Page 1

Hrvatska Mediteran kakav je nekad bio.

www.hrvatska.hr

gratis IMAGE KATALOG

hrvatski


O

vo je priča o zemlji tisuću otoka, čudesnoj prirodi, bogatoj baštini i njezinim velikanima koji su svojim djelima Hrvatsku na karti svijeta zauvijek upisali velikim slovima. Ovo je priča o zemlji čije su ljepote opjevane još davnih vremena. Od Kasiodora koji je pisao o božanskom životu patricija na njezinim obalama, Dantea koji je svoje besmrtne stihove pisao zadivljen epskim prizorima morskog plavetnila sve do Georgea Bernarda Shawa koji je upravo ovdje pronašao raj na zemlji, Hrvatska je oduvijek bila prostor istinske inspiracije. Nižući fotografije nezaboravnih prizora i razlijevajući tintu nevjerojatnih priča, trudili smo se približiti vam svu posebnost čarobnog pedlja naše lijepe zemlje. Štoviše, ovo je priča u kojoj smo u devet bajkovitih poglavlja razastrli samo biserje njezine raznolikosti. Ne dvojite, siđite tisućljetnim stubama bogate i slavne povijesti te otkrijte itinerare čiji se doživljaji uzavreloga modrog Mediterana plemene šarmom mira pitoresknih zelenih gorja na sjeveru i rodnih zlatnih ravnica na krajnjem istoku. Sve o čemu ste oduvijek maštali, zapravo je nadohvat ruke. Zavirite, dakle, u stranice ove brošure i pronađite mjesto vašega savršenog odmora. Dobrodošli u Hrvatsku!

Zemlja raznolikosti.


Hrvatska. ISTRA.

16-21

DALMACIJA. ZADAR.

28-31

LIKA - KARLOVAC.

46-49

KVARNER.

22-27

DALMACIJA. ŠIBENIK.

32-35

SREDIŠNJA HRVATSKA.

50-55

DALMACIJA. SPLIT.

36-39

GRAD ZAGREB.

56-61

DALMACIJA. DUBROVNIK.

40-45

SLAVONIJA.

62-67

04

Odaberite svoje odredište u Hrvatskoj i istražite prave raznolikosti.


HRVATSKA. ZEMLJA RAZNOLIKOSTI.

9 1

2

8

10

7 3

4

5 6

1. ISTRA. 2. KVARNER. 3. DALMACIJA. ZADAR. 4. DALMACIJA. ŠIBENIK. 5. DALMACIJA. SPLIT. 6. DALMACIJA. DUBROVNIK. 7. LIKA - KARLOVAC. 8. SREDIŠNJA HRVATSKA. 9. GRAD ZAGREB. 10. SLAVONIJA.

05


1

H

rvatska je jedan od ekološki najočuvanijih prostora Europe! Ovo je prostor na kojem se boje sunčanog i uzavrelog Mediterana sretno plemene mirom i svježinom gorja i blagošću zlatnih žitorodnih ravnica Panonije. Zemlja prave božanstvene inspiracije, o kojoj su nadahnuto pisala i oduševljeno govorila mnoga svjetska pera, rijetki je europski krajolik koji se na tako malom prostoru diči brojkom od čak 8 nacionalnih parkova!

06

Priroda

u punoj boji.


2

3

HRVATSKA. PRIRODA, PEJSAŽI.

N

e oklijevajte, zaplovite azurno-plavim bojama Jadrana i otkrijte otok na kojem je jedno od posljednjih staništa bjeloglavog supa u Europi. A za istinske zaljubljenike u prirodu, mala napomena: Hrvatska je zemlja u kojoj je moguće otisnuti se na pučinu zajedno s posvojenim dupinom ili, ako ste osobito sretne ruke, ući u trag tajanstvenoj sredozemnoj medvjedici. Ovo je prostor gdje je priroda u punoj boji.

S

Risnjakom, Paklenicom, Plitvičkim jezerima i Sjevernim Velebitom u planinskom te otočjem Kornatima, Mljetom, Brijunima i slapovima Krke u obalnom području, Hrvatska je pravi biser ljepote prirodnog iskona. S tri arboretuma u Trstenom kraj Dubrovnika, Lisičinama kraj Voćina i Opeci kraj Vinice, mnoštvom povijesnih perivoja i zaštićenih parkova prirode, ova je zemlja istinski zeleni beskraj s čak 4 300 biljnih i upravo toliko životinjskih vrsta.

4

[ 1.Lošinj 2.Biševo 3.Buzet 4.Velebit ]

07


1

08


2

3

HRVATSKA. POVIJEST, KULTURA.

D

obrodošli u Hrvatsku! Dobrodošli ne samo u zemlju čija se bogata kulturna baština otkriva unutar brojnih muzeja, galerija i crkava koje su danas, kao spomenici nulte kategorije, nezaobilazno poglavlje UNESCO-ova popisa svjetske baštine nego i u ono čarobno mjesto na Mediteranu u kojem se i omanja šetnja pretvara u pravi silazak tisućljetnim stubama bogate i slavne povijesti. Bilo da slijedite preplet bijelih kamenih uličica i kaleta do veselih luka obalnih gradova Istre, Kvarnera i Dalmacije ili se pak uspinjete zelenim serpentinama središnje Hrvatske do bajkovitih utvrda i dvoraca, svaki korak ovdje donosi jedno novo iskustvo. Posebna po tome što se na njezinu prostoru plemenito susreću i nadopunjuju čak 4 kulturna kruga - Zapad i Istok, srednjoeuropski i južni mediteranski duh, Hrvatska je zemlja urbane kulture koja ima više gradova nego bilo koji drugi dio Mediterana. Sa čak devet svojih kulturnih fenomena – Festom svetog Vlaha, čipkarstvom u Lepoglavi, na Hvaru i Pagu, zvončarima s područja Kastavštine, hvarskom procesijom Za križen, dvoglasjem tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, proljetnom procesijom Ljelja, tradicionalnom izradom drvenih igračaka iz Hrvatskog zagorja, Sinjskom alkom i Medičarskim obrtom na području sjeverne Hrvatske, Hrvatska je među zemljama s najviše zaštićenih nematerijalnih dobara na svijetu, upisanih na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Glazbeni izričaj Ojkanje nalazi se na Listi nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.

Z

anima li vas antika, krenite od velebnih spomenika rimske Pule preko najvećega istraženog foruma na istočnoj strani Jadrana u Zadru do božanstvene Dioklecijanove palače u Splitu. Napredujući kroz vrijeme, od predromanike zadarskog Sv. Donata iz 9. st. ušetajte u svijet romanike čarobnog grada-spomenika Trogira ili otoka Krka i Raba. Nakon poglavlja gotike u Zagrebu, Pazinu ili primjerice Stonu na Pelješcu, otkrijte renesansu Osora na Cresu, šibensku katedralu, otoke Hvar i Korčulu te, napokon, neponovljiv i jedinstven Dubrovnik. Barokni ćete sjaj pronaći u Varaždinu, Bjelovaru i Vukovaru, a baštinu 19. st. u Rijeci, Osijeku i nezaobilaznom Zagrebu.

A

Riznica impresivne povijesti.

ko ste pak zaljubljenik u čari manje eksponiranijih spomenika i jedan od onih što lutajući uživaju u otkrivanju ljepota samozatajnih mjesta koja tako blisko pričaju svoju tisućljetnu povijest, ušećite u svijet stotina srednjovjekovnih crkvica s osebujnim ciklusima fresaka i fascinantnim pleternim reljefima. Od renomiranoga srednjovjekovnog filozofa Hermana Dalmatina rodom iz Istre, svjetskog putnika i istraživača Marka Pola, rođenog Korčulanina, hrvatskog Michelangela - minijaturista Julija Klovića, svojedobno najvećeg fizičara, matematičara i astronoma Dubrovčanina Ruđera Boškovića pa sve do Nikole Tesle, jednog od najbriljantnijih izumiteljskih umova svijeta rodom iz Like, ovo je prostor koji s ponosom uživa ugled zemlje ne samo velike povijesti nego i velikih ljudi.

[ 1.Pula 2.Hvar 3.Osijek ]

09


1

Sjaj životnih raznolikosti. 10

2

[ 1.Rovinj 2.Đakovo 3.Dubrovnik 4.Završje 5.Osijek ]

3


HRVATSKA. GRADOVI.

4

B

ili oni uzavrela antička mediteranska središta pulsirajućeg života na obali, tiha i samozatajna mjesta srednjovjekovlja stasala pod hladom zelenih brežuljaka zaleđa i gorja središnje Hrvatske ili pak rođeni iz zlatne panonske žitnice Slavonije, hrvatski su gradovi oduvijek bili riznice bogate povijesti i kulture.

5

S

tvoreni besprijekornom vizijom dobroga života, hranjeni krajolicima plemenitih vinograda, maslinika i žitnih ravnica, ti gradovi kao da su upravo pred vama sišli s kakva slikarskog platna. Baš kao i ljudi, sretnijih i manje sretnih razdoblja, neki su očuvani i dični u kontinuitetu od više tisuća godina bujali u prave metropole dok su drugi, u kovitlacu burne povijesti, pretvoreni u romantične kulise iz kojih senzibilne duše danas čitaju zapise minulih vremena.

Ž

elite li doista upoznati gradove ove zemlje u punom sjaju njihove raznolikosti, krenite od strastvenih centara na obali i uspnite se u smjeru mira i spokoja naseobina zaleđa. Bio to slavni grad Dubrovnik, Dioklecijanov Split, Krešimirov Šibenik, Zadar, Rijeka ili pak mitsko argonautsko utočište sjevernog Jadrana - Pula, baš kao i glavni grad Zagreb, barokni Varaždin, Osijek i ponosni Vukovar na krajnjem istoku Hrvatske, obična će šetnja njihovim ulicama postati čarobno putovanje impresivnim povijesnim razdobljima.

11


1

O

plahnute plemenitom solju Jadrana, razbuđene reskim mirisima pinija, lavande i kadulje te milovane suncem i nježnim maestralom, hrvatske su obale pravi skroviti vrt mediteranske ljepote. Ovjenčane niskom s više od tisuću rajskih otoka koji poput perla krase blage crte lica, hrvatske su obale najčišće i najpitomije plaže Mediterana. Plovite li ovim morem i uživate u predivnim vizurama s pučine ili uronjeni u kristalno čiste vode romantičnih uvala i toplih stijena, ili možda odmarate oči dodirujući obrise tisuću otočja stopljenih u plavi beskraj, otkrit ćete zašto ove obale s ponosom nose naziv vrhunske božanske kreacije.

12

O

d arkadijskog zelenila brijunskog arhipelaga na samom sjeveru, kvarnerskog epa s mirisnim Cresom i Lošinjem, zlatnim Krkom, čarobnim Rabom, malenim pjeskovitim Suskom, burovitim Pagom i bisernim Kornatima, preko riječima neiskazive ljepote velebnih otoka Brača, Hvara, Visa, Korčule pa sve do Mljeta i Elafitskog otočja podno slavnog Dubrovnika na krajnjem jugu, zaplovite mirnim vodama Jadrana i upoznajte neponovljive hrvatske obale. Dobrodošli u beskraj ljepote upravo onakvog Mediterana kakav je i nekad bio!

2

3

[ 1.Bol(Brač) 2.Poreč 3.Split 4.Dugi otok 5.Kornati]

4

Šarm istinskog Mediterana.


HRVATSKA. OBALA, OTOCI.

5

13


Z

aljubljenik ste aktivnog odmora? Volite jedriti i roniti, a od turističkog vam je razgledavanja draže otkrivanje krajolika biciklom? Volite planinariti i dosezati vrhunce, a nije vam strano ni otisnuti se zmajem s osvojenih vrhova? Hrvatska je pravo odredište za vas! Jedinstveni hrvatski morski krajobraz, prelijepe razvedene obale, uvale, plaže s borovom šumom i savršeni primorski gradići razasuti po kopnu te više od ti-

želite i kakav vam je drag. Na kraju, pripadate li u kategoriju zaljubljenika u adrenalinske aktivnosti, kao što su rafting, padobranstvo ili paragliding (zmajarenje), brzaci i rijeke, od središnje Hrvatske do Dalmacije, baš kao i spuštanje s visina Biokova i Vidove gore na Braču, otkrit će vam Hrvatsku kao zemlju iznimnih izazova.

Prirodni bijeg od stresa.

14

1

suću otoka jednostavno plijene svojom posebnošću. Plovite li obalom ili ronite njezinim modrim dubinama uz bogatstvo flore i faune, otkrit ćete i čudesan svijet minulih stoljeća, od antičkih amfora do potonulih galija i brodovlja nastradalog u vihorima dvaju svjetskih ratova. Otkrit ćete da je hrvatska obala pravi raj za nautičare i ronioce. Očuvana je priroda idealno odredište za sve vas koji volite pješačiti, planinariti i kampirati, radujući se odmoru i povratku istinskoj prirodi. Naravno, tu su još jahanje i biciklizam, brojne staze i ture koje vas mogu odvesti u raznim smjerovima u ritmu kakvoga

2

[ 1.3.Pula 2.Rijeka Cetina 4.Istra ]


HRVATSKA. AKTIVAN ODMOR.

