Page 1

L

Axel Gustems, Antonio Ramos, Maria Pujad贸, Sergio Barrera i Ferran Mart铆nez.

A R E V I

S T A

La Barceloneta


Història La Barceloneta és un barri mariner de Barcelona, construït el 1753 i projectat per l'enginyer Joris Prosper Van Verboom per tal d'encabirhi els habitants de la Ribera que havien perdut les seves cases enderrocades per ordre Felip V per tal de construir la Ciutadella.

La Barceloneta 

El Torin El Torín fou la primera plaça de braus construïda a Barcelona, inaugurada el juliol de 1834 al barri de la Barceloneta, on actualment hi ha la seu central de Gas Natural. El Torín va ser tancada l'any 1923 i enderrocada el 8 d'abril de 1946.


“Homenatge a la Barceloneta” A la Barceloneta no s'està massa lluny de veure una Arquitectura interessant. Com aquest peculiar edifici anomenat "Homenatge a la Barceloneta", dissenyat per Rebecca Horn.

Casa Lesseps La casa, d’estil neoclàssic, segueix el model establert per a totes les cases del barri: consta d’un pis i planta baixa (ampliant-ne posteriorment l’alçada a una planta més), les portes i les finestres són d’arcs rebaixats i la façana és adornada amb uns grans panells de terra cuita, molt habituals a la Barcelona de la primera meitat del segle XIX. La casa on va viure Lesseps manté força bé la seva estructura i encara hi podem admirar el pati interior, així com les baranes de ferro forjat originals al balcó del primer pis.


Casa del Porró Pels carrers de la Barceloneta es troba una de les construccions més antigues de la zona, la Casa del Porró del carrer de Sant Carles que conserva la tipologia original de les cases dissenyades per un dels fundadors de la Barceloneta

(Abans)

(Després)

Torre del rellotge Aquesta edificació va funcionar, fins ben entrat el segle XIX com a far, i en modernitzar-se les instal·lacions del port es reconvertí en rellotge

Antic far de la Barceloneta

Actual torre del rellotge


El Negre de la Riba Aquesta figura és tracta d’una rèplica del mascaró de proa d’una nau arribada a la Barceloneta el segle XVIII. Durant la dècada del 1860 van trobar-la dins d’un magatzem d'efectes navals del moll de la Riba, que el va adoptar com a símbol de l’establiment col•locant-lo a la seva façana. Passat un temps va passar a formar part de la col•lecció de mascarons que hi ha al Museu Marítim, però com que ja havia esdevingut una icona popular, l’any 2003 se’n va fer una reproducció amb fibra de vidre. Aquesta còpia es pot veure situada a un pany de paret del carrer d’Andrea Dòria.

Els Gegants - La Barceloneta té dos gegants anomenats Pep Barceló i Maria la Neta (en unir-se formen el nom del barri Barceló-neta) i dos capgrossos anomenats Ganxut (un estibador) i en Ramonet (un cuiner) que representen oficis tradicionals de la Barceloneta.


El mercat Des de sempre el mercat de la Barceloneta ha tingut abundància de productes marítims. Inicialment era una mercat situat a l’aire lliure a la plaça de Sant Miquel. El nou mercat s’ha convertit en un referent comercial, arquitectònic i gastronòmic.

El peix A la Barceloneta també podem trobar una peculiar escultura que s’ha convertit en un dels símbols de la Barcelona post olímpica (juntament amb la torre Mapfre i l’hotel Arts). El gran peix daurat.


La bomba El barri de la Barceloneta destaca per les seves tapes. La més coneguda s’anomena bomba i està formada per patata, carn picada, salsa de tomàquet, salsa picant i ou.

Les Golondrinas Les Golondrinas van iniciar els seus serveis el 1888 coincidint amb la celebració de l’Exposició Universal a Barcelona, amb la finalització de la Rambla i la construcció del monument de Colom. Les Golondrinas han estat, des de llavors, testimoni d’excepció dels canvis impressionants que han viscut el port i la ciutat: els Jocs Olímpics del 92, la torre Agbar, l’hotel Wela, etc. Es situa així en una zona d’interès turístic i cultural en si mateixa.

Revista barceloneta