Page 1

N . 0 0 1 J a n . 2 0 1 4

FREDRIK GIESECKE

"...VI FICK TRÄNA I PARKER BLAND HUNDSKIT." NR.7 & NR.17 HEMMA HOS SPELARPROFIL


VÅRA VÄNNER


VÅRA VÄNNER


innehäll

INNEHÅLL 10

KAMERAN

30

TALAR

20

FIKA MED Fredrik Giesecke Tränare   Syrianska if

reportage VIK A-DAMER

40

HEMMA HOS FOTBOLLSFAMILJEN MODIN

52

spelarprofil Filip Damberg BK30


Hej allesammans! Jag heter Patrik Dandanell och kommer tillsammans med Cristian Cuevas att ge ut detta fotbollsmagazin en gång i månaden. I handen håller du alltså det första officiella numret av Fotboll På Riktigt. Vi kände att Västerås och Västmanland behövde få ett litet uppsving kring fotbollen och varför inte göra det genom ett magazin? Varför fotboll då? Jo, för att fotboll är världens största sport, Sveriges största sport, och Västmanlands största sport. Vi kan läsa på Västmanlands.Fotbollsförbunds hemsida att vi har ca 70 föreningar i länet med 12 000 spelare och ledare vilket är helt fantastiskt! Fotboll På Riktigt heter alltså magazinet och anledningen är enkel – den lokala fotbollen är på riktigt. Det är ju alla vi som spelar i de lägre divisionerna som älskar fotboll, vi är på något sätt de äkta utövarna. Vi kör inte Ferrari till träningen, vi får inte massage inför varje träning, vi får inte en energidryck så fort vi blir trötta, vi tjänar inte 1 miljon i veckan, vi har inte 10 000 fans som står och skriker ens namn och vi ramlar inte så fort någon rör oss på planen. Varför spelar vi då fotboll? Jo, för att vi älskar vad den ger oss – glädje, träning, gemenskap, ett umgänge, frustration, eufori, och träningsvärk. Den ger oss

PÅ RIKTIGT!

TEXT. Patrik Dandanell

även möjlighet att vara expert på något, varje lördag sitter vi i soffan och vet precis vad som skulle ha gjorts annorlunda när Fernando Torres missar mål IGEN, när Jamie Walters i Stoke gör två självmål och missar en straff i en och samma match (hur lyckas man för övrigt med det?!), och vem Manchester United skulle ha köpt istället för Fellaini för att rädda säsongen. Fotbollen berör så oerhört många personer – personer som har ett heltidsjobb, personer som har familj, vänner, husdjur, flickvän, och pojkvän på sidan, men de lyckas ändå trycka in lite fotboll på kvällen bara för att det är så förbannat roligt. Är inte det magnifikt? Konceptet och syftet för detta magazin är inte att lyfta fram den spelare som har gjort flest mål, det lag som vunnit alla matcher, eller den tränare som är störst, bäst och vackrast utan det handlar mer om att få ett magazin som lyfter fram vad fotbollen gör för oss och kanske framförallt vad vi kan göra för att få den ännu bättre i Västmanland. Det spelar ingen roll om du spelar med VSK i Div.1 eller med IFK Västerås i Div.4, det spelar heller ingen roll om du är kille, tjej, ung eller gammal. Jag hoppas ni förstår vart jag är på väg – detta är ett magazin för alla... på riktigt. Vi kommer bland annat ha gästskribenter, snabba korta intervjuer, långa djupgående intervjuer, nyheter, vimmel, diskussioner och massa annat roligt. Hoppas ni gillar vad ni läser och hoppas att ni är lika exalterade för Fotboll På Riktigt som vi är! Jag förklarar härmed det första numret redo för att läsas!

STAFF

redaktion

Patrik Dandanell Redaktör Cristian Cuevas Layout & Design


12 kameran talar

FOTO. Bella Malmkvist


Flashback VIK vs. Nacka 2013


14# kameran talar

UNDERBARA FÖRSÄSONG... BK30 2014

FOTO. Cristian Cuevas


Din kompletta IT-partner Kontakta någon av våra specialister!

IT-lösningar Git

Print-lösningar Kenneth

Telefoni-lösningar Björn

Malmabergsgatan 25, Västerås • 021-17 22 50


14# kameran talar

VÄLKOMMEN

FOTO. Cristian Cuevas

Gebro Akpinar hälsar Gabriel Medina välkommen i Syrianska IF

2014


14# kameran talar

UPPVÄRMNING FOTO. Cristian Cuevas

VIK A DAMER


VI LÄNGTAR TILL SÄSONGEN

APALBY VIK

FOTO. Cristian Cuevas


Glöm inte att koppla av mellan träningarna med en deckare i Västeråsmiljö


fika med TEXT.Patrik Dandanell FOTO. Cristian Cuevas

FIKA MED FREDRIK GIESECKE Fredrik Giesecke•Tränare•Syrianska IF

FREDRIK GIESECKE ÄR EN AV DE MEST MERITERADE FOTBOLLSMÄNNISKORNA I VÄSTERÅS OCH ÄR INNE PÅ SITT 33:E ÅR I SIN FOTBOLLSKARRIÄR. HAN BÖRJADE SOM 17-ÅRING MED SENIORFOTBOLLEN OCH HAR HÅLLT SIG KVAR I ”BRANSCHEN” SEDAN DESS. IDAG ÄR HAN FOTBOLLSTRÄNARE I SYRIANSKA IF (FÖR ANDRA GÅNGEN) DÄR MÅLET ÄR ATT TA SIG TILLBAKA TILL DIVISION 1 SÅ SNART SOM MÖJLIGT. HAN ÄR FÖDD I STOCKHOLM MEN SER SIG SOM VÄSTERÅSARE.

Gisan, som han kallas, har spelat Allsvenskan med både AIK och VSK, varit tränare i IK Franke, Västerås SK, Västerås IK och Syrianska IF. Vi träffade Gisan på COFFEEHOUSE by GEORGE för att få reda på varför det blev fotboll, om ryktet om att han är en fuskare stämmer, och hur man vinner en serie.

När insåg du att du var lite bättre än normalt på fotboll och när bestämde du dig för att satsa på fotbollen? När jag var 13år. Det var under Buster cup (föregångaren till SM) – jag blev utnämnd som bästa backen i turneringen. Handbollen var dock nummer 1 när jag växte upp, jag var mycket bättre i handboll än fotboll just under den tiden. Jag bestämde mig när jag var 17 år för fotbollen när jag fick ett kontrakt av VSK

och skrev på med seniorlaget. Jag spelade dubbelt faktiskt, både handboll och fotboll, under 1 år tills VSK sa ifrån… hade ingen aning om att man inte fick utöva två idrotter samtidigt, men det stod klart och tydligt i kontraktet så det var bara att lägga av med handbollen.


fika med

Under dina tidiga år som pojk- och juniorspelare, hur var du i skolan? Jag skötte skolan, det var inga problem. Hade ganska lätt för mig. Den kom i andrahand och jag tog det inte så jätteallvarligt men jag visste vad jag gjorde. Om du skrev på som 17-åring så betyder det att du hoppade över juniorlaget? Vem var den du såg upp till när du kom upp i seniorfotbollen – spelare eller tränare? Ja precis, jag gick direkt från pojkfotboll till A-laget. Tränaren som tog upp mig var Tomas Lundin, en av de bättre tränare jag haft – han kom från östersundstrakten. Janne Malmqvist och Peter Meissner var spelare som man såg upp till då. En riktig profil kom i form av en finländare; Olli Isaho, en av de bästa jag spelat med. När fick du chansen och vem gav dig chansen? Liston gav mig chansen egentligen redan året innan med att träna med A-laget och när Tomas Lundin tog upp mig så var jag i stort sett ordinarie från första året i A-laget. Jag kommer ihåg min premiär borta mot Åtvidaberg på en grusplan och jag gjorde självmål... Det sitter djupt i minnet! Du var lite känd för att fuska som spelare, kommentar? JAG!? Nej, men nu när man är äldre kan man ångra att man gjorde vissa saker som att till exempel inte ta i på träningen och det gör väl ont idag. Jag var 17-18 år i J-landslaget och måste väl ha haft en viss talang. Tyvärr hade jag väl en dålig inställning helt enkelt. Det var många spelare som var duktiga som blev proffs som jag var bättre än men jag hade inte det där jävlar anammat. En spelare som det ryktas om att han fuskar men ändå har 9 J-landskamper och spelat allsvenskan med två klubbar, förklara/försvara dig själv!