3

4

15


16

Gdje snovi postaju vidljivi.

[ Porer (Pula) ]


Istra.

ISTRA.

Istra. rcoliki poluotok zaronjen duboko u bistre i modre vode Jadrana skrovit je vrt ljepote koji otvara vrata sunčanog i toplog Mediterana. Odškrinite ih bez oklijevanja i odmor snova postat će stvarnost. Multikulturalna i gostoljubiva, ovo je zemlja koja na malom prostoru sretno spaja mnoštvo različitosti. Dok svojim kristalnim morem, čistim obalama i lukama, veselim ribarskim brodicama i uzavrelim kamenim uličicama progovara istinskim šarmom Mediterana, ovaj čarobni pedalj zemlje svojim slikovitim srednjovjekovnim gradićima propupalim po brežuljcima istarskog zaleđa odiše mirom i blagošću kontinenta čiji krajolik neodoljivo podsjeća na najljepše predjele Toskane ili Provanse.

S

17


1

2

18


Istražite zemlju istinskih raznolikosti gdje će plavo i zeleno biti vaša inspiracija

ok ćete na obalama u Puli, Rovinju, Vrsaru, Poreču, Novigradu ili pak Umagu prepoznavati obrise antike i nasljeđe Venecije, u istarskom će središtu glasno progovarati duh srednje Europe. Zato zapamtite - Istra ne nudi tek more, sunčane obale, romantične uvale i luke! Ona vas jednostavno mami da zakoračite na vilinske staze koje vode do srednjovjekovnih gradića koji krune njezin brežuljkasti pejzaž. Uspnite se bar na jedan od njih. Bio to Motovun, Grožnjan, Završje, Oprtalj ili pak najmanji grad na svijetu - Hum, šetnja njihovim kamenim uličicama pretvorit će se u čarobno putovanje kroz jednu sasvim drugu povijest. Slijedite taj poseban put, od masivnih gradskih vrata do klupice u gradskoj loži,

a zatim se uspnite do crkvice na placi i zvonika s kojega će vam Istra na tren zasjati iz sasvim drukčije vizure. Iako se čini da jedni drugima neobično nalikuju, svaki ovaj srednjovjekovni gradić pravi je unikat. Budite znatiželjni! Zavirite u portune, razgledajte grbove i palače, uđite u crkvice i odmorite se u hladu kapelica. Ovdje će vam postati jasne pučke legende o marljivim vilama koje noću grade i obnavljaju zidine, ali i štrigama koje znaju mijesiti nevolju. A sretnete li koga u blizini, slobodno ga zaustavite i pitajte sve što vam padne na pamet. Ljudi su ovdje blagi i susretljivi te će vam rado ispričati priču o Istri - zemlji na kojoj i najveće raznolikosti žive u miru i skladu, ponoseći se svojom otvorenošću.

D

4

5

Istra.

3

[ 1.2.Rovinj 3.6.Motovun 4.Novigrad 5.Grožnjan 7.Labin ]

UMAG

GROŽNJAN

NOVIGRAD

MOTOVUN

POREČ PAZIN VRSAR

LABIN

ROVINJ RABAC BRIJUNI

ISTRAŽITE

6

GROŽNJAN, MOTOVUN - arhitektura, galerije, filmska i glazbena događanja u bajkovitim istarskim gradićima LABIN - srednjovjekovni grad čije su ulice ljeti scenografija raznih događanja

PULA

TURIZAM PLUS AGROTURIZAM - više od 250 domaćinstava koja se bave agroturizmom pružaju nezaboravan ugođaj tradicionalnog načina života VILE - više od 100 luksuznih vila za odmor u netaknutoj prirodi središnje Istre, ali i na obali

Vinske ceste i Ceste maslinova ulja Biciklističke staze - više od 80 uređenih staza ukupne dužine od preko 3 200 km

7

ISTRA.

19


1

20

2

5

6

7

3 4

9

10

11

NACIONALNI PARKOVI

PRIRODA

NACIONALNI PARK BRIJUNI - iznimno bogata kulturno-povijesna baština arhipelaga od 14 otoka; nekadašnja čuvena Titova rezidencija nudi predivne plaže, ostatke iz doba antike, ZOO-safari, golf, polo i vrhunsku gastronomsku ponudu

DONJI KAMENJAK I MEDULINSKI ARHIPELAG - značajni krajobraz GORNJI KAMENJAK - značajni krajobraz PALUD - posebni ornitološki rezervat LIMSKI ZALJEV - posebni rezervat - rezervat u moru MOTOVUNSKA ŠUMA - posebni rezervat šumske vegetacije ISTARSKE VEGETACIJE - značajni krajobraz

12

13

14

15


je doista terra magica. ObdaPronađite I stra rena je djevičanski netaknutom prirodom koju kruni nadaleko slavno skrivena otočje Brijuni - jedan od najljepših Mediterana s rijetkim bogatstva arhipelaga biljnim i životinjskim vrstama. Istra čije naslage duge i boganetaknute jete zemlja povijesti možete kao rijetko gdje iščitati počevši doslovno od otiska aravno, ne zaboravite kušati Istru! prirode dinosaurovih stopa. Snažena burom N Od morskih delikatesa do slasnog i krijepljena maestralom, mirisna od tartufa, baš kao i zlatnih kapi autohtobrnistre, kadulje i lavande, a dremljiva od pinija, smilja i timijana, s idealnom klimom čija kupališna sezona traje čak 5 mjeseci, ova je zemlja naprosto idealno turističko odredište.

ISTRA.

21

ne Malvazije, mirisnoga Momjanskog muškata ili rubinskog Terana kojim se nekoć krijepio i sam Casanova, vaša će nepca ove bogovske užitke zauvijek ugraditi u sinesteziju nezaboravnih istarskih doživljaja. Ne sanjajte odmor snova! Probudite se u Istri!

Istra.

8

Z

akoračite na plemenito čvorište civilizacija, čiji se kulturni arboretum gajio smjerno od Histra, Kelta i Rimljana preko Bizanta, Slavena i Mletaka sve do Austro-Ugarskog Carstva, i ubrzo ćete otkriti zašto je Istra tako posebna. Za početak, dovoljno je prisjetiti se mita o Argonautima. Goneći bezuspješno Jasona i oteto zlatno runo, Kolhiđani se, doplovivši do obala Istre, nisu više nikada htjeli vratiti u domovinu. Ima nešto u njezinoj magiji kao nigdje drug-

dje na Mediteranu. Ovdje ćete naći grad koji baš kao i Rim počiva na sedam brežuljaka i diči se slavnim amfiteatrom. Na jednom od tih 7 brežuljaka jedan je umorni ugarski kralj zaželio svoje sjajno ruho zamijeniti prostom redovničkom haljom i umrijeti u svetosti, dok je besmrtni Dante, inspiriran vidikovcem, pisao stihove svoje Božanske komedije. Ime ovog grada je Pula, to je najveće urbano središte, živo srce poluotoka s 3 000 godina povijesti, jedinstveno

mjesto Mediterana koje se može podičiti tako impresivnom raznolikošću kulturnog naslijeđa. I upravo kao i ime nadjenuto poluotoku na kojem je izniknuo, nije uzalud upisano u ženskom rodu. Samozatajne i očaravajuće Pula i Istra već su odavno znane kao čarobnice sa stotinu lica koje već tisućljećima zavode posjetitelje. Tko samo jednom zađe u njihove skute i okusi tek djelić njezinih radosti, nerijetko zaželi vratiti im se uvijek iznova!

[ 1.8.11.16.Rovinj 2.Savudrija 3.Umag 4.Vrsar 5.6.7.10.Pula 9.Poreč 12.13.Brijuni 14.Rt Kamenjak 15.Lim 17.Beram ] ]

KULTURNO NASLJEĐE

GASTRO

AMFITEATAR (Pula) - veličanstveni antički spomenik iz 1. st., nekadašnje rimsko poprište borba gladijatora i lavova, danas je jedinstvena koncertna i festivalska pozornica EUFRAZIJEVA BAZILIKA (Poreč) - kompleks ranobizantske umjetnosti iz 6. st. nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine CRKVA SV. EUFEMIJE (Rovinj) - impozantno ostvarenje barokne umjetnosti s bogatom zbirkom umjetnina i sarkofagom zaštitnice grada PLES MRTVACA (Beram) - crkvica s unikatnim freskama iz 14. st. DVIGRAD - ostaci srednjovjekovnog grada DVOGLASJE TIJESNIH INTERVALA ISTRE - UNESCO Reprezentativna lista nematerijalne baštine

Tartufi, istarski pršut, maslinovo ulje, specijaliteti od ribe i plodova mora, mesna i riblja jela pod pekom, „fritaja“ sa šparogama, „fuži“ s gulašom od divljači, rakija „biska“, istarska supa, autohtona vina Teran, Refošk, Istarska malvazija

16

17


1

22

[ 1.Opatija 2.Lovran 3.Oraj ]

3

OPATIJA LOVRAN

RIJEKA

DELNICE

CRIKVENICA KRK

Kvarner.

2

CRES RAB LOŠINJ

NOVI VINODOLSKI


KVARNER.

23

Gdje se susreću prave raznolikosti.

Kvarner.

Z

amišljate idealan odmor u kojem se s obale otiskujete k sunčanim otocima, a zatim plovite natrag na kopno tražeći spokoj na vrhovima gorja. Pritom maštate o sunčanoj rivijeri koju je, kada zaželite, moguće za samo desetak kilometara zamijeniti asketskim mirom i svježinom planinskih vrhova gdje vam društvo prave suri orlovi, vukovi i medvjedi, a pluća se nadimaju čistim zrakom mirisnih šuma. Otkrijte Kvarner i Gorski kotar, tako različita područja na tako maloj udaljenosti.


1

2

24

3


[ 1.2.3.Opatija 4.5.6.7.8.Rijeka ]

početak, krenite božanstvenom Krenite od Z aopatijskom rivijerom i otkrijte 12 km dugu šetnicu uz more čiji su teopatijske melji turizma položeni još davne 1844. je jedan vizionarski trgovac žitom rivijere... kad podigao prvi opatijski hotel - danas glasovitu vilu Angiolinu. Stasajući doskora u jedno od najelitnijih ljetovališta Austro-Ugarske Monarhije, u opatijsku su se knjigu gostiju upisala mnoga slavna imena, od pripadnika carskih obitelji do umjetnika, znanstvenika i političara. Otmjene opatijske vile, hoteli, raskošni

vrtovi i parkovi neka vas zatim odvedu put Rijeke, metropole Primorja, danas najvećega trgovačkog i pomorskog središta sjevernog Jadrana. Pod budnim okom velebne Trsatske gradine i najstarijeg marijanskog svetišta u Hrvatskoj s franjevačkim samostanom, katedralom sv. Vida i nadaleko slavnom kapelom zavjetnih darova, Rijeka će vas, osim kao centar pomorstva, fascinirati i kao grad zavidnoga kulturno-umjetničkog života i najveće karnevalske manifestacije u Hrvatskoj. 5

4

6 7

KVARNER.

KULTURNO NASLJEĐE

OPATIJSKA RIVIJERA - šetnica duga 12 km uz samo more OTOK KOŠLJUN - duhovni i vegetacijski raj - park-šuma LUBENICE (otok Cres) - kameno mjestašce izdignuto na visini 378 m nad morem OSOR - grad burne povijesti i glazbenih večeri PROMATRANJE DUPINA: cresko-lošinjski akvatorij AVANTURISTIČKI SPORTOVI: windsurfing, padobranstvo, paragliding, auto-moto sportovi, wake-boarding, rafting, kajakarenje, biciklizam, ronjenje, jedrenje

SVETIŠTE MAJKE BOŽJE (Trsat) - najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj s franjevačkim samostanom GRAD RAB - srednjovjekovne crkve i patricijske palače BAŠČANSKA PLOČA (otok Krk) - najveći hrvatski pisani spomenik na staroslavenskom pismu glagoljici iz 12. st. DVORAC ZRINSKI (Čabar) MUZEJ I. G. KOVAČIĆA I AMFITEATAR (Lukovdol) VRBOVSKO - tradicionalna arhitektura DVOGLASJE TIJESNIH INTERVALA HRVATSKOG PRIMORJA - UNESCO Reprezentativna lista nematerijalne baštine GODIŠNJI POKLADNI OPHOD ZVONČARA S PODRUČJA KASTVA - UNESCO Reprezentativna lista nematerijalne baštine

8

Kvarner.

