedezését csak lassan, lépésről lépésre élvezhetjük igazán, gazdag történelmének rétegeit - a város Jelasics bánról elnevezett főterétől és Európa ezen részének egyik legnagyobb és legszínpompásabb városi piacáról, a Doláctól az Opatovinán át a Kaptolig felfelé kúszó utcákon, vagy pedig a Radić utcán át a Kőkapuig, a Báni palotától a Szt. Márk-templom jellegzetes festői tetőéig - bontogatva, Zágrábot a kék villamosain tett körutazással is érdemes megismerni. A minden irányban kúszó és az eleven városi testben ütőérként éjjel-nappal lüktető eme jóságos városi szellemek ablakai igen gyakran szolgálnak igen emlékezetes látványok egészen eredeti kereteként. Vagy 20 színházával, 30 múzeumával, 14 galériájával, és 12 művészeti gyűjteményével, nagy állatkertjével és majd 1 millió lakosával Zágráb egy igazi horvát metropolis, amely mágnesként vonzza a legkülönbözőbb profilú embereket.

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG

FEDEZZE FEL

MÁRIA MENNYBEMENETELE SZÉKESEGYHÁZ - gótikus katedrális 11. sz. SZT. MÁRK-TEMPLOM - 14./15. sz.-i román - gótikus templom KŐKAPU ÉS LOTRŠČAK-TORONY - a 13. sz. - i középkori városfal maradványai HORVÁT NEMZETI SZÍNHÁZ - az 1895-ben épült neobarokk épület Fellner és Helmer műve

SIKLÓ - a Felső- és az Alsó-várost köti össze MIMARA - a múzeumnak jelentős műgyűjteményét adományozó AnteTopić Mimara műgyűjtőről elnevezett múzeum MEDVEDNICA TERMÉSZETPARK - hegymászó utak és a Sljeme síközpont, lenyűgöző szakadékok, barlangok vízesések és karsztképződmények ZÁGRÁBI KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM - a kortárs művészet soha véget nem érő izgalmas története egy dinamikus térben, melynek kiállítási anyaga az állandó mozgást, a változást és a kifürkészhetetlenséget helyezi előtérbe...


ZÁGRÁB.

59

Zágráb.

[ Zágráb ]


ZÁGRÁB

60

A

Medvednica Természetpark , amelynek legmagasabb csúcsa, a Sljeme 2005. óta viseli büszkén a FIS síverseny Snow Queen Trophy házigazdájának címét, a Jarun tó sport-rekreációs központjának különböző versenyek megtartására is alkalmas rendezett regatta pályáival, mint a már jól bejáratott Zagreb Indoors teniszversennyel - Zágráb valóban nem csak a gazdag kulturális örökség, az operák, a balett, a múzeu-

mok és koncertek városa, nevét ugyanis mind sűrűbben jegyzik a legrangosabb nemzetközi sportesemények térképén. És végül, ha azok közé tartozik, akik tintával szeretik megírni a képeslapokat, vagy úti élményeiket szívesen jegyzik fel tintával, jusson eszükbe, hogy épp ebből a városból indult hódító útjára az első töltőtoll (penkala), amelynek feltalálója Slavoljub Penkala újító ihletét épp hosszú zágrábi sétáinak köszönheti.


Zágráb. TURIZMUS PLUSZ Síelés, gyaloglás, hegymászás, kongresszusi turizmus

GASZTRONÓMIA Pulyka mlinci tésztával, „štrukli”, špek filek pacal, káposztás tészta, friss túró és tejföl, fánk

[ Zágráb ]

ZÁGRÁB.

61


Ahol az arany mindig a lรกthatรกron van.

62

Szlavรณnia.


63

Szlavónia.

SZLAVÓNIA.

