Page 1

ÈT ICA


1.Madame de Merteuil i

Madame de Tourvel representen en la pel·lícula dos models de dona oposats. Mostra aquesta oposició tot i indicant els trets o característiques de cadascuna d’elles.

Madame de Merteuil és una dona manipuladora, estràtega, dominant, maliciosa i malvada que es dedica a fer mal als demés gratuïtament. És independent i podia fer el que volia i seguir el camí que ella volguera. Al contrari de Madame de Merteuil, Madame de Tourvel és generosa, bona, innocent, sentimental, dolça, terna, es a dir, és tot el que l'altra no és, ella no podia elegir un camí, ella sols feia el que els demes li deien.

2.La sexualitat

és una de les parcel·les de la vida humana on s’inicia l’alliberament al segle XVIII. Indica almenys 3 elements que indiquen aquest canvi a la moral sexual en l’època moderna.

Per exemple el tindre amants, el ser promiscuo, l’edat, el tindre relacions amb molta gent i el tindre amants de la mateixa família.

3.Quina dona de les que hi apareixen a la pel·lícula et sembla més moderna, més d’acord a l’esperit de les Llums? Madame de Merteuil, Madame de Tourvel, Cécile de Volanges, sa mare ...? Justifica la teua resposta. A mi hem sembla més moderna d'acord amb l'esperit de les Llums Madame de Merteuil perquè era una dona que no estava casada, tenia molts amants, era independent i no tenia que dependre de ningun home i en aquell segle casi totes les dones estaven casades i no tenien amants, per això és la que més moderna hem sembla.

4.Per què suposa un gran repte per al Vescomte de Valmont seduir a Madame de Tourvel, tal i com li proposa Madame de Merteuil? Recorda els seus trets. Al Vescomte de Valmont li suposa un gran repte seduir a Madame de Tourvel perquè Madame de Tourvel és una dona que té les idees molt clares, és religiosa i no vol enganyar al seu espos, pensa que mai podria passarl·li el enamorar-se d'un altre home i també perquè ella sap la mala reputació que té ell.

5.Madame de Tourvel ens mostra en la pel·lícula una gran conflicte moral que a sovint tenim les persones. Podríeu identificar-lo en termes generals, no narrant els esdeveniments concrets? La moral que ens mostra Madam de Tourvel és la d’una dona que segueix els seus instints, la d’una dona covarda que no toma decisions pròpies, ja que és una dona que es guiada per el espiritualisme, i en la pel·lícula el vescomte la tracta d’una manera que sols vol posseirla, però ella tracta de posar-se les seues barreres però al final del tot aquest ho aconsegueix.

6.Diríeu que Madame de Tourvel és una persona “major d’edat” d’acord a l’ètica de Kant? Justifica detingudament la teua resposta utilitzant els teus coneixements. Madame de Tourvel es una persona que es podria dir que no és major d'edat perquè ella no toma les seues propies decisions, simplement fa el que els demés li diuen.

7.Mme de Merteuil i el Vescomte de Valmont són persones independents, captivadores, dominadores. Recorda la seua relació, si estan enamorats, si es demostren la seua estima, què valor simbòlic té el maquillatge de la Marquesa i raona: com aconsegueixen aquesta classe de persones el poder? Es el camí cap al plaer? Els dona finalment la felicitat? Mme de Merteuil i el Vescomte de Valmont el maquillatge que porten és com una mascara que tapa la seua vertadera identitat, Madame de Merteuil aconseguia tot el poder perquè era una dona de la gran aristocràcia i tots anaven a demanar-li consell però esta anava descobrint coses que utilitzava en contra dels que volia venjar-se. El Vescomte de Valmont tenia una reputació del qual tots sabien que era una mala reputació ja que ell anava de dona en dona i el seu repte era aconseguir seduir a dones com Madame de Tourvel. Al final del tot , Madame de Merteuil acaba llevant-se la mascara perquè tota la seva reputació es va vindre a baix. M’entres que el Vescomte de Valmont va morir ja que es va enamorar de Madame de Tourvel, ella també va morir i ningú dels dos va acabar feliç.


8.L’ètica kantiana proposa que una bona conducta moral és tota aquella acció en la que considerem als altres com un fi en si mateix i no com a un mitjà per aconseguir els nostres propòsits. Valora d’acord a aquest principi ètic les accions de la Marquesa de Merteuil, el Vescomte de Valmont, Cécile de Volanges i el Cavaller Danceny. La marquesa de Merteuil fa tot el que pot per a beneficiar-se a si mateixa, per aquesta raó es pot dir que no te un comportament ètic. El Vescomte també toma les decisions a favor dels seus beneficis i acaba enamorant-se, tampoc es pot dir que té un comportament bo. Cecile fa el que pot per a beneficiar als demes com li diu la Marquesa de Merteuil, ella si que es pot dir que té un comportament ètic ,i per últim el Cavaller Dancey perjudica a Cecile per a poder beneficiar-se ell mateix, tampoc té un comportament ètic.

9.Una bona acció moral, segons Kant, per ser racional ha de ser universalitzable, és a dir, ha de ser desitjable que tothom la realitzara de igual manera. Consisteix a dir, que el que és bo per a un ha de ser bo per a tothom. Com valoraries d’acord a aquest principi ètic als personatges anteriors. Madame de Merteuil era una persona que si no le pareixien bé les idees del demes li donava igual perquè ella feia el que volia perquè era una dona molt independent. Madame de Tourvel era una persona que si era bo per als demes , per a ella també era bo, es pot dir que seguia la teoria de Kant.

10.La pel·lícula és una crítica a la moral i els costums de l’aristocràcia durant el segle XVIII. Elabora-tu aquesta crítica. Fixa’t als que són i com els mostren públicament els diferents personatges, el significat de l’escena final de Mme de Merteuil, al desenllaç de Valmont, etc. A mi em pareix que en aquesta època no tenen principis perquè o fan tot per a que la gent els beja com a persones importants, també crec que les dones estaven molt poc valorades ja que com diu Madame de Mertuil l’única manera que té de que la valoren es manipulant als homes per a que feren el que ella volia, al contrari els homes tenien un reputació més important.

Etica  

Cuestionario

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you