Även om jag fuskade en del på träningar så gav jag alltid 100 på matcher och det räckte just då. Jag är väl ändå känd som en lagspelare och hjälpte laget med det jag gjorde. Jag hade absolut kunnat göra fler allsvenska matcher och säsonger om jag varit mer seriös, det behöver vi inte hymla om. Jag startade 9 matcher i början av säsongen med AIK, det gick upp och ner men vi hade ett ruggigt bra lag. Det är en enorm upplevelse att spela för en sådan klubb som AIK, baksidan är Solna stad då vi fick träna i parker bland hundskit. Bästa tiden som spelare? Jag känner mig ändå som västeråsare och då är det året vi gick upp i Allsvenskan 1996 – det sitter mest i hjärtat. Att gå upp med sin egen klubb som man spelat hela sitt liv i... det är stort! Ett minne är även när vi 1985 kvalade mot Elfsborg och jag lyckades göra mål inför 10 000 människor på Arosvallen, det var otroligt häftigt. Tyvärr förlorade vi med 5-2. Ett annat minne är från 1986, kvartsfinal mot IFK Göteborg. Det laget som de hade då, de hade väl vunnit Uefacupen precis innan och jag spelade libero mot Johnny Ekström och Torbjörn Nilsson. Det gick undan kan jag säga… de som kan fotbollshistoria och historien om IFK Göteborg vet vad jag menar. Torsk 6-0!

"Jag känner mig ändå som västeråsare och då är det året vi gick upp i Allsvenskan 1996 – det sitter mest i hjärtat. Att gå upp med sin egen klubb som man spelat hela sitt liv i... det är stort."


fika med

FEM SNABBA Fin bil eller fint boende? Fint boende. Arosvallen eller Swedbank Park? Arosvallen – mer tradition. Var det bättre förr eller är det bättre nu? Alltid bättre nu! Fotbollen är bättre. Tvätta kläder eller diska? Jag gillar att dammsuga! La Liga eller Premier League? Premier League. VADET: Badar du i Svartån i oktober om ni vinner div.2 Norra Svealand? (Tystnad…) Det kan jag fan göra, det kan det vara värt.


fika med


Du och Peter Markstedt har båda hoppat in i div.2-sammahang senaste åren som spelare, kommer vi få se er spela någon match 2014? Inte mig i alla fall, det är bara att glömma. Jag tror inte att Markan kommer att spela heller men man ska aldrig säga aldrig om hans kropp håller. Jag är inte främmande att slänga in honom om det är så… Vi får se vad som händer med vår trupp helt enkelt.

"Det finns många tränare som är bra med böckerna men att träna någon och få honom att förstå vad som behövs är en annan sak".

Var det ett naturligt steg att ta för dig eller var det mest att du ville prova på efter din spelarkarriär? Jag var spelande tränare 1999 i IK Franke, spelande assisterande tränare innan korsbandet helt gick av. Då blev det helt slut med spelarkarriären. Jag ville spela fortfarande och kände att det var bra att bidra med mina erfarenheter till spelare på lägre nivå. Det var mer ett test från början även om jag kände att jag nog hade det i mig att vara tränare. Du ska påbörja ditt 16:e år som tränare, hur hinner/orkar du med det med ett heltidsjobb och familj? Ja, jo… det har ju tagit en skilsmässa. Det är ju så men fotboll är ett andningshål för mig för att få energi till de andra sakerna. Det är lite istället för att träna själv. Och hur man får det att gå ihop? Har man inte en sådan underbar fru, min hustru Lotta som ställer upp dagligen skulle det aldrig fungera. I och med att hon har fått 3 bonusbarn med mig så är det än mer krävande. Jag skulle aldrig klara av det om inte hon ställer upp som hon gör. Jag har någon gång hört dig säga att du inte vill eller har behov att träna högre än div.2 – vad gör du om en superettanklubb eller allsvenskaklubb hör av sig? Man ska aldrig säga aldrig men jag har sista 6-7 åren haft ett väldigt bra arbete civilt och gjort karriär där. Det har varit dilemmat för mig – ska jag göra karriär i fotboll eller civilt? Svårt att göra både och. Just nu har det varit civilt… (det blir tyst en stund)… men det är klart att man skulle lyssna om det dök upp något, dock är det en väldig apparat att starta flytt med familj,

barn osv. Nivån div.2 är ändå en bra nivå där de flesta vet vad de vill. Du kommer inte se mig träna lag lägre ner i alla fall. Som ledare kan du ställa krav på div.2spelare och det är en trygghet på ett sätt. Vilket är det bästa laget du har tränat och varför gick det bra/gick det inte som det borde ha gått? Två olika situationer: Först när jag var med och tog upp Syrianska från div.3 till div.2. Då hade vi förväntningarna att gå upp och att under den pressen ta sig upp – det är häftigt. Syrianska är en förening som är underbar att vara i när det går bra. Andra gången var med VIK, sista året (2012). Det sättet vi spelade på och utvecklade alla spelare… För mig har VIK alltid varit ett kämpa-, springa- och sparkalag. Peter gjorde ett jättejobb med mig att göra dem till fotbollsspelare. Vi slutade 3:a-4:a och det var inte många som trodde det. Vem är den bästa spelaren du har tränat och varför? Jag var ju med i VSK i Superettan och där måste det ha funnits bra spelare… Jag och mitt minne… En som jag funderade på om det skulle fungera från början när jag var där var Tomas Andersson. Att helt plötsligt bli tränare över honom eftersom vi var/är kompisar var konstigt. Han var/är fantastiskt duktig. Vi kom överrens om att ta det professionellt och någonstans känns det lite speciellt att det fungerade så jag väljer honom. Vad krävs för att vinna en serie? En portion tur, ödmjukhet och inte för mycket skador i laget. Tittar vi på Syrianska säsongen 2013 hade vi endast samma backlinje i två matcher i rad (skador och avstängningar). Kontunitet är det viktigaste.


fika med

Drömklubb att vara tränare för? Jag har stormtrivts i de klubbar jag har tränat. Både VIK och Syrianska är helt underbara föreningar att vara tränare i, lite olika ambitioner bara. Sen vet ju alla att VSK är en del av mig och det skulle vara roligt att träna dem en dag. Jag har varit med och varit assisterande där men huvudtränare är lite annorlunda. Högsta drömmen är AIK, som jag inte har ambition att träna men det är en dröm. Jag är ju trots allt född AIK:are och har beundrat AIK sedan barnsben. Har du någon gång tänkt på att sluta helt med fotbollen? Den tanken har funnits. Som tur är blir man som starkast under de tyngsta stunderna och det är jag glad över att jag har valt kämpat på. Vad krävs för att bli en riktigt bra spelare? Till exempel finns det många spelare som har en otrolig talang som inte kommer någon vart, eller spelare som ger upp vid tidig ålder för att de inte har nått Allsvenskan, Premier League, eller La Liga… Talangen för det första, självklart. Sedan är det ödmjukhet och en gnutta tur plus att man självklart ska få rätt tränare som ger spelaren förtroende. Psykologin är även otroligt viktig – en tränare som kan lära spelaren hur saker och ting går till. Det finns många tränare som är bra med böckerna men att träna någon och få honom att förstå vad som behövs är en annan sak. Att ha rätt folk omkring sig plus ambition är en annan viktig del. Den största talangen just nu i Västerås är David Hasler i Syrianska, han är ödmjuk och har spetsegenskaper. Han behöver bli lite starkare och förbättra spelförståelsen men det kommer med erfarenhet.

"Ja, jo… det har ju tagit en skilsmässa."