ISTRAŽITE

25


hBr

1

2

3

4

[ 1.7.9.11.13. Krk 2.Cres 3.Osor 4.5.12. Rab 6.Baška(Krk) 8.Brseč 10.Lošinj 14.Gorski kotar 15.Crikvenica ]

Epski prizori u plavetnilu mora o ako žudite za tišinom morskog bespuća i šarmom otoka, otisnite se ka kvarnerskom plavetnilu rubljenom mitskim Apsirtskim otocima iz argonautske legende: otocima Rabu, Krku, Cresu i Lošinju. Osim što ćete uživati u epskim prizorima burom obijeljenih stijena, uvala i usjeka što uranjaju u modrinu Jadrana, sunčanim gradićima s čarobnim kamenim kućama, aromatičnim mirisima lavande, kadulje, mirte

N

i pinija te jedinstvenoj flori s više od 2 700 biljnih vrsta, ovi će vam otoci, poput pravoga arkadijskog utočišta, otkriti i zavidnu brojku životinjskih vrsta. Dok ćete po gradićima Lošinja, Osoru na Cresu i Baški ili Vrbniku na Krku na svakom kutu otkrivati brojne ostatke bogate baštine, poput slavne Baščanske ploče - klesanim kamenim spomenikom hrvatskog jezika iz 1100. godine, na vrletima stijena gledat ćete staništa

26 PRIRODA UČKA - park prirode VELA DRAGA - geomorfološki spomenik prirode PARK ANGIOLINA I SV. JAKOV (Opatija) spomenici parkovne arhitekture LOPAR (otok Rab) - značajni krajobraz, prekrasna pješčana plaža duga 1 500 m DUNDO (otok Rab) - posebni rezervat šumske vegetacije FOJIŠKA-PODPREDOŠĆICA (otok Cres) posebni ornitološki rezervat IZVOR RIJEKE KUPE (Čabar) - spomenik prirode FUŽINE - goranska jezera i špilje

ZELENI VIR - posebni geomorfološki rezervat JAPLENŠKI VRH (Delnice) - park-šuma BIJELE I SAMARSKE STIJENE (Mrkopalj) strogi rezervat Biciklističke staze, pješačke staze, planinarske staze

NACIONALNI PARKOVI RISNJAK - bogat biljni i životinjski svijet, krški fenomeni

zaštićenih bjeloglavih supova, a u vodama podno njih uživati u čarobnoj igri dupina i sredozemne medvjedice. Svi oni koji traže posebno ljekovit i čist zrak neka nastave put u smjeru crikveničko-vinodolske rivijere koja je još od 1906. službeno proglašena klimatskim lječilištem i čiji velebni Hotel Therapia izgrađen još 1895. pripada jednim od najljepših hotelskih zdanja na čitavoj hrvatskoj obali.


Kvarner.

5

6 8

9

7 10

13

11

13

12

KVARNER.

Oaze mira i tišine nadomak mora

S

asvim poseban doživljaj čeka vas na strmim uzvisinama planine Učke koja natkriljuje Istru i zapadni dio Kvarnera, osobito u njezinu parku prirode. Predivni zeleni predjeli, izdignuti tek desetak kilometara od mora u zaleđu, po svojoj iznimno ekološkoj vrijednosti i koncentraciji zaštićenih vrsta, prave su oaze mira i tišine te sve posjećenije odredište hrvatskoga zimskog turizma. Krenete li nešto sjevernije u regiju, pred

vama će osvanuti Nacionalni park Risnjak pokraj Delnica i brojni rezervati bogate autohtone flore i ugroženih životinjskih vrsta, razasuti duž prelijepoga zelenog gorja. Svi su odreda idealna mjesta odmora onih koji žude za istinskim sljubljivanjem s prirodom.

GASTRO Kvarnerski škamp, domaća tjestenina „šurlice“ (Krk), creska janjetina, specijalitet od trešanja, šparoga i maruna (Lovran), autohtona vina Vrbnička žlahtina (Krk) i Trojišćina (otok Susak), Rapska torta, divljač, žabe, gljive, slatkovodna riba, gorski likeri, rakija od šljiva i krušaka

TURIZAM PLUS

14

Lječilišni turizam: Opatija, Crikvenica (Thalassoterapia), Lovran (liječenje bolesti kostiju), wellness, kongresni turizam Skijanje: Platak Lov, ribolov, rafting, kanuistika, paragliding, jahanje

15

27


28

Gdje poÄ?inje hrvatska kultura. 1


[ 1.Zadar 2.Pag ]

DALMACIJA. ZADAR.

Dalmacija.Zadar.

2

Dalmacija. Zadar. a svojim središtem u tritisućljetnom Zadru, gradu s najvećim istraženim rimskim forumom na istočnoj strani Jadrana i nezaboravnim romaničkim crkvama, kao što su Sv. Stošija i Sv. Krševan, te najstarijim hrvatskim kraljevskim gradom - obližnjim Ninom koji se diči najmanjom katedralom na svijetu (crkva sv. Križa dugačka tek 36 koraka!), prostor zadarske regije bolje će vam nego ijedna knjiga ispričati bogatu povijest izvorišta hrvatskoga kulturnog identiteta.

S

29


30

višestoljetno središte ilirskih Otkrijte 3 tisuće K aoLiburna i tisućgodišnji glavni grad Dalmacije, grad Zadar mjesto je o čijoj godina impre- bogatoj duhovnoj i materijalnoj kulturi svjedoče njegovi sačuvani bedesivnu povijest najbolje mi i brojni sakralni spomenici okrunjeni simbolom grada - crkvom sv. Donata iz Zadra 9. stoljeća, najmonumentalnijom hrvatskom građevinom ranoga srednjeg vijeka. Pod nebeskom zaštitom čak četvorice svetaca: Zoila, Šimuna, Krševana i Stošije (Anastazije), Zadar se osim svojim bogatim arheološkim i spomeničkim blagom,

ljubomorno čuvanim tijekom stoljeća minule prošlosti, ponosi još i činjenicom da su ovdje postavljeni temelji najstarijeg sveučilišta u Hrvata, još daleke 1396. Prepun bogatih i jedinstvenih arhiva, biblioteka i bitnih sakralnih glazbenih riznica, Zadar je grad gdje je stvoren prvi hrvatski roman i gdje su tiskane prve novine na hrvatskom jeziku.

NACIONALNI PARKOVI

KULTURNO NASLJEĐE

NACIONALNI PARK PAKLENICA - jedinstveni kanjoni i bogatstvo flore i faune

CRKVA SV. DONATA (Zadar) simbol grada Zadra CRKVA SV. KRIŽA (Nin) najmanja katedrala na svijetu ČIPKARSTVO NA PAGU - UNESCO Reprezentativna lista nematerijalne 5 baštine

PRIRODA SALJSKO POLJE (Dugi otok) - značajni krajobraz KANJON RIJEKE ZRMANJE - značajni krajobraz TELAŠĆICA - park prirode s najsigurnijom, najljepšom i najvećom prirodnom lukom Jadrana VRANSKO JEZERO - park prirode VELEBIT - park prirode

7

ISTRAŽITE PAG - arhitektura grada, izrada paške čipke OTOCI UGLJAN I PAŠMAN arhitektura kamenih kuća na otocima

6

8


Prostor istinske božanske inspiracije

I

ako naizgled sasvim neskromno nazivana prostorom istinske božanske inspiracije, zadarska je regija doista zemlja neponovljivih ljepota prirode, o čemu najbolje svjedoče njezini nacionalni parkovi. Od planina, jezera i slapova preko kanjona, litica, špilja i jama pa sve do modrine morske pučine obgrljene

2 3

4

Dalmacija.Zadar.

1

niskom najdivnijih otoka prepunih pitomih lučica, uvala i romantičnih plaža, ovaj je prostor oduvijek bilo lakše slikati kistom nego riječima. Uz zvuke morskih orgulja - arhitektonskog čuda zadarske rive s koje se, kako je to jednom izjavio slavni Alfred Hitchcock, gleda najljepši zalaz sunca - krišku paškoga ovčjeg sira i čašicu glasovitog Maraschina, domaćega desertnog likera od autohtone višnje maraske, opustite se i uživajte u blagoslovima prostora i plodova zemlje neponovljivih božanskih inspiracija. DALMACIJA. ZADAR.

GASTRO PAG

Paški sir i janjetina, paška i ninska sol, posedarski pršut, “Ninski šokol”, liker Maraschino, crno vino benkovački Rose NIN ZADAR

DUGI OTOK

9 10

TURIZAM PLUS Biciklističke staze, lov, jahanje

[ 1.3.Zadar 2.4.5.Pag 6.Nin 7.8.9.Ugljan 10.Dugi otok ]

31


Gdje je bisere lako pronaći. 32

1

Dalmacija. Šibenik.

[ 1.Kornati 2.Šibenik ]

U

divljoj ljepoti bijeloga krškog kamena i plavetnilu bistrog mora, šibenski se akvatorij, kao pravi nautičarski raj, ponosi brojkom od čak 240 otočića i hridi, od kojih svaki krije neku zanimljivost. Želite li pronaći najpoznatije koraljare na Jadranu, otplovite na Zlarin, a zanima li vas mjesto poznato po lovcima na morske spužve, otisnite se na Krapanj. No želite li iskusiti nešto sasvim jedinstveno, otisnite se na pučinu i otkrijte Kornate.


2

“B

33

Dalmacija.Šibenik.

DALMACIJA. ŠIBENIK.

ogovi su htjeli okruniti svoje djelo pa su posljednjeg dana od suza zvijezda i daha mora stvorili Kornate“, zapisao je jednom prigodom George Bernard Shaw razmišljajući o ovom fantastičnom arhipelagu. O ovoj neponovljivoj kreaciji prirode, najmnogobrojnijem sredozemnom nizu otoka, dovoljno je reći da ovih božanskih zvjezdanih suza okamenjenih u moru ima upravo koliko i dana u godini. Ovdje doista vrijedi: „Jedan otok za jedan dan u godini“, a od 365 krasota, njih 150 čini jednu posebnu cjelinu - Nacionalni park Kornate. Čipkasta mreža okomitih stijena što izbijeljene plemenitom jadranskom solju i išibane mirisnom burom vrtoglavo uranjaju u modrinu mora, epski je prizor bez premca dok su pitome lučice, romantične uvale i skrivene plaže pravi nautički raj za moderne Robinzone željne djevičanski netaknute prirode.


2 3

34

1 5

Od čudesnih slapova rijeke Krke do Krešimirova grada Šibenika

S

lijedite li pak bajkovite staze čudesnoga krškog carstva rijeke Krke do mora, na pravom ste putu da odškrinete vrata najzaštićenije prirodne luke srednjeg Jadrana i upoznate ponositi grad kralja Krešimira - Šibenik. Na tom zelenom putu, čudesnom prostoru na kojem obitava više od 222 vrste ptica i koji se ponosi jedinim sokolarskim centrom u Hrvatskoj, ljepotica Krka prelijeva svoje plemenite vode preko čak sedam slapišta. Upravo između NACIONALNI PARKOVI NACIONALNI PARK KORNATI - najrazvedenija otočna skupina na Sredozemlju NACIONALNI PARK KRKA - prirodni i krški fenomen

PRIRODA OTOK KRAPANJ - najniži otok u Hrvatskoj

najljepših, Roškog slapa i Skradinskog buka, ljudske su ruke okrunile prirodu dvama nadaleko glasovitim zdanjima: pravoslavnim manastirom sv. Arhanđela i samostanom Visovac. Poput mitskog Avalona, jedinstven po svojem bajkovitom smještaju na otočiću usred smaragdnog jezera kojeg je oblikovala rijeka Krka, franjevački je samostan Visovac mjesto koje čuva vrijednu knjižnicu, umjetnine i mnoštvo dragocjenosti, među kojima i sablju jednoga slavnog junaka. 6

KULTURNO NASLJEĐE KATEDRALA SV. JAKOVA (Šibenik) renesansna katedrala iz 15. i 16. st. (uvrštena u svjetsku baštinu UNESCO-a) ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE BRIBIRSKA GLAVICA - arheološki lokalitet, 16. i 17 st. TVRĐAVA NA BRDU SPAS (Knin) - vojna utvrda iz 9. st. GLAZBENI IZRIČAJ OJKANJE - Lista nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita

7


[ 1.3.7.8.Šibenik 2.Krka 4.Primošten 5.Visovac 6.Kornati ]

rvi put spomenut 1066. godine u dokumentima hrvatskog kralja Petra Krešimira IV., zbog čega ga i danas nazivaju Krešimirovim gradom, Šibenik je grad koji su prije više od jednog milenija utemeljili Hrvati. Prošećite i zavirite u njegove ulice, skale i trgove, i najvrjednija će djela umjetnosti Dalmacije osvanuti pred vama kao na dlanu. Zateknete li se ovdje ljeti u pravo vrijeme,

P

na ovim se istim ulicama odigrava jedini svjetski Međunarodni festival djeteta, festival Večeri dalmatinske šansone i slikoviti Šibenski srednjovjekovni sajam. Uznosit od svojih utvrda i kula, mjesto rođenja Fausta Vrančića - izumitelja padobrana, Šibenik je ipak najpoznatiji po svom najvećem i najvrjednijem sakralnom spomeniku - gotičko-renesansnoj katedrali sv. Jakova (15. i 16. st.), čija kupola od bijeloga kamena poput krune dominira gradom. Građena više od jednog stoljeća majstorskim rukama, isključivo od kamena s otoka Brača i Korčule, ova je katedrala zbog svoje originalne montažne gradnje velikim kamenim pločama uvrštena u UNESCO-ov popis zaštićene svjetske

baštine. Podignite pogled na smionu konstrukciju jedinstvenu u povijesti europske arhitekture i, dok vam se otima dah nad inovacijom domaćeg majstora Jurja Dalmatinca, zamislite: stoljeće je 15., bez moderne tehnike, a nad vama monumentalni bačvasti svod i kupola bez drveta i bez crijepa, tek od samih višetonskih kamenih blokova užlijebljenih u kamena rebra! Doista impresivno! Obiđete li i krstionicu, otmjeno trolisno renesansno pročelje i slavni vijenac od 88 glava postavljen oko vanjskih zidova apside katedrale, postat će vam jasno zašto je Sv. Jakov tako poseban i zašto s pravom nosi titulu najljepše dalmatinske katedrale i najljepše crkvene građevine u Hrvatskoj.