A

tekintélyes Dráva-, Duna-, Száva és Ilova-folyók alkotó ereje által formált Szlavónia igazi legendás föld, amely évszádok óta őrzi féltett kincseit. A termékeny Pannóniából kitüremkedett tágas és végelláthatatlan aranyló rónák, az erőteljes sodrású folyók, a többszáz éves te-

kintélyes kocsányos tölgyeseknek és a mint egy 2000 biológiai fajnak otthont adó ártéri területek alkotta Szlavónia termékeny földjét már több mint 8000 éve nemesíti az emberi kéz. Miután 370 millió évvel ezelőtt az egykori Pannón-tengerből kiemelkedett kontinensünk legöregebb szárazföld-

je a Papuk-röghegységel, melynek a paleozoikus korból származó, megkövült emlékekben bővelkedő vulkanikus sziklatömbjei földünk geológiai történetének legmegbízhatóbb krónikásai, az ősidők sötét mélységéből előbukkanó termékeny szlavón síkság hamarosan az ígéret földjévé vált.


1

64

A történelem folyamán ünnepelt Aranyvölgy

A

z időszámításunk első évszázadaiban a Római Birodalomhoz két úttal becsatlakozó Szlavónia - az egyik út Eszék és a keleti provinciák felé tartott, a másik pedig az Aquae Balissae gyógyhelyet (a mai Daruvár) kötötte össze Požega, Đakovó és Vinkovci termékeny mezőivel és bortermő vidékeivel - két császárt is adott a birodalomnak: a tehetséges, bátor és nagyratörő Valentinust, és annak fivérét Valenst. Ezt a kiváló gabona- és szőlőtermő térséget - amelynek

büszkesége az Európa egyik legrégebbi borpincéjével rendelkező kutjevói borvidék - már a rómaiak is nagyrabecsülték, ihletetten Vallis Aurea-nak (Aranyvölgy) nevezték el. Ha a nyugalom áldásos pillanataira vágyik azoknak a csodálatos hajnalhasadásoknak a látványára, amikor a széles folyóvölgyek feletti ködpárnából minden reggel észrevétlenül sejlik elő a föld a sötétségből, fedezze fel Szlavóniát!

5

[ 1.2.3.4.7.Kopački rit 5.Osijek 6.Papuk 8.Đakovo 9.Vukovar ]

TERMÉSZET

FEDEZZE FEL

PAPUK TERMÉSZETPARK - biológiai, geológiai és kulturális értékekkel büszkélkedő park KOPÁCSI RÉT TERMÉSZETPARK - egyedülálló mocsárrezervátum, nagytestű szarvas és más nagyvad természetes élőhelye, ornitológiai rezervátum, halívó hely GAJNA (Slavonski Brod) - jelentős tájkép RADIŠEVO (Županja) - az erdei vegetáció különleges rezervátuma ERDŐD - jelentős tájkép BIJELA TOPOLA (Valpovo) - természeti emlék VIROVITICA - parképítészeti emlékek

LIPICAI MÉNES (Đakovo) - a 13. században alapított ménesgazdaság igen értékes genetikai állománnyal rendelkezik VUKOVAR - barokk ferencrendi kolostor, Szt. Fülöp- és Jakob-templom, Eltz kastély ĐAKOVO - barokk székesegyház és püspöki palota VALPOVO, DONJI MIHOLJAC - Prandau Mailath és Prandau Normann barokk kastélyok POŽEGA - Szt. Lovro-templom a 14. sz.-ból

SPAČVA - jelentős tájkép LISIČINE (Voćin) - arborétum

6 7

8 9


Szlavónia.

2

3

4

SZLAVÓNIA.

65


22

11

66

az a vidék, ahol az emberek mély Különleges E ztiszteletet éreznek a kenyeret adó termőföld iránt, és kiknek arcáról küpillanatok lönleges szlavón büszkeség árad. Ne induljon el tehát a középSzlavónia és késlekedjen, kori erődítményeikről, kolostoraikról és barokk kastélyaikról híres városkák: Baranya Eszék, Vinkovci, Požega, Slavonski Brod, Vukovar és Ilok között vezető városaiban egészen utakon, melyeken a nemes tősgyökös KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG BROD ERŐD ÉS KOLOSTOR (Slavonski Brod) - Horvátország legnagyobb védelmi építményei közé sorolandó 18. sz.-ban épült erőd a barokk ferencrendi kolostorral ERŐD (Eszék) - romantikus óváros ODESHALCHI KASTÉLY ÉS KÖZÉPKORI VÁROSFALAK (Ilok) - reneszánsz parképítészet, Kapisztráni Szt. János templom és kolostor PEJAČEVIĆ KASTÉLY (Našice) - 1804-ben épült barokk-klasszicista kastély, melynek parkja védett természeti emlék