Vad gör du idag förutom fotboll? Söderberg & Partners försäkringsrådgivare.

som

Vem är jag om jag ska vara kund hos dig? Då är du en företagare med ett litet eller medelstort företag som jag hjälper med försäkringsfrågor och placeringsfrågor. Jag jobbar i hela Mälardalen/Mellansverige. Vi är en konkurrent till banker och försäkringsbolag. Vi är kända för att kunna erbjuda ett helhetsbegrepp vad gäller pension och försäkringar och vi samlar ihop allt där många andra företag har massvis med placeringar runt om. Och sen är vi även otroligt duktiga på riskanalyser. Familj? Gift med Lotta, 3 egna barn och 2 bonusbarn. Två bröder – Peter (som är ass. tränare med mig i Syrianska) och lillebror Tomas (inte speciellt intresserad av fotboll) Vad har fotbollen betytt för dig förutom det uppenbara att du får hålla på med din hobby som du älskar? Positivt och negativt? En otrolig umgängeskrets, man känner folk i otroligt många städer. Sedan har jag fördel att jag har ett så pass konstigt efternamn och blir igenkänd. Fotbollen gjorde även att jag kom in på mitt civila jobb på Folksam. Jag älskar att resa, vilket jag gör en hel del idag men jag hade nog rest än mer om jag inte haft fotbollen. Vart åker Fredrik Giesecke på semester om han själv får bestämma? Huset i Thailand som jag har ihop med Tomas Andersson (gammal VSK:are). Där det är varmt – jag älskar sol och värme. Vad är det bästa med Västerås? Storleken, det är en liten stad där man känner mycket folk men det finns ändå mycket att göra. Även ett plus att det är nära Stockholm.


30 reportage TEXT. Patrik Dandanell FOTO. Cristian Cuevas

NR. 7 & NR. 17 Nataly San Juan & Amanda Lindvall.

FOTBOLL PÅ RIKTIGT PASSADE PÅ ATT TRÄFFA MITTBACKEN NATALY SAN JUAN & MITTFÄLTAREN AMANDA LINDVALL INNAN DERAS TRÄNING I FRIIDROTTSHALLEN. BÅDA TVÅ HAR TILLHÖRT VÄSTERÅS IK SEDAN DE BÖRJADE MED FOTBOLLEN OCH SKULLE INTE KUNNA TÄNKA SIG ATT SPELA I NÅGOT ANNAT LAG. DET ÄR TVÅ TJEJER SOM HAR BÅDA FÖTTERNA PÅ JORDEN OCH DET MÄRKTES ATT STÄMNINGEN I VIK DAMER ÄR PÅ TOPP DÅ SKRATTEN OCH SNACKET OM LAGSAMMANHÅLLNINGEN AVLÖSTE VARANDRA.

Nu sitter vi här i friidrottshallen och ni inväntar ett tungt pass, gissar jag. Hur många gånger i veckan tränar ni och hur ser upplägget ut? N: Från o med nästa vecka kör vi fyra gånger i veckan plus träningsmatcher. Det är medelhårt hittills på alla träningar och så har vi ett rent fyspass. Vi får reda på mer på mötet här i slutet av januari hur upplägget är exakt. A: Det var tänkt fem gånger i veckan men brasilianskt jiujitsu men det har strulat till sig lite med lokaler och så. Vi har kört det i sex år varje försäsong men vi gjorde det inte förra året så det var därför vi åkte ur, haha.

Ni har varit med om ganska intressanta säsonger 2012 och 2013. 2012 vann ni div.2 och gick upp i div.1, 2013 åkte ni ur div.1 och spelar då 2014 i div.2 igen. Berätta hur kontrasterna är i ett vinnande lag och när det går tyngre? A: Vi spelade i div.3 för tre år sedan så det har varit en bra resa för oss. Vi hade tur som gick upp i div.1 då dem lyfte upp fler lag även om vi slutade tvåa. Vi var så vana att vinna så det började bra i div.1 och sen började det gå utför. Det blev en spärr i huvudet. Vi vet att vi var bättre än vissa lag men vi fick inte ut det vi visste att vi kunde. Allt handlar om psyket mycket. N: Ja, det var tungt… blev det en förlust grävde man ner sig och kom inte riktigt upp igen. ”Vi måste vinna!” var tanken som slog en hela tiden. Vi har haft Micke sedan vi var sex eller sju år så styrkan vi har är att vi har ett riktigt lagbygge.

A: Vissa lag var jättebra, typ BP och Nyköping. Alla andra kunde vi ha vunnit över känns det som. Det var egentligen bara vårt självförtroende som fick sig en knäpp. Jag såg en gammal lagbild på oss och på den bilden är det typ sju stycken som har varit med sedan resan startade i div.3. Micke är kanon, och vi vill inte ha någon annan tränare. Hur ser det ut i år, 2014, får ni ett slagkraftigt lag? Satsar ni på att gå upp igen? A: Vi har ungefär samma lag som förra året och vi vill ju gå upp. Vi har fått någon ny också men man vet inte så mycket egentligen. Får något annat lag in några bra spelare så blir det svårt att säga att vi är favoriter eller så. N: Det är klart att vi vill gå upp! Vi har tappat några viktiga spelare dock.


32

32 reportage TRÄNARE MICKE ERLANDSSON OM

Nataly San Juan Nataly är en VIKARE sen 6 års ålder och jag har varit tränare för henne sen dess. Hon är en träningsvillig, spelskicklig mittback som också är väldigt bra på huvudet. Hon är omtänksam och väldigt mån om att alla i laget ska ha det bra. Hon är en viktig kugge i vår härliga lagsammanhållning. Som lagkapten är hon en ledare på och utanför planen.

VIK DAMER REDO FÖR AVAN


TRÄNARE MICKE ERLANDSSON OM

Amanda Lindvall Amanda är också en VIKARE och har varit med lika länge som Nataly. Vann förra årets träningspris med nästan 90% närvaro trots att hon pluggar i Örebro. Hon är en mycket bra passningspelare, teknisk, målfarlig och har ett mycket bra skott. Hon kan spela på både inner och yttermittfältet men spelar helst forward.

NCEMANG TILL DIV .1 IGEN


34 reportage

Ni är båda relativt gamla och har varit med länge inom damfotbollen, är det något ni känner av i laget. Har ni pressen på er på något sätt? Är det positivt eller negativt? A: Vi har märkt av att vi är gamla, haha. Man har mer press från sig själv än från någon annan tror jag. Vi har en i laget som är äldre, Bettan (Elisabet Axelsson), hon är 30+. Annars är det vi som är äldst. Karolina Pajonen har lagt av till i år och det är lite tungt eftersom hon också tillhörde oss äldre. N: Det märks i truppen, och kanske speciellt på träningar att man är äldre. Tidigare i Västerås har man spelat antingen i BK30 eller i Gideonsbergs IF som damspelare, hur kom det sig att det blev Västerås IK för er? Idag känns alla tre föreningarna relativt jämna, stämmer det? Hur är det att spela i VIK Fotboll och vad är det som skiljer er från andra föreningar i Västmanland enligt er? N: Vi har alltid spelat i VIK. Vi vinner och förlorar som ett lag. A: Det är tack vare laget att vi har stannat, vi har utan tvekan den bästa stämningen och kulturen i VIK. Det är inte bara vi som säger utan vi hör det utifrån också. De som är mer individualister går nog till GIF och BK30. Det är bättre för dem kanske men vi har verkligen laget. Vi har haft spelare som kommit till oss och sagt redan efter en träning att ”så här ska det vara”. Alla kan vara med alla. N: Lagen i stan är väldigt jämna vilket är kul men det vore kul att ha något lag högre. Nu tar ju alla lag från varandra så det blir inget riktigt av det. A: Kolla på Rytterne, dem har också ett bra lag. Vi har i och för sig väldigt få spelare som har gått från oss egentligen vilket är bra. Vilka är era moderklubbar? N & A: Västerås IK Ni var nyligen i Finland och spelade en turnering, berätta mer. Vad var det för turnering? Vad var nyckeln till att det gick så bra? Spelade ni mot några bra lag? N: Det är sjätte året i rad vi är där. Damälvan heter den. Vi mötte finska

mästerinnorna som alltid är med. Vi mötte varandra först i gruppen, 3-1, och sen i finalen, 3-0. Första matchen var vi med men i finalen var det tyngre, då fick dem rulla ganska mycket boll även om de inte skapade jättemånga lägen. Det märks framförallt i mottagningar och passningar att man ligger efter. Det är sådant man lär sig av. Vi har hållit igång ett tag nu med försäsongen och många av lagen är väl inte igång vid den här tiden. Det är en jämn kvalité överlag, vi åkte över med två lag. A: Det är mer för sammanhållningen då vi har bott på vandrarhem alla år vi varit där. Det är en jättefin inomhushall med en 11-mannaplan. Vad är största skillnaden enligt er mellan damfotboll och herrfotboll? A: Största skillnaden är ju fysiken, det går fortare och farten är förmodligen den största skillnaden. Utanför är det intresset men det bryr jag mig inte så mycket om. N: Vi mötte några grabbar för några år sen och även om de var mycket yngre så är det farten som är den stora skillnaden. Sedan är det ju ekonomin, herrar får ju lite annorlunda förutsättningar. Vad är er inställning, satsar ni eller spelar ni för att det är roligt? A: Det har varit kul med att det har hänt grejer, vi har spelat hela vägen som sagt från div.3, div.2 och div.1. De flesta håller på för att det är roligt. 60% spelar nog för att man tycker om laget och 40% håller på för fotbollen skulle jag tro. Man får träffa sina bästa vänner 4ggr i veckan. N: Vi har alltid möten inför säsongen där vi sätter mål och det triggar oss. Man satsar kanske inte på allsvenskan men man satsar ju på den nivån som vi är på så att säga.