Dalmacija.Šibenik.

Očaravajuća kulturna baština milenijskoga grada

4

Otkrijte čari prave dalmatinske kuhinje

Z

a kraj, kušajte kuhinju šibenskoga kraja, a osobito nadaleko poznate šibenske dagnje ubrane na mjestu gdje zelena ljepotica Krka uvire u Jadran, i otpijte gutljaj autohtonog Babića iz obližnjih primoštenskih vinograda. Upravo zbog svoje ljepote, neobičnosti geografskog položaja i škrte zemlje iz koje rastu, usprkos buri, ovi su vinogradi spomenik vrijednim težačkim rukama. U predvorju zgrade Ujedinjenih naroda slika ovih vinograda prenosi svoju priču na stotinu jezika! DALMACIJA. ŠIBENIK.

ISTRAŽITE

8

ŠIBENIK - tvrđave sv. Mihovil, sv. Ivan, Šubićevac i sv. Nikola OTOK VISOVAC - franjevački samostan

TURIZAM PLUS Rafting (Krka), bungee-jumping (Šibenski most), ribolov, jedrenje

KNIN

KORNATI

VODICE

GASTRO Drniški pršut, crno vino primoštenski Babić, Skradinska torta

PRIMOŠTEN

ŠIBENIK

35


1

36

Gdje carstvo nije samo riječ za prirodu. 2

3

Dalmacija. Split. ada je 305. godine rimski car Dioklecijan, imajući gotovo cijeli svijet pod nogama, odlučio sagraditi svoju ladanjsku vilu i u njoj provesti ostatak svog života, nije dvojio gdje će je podići. U srcu Dalmacije, dobro zaklonjenoj uvali rodnog Aspalathosa (Splita), zaštićenoj s morske strane otocima splitskog arhipelaga, a s kopnene visokim planinama, Dioklecijan je vizionarski ucrtao posebnu točku na mapi Jadrana - budući grad Split.

K


DALMACIJA. SPLIT.

5

6

Dalmacija.Split.

4

37

[ 1.Bol(Brač) 2.3.4.Split 5.Dubovica(Hvar) 6.Sinj ]

Veličanstveni grad rimskog cara

ek 6 kilometara udaljen od ondašnje kozmopolitske Salone, poznatog centra provincije Dalmacije koja je u to doba brojala i do 60 000 žitelja, s jakim zidinama, brojnim kulama, hramovima, palačama i termama, što je danas najveći kompleks antičkih spomenika u Hrvatskoj. Bila je to rezidencija bez premca u dotadašnjem graditeljstvu. Iako joj je sedamnaest stoljeća postojanja i neprekidnog života oduzelo mnoge prvobitne oblike, zauzvrat je obogaćena drugim kasnijim arhi-

T

tektonskim i umjetničkim ostvarenjima. Među njima, gotovo ironijom sudbine, veličanstveni je mauzolej posljednjega rimskog cara poganina mjesto na kojem je podignut i dio katoličke katedrale posvećene sv. Duji - mučeniku kojega je smaknuo upravo Dioklecijan, s glasovitim drvenim orahovim vratnicama, radom majstora Andrije Buvine iz 1214. godine. Sretno odolijevajući povijesnim mijenama, duboko suživljena s gradom

kao njegova gusto naseljena povijesna jezgra prepuna čarobnih kamenih palača, Dioklecijanova je rezidencija danas mjesto raspjevanih konoba u kojima se jedu domaći specijaliteti od morskih delikatesa do janjetine i sinjskih „arambašića“ zalivenih najfinijim sortama crnoga vina. Skrivajući u svom okrilju i najmanju ulicu na svijetu, osebujnog imena „Pusti me proći“, ova je čudesna i neponovljiva splitska jezgra s pravom imenovana spomenikom nulte kategorije i uvrštena na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske kulturne baštine.


[ 1.3.4.7.Split 2.10.Vis 5.Trogir 6.8.9.Hvar ]

1

2

3

38

Pravi šarm mediteranskog juga

O

plahnut toplim šarmom mediteranskog juga, Split je grad koji svoju bogatu povijest ne priča samo unutar svojih muzeja i crkava nego čija baština od antike do danas najglasnije progovara s Peristila i kamenih kuća, dok pravi mediteranski duh vreba iz veselih raspjevanih konoba, žamora kantuna, kaleta i ljepota na rivi. Slijedite li taj preplet bijelih kamenih ulica do obale na kojoj more ziba brodice, otkrit ćete grad u kojem je na svakom uglu slavni rimski vladar duboko utisnuo svoju carsku

prisutnost zajedno sa svecem kojega je dao pogubiti. Poseban su kuriozitet ovoga grada pjesme i vrhunski svjetski sportaši, wimbledonski pobjednici, brojni olimpijci i asovi NBA lige te najljepše žene svijeta. Sumnjate li u to, odvažite se samo prošetati splitskom rivom...

KULTURNO NASLJEĐE DIOKLECIJANOVA PALAČA (Split) - palača rimskog cara Dioklecijana (UNESCO-ov popis svjetske baštine) GRADSKA JEZGRA (Trogir) - stara jezgra grada (UNESCO-ov popis svjetske baštine) ANTIČKI GRAD SALONA (Solin) - glavni grad rimske provincije Dalmacije RENESANSNA GRADSKA JEZGRA (Hvar) - katedrala sv. Stjepana, gradska loža s tornjem i Arsenal s kazalištem iz 1612. godine SVETIŠTE GOSPE SINJSKE - najveće marijansko svetište u Dalmaciji STARIGRADSKO POLJE NA HVARU (UNESCO-ov popis svjetske baštine) PROCESIJA “ZA KRIŽEN” na otoku Hvaru - UNESCO Reprezentativna lista nematerijalne baštine ČIPKARSTVO NA HVARU - UNESCO Reprezentativna lista nematerijalne baštine SINJSKA ALKA - UNESCO-va Reprezentativna lista nematerijalne kulturne baštine čovječanstva GLAZBENI IZRIČAJ OJKANJE - Lista nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita

7

8


DALMACIJA. SPLIT.

Otkrijte umjetničku riznicu grada-muzeja ako je njegov središnji dio velik tek 750 koraka, kako nam je to izmjerio i zapisao prije nekoliko stotina godina jedan revni povjesničar, Trogir je skladan kameni gradić bogate povijesti o čijem značenju najbolje govori činjenica da mu je jezgra, baš kao i Splitu, uvrštena

u UNESCO-ov popis zaštićene svjetske kulturne baštine. Još nazivan i gradom-muzejom sa slavnim portalom trogirske katedrale majstora Radovana iz 1240. godine, renesansnom gradskom ložom, tisućljetnim samostanom sv. Nikole u kojem se čuva glasoviti reljef antičkog

4

5

boga Kairosa iz 4. stoljeća prije Krista - boga sretnog trenutka, Trogir je prava umjetnička riznica u kojoj se svakog ljeta ore arije natjecanja mladih svjetskih tenora…

Dalmacija.Split.

I

6

SINJ

Plavetnilo i potpuni sklad prirode

P

riroda je zaista bila nesebična prema srednjoj Dalmaciji kad je njezinu obalu i duge šljunčane plaže, oplemenjene hladom mirisnih zelenih borova, ukrasila niskom otoka rijetke ljepote. Neposredno iznad plaža glasovite Makarske rivijere, s masiva Parka prirode Biokovo na kojem još i danas znaju vrludati divokoze, dočekajte nezaboravne izlaske sunca u ljetnu zoru, a pogled neka vam seže sve do krajnjih pučinskih otoka Jadrana. Među njima, najveći otok splitskog arhipelaga, Brač, nadaleko je slavan otok kamena i vjetra.

TROGIR SPLIT MAKARSKA

BRAČ BOL HVAR

VIS

Otok kamena jer se na Braču vrijednim pregalačkim rukama kamenoklesara stoljećima „bere“ najbolji kamen o čijoj slavi svjedoči činjenica da su upravo njime osim domaćih katedrala građene i mnoge svjetske građevine, a otok vjetra jednostavno zato što nigdje na Jadranu, kako to daskaši znalački kažu, ne puše tako božanstven maestral kao u kanalu između Brača i Hvara, a osobito na plaži Zlatni rat čiji se izgled mijenja upravo ovisno o smjeru vjetra i valova. Odnedavno na listi deset najljepših otoka svijeta, sunčani Hvar je bez premca jedan

od najzavodljivijih dalmatinskih otoka. S najvećim otočkim trgom na obje strane Jadrana, prvim komunalnim kazalištem u Europi izgrađenim još daleke 1612. godine, Arsenalom, slavnom palačom „Tvrdalj“ Petra Hektorovića i izlizanim kamenim uličicama što se ljeskaju na suncu, na Hvaru nećete znati plijeni li vas više sklad povijesti i umjetnosti ili ljepota prirode začinjene zamamnim mirisom lavande.

PRIRODA RIJEKA CETINA - značajni krajobraz, 105 km riječnog toka i kanjon (Omiš) oduševit će ljubitelje raftinga i kanuistike PARK PRIRODE BIOKOVO - najviša planina uz hrvatsku obalu, bogatstvo flore i faune ZLATNI RAT - značajni krajobraz OTOK RAVNIK, DONJA BRELA, PAKLENI OTOCI (otok Hvar) - značajni krajobraz MODRA I MEDVIDINA ŠPILJA (otok Biševo) - geomorfološki spomenik prirode SPILJA VRANJAČA (planina Mosor) - geomorfološki spomenik prirode CRVENO I MODRO JEZERO (Imotski) - geomorfološki spomenici prirode

TURIZAM PLUS Vinske ceste, biciklističke staze, jahanje, rafting, paragliding, lov, ribolov

GASTRO Dalmatinska pašticada, kobasice „luganige“, goveđe meso u kupusu „arambašići“ (Sinj); viška pogača; hvarski paprenjaci, vino s mlijekom „smutica“ (otok Brač); vina Vugava i Plančić (otok Hvar)

39

9 10


40

Gdje

rijeÄ?i nisu dovoljne.


41

Dalmacija.Dubrovnik.

DALMACIJA. DUBROVNIK.

Dalmacija. Dubrovnik.

[ Dubrovnik ]

“O

ni koji traže raj na zemlji, moraju doći u Dubrovnik“, zapisao je jednom prigodom George Bernard Shaw očaran gradom čije netaknute gradske zidine, danas pod zaštitom UNESCO-a, u neprekinutom nizu dugom čak 1 940 metara opasuju mjesto koje kod kuće i u svijetu bez premca nosi titulu „biser Jadrana“. Smješten na krajnjem jugu Hrvatske, baštinjen stoljećima plemenitim umijećima najboljih arhitekata i umjetnika u toploj mediteranskoj klimi u kojoj osim sredozemne vegetacije uspijeva i ona suptropska s nasadima mirisnih limuna, naranča i mandarina, raskošnih palma i agava što krase renesansne perivoje i rascvale vrtove srednjovjekovnih kamenih palača i samozatajnih samostana.