6

7

đakovói lipicai mén vágtázik, ritka madarak rakják fészkeiket, míg a láthatáron a híres Kopácsi Rét természetpark irányából felszálló vadlibarajok húznak át. Keresse fel Kapisztrán János, a híres itáliai ferencesrendi barát nyughelyeként is szolgáló iloki ferencrendi kolostort, a barokk erődvárakat Slavonski Brodban és Eszéken, eme két hamisítatlanul urbánus és kultúrális pannon nagyvárosban, LJELJE/ „KRALJICE” (Királynők) tavaszi felvonulás Gorjaniból UNESCO Immateriális örökség reprezentatív lista

TURIZMUS PLUSZ Vadászat, horgászat, borutak, gyalogutak, biciklisutak, lovaglás


3 4

5

melyek egyetemi és tudományos szellemisége két horvát Nobel díjast is adott a világnak. Végezetül pedig sétáljunk végig a festői szlavón falusoron, ahol a népviseletet hagyományosan pazar szövés és aranyhímzés dísziti, míg az étkezőasztalon ízletes sonka és mennyei kulen illatozik, a fazékban pedig a híres szlavóniai halpaprikás rotyog. Isten hozta Szlavóniában!

SZLAVÓNIA.

67

[ 1.3.5.Đakovo 2.Kutjevo 4.6.7.Osijek ]

GASZTRONÓMIA

POŽEGA SLAVONSKI BROD

Čobanac, halpaprikás, szlavóniai kulen és kulenova seka, Iločki traminac bor, szilvapálinka

OSIJEK ĐAKOVO

VUKOVAR

VINKOVCI

ILOK

Szlavónia.

VIROVITICA


[ 1.2.Istra 3.Nin ]

1

3 2

68

udta-e, hogy még abban az időben is, amikor egy adriai leruccanás igazi kalandnak számított és amikor a legközelebb fekvő partszakaszig, szigetig és tengerig is akár 24 órát kellett utazni Nyugat-Európából, a kempingezők Horvátország felé gravitáltak? Ráadásul évről-évre egyre nagyobb számban! Kíváncsi arra, hogy miért pont Horvátország rendelkezik a leghosszabb naturista hagyományokkal Európában,

T

Vissza a természetbe

az igazi kempingezők egyedülálló célpontjaként mint egy 526 kempinget kínálva az észak-isztriai Savudrija-foktól egészen a dél-horvátországi Prevlakáig? Íme, néhány ok: az érintetlen horvát természeti környezet nem kevesebb, mint nyolc nemzeti parkkal büszkélkedik, valamint számos védett területet, tájat és rezervátumot mondhat magáénak.


HORVÁTORSZÁG. KEMPING.

A földközi-tengeri térség kisebb-nagyobb szigetek és szirtek, romantikus öblök és partszakaszok sokaságával tarkított legtagoltabb partszakasza a természettel való meghitt találkozás ideális helyszíne. Horvátország kellemes délszaki éghajlatú ország, egyben a szárazföldi rész a varázslatos zöld domboktól és eposzi hegycsúcsoktól egészen a gyorsfolyású patakokig,

tavakig és Szlavónia aranyló pannon rónaságáig terjedő gazdagságával és változatosságával - a természet páratlan alkotása, melyet mintha kempingezésre teremtettek volna. Ha mindehhez még

hozzá soroljuk a nem kevesebb mint 6 UNESCO Világörökségi helyszínt, a fennmaradt antik műemlékek, múzeumok és gyűjtemények sokaságát, valamint a legnemesebb olívaolaj ízével, illatával és a pompás tájjellegű borokkal harmonizáló horvát tengeri delíciók gazdag gasztronómiai kínálatát - bizonyosak lehetünk abban, hogy ide érdemes ellátogatni.