OM JAG SÄGER...VAD SÄGER NI DÅ?

•Håkan Hellström N: Neeej. A: Inte min smak! •Bio A: Utgående biokort… N: Mysigt! •Lotta Schelin A: Hon är go’! Hon verkar ha en bra inställning. N: Duktig! Hon verkar bra och förnuftig. •Erikslund Shopping Center A: Det känns lite blekt. Känns som om det fattas något. N: Aah, det duger i krig. Man kan väl gå där om man vill. •Försäsong N: Ja! Jag gillar det. A: Ja, jag med! Jag och Nataly låg alltid tvärsist när vi är ute och sprang förut men sedan spurtade vi om alla på slutet. Även om det är en klyscha är det känslan efter som är oövervinnlig när man har tagit ut sig helt. Det negativa är att den kan vara lite lång ibland. Säsongen blir jämförelsevis kort istället vilket är sådär.

Ni har varit på träningsläger i Turkiet ett par gånger och ni försöker att åka i år igen, vad är det bästa med ett träningsläger? A: Sola och bada, haha. N: Värmen, haha. A: Nej, men man lär känna alla så mycket bättre. N: Ja, och sen är det är kul att komma ut på gräs. Det är bra för sammanhållningen också, att få ihop lagbygget som vi ändå värderar. Vad gör ni vid sidan av fotbollen? Jobbar, studerar? N: Jag jobbar på en förskola, lilla äventyret, på Haga. Helt ok! A: Jag pluggar, mitt fjärde och sista år, äntligen! Civilekonom. Jag pluggar i Örebro så jag pendlar. Jag har varit i Swansea, Wales nu en termin. N: Ändå har hon bäst träningsnärvaro. Vad gör ni helst när ni är lediga från fotbollen, jobbet, plugget? N: Hitta tid för dem andra vännerna som inte spelar fotboll men vi umgås mycket vid sidan av fotbollen och snackar skit och myser. A: När är det?! Haha. Vi tycker om att umgås även då. Familj och sambo får givetvis mer tid då. Man får även tid till att ta det lite lugnt. Vilken stad i Sverige skulle ni vilja bo i om ni inte bodde i Västerås och ni får inte säga Stockholm? A: Göteborg, mina kusiner bor där så jag är där någon gång per år och det är en go’ stad! N: Jag skulle inte vilja ha för långt hemifrån ändå. Uppsala kanske… det är närmst. Örebro kanske! Jag har kollat på att börja plugga så det får bli där någonstans.

Hur pass påverkade blir ni av ett sådant uttalande som Zlatan gjorde om cykelincidenten? Skrattar ni åt det? Blir ni upprörda? Bryr ni er inte alls? A: Ja, alltså hela den här debatten att jämföra… jag förstår inte riktigt att folk har tid att klanka ner på saker till höger och vänster. Att folk orkar lägga negativ energi på det. Han försöker alltid vara rolig men det problemet som kan vara är ju att yngre människor tror att det är på riktigt och tycker det är ok. Förnuftiga människor, om jag får säga så, förstår att det inte är 100% seriöst. N: Jag skrattade lite åt det. Han är som han är. Vilken är den bästa filmen ni har sett nyligen? A: OJ! Jag tittar inte på film, jag har inte tid. Titanic, haha… Nej, skriv inte det! Ärligt talat har jag inte sett en film på hur länge som helst. Jag tittar typ på sporten. N: Jag var på bio, hungergames 2 catching fire, den var bra!


LÄGET I LAGEN

36

ifk ekberga div 6

IK FRANKE Div 3

Thomas Fors

Alexander Rubin

Hur är stämningen i truppen så här i januari/ februari? Stämningen är mycket bra. Vi har precis kört igång träningarna inför säsongen och det är bra uppslutning redan.

Hur är stämningen i truppen så här i januari/ februari? Stämningen är väldigt bra, vi har en sammansvetsad grupp som tillsammans har ambitionen att öka intensiteten och kvalitén på träningsplanen. Just nu kör vi fem träningspass i veckan och grabbarna ser oerhört motiverade ut.

Är ni klara med lagbygget inför säsongen? Det börjar ta form och allt känns bra. Vilken/vilka spelare kommer att ha ett genombrott i år? Tror på flera stycken, då förra året inte riktig blev vad vi hade hoppats på. Många kommer nog att vara vassare i år. Spelarförluster? v i har inte tappat någon spelare vilket känns riktigt bra. Nyförvärv? Vi har ett par nya som är nere och kör med oss, men ingenting är klart. Målsättning säsong 2014? Att vara med och kriga på den övre planhalvan samt att få ut mer av truppen.

Är ni klara med lagbygget inför säsongen? De allra flesta bitarna är på plats, truppen består just nu av 19 utespelare och 3 målvakter. Vi är dock mitt uppe i förhandlingar gällande 2-3 spelare, så någon liten förändring kan komma att ske. Vilken/vilka spelare kommer att ha ett genombrott i år? 6 av våra 19 utespelare är födda år 95-97 och potentialen hos dessa unga spelare är väldigt stor, jag skulle bli förvånad om vi inte får se ett och annat genombrott hos dessa. Vem som i slutändan tar det största klivet framåt i sin utveckling är svårt att bedöma i nuläget. Spelarförluster? Soran Safari (Hallstahammars SK) Viktor Bäckström (studier) Emil Jansson (studier) Nyförvärv? Arian Kosik (BK 30) Sermed Habib (Irsta IF) Patrik Hofling (Irsta IF) Oskar Danielsson (Syrianska IF) Divin Nkurunziza (egen produkt) Målsättning säsong 2014? Vi tittar mycket på spelmässiga målsättningar, saker som ska göra oss till ett vinnande lag


läget i lagen

arboga södra if div 3

skiljebo sk herr div 2

Ransta IK i div 5

Mikael Wiker

Hans ”Hansken” Johansson

Andreas ”Nisse” Nilsson

Hur är stämningen i truppen så här i januari/ februari? Stämningen är kanon, vi har mest lattjat och haft lite skoj med inomhusfotboll.

Hur är stämningen i truppen så här i januari/ februari? Vi fortsätter på den positiva trend som vi avslutade förra säsongen med och har bra tryck i träningen och bra stämning vid sidan

Hur är stämningen i truppen så här i januari/ februari? Stämningen är mycket bra. Vi hade en fantastiskt rolig säsong 2013 och bygger vidare på det. Vi har hållit oss inomhus än så länge och smyger igång försäsongen.

Är ni klara med lagbygget inför säsongen – om ja, vad känns bra – om nej, vad fattas? Vi letar efter en målvakt till. Vi behöver även förstärka backlinjen, helst en mittback.. Vilken/vilka spelare kommer att ha ett genombrott i år? Vår anfallare Brandon Wade, som kom igång på hösten förra året, tror jag blir ännu bättre i år. Spelarförluster? Niklas Fredriksson. Kanske Mergim bekaj och sebastian fahlberg motivationsbrist. Nyförvärv? Daniel Magnusson målvakt. Har även några andra krokar ute. Målsättning säsong 2014? Inte satt någon målsättning än.

Är ni klara med lagbygget inför säsongen – om ja, vad känns bra – om nej, vad fattas? Vi är nöjda med den truppen vi har då vi fått in ett par spelare på positioner där konkurrensen inte varit 100%. Vi har även fått in en tränare till (Peter Larsson) och det skapar extra möjligheter i träningen..

Är ni klara med lagbygget inför säsongen – om ja, vad känns bra – om nej, vad fattas? Vi är nöjda med den truppen vi har. Det kommer vara hård konkurrens om platserna. Det skulle finnas plats för en eller två till så vi blir mindre känsliga för skador nu när vi får fler matcher.