Grad koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

D

ubrovnik je nekoć bio jedna od najmanjih, ali vrlo bitnih sredozemnih pomorsko-trgovačkih država, o čemu svjedoči činjenica da je u svojim najslavnijim danima imao konzularna predstavništva u više od 80 gradova i čija je trgovačka flota od skoro 700 jedrenjaka bila ravna mletačkoj. Pod nebeskim patronatom sv. Vlaha, krunjen glasovitim barjakom Libertas koji se vijori s visokoga kamenog stupa kojim bdije legendarni vitez Orlando, Dubrovnik je grad čiju će vam bogatu povijest najbolje ispričati šetnja njegovom glavnom ulicom - „uglačanim“ kamenim Stradunom. Slavne će vam zidi-

ne ovoga grada s veličanstvenim kulama i bastionima podariti pogled na čarobne Elafitske otoke Šipan, Lopud i Koločep, prosute poput biserja u modrini mora. Prozvani jelenjim otočjem (grč. elaphos - jelen), ova skupina otoka i otočića, na kojima je nekad obitavala ova plemenita divljač, doslovno sažima kvalitetu netaknutog Mediterana u kojima podjednako buja suptropska vegetacija, prostrane borove šume i maslinici, a sve zajedno rube prekrasne pješčane plaže. Od Onofrijeve česme do Gradskog zvonika, filigranski profinjenih gotičko-renesansnih zdanja palače Sponza i slavnoga Kneževog dvora,

kao i baroknih crkava sv. Vlaha, katedrale Uznesenja Marijina ili pak sv. Ignacija sa slavnim isusovačkim učilištem, u ovome će gradu svaki vaš korak biti doživljaj par excellence (postati doživljaj sam za sebe). Usput, zateknete li se ovdje ljeti kada Dubrovnik blista posebnim sjajem i kada se za tradicionalnih Dubrovačkih ljetnih igara cijela starogradska jezgra u trenu pretvori u čarobne kulise jedinstvene pozornice na svijetu, s obližnje utvrde Lovrijenac, izrasle na klisurini visokoj 37 metara iznad mora, slušat ćete kako besmrtni Hamletov monolog „biti ili ne biti“ odjekuje doista posebnom težinom…

42

KULTURNO NASLJEĐE STARA GRADSKA JEZGRA (Dubrovnik) - grad jedinstvene povijesti pod zaštitom UNESCO-a; jedan je od najatraktivnijih i najpoznatijih gradova Sredozemlja NARONA - antički grad Narona u selu Vid pokraj Metkovića GRADSKE ZIDINE (Ston) - fortifikacijska cjelina iz 14. st., jedinstvena po svojoj veličini od 5,5 km GRAD MARKA POLA (Korčula) - jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova Sredozemlja

STARA GRADSKA JEZGRA (Cavtat) - turističko je i kulturno središte Konavala: mauzolej obitelji Račić, rodna kuća slikara Vlahe Bukovca, Knežev dvor, tvrđava Sokol FESTA SVETOG VLAHA - UNESCO Reprezentativna lista nematerijalne baštine


DALMACIJA. DUBROVNIK.

Dalmacija.Dubrovnik.

[ Dubrovnik ]

KORČULA PELJEŠAC LASTOVO

MLJET DUBROVNIK CAVTAT

ISTRAŽITE KULA MINČETA, TVRĐAVA LOVRIJENAC I PALAČA SPONZA (Dubrovnik) GOTIČKI I GOTIČKO-RENESANSNI LJETNIKOVCI (od Pelješca do Konavala) FRANJEVAČKI SAMOSTAN (Orebić) KNEŽEV DVOR (Luka Šipanska) FRANJEVAČKI SAMOSTAN (Rožat)

43


9

1

2 6

3 7

44

10

NACIONALNI PARKOVI

PRIRODA

NACIONALNI PARK MLJET - bogat sredozemnom vegetacijom i kulturnom baštinom (benediktinski samostan iz 12. st. na otočiću u Velikom jezeru)

ARBORETUM TRSTENO - spomenik parkovne arhitekture UŠĆE NERETVE - posebni ihtiološko-ornitološki rezervat MALOSTONSKI ZALJEV - posebni 12 rezervat - rezervat u moru OTOČIĆ LOKRUM - posebni rezervat šumske vegetacije VELA SPILA (Vela Luka) - geomorfološki spomenik prirode KOČJE (selo Žrnovo na Korčuli) - posebni rezervat šumske vegetacije KONAVOSKI DVORI (Konavli) - značajni krajobraz LASTOVSKO OTOČJE - park prirode

TURIZAM PLUS Vinske ceste, pješačke staze, biciklističke staze, wellness

11

4


5

DALMACIJA. DUBROVNIK.

8

45

J

oš od vremena kad se svjetski moreplovac Marko Polo otisnuo punim jedrima prema terri incogniti iz rodnog mu otoka Korčule, njegov je viteški gradić, izniknuo na ostacima grčke kolonije, polako rastao u svojevrsnu kamenu urbanu skulpturu pravilnih linija, dobro očuvanu sve do današnjih dana. Nizane ingenioznošću kakvoga domaćeg arhitekta, ujedno i mudrog urbanista, korčulanske su ulice pravi kuriozitet. Građene po modelu riblje kosti, ove su ulice posebno blažene ljeti jer unatoč tome što ih ujutro i poslijepodne sunce kupa nekim posebnim zlatnim sjajem, njegova ih toplina sretno zaobilazi za

9

najveće podnevne žege. Želite li doživjeti jedinstvenu korčulansku atmosferu, neka vas dobar vjetar nanese ovdje u srpnju kad se održava Međunarodni festival pjesme i vina u čast slavnom moreplovcu ili Festival viteških igara tradicijskih mačevalačkih plesova u originalnim nošnjama iz 16. st. s glasovitim uprizorenjem borbe bijelog i crnog kralja.

D

io nekadašnje Dubrovačke Republike, poluotok Pelješac je sa svojim i danas očuvanim 5,5 km dugim zidinama kamenog gradića Stona kojima se branio prilaz slavnoj Republici bio bitna strateška točka. Krijepljen milošću toplih južnih eola, Pelješac je vinoljupcima dobro znano kraljevstvo vina Dingač,

najcjenjenijega hrvatskog vina, dok je grad Orebić, poznat kao središte pomorstva u 18. st., danas rado pohođeno odredište povjesničara umjetnosti. Uznosit od prelijepih kamenih palača i vila, na čijim se fasadama ogleda obilje i raskoš života obitelji pomoraca, i osobito prepoznatljiv po svojim božanskim vrtovima u kojima rastu najegzotičnije biljke donošene stoljećima sa svih strana svijeta, Orebić je doista mjesto koje će vam ostati u sjećanju.

A

ko ste ikada, dojmljeni pričom o Odiseju kojeg je na otoku zatočila nimfa Kalipso, razmišljali o tom utočištu pitajući se kako je mogla izgledati ta slavna Ogigija, zaputite se na Mljet na krajnjem jugu Hrvatske i otkrit ćete prizor kao otrgnut iz slikovnica najljepših bajka. Pred vama će osvanuti jezero usred otoka, a u jezeru otočić sa samostanom iz 12. stoljeća. Iako Kalipso neće biti u blizini, ovaj će prizor svejedno biti dovoljan da vječno zarobi vaše srce i možda više nikada ne poželite otići odavde.

[ 1.Ston 2.8.11.Mljet 3.4.6.7.Korčula 5.Pelješac 9.Plat 10.Elafiti 12.Lopud ]

GASTRO Janjetina i teletina pod pekom, brodet od jegulja ili žaba (dolina Neretve), stonske kamenice, dagnje i sol, kolači „kontonjata“, „mantala“ i „arancina“ (Konavle), mandarine i limuni, vina Dingač i Postup (Pelješac), Pošip i Grk (Korčula), Dubrovačka malvazija (Konavle)

Dalmacija.Dubrovnik.

4

Istražite otoke očaravajuće povijesti


46

1 [ 1.2.Plitvice ]

Lika - Karlovac. KARLOVAC

OGULIN SENJ PAG GOSPIĆ NOVALJA

obrodošli u krajolik snova! Pred vama su predivni zeleni predjeli izdignuti tek desetak kilometara od mora u zaleđu koji su, po svojoj iznimnoj ekološkoj vrijednosti i koncentraciji zaštićenih parkova prirode, prave oaze mira i tišine te sve posjećenije odredište hrvatskog turizma.

D

2


47

Lika - Karlovac.

LIKA - KARLOVAC.

Romantičan spoj s prirodom. Slapovi prošlosti i sadašnjosti

U

predpovijesno i antičko doba zemlja kršnih Ilira - Japoda, zelena i tiha, neokrnjena i gotovo mitska priroda današnje Like, još je i danas utočište ugroženih rijetkih vrsta raznih ptica, vukova, medvjeda i endemskih vrsta poput Degenie velebitice. Epska je priroda Like mjesto rođenja i jednog od najvećih svjetskih izumiteljskih genija, Nikole Tesle, čiji muzej, otvoren povodom 150. godišnjice njegova rođenja, možete

posjetiti u njegovu rodnom Smiljanu. Ovo je onaj čaroban komad zemlje u koji se smjestilo upravo najslavniji, najstariji i najposjećeniji od svih osam nacionalnih parkova Hrvatske - Plitvička jezera. Najpoznatije po svojim tzv. sedrotvornim slapovima i šesnaest kaskadnih jezera čiji prizor oduzima dah, Plitvice nude i brojne druge atrakcije, poput raznih zanimljivih geomorfoloških oblika, staništa šuma, travnjaka, flore i faune te pregršt zanimljivih turističkih programa. NP Plitvička jezera vrhunsko su djelo prirode bez premca, a i jedina su prirodna u društvu kulturnih vrijednosti u Hrvatskoj koja su davne 1979. godine među prvima u svijetu (!) uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Želite li saznati nešto o legendarnim hajducima, zaputite se u grad Senj i otkrijte kulu Nehaj - renesansnu tvrđavu iz 16. st. danas pretvorenu u jedinstveni muzej posvećen gusarima, „senjskim uskocima“. Ne propustite upoznati i otok Pag koji svojim sjevernim dijelom, na kojem se nalazi poznato ljetovalište Novalja i popularna plaža za cjelonoćnu zabavu Zrće, pripada upravo prostoru ove ličko-senjske županije (dok onim južnijim dijelom potpada pod regiju Dalmacije, odnosno Zadarsku županiju). Često prozivan otokom kamena i soli, Pag je mjesto koje će svojim 20 km dugim šljunčanim plažama definitivno okruniti iskustvo prostora toliko izraženih raznolikosti.


1

2

3

48 [ 1.Velika Kapela 2.Rijeka Dobra 3.Rijeka Kupa 4.Senj 5.Zrće 6.Pag 7.Karlovac 8.Velebit ]

PRIRODA

KULTURNO NASLJEĐE

ŠUME DRAGANIĆA (Kleka i Modruša), VELIKE I MALE KAPELE JASIKOVAC (Gospić) - park-šuma CEROVAČKE PEĆINE (Gračac) geomorfološki spomenik prirode BARAĆEVE SPILJE U RAKOVICI SPILJA VRLOVKA U KAMANJU RASTOKE U SLUNJU - vodeničarsko naselje smješteno na mjestu gdje se modro-zelena voda Slunjčice ulijeva u rijeku Koranu. KLEK - značajni krajobraz ŠTIROVAČA - rezervat šumske vegetacije s najljepšim i najočuvanijim šumama smreke PEĆINSKI PARK GRABOVAČA PORED PERUŠIĆA KANJON RIJEKE LIKE LUN - najstariji maslinici na ovom području

SVETIŠTE MAJKE BOŽJE KRASNARSKE (Krasno) - najveće marijansko svetište u Lici SVETIŠTE MAJKE BOŽJE OD ČUDESA u Oštarijama STARI DREŽNIK - grad kraj Rakovice PAVLINSKI SAMOSTAN U SVETICAMA PAVLINSKI SAMOSTAN KAMENSKO ETNO GALERIJA U REČICI, kraj Karlovca RODNA KUĆA NIKOLE TESLE (Smiljan) - suvremeni muzej u čast jednom od najpoznatijih svjetskih izumitelja TURSKA KULA U PERUŠIĆU - jedina preostala turska kula u Lici iz 15. st. GRADOVI I DVORCI poput Dubovca, Ozlja, Bosiljeva do franjevačkih, pavlinskih i dominikanskih samostana izniklih u zelenilu krajolika TVRĐAVA NEHAJ (Senj) - renesansna tvrđava sagrađena u 16. st., danas jedinstveni muzej posvećen gusarima „Senjskim uskocima“ FRANKOPANSKI KAŠTEL U OGULINU STARA JEZGRA GRADA KARLOVCA u obliku šesterokrake zvijezde ČIPKARSTVO NA PAGU - UNESCO Reprezentativna lista nematerijalne baštine

NACIONALNI PARKOVI PLITVIČKA JEZERA - ne propustite posjetiti NP koji je na listi UNESCO-ove svjetske prirodne baštine SJEVERNI VELEBIT - poveljom UNESCO-a proglašen svjetskim rezervatom biosfere

4 5


LIKA - KARLOVAC.

