Page 1


Alianta pentru o Românie Curata Acest articol nu promovează curăţenia în ţară (deşi ne plac iniţiativele de genul celor „Let’s do it, Romania!”), ci curăţenia în universităţi. Cea morală, intelectuală și etică. Proiectul Student ARC a debutat anul acesta în aprilie şi are obiective îndrăzneţe şi lăudabile: promovarea principiilor ce stau la baza unei bune guvernări, monitorizarea vieţii universitare, crearea unei reţele de studenţi implicaţi. Dacă te înscrii pe site-ul: www.student.romaniacurata.ro sau www.facebook.com/studentul.curat vei găsi un spaţiu unde se răspunde la întrebări care nu sunt uşor de pus: ce să faci dacă drepturile tale sunt încălcate, dacă vezi colegi care îşi cumpără note sau locuri de cazare, dacă nu ştii care sunt deciziile facultăţii care se iau şi te privesc? Dar pe lângă toate acestea, vei găsi exemple de bună practică care te fac să crezi că se poate, că eşti dator să iei atitudine şi să nu închizi ochii în faţa niciunei mizerii şi poveşti despre oameni şi universităţi româneşti.

de Aura Pană

Ştiai că o studentă din Craiova şi-a denunţat un profesor care i-a cerut şpagă pentru promovarea unui examen, iar acesta a fost reţinut pentru luare de mită? Ştiai că doar patru din 50 de universităţi au răspuns unei somaţii în ceea ce priveşte numărul de cazuri de plagiat şi sancţiunile luate, deşi toate sunt obligate să facă publice aceste informaţii? Ştiai că un profesor din cadrul Universităţii „AI. Cuza” de la Iaşi a scris, pe Twitter, imediat după admitere: “A new generation of Facebook morons is preparing to be enrolled in the faculty”? Da, suntem datori să tragem un semnal de alarmă şi să nu acceptăm situaţii incorecte. În primul rând, faţă de noi, dar şi faţă de alte persoane care ar putea să se confrunte cu o situaţie asemănătoare. A.R.C. este o iniţiativă frumoasă şi firească într-o ţară care conştientizează importanţa educaţiei. Alătură-te şi tu comunităţii! Deschide ochii! Fii informat!

33


1. CLUB 99

ADRESA: Bulevardul Dacia 99, Bucureşti PREŢURI: Preţurile sunt destul de ridicate în serile de stand-up, răcoritoarele sau berea costă în medie 10 lei. MUZICA: Tonul muzicii îl dau clienţii, în serile cu karaoke. DETALII: Organizează, de miercuri până duminică, show-uri de improvizaţie şi de stand-up comedy.

2. Godot Café - teatru

ADRESA: Strada Blănari 14 PREŢURI: Răcoritoarele sunt 6-7 lei, berea începe cu 8 lei, iar cocktailurile costă între 15 şi 22 lei. MUZICA: În general - jazz. DETALII: Seri de teatru – diverse reprezentaţii într-o atmosferă boemă.

3. Curtea Berarilor

ADRESA: Strada Selari 9 PREŢURI: Berea costă aproximativ 7 lei, răcoritoarele sunt 6-7 lei, vinul la pahar 6 lei. Timişoreana e berea de căpătâi acolo şi e şi cea mai ieftină. MUZICA: Muzică variată, pentru toate gusturile. DETALII: Dacă vii cu prietenii, găseşti aici roata şi metrul de bere.

4. El Comandante Grande

ADRESA: Strada Viitorului 26 PREŢURI: Miercurea au loc petreceri în care ‘de 10 lei bei câtă bere vrei’. MUZICA: Oldies, hit-uri, rock. DETALII: Concerte, teatru, karaoke.

5. Filos PUB

ADRESA: Splaiul Independenţei 204 PREŢURI: Oferte studenţeşti de pizza + bere/suc începând de la 10 lei, berea 6-7 lei. MUZICA: Muzică de radio, comercială. DETALII: Organizează seri de karaoke.

8. Oktoberfest pub

ADRESA: Strada Şelari 9 PREŢURI: O bere la draft costă între 3,5 şi 6,5 lei, un suc e 5 lei şi o cafea 6 lei. Vinurile costă între 25 de lei şi 32 de lei. MUZICA: Oldies, pop. DETALII: Tot pentru ieşiri cu prietenii găseşti aici găleata de bere şi metrul de bere.

