Page 1

Coneixem una mica mĂŠs ... Curiositats

Sofia Casas Pardo Mar Arderiu Ballester Muntagha Afzal Gerard Garrido Duch Guillermo Terol Canet


On es troba el barri de gràcia? Està situat al nord de l’Eixample dret, entre Sant Gervasi i Horta Guinardó. Ho podem veure en la zona groga d’aquest mapa de Barcelona. Actualment, la travessera de Dalt és l'eix que uneix la part baixa del barri. Les illes del Front mar de la Travessera, fins als carrers de Cardener i Camèlies, formen el seu límit. L’any 2009 gràcia tenia 123.957 habitants, actualment la població ha augmentat.

Districte de Gràcia

Vila de Gràcia


I quina és la seva història? El districte de Gràcia antigament havia estat un municipi independent del pla de Barcelona des de l’any 1850 fins al 1897. Un cop unit a Barcelona va formar un del barris més famosos i importants de la gran ciutat. Des de l’any en que es va unir, Gràcia sempre ha seguit mantenint les costums d’un poble, com el que era abans, les seves tradicions, les festes majors, l’ajuntament, etc.

Quines són les rajoles de gràcia? El disseny de les rajoles del Passeig de Gràcia són peculiars per tenir forma hexagonal i que la composició del dibuix en alguns casos no és dins d’una única rajola sinó que es fa per unió entre elles. Com va ser habitual durant el modernisme són plenes de motius naturals, molts d’ells vegetals, segons un treball penjat al museu de la ciutat són inspirades en el fons marí i s’hi poden observar algues, meduses, cargols de mar, pops, alguns ammonites, segons la mateixa font les va dissenyar Antoni Gaudí, en un principi, pel terra de l’habitació dels nens a la casa Batlló.


La festa major de Gràcia Una de les parts més particulars d’aquest barri és La Festa Major de Gràcia. És la festivitat anual més important de la Vila de Gràcia. Se celebra durant una setmana a partir del dia 15 d'agost. Tot i que el seu origen al segle XIX és bastant recent, ha crescut en importància i actualment és força coneguda per la guarnició dels seus carrers. Rep cada any una afluència de centenars de milers de persones de tota Catalunya que busquen diversió amb l'ambient alegre diürn i la rauxa festiva i la problemàtica nocturna, que amb els concerts provoca l'insomni veïnal. A banda del tradicional concurs de guarnició de carrers, que dóna forces premis, existeixen concursos més recents de guarnició de balcons i portals. Juntament amb això hi ha el pregó anteriorment mencionat que el realitza una personalitat relacionada amb el barri i tot tipus d'activitats per a gent de totes les edats.


JAZZ ENTRE ELS CARRERS DE GRÀCIA Elèctric Bar: - Bar al barri de Gràcia de Barcelona amb programació estable d'espectacles de teatre, curtmetratges, literatura i música.

Heliogàbal: - Agenda d'actuacions musicals en aquest espai i bar del barri de Gràcia de Barcelona.


MONUMENTS IMPORTANTS La casa de Garriga: Casa en xamfrà del 1909-11, amb destacada façana de pedra, alterada per la remunta de dues plantes més, efectuada després de la Guerra, tot i que en aquest cas la reforma s'adequa bé a la composició original de l'obra. Cal esmentar el tram de façana que dóna al passeig de Gràcia. El tipus de pedra és diferent i també la composició, amb finestres triforades de formes diverses a cadascun dels pisos. Els baixos han estat molt transformats en obrir-s'hi establiments comercials.

Torre de Sant Jordi: Habitatge unifamiliar modernista construït per Salvador Valeri Pupurull l'any 1908. Està formada per dos cossos amb el coronament arrodonit, en un dels quals hi ha adossada una torratxa de formes orgàniques amb recobriment ceràmic i coronada amb una cúpula. Les façanes estan ornamentades amb esgrafiats florals.


Mercat de la llibertat: El Mercat de la Llibertat és un mercat d'alimentació situat al barri Vila de Gràcia, al Districte de Gràcia de Barcelona. L'edifici, al qual se li ha realitzat recentment una remodelació integral, ocupa una illa entre els carrers de l'Oreneta, Mèlton, Sant Gabriel i Sant Cristòfol, a tocar de la plaça Galí Plàcida de Barcelona.

Parc Güell: És un gran jardí amb elements arquitectònics situat a la part alta de Barcelona, al vessant del turó del Carmel que mira al mar, no gaire lluny del Tibidabo. Va ser dissenyat per l'arquitecte Antoni Gaudí. En el disseny del parc es posa clarament de manifest la mà d'un arquitecte, i l'estil peculiar de Gaudí resulta evident en qualsevol element, per petit que sigui. Existeixen formes ondades, semblants als rius de lava, i passejos coberts amb columnes que tenen formes d'arbres o d'estalactites. Moltes de la superfícies estan cobertes amb trencadís, trossos de ceràmica o de vidre a manera de mosaics de colors. Per la seva localització al mig de la ciutat i a una altitud elevada, aquest parc és un recés de pau que contrasta amb el soroll i el frenesí de la capital catalana. Patrimoni de humanitat.


Refugi antiaeri de la Plaça del Diamant: Els Refugis Antiaeris de la Guerra Civil a Barcelona són un seguit de refugis construïts a diversos espais de la capital Barcelonina per protegir a la ciutadania durant la Guerra Civil Espanyola.

La plaça del John Lennon: La plaça de John Lennon és un dels exemples de la urbanització moderna del barri de Gràcia. S'inaugurà l'any 1993 com a punt que comuniqués els carrers Quevedo, Puigmartí i Milà i Fontanals. Una placa en una de les seves façanes recorda a l'inoblidable músic dels Beatles i a la seva famosa "Give peace a chance".

La Plaça del raspall: A la Plaça del raspall es troba la major comunitat gitana del barri de Gràcia. És considerat un dels llocs de Barcelona que millor conserva els orígens de la Rumba.


Tres tombs: Els Tres Tombs és una festa popular a l'entorn de la festivitat de sant Antoni Abat. El ritus principal consisteix en donar tres voltes amb els cavalls, carros i altres animals de tir per l'interior de la població.

Palau de la virreina: El palau de Virreina té el seu origen al segle XVIII. Entre les masies d’aquella època el Virrei del Perú va comprar un terreny quan el rei li va permetre tornar a Barcelona als 80 anys. El virrei es casà per poders amb una jove de 19 anys, però el virrei mor abans d’arribar a Barcelona. Per això es coneix com el palau de la virreina i no del virrei.

Els castellers de la Vila de Gràcia:

Revista barri de gràcia PDF  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you