Renesansni idealni grad Karlovac zgrađen po konceptu pravoga renesansnog idealnog grada u obliku šesterokrake zvijezde kao glasoviti bastion koji je snažno odolijevao turskim najezdama, bogate povijesne baštine, obilježen vodama četiriju rijeka i šumovitim gorjem Velike i Male Kapele, grad Karlovac i okolno područje idealno su

mjesto za kupanje u čistim slatkim vodama, veslanje, splavarenje, ribolov, rafting, vožnju kanuima, vožnju quadovima prekrasnim šumskim stazama, vožnju biciklima na 11 županijskih cikloturističkih ruta i jahanje. Prelijep biser kontinenta koji se razvio iz srednjevjekovne utvrde nekoć namijenjene obrani od turskih prodora u srednju Europu, danas je jedno od najvećih prometnih čvorišta u Hrvatskoj koje je unatoč svojem tranzitnom položaju sve omiljenije odredište velikog broja turista u potrazi za sve najraznovrsnijim oblicima rekreacije. Osim što je i nadaleko poznato odredište za lov šumama od Draganića do Kleka i Modruša te odredište ljubitelja zimskih sportova na padinama Bjelolasice, Karlovačka županija ima pregršt samozatajnih spomenika kulturne baštine od šarmantnih starih gradova i dvoraca, poput Dubovca, Ozlja, Ogulina, Bosiljeva, do franjevačkih, pavlinskih i dominikanskih samostana izniklih u zelenilu krajolika. Ogulin i okolica pravi je bajkoviti krajolik okrunjen dolinama rijeka Zagorske Mrežnice i Dobre, Frankopanskim kaštelom nastalim iznad Đulina ponora i Klekom - planinskim divom, kolijevkom hrvatskog planinarstva i alpinizma. Bogata riznica legenda - o klečkim

vješticama, imenu Đulina ponora, Kleku i Klečkoj špilji, vilinskoj vodi - dokaz je snage utiska rodnog kraja na njegovo stanovništvo, pa tako i na najpoznatiju Ogulinku Ivanu Brlić-Mažuranić, najprevođeniju hrvatsku spisateljicu za djecu. Bajkovitost možete doživjeti na ruti bajke koja sjedinjava ljepotu prirode, bogatstvo povijesti i bajku. Utisak je snažniji ako ste u društvu likova „Priča iz davnina“.

Lika - Karlovac.

I

6

7

ISTRAŽITE Avanturistički sportovi: rafting, kajakarenje, biciklizam, planinarenje, alpinizam, fotolov, lov, skijanje, jahanje SKIJANJE: HOC Bjelolasica Turistički centar Petrova gora, Lovački dom Muljava (blizina Vojnića)

GASTRO Lički krumpir i janjetina pod pekom, ogulinsko kiselo zelje i repa, ogulinska masnica, sir škripavac, rakija od šljiva i krušaka

49

8


Središnja Hrvatska.

O

duvijek ste težili odmoru daleko od ljetne žege i mediteranske vreve, u idiličnom i mirnom zelenom brežuljkastom krajoliku bogatom stoljetnim šumama, vinogradima i rijekama? Poklonik ste tihe i ugodne atmosfere kontinenta koja vodi od romantičnih srednjovjekovnih burgova, ladanjskih dvoraca i kurija sve do termalnih izvora, lječilišta i hodočasničkih svetišta? Uputite se sjeverno od Zagreba i uživajte u blagodatima središnje Hrvatske.

[ 1.Žumberak 2.Varaždin ]

50 1

Gdje je boja romanse zelena.


2

51

Središnja Hrvatska.

SREDIŠNJA HRVATSKA.


1

2 3

52

početak, krenite od Hrvatskog Uživajte u idiličnim Z azagorja, idiličnoga brežuljkastog pejzaža ispresijecanog gorjem i rijekama trenucima u te pronađite Krapinu, glasovito nalazište „Krapinskog pračovjeka“. Smještena u gradovima kraju koji je oduvijek poznat po brojnim izvorima, kao što su obližnje središnje Hrvatske termalnim Tuheljske i Stubičke toplice, Krapinu je u svijetu učinio poznatom prof. Dragutin Gorjanović-Kramberger kad je 1899. godine na Hušnjakovu brijegu otkrio

KULTURNO NASLJEĐE DVORAC TRAKOŠĆAN - najromantičniji je i, po mnogima, najljepši dvorac u Hrvatskoj GRAD VARAŽDIN - grad kulture zadivljuje raskošnim crkvama, gradskim palačama i varaždinskim grobljem DVORAC ZRINSKIH (Čakovec) - nalazi se u okviru Starog grada Zrinskih, kulturno-povijesnog spomenika nulte kategorije, u njegovoj je palači smješten Muzej Međimurja STARI GRAD (Kalnik) - veličanstveni ostaci srednjovjekovnog grada

7

ostatke diluvijalnog čovjeka, znanosti poznatog pod imenom Homo sapiens neanderthalensis. U kraju koji se ponosi najvećom koncentracijom dvoraca nakon doline rijeke Loire u Francuskoj, otkrijte slikovite srednjovjekovne burgove i prekrasne barokne dvorce, čiji obilazak ne zaboravite dodatno obogatiti i raskošnom gastronomskom ponudom te, naravno, plemenitim kapima ovdašnjih vrhunskih vina. Zanima li vas pak vjerski

STARI GRAD (Đurđevac) - vrijedan spomenik kulture sa srednjovjekovnom utvrdom DVORAC GROFA JANKOVIĆA (Daruvar) barokni dvorac izgrađen 1771. - 1777.godine. TVRĐAVA (Sisak) - dobro očuvana srednjovjekovna utvrda UMIJEĆE IZRADE DRVENIH TRADICIJSKIH DJEČJIH IGRAČAKA S PODRUČJA HRVATSKOG ZAGORJA - UNESCO Reprezentativna lista nematerijalne baštine ČIPKARSTVO U LEPOGLAVI – UNESCO Reprezentativna lista nematerijalne baštine MEDIČARSKI OBRT - UNESCO-va Reprezentativna lista nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

8

9


4

5

6

SREDIŠNJA HRVATSKA.

turizam i duhovna okrjepa u najvećem marijanskom svetištu u Hrvatskoj, u koje već više od 300 godina hodočasti godišnje oko 800 000 vjernika iz cijeloga svijeta, a 1998. godine pohodio ga je i sam papa Ivan Pavao II., zaputite se u Mariju Bistricu.

[ 1.Hrvatska Kostajnica 2.Sisak 3.4.Veliki Tabor 5.6.Marija Bistrica 7.Varaždin 8.Daruvar 9.Čakovec 10.Ludbreg ]

Središnja Hrvatska.

PRIRODA KALNIK - značajni krajolik PARK PRIRODE LONJSKO POLJE - rijedak spoj očuvane prirode i tradicionalne graditeljske baštine CRET DUBRAVICA (Dubravica) - posebni botanički rezervat SPILJA VINDIJA (Varaždin) - spomenik prirode RIJEKA MURA - značajni krajobraz VELIKI PAŽUT (Legrad) - posebni zoološki rezervat RAKITA (Sisak) - ornitološki rezervat ĐURĐEVAČKI PIJESCI - posebni botanički rezervat

LIPIK, BJELOVAR I DARUVAR - spomenici arhitekture parkova KLEK - značajni krajobraz CRNA MLAKA - posebni ornitološki rezervat ŽUMBERAK - SAMOBORSKO GORJE park prirode SLUŠNICA KOD SLUNJA - značajni krajobraz ARBORETUM OPEKA (Vinica) - spomenik parkovne arhitekture

10

53


[ 1.2.Varaždin 3.Trakošćan 4.Samobor 5.Kumrovec 6.Krapina 7.Stubica 8.Marija Bistrica ]

2

1

N

ajbarokniji od sviju gradova u Hrvatskoj, Varaždin je pravi zeleni grad. Uređenih parkova i znamenitog spomenika vrtne arhitekture - groblja čije su tuje oblikovane u paravane i arkade po uzoru na francuski Versailles, Varaždin je grad glazbe, umjetnosti, obrta i trgovine te dvaju značajnih festivala koja se odigravaju u rujnu: Festivala barokne glazbe i osebujnog Špancirfesta - festivala uličnih šetača. Osim što je poznata po svojoj kulturnoj ponudi i čak 354 registrirana spomenika kulture, varaždinska je regija slavna još i po parkšumi Trakošćan s glasovitim dvorcem pretvorenim u muzej te trima geološko-paleontološka spomenika prirode s tri spilje, svjedočanstvima kontinuiteta tisućljetne prisutnosti čovjeka na ovim prostorima. Nedaleko od Varaždina, Ludbreg je glasovito euharistijsko proštenište Predragocjene Krvi Isusove, jedino proštenište u Hrvatskoj, ali i jedno od rijetkih u svijetu koje je pisanim dokumentom osnovao sam papa odobravajući javno štovanje sv. Relikvije nakon što se u kapelici dvorca Batthyany 1512. desilo čudotvorno pojavljivanje Presvete Krvi Isusove. Lepoglava, gradić u čiju se bogatu kulturnu povijest najznačajnije upisao pavlinski red gradeći crkvu i samostan, mjesto je odakle je potekla i slavna čipka koja je zbog originalnosti i vještine izrade na svjetskoj izložbi u Parizu 1937. godine dobila zlatnu medalju.

ISTRAŽITE

5

MUZEJ STARO SELO (Kumrovec) jedinstveni muzej na otvorenom s očuvanim izvornim seoskim kućama s prijelaza 19./20. st. MUZEJ KRAPINSKIH NEANDERTALACA jedan od najmodernijih muzeja u Hrvatskoj NALAZIŠTE KRAPINSKIH NEANDERTALACA - jedno od najbogatijih lokaliteta neandertalskog čovjeka na svijetu MUZEJ TUROPOLJA (Velika Gorica) eksponati od prapovijesti do našeg doba (mamutova kljova iz razdoblja do 10. tisućljeća pr. Krista, sačuvane drvene kapelice i plemićke kurije)

6

Središnja Hrvatska.

54


Ž

elite li pronaći jedno od rijetkih mjesta gdje se danas možete okušati u ispiranju zlata na rijeci, uživati u Toplicama Sv. Martina, bezbrižno voziti biciklističkim stazama i kušati odlična vina, zaputite se na krajnji sjever, na tromeđu Slovenije, Mađarske i Hrvatske, i upoznajte Međimurje i njegov glavni grad Čakovec. Ako ste pak jedan od zaljubljenika u naivnu umjetnost, tradiciju i folklor, stare zanate i običaje, neka vas put nanese istočno od Zagreba, na prostor Podravine u lipnju kad se ovdje održavaju tri velike etno-manifestacije - u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima. Omeđena rijekom Dravom i gorjem Bilogore i Kalnika, Podravina je bogato ribolovno i lovno područje s uređenim biciklističkim stazama koje prolaze prekrasnim krajolicima pored jezera Šoderice i kolijevke naivnog slikarstva - mjesta Hlebine.

3

ČAKOVEC VARAŽDIN LUDBREG LEPOGLAVA KRAPINA KOPRIVNICA MARIJA BISTRICA

KRIŽEVCI BJELOVAR DARUVAR SISAK

SREDIŠNJA HRVATSKA. 4

GASTRO

TURIZAM PLUS

Pikantan umak Samoborska muštarda, Samoborska salama, Samoborska kremšnita, liker Samoborski bermet, purica s mlincima, hajdinska kaša, kravlji sir „prga“, bučino ulje, kolači Zagorski štrukli, kukuruzna zlevka i vrbovečka pera, peciva Varaždinski klipići, pjenušac Šenpjen, mliječni proizvodi, specijaliteti od slatkovodne ribe i divljači, vino Graševina i Bijeli pinot, medovina i voćna vina

Lov, ribolov, paragliding, biciklističke staze, pješačke i planinarske staze, speedway, vinske ceste Lječilišta: mnogobrojni poznati lječilišni centri s termalnim izvorima (Stubičke toplice)

7

8

55


[ Zagreb ]

56

Gdje inspiracija dolazi iz srca.


GRAD ZAGREB.

57

Grad Zagreb.

Zagreb.

Upoznajte šarmantno srce Hrvatske

I

zniknuo iz dvaju srednjovjekovnih naselja koja su stoljećima pupala na dvama susjednim brežuljcima, s pisanom poviješću još od 1094. godine kad je osnovana biskupija, glavni i najveći grad Hrvatske, Zagreb, tipičan je srednjoeuropski grad s čijih se klasicističkih i secesijskih fasada povijesne jezgre, osim uznositog duha Austro-Ugarske Monarhije, prepoznaju gdjekad i obrisi praških veduta. S gotovo svim glavnim gradskim i kulturnim znamenitostima smještenim u samom središtu, prepun šarmantnih kavana, finih restorana, vrtnih terasa i nadasve svojim brižno kultiviranim parkovima, poput Ribnjaka naslonjenog podno zidina Kaptola s filigranskim tornjevima velebne neogotičke katedrale ili pak Lenuccijeve zelene potkove sa Zrinjevcem, Zagreb se doista može prozvati gradom po mjeri čovjeka.