38

7. Hard rock cafe

ADRESA: Şoseaua Kiseleff 32 PREŢURI: Preţurile sunt destul de ridicate, la fel şi intrarea la diverse evenimente, însă merită să mergi acolo la o ocazie specială. MUZICA: De multe ori sunt organizate concerte live deosebite cu artişti internaţionali sau concerte tribut. DETALII: Găseşti aici obiectele din colecţia de rock a localului–costume ale artiştilor rock, fotografii inedite şi cocktailuri purtând semnătura inconfundabilă a casei.

17. The Silver Church

ADRESA: Calea Plevnei 61 PREŢURI: Preţuri ceva mai ridicate decât în alte localuri de gen. MUZICA: Preponderent anii '90, dar şi hit-uri recente, aproximativ 10% muzică românească. DETALII: Aici au loc foarte multe concerte – locaţia fiind spaţioasă şi sunetul destul de bun.

9. Piranha

ADRESA: Splaiul Independenţei 313 PREŢURI: Preţuri studenţeşti dacă e rost de bere, dacă ţi-e foame vei plăti puţin mai mult, dar mâncarea e bună. MUZICA: Oldies, pop, rock. DETALII: Barul atrage prin prezenţa vietăţilor de pe terasă: fazani diamant, păuni, peşti koi, iguane, raţe, găini mătăsoase, porumbei(trebuie să te înarmezi cu răbdare – servirea e haotică).

16. Café Boheme

ADRESA: Strada Căderea Bastiliei 11 PREŢURI: Veţi găsi combinaţii intrigante de ciocolată caldă, lămâie, cafea, amaretto, blue curacao şi cognac. Preţurile acestui registru variază de la 10 până la 15 lei. Pentru o întâlnire în timpul zilei, această listă de cocktail-uri cofeinizate pare a fi ţinta ideală. Preţurile, însă, sunt destul de piperate, precum zona Romană ne-a obişnuit deja, cel mai ieftin espresso fiind 7 lei. MUZICA: Electro şi House. DETALII: Un loc liniştit şi potrivit pentru o ieşire la prânz cu prietenii sau colegii, loc de întâlnire şi recreere pentru numeroşi studenţi. Atmosfera este una plăcută. În timpul zilei locul nu este defel aglomerat, nici zgomotos, te poţi conecta uşor la wireless, iar chelnerii sunt foarte prompţi în a-ţi lua comanda.


10. Green Hours

ADRESA: Calea Victoriei 120 PREŢURI: Preţurile la bere încep de la 5,5 lei Silva şi ajung până la 14 lei Corona. Un espresso costă 6 lei, băuturile răcoritoare 5 lei, frappe-urile costă 9 lei. MUZICA: Jazz, clar, fiind unul dintre cele mai célèbre jazz café-uri bucureştene. DETALII: Pe lângă concerte de jazz, au loc aici reprezentaţii de teatru – cum ar fi ‘cafeteatrul’ Teatrul de Luni.

11. Zappa Rock&More

ADRESA: Dimitrie Giurescu 2 PREŢURI: Cafeaua de dimineaţă 5 lei, berea de după cursuri începe de la 6 lei. MUZICA: După cum spune şi numele localului, muzică rock, classic rock sau hard, în funcţie de dispoziţie. DETALII: În orele libere de la facultate poţi merge în Zappa pentruInternetWi-fi,şiaiocaziasăjocicărţi,Scrabbleşialtele.

6. Kulturhaus

ADRESA: Sfânta Vineri 4 PREŢURI: Bere şi shoturi de la 3 lei–în cantităţi mici totuşi. MUZICA: Rock, oldies, indie, hit-uri, alternativ. DETALII: Preţuri mici, aglomeraţie mare moncher.

13

14

11

16

12

15

1

14. Happy Pub

ADRESA: Căderea Bastiliei 36 PREŢURI: Bere la draught: Ursus Blondă, 4 lei, Mulatră(bere blondă+bere brună) 4,5 lei şi Ursus Black 5 lei, dar au bere şi la sticlă cu preţuri cuprinse între 5 şi 6 lei, vin la pahar care porneşte de la 4 lei, cafea 4-8 lei şi Alcool cu gust de suc(adică cocktail-uri/long drinks) toate la 8 lei. MUZICA: Radio DETALII: Happy pub e un loc bun de ieşit într-un grup nu foarte mare(pentru că nu are chiar atât de multe locuri şi riscaţi să vă împărţiţi grupul în 2 camere separate).