69


70

A nagy kékség története

A

z európai kontinensbe Olaszország és Horvátország hoszszú partjai között mélyen beleékelődő Adriai-tenger a hamisítatlan Mediterránium megtestesülése, egyben a vízi- és víz alatti sportok valódi paradicsoma. A felszíni tengervíz nyári középhőmérséklete 21°C -26°C, míg az átlag 20-30 méteres merülési

[ Odüsszeusz barlang (Mljet) ]

mélységeken egész éven át jellemzően 16°C-17°C-os hőmérsékletet mérnek.Az Adriai-tengerben honos különleges növény- és állatfajokon kívül, melyeket mintha a víz alatti fotó- és videó-szafárik szerelmeseinek kedvéért teremtettek volna, a horvát Adria - az ókori kolóniák maradványitól egészen a tengerfenéki

hajóroncsokig - érdekes régészeti lelőhelyeket is tartogat. A víz alatti sziklafalakat, szirteket, és barlangokat, középkori gályák-, az újkorban elsüllyedt hajók- sőt repülőgépek maradványait is felölelő különlegesen vonzó merülőhelyei révén ez a tenger a mediterrániumi bőség különleges példája, nem csak természeti szépségei, hanem a gazdag és viharos történelem különböző rétegei tekintetében is.


HORVÁTORSZÁG. BÚVÁRKODÁS.

Az Adriai-tenger, melyet ősidők óta a Mediterránium középső részéhez, valamint a jelentős ókori civilizációs központokhoz legközelebb eső tengeri kijáratnak tartottak az északi vidékek és az európai kontinens központja felé, azúrkék felszíne alatt az európai és más civilizációk különböző történelmi

korszakainak varázsos nyomait rejti. Ne habozzon hát, merüljön alá Poseidon birodalmának végtelen kékségébe, és élvezze a páratlan szépségű tengeralatti táj nyugalmát.

71


A modern Odüsszeuszok földje

A

kristálytiszta Adria kékségében gyöngyszemként sorjázó 1244 kisebb-nagyobb sziget és sziklaszirt 1244 páratlan és nyomós érv egy álombeli hajós kalandhoz. A teljességgel ideális fekvésű - a köztük lévő távolság nem haladja meg a tíz mérföldes távolságot - horvát szigetek, melyek 6278 km hoszszan sorjáznak a tengerpart előtt Isztriától egészen Dubrovnikig, valódi kihívást jelentenek a hajózás szerelmeseinek. A szigetek és a szárazföld összesen másfél ezernyi öblével és kikötőjével, melyekben lehorgonyozhatunk, kiköthetünk,

72

vagy akár éjszakázhatunk is, a horvát Adria ideális helyszín a vitorlázáshoz, a motoros kishajókkal megtett körutazásokhoz, vagy a bárkáról történő sporthorgászat adta örömökhöz. Az állandó és ideiglenes kikötésre szolgáló ötven színvonalas jachtkikötővel, 16848 tengeri- és 5209 száraz-kikötőhellyel rendelkező horvátországi marinák a nagyobb városoktól egészen a kisebb szigeti öblökig különlegesen védett elhelyezkedésük okán olyan „menedékhelyek”, és biztos pontok, melyeken a szervizelésen és a karbantartáson felül minden szükséges szolgáltatás - az éttermek és a házias vendéglők kihagyhatatlan kulináris kínálatával egyetemben- elérhető. Aki pedig a meseszerű kikötőket részesíti előnyben a mediterrán életforma ősi szokásait és hagyományait büszkén ápoló tengermelléki kisvárosok szívében, az a Cavtattól, a dubrovniki Gružtól, a korčulai Vela Lukától, Hvartól és Vistől egészen a Lošinjig és Isztriáig sorjázó partmenti rivák közül válogathat. Az Adriai-tenger már az ókortól kezdve az ősi civilizációk legfontosabb hajózási útvonalai közé tartozott. A nagyobb hullámoktól és veszélyesebb tengeri áramlatoktól mentes, nyugodt tengernek tartott horvát Adria, melynek legmélyebb pontja 1330 méter, 138.595 km² összterületű lenyűgöző tengerpartjával, akár 50 méterig terjedő átláthatóságával, valamint 21°C - 16°C átlaghőmérsékletű tengervízével az Ön álombeli hajóskalandjának ideális helyszíne.