Vilken/vilka spelare kommer att ha ett genombrott i år? Förutom de spelare som redan visat hög kapacitet i vår serie(Axel Johansson, Karwan Safari och Simon Fröding) kommer Dervis Grabus och Jesper Magnusson överraska ordentligt i år. Av etablerade spelare kommer August Bergman att få nytändning och bli så bra som han en gång förutspåddes för många år sedan.

Vilken/vilka spelare kommer att ha ett genombrott i år? Jag tror Anton Evald kommer att ta de största kliven jämfört med förra säsongen.

Spelarförluster? David Flink, Simon Lind, John Eriksson och Esmund.

Målsättning säsong 2014? Att bygga vidare på det fina passningsspel vi hade förra säsongen. Placeringsmässigt siktar vi på övre halvan av tabellen.

Nyförvärv? Simon Fröding VIK, August Bergman VIK, Martin Johansson Smedby AIS Målsättning säsong 2014? Vi skall göra en resultatmässigt mycket bättre säsong än 2013 och skapa ett spel som visar skillnad på oss och andra.

Spelarförluster? Inga. Nyförvärv? Robert Bolin, Norrby SK.


38 läget i lagen

VÄSTERÅS IK Dam FORSBY FF DAM Div 1

SYRIANSKA IF Div 2

Michael Ornell

Fredrik Giesecke

Hur är stämningen i truppen så här i januari/ februari? Stämningen i den här osedvanligt trivsamma truppen tjejer är riktigt bra från start. Min tro är att tjejerna är rejält förväntansfulla inför kommande seriespel, men samtidigt oerhört medvetna om vad som ligger framför oss i förberedelser. Dessutom ett oerhört träningssuget och entusiastiskt gäng.

Hur är stämncingen i truppen så här i januari/februari? Den är bra men självklart är många trötta och lite griniga då vi kör väldigt hårt.

Är ni klara med lagbygget inför säsongen? Stommen i lagbygget finns definitivt redan, men som ny tränare handlar det ju om att se det som kan förbättras och förändras. Vi var ganska ense om att det eventuellt skulle behövas någon ny målvakt, nu har vi två ytterligare vilket ger en liten separat målvaktstrupp på hela 5 stycken.

Vilken/vilka spelare kommer att ha ett genombrott i år? David Hassler

Vilken/vilka spelare kommer att ha ett genombrott i år? Aningen tidigt för min del att sia om detta ännu, men truppen kryllar av potentiella genombrott, och dessutom riktigt många och egenhändigt fostrade spelare.

Nyförvärv? Erik Biselius, Gust av Persson, Mattias Florén, Gabriel Medina, Patrick Wallén, Jonatan Bahar, Alexander Persson-Njie.

Spelarförluster? Inga kända sådana fram till nu. Nyförvärv? Fram till nu två målvakter i form av Lizette Morsing Kolsva IF samt Emelie Ahlström från BK30 Västerås. Målsättning säsong 2014? Alldeles för tidigt att fastställa denna nu, då tanken är att inför seriepremiären klara några delmål och tillsammans i gruppen jobba fram just en realistisk målsättning efter inledande försäsong och träningsmatcher.Kom gärna igen tidigt i april.

Är ni klara med lagbygget inför säsongen? Nej, I dagsläget vill vi nog ha in en till två spelare till. Vi behöver öka konkurrensen i backlinjen och mittfältet.

Spelarförluster? Kyle Hall, Menhal Muqdisi, Suleyman Aslan, Kevin Sharro, Kardo Ali, Emanuel Hanna, Sacha, Ali Keita

Målsättning säsong 2014? Vi har gemensamt inte lagt någon då vi kommer att göra det under träningslägret i Turkiet.

Mikael Erlandsson Hur är stämningen i truppen så här i januari/ februari? Stämningen är väldigt bra och uppslutningen är mycket god på träningarna. Vi har runt 20-30 tjejer på varje träning. Är ni klara med lagbygget inför säsongen? Vi har inga planer på att värva några spelare utan vi flyttar upp våra egna 98:or till Alagstruppen för att utveckla dem. Vi är däremot öppna att ta emot spelare som vill spela för oss men beroende på att vi har en stor trupp så tar vi bara in spelare som är med och konkurrerar om en A-lags plats. Vilken/vilka spelare kommer att ha ett genombrott i år? Marie Segerholm är en spelare som vi har stora förväntningar på om vi får behålla henne, vilket är tveksamt. Sen har vi en intressant comeback i Rebecca Living samt vårt nyförvärv Julia Lind som ser spännande ut. Naturligtvis hoppas vi också på att förra årets U-lagsspelare och våra 98:or ska ta ett kliv och vara med och konkurrera om A-lagsplatserna. Spelarförluster? Vi har tappat 12 st spelare under förra hösten och fram till nu. Ut av av dem 12 st så var 8 st givna i A-lagets 16 manna trupp. Det finns också en risk att vi tappar några till samt att vi har 2 st spelare som är långtidsskadade. Nyförvärv? Förutom våra 98:or som har flyttats upp så har vi fått 3 st spelare som har gjort comeback. Vi har ett rent nyförvärv i Julia Lind och hon kommer senast från Forssa BK. Hon är en snabb och fysisk spelare med en härlig energi. . Målsättning säsong 2014? Att vara ett topplag i både division 2 .och 3.


BK30 Herr Div 4 BOSNISK SK Div 4

Henrik Näsström

Anel Murguz Hur är stämningen i truppen så här i januari/februari? Jag måste säga att den är riktigt bra. Vi har fått in en bra balans då det skojas för fullt innan och efter träningen men under träningen så tänder alla vinnarskallar till. De nya grabbarna har kommit in i laget väldigt snabbt, vissa har till och med anammat vissa bosniska ”termer” (skratt).

Hur är stämningen i truppen så här i januari/februari? Stämningen är alltid bra i den här gruppen. Även om den här årstiden innebär att grabbarna får stifta bekantskap med nya människor från olika håll och kanter så brukar gruppen bli homogen väldigt snabbt. Laget visar bra engagemang på träningarna och det känns som att man börjar bli sugna på att lira matcher nu snart.

Är ni klara med lagbygget inför säsongen? Nej, vi är inte klara med lagbygget. Vi letar alltid efter spelare med kvalitet och som vi tror kan hjälpa BSK på ett eller annat sätt. Stommen är på plats och vår defensiv ser riktigt bra ut så nu letar vi efter några offensiva pjäser som kan spetsa det här laget ytterligare.

Är ni klara med lagbygget inför säsongen? Både ja och nej skulle jag vilja säga. Vi har en bra stomme och ett duktigt juniorlag som fyller på med spännande talanger underifrån. Tyvärr blev vi av med större delen av vår backlinje inför kommande säsong så vi har många oprövade kort i defensiven som jag vill kika på innan vi bestämmer oss för att truppen är spikad.

Vilken/vilka spelare kommer att ha ett genombrott i år? Jag vill nämna två stycken nyförvärv faktiskt. Den ena är Niko Andrijevic som verkligen har visat sin klass på försäsongen. Han har imponerat med sitt lugn och sin spelförståelse trots sin unga ålder. Daniel Wedholm är en annan spelare som jag tror kan bli ett utropstecken den här säsongen. Jag visste att han var bra men han har visat att han har ett större fotbollsregister än vad jag trodde från början

Vilken/vilka spelare kommer att ha ett genombrott i år? Det är lite för tidigt för att se sådant redan nu. Vi har ett par killar som förra året visade att de är riktigt duktiga, så de faller väl ur kategorin ”genombrott” i år då antar jag. En som hade lite otur förra året med skador är Kamel Aoudeh. Om hans närvaro blir vad jag hoppas på i år så kommer vi ha mycket nytta av honom.

Nyförvärv? Niko Andrijevic – Bosna 92 Örebro, Daniel Wedholm – IK Franke, Luciano Damianovici – GIF, Abednego Tsakle – Juventus IF, Momo Azimi – Juventus IF, Salum Mpkala – Gif och Samy Majidi – Hallstahammar. Sedan har vi fått en ny huvudtränare, Oliver Giuricici, och en ny assisterande tränare, Hasan Resulovic. Målsättning säsong 2014? Vi har inte gått ut med någon målsättning ännu förän vi spikar truppen. Realistiskt borde vara att etablera sig i fyran. Samtidigt är alla sådana vinnarskallar i vår förening att ordet ”lagom” existerar inte hos oss.

