Issuu on Google+

Carl Arvidsson Architectural Portfolio Ecole Nationale Superieure d'Architecture de Bretagne 2014


Carl Arvidsson

Architectural Portfolio

Summary Personal Brief Logement Ideal Dance Space Body Extension Future Scenario Scale 1: Invisible Cities Scale 1: Facade Section Typographie dans la Ville 41 Quai de Richemond & V채vda T채lt Various Drawings


Carl Arvidsson

Architectural Portfolio

Personal Name: Carl Arvidsson Date & place of birth: 1990-03-14; Hammarö, Värmland, Sweden Present Address: Rennes, Bretagne, France

Academia Debut of Architectural Studies: August 2012 Faculty: - Umeå School of Architecture - Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Bretagne Other Higher Education: - Skissteknik at KAU Drawing has been the most important of my interests ever since I first held a crayon as a child. Since then I have travelled the world, living in Sweden, America, and now France, always doodling where ever I go. Nowadays, architecture has taken the place that drawing once held in my life. Drawing in turn has become a tool with which I express architecture. Architecture is not only the education which I am ensuing, it is also my greatest interest.

Carl Arvidsson

- Tekniskt Basår at Chalmers

Volunteering Umeå: Helped build Vävda Tält, project by Architect Janek Ozmin

Competitions 2014: Semi-finalist in the Berkeley-Prize Essay Competition

Languages Mother Tongue: Swedish Fluent: English & French


Top: Sketch from accross the street from the site. Bottom: Sketch of Rue St. Louis with number 26 just on the left.

Logement Ideal Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Bretagne Autumn Semester 2013 Le Logement Ideal is a project in which I used a way of conceving a housing project the way that architect M. W. Kagan initialized. It is a straightforward technique of conception, which places function before form. In this sense, it is truly a rational manner in which to go about making spaces. Voilà my first attempt to answer the question of the ideal appartment.


Orgranigramme over the desired layout Se Nourrir

Legende

Cuisine: Plan de travail, Placards, Lave Vaisselle, Four, Placques Electriques, Refrigirateur, Congèle.

Vue Ouverte Vue Cadrée

Se Laver Vue Echapée

Se Réunir Lumière Directe

Lumière Diffuse

Second Jour Accès Principal

Espaces Exterieurs Balcon: Chaise Longue, plantes, Vue d’exterieur

Salon: - Point de focalisation:la Vue: TV, Ordinateur, Vue d’exterieur. l’Ecoute: Lecteur de Musique, Radio, Instrument Musical. le Toucher: Table de Salon, Table Basse

SDB: Lave Linge, Sêche Linge, Bainoir, Toillette, Station de Répassage, Lavabo, Mirroir.

- Comfort: Canapé, Fauteuil, Chaise de Salon, Coussins, Tapis.

Liaison Secondaire Circulation Vue Mono-Orientée Vue Secondaire

Axe

Entrée

Stocker

Placards, Porte Manteaux, Porte Chaussures, Tapis de pieds.

Se Reposer

Chambre: Lit, Garderobe, Mirroir.


Figure showing the buildings’ principal directions Orientation: Red = to the south Blue = to the north Yellow = east/west


Mass and void plan; Original Scale: 1:500 Bottom Level

Level +2

Level +3

Level +1

Level +4-7


Site model: The white part is my intervention on the site, three buildings, one of them a lowrise tower, superposing the ideal appartment with its vantage points standing over the park to the north.


Plan of Appartment Original scale 1:50

A’

B’

C’

A

B

C

B’

A

A’ B

Section cut BB’ accross the site OS: 1:200

Section cut AA’ accross the site OS: 1:200

Mass and void with section cuts: OS: 1:1000


Dance Space Ume책 School of Architecture Spring Semester 2013 A dance called Butoh and a place under a bridge create the lieu for a dance space. I, in this exercise, had to choose from five different sites in Ume책. I chose the one seen in the picture on this page since it recalled the mysticism of the Japanese dance, Butoh. My ambition for this project was not only to create a dance space, but to facilitate ambulation of pedestrians and cyclists. I wanted to emphasize the view of the river seemingly disappearing between the pillars of the bridge, as well as offer passers by a new vantaged point of said river. The circulation entouring the dance space would give an augmented number of unplanned spectators, stumbling upon the performance by chance on their way to work, for example. Lastly, I played around with the private/public relation in placing a private dance space at the foot of the Ume river, below the public scene.


