Page 1

ARCHITECTURE PORTFOLIO BY CRISTINA TERENTII


ARTIST’S TOWNHOUSE

CHOA CHU KANG COMPLEX

BASILICA OF THE 21ST CENTURY

MILTI-USE HIGHRISE

MUSIC STUDIO

RYERSON INNOVATION HUB

CONTENTS


PERSONAL ACADEMIC PROJECT - COMPLETED IN FEBRUARY 2015

URBAN TOWNHOUSE


INTERIOR PERSPECTIVE - 2ND FLOOR PIANO ROOM

The interior of the house is arranged in an open concept manner. The material choices are dominated by a continuous stone wall, which brings an atmosphere of warmth and nature into the building. The juxtaposition of smooth and rough surfaces highlights material properties and creats a vibrant environment.

LONGITUDINAL SECTION

TRANSVERSE SECTION


LIGHT WELL DIAGRAM

This urban townhouse wass designed for a painter and a tattoo artist, integrating both working spaces into the home. As a result, the house is a combination of public working space as well as an open concept family home.


KITCHEN

BALCONY MASTER BEDROOM

ROOFTOP

GUEST ROOM

LIVING/DINNING ROOM UP

WC

CLOSET

TATTOO ROOM

UP

WC

OPEN TO BELOW

PIANO ROOM

WC

UP

DN

DN

DN

WC

PARTY ROOM TATTOO SALON LOBBY

BASEMENT

GROUND FLOOR

OPEN TO BELOW

2ND FLOOR

BEDROOM

3RD FLOOR

In this project a great deal of attention was given to light and texture. Sunlight travels freely through the building, through the series of glass surfaces and double height spaces. Spaces are accentuated by the use of different materials: the main stair case is highlighted by a dramatic and colorful rock wall while being surrounded with very contrasting materials such as glass and polished wood.

BEDROOM

PAINTER’S STUDIO

4RD FLOOR-ROOFTOP


.

PROFESSIONAL WORK FOR TURENSCAPE:

CHOA CHU KANG HOUSING DEVELOPMENT MY ROLE Choa Chu Kang affordable housing project was one of two sites of a rail corridor developed by Turenscape, in collaboration with MKPL architects. The objective was to create a multi-functional, affordable and nature oriented living conditions for the community, as well as honor the historical and environmental heritage of the railway site, located North of the Tanjong Pagar Railway station. My role in this project included research, help with schematic design and drawings,as well as creation of renderings, site plans and diagrams. This was done in large multi cultural and multi lingual setting where efficiency, coordination and communication were vital for success. All the images shown are my own work.

VERTICAL CIRCULATION: EXTERIOR STAIRS, ELEVATOR AND PROPOSED SLIDE

HORIZONTAL CIRCULATION ON VARIOUS LEVELS: GROUND PATHS, 15M BRIDGE AND PLATFORMS, 30M PLATFORMS ARE CONNECTING BUILDINGS


ALL GRAPHICS DISPLAYED HAVE BEEN CREATED BY ME FOR TURENSCAPE AND/OR THIS PORTFOLIO. PROJECT DESIGN IS BY DR. KONGJIAN YU.


FOREST RESERVE LINE The 50 meter wide forest line has been untouched and goes on for many kilometers through the site. The “Forest Reserve Line” serves to create a balance between nature and built environment. Turenscape’s philosophy of “light touch” in terms of landscape design is evident in the subtle additions to the green belt, as well as other landscaping features on the site.


9 ROAD

42 ROAD CANAL

DECK

9

30

TENT

OPEN SPACE

50 50 m FOREST STRIP

25 OPEN SPACE

37 POND

33 OPEN SPACE

5 ROAD

HILL

FOREST NEIGHBORHOOD CONCEPT The housing blocks were designed in consideration with the surrounding forest, engaging varying heights. The ground decks, bridges, and sky bridge all offer opportunities to experience nature, views and conditions at different heights.

LAKES AND PATHS SURROUNDING THE BUILDINGS


PROGRAM

Community/Educational Residential

Worship Services

Commercial

BASILICA OF

ACADEMIC GROUP PROJECT: DESIGN CREATED WITH FREEDOM STONE, COMPLETED IN APRIL 2016. ALL GRAPHICS DISPLAYED WERE CREATED BY ME.


CONNECTION TO CITY The Basilica of the 21st century is a place of not only religious worship, but also community, diversity and acceptance – a place that attracts people of various ages, races and religious backgrounds. These values have manifested into this building design that can relate to everyone.