HORVÁTORSZÁG. HAJÓZÁS.

73


A

tökéletes nyaralás után kutatva engedjen a számos wellness kezelés közül legalább egy csábításának, amely nem csupán testét kényezteti, de az aromatikus növények illatának köszönhetően érzékeit és lelkét is simogatja. Horvátország a wellness-központok irigylésreméltóan szép számával rendelkezik területének szinte minden pontján. A varázslatos tengerparttól és annak fennkölt hátországától a hegyek hűs és nyugalmas csendjén keresztül egészen az aranyló szlavóniai rónaságig Horvátország természeti gazdagságáról és hosszúranyúló hagyományáról mi sem tanúskodik jobban, mint hogy ebben a térségben már az ókorban termák és fürdők épültek a test és a lélek harmóniája adta ideál ápolásának céljából.

74

Az eredetiség jegyében kitalált, a kizárólag a Horvátország területen bőségesen termő olyan autochton mediterrán növényeken, mint a levendula, babér, mirtusz, vagy zsálya, alapuló természetes összetevőket és kozmetikumokat felhasználó, a medencéktől szaunáktól, szoláriumoktól a legkülönfélébb masszázsokon át egészen a szépség és spa kezelésekig terjedő kísérő szolgáltatásokat felvonultató és a legigé-

Stressz mentesen élni

nyesebb nemzetközi sztenderdeket is maradéktalanul kielégítő wellness kezelések egy hamisítatlan pihenés elkerülhetetlen fejezetét adják. Sőt, a különlegesen kellemes helyiségekben a wellness csapatok, melyeket a fizikoterapáutáktól és aromaterapeutáktól egészen a kozmetikusokig egytől-egyig profi szakemberek alkotnak, olyan programokat találtak ki, melyeket mindenki saját igényei szerint alakíthat. A Mediterránium olyan illatozó készítményeivel történő aromaterápiától, mint a levendula, a rozmaring, vagy a pínia esszenciális olajaival összekevert olívaolaj egészen a mézzel, a csokoládéval, vagy arannyal történő masszázsig teljesen egyénre szabott és egyedülálló kezelésekben lehet része. Ön csak válaszszon, relaxáljon és engedje át magát az élvezeteknek. Horvátország a wellness szerelmeseinek ideális célpontja!


HORVÁTORSZÁG. WELLNESS TURIZMUS.

75


76

1

Az รกlomnyaralรกs nyomรกban


HORVÁTORSZÁG. AZ ELIT NYARALÓHELY.

H

orvátország a turizmus fejlődésének kezdete óta az európai és a nemzetközi elit legfelsőbb rétegeinek kedvelt célországa, amelyet már a 19. században kivételes turisztikai lehetőségekkel rendelkező országként tartottak számon. Enyhe éghajlatának köszönhetően hamar az európai arisztokrácia kedvelt üdülőés gyógyhelyévé vált. A Kupelweisernek köszönhetően elit turisztikai célponttá avanzsált Brijuni -szigetektől a monarchia mondén arisztokratái által előszeretettel látogatott Abbázia és a közeli Lovran első szállodáin és luxus villáin át egészen a dubrovniki nyári rezidenciákig és rejtett öblökig a paradicsomi dalmát szigeteken, ahol VIII. Edvárd angol trónörökös és Wallis Simpson, az elvált amerikai asszony között 2