12. Pizza Hut

ADRESA: Calea Dorobanţi 5-7 PREŢURI: Studenţii merg de obicei la prânz ca să mănânce între 11:00-14:00 când este meniul Student(ieftin, bun şi mult). MUZICA: Comercială DETALII: Wi-fi gratis, un loc bun unde să mergi cu prietenii să mănânci şi să socializezi.

13. Silence

ADRESA: Căderea Bastiliei 19 PREŢURI: Deşi aproape de Piaţa Romană, cafeneaua/ceainăria n-are preţuri care să se ridice la pretenţiile zonei, ba chiar din contră, cu 10 lei te descurci şi-n doi pentru o oră de conversaţie. MUZICA: Comercială DETALII: Un loc foarte bun unde să te relaxezi cu prietenii.

15. Books Café

7

ADRESA: Piaţa Romană, nr. 9 PREŢURI: Preţuri mici, maximum 10 lei per cafe frappe mai "fancy", cu moţ de ciocolată, fistic, alune sau cacao. Altfel, cafelele obişnuite sunt 6 lei (capuccino) sau 8 lei (latte). Şi sunt bune. MUZICA: Funk, Jazz DETALII: Free wi-fi. E un loc numai bun de lucrat, foarte mare şi nu prea plin, ceea ce îţi oferă posibilitatea să îţi găseşti un colţ bun de retras pentru citit, lucrat sau sporovăit cu prietenii.

4

10

9

5 17

de Alin Frigură

2 83 6

39


Într-o societate care în cele din urmă a înţeles beneficiile şi importanţa acţiunilor de voluntariat, este util să contribuim cu toţii, prin diferite activităţi care duc la dezvoltarea ei. Noi, studenţii, putem face asta foarte simplu: Oferindu-ne voluntari! Dacă eşti energic, prietenos, plin de viaţă, şi crezi cu adevărat în ceea ce faci, atunci eşti ideal pentru a contribui la dezvoltarea societăţii moderne.

Probabil ai auzit din ce în ce mai des vorbindu-se despre voluntariat. Dar oare ai idee cu ce se mănâncă? Să ai cu ce să umpli rubrica “Alte activităţi” din CV, să mergi la nişte training-uri, să socializezi, să cunoşti cât mai mulţi oameni, să bifezi câteva activităţi în aşteptarea unei recompense, să ai multe oportunităţi……asta NU înseamnă voluntariat! Şi totuşi… ce este voluntariatul ăsta? Nu vreau să te plictisesc cu o definiţie luată de pe vreun site deştept. O să te saturi de definiţii şi teoreme în facultate. Cel mai concludent lucru pe care ţi-l pot spune despre voluntariat este: Încearcă şi ai să vezi cum e!! Natalia Constantinescu Până să ai posibilitatea de a simţi pe pielea ta cum este să fii implicat în activități benevole, am întrebat câțiva “voluntari de succes” cum au început, ce îi motivează să continue, şi care sunt satisfacţiile şi beneficiile pe care le-au obţinut de-a lungul timpului.

Voluntariatul înseamnă să faci un lucru şi să nu primeşti răsplată. Toţi ar trebui să facem volutariat din când în când. De ce? Pentru că în zilele noastre omul nu mai e învăţat cu una din lecţiile de bază: ajută pe cel de lângă tine fără a aştepta ceva de la el. Dani Cantoreanu

Îmi pasă de educația pe care o primesc, și-mi doresc să beneficiez de un învățământ de calitate, dar de asemenea îmi pasă și de alții, și nu am evitat niciodată în a ajuta oameni. Îmbinându-le pe cele două a rezultat EDU. Rocsana Zbranca

Tot ce pot să spun este că despre a fi student nu am aflat de pe site-uri sau forumuri, despre studenţia adevărată am aflat de la aceşti oameni calzi şi energici, care mă așteptau pe holurile facultății atunci când încercam să găsesc cea mai potrivită organizație pentru mine. Robert-Sebastian Bauer

48


A face voluntariat într-un ONGS este o experienţă esenţială în viaţa studentului, care te formează şi te pregăteşte, uneori fără să simţi, pentru "viaţa de om mare” ! Georgiana Dinculescu