Conceptual drawing of the spirit of Butoh

Plan-drawing with a schema of pedestrian movement. Before the intervention, bypassers most often cross the site without posing any questions. After the intervention however, pedestrians have the choice to go up one level, shortening the distance to the bridge and at the same time offering a multitude of views.

Future Scenario:

Early concept drawing

Ume책 School of Architecture Fall Semester 2012

Conceptual model of the spirit of Butoh.


Future Scenario:

Ume책 School of Architecture Fall Semester 2012

View from the river. One can see the three stories of the concrete model


Outside the private dance space.

Materiality: Glass and armored-concrete.

Viev from the cycling/pedestrian path. The public dance space is surrounded by the ramps giving acces to the cycling path above.


Body Extension Umeü School of Architecture Autumn Semester 2012 A project which evolved around the human body and the space it occupies. The Mole as our body extension later was called, was conceived based upon the idea that one could trust its body to move about without having the sense of vision being the predominant of the five. Together with three of my classmates, I began discussing personal space and its correlation to the senses. We soon realized the connection to the sense of touch and as such took the example of whiskers which some animals use to navigate through the darkness. After we made this connection, all that was left to do was try materials, conceive optimal forms and a whole lot of electrical wiring. Thus, the Mole was born and like electrical signals going from the limbs of a person, when touched, the plexiglass extensions sent signals to the LED-lights in front of the wearer’s eyes, otherwise shrouded in obscurity, telling him/her where to go.

Above: Extension of the chest-piece, activates middle LED. Top-left: Inisde of the head-piece. Left: Dismantled toy gave inspiration to the electrical scheme. Bottom-left: Making of Led-visor. Bottom: Detail of extension to body connection.


Side view of the Mole-suit. The black of the suit highly contrasts against the white of the brushed plexiglass-extensions.

The Mole suit allows a sort of sensorial night-vision, which helps the user navigate through the darkness.


In the not so distant future, society will have been secularized, leaving rationality to create a society of pure production and heavy industry. This heavy industrialisation soon makes life strenous on the health of mankind. A plan is therefore deviced to separe life from industry, moving the entire population of Sweden to a zone north of Stockholm, distributing said population in a grid of evenly distanced towns of 10 000 inhabitants each. Each town is connected to a network of railways which by a mechanized system brings food and other by central government decided necessities.

Future Scenario: Future Scenario

Umeå School of Architecture Umeå School of Architecture Fall Semester 2012 Autumn Semester 2012 Being asked to based on the past make predictions on the future, three camarades and I were assigned the subject “Religion”. We came to the conclusion that if technological progress was to continue like it has during the past century, then the world would be almost certainly to the majority secularized. The western world clearly points to this (with the exception of the US). We found a link between internet connection availability and secularism. The countries with the best internet connections (Scandinavia, South Korea, Japan) were the countries that were the most atheistic or agnostic. I believe that such a future society does not differ largely from the one we are currently living in. Alas we decided to explore other more radical lines of thought, such as the trend going in the oppossite direction and what could eventually cause such a change in development. Without further ado, voilà the Future Scenario:

The only people ever venturing south from the towns are engineers charged with maintaining the machinery which supports the life of the north. For the rest of the north-bound population, they carry on a society in which day to day life is centered around leisure. They live in mass designed forrest dwellings that aim to bring man closer to nature. As time progresses, man living in relative comfort in the vast landscapes of the grand north, with all the time in the world slowly but surely loses interest in the computers which eventually break down, one by one. The closeness to nature, throughout the passing generations, progresses the disinterest in technology, having it eventually become something incomprehensible. At this point in time, the once secularlised society becomes religious, praising that which sourrounds them. The forest God, the Sun God and even the God of Machines is imagined since the machines which feeds them by now seem Godsend. The people of Sweden hae in some strange way gone full circle. From a cult of nature, through Christianity to secularism and back to Paganism.


Future Scenario:

Ume책 School of Architecture Fall Semester 2012

Top-left: Model of the grid connecting the cities to one another. Top- At the apex of the future scenario. The return to nature and a natural right: Collage of a dwelling in the trees. Center: Conceptual model religion is complete. The image imagines a shaman in front of a place of worship. of a town. Bottom-left: Model of Sweden: Industry in the south, habitations in the north. Bottomright: Model of a tree-dwelling.