THE 21 CENTURY ST

CONTINUATION OF THE GREEN

AXIAL PROCESSION THROUGH

WATER ELEMENT


1 18 17

DN

16

18

GROUND FLOOR - WORSHIP SPACE

17

17

SITE AND FLOOR PLANS

DN

23

16 30

16 30

15 20

14

22

15

19

17

17

15

13

26 25 27

14

21 DN

14

18

16

24

C

15 9 DN DN

F D F D

E

19

15

E

A

G

A

22

13

G

12

H

B

7

3

18 DN

5

14

8

2

24

H

11

21

B

DN

11

7

DN

1

6

12 11 10

13

18

2

28

16 30

42

9

48

44

15

36

47 DN

17

45 36

DN

43 14

46

DN

41

F

28

D

13

39

B

H DN

11

37

ST

10 9

35

7

8

33

37

MI LL

11

37 34

H

B

12

12

G

A

G

A

E

D

F

E

38

6

32

CHRISTIANITY AND INCLUSIVITY

5

29

31 31

3

2

1

26 25

27

14

28

23

12

7

4

1. RECTORY STAIRS 2. FULL BATHROOM 3. LAUNDRY ROOM 4. HALF BATHROOM 5. HALLWAY 6. COMMON ROOM 7. BEDROOM 8. SPARE ROOM 9. LOBBY 10. TELECOM CLOSET 11. ELECTRICAL CLOSET 12. CONVENIENCE STAIRS 13. ELECTRICAL RISER 14. WOMENS WASHROOM 15. MENS WASHROOM 16. MECHANICAL RISER 17. YOUTH ROOM 18. CLOSET ROOM 19. CRY ROOM 20. BRIDES ROOM 21. CONFESSIONAL 22. SACRISTY 23. FIRE STAIRS 24. WORSHIP SPACE 25. ALTAR 26. TABERNACLE 27. PULPIT 28. CHAPEL 29. CAFE 30. MECHANICAL WELL 31. STORE 32. BOOKSTORE 33. GALLERY 34. RECTORY ENTRANCE 35. LOBBY 36. WASHROOM 37. OFFICE LOBBY 38. PARISH HALL HALLWAY 39. TELECOM CLOSET 40. ELECTRICAL CLOSET 41. BASEMENT STAIRS 42. CONVENIENCE STAIRS 43. UTILITY CLOSET 44. STUDIO 45. CLOSET 46. PARISH HALL 47. FIRE STAIRS 48. MAIN ENTRANCE VESTIBULE

20

1360

13

13

DN

DN

12 11 10

31

The central axis, which lies on the path and travels through both buildings, serves to lead one through the site using a meditative path by the water, recreational facilities and an open public space. The linear axis running across the site leads into the worship space, concluding at the altar. This gesture is meant to create a sense of welcoming and inclusivity, inviting everyone to engage with the site and the Basilica.


The Chapel is one of the secluded spaces for individual prayer. The glass floor shows a view of the water underneath, creating a connection between the inside and outside, the solid and void.

INTENT ALL RELIGIONS ARE WELCOMED

WINTER ACTIVITIES

SKATING RINK

BROWN/RED COPPER

ALL CULTURES ARE WELCOMED

SUMMER ACTIVITIES

POND

BLUE COPPER


COMMUNITY AND ECOLOGY

ROOF COLLECTED WATER

Water is an element that creates and sustains life and is also a symbol for spiritual cleansing in most cultures. For these reasons, the presence of a water feature became the major component of the project. A large pool of water runs through the entire site, creating an attractive element for the people to walk by in the summer, and a lively skating rink in the winter.

LEVEL SENSOR FOR POND VALVES OVERFLOW INTO LANDSCAPE

WATER PURIFIER HOLDING TANK

ON-SITE WATER MANAGEMENT DIAGRAM

COMMUNITY WINTER ACTIVITIES

This project would implement the use of a water treatment system that filters water, replenishing the site’s pool. Essentially, water collected from the roof of the building would be held in a tank, brought down into the basement, treated and cleaned and brought into the water feature and the surrounding landscape. The possible overflow would be stored, reducing the site’s waste of water.


ANTI-SLIP TEXTURE

ANTI-SLIP PRE-CAST TEXTURE CONCRETE

SUPPORTING STEEL PLATE BOLTED INTO PRE-CAST CONCRETE TREAD

CHAMFERED NOSING STONE PAVEMENT

STEEL MEMBERS BOLTED TO

400MM STEEL I-BEAM

CONCRETE FOOTING

EXTERIOR STAIRS AXONOMETRIC SECTION

BOTTOM OF STAIRS DETAIL

ASSEMBLY The wall assembly has been designed to reach an R-value of 14.7 M2·k/w. The floor assembly of the cantilevered portions are to be filled with plenty of insulation, and should reach an r-value of 30.8 M2·k/w. The main exterior staircase was chosen to be detailed in depth because it is one of the most dramatic gestures of the project and plays an important role in defining the circulation on the site and establishing the approach to the worship space inside the basilica. The steel stairs were meant to appear light, yet be wide and strong enough to hold large amounts of people. STRUCTURAL AXONOMETRIC DRAWING