Voluntariatul înseamnă ambiție, pasiune, muncă, educație și comunitate. Fiecare dintre cuvintele enumerate au reprezentat și reprezintă în continuare puncte de referință pentru mine. Ștefan Petrică

Din punctul meu de vedere voluntariatul presupune acţiune, iar acţiunea produce experienţă. Iată însă ce ne spun câțiva membrii despre felul în care au învățat și au trăit experiențe demne de povestit, în timpul desfăşurării activității în cadrul Sindicatului Studenţilor din Cibernetică:

Eram atât de entuziasmată când vedeam că îmi răspund la fiecare întrebare pe care le-o adresam, astfel încât mi-am zis că trebuie să fiu alături de ei. Pe 1 octombrie 2011 am căutat special standul lor și am completat prima mea fișă de înscriere într-o organizație de voluntariat. Pentru mine SiSC înseamnă prieteni. Aici am cunoscut oameni care m-au ajutat enorm, oferindu-mi sfaturi pe care nu aveam de unde altundeva să le primesc. Au fost persoane în spatele meu care nu au ezitat să mă susțină și să mă încurajeze să vreau mai mult, astfel au contribuit la dezvoltarea mea. Când munca se îmbină cu distracția, cu prietenii, cu reușita unui proiect, nu poți decât să fii tot mai motivat și devotat. Îmi place ceea ce fac! Rocsana Zbranca

Sloganul SiSC-ului era: “SiSC ţi-o creşte”. După 2 ani de SiSC pot spune fără ezitare că am făcut cea mai bună alegere pentru mine. M-am regăsit întru totul în entuziasmul, energia şi nebunia din SiSC, dar mai ales în scopul organizaţiei. Faptul că împreună cu o echipă numeroasă facem studenţia mai frumoasă pentru cei care aleg facultatea aceasta, este cea mai mare realizare a mea de până acum. Natalia Constantinescu

Sunt cei mai frumoși ani ai voștri, așa că profitați la maxim de toate oportunitățile care vi se oferă. Acum e momentul să vă distrați, dar și să puneți bazele viitorului vostru, așa că nu neglijați niciunul din cele două aspecte. Eu abia aștept să vă cunosc și, de asemenea, vă aștept în SiSC! Sunt sigură că vom realiza multe împreună.

Primul meu contact cu SiSC-ul a fost la STS, când eram în clasa a 12-a....mă uitam la ei ca la nişte zei, deşi erau doar cu 1-2 ani mai mari decât mine. Nu îmi venea să cred că cineva atât de tânăr era în stare să se ocupe de un festival de teatru. Seara s-a încheiat cu următoarea concluzie: Dacă intru la cibernetică o să aplic şi în SiSC. Anul în care am intrat în SiSC a fost de-a dreptul fenomenal, erau o grămadă de chestii noi, facultate, oameni, probleme, organizaţie, etc. Întreg anul a fost ceva de genul „go with the flow”. Şi această abordare a fost excelentă. Aşa că, THANK YOU SiSC!! Andrei Musulin

49


Boboci, completați formularul de înscriere SiSC, participați la bal, participați la proiectele organizațiilor studențești și HAVE FUN!”

Experiența SiSC a fost punctul de început în cariera mea. În cei 3 ani petrecuți în organizație am învățat că dezvoltarea personală este direct proporțională cu implicarea în organizație. Ştefan Petrică

Ultimele luni de activitate, chiar şi prima perioadă după ce "mi-am încheiat socotelile" cu SiSC-ul, m-au găsit cu gândul că nu o să mă pot "rupe" niciodată de organizaţie, şi cu teama că nu o să pot să mă desfăşor într-un mediu unde SiSC-ul lipseşte. Astăzi gândurile nu sunt diferite, doar teama a pălit. Adeseori se spune că studenţia este cea mai frumoasă perioadă din viaţa individului - după 4 ani de SiSC pot să fiu de acord cu această afirmaţie. Sunt convinsă că şi peste un număr considerabil de ani o să mă gândesc cu drag şi nostalgie la Sindicatul Studenţilor din Cibernetică, nume pe care mereu l-am rostit cu mândrie. Georgiana Dinculescu

50

Pot spune că am găsit mult mai mult decât am căutat! Despre experiența SiSC... aş putea vorbi cu zilele şi nu aş putea termina. E ceva greu de rezumat în câteva cuvinte. Aş fi fost un alt om fără ceea ce am primit de la SiSC: mai puţin îndrăzneţ şi cu [mai] multe goluri. Am aflat cum e să munceşti pe brânci, că munca de durată are şi o finalitate. M-am distrat pe măsură cu sisc-oţii! Sunt oameni super tari! Dani Cantoreanu

Dragii mei... Fiţi oameni demni şi nu încetaţi niciodată să luptaţi pentru a face bine. De ce? Pentru că dacă nimeni nu ar mai face bine, absolut totul s-ar nărui. Cu cât suntem mai buni, cu atât primim lucruri mai bune.