3

szövődött szerelem odáig vezetett, hogy a férfi lemondott a trónról - Horvátország történelmi krónikájába számos híres név került bejegyzésre. Lépjünk hát be a dubrovniki luxushotelek, vagy az elbűvölő Šeherezade-villa rejtett kertjeibe, amelyek iránt senki sem maradhat közömbös. A már a régmúlt harmincas évektől az európai és nemzetközi elit számára fenntartott egyik legszebb golf-, teniszés lovaspóló-pályájaként reklámozott brijuni sportpályák, szarvasok és puccos pávák társaságban, a mai napig a Mediterránium-beli elit sportturizmus szimbólumának számítanak. A vezető angol és amerikai golf-építészek által aprólékosan megtervezett és pontosan az eredeti állapotában felújított pálya ismét a nemzetközi elit kedvelt találkahelye. Horvátország napjainkban az az ország, melynek történelmi epizódjaiba ismét az álomnyaralásra áhítozó hírességek nevei kerülnek bejegyzésre. 4

[ 1. 2.3.Dubrovnik 4.Brijuni ]

77


HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA Iblerov trg 10/IV, p.p. 251 10000 ZAGREB, HRVATSKA Tel: +385 1 4699 333 Fax: +3851 4557 827 E-mail: info@htz.hr www.hrvatska.hr

Kroatische Zentrale für Tourismus 1010 Wien, Am Hof 13, ÖSTERREICH Telefon: +43 1 585 38 84 Fax: +43 1 585 38 84 20 E-mail: office@kroatien.at Kroatische Zentrale für Tourismus Hochstraße 43, 60313 Frankfurt/M, DEUTSCHLAND Telefon: +49 69 23 85 350 Fax: +49 69 23 85 35 20 E-mail: info@visitkroatien.de Kroatische Zentrale für Tourismus 80469 München, Rumfordstraße 7, DEUTSCHLAND Telefon: +49 89 22 33 44 Fax: +49 89 22 33 77 E-mail: kroatien-tourismus@t-online.de Ente Nazionale Croato per il Turismo 20122 Milano, Piazzetta Pattari 1/3, ITALIA Telefon: +39 02 86 45 44 97 Fax: +39 02 86 45 45 74 E-mail: info@enteturismocroato.it

Chorvátske Turistické Združenie 821 09 Bratislava, Trenčianska 5, SLOVENSKÁ REPUBLIKA Telefon: +421 2 55 562 054, +421 2 55 415 415 Fax: +421 2 55 422 619 E-mail: infohtz@chello.sk Horvát Idegenforgalmi Közösség 1054 Budapest, Akademia u. 1, MAGYARORSZÁG Telefon: +36 1 267 55 88 Fax: +36 1 267 55 99 E-mail: info@htz.hu Office National Croate de Tourisme 75116 Paris, 48, avenue Victor Hugo, FRANCE Telefon: +33 1 45 00 99 55, +33 1 45 00 99 57 Fax: +33 1 45 00 99 56 E-mail: infos.croatie@wanadoo.fr Croatian National Tourist Office London W6 9ER, 2 Lanchesters, 162-164 Fulham Palace Road, UNITED KINGDOM Telefon: +44 208 563 79 79 Fax: +44 208 563 26 16 E-mail: info@croatia-london.co.uk Croatian National Tourist Office New York 10118, 350 Fifth Avenue, Suite 4003, U.S.A. Telefon: +1 212 279 8672 Fax: +1 212 279 8683 E-mail: cntony@earthlink.net

Ente Nazionale Croato per il Turismo 00186 Roma, Via dell’ Oca 48, ITALIA Telefon: +39 06 32 11 0396 Fax: +39 06 32 11 1462 E-mail: officeroma@enteturismocroato.it

Narodowy Ośrodek Informacji Turystycznej Republiki Chorwacji 00-675 Warszawa, IPC Business Center, ul. Koszykowa 54, POLSKA Telefon: +48 22 828 51 93 Fax: +48 22 828 51 90 E-mail: info@chorwacja.home.pl