HOLLOW STRUCTURAL SECTION (HSS)

STEEL I-BEAMS WELDED TO EACH OTHER

Stair to Landing Connection

STEEL SUPPORTS (HSS) WELDED


MID RISE FOR SINGLE PARENT FAMILIES

PERSONAL ACADEMIC PROJECT COMPLETED IN APRIL 2015

TOWER+BASE

CURVE ALONG ROAD

LOWER BASE NEAR PARK, TALLER ON COMMERCIAL STREET

CONNECTING ADJACENT BUILDING AND TWO PARKS

SPACIOUS BALCONIES


OBJECTIVE The mid rise was designed to house single parent families – the dwelling encourages the growth and development of community and healthy lifestyle. The ground floor connects the two green spaces that sit on both sides of the site – the “side yard” and the park. This is done so the residents as well as regular pedestrians would be able to walk through the building along various stores. The residential part of the building is a circular tower that houses 6 apartments on each floor, which surround a concrete core that contains fire stairs, elevators and mechanical spaces. There are three unit types: 3, 2 and 1 bedroom apartments. Each unit has great access to sunlight because of the large glass windows and orientation of the living spaces.

PROGRAM DIAGRAM

RESIDENTIAL

ROOF GARDEN AMENITIES OFFICES

URBAN FARM ROOF GARDEN ORGANIC MARKET

INTERIOR PERSPECTIVE - GROUND FLOOR, LOBBY


URBAN FARMING CONCEPT Bringing farming into the residential mid rise is a great step towards the improvement of food quality and nutrition awareness. In this project the urban farms would be used to bring the community together and enable people to participate in their food production.

CONTAINER

WATER FLOW

INTERIOR PERSPECTIVE OF THE MEZZANINE ON THE 2ND FLOOR - LOOKING DOWN INTO THE LOBBY

SUMP INTERIOR VIEW OF THE TOWERS URBAN FARM RENDER

PUMP


1

4

1

1

1

7 5

1 1

2

DN

UP

3

DN

UP

1

6

6

3

2

2

4

8 UP

1 2

GROUND FLOOR - PUBLIC

7

DN

1 1. Retail 2. Cafe 3. Public Lobby 4. Garage Entrance 5. Loading Area and Garbage Disposal 6. Supermarket 7. Daycare 8. Stairs to Rooftop

1 1

5 1. Guest Suite 2. Daycare Playground/ Roof garden 3. Gym 4. Male Change room 5. Female Change room 6. Yoga Studio 7. Party Room

3

2ND FLOOR -AMENITIES FOR RESIDENTS

IAL

NTI AL IDE RES

SECTION

NEIGHBORHOOD MASSING

1. 1 Bedroom Unit 2. 2 Bedroom Unit 3. 3 Bedroom Unit

FLOORS 5-14 - RESIDENTIAL

RC

ME

M CO

3


FACADE - BASED ON SONG “BEAUTIFUL” BY APOCALIPTICA

The music studio is a building designed for a rock band “Apocaliptica” – the interior includes living spaces for the band members, a recording studio as well as a public performance space. In this project, major attention has been given to acoustical qualities of spaces, as well as structural components of the building.

THE MUSIC STUDIO ACADEMIC GROUP PROJECT: CREATED WITH AMIR TEYOURI AND LYNDA YE. COMPLETED IN SEPTEMBER 2015.


COMMON AREA

PERSONAL OFFICE

PERSONAL OFFICE

PERSONAL OFFICE

STORAGE

PRACTICE ROOM PERSONAL OFFICE

CONTROL ROOM

PERSONAL OFFICE

ATRIUM MEZZANINE

ROOFTOP LOUNGE OPEN TO BELOW

2ND FLOOR

3RD FLOOR

UP

UP

LOBBY

OFFICE

INTERIOR PERSPECTIVE - LOOKING UP THE ATRIUM

STORAGE

ELECTRICAL

MECHANICAL

RECEPTION/COFFEE BAR

UP

This Music Studio was designed for a nordic band called “Apocaliptica”. The aesthetic intent behind the design is a modern interpretation of Nordic architecture. The roof line mimics traditional Nordic pitched roofs in a playful manner, creating a variety of slopes, giving an opportunity for skylights. The materials used are different types and shades of wood combined with metal, creating a natural palette similar to Nordic but in a clean and modern execution.

PERFORMANCE

BASEMENT

GROUND

STORAGE

UP

ROOF CONCEPT DIAGRAM


BUILDING STRUCTURE CONCRETE CORE W310 X 38.7 STEEL BEAMS CONCRETE SERVICE CORE

CAST IN PLACE CONCRETE

FIREWALL (2HR FIRE RATING) OPENINGS WITH SHUTTERS SPRINKLERED HEAVY TIMBER FRAME CONSTRUCTION (D OCCUPANCY)

STEEL BRACING TIES

CONNECTIONS

GIRDER TO COLUMN: SPLIT RINGS BEAM TO GIRDER: CONCEALED METAL

COLUMN TO COLUMN: METAL PLATES, COLUMNS CONTINUOUS THROUGHOUT ALL STOREYS.