Am citit despre ce înseamnă o organizație şi am decis să aplic în toamnă. Dar pentru care? Tot ce ştiam era că unele aveau mai mulţi sponsori, altele aveau site-ul m a i atrăgător, iar altele promiteau experienţe exotice. Nu puteam să decid astfel. În fine, lunile au trecut şi în primele zile de facultate am cunoscut oamenii aceştia calzi şi plini de energie care îşi ziceau SiSC. Am hotărât să le dau o şansă. Robert-Sebastian Bauer


Să vă duceți la seminariile importante, să vă implicați în cât mai multe activităţi pentru a vă descoperi şi să veniți cu iniţiativă! Voluntariatul este cel mai bun loc în care puteți să testați idei.

Îmi amintesc că în anul 1 am fost tras de mână până la standul SiSC să mă înscriu, şi 3 ani după m-am despărţit cu greu. A fost o experienţă foarte tare, am făcut parte din biroul de conducere de mai multe ori şi pe mai multe funcţii, şi am obţinut skill-uri pentru care unii plătesc bani mulţi. Am văzut mai toată ţara, am organizat o grevă (foarte tare experienţa), mi-am făcut o mulţime de prieteni şi am petrecut adevărat studenţeşte. George Vintilă

Nimic nu este la mâna destinului, de aceea faptul că vei avea ocazia să lucrezi cu nişte oameni minunaţi nu este deloc întâmplător! Se întâmplă pentru că meriţi! Da! Meriţi! Va trebui să te confrunţi cu diferite situaţii şi persoane care îţi vor face viaţa un chin, dar nu trebuie să te sperii pentru că acestea vor fi doar nişte simulări ale vieţii reale. Voluntariatul în cadrul unei organizaţii studenţeşti te pregăteşte pentru viitor, pentru a şti cum să faci faţă problemelor reale. Ceea ce poate nu ştii, atunci când te implici în proiecte, în beneficiul unei cauze sau al comunităţii tale, este că nu contribui doar la dezvoltarea comunităţii, ci şi la dezvoltarea ta personală şi profesională. De aceea cred că viaţa de student trebuie să fie una activă, în care să ai o puternică dorinţă de implicare şi cunoaştere.

În caz că nu e clar răspunsul la întrebarea "Mie ce îmi iese la faza asta?", pe lângă prieteni, personal development sau Know-How. Gândiţi-vă că veţi intra într-un tărâm plin de oportunităţi, pentru că veţi colabora cu multe firme sau corporaţii al căror "sport naţional" este Head Hunting-ul. Andrei Musulin

Ca sfat pentru voi cei care vreţi ceva mai mult de la viaţă, care nu aveţi neapărată nevoie de remuneraţie pentru munca depusă, sau de un şef care să vă terorizeze, este: „FACEŢI PASUL!!!” Nu aveti nimic de pierdut. Dacă nu simţiţi că vă identificaţi cu ceea ce faceţi în ONG-uri, puteţi renunţa oricând. Nu vă refuzaţi şansa de a deveni mai buni, pentru că acest lucru sigur se va întâmpla chiar fără să vă daţi seama.

Oferă-te voluntar dacă îţi pasă cu adevărat de cei trei ani (sau mai mulţi) pe care îi vei petrece în facultate! Nu lăsa timpul să treacă pe lângă tine! Îndrăzneşte să visezi, să îţi asumi riscurile şi să acţionezi pentru a-ţi duce la bun sfârşit planurile! Eu am făcut primul pas pentru o societate modernă şi sănătoasă, şi sper că următorii paşi să îi realizăm împreună! Vă aştept să îmi fiţi colegi în viitoarele proiecte!

de Manuela Apostol

51


Ghidul Ciberbobocului 2012  

Ghidul Ciberbobocului, editia 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you