Spelarförluster? Victor Elm (Asienresa), Jesper Mattson (slutar), Daniel Rääf (VIK), Johan Thorén (slutar), Johan Johansson (slutar), Claes Yngve (slutar), Magnus Bergqvist (slutar), Labinort Pantina (Irsta), Henrik Gustafsson (Australienresa). Nyförvärv? David Flink (Skiljebo), Robert Damberg (Rynninge), Anel Bajramovic (Bosniska) och Max Brofeldt (Irsta) Målsättning säsong 2014? Vi vill ta steget upp till div 3 som ett sportsligt mål. Utveckla spelare med modern och pigg fotboll samtidigt som alla ska må bra och trivas på Ringvallen.

läget i lagen


36# hemma oss

TEXT. Patrik Dandanell FOTO. Cristian Cuevas


HEMMA HOS -Familjen ModinFOTBOLL PÅ RIKTIGT ÅKTE HEM TILL FAMILJEN MODIN EN ONSDAGSKVÄLL OCH BLEV BJUDNA PÅ KAFFE, TE OCH FIKA. DET ÄR EN HELT OVANLIG FAMILJ SOM HAR GJORT DEN OMVÄNDA FLYTTEN FRÅN STOCKHOLM TILL VÄSTERÅS, HEJAT PÅ AIK HELA SINA LIV, SPELAT FOTBOLL I TRE GENERATIONER OCH PRATAR ALLTID FOTBOLL NÄR TILLFÄLLE GES… OCH ÄVEN NÄR TILLFÄLLE INTE GES. LÄS VIDARE OM VAD MAMMA ANNE TYCKER OM FOTBOLLSSNACKET, OM VARFÖR SKILJEBO SKS HERRAR KOMMER ATT LYCKAS BÄTTRE I ÅR, OM BK30S DAMER CHANSER TILL AVANCEMANG OCH VAD PAPPA STEFAN TYCKER OM ATT DANSA.


hemma oss

Jag är medveten om att Nicole spelar fotboll, att Marcus spelar fotboll och att Stefan har spelat fotboll. Första frågan blir då helt enkelt – Har Anne någon hemlig fotbollstalang? Haha, jag har spelat men var inte så bra. Plus att det var i Djurgården och jag är ju inbiten AIK:are så det var lite konstigt så det blev mest gymnastik o hästar för min del. Stefan, du var väldigt talangfull när du var aktiv men det kommer vi till lite senare. Hur stor påverkan har du haft till att båda dina barn spelar fotboll? De har ju vart med hela uppväxten med fotboll så det blev automatiskt egentligen men det är inte påtvingat på så sätt. Det blev naturligt eftersom jag spelade fotboll. Har ni, Marcus och Nicole, alltid varit inställda på att spela fotboll eller har det bara ”blivit så”? Nicole: Jag körde för att Marcus spelade fotboll men jag körde golf och gymnastik också. Marcus: Fotboll låg närmst till hand men jag Spelade även hockey och innebandy. I innebandyn var vi riktigt bra, just vår årgång och där tog vi SM-guld två gånger. Men fotbollen är nummer ett.

Marcus, du är 23 år och är redan inne på din 6:e säsong som förstemålvakt i div. 2. Även om fotbollen är förändrad vad gäller åldrar i dagens seniorlag är 23år sällan en vanlig ålder för en relativt rutinerad målvakt. Hur känner du själv? Något du tänker på? Marcus: Nej, det är inget jag tänker på. Jag är egentligen ingen tränings spelare utan mer en matchspelare. Jag kan vara värdelös på träningar men matcher är en annan sak. Det känns som om man varit med i hundra år! Stefan: Fotbollen har gått framåt så mycket de senaste åren och även om div.2 i verkligheten är div.4 så är div. 2 inte någon skitliga. En målvakt sägs vara bäst någon gång över 30år. Vi kan säga att 33år är den bästa åldern vilket betyder att du har 10år kvar tills dess – kommer du att spela så länge? Jag vet inte, man får se år till år. Om man slutar kommer man sakna gemenskapen men samtidigt tar div.2 väldigt mycket tid av ens vardag och det är ju lika mycket träningar som div.1. Går vi ett steg till så har vi Superettan och det är ju nästan proffs i dagens fotboll. Mitt mål är att spela i Gnaget men de drömmarna gav man upp för ett tag sedan. Jag vill bara spela så mycket som möjligt

Marcus: "Folk får tycka vad de vill. Någon måste ta steget och jag kände att VIK inte kunde utveckla mig längre just då."


hemma oss

Nicole, spontant ligger du fortfarande i ett trevligt fack i att vara talang om vi tittar på din ålder, 19år. Dock om vi tittar på damfotbollen är du nästan gammal i det sammanhanget. Hur mycket påverkar det dig? Blir din satsning annorlunda på något sätt? Det känns som om man inte utvecklas. Man vill ha någon äldre med sig och lära sig av så det blir en lite konstig situation. Vad tror du – finns det någon lösning till damfotbollen och hur får man tjejer att fortsätta längre? Nicole: Man måste göra något ganska snart för den är på väg utför. Det finns inget lag som satsar i stan tyvärr. Innan jul var jag äldst i laget. Tjejer får ju inga pengar och det blir svårt att kombinera jobb med fotboll. Jag vill satsa så vi får se. Stefan: Som tjej måste man verkligen våga ta chansen och förmodligen måste man bort från Västerås. Marcus, vi är ju nästan på väg åt samma håll med herrfotbollen. De härliga 30åringarna är sällsynta i dagens omklädningsrum. Vad tror du det beror på? Är det bra eller dåligt? Marcus: Det är bra på ett sätt, vi får in nya generationer och det ska väl bytas av någon gång. Samtidigt är det ju tråkigt. En blandad ålder är väl bra. Stefan: Man måste ha lite äldre i laget, det tillför rutin i laget och de yngre har någon att lära ifrån. Marcus: Vad det beror på vet jag inte,

kanske förhållandena runt om – det har väl med ekonomi att göra. I VSK var man heltidsproffs förut och det är en ganska stor skillnad att vara det. Marcus, din övergång från Västerås IK till Skiljebo SK var ganska infekterad egentligen även om det inte är lika allvarligt som att gå från Real Madrid till Barcelona. Nu har fler spelare studsat fram och tillbaka mellan de två klubbarna men hur jobbigt var det under den perioden? Marcus: Det var inte jobbigt alls, man fick ta några pikar men det var lugnt. Folk får tycka vad de vill. Någon måste ta steget och jag kände att VIK inte kunde utveckla mig längre just då. Jag tyckte även att ”Hasa” (Mattias Andreasson, ex-coach i Skiljebo) gjorde ett gott intryck. Stefan: I den här stan har ju många gått runt så det var väl inte så jobbigt? Marcus: Nej, det var inga problem. Sådana övergångar kanske ligger i familjen förresten, Nicole, du gick ju från GIF till BK30. Ser ni er som rivaler på så sätt? Var det jobbigt eller spelade det inte så stor roll? Nicole: Det är stor rivalitet mellan klubbarna i sig. Jempa (Jennifer Forsman) gick ju också just då, plus 15st så det blev inte så jobbigt. GIF ville satsa på de yngre så det fanns inte så mycket val egentligen. Stefan: GIF var så pass säkra att alla tjejer skulle stanna trots att alla kontrakt revs… det gick ju bra – 15st stack!

Nicole: "Tjejer får ju inga pengar och det blir svårt att kombinera jobb med fotboll."


hemma oss

Stefan, nu har ju jag hört från säkra källor att du var lika bra, om inte bättre, än Anders Limpar när ni var unga och det är en ganska tung merit om du frågar mig. Berätta mer, vad hände? Var spelade du? Nej, men det var inte så speciellt. Jag spelade med Limpar och grabbarna i AIK tills jag var 16år. Jag lade av elitfotbollen då. Började spela division 6 istället och gick upp till division 4 med Farsta IF. Sedan kvalade vi i div.4 med Haninge för att gå upp i div.3. Man ångrar sig lite i efterhand att man inte satsade men det går inte att gråta över spilld mjölk. Du var som sagt med och hjälpte Gideonsbergs IF damer tidigare som tränare, har du funderat på att seriöst ta upp tränarkarriären? Varför, varför inte? Jag har ju alltid varit med och tränat med Marcus och Nicole när de var yngre. Men att satsa på att bli tränare är inte aktuellt. Man binder upp sig och det blir så mycket. Nicole, hur ser BK30 damer ut inför 2014? Får ni ihop ett bra lag? Går ni upp? Nicole: Jag vet inte. Jag tror inte vi går upp i alla fall. Det är typ samma lag som förra året. Stefan: Bengt Gustavsson vill satsa och söker efter spelare och det kan kanske lyckas, vi får se. Nicole: Jempa och Salmi är osäkra och det är ganska tunga tapp om de skulle försvinna.