ENVELOPE TO STUD WALL


ACOUSTICAL ANALYSIS The ceiling wood panels inside the performance space are designed to redirect the sound from the stage to the receiver which is where the audience sit or stand. On the side walls we attempted to use materials that on one hand reflect the sound and also materials that absorb the sound. This is the key balance between absorption and reflection that maintains the acoustical integrity of the performance space. Therefore the wooden wood panels and corten steel is used for reflection, and soft material on the wall and furniture helps to absorb the sound.

STAGE

ACOUSTICAL ANALYSIS The ceiling wood panels inside the performance space are designed to redirect the sound from the stage to the receiver which is where the audience sits/stands. On the side walls i used the materials that reflect the sound as well as materials that absorb it. This was done in order to have a balance between reflection and absorption, in order to maintain the acoustical quality of the performance space.

TRANSVERSE SECTION

3RD FLOOR PERSPECTIVE - ATRIUM

LONGITUDINAL SECTION


PROFESSIONAL WORK FOR ARCHITECTS TILLMANN RUTH ROBINSON

RYERSON UNIVERSITY INNOVATION INCUBATION HUB ALL GRAPHICS DISPLAYED HAVE BEEN CREATED BY ME FOR aTRR AND/OR THIS PORTFOLIO. PROJECT DESIGN IS BY SCOTT ROBINSON, COMPLETED IN 2018.


SLOPE

HIGH POINT

ELEVATOR SHAFT

RD

RD

CRICKET

CRICKET, TYP.

GUARD RAIL

L.P

RD

HIGH POINT

BOND ST

BOILER FLUE

HIGH POINT

PIPE PENETRATIONS

POST FOR COMM. CABLE

SLOPE

L.P EXISTING SKYLIGHTS

DUNDAS ST

CRICKET, TYP. SLOPE

SLOPE

GUARD RAIL

SLOPE

HIGH POINT

VICTORIA LN

VICTORIA ST

MECHANICAL UNIT

SLOPE

EXISTING SKYLIGHT

MECHANICAL PIPES

MECHANICAL UNIT

ROOF PLAN JAN.

ELEC.

OBJECTIVE At aTRR I had the opportunity to work on the Ryerson Innovation Incubation Hub - a very multidimensional project that targets the needs of the academic community. With the old building as a skeleton, a new Innovation Hub was to be built, supplying necessary program, equipment and flexibility for a safe and creative space for students. The new program implied some demolition and changes of existing spaces for a lively, open concept building.

DN

SKYLIGHT ABOVE

SKYLIGHT ABOVE

BOOTH

COATS

WEST STAIR

BF WR ELEVATOR

ASSIGNED DESKS

SKYLIGHT ABOVE

FABRICATION ROOM

SKYLIGHT ABOVE

LOBBY

SKYLIGHT ABOVE

DN

WR

OFFICE

KITCHEN

PAD ROOM EAST STAIR

3RD FLOOR

ELEC.

V.R. ROOM

BF WR

ELEV

MEETING ROOM

BOOTH

DN

COATS

UP

LOBBY

HOTDESKS

WEST STAIR

MEETING ROOM

UP WR

EVENT SPACE

DN

2ND FLOOR

EAST STAIR

EXISTING BUILDING JAN.

UNIV. WR

IT ROOM

LOBBY EXHIBITION SPACE

ELEVATOR

DN INNOVATION

HUB

UP PROTOTYPING / PRODUCTION

WEST STAIR

LOBBY

DFZ MATERIAL & STORAGE WR

FRONT ELEVATION

GROUND FLOOR

WR

EAST STAIR

UP


STRUCTURAL DIAGRAM

CONSTRUCTION The resulting demolition and construction were performed with extreme care of the existing structural elements. The adjacent buildings were also carefully protected. SITE PHOTOS


MECHANICAL DIAGRAM

ELECTRICAL DIAGRAM

MY ROLE In addition to working on design, renderings, diagrams and construction documents, a very important aspect of my work on this project was coordinating the consultants using Revit. Together with Structural, Mechanical and Electrical engineers, the Architectural team was to find the best solutions and optimize the spaces. The goal was to have all structure and services built in a sleek and efficient manner. Some elements were to be exposed so extreme attention was given to the cooperation between architectural and engineering solutions. SITE PHOTOS

Profile for Cristina Terentii

Architecture Portfolio - by Cristina Terentii  

Architecture Portfolio - by Cristina Terentii  

Advertisement