Early paper-model of the structure

Wooden model in 1:5 in front of the actual 1:1 structure

Future Scenario: Emotional Space Umeå School of Architecture Umeå School of Architecture Fall SpringSemester Semester 20132012

Based upon the text Invisible Cities by Italian writer Italo Calvino, this project was an excercise in making multiple spaces in a confined volume. The question posed was, “How can a space convey an emotion?” Together with four of my classmates, I explored this question in making models and temporary spaces which we explored/refined. We were then alloted a section of Invisible Cities called Switching Cities in which the inhabitants of a given number of cities emmigrate en masse ever now and again in the search for utopia. We therefore decided to make a series of interconnected spaces which has a repeating circulation, allowing the visitor to go through a number of emotions we feel in everyday life. Just like the people switching cities in search for Utopia.

Left: Experiment in depth perception. Right: Finished construction


Future Scenario:

Ume책 School of Architecture Fall Semester 2012

Top-left: Staircase: Fear. Top-right: Slide: Joy. Bottom-left: Under construction Bottom-right: Corridor: Confusion.


Right: First model scaled 1:10. We focused a lot on the fitting of the niche inside the facade.

Scale One Ume책 School of Architecture Spring Semester 2013 A two week project at the end of the first year, this exercise in scale one building was very much an exercise in planning and cooperation. 7 fellow students and I constructed this scale one section model of a 45 degree inclined facade with niche. We encountered during this process many structural problems and I learned a great deal on the way, encountering the problems of 1:1 construction.

The construction

The facade with niche from the side, here one sees how we hav of the downward charges created by the weight of the niche an


Left: Our second 1:10 model, this time working out how to stabilize the structure, having fitted the niche. We found that switching to a wood skeleton would be cheaper and more harmonius with the ensemble of the construction.

ve integrated the niche into the facade. The ladder takes some nd facade.

Section (top) and elevation showing forces affecting the structure

Below: A view from the niche


Fin du Dedale Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Bretagne Autumn Semester, 2013 In this workshop, a semester’s worth of individual typography studies and experiments apexed in a collaboration between a fellow student and I. With its roots in another project by a French artist at the Centre Colombier in Rennes, we made a typographical intervention at the doors of the Mall’s security desk, inciting a message without touching upon the walls of the building. We wrote the message “fin du dedale” in an arch over the two monochromed doors. Fin du dedale is French for “end of Daedalus” Daedalus was Ikaros father and the inventor of the labyrinth. In the lieu which this performance took place, one has the veritable sensation of being inside a labyrinth. Fin du dedale is therefore the end of the pyramid. And the image which captures the light but not the people creating it is the myth or possibly the end of the myth.


41 Quai de Richemont Ecole Nationale SupÊrieure d’Architecture de Bretagne Autumn Semester, 2013 41 Quai de Richemont is the address of the first modern housing project by Architect Georges Maillols. It stands on the edge between the bourgeois appartment buildings next to the canal and a modern part of town. A classmate and I wanted to express in this carte sensible the importance of this structure in shifting the paradigm of materiality as well as the role the bodies of water running through the city has had to the way the city has been urbanized. We used photoshop to create an abstraction between depth and flatness; Plan and perspective. We also got inspired on the way by the work of an artist from Rennes, superposing images of the city into reality, creating a mise en abIme of the city.


Project by Janek Ozmin Extra Curricular activity Autumn Semester 2012 Architect Janek Ozmin’s Vävda tält was a part of the Umeå Light Festival in the fall of 2012. I volunteered with a couple of other students to help construct the pieces as well as put together the installation. This project was a great lesson in how to acheive a goal collectively in a public space. It was also a chance to understand how an educated architect could plan and follow through a project on a smaller scale.


Drawings from my sketchbooks Ecole Nationale SupÊrieure d’Architecture de Bretagne Autumn Semester, 2013 Part of the interior from the ideal appartment.


Future Scenario: Pastor van Ars Umeå School of Architecture Church Fall Semester 2012 Ecole Nationale Supérieure

d’Architecture de Bretagne Autumn Semester, 2013 Sketch from a study trip.


Future Scenario: Doodle from a Umeå School of Architecture history lesson Fall Semester 2012 Ecole Nationale Supérieure

d’Architecture de Bretagne Autumn Semester, 2013


Doodle: Geometrical face Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Bretagne Autumn Semester, 2013


Maupertuis La France, July 2013 Sketch of a house.


Projet d'un Lavoire La France, July 2013 Suggestion for the renovation of a well


Carl Arvidsson Architectural Portfolio 2014