Nicole, har du haft någon förebild/idol när du har växt upp och spelat fotboll? Marta. Inom laget var det Hanna och Frida Lindgren när jag kom upp i Gideonsberg. Stefan & Ann, vad är tråkigast/jobbigast/ roligast/bäst med att stå vid sidan när Nicole och Marcus spelar sina matcher? Stefan: Nicole har jag inte så stora problem med men när Marcus spelar så är man mer orolig. Du är så pass utsatt som målvakt. När Nicole spelar som forward kan hon dribbla och tappa bollen och det gör inget. När Marcus spelar som målvakt och missar så är det så ödesdigert. Ann: Tråkigast är att höra Stefan stå och gapa och skrika, vi blir alltid osams! Stefan: Man är känd överallt. Anne: Man är alltid stolt över sina barn när de presterar. Sedan är man ju alltid bäst vid sidan av plan, så är det ju! Vi försöker att alltid titta oavsett väder men jag har blivit av med mitt fina paraply så det är inte bra. Marcus, hur bra tror du att Skiljebo SK blir 2014? Jag tror vi blir bra. Vi blir bättre än förra året. Vi har fått in bra spelare. Philip Lannebris dyker upp mitt under intervjustunden (spelare i Skiljebo och pojkvän till Nicole): Vi har bra stomme som fan. Vi kommer bli topp 3.

Anne: "Man är alltid stolt över sina barn när det presterar. Sedan är man ju alltid bäst vid sidan av plan, så är det ju!"


hemma oss

Ni hade en ganska jobbig säsong 2013 – vad tror du det berodde på? Marcus: Från grunden tror jag att det var starten som gjorde det. Det hängde med väldigt länge i säsongen. Vi fick inte igång målskyttet heller, stolpe ut hela tiden. Vi tappade huvudena lite. Sedan när vi väl tog tag i det så kom vi igen. Det har gjort oss starka att vi klarade förra säsongen. Axel (Johansson) och Esmond gjorde mycket också när de kom. Stefan, vad är ditt bästa fotbollsminne? Oj, skriv frågetecken på den. Om jag har förstått det hela rätt så har ni gjort lite tvärtom genom att flytta från Stockholm till Västerås, det brukar ju annars vara vanligt att flytta till Stockholm (detta är inte statistiskt bevisat utan endast min egen slutsats då många bekanta antingen pendlar till Stockholm eller flyttar till Stockholm). Hur kom det sig att ni kom till Västerås? Anne: Mina föräldrar öppnade McDonalds Stenby här i Västerås 1996. Jag var arbetslös då så jag hakade på och jobbade på McDonalds. Stefan: Jag pendlade till Stockholm och var bara hemma på onsdagar – det gillade väl du älskling? Anne: Nej! Jag är grymt mörkrädd så det var hemskt! Hur är det att ha en fotbollsfamilj – är fotbollsnacket nära till hands eller är det så pass mycket ändå att ni aldrig pratar fotboll hemma?

Anne: ALLTID! Stefan: Det blir mycket fotboll, så är det. Mycket idrott överlag. Marcus: Man tänker att man inte ska prata om fotboll men det blir alltid så. Anne: Stefan och hans pappa har ju den relationen att de pratar fotboll. Stefan: Han bor i Kolbäck nu gubben, han flyttade från Stockholm till lilla Kolbäck, haha. Min pappa har alltid varit på fotboll med mig så det blir automatiskt så med barnen. Det är väl både bra och dåligt. Det var än mer när jag var aktiv. Anne: Jag tycker det är skitjobbigt faktiskt, man måste kunna prata om någonting annat. Nicole: Jag lyssnar mest. Vem var det snällaste/enklaste/lugnaste barnet? Anne & Stefan: Marcus var galning när han var yngre. Nicole har sina stunder men hon är lugn. Vi har haft väldig tur med barnen, de är väldigt goa och rara. Hur ser en familjehappening ut hos familjen Modin? Ex: Tacoskväll framför idol? Skidresa? Frågesport & charader? Stefan: Vi umgås och käkar väldigt mycket. Men det blir väldigt mycket snack om fotboll. Anne: Det blir lite spel ibland. Chicago, kortspelet, är populärt. Stefan: Men det är inget motstånd.

Stefan: "Stan måste göra något med sporten – kolla på Örebro till exempel, de har lag överallt i högre ligor."


hemma oss

Vad kan Västerås förbättra som stad? Alla: Utbudet , större utbud av allt. Marcus: Vaknar en lördag liksom, vad ska man göra? Stefan: Sport, nöje, shopping. Det enda det finns gott om är fik. Denna årstid gör ju även sitt. Mogendans , jag gillar ju att dansa tryckare. Det bästa som har öppnat nu är Allstar – riktigt bra. De har god mat och tv apparater överallt – mer sådant! Nicole: Allsvenska lag. Stefan: Sätta Västerås på kartan igen. Stan måste göra något med sporten – kolla på Örebro till exempel, de har lag överallt i högre ligor. Hur kommer det sig att ni är Djurgårdare? (Familjen Modin är AIK-fans till 100%) Alla: Hahaha, eller hur! Stefan: Man föddes ju på skansen. Marcus: Alla är ju gnagare innerst inne, nej men man är ju född gnagare. Stefan: Farsan tog ju med mig till Råsunda och så. Nicole: Född gnagare. Jag har hört från arbetskamrater till Marcus att han äter ganska mycket bullar på jobbet, äter familjen Modin bra mat hemma? Anne & Stefan: Viktväktarna, haha! Nej, men vi försöker men det blir mycket köpmat. Med fotbollen blev det lite tight med tid och då vill man ju bara äta. Grillat på sommaren, mycket sådant. Marcus: Sedan jag har flyttat hemifrån så äter jag nyttigare. Emma (flickvän till

Marcus) lagar bra mat. Stefan: Sedan hittar ju Emma 40st kexchoklad-papper i bilen, Marcus. Marcus: Nehe! Jag har ju gått ner hur mycket som helst sedan jag flyttade hemifrån. Anne: Vi är väl inte jätteduktiga i köket, haha. Hur kändes det att vara med i första numret i Fotboll På Riktigt? Alla: Magiskt! En ära! STORT!


SNABBA Vem har kortast stubin? Anne: Stefan! Men det svänger lika snabbt Marcus & Nicole: Pappa! Vem är mest envis? Marcus & Stefan: Nicole och Anne. Nicole & Anne: Vi är nog ganska lika. Vem dansar bäst? Anne: Det gör jag. Marcus: Det gör Nicole för ingen annan kan dansa. Stefan: Men sluta! Såg du inte 50-års -skivan? Jag dansade ju hela kvällen. Nicole: Pappa gillar att dansa men han är inte bäst. Vem tror att den bestämmer mest? Anne: Stefan! Fast det är jag. Råsunda eller Friends Arena? Alla: Råsunda – Borgen!


spelarprofil TEXT. Patrik Dandanell FOTO. Cristian Cuevas

SPELARPROFIL Filip Damberg • BK30 • Back/Mittfältare

FILIP DAMBERG ÄR FÖDD 1991 OCH SPELAR I BK30 I DIV.4. HAN HAR SPELAT I VSK:S JUNIORLAG OCH EN SNABBIS I GIDEONSBERGS IF. HANS IDOL ÄR MIKAEL BACKLUND (NHL-SPELAREN FRÅN VÄSTERÅS) OCH HAN ÄR RIKTIGT GRYM PÅ ATT ”SJUNGA” EMINEMS LÅTAR. VI INTERVJUADE HONOM PÅ CAFÉ GRÄNDEN EN FREDAGKVÄLL OCH HAN BJÖD ORDENTLIGT PÅ SIG SJÄLV. LÄS MER OM EN VILSEN ROMANTIKER SOM SKULLE TA SIN DATE TILL IKEA OCH ”GÅ NÅGRA VARV”, EN FOTBOLLSSPELARE SOM HAR BK30 SOM MODERKLUBB OCH VILL TA DEM UPPÅT I SERIESYSTEMET OCH VARFÖR HAN VILL LYSSNA PÅ DET IRLÄNDSKA POJKBANDET WESTLIFE INNAN MATCHERNA.