Chorvatské Turistické Sdružení 110 00 Praha 1, Krakovská 25, ČESKÁ REPUBLIKA Telefon: +420 2 2221 1812 Fax: +420 2 2221 0793 E-mail: infohtz@iol.cz, info@htz.cz

Kroatiska turistbyrån 11135 Stockholm, Kungsgatan 24, SVERIGE Telefon: +46 8 53 482 080 Fax: +46 8 20 24 60 E-mail: croinfo@telia.com

78

Kroatisch Nationaal Bureau Voor Toerisme 1081 GG Amsterdam, Nijenburg 2F, NETHERLANDS Telefon: +31 20 661 64 22 Fax: +31 20 661 64 27 E-mail: kroatie-info@planet.nl Office National Croate du Tourisme 1000 Bruxelles, Vieille Halle aux Blés 38, BELGIQUE Telefon: +32 2 55 018 88 Fax: +32 2 51 381 60 E-mail: info-croatia@scarlet.be Хорватское туристическое сообщество 123610 Moscow, Krasnopresnenskaya nab. 12, office 1502, RUSSIA Telefon: +7 495 258 15 07 Fax: +7 495 258 15 07 E-mail: HTZ@wtt.ru Hrvaška turistična skupnost 1000 Ljubljana, Gosposvetska 2, SLOVENIJA Telefon: +386 1 23 07 400 Fax: +386 1 23 07 404 E-mail: hrinfo@siol.net Kroatische Zentrale für Tourismus 8004 Zürich, Badenerstr. 332, SWITZERLAND Telefon: +41 43 336 2030 Fax: +41 43 336 2039, E-mail: info@kroatien-tourismus.ch Oficina Nacional de Turismo de Croacia 28001 Madrid, Calle Claudio Coello 22, esc.B,1°C, ESPAÑA Telefon: +3491 781 5514 Fax: +3491 431 8443 E-mail: info@visitacroacia.es Kroatiens Turistkontor, Bjørnholms Allé 20; 8260 Viby J; DÁNIA Telefon: +45 70 266 860 Fax: +45 70 239 500 E-mail: info@altomkroatien.dk JAPÁN Ark Hills Executive Tower N613, Akasaka 1-14-5, Minato-ku, Tokyo 107-0052 Telefon: +81 03 6234 0711 Fax: +81 03 6234 0712 E-mail: info@visitcroatia.jp


A Horvát Idegenforgalmi Közösség külképviseleteinek listája Impresszum Kiadó: Horvát Idegenforgalmi Közösség A kiadásért felel: Niko Bulić, mr.sc. Szerkesztö: Slavija Jačan Obratov Munkatársak: Katja Knežević Ötletterv és dizájn: Velimir Miljković Organizacija, Pula Szöveg: Paola Orlić Fordítás: Horváth Mira Fényképek: Đani Celija Petar Fabijan Damir Fabijanić Sergio Gobbo Saša Halambek Romeo Ibrišević Jasminka Jug Renco Kosinožić Josip Madračević Velimir Miljković Ivo Pervan Saša Pjanić Zlatko Ramničer Mario Romulić & Dražen Stojčić Goran Šebelić Petar Trinajstić Ante Verzotti Marko Vrdoljak Igor Zirojević Ante Zubović A Horvát Idegenforgalmi Közösség archívuma Isztria Megye Idegenforgalmi Közösség archívuma Grand Villa Argentina, Dubrovnik Lovranske vile, Lovran Kivitelezés: Organizacija, Pula

Horvátország www.horvatorszag.hr

Nyomás: RADIN PRINT Év: 2010.

Az itt szereplő információk pontosságát és az esetleges jövőbeli változásokat illetően a kiadó nem vállal felelősséget.


magyar

Horvátország, Adria - Ahogy mi mindig is szerettük. www.horvatorszag.hr

gratis IMÁZS KATALÓGUS

/Croatia-Image-2010-HU  

http://business.croatia.hr/Documents/1337/Croatia-Image-2010-HU.pdf

/Croatia-Image-2010-HU  

http://business.croatia.hr/Documents/1337/Croatia-Image-2010-HU.pdf

Advertisement