Page 21

www.cretavoice.gr

24ωρη on-line ενηµέρωση Νοµού Χανίων

γράφει o Παναγιώτης Μπατσαρισάκης Οικονοµ. Αναλυτής Επιχειρηµατικός Σύµβουλος

✤ Τα πολιτικά κόµµατα της Ελλάδας:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Ρωσικό”, “Αγγλικό” και το “Γαλλικό”

Η Ελλάδα το 1821 επαναστάτησε, αλλά µέχρι το 1827 είχε δύο εµφύλιους και τον Ιµπραήµ να καταπνίγει την επανάσταση στην Πελλοπόνησο , την Στερεά και το Μεσολόγγι , εκµεταλευόµενος τον στόλο που σάπιζε λόγω της διχόνοιας. Τότε οι Έλληνες αφού είχαν κατασπαταλήσει το δάνειο της ανεξαρτησίας και υπό την πίεση των Τούρκων που κατέπνιγαν την επανάσταση δέχτηκαν την βοήθεια της Βρετανίας , της Γαλλίας και της Ρωσίας που νίκησαν στη µάχη του Ναβαρίνου οριστικά τους Τουρκοαιγύπτιους µε αποτέλεσµα, το νεοσσύσταλτο ελληνικό κράτος να µείνει ουσιαστικά και οριστικά ελεύθερο , αλλά υπό την επιρροή των ξένων δυνάµεων , οι οποίες είχαν συµφέροντα η κάθε µία χωριστά. Ιδρύθηκαν λοιπόν κόµµατα για να λειτουργήσει η πολιτική ζωή, µε πρώτο το Αγγλικό κόµµα µε τους Μαυροκορδάτο , Λόντο , Ζαίµη,Τοµπάζη και Μιαούλη. Ακολούθησε το Γαλλικό κόµµα υπό τον Κωλέτη και τους Προκρίτους και τέλος το Ρωσικό κόµµα µε τους Καποδιστριακούς και την οικογένεια Κολοκοτρώνη , δίνοντας ιδιαίτερη σηµασία στο ορθόδοξο δόγµα. Ακολούθησαν πάλι εµφύλιοι το 1823-25 , ζητώντας βοήθεια από ξένες δυνάµεις. Τα Αγγλικό και το Γαλλικό κόµµα επικράτησαν κατά του Ρωσικού λόγω της βοήθειας των περιβόητων δανείων , του 1824 ποσού 800.000 λιρών , από τα οποία µόνο το 59% µας δόθηκε δηλαδή 348.000 λίρες . Από το δεύτερο δάνειο 2.000.000 λιρών το 1825 αποδόθηκε µόνο το 55,5% δηλαδή 572.000 λίρες. Αυτά ήταν τα ποσά που λάβαµε, όµως χρωστούσαµε το 1854 στους Άγγλους µόνο για το δάνειο των 2.000.000 λιρών , 8 εκατοµµύρια δηλαδή τετραπλάσια χρήµατα. Οι Άγγλοι υποστήριζαν την προστασία µας από την θάλασσα , οι Γάλλοι πλάσαραν τον φιλελευθερισµό και οι Ρώσοι κατά τα γνωστά προέβαλαν την οµοδοξία. Ο κριµαικός πόλεµος απέδειξε ότι κάθε µία δύναµη εξυπηρετούσε τα δικά της συµφέροντα. Κύριος λόγος ήταν η κατάκτηση εδαφών από την Οθωµανική αυτοκρατορία , την οποία βέβαια κατά κάποιο τρόπο διέλυσαν , περιορίζοντας την στα σηµερινά γνωστά όρια της Τουρκίας . Όλα

τα παραπάνω θυµίζουν την σηµερινή κατάσταση της χώρας , κάνοντας προσοµοίωση τουλάχιστον στο χρέος του οποίου οι τόκοι που πληρώνουµε είναι δυσβάσταχτοι αλλά και οι επιρροές και οι συγκρούσεις στρατηγικών και οικονοµικών συµφερόντων ( ενεργειακά αποθέµατα) είναι τεράστιες , όµως η Ελλάδα του 2017 έχει δύο πλεονεκτήµατα. Είναι µέλος του πυρήνα του ευρώ έχοντας νόµισµα ευρωπαικό το οποίο και επηρεάζεται σηµαντικά από την πορεία της οικονοµίας της. Ακόµη η Ελλάδα την σύγχρονη εποχή έχει επιρροές και από άλλες δυτικές δυνάµεις ΝΑΤΟ – ΗΠΑ . Παρόλα αυτά οι πολιτικές δυνάµεις σύρονται σε µια διαφαινόµενη επανάληψη της ιστορίας µε µοχλό το χρέος µας, αλλά και πάλι γεννιέται το µεγάλο ερώτηµα γιατί αφού όλες οι χώρες το κόσµου ζούν – λειτουργούν – αναπτύσσονται µε χρηµατοδοτήσεις, η Ελλάδα παραµένει υποτελειακά εξαρτώµενη; Το ρολόι του παγκόσµιου χρέους λέει ότι όλοι χρωστάνε σε όλους δεκάδες τρισεκατοµµύρια αλλά µόνο η Ελλάδα βρίσκεται σε τέτοια βαρύτατα – βάρβαρα – τιµωριτικά µνηµονιακά προγράµµατα , βορά στις ορέξεις και αντιπαλότητες ∆ΝΤ και Κοµισιόν. Η ιστορία επαναλαµβάνεται;; Πολιτικοί της χώρας προσοχή, πριν είναι αργά !!!!!!!!

Το ρολόι του παγκόσµιου χρέους λέει ότι όλοι χρωστάνε σε όλους δεκάδες τρισεκατοµµύρια αλλά µόνο η Ελλάδα βρίσκεται σε τέτοια βαρύτατα – βάρβαρα – τιµωριτικά µνηµονιακά προγράµµατα, βορά στις ορέξεις και αντιπαλότητες ∆ΝΤ και Κοµισιόν.

http://www.economist.com/content/global_debt_clock http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece

Cv h ΙΟΥΝΙΟΣ 2017 21

Profile for Cretavoice

Creta voice june 2017  

Creta voice june 2017  

Advertisement