{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 60

Instruktør Lene Skytt

I vinteren 1944/45 flygtede civile tyskere i tusindetal til det besatte Danmark for at undslippe den sovjetiske hær, og ca. 40.000 flygtninge endte i og omkring Aalborg, hvor de blev interneret i lejre. Et fraterniseringsforbud forbød enhver kontakt mellem danskerne og de tyske flygtninge, som derfor levede en isoleret paralleltilværelse bag hegn. I 1949 vendte flygtningene tilbage til Tyskland med undtagelse af de godt tusinde sjæle, der ligger begravet på Søndre Kirkegård. Historien om de tyske flygtninge i Nordjylland er et overraskende ukendt kapitel for mange – selvom den minder om noget, vi ser i verden omkring os i dag.

Året, hvor Danmark husker

2020 er 75-året for befrielsen og officielt kulturelt venskabsår mellem Danmark og Tyskland. I den anledning har Teater Nordkraft bedt den tyske dramatiker Nis Momme-Stockmann skrive en forestilling med udgangspunkt i de mange flygtninge i Aalborg under krigen. Det er blevet til et stykke, hvor hovedpersonen ligner manuskriptforfatteren selv. Født i det danske mindretal i Tyskland og derfor sat i et stort identitetsmæssigt dilemma. Forestillingens centrale omdrejningspunkt bliver forfatterens egen skrivekrise, der udløses af hans store vanskeligheder ved at forholde sig til historien.

60

APPETIZE.DK

Hans egen eskalerende livskrise optager ham nemlig så meget, at den historie, han skal arbejde med, bliver umulig for ham at rigtigt mærke og forstå.

Åbner de helt store spørgsmål

Det er baggrunden for forestillingen, der bl.a. rejser spørgsmålene: Kan man holde fast i at være humanist midt i alle disse grusomme historier fra fortid og nutid? Hvordan kan man som menneske rumme, mærke og forstå datidens og nutidens rædsler – hvis overhovedet? Hvordan påvirker vores identitet som dansk eller tysk os i dag? Som tysker har hovedpersonen nemlig rigtigt svært ved at beskrive anden verdenskrig. Han synes egentlig, det er interessant at beskæftige sig med de tyske flygtninge i Danmark, og de moralske målestokke, som vi bruger lige nu til at tage imod – eller ikke tage imod – flygtninge i Europa. Men hvordan beskriver han krigens og flygtningenes rædsler, så publikum virkelig forstår? Hvordan undgår han at gøre tragedien til underholdning? Den farlige ligegyldighed Men hovedpersonens egen livskrise, hans egen sammensatte identitet som tysker og dansker, hele historien om anden ver-

Profile for Creativum ApS

APPETIZE nr. 1 - Vinter/Forår 2020  

Advertisement
Advertisement