58

Krenite ulicama metropole u jedinstvenu šetnju kroz povijest

I

ako ga je najljepše otkrivati polako, u šetnji s noge na nogu, načinjući slojeve njegove bogate priče ulicama koje se penju s glavnog gradskog trga bana Jelačića i jedne od najvećih i najživopisnijih gradskih zelenih tržnica u ovome dijelu Europe, Dolca, preko Opatovine do Kaptola ili pak Radićevom ulicom do Kamenitih vrata, Banskih dvora i prepoznatljivog živopisnog krovišta crkve sv. Marka, Zagreb treba svakako upoznati još i vožnjom njegovim plavim tramvajima. Klizeći u svim smjerovima i pulsirajući danonoćno poput bila živim gradskim tkivom, prozori ovih dobrih gradskih duhova nerijetko nude i najoriginalniji okvir prizora za dugo sjećanje. Sa svojih 20-ak kazališta, 30-ak muzeja, 14 galerija i 12 umjetničkih zbirka, velikim zoološkim vrtom i gotovo milijun stanovnika, Zagreb je prava hrvatska metropola koja poput magneta privlači goste najrazličitijih profila.

KULTURNO NASLJEĐE

ISTRAŽITE

KATEDRALA MARIJINA UZNESENJA gotička katedrala iz 11. st. CRKVA SV. MARKA - romaničko-gotička crkva iz 14./15. st. KAMENITA VRATA I KULA LOTRŠČAK dio gradskih bedema iz 13. st. HNK - neobarokna zgrada Hrvatskog narodnog kazališta iz 1895. godine arhitekata Fellnera i Helmera

ELEKTRIČNA USPINJAČA - povezuje Gornji i Donji grad MIMARA - muzej nazvan prema kolekcionaru Anti Topiću Mimari koji je muzeju darovao golemu zbirku umjetnina PARK PRIRODE MEDVEDNICA - planinarske staze i skijaški centar Sljeme, atraktivni klanci, spilje, slapovi i krški fenomeni MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI ZAGREB - uzbudljiva priča o suvremenoj umjetnosti bez početka i kraja, u dinamičnom prostoru koji postavom ističe: kretanje, promjenu, nestalnost, neizvjesnost...


GRAD ZAGREB.

59

Grad Zagreb.

[ Zagreb ]


ZAGREB

60

S

mješten tik podno Parka prirode Medvednica, čiji se najviši vrh Sljeme od 2005. godine ponosi titulom domaćina skijaške FIS utrke Snow Queen Trophy, te s velikim sportsko-rekreacijskim centrom na jezeru Jarun s uređenim regatnim stazama za razna natjecanja, kao i već dobro etabliranim teniskim turnirom Zagreb Indoors, Zagreb doista nije tek grad bogate kulturne baštine, opera, baleta, teatra,

muzeja i koncerata, nego se njegovo ime sve više upisuje na karti uvaženih svjetskih sportskih događaja. Za kraj, ako ste jedan od onih koji tintom voli ispisivati razglednice ili pak bilježiti putopisne impresije u svoj notes, sjetite se da je upravo iz ovoga grada na svoj pobjedonosni put krenula i prva penkala (nalivpero), čiji izumitelj Slavoljub Penkala svoje nadahnuće možda duguje upravo zagrebačkim dugim šetnjama.


Grad Zagreb. TURIZAM PLUS Skijanje, pješačenje, planinarenje, kongresni turizam

GASTRO Purica s mlincima, „štrukli“, špek fileki, krpice sa zeljem, svježi sir i vrhnje, krafne

[ Zagreb ]

GRAD ZAGREB.

61


Gdje je zlato uvijek na horizontu.

62

Slavonija.


63

Slavonija.

SLAVONIJA.

O

blikovana stvaralačkom snagom moćnih rijeka Drave, Dunava, Save i Ilove, Slavonija je istinska mitska zemlja koja stoljećima samozatajno čuva svoja blaga. Širokih i nepreglednih zlatnih ravnica, izronjenih iz plodne Panonije, snažnih tokova rijeka, naplavnih područja iz kojih su iznikle stoljetne šume moćnog hrasta lužnjaka (Quercus robur) i pitomim

domom više od dvije tisuće bioloških vrsta, Slavonija je plodni pedalj zemlje koji ljudska ruka oplemenjuje već više od 8 tisuća godina. Otkad se prije 370 milijuna godina iz nekadašnjega Panonskog mora izdiglo najstarije kopno ovog dijela kontinenta krunjeno gromadnim gorjem Papuka, čije eruptivne stijene iz razdoblja paleozoika prepune okamenjenih

svjedoka danas najbolje pričaju geološku povijest zemlje, plodna je slavonska ravnica izronjena iz tame praiskona zaživjela doskora kao obećana zemlja.


1

64

Zlatna dolina koja je slavljena kroz povijest

U

ključena u prvim stoljećima naše ere u sastav Rimskog Carstva, s dvije ceste, od kojih je jedna vodila do Osijeka i istočnih provincija, dok je druga povezivala toplice Aquae Balissae - današnji Daruvar te plodne i vinorodne krajeve Požegu, Đakovo i Vinkovce, Slavonija je i zemlja koja je dala i dva rimska cara: sposobnog, hrabrog i odvažnog Valentijana I. i njegova brata Valensa. Slaveći je kao žitnicu, ali i vinorodni kraj, među

kojima se posebno ističe kutjevačko vinogorje s jednim od najstarijih europskih vinskih podruma, Rimljani su tom kraju nadahnuto nadjenuli naziv Vallis Aurea (Zlatna dolina). Željni blagoslovljenih trenutaka mira, posebnih veličanstvenih uprizorenja praiskonskog osvita kada zemlja svakog jutra neprimjetno izranja iz tame zaogrnuta koprenom izmaglice iznad širokih riječnih dolina, otkrijte zemlju Slavoniju.

5

[ 1.2.3.5.7.Kopački rit 4.Osijek 6.Papuk 8.Đakovo 9.Vukovar ]

PRIRODA

ISTRAŽITE

PARK PRIRODE PAPUK - park izvorne biološke, geološke i kulturološke autentičnosti PARK PRIRODE KOPAČKI RIT - jedinstveni močvarni rezervat, stanište je čuvenih kapitalnih jelena i ostale divljači, ornitološki rezervat, mrjestilište ribe GAJNA (Slavonski Brod) - značajni krajobraz RADIŠEVO (Županja) - posebni rezervat šumske vegetacije ERDUT - zaštićeni krajobraz BIJELA TOPOLA (Valpovo) - spomenik prirode VIROVITICA - spomenici arhitekture parkova SPAČVA - spomenici arhitekture parkova LISIČINE (Voćin) - arboretum

DRŽAVNA ERGELA LIPICANACA (Đakovo) - osnovana još u 16. stoljeću, danas ergela izuzetno vrijednog genetskog materijala VUKOVAR - barokni franjevački samostan i crkva sv. Filipa i Jakova, dvorac Eltz ĐAKOVO - barokna katedrala i biskupski dvor VALPOVO, DONJI MIHOLJAC barokni dvorci Prandau Mailath i Prandau Normann POŽEGA - crkva sv. Lovre iz 14. st.

6 7

8 9


Slavonija.

2

3

4

SLAVONIJA.

65


2

1

66

kraj u kojem ljudi gaje duboJedinstveni trenuci O voko jepoštovanje spram zemlje hraniteljice i na čijim se licima čita jedan u gradovima poseban slavonski ponos. Ne dvojite, putovima kojima između uznoSlavonije i Baranje krenite sitih gradova srednjovjekovnih utvrda, samostana i baroknih dvoraca Osijeka, Vinkovaca, Požege i Slavonskog Broda sve do Vukovara i Iloka kasa plemeniti

KULTURNO NASLJEĐE TVRĐAVA BROD I SAMOSTAN (Slavonski Brod) - tvrđava iz 18. st. spada među najveće fortifikacijske objekte u Hrvatskoj i barokni franjevački samostan TVRĐA (Osijek) - romantična stara jezgra grada DVORAC ODESHALCHI I SREDNJOVJEKOVNE ZIDINE (Ilok) - renesansna arhitektura parkova, crkva i samostan sv. Ivana Kapistrana DVORAC PEJAČEVIĆ (Našice) dvorac barokno-klasicističkih obilježja iz 1804. godine s parkom koji je zaštićeni spomenik prirode

6

7

autohtoni đakovački lipicanski pastuh, a gnijezda svijaju rijetke ptice, dok obzor prelijeću jata divljih gusaka uzletjelih iz glasovitog Parka prirode Kopački rit. Otkrijte iločki franjevački samostan u kojem je sahranjen glasoviti talijanski franjevac Ivan Kapistran te barokne tvrđave Slavonskog Broda i Osijeka, prave urbane i kulturne panonske metropole

GODIŠNJI PROLJETNI OPHOD “KRALJICE” (Ljelje) iz Gorjana - UNESCO Reprezentativna lista nematerijalne baštine

TURIZAM PLUS Lov, ribolov, vinske ceste, pješačke staze, biciklističke staze, jahanje


3 4

5

SLAVONIJA.

čije je sveučilišno i znanstveno ozračje iznjedrilo i dva hrvatska nobelovca. Za kraj, prošećite još i slikovitim šorom slavonskog sela gdje se ruho ukrašava posebno raskošnim tradicionalnim tkanjem i zlatnim vezom, dok na trpezi mirišu slasna šunka i božanstveni kulen, a u loncu krčka glasoviti fiš-paprikaš. Dobrodošli u Slavoniju!

67

[ 1.3.5.Đakovo 2.Kutjevo 4.6.7. Osijek ]

GASTRO

POŽEGA SLAVONSKI BROD

Čobanac, fiš-paprikaš, slavonski kulen i kulenova seka, vino Iločki traminac, rakija šljivovica

OSIJEK ĐAKOVO

VUKOVAR

VINKOVCI

ILOK

Slavonija.

VIROVITICA


[ 1.2.Istra 3.Nin ]

1

2

68

Z

nate li da su i kad je dolazak na Jadran bio prava avantura i kad se iz zapadne Europe putovalo gotovo 24 sata do prve obale, otoka i mora kamperi oduvijek nekako težili Hrvatskoj? Štoviše, svake godine u sve većem broju! Radoznali ste zašto je Hrvatska zemlja s najduljom naturističkom tradicijom u Europi te se kao jedinstveno odredište pravih kampera, od Rta Savudrija na sjeveru Istre pa sve do Prevlake na jugu Hrvatske,

Povratak prirodi

diči brojkom od čak 520 kampova? Evo nekoliko razloga. Netaknuta hrvatska priroda raspolaže raskošnom brojkom od čak osam nacionalnih parkova. Tu su još i brojna zaštićena područja, krajolici i rezervati. Najrazvedenija obala Mediterana, prepuna otočića i grebena, romantičnih uvala i plaža idealno je mjesto za istinsko suživljavanje s prirodom.

3


HRVATSKA. KAMPIRANJE.

Hrvatska je zemlja blage mediteranske klime, ali i s bogatstvom i raznolikošću kontinentalnog dijela, od čarobnih zelenih brežuljaka i epskih visina gorja do riječnih brzaca, jezera te zlatne panonske ravnice Slavonije, neponovljivih kreacija prirode, kao stvorenih za svakoga istinskog kampera. Dodamo li k tome još i brojku od čak 7 lokaliteta

uvrštenih na listu UNESCO-ove zaštićene svjetske kulturne i prirodne baštine, brojne očuvane antičke spomenike, muzeje i zbirke te gastronomsku ponudu domaćih

morskih delikatesa u simfoniji okusa i mirisa najfinijih kapi maslinova ulja i božanstvenih autohtonih sorta vina, imat ćete beskrajnu listu motiva za dolazak.

69


70

Priča o velikom plavetnilu

O

sobito po tome što duboko uranja u europsko kopno između dugih obala Italije i Hrvatske, Jadransko je more istinsko utjelovljenje Mediterana i pravi raj za sve vodene i podvodne sportove. Prosječne su temperature mora na površini u ljetnim mjesecima od 21 °C do 26 °C, a gotovo su uvijek iste temperature ti-

[ Odisejeva spilja (Mljet) ]

jekom cijele godine od 16 °C do 17 °C za prosječne dubine ronjenja između 20 i 30 metara. Osim specifičnih biljnih i životinjskih vrsta koje žive samo u Jadranu i koje su kao stvorene za ljubitelje podvodnog foto i video-safarija, hrvatski Jadran skriva i intrigantne arheološke lokalitete od ostataka antičkih koloni-

ja do podmorskih olupina. Sa svojim iznimno atraktivnim ronilačkim lokacijama od podvodnih zidova, grebena, podmorskih spilja sve do olupina srednjovjekovnih galija i novovjekoga potopljenog brodovlja, a gdjekad čak i zrakoplova, ovo je more jedinstven primjer objedinjenosti bogatstva Mediterana, ne samo po svojoj prirodnoj ljepoti nego i slojevima bogate i burne povijesti.


HRVATSKA. RONJENJE.

Jadransko more, koje je od davnina smatrano najbližim morskim putem iz središnjeg Mediterana i sjedišta velikih antičkih civilizacija prema sjevernim krajevima i središnjem europskom kopnu, ispod svoje modre površine otkrit će vam očaravajuće tragove mnogih

razdoblja europske i svjetske civilizacije. Stoga ne oklijevajte, zaronite u modri beskraj Posejdonova carstva i uživajte u tišini krajolika kakav se rijetko gdje susreće.