spelarprofil

Hur är läget så här i januari och försäsongen har dragit igång? Vi har bara kört en vecka men det är kul att komma igång såklart. Det är några nya som tillkommit och några som fortfarande är på skadelistan och är borta. Vi kör fotboll tre av fyra pass i veckan så det är riktigt roligt. Ni var nära att vinna div.4 förra året, får ni ihop ett bra lag i år? Ja det får vi! Det saknas fortfarande en del men de säger att det ska ordna sig och alla som är i laget och är omkring laget är beredda på att satsa. Vi alla satsar på att komma etta. Vad var det som fattades 2013? Jag tror vi var med längre i toppen än vad vi borde ha varit. Vi hade väldigt mycket tur under en period där tillfälligheterna var med oss. Det var många gånger man tittade sig omkring i omklädningsrummet och tänkte ”vi ligger etta med det här laget… otroligt”. På hösten hade vi ganska liten trupp eftersom vi har en del studenter, de sticker iväg och jobbar på sommaren och kommer tillbaka lite halvdana eller inte alls. Vi bjöd väl på en hel del mål och det går inte om man ska vinna en serie. Vad är det bästa med div.4? Att Munktorp gick upp så vi slipper åka dit, haha! Jag har tänkt en del på den här frågan och jag har inte kommit på något speciellt. Just BK30 är ganska mer seriösa än vad resten av div.4 är vilket är bra. Vår tränare, Henrik Näsström, har en bra inställning till div.4 där han är seriös men ändå har förståelse för att det är div.4. Vad är det sämsta med div.4? Domarna… Nej, jag skoja! Eller, de håller inte så bra nivå men så tycker väl alla i divisionerna. Det är heller inte världens roligaste att åka till typ Fagersta och Kolsva för att spela en seriematch mitt i veckan.

Vilka tror du blir bra i år i div.4? Vi! Jag vet inte… Hallstahammar har värvat bra. IFK har ju fått Kalle Granath så där kan det bli vad som helst. Han accepterar inget halvdant i alla fall. Din egen syn på fotboll – satsar du? Spelar du för att det är kul? Spelar du för att umgås med vänner? Nja, att umgås med vänner skulle jag inte säga är anledningen även om det är kul utanför planen också. Jag är inte nöjd med div.4 på så sätt och jag har som mål att gå uppåt. Sedan vore det roligast att spela högre upp med just BK30, det vore det bästa. Jag kör ju seriöst. Jag är mest seriös i BK30, det är vad jag tror i alla fall men man vet aldrig. Du kan skriva att jag vill mest i alla fall, för det vill jag. Vad ger fotbollen dig? Mycket… ALLT. Jag blir mest arg egentligen haha. Nej men det blir att man har något att göra och varför inte göra sin hobby? Man blir riktigt uttråkad när det är uppehåll för man går inte till gymmet direkt haha. Man umgås ändå med ganska många utanför plan så det är självklart ett plus. Var det alltid självklart att du skulle spela fotboll? Nej, jag spelade handboll också, stod i mål, jag var ruggig! Jag vet inte när jag slutade, det måste ha varit när jag var 13 år typ. Det var i och för sig aldrig ett alternativ att inte spela fotboll så det kanske var självklart att jag skulle spela fotboll. Har du ambition att spela högre? Ja, det skulle jag säga. När får vi se dig spela högre upp än div.4? Nästa år i div.3 med BK30!


OM… Om du vann 10 miljoner skulle du… Köpa upp BK30 och göra det till en sjuk klubb! Om tv-programmet Idol kom till BK30 skulle han vinna... Johan Lundh Om du bjuder ut en tjej på date går du till… Jag byter mina 10 miljoner… (tystnad)… eller det blev inte lättare för det haha. Äh, jag går några varv på IKEA med henne. Om man ska göra dig riktigt glad ska man… Ge mig 10 miljoner och en bra date! Om mobilen inte fanns skulle du… Umgås med folk normalt och ta tag i att hitta på mer grejer.


spelarprofil

Du har en tvillingbror (Carl) som är i Chicago och lever livet på college, varför blev det inte att du hakade på? Jag vet inte. Jag har inte tänkt seriöst på det där med USA , har inte kommit så pass långt i tankarna att det skulle bli verklighet. Det skulle vara kul att spela fotboll där. Just den skolan han är på har ju väldigt mycket publik och det skulle vara häftigt. Och andra sidan är säsongen väldigt kort där borta så jag vet inte. Det skulle vara roligt men jag ångrar inte att jag inte åkte. Ni är en relativt stor familj om jag har förstått det hela rätt, hur många är ni? Jag har fyra bröder och en syster… (det blir tyst…) tror jag, haha. Jo, det stämmer. Jag har en äldre syster (Sofia, 30) och äldre bror (Robert, 26) och sen uppenbarligen min tvillingbror Carl som är lika gammal som mig, 22. Sedan är det Adam som är 15 år och Oliver som är 10 år. Blir det tävlingsinriktat när tv-spel eller sällskapsspel kommer upp? Haha. Ja, det beror på om det finns provokation och hån med i bilden. Det finns en bra historia från i julas när Robert bodde hemma hos mig men det behöver vi inte ta upp… Eller vi spelade NHL 14 och jag är grym på det. Vi spelade några matcher per kväll och jag ledde med 9-0 i matcher totalt. Sen får han en match där pucken studsar hit och dit och han gick upp till 5-1 (5 mål på 4 skott) och han sitter och sjunger sina sånger om att det är så enkelt. Jag har ju tämligen problem med mitt humör så en dosa gick tyvärr sönder varpå Robert blev irriterad för att vi inte skulle ha något att göra de resterande kvällarna. Så ja, det blir tävlingsinriktat. Vem är bäst på fotboll i familjen? Robert, överlägsen (skriv det så får jag en kram av honom sen). Vem är bäst på tv-spel? Haha, ja det är jag, även fast han vann en match! Vad gör du vid sidan av fotbollen? Skriv gymmar och springer. Nej men jag jobbar på IKANO Bostad som ”grejare” (fastighetsskötare) jag gör mitt bästa.

Jag har fått ett anonymt tips om att du är ruskigt duktig på att sjunga/rappa låtar från Eminem, hur kommer det sig? Haha, ummm vart har du hört det ifrån? Jag gör det inte offentligt men det är kul! Han har smarta texter plus att det är lite mer utmaning än att lära sig Barbados-låtar. Taggar du igång grabbarna i omklädningsrummet med ett litet beat och lite rap inför match? Nej faktiskt inte. Men jag försöker införa… eller, jag behöver harmoni inför matcher så jag försöker införa Westlife innan matcherna och jag har lyckats en gång, det var fett coolt. Vilket lag håller du på i Europa? Arsenal, så klart. Har du blivit tvingad att hålla på det eller var det något speciellt moment som gjorde att du började heja just på det laget? Det var Robban (storebror Robert) och min kusin som fick in mig på det. Farsan höll på Wolves (Wolverhampton) så det var inget alternativ haha. Utelivet växer en hel del i Västerås, vart brukar du gå när du har duschat, kammat dig och satt på dig en skjorta? Jag är inte ute så ofta men oftast blir det väl Blue Moon Bar. Inga direkta favoritställen egentligen. Vad äter du absolut inte? Det är bara en grej jag aldrig har ätit i mitt liv – tortellini. Sjukt äckligt. Jag kommer ihåg en gång när vi var små och farsan kom hem med något som hette ravioli men jag och Carl började gråta när vi åt det. Är det något du saknar i Västerås? Idrott på högre nivå i allmänhet som gör att folk vill komma hit. Drömstad att bo i - varför? London, mycket för staden i sig men fotbollen är den största faktorn. Så mycket bra fotboll i samma stad är mäktigt. Har du någon bra serie att rekommendera? Många! Men den bästa är ändå Dexter.


1,85 mts Namn: Filip Damberg Lag: BK 30 Position: Foward Ålder: 22 Smekmamn: “fille” Utbildning: Gymnasium Sysselsättning: Jobbar Fan av: Arsenal N#: 14 Fot: Höger

77 kg


Fotboll på riktigt!....  

Fotboll magazine. Västerås Sverige.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you