Page 1


LLENGUA CONTEXT HISTÒRIC ► Fitxa tècnica (autor/director, guionista, intèrprets, productor, guionista, música, …) Durada: 119 min. Nacionalitat: Regne Unit i EEUU. Any: 1988 (color). Direcció: Stephen FREARS. Productora: WARNER BROS. Productor: NORMA HEYMAN i HANK MOONJEAN. Guió: CHRISTOPHER HAMPTON. (Basat en l'obra de Choderlos de Laclos). Fotografia: P. ROUSSELOT. Muntatge: MICK AUDSLEY. Música: GEORGE FENTON. Dir. Artística: STUART CRAIG i GÉRARD JAMES. Vestuari: JAMES ACHESON. ► Època i espais (context i situació). L'època dels fets és el segle XVIII. Els espais són evocats perquè són creats a partir d'un model ja existent. ► Temps de la història. El temps de la història és el segle XVIII. ► Gènere narratiu (històric, fantàstic, ciència-ficció, policíac, …) El gènere narratiu al que correspon és al gènere històric perquè l’historia esta basada en com era la vida i les costums al segle XVIII.

TRACTAMENT ARGUMENTAL ► Argument. La pel·lícula argumenta que dos amics que tenen molts diners i que pertanyen a una classe social alta es dediquen a fer mal als demes gratuïtament i fan apostes entre ells dos. ► Estructura narrativa (cronològica, lineal, retrospectiva o flash-back, anticipació o flashforward, simultània)


L'orde de la pel·lícula és un trama discontinu perquè no segueix un ordre cronològic. Hi han retrospeccions on l'acció torna enrere en el temps per recordar fets anteriors, per exemple quan la Marquesa de Merteuil i el Vescomte de Valmont recorden quan varen tindre una aventura amorosa. Hi han anticipacions on es presenten fets que encara no han ocorregut, per exemple quan el Vescomte de Valmont anticipa que Madame de Tourvel accedirà a acceptar la seua proposició de mantindre relacions amb ell. Hi han simultaneïtats on es narren dues accions distintes que ocorren alhora, per exemple m’entres el Vescomte de Valmont està mantenint relacions amb Madame de Tourvel, la Marquesa de Merteuil està mantenint relacions amb un amant seu.

TRACTAMENT DELS PERSONATGES ► Enumeració dels personatges principals, secundaris, protagonistes, antagonistes... Protagonistes: –La Marquesa de Merteuil. –El Vescomte de Valmont. –Madame de Tourvel. Antogonistes: –La tia del Vescomte de Valmont. –El cavaller Danseni. –La filla de la cosina de la Marquesa de Merteuil. Secundaris: –La tia del Vescomte de Valmont. –El criat del Vescomte de Valmont. –La cosina de la Marquesa de Merteuil. ► Retrat físic dels personatges. ● Descripció física. –La Marquesa de Merteuil: és una dona alta, forta, atractiva, de mitjan pes, amb els ulls marrons i xicotets, el cabell clar, el nas allargat, els llavis xicotets i les celles perfilades. –El Vescomte de Valmont: és un home de mitjana edat, alt, atractiu, amb els ulls castanys i els llavis definits. –Madame de Tourvel: és una dona alta, atractiva, amb els ulls blaus, el cabell castany clar, els llavis grossos i atractius i les celles perfilades.


● Importància de la indumentària i l'aspecte extern. L’ importància de la indumentària i de l'aspecte extern és bastant important perquè diferència les classes socials i en aquesta pel·lícula es veu que la gent té molts diners i que pertanyen a una classe social alta perquè les seus cases són grans, cares i bones, i la seua indumentària es veu que és molta cara. ► Retrat psicològic dels personatges. ● Descripció del caràcter. La Marquesa de Merteuil: té un caràcter fort, és estràtega, dominant, maquinàdora, maliciossa, insensible i té una personalitat molt forta. El Vescomte de Valmont: té un caràcter prepotent, maliciòs i estràtega. Madame de Tourvel: té un caràcter sensible, és carinyosa, dulce i comprensible. ● Trets del caràcter que es destaquen: impulsiu, actiu, passiu, sentimental,... La Marquesa de Merteuil: és activa, impulsiva i no és gens sentimental. El Vescomte de Valmont: és actiu i impulsiu. Madame de Tourvel: és sentimental i passiva. ● Conflictes interns: expectatives, pors, motius de preocupació i angoixa,... La Marquesa de Merteuil: té por a que la gent descobreix-se lo malvada que és realment i les seues expectatives són fer mal a la gent gratuïtament. El Vescomte de Valmont: al igual que la Marquesa de Merteuil té por a que la gent descobreix-se lo malvat que és i les seues expectatives són també fer mal a la gent gratuïtament. Madame de Tourvel: té angoixa perquè està cassada però s'ha enamorat del Vescomte de Valmont i està tenint una relació amb ell i té por a que ell li faja mal. ● Es parla de la vida anterior dels personatges (monòleg anterior, somnis, records, ...)? Si que es parla de la vida anterior dels personatges, per exemple, es recorda l'aventura que varen tindre el Vescomte de Valmont i la Marquesa de Merteuil, també es recorda la vida que va tindre la Marquesa de Merteuil anys avanç, etc.


► Rols I relacions socials. ● Rols familiars d'homes i dones. Els rols familiars són la dona que està en el camp de vacances és la tia del Vescomte de Valmont, i una de les que mante relacions amb el Vescomte de Valmont és la filla de la cosina de la Marquesa de Merteuil. ● Rols socials: oficis i dedicacions d'ells i d'elles, càrrecs que detenten i activitats socials en què participen. Són aristòcrates, tenen molts diners de la seua família que són homes de negocis i són de la classe social alta. ● Quins vincles estableixen els diferents personatges entre ells? Els vincles que estableixen són entre la Marquesa de Merteuil i el Vescomte de Valmont hi ha una forta amistat, inclús anteriorment havien mantenint una relació amorosa, també entre Madame de Tourvel i el Vescomte de Valmont acaba havent una relació amorosa. ● Quina és la seua funció i com influeix en l'esdevenir de la història? La funció de cada un dels personatges és: La Marquesa de Merteuil: la seua funció és organitzar tot per a aconseguir els seus propòsits maliciosos. El Vescomte de Valmont: la seua funció és conquistar a Madame de Tourvel i a la filla de la cosina de la Marquesa de Merteuil per a guanyar l'aposta que ha fet amb la Marquesa i així mantindre relacions amb ella. Madame de Tourvel: la seua funció és intentar resistir-se als encants del Vescomte de Valmont.

Valenciano  
Valenciano  

Cuestionario