71


Zemlja modernih Odiseja

R

azasuti poput perla u kristalno čistom plavetnilu mora, čak 1 244 otoka, otočića i grebena, koliko ih broji hrvatski Jadran, neponovljivih su i jedinstvenih 1 244 razloga za nautičarsku avanturu iz snova. Gotovo idealno raspoređeni, s udaljenostima ne duljim od deset nautičkih milja, uzduž obale duge čak 6 278 km, u nizu od Istre do Dubrovnika, hrvatski su otoci istinski izazov za svakoga pravog nautičarskog Odiseja. S više od tisuću i pol zaljeva i luka na otocima i kopnu, na kojima možete pronaći privezište, usidriti se ili prenoćiti, hrvatski je Jadran idealno mjesto kako za plovidbu punim jedrima tako i za krstarenja motornim brodovima ili pak za morske užitke plovilima za sportski ribolov.

72

S pedesetak kvalitetnih marina namijenjenih stalnom i tranzitnom komercijalnom vezu i ukupnom broju od 16 848 vezova u moru i 5 209 vezova na kopnu, hrvatske su marine, smještene na iznimno zaštićenim lokacijama od većih gradova do malih otočkih uvala, sigurna utočišta i mjesta na kojima se osim servisiranja i održavanja nude svi potrebni sadržaji, uz neizostavne božanstvene gastronomske doživljaje u brojnim restoranima i domaćim konobama. Za one koji pak preferiraju užitke u šarmantnim lučicama u samom srcu primorskih gradića koji ponosno njeguju stare običaje i tradiciju mediteranske dokolice, tu su brojne rive uzduž Jadrana, od Cavtata, Gruža u Dubrovniku, Vele Luke na Korčuli, Hvara i Visa pa sve do Lošinja i Istre. Još je od antičkih vremena Jadransko more među najbitnijim plovnim putevima starih kultura. Jedno od mirnijih mora, bez velikih valova i jakih morskih struja, najveće dubine 1 330 metara i to na samome jugu, hrvatski je Jadran, s atraktivnom obalom ukupne površine 138 595 km², iznimnom prozirnošću do čak fascinantnih 50 metara i prosječnom toplinom mora od 16 °C do 21 °C, idealno mjesto za vašu nautičarsku avanturu iz snova.


HRVATSKA. NAUTIKA.

73


U

potrazi za savršenim odmorom ne propustite si priuštiti bar jedan od brojnih wellness-tretmana koji neće njegovati samo vaše tijelo nego će mirisima aromatičnoga bilja nadahnuti sva vaša čula i okrijepiti vam dušu. Hrvatska je zemlja sa zavidnim brojem vrhunskih wellness-centara rasprostrtih posvuda po zemlji. Od čarobne jadranske obale i njezina meditativnog zaleđa preko mira i hlada gorja do zlatne slavonske ravnice, o hrvatskim prirodnim bogatstvima i dugoj tradiciji najbolje svjedoči činjenica da su na ovim prostorima još od antičkih vremena građene terme i kupelji, upravo za njegovanje ideala ravnoteže tijela i duha.

74

Osmišljeni po konceptu izvornosti, rabeći samo prirodne resurse i kozmetiku na bazi autohtonoga mediteranskog bilja, poput lavande, lovora, mirte ili kadulje, kojima Hrvatska obiluje, uz sve prateće sadržaje, od bazena, sauna, solarija i različitih masaža, beauty i spa ponude, besprijekorno zadovoljavajući najviše svjetske standar-

Živjeti bez stresa

de, wellness-tretmani nezaobilazno su poglavlje istinskog odmora. Štoviše, u iznimno ugodnim prostorima, wellness-timovi, koje čine vrhunski profesionalci od fizioterapeuta, aromaterapeuta pa do kozmetičara, osmislili su programe koje možete birati i po vlastitim afinitetima. Od aromaterapija mirisnim pripravcima Mediterana, poput maslinova ulja miješanog raznim esencijalnim uljima lavande, ružmarina ili pinije, sve do masaža medom, čokoladom ili pak zlatom, za vas će se osmisliti sasvim osobni i jedinstveni tretmani. Na vama je tek da odaberete, opustite se i uživate. Hrvatska je upravo idealna odredište za sve ljubitelje wellnessa.


HRVATSKA. WELLNESS TURIZAM.

75


76

1

U potrazi za odmorom iz snova


HRVATSKA. HIGH CLASS ODREDIŠTE.

H

rvatska je od samih početaka razvoja turizma privlačila najviše slojeve europske i svjetske elite. Još je u 19. stoljeću prepoznata kao zemlja iznimnih turističkih potencijala, a zbog blage se klime smatrala još i idealnim odmaralištem i lječilišnim odredištem europske aristokracije. S nepogrešivom Kupelweiserovom vizijom glasovitoga elitnog odredišta na otočju Brijuni, prvim hotelima i luksuznim vilama Opatije i obližnjeg Lovrana na kojima se odmarala mondena aristokracija Austro-Ugarske Monarhije, pa sve do dubrovačkih ljetnikovaca i skrovitih utočišta dalmatinskih rajskih otoka na kojima je ljubav britanskoga kralja Edwarda VIII. i razvedene Amerikanke Wallis Simpson eskalirala 2

3

do točke kraljeve abdikacije u ime ljubavi, u hrvatsku su knjigu povijesti upisane brojne slavne epizode. Stoga otključajte skrovite vrtove dubrovačkih luksuznih hotela ili prelijepe vile Šeherezade koja vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima. Još od dalekih tridesetih godina, reklamirana kao najljepši prostor na kojima je europska i svjetska elita uživala u golfu, tenisu i polu tijekom cijele godine, brijunska su igrališta u društvu jelena i kočopernih paunova do današnjih dana ostala simbolom elitnog sportskog turizma na Mediteranu. Minuciozno dizajnirana i osmišljena od vrhunskih engleskih i američkih golfskih arhitekata i renovirana upravo po uzoru na nekadašnje, mjesto su ponovnih susreta svjetske elite. Hrvatska je danas zemlja u čije se povijesne epizode ponovno upisuju slavna imena u potrazi za odmorom iz snova. 4

[ 1.2.3.Dubrovnik 4.Brijuni ]

77


HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA Iblerov trg 10/IV, p.p. 251 10000 ZAGREB, HRVATSKA Tel: +385 1 4699 333 Fax: +385 1 4557 827 E-mail: info@htz.hr www.hrvatska.hr

Kroatische Zentrale für Tourismus 1010 Wien, Am Hof 13, ÖSTERREICH Telefon: +43 1 585 38 84 Telefaks: +43 1 585 38 84 20 E-mail: office@kroatien.at Kroatische Zentrale für Tourismus Hochstraße 43, 60313 Frankfurt/M, DEUTSCHLAND Telefon: +49 69 23 85 350 Telefaks: +49 69 23 85 35 20 E-mail: info@visitkroatien.de Kroatische Zentrale für Tourismus 80469 München, Rumfordstraße 7, DEUTSCHLAND Telefon: +49 89 22 33 44 Telefaks: +49 89 22 33 77 E-mail: kroatien-tourismus@t-online.de Ente Nazionale Croato per il Turismo 20122 Milano, Piazzetta Pattari 1/3, ITALIA Telefon: +39 02 86 45 44 97 Telefaks: +39 02 86 45 45 74 E-mail: info@enteturismocroato.it

Chorvátske Turistické Združenie 821 09 Bratislava, Trenčianska 5, SLOVENSKÁ REPUBLIKA Telefon: +421 2 55 562 054, +421 2 55 415 415 Telefaks: +421 2 55 422 619 E-mail: infohtz@chello.sk Horvát Idegenforgalmi Közösség 1054 Budapest, Akademia u. 1, MAGYARORSZÁG Telefon: +36 1 267 55 88 Telefaks: +36 1 267 55 99 E-mail: info@htz.hu Office National Croate de Tourisme 75116 Paris, 48, avenue Victor Hugo, FRANCE Telefon: +33 1 45 00 99 55, +33 1 45 00 99 57 Telefaks: +33 1 45 00 99 56 E-mail: infos.croatie@wanadoo.fr Croatian National Tourist Office London W6 9ER, 2 Lanchesters, 162-164 Fulham Palace Road, UNITED KINGDOM Telefon: +44 208 563 79 79 Telefaks: +44 208 563 26 16 E-mail: info@croatia-london.co.uk Croatian National Tourist Office New York 10118, 350 Fifth Avenue, Suite 4003, U.S.A. Telefon: +1 212 279 8672 Telefaks: +1 212 279 8683 E-mail: cntony@earthlink.net

Ente Nazionale Croato per il Turismo 00186 Roma, Via dell’ Oca 48, ITALIA Telefon: +39 06 32 11 0396 Telefaks: +39 06 32 11 1462 E-mail: officeroma@enteturismocroato.it

Narodowy Ośrodek Informacji Turystycznej Republiki Chorwacji 00-675 Warszawa, IPC Business Center, ul. Koszykowa 54, POLSKA Telefon: +48 22 828 51 93 Telefaks: +48 22 828 51 90 E-mail: info@chorwacja.home.pl

Chorvatské Turistické Sdružení 110 00 Praha 1, Krakovská 25, ČESKÁ REPUBLIKA Telefon: +420 2 2221 1812 Telefaks: +420 2 2221 0793 E-mail: infohtz@iol.cz, info@htz.cz

Kroatiska turistbyrån 11135 Stockholm, Kungsgatan 24, SVERIGE Telefon: +46 8 53 482 080 Telefaks: +46 8 20 24 60 E-mail: croinfo@telia.com

78

Kroatisch Nationaal Bureau Voor Toerisme 1081 GG Amsterdam, Nijenburg 2F, NETHERLANDS Telefon: +31 20 661 64 22 Telefaks: +31 20 661 64 27 E-mail: kroatie-info@planet.nl Office National Croate du Tourisme 1000 Bruxelles, Vieille Halle aux Blés 38, BELGIQUE Telefon: +32 2 55 018 88 Telefaks: +32 2 51 381 60 E-mail: info-croatia@scarlet.be Хорватское туристическое сообщество 123610 Moscow, Krasnopresnenskaya nab. 12, office 1502, RUSSIA Telefon: +7 495 258 15 07 Telefaks: +7 495 258 15 07 E-mail: HTZ@wtt.ru Hrvaška turistična skupnost 1000 Ljubljana, Gosposvetska 2, SLOVENIJA Telefon: +386 1 23 07 400 Telefaks: +386 1 23 07 404 E-mail: hrinfo@siol.net Kroatische Zentrale für Tourismus 8004 Zürich, Badenerstr. 332, SWITZERLAND Telefon: +41 43 336 2030 Telefaks: +41 43 336 2039, E-mail: info@kroatien-tourismus.ch Oficina Nacional de Turismo de Croacia 28001 Madrid, Calle Claudio Coello 22, esc.B,1°C, ESPAÑA Telefon: +3491 781 5514 Telefaks: +3491 431 8443 E-mail: info@visitacroacia.es Kroatiens Turistkontor, Bjørnholms Allé 20; 8260 Viby J; DENMARK Telefon: +45 70 266 860 Telefaks: +45 70 239 500 E-mail: info@altomkroatien.dk JAPAN Ark Hills Executive Tower N613, Akasaka 1-14-5, Minato-ku, Tokyo 107-0052 Telefon: +81 03 6234 0711 Telefaks: +81 03 6234 0712 E-mail: info@visitcroatia.jp


Predstavništva Hrvatske turističke zajednice Impressum Izdavač: Hrvatska turistička zajednica Za izdavača: Niko Bulić, mr. sc. Koordinator: Slavija Jačan Obratov Suradnica: Katja Knežević

Koncept i dizajn: Velimir Miljković Organizacija, Pula Tekst: Paola Orlić Lektura: SPES, Zagreb / CIKLOPEA, Zagreb Korektura: Katarina Cvijanović Fotografije: Đani Celija Petar Fabijan Damir Fabijanić Sergio Gobbo Saša Halambek Romeo Ibrišević Jasminka Jug Renco Kosinožić Josip Madračević Velimir Miljković Ivo Pervan Saša Pjanić Zlatko Ramničer Mario Romulić & Dražen Stojčić Goran Šebelić Petar Trinajstić Ante Verzotti Marko Vrdoljak Igor Zirojević Ante Zubović Arhiv HTZ Arhiv TZ Istre Grand Villa Argentina, Dubrovnik Lovranske vile, Lovran

Hrvatska www.hrvatska.hr

Realizacija: Organizacija, Pula Tisak: RADIN PRINT Godina: 2010.

Izdavač ne jamči apsolutnu točnost ovdje objavljenih informacija i ne snosi odgovornost uslijed eventualne netočnosti ili promjene tih informacija.


Hrvatska

hrvatski

Mediteran kakav je nekad bio. www.hrvatska.hr

gratis IMAGE KATALOG

/Croatia-Image-2010-HR  

http://business.croatia.hr/Documents/1330/Croatia-Image-2010-HR.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you